PDA

Pogledaj cijelu verziju : Trodnevna groznica - šesta bolestklia
17.10.2006., 14:17
Damjan je prošlo jutro u 6 ujutro imao 39.5 u guzi, a i cijele noći mi je bio vrućkast i stenjao je. Također, par dana prije je kašljuckao, med. sestra nam je rekla da samo ispumpavamo nos, budući da temperature tada još nije bilo pa nije bio potreban pregled. Jučer smo bili na pregledu i doktorica reče da je viroza (nakon učinjene krvne slike), dakle prošli smo bez antibiotika, što mi je drago, jer M-ov pedijatar na svaku temperaturu kaže da je upaljeno grlo i šibne Klavocin, bez pretraga.
Jutros, presvlačim Damjana i skužim osip po cijelom tijelu, čak i tabanima. A ja se ponadala da ćemo u šetnju jer je temperatura pala.
Nazvala sam pedijatricu, sestra mi je rekla o čemu se radi. Na moje pitanje je li to zarazno, odgovara da nije.
A maločas čitam na Plivinoj stranici da je itekako zarazno, no nasreću, bezopasno. Ali komplikacije nisu nimalo bezopasne (npr. meningitis ).
Sad me malo grize savjest jer sam jučer, dok smo čekali nalaz iz labosa, umjesto da idem doma, dva sata šetala s Damjanom (istina, bio je jako dobro obučen i zaštićen od vjetra u košari na kolicima).
Kakva su vaša iskustva?
Može li to dobiti i dijete starije od dvije godine (jer sam pročitala da obično obolijevaju mlađi)?

Lutonjica
17.10.2006., 14:25
zara je to dobila nekoliko mjeseci prije 3. rođendana i ja sam se isto čudila jer je to navodno bolest koja se javlja do 1. rođendana...
ali eto, iznimke potvrđuju pravilo.

kod nas je sve prošlo ok, to je stvarno poprilično bezopasna bolest. mene muči jedino to što je zara zbog nje popila prvi antibiotik u svom životu, jer je dokica prvo brijala na bakterijsku upalu :evil:

klia
17.10.2006., 14:33
Nakon koliko vremena prođe osip?

Je li moguće da je to M donio iz vrtića, a da sam nije obolio?

U čestoj sam dvojbi smijem li mu dopustiti da se mazi oko brace, ljubi ga i dira, upravo zbog ovih stvari. Mislim da je važnije da se između njih dvojice ne stvara barijera, nego da Damjan i odradi koju temperaturu više.
No frka me ozbiljnijih virusa i bakterija :/

Goge
17.10.2006., 14:51
Luka je imao tri dana temperaturu 41,1 mjereno u guzi. Nije mu padala ispod 39 stupnjeva. Nakon tri dana temperatura je pala i pojavio mu se osip koji je prošao za dva, tri dana. Pročitala sam da kada se pojavi osip dijete više nije zarazno. Obolijevaju isključivo djeca do tri godine.

Lutonjica
17.10.2006., 15:00
osip nam je trajao 3 dana.

na ovo drugo ne znam odgovor, ali i mene to čeka za par mjeseci (a zara nije preboljela nijednu dječju bolest osim ove, silno se bojim da ne dobije npr. kozice u momentu kad će mi beba biti još jako mala)

klia
18.10.2006., 13:10
Znači ovo spada pod dječje bolesti?
Smijem li ga kupati s osipom?

Lutonjica
18.10.2006., 13:12
pa sad se ne sjećam jesam li ju kupala (jer se mi ne kupamo svaki dan, pa ti ne mogu sa sigurnošću reći jesu li u ta 3 dana bili dani za kupanje ili nisu), ali znam da nismo izbjegavali vodu, odnosno normalno sam ju umivala ujutro i navečer (a ona je osip najviše imala po licu)

klia
18.10.2006., 13:26
Ni mi ne svaki dan, ali kako ima veliku kosicu (kao Matej :) ) i kovrčavu, tako mu se začas usmrdi i zbilja bih ga morala oprati.

tratincica
18.10.2006., 14:38
koliko znam kod te trodnevne viroze osip je ubicajen simptom

nataša
19.10.2006., 19:44
i moja A je imala tu groznicu, ali sada kada je to prošlo, i osip, počela je kašljati i curi joj nos. no sve bi to bilo ok, ali njeno raspoloženje?! :? STRAŠNO!Neprestano je mrzovoljna, samo bi da ju nosim, kenjka, spavala bi....jeli i to popratni simptom trodnevne groznice?

nataša
19.10.2006., 19:45
b.t.w. I UŽASNO SLABO JEDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A BAŠ JE BILA IZJELICA... :/

Goge
19.10.2006., 19:55
Glavno da pije, jest će kada ozdravi. Ne brini se! :*

klia
20.10.2006., 14:24
Jel ti ima upalu grla? Meni D normalno jede, ali također je kašljucao, doduše puno više prije pojave simptoma.

koka
21.10.2006., 13:41
I Josip je prije 15 dana imao fibru i kad je fibra pala drugi je dan dobio osip po trbuhu.Nije mi bila panika jer smo to već jednom prošli i dr je rekla da je to normalno i ništa opasno i da je to znak da je viroza i temperatura prošla.Obično traje koliko i temp.Mi smo s Josipom išli u šetnju ali ne među masu ljudi i u zatvoren prostor.I sad ima upalu grla,fibru više nema,a sutra mogu očekivati osip.Njemu obično prođe drugi dan.

Deaedi
14.01.2007., 14:11
Koliko traje oporavak od trodnevne groznice? Odnosno, cini mi se da je H jako iscrpljena.. :(
Dakle, temperatura (izmedju 39-39,7) pocela je 02.01. i traja tocno 3 dana. 4. dan osip. Trajao 3 dana. Krvna slika je pokazala virus, jaaako niski leukociti.
No, H je jos uvijek jako umorna, uopce ne zeli ici van, samo bi se odmarala, lezi na trosjedu...Kad izadjemo malo van trazi da je nosim :?
Imam osjecaj da je jako umorna. Dok je imala temp. nije skoro nista jela, ali sada joj se apetit vratio, ali ne i snaga.
Doktorica nam je dala uputnicu za vaditi krv-kontrola ali je rekla da to obavimo za najmanje 3tj od pojave bolesti, ne prije.
Meni se cini da je oporavak dosta spor. Inace je nakon obicnih prehlada i viroza zivnula odmah cim joj pala temperatura, nikad nije bila ovako dugo iscrpljena.

martinaP
14.01.2007., 16:57
Andrija je još 2-3 dana nakon završetka osipa bio cendrav.

dalmatinka
14.01.2007., 21:26
Kako su vam doktori uopće dijagnosticirali trodnevnu groznicu ?
Kad je I bio mali , imao je 3 dana jako visoku temp. Dr je rekao da ima upalu grla i pio je antibiotik. Nakon 3 dana dobio je osip po vratu.
Ja sam bila uvjerena da je trodnevna , ali dr je pipao jetru ( ili što već)
i kaže da nije , da sama temp nije pouzdan znak , a da je osip možda i od antibiotika

martinaP
14.01.2007., 21:48
Ja dijagnosticirala sama :) , kad se pojavio osip bilo mi je jasno što je u pitanju. Sutra otišli pedijatrici, ona potvrdila.

Osip se javlja obično na cijelom tijelu, najprije trbuh i leđa, pa do uha, pa ruke i noge. Nestaje istim redom kao što se pojavio.

Često uz ovu bolest ide i upala uha i grla, ali su virusne, pa antibiotici ne pomažu.

Deaedi
14.01.2007., 22:15
Kako su vam doktori uopće dijagnosticirali trodnevnu groznicu ?
Kad je I bio mali , imao je 3 dana jako visoku temp. Dr je rekao da ima upalu grla i pio je antibiotik. Nakon 3 dana dobio je osip po vratu.
Ja sam bila uvjerena da je trodnevna , ali dr je pipao jetru ( ili što već)
i kaže da nije , da sama temp nije pouzdan znak , a da je osip možda i od antibiotika

Temperatura je porasala navecer, ja sam isla drugi dan popodne s H. kod pedijatrice. S obzirom da je bila u pitanju samo visoka temp, bez drugih simptoma (npr. curenje nosa, kasalj ili nesto sto bi ukazivalo npr. na prehladu), pedijatrica nas je poslala na vadjenje krvi. To se napravi odmah, pod "hitno" u labosu do nje. Rekla je da su niski leukociti znam viroze, visoki bakterije. Odmah je pretpostavila da se radi 3-dnevnoj. Rekla je da ospi obavezno dodjemo pokazati. Izbio je tocno 4.dan. Isli smo joj pokazati 6.dan (bio je vikend) i ona je potvrdila da je ta 3-dnevna.
Inace, nasa pedijatrica, koliko god da ima nekih drugih mana, stvarno je dobar dijagnosticar, oprezna, ne daje bez veze antibiotik i uvijek trazi da dodjes na kontrolu nakon bolesti.

Deaedi
14.01.2007., 22:16
[. Rekla je da su niski leukociti znam viroze,

...znak viroze...

Lutonjica
15.01.2007., 10:25
zara je imala samo temperaturu 3 dana i visoke leukocite pa su joj dali antibiotik.
a onda je izbio osip.
i na kraju je ipak bila trodnevna (a ona popila kuru antibiotika) :evil:

klia
15.01.2007., 13:01
D je trodnevnu odradio bez antib., ali je mjesec dana nakon toga kašljao što je završio 1 epizodom opstruktivnog bronhitisa. Do danas je zdrav.

crnka84
12.03.2011., 16:58
evo D je prije 3 noći dobio temp 39,6 (mjereno pod pazuhom), nakon Lupoceta temp je pala, ali čim je djelovanje popuštalo, tako je i temp rasla, idući dan smo otišli pedici, preslušala mu je pluća, pogledala uši i grlo i sve je bilo ok, krvna slika i urin također dobri, pa je zaključila da je trodnevna groznica, dala nam Dalsy sirup, i pošto je jučer povremeno imao proljevastu stolicu i 2 puta povratio, kupili smo probiotik i rehidromiks da dam po potrebi, jer iako neće ništa da jede i pije, sisa i više nego inače, tako da nema opasnosti od dehidracije, na sreću. Rekla je da ako temp bude trajala duže od tri - 4 dana da opet dođemo. Evo danas 3. dan, temperature više nema, zadnju dozu Dalsya sam mu dala noćas, ali je izrazito cendrav i gotovo ga je nemoguće zabaviti...po ovome što sam pročitala, trebali bi očekivati i osip? Da li ste mazali taj osip sa nečim ili ste čekali da prođe samo od sebe?

mitovski
12.03.2011., 17:14
Evo prije 10 dana mi smo preboljeli trodnevnu. Tri dana izrazito visoke temp 39,7 koja se jako teško spuštala tako da smo je svako malo vlažili u kupkama, bila je užasno umorna, puno je spavala, nije htjela jesti ništa i to 2-3 dana nakon temp, ali je hvala bogu cicala i pila vode. 3 dana osipa nismo ničim mazali prošlo je samo od sebe.
Ono što je mene naljutilo je što kad smo drugi dan došli kod pedijatra jer nismo nikako mogli skinuti temperaturu s lupocetom prepisao je antibiotik jer joj je kao treći krajnik upaljen jer je imala gusti žuti iscjedak iz nosa a kad smo došli zbog osipa počeo je vikati eto vidite to je trodnevna groznica a vi roditelji ste tako nestrpljivi da ja onda protiv svoje volje napišem antibiotik. Bila sam u blagom :-o i rekla sam mu da ja ne želim da on mojem djetetu daje antibiotik ako misli da mu ne treba a na to će on da on ne zna s kim ima posla jer da roditelji nisu zadovoljni ako ne odu kući s antibiotikom. I kako da ja sad imam povjerenja u njega a lijepo sam ga pitala zašto antibiotik, nisam znala da moram napomenuti da ako misli da joj ne treba da ga ne daje.

Teica
12.03.2011., 17:15
Taj osip se, koliko ja znam, ne maže ničim.

Mi smo ga imali, pedijatrica pogledala i rekla da je to -to: kraj trodnevne groznice.

crnka84
12.03.2011., 17:34
a znači dok ima osip mogli bi malo van, nakratko? danas mi ga je tako bilo žao, priljepio se na prozor i viče pa pa, a djeca se igraju na igralištu :-(

koksy
12.03.2011., 18:37
Mi smo je imali dvaput, prvi put je temp trajala 5 dana, osip 2. Temp mu je bila do 41 i skidala se vrlo tesko do 39. Drugi put je temp bila oko 39 s tim da poslje nije bilo osipa.
Osip se nicim ne tretira, moze se dijete kupati, ne svrbi i ne smeta nista. Jasno da je imunutet jedno vrijeme poslje oslabljen, zato i dolazi do smrcanja i kasljucanja. Treba malo pojacati vitamine jedno vrijeme poslje te viroze.
Mislim, al samo mislim da se ne smije van s osipom, bar ne na sunce.

martinaP
12.03.2011., 19:18
Zrinka se osula jučer :-), nakon 4 dana visoke temperature, čak i preko 40 u uhu.

freya7
27.03.2011., 12:03
kod nas situacija...ovakva....mala ima 1,5godinu
nikad bolesna bila

petak -slaba temp, mislili od zuba
subota-temp oko 39, po noći 39,5....
ned-i dalje temp.....

uglavnom otišli na hitnu.....muž me natjerao.....od utjecajem sveki...ja htjela vidjeti kako će se to još odvijati.....

curi nos,kašlje, ali grlo nije upaljeno, ali kao lijevo uho malo upaljeno....dobili antibiotik.....
narvano ja htjela još čekat muž me prisilio da joj dam....

i sad si mislim možda je to tordnevna viroza....
nisu krvnu sliku radili jer im ne radi labos, a kao nije niš strašno pa nam nisu sugerirali da idemo u vonogradsku.....
uglavnom ljuta sam na sebe ko vrag.....sramota da sam tak dozvolila olako antibiotik....bez krve slike....jao jao..sramota za moje obrazovanje :(

jella
28.03.2011., 16:24
U prijašnjim postovima pričitala sam da je netko imao dva puta trodnevnu... Znači moguće je?
Mali je imao prvi puta sa godinu dana, 3 dana temp 38-39, 2 dana osip nakon toga.
Jučer, nakon poslijepodnevnog spavanja odjednom je dobio temp 38,5. Lupocet sirup spustio na kratko. Dobro raspoložen, kao i inače, jedino nije htio jesti ništa osim juhe i piti tekućinu. Navečer je opet porasla na 39, čepić nije spustio, sirup opet na kratko. Cijelu noć kurio je između 39-40. Tuširali ga, tekućinu pije.
Jutros je malo pala, pa opet porasla, dala sirup, sad je dobro (spava). Jeo je, pio je... Kad je niža temp on je super.
Jel to opet trodnevna ili da idem dr?
Nikakve druge simptome nema. Sad je godinu i 4 mjeseca.

koksy
28.03.2011., 17:24
Da, mi smo imali dvaput tako da znam da je moguce. Prvi put smo isli doktoru jer sam se ja prepala te visoke temp ali drugi pit sam znala o cemu se radi jer je bio tocno kako i ti pises, nikakvi drugi simptomi osim temperature koja tesko pada.

bibai
28.03.2011., 20:04
Šesta bolest se preboli samo jednom!

koksy
28.03.2011., 21:03
Šesta bolest se preboli samo jednom!

A onda ili je moj sin medicinski fenomen ili je jednostavno imao virozu koja traje 3 dana i jedini simptom je visoka temp a nije sesta bolest. Ne znam sta da kazem drugo...

jella
29.03.2011., 01:11
Sad sam se sjetila da sam ja pitala pedijatricu kad je mali bio bolestan, dali je to sad prebolio i neće više nikad, ona je rekla da je moguće da opet dobije.
Totalno sam to smetnula s uma...

bibai
29.03.2011., 09:33
Sad sam se sjetila da sam ja pitala pedijatricu kad je mali bio bolestan, dali je to sad prebolio i neće više nikad, ona je rekla da je moguće da opet dobije.
Totalno sam to smetnula s uma...
Nije moguće, jer kad ju jednom dobiješ virus ostaje u tebi- vječno!

Koksy, svaka bolest može trajati 3 dana. Nije po tome trodnevna vručica.
A i ovo trodnevna za samu šestu bolest ne mora biti 3 dana, može trajati i 4 i 5,...

bibai
29.03.2011., 09:36
Pedijatri "vole" nuspojavu cijepljenja Priorixom proglasiti trodnevnom.
Neke vrste enterovirusa rade sličnu kliničku sliku tako da je vjerojatno to razlog zašto im se povremeno čini da se kod pojedinog djeteta javi dva puta.

koksy
29.03.2011., 09:41
Nije moguće, jer kad ju jednom dobiješ virus ostaje u tebi- vječno!

Koksy, svaka bolest može trajati 3 dana. Nije po tome trodnevna vručica.
A i ovo trodnevna za samu šestu bolest ne mora biti 3 dana, može trajati i 4 i 5,...

Pa prvi put i je trajala 5 dana + osip jos 2 dana.
A gle, ne znam, taj drugi put nisam isla pedijatrici jer su simptomi bili identicni, osim sto na kraju nije bilo osipa. Ako kazes da se ta bolest ne vraca onda to valjda nije bilo to nego nesto vrlo slicno.

jella
29.03.2011., 13:20
Evo danas nema temperaturu, jest malo povišena ali max 37,5. Apetit se malo popravio. Bit će da ipak nije trodnevna :), koja uostalom, kažete nije ni moguća.
Što li mu je bilo onda... Novi zubića koliko vidim, nema. Ali ni zbog toga ne bi smio imati temp, zar ne?

Smajlich
27.06.2011., 13:32
Evo i mi prošli trodnevnu, osip izbio jučer, danas i po rukama i vratu. Koliko najviše može trajati taj osip?

ddee
27.06.2011., 23:39
Neke vrste enterovirusa rade sličnu kliničku sliku tako da je vjerojatno to razlog zašto im se povremeno čini da se kod pojedinog djeteta javi dva puta.

zna li netko kako to točno izgleda? mi smo bili pod temp. tri dana i danas je drugi dan osipa. a šestu bolest smo već prebolili.ja sam naravno mislila da je to opet to. razlika je jedino što temp nije bila jako visoka (38.8), a ni osip nije jako izražen kao prošli put. drugu noć (i drugi dan) temperature ju je bolio trbuh i stolica je bila vodenasta i sluzava. danas je normalnija. sad bi se pojela što nismo išli doktoru. ja sam naravno mislila da je stolica takva od nečeg što je jela.

jelena.O
27.09.2011., 10:55
zna li netko kako to točno izgleda? mi smo bili pod temp. tri dana i danas je drugi dan osipa. a šestu bolest smo već prebolili.ja sam naravno mislila da je to opet to. razlika je jedino što temp nije bila jako visoka (38.8), a ni osip nije jako izražen kao prošli put. drugu noć (i drugi dan) temperature ju je bolio trbuh i stolica je bila vodenasta i sluzava. danas je normalnija. sad bi se pojela što nismo išli doktoru. ja sam naravno mislila da je stolica takva od nečeg što je jela. i mene zanima kak bi opis trebal izgledat, ima temperaturu većž 4. dan, jučer bili kod doktorice, veli možda trodnevna, ali osipa ( novog) nema ima samo stari atopisjki.