Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: EpiPen i vrijednost IgE

  1. #1
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno EpiPen i vrijednost IgE

    Zanima me vrijednost IgE za odredjene alergene kod djece kojoj je prepisan EpiPen, pogotovo kad je rijec o alergijama na hranu (tj. orasaste plodove). Znam da nisu sve alergije iste, a jos manje da svi isto reagiraju, ali pokusavam sve staviti u neki kontekst izmedju dva pregleda kod alergologa i eventualnog trazenja drugog misljenja.

  2. #2
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Za koga pitas?
    ige napose irasast moze bit visok i ne zahtjevati epipen,
    Moji su obije najvisi u orasastim, a mali u samom vrhu i s mlijekom, jajima, ribu, krumpir,svinjetinu, gluten..... ali oni nisu imali napadaje gusenja. Pretezno reagiraju povracanjem i osipima, ako slu ajno nekaj pojedeju takvog, ali klinka recimo povraca i dobi osip i ak slucajno ima i soje u klopi, koja joj je razred 2.

  3. #3
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Uz napomenu da moji ne jedu hranu koju ne smiju, ne uzimaju tudu hranu,
    Znaci ovo prethidbi se desi ako slucajno netko treci ne pazi, u školi ili vrtiću
    Orasasto je hrana koja se jako uspjesno može izbjeći
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.11.2014. at 21:07

  4. #4

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    uIgE nam je 3.474; propisan autoinjektor..ne reagira gusenjem, u spornoj situaciji je slabost, povracanje, osip preko cijelog tijela..zapravo nekakve naslage koje brzo zahvate cijelo tijelo..

  5. #5
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Hvala na odgovorima!

    Pitam za dijete; nedavno je dijagnosticirana alergija na indijski orascic i pistacije, a alergolog preporuca kompletno izbjegavanje svih orasastih plodova zbog moguce kroskontaminacije, a kao mogli bismo izbjegavati i namirnice koje su proizvedene u tvornicama koje se bave proizvodnjom orasastih plodova ili koje dijele strojeve s orasastim plodovima. Testiran je nakon epizode povracanja i blagog osipa oko usta koji su se javili poslije konzumacije 1/4 indijskog orascica (nisam uopce povezala jedno s drugim, sve skupa je isplivalo u vrijeme obrade zbog sinovitisa), radili su RIST i RAST.

    Rezultat je negativan za pinjole, orahe, brazilske orahe, bademe, kikiriki. Pozitivan za indijski orascic - IgE 2.96 kU/L (II razred) i pistacije - IgE 3.83 kU/L (pocetak III razreda). Ukupni IgE 24 kU/L.

    Pistacije je konzumirao u keksicima prije nego sam znala ove rezulate i nikad nisam primijetila nikakve nuspojave. Indijski orascic je pojeo taj jedan jedini put, ali ne mogu garantirati da nije bio izlozen nekakvim cesticama tog oraha u drugoj hrani jer je ovdje prilicno cesta namirnica. Bademe (brasno, mlijeko) i kikiriki (maslac) jede od otprilike prvog rodjendana i koristeni su u testu kao neka kontrolna tocka da vidimo hoce li biti ikakve indikacije za lazno pozitivne ili negativne rezultate. Ne znam zasto nisu testirali ljesnjak i pecan, koji je ovdje najnajcesci orasasti plod.

    Prema savjetima alergologa, nebi trebalo biti nikakvih problema ako je prisutan kad netko drugi konzumira indijski orascic i pistacije, ali nikako ih ne smije jesti (logicno; cak i da nikad ne bude nekih jacih simptoma), a smio bi jesti sve ostalo samo ako sigurno znam da nije bilo u dodiru sa alergenima - sto ne znam i ne mogu znati jer mi ne rastu bademi, a ni kikiriki, u vrtu. Testirat ce ga ponovno za godinu dana. Kaze da u principu moramo biti ovako oprezni, od prehrane do EpiPen-a, jer je dijagnosticiran s 23 mjeseca i samim time ne moze pruziti nikakvu korisnu povratnu informaciju.

    Dobili smo popis namirnica koje mora izbjegavati i otkako sam to vidjela samo mi se vrti u glavi. Ako kompletno zanemarim nekakve valjda orasaste plodove koje uopce ne poznajem, na popisu su sljedece stvari: bademi, umjetni orasi i umjetne arome oraha, plod bukve, brazilski orasi, nekakav butternut (bijeli orah), indijski orascic, kesteni, kokos, ljesnjaci, ginkgo, lychee, makadamije, marcipan, prirodni ekstrakt bilo kojeg orasastog ploda, bilo kakav maslac orasastih plodova, brasno orasastih plodova, pasta orasastih plodova, pecani, pesto, pinjoli, pistacije, praline, shea orah, orah, ulje orasastih plodova. Upozoravaju i da mortadela moze sadrzavati pistacije, da nema dokaza da su kokosovo ulje i shea ulje/maslac alergeni, da je pozeljno izbjegavati kikiriki zbog kroskontaminacije.

    E, sad, ok.. ima alergiju, hebi ga, ok, nije kraj svijeta. Ali stvarno mi se cini da je preporuka malo prestroga. Ili sam ja luda? Stvar je u tome da, kad bih se stvarno pridrzavala uputa, moje dijete ne bi jelo gotovo nista. Vecina hrane koju jedemo je pripremljena kod kuce, hranimo se zdravo, blabla, ali isto tako je vecina namirnica koje kupujem obiljezena upozorenjima da su ili proizvedene na opremi koja preradjuje i tzv. tree nuts, ili da je namirnica dosla iz tvornice u kojoj se 'negdje' preradjuju i orasasti plodovi. Ne znam kakvi su propisi u HR jer nikad nisam morala obracati paznju i na taj detalj, ali tu su upozorenja prilicno bitna na svemu, a pojma nemam koliko, zapravo, pusu na hladno. U nasem gradu, prakticki, ne postoji nista (osim mesa, mlijecnih proizvoda, voca i povrca), a da nisu ovako ili onako bili u dodiru s orasastim plodovima. Ako pokusam naruciti na internetu, ima nesto sitno ponude, ali onda je najcesce rijec o proizvodima (recimo da kupujem kekse) koji nemaju u sebi ni mlijecne proizvode, ni gluten, ni jaja, a on ni na sto od toga nije alergican i ne treba mu to uklanjati iz prehrane.

    Sve u svemu, malo smo frustirani preporukom. Ne smeta me sto su dali EpiPen - bolje da ga imamo, nego da ga nema, s obzirom da sa skoro 2 godine nije u stanju reci ne ako mu netko ponudi zabranjenu hranu (na svu srecu, vrtic je nut-free pa tamo nece dobiti nista takvo), ali nekako nam se cini da malo pretjeruju s ovim ostalim preporukama. Razred II i III mi jednostavno ne djeluju dovoljno rizicno za katastrofalnu reakciju ako pojede kruh koji sam kupila u ducanu (primjerice), koji je proizveden u zgradi u kojoj je netko mozda samljeo indijske orascice i pistacije. (Jede on takvo brasno i neke druge zitarice cijelo vrijeme... sta's, nisam jos uspjela naci nacina da ih izbjegnemo.)

  6. #6
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,035

    Početno

    Mojoj J. je ljesnjak razred 4 i alergolog joj je dao epipen. Imala je jednu reakciju kad je dobila jaku urtikariju i jos jednu epizodu crvenila i uzasnog napadaja svrbezi s vristanjem i tu nam se dogodilo da nam je otisla u neku laganu nesvjesticu...ne znam kako
    to opisati.
    Na temelju toga alergolog je prepisao epipen. Receno nam je da izbjegavamo sve orasaste plodove.
    Problem je sto skoro na svemu pise da moze sadrzavati orasaste plodove ili ljesnjak u tragovima.
    Neki dan sam to procitala na kutiji od rize. Ja joj dajem jesti takve proizvode, ne dajem joj slatkise na kojima to pise, sve ostalo dajem jer je uostalom i prije nego smo saznali za alergiju jela takve proizvode i nije bilo reakcije.
    Nedavno sam u bio i bio kupila susene marelice i okrenem i pise moze sadrzavati orasasto u tragovima. Ne znam sta bih joj dala jesti da izbjegavam sve takve proizvode.

