PDA

Pogledaj cijelu verziju : 200g mjesecno, beba od 5.5 mijeseci!! Pomoc!aprilska_mama
03.10.2006., 23:00
Sta da vam kazem , moja iskljucivo i na zahtjev dojena beba od 5.5 mijeseci je dobila samo 200 g u zadnjih mjesec odnosno u zadnjih 7 tjedana samo 390 grama :( Inace je narastao 3 cm, obim glave 1.5 cm.
Ne da sam zbunjena, on je veseo, razigran, cica cesto nocu-danju na 2 sata, ima 6-8 mokrih pelena. Izgleda skroz ok. Razlog sto sam ga odvela kod ped. je sto sam ga stavila na svoju vagu pa sam vidjela mali prirast.
Sta sada da pomislim ? Da nema dovoljno mlijeka ? li da mi mlijeko nije kvaliteno?
Sve ono sto sam drugim curama govorila da nije moguce!
Inace je dobijao po 700-800 g mijesecno u pocetku i znam da je 4 i 5 mj. pad i da treba dobiti oko 350-450 g mjesecno, ali samo 200g!

I naravno meni ped. kaze odmah formula, ( dodje mi da sada placem), dohrana ( koju sam mislila uvoditi tek za par tjedana)....I ako krenem sa dohranom pa to ce tek biti isprobavanje, a gdje je tek zamjena za jedan obrok, pa dva.
Cure, dajte iskustva , savjete , jer ovo mi je bas kao da sam posrnula i to u necemu sto sam najvise zagovarala.

Storma
03.10.2006., 23:24
nazovi sos telefon.
nisi napisala koliko sada ima kila, i koliko je velik?

aprilska_mama
03.10.2006., 23:35
Znaci 5.5 mjeseci, 7190 g, 69.5 cm, 44.5 cm opseg glave.
Ma ja sam ti u drugoj vremenskoj zoni, Kanada.
Ono sto sam zaboravila reci je da jako malo spava , nocu oko 8-9 sati i danju mozda max. 2.5 sata. Da li manjak sna moze da prouzrokuje pad dobijanja?
Stvarno ne znam da li da pocnem sada sa dohranom, sva sam se uspanicila.

Storma
03.10.2006., 23:47
Dok se ne jave savjetnice...
Stvarno ne znam, al za tu dob, i visinu, mislim da je kilaza je i vise nego ok. Kolika je bila porodajna tezina? Ako je poduplao ili je blizu, a sigurno je, to je u granicama normale. A to s vaganjem, obicno je jako nezgodan dio, jer vaga moze i ne mora pokazivati pravo stanje.
Ja bih probala pricekati, ako su pelene ok, i on dobro izgleda i ponasa se kao i uvijek... Mi smo imali faze kad bi Anita "mrsavila" unatoc dojenju kao i uvijek, i to bi obicno bilo kad bi se protegnula, no nikada ju nisam vagala.
I jos jedan mozda, ako se ne varam te oznake po tablicama su radene po prosjeku, a dojena djeca dobivaju manje na kilazi od onih koja se hrane na bocicu (ne sva, al ipak...)
pricekaj koju savjetnicu i ne brini, bit ce sve ok, najvazinje da on nije bolestan :heart:

Storma
03.10.2006., 23:48
Ovo sa malo sna...nekima je to normala :P

jel mozda bio skoro bolestan, pa da je zato, ili ste imali neku promjenu ili stajaznam?

aprilska_mama
04.10.2006., 02:40
Rodjen je sa 4kg, otpusten sa 3645 g. Ne znam kada treba da podupla tezinu, da li sa 6 mjeseci?

Inace nije bio bolestan. Ono sto mogu da primjetim u ta dva zadnja mjeseca je povecana budnost u toku dana. Ranije je bio budan 2.5-3 sata pa spavanje od po 1.5-2 sata., da bi odjendaput krenuo sa budnoscu od 5- 7 sati sa spavanjem od po 20min-do 2 sata max. :? Ipak mi je to za dijete od 4, 5 mjeseci malo spavanja u toku dana i ne znam kako izdrzi tolike sate da bude budno. I neizgleda mi umorno, nervozno, fino se igra, fizicki je mnogo aktivan.
Drugo, smanjio je vrijeme cicanja, nekoc 20 min., sada posisa za 5-10 min, sam se otkaci i gleda okolo i prestaje. Nocu je druga prica , pristeka se i cuca, mazi se po sat vremena cijelu nocu tako, pa opet nakon 2 sata tako.
Mozda su ovi dnevni podoji kratki? Mada mu dajem istu siku unutar 2 sata i dojimo uglavno na svaka 2-3 sata.
Ne znam sta bi jos bilo od nekih promijena.

mendula
04.10.2006., 08:12
Mislim da nemaš razloga za brigu. Sve upućuje da ti je dijete super, samo vaga unosi pomutnju. Zašto riskirati alergije, probavne smetnje, slabokrvnost s adaptiranim premda je sve zapravo sasvim u redu? Vaga je mjera za problem kad je i iz ostalog jasno da nešto ne štima. Ali vama sve štima! :D
Dijete je živahno, zadovoljno, radoznalo, cica danju normalno, noću isto dovoljno, očito ste se odavno uhodali. Pelene ok. Skratio podoje? Pa naravno, utažio glad i žeđ, a šareni svijet uokolo za zdravo dijete te dobi zanimljiviji je od maženja s cikom. Zato i manje spava - pa nije više novorođenče. Možda je ovih par tjedana ulagao u duljinu, sad slijedi popunjavanje.
Ma nemaš brige.

apricot
04.10.2006., 08:50
aprilska mamo, najnormalnije je da dojeno dijete između trećeg i četvrtog, odnosno četvrtog i petog mjeseca, dobije 200-300 grama. to je više pravilo nego izuzetak!
kako i sama kažeš, vrijeme budnosti (čitaj, povećane aktivnosti) se sve više produžuje i normalno je da je iskoristivost kalorija povećana.

ako ti primjećuješ da je dijete dobro raspoloženo, živahno, veselo... da raste u visinu, normalno obavlja sve fiziološke potrebe, stvarno nema razloga za brigu.
da bi bila mirnija, malo češće ga stavljaj na prsa. sada je na razmaku od dva sata, nije na odmet da ga stavljaš i češće.

koliko ja mogu vidjeti, dohrana ti stvarno nije potrebna - ne mogu sva djeca jednako dobivati, niti smo ni mi odrasli svi podjednako građeni.

ne razmišljaj o kvaliteti mlijeka: samo ga usporedi s "umjetnim" i odmah će ti biti jasno da nikakvo majčino ne može biti lošije od adaptiranog.
tvoje mlijeko je super, najbolje baš za tvoje dijete.

sve je super, samo je tebi malo palo samopouzdanje.
i eto te na pravom mjestu da ga vratiš!
:heart:

Pina
04.10.2006., 08:51
Moja Ema je rodjena sa 3190g, iz bolnice izasla sa 3090g. U prva dva mjeseca je dobila po 1000g svaki mjesec i onda usporila. u 3mj je dobila 500g, i tako sve manje . . da ne duzim, u dobi od 6 mj je imala 6350. . . dakle jedva da je udvostrucila porodjajnu i bila je duga 66,5 cm(rodjena je sa 48cm). Sada ima 8mj i 7200. Naravno, do 6mj je takodjer iskljucivo i na zahtjev dojena.
Dok je god ti dijete dobro raspolozeno, zadovoljno. . .a po ovome sto si napisala dobro napreduje nemoj se opterecivati vagom. Ja sam si to jednom napravila kad je u dva tjedna vaga pokazala da nije dobila ni gram pa sam se zbedirala. . . .pusti vagu, nisi posrnula. . . . :love:

apricot
04.10.2006., 08:58
zaboravih...
to sa udvostručivanjem i utrostručivanjem težine...

ma nije to nikakav moratorij. svugdje piše: većina djece u prvih šest mjeseci udvostruči, a u prvih godinu dana utrostruči porođajnu težini.
bio je na Forumu topic na kojemu smo se upisivali mi čija su djeca bila debeeeelo ispod tih vrijednosti.

samo naprijed, odlično vam ide.

emily
04.10.2006., 09:01
smanjio je vrijeme cicanja, nekoc 20 min., sada posisa za 5-10 min, sam se otkaci i gleda okolo i prestaje. Nocu je druga prica , pristeka se i cuca, mazi se po sat vremena cijelu nocu tako, pa opet nakon 2 sata tako.


vjerojatno je malo i u ovome kvaka
probajte se odvojiti od okoline za vrijeme podoja, stisati sve vanjske senzacije (tv, telefon, radio, buka izvana...), da mu sto manje stvari odvraca paznju od dojenja...

Leki
04.10.2006., 09:10
smanjio je vrijeme cicanja, nekoc 20 min., sada posisa za 5-10 min, sam se otkaci i gleda okolo i prestaje. Nocu je druga prica , pristeka se i cuca, mazi se po sat vremena cijelu nocu tako, pa opet nakon 2 sata tako.


vjerojatno je malo i u ovome kvaka
probajte se odvojiti od okoline za vrijeme podoja, stisati sve vanjske senzacije (tv, telefon, radio, buka izvana...), da mu sto manje stvari odvraca paznju od dojenja...

Nisam savjetnica :) , ali upravo je ovo bio nas slucaj u dobi od oko tri-cetiri mjeseca. Asja uopste nije htjela dojiti, povukla bi par gutljaja i to je bilo to. Sve drugo je bilo zanimljivije. Onda sam ja promijenila taktiku: kad bi bilo vrijeme dojenja, otisla bih sa njom u spavacu, spustila roletne, zatvorila vrata i tek tada u apsolutnoj tisini i polumraku, ona bi dojila. I u tih mjesec dana, koliko je trajala ta praksa dojenja u polutamnoj prostoriji, naspavala sam se kao nikada do tada, jer bi nas polumrak obje nokautirao :lol:

Pina
04.10.2006., 09:44
smanjio je vrijeme cicanja, nekoc 20 min., sada posisa za 5-10 min, sam se otkaci i gleda okolo i prestaje. Nocu je druga prica , pristeka se i cuca, mazi se po sat vremena cijelu nocu tako, pa opet nakon 2 sata tako.

vjerojatno je malo i u ovome kvaka
probajte se odvojiti od okoline za vrijeme podoja, stisati sve vanjske senzacije (tv, telefon, radio, buka izvana...), da mu sto manje stvari odvraca paznju od dojenja...

I Ema je ovako, a ima i jos jedna stvar. . .ojacaju i pocicaju puno brze nego dok su manji. . . . Pokusala sam to sa odvajanjem, ali nije bas imalo nekog efekta, ona se jednostavno najela za tih 5-10min, a ne ko prije po 1-1,5h.

apricot
04.10.2006., 09:47
Kako i sama kažeš, veća djeca su snažnija i najčešće puno efikasniji sisači nego prije - ponekad im je dosta nekoliko minuta kako bi se najeli.

Storma
04.10.2006., 10:10
spomenula sam poduplavanje porodajne tezine jer je sigurno tu negdje, pa nek i to bude argument.
Svajetnice preporucaju istu dojku unutar 2-3 sata, pa mu probaj malo produziti da dobije vise masnijeg mlijeka.
Anita je imala pocetne podoje cca 6-10 min, kasnije cca 6 min (ostalo natezanje cike i provociranje), najduzi su 20-ak min, a sad zna cicati i po par minuta, i ne zeli nista jesti slijedecih sat-dva, a super napreduje.
Ja nikako ne bih na adaptirano, bilo bi me strah probavnih smetnji.

Storma
04.10.2006., 10:13
Najniza dobna granica za uvodenje dohrane je 6 mj, a za to ti treba dva tjedna. Ako mislis da ce to pomoci, radije pocni dohranu. Medutim, imaj na umu da vecina djece to ionako slabo prihvaca, tako da ne razumijem tu pedijatricu, nije bas da ce dijete u roku par dana poceti jesti cjelovite obroke :?

rinama
04.10.2006., 11:04
Matej je od 3. mjeseca bio samo 5 min na ciki za jedan obrok,jednostavno bi se u tih 5 min najeo i bio miran dva sata, ja sam naravno paničarila sto na sat, ali ispostavilo se da je njemu to dovoljno da se najede. Vagu nikad nisam ni imala. Bio je manja beba, uvijek živahna tako da nije ni mogao biti neki buco od takvog tempa.

spooky
04.10.2006., 11:55
Evo da se ja malo javim pa da vam napišem kako moja Dora napreduje...

Ona će za 10 dana imati 9 mj. Isključivo je dojena do 6 mj. kada smo kakti krenuli s dohranom...da krenuli smo, ali ona baš nije bila zainteresirana...onda smo otišli na more na 2 tj. i tamo nije niti pomirisala ništa osim cice. Tako da je ustvari bila dojena i samo dojena do 7 mj., a onda je tek krenula isprobavati drugu hranu.

I znate što? Ona još uvijek isprobava jer joj se baš ne sviđa. Voće pojede i to samo jednom dnevno, a ostalo joj nije intersantno...i šta sad...ništa...valjda će početi jesti kad bude gladna...

Samo da napomenem da je rođena sa 3940, a sada ima 8300g.

Ona je jedna vesela i zaigrana beba i ne vidim da joj nešto nedostaje. Cica je uvijek na raspolaganju...

Možda te sada ovo malo utješilo...uglavnom, mislim da ne trebaš žurit s dohranom. Ma pametne su te male glavice ...znaju što im kada treba :heart:

aprilska_mama
04.10.2006., 15:04
I ja mislim sto se tice samog dojenja da je sve ok. I duzina cicanja i razmaci izmedju podoja. Probat cu ovo sa zamracenom sobom.
Samo , eto, kada sam cula da je dobio 200g jedan cijeli mjesec, drugi 180 g, bas -bas sam se uplasila. Misim da je stvarno malo. Pa toliko ispiski za jedno jutro.

I sinoc razgovaram sa muzem kako smo se razocarali u ped., ovo sa adaptiranim je stvarno ispalo zalosno. Toliko o pomoci i bodrenju majki. I to u gradu gdje je Jack Newman klinika osnovana.....

Probat cu sa cescim podojima, mada vec imam osjecaj da ce okretati glavu jer mi to zna raditi kada nije gladan, a ja ga zelim podojit prije nego sto izadjemo van. Opet hrani se na 2-3 sata sto nije tako rijetko za 5.5-mjesecnu bebu.
Sa dohranom cu ipak da sacekam jos par tjedana, a i tada znam da ce proci i proci dok ne prihvati jedan pun obrok. Nadam se da nece tako malo da dobija ili da stagnira do tada.


Cure, bas znaci puno ovaj forum :love: Jeste me smirile.

Pina
04.10.2006., 15:25
Cuj, ne mora biti da ce proci puno. . . moja Ema je pocela tamaniti jabuku i bananu ko' luda cim sam joj dala :)

Storma
04.10.2006., 18:26
ma, samo se smiri, vidi jos tjedan-dva, mozda je samo faza
i mi smo imali faze kad bas i nije htjela jesti, a inace je prozdrljivica, pa sam samu sebe tjesila da ima dosta zaliha, tri reda slaufica na trbuhu :lol:
najvaznije je da znas da nije zedan i nece dehidrirati, a ako se i ne najede do kraja, sigurno nije ni gladan :)

aprilska_mama
04.10.2006., 19:15
Cure, mozda sam najbitnije zaboravila da kazem. Desavalo se u par navrata, kao i sada trenutno, da krene da vuce i nakon par min. pocne da place i negoduje. S obzirom da mu dajem istu sisu u dva-tri sata pomislim da ne ide dovoljno i dam mu drugu i tu je ok ( mada mi sada cendra i na toj). Medjutim neki put jednostavno izgubim redoslijed koju mu dam i onda kada krene negodovanje i navlacenje ja ga prebacim i kao da vuce lakse.-Da li nema zivaca da povuce i dodje do masnog mlijeka?
Dobila sam prije 10 dana, znaci ne vjerujem da je mens., jer su u pitanju zadnja 2 mjeseca.

milamit
16.10.2006., 21:17
moja Mila je rođena 01.05.2006 , težine 3920 gr i dužine 52 cm, dojim je od prvog sata rođenja......izašle smo iz bolnice sa 3700 gr, da bi nakon prvih mjesec dana bila teška 4900 gr. Super. Dojim je svaka 2-3 sata preko dana. Do prije nekih 2 mjeseca prespavala je svaku noć bez podoja, a tada je počelo buđenje, stavim je spavati oko 20.00 i prespava u komadu do 01.00 i tada buđenje svakih 2 sata. Pedijatrica mi je "savjetovala" da joj dam navečer NOVALAC NF, ali nije mi još palo na pamet da to učinim, jer mislim da baš i nije pametno da joj sad dajem bočicu!!!!!!! I Mila cica svega 5-10 minuta, ali ja kad nju hranim onda nema nikoga u blizini, pa čak ni tv,ni radio i tako je od prvog dana, ja i ona zatvorene u sobu dok se ona ne najede.
Inače je vrlo živahna djevojčica ( a što će kad joj ni mama ni tata nisu drugačiji ), non stop mlatara nogicama ( zezamo se da će biti druga Janica ), jako glasna, jako nasmijana i ....... Trenutno je dosegnula težinu od 8000 gr i više smo nego zadovoljni.....

apricot
17.10.2006., 11:01
Djetetu koje je dobilo 1200g u mjesec dana je savjetovana dohrana?!

Bravo, milamit!
Samo nastavite tako, mislim da ti najbolje znaš što je najbolje za tvoje dijete.