Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: beba od 15 dana jos nije dobila na tezini

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2014
    Postovi
    2

    Početno beba od 15 dana jos nije dobila na tezini

    Drage mame pisem prvi put u nadi da cete mi dati koji savjet...dobili smo bebicu, bila sam uvjerena da cu dojiti, sve sam zivo procitala o tome i pripremila se..i onda je stigla beba...u rodilistu je jadna stalno plakala jer je vukla i vukla, al njoj ocito nije bilo dosta...rodila se sa 3.800kg a izasla je kuci sa 3.500kg...nakon 10 dana ju je patronazna vagala, nije dobila ni grama...danas smo isli kod pedijatrice, vagala ju je prije i poslije podoja, jedva je beba bila teza za 10 grama...uglavnom pedica nam je rekla da krenemo s bocicama, jer da je mala trebala vec vratit porodjajnu tezinu...da napomenem, svi koji su nas pogledali jos u rodilistu, patronazna i danas pedica, rekli su da malena hvata dobro dojku, polozaj je u redu, ali ocito da ja nemam mlijeka i danas cijeli dan placem i tuzna sam, jer imam osjecaj da sam pobacila kao mama...isprobala sam biljne kapi za dojenje. (kršitelj koda)ov caj, caj od grcke piskavice, nalijevam se tekucinom, mlijekom, juhicama, pa sam cak probala i bezalkoholnu pivu i nista...bebica bi samo sisala i sisala i samo se saltamo s jedne dojke na drugu, kad zaspe i idem ju spustit odma se probudi i tako u krug...i zadnja 3 dana su joj i stolice zelene...sta da radim? dat joj bocicu ili ne? oprostite sto ovako pisem bez reda i nacina, al jedva sam uhvatila 5 min. da vas zamolim za pomoc...hvala!

  2. #2
    maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Lokacija
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Postovi
    3,666

    Početno

    Ivanadbk, toplo ti savjetujem da nazoves Rodin SOS telefon za dojenje na broj 01 61 77 530 ili 091 22 77 220.
    Javit ce ti se skolovane savjetnice, drage i tople i pomoci ti u svim nedoumicama.
    Mozes zvati radnim danom 15-21, a vikendom i praznikom 9-21.

    Bit ce sve u redu. Niste jedini kojima dojenje nije super krenulo, ali uz pravu pomoc, beba ce zacas poceti pupati pred tvojim ocima.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,124

    Početno

    Uff, znam kako je teško.
    Jel netko provjerio bebin jezik tj. frenulum?
    I moja je super hvatala, ali stalno bila gladna, napravila mi je, ne rane, već ranetine, i nismo se oporavile od svega toga.
    Skraćeni frenulum je primjećen tek negdje s 3 mjeseca, kad je bila na izdojenom, koje je i iz bočice teško vukla.

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,268

    Početno

    Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    Uff, znam kako je teško.
    Jel netko provjerio bebin jezik tj. frenulum?
    I moja je super hvatala, ali stalno bila gladna, napravila mi je, ne rane, već ranetine, i nismo se oporavile od svega toga.
    Skraćeni frenulum je primjećen tek negdje s 3 mjeseca, kad je bila na izdojenom, koje je i iz bočice teško vukla.
    Ima još tih situacija...

    Kod mog mlađeg problem je bila produžena žutica. Bio je uspavan i trebalo ga je buditi za hranjenje.

  5. #5
    Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    čardak
    Postovi
    3,285

    Početno

    dok se ne jave savjetnice i ja ću te samo probati malo utješiti

    ako beba ne pada dalje na težini, to znači da ipak nešto pojede, očito nije dovoljno, ali na tome možete poraditi i vjerujem i uspjeti
    najbolje i najbrže savjete ćeš dobiti na SOS telefonu, pa najbolje da nazoveš cure

  6. #6
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Postovi
    4,696

    Početno

    Moj je u prva 3 tjedna dobio samo 40 grama, iako je stalno bio na cici a podoj trajao po sat i pol. Ispostavilo se da je samo cicio ali ne i gutao (barem ne dovoljno), ja ga nisam dovoljno nudila jer sam mislila da je zaspao od sitosti - a on bi jadničak zaspao od umora. Kod mene je rješenje bilo da ga češće stavljam i skidam, razbuđujem, potičem da sisa, radim kompresije, obje cice po podoju, budim po noći, uglavnom podoji duplo kraći ali i duplo češći...ostali smo na isključivom dojenju i svaki sljedeći mjesec dobivao je po kilu. Eto to je bio moj slučaj, ali svakako nazovi SOS, možda je kod tebe nešto drugo u pitanju. Sretno!

