PDA

Pogledaj cijelu verziju : Obrazovanje kod kuce ili "obr. na drug. nacin"-1Saradadevii
20.07.2006., 02:14
inspirirano topikom o Janici i njezinoj izjavi da se "u skoli stosta uci, a steta je mozak naprezati necim sto ti nikada nece trebati, pa je sve krenulo u teoriju ucenja i stjecanja znanja, najboljih edukacijakih metoda i modela provjere znanja, pa na kraju doslo i do izvaninstitucijskog obrazovanja ili home education / education otherwise na britanskom engleskom ili homeschooling na americkom engleskom, ili unschooling (valjda bi to bilo od-skolovanje ?), teme koju sam vec davno zeljala otvoriti, (ali sam mislila da nema interesa :) )

Mene je to pocelo zanimati prije otprilike cetiri godine kada sam u jednom americkom casopisu procitala clanak o zadruznom HE (udruze se nekoliko porodica pa zajedno "obrazuju" djecu, po roti, tako da svatko moze raditi i nesto drugo) i sto vise citam, susrecem djecu koja su HE, prakticiram sa svojim djetetom, to me sve vise i vise zanima i postajem zagrijanija za to. E, da, vjerojatno veliki utjecaj je na to imao moj rad u engleskoj prosvjeti, a unatrag godinu-dvije i drugacija razmisljanja o vlastitom skolovanju i njegovim postignucima.

Najcesci prigovor ideji HE je taj da se djeca trebaju socijalizirati (te je stoga ustanova tipa vrtic/skola pogodnija za to od obitelji). U HE krugovima to zovu najvecim mitom o pozitivnoj ulozi vrtica/skole. Argument ide ovako: dijete u vecini vrtica i skola je u grupi svojih vrsnjaka, dakle ako se radi o socijalizaciji, ona se odvija izmedju jedne ili dvije odrasle osobe (ucitelja/ice) i velike grupe djece iste dobi, te njihove medjusobne socijalizacije. S druge strane, dijete koje nije institucionalizirano, ima vise mogucnosti socijalizirati se s odraslima razlicite dobi, razlicitih zanimalnja, djece razlicite dobi i to sve, izvan hijerarhijeske stege institucije u kojoj je pozicija moci jasno definirana (bez obzira ne sve nove modele child centred nastave, prava djeteta itd...).
Uvijek mi na tu temu socijalizacije padne na pamet poredba izmedju kucne atmosfere kada radjas kod kuce i atmosfere kada radjas u nekoj super lijepoj bolnici, uredjenoj tako da sto vise lici na dom, ima slike po zidovima itd...kako to vec rade na sjeveru Europe, ali nesto fali; jedna bolnicka babica mi je jednom rekla da kako god uredili prostoriju za radjanje u bolnici, u najboljem slucaju ce izgledati kao kuhinja, dok ce i najobicnija spavaca soba u domu biti udobna spavaca soba koja pogoduje lucenju hormona ljubavi. E, tako mi se cini nekako s vrticima i socijalizacijom. Neka vrsta rekreiranja onoga sto u svakodnevnom normalnom zivotu unutar porodice i drustva ionako postoji, ali u instituciji je to uvijek pomalo "laznjak" i kada je i najbolje, je ustvari samo zamijena za ono pravo.

Drugi protuargument za socijalizaciju je taj sto je to socijalizacija unutar institucije, gdje postoji hijerarhija pa se mozda vise uci o vlastitom polozaju u sistemu i stjecanju vjestina kako u njemu prezivjeti, koje su drustvene norme i kako se s njima nositi, nego o tome kako zdravo zivjeti u zajednici s drugim bicima (razlicite dobi i interesa), kako mijenjati norme koje ne podrzavaju zdrav suzivot itd...

PUno teoreticara HE dolaze iz pravca politickog anarhizma pa su onda i argumenti u tom tonu (kritika institucije, izvanjskog autoriteta, moci, standardizacije itd...). Ivan Illich, americki radikalni teolog je jedan od njih (porijeklom iz Austrije, slovenske krvi). Njegova knjiga Deschooling society je izuzetno zanimljiva, cak ako se ne slozite ni s 10 posto onoga sto pise. Naime, daje viziju drustva u kojemu bi skole izumrle, i to na svakoj razini, ukljucujuci univerzitetsku. Vrlo provokativno, ali ne i tako nemoguce, kako izgleda na prvi pogled.

Meni je preokret u razmisljanju ucinila knjiga Johna Holta "How Children Fail" koju je napisao na temelju svojih biljezaka poslije nastave i prepiske sa kolegom uciteljem krajem 50ih godina. Onda je nakon 20 godina dodavao svoja nova saznanja i razmisljanja na to sto je napisao.
U 50im je kao osnovnoskolski nastavnik po raznim americkim privatnim i drzavnim skolama, trazio najbolju metodu kojom ce poduciti svoje ucenike (ono sto bi se u modernom zargonu zvalo metoda prilagodjena djetetu, koja uzima u obzir djetetov nacin ucenja, learning style, concentration span itd...). I po biljeskama se vidi koliko se zdusno trudio, reflektirao nad svojom svakodnevnom praksom, upotrebljavao svakojake metode....ali svejedno naslov knjige je ostao How children fail....Nakon dvadeset godina je zakljucio da nijedan skolski sustav i metoda nece djecu poduciti na nacin da razumiju (to mi je bio kriterij prolaza ili pada, ne znanje kao informacija, nego znanje kao razumijevanje i sposobnost povezivanja). Zakljucak je njegov: to je moguce samo izvan institucije skole. Skola u sebi ima mehanizme koje koce djecu da razviju "razumijevanje" (u sirem smislu, naravno; ako netko ima veliki talent za odredjeno podrucje, razumjet ce i uz skolu i ljudska vrsta je inteligentna pa ce nauciti i u najnepovoljnijim uvjetima.
Nakon toga je napisao knjigu How Children Learn, gdje je proucavao ucenje svoje necakinje, od todlerskih dana pa navise. Pa je je nakon toga napisao Learning All the Time, kao odgovor na to kako djeca zapravo uce. I sve se zavrsilo s Teach Your Own, cime je definitivno postao guru Homeschooling pokreta u SAD pocetkom osamdesetih.
Uglavnom, mislim da bi se on slozio s Janicom u tome da se u skoli svasta nepotrebno uci :)

Treci Amerikanac je ucitelj koji je bio nagradjivan cesto poveljama za najboljeg ucitelja godine ove i one drzave (1999 posljednji put), John Taylor Gatto, a knjizica, koja je zbirka njegovih govora na primanjima nagrada, ima znakoviti naslov Dumbing Us Down -The Hidden Curriculum of Compulsory Schooling.
Sto je uglavnom jedan od vaznijih argumenata protiv obaveznih skola, a za vrijednost HEa

U Engleskoj danas predvodnici ovog pokreta su uglavnom roditelji koji to rade sa svojom djecom, tj. "rade" nije bas najbolji pojam, jer se vrlo cesto nista ne radi , nego dijete samo bira svoj smjer, a roditelj je facilitator (tzv autonomno ucenje). Ja sam osobno srela jendog takvog, pojavio se u mojem razredu, prvi puta u klupama sa svojim vrsnjacima u 18. godini. Tri mjeseca nisam znala da je HE, ali sam se stalno pitala iz koje li skole dolazi, jer em zna toliko puno u odnosu na sve moje dotadasnje studente, em je toliko opusten i ne boji se misliti, em ga nije sram ili mu nije nelagodno ako kaze nesto sto nije bas u smjeru "pravog " odgovora, em je emfatican pa kuzi emocionalne interakcije tijekom nastave i povrh svega ima dobro razvijen smisao za humor na vlastiti racun. I onda sam saznala da nikada nije bio u skoli.
Pa sam na roditeljskom popricala s mamom o tome zasto i kako.
Njezina prva recenica u odgovoru na pitanje zasto ga je zeljela HE, bila je: I wanted him to be happy.
Cini mi se da je uspjela u nakani!

sorciere
20.07.2006., 07:41
ne :mrgreen: .

maria71
20.07.2006., 07:53
ići će u državnu školu i učit ćemo kod kuće ono što ja smatram da je bitno

znači dupli odgoj pardon obrazovanje

tweety
20.07.2006., 08:32
:mrgreen:

ja sam bila sretna sa svojim šulkolegama

BusyBee
20.07.2006., 08:35
Da mogu, i organizacijski (da je dozvoljeno) i financijski, mislim da bih, barem prva 4 razreda osnovne skole, a onda bih odlucila za dalje.

Moje osnovne zamjerke sustavu danas su:
1. previse djece u razredima
2. preopterecenost gradivom
3. idiotski (meni osobno) sadrzaj pojedinih predmeta (mozda cak i nije prevelik problem u nizim razredima osnovne skole)
4. ucitelj=lutrija; shodno tome, vrlo cesto, nista zivotno se ne dogadja u ucionicama + ni oni kvalitetni ne mogu nastavu uciniti zabavnom jer imaju previse klinaca u razredima
5. sve jaci i cesci naleti nasilja medju djecom koju strucno osoblje skola nije u stanju kontrolirati i suzbiti

Tu je i niz mojih osobnih strahova, proizaslih iz naseg "susreta" s vrtickom populacijom koja gravitira nasem dijelu grada. Uz to, ne znam da li da ocekujem probleme s odlukom o daljnjem necijepljenju djeteta.

Buduci da se ne namjeravamo seliti u drugu zemlju, ono sto mozemo napraviti je potruditi se odabrati skolu i ucitelja/icu po preporuci i nacinu rada koji vjerujemo da ce bolje odgovarati nasem djetetu, a kod kuce i dalje poticati ucenje na svakom koraku i razvijati istrazivacki duh djeteta. I pokusati mijenjati sustav tamo gdje mu vidimo najvece nedostatke (a ovoga me strah jer su me vrticke vjetrenjace jako istrosile).

mina
20.07.2006., 09:14
Da mogu, i organizacijski (da je dozvoljeno) i financijski, mislim da bih, barem prva 4 razreda osnovne skole, a onda bih odlucila za dalje.

Moje osnovne zamjerke sustavu danas su:
1. previse djece u razredima
2. preopterecenost gradivom
3. idiotski (meni osobno) sadrzaj pojedinih predmeta (mozda cak i nije prevelik problem u nizim razredima osnovne skole)
4. ucitelj=lutrija; shodno tome, vrlo cesto, nista zivotno se ne dogadja u ucionicama + ni oni kvalitetni ne mogu nastavu uciniti zabavnom jer imaju previse klinaca u razredima
5. sve jaci i cesci naleti nasilja medju djecom koju strucno osoblje skola nije u stanju kontrolirati i suzbiti

...Potpisujem, meni se učenje doma svidjelo još i prije nego sam imala djecu. Da si mogu priuštiti ne bi išle ni u vrtić, ni u niže razrede škole i dobile bi još kojeg bracu ili seku i živjeli bi u kućici u cvijeću.
Kad bi bili veći odlučili bi žele li školu/faks


A dok smo tu gdje jesmo i ne možemo drugačije ćemo kao maria71
ići će u državnu školu i učit ćemo kod kuće ono što ja smatram da je bitno

znači dupli odgoj pardon obrazovanje

Mukica
20.07.2006., 09:19
mislim da si HE mogu priustiti samo roditelji koji ne rade, bilo ovdje, bilo negdje vani
svi ostali o tome mogu samo sanjati

sorciere
20.07.2006., 09:20
kikica kaže: hvala bogu da nisi učiteljica / profesorica!! :lol:

zato se ne petljam u ono što ne znam. ali!

mogu podržati svoje dijete u onom što želi naučiti, mogu mu nabaviti literaturu koju želi čitati, odvesti ga na mjesta koja želi posjetiti, itd... na taj način mogu dopuniti ono što ne dobiva u školi.

deedee
20.07.2006., 09:31
Ideja mi je potpuno prihvatljiva. Svakako se slazem da je socijalizacija unutar institucije precijenjena.
No na zalost, u ovim nasim uvjetima, to nije bas moguce.
Mi na zalost ni vrtic ne mozemo izbjeci.

VedranaV
20.07.2006., 09:45
Potpisujem deedee.

lalah
20.07.2006., 10:11
ja dugo razmišljam o tome
ne tako kvalitetno kao ti (ista stvar s cjepivima :lol: )
samo mi nos govori da tu nešto ne valja

vidi, vidi
svakog dana šaljem MM vijesti u Milano jer je izoliran (nije u konclogoru :P )
danas ću mu poslati tvoj prvi post

marta
20.07.2006., 10:21
i ja potpisujem deedee. i jos cu jednom dodati, socijalizacija u instituciji je definitivno precjenjena.

lucky day
20.07.2006., 10:39
tema me zanima isto jos prije nego sam imala dijete... iako vise na razini slobodnih i slobodnijih skola... autora kao neila i f. ferrera...Najcesci prigovor ideji HE je taj da se djeca trebaju socijalizirati (te je stoga ustanova tipa vrtic/skola pogodnija za to od obitelji). U HE krugovima to zovu najvecim mitom o pozitivnoj ulozi vrtica/skole. Argument ide ovako: dijete u vecini vrtica i skola je u grupi svojih vrsnjaka, dakle ako se radi o socijalizaciji, ona se odvija izmedju jedne ili dvije odrasle osobe (ucitelja/ice) i velike grupe djece iste dobi, te njihove medjusobne socijalizacije. S druge strane, dijete koje nije institucionalizirano, ima vise mogucnosti socijalizirati se s odraslima razlicite dobi, razlicitih zanimalnja, djece razlicite dobi i to sve, izvan hijerarhijeske stege institucije u kojoj je pozicija moci jasno definirana (bez obzira ne sve nove modele child centred nastave, prava djeteta itd...).
.

Drugi protuargument za socijalizaciju je taj sto je to socijalizacija unutar institucije, gdje postoji hijerarhija pa se mozda vise uci o vlastitom polozaju u sistemu i stjecanju vjestina kako u njemu prezivjeti, koje su drustvene norme i kako se s njima nositi, nego o tome kako zdravo zivjeti u zajednici s drugim bicima (razlicite dobi i interesa), kako mijenjati norme koje ne podrzavaju zdrav suzivot itd...


Pa sam na roditeljskom popricala s mamom o tome zasto i kako.
Njezina prva recenica u odgovoru na pitanje zasto ga je zeljela HE, bila je: I wanted him to be happy.
Cini mi se da je uspjela u nakani!

prvi argument mi se cini bitan u kontekstu danasnjeg urbanog drustva,pojave ageizma i cini se da je institucionalizacija svakog segmenta zivota a pogotovo djetinjstva tome jako pridonijela...

ipak, dijete u (sire)obiteljskom okruzju nije oslobodjeno hijerarhijskih odnosa ali oni su ipak nesto labaviji ( u danasnje vrijeme) i puno osobniji..dok su u institucijama objektivizirani, pretpostavljeni...i na nekin nacin perpetuiraju stare modele koje se probalo na razini individualnih sloboda ukloniti...

AKO primjecujemo da u danasnjem drustvu, unatoc demokraciji, nesto jako 'smrdi'... npr. preko ogledala nam pokazuje objektivizaciju i odnos prema prirodi (vec i samo gledanje nje kao na 'okolis' ili jos gore 'zelenilo') nije ni cudo da mnogi neko dubinsko rjesenje ne vide u rjesavanju situacije kroz institucije... i da bas u njima vide prepreke ako ne i srz problema... institucionalizacija nasih glava,odnosa i nacina zivota od rane dobi stoga ne obecava pojavljivanje, isplivavanje na povrsinu ili demarginalizaciju kvalitetnijih alternativa... dapace, vide u njoj polaganoali temeljito iskorjenjivanje istih, koliko se uopce ono sto nazivamo ljudskim duhom i moze zatrijeti...
mnogi kontroverzni autori uvidjaju da demokratski reformizam u najmanju ruku nije dovoljan ako pretpostavimo da je situacija alarmantna (opet, odnos prema 'prirodi' se cini kao najzorniji pokazatelj mnogima)...

moj osobni stav ide u tom smjeru te se uvijek ostavljam otvorenom po tom pitanju za promjenu... i stavljam se u situacije da mi zivot te promjene 'slucajno' donese...
nadam se da cu ostati dovoljno dugo mlada i hrabra duhom da se to odrazi i na lukino skolovanje...
nesto konkretnije za sad ne mogu odgovoriti jer ne poznajem dovoljno situaciju u koju sam se transplatirala...

poslijednja recenica, odgovor HE majke na roditeljskom,mi je posebno draga i zanimljiva utoliko sto je npr. neilu nit vodilja pri osnivanju svoje slobodarske skole bila upravo to!! dakle,nikakvi 'pametni', 'ambiciozni', 'sposobni' a ponajmanje 'poslusni' gradjani vec prvenstveno sretni a ostalo ako i kad dodje...
kad bi to bio smjer, nit vodilja nakojem baziramo drustvene promjene, a pogotovo na kojem se bazira odgoj i obrazovanje - ja bi bila prva na barikadama :mrgreen:

ivarica
20.07.2006., 10:47
ja sam uvijek bila sklona HE, sanjanju o svjetioniku i sl :)
pa bi i sad, da imamo mogucnost, da sam ja aktivnija i sl, izabrali za ivara tu varijantu.
i en slazem se s mukicom da je nemoguce.
pet roditelja djece slicnog uzrasta bi se mogli super organizirati, svaki dan u tjednu po jedan ne ide na posao (neplaceno) nego je s djecom (ako vec nemamo mogucnost ne raditi). s obzirom koliko u svom radnom stazu izdvojimo za ovakvo skolstvo, ovo bi bila jeftinija varijanta.

saradadevii, ti se nalazis s roditeljima svojih studenata? :lol:

lalah
20.07.2006., 10:56
ja sam uvijek bila sklona HE, sanjanju o svjetioniku i sl :)
pa bi i sad, da imamo mogucnost, da sam ja aktivnija i sl, izabrali za ivara tu varijantu.
i en slazem se s mukicom da je nemoguce.
pet roditelja djece slicnog uzrasta bi se mogli super organizirati, svaki dan u tjednu po jedan ne ide na posao (neplaceno) nego je s djecom (ako vec nemamo mogucnost ne raditi). s obzirom koliko u svom radnom stazu izdvojimo za ovakvo skolstvo, ovo bi bila jeftinija varijanta.

saradadevii, ti se nalazis s roditeljima svojih studenata? :lol:

isto razmišljam
svaki roditelj odgovoran za jedan dan
ja sam već u puli i za svoj dan sam izabrala kineza i učenje kineskog i taichi :D

lucky kad pričaš o neilu pričaš o summerhill
uživala sam u knjizi (rijetkost)
ali na kraju me ubila činjenica da je to ipak internat i da djeca od 5 (prt) godina žive odvojeno od svojih roditelja

lalah
20.07.2006., 10:57
pričaš o summerhill ?

(falio mi upitnik)

lucky day
20.07.2006., 11:03
da o summerhillu...
naravno,ni meni ideja internata bilo kojeg tipa nije prihvatljiva...
ali misao vodilja i njegov pristup onome sto se naziva odgoj i obrazovanje su ono sto mi se cini dobrim......

lalah
20.07.2006., 11:05
je super je

mada se mogu zamisliti u situaciji da G. ima 10 godina ne zna čitati i ja kažem svakom da je to OK i da svako djete ima svoje vrijeme i lagono dobivam rak želuca :lol:

tweety
20.07.2006., 11:06
:mrgreen:

ja sam bila sretna sa svojim šulkolegama

uopće nisam htjela staviti mrgreen smajlija, već citirati mariju i dodati ovu svoju zadnju rečenicu, ne znam od kud mi zeleni ovdje :/

Ancica
20.07.2006., 11:13
Ja imam par frendova cija se djeca skoluju kod kuce ili su se barem djelomicno skolovala. Mislim da je to super ako se mozes tako organizirati i ako imas taj stih.

Saradadevii
20.07.2006., 13:46
pet roditelja djece slicnog uzrasta bi se mogli super organizirati, svaki dan u tjednu po jedan ne ide na posao (neplaceno) nego je s djecom (ako vec nemamo mogucnost ne raditi). s obzirom koliko u svom radnom stazu izdvojimo za ovakvo skolstvo, ovo bi bila jeftinija varijanta.

to je bilo ono prvo sto je mene privuklo, kada sam skuzila da je moguce i biti HE roditelj s punim radnim vremenom i raditi jos nesto sto te zanima ili jednostavno zbog financijskih razloga. Ovo posljednje je tema za sebe; koliko smo stvarno prisiljeni raditi za novac, i u Hrvatskoj i negdje drugdje gdje je ekonomija u boljem stanju, a koliko zbog percepcije onoga sto mozemo i sto ne mozemo, drustvenih odnosa (npr. "nezaposlena" zena sa djetetom kod kuce je ili lijena ili super bogata), utjecaja skolovanja (za sto si se toliko skolovala, ako ces sada biti kod kuce baby sitterica...ja volim naslov jedme knjige na tu temu What's Smart Woman Like You Doing at Home?), statusa koji imamo kada ne radimo za placu i u izvankucnom okruzenju, drustva kojeg nemamo itd...
Holt ide toliko daleko da misli da i roditelji koji oboje rade mogu imati HE opciju za svoju stariju djecu te oni koji su sami nepismeni, tj. nije da je samo mislio, imao je takve roditelje koji su mu se javljali i pisali o tome kako u takvoj situaciji uspijevaju.


saradadevii, ti se nalazis s roditeljima svojih studenata? :lol:

pa da, to je najinteresantniji dio posla :) Ali pojave se samo oni cija djeca nemaju nikakvih problema, tako da samo ponekad uleti ovakav dragulj u obliku Chrisove mame sa kojom popricah dobrih pola sata (by the way, bila je babica prije nego sto je imala djecu, tako da mi je bila jos draza)

BusyBee
20.07.2006., 14:12
mada se mogu zamisliti u situaciji da G. ima 10 godina ne zna čitati i ja kažem svakom da je to OK i da svako djete ima svoje vrijeme i lagono dobivam rak želuca
:lol:

lalah
20.07.2006., 14:14
šta se smiješ
osmisli ti svoj dan
ja imam kineski borilačke vještine i taichi
a ti?

flower
20.07.2006., 15:10
prvo lako je diskutiratikad nemamo opcije to napraviti 8) valjda svi koji su nezadovoljni sustavom a svakodnevno salju dijete u njega (bilo u jaslice ili faks) moraju dobro sami sebi izracionalizirati zasto to rade tako, tako da bih se slozila sa S. sto se tice toga da se moze raditi i biti vise sa svojim djetetom...samo ako se zeli :)

negdje sam procitala da je u tijeku najveci eksperiment u povijesti covjecanstva - djecu od 6mj. odgajaju ustanove, tek za nekih 30-tak god. znati cemo gdje nas to vodi. i to je tocno, ne znamo sto ce se desiti s tom generacijom koja je prerano i predugo bila u institucijama.

osobno opcija HS meni nije prihvatljiva ja sam sklonija da skupina roditelja sama osnuje skolu i odredjuje pravila kako i sto...

isto tako sklonija sam djelovati u sustav, traziti i kopati bolje, te ga nadopunjavati kroz individualni rad sa djetetom.

pojam socijalizacije - nisam sigurna da li sam dobro shvatila, ali pretpostavka je da je precijenjen - naravno da je, ali samo za odredjenu dob - negdje do 5 god. djetetu je dovoljna obitelj (i to pod obitelj ne mislim na malu vec prosirenu zajednicu), zatim krece potreba za drugima - hoce li to ostvariti na nacin da ce obitelj imati druge obitelji s kojima ce se sustavno druziti ili odlaskom u vrtic, tu je na razmisljanje.

stavljati usporedbe potrebe djeteta po rodjenju i potrebe djeteta kasnije dobi su mi suvise nerelane, dijete treba roditelje na razlicite nacine u 3 danu, 3 godini, 13 godini i 33 godini zivota.
isto tako kako se emocionalna i prostorna povezanost izmedju djeteta i rod. siri tako je i potreba za drugim ljudima veca.

Ja osobno u drugima vidim bogatstvo ne pretnju, voljela bih da u HR ima mogucnost izbora vise oblika skolovanja, manjih skola pa i HS...ali dok nije tako lako je raspravljati ;) jer opcije zapravo nemamo, pa se meni visenamece pitanje kako si opravdavate to da su djeca u nstitucijama a osobno u dubini duse s time niste zadovoljni?

ivarica
20.07.2006., 15:22
pa se meni visenamece pitanje kako si opravdavate to da su djeca u nstitucijama a osobno u dubini duse s time niste zadovoljni?

ne opravdavam si, nesretna sam zbog tog.
i cinim najvise sto mogu (bar se tjesim tako), ne ide u vrtic svakodnevno, niti ce u skolu (vec su vas zgrozili moji stavovi o tom).Ja osobno u drugima vidim bogatstvo ne pretnju

donekle se mogu sloziti. nitko ovdje ne misli da dijete treba ograniciti samo na sebe. svi ce se sloziti da je to zanemarivanje djetetovih potreba, ako ne i zlostavljanje.
ali ja pristajem da mi dijete ide u javnu skolu jer znam, gledam to u njemu, da ce on promijeniti svakog tko je s njim. pa i onog tko je stvarno prijetnja. pa sam mirna.
a da ce vecinu toga nauciti negdje drugdje, kao sto je i dosada, hoce.

mamma san
20.07.2006., 15:30
ići će u državnu školu i učit ćemo kod kuće ono što ja smatram da je bitno

znači dupli odgoj pardon obrazovanje

slažem se.

flower
20.07.2006., 15:30
osobno (znas da sam iskrena) mislim da mu dajes mix poruku s time da ce malo ici malo ne u skolu - skola je obaveza i kao takva ima sankcije - to sto ces dopustiti da malo ide a malo ne i to tolerirati, nece dovesti do njegovog boljeg obrazovanja, moze dovesti do toga da stekne krivu sliku da on bira, a ti maskiras kako ne bi doslo do posljedica...trebalo bi biti faca i dopustiti njemu da bira ali i njemu da snosi posljedice istog :heart: to govorim za one koji udju u takav sustav...

u slucaju da zelis odgojiti slobodno dijete - onda je bolja solucija niti ne ulaziti u sustav.
ali ja pristajem da mi dijete ide u javnu skolu jer znam, gledam to u njemu, da ce on promijeniti svakog tko je s njim. pa i onog tko je stvarno prijetnja. pa sam mirna.
a da ce vecinu toga nauciti negdje drugdje, kao sto je i dosada, hoce.

ovo potpisujem :) i za svoje dijete.

ivarica
20.07.2006., 15:34
prestala sam se bojati mix poruka :mrgreen:

flower
20.07.2006., 15:36
:lol:

flower
20.07.2006., 15:37
i u kojoj ste temi HS sada? mi smo u otkrivanju tijela - fascinirana je menstruacijom i krvi, dinosaure smo ponovno otkrili s novim pretpostavkama i teorijama, a princevi i princeze i svijet bajki joj je trenutno najdraza literatura... jel i ovo spada u HS ili sam zabrijala?

ivarica
20.07.2006., 15:43
nedavno sam skuzila svoj glavni problem s ivarom, zeljela sam u isto vrijeme da bude slobodan i da bude odgovoran.
trebala mi je pomoc psihologa da ja odrasla i bistra skuzim da su to dva nespojiva cilja.
sad sam mirna jer sam izabrala prvo

u kojoj smo temi?
uzasi povijesti. zasto povijest nije ipak uciteljica zivota? jer pamtimo samo dobre stvari. zato smo mi sad na zlim.

Bubica
20.07.2006., 15:48
to govoris za sada ili za odraslu dob? Zelila bi da Ivar u odrasloj dobi bude slobodan i neodgovoran?

Ja uopce ne mislim da bi te dvije stvari trebale biti u kontradikciji :/ . (morati cemo i ovaj topik splitati)

ivarica
20.07.2006., 15:55
i za sada i za odraslu dob.

i da, mislim da jest nemoguce da si u isto vrijeme i slobodan i odgovoran (prema sebi, bliznjima, okolisu, zajednici). ali, nisam ja ekstremistica. nek je on ipak malo vise slobodan nego odgovoran i ja sretna

Bubica
20.07.2006., 16:06
Drago mi je da nisi ekstremistica :)

Po meni sloboda podrazumijeva i biranje osjećaja odgovornosti, a vrhunac mudrosti znati si posložiti za koje stvari jesi i možeš biti odgovoran a za koje ne.

flower
20.07.2006., 16:16
po menije sloboda najvisi oblik odgovornosti prema sebi i drugima, jer sloboda moze ici samo do tamo gdje ne ugrozava neciju drugu slobodu :)

ah povijest, kad to krene...krv je mala beba ;)

Saradadevii
20.07.2006., 16:16
je super je

mada se mogu zamisliti u situaciji da G. ima 10 godina ne zna čitati i ja kažem svakom da je to OK i da svako djete ima svoje vrijeme i lagono dobivam rak želuca :lol:

ako bude bio problem, samo citaj iskustva roditelja koji su bili u slicnoj situaciji :)
Free Range Educatio, zbornik roditeljskih radova kako, zasto itd HE. ( Ima jedan clanak o sinu koji je odbijao uciti citati, sve se sretno zavrsilo....)

flower
20.07.2006., 16:17
evo i trece teme .- ocekivanja od djeteta... (nadovezujem se na Lalino)

ivarica
20.07.2006., 16:24
e, sa ocekivanjima imam problem

ivarica
20.07.2006., 16:33
e, sa ocekivanjima imam problem

ali ne mogu sad nastaviti jer imam problem i sa slobodom vs odgovornoscu.
naime 5 ljudova mi dolazi za sat vremena u stan a odgovorna kakva jesam ne mogu im priustiti da dozive slobodu u kojoj zivim :mrgreen:

Bubica
20.07.2006., 16:39
:lol:

Saradadevii
20.07.2006., 16:59
valjda svi koji su nezadovoljni sustavom a svakodnevno salju dijete u njega (bilo u jaslice ili faks) moraju dobro sami sebi izracionalizirati zasto to rade tako

to je i osoban izbor, ali i izbor koji je debelo socijalno uvjetovan, tj. nije lako u drustvu u kojemu 90 i nesto posto zaposlenih zena se vraca u placeni posao, nakon porodiljskog, ostati doma s djecom i napustiti posao. to je stvar identiteta, spolnog, profesionalnog, cak i identiteta sto to znaci biti dobra majka.


negdje sam procitala da je u tijeku najveci eksperiment u povijesti covjecanstva - djecu od 6mj. odgajaju ustanove, tek za nekih 30-tak god. znati cemo gdje nas to vodi. i to je tocno, ne znamo sto ce se desiti s tom generacijom koja je prerano i predugo bila u institucijama.

ovdje je 6 tjedana sve ucestalija pojava, a 3 mjeseca poprilicno rasireno (jer placeni porodiljski na 90 posto place traje 6 tjedana, nakon 3 mjeseca je uravnilovka za sve 100 funti tjedno, sto i nije nesto , ako si city buisniss woman i zaradjujes tjedno barem 5-6 puta vise...)isto tako sklonija sam djelovati u sustav, traziti i kopati bolje, te ga nadopunjavati kroz individualni rad sa djetetom.

iz istog razloga bih ja, ako se preselim u Hrvatsku, trazila legalizaciju HE i flexi skolovanja (dva dana tjedno ide, tri dana ne ide...), ovo sto ivarica planira :)stavljati usporedbe potrebe djeteta po rodjenju i potrebe djeteta kasnije dobi su mi suvise nerelane, dijete treba roditelje na razlicite nacine u 3 danu, 3 godini, 13 godini i 33 godini zivota.

je li mislis na moju poredbu o bolnickom i kucnom porodu? to je bila ilustracija za to kako se nesto sto je postalo nuzno (radjanje u bolnici), uredjuje da lici na ono sto je izvorno bilo (kod kuce)
Skole, a jos vise vrtici su vrlo moderni fenomen. Nisu vrtici nastali iz prepoznate potrebe da je vazno da se djeca socijaliziraju, niti su obavezne skole nastale iz prepoznate potrebe ljudi da uce i da se intelektualno razvijaju. Postoje dobri ekonomski razlozi za otvaranje prvih vrtica, a skolski programi u Engleskoj sve vise , po zargonu i sadrzaju, nalikuju na promidzbene pamflete firmi svih velicina (ovo ce se laa lii svidjati... :) teorija zavjere velikog i malog biznisa!)

Vrlo je "udobno" , u prevladavajucoj ekonomiji, institucionalizirati dijete na 9 sati dnevno , 5 dana u tjednu i tako godinama. Nije internat, ali nije ni puno dalje od toga. Roditelji mogu zaradjivati da bi opet mogli zadovoljiti sve percipirane (nametnute) potrebe (mislim da su to realne potrebe)
Potrebno je svima, i onima koji se slazu i onima koji se ne slazu sa sustavom, dobro izracionalizirati takvu situaciju, da bi mogao i dalje sretno zivjeti u njoj. Jedan nacin je reci da im se tamo bolje zadovoljavaju rastuce potrebe, unatoc cinjenici da vecina njih urla kada ih se prvi puta ostavi same u vrticu. Recimo da im se i zadovoljavaju, ali sto ako se time zakidaju u zadovoljavanju nekih drugih potreba, ili , sto, kako si ostavila otvorenim kao mogucnost, te se potrebe mogu zadovoljiti u okviru drustva, izvan institucija.
Zasto onda ne trazimo druge nacine funkcioniranja brige o djeci, obavljanja poslova itd.... Zato jer to nije ekonomski isplativo prema prevladavajucem ekonomskom modelu. Ali bi bilo onda dobro reci da je to mozda vazan razlog zasto se otvaraju jaslice za 6mjesecne ili 6tjedne bebe ili zasto su skole obavezne.
Da bi roditelji mogli biti dobri gradjani i stvarati bogatstvo nacije, a njihova djeca da jednoga dana to isto (poslusno)nastave.

Flo, nemoj ovo uzeti osobno. Samo me inspiriralo za neke moje frustracije glede psiholoskih teorija u sluzbi ekonomije.

maria71
20.07.2006., 17:14
slične stavove sam čitala u Ishmaelu i ostalim knjigama istog autora

lucky day
20.07.2006., 17:28
saradadevii, :love:

BusyBee
20.07.2006., 17:31
kako si opravdavate to da su djeca u nstitucijama a osobno u dubini duse s time niste zadovoljni
Ne uspijevam si opravdati. Nesretna sam zbog toga i valjda i zato stalno lijecim kompleks da sam losa mama.

HS tema dana - zasto porod boli i sta se dogadja u porodu. Od prekjucer i Mozart i njegova Carobna frula - stigla nam je igrica.

Lalo, za moj dan moze malo joge i meditacije, onda mozemo djir po trznici malo pricati o vocu i povrcu i ribama/mesu, doma mozemo zajedno kuhati ili klinci mogu dobiti svaki svoju piramidu od kartona i izrezane slike klope pa slagati piramidu prehrane uz pricu o hrani, poslije rucka, izlet na selo, modeliranje u blatu (moze i crtanje slova u blatu i igra na slovo, na slovo).

Sto se tice manje grupe roditelja i osnivanja skole... kad sam ja ono predlozila da se organiziramo u zajednicu tipa Farme Ine May Gaskin? :lol:

Moja mama je mene pustala svako malo kod kuce (po dan-dva, nikad to nisam trazila na ispite ili ispitivanja), kad bi joj rekla da mi je stvarno skroz puna kapa skole i nastavnika. I opravdavala mi to. Ja nemam neko strasno visoko misljenje o sebi, ali odgovornost prema radu i poslu koji preuzmem, imam, i to veliku.

Btw, gdje je to Iv napisala da Ivar povremeno nece ici u skolu? Link, pliz.

flower
20.07.2006., 18:19
nemam pojma gdje je napisla, ali je ostalo upecatljivo :lol:

S. nema frke - nisam ni ja daleko od tih razmisljanja :) (a i inace volim raspravljati) ono sto ja zelim je da se te institucije stvarno usmjere prema djeci i da nesto sto je nuznost zivota koji zivimo postavimo sto je bolje moguce. ako netko smatra da je HS najbolji put za dijete onda bi im to moralo biti omoguceno - ali...ja bih uvela i nekakav sustav kontrole...

npr.
znam za jedne roditelje u Ceskoj, gdje su zbog prirode posla (pola godine tamo, pola ovdje) isli na soluciju HS - tamo su pravila da osoba koja provodi HS mora imati VSS i dijete polaze drzavne ispite znanja... znaci ipak program je propisan, neki uvjeti koje HS ucitelj mora imati su propisani... mozda da se ne desi da dijete na kraju zna samo jogu ili tai chi (jesam vam rekla da od 9 mj. zajedno sa mojom majkom idemo na tai chi)... :lol:

BB - porod/menstruacija...Mozart (hocu i ja igricu)- plese neki svoj balet uz babyM. i ponosni smo sto ga prepoznaje... skoro pa smo u istom filmu ;) "razredu", a i slovo na slovo nam ide...pocela je analizu...

odgovornost - bitno je drugacije dopustiti djetetu koje je nekoliko god. vec u skoli pa mu bude dosta i pretesko od djeteta koje tek krece u sustav...

Ivka i sloboda zivljenja :lol:

Ancica
20.07.2006., 18:20
Al nije za svakog HS, niti je HS tako jednostavan kao sto mozda u prvi cas izgleda. HS je cjelodnevno zanimanje.

Niti bi to bilo tako jednostavno kao sto je organiziranje grupe roditelja da se zamijenjuju, npr. po principu svaki dan drugi roditelj dok su ostali na poslu.

Prvo sto se ipak mora napraviti neki program. Drugo sto ga se treba medusobno uskladit. Trece sto se za izvedbu programa treba pripremati, cesto svakodnevno.

I onda jos imas cijelu lepezu pristupa HS-u (od skroz slobodnjackog do "skole" u dnevnom boravku).

A ako nemas mrezu druge djece koja su HS onda postoji jako velika sansa za usamljenost - i djeteta i roditelja. Ne toliko pomanjkanja socijalizacije vec bas usamljenost, ona bolna teska usamljenost.

HS je super opcija za neku djecu (i roditelje - jer mora se ici u paru), al za mnoge nije.

A kaj se institucionaliziranja klinaca tice u smislu skolovanja, ne vidim to obavezno kao negativni razvoj sistema.

Prije "institucionalizacije" (oliti skola i vrtica) klinci nisu imali bolje obrazovanje, vecinom nisu imali nikakvo, osim ako pod obrazovanje ne smatras kopanje po poljima, hranjenje pajceka, dostavu novina (i samo to).

"Institucionalizacija" nam je omogucila ovo danas visoko obrazovano drustvo.

Mozemo je maknuti al onda mormao prihvatiti i nizu (opcu) obrazovanost. Sto je OK ako se tako odlucimo kao drustvo.

maria71
20.07.2006., 18:20
ne znam koja će to državna škola tolerirati povremene izostanke?

flower
20.07.2006., 18:24
ancica-zato bih ja neku kontrolu...

maria71
20.07.2006., 18:31
ja sam za opciju što tko radi sebi radi,ne kažem da su državne,a bogme i privatne škole savršene i jedini izbor ......

ja npr u obitelji imam dovoljno stručnjaka ,a fala bogu i sama nešto znam,da ako sad zapnem Marko može ići na državnu maturu sa 14,no baš i ne vidim svrhu toga osim da se hvalim kak imam naobraženog klinca

ja ću ostat pri svome državna plus majčina škola,pa ću za 20 tak godina vidjet rezultate svog eksperimenta

javim vam,ako će forum još postojati

Ancica
20.07.2006., 18:38
flo, evo za primjer kako je to regulirano u Alberti, Kanadi (u Kanadi je obrazovanje provincijska odgovornost pa se pravila razlikuju od provincije do provincije, Albertu stavljam samo kao primjer): http://www.qp.gov.ab.ca/documents/Regs/2006_145.cfm?frm_isbn=0779748387

ivarica
20.07.2006., 19:06
Ivka i sloboda zivljenja :lol:

sto se smijes? :)

flower
20.07.2006., 20:05
nespretno je ispalo smijala sam se ovome
ali ne mogu sad nastaviti jer imam problem i sa slobodom vs odgovornoscu.
naime 5 ljudova mi dolazi za sat vremena u stan a odgovorna kakva jesam ne mogu im priustiti da dozive slobodu u kojoj zivim
nadam se da te nisam povrijedila :?

flower
20.07.2006., 20:14
jos jedna stvar me muci - to je dupliciranje uloga u HS - roditelji su i ucitelji...ja osobno s tim imam problema, i tesko mi je kad je princeza ratnica samnom na mojem turbo childfriendly poslu, jer se moram shaltati iz uloge u ulogu, i njoj bude tesko kad od mene ocekuje da budem mama, a ja moram odraditi nesto iz svoje prof. uloge. Kako to u HS ide?

iz linka vidim da ima dosta odredjenja i pracenja...

seni
20.07.2006., 20:50
super mi je interesantna ova tema, ali moram pakirati :/ , jer sutra idemo na more. (jupi :) (nadam se da cu je u kolovozu kad se vratim jos pronaci na forumu, jer sam sad samo preletjela napisano)

moj kolega sa posla je sa skupinom prijatelja koji su svi stanovali u blizini organizirao malu skolu u kojoj su poducavali ucitelji skupa sa roditeljima.
njegova iskustva su vrlo pozitivna.
gimnaziju su doduse nastavili u drzavnoj skoli, jer je daljnja organizacija bila prekomplicirana.

ps. ovo ivaricino malo u skolu, malo ne, me stvarno zaintrigiralo.

Alamama
20.07.2006., 22:58
Meni ovo što Ančica piše zvuči jako razumno. Uopće nemam dileme da HS može biit fantastičan, ali zaista mislim da je to velik trud, da je potrebno puno znanja i umjetnosti i da defitivno moraš biti osoba za to. Al onda se opet vračam na ono da to što ja mislim o tome je čisto palamuđenje jer u uvijetima gdje to nije opcija nisam ozbiljno o tome ni razmišljala.

Što se tiče slobode u polaženju škole. Ivka ti misliš pravdati njegove nedolaske ili misliš reći učiteljicu da ga odgajaš slobodno. Ovo drugo mi se čini skroz OK, i nadam se da će ti uspjeti. Ovo prvo po meni ima jedan vrlo konkretan problem, a to je da se djetetu jako direktno pokazuje da u učiteljicu nemamo povjerenja i da je izmotavanje OK. U tom smislu mi je jasno ono da sloboda i odgovornost ne idu zajedno.


Dosta često sam razmišljala o tim neopravdanim i opravdanim satima. U zadnjih par mjeseci sam se naslušala priča o roditeljima koji ne upisuju djecu u školu, koji se ne oglašavaju na pozive isl. Vjerovali mi ili ne još uvijek smo populacija u kojoj bez obavezne škole, dolazi do velikog pada pismenosti i stupnja obrazovanja. Zalaganje za fleksibilizaciju škole u tom smislu (ne mislim na HE već dolazi tko hoće kad hoće) bi moglo biti opasno. Možda griješim, ne znam, ovo je samo razmišljanje, nisam puno o tome čitala/razmišljala

Mukica
20.07.2006., 23:27
ne opravdavam si, nesretna sam zbog tog.
i cinim najvise sto mogu (bar se tjesim tako), ne ide u vrtic svakodnevno, niti ce u skolu (vec su vas zgrozili moji stavovi o tom).

:shock: :roll: :shock: :roll: mene fakat zanima kak ti to mislis izvesti :?
i sto mislis kako ce to sto bi ivar dva dana isao u skolu, a 3 ne bi uticati na ostale djake u njegovom razredu te nejgove ucitelje/a i fakat ne znam jel postoji javna skola u HR koja bi ti "dva dana idem u skolu, a 3 nejdem", tolerirala

mislim, sto bi se desilo kada bi se svi djaci tako ponasali?
kako bi se provodio plan i program?
i vrtic nikako ne mozes uspredjivati sa skolom - jer vrtic nije obavezan, a skola je

Saradadevii
20.07.2006., 23:34
Btw, gdje je to Iv napisala da Ivar povremeno nece ici u skolu? Link, pliz.

evo tu je, crno na bijelo

cinim najvise sto mogu (bar se tjesim tako), ne ide u vrtic svakodnevno, niti ce u skolu (vec su vas zgrozili moji stavovi o tom).

to bi se u Engleskoj zvalo flexi schooling, s time da bi trebla dobiti odobrenje skole unaprijed.

Minnie
20.07.2006., 23:36
Negdje se spomenulo na topicu kako je institucionalizacija djece svojevrsni eksperiment, u tome kako je upitno kakav će trag to ostaviti na djecu.

Nije li HE također neka vrsta eksperimenta?

Sreće moja da mene moji roditelji nisu sami podučavali u svemu, moja tolerancija i pogled na šareni svijet bi bili bitno drugačiji. Nisu moji roditelji loši, naprotiv, oni meni najbolji na svijetu ali kao roditelji, ne kao učitelji, njihov pogled na različitosti je blago rečeno staromodan i grez. Da su mi potpuno kroz HE usadili svoje stavove, moj Marko ne bi rastao na način na koji raste.

Zar nisu te HE mini zajednice, s obzirom da su prilično zatvorene, raj za zlostavljače? (najčešći zlostavljači djeteta su upravo iz djetetove najuže obitelji). Što zatvorenija sredina u kojoj dijete živi, to je manja mogućnost da se će zlostavljanje prepoznati i da će se zlostavljanje zaustaviti.

Sori, ali ja nemam neko visoko mišljenje o zapadnom svijetu, pa ako gledam na njih kao društvo sa HE, nisu me dojmili.

Ono o čemu flo piše, osnivanje škola od strane roditelja, kao korak po korak, e to je nešto drugo. To mi se jako sviđa.

Saradadevii
20.07.2006., 23:40
bila je ovdje jednom rasprava na radiju o tome je li fleksi dobro ili nije dobro i misljenje nekih strucnjaka je bilo otprilike ovakvo kao Mukicino, kako ce se provoditi plan i program, tj. kako ce dijete biti sposobno to pratiti ako nema kontinuitet itd.... Medjutim, identificiran je i problem toga da su ucenici bili "zavidni" fleksijima, svi bi se u hrpama njima pridruzili, sto bitno narusava socijalnu kontrolu i red u skolama.

Iskustva vecine fleksija pokazuje da, nakon nekog vremena, ili potpuno napuste skolu ili se vrate u nju (rjedje)

Alamama
20.07.2006., 23:42
to bi se u Engleskoj zvalo flexi schooling, s time da bi trebla dobiti odobrenje skole unaprijed.

to mi se čini super, i to je neki smjer u kojem bi se moglo ići. na taj način bi se moglo razlikovati ekipu koja zanemaruje djecu i oni zbog toga ne polaze školu i onih koji žele odgojiti "slobodnu" djecu a ipak odgovornu ;)

Saradadevii
21.07.2006., 00:14
MInnie, nije HE eksperiment, jer je postojao od "pamtivijeka", oduvijek su ljudi ucili u okviru svoje obitelji, sela itd... zajednice. Moja baba, koju ja svako malo spomenem, ima cetiri razreda pucke skole, a bogme svasta zna. Druga pokojna baba, nije se znala ni potpisati, sto se akademskih znanja tice, ali je bogme isto svasta znala. (ovo nije argument za nepismenost, samo hocu reci kako ljudi uce, sa skolom ili bez, da joj je ikada trebalo, naucila bi pisati i citati). Prije bi se moglo reci da su skole eksperiment, jer su relativno novi izum (osobito obavezne skole). Dijete uci, stavio ga u jaslice od prve godine ili ga nikada ne stavio u nikakvu instituciju. Kako god bilo, dok je u drustvu s drugim ljudskim bicima, nesto ce nauciti. Ono sto je meni neprihvatljivo je to sto se obrazovanje izjednacilo sa skolovanjem, a mogucnost HE ugrozava taj stav jer kaze da je obrazovanje, i to dobro obrazovanje, vrlo cesto i bolje obrazovanje za doticno dijete, ne treba imati veze sa skolom.
Sada, sam naziv home education zavarava jer je odmah asocijacija da je dijete kod kuce s jednim roditeljem, da je to zatvorena zajednica itd... To nema veze sa stvarnoscu roditelja i djece koje ja poznajem ili cija iskustva citam, ukljucujuci moje osobno iskustvo. Radi se o obrazovanju koje ukljucuje "druge" nacine obrazovanja, a ne skolu. Na primjer, HE imaju cesto vrlo zivahan drustveni zivot (socijalizacija s ljudima razlicite dobi, ukljucujuci i vrsnjake). To je moguce jer postoje lokalne grupe, tipa Otherwise club, koji postoji u jednom dijelu Londona. Moj lokalni je isto prilicno aktivan, ali mi (od silnih vlastitih aktivnosti) nismo jos se uspjeli s njima povezati). Recimo, normalno je da se sastaju barem 1 put tjedno i rade nesto zajedno (plivanje, art and craft, odlazak u muzej itd...) Buduci da ne postoji vezanost za skolu i praznike, moguce je putovati u bilo koje doba i na licu mjesta uciti o povijesti, zemljopisu itd... Moguce je imati posebnu poduku u necemu sto je specijalizirano (npr. sviranje , ples, tkanje na tkalackom stolu, strani jezik, ono sto prosjecan skolarac radi kao dodatak nakon iscrpljujuceg dana punog ostalih obaveza).
Sto Ancica rece, to nije za svakoga (iako Illich i Holt misle da bi moglo biti), ja mislim da je presudan interes i stih roditelja.
Nacini sprovodjenja su toliko razliciti da kazu da postoji toliko metoda koliko ima HEova, od potpuno strukturiranog prenosenja ucionice u vlastitu kuhinju do potpuno slobodarskog tipa zvanog Unschooling ili autonomous learning ili child led learning. U posljednjem razgovoru s jednom HE mamom, rekla mi je da ona samo radi sebe same inzistira na strukturi 1i pol do 2 sata dnevno klasicnog ucenja. Dakle, to radi da bi se osjecala dobro i misli da to njezinoj kceri nije potrebno, ali je njoj potrebno (da ima mirnu savjest da nesto radi). Taj se stav toliko cesto moze cuti, Chrisova mama je rekla da je ona pocela s takvim pristupom , jer se bojala da joj nesto ne promakne, ali da nije dugo trajalo, jer su se decki pobunili i htjeli raditi sto su sami htjeli i kada su htjeli.

Saradadevii
21.07.2006., 00:29
[quote="flower"]jos jedna stvar me muci - to je dupliciranje uloga u HS - roditelji su i ucitelji...ja osobno s tim imam problema, i tesko mi je kad je princeza ratnica samnom na mojem turbo childfriendly poslu, jer se moram shaltati iz uloge u ulogu, i njoj bude tesko kad od mene ocekuje da budem mama, a ja moram odraditi nesto iz svoje prof. uloge. Kako to u HS ide?[quote]

to ne treba tako biti, tj. ti joj ne trebas biti uciteljica, nego recimo, starija osoba koja neke stvari zna pa joj mozes pomoci da i ona sazna.
Puno predrasuda o HE se vrti oko toga da u HE roditelj poducava dijete. To ne treba biti tako i u stvarnosti uglavnom nije. Netko je na pocetku spomenuo da prepusta kvalificiranima da rade svoj posao. Ovdje se radi o drugacijem pogledu na ucenje; ucis stalno i od svakoga, na razlicite nacine. Nije potreban ekspert da dijete nauci citati, pisati, racunati, osnovna znanja o prirodi i drustvu itd... ono sto je u okviru osnovnoskolskog obrazovanja, osobito prva cetiri razreda osnovne skole, je nesto sto svaki prosjecni roditelj zna,. Ako nesto ne znas ili ne razumijes zasto je tako, lako pronadjes izvore koji ti pomognu. Dakle, nema autoriteta koji sve zna pa prenosi, nego istrazivanje, preispitivanje itd... Naravno, nije to za svakoga, osobito ne za roditelja koji se zeli baviti necim drugim u zivotu.

Minnie
21.07.2006., 00:47
Tu učenje u okviru sela najčešće je značilo učenje da biti drugačiji nije prihvatljivo, da su različitosti nepoželjne, selo je imalo svoja društvena pravila ponašanja, a to nisu modeli koje želimo prenijeti na svoju djecu... Nije tu bilo ni u od učenja kakvog ti spominješ, djeca su se nakon osnova iz pisanja, čitanja i matematike uglavnom sama snalazila dalje. O nasilju nad djecom, koje je bilo općeprihvaćeno, da i ne govorim. Roditelji su crnčili, djeca bila prepuštena više manje sama sebi. Da li su iz takvog učenja izašli ljudi kakvima bi mi htjeli da naša djeca postanu? Opet, nemam dobro mišljenje o ljudima koji su svoje svjetonazore stvarali na takvim počecima. Nisam rasla slobodno i nesputano i jer tako nisu rasli ni moji roditelji, a ni njihovi: njihove zajednice ih tome nisu učile. Iz te, nekadašnje verzije HE, ne vidim puno pozitivnoga. U stvari, jako malo. Ne uspijevam povući paralelu ondašnjeg HE i ovog sadašnjeg kojeg ti opisuješ, pa ga i dalje smatram eksperimentalnim.

Btw, pišem isključivo o sredini u kojoj sam ja odrasla, možda su nečija iskustva drugačija.

Pisala si o flexi školovanju: na kraju veći dio djece napusti školovanje. Prati li itko takvu djecu, mijenjaju li oni svijet ili su marginalizirani?

Mislim da je svaki oblik školovanja na jedan način eksperimentalan, u nekom vremenu i u nekom društvu. Čini mi se da se mi nekad previše opterećujemo sa traženjem starog, provjerenog recepta.

Ja želim za svoje dijete veću slobodu nego ju je iti jedan njegov predak imao. Niti jedan stari recept mi neće previše pomoći u tome, od svakog ću vjerojatno moći iskoristiti nešto, ali ne previše. Tako gledam i na školovanje, niti jedan sistem mi nije bajan. A najviše od svega bojim se samih ljudi, previše smo nasilno i loše društvo. Mislim da za HE modele treba imati neko povjerenje u ljude, meni tog povjerenja fali.

Saradadevii
21.07.2006., 00:59
Al nije za svakog HS, niti je HS tako jednostavan kao sto mozda u prvi cas izgleda. HS je cjelodnevno zanimanje..

je, cjelodnevno i nije jednostvno, ali je bas rewarding!


Niti bi to bilo tako jednostavno kao sto je organiziranje grupe roditelja da se zamijenjuju, npr. po principu svaki dan drugi roditelj dok su ostali na poslu.
Prvo sto se ipak mora napraviti neki program. Drugo sto ga se treba medusobno uskladit. Trece sto se za izvedbu programa treba pripremati, cesto svakodnevno.

program nije nuzan ili moze biti vrlo labav, recimo ja pokrivam povijest, strane jezike, materinji i drustvene znanosti, a ti matematiku, znanost, tehnologiju i IT . Izvedba programa je isto skolski pristup. Ne treba postojati, ali cim je grupa veca, osobito ako nisu tvoja djeca, potreba za nekom vrstom strukture i kontrole se javlja.
zato sam ja napustila ideju kooperativa , osim kooperativa s muzem.


A ako nemas mrezu druge djece koja su HS onda postoji jako velika sansa za usamljenost - i djeteta i roditelja. Ne toliko pomanjkanja socijalizacije vec bas usamljenost, ona bolna teska usamljenost.

prije sam mislila da bi to bio problem npr. u Hrvatskoj, cak da i HE postane legalna opcija, da zbog pomanjkanja ljudi koji to rade, oni koji rade bi bili izolirani. Osim toga, muzeji, knjiznice, plivalista, igraonice, izvanskolski tecajevi i aktivnosti itd... su malo drugaciji nego ovdje.
Sve vise mi se cini da to i nije toliko vazno, osobito kada jos uvijek postoji jutarnja i poslijepodnevna nastava; na taj nacin uvijek se neka djeca nalaze izvan skole sa kojima se moguce druziti. Ovdje, zbog univerzalne nastave od 9-3, sve je pusto tijekom dana (HE obitelji dobiju iskaznicu za dijete na kojo pise da ne markira , nego da je HE, ako je na ulici u doba kada bi trebao biti u skoli)A kaj se institucionaliziranja klinaca tice u smislu skolovanja, ne vidim to obavezno kao negativni razvoj sistema.
Prije "institucionalizacije" (oliti skola i vrtica) klinci nisu imali bolje obrazovanje, vecinom nisu imali nikakvo, osim ako pod obrazovanje ne smatras kopanje po poljima, hranjenje pajceka, dostavu novina (i samo to). "Institucionalizacija" nam je omogucila ovo danas visoko obrazovano drustvo. Mozemo je maknuti al onda mormao prihvatiti i nizu (opcu) obrazovanost. Sto je OK ako se tako odlucimo kao drustvo

ja nisam za to da se ukinu skole i vrtici. imaju svoj razlog zasto su se razvili takvi kakvi jesu i taj razlog, cak ako mislim da bi ga bilo dobro ukloniti, ne moze nestati samo tako.
Ono sto me smeta je uzdizanje intitucija kao najboljih i iskljucivih modela obrazovanja (zdravstvene skrbi, socijalne skrbi itd..)
One imaju svoju funkciju, tj. imale su svoju funkciju u razvoju moderne drzave, i svega dobroga sto je ona dala, nasuprot, recimo, predmodernom drustvu (gdje su djeca nepismenih ostajala nepismena i bavila se okopavanjem i pajcekima cijeli zivot) ali su se , prema mojem misljenju, malo povampirile i stvorio se drugi problem. Imamo vise obrazovano drustvo koje nije proporcionalno slobodno (mentalno, ako ne i fizicki) i proporcionalno sretno. Institucije su postale vaznije od onih za ciju su se dobrobit izvorno utemeljile. Prve bolnice za radjanje djece utemeljile su se za siromasne (posrnule) zene koje su bile ili beskucnice ili su im kucni uvjeti bili takvi da im je bilo tesko tamo roditi. Buduci da su bile uboge, nisu se imale gdje prati pa su cesto imale usi, ukljucujuci usi na spolnim dlacicama, pa su doktori u takvim ustanovama uveli obavezno brijanje prije poroda. To je imalo smisla. Kako se od toga doslo do danasnje nemogucnosti da se uopce rodi kod kuce, jer je to opasno i da se rutinski brije, iz tko zna kojeg dubioznog razloga, to je interesantno i zabrinjavajuce.

Saradadevii
21.07.2006., 01:22
Mislim da za HE modele treba imati neko povjerenje u ljude, meni tog povjerenja fali.

s ovim se jako slazem. povjerenje je vazno. cini mi se da neka drustva imaju ili barem dopustaju si vise povjerenja od drugih drustava. Svaka drzava s tradicijom jace centralne vlasti (drzava blagostanja) ili elementima totalitarizma, ima manje povjerenja prema svojim gradjanima. Zato se HE odrzalo u vecoj mjeri u drustiva koji imaju liberalniju politicku tradiciju i manje centraliziranu drzavu. Engleska je dobar primjer, nema ni naznake takve kontrole kao sto je u Canadi. Roditelj nije duzan podnositi izvjestaje niti itko moze testirati dijete. Moguce je samo nesto napraviti, ako se podnese prijava da dijete ne dobiva nikakvo obrazovanje.

HE u ovom smislu u kojemu ja pricam je postojao i prije. Npr, poznati engleski filozof John Stuart Mill (19 st.) je imao samo kucno obrazovanje svojega tate do 16. godine, kada se upisao na fakst.
O repliciranju postojecih stavova, prenosenja dogma predaka itd... vrlo slicno se radi kroz obavezno skolovanje ciji je program uvijek propisan od strane odredjene politicke opcije. Npr. puno nas je slusalo marksizam u srednjoj, dva puta tjedno, a ja sam bogme i na faksu, prve dvije godine. Djeca imaju sada neobavezno obavezan vjeronauk, o ratu u devedesetim se uci na jedan osobit nacin kao sto se o drugom svjetkom ratu prije ucilo samo na jedan osobit nacin itd...mene je moje neformalno skolovanje poducavalo da je reci nekome da je peder uvreda, tj. da je biti peder stvar za ismijavanje, da su cure u pubertetu kao Zagrebacka mljekara...Predrasude, ogranicavanja, kondicioniranja su jos uvijek s nama, nisu nestale uvodjenjem obaveznog skolovanja.
Ja dozvoljavam mogucnost da je ono odigralo jednu pozitivnu ulogu u odredjenom trenutku povijesti, ali da sada treba ustupiti mjesto obrazovanju bilo koje vrste.
O zlostavljanjima....bilo ih je, ima ih, bit ce ih; u obitelji, izvan, u institucijama. Mislim da mogucnost HE ne bi bitno utjecalo na postotak. Mogu postojati kontrolne sluzbe, ali ne previse kontrolne, jer neki roditelji biraju HE upravo zbog toga da se djetetov razvoj i znanja ne kontroliraju. Dakle, drzavni ispiti za HE djecu bi bili potpuni promasaj. Ali , ispit za upis u srednju skolu ili faks, sasvim prihvatljivo.

Saradadevii
21.07.2006., 02:12
Pisala si o flexi školovanju: na kraju veći dio djece napusti školovanje. Prati li itko takvu djecu, mijenjaju li oni svijet ili su marginalizirani?

postoje neka istrazivanja, uglavnom nema losih ocjena cijelog fenomena, barem u Engleskoj. Broj HE raste iz godinu u godinu iako je tesko reci koliko je djece tako skolovano (jer ovdje nije obavezno prijaviti HE). Sve vise je to opcija na koju su roditelji prisiljeni zbog neprilagodbe skoli ili posebnih potreba ili problema u ponasanju kada je dijete u skoli, nego ideoloskih razloga.
Neke info o tome, sto se Engleske tice, mogu se naci na Education Otherwise stranicama
http://www.educationotherwise.com/index.htm

ili stranica autora spomenutog zbornika o iskustvima HE razlicitih obitelji
http://www.free-range-education.org.uk/

http://www.freedom-in-education.co.uk/

Saradadevii
21.07.2006., 02:15
s ove posljednje kopiram

My Personal Experience of Home-Education

I have made the following notes in response to enquiries from people asking me what my own philosophy is with regards to home-education. I am pretty sure that I don't have one but you can judge for yourself...

My wife and I have home-educated our three children, who are now aged 20, 16 and 15, for the past eleven years.

For me there has only been one really significant issue to contend with throughout this time - and that is the amount of time that I could make available to spend with them.

I have always found that once I give my children my undivided attention (as opposed to my just being around the house and doing other things), everything else takes care of itself i.e. we work out between us what they want to do: whether we work from books, play games, go out for the day or whatever.

Over the years the amount of time that I have been able to spend with my children has fluctuated enormously. There have been times when I have had a full-time job: these are times during which we have enjoyed a measure of financial stability but my wife was then at home with the children all the time - which was too much - and I hardly ever seemed to see them at all - which was not enough.

Generally I have tried to be at home at least some of the time and in recent years I have made a point of being at home with them for three weekday mornings per week. This has meant me having to do part-time and temporary work and not having much of a career, and this is the issue which I believe to be at the heart of the whole debate about education: spending time with your children nearly always conflicts with the demands of work - work just isn't a family-friendly activity, whether you are a man or a woman.

The compensation is that I have a better relationship with my children.

Our own children went to a Steiner school before we started to home-educate. It was only a matter of a few days from when they definitively left school to when the atmosphere in the house returned to how it had been before any of them started having to go out every day: they began to get on with each other again.

We didn't have any pre-determined ideas about how home-education should be done but we were obviously influenced by our previous experiences. Our time at the Steiner school meant that we were not too bothered about whether or not they were able to read at any particular age; Lin taught them to write with beautiful handwriting- when they wanted to learn - and we got a lot of books out of the library.

Our three children have always done things differently from each other - they now play different musical instruments, study different languages, have different styles of drawing, read different sorts of books and have different interests - but we still always spend a few hours per day working together and all discussing the various things that we are doing.

Some things come easier than others: drawing, painting, playing musical instruments, studying history, literature, geography and languages are all things that we do all the time. Using computers and modern technology also fits in well with working at home.

Maths and Science are not so straightforward. Basic arithmetic is alright because it arises in practical situations but we have never been able to really engage with advanced mathematics - I am hoping that this will come later (I have taught mathematics but my own interest in the subject did not start until I was about thirty).

Eleven years is a long time and we haven't spent all of it reading books. A few years ago one of us (we're not sure who) came up with the idea of making puppets and touring Europe with a puppet show. We bought a book, wrote a script, made some puppets, made a stage, put on a performance - revised the script, made some more scenery, put on another performance - revised the script again etc. etc.

Eventually we did have two plays that we could take on tour - round Brittany, to Paris and round the South of France. It took about three years from having the idea to actually fulfilling it, which taught us a lot.

Eight years ago we moved to Brittany. We bought some land and thought that we could build a house together. In practice I built the house pretty much on my own - its not that the others didn't want to help but that building turned out to be something that children cannot do. The garden, on the other hand, is something that they can do and to which we dedicate more and more time. In terms of education, a garden teaches more important lessons than anything else - and can have the added advantage of looking beautiful, producing food and keeping you healthy.

I have learnt a lot since we decided to stop sending our children to school. In the early days I worried about them making friends, about whether they would cover all the subjects, about exams, about University, about the law, about money - about pretty much everything - but time passed and nothing awful happened. It's surprising how many issues resolve themselves if you just leave them alone.

I don't believe that anyone really thinks that they have been the perfect parent and this applies to people who home-educate just as much as it does to those who don't.

However, all the children that I know who have been home-educated do have an exceptionally good relationship with their parents - whether they've just been home educated for a few months or for a few years - and that does strike me as being very valuable.

In fact my experiences of the past eleven years have altered my perceptions of a lot of things: I am not too worried about my children getting qualifications and passing exams - I feel that I can trust them to do what's best for themselves; I'm not too worried about them finding careers - I'd rather they took their time and waited until they found something that they really wanted to do; and I feel that by teaching them I have acquired a lot of new skills myself and I have gained a much more optimistic view on life.

If anyone reading this article is considering educating their children at home I would recommend it without hesitation.

Gareth Lewis

flower
21.07.2006., 07:21
meni se sad namece pitanje - sto zelimo od djece? zapravo sto bi to bio uspjesan covjek - onaj sretan ili onaj koji ima karijeru+obitelj (s 2 djece ;) ) itd.itd. mozda kad znas cilj kojem tezis u odgoju onda ce biti lakse odabrati metodu?

i drugo - osobno se prof. mucim pitanjem kako znati da li zadovoljavamo potrebe djece ili zadovoljavamo neku nasu sliku sto bi te potrebe trebale biti... jer kako biti siguran da ce djetetu joga biti vaznija i bitnija od npr. eksperimenata s vodom ili neceg drugog... ako je odgovor da pratimdijete i dajem mu ono sto ga zanima - onda je HS pakleno tezak... odgojiteljice su u situaciji da bez plana i programa prate djecu i slazu program rada po interesu djece - educirane i one intrinzicni motivirane su na putu uspjeha...a druge :( meni je to najtezi dio price u HS...zato sam sklona da od svega u skoli zagrebe nesto (u suradnji s dobrom uciteljicom) i da mi kod kuce nadopunjujemo...

ima Ancica pravo - to je vrlo krvav posao...

a BB ako te sad muci osjecaj krivnje zamisli kad bi ti bila samo odgovorna za obrazovanje E, koliki tad osjecaj krivnje - ovako dio uvijek mzes prebaciti na vrtic/skolu ;)

flower
21.07.2006., 07:24
neki dan sam procitala clanak u kojem kazu da postoji opravdan rizik za dijete ako je u ustanovi 10 i vise sati...

za manje od toga obitelj je jos uvijek zastitni faktor i nema bitnih razlika medju djecom - ovi u vrticu su socijaliziraniji ali se u dobi oko 9 god. zjednace s onima koji nisu isli u vrtic, bitnih razlika nema - cak ni u stupnju povezanosti s roditeljima.

BusyBee
21.07.2006., 09:13
zamisli kad bi ti bila samo odgovorna za obrazovanje E, koliki tad osjecaj krivnje - ovako dio uvijek mzes prebaciti na vrtic/skolu
Vjecni osjecaj krivnje za nesto je moja karakteristika, tako da nema veze obrazujem li je ja ili netko treci. :)


ako je odgovor da pratim dijete i dajem mu ono sto ga zanima - onda je HS pakleno tezak
Ali to i je odgovor, a ja sam se malo zezala s Lalom.
Imas sadrzaj koji zelis da ti kroz godinu ili x vremena savlada, ali postujes raspolozenje djeteta na dnevnoj bazi ili nemas rasporeda uopce i pustas interesima djeteta da vode ucenje (unscooling, e oko njega sam i ja malo skepticna iako unschooling mame tvrde da dijete uci svejedno).

Meni je vec sada muka od rasporeda, normi i planova koje (to mi je jasno) ucitelj/ca mora ispuniti/odraditi.
Ema uci kad je ona spremna, ne suradjuje uvijek (i rijetko) kad joj netko pokusa "prodati" nesto da nauci vec to radi samoinicijativno i uvijek zeli sama, bez tudjeg pokazivanja, tj. zahtijeva da ne obracamo paznju na nju dok ona sama ne trazi. Koliko ce se to (moci) tolerirati u skoli?

Zadnja stvar koju je dozvolila da je netko uci (kroz igru) bile su boje, prije x vremena. I nakon toga je ponekad pitala za koje slovo, kad ih je pocela raspoznavati.
Sve ostalo je "ucila" samoinicijativno. Nije prolazilo da mi zapocnemo pricu o bilo cemu, nego tek kad bi ona sama dosla i zatrazila.

seni
21.07.2006., 09:14
meni se sad namece pitanje - sto zelimo od djece? zapravo sto bi to bio uspjesan covjek - onaj sretan ili onaj koji ima karijeru+obitelj (s 2 djece ;) ) itd.itd.

joj cure, nemojte opet ove stereotipe. zasto bi covjek koji ima karijeru i dvoje djece po defaultu trebao biti nesretan?
a onaj bez karijere i sa 2, 3, 4 ,5 .... bio sretan?
a onaj bez djece valjda bio promasen, ili sto?

sva istrazivanja koja su meni poznata ne pokazuju veliiku vezu stilova zivljenja roditelja i srece i uspjeha njihove djece.
pa da opet malo prelistamo juul-a. njega volim jako jos iz zato sto nikad ne podljeze onim stereotipovima, bilo rodnim, bilo nacinom zivota.

ivarica
21.07.2006., 09:43
djizus koji nesporazum.
otkud to da ce ivar ici 2 dana tjedno u skolu?
:shock:

jasena, bio je pred par mjeseci neki topik gdje sam ja napisala da je ivaru 5 dana u tjednu previse vrtica i da ne ide svakodnevno i da nece ici svakodnevno ni u skolu. u vrticu je on dnevno boravio najvise 5 sati i nadam se da cemo uspjeti nastaviti tako i sa skolom, mozda jednom tjedno, dokle ide.

ne bi ja to nazvala izmotavanjem, ali vjerujem da netko moze ako nas ne pozna. ja cu reci da je on u tom smislu neprilagodjen ali da cu izabrati da ga ne prilagodjavam. i mislim da ce biti problem sa uciteljicom/pedag/ravnateljem i zato sam ga mislila upisati u privatnu skolu. ali osim sto bi trebala poceti raditi negdje nocnu jer su skolarine skupe, odgovorili su me i zbog niskih kritrija sto se tice znanja i odgovornosti. a znanje ne bi stavljala vs slobodi :)

ivarica
21.07.2006., 10:09
nespretno je ispalo smijala sam se ovome

ali ne mogu sad nastaviti jer imam problem i sa slobodom vs odgovornoscu.
naime 5 ljudova mi dolazi za sat vremena u stan a odgovorna kakva jesam ne mogu im priustiti da dozive slobodu u kojoj zivim

nadam se da te nisam povrijedila :?

ma ne, samo mi je bilo cudno da se hihoces, a ja ne znam cemu, dal meni sputanoj i predgovornoj ovako javno ili sto. :lol:

ivarica
21.07.2006., 10:15
meni se sad namece pitanje - sto zelimo od djece? zapravo sto bi to bio uspjesan covjek - onaj sretan ili onaj koji ima karijeru+obitelj (s 2 djece ;) ) itd.itd.

joj cure, nemojte opet ove stereotipe. zasto bi covjek koji ima karijeru i dvoje djece po defaultu trebao biti nesretan?
a onaj bez karijere i sa 2, 3, 4 ,5 .... bio sretan?
a onaj bez djece valjda bio promasen, ili sto?

a ja sam sonju skroz drukcije skuzila.
da li zelis da ti je dijete sretno, sto god njemu trebalo da je sretno (a to moze ukljucivati i karijeru i xy djece, ali ne mora, moze biti bravar ili akrobat) ili zelis da je uspjesno, a na tablici uspjesnosti drustvo ne mjeri srecu ;) (iako je sonja ne iskljucuje)

BusyBee
21.07.2006., 11:20
Iv, jednako smo skuzile Flo. Uostalom, netko tko je "doktorirao na Juulu" sigurno ne bi ukalupljivao ljude u stereotipe ili pausalno odredjivao sto je uspjeh/sreca i sl. :)


ne bi ja to nazvala izmotavanjem, ali vjerujem da netko moze ako nas ne pozna. ja cu reci da je on u tom smislu neprilagodjen ali da cu izabrati da ga ne prilagodjavam. i mislim da ce biti problem sa uciteljicom/pedag/ravnateljem
Ja te kuzim. Meni je bilo previse. Puno previse. I mama je to prepoznala i kad bi me skuzila, pustala me doma (ne bas u prvom osnovne, od negdje petog, mozda ranije, ali se ne sjecam bas... u nizim razredima se sjecam okrutnih grupica i grupiranja, price iz prvog osnovne koju sam prodala klincima da sam svemirskim taksijem isla n amjesec (i povjerovali mi!) i atentata koji smo na sred ceste izvrsili na razrednicu iz protesta sto je upisala svog sina u nas razred).


i zato sam ga mislila upisati u privatnu skolu. ali osim sto bi trebala poceti raditi negdje nocnu jer su skolarine skupe, odgovorili su me i zbog niskih kritrija sto se tice znanja i odgovornosti
Privatna skola kod nas je jedna od najnekvalitetnijih u gradu. Oni koji dijete tamo upisu, ocekuju da ce za skolarinu zauzvrat dobiti potpuno podilazenje djeci, nikakve kriterije i, ofkors, jako visoke ocjene. Bljak!

lalah
21.07.2006., 11:47
Meni je polazišta to što ne trpim rascjepkanost svog života i dana
Kad god mogu vučem djecu u kancelariju, da vide gdje sam šta radim, svoju šeficu vučem kod mene, koliko god sam mogla gurala sam se u vrtić min 15 ujuto i oko pola sata poslje posla
užasno me iritiraju pretinci, ovaj dio tvog života je za ovo a onda ćemo presjeći sjekirom pa dolazi ovaj isto tako i radni dan

renata
21.07.2006., 13:15
ivka, morat cu te nazvat da mi detaljnije objasnis tu ideju :mrgreen:
jer ne kuzim do kraja, kada i zasto

skola je fakat svakodnevno puno kraca nego vrtic
i duljina boravka u skoli nije ono gdje je najbitnija sloboda

ivarica
21.07.2006., 13:17
i duljina boravka u skoli nije ono gdje je najbitnija sloboda

a to je netko rekao?

Saradadevii
21.07.2006., 15:58
meni se sad namece pitanje - sto zelimo od djece? zapravo sto bi to bio uspjesan covjek - onaj sretan ili onaj koji ima karijeru+obitelj (s 2 djece ) itd.itd. mozda kad znas cilj kojem tezis u odgoju onda ce biti lakse odabrati metodu?

ljudi biraju HE zbog razlicitih razloga. Moj HE student je vec niz godina u glazbenim vodama (pjevanje opere, ima ariju iz Mozartove Carobne frule kao zvucni signal na mobitelu :) . Vec ga vidim kao uspjesnog opernog pjevaca, dakle, dobra karijera, sto nije bila polazna zelja njegovih roditelja kada su krenuli u HE.
Ja sam uvijek intuitivno osjecala, jos u dobi od 15 godina kada sam prvi puta procitala Summerhill, da je nekako zdravije da covjek uci ono sto ga zanima, da su ljudi urodjeno znatizeljni i da zedj za saznavanjem je kod svakog djeteta prisutna.
Obavezna skola interferira s time, u manjoj ili vecoj mjeri. Nekome puno naskodi, nekome samo malo, tako da nije ni primjetno. Ali mislim da svima narusi tu urodjenu radoznalost, zelju za spozajom, sposobnost promisljanja. Kao da te netko veci dio djetinjstva hrani hranom koja ti tada ne odgovara (mozda bi bila ok nekom drugom prilikom), u kolicinama koje ti ne odgovaraju, u okolini koja ti ne odgovara itd...Prehrambene navike se promijene i to na gore.
Alternativa je ponuditi razlicitu hranu (za koju mislis da je dobro da bude odabrana, naravno), a pustiti dijete da bira, sto , koliko, kada. I onda slijediti njegov ritam.
Vjerujem da nije lako biti opusten u svemu tome (hoce li izabrati citanje i matematiku ili ce samo proucavati dinosaure....i do kada??), ali to je dobra lekcija za roditelje u vjezbanju povjerenja u urodjenu ljudsku sposobnost ucenja

flower
21.07.2006., 17:19
ali to je dobra lekcija za roditelje u vjezbanju povjerenja u urodjenu ljudsku sposobnost ucenja meni ovo nije nesto sto se gasi u skoli, skola to ne potice i ako to ne poticu ni roditelji...e onda smo fakat lose...a idealno bi bilo da skola potice ucenje i rad u skladu s potrebama djeteta. No opet napominjem - najteze je pronaci prave potrebe djeteta, to prepoznati i znati kako mu udovoljiti - vau...zivotni zadatak, zato se bojim da li su svi rod. tome vicni i da li bas svi koji idu u HS avanturu mogu taj zadatak dobro odraditi. Kad imas roditelja+skolu nekako imas dva fronta, nadopunjavanje, ovako je samo jedan...bojim se jednako podlozan promasaju kao i skola. s druge strane sto je s situacijama razvojnih zadataka - gdje je umjece znati da li je sad dijete nesto spremno napraviti ili je to samo nasa fikcija i obrnuto...opet se vracamo na pocetak - nema dobrog programa, metode i sl...ima samo dobrih ucitelja (roditelja-ucitelja).

Zdenka2
21.07.2006., 18:41
Ništa ne pišem, ali pratim ovaj topik. Mislim da ja provodim "kućno školovanje" otkad je moj sin postao intelektualno kompetentan za to. Prema njegovom interesu, prošli smo već mnoge teme. Sljedeće godine kreće u školu, a kod kuće će se nastaviti dodatne obrazovne aktivnosti. Ja, na sreću, imam vrhunsko obrazovanje, tako da mogu pružiti mnogo na dosta područja, više od škole. Moj muž isto tako može mnogo pružiti. Ali, mi nismo stručnjaci za sve, pa neka taj dio "širine" odrade stručnjaci.

Saradedevii, zanimljivo mi je to što pišeš, vidi se da si proučila stvar. Osobito mi je zanimljivo to što daješ prednost kućnom školovanju, iako radiš u školstvu. Baš me zanima, ako nije tajna, u kakvoj školi radiš i što predaješ?

BusyBee
21.07.2006., 22:44
gdje je umjece znati da li je sad dijete nesto spremno napraviti ili je to samo nasa fikcija i obrnuto
.. ili je to samo propisano programom...


nema dobrog programa, metode i sl...ima samo dobrih ucitelja
Slazem se. Ako nema dobrog ucitelja, sve pada u vodu.

Mi "ucimo" od rodjenja, samo se bojim da je sustav ne ubije u pojam, radije bi da mi ubijemo sustav. :P

Saradadevii
21.07.2006., 23:42
Ucimo od rodjenja, uci se stalno, bez obzira ima li programa, i postavlja li netko ciljane zadatke

Smisao HE kako ga ja vidim, nije u tome da roditelj postane zamjena za ucitelja, nego da ucitelj postane svatko i sve, a roditelj ima ulogu facilitatora (nabavlja materijale, organizira....) i partnera u dijalogu.
Knjiga suti kada ju se pita, a vrlo cesto i ucitelj koji ima 20 djece pred sobom, mora sutjeti ili prijeci preko postavljenog pitanja ako zeli uciniti sve ono sto mu je programom propisano. Mora biti autoritet, jer ako nije, lose mu se pise s 20 djece od kojih vecina ne zeli biti tamo gdje jesu. Partner u dijalogu je nesto sasvim drugo, to je razgovor, nije poduka. U razgovoru misli nadolaze, ideje se javljaju, nadopunjuju. On je interaktivan, iskustven, relevantan. U skoli se u najboljem slucaju moze dogoditi da postoji koincidencija ovoga troje, za ponekog ucenika , ponekada. U dijalogu jedan na jedan, ako nema interesa za neku temu, dijalog o toj temi zamre i krene u drugom smjeru. U skoli mozes stalno reproducirati monologe.

Skola je pokusaj sistematizacije necega sto se moze nauciti i bez te sistematizacije, s boljim razumijevanjem i trajnijim zadrzavanjem, a bez rizika da se stvori odbojnost prema ucenju i iskuse negativne posljedice boravka u instituciji.
Nije nuzna da bi se dobro obrazovalo.
Zato bi trebala postojati mogucnost obrazovanja bez pohadjanja skole.

Saradadevii
21.07.2006., 23:47
Saradedevii, zanimljivo mi je to što pišeš, vidi se da si proučila stvar. Osobito mi je zanimljivo to što daješ prednost kućnom školovanju, iako radiš u školstvu. Baš me zanima, ako nije tajna, u kakvoj školi radiš i što predaješ?

nije tajna, skolstvo u kojem radim nije obavezno skolstvo , nego tzv post-compulsory sektor ili further education, koji prethodi upisu na faks. Studenti su u dobi 17-21 godinu, u razredima "odraslih studenata" ima ponekada i starijih (73 godine je sadasnji rekord), a predajem filozofiju, ponekada sociologiju.
Nemam griznju savijest, jer nije obavezno :)
A imamo dijaloga napretek!

Saradadevii
22.07.2006., 00:11
Meni je polazišta to što ne trpim rascjepkanost svog života i dana
Kad god mogu vučem djecu u kancelariju, da vide gdje sam šta radim, svoju šeficu vučem kod mene, koliko god sam mogla gurala sam se u vrtić min 15 ujuto i oko pola sata poslje posla
užasno me iritiraju pretinci, ovaj dio tvog života je za ovo a onda ćemo presjeći sjekirom pa dolazi ovaj isto tako i radni dan

Rad od kuce, fleksibilno radno vrijeme, skraceno fleksibilno radno vrijeme, posao koji je blagonaklon obiteljima, drugacija definicija efikasnosti na poslu, otvoreni ucilisni centri....sve bi to bilo moguce.
Zasto toga tako malo ima?
Netko nas je dobro uvjerio da djeca bolje uce izolirano od stvarnog zivota u drustvu kvalificirane osobe, u visoko strukturiranom okruzenju, dok mi radimo nesto drugo kako bismo platili kvalificiranu osobu.

Illich je zamislio otvorene ucilisne centre kao nekakve ustanove (u zgradama koje su prije bile obavezne skole :) ) u kojima svatko, bez obzira na dob, moze doci i uciti. Npr. postoji kemijski lab i onda se tamo bukira vrijeme za eksperimente ili tome slicno. Ili , postoji netko tko je specijalista za arheologiju pa se ugovori sastanak s njim i diskutira sto te vec zanima o arheologiji. Cak je i zamislio kako se to moze fino financirati iz drzavnog proracuna, svaki covjek dobije odredjeni broj bonova koje onda tijekom zivota koristi za svoje obrazovanje, kada i kako hoce.
Nije obavezno, a dostupno je svima.

flower
22.07.2006., 07:28
Mora biti autoritet, jer ako nije, lose mu se pise s 20 djece od kojih vecina ne zeli biti tamo gdje jesu. ja mogu gledati samo iz pozicije vrtica gdje radim - ako organiziras prostor, pratis djecu i jesi im facilitator u ucenju onda oni zele biti tamo i zele uciti uz odgojiteljicu (ne bih voljela da se gleda na ustanovu samo kroz prizmu frontalnog rada i stege), kako ce princeza ratnica najvjerojatnije u korakovsku skolu - to ocekujem i dalje.

sve ovo o roditelju pomagacu stoji - i potpisujem svaku rijec :) samo sto sam sklona da ne bude samo jedan tok rijeke vec dva usporedna - i obrazovanje u skoli i kod kuce :)

predajes filozofiju, znas da u skandinavskim zemljama naprednijoj djeci ( uvjetno receno - darovitima) vec od ranih razreda os uvode filozofiju, to im se pokazalo jako dobro- valjda nesto kao sofijin izbor? evo to bih voljela za nju - mozda vise fleksibilnosti da mozemo izabrati dio predmeta koji ce se uciti.

program - slazem se da je krut, ali s druge strane krut je koliko to uciteljzeli - on moze izabrati metodu i dubinu, on je taj koji ce necemu dati vise svjetla ili manje...vise je stav u stavu nego u materiji.
vrtici npr. vise nemaju propisan plan i program...nekima je to olaksanje, a neki traze stare planove pa ih doslovce prepisuju. tako da i s hs moze se desiti da se mijenja samo okruzenje (pa se uci kod kuce) a ne mijenja nacin (moze mama ili tata i dalje biti cisti frontalac).

Nekako mi se cini da sve zelimo isto ;) ja imam povjerenje u krasne strucnjake (mozda zato sto sam unutra pa ih imam priliku upoznati) i imam povjerenje u promjene koje se desavaju u skolstvu...a mozda i moram imati, opcija HS ipak je za nas samo fikcija ;)

flower
22.07.2006., 07:56
istrazujem malo i nalazim da HS je jedan pojam a drugi je Unschooling...nije nuzno da HS bude U.

u razlozima zasto se rodi. odlucuju za HS najvisi su religijski razlozi, zatim zelja (stav) da se djeci daje bolja edukaciju kod kuce, i kao trece zelja za usadjivanjem morala.


Social findings

In 2003, the National Home Education Research Institute (NHERI) conducted a survey of over 7,300 U.S. adults who had been home-educated (over 5,000 for more than seven years). Their findings included:

* Home-educated graduates are active and involved in their communities. 71% participate in an ongoing community service activity, like coaching a sports team, volunteering at a school, or working with a church or neighborhood association, compared with 37% of U.S. adults of similar ages from a traditional education background.

* Home-educated graduates are more involved in civic affairs and vote in much higher percentages than their peers. For example, 76% of surveyed between the ages of 18 and 24 voted within the last five years, compared with only 29% of the relevant U.S. population. The numbers of home-educated graduates who vote are even greater in older age groups, with voting levels not falling below 95%, compared with a high of 53% for the corresponding U.S. populace.

* Of those adults who were home-educated, 58.9% report that they are "very happy" with life (compared with 27.6% for the general U.S. population). Moreover, 73.2% of homeschooled adults find life "exciting", compared with 47.3% of the general population.[15]

The Education Resources Information Center (ERIC), a U.S. government agency, has published multiple articles on home education. Here are excerpts from one which examined several studies on home-educated children socialization:

According to the findings, children who were educated at home "gained the necessary skills, knowledge, and attitudes needed to function in society...at a rate similar to that of conventionally schooled children."

and;

The researcher found no difference in the self concept of children in the two groups, and maintains that "insofar as self concept is a reflector of socialization, it would appear that few home-schooled children are socially deprived, and that there may be sufficient evidence to indicate that some home-schooled children have a higher self concept than conventionally schooled children." [16]

Proponents argue further that the social environment of traditional schools:

* strongly inhibits individuality and creativity,
* follows the standards set by the slowest students,
* involves bullying, recreational drug use, early sexuality, defiance, criminality, materialism, and eating disorders.

and that socialization in the wider community:

* leads them to see adults, rather than peers, as role models,
* better prepares them for real life,
* encourages them to be more involved in youth, church, and sports organizations,
* helps them develop an independent understanding of themselves and their role in the world, with the freedom to reject or approve conventional values without the risk of ridicule,
* teaches children to deal with a variety of situations and people,
* still provides for interaction with conventionally-educated children after school hours in their neighbourhood and in other after-school activities.

njihovim istrazivanjima vjerujem ;)

BusyBee
22.07.2006., 09:27
i nalazim da HS je jedan pojam a drugi je Unschooling...nije nuzno da HS bude U
Pa nitko nije rekao da je jednako. Ja sam ga spomenula kao varijantu s kojom se ne bi osjecala dobro.


opcija HS ipak je za nas samo fikcija
Mozemo mastati, ne?

Zdenka2
22.07.2006., 10:17
nije tajna, skolstvo u kojem radim nije obavezno skolstvo , nego tzv post-compulsory sektor ili further education, koji prethodi upisu na faks. Studenti su u dobi 17-21 godinu, u razredima "odraslih studenata" ima ponekada i starijih (73 godine je sadasnji rekord), a predajem filozofiju, ponekada sociologiju.
Nemam griznju savijest, jer nije obavezno :)
A imamo dijaloga napretek!

To je neka vrsta "obrazovanja za život" ili priprema za faks?

I, ne znam zašto bi imala grižnju savjesti, barem ne preda mnom, ja cijenim stručnost. Ja sam vrlo dugo radila na Sveučilištu i nastojala sam provoditi dijaloški oblik nastave kad god mi je to bilo moguće. To je ovisilo prije svega o broju studenata. Sad više nisam u prosvjeti, ali još uvijek radim na doktorskim studijima i tamo prakticiram isključivo takvu nastavu.

aqua
22.07.2006., 10:20
Citam i razmišljam.. sretna što je to sve još (relativno) daleko od nas.

Ali moram podijeliti s vama tišinu ko iz horora koja je nastala neki dan kad smo mm i ja u šali nabacili kako Nevina vožnja autobusom na more nije toliko tragična koliko će tragično biti objasniti Nevi da mora sjediti na miru u školskoj klupi.. Ne vidim to.

Saradadevii
22.07.2006., 11:18
To je neka vrsta "obrazovanja za život" ili priprema za faks?

zove se A level, koji dolazi nakon srednje skole (koja se zavrsava s 16 godina). Dakle, nesto kao treci i cetvrti srednje u Hrvatskoj. Vecernji satovi ili intenzivi su dio javnih tecajeva, za razlicite potrebe


, ne znam zašto bi imala grižnju savjesti
zato sto propagiram obrazovanje koje nije u skoli, a zaradjujem tako da predajem na skoli.

Saradadevii
22.07.2006., 11:28
sretna što je to sve još (relativno) daleko od nas.

prvo sam posmislila da si sretna sto je mogucnost HEa jos daleko od vas :lol:

U Engleskoj se djeca upisuju u skole (predrazred ili tako nesto) sa navrsene 4 godine. Moja ratnica (ako glumi nesto o princezama, onda bira da bude wicked fairy :) ) bi tako krenula u skolu sljedeceg rujna, s tek navrsene 4 godine. S obzirom na njezin slobodarski duh, bilo bi to recept za katastrofu. Jos lijecimo rane od cetiri mjeseca pohadjanja vrtica jedan dan tjedno.

Saradadevii
22.07.2006., 11:44
u razlozima zasto se rodi. odlucuju za HS najvisi su religijski razlozi, zatim zelja (stav) da se djeci daje bolja edukaciju kod kuce, i kao trece zelja za usadjivanjem morala.

to su Ameri. , u SADu je HS (zove se znakovito home schooling, prebacuje se skola u kucno okurzenje, za razliku od britanskog engleskoh Home Education, koji ne koristi rijec skola i cesto nema veze s nacinom poduke u skoli), dakle HS je tamo snazan medju krscanskim fundamentalistima i onim umjerenijima; najvise su se lomila koplja oko poduke darwinizma u skolama (vs. creationism).

U Engleskoj je taj razlog puno manje zastupljen, ovo je lista , prema istrazivanju Dr Alana Thomasa (London Institute of Education), koji su razlozi roditelja za HE (ispitivacka skupina je bila iz Engleske i Australije) :

A djeca koja nisu nikada bila upisana u skolu

1. mediji, citanje o HE, susret s drugom HE djecom
2. percepcija akademskog i drustvenog ogranicavanja koje se zbiva u skolama
3 HE kao kontinuitet onoga sto se do tada zbivalo
4 utjecaj toga da se starije dijete ispisalo iz skole
5 Krscanske vrijednosti
6. drugo

B djeca koja su povucena iz skole

1 mediji, citanje o HE, susret s drugim HEovima
2 dijete ne voli skolu
3 bullying
4 uvjerenje da ce dijete vise postici ako ne ide u skolu
5 poteskoce u ucenju
6 nezadovoljstvo vrijednostima koje se prenose u skoli (school values)
7 skola ne poucava krscanske vrijednosti
8 lose ponasanje u skoli i kod kuce, koje se pripisuje boravku u skoli
9 drugo

Ancica
22.07.2006., 11:46
To sve ovisi od djeteta do djeteta i od skole do skole. Petra ima vrlo slobodarski duh, oduvijek ga je imala, i ima ga iako je krenula u FS2 s cetiri godine kao sto bi Shantana. Robi ce ove jeseni.

kukica
22.07.2006., 11:51
jako mi se sviđa ova tema.

meni su i vrtić i škola bili traumatični. u vrtiću sam se počela bojati odraslih, a u školi su mislili da nemam jezik - nisam htjela pričati.
u prvom razredu osnovne nisam htjela u školu jer se pozdravljalo za domovinu s titom. neko vrijeme sam zbog toga bila doma.

u srednjoj školi sam bila sigurna da svoju djecu neću nikad slati u školu.

sad ne znam da li bih se usudila i kad bi to bilo moguće, ali mogućnost je privlačna.

Saradadevii
22.07.2006., 11:54
predajes filozofiju, znas da u skandinavskim zemljama naprednijoj djeci ( uvjetno receno - darovitima) vec od ranih razreda os uvode filozofiju, to im se pokazalo jako dobro- valjda nesto kao sofijin izbor? evo to bih voljela za nju - mozda vise fleksibilnosti da mozemo izabrati dio predmeta koji ce se uciti.

mene je neko vrijeme zanimalo ono sto se tu zove Philosophy4Children, koje sprovodi udruga SAPERE (Society for Advancing Philosophical Enquiry and Reflection in Education) sto je ustvari americki uvoz, tamo je to pocelo u 60ima kao Socrates for 5 yrs olds; dakle sokratovski dijalog s djecom na temu svacega. Ima tu puno dobrih stvari, kojih, vjerujem ima i u tvojem vrticu ili toj skoli.
Meni se samo pocelo u neko doba nametati pitanje: ja to s njom cijele dane radim, zasto da je saljem u skolu da to, u najboljem slucaju, netko drugi s njom radi?

ovo za filozofiju i skandinavse zemlje nisam znala, A sto ih poducavaju? povijest filozofije ili samo filozofiraju?

Saradadevii
22.07.2006., 12:01
Ancice, moja ratnica ima poseban slobodarski duh :)
ona ne hoda, ona trci,
ona se ne penje, ona leti
a kada ju netko nesto propituje, onda uporno suti.
Osobito ako je to pitanje ciji je odgovor znala s godinu i pol.

Stav roditelja valjda isto utjece na to kako dijete dozivi skolu. S mojim stavom, ovakvim kakav je, lose bi joj se pisalo :)

Saradadevii
22.07.2006., 12:06
meni su i vrtić i škola bili traumatični. u vrtiću sam se počela bojati odraslih, a u školi su mislili da nemam jezik - nisam htjela pričati.

meni skola nije bila traumaticna, ali sam skuzila da bih puno vise razumjela ono sto sam ucila i bila mentalno slobodnija da nisam isla u skolu. I definitivno zdravija u svakom pogledu.
A u vrtic nisam isla

kukica
22.07.2006., 12:09
meni su i vrtić i škola bili traumatični. u vrtiću sam se počela bojati odraslih, a u školi su mislili da nemam jezik - nisam htjela pričati.

meni skola nije bila traumaticna, ali sam skuzila da bih puno vise razumjela ono sto sam ucila i bila mentalno slobodnija da nisam isla u skolu. I definitivno zdravija u svakom pogledu.
A u vrtic nisam isla

ne znam da li bih više znala da nisam išla u školu, ali odnos nastavnika prema učenicima mi se nije sviđao. znala sam dolaziti doma plačući jer je učiteljica poslala doma jednog učenika po bilježnicu koju je zaboravio. ili su mu se djeca rugala jer nije znao pjesmicu napamet.

Saradadevii
22.07.2006., 12:15
program - slazem se da je krut, ali s druge strane krut je koliko to uciteljzeli - on moze izabrati metodu i dubinu, on je taj koji ce necemu dati vise svjetla ili manje...vise je stav u stavu nego u materiji

I sadrzaj je vazan; ako dijete u rujnu i cijelu jesen i zimu zanimaju dinosauri i sve zivo o njima, a mora u skoli u tom razdoblju uciti o domacim zivotinjama (koje je apsolvirao s godinu dana), sto da se radi? Najinventivniji ucitelj moze pokusati odvuci paznju na kravu i sve sto ona daje, ali sto je krava, u odnosu na dinosaura...

Saradadevii
22.07.2006., 12:19
ne znam da li bih više znala da nisam išla u školu, ali odnos nastavnika prema učenicima mi se nije sviđao. znala sam dolaziti doma plačući jer je učiteljica poslala doma jednog učenika po bilježnicu koju je zaboravio. ili su mu se djeca rugala jer nije znao pjesmicu napamet

emocionalno stanje utjece na proces usvajanja znanja pa onda kroz tu vezu, bolje ucis kada si sretan, opusten, kada ti je zanimljivo, kada se ne bojis itd...
Iako meni neki studenti tvrde da najbolje pamte kada su pod stresom i da ih zato treba tjerati.

kukica
22.07.2006., 12:23
ja sam odabrala gimnaziju zbog nekoliko predmeta koje u drugim školama ne bih imala prilike slušati. njih sam učila bez muke, a ostalo učenje je bilo samo radi ocjene. žalosno.

BusyBee
22.07.2006., 12:27
program - slazem se da je krut, ali s druge strane krut je koliko to uciteljzeli - on moze izabrati metodu i dubinu, on je taj koji ce necemu dati vise svjetla ili manje...vise je stav u stavu nego u materiji

I sadrzaj je vazan; ako dijete u rujnu i cijelu jesen i zimu zanimaju dinosauri i sve zivo o njima, a mora u skoli u tom razdoblju uciti o domacim zivotinjama (koje je apsolvirao s godinu dana), sto da se radi? Najinventivniji ucitelj moze pokusati odvuci paznju na kravu i sve sto ona daje, ali sto je krava, u odnosu na dinosaura...
Slazem se.

lalah
22.07.2006., 13:34
kad se već spominje:
moje osnovna škola je bila trauma koje se vjerojatno nikad neću riješiti

u prva dva imala sam ludu ženu koja nas je vrijeđal, tukla, čupala za kosu, sad je vidim kako se dere i pljuvačka joj pjeni, mami je trebalo dvije godine mojih neuroza i povraćanja i glavobolja da skuži da me mora maknuti-dvije godine prekasno ako mene pitate

drugi dio odnosi se na osmi razred osnovne kad me prof iz matematike kao najbolju izabrao da pregledavam ostlim učenicima zadaće
ispočetka sam glumila silnika i sa nipodaštavanjem se odnosila prema slabijim učenicima dok me jedan pogled nije natjerao da se zacrvenim, promislim i ne nisam bila toliko zrela i odrasla da na drugi način pristupim svemu tome i pomognem slabijim učenicima već sam se vratila na povraćanje na dane matematike što je bilo često
imam ja toga još

Saradadevii
22.07.2006., 14:03
Da, i u moje osnovnoskolsko vrijeme je to bilo popularno, nadam se da je do sada izumrlo; mi smo imali u dnevnom boravku, prva cetiri razreda, a good lady iz hrvatskog, prirode i glazbenog te jednu bad lady iz matematike, tjeleskog i likovnog, koja je prakticirala povlacenje za usi, ismijavanje, izrugivanje. A one koje je ona voljela, bili su u nemilosti ostalih ucenika.

Ono sto me sada fascinira je to kako se nitko od roditelja te djece nije nikada pobunio protiv njezinog ponasanja. Naprotiv, postojalo je odobravanja, da ih ona "stavi u red", je li to duh generacije ili sto?

lalah
22.07.2006., 15:18
Moja kuzina učiteljica je u jednom, kako se to na ovom forumu eufemizmom naziva, pasivnom kraju. Među prvima je išla na edukaciju za "korak po korak" i bojažljivo krenula na primjenu- premjestila je klupe u razredu da ne budu u strogom redu već kao malo u krug. Roditelji su se žalili ravnatelju i iz njih je suknuo dugo zatomljavani bijes jer je ona (kuzina) svojim dolasko izbacila batinu koju je koristio njen prethodnik (radi se o '90-im godinama prošlog stoljeća)

Ja si to mogu racionalizirati jedino na način da su roditelji u prošlosti u startu morali napraviti emotivni odmak zbog visoke smrtnosti djece i s tim odmakom su bili slobodni pustiti svoju okrutnu stranu na slobodu.
Prije sam mislila da su to posljedice mračnog srednjeg vijeka ali Ne!!


U Sparti je npr. država odlučivala o sudbini novorođene djece, muške i ženske: ako su bila zdrava država ih je preuzimala na odgoj ili su ostavljana da umru. Kad bi napunili 7 godina dječaci su odvajani od obitelji i poslani u vojne i atletske škole gdje su se učili čvrstoći, disciplini, izdržljivosti na bol (jaku bol!) MM mi je na jednom anarhističkom sajta našao da nije bila rijetka pojava da djete od batinanja umre.


Paradoksalno, Sparta je bila što se tiče žena najliberalnija u cijeloj ondašnjoj Grčkoj. Dok su se žene u ostalim grčkim polisima odgajane da služe obitelji, mlade Spartanke, pod uvjetom da su imale dovoljno sreće kod rođenja, educirala je država kako bi i one provele svoj život služeći naciji

Tako da mislim da smo mi u stvari prva generacija koja se trudi Voliti djecu

flower
22.07.2006., 16:46
ja mislim da su i prije voljelidjecu ali se nisu usudili to pokazati, ili nisu znali kako ili nije bilo odobreno pokazati ljubav...

S.
povijest filozofije uce cijelu povijest ali tako da usvajaju obrasce razmisljanja i igraju se s njima... vrlo zanimljivo :)

izgleda da sam ja pomjesala u svojoj glavi - HS i US ;)

ako je moja princeza ratnica vec usvojila domace zivotinje i u temi je dinosaura - onda bi dobra odgajatelj/ucitelj trebao nju iskoristiti da drugima pomogne uciti o dom. zivotinjama (jer se kroz pomaganje najbolje uci) a njoj dati vremena i prostora da proucava dinosaure... to je ono cemu npr. tezimo u vrticu. A opet - u vrticu nemam program pa to mozemo izvesti, vjerujem da je u skoli s time teze...

imamo novo pitanje - ljudi su zivotinje sisavci ili samo ljudi, drugaciji od svih drugih... (A. poseban pozdrav - danas joj je to sinulo pri usponu na Risnjak)

ona je vrloslicna S. Shantani s time da je jako brbljiva i fizicki aktivna - dobro joj je u vrticu jer ima tete koje to postuju i ne guse je, stvarno cemo se truditi naci i takve uciteljice :)

Zdenka2
22.07.2006., 17:52
Svaka generacija kroz cijelu povijest naivno misli da sve počinje od nje. Barem oni koji povijest ne poznaju.

U svim razdobljima i svim dijelovima svijeta ljudi su i u prošlosti voljeli svoju djecu i pokazivali to.

Voljela bih da mi jednom netko objasni zašto bi srednji vijek bio mračan. Profesionalno se bavim srednjim vijekom već niz godina i nisam našla zašto bi tako bilo.

ivarica
22.07.2006., 19:21
haha, mracni srednji vijek.
nedavno kad smo isli na viteski turnir kazem ja frendovima - super sto pada kisa, pravo je vrijeme za takve dogadjaje. jeste i vi kao male mislile da u srednjem vijeku sunca nikad nisu vidjeli?
Merlin negdje zaledjen, bez moci, a Morgani drazi crni oblaci.
tek kasnije naucis koliko je to vrijeme doprinijelo kulturom i umjetnoscu, a i da im je sunce sjalo.

nego, lala vjerojatno misli na status djece u drustvu, ne na kolicinu ljubavi koju pojedinci daju djeci kroz proslost.
ja se sjecam kako sam pred 10tak godina drzala u ruci igracke kojima su se igrala djeca u vucedolu pred, ne znam, 7 tisuca godina i kao da sam mogla osjetiti ljubav roditelja koji su toj djeci pravili te predmete.
posramilo me tada bas ovo sto zdenka kaze. pa ja sam zamisljala da sve pocinje od nas.

ali ako i nisu pocele od nas, neke promjene pocele su tek nedavno.
dotad su djecu zrtvovali za plodna ljeta koliko god ih mama voljela ili "nudili" gostima svoje kceri kao dobri domacini, koliko god ih tata volio. kad su ubijali bebu rodjenu s nekim posebnim obiljezjima, ne znam, albino bebu, mozda su ih i tada voljeli. a sigurna sam da su japanske mame pune ljubavi motale stopala svojim curicama.
ipak, nastavno na lalu: premalo zivimo da mozemo reci da je nase vrijeme postedjelo djecu.

a da se vratimo na temu: lalu i mene sigurno ne bi izabrale da vam ucimo djecu povijesti :lol:

lalah
22.07.2006., 22:53
Pa ja volim povijest i "Opća povijest srednjeg vijeka" M. Brandta mi je ako ne u TOP 10 a ono sigurno u TOP 20 ever
ali ne nažalost nisam talentirana ne stavljam stvari ispravno u kontekst i vremenski okvir gubim iz vida kontinuitete MM me često kad sluša moje zaključke mora podsjećati na notorne činjenice koje su mi promakle
ali ne mislim da sam krivo rekla kad sam rekla trudi i stavila veliko V i zbog ovog što Ivka kaže i zbog Činjenica (dakle nije podložno mojoj manipulaciji, bar mislim)
-da jesmo prva generacija koja ne gleda odakle će joj stići sljedeći obrok a moja mama i moj tata su odrasli gladni a vjerujem i njihovi roditelji
-da živimo u vremenu kad je u zadnjih 100 godina akumulirano 80% svjetskog znanja
i da naravno govorim iz pozivije eurocentrika

a propo slike srednjeg vijeka isto ko Ivka ali krivim i hollywood -uvijek oblačno, pada kiša , puše, vrane grakću da ne spominjem kugu i visoku zastupljenost degenerika :D

A što je mračno?
Pa kao simbolični početak srednjeg vijeka meni se najviše svidio dan kad su stavili katanac na Platonovu akademiju i znanost stavili na led na period od nekih tisuću godina a pisana riječ bila povlastica crkve i bogatih i moćnih
opet naravno kao pripadnica meditreanskog kruga i europocentrik

e da


riječ je o vremenu visoke civilizacije, odnosno neprekinute antike koja traje sve do do 1000. godine! Europu su vodili kultivirani ljudi koji su okupljali umjetnike, oslikavali svoje dvorove prekrasnim freskama, imali u samostanima brojne skriptorije u kojima su se prepisivale filozofske, matematičke i profane knjige, a o glazbi uopće da ne govorim! Pogledate li iz kakvih su kaleža pili, u kakvu su se svilu odijevali, kakav su nakit imale njihove žene, shvatit ćete da je to bila vrlo visoka civilizacija i kultura koju poznamo kao langobardsku, vizigotsku karolinšku te, naravno, starohrvatsku!

my foot
svila i kadifa za 2%
za ostale ječmena kaša-ako

Saradadevii
22.07.2006., 23:08
lalu i mene sigurno ne bi izabrale da vam ucimo djecu povijesti

zasto ne, lala je sasvim ok, sto se tice srednjevijekovne povijesti. Ti jos trebas malo dotjerati Vucedol.

ivarica
22.07.2006., 23:12
ivar bi me ionako ispravio za tih par tisuca godina vamo tamo :lol:

Zdenka2
23.07.2006., 13:03
Ljudi, nisam vam htjela začatat topik, ali ja sam profesionalni medievist, pa mi se kosa diže na glavi na "mračni srednji vijek".

Lalah, vjeruj mi, u srednjem vijeku znanost nije bila na ledu, a i Platon je došao na red, iako su više voljeli Aristotela. A što se tiče 2%, misliš da je u staroj Grčkoj bilo bolje? Koliko je danas posto ljudi gladno? Ali, dosta od mene.

Aha, još samo to. Brandtova knjiga je bila loša i zastarjela i onda kad je izašla. Po njoj sam polagala ispit na drugoj godini i to mi je bio najgori ispit u cijelom školovanju.

zrinka
23.07.2006., 20:21
zdenka, sta preporucas?
za laike?
da se podsjete s vremena na vrijeme

mozda gombricheva 'kratka povijest svijeta'?

Zdenka2
24.07.2006., 10:35
Gombrich je odličan, pogotovo za klince. Kad ne znam što bih kupila tinejdžerima, kupim to. Za ostalo, javi mi na pp što te zanima, pa slijedi popis.

andrea
24.07.2006., 10:46
zdenka, sta preporucas?
za laike?
da se podsjete s vremena na vrijeme


i mene zanima :)

Zdenka2
24.07.2006., 11:47
Od novijih, uvjetno rečeno, sinteza, najbolje što sam pročitala mi je The Medieval World, ur. Peter Linehan, Janet Nelson, London: Routledge, 2001. Grupa autora, razne teme, fascinantno.

Dosta starije, ali u našim prilikama dostupnije je Jacques Le Goff: Srednjovjekovna civilizacija zapadne Europe. Za pojedinačne teme javite mi se na pp. Već sam poslala cijeli popis Marii71, ali ga nisam presnimila.

andrea
24.07.2006., 11:48
thx, zdenka :)

sad ću ja mariu71 udavit :mrgreen:

Saradadevii
24.07.2006., 11:51
mame, je li to znaci da krecete u HE? :)
ili je to samo literatura za samoobrazovanje, mozda dopunsko obrazovanje...

BusyBee
24.07.2006., 11:58
Zdenka, super!

Zdenka2
24.07.2006., 12:00
mame, je li to znaci da krecete u HE? :)
ili je to samo literatura za samoobrazovanje, mozda dopunsko obrazovanje...

Pa, ja sam već napisala da svog sina obrazujemo kod kuće u mnogim znanjima. Ali, uz školu. Za sada samo glazbenu školu, a od iduće godine i "pravu".

Saradadevii
24.07.2006., 12:01
my foot
svila i kadifa za 2%
za ostale ječmena kaša-akoLalah, vjeruj mi, u srednjem vijeku znanost nije bila na ledu, a i Platon je došao na red, iako su više voljeli Aristotela. A što se tiče 2%, misliš da je u staroj Grčkoj bilo bolje? Koliko je danas posto ljudi gladno?

Ono sto ja volim u HE (na nacin kako ga ja zamisljam, doduse ), je to sto dijete ovakva dva stava moze preispitivati, vagati, usporedjivati, istrazivati da potkrijetpi jedan pa drugi i na kraju, uoblicite neko svoje misljenje je li srednji vijek bio mracan ili ne, koliko je bio , ako je bio, zasto itd...To je dugi proces, ali je toliko vredniji i zanimljiviji od klasicnog skolskog puta, koji u najboljem slucaju, kada servira informacije, jedan kut gledanja, cinjenice koje treba znati (i koje se testiraju), zahtijeva samo malo kreativnosti i promisljanja u obliku nekog logickog povezivanja (koje je moja profacica iz srednje osobito cijenila)- ako. To eventualno dodje na univerzitetskoj razini - ako. A tada je pomalo kasno za razvoj misli, kreativnosti itd...iako ne i prekasno.

Saradadevii
24.07.2006., 12:04
Pa, ja sam već napisala da svog sina obrazujemo kod kuće u mnogim znanjima. Ali, uz školu. Za sada samo glazbenu školu, a od iduće godine i "pravu".

mislila sam na ostale mame, koje su trazilr informacije

andrea
24.07.2006., 12:10
mame, je li to znaci da krecete u HE? :)
ili je to samo literatura za samoobrazovanje, mozda dopunsko obrazovanje...

ja na žalost nisam dovoljno obrazovana za HE, ali nastojim stalno učiti, puno čitam i informiram se, znatiželjna sam i otvorena i želim imati širu bazu znanja, pa se nadam da ću to moći prenijeti i na bojana kada dođe u dob za to; uz školu :)

Saradadevii
24.07.2006., 12:20
ma to ja samo provociram :P
kak bi dobila materijala za propagiranje, kao npr ovo:


ja na žalost nisam dovoljno obrazovana za HE

Kazu da je to drugi mit o HE, odmah nakon mita o socijalizaciji.
Skolovanje nas uvjeri da nismo dovoljno strucni za stosta, sto uz prevladavajuce uvjerenje da dijete nikada samo ne bi nista naucilo, tvori solidan temelj za institucializirano obrazovanje.

andrea
24.07.2006., 12:30
Kazu da je to drugi mit o HE, odmah nakon mita o socijalizaciji.
Skolovanje nas uvjeri da nismo dovoljno strucni za stosta, sto uz prevladavajuce uvjerenje da dijete nikada samo ne bi nista naucilo, tvori solidan temelj za institucializirano obrazovanje.

imam frenda; SSS, ekonomist, radi nekakav uredski posao...itd, ali obožava povijest, strašno je potkovan po tom pitanju, stalno iščitava tone literature i jako je posvećen tome

ima dvoje djece i oboje su, još u dobi od 6, 7 godina baratali sa zaista zavidnim znanjem po tom pitanju, u školi im je povijest bila pisofkejk, jer su već u stratu imali puno više znanja

on nema pojma o HE konkretno, ali je, odgajajući svoju djecu, strašno puno svog znanja prenio na njih, a da oni to nisu nisu "ni skužili" :)

BusyBee
24.07.2006., 12:31
Ono sto ja volim u HE (na nacin kako ga ja zamisljam, doduse ), je to sto dijete ovakva dva stava moze preispitivati, vagati, usporedjivati, istrazivati da potkrijetpi jedan pa drugi i na kraju, uoblicite neko svoje misljenje je li srednji vijek bio mracan ili ne, koliko je bio , ako je bio, zasto itd...To je dugi proces, ali je toliko vredniji i zanimljiviji od klasicnog skolskog puta
Ovo je meni jako vazno.

marta
24.07.2006., 12:34
Meni ovaj topic moram priznati nije nimalo legao iako sam upravo ja spomenula HE. A nije mi legao jer se ovdje o HE raspravlja totalno povrsno i uopce se ne postavljaju relevantna pitanja. Al to je neki drugi par cipela i usput i objasnjenje zasto cu reci samo jednu stvar a onda se vise vjerojatno necu ukljucivati.

Dakle, Andrea, uopce nisi u pravu. To koliko ti znas nema nikakve veze s eventualnim poducavanjem djece. Sve stvari koje su mi u zivotu kristalno jasne a takvih nema mnogo, naucila me je moja baka u djetinjstvu. A ona nema nikakvo formalno obrazovanje. Od FO zna citati i pisati.

Jucer je na kupanju nasa polupismena susjeda objasnjavala Andriji mnozenje i dijeljenje na nacin koji meni nikad ne bi pao napamet uz svo moje formalno i neformalno obrazovanje. Razgovor o skoljkama iz kojeg naucis kako one zive, sta jedu, kako se skupljaju, kad se skupljaju i zasto i kako se kuhaju i koje je jelo od njih najbolje, a i kako se 10 skoljaka podijeli na 5 ljudi, i jos hrpa toga, to je HE.

A to ne moras nuzno sve ti znati. Samo trebas znati gdje mozes tu informaciju naci ako ti zatreba.

Saradadevii
24.07.2006., 12:41
stovise, jedno od mojih najvecih briga oko HE je kako da svojoj djeci, uz svo formalno obrazovanje kojemu sam bila izlozena, omogucim da se "slobodno" obrazuju...
valjda ce se uvijek naci koja polupismena susjeda sa strane da pripomogne, baba mi je, nazalost, daleko...

marta
24.07.2006., 12:44
potpisujem od pocetka do kraja.

maria71
24.07.2006., 12:50
naravno da će moje dijete biti izloženo različitim utjecajima od polupismenih baba do ajde recimo to stručnjaka ( karikiram)

trudit ću se da Marko upozna što više različitih ljudi i da ne ide kroz život ko konj sa onim čudom na glavi :mrgreen:

mislim da imam tu prednost,jer radim u školi,pa vidim kaj je ok,a kaj nije,

a HE u vidu neke osobe koja ima iskonsku mudrost sam dobila od svoje gazdarice u zg sa 21 godinom

naučila me kuhati jednostavna i brza jela,pospremati u pol sata,određenim životnim mudrostima,poticala me da se borim za sebe itd

flower
24.07.2006., 16:10
ja definitivno nisam za HE kao jedinu opciju…ali to sam negdje vec napisala.

antropolozi kazu da su none (starije zene) bile te koje su prenosile znanje djeci…srecom imamo dio tih praroditelja blizu da obave svoj dio posla…a mi cemo slicno Zdenki. s druge strane reci da dijete treba uciti samo na taj nacin meni je jednaka krajnost kao I reci da samo skloa daje obrazovanje, ili sam ja vec toliko u sustavu da sam izgubljen slucaj :? Marta sto bi ti voljela da je ovaj topic iznjedrio? koje su tu teme promasene?

jucer je D imala potrebu pitati o 8 razredu - sto se tamo uci I sl. stvari, na kraju je rekla da ona nece ici u skolu jer su tamo djeca tuzna…to me je strecnulo, ona ide u vrtic koji je u sklopu skole I mislim da je "nanjusila" atmosferu. kad sam je pitala a sto bi onda ona - rekla je da bi uvijek ostala u vrticu, kao I mama ;)

makita
25.07.2006., 09:19
Meni se stalno mota po glavi da sam uživala u HE-preko ljeta. Naučila sam svašta uz moju baku koja se znala samo potpisati.
Eto malo utjehe za one koji bi u HR htjeli sprovest u djelo HE.
Kod nas srećom-bar ja tako mislim-ljetni praznici su duuugi.
Koji gušt kad se sjetim tih praznika iz osnovne-naučila sam plesti od bake, grčku mitologiju od a-ž iz knjiga-jer me baka poticala, pa sam ja njoj čitala i prepričavala, pa sam kukičala 1 mali stolnjak-to me naučila jedna susida-al mi je to bilo bezveze, pa sam odustala. Pa sam išla u Italiju kad sam bila srednja škola -družit se s djecom-a naučila talijanski-doduše samo govorit-treba mi tečaj pisanja...
Ma svašta još, al se ne mogu sjetit-eh, da-pravit mermeladu i sok od maraske...Na tome sam se namlatila para :D kad sam bila 7 ili 8 razred...
A čitala sam sve što mi je došlo pod ruku...i što mi se čini užasno važno-naučila sam se zabavit-al baš ludo zabavit-i sve to bez tv-a. Valjda sam zato danas svestrana-ili frikuša koja svašta oće sama...
Al se raspisah...sorry, malo sam zastranila. Zanijelo me sjećanje...

BusyBee
25.07.2006., 18:06
Netko me pitao na pp za vulkan i ostale eksperimente, a ja izbrisala cijeli Inbox i nisam zapamtila tko.

Radi se o knjigama Science Magic, autora Richarda Robinsona. Serija je od SM in the kitchen... in the bathroom, in the living room i in the bedroom. Sori sto nisam zapamtila tko me pitao, nadam se da ce ovdje procitati.

Moje bake su zakon. Ne sjecam se da su me puno poucavale. I jedna i druga su imale jako tezak zivot (i financijski i muzeve alkose) i procvale su tek sad, pod stare dane. :heart:

makita
26.07.2006., 10:01
Ja pitala.
Vidiš, možda je dobro da si pobrisala :love: -sad možda još neko profitira od informacije-pa se poigra vulkanizera :mrgreen:

ivarica
26.07.2006., 10:05
hvala makita, ja danas narucujem :*

BusyBee
26.07.2006., 12:18
ja danas narucujem
Sta narucujes?

Saradadevii
26.07.2006., 17:23
Ako vam se eksperimetira u kuhinji, ovo je adresa sa koje besplatno mozete jednom tjedno (ponekad rjedje) dobivati mailom eksperimente od gos'na Krampfa. Na kraju teksta je adresa na koju se posalje zahtjev da vas stavi na listu.


Robert Krampf's Experiment of the Week

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

This Week's Experiment - #464 Oil and Water and Static, Oh My!

Greetings from Ft. Lauderdale. I am still busily working on my science video series, and am having a blast. I am also learning tons about the world of video production, which really makes me appreciate all the work that goes into the television that we watch every day.

This week's experiment is one that I came across while researching for the science videos. I came across an article that compared the effect of static fields on polar and nonpolar materials. Sound complicated? Really, it is simple and amazing. To try this, you will need:

a balloon
water
oil
syrup

We will start with something that we have done before. Blow up a balloon and tie it off. Then rub it against your hair or a piece of cloth, to build up a static charge. If you bring the balloon near the back of your hand, you should feel the hair standing up on your hand.

Then turn on the water in your sink. Turn the water down to form a very thin stream of water. Bring the balloon near the stream of water, and you should see that it bends towards the balloon. You may even see drops leap from the stream to the balloon.

Now come the new part. We want to try the same thing with a thin stream of oil. I put a bowl in the sink and then poured cooking oil into it, trying to get a nice, thin stream like I had with the water. This time, when I brought the balloon near the stream, it did not bend or react to the static charge. Why?

Well, the article that I read said that it was because water is polar and oil is nonpolar. What in the world does that mean? No, it doesn't mean that you don't find oil at the North Pole. If a molecule is polar, then one part of the molecule will have a positive charge and another part will have a negative charge. Nonpolar molecules have a neutral charge all over. That should mean that the polar molecules will be pushed or pulled by the electrostatic charge on our balloon.

OK, so it seemed to work, but I was wondering if part of this was because the oil was thicker than the water. To test that, I did the experiment again, using some sorghum molasses (a thick syrup popular in the Southern United States). Since it is water based, it is also a polar liquid. Instead of pouring it into the sink, I poured a thin stream onto some nicely buttered toast. The charge of the balloon did the same thing to the syrup that it did for the water, showing me that even thick liquids are bent by the static charge. It also made a nice, tasty design on my toast.

That lead me to wondering if the same thing applied to solids. Wax is a nonpolar solid, while wood is polar. If solids react in the same way as liquids, then you should be able to sort a pile of tiny bits of wax and wood by bringing the balloon near the pile. Does it work? <grin> Guess you'll have to try it to see. Why should I have all the fun?

Have a wonder filled week.

****************************************
This weekly e-mail list is free from charge. You are welcome to forward it
to friends, print it in your newsletter, repost it on the Internet, etc., as
long as you do not charge for them and my name and e-mail address are
included.

Please forward this e-mail to anyone that you think might enjoy it.

To join the list, send a blank e-mail to: krampf-subscribe@topica.comon-line archives are located at:
http://groups.yahoo.com/group/krampf/messages
http://www.topica.com/lists/krampf/read

Check out my web site at:
http://www.krampf.com

Saradadevii
26.07.2006., 17:26
evo jos jednoga, s jajima

This Week's Experiment - #463 Eggs-ray Vision

Greetings from Redding, California. Donna, Omar and I flew out for a day of shows at the Wheelabrator Energy Day event, and three days of video taping in the mountains for our FCAT project. It will be a series of 58 science lessons, aimed at helping students do better on Florida's high stakes science test. If it is a success, we will then do the same thing for other states. By next week, we will have a blog (web journal) up, for those of you that want to keep track of our adventures.

This week's experiment came from trying to hatch some eggs. We are using an incubator, and hoping to hatch some chicks and ducks. This week, we candled the eggs, to see if they were developing. Candling is a technique for looking inside an egg, without breaking the shell. To try this, you will need:

an egg
a bright llight
a cardboard box
a dark room
a small bowl or dish

First, cut a hole about the size of a quarter in the bottom of the cardboard box. Turn the box upside down, and put the bright light inside. Position the light so that it is shining up through the hole. Then darken the room and place the egg over the hold. The light should shine into the egg, making it glow.

Look carefully at the egg. If you were looking at a fertile egg that had been incubated for a couple of weeks, you would see a large, dark mass. That would be the baby chick.

While you won't see that in your egg, you can see a few things. First, you can see the air cell. It will look like a small bubble at the large end of the egg, and that is exactly what it is. In a fresh egg, it is small, but if you keep the egg in the refrigerator for a while, it loses part of its water and the air cell gets bigger.

You may also see lots of tiny light spots in the shell. Those are pores that let the egg breath. It lets oxygen get in, and lets carbon dioxide and water get out.

If you have a very bright light, you may see just a hint of the yolk. That is about all that you should see by candling, but by breaking the egg, we can learn even more about the inside. Carefully crack the egg into a small bowl or dish. Try not to break the yolk.

Look carefully at the inside of the shell. Along the inside of the hard shell, you should see a thin, skin-like membrane. Actually, there are two membranes, one inside the other. If you look at the inside of the large end of the egg, you should see the air cell, in between the two membranes. These membranes control what goes in and out of the egg, keeping it from drying out, and helping to keep out microorganisms that would spoil the egg.

Next, look at the egg. Most people are familiar with the white or albumen (which comes from albus, which is latin for .... you guessed it. White.) Inside the albumin is the yolk. Many people think that the yolk develops into the chick, but it does not. Instead, the yolk is a stored food supply to feed the chick until it hatches. Even if you have a fertilized egg, the part that will develop into the chick is VERY tiny, so don't expect to see it.

In the albumin, you may also see one or two small, white structures. Again, many people think that this is the start of the chick. Instead, these are chalazae, rope-like structures that hold the yolk in the center of the albumin. By keeping it away from the shell, they protect the yolk from contamination by any microorganizms that find their way into the egg. That is also why you should store eggs with the large end up. Since the air cell is an air bubble, it tries to float upwards. If the large end of the egg is down, the air cell stretches upwards, bringing it closer to the yolk, which could cause the egg go bad quicker.

Now that you have dissected the egg, the only thing left to do is to denature its proteins. To do that, put a little butter into a skillet. Turn the heat on medium and place the egg into the skillet. The heat will change the protein of the egg, causing the albumin to change from a clear gel to a firm, white solid. The yolk will also take on a firm texture. Then add a little salt and pepper and you have a very nice snack.

Have a wonder filled week.

ivarica
26.07.2006., 17:35
wow, super. hvala saradadevii
i to stvarno na kraju ispadne skroz popunjen tjedan. :mrgreen:
malo povijesti, malo matematike, malo zivota, skola, sport pa ovo pa ono.
zato bi ja uvela jos jedan slobodan dan. jer je to sve skupa PREVISE. i nama odraslima bi dobro doslo.
uvalit cu si u zadatak pronaci otkad petodnevni raspored, jer zauvijek sigurno nece biti.

Saradadevii
26.07.2006., 17:49
kazem ti ja, mi nismo jos stigli na susret s lokalnom HE grupom, a imamo 5 dana tjedno na raspolaganju!

Ovo je link za popis literature za zainteresirane za HE (ima svacega, i akademskog, iskustvenog, prakticnih savjeta, istrazivanja na polju HE itd...podijeljeno je tematski, izvor je udruga Educatio Otherwise, ako sto kupujete preko britanskog amazona, pliz narucite preko EO, dobivamo neki postotak

http://www.education-otherwise.org/Publications%20Files/Leaflets/FurtherReading.pdf

flower
26.07.2006., 19:30
tko ce sad napisati clanak za portal o HS i OS?
i prevesti eksperimente i napisati kako su ih proveli...
evo skolske zadace :mrgreen:

ivka, i ja sam uvijek sklona da nam je trodnevni vikend jedini pravi vikend :)

Saradadevii
26.07.2006., 20:04
ja sam svoj (samozadani) zadatak obavila.... :) , evo , nekima za inspiraciju, nekima za provokaciju....

John Stuart Mill
"A general State education is a mere contrivance for molding people to be exactly like one another; and as the mold in which it casts them is that which pleases the dominant power in the government, whether this be a monarch, an aristocracy, or a majority of the existing generation; in proportion as it is efficient and successful, it establishes a despotism over the mind, leading by a natural tendency to one over the body."

George Bernard Shaw
There is nothing on earth intended for innocent people so horrible as a school. To begin with, it is a prison. But it is in some respects more cruel than a prison. In a prison, for instance, you are not forced to read books written by the warders and the governor. In prison they may torture your body but they do not torture your brains

Ivan Illich
...we have come to realise that for most men the right to learn is curtailed by the obligation to attend school

Schools are designed on the assumption that there is a secret to everything in life; that the quality of life depends upon knowing that secret; that secrets can only be known in orderly successions; and that only teachers can properly reveal these secrets. An individual with a schooled mind conceives of the world as a pyramid of classified packages accessible only to those who carry the proper tags.

Meighan
When I trained as a teacher I was introduced to two basic roles. One was that of a crowd control steward... The other basic role was that of crowd-instructor

A recent MORI poll, commissioned by the Campaign for Learning, found that 90% of adults were favourably inclined towards further learning for themselves.....The bad news is that 75% said they were unhappy and alienated in the school environment and that, therefore, they preferred to learn at home, in the local library, at their workplace - anywhere other than a school-type setting.

John Holt
I say above all else don't let your home become [a] miniature copy of the school. No lesson plans, no quizzes, no tests, no report cards! even leaving your child alone would be better; at least they would figure out some things on their own. Live together as well as you can; enjoy life together as much as you can.

It is hard not to feel that there must be something very wrong with much of what we do in school, if we feel the need to worry so much about what many people call 'motivation'. A child has no stronger desire than to make sense of the world, to move freely in it, to do the things that he sees bigger people doing.

How much people can learn at any moment depends on how they feel at that moment about the task and their ability to do the task. When we feel powerful and competent, we leap at difficult tasks. The difficulty does not discourage us; we think: "Sooner or later, I'm going to get this." At other times we can only think: "I'll never get this, it's too hard for me, I never was any good at this kind of thing, why do I have to do it," etc. Part of the art of teaching is being able to sense which of these moods learners are in. People can go from one mood to the other very quickly.

There are times when even the most skilful learner must admit to himself that for the time being he is trying to butt his head through a stone wall, and that there is no sense in it. At such times teachers are inclined to use students as a kind of human battering ram. I've done it too often myself. It doesn't work.

A word to the wise, or even the unwise, is infuriating because it is insulting. When we teach without being asked, we are saying, in effect, 'You're not smart enough to know that you should know this, and not smart enough to learn it.

Most of us are tactful enough with other adults not to point out their errors, but not many of us are ready to extend this courtesy (or any other courtesy, for that matter) to children.

When they learn in their own way and for their own reasons, children learn so much more rapidly and effectively than we could possibly teach them, that we can afford to throw away our curricula and our timetables, and set them free, at least most of the time, to learn on their own.

What is essential is to realise that children learn independently, not in bunches; that they learn out of interest and curiosity, not to please or appease the adults in power; and that they ought to be in control of their own learning, deciding for themselves what they want to learn and how they want to learn it.

People should be free to find or make for themselves the kinds of educational experience they want their children to have.

Henry Adams
Nothing in education is so astonishing as the amount of ignorance it accumulates in the form of facts.

Aristotle
The roots of education are bitter, but the fruit is sweet.

James Baldwin
A child cannot be taught by anyone who despises him.

It is very nearly impossible... to become an educated person in a country so distrustful of the independent mind.

Alec Bourne
It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated.

Joseph Stalin
Education is a weapon whose effects depend on who holds it in his hands and at whom it is aimed

Jean Piaget
The principle goal of education is to create men who are capable of doing new things, not simply of repeating what other generations have done -- men who are creative, inventive and discoverers.

Henry Peter Broughan
Education makes people easy to lead, but difficult to drive; easy to govern, but impossible to enslave.

G K Chesterton
Education is the period during which you are being instructed by somebody you do not know, about something you do not want to know.

There is one thing at least of which there is never so much as a whisper inside the popular schools; and that is the opinion of the people. The only persons who seem to have nothing to do with the education of the children are the parents.

Alec Bourne
It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated.

Ralph Waldo Emerson
We are shut up in schools and college recitation rooms for ten or fifteen years, and come out at last with a bellyful of words and do not know a thing.

The things taught in schools and colleges are not an education, but the means of education.

I pay the schoolmaster, but it is the school boys who educate my son.

The secret in education lies in respecting the student.

Isaac Asimov
Self-education is, I firmly believe, the only kind of education there is.

Buckminster Fuller
What usually happens in the educational process is that the faculties are dulled, overloaded, stuffed and paralysed so that by the time most people are mature they have lost their innate capabilities.

Epictetus
Only the educated are free.

Paul Karl Feyerabend
The best education consists in immunising people against systematic attempts at education

Malcolm ForbesEducation's purpose is to replace an empty mind with an open one.

Prince Charles, 2004
What is wrong with everyone nowadays? Why do they all seem to think they are qualified to do things far beyond their technical capabilities? This is to do with the learning culture in schools as a consequence of child-centred system which admits no failure. People think they can all be pop stars, High Court judges, brilliant TV personalities or infinitely more competent heads of state without ever putting in the necessary work or having natural ability. This is the result of social utopianism which believes humanity can be genetically and socially engineered to contradict the lessons of history.

Robert Frost
Education is the ability to listen to almost anything without losing your temper.

Education is hanging around until you've caught on.

Horace Mann
Education, then, beyond all other devices of human origin, is the great equaliser of the conditions of man, - the balance-wheel of the social machinery.

H. L. Mencken
School days are the unhappiest in the whole span if human existence. They are full of dull, unintelligible tasks, new and unpleasant ordinances, with brutal violations of common sense and common decency.

Martin H. Fischer
Education is the process of driving a set of prejudices down your throat.

Laurence Peter
Education is a method whereby one acquires a higher grade of prejudices.

Bertrand Russell
Men are born ignorant, not stupid. They are made stupid by education.

We are faced with the paradoxical fact that education has become one of the chief obstacles to intelligence and freedom of thought.

The majority of parents feel affection for their children, and this sets limits to the harm they do them. But education authorities have no affection for the children concerned; at best, they are actuated by public spirit, which is directed towards the community as a whole, and not merely towards the children; at worst, they are politicians engaged in squabbles for plums

Another merit of home is that it preserves the diversity between individuals. If we were all alike, it might be convenient for the bureaucrat and the statistician, but it would be very dull, and would lead to a very unprogressive society."

An orchestra requires men with different talents and, within limits, different tastes; if all men insisted upon playing the trombone, orchestral music would be impossible. Social co-operation, in like manner, requires differences of taste and aptitude, which are less likely to exist if all children are exposed to the same influences than if parental differences are allowed to affect them

Children who are forced to eat acquire a loathing for food and children who are forced to learn acquire a loathing for knowledge.

B. F. Skinner
Education is what survives when what has been learned has been forgotten.

Mark Twain
Soap and education are not as sudden as a massacre, but they are more deadly in the long run.

Training is everything. The peach was once a bitter almond; cauliflower is nothing but cabbage with a college education.

I have never let my schooling interfere with my education."

Edward Everett
Education is a better safeguard of liberty than a standing army.

Lou Ann Walker
Theories and goals of education don't matter a whit if you do not consider your students to be human beings.

Oscar Wilde
Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught.

Albert Einstein
It is nothing short of a miracle that the modern methods of instruction have not yet entirely strangled the holy curiosity of inquiry; for this delicate little plant, aside from stimulation, stands mainly in need of freedom; without this it goes to wrack and ruin without fail.

He who joyfully marches in rank and file has already earned my contempt. He has been given a large brain by mistake, since for him the spinal cord would suffice.

It is a very grave mistake to think that the enjoyment of seeing and searching can be promoted by means of coercion and a sense of duty. To the contrary, I believe it would be possible to rob even a healthy beast of prey of its voraciousness, if it were possible, with the aid of a whip, to force the beast to devour continuously, even when not hungry, especially if the food handed out under such coercion were to be selected accordingly.

Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world

It should be possible to explain the laws of physics to a barmaid

Thoreau
If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he hears a different drummer. Let him step to the music which he hears, however measured or far away.

Edward de Bono
I have not done a full survey or review of education systems around the world, so that the views I express are based on personal experience. I would say that all education systems I've had contact with are a disgrace and a disaster.

Heraclitus
Education is not the filling of a pail, but the lighting of a fire.

Michael Barber
(Head of Standards and Effectiveness Unit of the Dfee 2002)
The middle years should be so busy, so demanding, so active, so adventurous that adolescents should barely have time for introspection

John Lubbock
Earth and sky, woods and fields, lakes and rivers, the mountain and the sea, are excellent schoolmasters, and teach some of us more than we can ever learn from books.

Jean Bendell 'School's Out'
their ability to see the point in learning the darn thing anyway, the chances are that they will take in very little.

It could be argued that teachers are the best people to teach our children as they have been specially trained for this. But just as equipment is only of vale if the child learns through its use - it has no worth otherwise - the qualifications of the teachers are of little value unless the child is actually learning.

Anne Sullivan (Helen Keller's teacher)
Children require guidance and sympathy far more than instruction.

I am beginning to suspect all elaborate and special systems of education. They seem to me to be built upon the supposition that every child is a kind of idiot who must taught to think.

Petronius (Satyricon)
I believe that school makes complete fools of our young men, because they see and hear nothing of ordinary life there.

Edward Grieg
I have not the least doubt that school developed in me nothing but what was evil and left the good untouched.

John Updike
The founding fathers in their wisdom decided that children were an unnatural strain on parents, so they provided jails called schools, equipped with tortures called education. School is where you go between when your parents can't take you and industry can't take you.

St. Augustine
I learned most, not from those who taught me but from those who talked with me.

Edward Fiske
Trying to get more learning out of the present system is like trying to get the Pony express to compete with the telegraph by breeding faster ponies.

Thomas Edison
I remember that I was never able to get along at school. I was always at the foot of the class.

John F. Kennedy
Let us think of education as the means of developing our greatest abilities, because in each of us there is a private hope and dream which, fulfilled, can be translated into benefit for everyone and greater strength for our nation.

Dorothy L. Sayers
What use is it to pile task on task and prolong the days of labour, if at the close the chief object is left unattained? It is not the fault of the teachers -- they work only too hard already. The combined folly of a civilisation that has forgotten its own roots is forcing them to shore up the tottering weight of an educational structure that is built upon sand. They are doing for their pupils the work which the pupils themselves ought to do. For the sole true end of education is simply this: to teach men how to learn for themselves; and whatever instruction fails to do this is effort spent in vain.

David P. Gardner
We learn simply by the exposure of living. Much that passes for education is not education at all but ritual. The fact is that we are being educated when we know it least.

John W. Gardner
I am entirely certain that twenty years from now we will look back at education as it is practised in most schools today and wonder that we could have tolerated anything so primitive.

Sarah Josepha Hale
There can be no education without leisure, and without leisure education is worthless.

Allan Bloom
Education in our times must try to find whatever there is in students that might yearn for completion, and to reconstruct the learning that would enable them autonomously to seek that completion.

Edmund Burke
Example is the school of mankind, and they will learn at no other.

Sigrid Undset, writer & Nobel Laureate Literature
"I hated school so intensely. It interfered with my freedom. I avoided the discipline by an elaborate technique of being absent-minded during classes."

Trevelyan
Education...has produced a vast population able to read but unable to distinguish what is worth reading.

Daniel Goleman 'Emotional Intelligence'
Who does not recall school at least in part as endless dreary hours of boredom punctuated by moments of high anxiety?

Howard Gardner 'Multiple Intelligences'
The single most important contribution education can make to a child's development is to help him towards a field where his talents best suit him, where he will be satisfied and competent. We've completely lost sight of that. Instead we subject everyone to an education where, if you succeed, you will be best suited to be a college professor... And we evaluate everyone along the way according to whether they meet that narrow standard of success. We should spend less time ranking children and more time helping them identify their natural competencies and gifts, and cultivate those. There are hundreds and hundreds of ways to succeed and many, many different abilities that will help you get there.

We should use kids' positive states to draw them into learning in the domains where they can develop competencies....You learn at your best when you have something you care about and can get pleasure from being engaged in.

Postman & Weingartner 'Teaching as a Subversive Activity'
Everyone, at present, is in favour of having students learn the fundamentals. For most people, 'the three R's', or some variation of them, represent what is fundamental to a learner. However, if one observes a learner and asks oneself, "What is it that this organism needs without which he cannot thrive?", it is impossible to come up with the answer, "the three R's".

English is not history and history is not science and science is not art and art is not music, and art and music are minor subjects and English, history and science major subjects, and a subject is something you 'take' and when you have taken it, you have 'had' it, and if you have 'had' it, you are immune and need not take it again. (The Vaccination Theory of Education?)

'Independent' Editorial 7/1/00
The Government's favourite formula for raising educational standards has the merit of simplicity. We are now top of the European league table in at least one respect: our children are subjected to more national school exams than those in any other country......Parents may comfort themselves with the thought that, however badly educated their children may be when they leave school, they will at least be able to do exams.

Thomas Armstrong
The newer and broader picture suggests that the child emerges into literacy by actively speaking, reading, and writing in the context of real life, not through filling out phonics worksheets or memorising words

Charlotte Mason
We prefer that they [the children] should never say they have learned botany or conchology, geology or astronomy. The question is not, - how much does the youth know when he has finished his education - but how much does he care and about how many orders of things does he care?

Anatole France
Nine tenths of education is encouragement.

Alvin Toffler
In the year 2000 an illiterate person will not be someone who can't read or write, but someone who is not able to learn, unlearn and learn again.

America's schools ... still operate like factories. They subject the raw material (children) to standardised instruction and routine inspection. An important question to ask of any proposed educational innovation is simply this: is it intended to make the factory run more efficiently, or is it designed, as it should be, to get rid of the factory model altogether and replace it with individualised, customised education?

Emma Goldman
No one has yet realised the wealth of sympathy, the kindness and generosity hidden in the soul of a child. The effort of every true education should be to unlock that treasure.

Anatole France
An education isn't how much you have committed to memory, or even how much you know. It's being able to differentiate between what you know and what you don't.

Christopher Morley
Read, every day, something no one else is reading. Think, every day, something no one else is thinking. Do, every day, something no one else would be silly enough to do. It is bad for the mind to continually be part of unanimity.

Benjamin Jowett
To teach a man how he may learn to grow independently, and for himself, is perhaps the greatest service that one man can do another.

E. M. Forster
Spoon feeding in the long run teaches us nothing but the shape of the spoon.

Oliver Wendell Holmes
One's mind, once stretched by a new idea, never regains its original dimensions.

Fats Domino
A lot of fellows nowadays have a B.A., M.D. or Ph.D. Unfortunately, they don't have a J.O.B.

Carl Sagan
When you make the finding yourself - even if you are the last person on Earth to see the light - you will never forget it.

Kierkegaard
Take away paradox from the thinker and you have a professor.

Paul E. Gray
The most important outcome of education is to help students become independent of formal education.

E.M.Forster
School was the unhappiest time of my life and the worst trick it ever played on me was to pretend that it was the world in miniature. For it hindered me from discovering how lovely and delightful and kind the world can be, and how much of it is intelligible.

David Guterson 'Family Matters - Why Homeschooling Makes Sense'
For thousands of years, in thousands of places, families educated their own. This tradition changed not because a better method was found but because economic conditions required it. To work one had to leave one's children; one's children, furthermore, had to be trained for tasks no-one in their purview could be seen doing. For these reasons institutionalised schooling was invented' and while it adequately addressed a set of economic problems it inspired a new set of human ones that are psychological, emotional, and even spiritual in nature.

I do not pine for a different place and time. I only point out what we have traded off. I think certain good things are recoverable, though without the life that once surrounded them they must inevitably take on different meanings. One of these is the tradition of parental and communal responsibility for the daily instruction of the young. Today this is denied us because teaching has been institutionalised, a convenience in a time of industry and profit when citizen-labourers perform economic functions more efficiently without children present. But for whom is such a state of affairs indeed convenient?

Learning theory tells us to teach children as individuals who learn in their own unique manner. The finest possible curriculum is precisely the one that starts with each child's singular means of learning. Instruction and guidance are best provided by those with an intimate understanding of the individual child and a deep commitment to the child's education. These principles derive not merely from the Homeschooling movement but from contemporary research into how children learn. They are not merely adages fabricated by Homeschoolers but precepts grounded in a science that should inspire us to reconsider both our roles as parents and the shape of public education.

Alan Thomas 'Educating Children at Home'
The opportunity to develop and practise social skills in school is quite limited. Children spend nearly all their time in school with other children born during the same academic year as themselves, and a great deal of time outside school as well. In school, there is little social contact with younger or older children and even less with adults. It is easy to see how peer mores, values and codes of behaviour become entrenched, resulting in considerable pressure to conform and the threat of ostracism or exclusion from the group for those who do not. Moreover, up to one and a half hours a day in school is specifically set aside for social recreation in the playground, where children are thrown together with nothing much to do. It is not surprising that playground hierarchies emerge and bullying is rife.

The consequence is that the 'social' skills acquired are those which may be essential for survival in school but have little applicability in the outside world. There is virtually no opportunity to relate socially to adults in school in order to learn wider social skills. Ironically, such skills can only be learned outside school hours. Teachers do, of course, set up social scenarios and discuss with children how to behave in given social circumstances. But these are no substitute for learning through real-life, dynamic social contact

Rabindranath Tagore
School forcibly snatches away children from a world full of the mystery of God's own handiwork, full of the suggestiveness of personality. It is a mere method of discipline which refuses to take into account the individual. It is a manufactory specially designed for grinding out uniform results. It follows an imaginary straight line of the average in digging its channel of education. But life's line is not the straight line, for it is fond of playing the see-saw with the line of average, bringing upon its head the rebuke of the school. For according to the school life is perfect when it allows itself to be treated as dead, to be cut into symmetrical conveniences. And this was the cause of my suffering when I was sent to school....my mind had to accept the tight-fitting encasement of the school which, being like the shoes of a mandarin woman, pinched and bruised my nature on all sides and at every movement. I was fortunate enough in extricating myself before insensibility set in.

Anthony Hopkins
I think children can be very cruel especially in adolescence and if you are slow, and I was (I was in a school which was quite competitive) you do get a lot of slamming about from the other kids... It built up a tremendous resentment in me because I was also bad at sport and athletics and all I could do was play the piano. So I always got the sense in my adolescent years that 'Oh, Hopkins, you know he's, well he's not worth much, or he's a failure.

Thomas Moore
We live in a hierarchical world in which we defend ourselves ....from our eternal infancy and childhood by insisting on a graded, necessary elevation through learning and technological sophistication out of the child into the adult. This is not a true initiation that values both the previous form of existence and the newly attained one; it is a defence against the humiliating reality of the child.

Education means "to lead out." We seem to understand this as leading away from childhood, but maybe we could think of it as eliciting the wisdom and talents of childhood itself. As A.S.Neill, founder of the Summerhill School, taught many years ago, we can trust that the child already has talents and intelligence. We believe that the child intellectually is a tabula rasa, a blank blackboard, but maybe the child knows more than we suspect.

An eternal question about children is, how should we educate them? Politicians and educators consider more school days in a year, more science and math, the use of computers and other technology in the classroom, more exams and tests, more certification for teachers, and less money for art. All of these responses come from the place where we want to make the child into the best adult possible, not in the ancient Greek sense of virtuous and wise, but in the sense of one who is an efficient part of the machinery of society. But on all these counts, soul is neglected.

James Hillman 'The Soul's Code - In Search of Character & Calling' Children present the best evidence for a psychology of providence. Here I mean more than providential miracles, those amazing tales of children falling from high ledges without harm, buried under earthquake debris and surviving. Rather, I am referring to the humdrum miracles when the mark of character appears. All of a sudden and out of nowhere a child shows who she is, what he must do. These impulsion's of destiny frequently are stifled by dysfunctional perceptions and unreceptive surroundings, so that calling appears in the myriad symptoms of difficult, self-destructive, accident-prone, 'hyper' children - all words invented by adults in defence of their misunderstanding.

Often it was not in school, but outside of it - in extracurricular activities or during time spent altogether away from school - that calling appeared. It is as if the image in the heart in so many cases is hampered by the program of tuition and its time bound regularity.

Margaret Mead
My grandmother wanted me to have an education, so she
kept me out of school.

Alice Miller
It is among the commonplaces of education that we often first cut off the living root and then try to replace its natural functions by artificial means. Thus we suppress the child's curiosity and then when he lacks a natural interest in learning he is offered special coaching for his scholastic coaching for his scholastic difficulties.

Marina Warner
'Managing Monsters' The Reith Lectures 1994
Childhood placed at a tangent to adulthood, perceived as special and magical, precious and dangerous at once, has turned into some volatile stuff - hydrogen, or mercury, which has to be contained. The separate condition of the child has never been so bounded by thinking, so established in law as it is today......How we treat children really tests who we are, fundamentally conveys who we hope to be.

Emma Goldman
Since every effort in our educational life seems to be directed toward making of the child a being foreign to itself, it must of necessity produce individuals foreign to one another, and in everlasting antagonism with each other.

John Taylor Gatto
By bells and many other similar techniques they (schools) teach that nothing is worth finishing. The gross error of this is progressive: if nothing is worth finishing then by extension nothing is worth starting either. Few children are so thick-skulled they miss the point.

Teaching means different things in different places, but seven lessons are universally taught from Harlem to Hollywood Hills. They constitute a national curriculum you pay for in more ways than you can imagine, so you might as well know what it is.
1. Confusion 2. Class Position 3. Indifference 4. Emotional Dependency
5. Intellectual Dependency 6. Provisional Self-Esteem 7. One Can't Hide. It is the great triumph of compulsory, government monopoly mass-schooling that among even the best of my fellow teachers, and among even the best of my students' parents, only a small number can imagine a different way to do things

Sir William Haley
Education would be so much more effective if its purpose were to ensure that by the time they leave school every boy and girl should know how much they don't know, and be imbued with a lifelong desire to know it.

Rene Carayol
Monitoring is all about people -- it's about caring, about relationships and sensitivity. As it becomes increasingly in vogue it is becoming too formulated -- concerned with performance metrics, critical success factors, investment and spending. It'll be a disaster.

Charles Handy
It is tempting to impose our goals on other people, particularly on children or our subordinates. It is tempting for society to try to impose its priorities on everybody. The strategy will however be self-defeating if our goals, or society's goals, do not fit the goals of the others. We may get our way but we don't get their learning. They may have to comply but they will not change. We have pushed out their goals with ours and stolen their purposes. It is a pernicious form of theft which kills the will to learn.

Sam Houston
The benefits of education and of useful knowledge, generally diffused through a community, are essential to the preservation of a free government.

Anne Sullivan
I am beginning to suspect all elaborate and special systems of education. They seem to me to be built up on the supposition that every child is a kind of idiot who must be taught to think.

Andrew Linzey
Moral education, as I understand it, is not about inculcating obedience to law or cultivating self-virtue... It is about how we can develop and deepen our intuitive sense of beauty and creativity.

Sir Claus Moser
Education costs money, but then so does ignorance.

Friedrich Nietzsche
In large states public education will always be mediocre, for the same reason that in large kitchens the cooking is usually bad.

Dr. John G. Hibben
Education is the ability to meet life's situations.

R. I. Rees
Formal education is but an incident in the lifetime of an individual. Most of us who have given the subject any study have come to realise that education is a continuous process ending only when ambition comes to a halt.

James B. Stockdale
A liberally educated person meets new ideas with curiosity and fascination. An illiberally educated person meets new ideas with fear.

Carl Rogers
It seems to me that anything that can be taught to another is relatively inconsequential, and has little or no significant influence on behaviour. I realise increasingly that I am only interested in leanings which significantly influence behaviour. I have come to feel that the only learning which significantly influences behaviour is self-discovered, self-appropriated learning. Such self-discovered learning, truth that has been personally appropriated and assimilated in experience, cannot be directly communicated to another. As a consequence of the above, I realise that I have lost interest in being a teacher.

The only person who is educated is the one who has learned how to learn and change.

Anthony Storr
It appears, therefore, that some development of the capacity to be alone is necessary if the brain is to function at its best, and if the individual is to fulfil his highest potential. Human beings easily become alienated from their own deepest needs and feelings. Learning, thinking, innovation and maintaining contact with one's own inner world are all facilitated by solitude.

Benjamin Rush,Signatory of the US Declaration of Independence
"Let our pupil be taught that he does not belong to himself, but that he is public property. He must be taught to amass wealth, but it must be only to increase his power of contributing to the wants and demands of the state. [This education] can be done effectually only by the interference and aid of the Legislature."

Ellwood Cubberley,Dean of Education Stanford
"Our schools are, in a sense, factories, in which the raw products (children) are to be shaped and fashioned into products to meet the various demands of life. The specifications for manufacturing come from the demands of twentieth-century civilization, and it is the business of the school to build its pupils according to the specifications laid down." -

William T. Harris, Commissioner of Education U.S 1889
"Our schools have been scientifically designed to prevent overeducation from happening. The average American (should be) content with their humble role in life, because they're not tempted to think about any other role." -

Lester Frank Ward,Professor of Sociology, Brown University
"The secret of the superiority of the state over private education lies in the fact that in the former the teacher is responsible to society...the result desired by the state is a wholly different one than that desired by parents, guardians, and pupils."

Edward Ross
Professor of Economics, Stanford University, 1900
"[The role of the schoolmaster is to] collect little plastic lumps of human dough from private households and shape them on the social kneading board."

H.L. Mencken
"The aim of public education is not to spread enlightenment at all; it is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed and train a standardized citizenry, to put down dissent and originality. That is its aim in the United States, whatever the pretensions of politicians, pedagogues and other such mountebanks, and that is its aim everywhere else."

John Dewey, educational philosopher, proponent of modern public schools."The children who know how to think for themselves spoil the harmony of the collective society that is coming, where everyone would be interdependent."

Chester M. Pierce, Harvard psychiatrist expert in public education: 1973 International Education Seminar
"Every child in America entering school at the age of five is mentally ill because he comes to school with certain allegiances to our founding fathers, toward our elected officials, toward his parents, toward a belief in a supernatural being, and toward the sovereignty of this nation as a separate entity. It's up to you as teachers to make all these sick children well by creating the international child of the future."

Harper's Magazine
May 2004 Chance that an American adult believes that 'politics and government are too complicated to understand': 1 in 3, Chance that an American who was home-schooled feels this way: 1 in 25

BusyBee
26.07.2006., 21:09
Moje je dijete danas ribalo sapun u kanticu i dodavalo sodu bikarbonu i objasnjavalo baki da je bolje prati s time jer je jeftinije i zdravije za ljude i okolinu.

Onda je na moru nasa prozdrljiva kujica pojela bumbara (sori Sonja sto sam ti vikala u uho, tocno sam ga vidjela kad je doletio i nisam stigla upozoriti Kristiana prije nego je ova zagrizla u bumbara) pa smo imali kratki tecaj o alergijama i hitnoj pomoci.

flower
27.07.2006., 07:54
D. je rostiljala, bila je zaduzena za smrk s vodom...palila je vatru i gasila...dosla je nadimljena i sretna ;)

nisi se tako jako derala :lol: jel sve OK s Ginger?

BusyBee
27.07.2006., 08:15
Je, zvali smo veta odmah i rekao je na sto tocno da pripazimo i ispalo je da ga je progutala i da je nije uspio ubosti u jednjak... ili je bumbar pobjegao, ali cini mi se da ipak nije. No, dobro je proslo.

sundrops
03.08.2006., 16:11
Saradadevii,puno ti hvala sto si zapocela ovu temu,i hvala svim mamama koje su se ukljucile. otvorenog sam srca za ovakav oblik usvajanja znanja i vidim se u tomu odavna,kad jos nisam ni razmisljala o trudnoci.volim citati,pogotovu djecje knjige/enciklopedije i sl. jer su pune slika i pisane toplijim,
jednostavnijim nacinom,i vjerujem da ce i moj maleni dijeliti ovu ljubav samnom.
planiram ako i Eli bude pokazao zanimanje, posjesti ga kraj sebe za klavir i uciti glazbi..kao i jos mnogo cemu drugomu,u vremenu koje budemo imali nakon sto se vrati iz redovne skole.
ja sama sam takodje prosla torturu u osnovnoj skoli,a zapocela je nastavnicom koju smo imali od prvog do 4 razreda,a koja nas je mlatila i kaznjavala sve u sesnaest.sada gledajuci na to,pitam se zasto su moji roditelji to dopustili,tj odakle jednom nastavniku pravo da mlati djecu?Valjda im je to bilo okei,obzirom da su me i kod kuce mlatili.sjecam se da su se samo jednom sazalili nadamnom,kada me je ta nastavnica isibala po rukama-dlanovima jer sam pretrcala cestu ispred skole,gdje nije bila zebra.Tata i mama su se sazalili nadamnom jer sam u to doba imala problema sa ljustenjem dlanova-koji su se znali do krvi "izguliti".Ne volim pricati o ruznim stvarima,no obzirom na danasnje drustvo,na djecu koja odmalena bulje u tv i upijaju nasilje koje se sveudilj prikazuje;dosta rezignirano gledam na takvo skolovanje.
Voljela bih saznati na koji nacin bismo mogli u hrvatskoj provesti nacin obrazovanja o kom pricate.Ivarice,koliko vidim tvoj maleni je veci pa kako ti to provodis?I ostale mame,molim vas za savjete.hvala vam unaprijed.

Saradadevii
05.08.2006., 06:17
Sundrops, dobrodosla u Otherwise Club!


Voljela bih saznati na koji nacin bismo mogli u hrvatskoj provesti nacin obrazovanja o kom pricate.

za pocetak, vjerojatno time da se pocne javno pricati o toj mogucnosti obrazovanja, mozda okupljanjem neke grupe roditelja koji su zainteresirai za takav nacin obrazovanja djece, prevodjenjem knjiga o HE, pritiscima na vladu da mijenja zakone i omoguci tu opciju.

dijanam
06.08.2006., 01:24
Ubi se dok sam ovo citala, ali vrijedilo je truda.

Ivarice, kako sad stojis s tim da sloboda i odgovornost ne idu skupa? Ja bi rekla da to ovisi iskljucivo od nacina na koji definiras slobodu (flower je napisala i ja se slazem). Sloboda podrazumijeva odgovornost.

Ja bih isto rado opciju "samoobrazovanja" jer to se na kraju na to svodi. Ja zbilja nisam puno truda ulozila u obrazovanje svoje djece, ali ono sto ih zanima uce s lakocom.

Saradadevii, evo ti i od mene :love: za nacin na koji pises o tome. Kako nas je netko uvjerio da je potrebno da nam djecu poducava netko drugi dok mi zaradjujemo radeci nesto drugo da to omogucimo. Jednako o tome pise i P. Leach u Prvo djeca, ali o "cuvanju" djece.

Ono sto medjutim spominjes da bi se mame koju biraju biti doma gledale ili kao lijene ili kao bogate je u HR malo drugacije. Veca je vjerojatnost da bi ih se gledalo kao konzervativne i nesposobne.

Ja ne znam kako cu ja sa skolom na kraj. Mozda ko Ivarica. Kako mi je muz slicnih stavova, mislim da ce nasa djeca morati biti malo odgovornija prema skoli od nas :mrgreen: .

A vec sam negdje napisala kako ce mi ocjene biti totalno nebitne pa je bilo i zgrazavanja.

Ali pricekajmo jesen, mozda cu drugaciju pjesmu pjevati.

13.08.2006., 02:00
Svaka generacija kroz cijelu povijest naivno misli da sve počinje od nje. Barem oni koji povijest ne poznaju.
U svim razdobljima i svim dijelovima svijeta ljudi su i u prošlosti voljeli svoju djecu i pokazivali to.
Voljela bih da mi jednom netko objasni zašto bi srednji vijek bio mračan. Profesionalno se bavim srednjim vijekom već niz godina i nisam našla zašto bi tako bilo.
Hehehe..nisu imali sapuna, kalodonta, mobitela i ostalih gadgeta koje su naš shiny svijet učinile tako lijepim i pravednim,a bome ni struje da ga rasvijetli.

Ja nemam pojam o ovom konceptu učenja kod kuće i nikad za to nisam čula..ali ovako..u rebra, ne čitajući sve postove, pada mi nekoliko spontanih općenitih primisli. Kad netkoga uče roditelji kod kuće. Ili ga dva dana uči škola pa tri dana mama pa pet dana tata.. kako izmjeriti znanje? jel se to opet mora provlačiti institucionalno? Nije li to onda još grozniji stres? Ili to prolazi bez testiranja? Pa se u biti ne zna što se zna? Tko bi djecu podučavao? Kako jedna osoba može biti kompetentna podučavati beskičmenjake, mračni srednji vijek, skupove prirodnih brojeva i priloške oznake? Što ako se dijete protivi učenju zemljopisa? Moram priznati, meni je skroz nejasna pedagoško-tehnička logistika toga...ili se uči ono što dijete trenutno interesira bez vezivanja uz programe formalnog, institucijskog obrazovanja? Kako bi onda tako educirano dijete ulovilo korak sa svojom generacijom? Nije mi jasno....

I kako će se odrastao čovjek koji je kao dijete navikao ne imati obvezu odlaska u školu onda priviknuti da će jednog dana morati raditi 8, 9 ,10 sati u nekom uredu ili tvornici, institucionalizirano po potrebi poslodavca na život prepun stresa izvan gnijezda obitelji?
I zašto u prvom postu citirane teorije dolaze, koliko vidim samo iz anglosaksonske literature, iz zemalja gdje djeca nemaju "opterećene" školske programe, a imaju najviše kreacije i slobode u školi...iz zemalja koje najviše na svijetu uvoze intelektualnu radnu snagu?

I zašto je toliko teško saznanje da moramo u osnovnoškolskoj ili gimnazijskoj dobi učiti nešto što ne volimo? Koliko netko može biti kompetentan u toj dobi razlučiti što mu treba a što ne? Ja sam, na primjer - u dobi od 7 godina, htjela postati partizanka...

I kako je to...socijalizacija precijenjena? :? Ako je od 6 mjeseci života..onda da..ali ako je od 6-7 godina...što je tu precijenjeno. Gdje je provedeno takvo istraživanje da je donesen takav zaključak?

I zašto ako nama smeta školski program, klupe jedna iza druge, udžbenici i koješta...zašto mislimo da našoj djeci to isto tako smeta i teško pada? Smatram da u školi postoji normalan slijed stresnih i lijepih događanja, kao i u životu..a da lijepih ima kudikamo više nego stresnih. I da smo svi imali nezgode s nezgodnim učiteljima, kao što ćemo u životu imati nezgode s nezgodnim ljudima. Pa ti se kad odrasteš smiri osjećaj nepravde, jer ima mnogo većih nepravdi od onih koje si iskusio u školi. I uopće ne mislim da postoji nešto nazvano "preopširni" program. Nema toga što djeca ne mogu prožvakati, a našim intevencijama mislim da ih i same uvjeravamo da to ne mogu. Medvjeđa usluga. Redukcijama se samo osiromašujemo.


Kako nas je netko uvjerio da je potrebno da nam djecu poducava netko drugi dok mi zaradjujemo radeci nesto drugo da to omogucimo.
Možda zato jer nismo kompetentni sve znati, a ako i sve znamo..možda to i nismo u stanju pretočiti u našu djecu? Ja bih svoju djecu učila i modeliranju malih željeznica i kultivirianju vrtova i sviranju čembala...da da...tko bi htio biti dijete takve teaching mame.....Ja, npr, više volim svoj posao nego što bih voljela predavati kemiju koju ne volim svojem djetetu.. Volim ja objašnjavati svojoj djeci. Ali da mi to bude misija...pitam se kakva bih bila od natjeravanja do ispunjenja kvote znanja koja bi po meni bila OK...kako uopće izbjeći subjektivnost?
Toliko pitanja, a tako su mi sitni sati...

13.08.2006., 02:12
A to ne moras nuzno sve ti znati. Samo trebas znati gdje mozes tu informaciju naci ako ti zatreba.

To je radio Diogen. Trebam nabavit bačvu. I svijeću.

Traženje mudrih i dubokih ljudi i objašnjenja je življenje života, uživanje života, ne home education..nego open air education koji bi po meni bio mort, uz školu koja bi bila opeka u zidanju našeg cjelokupnog znanja i iskustva. Ajmo gledat nešto uistino uspješno i romantično u zidanju znanja u najsretnijem dobu ljudske civlizacije...stare Grkljane...akademije, agore i mudre stare mentore..

dijanam
13.08.2006., 17:26
Virgo, meni je isto potpuno prihvatljivo ovo sto pises: red lijepog, red stresnog - trening za zivot. I ja se slazem da ne trebam djeci servirati samo marmeladu, da je dobro da treniraju jakost i rade npr. pomalo i ono sto ne vole. Ono sto mene osobno u svemu najvise smeta je sustav koji diktira i trenira ljude kakve zeli. Skoluju se mali potrosaci ili mali buduci menadjeri koji ce znati izvuci kune od malih potrosaca. Meni skola opcenito nije mjesto u kojoj ce se moja djeca uciti odgovornosti, zrtvi, ljubiti ljude, biti covjek. I zato me za njom nije briga. Pomalo mi je nebitna.

17.08.2006., 23:45
Ono sto mene osobno u svemu najvise smeta je sustav koji diktira i trenira ljude kakve zeli. Skoluju se mali potrosaci ili mali buduci menadjeri koji ce znati izvuci kune od malih potrosaca.
To je sustav kakav diktiraju massmediji. Ne škole. Mislim da škole upravo proklamiraju sustave znanja kao sustave uspjeha, pa i mogućeg materijalnog (...a kako su samo u krivu .. :/ )


Meni skola opcenito nije mjesto u kojoj ce se moja djeca uciti odgovornosti, zrtvi, ljubiti ljude, biti covjek.

Niti meni. Meni je škola mjesto gdje kompetentni ljudi prenose znanje, a djeca se pod odmorom druže sa svojim vršnjacima. Za sve ostalo tu je obitelj, priroda i društvo..

Saradadevii
18.08.2006., 01:33
Kad netkoga uče roditelji kod kuće. Ili ga dva dana uči škola pa tri dana mama pa pet dana tata.. kako izmjeriti znanje? jel se to opet mora provlačiti institucionalno? Nije li to onda još grozniji stres? Ili to prolazi bez testiranja? Pa se u biti ne zna što se zna?

Odmah protupitanje na pocetku odgovora...(lukava strategija :) ). Zasto bi se znanje trebalo mjeriti u ranoj zivotnoj dobi? Recimo, izmjeris znanje kada hoces nekoga zaposliti. Ili ga mjeris ako se upisuje na faks (jer nemas dovoljno mjesta za sve one koji bi tamo zeljeli, dakle, potrebna je selekcija). Cemu mjeriti znanje djeteta od 5, 6, 7, 8......12 godina? (osim da bi se mogao kvalificirati za visi razred)? Meni je to jedan od zescih osobnih argumenata za HE, jer mislim da ispitivanje djeteta s ciljem da mu se ono sto zna klasificira u odredjen vrijednosni sustav, narusava proces saznavanja, moze narusiti njegovo samopouzdanje, moze ga odvratiti od zelje za ucenjem (za koju mislim da nam je urodjena) ili mu dati lazni osjecaj da nesto zna j(a naucio je zato da bi bio visoko klasificiran).
Postoji protuteorija po kojoj je provjeravanje znanja poticajno za usvajanje znanja. Da, ali.....ne provjeravanje tipa koji se prakticira u skoli (testiranje). Obican razgovor s djetetom moze odraslome (koji mu je blizak) dati jasnu sliku koliko i sto on razumije ili zna. I jos vaznije, koji je nacin najbolji da mu se ono sto ne razumije ili ne zna, priblizi.
Spomenula si negdje Grke...Platon je osnovao Akademiju, Aristotel je onovao Lyceum, ali oni nisu tamo predavali. Oni su razgovarali. Sokrat je razgovarao. Kada se citaju Platonovi dijalozi, cini se kao da prisusvujes nekom komunalnom razgovoru. Mi smo se u tehnickom smislu dobrano pomakli od njihovog doba, ali u mislecem....bas i nismo. Djeca puno toga znaju. Koliko toga stvarno razumiju kada ih jednom skola uzme pod svoje? Meni se nekada cini da vise razumiju s 5 godina nego sa 15, jer su do tada toliko stiltani da se ne usude rec i ono sto mozda razumiju.


Tko bi djecu podučavao? Kako jedna osoba može biti kompetentna podučavati beskičmenjake, mračni srednji vijek, skupove prirodnih brojeva i priloške oznake? Što ako se dijete protivi učenju zemljopisa? Moram priznati, meni je skroz nejasna pedagoško-tehnička logistika toga...ili se uči ono što dijete trenutno interesira bez vezivanja uz programe formalnog, institucijskog obrazovanja? Kako bi onda tako educirano dijete ulovilo korak sa svojom generacijom? Nije mi jasno....


kao sto se vec pisalo ovdje, postoje razliciti nacini vaninstitucijskog obrazovanja. Free Range Education, zbornik razlicitih iskustava HE obitelji je dobro mjesto za poceti, ako te interesira.

jedna mogucnost: roditelji poducavaju ono za sto se osjecaju kompetentni, a za ostalo placaju privatne tutore (recimo strani jezik, instrument....sto se radi i uz skolu, jer su ove stvari cesto u skoli nedostatne). Ovo vrijedi do odredjene dobi. Naravno da roditelj koji je kompetentan u znanosti ne moze poducavati 16godisnjaka u srednjevijekovnoj povijesti. Ali mozda 16godisnjak i ne treba neku formalnu poduku, jer je sposoban sam citati, zakljucivati, pitati pitanja one koji znaju nesto vise itd....

druga mogucnost: roditelj nista ne poducava, nego slijedi djetetov interes i navavlja mu materijale, razgovara, samoobrazuje se.....malo se ponavljam, cini mi se da sam ovo vec pisala. Da bi se skuzilo stvarno kako to ide, najbolje je ili procitati malo iskustva onih koji to rade ili sam nesto takvo napraviti. Djeca su prirodno znatizeljna, radoznala, zele sve saznati. To je naravno, samo jedna moguca filozofija, i mnogi HE je prigrle kao svoju. Blagonaklono misljenje o ljudskoj prirodi neiskvarenoj institucijom skole

treca mogucnost: malo se poducava, malo se vodi na mjesta gdje drugi poducavaju (ovdje, recimo, su jako popularno tzv Oglumljivanje razlicitih povijesnih dogadjaja po raznim institucijama; recimo da u dvorcu Trakoscan neki glumci prirede scene iz zivota srednjevijekovnih staleza....tko je sve u tom dvorcu zivio, kako se zivilo, drustveni odnosi, nacin proizvodnje, sto su radili kada bi ih netko napao idd....prilicno zivahan nacin da se covjek zainteresira za povijesne dogadje, a usput se uci i o sociologiji, poljoprivredi, kostimografiji, glazbi itd...)

E, sad, ako opet neko kaze kako se to sve moze raditi i uz skolu.....pa moze, ali se moze puno manje raditi na taj nacin jer dijete mora biti 5 sati u skoli. I za tih 5 sati skola mozda napravi svoje pa su djetetu povijesna dogadjanja zadnja rupa na svirali, kada se konacno docepa slobodnog vremena. Ili ga povijest zanima i sve bi dao za glumce iz Trakoscana, ali treba strebati za ispit iz engleskog koji je sutra ujutro itd...

Flo je jednom napisala da vjest i dobar ucitelj moze dijete koje je ludo za dinosaourima i sve vec dugo zna o domacim zivotinjama, nekako pridobiti da pomaze drugim ucenicima u ucenju o domacim zivotinjama, sto je svakako dobra stvar za razvijanje duha zajednice, medjusobnog pomaganja, kooperacije itd... Ali na kraju ostaje cinjenica da je to dijete ipak u flowu za dinosaure , ne za krave i da to treba pokoriti interesu programa (a dobrobit ovih kojima pomaze u saznavanju o kravama, je upitna jer tko zna jesu li oni uopce zainteresirani za krave i ne bi li i oni mozda radje ucili o dinosaurima. )I kako će se odrastao čovjek koji je kao dijete navikao ne imati obvezu odlaska u školu onda priviknuti da će jednog dana morati raditi 8, 9 ,10 sati u nekom uredu ili tvornici, institucionalizirano po potrebi poslodavca na život prepun stresa izvan gnijezda obitelji?

Opet cu navesti svojega studenta Chrisa kao primjer za ilustraciju. On je poceo pohadjati skolu prvi puta u zivotu sa 18 godina, do tada je bio HE, imao neke privatne tutore u glazbi i stranim jezicima, isao sa 16-17 godina na neke vecernje tecajeve. On je najmaljiviji student kojega sam ikada imala i najredovitiji, dolazi na vrijeme itd...
Dakle, vanistitucijski zivot ne onemogucava prilagodbu na zahtijeve institucije , ali obrnuto mislim da vrijedi. Netko tko je naviknuo da a institucija kontrolira (npr. mora ici u skolu jer imace slijede sankcije), moze imati problema kada vise nema institucijske kontrole ili je ona labavija (dolazak na fakst s fleksibilnijim ritmom pohadjanja nastave). Ali cak ni to nije najveci problem. Milsim da ono sto institucionalizirano obrazovanje najvise narusava je mentalna sloboda i kreativnost.
Sto poslodavac nuzno mozda i ne zeli u svojih zaposlenika....

HE se samo tako zove, nije nuzno u okrilju kucnog gnijezda, ustvari, najcesce i nije (Trakoscan, narodni plesovi na Gornjem gradu, Francuski institut, voznja zicarom i poduka u mehanici itd...).
A i ja se nekako potiho nadam da ce se moja djeca zestoko pobuniti na rad od 8-10 sati, tako da si mozda i u pravu :)I zašto u prvom postu citirane teorije dolaze, koliko vidim samo iz anglosaksonske literature, iz zemalja gdje djeca nemaju "opterećene" školske programe, a imaju najviše kreacije i slobode u školi...iz zemalja koje najviše na svijetu uvoze intelektualnu radnu snagu?

Ako mislis na Amere, mislim da bi intelektualnu snagu svatko uvozio, da ima dovoljno love da ih privuce i plati.
Britanci uglavnom uvoze medicinske sestre, babice, socijalne radnike niskog ranga, njegovatelje za staracke domove itd..

HE jest angloaksonsa baby, ali to je sasvim u skladu s politickim slobodama koje su ovdje prisutne vec nekoliko stoljeca, a kojih nije bilo u Francuskoj ili Nemackoj ili juznije, sto zbog prosvijecenih apsolutnih valdara, sto zbog centraliziranih monarhija ili totalitarizama.
Dakle, zadaca je roditelja da obrazuje svoje dijete, a osobna je stvar roditelja hoce li tu zadacu delegirati instituciji skole (drzavnoj ili privatnoj) ili je sam ispuniti (kako god misli da je najbolje).

Sada, da li je bolje imati siroko obrazovanje ili je bolje ono sto znas, makar to i ne bilo siroko, razumijeti i prouciti u dubinu.....pitanje je sad.... Meni se prvo cinilo da, kada je covjek u dobi od 18 godina, bolje je ovo prvo. S tim stavom sam pocela predavati filozofiju u jednom engleskom collegu (pandan hrvatskim visiim razredima srednje) i nisam se mogla nacuditi koliko ta djeca imaju "rupa u znanju". Onda sam prisutvovala jednom satu filozofije kao promatracica, u jednoj zagrebackoj gimnaziji, i nakon toga sam spoznala koliko su ovi moji rupasi promocurniji, kreativniji, koliko vise misle o onome o cemu razgovaraju od onih zagrebackih kolega i vrsnjaka.
Sada sam tu negdje izmedju, imam ideju da se s HE moze postici i jedno i drugo, ali ovo drugo mi je vaznije.


I
zašto je toliko teško saznanje da moramo u osnovnoškolskoj ili gimnazijskoj dobi učiti nešto što ne volimo? Koliko netko može biti kompetentan u toj dobi razlučiti što mu treba a što ne? Ja sam, na primjer - u dobi od 7 godina, htjela postati partizanka...

Ideja da dijete ili tinajdzer nesto ne voli, npr. matematiku, je razumljiva i smislena samo u okviru sustva koji je prisilan i agresivan u svojim metodama. Matematika je cijeli svijet, kako netko ne moze voliti matematiku?! Gdje god se okrenes postoji matematicki odnos, misterija broja, metafizika i praktika; recimo jednostavne operacije poput
2+4=6
3+3=6
5+1=6
su ziva zanimljivost.....razlicite vrijednosti na jednoj strani, a stalno ista vrijednost na drugoj. Skola to ne detektira, skola ubije caroliju spoznavanja misterije brojeva; samo ako ti se posreci koji filozofican ili poetican ili naprosto ucitelj matematike koji je zaljubljenik u nju, samo tada mozes kao dijete dotaknuti to razumijevanje.
Vecina zavrsi na tome da ne vole matematiku ili su uvjereni da im ne ide.


I kako je to...socijalizacija precijenjena? :? Ako je od 6 mjeseci života..onda da..ali ako je od 6-7 godina...što je tu precijenjeno. Gdje je provedeno takvo istraživanje da je donesen takav zaključak?

Mislim da se time zeljelo reci da se djeca mogu dostatno i kvalitetno socijalizirati i izvan skole. Dakle, socijalizacija u skoli kao najvaznijem mjestu socijalizacije, je precijenjena.
Bez skole se i po tom pitanju moze, nije presudna za socijalizaciju, kao sto se to cesto navodi kao protuargument za izvanskolsko obrazovanje.


I
zašto ako nama smeta školski program, klupe jedna iza druge, udžbenici i koješta...zašto mislimo da našoj djeci to isto tako smeta i teško pada? Smatram da u školi postoji normalan slijed stresnih i lijepih događanja, kao i u životu..a da lijepih ima kudikamo više nego stresnih. I da smo svi imali nezgode s nezgodnim učiteljima, kao što ćemo u životu imati nezgode s nezgodnim ljudima. Pa ti se kad odrasteš smiri osjećaj nepravde, jer ima mnogo većih nepravdi od onih koje si iskusio u školi.

O nepravdama i pravdi se saznaje u zivotu, bio ti u skoli ili ne. Ne trebas se obrazovati u skoli da bi iskusio oboje. Ono sto se u zivotu ne treba iskusavati je npr nasilje. Neke stvari nije potrebno iskusiti da bi se postovalo suprotno. Imati nezgode s nezgodnim ljudima kada ti je 7 godina nije isto kao kada ti je 17 sto opet nije isto kao kada ti je 27. NIje nuzno da ako dozivis nasilje nad sobom u 7. godini da ces se zbog toga znati s nasiljem bolje nositi u 27. godini. Dapace, mozda vrijedi suprotno.I uopće ne mislim da postoji nešto nazvano "preopširni" program. Nema toga što djeca ne mogu prožvakati, a našim intevencijama mislim da ih i same uvjeravamo da to ne mogu. Medvjeđa usluga. Redukcijama se samo osiromašujemo.
Ovo potpisujem sto posto :D , samo sto mi se program ne odnosi na skolski program propisan od Ministarstva.
Kako bi Oskar rekao, "The world is my playground"Kako nas je netko uvjerio da je potrebno da nam djecu poducava netko drugi dok mi zaradjujemo radeci nesto drugo da to omogucimo.
Možda zato jer nismo kompetentni sve znati, a ako i sve znamo..možda to i nismo u stanju pretočiti u našu djecu? Ja bih svoju djecu učila i modeliranju malih željeznica i kultivirianju vrtova i sviranju čembala...da da...tko bi htio biti dijete takve teaching mame.....Ja, npr, više volim svoj posao nego što bih voljela predavati kemiju koju ne volim svojem djetetu.. Volim ja objašnjavati svojoj djeci. Ali da mi to bude misija...pitam se kakva bih bila od natjeravanja do ispunjenja kvote znanja koja bi po meni bila OK...kako uopće izbjeći subjektivnost?

Stvarno preporucujem Free Range Education :) Baca puno svjetlosti na ova tvoja pitanja i dileme. Kada djeci volja nije skrsena (slomljena), tada davaju jasne znakove gdje zele i kojom brzinom. Mislim da kvote padaju u drugi plan, ako ne i u zaborav.

23.08.2006., 10:29
Saradevil, iako su mi tvoje argumentacije vrlo upitne i primijenjive za "tamo neke druge ljude" jer sam vrlo vjerojatno prekonzervativna, impresionirala me mirnoća tvojih postova.

Mirni ljudi su obično i mudriji od bučnih :)

Promislit ću. Koncept HE mi je preavangardan. Ali možda se na njega i odlučim. Eto po HNOS-u hoće uvoditi kalkulatore u niže razrede OŠ. Što me totalno izluđuje.
U biti najviše se bojim površnosti kojoj svi zbog nedostatka vremena najviše težimo.

Sve same neke fobije.... :roll:

Saradadevii
31.08.2006., 16:45
Saradevil,
:)

(tek sad vidim; tako su me neki studenti zvali; doduse vise je vuklo na vjesticu (bijela magija i to...); devii je na sanskrtskom boginja, sto je otprilike isto jer su u staroperzijskom deve (muski pandan od devii), bili zlodusi, a u sanskrtskom su bogovi.)

preavangardno, kazes....mozda, ali vremena se mijenjaju...Kada sam ja isla u skolu, ne sjecam se da je itko pricao o poducavanju koje je student-centred, o disleksiji, dislaliji itd... djeca su dolazila u skolu i trebala joj se prilagodjavati kako su znala i umjela; ako nisu mogla, bili su na dnu razredne ljestvice, proglasavalo ih se onima "koji tesko uce" itd... Danas postoji vec niz "dijagnoza" kada dijete tesko uci, tako da ce mozda uskoro se pojaviti i u Hrvatskoj dijagnoza "fobija od skole" koja ce se onda uzeti ozbiljno u obzir cinjenicu da mnoga djeca ne vole skolu, a da je se neka boje i da je za njihovo obrazovanje bolje da uce izvan skole. Pa ce roditelji traziti druge nacine kako da zaradjuju, zive i brinu za obrazovanje svoje djece.

Radi se i o razlici u drustvenoo-ekonomsko-politickom mentalitetu. U engleskim je zakonima vec nekoliko stoljeca formulacija da je roditelj odgovoran za obrazovanje svojega djeteta (dakle, ne drzava, nego roditelj), a da se to obrazovanje moze provoditi kroz skole ili na druge nacine (otherwise, od tuda se ovdje HS zove cesto Education Otherwise, sto ja , osobno, vise volim , jer se obrazuje svugdje, a ne doma)
U Hrvatskoj je drugaciji mentalitet, autoritet strucnjaka je vecini ljudi vazniji od njihove procijene i roditeljskog "znanja" o vlastitom djetetu, i to vazi za razlicita podrucja (npr. zdravlje). Ima prednosti u tome (strucnjak zna bolje kako operirati slijepo crijevo), ali ima i nedostataka (da li je potrebno uopce operirati....tu strucnjak moze biti zaveden svojiom strucnoscu , jer mu je posao da reze...)

Ovaj vikend smo bili na kampiranju s obiteljima koje HE, bio je pravi gust. Pricala sam s roditeljima cija su djeca sada u dvadesetima i koja nikada nisu isla u skolu. Iskustva i postignuca su saroliki)
Zanimljiva je bila reakcija moje mame (koja je bila s nama, prvo kampiranje i satorovanje u zivotu u 60 i nekoj godini...) kada je skuzila (po prvi put, iako sam joj to vec nekoliko puta spomenula) da mislimo djecu HE). Kaze : "Pa kako ce nauciti citati i pisati.....kako ce se upisati na fakultet...?!"
Vrlo znakovito, zar ne? Cini se kao da ne bismo znali citati da nas uciteljice u skoli to nisu ucile. Kako naucimo strane jezike, a da ih nikada nismo u skoli ucili (ili vrlo slabo)...
Uglavnom, pitala ja odmah Eleneor, koja je HE svojih cetvoro djece i dvoje usvojenih s Downom, da kaze mojoj mami kako je to moguce i ona sve lijepo rekla. Uvjerila mamu (do sljedece prilike)

Sto kazes o konzervatizmu....netko na tom kampu mi je rekao da se HE u Engleskoj odrzalo u zakonu zbog toga jer je kraljevska obitelj tradicionalno svoju djecu HE, nije ih zeljela slati ni u privatne skole da se ne bi mijesali, a uostalom cini se kvalitetnije imati osobne tutore jedan na jedan.
Tako ispada da je danas alternativa moguca zbog konzervative, sto je bas zgodna kontradikcija.

a zakaj
31.08.2006., 17:53
moji su stavovi po ovom pitanju jos premalo definirani da bih aktivno sudjelovala u raspravi, ali mi je zanimljivo pratiti i jako mi je drago da tema nije zamrla preko ljeta.
Saradadevii, nemoj slucajno prestati pisati :)

Saradadevii
02.09.2006., 03:00
mogu ja pisati....al' mi je miliji razgovor :)

04.09.2006., 15:53
nije ih zeljela slati ni u privatne skole da se ne bi mijesali, a uostalom cini se kvalitetnije imati osobne tutore jedan na jedan
Eto nas. Osim ako nisi supereducirani siromah..jako je zanimljivo kako izvesti HE na širem planu..da sva djeca imaju takvo ekskluzivno obrazovanje (a da to nije klasična škola)..naime..tutori koštaju...

Nekako ja imam jedan hipotetički antidojam, da će se u školama davati neko nužno..osnovno obrazovanje, čitanje pisanje računanje do 100...pa će oni siromašniji ostati takvi, a oni bogatiji krenuti u daljnja intelektualna osvajanja sa privatnim učiteljima.

Analogno sustavu zdravstvenog osiguranja. Sustav će te spasiti u okviru neke hitne intervencije..npr prepolovi te tramvaj na pola...ali ako nisi potkožen s konzistetnim osiguranjem ostat ćeš jadan i bolestan...kao što će i HE djeca siromašnih i needuciranih roditelja ostati...siromašna znanjima jer neće imati materijalnu podlogu za privatne učitelje..Nekako mi sve u liberalnom kapitalzmu skreće u smjeru potkresanja drušvenih i javnih troškova i stvaranja indivudalne slobode..ali nažalost samo bogatih...
Možda griješim..ali..

I oprosti saradadevii...iako oštooko zapažam..uopće nisam skužila da piše nešto drugo osim onog sa sufiksom devil..ispričavam se za nenamjerno etiketiranje :) ....

Saradadevii
05.09.2006., 02:39
koiko sam ja skuzila, sto citanjem , sto direktnim susretima, mali je broj djece, ovdje u VB, koja su izvan skole , a imaju osobne ucitelje, osobito tijekom ranog skolovanja. Jer, kao sto kazes, to kosta. Netko tko ima dosta novaca, radje ce dijete upisati u privatnu skolu, jer s njom dolazi i drustveni status (zanimljivo je da je oko 70 posto BBCjevih novinara obrazovano po privatnim skolama). Po nekim istrazivanjima, vecina HE obitelji u VB su srednji ili visi srednji stalez i cesto je prigovor da si to samo oni mogu dopustiti, da radnicka klasa ne moze, jer oboje roditelja treba raditi. Ali, naravno, tanka je to argumentacija, osobito ako je jedno od roditelja na socijalnoj pomoci ili ako se zna da ima samohranih majki koje HE svoju djecu. Ipak, ovi srednji imaju odredjeno samopouzdanje (i intelektualni kapital) koje ima omogucava vise slobode u izboru.
Ako ti dopadne u ruke ikada knjizica John Taylora Gatta "Dumbing Us Down", preporucujem citanje...on tvrdi upravo suprotno od toga da HE ide u smjeru elitizma, tj. tvrdi da skola sa svojim prikrivenim curriculumom cementira djecu u klase i odnose u kojima vec jesu i da u toj racunici najgore prolaze oni najsiromasniji. (naravno, prica za SAD, koji ima svoje specificnosti, ali nije bas da je sve irelevantno u drugim dijelovima svijeta).
Idealna drzava blagostanja bi preokretala takav trend time da bi pruzala iste mogucnosti svima, ali svejedno ostaje pitanje "indoktrinacije", sputavajuceg efekta skolskog plana i programa, ogranicavanje kreativnosti, socijalizacije koja je ogranicena na vrsnjake, odvojenost od stvarnog zivota itd...kako vec to ide od strane kriticara obaveznog skolovanja.

Pitala sam neke roditelja na kampiranju "kako provode HE", onako da mi ispricaju konkretno....no luck. Izgleda da im je lakse reci sto ne rade, nego sto rade, valjda nista ne rade... :) Rekli su samo da puno citaju djeci (i da ona obicno pocnu sama citati, bez ikakve formalne poduke, negdje oko 8-9 godine), da je svaki dan drugaciji i da je sa svakim djetetom drugacije.


jako je zanimljivo kako izvesti HE na širem planuMislim da sam vec napisala na pocetku kako tipovi poput Illicha i Holta, misle da svaki roditelj moze HE , tj. da je to za svakoga, a Illich je smatrao da skole svake vrste, ukljucujuci i fakultete, treba ukinuti (da bi se decentraliziralo znanje i ucinilo svima dostupnim; ideja mu je bila pretvoriti skole u otvorene ucilisne centre gdje svatko moze doci i koristiti materijale, strucnjake koji su taamo itd...meni se jako svidja ta ideja....).

Ja nisam jos toliko radikalna pa bih samo postavila zahtjev da onima koji to zele, njihova drzava to i omoguci; dakle, mozda nije dobro za sve, ali za neke jest pa neka onda imaju mogucnost da to sprovedu.

marta
05.09.2006., 09:21
Procitala sam Holta i sad vec danima hodam s grcem u zelucu. :cry:
Moram ga uvaliti dalje, ne bi li stekla drustvo s grcem u zelucu. Tako se naime lakse pati.

Saradadevii
06.09.2006., 00:56
palo mi je na pamet nesto u saljivom tonu, ali sam izbrisala...sto da dolijevam soli na ranu... mi se stalno poigravamo s idejom moguceg preseljenja u Hrvatsku, ali kada pomislim sto bi me cekalo na kucnome planu, sto se tice poroda, obrazovanja i jos par sitnica, uhvati me privremeno slican grc.
Procitala sam nedavno da godisnje, u prosjeku, u Englesku imigrira 10ak obitelji iz Njemacke (ove godine ih je vec toliko uselilo u prvih sest mjeseci), samo da bi mogli djecu HE.
Prije godinu i pol upoznala sam mamu iz Nizozemske cija obitelj je to isto ucinila, jer su im u domovini radili probleme kada su povukli djecu iz skole.
Sto je sve skupa vrlo zabrinjavajuce i ne obecava puno, sto se grca tice.

salji knjigu juznije :)

Saradadevii
06.09.2006., 10:53
to jest....sjevernije :mrgreen:
prije spavanja, u dubini meditacije, ukazalo mi se zemljopisno znanje da je zadar sjevernije od tvog malog mista...

marta
06.09.2006., 11:29
ovi smajlici ko da su preminuli prije tjedan dana. lose izgledaju. al bas mi pasu na temu.

Zorana
06.09.2006., 11:32
blagopokojni

bubimirko
07.09.2006., 23:44
zanimljiva teorija(negdje i više)............ali uistinu sumnjam da je velika večina roditelja to sposobna činiti....što zbog vremena....a što zbog edukacije, a da ne kažem da se ja osobno nikako nemrem složiti o onom djelu o socijalizaciji.Zapravo kad i izbacim činjenicu da bi si mogli priuštiti da samo jedan član obitelji uzdržava porodicu onaj drugi treba sav svoj dan i četvrtinu života podrediti njegovoj edukaciji koja vodi tome da taman kad završiš s njim ono može poćeti sa svojom djecom-ono woc d point.
Imam još mnogo pitanja o toj po mom mišljenju vrloj ideji ali prvo je.....šta ako imam klince s dobnom razlikom od recimo 8 godina....da recimo jednog zakinem pa da ga pošaljem u NORMALNU školu gdje će biti zakinut i morati raditi i učiti sa za to školovanim ljudima ili ...

bubimirko
07.09.2006., 23:53
Meni je škola mjesto gdje kompetentni ljudi prenose znanje, a djeca se pod odmorom druže sa svojim vršnjacima. Za sve ostalo tu je obitelj, priroda i društvo..

tek sad sam skužio ovu pametnu misao pa sam ju zato i kvotao i u potpunosti se slažem s njom......samo još moram dodati zbilja smatram da nisam previše zatucan i rado bi pokušao nove stvari nisam nekakva konzerva(iako možda moje neke postove doživljavaju neki drugačije)...ali ovakav način života i školovanja ne bih osobno nikada probao tj. priuštio svojoj djeci.

Saradadevii
10.09.2006., 01:27
ali uistinu sumnjam da je velika večina roditelja to sposobna činiti....što zbog vremena....a što zbog edukacije, a da ne kažem da se ja osobno nikako nemrem složiti o onom djelu o socijalizaciji.

za ovu sumnju preporucujem Illicha: Deschooling Society i Holta: Teach Your Own (oni naime argumentiraju kako svaki roditelj bi bio u stanju dostatno obrazovati svoje dijete do odredjene dobi), bez obzira na edukaciju. Ipak , edukacija, ima ulogu , cini se u tome, da se roditelji "odvaze" na ovakvo sto, vise nego na to da su sposobni to raditi.Zapravo kad i izbacim činjenicu da bi si mogli priuštiti da samo jedan član obitelji uzdržava porodicu onaj drugi treba sav svoj dan i četvrtinu života podrediti njegovoj edukaciji koja vodi tome da taman kad (završiš s njim ono može poćeti sa svojom djecom-ono woc d point.

Opet, EO nuzno ne znaci pretvoriti kucu u skolu, nego osloboditi dijete da uci o svijetu u svijetu samom (a ne u ucionici pod vodstvom ucitelja). Roditelj ne postaje ucitelj.
Jucer sam bila na nekom pikniku s nekoliko EO obitelji u parku u sjevernom Londonu. Kada bi netko zelio sazeti edukacijske momente moje Shantane tijekom cijeloga dana , mogao bi to napraviti na sljedeci nacin:
priroda i drustvo: prometna sredstva i kako funkcioniraju (putovanje vlakom, podzemnom i vlakom, voznja na biciklu s tatom i prijateljicom)
direktna socijalizacija sa vrsnjacima (blizanci od 3 godine), sa sedmogodisnjacima i odraslima (nekoliko zeniskih osoba razlicite dobi, ukljucujuci mamu, jedan tata i jedna baka)
indirektna socijalizacija sa putnicima u prometalima (ponudila je jabuku nekoj zeni, razmijenila par rijeci s nekim drugim itd... bila je teska guzva na povratku)
domacinstvo (poglavlje o hrani, kako se priprema, razlicite vrste hrane: to je pocelo jos kod kuce jer smo nas dvije zmiksale domaci houmus, narezale povrce, oprale vocke itd...zatim na pikniku smo imali pot luck s prijateljima, neki su napravili pogacu s ruzmarinom (koju ona nikada nije jela), neki su donijeli sushi koji je imao ribu pa ga nije jela (naucila opet kako i zasto mi to ne jedemo), sve je bilo isprepleteno velikim dozama socijalizacije jer se hrana dijelila; branje sipaka u obliznjem grmu i poduka o tome kako se moze pripremiti, sto je dobra u njemu itd...
fizika (poglavlje o mehanici): pustanje zmaja; nema vjetra: kako leti, ima vjetra: kako onda leti; mama pusta, kako leti (bolje receno, nel leti...), dodje tata pa poleti....
socijalizacija i razrijesavanje sukoba (personal development): obukla je roza majicu Talule dok ove nije bilo, pa se spustila do sume gdje je ova bila.....sto se tamo dogodilo ne znam, ali kada se vratila ,nije imala majicu i nije plakala, niti se bunila.... :)
Talula je imala svoju majicu u rukama, dakle, nekako su se dogovorile, iako ne znamo kako.
priroda i drustvo, poglavlje o livadama, sto na njima raste u kasno ljeto :trcanje po livadnom brijegu, istrazivanje tla, prepoznavanje kukaca i detektiranje koji je upao u zobenu kasu.
socijalizacija na igralistu: na okretalici s dva nepoznata djecaka, svi unisono krice "Faster, faster!"
priroda i drustvo: poglavlje o vodama stajacicama : paddling pool na igralistu, voda mijenja oblik ovisno o posudi, namocene gace su teze od suhih itd...
spavanje
samoobrazovanje roditelja (professional development) u razgovoru s drugim roditeljima i majkom/svekrvom koja nije pro EO (konstruktivna diskusija)
zoologija (zasto kastrirani pas privlaci nekastrirane pse i kako reagira na napasnika)
sociologija: o vlasnicima pasa i njihovom ponasanju, o porodicnim odnosima, o mnogocemu...

I jos mnogo toga, ne da mi se vise pisati.
Svako dijete koje ode s roditeljima na piknik ovako uci. Nista posebno.
Zasto se to ne prepoznaje kao ucenje?

O problemu socijalizacije....
kaze moja mama (baka iz gore opisanog piknika): " Pa pogledaj dijete koje ide u vrtic i ono koje ne ide...." I pogledamo mi, u proslosti vlastite obitelji, pa joj se argument odbije o glavu.

Mislim da postoji tako puno predrasuda po tom pitanju, koje su vrlo ucvrscene, gotovo zabetornirane, uopce ih se ne dovodi u pitanje.

Saradadevii
10.09.2006., 01:40
Imam još mnogo pitanja o toj po mom mišljenju vrloj ideji ali prvo je.....šta ako imam klince s dobnom razlikom od recimo 8 godina....da recimo jednog zakinem pa da ga pošaljem u NORMALNU školu gdje će biti zakinut i morati raditi i učiti sa za to školovanim ljudima ili ...

ideja je ustvari vrlo stara, prastara, nista novo; skole su povijesno nove institucije, osobito obavezne skole
dobna razlika ne radi probleme, (ako ti EO nije problem, naravno)
nemam osobno iskustvo, oni koji ga imaju, kazu da svako dijete je posebno; svako ima razlicitu pastu za zube i svako uci na razliciti nacin pa je onda i pristup roditelja drugaciji.

Roditelj nije ucitelj koji posjedne djecu oko stola u kuhinji i drzi im predavanje o Australiji, koliko ima stanovnika, kakvo joj je gospodarstvo, koje politicko uredjenje (ma to je super irelevantno i onda dosadno, tko se toga sjeca iz osnovnjaka??? za svaku drzavu broj stanovnika, koje su najvaznije gospodarske grane, koje su klime....nama je profa iz lingvistike na faksu dao kontrolni da napisemo sve zemlje kroz koje Dunav tece....mislim da je svega nekoliko ljudi znalo tocno o kojim se zemljama radi; moji studenti nemaju pojma koji je glavni grad vecine europskih zemalja, iskljucujuci Francusku, Njemacku i Spanjolsku (prva i treca su interesantne zbog ljetovanja, a druga zbog povijesnih zbivanja), zar to nije za zamislit se o efikasnosti skolskog ucenja?)

Dakle, roditelj se ne treba bojati dobne razlike, varietas delectat! Uostalom, mladji uvijek uce od starijih, u skoli ili izvan.

Saradadevii
10.09.2006., 01:53
činjenicu da bi si mogli priuštiti da samo jedan član obitelji uzdržava porodicu onaj drugi treba sav svoj dan i četvrtinu života podrediti njegovoj edukaciji

postoji fleksibilno radno vrijeme, skraceno radno vrijeme, rad o kuce, radu uz djecu....
samo ih treba uvesti :)

bubimirko
10.09.2006., 15:19
moji studenti nemaju pojma koji je glavni grad vecine europskih zemalja, iskljucujuci Francusku, Njemacku i Spanjolsku (prva i treca su interesantne zbog ljetovanja, a druga zbog povijesnih zbivanja), zar to nije za zamislit se o efikasnosti skolskog ucenja?)

Dakle, roditelj se ne treba bojati dobne razlike, varietas delectat! Uostalom, mladji uvijek uce od starijih, u skoli ili izvan.

kao prvo mislim da je to da nemaju pojma koji su glavni gradovi i to u Europi sramota.....ali to ne znači da zbog toga što je nekolicina profesora aljkava trebalo zamisliti nad potrebom drugačijeg načina školovanja....sve u svemu i dalje sam mišljenja da za učenje moje djece postoje stručniji ljudi od mene a da ću se ja truditi usaditi im što je moguće više korisnih informacija kroz nekakav neformalni vid "domaće edukacije" to je sasvim normalno
p.s. barem se nadam da ćeš ih ti naučiti koji su to glavni gradovi europskih država

Saradadevii
10.09.2006., 23:01
sada jos znaju koji je glavni grad Hrvatske :)

ali ce sigurno zaboravit, k'o sto su i druge zaboravili; nije stvar u aljkavim uciteljima, nego valjda u necem drugom.
A ucitelja, svugdje ih ima svakakvih.

Meni bi bilo zadovoljavajuce kada bi EO postojala kao opcija za one koji to zele. Dakle, ne zagovaram ukidanje vrtica i skola i nekon obavezno obrazovanje kod kuce, nego uvodjenje mogucnosti izvaninstitucijskog obrazovanja za one koji to, iz bilo kojeg razloga, zele.

Sto postaje relevantno kada se cuje da u nekim zemljama, navodno, razmisljaju o obaveznom pohadjanju vritca nakon trece godine, ako sam dobro shvatila...

Zorana
10.09.2006., 23:05
Kod nas navodno :roll:

lucky day
10.09.2006., 23:07
Kod nas navodno :roll:

ne!!! :shock: pa kaj je sad to? komu, cemu,zasto,kako??

Zorana
10.09.2006., 23:13
Pa kao ima dosta neintegriranih stranaca i glavonje to vide kao nacin da se strance prisili uciti njemacki.

Zorana
10.09.2006., 23:15
Navodno se raspravlja i o totalnoj internatizaciji skola. Znaci strpali bi djecu po citavi dan u skolu. Nadam se da se to nece desiti jer inace selim.

Saradadevii
10.09.2006., 23:33
pa kako bi inace roditelji po cijele dane mogli raditi i jacati ekonomiju?

Blairiti pricaju o breakfast klubovima i afterschool klubovima kao najboljem rijesenju za rastuci problem delikvencije: dakle udomi djecu u skolu, i prije skole (od 7 do 9) i poslije skole (od 3/4 pa do 7 navecer) i ubio si dvije muhe jednim potezom; dok se oni socijaliziraju, roditelji povecavaju bogatstvo nacije. I tako sto ranije, da bi se svi mogli sto lakse i brze priviknuti.

lucky day
10.09.2006., 23:37
o jiizus, strava...
ma sto ne otmu djecu od roditelja odmah po rodjenju pa ubiju jednim udarcem SVE muhe... :evil:

Saradadevii
10.09.2006., 23:43
pa otimali su donedavno.
sada su uveli rooming in, iako ni on nije svugdje obavezan.

Saradadevii
10.09.2006., 23:47
a uveli ga zato jer je znanost pokazala da one koje otmu, imaju slabiji attachment za majku pa rade poslije probleme u drustvu i postju delikventni...
Sada treba cekati da znanost pokaze da period potrebitosti za majkom je nesto duzi od par dana ili par mjeseci

Fiingers crossed.

Saradadevii
11.09.2006., 01:37
O statusu HE u Europi

European developments

In the rest of Europe there are growing movements of home educators, each with their own character, often networking together to promote home education across Europe as a whole. In some countries like Germany home educators have gone to jail or faced threats of the removal of their children to establish their right to home educate. In other countries, like the Netherlands, home educators are working through the courts, media and political system to inform the public and change the law. In Norway and Sweden home education continues to be illegal, while in other countries it is legal, but rare; for instance there was only one home educating family in Finland until recently.

In France where home education is legal home educators have been dealt set backs with changes in the law that require families to gain the permission of the local mayor in order to home educate. It appears that mayors do not have to explain their decisions. In southern Europe home education remains rare but by no means unheard of. It is legal in Italy, Spain and Portugal though outside cities it is rare and difficult. In Eastern Europe home education is generally either illegal or difficult, but interest still continues to rise.

Whatever the difficulties, there are growing numbers of home educators throughout continental Europe. These families are beginning to organise and campaign to establish the right to educate their children at home. 'Learning Unlimited', a network of home educators in Europe, supports this campaign.

Detaljnije po zemljama se moze pogledati na http://www.learning-unlimited.org/

U Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj, Rumunjskoj i Rusiji HE je legalno

Zorana, ako odes na Austria, cekaju te lijepe vijesti :)

seni
11.09.2006., 09:12
saradadevii, super pises i rado te citam. kako nam je skola sada pocela, tvoji napisi mi daju dosta toga za razmisljati (mada se ne slazem sa svim postavkama), ali nikako da stignem sva svoja pitanja i slicno staviti na hrpu.

ako moze da na jednom mjestu napises, knjige i linkove o HE, koje bi ti preporucila za pocetnike? :)


sada jos znaju koji je glavni grad Hrvatske :)
ali ce sigurno zaboravit, k'o sto su i druge zaboravili; nije stvar u aljkavim uciteljima, nego valjda u necem drugom.
A ucitelja, svugdje ih ima svakakvih.
.

mislim da nije stvar u aljkavim uciteljima ( mada naravno i njih ima, kao i u svim drugim profesijama), mislim da je rijec o aljkavim ljudima,
koji svoje odrasle zivote ne smatraju vrijednima za daljnje unapredivanje.
pa provode svoje vrijeme citajuci story-e, gale, seitenblicke.... (ne znam koji su anglosaksonski pandani tabloidima), gledajuci big brothers-e i slicno, pa je nepoznavanje glavnih gradova, samo jedna od manje bitnih manifestacija posvemasnjeg zapustanja svoga mozga, duha i duse.

pa mi je drago da barem u skoli mogu cuti, za ekonomije drugih drzava, kemijske formule, fizikalne zakone, filozofske postulate i slicno.

seni
11.09.2006., 09:24
sto se tice austrije, razmislja se o mogucnosti uvodenja obavezne jedne godine (dakle ne od 3) vrtica, zbog problema velikog broja djece migranata (tu se u 95% slucajeva radi o obiteljima slabijeg i vrlo loseg socijalnog statusa, gdje roditelji i bliza okolina ne govore njemacki).

to rezultira situacijama u kojima skole u cetvrtima sa puno migranata imaju razrede u kojima 80% djece ne govori ili vrlo slabo govori njemacki.
dosada su imali i dodatne ucitelje (to je samo ponesto popravljalo situaciju), medutim sredstva za obrazovanje se globalno smanjuju, pa je time i tih ucitelja manje.

to dalje rezultira situacijama u kojim austrijanci ne zele dati djecu u takve razrede sa velikim postotkom djece migranata, jer smatraju da njihova djeca time gube na kvaliteti skolovanja. to dalje vodi do daljnjeg razdvajnja i jace segregacije djece migranata i time se krug zatvara.

statistike pokazuju da djeca migranata u australiji i kanadi koje su poznate kao takozvane "einwanderungsland" nemaju takvih problema, jer imaju obavezne 1 ili 2 godine vrtica ili predskole, prije skole.

seni
11.09.2006., 09:50
Navodno se raspravlja i o totalnoj internatizaciji skola. Znaci strpali bi djecu po citavi dan u skolu. Nadam se da se to nece desiti jer inace selim.

ne raspravlja se o totalnoj internatizaciji skole, nego o povecanju broja takozvanih "ganztagsschule", dakle skola koje traju recimo od 8- 3 ili 4 sata poslijepodne. u tom vremenu se izmjenjuje skola, igranje, pisanje domace zadace, slobodne aktivnosti (sport, glazba i slicno), pomoc ucenicima koji teze savladavaju gradivo, podrska onima koji su jako napredni i tako dalje.
dakle tih bi skola bilo vise, sto ne znaci da bi se ove dosadasnje 8-12 ukinule.

opet zato, sto su rezultati "pisa" studije u austriji bili prilicno losi, da ne kazem katastrofalni, pogotovo u odnosu na finsku koja primjenjuje takav model ganztagsschule.
dakle s jedne strane su rezultati znanja i sposobnosti ucenika bili jako losi (pisa studija).
s druge strane pokazuje se da gimnazije i fakultete pohadaju djeca vise obrazovanih roditelja i iz obitelji viseg socijalnog statusa, a da djeca manje obrazovanih roditelja nizeg socijalnog statusa tesko dolaze i do mature. dakle skola ne daje jednake sanse svima, nego se te razlike jos i ucvrscuju.
taj trend nisu uspijeli do kraja preokrenuti ni socijaldemokrati - spÖ svojim skolskim reformama 79 i 80-ih godina, a sada je jos pojacan.
osim toga osnovna skola u austriji traje 4 godine, a srednje skole razlicitih profila i gimnazije 8. dakle rano se vrsi podjela, koju mnogi smatraju stetnom i socijalno nepravednom.
dakle o modelu "ganztagsschule" se raspravlja zbog zelje da se djeci iz razlicitih socijalnih slojeva pruze jednake obrazovne sanse, posto dosadasnji sistemi samo produbljuju postojece socijalne razlike.

to je naravno i ideolosko pitanje, stari model podrzavaju konzervativne partije (mada sada pred izbore i one koketiraju sa novim modelom, koji je naravno u suprotnosti sa njihovim konzeptom obitelji - 3 k - kinder, küche, kirche), a model koji bi smanjivao te socijalne razlike pokusavaju uvesti socijaldemokrazi, zeleni i lijeve partije. takvih skola veci ima u becu, ali u nedovoljnom broju.

jer vecina djece i ide poslije skole u hort do 3, 4, 5 sati popodne. (to je nesto kao produzeni boravak, nekada u sklopu skole, nekada u sklopu vrtica). dakle vecina djece (posto vecina roditelja rade izvan kuce) vec i jeste popodne izvan roditeljskog doma, ali hort je vise usmjeren da djecu "cuva" dok roditelji ne dodu, a ganztagsschule ima konzept razvoja i "sveobuhvatnog" ucenja.

ovo je sada vrlo pojednostavnjem i banalan prikaz situacije, ali detaljno objasnjenje i predocenje bi uzelo puno vremena i prostora.

seni
11.09.2006., 09:58
apropo, mislim da je u jutarnjem (ili nekim drugim dnevnim novinama, nisam sigurna) izasao tekst - kolumna jurice pavicica: moj toma ide u skolu.
lijepo i dirljivo. :heart:

11.09.2006., 11:38
mislim da nije stvar u aljkavim uciteljima ( mada naravno i njih ima, kao i u svim drugim profesijama), mislim da je rijec o aljkavim ljudima,
koji svoje odrasle zivote ne smatraju vrijednima za daljnje unapredivanje.
pa provode svoje vrijeme citajuci story-e, gale, seitenblicke.... (ne znam koji su anglosaksonski pandani tabloidima), gledajuci big brothers-e i slicno, pa je nepoznavanje glavnih gradova, samo jedna od manje bitnih manifestacija posvemasnjeg zapustanja svoga mozga, duha i duse.

pa mi je drago da barem u skoli mogu cuti, za ekonomije drugih drzava, kemijske formule, fizikalne zakone, filozofske postulate i slicno.
Kad sam ovo pročitala zasvirao mi je u ušima Mozartov Requiem...Dies Ira Dies Illa...bijes i dinamika iz tog stavka otprilike su jednaki mom antiushićenju kad pomislim na koji način mediji proizvode idiote i zamorce za potrošnju. Ali o tome jesam već jedno 12786439187 puta.

Zorana
11.09.2006., 11:49
Seni, vezano za vrtice, u pravu si. Malo sam se jutros raspitivala i to je to.
Sto se skola tice, problematika je malo zesca. Kazu da se austrijske drzavne skole ne mogu bas usporediti sa privatnim skolama, ni po provodjenju programa ni sto se tice skrbi djece. Znaci, drzavne skole se vec u samom startu gledaju kao nesto sto je za ljude niske platezne moci, srednju nizu klasu itd. Na kraju se uvijek dodje do toga da onaj tko moze platiti, dobije i bolju uslugu. Ja bas nisam sigurna koliko bi ovo sa uvodjenjem cjelodnevnih skola pomoglo situaciji. Jer nemotiviran ucitelj ostaje nemotiviran ucitelj, bez obzira radi li sa djecom pola dana ili citavi dan.

seni
11.09.2006., 11:55
virgo :heart:

mislim da je to vazno napomenuti, jer neprestano slusamo, kako je skola kriva sto ljudi poslije u svojim 25, 30, 40-ima ..itd, vise ne vladaju sa puno materije koju su ucili u skoli.
pa ako nesto ne vjezbas, necim se ne bavis, mislim da je vrlo za ocekivati da ces sve pozaboravljati.
bez obzira naucio to u "normalnoj", montessori, waldorf ili nekoj drugoj skoli. ili kroz HE.

mnogi ljudi zaborave cak i razmisljati. ali mislim da za to ne mozemo kriviti skolu, ni ucitelje.

seni
11.09.2006., 12:11
Kazu da se austrijske drzavne skole ne mogu bas usporediti sa privatnim skolama, ni po provodjenju programa ni sto se tice skrbi djece. Znaci, drzavne skole se vec u samom startu gledaju kao nesto sto je za ljude niske platezne moci, srednju nizu klasu itd. Na kraju se uvijek dodje do toga da onaj tko moze platiti, dobije i bolju uslugu.


nisam bas sigurna. mislim da se tu radi o cetvrtim u kojima zivi puno migranata. jer drzavna skola mora upisati djecu koja pripadaju doticnoj skoli po mjestu stanovanja. privatne skole ( u to spadaju i montessori i waldorf i slicne privatne incijative) ne moraju.
pa se onda desava da svi koji si to mogu priustiti "bjeze" iz drzavnih skola, ako u razredu veliki dio djece ne govori njemacki. u smislu da se ne radi o tome da li je dijete rodeni austrijanac, nego o tome da li vlada njemackim jezikom.
posto privatne skole kostaju, ne mogu si ih svi priustiti. (u tom smislu i montessori i waldorf vaze kao "elitne")

u cetvrtima u kojima je sastav stanovnistva drukciji, mislim da su skole slicne kvalitete, ali mozda razlicito usmjerene.

white_musk
11.09.2006., 12:17
kikica kaže: hvala bogu da nisi učiteljica / profesorica!! :lol:

zato se ne petljam u ono što ne znam. ali!

mogu podržati svoje dijete u onom što želi naučiti, mogu mu nabaviti literaturu koju želi čitati, odvesti ga na mjesta koja želi posjetiti, itd... na taj način mogu dopuniti ono što ne dobiva u školi.


sto bi rekli u Bosni,taman tako :)

Mony
11.09.2006., 14:28
Saradadevii, ja se tebi iskreno divim!
Ne poznajem te osobno, ali iz tvojih postova uvijek zraci takva smirenost, produhovljenost, znanje, i sposobnost da sve to prikazes vanjskom svijetu.
Ovo je bilo OT, ali nisam to mogla drzati u sebi nakon svih tvojih procitanih postova, a posebno nakon sto iscitah cijeli ovaj topic.
O vremenu skole jos nisam pretjerano razmisljala, a prvo sto mi je palo na pamet, naravno prije nego sam vidjela neka tu razmisljanja, jest kako je skola definitivno nuzna. Sada je moje misljenje malo drukcije, no i da se potpuno promijenilo to ne bi znacilo da se na kraju ne bih pokorila sistemu. Jer cijeli stil zivota malo kome dopusta da donese drukcije odluke.
Mi sada tek pocinjemo s bitkama oko vrtica, i nakon citanja ovoga shvacam da moje razocarenje sistemom i moje dvojbe oko toga je li njemu doista potrebno da ide u neku instituciju, u koju pokazuje da ne zeli, nisu sulude. No, zivot nas nazalost tjera da donosimo odluke koje se protive nasim instinktima.
A sve samo zato (sto i J.S.Mill pise u svojim radovima) sto je drustvo krojeno tako da kontrolira svaki nas pokret.
Ja priznajem da nisam dovoljno jaka (i kada bih bila u situaciji - financijskoj prvenstveno) donijeti odluku o takvoj vrsti skolovanja svog djeteta. Jer ona vuce sa sobom i stvari koje ne mozemo predvidjeti.
Ono sto mene zanima je kako se u skolovanjima kod kuce organiziraju susreti s vrsnjacima, i s kojima ako su mnogi u skolama; kako se provjerava znanje, a posebno pitanje kako roditelj provjerava samog sebe, ukoliko je u pocetku takav sistem da se ne uzima tutor?

Saradadevii
14.09.2006., 00:17
Mony, :)
Hvala ti na velikodusnim komplimentima...

Moj motiv za zapocinjanjem ovakve diskusije je bio da zainteresiram roditelje za izvaninstitucijski oblik brige o djeci i neskolski nacin obrazovanja te da podijelim s onima koji imaju za to simpatije, ideje, iskustva, nedoumice itd... I da se razvije diskusija s onima koji su skepticni, sto na kraju tvori najveci dio ovoga topika (i sto je potjeralo martu :) )
A sve to jer mi se nekako cini kako u Hrvatskoj postoji pomalo tvdi stav prema tome, mozda ne toliko zbog toga sto svi "tvrdo" misle, koliko zbog toga jer se cini kao da je izbor nemoguc i da jednostavno mora biti kako jest, jer roditelji nisu podobni ili drustvo u cjelini ili ekonomija itd...

Mislim da je dobro to propitivati i saznavati da se moze drugacije, iako to rade ljudi koji su negdje drugdje i zive u nekakvim drugim uvjetima.
(I demokracija je bila nekada za neke druge ljude koji zive negdje drugdje i koji su imali drugacije nacionalne povijesti....)

Druzenje s vrsnjacima, kao i druzenje s drugom djecom, nije problem u VB jer je ovdje EO relativno rasireno (recimo, pola posto djece "skolske dobi", mozda i nesto vise).
Postoje godisnja kampiranja, festivali, susreti, tjedna druzenja, zajednicki odlasci po muzejima i slicnim ustanovama (ovdje su muzeji vrlo interaktivni i edukativni, a u Londonu ih ima na pretek, tako da cijele godine ih mozes pohoditi a da ti ne uzfali edukativnih sadrzaja. Osim toga, vecina ih je besplatna i zanimljiva i odraslima)
Ali i u Zagrebu, npr. bi bilo dosta takvih sadrzaja, a udaljenosti koje ja prijedjem da dodjem do nekog muzeja u zapadnom Londonu su otprilike kao da odem do Rijeke ili Cakovaca ili Pozege. Dakle, ne treba biti vezan za jedno mjesto.

Osim toga, djeca koja idu u skolu, imaju i neko slobodno vrijeme poslije skole (iako ne jako dugo, barem ne ovdje jer zavrsavaju oko 3).
Osim toga, postoje poslijeskolske aktivnosti na koje moze svatko ici.

Nama je relevantno i to sto imamo krug prijatelja od kojih neki salju djecu u skolu, a mi se s njima vidjamo i druzimo vikendom ili idemo na zajednicka ljetovanja, zimovanja itd...

Fleksi skolovanje je isto opcija; u dogovoru sa skolom, dijete moze pohadjati skolu odredjeni broj dana u tjednu, a ostatak uci izvan skole.


Testiranje znanja nije nekako popularno medju EO obiteljima. Ima onih koje to rade, ali vecina sa kojima sam ja kontaktirala , to ne rade.
Ako hoces dijete testirati, das mu neke nacionalne testove. Mislim da mozes unajmiti ispitivace koji to mogu napraviti na nekom formalnijem nivou. Recimo, kao da se u Hrvatskoj legalizira EO pa mozes doci odredjenih dana u lokalnu skolu i dijete moze polagati ispit.
Ispitivanja su uvijek pismena i uvijek su na nacionalnoj razini (dakle, za sve ista)
Ali, meni je to toliko daleko, da nisam puno razmisljala o tome, jer mi je jedna od vecim privlacnosti EO u tome da dijete nije izlozeno testiranju.

A roditeljsko testiranje....to mi je jos dalje! Od kada su me prestali testirati, bas uzivam u onome sto ucim.

Saradadevii
14.09.2006., 01:04
ako moze da na jednom mjestu napises, knjige i linkove o HE, koje bi ti preporucila za pocetnike?

Stavila sam neke linkove na pocetku, evo ih opet

http://www.holtgws.com/index.html
o John Holtu i Growing Without Schooling

http://www.education-otherwise.org/
o Education Otherwise, udruzi koja pomaze i podupire HE

http://www.freedom-in-education.co.uk/
Freedom in education, web site Garetha Lewisa, HE tate koji zivi u Francuskoj, ima puno dobrih ideja

http://www.home-education.org.uk/menu1.htm
jos jedna HE obitelj, Jan i Mike Fortune Wood, izdaju casopis i knjige

http://www.heas.org.uk/
Home Education Advisory Service

http://www.home-ed.co.uk/links.html


http://home-ed.info/TSindex.htm
zanimljivi i informativni clanci o HE

http://www.he-special.org.uk/
HE obitelji s djecom koja imaju posebne potrebe

http://www.schoolhouse.org.uk/resource.html
skotska udruga za HE obitelji

Knjige:

Free Range Education, Edited by Terri Dowty
Zbornik clanaka koji su pisali razliciti roditelji iz VB koji HE, zasto, kako , kako im ide itd….

Teach Your Own, John Holt
(UK edition issued August 1997, dopisivao dijelove nakon Holtove smrit suradnik Pat Faringa)
Confronts head-on the common objections to home-education and offers practical guidance to would-be 'educators'. Issues such as socialisation, serious play, children at work, and the benefits and problems of living with children all day are discussed by John Holt in this down-to-earth manual, much of which is based on parents' experiences. (206 pages)

To je jedna od posljednjih knjiga J. Holta koja specificno govori o HE, najbolja za pocetak.

Preporucujem i druge njegove knjige u ovom redosljedu:
How Children Fail
How Children Learn
Learning All the Time.

Knjige-prirucnici (kako i sto)

The Unschooling handbood: How to use the whole world as your child's classrom, Mary Griffith
Kao neki prirucnik, kako se mogu stvoriti prilike za ucenje osnovnih "predmeta" , citanje, pisanje, znanost itd….Nije toliko konkretno koliko prica nacelno

Ova sljedeca je puno konkretnija, napisao ju je tata ciji sam clanak stavila na topic,
Gareth Lewis, One-to -One A Practical Guide to Learning at Home, age 0-11
Meni se jako svidja, valjda mi njegov stil pase, inspirativan mi je Poglavlja su Art, writing, reading, maths, gardening, cooking, crafts, additional subjects I jos neka .ima I crteza, kako npr. kackati i vesti…..
Izdaju casopis koji je na
http://www.jamboree.freedom-in-education.co.uk/magazine/home%20education%20magazine.htm

Postoji i nastavak za starije
Gareth Lewis, One-to -One A Practical Guide to Learning at Home, age 12-18

Doing it their way, Jan Frotune-Wood, akademski pristup, teorija HE

Educating Children at Home, Alan Thomas, rezultati istrazivanja o HE, zasto, kako, ima nekih primjere kako djeca neformalno uce

Dumbing Us Down, John Taylor Gatto
ne toliko o HE koliko o kritici skole u SAD, kratka knjizica, ali puno dobra

I naravno, Ivan Illich Deschooling society

Od casopisa dobar mi je britanski, tek poceo izlaziti i tezi objavljivati miks akademskih tekstova i osobnog iskustva o HE
http://www.home-education.org.uk/menu1.htm

Podugacak mi je popis....

Za pocetak bih preporucila
Holt: How Children Fail
Holt: Teach Your Own
Fre Range Education
Gatto: Dumbing us down

seni
14.09.2006., 11:33
Saradadevii, hvala. :naklon:

vidim da cu morati uvesti nocne sihte, ne bi li savladala pozamasan popis. ;)

Mony
14.09.2006., 13:03
Saradadevii, definitivno je super cuti nesto sto nam se u nasoj zemlji cini nedokucivim, a vani vrlo izvedivim. Ali onda kada to cujes mogucnost da se to ovdje provodi ti izgleda jos daljom.
A ja imam jos par konkretnih i vrlo tehnickih pitanja tipa: kakva onda mora biti raspolozivost roditelja???
Mislim, mogu li oni biti zaposleni full time, ali ako jesu gdje je dijete dok oni rade, opet ga netko mora cuvati....
I prolaze li oni neku obveznu literaturu, testiranje kod nekih psihologa (ili koga vec) da su sposobni sami educirati svoje dijete?
A povrh svega, cini mi se da je to za obitelji u kojima jedan roditelj ne radi, ali imaju jako dobra primanja, pa si mogu priustiti takve izlete i slicno.
Mislim, ovak ako razmisljam iz potpuno prizemnog gledanja na svijet, ali vrlo realnog ;)

Saradadevii
14.09.2006., 13:10
Seni, ako imas ideju da djeca puno nauce u skoli, osobito ona koja su "dobri ucenici", odlikasi itd..., preporucujem da krenes s How Children Fail.

Ako nemas tu ideju, kreni odmah na Teach Your Own.

Meni je How Children Fail bila eye opener, iako sam vec bila duboko zagrizla za ideju HE i prije no sto je procitah.
Ali, dok bih prije djelomicno potpisala ovaj stav:

mogu podržati svoje dijete u onom što želi naučiti, mogu mu nabaviti literaturu koju želi čitati, odvesti ga na mjesta koja želi posjetiti, itd... na taj način mogu dopuniti ono što ne dobiva u školi.,

nakon razmisljanja potaknutih tom knjigom, vise ne mogu ni djelomicno potpisati. Skola mi se sada cini kao opstruktorica stvarnog znanja, ometalica...

A prema ovome

Meni je škola mjesto gdje kompetentni ljudi prenose znanje
sam uvijek bila skepticna...sada mislim da jednostavno to nije istina, tj, da su rijetki kompetenti, iako su svi ili vecina kvalificirani.

Saradadevii
14.09.2006., 13:45
kakva onda mora biti raspolozivost roditelja???
Mislim, mogu li oni biti zaposleni full time, ali ako jesu gdje je dijete dok oni rade, opet ga netko mora cuvati....

Oba roditelja s punim radnim vremenom (od 8 sati) je vjerojatno tesko izvedivo, a da to ne bude scenarijo da se mama i tata uopce ne vidjaju. Ali, opet, postoje profesije u kojima si zaposlen u punom radnom vremenu , a ne radis 8 sati, npr. prosvjeta, vrticka njega.... (u Hrvatskoj, ovdje te profesije rade 8 sati dnevno).

Vecina mama koje sam nedavno srela i koje HE, istovremeno nesto i rade, volonterski ili placeno ili oboje. Jedna obitelj ima situaciju da otac radi do 3 sata (sto ako pocne u 7, jest puno radno vrijeme, a nakon 3, mama ide na posao (nisam skuzila sta radi, niti da li tata radi od kuce ili ima svoju firmu ili nesto slicno)

Rad od kuce je definitivno opcija koja HE cini jednostavnijim;
neki imaju vlastiti business (npr distribucija i prodaja platnenih pelena, slingova i slicnog...na liniji s attachment parentingom koje prakticiraju pa se ne odvajaju od svoje djece, nego rade uz njih);
neki zive na vrlo niskom budzetu neko vrijeme dok su djeca mladja, a poslije rade part-time:
neki traze fleksibilno radno vrijeme (mm tako moze biti kod kuce dan i pol, kada ja radim na skracenom radnom vremenu, uz nizi kucni budzet)


Ako je prosirena obitelj prisutna (kod mene je to trenutno situacija, iako samo privremeno), tada su opcije jos sire, npr. povremeni posao, posao na odredjeno vrijeme itd...

Nedavno sam upoznala nekoliko mama koje su isto doule a HE, recimo, doularenje je super profesija za HE obitelji; neke su bile socijalne radnice pa sada udomljuju neku djecu i dobivaju mjesecnu naknadu od drzave za to; svako se snalazi na razlicite nacine.

Ipak, zena je uglavnom ta koja ide u fleksibilnost, skraceno radno vrijeme itd...Dakle, mozda nije opcija za one zene koje zele razvijati karijeru koja zahtijeva puno posvecenosti i prije i poslije i za vrijeme posla.
Ali i takve, ovdje vrlo cesto rade na skracenom radnom vremenu, npr lijecnice koje imaju malu djecu.


I
prolaze li oni neku obveznu literaturu, testiranje kod nekih psihologa (ili koga vec) da su sposobni sami educirati svoje dijete?


U VB nema nicega takvoga. Roditelj ne treba dokazati da je sposoban jer je , prema zakonu, njegova duznost da se brine za obrazovanje svojega djeteta, a on tu duznost moze prenijeti na drzavu, ako hoce.
Dijete ne treba nikada biti prijavljeno da je HE, ali nastoje to promijeniti.

Samo ako netko prijavi da dijete ne dobiva odgovarajuce obrazovanje, samo tada roditelj mora nekako pokazati da dijete dobiva obrazovanje, ali ni to ne ukljucuje ni testiranje roditelja niti testiranje djeteta.
Nisam cula ni za jedan takav slucaj, djeca obicno bjeze iz skole i markiraju pa su neki roditelji zbog toga zavrsili u zatvoru (jer se kao ne brinu dovoljno da dijete bude u skoli)A povrh svega, cini mi se da je to za obitelji u kojima jedan roditelj ne radi, ali imaju jako dobra primanja, pa si mogu priustiti takve izlete i slicno.

Meni se to cini kao dobro utemeljeni stav koji se ne preispituje, nego se uzme kao zdravo za gotovo...Situacija u Engleskoj jest drugacija nego u Hrvatskoj i moglo bi se o tome diskutirati.
Ali ako samo gledam situaciju ovdje, bez poredbi, mnogi se roditelji vracaju na posao nakon 6 mjeseci, jer tada prestaje ikakva naknada za porodiljski, prije sest godina su se vracali nakon cetiri mjeseca , prije nekog doba nakon tri mjeseca, sve ovisno o tome koliko je drugo trajala naknada. To moze potvrditi stav da su ljudi, zbog ekonomskih razloga prisiljeni ostavljati djecu u institucije, ali moze se promatrati i s druge strane, jer ta naknada je toliko niska, da ju je moguce nekako ili zaraditi kroz rad na skracenom vremenu ili pritegnuti kais na neko vrijeme ili promijeniti nacin zivota i troskove, ili nesto drugo... Ideje i mogucnosti dolaze, ako se o njima razmislja i traze nacini kako ih ostvariti.


Citala sam o samohranim majkama koje HE, o obiteljima u kojima samo jedan roditelj radi na prosjecnoj placi, dakle cijela obitelj je ustvari low income family; Veronika Robinson, izdavacica casopisa The Mother, zna zanimljivo o tome pisati, jer je njezina obitelj na low income.
Ali kada citas o njihovim troskovima i potrebama, vidis da su oni isto nesto nizi (kazu da u 21. stoljecu tri R vazna u zivotu vise nisu Reading (W)'riting i (A)'ritmethics, (to se apsolvira usput) nego Reduce, Reuse i Recycle.... :)

sarah
18.09.2006., 00:21
Saradadevii

bas sam uzivala citajuci tvoja izlaganja
.Ja sam se sa HE susrela kao tinejđerica u US. Jednom sam nekoliko dana provela u gostima kod dvije HE obitelji , jedna sa 6 a druga 10ero djece (5 vlastite i 5 usvojene djece). Kod ovih posljednjih sam bila impresionirana malom ucionicom u njihovoj kuci, pomalo starinskog izgleda ali s kartama svijeta, knjigama, geometrijskim tijelima. Moram reci da mi se ta prostorija i nakon toliko godina urezala u pamcenje kao izuzetno topla i protkana nekom energijom, tesko mi je to opisati, ali to je za mene i danas prikaz nekog mjesta posvecenog poput hrama u cast znanju. Nesto sto bi skola trebala biti.

Koliko sam shvatila tvoj interes za ovu temu nije samo filozofski vec pretpostavljam i duhovni. Odmah si me podsjetila na nekoliko mojih americkih prijateljica koje HE svoju djecu, ne cijepe ili selektivno cijepe, vegani, mame radjaju doma... Njihovi korijeni su religiozni (protestantsko mesijanski), ali prije svega duhovni i u skladu s prirodnim aspektom naseg postojanja, nazalost potpuno zanemarenog u danasnjem novom drustvu.
Zanimljivo mi je primjetiti da bez obzira na izvoriste koje nas usmjerava, ako se sebe dozivljava dubinski pa tako i svoju djecu, HE je tako nesto prirodno i svrhovito.

I da upravo se sjetih, kod one obitelji sa 6ero djece, za doruckom se razgovaralo o Europi, meni u cast, o glavnim gradovima, povijesnim dogadjajima,2.svj.ratu... Bas kako si rekla, uvijek i svugdje se uci. Samo ovisi kakav je stav roditelja i kako su djeca priviknuta na takvu komunikaciju.
Ja bi osobno vrlo rado iskusala HE u kombinaciji sa par dana skole kad bi se sve situacije poklopile=financije, posao, zemlja boravka...

A i nadam se doci do neke od knjiga sa tvog popisa.Nadam se da ces i dalje pisati o svojim iskustvima na ovu temu.Pozdrav.

Saradadevii
22.09.2006., 06:29
Zanimljivo mi je primjetiti da bez obzira na izvoriste koje nas usmjerava, ako se sebe dozivljava dubinski pa tako i svoju djecu, HE je tako nesto prirodno i svrhovito.

upravo tako...
U SAD-u je religiozni razlog puno jaci nego u Europi, ali ovo sto spominjes, prirodni kontinuitet skrbi za djecu, je razlog koji cesto cujem od roditelja u VB.
Ako ne delegiras lijecnicima da ti vode trudnocu, ako im ne delegiras da ti vode porod, ako ne institucionaliziras rodjenje svojeg djeteta, ako ne delegiras brigu i odgovornost za njegovo zdravlje, zasto bi delegirao skrb o njemu profesionalcima , kada napuni godinu ili dvije ili sest.
Teorija da dijete tada (s jednom, dvije ili sest godina) ima neke povecane potrebe koje samo institucija moze zadovoljiti, je, prema mojem misljenju, pogresna, ako se radi o relativno zdravoj i uravnotezenoj porodicnoj i drustvenoj okolini.

Ako se krene obrnutim redosljedom, moze se reci: viskoki stupanj spremnost ida se delegira vlastita odgovornost za skrbi i obrazovanje djece instituciji, privatnoj ili drzavnoj, povecava stupanj spremnosti da se sve ovo ostalo delegira, voljno ili nevoljko, profesionalcima i institucijama.

Dakle, autonomiju radjanja je tesko ostvariti u drustvu koje ne dozvoljava autonomiju obrazovanja, jer su oboje usko povezane i odrazavaju percepciju pojednica (zene/roditelja) i njegov polozaj u drustvu.

Institucije i profesionalci su potrebni i dobro ih je imati, ali su puno manje potrebni i nisu svima i neprestano potrebni; ono sto danas imamo u vecini drustava je svojevrsna tiranija institucija, birokratizma, racionalizma i profesionalizma.
Jedna od meni tuznijih stvari koje sam na forumu nedavno procitala, a koja ilustrira snazan utjecaj ove tiranije, je stav da bi djeca, da ne idu u skolu, ostala na vrtickoj razini svojih znanja i saznaja... :cry:

Irena001
22.09.2006., 07:30
kikica kaže: hvala bogu da nisi učiteljica / profesorica!! :lol:

zato se ne petljam u ono što ne znam. ali!

mogu podržati svoje dijete u onom što želi naučiti, mogu mu nabaviti literaturu koju želi čitati, odvesti ga na mjesta koja želi posjetiti, itd... na taj način mogu dopuniti ono što ne dobiva u školi.

Ovo potpisujem od A-Ž :)

Saradadevii
22.09.2006., 07:40
pa i meni bi bilo drago da ne postanem uciteljica/profesorica svojemu djetetu... :)

s ostatkom citata se ne slazem, a zasto, to je vec bjelodano, sto bi kolege filozofi rekli...
Ali nije nigdje objasnila ni sorciere, ni ti niti white musk, zasto mislite da ne znate obrazovati svoju djecu, nego su uciteljice za to podobnije.
Tj. nije objasnjeno ovdje, vjerojatno je vec negdje drugdje receno.

mendula
22.09.2006., 09:16
Ako roditelj želi uspješno HE (doma obrazovati :) ) svoju djecu, prije svega on sam treba biti željan znanja i imati dinamičan unutarnji život. Dijete puno pita, kad-tad traži detaljne i sveobuhvatne informacije o temama koja ga zanimaju, a roditelj se mora dobro potruditi da nađe odgovore, ili bar pravi put do njih. Mislim da inertni roditelji (tabloido-, bigbrotherido-,...ljupci) nisu spremni toliko svog vremena posvetiti djeci. Lakše ih je dati u školi. Nisam sigurna ni da ja jesam. Ali vjerujem da je s tim kao i sa AP: što više uložiš, lakše ti je i ljepše s djetetom i dijete ima kvalitetniji život. Mislim da bi HE nužno i mene oživio. Ako se bojim takvog obrazovanja za svoje dijete, bojim se da ću ja posustati, ne da nisam kompetentna.

Saradadevii
22.09.2006., 09:40
zanimljiva mi je poredba koju si napravila s AP...
mislim da je i za jedno i drugo potrebno imati povjerenje u djecu (ili ljudsku prirodu ili nesto slicno) i povjerenje u sebe. Nitko nema to u apsolutnom smislu i svatko moze oboje izgradjivati, ako to zeli.

prije par godina sam razmisljala kao ti (da samo neki roditelji to mogu, jer su sami znatizeljni itd...). Sada sam sve vise sklonija reci da svaki roditelj to moze, ako zeli. Problem je sto je dug put do zelje, zbog svih vec navedenih razloga.

22.09.2006., 11:39
Ako se bojim takvog obrazovanja za svoje dijete, bojim se da ću ja posustati, ne da nisam kompetentna.

Ako te dijete pita kako konstruirati prodor kugle i hiperboloida jer po instinktu obožava deskriptivnu geometriju ili postane prirodoznanstveni freak pa pita zašto čudnovati kljunaš nosi jaja ili kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...ja nisam bome uvjerena da sam baš kompetentna...

Saradadevii
22.09.2006., 11:49
dovoljno si kompetentna pogledati u enciklopedije, Internet, knjiznice, nazvati i pitati prijatelje ili strucnjake u raznim institucijama koji to tebi ili djetetu (ovisno o njegovim godinama) mogu brzo pojasniti. Informnacije su danas toliko lako dostupne, nisu povlasteno blago male grupe ljudi, iako su jos uvijek povlastene.
Ono sto jest povlasteno blago male grupe, jos uvijek, kao sto je navijeke bilo, jesti istinsko znanje (ono s razumijevanjem, primjenom, kreativnoscu)
A to skola, prema mojem misljenju, ne potice, nego dapace, suzbija.

Sto opet vodi prema temi zasto je skola mozda losa za obrazovanje (a ne vise sto je to dobroga u HE)

VedranaV
22.09.2006., 16:41
Ako te dijete pita kako konstruirati prodor kugle i hiperboloida jer po instinktu obožava deskriptivnu geometriju ili postane prirodoznanstveni freak pa pita zašto čudnovati kljunaš nosi jaja ili kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...ja nisam bome uvjerena da sam baš kompetentna...

Ti si to učila u školi? Ili se to sad uči u školi?

Saradadevii
22.09.2006., 17:33
kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...bas bi me to zanimalo saznati u detalje (onako ugrubo znam). Kada sam ja isla u skolu, to se nije ucilo. Kemija se poducavala na vrlo apstraktnoj razini (ili prekticnoj koja je meni bila totalno nezanimljiva...recimo one koksare i peci...)
Da mi je slucajno palo na pamet ovo pitanje i da sam se usudila pitati profesoricu kemije (u sedmom, osmom razredu), imam feeling da mi nekako ne bi to pojasnila. Ali, recimo i da bi, problem je stvarno u tome sto meni NIKADA nije palo na pamet da nesto pitam, niti ikome u mojem razredu. Stvarno se ne sjecam je li ikada itko ista pitao....
To je tek doslo pred kraj srednje i pitanja profesorima su bila izuzetak i rijetka.
Cak i na faksu...profesori izlazu, studenti pisu ili slusaju, ne usude se pitati.
Moj drugi predmet je imao malu grupu, bila je kucna atmosfera :) , sastajali smo se kod jedne profesorice kod kuce na zakuskama i cakulama i puno toga se pitalo...

Nas na professional developmentu uce kako predavac treba pitati 20 posto pitanja tijekom nastave, a ostalih 80 posto treba doci od studenata.
Nemoguce.
Ili nisu zainteresirani pa ne pitaju, ili se boje pa ne pitaju ili misle da ce ispasti bezveznjaci pred kolegama ili nesto drugo.

Izuzetak je Chris, HE student. E, on pita li pita

lalah
22.09.2006., 20:16
Ako te dijete pita kako konstruirati prodor kugle i hiperboloida jer po instinktu obožava deskriptivnu geometriju ili postane prirodoznanstveni freak pa pita zašto čudnovati kljunaš nosi jaja ili kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...ja nisam bome uvjerena da sam baš kompetentna...

Ti si to učila u školi? Ili se to sad uči u školi?

sory :lol: :lol: :lol: :*

samaritanka
22.09.2006., 21:19
Kad vidim tko sve danas figurira u formi učitelja, fakat je lutrija dobiti prikladnu učiteljicu za vlastito dijete. Zapravo mi biološki roditelji smo najbolje izmustrirani i već biološki skrojeni kao učitelji vlastite djece.
To je skroz prirodno, međutim problem je u više stvari. Recimo kod mene ako stavim na stranu posao i vrijeme moja osobna konfuznost veliki problem. To bi eventualno odgovaralo Anni, ali Karlo bi bio duboko nesretan jer je skroz na tatu. Dobro možda bi tata mogao preuzeti plan i program, a ja pojedine predmete.
S druge strane veli mi MM da je Škola kod kuće u Njemačkoj strogo zabranjena. I sad mi nagađamo zašto kad druge zemlje ipak imaju razumjevanja za tako nešto. Palo nam je na pamet Kontrola da se eventualno neka NACI škola ne bi rasplamsala.

Inače mi smo predstavnici onih koji nisu svaki dan u vrtiću, a ponekad ni u školi i to rješavamo bez pretjerane priče po školi ili vrtiću.

Mukica
26.09.2006., 11:51
splitala sam topic jer je bio predugacak

nastavak imate na Obrazovanje kod kuce ili "obr. na drug. nacin"-2 (http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewforum.php?f=34)