PDA

Pogledaj cijelu verziju : Brzopotezni kolači za goste u zadnji čas



Winnie The Pooh
18.06.2004., 13:40
Koliko vam se puta dogodilo da vam se gosti najave u zadnji čas, ili da jednostavno zaboravite da dolaze, ili jednostavno želite na brzinu napraviti neki kolač ili desert?

Ajmo sada, otkrijmo nam naše tajne, brzo pripremljene i ukusne kolačiće, deserte i ine slatkiše (a mogu biti i slaniši)!!

Evo, za početak


KEKS TORTA

Fila
Umutiti 4 žutanjka i 8 žlica šećera. U to dodati već izmješana 3 pudinga od vanilije (a može i neki drugi, nama je ovako najbolje) u 1/4 l mlijeka.
Kada u drugoj posudi provrije 3/4 l mlijeka ukuhati gornju masu (stalno miješati da se ne naprave grudice i da ne zagori) i ohladiti par minuta.

U protvan slagati jedan red Petit keksa (otprilike treba malo manje od 1/2 kg - ona jedna kutija) - jedan red file. Završni red mora biti keks.
Takav kolač stavi se u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva desetak minuta.

Za to vrijeme radi se Bijela fila
8 žlica šećera i 4 žlice vode kuha se da se napravi sirup (cca. 7 minuta)
Dok se to kuha, u drugoj posudi ulupa se snijeg od 4 bjelanjka. Kada je čvrst dodati 4 žlice šećera (može i manje ako ne volite puno slatko) i mutiti dalje. Zatim lagano dodavati sirup, ali u sredinu, gdje je mikser i nastaviti sa miješanjem.
Sa gotovom smjesom premazati kolač (koji prethpodno nismo zaboravili izvaditi iz pećnice :oops: ) i po želji posuti mrvicama čokolade.

Mljac, mljac

Winnie The Pooh
03.07.2004., 15:05
Sirup se stavlja onako vruć, i mora se paziti da ide u sredinu gdje je mikser, jer se inače stvrdene (karamelizira).
Kekse ne treba ničim namočiti, tome sam se i ja čudila, ali s obzirom da je puding krema topla, napare se i budu ful mekani.

dobar tek i javi kako je ispalo!

Bambi
06.01.2007., 01:41
Ja sam ovisnik o nabujku od riže, a i druge sam napravila ovisnicima.

Jako je jednostavno i ukusno i itekako brzo, ja to isto radim za brzinske goste.
Priprema traje 20 minuta a peče se pol sata( o da, mora se riža ohladit tako piše u receptu al ja sam radila i s vručim isto je)

NABUJAK OD RIŽE
1l mlijeka
10 žlica riže (meni je naj. bijela od Uncle Bens)
4 žlice šećera
12 dkg maslaca
4 žutanjka
4 bjelanjka, snjieg
korica od limuna

U kipuće mlijeko se stavi riža i kuha, dok ne omekša.
Maslac,šećer i žutanjci se pjenasto izmiješaju. Doda se ohlađena riža i naribana korica od limuna, te na kraju čvrsto istučen snijeg.
Smjesa se stavi u namazanu tepsiju i peče na umjerenoj vatri pola sata.
Prije posluživanja kolač se istrese na tanjur i namaže malinovim ili ribizlovim đemom i to je zapravo najfinije.
Nevjerojatno kolko taj okus đema paše na ovom kolaču!!!

Vanchy
06.01.2007., 04:26
Djizus, citam naslov topica i procitam brzopleti kolaci za goste... i onda se zapitam kakvi su to kolaci? :roll:

Nice
06.01.2007., 10:22
Ja za goste obično na brzinu napravim kolko-tolko

U originalu su slani ali mogu biti i slatki.

KOLKO- TOLKO

Koliko sira (svježega) toliko brašna, toliko putra (ja stavim pola). Jedan prašak za pecivo i malo soli.
To se sve umijesi razvalja na 1-2 cm i reže u obliku kružića ili štapića (po želji), zatim se premaže razmućenim jajetom i može se posipati sezamom ili kimom (također ovisno o želji)
Peče se 10-15 min na 180-200

Ako želite slatke umjesto soli dodajte vanili šečer, razvaljajte i radite veće krugove ili kvadrate. U sredinu dodajte pekmez i preklopite (sa vilicom pritisnite krajeve).
Tako ih radi moja šogorica... (ja više volim slane :mrgreen: )

aleksandra70vanja
06.01.2007., 10:28
Ja sam ovisnik o nabujku od riže, a i druge sam napravila ovisnicima.


Joj koliko dugo to nisam jela, moram reći mami da mi napravi idući tjedan, samo što ona stavi i grožđice unutra, i ja ga jedem bez džema.

Neko vrijeme sam je skoro svakodnevno žicala da mi radi, i kako god bi došla teta kod nas to bi joj ponudili da bi nam na kraju rekla; "hebala vas vaša rižica".

Za takve goste imam sladoled u zamrzivaču, a ako su mi jako dragi napravim muffine ili palačinke.

djuma
06.01.2007., 16:29
obicno pravim mufine, tu na forumu ima raznih recepata,
najcesce su vocni.
i brownije, naravno, recept je s foruma.

i kolac od maka
3 solje brasna integralnog,
1 solja secera smedjeg,
1 solja nemlevenog maka,
pola kesice praska za pecivo,
izmesati suve sastojke
2-3 jaja umucena,
pola solje ulja,
2 solje mleka (nekad stavim cokoladno)
mokre sastojke sipati na suve, izmesati.
u plehu normalnih dimenzija peci na 200 oko pola sata.
vruci kolac iseci na kocke, ne vaditi iz pleha.
preliti vrucim prelivom:
100 gr cokolade, 2-3 kasike maslaca ili margarina
i pola solje vode, sve zajedno treba da prokljuca
i cokolada da se lepo istopi.
prelivati kolac i kasikom po malo razdvajati kocke
da preliv udje izmedju njih.

Tessa
06.01.2007., 23:49
Kad mi ostane viška bjelanjaka napravim beze kore, na njih stavim voće, sve spakiram u kutiju i ostavim u dubokom. Kad dodju gosti izvadim van i ukrasim svježim šlagom. Ako ne dodju gosti, mi pojedemo :lol:

Sad sam za blagdane napravila pužiće od tunjevine u lisnatom tijestu i tako spremila u duboko. Kad su stigli gosti, zagrijala pećnicu i za par min svi navalili.

Bambi
07.01.2007., 16:04
Kad mi ostane viška bjelanjaka napravim beze kore, na njih stavim voće, sve spakiram u kutiju i ostavim u dubokom. Kad dodju gosti izvadim van i ukrasim svježim šlagom. Ako ne dodju gosti, mi pojedemo :lol:

Sad sam za blagdane napravila pužiće od tunjevine u lisnatom tijestu i tako spremila u duboko. Kad su stigli gosti, zagrijala pećnicu i za par min svi navalili.

možeš malo pojasnit ovaj gornji recept? Kako radiš bjelanjak bez kore...? :/
Možeš stavit recept za pužiće? :mrgreen:

aleksandra70vanja
07.01.2007., 16:43
BEZE kore.

mommy_plesačica
07.01.2007., 18:18
Jedan od mojih najdražih:

KNEDLICE OD JABUKA

1kg naribanih jabuka, ocijeđenih
12dkg integralnog brašna

Umijesiti jabuke i brašno, oblikovati kuglice i ubaciti u kipuću vodu.
Kuhaju se minutu-dvije.
Uvaljati kuhane knedlice u pržene prezle i cimet. Kod posluživanja preliti nekim pekmezom razrijeđenim sokom koji ostane od cijeđenja jabuka.

Važno - jabuke ne smiju biti hladne (iz frižidera) jer će se raspasti pri kuhanju.

Tessa
07.01.2007., 19:05
Bambi, Beze kore - rade se od bjelanjaka koji se mixaju sa šećerom u prahu uz dodatak mrvicu limuna i onda se na niskoj temperaturi suše u pećnici.

PUŽIĆI S TUNJEVINOM
Danski specijalitet

Sastojci:
1 lisnato tijesto
2-3 konzerve (minimum 30dkg ocijeđene) tunjevine naturel (u salamuri)
1 glavica luka
1 manji limun (sok)
peršin list, sjeckani
1 žumanjak
15 dkg ribanog sira (ementaler, gauda i sl.)
3 žl maslinovog ulja
1 žlč senfa
malo currya (po original receptu) ili kurkume (zamjena)
sol, biber



1. Dok se tijesto odmrzava, napraviti nadjev
2. Tunu dobro ocijediti (kupiti kvalitetnu, svijetlu tunu u salamuri tzv. «naturel». U to dodati sjeckani peršin, prodinstani ohlađeni luk (na maslinovom ulju), maslinovo ulje, limunov sok, žumanjak, senf, može malo bosiljka, začin curry ili kurkumu, ribani sir. Dobro gnječiti vilicom da se poveže masa.
3. Lisnato tijesto tanko razvaljati na pobrašnjenoj dasci
4. Nanijeti nadjev da bude 2cm od rubova. Napraviti savijaču. Uvaljati je u sjemenke sezama.
5. Staviti je u hladnjak da se stvrdnjava 30 min.
6. Rezati savijaču na podjednake komade, cca 2 cm debele komade.
7. Slagati na nauljenu tepsiju tako da razrezani dio bude nalik na pužić. Paziti na razmak jer će se prilikom pečenja listati. Dio možete staviti u duboko i pripremiti kad dodju gosti.
8. Peći na 240 stupnjeva 8 min i onda smanjiti na 210 stupnjeva i peći još 10 min
9. Po želji možete prije pečenja premazati rubove žumanjkom pomiješanim s malo mlijeka (da dobe jaču boju) ili po želji posipati pužiće prije pečenja s malo parmezana.
10. Poslužiti sa salatom. Ukusni su i hladni

Bambi
08.01.2007., 00:24
Puno hvala Tessa! Nadam se da je fino...idem brzo probat prije nego krenem na dijetu! :naklon:

Bomballurina
08.01.2007., 01:07
brzi
4 jaja
12 žlica brašna
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
1/2 PZP
sve se smiksa, ispeče i preko baci čokoladna glazura
najbolji je vruć

priprema - 1/2 min
gosti zvone na portafon, dok dođu na drugi kat - brzi je već u pećnici, dok skinu kapute - brzi na stolu

Mama Natasa
08.01.2007., 13:30
Torta od sira

Biskvit:

20 petit beurre keksa (mljevenih)
10 dag maslaca ili margarina
1 žlica šećera
pola žlice cimeta


Krema:
50 dag svježeg sira
15 dag šećera
1 vanilin šećer
4 žutanjka


višnje,1 žlica gustina

Otopiti margarin, dodati šećer pa umiješati kekse i cimet.
Smjesu dobro utisnuti u kalup za tortu.

Sir izmiješati sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žutanjke. Kremu izliti na biskvit.

Peći na 170 c oko 40-45 minuta.

U malo soka od višanja umiješati žlicu gustina i kuhati toliko da ispadne gušća krema. Na kraju umiješati višnje te sve zajedno preliti preko ohlađene torte.


VOćNI KOLAč OD SIRA

BISKVIT:
3 žumanjka
3 žlice šećera
1 i 1/2 žlice glatkog brašna
1/4 praška za pecivo
3 bjelanjka snijeg

KREMA:
1/2 kg sira(zagrebački ili sl)
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
sok od pola limuna

1/2 litre šlaga

Izmiksani šlag se pomiješa s kremom od sira (i ostalog) i namaže na biskvit. Na kremu se poslaže(na gusto) voće (jagode,maline,kupine, višnje, ribizl i sl) i zalije sa preljevom za torte. Nakon toga naravno u frižider da se preljev stisne.

Tessa
08.01.2007., 22:26
Bambi, meni su pužići od tune jako fini, čak su mi bolji hladni drugi dan (ako ostane). Ajde napiši kako ti se sviđaju, baš me zanima.

Zaboravila sam u receptu napisati da kad naneseš nadjev na razvaljano tijesto, malo ga potiskaj prstima da bude zbijen (ne rahli) npr. kao kad radiš kokos roladu s dvije file, tako da ne ostane šupljikavo kad režeš pužiće.

smoki
09.01.2007., 00:07
šnenokle ( ne znam kako se piše u originalu)
ako već moram praviti nešto, ako ima više vremena onda krempita.
Vjerujem da već imate recepte

brigita2
10.01.2007., 11:13
Za neočekivane goste najbrže su mi ledolete. Samo izvadim iz škrinje i zamrznute složim na lim, ubacim u pečnicu i začas su pečene. 8)

enela
13.01.2007., 03:01
i kolac od maka
.

djuma ovo mi je jedan od najboljih kolača! Samo, ja nemam recept s ovom glazurom od čokolade. super je ideja da se narežu kocke i onda stavi ta čokolada da uđe i unutra. Moram probati tu varijantu!

braziljanka
13.01.2007., 20:27
brzi
4 jaja
12 žlica brašna
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
1/2 PZP
sve se smiksa, ispeče i preko baci čokoladna glazura
najbolji je vruć

priprema - 1/2 min
gosti zvone na portafon, dok dođu na drugi kat - brzi je već u pećnici, dok skinu kapute - brzi na stolu


kak bacis glazuru na vruci kolac...kaj ti ne popuca kada se ohladi?...il ga smazete prije... :lol:

Bomballurina
14.01.2007., 09:44
Odmah bacim, ništ ne popuca, al se bome i ne stigne ohladiti.
Ali....zaboravila sam još napisati - par žlica kakaa u tijesto.

braziljanka
15.01.2007., 11:55
Odmah bacim, ništ ne popuca, al se bome i ne stigne ohladiti.
Ali....zaboravila sam još napisati - par žlica kakaa u tijesto.

radila sam ga u subotu,ali sam umjesto ulja stavila margarin....i sibnula jedan vanili secer...nisam ni stigla stavit glazuru,vec je otislo pol kolaca tak se jeo bez glazure.... :lol:

Bomballurina
15.01.2007., 16:40
Znaš, ja ti nisam neki maher od kolača i onda su meni frendice davale samo ovakve, jednostavne recepte. U međuvremenu sam savladala gradivo, krenula i sa kompliciranijim kolačima, dapače i tortama :mrgreen: , no moji ukućani jednostavno kada im se jede nešto slatko...aj ti nama ispeci brzog!!! :lol:

braziljanka
15.01.2007., 16:54
Znaš, ja ti nisam neki maher od kolača i onda su meni frendice davale samo ovakve, jednostavne recepte. U međuvremenu sam savladala gradivo, krenula i sa kompliciranijim kolačima, dapače i tortama :mrgreen: , no moji ukućani jednostavno kada im se jede nešto slatko...aj ti nama ispeci brzog!!! :lol:

ajd podjeli jos kojeg brzog... :D

mamaja
15.01.2007., 17:20
Jedan od mojih najdražih:

KNEDLICE OD JABUKA

1kg naribanih jabuka, ocijeđenih
12dkg integralnog brašna

Umijesiti jabuke i brašno, oblikovati kuglice i ubaciti u kipuću vodu.
Kuhaju se minutu-dvije.
Uvaljati kuhane knedlice u pržene prezle i cimet. Kod posluživanja preliti nekim pekmezom razrijeđenim sokom koji ostane od cijeđenja jabuka.

Važno - jabuke ne smiju biti hladne (iz frižidera) jer će se raspasti pri kuhanju.

danas sam ovo pravila. baš je fino, a hiperjednostavno za napraviti.
samo što smo mi to jeli s vrhnjem , a ne s pekmezom :mrgreen:

AdioMare
15.01.2007., 18:07
Jedan od mojih najdražih:

KNEDLICE OD JABUKA

1kg naribanih jabuka, ocijeđenih
12dkg integralnog brašna

Umijesiti jabuke i brašno, oblikovati kuglice i ubaciti u kipuću vodu.
Kuhaju se minutu-dvije.
Uvaljati kuhane knedlice u pržene prezle i cimet. Kod posluživanja preliti nekim pekmezom razrijeđenim sokom koji ostane od cijeđenja jabuka.

Važno - jabuke ne smiju biti hladne (iz frižidera) jer će se raspasti pri kuhanju.
Pa ovo je za deset!
Knedle :mljac: , a još bez greške po Montignacu.
Često to praviš/jedeš, mislim, nema beda da nešto krene po zlu?
Ah, sad vidim da ih je i mamaja radila. I ja ću, tako mi mlijeka u prahu!

mommy_plesačica
15.01.2007., 19:29
Nema beda s knedlicama :mrgreen:
Jednom su mi se raspale prilikom kuhanja jer sam ih naribala i ostavila u fridžu dok gosti ne dođu, ali zato sam i stavila tu napomenu u recept.

bauba
16.01.2007., 09:16
Ja sam ljubitelj brzih i jednostavnih slastica. Ovo mi je jedan od najdražih i najčešće pravljenih. :)

BRZI KOLAČ

3 jaja
3 šalice (od kave) šećera
3 šalice brašna
3 šalice ulja
3 ribane jabuke

Izmiksati jaja i šećer, dodati brašno, potom ulje i na kraju ribane jabuke. Nakon pečenja, eventualno posipati šećerom u prahu.
Znam dodati po želji u smjesu i sjeckane orahe ili lješnjake, mak, nasjeckanu čokoladu, vanilin šećer (nešto od toga) pa je kolač još ukusniji.

may
19.01.2007., 10:51
ima još koji?

Winnie The Pooh
19.01.2007., 11:07
Šta si sve ove već napravila?!
I pojela... :mljac:

clio180
08.04.2007., 20:22
A meni je moj OM (citaj: osobni maser) onako, dok me masirao, ispricao recept za lagan, brzi, osvjezavajuci i mmmm kolac.

Evo ovako: za pleh kao moj (28 x 40) treba:
4 kutije jafa keksa ili slicnih,
4 vrecice pudinga od vanilije
2 vrecice slaga

Kekse odrezete na 4 dijela i samo pobacate po plehu. Napravite puding kao sto pise na vrecici, pa sa vrucim pudingom zalijete sve te kekse. Pustite da se malo ohladi. Napravite slag te premazite na vrh svega. Bacite u frizider, a kada se ohladi na tanjur, pa u sebe.
Najbolje je napraviti ga navecer, tako da odstoji cijelu noc u frizideru, pa se keksi lijepo natope, a on ukruti. Za prste polizati. Brzo nestane, a moj Jan i MM polude od srece! Mmmm....... :mljac:

clio180
10.04.2007., 21:32
Danas sam napravila jafa kolac i stavila tri pudinga od vanilije i jedan novi sa okusom slaga! Mmmmmmmmm.......... ;)

anna-y
31.05.2007., 14:53
kad su moji gosti na vratima, obično su previše gladni da bi uopće čekali da ja nešto ispečem. zato se koristim "gotovinskim" sastojcima:
tamni biskvit
Podravka višnja namaz
1/2 l šlaga

namažem biskvit otopljenim namazom i premažem šlagom. malo ukrasim i ponosno iznesem pred goste 8)

makita
31.05.2007., 17:21
Moram napisat koju rič, samo da ovo ne pogubim među drugim topicima. Bravo cure!

devet_mjeseci
31.05.2007., 17:48
FINI KOLAČ S VIŠNJAMA

Napraviti biskvit (ili, još brže, kupiti biskvit) - za biskvit ima topic na ovom pdf-u.
1 vrećica kreme za torte od vanilije
1 vrećica čokoladnog parfea
kompot od očišćenih višanja (višnje ocijediti)
rum

Sve upute pišu na vrećicama.
Staviti biskvit u malo dublju tepsiju, dobro natopiti rumom i sokom od kompota, premazati kremom za torte od vanilije, pobacati višnje i premazati čokoladnim parfeom. Sve staviti u frižider da se ohladi. Već za pola sata može se navaliti... Mmmmmmmmmmmmm :mljac:

AlanaLea
08.11.2007., 14:43
mmm...ovaj s visnjama zvuci mrak!
idem vidjet kaj ce mi ispasti :mrgreen:

ljiljan@
12.11.2007., 10:10
KEKS TORTA

Fila
Umutiti 4 žutanjka i 8 žlica šećera. U to dodati već izmješana 3 pudinga od vanilije (a može i neki drugi, nama je ovako najbolje) u 1/4 l mlijeka.
Kada u drugoj posudi provrije 3/4 l mlijeka ukuhati gornju masu (stalno miješati da se ne naprave grudice i da ne zagori) i ohladiti par minuta.

U protvan slagati jedan red Petit keksa (otprilike treba malo manje od 1/2 kg - ona jedna kutija) - jedan red file. Završni red mora biti keks.
Takav kolač stavi se u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva desetak minuta.

Za to vrijeme radi se Bijela fila
8 žlica šećera i 4 žlice vode kuha se da se napravi sirup (cca. 7 minuta)
Dok se to kuha, u drugoj posudi ulupa se snijeg od 4 bjelanjka. Kada je čvrst dodati 4 žlice šećera (može i manje ako ne volite puno slatko) i mutiti dalje. Zatim lagano dodavati sirup, ali u sredinu, gdje je mikser i nastaviti sa miješanjem.
Sa gotovom smjesom premazati kolač (koji prethpodno nismo zaboravili izvaditi iz pećnice :oops: ) i po želji posuti mrvicama čokolade.

Mljac, mljac

Napravila sam s pudingom od čokolade, a preko bijele kreme (to je zapravo šaum) stavila još preljev od čokolade. Stvarno je genijalno!!!

Sneki
23.11.2007., 17:09
Obozavam da pravim kiflice sa salamom i susamom.Potrebno je sat vremena:jedan kvasac razmutiti u jedna casa mlake vode+pola case mlakog mleka.Posle desetak minuta zamesiti sa mekim brasnom i podeliti na tri jufke.Svaku razvuci oklagijom da bude krug.Iseci kroz sredinu pa odgore kroz sredinu da budu trouglovi.Na svaki staviti salame secene na stapice zaviti premazati zumanjkom i izmedju svake dve staviti parce maslaca.Preko zumanjaka posuti susam.Moze da odstoji pola sata da se podigne pa peci na 200 stepeni c. 10.-ak minuta.Kad porumeni gotovo je,poprskati vodom i prekriti krpom.Sluziti toplo i verujte mi da ce jesti i mladi i stari!Marina 19.04.2003. Katarina 16.08.2006.

Sneki
23.11.2007., 17:35
[quote="stanisic snezana"]Obozavam da pravim kiflice sa salamom i susamom.Potrebno je sat vremena:jedan kvasac razmutiti u jedna casa mlake vode+pola case mlakog mleka.Posle desetak minuta zamesiti sa mekim brasnom i zaboravila sam dodati:pola solje ulja,pola male kasicice soli i prstohvat secera.PRIJATNO!