  7. #7
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    što se tiče riže( nisam vidla) ali to je najmanji problem ako se riža dobro ispere, ista priča i s prosom ( koji se ljušti s pšenicom),važnije je rižino brašno, proseno i slična, pa ja sama radim to doma.

    inače nekad je bila preporuka ne orašasto do treće godine, ne znam kad je ta zabrana prestala.

    valjda ti nije problem izbjegavanja tog popisa, nisu to neke jako bitne namjernice, napose ako ih jede u malim količinama, nek se dete očisti, pa kasnije možda početi, svakako prije testirati.

    koji mogu kestene konzumirati bez bilo kakvih posljedica.


    usput i ukupni i specifični ige je mali,ali opet nešto povišen ( naši su prek 5000,i specifični 100), ali i kod manjih zna biti nelagode,a zašto bi bilo ako ne mora.

    evo ako može primjer moje klinke tada je bila 4.5godine mlijeko se jako spuštalo i to ljeto bilo na 1.387 ( blagi II razred,skoro na granici s I),i veli doktorica ajde da je testiramo, i otiđe dete u bolnicu daju joj mlijeko i sve bilo ok dok nije došla doma, mala sva u osipu,koji je prošo do jutra, to jutro joj ipak daju jošmalo mlijeka i mala opet dobi osipe. Bila je preporuka da joj se da malo po malo doma mlijeka,ali svako put dete u osipu, nakon toga nismo dalimlijeko pune 2 godine, pa počeli davati prvo kozje mlijeko,( na koje je i ranije reagirala isto osipom), i tad je bilo ok, taman pred školu je počela jest i kravlje mlijeko.

    Moji su od malena alergičari,otac dece ima pozitivnu anamnezu,a i s moje strane ima svega i svaćega,tako da oni nisu ni jeli alergenena koje su alergični, osim klinca koji je jeo krumpir 4-5mjeseci, dok nam nisu došli testovi,tada sam mu odma izbacila sve u svezi krumpira i dete očistilo trup za pol godine,a bilo je ko šmirgil papir, ( sad mu je tako po nozi, al nikak da nađem eventualni uzrok tome).

    jel si tibila možda nekaj alergična,hrpu puta si pričala da nema alergija u familiji ( dobro od nekud mora početi),a s druge strane si rekla da ti je sestra nekaj reagirala ko alergičar. Mislim da i ona treba malo pripaziti kod prehrane pande sad kad i tvoj ima pozitivno iskustvo na tom području.

    Inače za 3 tjedna idem na kontrolu,možda se i meni smješi Epipen, inače kod testiranja u bolnici prvo daju nešto slično antihistaminu Fenistil,Aerius, kao prvu pomoć.


    usput cure koje imate to dal ste prošli edukaciju kada i kolko, jel ste obavijestili i druge osobe koje su u doticaju s djecom sve u svemu toga.

  8. #8
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Nama su dali savjet da dajemo antihistaminik (Benadryl) odmah, na najmanji znak bilo kavih simptoma - cureci nos uz obrok ili neposredno nakon njega (a da nema prehlade), crvene oci, kasljucanje, bilo kakav blagi osip. Ako postoje dva simptoma odjednom, zapravo vole savjetovati EpiPen, ali meni se to i dalje cini pretjeranim. Prema tim uputama, za onu epizodu gdje mi je dijete dobilo blagi osip oko usta i onda tri puta povratilo u pola sata, trebalo je dati EpiPen. A meni, u praksi, nije palo na pamet ni da je sve to skupa alergijska reakcija.

    Nije mi uopce problem izbjegavati orasaste plodove, ali izbjegavanje SVEGA sto je MOZDA bilo s njima u dodiru (tim vise sto je alergican 'samo' na dva, i to u razredima II i III), mi se cini pretjeranim. Zato sam u principu i pitala ovdje, da vidim kakva je praksa kod drugih alergicara. Tipa, ako na vrecici zobi ili keksa pise da su iz tvornice koja se bavi preradom orasastih plodova, dajete li to ili ne? Ako da, super, ako ne, onda mogu prekriziti kupovanje u ducanima u potpunosti, osim mesa, mlijecnih proizvoda, ribe i voca i povrca.

    Druga otegotna okolnost mi je izbjegavanje kokosa i kokosovog brasna, bademovog brasna, itd. jer jedemo (jeli smo, eh) puno takve hrane. No s druge strane, rekli su da to moze, ako mogu garantirati da nije kontaminirano pa mozda nadjem nacina da ih zadrzim u prehrani.

    Food challenge testove ne rade do navrsene cetvrte godine zivota tako da ce to pricekati, a ponovno ce testirati sve za godinu dana (RIST/RAST). U utorak opet idemo alergologu pa cu je jos malo izdaviti dodatnim pitanjima o izbjegavanju ogromnog popisa namirnica, no i dalje mi se cini da cemo traziti i drugo misljenje. Edukaciju sam prosla, vrtic je obavijesten i dobili su svoju kutiju s dva EpiPena i bocu antihistaminika koji uvijek ostaju tamo. Zna i rodbina, itd. Za sad nam je sve relativno lako jer je dijete malo pa ne ide ne znam kamo bez mene i vidim cime ga drugi nude. Vjerojatno sve skupa postaje teze kad malo odrastu i imaju nesto vise slobode, a mozda jos uvijek nisu bas sposobni pratiti sve upute. Iako, prijateljicina kcer ima tek nesto manje od tri i pol godine i zna da ne smije kikiriki i bananu.

  9. #9
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Sto se preporuka tice, ovdje nema nikakve ogranicavajuce preporuke vezane uz alergije. Jedino se savjetuje paznja zbog gusenja (tipa ne kikiriki maslac do navrsene prve godine zivota, a i onda ga treba namazati jako tanko jer je ljepljiv). Nasa alergologica je bila super sretna sto je M jeo orasaste plodove i sto smo odmah nasli alergije, na primjer.

  10. #10
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    sad možda ima i nešto drugo na kaj nisu ciljali.

    ja sam a i sad izbjegavala sve u svezi kontaminacije bilo kojim alergenom koji imaju moja deca+ dok su dojili nisam ni ja jela to što je njima smetalo.

    kakav je to food chalenge test i na kaj se radi,jel to nešto u svezi kaj bi možda u budućnosti smetalo,kolko se plača?

    naravno da nisi mislila da je to znak alergije,jer si mislila da nema alergije, ja sam za najmlađe znala odmah da je alergičan čim sam ga vidla, mada su doktori tvrdili svoje da ne može tak mali bit alergičar i da je to samo čišćenje. kod srednjeg djeteta doktorica nije znala kaj je s detetom, pa me poslala kod dermičke, a ova dalje odradila kaj je mislila.

    usput nisam vidla zabranu na sezam, i to bi trebalo uvrstiti u tu skupinu.

    moja klinka sadće 9 zna kaj smije,ljudi se još uvijek isčuđavaju, bila je na jednom ročkasu gdi kad sam rekla da ne smije to i tio,tata odmah pitao kaj ne smije baš ni mrvu, naravno da ne smije, a dete se pridržava. Uzela si je nešto od zdoma da pregrize, a većinu vremena se igrala i nije mislila na klopu,
    mali isto se pridržava,stalno upozorava recimo u dučanu da on ne smije to i to, pa kaj cura ne smije.

  11. #11
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    mislila sam da sam skužila kaj je to food chalenge test,davanje postepeno hrane na usta? daje se kod nas ovisno o pojedinom igeu

  12. #12
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,642

    Početno

    to je test opterećenja. mališa je to radio na mlijeko s godinu i pol
    Posljednje uređivanje od magriz : 28.11.2014. at 16:38

  13. #13
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Daje se alergen u kontroliranim uvjetima (u zdravstvenoj ustanovi). Ne vole raditi prije cetvrtog rodjendana.

    Sezam nije orasasti plod, nema razloga biti na tom popisu. M ga jede odavno, nema simptoma.

  14. #14
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Je to je to kaj sam mislila
    Klinka mi je 2 put pala na tom
    Klinac je pal jedanput tolko je i radio

    Kod nas nije uvjet godine, nego ige i sloboda alergologa/gastriča

  15. #15
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Sezam nije orašasto, ali nije ni kikiriki, ali se stavljaja u istu kategoriju kad su alergije u pitanju
    Usput do sad je jeo orašasto bez problema, pa oprez ipak treba bit prije hrabrosti

  16. #16
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Kikiriki ovdje stavljaju u istu kategoriju zbog nacina obrade, sezam ne. A orasasto je jeo, ali ne ovo na sto je ispao alergican. Za pistacije vjerojatno ja nisam primijetila suptilne znakove alergije (a na indijski orascic je odreagirao i povracanjem pa sam primijetila da se nesto dogadja).

    Za food challenge testove, vjerujem da i tu netko negdje radi. Nas trenutni alergolog ne radi prije cetvrtog rodjendana.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    ja ne znam otkud bi počela..

    prvo,
    zanima me jel ima tko iskustvo da je dobio po preporuci ili na recept Epipen u HR?
    jel se to uopće radi?

    kod nas je sljedeća situacija, do prije mjesec dana živjeli smo uvjereni da naša curka, 7g, je osjetljiva na pelud jer je kihala i imala svrbež očiju tu i tam do ove godine.
    ali, od proljeća, od veljače točnije, ove je godine počela s kihanjem i očima, i dr je dala Rinolan na kojem je bila skoro 6 mjeseci
    (pokušavala sam je skinuti par puta, ali smo ju morali vratiti natrag u roku max 7 dana, osim kad smo bili na moru)
    e da, i koža joj divlja (AD na njezinih 4 mjesta od proljeća), a zadnje 2 godine, od 4. godine, sve je bilo full mirno

    baš zbog toga kaj je morala uzimati Rinolan tak dugo i to kaj još koža stalno crveni krenuli smo na rutinski ček sad u 11.mjesecu
    i ... bam, uk IgE skoro 5900 na trave i kirikiri..
    ostali smo paf, dr na šaljem alergogu, al kak smo bili u Klaićevoj, šalje nas dalje u Klaićevoj, a tam je alergologica na bolovanju...
    i sad krenuli tražiti alternative i druga mišljenja..

    ono kaj je nama čudno, a i našoj pedijatrici, je da je naše dijete zdravo i sve nam izgleda ko da su rezultati pogrešni...
    simptomi simbolični i to samo na tzv inhalatorne alergene, na klopu ne
    no, za kikiriki u biti ni ne znamo, u dodiru je iako ga nikad nije voljela, pojela je tu i tam koji smoki

    s druge strane, dermatologica iz Klaićeve veli da je koža tj. AD gotovo sigurno zbog alergije..

    jel netko ima sličnu priču da je tek u npr. 5., 6., 7-oj godini ovakav rezultat?
    sad ukIgE skoro 6000, a prije bilo full normalno (u 1.godini 37, klasa 1 samo na kravlje mlijeko) i bez velikih komplikacija..

    moram reći još
    da ima AD od 3.mjeseca
    od 3. godine pije/jede sve bez ograničenja
    kuhamo doma, imamo domaće namirnice većinom i ne jede puno industrijski prerađene hrane...

  18. #18

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    dodatno,

    zbog tako visokih rezultata obavijestili smo sve u školi i dr školske medicine odgovornu za našu školu
    Epipen uzeli recept da ga kupimo, ali ga još nismo kupili jer čekamo drugo mišljenje...

    ako/kad ga kupimo, ta dr šk medicine će odraditi edukaciju u školi

  19. #19
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Sto je zapravo pitanje? O EpiPen-u u HR? O tome ne znam nista.

    Moj brat ima ukupni IgE visi o toga, ali svi alergeni su inhalatorni tj. iz zraka (pelud trava i slicno) i nije mu ni pod razno potreban epipen vec maramice i ponekad kapi za nos/oci. Koliki je IgE za kikiriki?

  20. #20
    Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,063

    Početno

    Koliko sam čitala, nije toliko bitno koliki je nalaz (ukupni IgE, pojedinačni, rezultati prick-testa itd itd), već klinička manifestacija u kombinaciji s nalazom.

    Npr. moja najstarija između ostalog ima pozitian nalaz prick testa na mačju dlaku, a nikad na mačke reagirala nije, tako smo udomili dvije. Ima alergijski rinitis i od sveg što je prema testu nađeno, reagira samo na ambroziju.
    Sin ima astmu, i ima visoko pozitivne sve inhalacijske alergene, osim pseće/mačje dlake, ali je imao kliničku reakciju samo na grinje.
    A. ima atopijski dermatitis, pozitivna je samo na grinju, svi nutritivni su joj negativni.

    Nego Kaae, meni se čini da ti ne bi bilo loše priupitati za svoju situaciju na cybermedu, na podforumu za alergije

    http://www.cybermed.hr/forum/bolesti_i_stanja/alergije

    Dr. Richter je izvrstan stručnjak, moji klinci su svi kod njega; jedino, ima malo specifičan način odgovaranja ako pitanje ne postaviš dovoljno konkretno. Al uvijek se potrudi pomoći djetetu (za mame ne garantiram )

  21. #21
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Koliki je IgE za kikiriki?
    kome?
    za sve specifične su iste granice
    do 0.35 O razred pa nadalje

    iznad 100 6 razred


    možeš mu pisati i na mejl koji ćeš naći u svakom 2-4 njegovom odgovoru, odgovara u rekodnom vremenu.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 30.11.2014. at 15:22

  22. #22
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Djetetu mame pticice; rekla je da su testovi bili pozitivni na kikiriki.

    Mozda pitam Richtera, moram priznati da mi se ne da gnjaviti s njim.

  23. #23
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Djetetu mame pticice; rekla je da su testovi bili pozitivni na kikiriki.

    Mozda pitam Richtera, moram priznati da mi se ne da gnjaviti s njim.

    mojoj klinki je 6 razred, klincu je 4 razred nikad nisu jeli kikiriki

  24. #24

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    i kod moje curke kikiriki razred 6

    Jelena.0, jesu li tebi za tvoje klince ikad spomenuli da bi trebala nosit/imat sa sobom Epipen?

    iskreno me zanima jel znate nekog u HR da je dijete dobilo preporuku ili recept za Epipen zbog visokog rezultata na klopu?

    naime, nama je pedijatrica, koja sama ima sina alergičara s puno nižim ukIgE, rekla da bi bilo dobro imati Epipen sa sobom...i ona nam je prepisala privatni recept da ga možemo nabaviti u Slo gdje je, fyi, samo 40Eur..
    u HR je gotovo duplo skuplji..

    zasad ga nismo nabavili, još se učim..
    a nisam ga nabavila upravo zato što nikad dosad nije bilo nikakvih, ali stvarno nikakvih komplikacija...

  25. #25

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    dodatno,

    jel netko radio ukIgG u Zavodu za javno zdravstvo A.Štampar?

    tam sam se raspitivala i saznala, ukratko za mene laika, da ti rezultati otkrivaju prikrivene alergije za razliku od ukIgE rezultata koji vele u ZJZ to ne pokazuje..
    samo to je isključivo test intolerancije na hranu, tj. ono kaj se unosi u organizam hranom..

  26. #26

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Ovako je meni medicinska u vrtiću rekla: ukoliko nam piše na nalazu da ga trebamo nabaviti, a ne nabavimo ga..i nešto se dogodi da ga trebaju.. odgovornost više nije na njima već socijalna pokreće slučaj nad roditeljima da smo zapostavili dijete.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    ali ja nemam nigdje napisano na nalazu...

  28. #28

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Onda vi pričate o što bi bilo kad bi bilo

    Što se opterećuješ. Da vam treba pisalo bi vam u nalazu stručnjaka.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    dobro razmišljanje bubica..

  30. #30
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    mene još to nitko nije tražio, ali idem skoro kod alergologa pa se možda i meni to smješi.

    ja sam za klinku radila davno neki igg u klaićevoj
    a za klinca igg na gluten isto u klaićevoj, ukupni nisam radila

    usput maya 78 je dobila pred koju godinu i preporuku za njega i morala ga je kupiti., mislim da je i stela o tome pričala ( ili neko iz okolice Vž)
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.12.2014. at 10:35

  31. #31

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    nadam se da će još netko pogledati temu pa da čujemo ..

    hvala J za info jer nisam prije pratila...pogledat ću jel koja još tu..

  32. #32
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    maye nema dugo, tj. svrati većinom oko Nove godine, stela zna naić

    je mitovski sam zaboravila


    evo i stare teme

    http://forum.roda.hr/threads/82675-Kupnja-Epipena
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.12.2014. at 11:15

  33. #33

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    465

    Početno

    Čitam ja vas redovno, ali nemam vremena baš pisati. Ni mi nemamo epipen, nitko nam nije preporučio. A on je stvarno od rođenja pravi
    školski primjer alergičara i atopičara. Imao je ige preko 5000. Kikiriki razred 5, mlijeko razred 6. pelud trave i korova razerd 6. i još jaje i riba razred 3.
    i nitko niti riječi o tome. A, on te namirnice na koje je alergičan niti nikad nije jeo da bi znala kakva je reakcija, Jedino su me zvali jednom
    iz laboratorija, da li sam ja svjesna koliki mi sin ima ige na kikiriki i da je jako visoko i opasno.
    Ali, to je bilo prije 3 godine. sad ima 8 godina i ukupni ige 2000, kikiriki je pao na razred 4, kravlje mlijeko na 5, a i ostalo se nešto snizilo.
    Ja sam bila presretna nalazima,mada je to još uvijek jako visoko. Na prehranu smo se već naučili, a jedva čekam dok bude mogao jesti jaja, a to
    bi moglo biti za koju godinu. Tak su rekli. To mi je rekao i dr.Richter da jaje i riba bude prošlo, ostalo ne.
    Dermatitis je puno blaži. Postoje samo neka uporna točkasta žarišta, najviše na nogama i prstićima, ali opet puno manje. Dok zahladi jako je
    suhi oko očiju i usta. Naravno, ima terapiju i za astmu. Za sad uzima samo singulair, nema potrebe za flixotide mada mu je prepisani.
    Više niti nisam na SRV-u, dermaotlogica mi nije htjela napisati preporuku, kao on je već veliki.
    Baš budem ja slijedeći put pitala za taj epipen jer on je baš jaki alergičar, a nitko mi to nije niti posebno spomenuo.


  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Dijete moje kolegice ima Epipen, već nekoliko puta i upotrijebljen. Ali maleni je doslovno životno ugrožen ako dođe u kontakt s bilo kakvim tragom kravljeg mlijeka.

  35. #35
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Iz ove perspektive, ne mogu zamisliti da netko nema EpiPen s razredom 6, ako su ga nama dali za 2. i 3. (a uz objasnjenje da su orasasti plodovi 'najgora' kombinacija za alergiju jer su reakcije najmanje predvidive i mozebitno najjace).

  36. #36
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    bubice kad si ti dobila preporuku

    nisam pročitala skroz uputsva ali me zanima osnovno, to kad se jednom da onda se ostatak baci, kaj ne?

  37. #37
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    ok našla sam odgovor na moje pitanje,ostatak se baca.

    kud se dozira za djecu? http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-12-01-509.pdf

    EpiPen je napravljen tako da ga lako primjenuju ljudi bez medicinske obuke. EpiPen treba jednostavno
    čvrsto ubosti u vanjski dio bedra s udaljenosti od otprilike 10 cm. Nije potrebno precizno određivanje mjesta
    uboda na vanjskoj strani bedra. Kad zabodete EpiPen čvrsto u bedro, oslobodit će se oprugom aktivirani klip,
    koji će gurnuti skrivenu iglu u bedreni mišić i primijeniti dozu adrenalina. Ako nosite odjeću, EpiPen se
    može ubrizgati i kroz odjeću.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 02.12.2014. at 07:08

  38. #38

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    bubice kad si ti dobila preporuku
    Na kontroli sada u 11.mj

  39. #39

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    bubica27, jel ste dobili preporuku ili recept?
    jesi ti u HR?

    ja sam saznala da je u SLO na priv recept "samo" 39EUR

    ali zaista me zanima jel se uopće može u HR dobiti na recept na ništa ne platiti ili samo djelomično platiti
    i ako da - da s tom informacijom odem k svojim doktorima...

    Kae, ti nisi u HR?

  40. #40

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Znači na zadnjoj kontrioli na Srebrnjaku dr je u nalazu napisala Nabaviti autoinjektor andrenalina.
    Pedijatrica je nakon toga napisala privatni recept..
    i tu sam stala..
    idući korak je zvati ljekarne i naručiti da ga nabave.
    samo nikako da napravim taj korak.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,366

    Početno

    javi kad odradiš

    i ja ću pisati svoje sljedeće korake...

  42. #42
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,035

    Početno

    Mi smo dobili epipen na preporuku alergologa dr. Voskresenski. J. je ige na lješnjak razred 4, na grinje razred 6. Nakon što smo obavili kompletne nalaze doktorica nas je posjela i objasnila nam da ju brine alergija na lješnjak ne samo zbog nalaza nego zbog dvije epizode koje smo imali vezano za lješnjak a opisala sam u gornjem postu. Prepisala je čak dozu za odrasle jer temeljem svega smatra da bi doza za djecu bila preslaba.
    Napisala nam je pisanu preporuku za epipen koju smo morali odnijeti i u vrtić i recept. Epipen ne pokriva zdravstveno osiguranje već ga u cijelosti sami plaćamo. Cijena jedne injekcije je 400 kn, a mi kupujemo po 2 jer jedna mora biti u vrtiću. Mana Epipena je da ima kratak rok trajanja cca 6mjeseci. Izdatak je popriličan.

    jelena.o je točno napisala kako se primjenjuje, zapravo je vrlo jednostavan za primjenu.

    U gornjim postovima je mislim Kaae spominjala pitanje kada ga primjeniti. Nama je doktorica rekla, odnosno ne samo rekla nego i napisala da ga treba primjeniti kod pojave bilo kakvih simptoma a da su vezani naravno uz konzumaciju lješnjaka ili hrane koja bi potaknula takvu reakciju. Znači crvenilo, svrbež, urtikarija, povračanje, nesvjestica, o nekakvom gušenju da i ne pričam. Rekla nam je da je bolje primjeniti uzalud nego da bude prekasno jer da se može doslovce raditi o sekundama ili minuti-dvije kad može biti prekasno.

    Nakon što smo ga nabavili bili smko na sastanku u vrtiću sa zdravstvenom djelatnicom koja je onda obučila tete kako ga primjeniti i kada.

    Meni ni nakon svih nalaza Epipen nije pao napamet tako da sam se i sama iznenadila kad nam je doktorica preporučila. Ne želim uopće preispitivati mišljenje doktorice, možda treba, možda ne treba, vjerujem joj da uz dugogodišnje iskustvo i znanje zna šta radi i govori i da vjerojatno ne prepisuje Epipen bez razloga i olako.
    Isto tako nam je napomenula da je alergija na lješnjak jedna od onih kod kojih je najmanja vjerojatnost da će proći s vremenom te nam je spominjala mislim hiposenzibilizaciju kad bude malo veća.

  43. #43
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,035

    Početno

    E, da Epipen nabavljamo u Gradskoj ljekarni na Trgu u Zagrebu. Vrlo brzo ga nabave, nekada ga čak imaju odmah ili ga dobiju za dan-dva. Probali smo i preko one privatne ljekarne na Dolcu ali tamo su nam dali cijenu od 750,00-1.500,00 kuna.

  44. #44
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Ja sam u Americi.

    EpiPen ovdje dolazi u kutiji s dva injektora i ne moze se kupiti samo jedan. Nama pokriva osiguranje, placamo samo participaciju (oko 3% cijene). Puna cijena kutije je oko $500. Imamo dva u vrticu, dva kod kuce tj. uvijek s nama, iako se ne ocekuje da ce trebati ijedan, kamoli dva.

    Kako su nam objasnili - u situacijama kad je moguce da je reakcija alergijska, daje se EpiPen, zove hitna, a kasnije razmislja je li trebalo ili nije. Nema nuspojava kod inace zdravih ljudi (ovo je sad vrlo pojednostavljeno), osim lupanja srca, tako da ce svakako manje stetiti nepotrebno ubrizgan EpiPen nego alergijska reakcija gdje se EpiPen nije dao, ili nije dao na vrijeme.

    Moze kroz odjecu, kako god, nema veze. Daje se cijela doza, sto znaci da se drzi desetak sekundi. Ako nema poboljsanja nakon 5 minuta (a sve dok se ceka hitna), ubrizgava se i drugi. Injekcija se nikako ne smije dati u guzicu ili ruku, obavezno u vanjski dio bedra. Najlakse za odrediti kamo je napraviti gestu rukom i zamahnuti sam sebi prema bedru (s obzirom da je Epi prvenstveno autoinjektor). Igla izlazi sama, a kad se injekcija izvuce iz tijela, igla ce se uvuci. Stvarno je napravljeno tako da je moze dati i samo dijete.

  45. #45
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    mitovski zašto ne kupiti samo jedan koji nosiš kad i dete u vrtić

    tak je meni zdrastvena rekla za ventolin, pa ja njoj da to ne mogu ostavit u vrtiću, nego da ću nosoit svaki dan kad dete dođe.

  46. #46
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,035

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    mitovski zašto ne kupiti samo jedan koji nosiš kad i dete u vrtić

    tak je meni zdrastvena rekla za ventolin, pa ja njoj da to ne mogu ostavit u vrtiću, nego da ću nosoit svaki dan kad dete dođe.
    Jesmo jedno vrijeme nosili pa se događalo da bi ga zaboravili uzeti iz vrtića, pa onda ona često ostane u dežurstvu pa ne mogu rovati sama po sobi i tako. Jednom ga je MM ostavio na ormariću ispred sobe pa smo onda odlučili uzeti dva da ne moramo razmišljati.

  47. #47
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,506

    Početno

    Ja takve atvari imam u ruksaku, zemem dete i ruksak

  48. #48

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    465

    Početno

    Bila sam jučer kod doktorice na razgovoru za cijepljenje.Ali, naravno pošto ima jaje razred 3, cijepljenje do daljnjega
    odgođeno. I nikako ne ići u Sloveniju i Bosnu.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •