PDA

Pogledaj cijelu verziju : Upravo se vratili iz bolnice - febrilne konvulzijeStranice : [1] 2

tratincica
14.09.2006., 15:08
vidim da ima vec nekoliko tema na konvulzije ali eto otvaram novu...
u nedjelju smo ujutro rano ustali i bili vani do 12 h...Karlo se ponasao uobicajeno. Na povratku s cruisera na kojem smo bili u posjetu u malenom brodicu do luke bilo je jako vruce pa sam se sklonila u hlad medutim karlo je bio pospan i topao.Posto mu je to otprilike vrijeme za spavanje dosli smo kuci i stavila sam ga na spavanje te provjerila da li je vruc, sasvim normalno je djelovalo i cak me nije ponukalo da izmjerim temp. Provjeravala sam celo svako malo, isto. Kad se probudio nakon 1 h spavanja odmah sam mu izmjerila temp jer je vec djelovao umorno i bio je topliji. 38.9. Odmah sam mu dala sirup. U roku od 5 min poceo je povracati i za par sek primjetila sam da se neprirodno drzi. Pogled mu se udaljio i vidjela sam da gubi svjest (nije prevrnuo okice medutim bilo je ocito da me ne vidi) a tijelo mu je poprimilo neuobicajen polozaj i bilo je u laganom grcu. Odmah sam zvala hitnu i trcala s njim tako na Pile (zivimo u starom gradu pa da je hitna ulazila u grad potrajalo bi duze). Sjeli smo u vozilo a ovo dvoje koji su dosli sjeli su naprijed i pustili me da sama s djetetom koji se gubi unutra vristim i panicarim a da se nisu ni okrenuli. Sreca je jedino sto sam odmah reagirala i sto su dosli vrlo brzo pa smo na hitnu stigli za nekoliko minuta. Jos u autu usta su mu pomodrila i izlazila mu je pjenica na usta te je lagano trzao. Odmah je dobio klizmu dijazepama i sad ni sama vise nisam sigurna kada fenobarbitol, u dnevnoj bolnici ili na hitnoj. Mislim da je napad odmah stao a on je jos nekoliko minutica tako prozirno gledao pa zaspao. Dok se nije probudio par sati kasnije i rekao mi mama poljubi me i jako me zagrlio, te poceo gledati kakav je krevetic i malo oko sebe mislila sam da cu umrijeti.Uglavnom, dosad ste vec shvatili da je to iskustvo tako ruzno da ne zelim da ga itko ni vidi a kamoli dozivi.
Nalazi su svi uredni...malo poviseni leukociti koji su se iduci dan prepolovili, te takoder secer ali kasnije normalan jer je to zbog stresa. EKG uredu, otkriven lagani sum medutim zanemariv, jer za malenu djecu to je dozvoljeno. Napravili su i ultrazvuk srca za svaki slucaj. EEG uredu medutim doktorica ipak zeli biti 100% sigurna pa nas je narucila na kontrolu EEG za 3 mj. Uzrok je obicna trodnevna viroza medutim moje djete reagira na temperaturu jace i odsada naravno treba paziti najmanji znak temp te odmah skidati a za krajni slucaj imamo klizme dijazepama. U bolnici je bio do danas. Od jucer uopce nema temp i otpusteni smo uz govore svih doktora na odjelu da to nije tako strasno kako se nama cini, da se to dogada s malenom djecom, da se ne mora ponovit vise nikad. Do 5 god kad im se razvija imunitet potpuno da postoji mogucnost da se napad vrati.
Nisam napisala da sam i ja u djetinjstvu imala febrilne konv. pa je i tu genetski fator u pitanju takoder.Nije dobio nikakv antibiotik, nikakvu terapiju osim sto su mu snizavali temp. cepicima.
Imam osjecaj da vise nikad necu mirno spavati, da cu visit s toplomjerom dan noc nad njim....

ms. ivy
14.09.2006., 15:12
o, miš mali. :( ne ponovilo se!

molim te, napiši nam ŠTO treba napraviti u slučaju konvulzija (osim trčati na hitnu, jasno).

Andora
14.09.2006., 15:16
:(
jel mu ovo prvi put da ima konvulzije i znaš li koliku je temperaturu imao u trenutku grčeva?

ninet
14.09.2006., 15:16
Ljubim vas oboje i ne ponovilo se!
:heart:

tratincica
14.09.2006., 15:22
da, ovo je prvi put. pa mislim da je nazvat hitnu jedino rijesenje jer ja sad za ubuduce imam te klizme dijazepama koje moram dati ako pocinje napad tj ne skida se temperatura paracetamolom i tusiranjem. a posto to nema nitko kome se to dogada prvi put....

tratincica
14.09.2006., 15:24
5 min ni toliko prije je imao 38.9 - kad se to pocelo dogadat povracanje i konvulzije vise nije bilo vremena za mjerenje...sve se izdogadalo u par minuta. u dnevnoj bolnici vec je imao nizu temperaturu pa su rekli da je ipak ostalo nesto paracetamola tj stiglo djelovati.

Andora
14.09.2006., 15:26
ja sam čitala da je najvažnije djetetu oslobodit dišne puteve i ostavit ga u tom položaju, dakle ne micat ga dok ne prođe.
mogu samo mislit kako teće vrijeme dok grč traje. :(

mamma san
14.09.2006., 15:28
Uh..Tratinčice.... :(

buby
14.09.2006., 15:30
joj, :taps:
ne ponovilo se, i ja kažem
:heart: tvom :saint:

tratincica
14.09.2006., 15:45
da i ja sam to procitala na forumu a sigurno je jos negdje spomenuto - medutim, za konvulzije je vazno da sto manje traju da ne bi nastala ostecenja usljed istih pa mi je jedno s drugim nespojivo a i ne znam kako bi mogla sjediti i cekati da to prode....koliko bi trajalo? kako bi prestalo?
djete tako uzasno izgleda da ne znam tko bi mogao cekati...

Asimon
14.09.2006., 15:47
ajme, strašno mi je žao što ste to morali preživjeti! :taps:
Ne ponovilo se! :love:

tratincica
14.09.2006., 15:59
Preporuke roditeljima za sprečavanje grčeva kod djece s visokom temperaturomDjeci sklonoj grčevima uz visoku temperaturu kod svake bolesti praćene visokom temperaturom (do 5 godine života), potrebno je pratiti znakove koji upućuju na bolest kao i temperaturu. Ukoliko je rektalna temperatura preko 38o C, potrebno je:

1. Zadržati dijete kod kuće, napajati s dosta tekućine, mjeriti dalje temperaturu.

2. Poraste li temperatura iznad 38,5o C, daju se čepići ili tablete paracetamola (djeci od 1 godine čepić a 125 mg 3 x dnevno, od 2 godine a 250 mg ili tablete 3 x

tratincica
14.09.2006., 16:05
Liječenje napadaja febrilnih konvulzija

Većina napadaja spontano prolazi nakon nekoliko minuta. Ukoliko napadaj traje prekida se od strane liječnika davanjem diazepama intravenski (djelovanje trenutno), a ukoliko se lijek ne može dati intravenski, što nije rijetkost u malog djeteta, diazepam se primijenjuje rektalno (u debelo crijevo) u obliku mikroklizme (djelovanje unutar 10 minuta nakon primjene). Ovo je dobra alternativna metoda za liječnika, a jedino sredstvo u rukama roditelja koji na taj način mogu prekinuti napadaj.
Dijete u napadaju treba položiti na bok ili pažljivo na trbuh da ne dođe do zapadanja jezika. Nije potrebno djetetu nasilno otvarati usta iz straha roditelja da ne dođe do gušenja. Poduzeti sve raspoložive mjere za snižavanje temperature.

Freja
14.09.2006., 23:19
Ja mogu ponuditi malo dobro, ali i malo loših vijesti povezanih s konvulzijama. Naime, i ja sam se nadala da smo ih vidjeli samo jednom i da je David među onim sretnicima kojima se nikada više ne pojave. Stvarno se nadam, Tratinčice, da ste vi u toj kategoriji. Mi, na žalost, nismo. Nakon prvog slučaja, koji se zbio kad je Davidu bilo 7,5 mjeseci (njegova prva viroza i temperatura ispod 39), ponovile su se jos dva puta - svaki puta u prvom naletu temperature, dakle kao prvi simptom boleštine. Baš zbog toga, unatoč tome što klizme, čepiće i toplomjere nosimo sa sobom u svakoj torbi i imamo na nekoliko mjesta u stanu, ponavljanje konvulzija nismo uspjeli spriječiti. EEG je u najboljem redu, dapače, neki dan mu je doktorica rekla da ima EEG školskog djeteta (premda su mu samo dvije godine), ali je, na žalost, tome, očigledno sklon. Ruke su nam stalno na njegovom čelu, bojimo ga se ostavljati ikome na čuvanje, ispisali smo ga iz jaslica, sve kako bi spriječili ponavljanje. Za utjehu, Tratinčice, može se naučiti živjeti s time, čak mogu reći da i spavamo, osim kad je i najmanje bolestan ili sumnjiv. Mene tješi činjenica da je svakim danom veći i zreliji i sve bliže danu kad bi to trebalo prestati.
Što se dijazepama tiče, David ima oko 15 kg, ali nam doktorica i dalje prepisuje klizme od 5 mg, tako da se bojim da općeg pravila nema i najbolje je slijediti što nam kažu. Valjda. Važno je da se ne daju više od dvije klizme u 24 sata. Nakon klizme djeca su jako umorna i duboko i dugo spavaju. Mene je to prvi puta zbunilo i bila sam u još većem strahu, pa napominjem da je to očekivano i normalno.
Slika napadaja je grozna i mogu nam ponoviti milijun puta da je to normalno i razmjerno bezopasno, ali dok se događa svaki puta mislim da će mi dijete umrijeti. Srećom, kod nas je uvijek trajalo jako kratko. Zamišljam kako je roditeljima kod čije djece konvulzije traju po deset i više minuta. Tješi me kad ga vidim kako je veselo i sretno dijete, kako raste i napreduje i nadam se da je to najgore što nas je snašlo! Držite se!

Njojza
14.09.2006., 23:34
uh, ja se iskreno nadam da se nece ponoviti :heart:

tratincica
15.09.2006., 09:00
uh freja, zao mi je...sinoc sam iscitavala stranice i stranice svega sto sam nasla o febrilnim konvulzijama a i ljekovima. osim sto mi se cini da sam nasla dovoljno podataka takoder me vecina jos vise i zbunila tj nije me nimalo utjesila. vidim da se malo moze utjecati na to hoce li se napad ponovit jer kako ti sama kazes uza sve mjere opreza napad se moze ponovit i kad raste naglo temp. i kad naglo pada i kad je viskoka i niska...a u vecini slucajeva dogodi se brzo bez mogucnosti reakcije.
najvise me brine upravo to kako cemo normalno nastaviti sa zivotom tj da li cu previse gusit svoje djete konstantnom brigom ima li temp ili ne, smije li previse trcat i igrat se da se ne pregrije, hocemo li izaci vani jer je vruce/hladno.
takoder vecinom sam sama s njim tj muz mi je pomorac pa se moram oslonit maksimalno na svoje instinkte i nosit to sve sama.na drugu stranu MM se osjeca nemocan i jako se brine. tjesi me sto ga je uspio vidit dan prije izlaska iz bolnice kad je vec izgledao super pa se umirio jer je naravno zamisljao da ce ga naci tko zna kakvog tog dana u bolnici.

tratincica
15.09.2006., 09:05
sto koristis za snizavanje temperature?
doktori preporucuju paracetamol a primjetila sam da mu ibuprofen ucinkovitije skine temperaturu. doduse sinoc sam nasla studije u kojima se jasno pokazuje da se djelovanje i jednog i i drugog kroz promatranje djelovanja u nekoliko sati preklapa samo sto djelovanje paracetamola traje krace ali navodno djeluje brze u startu.
kod njega paracetamol manje skine temp i brzo se pocne vracat - onih prvih dan dva kad ima virozu a opet sklonija sam njemu jer vidim da ibuprofen ima i nuspojava vise i da ga pedijatri takoder koriste kao drugu opciju.

ms. ivy
15.09.2006., 09:13
tratinčice, ibuprofen djeluje brže i dulje drži. ne preporučuje ga se koristiti kod nižih temperatura (ja ga andreju dajem samo ako noću ima preko 39 i raste, obično jednom tijekom bolesti). ne znam je li to kod vas preporučljivo s obzirom na brzi pad temperature - svakako provjeri.

pinocchio
15.09.2006., 09:32
:( ajoj, miš mali, šta je morao proći. mogu zamisliti koje su to traume i za vas i za njega.

kako je sada? nadam se da je viroza iza vas :love:

Ineska
15.09.2006., 09:43
ajme Tratinčice strašno... :(
Nadam se da vam se te konvulzije neće više nikada ponoviti!!!

Da li je Karlo da prije ovog napada imao kada temperaturu? Vjerovatno je...ali bez konvulzija ha?
Nina je sklona visokim temperaturama, kada god ima neku virozu temperatura 39...Trodnevnu groznicu imali smo prošle godine sa temperaturom preko 40 popraćenu groznicom i plavim ustima ali hvala bogu bez konvulzija...
E sada mene zanima da li se te konvulzije još stignu javiti (ne daj bože) ili ako nije imala do sada onda ni neće? Zato i pitam da li je Karlo imao prije visoku temperaturu al bez konvulzija?

tratincica
15.09.2006., 10:04
karlo je dva puta prije imao virozu. temp je prvi put rasla dva dana pa prosla a drugi put cak 4 dana. najvise 39.4 ali se uporno vracala vrlo brzo nakon lijeka i kupanja i svih mjera koje bi poduzeli pa smo oba 2 puta isli s njim na hitnu i nije dobijao antibiotik, nalazi bi bili uredni a mi ispraceni rijecima da se vidi da smo roditelji po prvi put, te da smo mu dali premalu dozu lijeka pa se zato nije ucinovito snizila i da djeca mogu imati temp. i do 42 a da to ne bude nista strasno...
ne moras se bojati da ce i tvoje djete dobiti konvulzije. mislim, mala djeca su cesto bolesna i cesto imaju temp a da sad zivis u strahu ocekivajuci da se dogode...

Freja
15.09.2006., 10:53
Ajde po redu. Prvo o normalnom životu. Mislim da se ne moraš brinuti smije li Karlo sad trčati, ići van i sl. Radite sve što biste i inače radili. Febrilne konvulzije nisu bolest i smatram da se treba nastaviti normalno živjeti. Uz sve mjere predostrožnosti. A to kod nas znači da, ako smo bili u društvu djece, pogotovo ako za nekog znamo da je tada ili neposredno prije bio bolestan, sljedećih nekoliko dana pozornije pratimo Davida (puse u čelo, curi li nosić, je li cendrav i sl.). Naučila sam da mi ne smije biti teško izmjeriti mu temperaturu kad god mi je imalo sumnjiv. Uvijek uz sebe imam toplomjer i za ovakve provjere koristim se digitalnim iako nije najpouzdaniji (toplomjeri i mjerenje temperature su posebna priča!), ali mi barem daje približnu sliku. David se već toliko navikao na mjerenja temperature da mu je to najnormalnije stvar. S osamnaest mjeseci je znao reci "Nemam tempejatuju" ili "tjisedam na sest" (37 sa 6). Nakon konvulzija bili smo posvuda - od Australije do Švedske (preko Dubrovnika! :) ). Inače, David je od svojih osam mjeseci bio jako često bolestan. Skoro dva puta mjesečno. Sve neke vizorice, nista ozbiljno, ali sve što ide s temperaturom. I nije zato svaki puta imao konvulzije. Kod konvulzija su najveći problem nagli skokovi temperature bilo na gore ili na dolje pa su nas liječnici upozorili da se mogu dogoditi i kad mu snižavamo temperaturu. Zato se i preporuča dati klizmu ako je već prema 39 da bi se dobilo na vremenu da mu se snizi temperatura.

Mi smo nakon niza mjeseci borbe sa skidanjem temperature konačno shvatili (svi ti to kao govore, nitko dovoljno precizno i dok nismo prikovali našu liječnicu u Vinogradskoj za stolac da nam detaljno objasni što smijemo i što ne smijemo, bili smo prilično zbunjeni). U načelu, kod niske temperature uvijek krećemo s paracetamolom (mi koristimo Panadol baby). Kod nešto viših temperatura ibuprofen, jer kod nekih nam viroza paracetamol nije ni djelovao, a dogodilo se i da smo morali dati Voltaren cepice jer nista drugo nije pomagalo. Zapravo mu u jednom bolesti dajemo kombinaciju. Važno je paziti da je razmak između istoga lijeka prema uputi (paracetamol 4-6 sati, ibuprofen 6-8, voltaren 10), a između dva različita lijeka barem dva sata. Puno je to lijekova i meni baš nije drago, ali i to je bolje nego riskirati da se konvulzije ponovo dogode. Rizik ionako postoji bez obzira na sve. Baš smo prije tjedan dana bili na kontroli i pitala sam doktoricu bi li ipak trebalo izbjegavati voltaren i rekla mi je da je to dovoljno rijetko ako ga dobije kod visokih temperatura i da mu se ništa ne može dogoditi. S voltarenom, osim što šteti jetri (ali koji lijek nečemu ne šteti??), postoji još jedna caka s Voltarenom - on drastično naglo smanjuje temperaturu pa čak može "izazvati" konvulzije. Nama se to nije dogodilo, ali su mi rekli neki roditelji. Dakle, voltaren s oprezom. Također, zna se da konvulzije najčešće nastupaju u prva 24 sata febriliteta (mi bdijemo i po pet dana, nekako se ne možemo pozdati u tu procjenu) pa tada treba biti najoprezniji.
I mi smo često sami, jer MM radi po cijele dane i kad se dogodilo treći puta, bila sam sama s njim,a bilo je najgore do tada jer je tada i povraćao pa ga nisam usudila ostaviti ni toliko da otrčim do hladnjaka po klizmu. Inače, najbolje ih je ne dizati dok traje napadaj. Ja sam, kao i ti, prvi puta trčala s njime do telefona, ali sad znam da je to loše.
Ineska je pitala mogu li se pojaviti i ako se do sada nisu. Mogu. Kažu sve do pete godine. Ja znam nekoliko slučajeva u kojima su se pojavile prvi puta tek oko treće godine djetetova života.
Meni je pomoglo što sam o konvulzijama čitala prije Davidova rođenja iako do Davida nisam znala nikog tko ih je imao. Pa kad je krenulo prvi puta, iako sam bila u potpunoj panici, negdje mi je u primozgu zvonilo da su to "samo" konvulzije.
Na zalost, konvulzije su neiscrpna tema. A najžalosnije je što nema baš velike pomoći (ima navodno neki lijek koji se inače daje djeci s epilepsijom i nama su najprije rekli da ga daju djeci nakon trećeg napadaja, međutim, sad su nam rekli da Davidu ne žele dati, jer mu je EEG savršen i da nema potrebe). I sama si vidjela da su informacije zapravo šture, a onda još i različite, ovisno što čitaš. Nama je dr. rekla da zapravo svaka bolnica/liječnik ima svoj pristup u tretiranju djece s konvulzijama. I sad ga ti znaj.

tratincica
15.09.2006., 12:27
freja hvala ti puno. i svima koji se javljate naravno
uglavnom vazno mi je da mi posaljete svoja iskustva jer u svemu pronadem nesto.
vec dva dana k. nema temperaturu cak mu je u bolnici bila oko 35.5. sinoc mu se vratila u normalu (ali zapravo jos ne znam sto je njegova normala) na 36 a jutros se to polagano povecava na 36.7. Naravno, ja sam jos isprepadana pa mozda preuvelicavam medutim nosic mu je lagano poceo vlazit, nekoliko puta je kihnuo a i kako postaje topliji strah me da ce ga opet uhvatit temperatura. Tek sad zapravo vidim da mi je onih par dana u bolnici zapravo pomoglo da se odmorim i budem smirenija i napunim baterije...a sad doma ...
nadam se da ce sve ostat na mojoj paranoji

bebeto
16.09.2006., 09:33
Tratinčice, užasno iskustvo, nadam se da vam se neće više nikad ponovit ! Mi smo prije tri dana također pretrpili veliki strah, moj Mihael je dobio visoku temp (40) zbog upale uha i grla i kako čepići nisu djelovali stavljali smo mu obloge i tumbali ga u hladnu vodu. Ja i mm dežurali smo taj cijeli dan i noć kraj njega da ne dobije konvulzije. Kako smo mi na otoku gdje nema ni bolnice ni pedijatra već samo ambulanta doktora opće prakse strah je bio još veći. Najgore je ostat pribran i ne paničarit a kad se radi o najvažnijoj osobi u tvom životu to je jako,jako teško.

twinmama
16.09.2006., 11:48
Nažalost,i nama se dogodila ova situacija sa febrilnim konvulzijama prije mjesec dana,Mateo je imao 10 mjeseci.Iako sam se,kao sestra na dječjem odjelu,susretala sa febrilnim konvulzijama,znam proceduru,slušala predavanja o tome,o skidanju temperature da ne govorim...
Ipak su nam se dogodile febrilne konvulzije i prestravile su me kao da sam ih prvi put u životu vidjela.Mislila sam da se to ne može dogoditi meni,mojem djetetu.
Što se hitne pomoći tiče,oni imaju praksu odvesti dijete u bolnicu kada se febrilne konvulzije dogode prvi put..ako se,nedaj Bože ponove kasnije vi već morate znati svu proceduru,apsolvirati skidanje temperature,naoružati se antipireticima i imati doma diazepam mikroklizme.
Kao što ste već napisale,febrilne konvulzije se ne javljaju zbog visoke temperature(djeca inače temperaturu podnose bolje nego odrasli)nego zbog naglog skoka temperature(bilo na više ili na niže)
zato djeci voltaren nikako i nikada bez konzultacije s liječnikom!
On super skine temperaturu,alito čini na vrlo nepovoljan način-vrlo brzo i upravo to može biti okidač za febrilne konvulzije
Isto tako,roditelji često griješe prilikom stavljanja obloga.Samim oblozima nikada nemožeš skinuti temperaturu,njih stavljamo zato da olakšamo djetetu podnijeti temperaturu dok antipiretik ne počne djelovati.Nikada ne stavljajte hladne obloge misleći kako ćete tako brže skinuti temperaturu-time se ništa ne postiže,a svojem djetetu možete samo priuštiti šok.Dakle-mlačni,po djete ugodni oblozi.
Ja za skidanje temperature koristim prvo paracetamol+oblozi,ako vidim da temperatura teško ide dole i ponovno se brzo vraća prelazimo na ibuprofen.
Osim toga važno je dati pravu dozu,za paracetamol najmanja doza koja je potrebna da bi se temp. skinula je 10mg/kg tjelesne težine.
Znači da djetetu od 15 kg,jedan čepić paracetamola nije dovoljan da bi skinuo temperaturu,jer njemu treba 150mg paracetamola najmanje.Dobro je doma imati i sirup i čepiće.U slučaju da dijete povraća dati čapić,a ako ima proljev dati sirup.
Onda u vezi te klizme diazepama.
Izdavila sam neuropedijatricu s pitanjima.Ona je uporno ostala pri tvrdnji da nema smisla dati je preventivno,već samo u slučaju da do febrilnih konvulzija dođe.Međutim,ja bih mu je ipak dala u slučaju da mi mali ima visoku temperaturu,a pri tome je iritabilan,prekonvulzivan.
Upravo je takav Mateo bio prije nego su se pojavile konvulzije.Miran,nezainteresiran za bilokakvu aktivnost,a na malo jači zvuk ili nagli pokret bi se stresao.Sjećam se da je to napravio kada je ulicom prošao kamion,stresao se,uplašio ga je taj nagli zvuk.Da sam tada imala,dala diazepam sve se to nebi dogodilo i ja se danas nebi pitala što bi bilo da je bilo ovako ili onako.Uglavnom želim reći da sav teret pada na leđa roditelja i da smo u nekim stvarima prepušteni sebi i svojem instinktu,jer se doktori oko nekih stvari očigledno ne mogu dogovoriti.Mnogi nam daju kontradiktorne savjete i onda mi ni sami neznamo što je ispravno,a što ne.

-Sanja-
17.09.2006., 15:59
Tratinčice, hvala Bogu da je sve prošlo dobro.
Nadam se da se neće ponoviti.
Puno poljubaca maloj obitelji. :*

tratincica
17.09.2006., 19:09
Uglavnom želim reći da sav teret pada na leđa roditelja i da smo u nekim stvarima prepušteni sebi i svojem instinktu,jer se doktori oko nekih stvari očigledno ne mogu dogovoriti.Mnogi nam daju kontradiktorne savjete i onda mi ni sami neznamo što je ispravno,a što ne.

da, puno razlicitih misljenja i puno informacija a nedoumice jos vece.

sto se tice dijazepama, pa nije to nesto sto imas u kucnoj ljekarni pa da se sad pitas so bi bilo da sam napravila tako/onako. ja se takoder cijelo vrijeme ubijam ramisljanjem da sam mu dala odmah paracetamol kad mi se cinio sumnjiv prije spavanja...znas i sama da temp uglavnom prenaglo skoci i da nema uopce vremena za vece intervencije. vidim da ima dosta djece s ponavljanjem sto znaci da uza sve mjere mame nisu uspjele izbjec ponavljanje konvulzija. toga se i bojim.

moj mali mis smrca i kaslje i ja sam mu davala paracetamol na 37.1 zadnjih 2 dana iako sam znala da pretjerujem. temp ne preko 37.2 ali strah da se ne ponovi isto je jaci pa sam mu 2-3 puta dala paracetamol. radim na tome da se smirim i ne punim ga ljekom bez potrebe te da ovo nase stanje prihvatim

upravo ima 37,3 i trudim se cekat do 37,5 tj kontrolirat cesce da li raste preko ovog pa da mu tek onda dam...

kli_kli
17.09.2006., 22:16
tratincice, ~~~~~~~~~~~~~~ da temp ne poraste :heart:

tratincica
18.09.2006., 20:01
danas je 9ti dan otkad se razbolio imao je oko 17 h 37.5. Opce stanje mu je ok ali ipak se brinem. Zasto mu temperatura ne dolazi u normalu? doktorica mi je rekla da ga ne dovodim da je to sve posljedica viroze.

Freja
19.09.2006., 01:23
U međuvremenu smo se i mi razboljeli. Srećom, bez konvulzija i s razmjerno niskom temperaturom. Iza nas su dvije neprospavane noći, ali je sad već dobro. Neka dvodnevna vizroza, kaže dr.

Tratinčice, vjerujem da će se i kod vas stanje smriti. Znam da je teško podnositi temperaturu toliko dana kad su se već dogodile konvulzije, jer su meni i tri dana Davidove temperature uvijek vječnost.

Želimo brz oporavak!

tratincica
21.09.2006., 14:41
jucer sam dobila otpusno pismo u kojem je navedeno da je doktorica bila s nama u vozili hitne pomoci te da mu je odmah dana klizma te da je napad vec prolazio u vozilu...
iznervirala sam se jer je to neistina a tako je zapravo TREBALO biti. zvala sam doktoricu koja ga je primila i koja je potpisala otpusno pismo i ona mi je totalno cool rekla da su oni njima tako rekli i da sto se sad brinem oko toga kad to nema nikakve veze, kao glavno da je mali dobro.
nazvala sam prvo nju jer su oni na pedijatriji bili korektni i nemaju veze s hitnom medutim sad razmisljam o tome da obavjestim nadlezne u bolnici o ovome.
sto vi mislite?

Goga40
21.09.2006., 23:47
Ako sam dobro shvatila, doktorica koja je to potpisala tvrdi kako je taj navod nevažan. Ako joj je nevažan, onda je zamoli da to ispravi, tako da bude točan.

tratincica
22.09.2006., 13:07
da, tvrdi da je to nevazno a ipak ne zeli promjeniti izjavu u otpusnom pismu. natuknula je da bi za to trebala zvati hitnu a ne nju jer ona ima njihove navode ali u principu odgovara me diskretno od ikakvih daljnjih koraka.

tratincica
08.04.2007., 23:30
evo vec sam se izjadala na drugoj temi ali posto ne spavam mogu i ovdje
u prosli petak - taman kad sam pogledala na sat na poslu i promislila jos 15 min i moje ljubavi ce doc po mene, zazvonio je mobitel i cujem muzev glas koji me u panici poziva na hitnu pedijatrijsku sluzbu...
dok sam dosla karlo je imao treskavicu od hladnih plahti kojima je bio omotan jer temp od 39 nije padala...a doveden je na hitnu jer je imao opet febr.konvulzije
bio je ujutro u vrticu, muz ga je pokupio, posao s njim u trg.centar gdje on voli poci i dok su pili sokic Karlov je pogled odlutao, poposkio se...muz ga je panicno utrpao u auto i odveo na hitnu bez da mu je dao klizmu jer je njemu to bio prvi put da vidi napad i sav se izbezumio.sreca hitna je blizu i tjesim se da nije dugo trajalo. eeg je u granicama normale medutim ipak sa nekim blazim promjenama- ni tamo ni vamo...doktorica se odlucuje na trajnu terapiju fenobarbitonom..otpusteni smo nakon 8 dana i odmah sljedeci dan pocinje curit nosic i evo opet je danas imao manju temperaturu...
fenobarbiton - jezim se od te rijeci...moj mis koji je do sad mozda 2 put uzimao antibiotik i....
ne znam ima li smisla ici u Zagreb po drugo misljenje...od pretraga smo napravili sve osim ct ili mri (moram prosurfati i ne znam zapravo sto se od toga radi djeci).

Brunda
09.04.2007., 00:04
:(
Tratinčice, držite se :love2:

Dijana
10.04.2007., 09:23
Ajme, užas, :( , držite se :love:

mamma san
10.04.2007., 09:54
Tratinčice, :( ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart:

Ineska
10.04.2007., 10:21
Tratinčice :( ...strašno...

Drž te se. :love2:

ivarica
10.04.2007., 10:25
tratincice, sad tek vidim kroz sto sve prolazite :heart: :heart:
puno pozdrava i ~~~~~~~~~~~~~~~

AndrejaMa
10.04.2007., 13:56
~~~~~~~~
:heart:

traktorka
10.04.2007., 14:12
Šaljemo vam puno :* da se ta strahota više nikada ne ponovi !!!!

NINA29
15.04.2007., 14:14
Tratinčice, ovo sve što prolazite je grozno. Znam kako ti je jer smo MM i ja već 2 mjeseca u strahu. Naš Karlo je prije 2 mjeseca, točnije 25.02. imao konvulzije i ja sam ostala sama s njim dok se to dogodilo i stvarno se nesmijem toga niti sjetiti kako je bilo jer mi odmah pozli. Od tada smo već 3 puta bili s njim u bolnici. On već kod temperature 38,5 izgleda grozno, a kod 39 već počne plavit tako da su nam u bolnici rekli, i u otpusno pismo napisali da kod temp 38,5 rektalno da mu damo odma klizmu pa ibuprofen jer na lupocet ne reagira. Evo sad je opet pod temperaturom i osjećam se grozno, a najteže je njemu. Umirem od straha. Nekako mi je lakše kad mu dam klizmu (5mg) i onda ide skidanje temp sa ibuprofenom al on počne djelovat tek nakon sat vremena tako da za to vrijeme ga kupam i stavljam mu obloge. Karlo je sad star 14 mjeseci i kako je krenulo, dr.su nam rekli da to tako može bit do 5. godina života. Nemogu te utješit jer ni sama neznam sebi pomoći al znam samo da radi njih, naših dečkića moramo bit jake. nama je to počelo kad se Karlo s godinu dana cjepio MoPaRu cjepivom i tada obolio od meningitisa, pa pneumokok, onda je u bolnici pokupio rota virus pa adenovirozu i eto sada opet neka viroza al sada bar znamo da će ić operirat treću mandulu (naručeni za operaciju u 5.mj) pa se to sve možda onda smiri. Držte se.

lege
15.04.2007., 21:05
cure držim fige da malecki ozdrave i da se ne ponavljaju konvulzije :love2:

tratincica
21.04.2007., 16:21
nina2 i sve ostale mame, hvala na podrsci...ne preostaje nam nista drugo nego biti hrabre i izgurati sve to.nina znam kako ti je, grc ce malo popustit s vremenom...na pocetku skoro uopce nisam spavala pa s vremenom to popusti malo....najgore mi je kad kao sinoc pocnem u glavi razvijat kojekakve paranoje. ma bit ce sve OK, moj djecak je velik i zdrav i prekrasan....samo, nisam ni u snu sanjala da cu jednom cekati da sto prije navrsi tu magicnu petu godinu.

inace, cekam kontrolu i razgovor s neuropedijatricom. mislim da cu ipak poci za zagreb i pitat cu je da li ona preporucuje da uradimo ipak mri. (da umirim ovog zlocestog u glavi)

phenobarbiton - za sada primjecujem da jako cvrsto spava i popodne odvali i do 3 h sto je prije bilo prakticki nemoguce, spavao bi max 1,5 h...takoder ima periode u kojima je izrazito nemiran...ne nevaljao nego kad vidim da ne moze stajati na mjestu...prije nego sto sam to uspjela spomenuti pedijatrici sama mi je navela kao nuspojavu uzimanja tog lijeka.
a sad idem. djecarac se budi i zaista ne stignem ni virnut na forum sto se dogada...

Freja
24.04.2007., 22:54
Tratinčice, jako mi je žao da su se konvulzije ponovile. Znam što to znači i kako ti je. I mene je uvijek strah, a posebno kad nisam uz njega. A da stvar bude gora, razboli se svaki puta kad me nema. A samo sam ja od svih bila uz njega sva tri puta. Čini mi se da ću, ako to doživim još samo jednom, skrenuti pameću, a s druge strane, ako se mora opet dogoditi, radije bih sama bila uz njega nego daleko. I ja, kao i ti, brojim dane do petog rođendana, a on je još dosta daleko.

Kad su se nama konvulzije dogodile prvi puta, rekli su nam da će mu dati profilaksu ako se pojave tri puta. Međutim, ipak ništa nismo dobili jer je doktorica zaključila da su to prejaki lijekovi za dijete s urednim EEG-om. S lijekom bih barem možda bila malo mirnija, ali bih se grizla što mu uništavaju jetru, pa ni sama ne znam koje je zlo gore. Ali ako misliš da trebate drugo mišljenje, preporučam dr. Cvitanović u Vinogradskoj. Poznta stručnjakinja, vrlo draga žena. Sigurna sam da će te umiriti. Koliko je to moguće. Ako trebaš broj telefona ili štogod, javi.

Blazenka
24.04.2007., 23:10
Tratinčice, tek sada sve ovo čitam :( Strašno je to što prolazite. Obavite sve moguće i nemoguće preglede, barem da vidite ima li uzroka koji mozda negdje čuči ili ne, da budeš mirna (koliko toliko). Malom mišu :love: :heart:

Ineska
11.09.2008., 00:05
ajme Tratinčice strašno... :(
Nadam se da vam se te konvulzije neće više nikada ponoviti!!!

Da li je Karlo da prije ovog napada imao kada temperaturu? Vjerovatno je...ali bez konvulzija ha?
Nina je sklona visokim temperaturama, kada god ima neku virozu temperatura 39...Trodnevnu groznicu imali smo prošle godine sa temperaturom preko 40 popraćenu groznicom i plavim ustima ali hvala bogu bez konvulzija...
E sada mene zanima da li se te konvulzije još stignu javiti (ne daj bože) ili ako nije imala do sada onda ni neće? Zato i pitam da li je Karlo imao prije visoku temperaturu al bez konvulzija?

postala sam na ovoj temi davne 2006. godine... kao da sam predosjećala da ću se jednom susresti s tom grozotom.
i jesam.
Tara ima malo manje od 13 mjeseci i evo u ponedjeljak je imala febrilne konvulzije. Mislila sam da će mi umrijeti na rukama :cry: to je strašno...
u 18 sati je imala 38 i rekla sam da ću pričekati još malo za čepić, u 18.30 temperatura je bila 38.8, stavila sam joj Lupocet a u 19.45 je došlo do konvulzija...
Još uvijek je u bolnici, konvulzije se nisu ponovile jer ni temperatura nije više rasla, Kažu da ima herp-anginu.

NADAM SE da se taj horor više neće ponoviti ali ne vjerujem u to...

Kad izađemo iz bolnice idemo na razgovor kod pedice koja će nas uputiti šta i kako...

Brunda
11.09.2008., 01:39
Ajoj Ineska :(
Držite se, a Tari šaljem puse :love:

Dijana
11.09.2008., 08:21
Ineska, strašno! :( Držim fige da je to bio prvi i zadnji put. :love:

Ora
11.09.2008., 10:07
Ineska, strašno! :( Držim fige da je to bio prvi i zadnji put. :love:
:love: :*

tratincica
11.09.2008., 10:14
uh, ne volim vidjeti da je tema opet aktualna...Ines :heart:

novosti od nas: vec dva puta bili smo na pregledu kod dr. Sabola koji mu je terapiju promijenio u apilepsin kapljice. 1.put nepravilnosti na eeg-u (pogresna terapija, hvala bogu da sam posla po drugo misljenje) za vrijeme spavanja, 2.put normalan eeg....10.10og smo opet naruceni i tada bi trebalo biti sve u redu i poceli bi ukidati terapiju...

Freja
11.09.2008., 11:50
Ineska, žao mi je. Držite se, cure. :love:

sweetmint
11.09.2008., 12:08
Ineska.... držite se :love2:

Ineska
11.09.2008., 22:54
cure moje, ne znam šta da vam kažem, i dalje sam u šoku...

evo kako je to bilo kod nas, citiram svoj post sa jednog drugog foruma:


evo mene samo na kratko...

Tara je i dalje u bolnici, možemo biti s njom od 6 ujutro do cca 22 sata, po noći ne daju :evil: :cry:

Šta da vam kažem, mislila sam da će mi dijete umrijeti na rukama...

Šta je bilo? Ja ću u natuknicama, profesorice hrv ovo ne čitajte :)
u pon oko 18.30 dala sam joj Lupocet jer je imala 38.8 (a u 18 sati je imala 38 ), oko 19.45 sjedila je na podu, pogledam ju a ona: ukočen, mrtav pogled u stranu sa poluizvrnutim zjenicama i ritmičko "štucanje" tj grčenje cijelog tijela.
Histerično ju dižem s poda, urličem, ona na meni visi, ne reagira na ništa, trčim po portunu i urličem, muž za mnom, nina ostala sama doma, izlazim na cestu (u muževim boksericama) i vičem susjedima nek mi idu gore po ninu i nek ju čuvaju, urličem šta da radim, muž ne zna koji je naš auto, sjedamo u auto i di sad, idemo na kantridu, ona i dalje mrtvo tijelo sa grčevima, praznim i beživotnim pogledom, počela joj pjena na usta, vičem i plačem dijete mi umire, samo čekam kad će izdahnuti, šta joj je, Tara šta ti je, ljubavi mamina, gužva na cesti, muž trubi, prestiže, ja plačem i grčevito ju držim, mislim i na Ninu jer ostavili smo ju doma, nemam mobitel, torbe, knjižice ništa...samo malo tijelo u mojim rukama visi :cry: :cry: a kantrida je daleko...
Sad sam opet počela plakati...

Nastavimo, nakon cca 7-8 minuta osjećam kao da se tijelo malo opušta i mislila sam da je umrla, urličem i treskam ju a ona počinje plakati i ja počinjem plakati jer ona je živa, dolazi k sebi...
ulijećemo na hitni, muž nastavlja doma po Ninu, Tara povraća, litre i litre izlaze iz nje, čim sam rekla da je imala febrilne konvulzije nastala je strka panika, brzo nas primaju, ja se izvinjavam šta sam boksericama (kao da je to jako važno), pregledavaju ju, došla je k sebi, plače, ona plačeee, ja plačem od sreće jer dijete mi je živo...

To je u kratko...

Muž je išao doma po Ninu, bila je vani sa susjedima, odveo ju je mojima.
Prvo šta je rekla tati kad ga je vidjela bilo je: Nisam ja Taru gurnula srce moje malo, ona je mislila da je ona kriva, da smo ljuti :cry: Tu noć se popiškila u krevet i jednom tijekom dana u gaće... Srce mi se para kad pomislim na Ninu...
Danas nam je u posjetu donjela 3 papira sa naslikanim letećim konjima, ribicama, sunce, more i na svakom papiru velikim slovima piše: MAMA I TATA JA VAS VOLIM :cry:
Evo i sad plačem, jer sam izletila iz kuće bez da sam Ninu uzela, njena mama je otišla bez nje :cry:

Tara je sada dobro, danas cijeli dan nije imala tempicu niti su se febrilne ponovile...


kako dalje... bojim se :(

Brunda
12.09.2008., 00:06
:(
Mišice male, i jedna i druga.
Ineska, drži se... ne znam što bih ti pametnije rekla :love:

Ora
12.09.2008., 07:37
Draga drži se! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :love:

tratincica
12.09.2008., 09:24
:love: mislim na vas...

tajchi73
12.09.2008., 18:30
ineska-tako mi je žao, jadnica mala, a tek seka srce malo.
Držim fige da se više ne ponovi :love:

Ineska
12.09.2008., 21:09
danas su nas pustili doma,u srijedu moramo na eeg...
uopće ne znam kako ćemo to izvesti jer ona mora spavati za taj eeg :/

dobili smo klizmicu da ju imamo za svaki slučaj i njihova preporuka je čepić Voltarena kod temperature 37.7 :unsure:
a šta ako ta temperatura nema tendenciju naglog rasta pa ju taj voltaren pothladi i opet dobije konvulzije??
ma luda sam... kod sljedeće njene temperature ja ću biti ta koja će dobiti konvulzije...

tajchi73
12.09.2008., 22:07
danas su nas pustili doma,u srijedu moramo na eeg...
uopće ne znam kako ćemo to izvesti jer ona mora spavati za taj eeg :/

dobili smo klizmicu da ju imamo za svaki slučaj i njihova preporuka je čepić Voltarena kod temperature 37.7 :unsure:
a šta ako ta temperatura nema tendenciju naglog rasta pa ju taj voltaren pothladi i opet dobije konvulzije??
ma luda sam... kod sljedeće njene temperature ja ću biti ta koja će dobiti konvulzije...


izmorit ćeš ju prije, a kad dođete na eeg moli da joj odmah stave kapu kak bi je ti mogla ić na miru uspavat ( ja sam svog držala na cici jer nikak drukčije nije išlo a bio je beba od par tjedana -tad sam imala sreću jer je osoblje bilo susretljivo, na drugom eeg-u u drugoj bolnici već je bilo malo teže ali nakon podužeg natezanja uspjela sam ga uspavat i sve bilo super ).

Loryblue
12.09.2008., 23:32
danas su nas pustili doma,u srijedu moramo na eeg...
uopće ne znam kako ćemo to izvesti jer ona mora spavati za taj eeg :/

joj bože ineska srce mi je stalo dok sam čitala.
prestrašno.
čitam i "čujem te" kako urlaš.
ne mogu niti zamislit kako ti je prestrašno bilo :love:

ljubni puno T. :heart: i stvarno se nadam da vam se ovo više nikad neće ponovit.

p.s. za eeg: je li mora spavat od početka snimanja ili je eeg s deprivacijom spavanja?

naš 1. eeg je bio da je L. morala spavat odma na početku pregleda, a 2. je bio s deprivacijom. za oba pregleda smo bili naručeni ujutro u 8, a ja sam je probudila (imala je tada između 1,5 i 2 miseca starosti) oko 3.30-4. i držala je budnom do pregleda. prvi nam je prošao koliko toliko ok, zaspala je. ali drugi je bio prestrašan. trajao je 45 minuta i ja sam je 45 minuta u pognutom položaju nad krevetom držala u naručju da se ne bi micala. pred kraj pregleda sam ja počela plakat od bolova jer sam imala osjećaj da će mi jednostavno ispast iz ruku.

znam da će vam eeg bit skroz uredan.

btw, mi smo 1. eeg radili jer je L. zbog ostanka na neonatologiji morala napravit uzv mozga. a dr. nakon pregleda zaključila: ne vidim epileptička žarišta, pa ipak idite na eeg. hebemu mater, ja mislila crknit ću od muke. umisto da kaže: nalaze je uredan, sve je ok, ona kao da se razočarala što nije našla žarišta. na drugi eeg nas je dovela moja luda pamet i budalaštine kojim sam se bavila jer sam umislila kako lorea nenormalno trza glavom. :oops:

tweety
12.09.2008., 23:39
Ineska, prestrašno. Nadam se da vam se to nikad, nikad, ali nikad više neće ponoviti.

Trina
13.09.2008., 08:08
Ajme grozote.Isčitala sam topic od početka do kraja i ne mogu ni zamisliti kako ste se osjećale dok su vam djeca bila u takvom stanju.A ovo u vezi spuštanja temp.,sad sam u još većoj panici jer ja svom moram davati Voltaren na sve preko 39,budući da mu ibuprofen u ikakvoj kombinaciji s ičim uopće ne djeluje.Pa je dr rekla da će ipak morati s voltarenom.Mislim da sam trebala preskočiti ovaj topic

tajchi73
13.09.2008., 08:59
Ajme grozote.Isčitala sam topic od početka do kraja i ne mogu ni zamisliti kako ste se osjećale dok su vam djeca bila u takvom stanju.A ovo u vezi spuštanja temp.,sad sam u još većoj panici jer ja svom moram davati Voltaren na sve preko 39,budući da mu ibuprofen u ikakvoj kombinaciji s ičim uopće ne djeluje.Pa je dr rekla da će ipak morati s voltarenom.Mislim da sam trebala preskočiti ovaj topicx

Ineska
13.09.2008., 15:23
cure :love:

lory, nemam pojma kakav eeg će joj raditi...
rekla je sestra da bi morala spavati, znači onda valjda taj bez deprivacije :/
šta to traje po 45 min? :shock: pa hebate ona i ako spava po danu spava po 20 min u potpunoj tišini... joj već vidim da ćemo kampirati tamo :roll:

napokontu
13.09.2008., 17:08
Mi smo nedavno radili EEG, stave djetetu kapicu na glavu i onda ga uspavaš. Posrećilo nam se što je termin bio baš nekako u vrijeme redovnog spavanja pa nije bilo problema. Sestra je bila ok, ostavila nas same i rekla da ju zovemo kad maleni zaspi. Samo snimanje je trajalo 20tak minuta i nalaz je bio dobar. Sigurna sam da će i kod vas sve biti ok. Šaljem veliki zagrljaj podrške jer konvulzije stvarno izgledaju dramatično, ja se doslovno počnem tresti svaki put kad se toga sjetim. I neprestano mu provjeravam temperaturu (ljubim u čelo, stavljam dlan…), ne mogu si pomoći.Pri svakoj temperaturi se užasno uspaničim u strahu da se opet ne ponovi. Također smo dobili klizme i savjetovali su nam skidati temp pri 37,9 i to paracetamolom, ako ne pomogne onda ibuprofenom. Želim da vam se ne ponovi… :love:

Ineska
13.09.2008., 17:23
napokontu hvala :* :heart:

Ineska
13.09.2008., 17:32
napokontu, sad sam pročitala vašu priču o konvulzijama šta si pisala u 2.mjesecu i sva sam se naježila :nope:
je li to tada bila trodnevna groznica?
A jesu li vam se konvulzije ponovile još koji put do sada?

napokontu
13.09.2008., 18:22
Šest dana bolnice, nakon svih mogućih pretraga dijagnoza je bila virusna upala grla. Od tada se nisu ponovile i iskreno se nadam da neće. Stvarno se divim roditeljima koji to prožive po nekoliko puta i znaju se nositi s tim...Zadnjih mjeseci je imao temperaturu dva,tri puta, ali uspjeli smo ju sniziti bez problema. Čim vidim da mi je sumnjiv mjerim digitalnim za uho, zatim potvrdim običnim živinim. Stalno sam „u pripravnosti“ i zasad funkcionira. MM kaže da pretjerujem u brizi, možda je nekad i u pravu, ali drugačije ne mogu.

Ineska
13.09.2008., 18:52
ajde super da se nije taj užas ponovio, a to je zato jer su temperature bile normalne (može biti i visoka ali glavno da ne raste naglo)

ja se ježim trodnevne groznice jer djeca sklona konvulzijama u trodnevnoj ih dobiju...
Nina mi je imala trodnevnu sa godinu i 3 mjeseca, trajala je 4 dana, temperatura svakih 3 sata se penjala na 40 (i to u roku 15 minuta bi skočila sa 37.5 na 40) straaašno ali fala bogu nije imala konvulzije.
A sada još sa Tarom moramo proći tu šugavu trodnevnu :nope:

nama su sada rekli da je bila herpangina... čitam po netu da inače traje 4-6 dana a nama je trajala 1.5 :? super...hm šta bi bilo da je dulje trajala,da li bi bio još koji napad??

malo proučavam po netu koji je dobar digitalni toplomjer za uho...tako da joj mogu po noći dok spava izmjeriti turu ako mi je sumnjiva (pogotovo po zimi kad ima duge rukave)...

joj ne zna... prva sljedeća temperatura i mene će infarkt strefit...

pužić
15.09.2008., 22:06
ineska :love: (sva sam se naježila čitajuči)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da se nikada ne ponovi.
što se tiče dig toplomjer za uho ja imam zepterov i mogu ti reći da njega ne kupuješ, jednostavno nisam zadovoljna, nije pouzdan, svaki put druga temp...drži se i ljubi ljepotice. :*

napokontu
17.09.2008., 22:12
Ineska jeste radili EEG? Kako je prošlo? Nadam se da je malena dobro. :heart:

diva7
18.09.2008., 22:15
Ajme Ineska, draga....što te snašlo?! Plakala sam čitajući tvoj post...
~~~~~~~~~~~~~ da se nikada više ne ponovi! Pusa tvojim curicama i tebi! :*

Ineska
20.09.2008., 00:15
Ineska jeste radili EEG? Kako je prošlo? Nadam se da je malena dobro. :heart:
EEG uredan :naklon:
ali nije spavala jer je biserka od sestre rekla da ju prvo uspavamo pa da će ona kapu kasnije staviti... a-ha moš mislit... dijete naravno odmah zaspalo (jer smo ju držali budnom od 6 ujutro) i kad joj je ova išla stavljati kapu - hop- evo je budna. Al dobro bila je mirna... svejedno sam mislila da ćemo morati ponoviti eeg ali kažu nalaz uredan...

e sad samo treba preživit do tamo negdje njene 5-6 godine :nope:
klizmu stalno vucaram sa sobom, iz torbe u frižider pa u drugu torbu... hebate ako se (ne daj bože) konvulzije ponove (neće, neće) neću znati di mi je klizma :roll:

Ineska
20.09.2008., 00:19
e da, i rekla nam je pedica da odgađamo MoPaRu do daljnjega, ajde barem nešto pozitivno u svemu tome ;)

ana.m
20.09.2008., 08:19
ineska držim fige da se nikada više ne ponovi, ja sam se rasplakala dok sam čitala kaj ste prošli... :cry:

soo_happy
15.07.2009., 13:13
najprije tratincice hvala ti na linku..tolko sam prposurfala..a slabo nasla po forumima ljude s nazalost istim iskustvima...
e pa da vam ukratko svoju stravu i uzas ispricam..neponovilo se nikom nikad...
Patrik(ima 20 mj)je taj dan bio normalan skroz...otisli kod mojih..ucinilo mi se da malo grinta...popipam ga..mooozda malo topal...al zivahan igra se....izmjerim temp..37,9..pitam sogoricu ima li slucajno lupocet..kaze nema..uto ovaj kroz dvije min povratio...dok sam ga presvukla da idemo doma..sisla s drugog kata..stavila ga u as....upalila auto..okrenem se..ucini mi se da je zakolutao malo ocima..u sekundi pomislim spava mu se..u drugoj sekundi strava uzas i panika....odjednom fiksirao pogled prema gore...onako iz stolice uzasni trzaji nogama i rukama...dok sam izletila iz auta vrisnula mami da se trese(bila je s nama sva sreca)..ona u letu vice konvulzija...(da cula sam za to..al nisam uopce imala ideju kako to izgleda....)dok sam izletila on se vec ukocio...s takvim ukocenim pogledom...poplavile usne..oko ociju..kako sam ga izvukla..u rukama mi je ostao u istom polozaju..sjedecki..mama vikala okreni ga pazi jezik...ja od panike ga onako istresla za noge naopako...samo sam ga ispravila...uzela ga u narucje da trcim kolko me noge nose....srecom....ili bozjom rukom..neka opca ambulanta preko ceste..uletila unutra..djete u nesvijestio i bez zraka....vristim placem...izletila doktorica..jer je neka zena ispred mene trcala....i smirenim glasom mi kaze mama dobro je...dijete je prodisalo..ne boj te se..kako da se ne bojim..mali sav plav bijel i crven..strava....srecom..kazem srecom jer i ma i gorih slucajeva...trajalo je to neke 2-3min..i jos min dok je hitna dosla..zvala ambulanta pa su bili brzi...dok sam ulazila u kola hitne vec su mu dali klizmicu...obloge....zaplakao i zaspao....na hitnoj su mu u guzi izmjerili 39,4...dakle nit je to bila visoka temp..al valjda u tih 5-10 min s 37,9 na dakle 38,9 je za moje zlato bilo previse....
7 dana u bolnici..pretrage uredne ..dole dobio jednom fenobarbiton..tako nekako..od kojeg je spavao noc i pola dana..al nakon svih pretraga sve je u redu i terapije nema dok se nedajboze ne ponovi...
sve sam procitala..sve bi trebala znat kako se ponasat u buduce...al strah niko nikad nece odagnat..i stravicnog prizora djeteta u rukama..samo sam molila boga da stignem da se ne srusim..da ga stignu ozivit..bila sam sigurna da vise nije s nama...
i sada brojim dane do tog 5. rodjendana..i kad smo iz bolnice izasli..dosao kuci roto virusom i temperaturom..koja je prosla tek jucer...nadam se samo da cemo naucit zivjet s cinjenicom da se moze ponovit..iako ne mora nikad...al taj dio ne mogu uzet zdravo za gotovo....
sad pored dude boce i pelene u torbi...klizma cepic i toplomjer....:(

Freja
15.07.2009., 13:21
soo happy, žao mi je. Drži se. Nisi sama, mnogi smo to prošli. Nije lijepo niti ugodno, ali kako si sama rekla, hvala Bogu da nije ništa gore.
Pusa malcu.

Maruška
15.07.2009., 14:26
Mi smo isto prošli prije deset mjeseci.
Jako dugo mi/nam je trebalo da počnemo normalno funkcionirati. Svaki Lovrin čudni pokret, trzaj, pogled... bio je znak za paniku. Prvih mjesec dana ga nisam ispuštala iz vida ni sekunde. Polako to ipak dođe na svoje.
soo_happy, ljubi malog miša!

Ineska
16.07.2009., 17:34
ajme soo happy, sva sam se naježila :( i ponovo sve proživila :cry:

la_mama
16.07.2009., 19:15
i mi smo u ovoj grupi, i evo naše priče.

stariji (3god) je prošli mjesec završio u Klaićevoj nakon febr. konvulzije. što je najbolje, temperaturu jedva da je imao. taj dan se vratio iz vrtića sa blago povišenom temp (38,5). dali mu lupocet, i navečer prije spavanja temperatura je bila nešto manja od 38. nismo mu ništa dali. u 3 ujutro se probudio, mm ga odveo na wc da se popiški i dok se vratio u krevet, krenila sam da mu izmjerim temperaturu. dečko je za to vrijeme potrbuške pao ne krevet i uhvatila ga treskavica. tako da nisam mogla vidjeti oči (vjerojatno su mu bile izvrnute), i plavilo oko usta. nakon treskavice je povratio i omlohavio. mm ga je krenio odvesti na hitnu,
al kad sam ga vidjela u kojoj je mm panici, zaderala sam se neka zove hitnu da dođu i da ih voze u klaićevu - prepala se da ne napravi neku nesreću na cesti. na žalost, nisam mogla s njima, ostala sam s bebom koja je za divno čudo sve to prespavala.
mali je nakon treskavice omlohavio skroz naskroz. ruke, noge, glava, ma sve. užasan jedan osjećaj, kao da nestaje. pokušali smo ga stavit pod tuš, ali nije išlo, klizio nam je iz ruku i tiho plakao. pa smo ga obukli i stavili na bok da ga ne zaguši jezik. i čekali hitnu. temperatura mu je bila nekih 39 stupnjeva, i po uputama iz hitne, dali mu lupocet.
dok su došli, već se bio malo vratio sebi, a u autu hitne pomoći već počeo razgovarati s mm-om.
u klaićevoj je ostao na obradi (punkcija kičme, eeg), sve bilo ok. i vratili se doma sa receptom diazepama (klizma) i jednom mučninom, strahom da se sve to ne ponovi. a moguće je, sve do škole, kako su nam tamo rekli. tako da na svaku i blago povišenu temperaturu odmah skačemo.

ovo nam je bila druga epizoda febr. konvulzija, prvu je imao sa 23 mjeseca i temperaturom koja je više od 4 dana divljala preko 40. prvi je napad bio blaži, ovaj ga je baš stresao, jadnika.

nego, čula sam da postoji toplomjer koji konstantno mjeri temperaturu - stavi se oko prsa. znate li možda za njega ?

la_mama
16.07.2009., 19:26
i još jednu stvar. naravno da nas je šokiralo sve to što se dogodilo s malenim, ali nas je itekako potresao boravak u klaićevoj, na odjelu neuropsihijatrije.

prvo nismo dobili apartman, jer su njega dobijale samo majke koje doje svoju djecu. s malim je mm boravio u bolnici, jer sam ja bila uz bebu koju nisam mogla ostaviti zbog dojenja. bolnica je krcata, i jedva da su imali čiste plahte. nikola je dobio proljev tokom boravka, i morali smo nositi plahtu od kuće jer na odjelu nisu imali. higijena i uvjeti u bolnici su puno lošiji nego na zaraznoj, gdje smo proveli 5 dana nakon prvih konvulzija. al ok, preživi se nekako.

ali ono važnije - nikola je smješten u sobu s mališanima koji su neizlječivi bolesnici, vrlo teškog stanja. za njih su konvulzije svakodnevna pojava, i trpe užasne boli i patnje od svog rođenja. boravak uz te mališane i njihove roditelje koji pate skupa s njima podsjetio nas je koliko smo sretni da se kod nikole radi o stanju koje nije nimalo ugodno, ali je prolazno i izlječivo. a što je najvažnije, ne ostavlja dugoročne posljedice na njega. samo na nas.

tratincica
16.07.2009., 21:41
la_mama i ja imam jednog Nikolu, rodenog na isti datum kao i tvoj :heart:
citam vas i nadam se da se nikad nece ponavljati...nikome...

la_mama
16.07.2009., 23:44
tratinčice, :love:
i ja držim fige svim mališanima da ne ponove te epizode ...
inače, kao vrlo mogući (nisu ga utvrdili) uzrok ovoj konvulziji neuropedijatrica je navela trodnevnu groznicu koju je beba imala par dana prije. malena ju je, za razliku od njega bezbolno prošla, s blagom temperaturom i osipom. a kod njega horor priča.

edit: neuropsihijatrija -> neuropedijatrija

soo_happy
17.07.2009., 01:29
e da..kad smo kod uzroka..njemu su najprije pogledali uši...i dr je ocjenila da ga boli jer je zaplakao..zaplakao je jer ga je probudila da ga pregleda..al ok...ona kaze upala desnog uha..nek dodje orl na odjel..tako je i bilo..on rekao blaagaaa upala uha..i on ne bi rekao da je to izazvalo konvulziju..al nek stavljamo kapi..i naravno antibiotik..nakon 3 dana antibiotika...kontrola..na kojoj kaze obostrana upala...e svasta..a dijete odlicne volje i nijednom zaplakao....al dobro...nek bude..nakon jos dva dana..rtg pluća....slika super kaze ..sve uredno..ali bila je pocetna upala lijevog plucnog krila....i sve to na antibiotiku????za koji kazu dobro smo ga POGODILI pa smo zaustavili...i pored svih tih dijagnoza..ja svejedno mislim da je to bila virozica..pa znam kako njega bole uha kad bole...i kako niko doma ne spava...al cinjenica je da na kraju nije ni bitno od cega je(osim da se zalijeci)..nego reakcija na temperaturu..to je moje misljenje...
zao mi je zbog svih vas i malenih sto ste to prozivjeli...nadam se da nece niko nikada vise...
nisam nikad cula za te pojaseve za temperaturu...ali bi voljela naci onaj sto se nekad prodavao...na celo se stavi i kaze da ili ne...da ga ne maltretiram svaki dan toplomjerom to bi bilo super kad bi još postojalo...

tratincica
15.09.2009., 13:44
nego, čula sam da postoji toplomjer koji konstantno mjeri temperaturu - stavi se oko prsa. znate li možda za njega ?

i mene zanima ovo ako ste saznale u meduvremenu....

tratincica
15.09.2009., 13:54
nazalost, evo nas ponovo sa svjezim dogadanjima...
Nikola (mladi) imao je konvulzije u proslu srijedu 09.09....vec je drugi dan imao temeperaturu, vodila sam ga dan prije na pregled, grlo malo crveno, napravit mokracu...po noci bio ok s ibuprofenom, ujutro se probudili da ga operem i stavim vrecicu za urin - nema temperature, legla sam do njega i nazalost, zaspala oko pola sata...budim se 37.8 - dala mu ibuprofen i odnjela ga pod tus, vratili se i stavila ga na krevet i tad je krenulo - okice, trzaji blazi a tijelo zgrceno....uzela sam ga, vikala mami da gleda tocno na sat (naravno da u panici nije) odnijela ga takvog jos pod tus i ubrzo su prestale...ne duze od 2 minute...jurim s njim cim sam ga uspjela nekako obuci i uzeti osnovno...vicem da sam kriva jer sam zaspala....jer sam skinula febru naglo...jer...jer....

ali od toga svega nista...

tek smo prosli sve s Karlom a Nikola je nastavio niz...i znam biti ce sve OK. Ceka nas jos jedno napeto razdoblje ali pokusavam ne razmisljati kao i s K. da jedva cekam kad ce narasti da prode, nego zelim prozivjeti te njegove male godinice sretno...

imao je upalu grla koja je sad vec OK ali vracamo se na antibiotik jos par dana...on je jedna mala slatkica koji je osvojio cijeli odjel...

u bolnici ne radi eeg do iza 01.10 pa idemo u Sabola odmah 21.09 da ga od pocetka ima na oku, tako smo ipak malo mirniji....

rahela
15.09.2009., 14:41
ajme cure :love:

nadam se da više nećete proživljavati konvulzije~~~~~~~~~~~~~~

Ana i mamino zlato
16.09.2009., 14:33
ajoj tratincice, bas mi je žao da to prolazite
nadam se da je sada stvarno gotovo i da se neće ponoviti

tratincica
01.11.2009., 16:15
evo nas opet :(
imao je jos jednu konvulziju 27.10.
eeg je uredan, nastavljamo bez terapije

vmartina
01.11.2009., 22:34
evo nas opet :(
imao je jos jednu konvulziju 27.10.
eeg je uredan, nastavljamo bez terapije
:( držite se :love:

div
05.11.2009., 10:07
Pročitala sam sve ove postove i da se na njih i ja nadovezem,nije u pitanju dijete ali želim samo reći da imam prijatelja koji ima oko 38 god i on od malenoga pa do dan danas ima problema sa temp. i konfuzijama.On kad se razboli i dobije temp. već 37 ide na bolovanje i nemože raditi jer mu se temp. tako brzo povisi i dobije konf. te treba mirovati i piti antib da se riješi viroza i spriječi povečanje temp.Strašno

_________

D 1998.
I 2007.

vmartina
05.11.2009., 23:35
Pročitala sam sve ove postove i da se na njih i ja nadovezem,nije u pitanju dijete ali želim samo reći da imam prijatelja koji ima oko 38 god i on od malenoga pa do dan danas ima problema sa temp. i konfuzijama.On kad se razboli i dobije temp. već 37 ide na bolovanje i nemože raditi jer mu se temp. tako brzo povisi i dobije konf. te treba mirovati i piti antib da se riješi viroza i spriječi povečanje temp..
Moram priznati da mi je ovo u najmanju ruku čudno-naime, konvulzije prestaju oko 5. godine djetetova života, tako su nam rekli neuropedijatri u Klaićevoj, nakon toga se više ne pojavljuju, tj. nema zabilježenih slučajeva.

div
06.11.2009., 09:42
Zaista ,istina on kad se razboli i dobije temp.toliko mu je zlo da treba preležati jer mu se inače vrti u glavi a temp.mu se teško skida.Ja isto to ne mogu vjerovati ali...jako osjetljiv čovjek :roll:

___________

D 1998
I 2007

Freja
06.11.2009., 10:48
Evo da javim malo dovrih vijesti. Nakon četiri slučaja febrilnih konvulzija jučer su se s nama oprostili na nauropedijatriji. Kažu EEG uredan, navršio je pet godina i više se ne bismo trebali susretati. Nadam se da i nećemo. Sumnjam da ćemo prestati strepiti, ali malo se ipak lakše diše.

Drugima - držite se. Poći će. :love:

Ineska
06.11.2009., 16:28
Evo da javim malo dovrih vijesti. Nakon četiri slučaja febrilnih konvulzija jučer su se s nama oprostili na nauropedijatriji. Kažu EEG uredan, navršio je pet godina i više se ne bismo trebali susretati. Nadam se da i nećemo. Sumnjam da ćemo prestati strepiti, ali malo se ipak lakše diše.
:naklon: :D

jedva čekam famoznu 5-icu!

tratincica
06.11.2009., 17:33
Evo da javim malo dovrih vijesti. Nakon četiri slučaja febrilnih konvulzija jučer su se s nama oprostili na nauropedijatriji. Kažu EEG uredan, navršio je pet godina i više se ne bismo trebali susretati. Nadam se da i nećemo. Sumnjam da ćemo prestati strepiti, ali malo se ipak lakše diše.

Drugima - držite se. Poći će. :love:

jupi freja...ja sam s K. prestala strepit, vec smo odradili nekoliko temperatura bez terapije....

dali je tvoj d. imao febrilne i s terapijom?

Freja
06.11.2009., 17:54
Na kakvu terapiju misliš?

bibai
06.11.2009., 21:14
Pročitala sam sve ove postove i da se na njih i ja nadovezem,nije u pitanju dijete ali želim samo reći da imam prijatelja koji ima oko 38 god i on od malenoga pa do dan danas ima problema sa temp. i konfuzijama.On kad se razboli i dobije temp. već 37 ide na bolovanje i nemože raditi jer mu se temp. tako brzo povisi i dobije konf. te treba mirovati i piti antib da se riješi viroza i spriječi povečanje temp..
Moram priznati da mi je ovo u najmanju ruku čudno-naime, konvulzije prestaju oko 5. godine djetetova života, tako su nam rekli neuropedijatri u Klaićevoj, nakon toga se više ne pojavljuju, tj. nema zabilježenih slučajeva.
Ima, na žalost!
No, tada nisu jednostavne febrilne konvulzije.

Freja
06.11.2009., 21:25
Evo da javim malo dovrih vijesti. Nakon četiri slučaja febrilnih konvulzija jučer su se s nama oprostili na nauropedijatriji. Kažu EEG uredan, navršio je pet godina i više se ne bismo trebali susretati. Nadam se da i nećemo. Sumnjam da ćemo prestati strepiti, ali malo se ipak lakše diše.

Drugima - držite se. Poći će. :love:

jupi freja...ja sam s K. prestala strepit, vec smo odradili nekoliko temperatura bez terapije....

dali je tvoj d. imao febrilne i s terapijom?

Vjerojatno misliš na profilaksu. Moj D nije bio na terapiji jer je dr procijenila da je šteta mali organizam trovati jakim lijekovima kad je EEG sve vrijeme bio sasvim uredan. Nije mi bilo drago kad je tako odlučila nakon trećih, jer sam mislila da ću biti mirnija s terapijom, ali sad mi je drago. Njegove su konvulzije bile jednostavne, uslijed naglih skokova u temperaturi i srećom vrlo kratke (oko minute).

Kako je bilo kod vas? Možda si i pisala (a ja čitala), ali sam zaboravila.

tratincica
06.11.2009., 22:05
da, mislila sam na profilaksu. k je dobio lijek nakon drugih, manje promjene na eeg-u i duzi napadi

nikola za sad bez terapije jer isto ima kratke napade i uredan eeg...nadam se samo da nece pri svakoj temperaturi imati konvulziju

lelita
27.04.2010., 15:13
drage moje..

evo i nas sa konvuziijama.
17.o4. oko 8 navecer samo imali napadaj.Lora je stara 25 mj.

ono sto mene muci je sto je napadaj..nisam primjetila trzaje..trajalo po mojoj procijenei oko 10 min.

eeg uredan, kontrola za oko 2 mj.
molim mame sa slicnim iskustvima, da mi pomognu kako se nositi s tim.
danas cu dr po mikroklizme.
sva sam prestrasena..
za vrijeme hospitalizacije pokupili rotu, sad smo bez tem i proljeva.

jaffa
30.05.2010., 15:27
Evo mi 1.7. idemo na kontrolni eeg. Konvulzije je imao prije nekih godinu dana, s time da je on temp dobio u napadu. Trzajevi nisu bili jaki al je poplavio u sekundi i okrenuo oci. Sumnjali su na trodnevnu groznicu isto kad je bio u bolnici jer je zavrsilo sve sa osipom al nisu bili 100% sigurni. Klizmu od tada nosimo svugdje sa sobom. Dobili smo i posebne upute za skidanje tempice koje, kako su nam rekli, treba zapoceti na manjoj temperaturi nego kod djeteta bez povijesti konvulzija.

jaffa
26.12.2010., 22:52
Evo nas opet. Krajem 11 mjeseca smo zavrsili na hitnoj jer je temperatura bila visoka i maleni je imao treskavicu i kasljao bez prestanka. Kad je dosao imao je 37.8 (prije polaska je dobio lijek za snizavanje temp). Izvadili su mu krv i dok smo cekali nalaze opet je dobio drhtavicu. Temperatura je skocila na 38.8. Dali su mu Dalsy. Par minuta nakon se smirio i dosli su nalazi. Pozvali su nas iz cekaone unutra i objasnili da su nalazi uredu te da odemo doma i kapamo nos fizioloskom i snizavamo temperaturu. Da se radi o virozi. U meduvremenu se opet poceo tresti i rekli su da je to normalno jer temperatura divlja. Otpustili su nas doma. Na parkingu bolnice dobio je napadaj konvulzija, dali smo mu diazepam u prizemlju bolnice i trk nazad u hitnu. Ovaj put mi je napad izgledao puno jaci i duzi obzirom da je prosli vrlo brzo zivnuo a ovaj put je nakon napada samo lezao prikopcan na kisik, blijed i plav. Zadrzali su ga na odjelu. Bris nosa je pokazao streptococus pneumoniae, moraxellu i hameophilus influance. Dobio je sumamed.
Sad je proslo nesto manje od mjesec dana, on je opet bolestan, kuri, snizavamo temperaturu a ja umirem od straha. :(

Beti3
27.12.2010., 00:14
jaffa~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~da budete dobro.

Freja
27.12.2010., 19:09
Od dijazepama spavaju ili su jako malaksali, to je normalno. Prvi puta vjerojatno niste dali klizmu pa je zato odmah živnuo.

Znam kroz što prolaziš, suosjećam i nadam se da se više nikada neće ponoviti. :love2:

jaffa
27.12.2010., 23:42
Da, na zalost dijelimo to iskustvo. Ne ponovilo se nikome. :-(

Prvi put su mu dali klizmu par minuta nakon napada na hitnoj (cca 10ak min) u Zapresicu. Oni su nas vozili dalje u Vinogradsku a on je cijellim putem plakao i bunio se siroti. Ovaj put ni a ni b. Samo plavi malaksali, jedva bi tu i tamo koji udah uzeo.
Temperatura mu sada i dalje divlja, ima laringitis po ko zna koji put ove godine. :-(

Hvala vam svima :love2:

Teica
28.12.2010., 01:02
Jaffa, nisam ziher da sam dobro skužila...

Gdje je maleni sad - u bolnici ili doma?

Puse ozdravilice vam šaljemo :heart:

jaffa
28.12.2010., 10:55
Sada je doma. Bio je zdrav tjedan i pol i sada ima temperaturu od cetvrtka i laringitis od prekjucer.

Hvala! :love2:

tratincica
07.01.2011., 17:44
mrzim vidjeti da je ova tema otvorena...

nisam dugo pisala, I Nikola je u meduvremenu na valproatu jer je imao 3 konvulzije u vrlo kratkom razmaku...eeg uredan...u utorak kontrola eeg-a.

Ja se bolje nosim s tim nego kad sam prvi put prolazila s Karlom. Doduse osjecam se sigurnije jer je na terapiji ali svejedno je uzasno...i N takoder ima sklonost laringitisu pa je i to dodatni stres. Ima noci kad se obucem i dezuram ako trebamo izaci sto prije...ali srecom po moje mentalno zdravlje, nisu ceste :-)

vibre svima kome su protrebne

Freja
07.01.2011., 23:24
Cure, držite se, što drugo da vam kažem. Prođe. A do tada treba izdržati. :love2:

jaffa
08.01.2011., 18:14
Tratincica :grli:
Evo moj je napokon ozdravio. Nakon tjedan ipo budenja sa temperaturom preko 39, laringitisa pa nakon toga i upale uha... Sijede sam dobila :( Al eto sada smo valjda malo mirni.
Drzite se svi :)

tratincica
12.01.2011., 16:29
super jaffa...mi smo svi s raznim grloboljama i smrkavicama, ali bez febre...
kontrola kod sabola - eeg normalan, kontrola za godinu dana...minimalna doza lijeka i dalje pa tada polagano odvikavanje..to su dobre vijesti...i proci ce, znam...treba izdrzati :-)

jaffa
15.01.2011., 16:04
:love2:

jaffa
24.01.2011., 03:31
Evo nas opet. G. je u bolnici, imao je sinoc napad :(

mraonicus
24.01.2011., 11:03
da brzo ozdravi~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~

Teica
25.01.2011., 06:40
Jaffa, jesi s njim u bolnici?

*ebemu, samo da to više prođe!

jaffa
25.01.2011., 07:40
Od 8 ujutro dok ne zaspi. Jucer sam bila do 22. Nocu ne smijem :(( Sad bas idem k njemu, bolnica mi je blizu. Cekamo nalaze sad sve. Krvni su blago poviseni parametri ali kazu nista zabrinjavajuce. Jos trebaju doc brisevi za pocetak. Prosli put su oni pokazali sve i svasta. :(

Teica
25.01.2011., 15:29
Super da si s njim veći dio dana!

Ima nas koji smo tu s tobom tj.vama da bar virtualno damo podršku!

Nisam shvatila: jeste li iz Zagreba?

Ako jeste, javi se na pp ako bilo što trebaš -

- pomoći ćemo sve što možemo :love:

Javi se!

jaffa
25.01.2011., 23:29
Jesam. Hvala vam puno. Evo njemu su danas nalazi pokazali gripu. Sto ce vjerojatno oduziti boravak u bolnici. Temperatura mu i dalje skace. Briseve jos nemamo. On se super drzi obzirom na sve :) Mis mali.

Hvala puno!

Teica
26.01.2011., 02:30
Gripa, ha?

Jesu vam rekli koliko pretpostavljaju da bi trebao ostati u bolnici?

Oprosti, vjerojatno mi je promaklo :oops: , koliko mališa ima godinica?

I da, niš' ne hvali - tu smo jedni radi drugih :yes: !

jaffa
26.01.2011., 22:40
Danas je ujutro imao 37.3 i poslije cijeli dan 36.9. Htjeli su danas obaviti eeg i ekg al nisu dobili termin (dosta ih je trebalo ici prije) tako da se nadam da cemo sutra obavit taj dio. Briseve jos nismo dobili.
Po doktorima mi se cini da nece prije petka doma. :( Znat cemo vise kad dodu nalazi.
Bojala sam se prije al sad sam sva preplasena zbog svake njegove buduce temperature. Najvise me strah da se napad ne dogodi dok sam sama s njime ili jos gore dok ga vozim il nesto. Ok snasla bi se, al sad mi se 1000misli mota po glavi. Samo neka nalazi budu dobri.

jaffa
26.01.2011., 22:41
E da on ima sada nesto malo vise od 2 god i 10mj.

Freja
26.01.2011., 22:56
Da te utješim, neka statistika kaže da su konvulzije najčešće između 17. i 28. mjeseca života. To znači da ste sa svakim danom bliži kraju. Nekad je granica bila tri godine, dakle s tri se statistički još više prorjeđuju, tj. vrlo su rijetke, a s pet bi trebale prestati.
Tako sam ja sebe tješila. S tri i pol je imao zadnje nadam se i posljednje. S pet i pol na neurologiji su se pozdravili s nama i polako zaboravljamo to razdoblje života.

Drži se, prolazi :love2:

jaffa
27.01.2011., 07:45
:love: Da kazu do trece godine najcesce a kasnije eventualno do 5-6.

jaffa
28.01.2011., 18:51
Doma smo!!! :-D:-D:-D:-D

Teica
28.01.2011., 19:30
Hvala Bogu :) !

jaffa
29.01.2011., 22:57
I ja kazem :) On nema temperaturu, malo jos smrca ali dobro je :)
Naletila sam na nesto sto me zaintrigiralo: "Vrh javljanja febrilnih konvulzija su mjesecisiječanj, lipanj, kolovoz i studeni"
Maleni ih je imao u lipnju, studenom i sijecnju. Nevjerojatno. Nigdje nisam nasla zasto bas tada.
Terapiju nam nisu dali jer su misljenja da se ne radi o epi.
Htjela sam pitati, koliko kosta pregled kod Sabola? Mi smo bili jednom ali jos 2008. radi sb i odusevljena sam njime.

Kolu
23.03.2011., 10:32
Pročitala sam temu i moram vam se pridružiti, nažalost nakon napada febrilnih konvulzija kojeg je moj L. (star 2 i pol god.) imao prošli tjedan prvi put. Drago mi je da vidim da su mame koje su se dugo javljale na temi - Tratinčica i Freja, još uvijek tu sa nama roditeljima, koji sada prolazimo kroz tu traumu.

Sve do sada smo se uspješno borili sa temperaturom, a imao je i po pet dana temeperature koje su rasle do 39,6. Ovaj put je sve počelo posve bezazleno u 18,30 je imao 39,1 dala sam mu sirup, a u 20,00 pred spavanje 38,3 i zbog toga mislim da sam djelomično ja kriva jer nisam tu temperaturu shvatila ozbiljno. U 23,00 sam mu mjerila temperaturu, imao je 38,8 i dala sirup (Panadol baby) ali ga nisam krenula hladit i mislim da sam tu pogriješila. Neka ova moja priča bude škola za druge roditelje - ne dopustite kod male djece temperaturu, skidajte je na sve načine. Nemojte si priuštiti ovo što se nama dogodilo.

Napad je bio jednostavan, trajao je kratko ne duže od par desetaka sekundi, tresao je cijelim tijelom i izvrnuo pogled. Mame drage, možete samo zamisliti kako sam se osjećala.

Mi smo u obitelji imali slučajeve feb. konvulzija - moj bratić po mami ih je imao, pa sam ja o tome čula, a i čitala sam malo na internetu. Na svu sreću, jer sam kad se to dogodilo pretpostavila da su febrilne, stavila sam ga na stranu, vikala mužu da bude uz njega, nazvala hitnu i otrčala u kupaonicu da namočim prekrivač da ga ohladimo. Na svu sreću brzo je došao k sebi i jako je plakao. Hitna je došla u roku od 10 min. On je cijelo vrijeme plakao, a ja sam ga držala i pokušavala smiriti. Primili su nas na Rebru na Hitnoj i ujutro odveli na Neuropedijatriju. Morali su isključiti meningitis i epilepsiju. Svi nalazi su bili dobri. Krv, EEG, EKG, brisevi, jetrene probe sve ok. Nakon tri dana su nas pustili kući.

Moram reći da su na Neuropedijatriji na Rebru stvarno dragi i nježni prema djeci - govorim o doktorima. Sestre se mijenjaju pa niti neznam koja je koja, ali su doktor i doktorica u viziti bili uvijek isti i kažem super su prema djeci. Lijepo je i sjeo s nama i porazgovarao, mogli smo pitati što smo htjeli i nije se žurio. Objasnio nam je sve....rekao da ćemo na otpustu dobiti upute i tako je i bilo.
Ali...

Teško je sada poslije toga. Vi koji ste to proživjeli znate. Nemogu spavati, samo o tome mislim, dođe mi da plaćem... Imam prijateljicu koju stalno gnjavim, samo da podijelim s nekim, jer nemogu to pričat mužu, jer je i njemu isto. Znam ja sve, racionalna sam, ali stalno mi se vraća u misli što sam pogriješila, analiziram, što za ubuduće, ma znate...Eto ako ima kakav savjet, neko pozitivno iskustvo.

Freja, Tratinčica, recite da je vašim mališanima prošlo, samo da se utješim...

Freja
23.03.2011., 13:10
Sve do sada smo se uspješno borili sa temperaturom, a imao je i po pet dana temeperature koje su rasle do 39,6. Ovaj put je sve počelo posve bezazleno u 18,30 je imao 39,1 dala sam mu sirup, a u 20,00 pred spavanje 38,3 i zbog toga mislim da sam djelomično ja kriva jer nisam tu temperaturu shvatila ozbiljno. U 23,00 sam mu mjerila temperaturu, imao je 38,8 i dala sirup (Panadol baby) ali ga nisam krenula hladit i mislim da sam tu pogriješila. Neka ova moja priča bude škola za druge roditelje - ne dopustite kod male djece temperaturu, skidajte je na sve načine. Nemojte si priuštiti ovo što se nama dogodilo.Draga Kolu, žao mi je što ste u našem društvu. Bilo bi bolje da niste. Ali što je tu je.

No najprije da se osvrnem na ovaj dio tvojega posta. Mislim da nisi mogla ništa više učiniti. Tim više što su vam ovo prve konvulzije (nadam se i jedine!). Nisi mogla znati da će se to dogoditi i iskreno sumnjam da bi hlađenje to spriječilo. Možda da, možda ne. Konvulzije nastaju uslijed naglih skokova u temperaturi, i to ne samo prema gore, nego i prema dolje, što znači da se mogu dogoditi i uslijed hlađenja. Nama se upravo to dogodilo u jednom od naša četiri slučaja. I dali lijek, i hladili i svejedno dobili konvulzije. Na žalost, konvulzije su prilično nepredvidive i nema smisla sebe kriviti (i ja sam kroz to prošla, ali sad znam da nisam mogla ni znala bolje nego što jesam).

D sad ima 6,5 godina, a s 5 smo otpušteni s neuropedijatrije, tj. više se ne pratimo kod njih. Zadnji put je konvulzije imao s 3,5.

Drži se, ako su nalazi u redu, do pete godine sigurno prolazi ;)

Kolu
23.03.2011., 15:21
Hvala puno na riječima podrške. Nekako stalno mislim da sam ja kriva i da nisam dobro reagirala i na vrijeme. Sada mi je sve još friško pa nikako da dođem k sebi, iako sam kad se to dogodilo bila relativno prisebna.

Bojim se sljedeće temperature. Bojim se dok je u vrtiću, imam osjećaj da ga ne bi trebala nikud pustiti, da ga trebam imati pod kontrolom cijelo vrijeme. Znam da to nije potrebno i da moramo nastaviti dalje normalno, ali velim friško mi je pa nikako da se smirim.

Ma biti će to dobro, raditi ću najbolje što mogu pa što bude. I doktor je rekao doslovno "Nemožete sve imati pod kontrolom" Ja sam po prirodi takva da volim imati stvari pod kontrolom, pa me to zato još više uznemirilo.

iva1602
25.03.2011., 21:06
I mi smo friški s konvulzijama nažalost. sve je počeo prošlu nedjelju jakim povraćanjem. sljedeće jutro smo vadili krv, krvna slika je pokazala nešto sitno povišene leukocite i smanjene granulocite na što naša dr zaključuje da je riječ o crijevnoj bakteriji. Mali dobio sirup Sinersul (da sinersul nemojte me niš pitat!!!!), Linex za proljev. Stigli doma,dam ja njemu pola žličice tog sirupa kak mi je dr rekla. mali u roku pola sata crven u licu,mjerim temp,38.7, dam mu panadol i on zaspi. probudi se nakon 20 min, čudno me gledajući... odjednom zabacuje glavu unatrag u par navrata i izvrće oči unatrag... gleda u mene ali me ne vidi,totalno ukočen pogled, ja ga zgrabim k sebi,koče mu se rukice i nogice,grči se cijelo tijelo, on nešto nesuvislo mrmlja... u 2 min smo bili u autu i jurili na zhitnu. u autu je napad polako popuštao, on je počeo ponavljat riječi za mnom... tijelo mu se odgrčilo i omlohavilo.nije mogao stat na nogice :((((( Hitna nas odvezla na Rebro. Tamo dobio bocu infuzije jer je bio malo dehidriran, i šalju nas na zaraznu u dnevnu bolnicu jer na Rebru nije bilo mjesta. Tamo sam cijelo vrijeme bila s njim u sobi. Na rukici infuzija čitavu noć, na nogici kopčica za mjerenje otkucaja...:((( Temperatura čitavu noć 39, ne skida ju ni ibuprofen ni lupocet. Ako skine,skine za 2,3 stupnja i opet sve ispočetka. Prošla je nekako i ta noć, s obzirom da nije više htio ni piti na papati dobio je 4 boce infuzije,ujutro sam ga vodila na tuširanje i malo se stanje smirilo. Išli smo na EEg glave, nalaz uredan ali pod temperaturom. Popodne smo otpušteni kući, dijagnoza Rota virus sa komplikacijama febrilnih konvulzija, rečeno nam je da se javimo još jednom neuropedijatru za još jedan EEG glave za svaki slučaj, dobili klizmu dijazepama i rekli mi da svaki put kad bude imao temp 38.5 ili veću da mu dam klizmu preventivno napadu!

Mali je strašno iscrpljen, već 2 dana samo spava,slabo se igra, užasno slabo papa.... ali evo danas nakon 4 dana od virusa i napada stanje mu se malo poboljšava.
Užasno me sve ovo uznemirilo,znate i same kakav je osjećaj kad dijete prvi put ima napad, mm i ja smo cijelo vrijeme u vozilu Hitne plakali.... bilo nam je strašno. Mislila sam da mi dijete ima paralizu , da umire....:((((((( sada se bojim svake temperature, bojim se ostavljat ga u vrtiću. Užas.

Nego mame recite mi imate li kakvog dobrog neuropedijatra za preporučit gdje bi išli na EEG glave?

i pitanje za mamu kolu : Jeste li mogli biti s djetetom na Rebru cijelo vrijeme ili samo preko dana?

iva1602
25.03.2011., 21:07
zaboravila sam napisat.,maleni mi ima 3 god za desetak dana.

Freja
25.03.2011., 22:26
Mi smo bili kod dr. Cvitanović i dr. Gjergja u Vinogradskoj. I bili smo jako zadovoljni.

Freja
25.03.2011., 22:30
iva1602, žao mi je :(
Teško je, ali treba nastaviti normalno živjeti. Nema garancija da će se ponovo pojaviti niti da se neće. Ja sam uvijek znala pomisliti da to ipak nešto što će dijete s vremenom prerasti i da se ne može usporediti s uistinu ozbiljnim boleštinama. To mi je pomagalo da se saberem i realno gledam na stvari.

iva1602
26.03.2011., 15:20
da li je to ona doktorica Gjergja Juraški? nju trebam i s jedne druge strane, izgubila sam bebu pa moram na genetsko savjetovanje... mogli bi obavit sve odjednom,hm!

jaffa
27.03.2011., 14:36
Iva, Kolu dzite se.
Iva tebi sam pisala vec drugdje :love2: :heart:

Kolu ne krivi sebe. Nama je receno da se one sprijecit ne mogu, samo ublazit. Mi smo dokaz. Druge je dobio nakon sto su ga otpustili sa hitne, nakon pretraga i svega na parkingu bolnice, a kod trecih je dobio i ljek i kupali smo ga a tempica je bila relativno niska. Jedino na prvima smo mogli reagirat naknadno jer je tempica nastupila u napadu. Ne krivi se, poduzmes sta mozes a ostalo nazalost ne ovisi o tebi :(
Svima ovdje zelim da se ne ponovi nikad vise.

Maruška
28.03.2011., 09:48
Lovre je za rođendan bio na zadnjem pregledu kod dr. Sabola - ne trebamo se više pratiti! Nadam se da smo gotovi s ovom pričom...

Iako je konvulzije (prve i jedine) imao s 3g i 10mj, svaka njegova temperatura nama je trauma. Svaki njegov "prazni" pogled mene dovodi do panike... Ali to je jednostavno tako, naučiš se živjeti s tim.
A slika Lovre u napadu, sjećanje na misli da ću izgubiti svoje dijete... sve to polako blijedi.

Anuška ima 14mj. Do sada je imala temperaturu nekoliko puta. Nevjerojatno, ali istinito - oko njene temperature se ne brinemo baš previše.

Mame, držite se!

Kolu
28.03.2011., 10:08
Nisam gledala forum preko vikenda jer imam pune ruke posla da nadoknadim što preko tjedna ne stignem. Žao mi je što nisam prije odgovorila. Cure, hvala na podršci.:love2:
iva1602, ja isto osjećam strah, ali kako vrijeme ide malo mi je lakše, evo sad je točno dva tjedna od napada. Danas je krenuo u vrtić prvi put nakon toga. Nosila sam vrećicu lijekova, panadol baby, dalsy i klizme. Teta nama pojma što je što, tek je počela raditi (vrtić radi mjesec dana) valjda će joj med. sestra još objasniti.
Moj L. je nasreću imao običnu virozu sa temperaturom, tako da je on već sljedeće jutro bio posve ok. Noć je doduše bila teška, temperatura je rasla, a ja sam dežurala.
Ja sam na Rebru, kad su rekli da mora ostati, rekla da je ostajem s njim. Doslovno tako. Rekla sam da ću sjedit pored njega ako treba. Dežurni doktor nas je htio odgovoriti i počeo navoditi ove i one razloge, ali ja sam inzistirala i tražila sam ili apartman ili da sjedim uz njega. Imali su apartman i smjestili su nas u njega.

Freja
28.03.2011., 11:08
da li je to ona doktorica Gjergja Juraški? nju trebam i s jedne druge strane, izgubila sam bebu pa moram na genetsko savjetovanje... mogli bi obavit sve odjednom,hm!

Čini se da je. Nisam znala da je i to u njezinoj domeni.

jaffa
28.03.2011., 11:50
Kolu, nase tete u vrticu su prosle jos jedan dodatan tecaj nakon sto je maleni imao konvulzije. I dobile upute kako reagirati i od svoje sestre u vrticu nakon sto se konzultirala samnom :love2: Vjerojatno bi tako moglo biti i kod vas. S time da sam svaki put bila pozvana na razgovor sa sestrom da vide jel ima kakvih promjena u postupcima ili sve po starom.

iva1602
28.03.2011., 12:39
Nisam gledala forum preko vikenda jer imam pune ruke posla da nadoknadim što preko tjedna ne stignem. Žao mi je što nisam prije odgovorila. Cure, hvala na podršci.:love2:
iva1602, ja isto osjećam strah, ali kako vrijeme ide malo mi je lakše, evo sad je točno dva tjedna od napada. Danas je krenuo u vrtić prvi put nakon toga. Nosila sam vrećicu lijekova, panadol baby, dalsy i klizme. Teta nama pojma što je što, tek je počela raditi (vrtić radi mjesec dana) valjda će joj med. sestra još objasniti.
Moj L. je nasreću imao običnu virozu sa temperaturom, tako da je on već sljedeće jutro bio posve ok. Noć je doduše bila teška, temperatura je rasla, a ja sam dežurala.
Ja sam na Rebru, kad su rekli da mora ostati, rekla da je ostajem s njim. Doslovno tako. Rekla sam da ću sjedit pored njega ako treba. Dežurni doktor nas je htio odgovoriti i počeo navoditi ove i one razloge, ali ja sam inzistirala i tražila sam ili apartman ili da sjedim uz njega. Imali su apartman i smjestili su nas u njega.

nas je prvo hinta otpeljala na rebro ali tamo nije bilo mjesta da nas hospitaliziraju a s obzirom da se radilo o Roti završili smo na Zaraznoj u dnevnoj bolnici, i sad mi je s jedne strane i drago da smo tamo završili jer sam mogla biti 24 sata s njim, a na rebru su rekli da nebi mogla ostat preko noći. Inzistirala sam da ostanem s njim. Na taj način smo izbjegli i punkciju leđ.moždine koju su na rebru spomenuli da bi radili. Na zaraznoj nam to nisu spomenuli, vjerujem da zato jer se ona radi zbog sumnje na meningitis što kod nas nije bio slučaj jer je iz stolice potvrđena Rota.

jesu li vama radili punkciju OBAVEZNO nakon konvulzija? Moramo li se mi sad stalno kontrolirat kod neuropedijatra, koliko često vi morate ići?
90% sam sigurna da se to neće ponoviti jer ga je ovaj put zbilja potrefila i dehidracija i temperatura i sve i ne čudi me da je došlo do konvulzija.
I ja ponekad krivim sebe, što nisam djetetu dala rehidromiks jer je baš jako povraćao i jer nisam odmah jurila na Hitnu :((( ali on je pio tekućinu samo to nije bilo dovoljno da nadoknadi sol u organizmu :((( Baš me peče savjest. da sam išla na vrijeme doktoru nebi bilo ni temperature ni konvulzija.

Jel se može ibuprofen sirup dobit u ljekarni bez recepta? nemam ga doma a moram ga imati sad...Panadol nam baš i nije od pomoći kad ga ulovi gadna tempica

Mi još ne idemo u vrtić dok malo ne dođe k sebi.... bojim se sad boleština...

Kolu
28.03.2011., 13:19
Nama na Rebru nisu radili punkciju jer ništa nije ukazivalo da je to potrebno. Rekli su da punkciju rade obavezno kod male djece neznam da li do 6 mj ili 1 god. Moj L. je 2 i pol. Vadili su mu krv, EEG 2 puta, EKG, jetrene probe, bris nosa i grla, pregled kod ORL-a, svaki dan na viziti komplet pregled - do gola.

Otpusno pismo nismo još dobili, tako da neznam kakve će biti upute glede kontrole kod neuropedijatra, ali rekli nisu ništa.

Ibuprofen (Dalsy) nam je dala pedijatrica, zajedno sa klizmom. Uzela sam dvostruko - jedan komplet i za vrtić.

Ja sam u vrtiću razgovarala prošli tjedan i sa med. sestrom i sa jednom tetom. Objasnila sam što se dogodilo i sestra je rekla da će razgovarat s tetama.

iva1602
28.03.2011., 13:38
Mi s vrtićem nemamo problema... teta od mog malog mi je takoreći prijateljica jer smo se baš zbližile kad je krenuo u vrtić,jedna jako mlada cura i rekla mi je da ne strahujem, oni tamo imaju sirupe za temp i da joj samo ostavim klizmu za svaki slučaj.

Moj će za točno tjedan dana imati 3 godine. Napravili su nam jedan eeg koji je bio uredan ali je rađen pod temperaturom.... tako da se svakako moramo ipak još jednom prekontrolirati. Znači punkcija nije ni nama bila potrebna jer su odmah bili sigurni da se radi o virusu, onda ok.... iskreno ne znam kak bi preživjela da je išao na punkciju :(((((((((((((((((( ne želim ni mislit o tome....

Maruška
28.03.2011., 14:02
jesu li vama radili punkciju OBAVEZNO nakon konvulzija? Moramo li se mi sad stalno kontrolirat kod neuropedijatra, koliko često vi morate ići?
...
Jel se može ibuprofen sirup dobit u ljekarni bez recepta? nemam ga doma a moram ga imati sad...Panadol nam baš i nije od pomoći kad ga ulovi gadna tempicaa...

Nama nisu radili punkciju, nisu ju niti spomenuli.
Mi smo iz Splita ali kako nismo bili zadovoljni funkcioniranjem stvari tu kod nas, mjesec dana nakon što je otpušten iz bolnice, otišli smo kod dr. Sabola u Zagreb i tu smo ostali. Prva kontrola nam je bila za 6 mjeseci, pa za 8... Svaki put se razmak između kontrola povećavao. Ali to uvelike ovisi o nalazu eeg-a.

Ibuprofen se od relativno nedavno može dobiti samo uz recept. Mada ga nama teta u ljekarni da bez problema i bez recepta čim spomenem da smo "konvulzičari".

jaffa
28.03.2011., 15:55
Nama su radili punkciju prvi put. Ostale srecom ne.
Dalsy je jednom muz dobio bez recepta isto pod izlikom da smo konvulzicari, inace ne.
Dosada su nam kotrole isle prva nakon 3mj pa druga nakon 6-8. Dalje ne znam kako ide al pretpostavljam jednom dvaput godisnjem
Moj opet kuri a ja ludim :(

iva1602
28.03.2011., 16:33
joj jaffa ne spominji mi temperaturu :// ja svog stalno pipam....sad je pak počeo šmrcati a ja već luuuuda.

što mislite kuda je bolje da idemo, Sabolu ili nekud u bolnicu? iskreno ako se te pretrage (eeg) mogu kvalitetno obaviti i u bolnici (tu mislim i na nečangrizave doktore koji imaju strpljenja s djecom i razumijevanja ako baš i ne bude cijelo vrijeme na eegu kao bubica miran) ? ako se može i u bolnici ne daje mi se svaki put 1000 kn za privatnika....

jaffa
28.03.2011., 17:15
Mi idemo u bolnicu. Svaki put naletimo na crvenu tetu u Vinogradskoj (jos ne znam jel to Cvitanovic) i ona je ok. Prvi put nije bila ona nego neka plava i ona mi se bas i nije svidjela jer nije neka od strpljenja.
Ja sam jucer mislila da sam paranoicna, jer mi je bio cudan. I navecer je zakurio i ispalo je da ima upalu grla i oba uha u nastajanju :( Sad strepim... Znam da ne smijem tako al ne mogu si pomoc. Razumijete me :grli:

jaffa
28.03.2011., 17:29
Doduse, ja sam htjela otici i privatno (kod Sabola smo bili zbog neceg drugog i odusevljena sam) al mislim da cemo ipak pricekat s time zasada.

jaffa
29.03.2011., 06:44
G. Je u bolnici. Opet je imao napadaj. Ne znaju sta mu je, kuri i preko 40. Sad spava. Ja sam u totalnom soku. Temperatura mu jedva pada, na indfuziji je cijelu noc.

Kolu
29.03.2011., 09:14
jaffa :cry::love2:

jaffa
29.03.2011., 09:53
Morat ce na ct jer su se zaredale 3 od 28.11. :(

Kolu
29.03.2011., 12:02
To sam i ja čula. Ako u kraćem roku zaredaju 3 da treba daljnje pretrage napravit.

Freja
29.03.2011., 13:22
Morat ce na ct jer su se zaredale 3 od 28.11. :(

Žao mi je. Vjerujem da će sve biti dobro. Držite se :heart:

Što se Vinogradske tiče, mi smo bili jako zadovoljni. Dr Cvitanović ima tamnu, kratku kosu i starija je od dr Gjergja, koja je visoka, mlađa brineta (može biti lagano crvenkasta) i obje su uistinu divne i strpljive. EEG radi gospođa Blaženka i uz njezinu pomoć nama ta pretraga i nije bila tako teška, a radili smo ju puno puta u različitoj životnoj dobi. Ja za zna njih tri nemam jedne riječi zamjerke i nisam imala potrebu ići privatno. U početku smo na eeg išli svaka tri mjeseca, poslije svakih šest.

Maruška
29.03.2011., 14:06
jaffa, drž'te se! Vjerujem da će sve biti u redu. :heart:

iva1602
29.03.2011., 14:16
G. Je u bolnici. Opet je imao napadaj. Ne znaju sta mu je, kuri i preko 40. Sad spava. Ja sam u totalnom soku. Temperatura mu jedva pada, na indfuziji je cijelu noc.

ajme draga..... držite se.... u kojoj ste bolnici? Koji mu je to napad po redu?

tak je i moj prošli tj cijelu noć na zaraznoj kurio a tempica nikak dolje...:(((((( znam kako vam je i šaljem malom mišu veliku pusu!!!!!

jaffa javi nam kako ste

jaffa
29.03.2011., 15:53
Preselili su nas na zaraznu iz vinogradske jer ima kozice. Temperatura divlja ali dobro je sto mogu ostati sa njime ponoci :)

jaffa
31.03.2011., 10:57
Jel ima tu netko kome su se zaredale konvulzije u kratkom roku? Konkretno kod nas su zadnje 3 dosle u roku 4 mjeseca. Docovi kazu da to nije bas dobro ali nitko ne prica konkretno, na netu isto ne nalazim nista takvoga?

Kolu
31.03.2011., 13:18
Žao mi je Jaffa. Ja neznam nikoga, samo jednu mamu kojoj je curica imala u kratkom roku 2 puta, pa su joj rekli da će ako bude i treći put u kraćem roku morati na daljnje pretrage. Ako ste u bolnici, inzistirajte da vam objasne što se događa i zašto to nije dobro.

jaffa
02.04.2011., 21:59
Iva tek sad vidim, ono preko mobitela mi bude skroz sitno pa promakne. Ugavnom to mu je bio cetvrti napad. Nadam se i zadnji.
Jucer su nas pustili doma :-D:-D

BP
07.04.2011., 10:47
evo i nas nazalost tu. Moj misek je imao konvulzije sa 18 mjeseci, nadam se prvi i posljednji put, jos mu nisu radili eeg jer u bolnici kazu da mora biti bar 5 dana bez temp.
NIkad se u zivotu nismo tako prestrasili-. Mene zanima da se nedajboze ponove, sto treba napraviti bas u tom momentu? Upuhivati zrak? U bolnici su nam samo rekli da snizujemo temp ali nista konkretno o samoj pojavi.

Jaffa ne znam koliko ti je utjesno ali dok smi mi bili u bolnici, bila je mama cija curica ima 2 god i imala je 10-12 konvulzija, znam, zvuci grozno i je, ali ona je sasvim ok inace.
Njoj su rekli da izgleda nisu febrilne vec traze i dalje uzrok

btw danas sam cula da neki vrtici pri upisu pitaju da li je dijete imalo konvulzije te da ima slucajeva gdje ga nisu htjeli primiti

Kolu
07.04.2011., 11:16
Žao mi je što ste nam se pridužili.:-(

Konvulzije morate prijaviti u vrtiću. Ne zbog njih nego zbog djeteta. Tete moraju imati terapiju u slučaju da djetetu počne rasti temperatura ili da se jave konvulzije.

Ja sam našim tetama ostavila paracetamol sirup, Dalsy sirup i klizme koje smo dobili za slučaj napada.

Da zbog toga ne bi primili u vrtić to prvi put čujem i ne vjerujem...

jaffa
07.04.2011., 13:22
BP, cula sam ja i za jednog deckica u istoj situaciji, isto 2 god :(
Kod napada treba staviti dijete na bok, dat mu klizmu diazepama. Paziti da moze disat. Al nadam se da vam se nece ponoviti.
Sto se tice vrtica... ne znam. Kod upisa jos nismo bili konvulzicari. Prve je dobio mjesec nakon upisa, a kasnije smo naravno morali donijeti potvrdu. Nakon potvrde sam isla na razgovor sa sestrom u vrticu koja me malo napala sta nisam to prijavila kod upisa. Ja reko, pa dobio ih je kasnije vidite datume. A jel, dobro onda. Nacin na koji je pricala nije mi se bas svidjeo tako da moze li to biti neko rangiranje isto, iskreno ne znam. Sad imaju novu sestru koja je super, barem prema nama :)
Sto se tice naseg ct-a, pedica kaze da zahtjevamo mr i to sto prije a ne ct pa cemo vidjet. Kazem kod mog je problem sto su se zaredale u kratkom roku al i dalje vjerujem da ce sve biti uredu.
Veliki :love2: svima ovdje!

BP
07.04.2011., 14:37
:love2: Jaffa, Kolu, ma svi koji smo tu.

Sad nakon svega izgleda da je u bolnici pokupio virus: proljev, povracanje i temp, uzas

Dalsy se vise ne moze kupiti u ljekarni, potreban je recept. Nadam se da ce nam dati za njega i za klizme, s obzirom da pedijatrica nam nije htjela dati uputnicu za bolnicu (!), preselili smo taj isti dan karton drugoj. :-x

jaffa
09.04.2011., 00:01
A misek mali... Jel mu bolje sada?
Da za Dalsy treba recept, mada neki daju i bez ako kazes za konvulzije al to vec ovisi o ljekarniku.

Freja
09.04.2011., 08:57
MI smo se dva puta upisivali u vrtić (tj. prvo u jaslice nakon što ih je imao jednom, poslije s 3 god. u vrtić kad ih je već imao dva ili tri puta). Uvijek sam uredno navela da ih je imao i nismo zbog toga ostali bez mjesta, a živimo u kvartu gdje su vrtići uistinu natrpani. To ne bi smio biti razlog da ne prime dijete. U najmanju ruku riječ bi bila o diskriminaciji.

iva1602
25.05.2011., 11:57
ah evo opet i mene na ovoj temi. Moj trogodišnjak je imao prvi put konvulzije dva tjedna prije navršene 3 god, uslijed užasnog Rota virusa, visoke temp i dehidracije. Taj napad je bio baš jak, kao i mnoge mame na ovoj temi mislila sam da dijete umire, bacao je glavicu unatrag, grčilo mu se cijelo tijelo, rukice i nogice, nesuvislo je mrmljao i bio u šoku... Hitna nas je odvezla na Rebro, no s obzirom da je u pitanju bila Rota, završili smo na Zaraznoj. Tamo smo mu radili EEG koji je bio u redu i rekli su po potrebi se konzultirat sa neuropedijatrom. Ja luda i naivna sam mislila da se konvulzije više neće ponoviti i nismo išli kod neuropedijatra no prekjučer se opet ponovilo :((( Ovaj put bez temp. Cijeli dan nije spavao, bila je nedjelja, inače je kompliciran što se tiče dnevnog spavanja, a cijeli dan je bio vrlo aktivan. Navečer je zaspao ko top, no ja sam ušla u njegovu sobu i naglo ga slučajno probudila.... on je progledao, zagledao se u jednu točku, i nešto mi rukom pokazivao i mrmljao... bio mi je čudan. Ja sam ga pozvala da pogleda prema meni, pogledao me ali tako tupo kao da gleda KROZ mene i kao da me uopće ne vidi.... tad sam mu opipala nogice i primjetila da je sav ukočen.... brzo sam zvala muža dajjjjj klizmuuuuuu...... dok sam krenula davat klizmu to je sve već prestalo,tijelo je postalo opušteno ali išlo mu je na povraćanje. poslije je zaspao kao da niš nije bilo.....

napad je izgledao malo drukčije nego 1.put, bio je puuuno blaži i kraći, čak si razmišljam je li to uopće bila konvulzja ili je to bila neka zbunjenost u snu?

Ipak, kopam vezu da dođemo što prije na EEg u bolnici....

Ne znam uopće kako da se ponašam,. stalno sam u strahu, on ide u vrtić i bojim se što ako mu se to tamo dogodi, trebam li ga kloniti od sunca..... strah je ogroman :((((((

Da li je moguće da konvulzije nastanu uslijed jake iscrpljenosti i povećanja tjelesne temperature recimo od vrućine? mislim od sunca... jer taj dan kad je imao napad je baš bilo jako vruće cijeli dan a mi smo bili vani i ujutro i poslijepodne....

Gdje se vi kontrolirate, koje bolnice i koje neuropedijatre mi preporučate u ZG? KOlike su cijene kod Sabola?

stela2
25.05.2011., 12:25
iva1602, mislim da to nisu konvulzije..
dijete ti je bilo očito preumorno, naglo si ga probudila iz sna, još je valjda sanjao nešto pa zato..
puno puta se dogodilo mojoj djeci da kad su bili preumorni ( dosta rano su prestali spavati popodne), da navečer kad su se probudili naglo ili za 1 h nakon što su zaspali imali su ko neke "napadaje"..nekad jače ili manje..nekad se znal i dići iz kreveta i hodati po krevetu, i kao da me ne poznaje..i onda se sami smire i dalje zaspiju..ali, to je bilo prije sad kad su veći je ok..
bar ja tak mislim da je to i kod vas..

iva1602
25.05.2011., 12:39
ali ukočile su mu se nogice, to me brine????? i nakon toga mu se htjelo povraćat..... iskreno opće ne znam kaj da mislim, jel je konvulzija to bila ili nije, ali svakako je bilo čudno.....

VGmama
25.05.2011., 13:06
Iva1602 zar niste odmah u nedjelju otišli hitnom na Rebro? Za Sabola ne znam koliko košta, svojevremeno je pregled bio oko 450 kuna i EEG isto tu negdje. Ovo sto si opisala mogao biti i epi napad. Nisam doktor i ne želim te plašiti, ali vama treba hitna obrada. Što god da je bilo, bilo je, ali što prije saznaš kako postupati u tom trenutku život će ti biti mrvicu lakši. Govorim ti to iz osobnog iskustva. Inace sve vrste konvulzija su neke vrste epi napada. Neke prođu same, neke se liječe.

iva1602
25.05.2011., 13:17
Iskreno to je sve skupa trajalo ovaj put dvije minute. tak da mi se nije išlo na Rebro jer sam se bojala da ga tamo ne ostave bez mene, a iskreno takvu vrtsu hospitalizacije maleni zbilja ne bi podnio.... prvi put sam na Zaraznoj bila sa njim , kad je imao napad u Rota virusu, pa je opet strašno prihvatio bolnicu i doktore. Užas.

Tražim neuropedijatra da što prije obavimo pregled.... ako preskutra ne uspijem preko te veze dobit Rebro, ići ćemo kod Sabola.

Ne znam ni kako ga natjerat da bude miran pol sata na EEG-u.... to će biti prava avantura...

BP
02.06.2011., 16:15
iva1602, ne znam da li si u medjuvremenu bila na kontroli i sto je bilo, ali nama su bolnici rekli da moramo izbjegavati sunce, opcenito temperaturne izmjene toplo/hladno, ovo sto mi opisujes mi se cini da ipak nije konvulzija...sto je bilo?

sunce malo
18.06.2011., 15:40
drage mame kao prvo jako mi je žao što se sve dešava s vašim klincima.Ja kao iskusna mama klinca kojem je na kraju dijagnosticirana epilepsija mogu samo reći da jako pazite.Sve te stvari pogotovo kad se ponove bi trebalo detaljnu obradu napravit.To znači naći jednog dobrog neuropedjatra koji će vas dalje upućivati.Draga Ivi meni je ovo što si ti opisivala izgledao nažalost kao jedan epi napad.Daj bože da griješim,ali idi do kraja stim i vidite što je.Definitivno klinci tj glavice moraju biti zaštićene od sunca.Želim vam tj vašoj dječici još jednom sve naj naj od srca,da se takvo nešto nikad ne ponovi.
Mama BP dat ću ti samo jedan tip,neznam tko ti vodi malca,međutim budu li inzistirali na daljnoj obradi traži šefa,da nespominjem ime samo ne onog starog.Onaj mlađi je puno bolji,ima ljudski pristup za razliku od starog.

jaffa
18.06.2011., 16:30
Sunce malo nadam se da je maleni dobro i da ce mu epi biti u najblazem mogucem obliku :(
Nama je ct ili magnet odgoden do jeseni jer cekaju da bude nesto stariji. I ne smije se cijepiti zasada.
Od zadnjeg napada nije imao temperaturu, frka me uzasno :(

sunce malo
19.06.2011., 09:49
draga jaffa neznam koliko je klinac star međutim ako nema odstupanja u razvoju,što se iskreno nadam sve će onda biti ok.Cijepljenje nije ništa što bi te trebalo brinuti,kledaj to s truge strane da su svi i o vako cjepljeni oko njega.Do jeseni pazite se sunca i za svaki slučaj diazepam klizme imat kod sebe.Ma vidjet ćaš da će na kraju biti sve ok.Želim ti puno snage da to sve preživiš.Znam kako je kad stalno živiš u strahu

jaffa
19.06.2011., 20:19
Ima malo vise od 3 godine. Kazu da u principu nije problem sto je imao 4 napada nego sto je imao 3 u 4 mjeseca. Sto su se zaredali. Ma ja vjerujem da ce biti sve u redu :) Al strah je uvijek tu, tim vise sto od zadnjeg napada nije imao visu temp pa strepimo. Bez klizmi ne idemo ni kod pedijatrice :)

sunce malo
20.06.2011., 09:02
draga jaffa bit će sve ok vidjet ćeš držite se i nedozvoli da vas strah savlada i da neuživate u svom malcu.Znam da je lako reći ali stim se treba naučit živjet.Ja sam se postavila tako mogućnosi su svaki dan tu ali nemislim stalno o tome,bar se trudim

jaffa
21.06.2011., 21:28
Danas me mama zvala da je maleni zakurio. Trcala sam sa posla I 5min nakon sto sam dosla napad. Dali smo mu klizmu. Nakon nesto manje od pola sata drugi. Sad evo spava, u bolnici je a ja ne znam kud bi sa sobom. Samo ga mazim misic moj :(

jaffa
21.06.2011., 21:32
Prva temperatura opet, I svaki put mislim ma nece opet. I ovo gore sam pisala ima dva dana pa evo me sad :( :(

jaffa
22.06.2011., 14:26
Opet je imao nocas...
3 u pola dana :( Evo u bolnici smo, on spava sada...

jaffa
25.06.2011., 23:30
Eeg je uredan. U utorak ide na ct.

Ineska
04.07.2011., 17:06
jaffa, drž' te se :love2:

Freja
04.07.2011., 17:09
O joj jaffa :(
A ja sam mislila da je nama s 4x u tri godine bilo grozno! Drži se i misli pozitivno.

Maruška
05.07.2011., 10:46
jaffa, drž'te se!

jaffa
07.07.2011., 21:32
Isli po drugo misljenje privatno jer je za vikend dobio tresavicu dok je jeo sladoled i poceo nesuvislo pricat i ukocio pogled u desno. Ima malim promjena na eeg-u pod opterecenjem (pospanost i nakon dubokog disanja, blago hiperventiliran). Sumnja se na febrilne konvulzije plus, vise nema jednostavnih :( Treba napraviti mr po protokolu za epi. Dobit ce terapiju i kontrola za 3mjeseca. Nadam se da nece trebati ranije.
Nisam ni znala da postoje febrilne konvulzije plus.

tratincica
15.07.2011., 19:44
plus su slozene konvulzije predpostavljam ( kad se ponavljaju cesto, duze traju, eeg nije u redu, nema temperature ili sl.)
nama nikad nisu trazili ni mri ni ct, ne znam na osnovu cega salju na te daljnje pretrage...
koju terapiju imate? tesko je prihvatiti terapiju ali opet, nadam se da vam je donjelo malo vise mira

kod nas je situacija OK...srecom i Nikola ne oboljeva bas cesto, bar ne s temperaturom...ali cim promislim da mi je imalo sumljiv zaboli me stomak i to je toliki stres da je to nesto neobjasnjivo...

tratincica
15.07.2011., 19:47
e i...mi idemo na kontrole kod dr. Sabola i preporucila bi ga uvijek

pregled+eeg dode oko 1000 kn, kontrole nisu tako ceste (najmanje 6 mj, ovaj put nakon godinu dana, ovisi naravno o slucaju)

srecica
16.07.2011., 15:57
nama nikad nisu trazili ni mri ni ct, ne znam na osnovu cega salju na te daljnje pretrage...

Mozda je to zato sto radis preglede privatno. Nama su vec kod prvog nalaza EEGa koji je pokazao zariste rekli da moramo sad po protokolu napraviti MR, medutim tada je ona bila u redu cekanja za otprilike 26 godine u Klaicevoj jer je trebala to odraditi sa anestezijom ... kako se takav nalaz EEGa ponavljao ponovo su nam rekli da moramo odraditi MR, ali kako je u meduvremenu Klaiceva dobila aparat obavili smo i tu pretragu pocetkom ove godine.

Leila je imala dva puta konvulzije u temperaturu, oba puta iz netemperature u temperaturu. Nakon konvulzija EEG je bio b.o. kasniji kontrolni je pokazao zariste lijevo i predlozena je terapija. Trazili smo drugo misljenje i odlucili ne uvesti terapiju, nalaz je jos uvijek sa tim zaristem, ali ona nema napada niti treskavica ili ovih odsutnosti koje spominjete. Nadam se da ce tako i ostati.

jaffa
17.07.2011., 21:41
Na mr nas salju iz Sabola zbog zagledavanja, promjene na eeg-u, sto su mu 6. u pola godine a 7. opcenito, sto su mu napadi sve duzi i drugaciji nego ranije i na sve nizoj temperaturi (zadnje na 37.8) itd. Nocu zna imat kako su rekli neuro napade, usred nocnih strahova grcenja i tako Doduse tamo ni u jednom trenu nisu iskljucili epi, cak nas upozoravaju na veliki rizik :(
On je poceo sa Convuleksom, postepeno ga uvodimo pa cemo vidjeti.
Kontrola u poliklinici za 3 mjeseca.

crnkica
17.07.2011., 23:53
jaffa držite se....
točno znam kako ti je , evo i mi idemo sutra po drugo mišljenje kod dr.Barišić pa ćemo čuti što ona kaže

jaffa
18.07.2011., 21:48
Kako je prošlo?

Kolu
19.07.2011., 13:55
draga jaffa, mene nije bilo dulje vrijeme na ovom forumu, eto godišnji i tako i samo da ti kažem da mi je žao što vam se to događa. mi smo zadnje imali konvulzije (kao nesvjestice) u svibnju i od tada nije imao temperaturu. u međuvremenu smo obavili magnetsku rezonancu i neurologica je rekla da je nalaz uredan što se tiče žarišta koja su se uočila na EEG-u.
drži se i čuvaj malenog. nadam se za sve nas da će nam to proći kad prođu ove kritične godine.

crnkica
20.07.2011., 23:51
evo i mene....ukratko.... misli da su to kod nje ipak jednostavne konvulzije jer je eeg bio potpuno uredan i predlaže ukidanje terapije... sad ćemo vidjeti kako će reagirati njezina neuropedijatrica hoće liu jse ljutiti što smo išli po drugo mišljenje...

jaffa
23.07.2011., 15:48
Crnkica drago mi je da je eeg uredan :) Nema se ona sta ljutiti, radi se o djetetu, mora znati da mu zelis najbolje. Pa nek se ona duri do prekosutra ;)

Kolu :love2:

crnkica
23.07.2011., 16:38
ma znam,ali naša ped. kaže da nam ona prepuruča da ne kažemo da smo išli po drugo mišljenje.-ma što god to značilo....
e, sad sam ja skroz luda pa se bojim kako ću ja reagirati ako ona krene vikati na nas....

jaffa
23.07.2011., 18:37
Vjerujem da te frka. Ikreno, mislim da se nema sta derati na tebe, vi ste pacijenti i treba vas kao takve postivati. Ali naravno ima svakakvih nazalost. Drzim fige da sve prode super kako god bilo. :)
Sto ste odlucili za terapiju?

crnkica
26.07.2011., 09:27
za sada joj dajem još uvijek, a u 8 mjesecu smo naručeni opet na eeg i kontrolu pa ću vidjeti što kaže, želim vjerovati da će biti sve super pa da će ona i sama reći da joj ukida terapiju, a ako kaže da ne onda ćemo joj reći za drugo mišljenje.....držite nam fige

srecica
26.07.2011., 11:28
crnkica drago mi je da si dobila objasnjenje i drugo misljenje ... terapija bi se trebala postupno ukidati zar ne?
Ukoliko naides na negodovanje zbog drugog misljenje, nedaj se smesti jer imas na to pravo i ako treba prijedi kod te lijecnice na Rebro ... kako sam ti napisala ranije najvaznije je da imas povjerenja u doktora i odlucis kojim smjerom zelis ici.

Mi nismo naisli na razumijevanje zbog trazenja drugog misljenja i doktorica je bila vrlo hladna i bezobrazna u razgovoru s nama, maltene da unistavamo dijete i svasta nesto ... ustala sam se sa stolice i uljudno pozdravila i prebacila kontrole kod doktorice koja nam je imala strpljenja za sva objasnjavanja i nije nalazila za uvredu to ako se i ne odlucimo za nju, vise puta nam je naglasila da imamo izbor odluciti na koji nacin cemo tretirati stanje i objasnila nam koje su prednosti i posljedice oba postupka.

crnkica
26.07.2011., 12:17
srecice i ja očekujem nerazumijevanje, ali se nadam da ću imati hrabrosti kao što si ti imala i izuači bez povišenih tonova i napetih tenzija

jaffa
26.07.2011., 21:45
Mi smo dobili termin za mr. Kraj prvog mjeseca 2012! :-o Samo za pola godine :roll:

crnkica
26.07.2011., 23:25
o moj Bože, pa zar se toliko dugo čeka? mislim da ti možeš upisati dijeti bilo gdje za mr pa gdje prije dođeš na red, sad nisam 100 % sigurna barem je tako bilo za moju susjedu ona je zvala sve bolnice koje imaju mr redom i svugdje se upisala i najbrže je stigla u Požegi. sad za djecu vjerojatno ne rade sve bolnice koje imaju mr

jaffa
27.07.2011., 06:50
Da ali ne rade svi uz anesteziju :(
Njemu su probali raditi bez ali corak kad se mice i nervozan je :(

crnkica
27.07.2011., 09:48
:( a, joj a da su možda htjeli raditi u vrijeme kada ide spavati....samo što im se to vjerojatno neda čekati

sunce malo
29.07.2011., 11:24
draga jaffa neznam ti što reći osim da mi je jako žao.Prije svega malca pa vas.Mislila sam da ste bolje i jako me je to sve rastužilo.Meni je to nešto užasno za djete.Što se tiče mr,definitivno probaj u anesteziji.To užasno unutra buči i jako je nezgodno za odraslog a kamoli za djete.Ja znam da kod nas u Ri rade klincima u anesteziji i super su po tom pitanju.Neznam koliko se čeka ali mi nismo dugo.Imaju novi aparat pa moj ti je savjet probaj snjima.Nadam se da je malac ovako dobro.Da se njegovo ponašanje nije promjenilo.Od Convulexa može biti pospan,mislim da su ti to već rekli,ali čisto da znaš.Kod takvih lijekova ako ga bude duže koristio pripazi na jetru i radite tzv.jetrene probe.Želim vam od srca da vam se ta noćna mora nakraju završi na najbolji mogući način.Sretno

jaffa
31.07.2011., 14:22
Sunce hvala.

Nije pospan, nasuprot dosta je hiperaktivniji. A inace je bio zivahan. Pogotovo dan nakon sto mu se poveca doza. Za 3 dana ce doci do konacne doze. Dobio je i nesto vise od pola kile u prvih par dana. Sad ga moram opet vagat da vidim kako je al cini mi se da su mu se noge zbucale. Rekla je neuropedica da moze dobiti 2-3kg od toga.
Za jetru znam, to moramo jako paziti.

Kako ste vi sada? Kakvi su vam nalazi.
Jako me brine da ne prede sve u epi, pogotovo sto neuropedica jako upozorava na visok rizik, realno sve objasni al mi nije previse optimisticna. :(

sunce malo
13.08.2011., 16:50
draga jaffa nadam se da ste dobro i da je sve ružno konačno iza vas. Mi smo stabilni.Pod terapijom smo i guramo nekako dalje.Od sveg srca vam želim da se crne prognoze vaše neuropedjatrice neće ostvarit.Čuvaj te malca a pogotovo sad od sunca.Kažu da glava uopće nesmije na sunce.Želim vam svu sreću ovog svjeta

jaffa
14.08.2011., 13:55
Hej, evo mi smo na moru. Tu je zaradio bronhitis i temperaturu sa virozom. Drugi put u zadnjih 9mj da ima visu temp bez napada, prva temp od zadnjeg. Nadam se da to znaci da terapija djeluje. Zagledavanja su jos tu ali nesto manje. Kontrola nam je sredinom 10.nadam se ne prije. Do tada pazimo koliko mozemo.

Drzim fige da vam jos dugo dugo bude dobro :)sredinom 10.nadam se ne prije. Do tada pazimo koliko mozemo.

Drzim fige da vam jos dugo dugo bude dobro :)

jaffa
14.08.2011., 14:04
Malo mi se smotao tekst, pisem sa moba pa sam slucajno dio poduplala :)

crnkica
03.09.2011., 16:41
trebali bi obaviti mr da li je netko od vas vec bio, gdje je najbolje budući da će i ona morati u anesteziji pa me zanima kako izgleda taj postupak
inače ona je sada dobro, postupno se skida s terapije i mr je nešto što kaže njezina dr po protokolu se mora obaviti, a i ja ću biti mirnija kada dobijem i taj nalaz

jaffa
04.09.2011., 07:19
Mi cemo u Klaicevu jer tamo ima anesteziju. li tek smo naruceni 20.01. :( Nisam nasla nigdje prije. Ako nades sta vici :)
Obavio je jedan u Vinogradskoj bez anestezije al nije uspio. Iskljucili su velike ciste i tumore ali ostalo se nista ne vidi jer je bio nemiran.

crnkica
04.09.2011., 10:28
znaš li možda kakvu anesteziju trebaju dobiti, znači li to da ćemo morati koji dan ranije doći tamo pa ići i kod anesteziologa?

jaffa
05.09.2011., 15:31
Da treba ranije anesteziologu. E sad kakvu ne znam zasada al pretpostavljam da je opca. Mi se moramo naruciti kod anesteziologa al ne znam koliko se to ceka.

crnkica
06.09.2011., 00:13
joj, mislim da će i to potrajati. nismo iz zg a naša nas neuroped. šalje u zg da obavimo mr zbog anestezije, ne znam hoće li to značiti 2 puta da će morati u zg?
ajde kako god, bitno da nalaz bude ok, javim ti kad ja saznam kad smo mi na redu....

jaffa
09.09.2011., 19:35
E sad sam se sjetila, narudzbe u Klaicevoj su utorkom, ne znam tocno kada. Mi smo morali osobno, ne znam kako ide kad je netko van Zg.

tanjacC
06.10.2011., 14:55
Evo i ja da se nadovežem ...Moj mali (za 1,5 mj. će 3 god.) je također prije nešto manje od mjesec dana imao feb. konvulzije..."Sreča u nesreči " je bila što se to dogodilo na pedijatriji ,pa tako da napad,davanje dijazepama ...nije trajalo niti nepunu minutu,ali meni je bilo kao cijela vječnost..Napravljen EEG je u redu za tjedan dana idemo na kontrolni pregled i ponovo na EEG -preventivno....Ugl,sad dijazepam ,10 mg. je svuda s nama (imamo ga kod bake ,u vrtiću ...) Ali ne mogu vam opisati (mame koje su to prošle znaju ) strah koji osječam,toliki da ga izbjegavam dati u vrtić (na dan napada mi se u vrtiću probudio s temp. 39 ),te ga stalno pipam i provjeravam temp.
Ali hoču Vam reči da temp. skidate već od 38,jer jedna sestra na odjelu mi je rekla da konvulzije kreču od 38...I u biti nama su na odjelu i skidali temp,čim bi bila preko 38,pa makar i 38,1...I neuro-ped. nam je tako savjetovala...čim prelazi 38 snižavati temp. lijekovima i dr. metodama (kupanje...)
Ajme mame držite se,čuvajte svoje limače i nadam se da nam se napadi neče ponoviti više nikad
E da Trantinčice i ja sam imala konvulzije kao beba...

jaffa
08.10.2011., 08:10
Nadam se da su vam prve i zadnje. :( Nama je receno da skidamo od 37.8. Zadnji put ih je imao na toj. Kako je sada maleni?

tratincica
08.10.2011., 14:56
Nadam se da su vam prve i zadnje. :( Nama je receno da skidamo od 37.8. Zadnji put ih je imao na toj. Kako je sada maleni?
brr..i kod nas je 37.8 znacajan..
ja vam njima skidam temperaturu cim vidim da je imaju...ako je bas mala tipa 37.2 pricekam 15ak min, vidim da li raste i ako da, krenem skidat...

Freja
08.10.2011., 22:16
Ja bih samo napomenula da dio stručne literature ne preporuča da se "konvulzičarima" temperatura skida kupanjem i tuširanjem nego radije brisanjem mokrom krpom ili spužvicom. Naši liječnici kažu drugačije no mi smo jedne konvuzije sasvim sigurno izazvali kupanjem (iako smo uvijek kupali u vodi od najviše 2 stupnja nižoj od tjelesne, dakle vrlo polako i prema uputama koje smo dobili od neuropedijatra) - tada ovo nisam znala da se ne preporuča. Konvulzije nastaju uslijed naglog skoka temperature u bilo kojem smjeru - ili na gore ili na dolje, stoga treba paziti i pri snižavanju temperature. Iz istog se razloga ne prepruča voltaren, jer prenaglo spusti temperaturu.

jaffa
09.10.2011., 15:30
Uff ovo za kupanje nisam znala :( Moj ih je jednom dobio i nakon kupanja. Uffff!!!

tanjacC
10.10.2011., 07:50
A vidiš mojoj sestri su rekli da upravo umatanje u mokre pelene izaziva konvulzije...Meni su kao bebi skinuli temp. u bolnici tako da su me umotali u mokru plahtu,pa nas pustili kući i ja imala napad pred bolnicom...Hm...pa sad ti budi pametan:roll:
Mi smo sad hvala Bogu dobro,u četvrtak je kontrola kod neuro ped. i EEG...Ali strah me je uh....

Freja
10.10.2011., 09:16
Ne umatati, samo brisati morkom krpom. I to ne hladnom. Umatanje ima isti učinak kao i kupanje i tuširanje - prenaglo spušta temperaturu.

nadica_b
11.10.2011., 13:05
mr se jako brzo može dobiti za djecu do 7. godine u Požegi

tratincica
11.10.2011., 22:01
ja sam nikoli prenaglo jednom skinula temperaturu - ibuprofen+tusiranje i dobio ih je cim smo izlazili iz tusa...uh...ali svejedno skidamo i dalje temperaturu kupanjem u toploj kadi a nekad i oblozima (npr kad temp nije padala ni 2 sata nakon sto sam mu dala oba lijeka...) tesko je generalizirati i navesti savrsenu metodu nazalost ali svakako i nagli pad i skok temperature nisu dobri

crnkica
12.10.2011., 12:58
nisam znala ovo za tuširanje i konvulzije...brrrrrrrrrrrrrrrr
ne ponovilo se.....

crnkica
13.10.2011., 16:33
zna li netko rade li mr na rebru uz anesteziju?

Švrćo
14.10.2011., 09:37
MR na Rebru rade uz anesteziju, ali i bez anestezije uz spavanje ako je beba mala - znači pola noći (ili cijela) neprospavana i još daju injekciju fenobarbitona i to bude kao da malo jače prirodno spava. I tu postoji mogućnost da se dijete probudi i da snimak ne uspije, ali isplati se pokušati.

srecica
14.10.2011., 10:04
Sto se tice obavljanja MR u anesteziji u Klaicevoj, mozda ti mogu pomoci (bar je tako bili kad smo mi obavljali ove godine) ... prvo se narucis i dobijes termin za MR, onda nazoves anesteziolosku ambulantu, kazes da si van Zg i oni ce ti izdiktirati koje sve pretrage treba napraviti, i narucit cete sa svim tim nalazimo isti dan kad ti je zakazana MR. Onda taj dan stignete nataste u bolnicu (dva sata prije ne bi smjeli ni vodu piti), obavite prvo pregled kod anesteziologa sa svim nalazima i idete na MR.

Mi nismo imali najljepse iskustvo sa tim snimanjem, iako smo bili jedini to jutro naruceni, tehnicar je mozda u zelji da sve sto brze zavrsi jednostavno iscupao L iz mojih ruku i uz njeno negodovanje i vrisku je odnio u prostoriju gdje je aparat. Ja se nisam snasla i vec su me izgurali van, ali mislim da ne bi bilo nikakvih problema da sam ga zamolila da je ja odnesem tih dva koraka i smirim ... ovako smo imali dosta jaki stres i poslije kad se probudila je samo nastavila gdje je stala sa vristanjem i otimanjem.
Uglavnom moj savjet je da djetetu dan prije objasnis sto ga otprilike ceka i zamolis tehnicara da nakon sto dijete razodjenes odneses je sama do stola.
Sama pretraga ne traje dugo, ne mogu se sjetiti ali mislim nekih pola sata, to je neka vrsta 'plitke' anestezije tako da se ona vec probudila u liftu dok smo je vozili na odjel dnevne bolnice. Tamo ostajes sat vremena ili dva, trebala bi lezati dok se skroz ne probudi i onda idete doma. Nalazi se podizu nakon nekoliko dana, to oni kazu.

Mi smo dobro, napadi se nisu vise ponavljali, ali ostalo nam je desno zariste u nalazu EEGa što se za sad samo prati bez terapije. Nalaz MR je pokazao jednu malu cistu sto oni zovu 'nus' nalaza, jer obzirom da se MR ne radi rutinski kod svih ljudi vecina ljudi zivi s tim da i ne zna za to, i ne pravi im to problem. Medutim kako medicinski protokol nalaze u tom slucajevim se radi jos preventivni pregled kod endokrinologa, pa smo obavili i to.
U ponedjeljak imamo kontrolni EEG na rebru pa cu bas pitati za MR i anesteziju ako ne zaboravim, pa ti pisem ovdje.

Kolu
14.10.2011., 15:36
Mi smo magnetsku obavili u lipnju u Klaićevoj. Bila je uz anesteziju i sve je bilo ovako kako je opisala srecica. Nama su isto L. oteli i odnijeli u prostoriju sa MR-om. Nalaz je bio ok. Od svibnja nismo imali temperaturu niti konvulzije. Sad je krenuo u vrtić pa tko zna što nas čeka...

jaffa
14.10.2011., 17:28
Jooj, zasto ih tako naglo uzmu, moj ce poludit :(

crnkica
14.10.2011., 23:39
srećice puno hvala,javi kad saznaš kako je na rebru. a,zašto ih tako odvedu moja će poluditi od muke

bibai
15.10.2011., 08:11
Mi smo išli u Medikol preko uputnice.
Tamo ne otimaju dijete. Budeš s njim dok ne zaspe, a pozovu te prije nego se svjesno razbudi.

crnkica
16.10.2011., 10:26
bibai koliko si morala čekati da dođete na red? i treba li obična uputnica od dr,ili ipak nešto drugčije? i mora li se što nadoplatiti?

bibai
16.10.2011., 12:19
Mi smo imali preporuku specijaliste, i hitnu uputnu dijagnozu tako da su nas ubacili za samo 2 tjedna.
A bio je temin koji ljudi izbjegavaju (oko Božića i Nove godine). Nismo ništa nadoplatili.
To je bilo prije godinu dana.

Možda je sada drugačije?
A bili su zaista :heart:.
I što je najvažnije nalaz smo dobili za 10 minuta.

srecica
17.10.2011., 23:39
Joj crnkica zaboravila sam pitati ... kill me ... ali sam se sjetila da kad smo se mi raspitivali za uopce obaviti MR, da su nam rekli da djecu iz Klaiceve (tada jos nije bilo aparata) salju na Rebro na tu pretragu, ali nam je tada doktorica rekla da to ipak obavimo u Klaicevoj kad se u meduvremenu pojavio aparat jer se i tamo dugo ceka i nisu samo djeca na listi cekanja.

Za Medikol je meni kod narucivanja receno da imaju odredenu kvotu koju rade na uputnice i da to obicno ispucaju u prvih nekoliko mjeseci, ali ako placam termin mogu dobiti skoro odmah. I nisu radili sa anestezijom nego isto tako sa ranim budenjem i klizmom diazepanom ili sto vec neurolog preporuci, tako da jedino ako su se sad stvari promijenile.

A sto se tice 'otimanja', sad kad vidim da to i nije usamljeni slucaj, ja bih unaprijed rekla tehnicaru da cu je ja donijeti do stola i da molim 2 minute vremena ... nije mi on djelovao kao covjek s kojim se ne bi moglo dogovoriti, nego eto radi po nekoj sabloni. Ne znam kako druga djeca, ali L je jako lose reagirala na to sve i imali smo problem s njom kod kasnijeg snimanja EEGa jer je odbijala leci i zatvoriti oci ... vristala je sve glave 'necu u tunel!!!' ... ne znam kako ce to izgledati ako budemo za par godina radili kontrolni, nadam se da ce zaboraviti.

Uglavnom moram jos jednu lijepo vijest za kraj ovog posta, podijeliti s vama :) danasnji nalaz EEGa je puno puno bolji od proslog i naruceni smo za iduce ljeto na kontrolu. Zarista se vise ne pojavljuju ucestalo, nego su u cijelom nalazu samo dva i to puno manje naglaseni. YES!

crnkica
17.10.2011., 23:49
ma sve ok srecice,
jeeeeeeeeeee za ovu lijepu vijest.
samo hrabro naprijed

jaffa
18.10.2011., 07:44
Srecice supeeer!!!! Mi iduci mjesec idemo na eeg. Prvi nakon terapije pa se nadamo pomaku nabolje.

ketty-
08.11.2011., 21:26
moj mali ima pet godina i prošli tjedan je prvi puta dobio te konvulzije , ljudi moji to je nešto strašno , on je okrenuo okicama , ja sam misla da je gotov , temperature nije imao ( u biti temp. mu je pala na 35,5 ).to je trajalo oko 30 min. tako da je to prešlo već u epi status , danas smo došli iz bolnice , ja se još uvijek tresem i ne skidam pogled s njega . dijagnoza je epilepsija , meni je to nešto strašno , nikada nikakvih takvih problema , a sada odjednom epilepsija , strašno . pjena mu je išla na usta , stiskao je šakice , ti ga držiš nemožeš mu pomoći , odjednom ti se ruši cijeli svijet. što je bit da to nitko u obitelji nema , tak da neznam odkuda . naručeni smo na magnetsku u medikol u čakovec na uputnicu i to 1.12.

Maruška
09.11.2011., 10:59
Drž'te se!

VGmama
09.11.2011., 11:56
ketty- najgore je iza vas. za magnet dobro pripremi dijete ako će biti budan za vrijeme snimanja. to je jako bučna pretraga. Mi smo bili baš u Čakovcu, još proljetos, i ja sam bila sa sinom za vrijeme snimanja. Pretraga traje oko pola sata, dijete je u tunelu, ti ga možeš držati za nogu. Dobije male čepiće za uši koji i nisu od neke velike koristi. Svakih otprilike 30 sekundi se izmjenjuju zvukovi kao kuckanje čekića (i to jako bučno kuckanje) u različitim ritmovima i traje po 10 sekundi. Dijete je preplašeno već samim ulaskom u taj uski prolaz, tunel, a kada počne lupanje jadni se skroz izbezume, a sve to traje i do pola sata. Naravno, kao i za eeg, dijete mora biti potpuno mirno jer svako pomicanje produljuje boravak u "tunelu", zamučuje se slika itd... Dakle, dobro ga pripremi i porazgovaraj s njim. Jedan veliki:love2:

Kolu
09.11.2011., 14:17
ketty, drži se...

Freja
09.11.2011., 14:32
Držite se :heart:

srecica
09.11.2011., 15:22
Ketty samo hrabro!

jaffa
09.11.2011., 15:39
Drzite se i sretno!!

ketty-
10.11.2011., 19:52
jel bio tko u poliklinici Sabol ?? sada bih otišli tamo po drugo mišljenje da vidim što če tamo reći .

bodo
10.11.2011., 20:26
jel bio tko u poliklinici Sabol ?? sada bih otišli tamo po drugo mišljenje da vidim što če tamo reći .

ketty-nemam iskustva sa poliklinikom,al radim sa oboljelima od epilepsije i nažalost svi simptomi koje je imao maleni ukazuje upravo na epi.Febrilne konvulzije imaju djeca do 3 god.
Puno ljudi epi.dobije tijekom života,znam ljude koji su prvi napad imali 17,neki s 55 i nitko u obitelji bolest nema
Al želim vam puno sreće da se nikad ne ponovi.Bilo je i takih slučajeva.
Sretno još jednom

jaffa
11.11.2011., 12:45
Bili smo mi tamo. Kod doktorice Kovac Sisgoric i odusevljena sam. Sve nam je objasnila. Radili su eeg u spavanju i razgovor sa neuropedijatrom. Preporucujem polikliniku Sabol definitivno. Za koji dan idemo opet tamo.

crnkica
23.12.2011., 18:53
pozdrav, evo da javim...obavili smo mr na Rebru i nije bila pod anestezijom, nego je bila sedirana. sve je prošlo super samo što joj je dugo trebalo da zaspe, ali kad je zaspala obavljen pregled bez ikakvih problema.
ja sam jako zadovoljna sa svim tamo. lijepo su nas primili, otišli na pedijatriju po bocu i spustili se dolje kod njih. ugasili joj svjetlo ja sam ležala uz nju i kad je zaspala ja sam išla s njom na snimanje, trebala sam im signalizirati ukoliko se ona počne buditi ali nije se to dogodilo i dobili smo nalaz što je najvažnije sve je ok jeeeeeeeeeeeeeee
svima vama želim puno zdravlja i da sve bude super....

jaffa
25.12.2011., 20:46
Bas mi je dragooooo :)

Isobela
30.12.2012., 12:19
podizem i ja temu, mi se nedavno vratili iz bolnice s prvim febrilnim konvulzijama :-((( Hvala Bogu, sve pretrage su dobre (EEG i lumbalna punkcija), dijagonoza viroza i osjetljivost na povišenu temp. Puno mi je lakše sada kad sam čitala ovu temu i vidjela koliko se roditelja s tim susretalo, ali trenutno sam u tolikom strahu da mi mališu najradije priključila na toplomjer, onu sliku okrenutih očiju, klonulog tijela ne zelim vise nikada vidjeti :-((((

Barbie*
30.12.2012., 14:29
uf, kada vidim da je tema "skočila" prođu me trnci. nisam nikada odgovarala, samo sam pročitala i pratila.
ja sam mislila da je fras babska priča. moja mama je imala nebrojeno puta, nisu više znali šta bi s njom...... tako je moje iskustvo, da ako imaš nekoga u obitelji ko je imao konvulzije - stvarno pazi. nama su se ponovile i to nije imala visoku temp. nego enteroviroza.....
ma vidjet ćeš, postat ćeš maher u otkrivanju temperature kod svoga djeteta. moja počne ubrzano i plitko disati, usta crvena, oči caklene i da, iako je prešla 3 godine i dalje joj mjerimo u guzi klasičnim toplomjerom, jer niti jednom ne vjerujem!