  7. #7
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Terra Magica
    Postovi
    7,229

    Početno

    Molim te da odmah danas nazoveš SOS telefon za dojenje.
    Radi od 15h. MOLIM TE.

    Ako ti je lakše pisati (a trebat će ti i za telefon, obavezno nazovi, jer vaša situacija nije banalna i bez prave pomoći ne možeš dalje, a na telefonu ćeš dobiti i utjehu i potrebne informacije u jednom razgovoru).

    Boli li hvat djeteta? Imaš li ragade?
    Kad dijete siše, čuješ li/vidiš li da guta? Koliko često i koliko dugo?
    Što čuješ dok dijete siše - mljackanje, škljocanje, klikanje?
    Opiši kako dojiš, koliko često mijenjaš dojku, radiš li kompresije? Spava li dijete na dojci?
    Kako dojiš noću?
    Koliko mokrih pelena ima dijete? Koliko pokakanih?
    Ako je držiš na sebi i zavališ se na kauč/fotelju, hoće li više/dulje spavati?

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    Mi smo imali isti problem, s tim da moja nije ni mokrila. Sasvim slučajno otkrili kada su joj u rodilištu lovili urin za urinokulturu - od jutra do podne pomokrila par kapi. Sada, mjesec i pol dana poslije, drugi problem - štrajk. Zapravo, nekada je znala štrajkati i u rodilištu, ali sada postaje sve gore. Dojim, izdajam (da održim količinu mlijeka), dajem ad, ali polako postajem umorna od svega. Svaki podoj je lutrija, nikada ne znam hoće li povući dva puta i zaspati, hoće li urlati jer ne želi dojiti, hoće li lijepo podojiti... Ne zna više što da radim

  9. #9
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    Koliko je stara? Kako joj daješ izdojeno i AD?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    Dajem joj 3 boce AD-a unutar 24 sata od 120 ml. Kad uspijem izdojiti dovoljno, dam joj izdojeno umjesto AD-a. Ostatak vremena dojimo, ne mogu ti reći koliko podoja jer je to non stop cuckanje i drijemanje, ili urlanje i odbijanje tijekom kojeg je uspijem "natjerati" da povuče koji put. Radim joj kompresije, skužila sam da češće odbija dojiti u ležećem položaju, pa većinom dojimo u sjedećem. Najviše što mogu izdojiti (izdajam na električnu izdajalicu) je 100 ml.
    Eh da, otežavajuća okolnost je što dojimo preko šeširića i što je ona hipotona, najviše u predjelu vrata. Šeširiće koristim jer imam na bradavicama užasne rane od prethodnog dojenja. Ne znam jesam li još što bitno izostavila...

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    Opet ja, uhvatila sam sad vremena i čitam tekstove na portalu koji opisuju naše probleme. Naišla sam na podatak da beba do 6. tjedna života mora imati barem 3-4 pokakane pelene dnevno, a mi već dosta dugo imamo samo jednu pokakanu pelenu u dva dana. Mokrih pelena ima dovoljno, to pomno pratim zbog prijašnjih problema s mokrenjem. Dobila je 450 g od zadnjeg vaganja prije nešto više od 2 tjedna, to mi se ne čini loše. Je li ta jedna pokakana pelena u dva dana problem?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    P.S. Moja je sada stara 6 tjedana.

  13. #13
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    Koje rane od prethodnog dojenja? Ova beba ti je napravila ranice? To obicno ukazuje da nije dobar polozaj djeteta na dojci. Dijete treba dojku imati sto dublje u ustima, sto veci donji dio areole, ne samo bradavicu. Usne joj trebaju biti izvrnute prema vani, nosic i brada utisnuti u dojku

    ako ne hvata pravilno nece si dovoljno izvuci i, eto, napraviti ranice. Nazalost, i sesirici znaju tako djelovati. Podrazaj nije dovoljno dobar, dojka se ne prazni temeljito koliko bi trebala, a time se ni ne stvara mlijeka koliko bi trebalo.

    kada izdajas, nakon sto izadje zadnja kap, nastavi izdajati jos 2 do 5 minva. Ucinkovitije je krace a cesce izdajanje od duzeg i rjedjeg.

    idealno bi bilo paralelno raditi na povecanju kolicine tvog mlijeka i pravilnom prihvatu dojke. Znas li za SNS, set za relaktaciju

    koliko je stara? Kako joj dajes AD i izdojeno, na bocicu? Ima li dudu?

  14. #14
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    Pokakanih pelena moze biti manje ako je sve drugo uredno, dobijanje na tezini, mokre pelene, opce stanje. Ali, sretniji smo kad vise kakaju.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    Oprosti, pišem zbrda zdola jer lovim slobodne trenutke, pa vjerojatno nisam dovoljno jasna.
    Beba je stara 6 tjedana.
    Rane imam od dojenja prethodnog djeteta. On je lijepo, snažno vukao, ali napravio mi je grozne rane koje su se počele otvarati sada kad je curica počela dojiti. Mazala sam bradavice Purelanom i Bepanthenom, počela koristiti šeširiće i sada nam je dojenje potpuno bezbolno, nema nikakvih problema što se ragada tiče.
    Čula sam za sns sustav, mislila sam da se on koristi kada se želi početi relaktacija nakon potpunog prestanka dojenja ?
    AD i izdojeno dajem na bočicu, dudu koristim da je umirim npr. kad vrišti jer odbija dojenje (malo je podignem da je smirim, dam joj dudu) i kad ide spavati, nakon hranjenja.
    Znam da bočica i duda pridonose odbijanju dojke, to su greške koje svjesno radim. Curica je bila hospitalizirana skoro mjesec dana, u bolnici sam se stvarno trudila i davala sve od sebe, sve vrijeme sam posvetila njenom hranjenju, ali kad smo došle kući kao da sam psihički potonula. Upala sam u depru zbog svega što se izdogađalo, samo sam željela mir, željela sam biti s djecom od koje sam toliko bila razdvojena i bilo mi je lakše dati joj AD i izdojeno na bočicu, nego hraniti pomalo žličicom. Sada sam se već dosta oporavila od svega i htjela bih početi iznova kako treba, želim opet dobiti volju da se uhvatim u koštac sa svime..

  16. #16
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    Joj, žao mi je zbog hospitalizacije. Vjerujem da si dala sve od sebe i bravo!

    Ja bih na tvom mjestu radila kratkoročne planove. Možda za početak maknuti dudicu i pokušati povećati količinu izdojenog, polako AD zamjenjivati svojim mlijekom.

    Provjeri da je položaj dobar. Kad je zadnji put dječak dojio?

    Nekad se djeca naviknu na šeširiće pa im je čudno bez njih i odbijaju dojiti.

    SNS je za bilo kakvu relatkaciju, onosno ni ne treba biti da mama ima premalo mlijeka, nego ga daje nekim drugim načinom. SNS-om dijete dobija AD ili izdojeno, ali je istovremeno na dojci, tj. uči se da hrana dolazi iz maminih grudiju. A i istimulira ti proizvodnju.

    Vidi što bi ti bilo prihvatljivo, izvedivo pa da krenemo. Možda bi ti bilo lokše i da zoveš SOS pa porazgovaraš sa savjetnicom najprije.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    Hvala na podršci Mimah !
    Dakle, prvi sin nije stavio dojku u usta prvih tjedan dana života, isto je vrištao i odbijao dojenje. Nakon tjedan dana sestra u rodilištu mi je predložila šeširće, i on je prihvatio dojenje, uspješno smo dojili sve do mog povratka na posao kad sam prekinula dojenje. Imala sam u početku pokoju ragadu, ali to je brzo zacijelilo.
    Drugi sin je otpočetka odlično prihvatio dojenje pa sam dojila bez šeširića. Kad su krenule ragade mislila sam ništa strašno, proći će kao i s prvim sinom, ali to se brzo pretvorilo u masakr. Odjeća mi je urastala u rane, jedna bradavica se počela odvajati i to je bio kraj našeg dojenja. To je bilo prije dvije godine, a posjekotine i deformirane bradavice su ostale.
    S trećim djetetom sam već napisala kako je krenulo. Najgore mi je što sam po izlasku iz bolnice potpuno izgubila motivaciju i volju da se borim s tim problemima, došlo mi je da dignem ruke od svega, ali ne mogu, još uvijek imam želju da je dojim.
    Sorry, raspisala sam se, ali imala sam potrebu podijeliti s nekim što me muči..
    Za početak ću je pokušati buditi danju i češće stavljati na dojku, i maknuti bočicu i dudu, javim kako nam ide.

  18. #18
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    Uh, pa otkuda tolike ragade? Nakon koliko dojenja su krenule s drugim sinom?

    Imas li inace osjetljivu kozu? Jesi li imala mozda simptome soora (probadanje u dojkama izmedju podoja, pelenski osip, bijele naslage u ustima bebe)? Gotovo je sada, ali mozda se ponavlja opet. Ragade mozes mazati cistim lanolinom ili svojim mlijekom ako nemas soor.

    svakako nam se javljaj, drzimo palceve!

  19. #19

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,520

    Početno

    Te ragade su krenule krenule nakon nekih 10ak dana dojenja sina. Kao što sam već napisala, mislila sam da će proći, kao i sa prvim djetetom, ali nisam se ni snašla, to su postale užasne rane. Sestra koja je zadužena za dojenje u našem rodilištu i pedijatrica nisu mogle vjerovati da i dan danas imam te ragade, dok nisu vidjele. Koža mi je inače jako suha.
    Te ragade su malo boljele u početku, ali mazala sam ih i već duže vrijeme naše je dojenje potpuno bezbolno.
    Soor nisam nikada imala.
    Javim kad postignemo neki napredak !

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jul 2014
    Postovi
    2

    Početno

    Evo da vam se javim nakon nekog vremena, svi ste nam htjeli pomoci i zahvalna sam vam na tome...nisam se javljala jer smo moja beba i ja zavrsile u bolnici 15 dana, dobila je eserihiju...u bolnici svako 3 sata je dobivala bocicu, po njihovom sam joj morala davat adaptirano radi onog pocetka kad na mom mlijeku nije dobila ni grama...poslije sam citala na netu da je moguce da beba ne dobiva na tezini radi bakterije?! zna li tko sto o tome? ja sam od silnog soka i brige nekako presusila, stavim ju kroz dan da sisa ali ona se ljuti i hoce bocicu...beba je sad 1mj i 20 dana, jel mislite da je kasno za povecat proizvodnju mlijeka, odakle da pocnem?

  21. #21
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,499

    Početno

    i moj najprviji nije dobivao na težini radi bakterije, ali je bio u bolnici 14 dana ( u dobi od 3 tjedna) i bio jedini na cici i dobio 750 gr, pio najćešće 65 ponekad se zalomilo do 130 ( morala sam ga povremeno vagat),
    tako ako imaš volje počni ga stavljat na cicu, pa nek sam malo pokuša, slobodno radi i kompresije.

    meni je u to doba dosta pomagal muž, on je izdajal povremeno ( tak da je svima pričal da se najel majčinog mlijeka).

  22. #22
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    ivanadbk, normalno je ako je dijete bolesno da će energiju trošiti na ozdravljenje pa će slabije dobijati na težini.

    nije kasno za povećanje količine mlijeka. počni s izdajanjem. kraće i češće izdajanje je efikasnije od dužeg i rjeđeg. znači, većoj količini mlijeka će više pridonijeti izdajanje svaka 2-3 sata po 15-ak minuta nego da izdajaš svakih 5 sati po pola sata, recimo. izdajaj i uprazno, kad više ne ide ni kap, ti svejedno pumpaj, tako će tijelo shvatiti da treba proizvoditi više.

    pogledaj malo i ručni tehniku izdajanja, možda budeš uspješnija s njom jer ne ide svakoj ženi izdajanje, što ne znači da mlijeka nema. http://www.roda.hr/article/read/rucn...marmet-tehnika. počni s time pa javi kako ide.

    također, odlično bi bilo kad bi mogla nabaviti set za relaktaciju. tako bi dijete dobijalo jednaku količinu hrane (AD ili tvoje izdojeno), a bilo bi na prsima potičući veću proizvodnju, a i izbacili biste bocu iz koje nesmetano teče. ovdje imaš dio i o SNS-u http://www.roda.hr/article/read/alte...tode-hranjenja.

    AD se ne smije naglo ukidati. za sada hrani dijete kao i do sada, a kad vidiš kako ide izdajanje, možeš početi zamjenjivati AD svojim mlijekom.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •