Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: dohrana

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2015
    Postovi
    81

    Početno dohrana

    molim za savjet. beba iskljucivo dojena sutra pocinje sa papanjem. odluka je pala na domacu mrkvu. e sad.....da li da izribam sirovu, da izribam i dam samo sok ili da skuham i izmiksam? hvala

  2. #2
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,207

    Početno

    Citiraj alisocka prvotno napisa Vidi poruku
    molim za savjet. beba iskljucivo dojena sutra pocinje sa papanjem. odluka je pala na domacu mrkvu. e sad.....da li da izribam sirovu, da izribam i dam samo sok ili da skuham i izmiksam? hvala
    Možeš i jedno i drugo.

    Ako je mrkva slatka, kakva zna biti mlada, domaća mrkvica, tada će se bebi više svidjeti sokić. Najbolje da daš malom žličicom i to sasvim malu količinu za prvi put, 2-3 žličice. U vrijeme vašega ručka. Da vidi da je hrana dio druženja i obiteljskog života.

    Ako beba nakon soka ne bude imala nikakvih problema (grčevi, povraćanje ) možeš već istu večer dati kuhanu mrkvicu, posve zgnječenu. Bebe dugo ne probavljaju mrkvicu, pa zna izaći u kakici posve ista kao što je pojedena.

    Ta nova hrana je samo navikavanje na ukuse, a ne nešto što će ih zasititi. Jednostavnije je početi sa blagim žitaricama za bebe, one će bolje zasititi bebu i manja je mogućnost da stvore probavne probleme. Kod mrkve treba paziti na količinu koju beba pojede, jer zna doći do obojenja kože u narančasto ako se pretjera u količini.

    Uživajte i ti i beba u novom postignuću. Hrana zna biti jako zabavna stvar ( ako ju ne shvatite preozbiljno )

  3. #3
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Koliko je stara beba? Ako nema punih sest mjeseci, najbolje bi bilo da ne pocinjete jos s dohranom.

    Inace je svejedno kako ce jesti mrkvu, sve dok je pripremljena I ponudjena na siguran nacin. Mozes je skuhati na pari, toliko da se lagano gnjeci vilicom ili prstima. Izrezi na male komadice I daj bebi da se hrani sama. Pritom mora sjediti uspravno, blago nagnuts prema naprijed. Ako ne zna uzimati komadice, vjerojatno nije spremna za dohranu. Ako zelis, mozes mrkvu izgnjeciti I ponuditi kao kasicu, ali bolje je samohranjenje I s razvojne I sigurnosne strane.

    Sokovi, kupovni ili napravljeni kod kuce, ne preporucuju se maloj djeci jer ne sadrze ni vlakna ni teksturu koju ima cjelovota hrana. Kolicinski pune zeludac, a uglavnom nizasto.

    Takodjer, za sam pocetak dohrane vise nego dovoljan je jedan jedini obrok dnevno, cak ne mora biti ni svaki dan (dojene bebe I dalje nastavljaju s dojenjem na zahtjev).

    Najvaznije je da je beba stara barem 6 mjeseci.

  4. #4
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    Ako odlucis ponuditi zitarice, najbolje je preskociti one "za bebe". Ti su proizvodi cesto prepuni dodataka koji ne trebaju ni odraslima, a kamoli djeci. Takodjer nije potrebno 'zasititi' bebu na pocetku dohrane - u prvoj godini zivota, nutrijente I sve ostalo sto treba, dojeno dijete (pogotovo ono dojeno na zahtjev) dobiva iz majcinog mlijeka, zbog cega treba dojiti kao I prije dohrane. Kolicinski, beba ce pojesti vrlo malo krute hrane, a napuniti zeludac kao ds se najela majcinog mlijeka.

    Rana dohrana (pod cim se obicno misli na dohranu od navrsenih sest mjeseci do godine dana) je prakticki navikavanje djeteta na okuse, teksture I sam ritual sjedenja za stolom I konzumiranja hrane s ostalim ukucanima. Dijete ne mora I ne treba 'jesti' enormne kolicine hrane.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jul 2015
    Postovi
    81

    Početno

    dijete ima punih 6 mjeseci. cula sam puno o tome da je bolje dati prvo hranu koja nije slatkasta ...jer ce kasnije odbijati jesti povrce ako npr kremen sa jabukom i slicnim.
    ja sam dosta dugo razmisljala i odlucila sam se na mrkva-jabuka-kruska jer to imam domace. a mozete li mi reci koje zitarice isto mogu odma na pocetku dat?
    i da li treba izbjegavati gluten ili ga dati odma da se dijete navikne? i da li postoji nesto sta mogu dat pomijesano sa izdojenim mlijekom, jel se to radi?
    danas sam skuhala mrkvu i komadice mrkve zgnjecila tako da nije bila bas glatka tekstura..djete se pocelo ponasati kao da ce povratit pa sam stala. dala sam joj 3-4zlicice male ali samo na vrh zlice..ja zadovoljna

  6. #6
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,896

    Početno

    To je skroz normalna reakcija, kad izgledaju kao da im se dize zeludac. Pokusaj joj dati tako da sama uzme i stavi u usta, najvjerojatnije ce je manje hvatati taj nagon.

    A za namirnice, ovo sto imas zvuci super - imas domace, odlicno. Zitarice mozes dati koje god zelis, a ne treba izbjegavati gluten. Izdojeno mlijeko mozes mijesati s cime god, ali nemoj ga kuhati (malo zagrijati mozes). Nece odbijati povrce ako prvo jede slatkastu hranu (voce ili batat, na primjer). U krajnjem slucaju, ima i slatkastog povrca.

    Bitno je da je hrana pripremljena tako da ju nije opasno konzumirati i da ne zuris s previse namirnica odjednom, pogotovo na samom pocetku dohrane.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jul 2015
    Postovi
    81

    Početno

    aha hvala... evo nakon 5 dana mrkve i 3 dana jabuke danas smo probali zlicicu kasice jabuka + kruska !!!! iako jos nismo jeli samu krusku pa nadam se da nisam pogrijesila...od sutra cu joj sad 3 dana davat samu krusku.
    valjda nije velika greska sto sam daka krusku sa jabukom prije same kruske.. ? !?

    joj toliko je savjeta od okoline, svi bi nesto davali da jede, pa sad eto i ovo...kupili kasicu i navalili daj joj da proba..a nisam ja bila za to, sto je najgore imam domace voce a oni svi da dam kasicu kupovnu..pa eto popustila sam i dala 1 zlicu. sad mi je zao sto sam dala i tu 1 zlicu. ali ljudi ne kuze da je redosljed namirnica s razlogom i ja se moram svadat i pravit scene i plakat i ja ispadnem debil a oni pametni sa savjetima jer je neka tamo zena djetetu od 4 mjeseca dala punjenu papriku ili pecenu ribu i nista im nije ..
    ma bas sam ljuta, dohrana mi je nesto bitno a nitko me ne slusa i ja sad izmisljam neka pravila.
    Posljednje uređivanje od alisocka : 09.08.2015. at 16:41

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    93

    Početno

    samo ti furaj svoj film i ne daj nikome da ti se mješa. Prihvatit će kad tad!
    ti si majka jedna jedina i samo ti znaš najbolje!

    BTW znam kako ti je, mene su toliko izmučili sa tom dohranom da sam imala noćne more sa kašicama i na kraju sam popustila i sa 5 mjeseci sam počela sa dohranom...

  9. #9
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,618

    Početno

    Slobodno das novu namirnicu (kruska) u kombinaciji s necim sto si vec uvela.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jul 2015
    Postovi
    81

    Početno

    vec mjesec dana jedemo povrce i voce. to je uglavnom za rucak oko 12 sati. nekad pojede 2-3 zlicice, nekad i do 10ak. uz to dojim na zahtjev. da li je to malo obroka, trebam li jos koji put dnevno dati povrce/voce? kada se uvodi drugi obrok?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •