PDA

Pogledaj cijelu verziju : štetnost antibiotikatanjaa
21.10.2006., 11:28
radi se o mojoj sestri, zapravo o njenoj kćerkici od 4 ipo godine...
danas sam saznala da je u godinu dana 14 puta popila antibiotik!!!! :shock:
dakle, pedijatrica u zadru je 14 puta prepisala malom djetetu antibiotik. kao razlog navodila je: pa svako dijete koje krene u vrtić tako reagira (neprestano joj curi nos, zelena sluz...), to je normalno (upala uha, viroze, prehlade...)! :shock: svako dijete to mora proći!
posebna je priča zašto je moja sestra to maloj davala, to necu komentirati.

ne mogu naci topic o štetnosti antibiotika, a voljela bih, vjerujem da postoji.
ako ne postoji, mozete li mi nabrojati stetnosti?

Bomballurina
21.10.2006., 11:31
Ono što je meni pedijatrica rekla kad je Lara dobila salmonelu je da neće prepisivati za početak antibiotik, jer se bakterija može povući pred lijekom i negdje začahuriti, ponovo aktivirati, a mi nemamo lijeka nakon antibiotika. Žena se upravo vratila sa seminara "Što nakon antibiotika?" :) puna dojmova.

mamma Juanita
21.10.2006., 11:37
eto, ja imam curu od 6 godina koja već 3 godine ide u vrtić i do sad je dobila antibiotik dvaput ( od toga sam danas prilično uvjerena da je bar jedamput bilo nepotrebno) i mlađu curicu od nepune 3 godine koja je u vrtiću zadnjih godinu dana i do sad je popila 1 antibiotik i to prije vrtića, također više iz mog straha nego što je tad bilo neophodno.
jer joj se problem ionako nakon a. vratio i riješili smo ga tek homeopatskim tretmanom.

toliko o tome da to svi moraju proći.
mada čitajući na forumu vidim da to nije rijetkost,
grozim se takvih izjava i takve prakse još više.

apricot
21.10.2006., 11:38
i mi smo u klubu: 15 antibiotika u godinu i pol.

Do 15 mjeseci ni šmrkav nosić.
Onda herpes gangivitis koji joj je imunitet srušio na nulu.
Pa antibiotici, svaka tri tjedna po jedan.

Zadnjih 19 mjeseci... ni prehlada.

Užas, znam... ali dijagnoza je svaki put koketirala sa upalom uha, krvni nalaz uvijek bio u korist bakterije...

Tako je kako je, sada bih drugačije...

babyblue
21.10.2006., 11:42
Lijecnica mojeg starijeg djeteta (koju sam jako cijenila) je uvijek gledala u karton kada je zadnji put malac dobio antibiotik. Nije bilo sanse da mu ga da ukoliko nije proslo barem mjesec i pol od zadnje terapije. Govorila je da minimalno toliko treba jetri i organizmu u cijelosti da se "ocisti" od djelovanja lijeka. Za Sumamed (koji se, kako cujem, dijeli sakom i kapom) taj razmak je po njezinom misljenju trebao biti 6 mjeseci. Vjerujem da je zena znala sto prica.

Brunda
21.10.2006., 11:43
Nisam brojala koliko ih je do sada popio. Ali sva sreća pa imamo pedijatricu koja ih ne dijeli šakom i kapom pa je kroz prvu zimu u vrtiću od 6 uzastopnih bronhitisa popio tek 2 ili 3 puta antibiotik. Ostalo smo sredili inhalacijama i homeopatijom.
Onda je nakon operacije bio skoro 3 mjeseca na antibioticima ali to je bila profilaksa koju nismo mogli izbjeći. To je bilo prije skoro godinu dana. Od tada niti jedan antibiotik, ali isto tako niti jedan bronhitis.
Bilo je tu i tamo dvodnevnih temperaturica i koji put zaštopan nosić uz kašalj, ali smo riješavali homeopatijom i biljnim sirupom.

mamma Juanita
21.10.2006., 11:47
Lijecnica mojeg starijeg djeteta (koju sam jako cijenila) je uvijek gledala u karton kada je zadnji put malac dobio antibiotik. Nije bilo sanse da mu ga da ukoliko nije proslo barem mjesec i pol od zadnje terapije. Govorila je da minimalno toliko treba jetri i organizmu u cijelosti da se "ocisti" od djelovanja lijeka. Za Sumamed (koji se, kako cujem, dijeli sakom i kapom) taj razmak je po njezinom misljenju trebao biti 6 mjeseci. Vjerujem da je zena znala sto prica.Ovo sam i ja čula od jednog doktora.
Na žalost, meni je Eritromicin oštetio jetru koja mi više nikad nije nakon toga ista (mada se jetra može regenerirat i uspjela sam je prilično zaliječit).

Brunda
21.10.2006., 11:54
Za Sumamed je i nama pedijatrica rekla da mora proći najmanje 6 mjeseci između uzimanja.

tanjaa
21.10.2006., 11:56
dakle, pila je summamed, clavocin, zinat....
doktorica joj nikad nije dala uputnicu za vadit krv, a jednom kad je trazila uputnicu za bris grla, naljutila se, ali... eto na kraju je ipak dala.
nevjerojatno.

Brunda
21.10.2006., 11:57
Mislim da bi trebala promijeniti pedijatricu.

mamma Juanita
21.10.2006., 12:03
jednom kad je trazila uputnicu za bris grla, naljutila se, ajme taj naš mentalitet :shock:
šta još radi kod nje...

tanjaa
21.10.2006., 12:16
upravo sam saznala da joj godišnje plaćaju 300 kuna, za nekakve posebne usluge :shock: .
majko moja....
što treba napraviti kad želis promijeniti pedijatra?

rinama
21.10.2006., 12:41
Mislim da se takvo rasipavanje antibioticima dijelom prakticira i zbog nesnosnih gužvi u čakaonicama. Jer bolje da se dijete "osigura" pa se eventualno vidimo na kontroli nakon terapije, a ovako bi možda trebalo dolaziti svaki dan, pa da se preslušaju pluća, pa da se pregleda grlo, pa da se inhaliraju oni koji nemaju doma inhalator, pa krvna slika, pa brisevi...neznam gdje bi tome bio kraj, jer moram priznati da mi je stvarno nerazumljivo kako moraš da bi došao na red čekati i po dva sata sa malim i bolesnim djetetom. Mi uvijek odnesemo knjižicu prije, pitamo ko je zadnji, pa otprilike i ovisno o gužvi dođemo kasnije. Ali to je izvedivo ako su oba roditelja doma i ako imaš auto, neke mame moraju doći same s djecom i to možda pješke, pa neznam koliko bi im se to isplatilo.
Trenutno sam ljuta na cijeli sistem države jer ama baš sve što se trenutno radi, radi se kontra roditelja i djece.

mamma Juanita
21.10.2006., 12:55
a koliko se "isplati" imati stalno bolesno dijete?

tanjaa
21.10.2006., 13:05
ljuti me to sve....
anja je dojena do 18. mjeseca.
do polaska u vrtić ( tri godine) bila je samo 2 puta bolesna.
vjerujem da se tih 14 antibiotika (ne sve, ali dio) moglo izbjeći.
stvarno me to ljuti....

rinama
21.10.2006., 13:20
a koliko se "isplati" imati stalno bolesno dijete?
Pojašnjenje?

mamma Juanita
21.10.2006., 13:40
sori, krivo sam te skužila. :oops:

kovke
21.10.2006., 13:44
ma olako se daje a. i kod moje pedice-ne mogu ni pobrojati koliko ih je puta pio od svog 4. mjeseca do sad. čak je prije 2 tjedna trebao nakon amoxila popiti klavocin-koji mi nismo dopustili i otišli najprije na daljnje pretrage
ja ne znam-šta si oni misle-da je to neki sokić-pa ja toliko svom djetetu ni soka ne dajem koliko mu ona prepisuje antibiotika-katastrofa :x

rinama
21.10.2006., 13:46
Ništa zato, ponekad od navale bijesa pišem ko luda, pa ispadne nerazumljivo.

irenas
21.10.2006., 13:46
Samo za usporedbu.Bili smo na Sradiniji ovo ljeto kod prijatelja i njihova kći je baš navukla nešto,visoka temperatura,glavobolja,nos pa čak su je i uši malo boljele,bili su kod doktora i nije dobila nikakva lijek.........U razgovoru s njima shvatila sam da su njihova djeca,a imaju troje(10,12 i 15 god), u cijelom životu popila2-3 antibiotika.Da bi doktor dao antibiotik mora imati i više nego dobar razlog.

ana.m
21.10.2006., 15:16
Janko je do sada 3 puta pio antibiotik. Dva puta zbog e.colli. I sada nedavno radi jače prehlade. Jako kašljanje, šmrcanje, temperatura itd. Inače imamo isto pedicu koja baš ne dijeli antibiotik sam tak.

aleksandra70vanja
21.10.2006., 15:22
rinama u potpunosti si u pravu, pedijatar dnevno pogleda po 70-90 djece.
dugo se čeka, roditelji su nervozni i od pomisli da bi za 2 dana tebali ponovo čekati 2 sata sami inzistiraju na antibiotiku (jako vole sumamed).
I uglavnom uz antibiotik dijete ozdravi, i oni su uvjereni da je to baš zbog antibiotika, a ne zato što bi prošlo samo od sebe.
Puno pedijatara nemaju uvijek hitni laboratorij, često klinička slika nije tako definirana da on može reći sa sigurnošću da je u pitanju viroza, na kraju virus otvar put bakteriji, otkud on može znati da se za 2 dana neće razviti neka bakterijska infekcija. I ako roditelj frkne nosom na ideju o kontroli za 2 dana pedijatar i da zaštiti sebe da antibiotik.
Bila sam prisutna kada je jedan tata nezadovoljan dijagnozom viroze i nedobivanjem antibiotika počeo vikati, najprije u ordinaciji, a onda i u čekaoni da joj pas mater, tko joj je dao diplomu, nije za životinje liječiti, koza nesposobna i glupa....
Što mislite kako je nakon toga raditi?
Većina ljudi je jako nezadovoljna i ljuta ako iz ordinacije izađu bez lijeka, po mogućnosti antibiotika.
Nemojte roditelje procijenjivati na osnovu roditelja s foruma, ovdje roditelji o mnogima stvarima razmišljaju drugačije od većine populacije.

A irenas boj prijatelj liječnik ima suprugu talijanku. Dok su hodali bio je kod nje, ona je zakurila, kašljala, on nije imao ništa sa sobom i ona je otišla svom liječniku. Rekao je viroza, moj prijatelj je pitao djevojku da li joj je dr poslušao pluća, ona je rekla da ne, on ju je pitao što mu nije rekla da to napravi, a ona ga je pogledala i rekla "otkud ti ideja da ja liječniku govorim što treba učiniti". A kod nas roditelj dovede dijete i s vrata kaže "šmrca i kašlje, pogledajte mu grlo i poslušajte pluća".
I naravno po antibiotik, jer on zna svoje dijete, svaki put završi na antibiotiku pa nema potrebe za čekanjem.
I roditelji bi pomogli da na svaki šmrc ne trče u ambulantu.

Natasa30
21.10.2006., 15:25
Meni je to uzasno puno antibiotika sto su vasa djeca popila. :/

Moja djeca, Annabel npr je bila stalno bolesno djete. Mislim non stop bolesna a za ovih 7 godina je popila mozda od 5-7 antibiotika, a od toga mozda dva od kad su joj sa 4 godine odstranjeni krajnici i treci krajnik. Znala je biti bolesna uzasno a nebi dobili antibiotik. Tad sam mislila da su ludi, mslim ljecnici a sad mislim a valjda su znali ipak bolje od mene.

Noah je prve dvije godine bio konstantno bolestan. Krene u oktobru i bolestan je do maja. Kasalj, nos ma zivi uzas. On je za 4 godine koliko sad ima popio jedno 5 antibiotika. S dvije godine su mu uklonjeni krajnici i treci krajnik i zbog cestih upala uha i nakupljanja tekucine iza srednjeg uha ugradjene ventilne cjevcice(koje su same ispale poslije godinu i pol).

Od operacije je popio dva antibiotika(koje sam uracunala u tih 5) jer je dobio uzasne upale uha izazvane neprestanim problemom s nosom koji je trajao dva mjeseca. Da vi samo vidite sta iscuri kod upale uha. Pa to je zivi uzas. Mi smo mogli vidjeti jer je imao cjevcice i to bi sve iscurilo van.

Kod zadnje upale koja je bila u maju ove godine curio je gnoj pa sigurno 10 dana a pio je sumamed.

Neznam. 15 antibiotika u godinu dana zahtjeva, po meni barem, naci razlog zasto je djete tako cesto bolesno. Vise od 7 upala uha godisnje, zahtjeva posjet otorincu jer to niti jedno djete nebi trebalo dozivjeti.

aleksandra70vanja
21.10.2006., 15:32
. Tad sam mislila da su ludi, mslim ljecnici a sad mislim a valjda su znali ipak bolje od mene.

Neznam. 15 antibiotika u godinu dana zahtjeva, po meni barem, naci razlog zasto je djete tako cesto bolesno. Vise od 7 upala uha godisnje, zahtjeva posjet otorincu jer to niti jedno djete nebi trebalo dozivjeti.

Vidiš, a ti informirana o antibioticima, i savjesna mama, a tako si mislila.
Mnogi neinformirani i primitivni kada tako misle, to i kažu i to zna biti jako ružno.

A ovo drugo potpisujem, to definitivno zahtijeva obradu i što se toga tiče mislim da je pedijatrica u potpunosti pogriješila.

mamanatali
21.10.2006., 22:32
rinama u potpunosti si u pravu, pedijatar dnevno pogleda po 70-90 djece.
dugo se čeka, roditelji su nervozni i od pomisli da bi za 2 dana tebali ponovo čekati 2 sata sami inzistiraju na antibiotiku (jako vole sumamed).
I uglavnom uz antibiotik dijete ozdravi, i oni su uvjereni da je to baš zbog antibiotika, a ne zato što bi prošlo samo od sebe.
Puno pedijatara nemaju uvijek hitni laboratorij, često klinička slika nije tako definirana da on može reći sa sigurnošću da je u pitanju viroza, na kraju virus otvar put bakteriji, otkud on može znati da se za 2 dana neće razviti neka bakterijska infekcija. I ako roditelj frkne nosom na ideju o kontroli za 2 dana pedijatar i da zaštiti sebe da antibiotik.
Bila sam prisutna kada je jedan tata nezadovoljan dijagnozom viroze i nedobivanjem antibiotika počeo vikati, najprije u ordinaciji, a onda i u čekaoni da joj pas mater, tko joj je dao diplomu, nije za životinje liječiti, koza nesposobna i glupa....
Što mislite kako je nakon toga raditi?
Većina ljudi je jako nezadovoljna i ljuta ako iz ordinacije izađu bez lijeka, po mogućnosti antibiotika.
Nemojte roditelje procijenjivati na osnovu roditelja s foruma, ovdje roditelji o mnogima stvarima razmišljaju drugačije od većine populacije.

A irenas boj prijatelj liječnik ima suprugu talijanku. Dok su hodali bio je kod nje, ona je zakurila, kašljala, on nije imao ništa sa sobom i ona je otišla svom liječniku. Rekao je viroza, moj prijatelj je pitao djevojku da li joj je dr poslušao pluća, ona je rekla da ne, on ju je pitao što mu nije rekla da to napravi, a ona ga je pogledala i rekla "otkud ti ideja da ja liječniku govorim što treba učiniti". A kod nas roditelj dovede dijete i s vrata kaže "šmrca i kašlje, pogledajte mu grlo i poslušajte pluća".
I naravno po antibiotik, jer on zna svoje dijete, svaki put završi na antibiotiku pa nema potrebe za čekanjem.
I roditelji bi pomogli da na svaki šmrc ne trče u ambulantu.
ovo potpisujem do zadnjega slova

irenas
21.10.2006., 22:56
A kod nas roditelj dovede dijete i s vrata kaže "šmrca i kašlje, pogledajte mu grlo i poslušajte pluća".
I naravno po antibiotik, jer on zna svoje dijete

I vrlo često zna koji antibotik želi :(

aleksandra70vanja
21.10.2006., 23:01
A kod nas roditelj dovede dijete i s vrata kaže "šmrca i kašlje, pogledajte mu grlo i poslušajte pluća".
I naravno po antibiotik, jer on zna svoje dijete

I vrlo često zna koji antibotik želi :(

Sumamed, naravno.

Mirta30
21.10.2006., 23:16
ovo me podsjetilo na jednu epizodu u mom životu,
sa 10-11 godina sam bila na antibioticima full time, u principu sam ih dobivala svakih 15 dana jer se konstantno vraćala upala grla - više se ljutim na svoje roditelje koji nisu poduzimali ništa nego na "širokogrudnu" doktorcu.
Nakon toga sam pčela nositi naočale, možda je to slučajnost a možda i posljedica ogromne količine antibiotika :/

aleksandra70vanja
21.10.2006., 23:40
Da se razumjemo ni ja ne mislim da je 14 antibiotika u godini dana ispravno.
Možda se radi o pogrešno postavljenim dijagnozama u pojedinim situacijama, možda nije odabran adekvatni antibiotik, u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo.
Kod nas je česti problem učestalo davanje antibiotika, ali hipodozaža.
Možda dijete treba daljnju obradu ORL, dječjeg pulmologa, alergologa.
A možda ga treba i izvaditi iz vrtića, neka djeca su stvarno toliko često bolesna da pedijatri savjetuju ispis iz vrtića bar do proljeća.
Tu se definitivno nešto treba poduzeti.

mamazika
22.10.2006., 02:17
Mirta 30, ako si kratkovidna to nije od antibiotika nego od naglog rasta u visinu. To je uobičajena dob.
Naša doktorica je dosta oprezna s antibioticima, otprilike po ovakvoj shemi: ako nema temperature, ništa. Ako ima temperaturu duže od 5 dana onda krvna slika pa odluka. Ako nama temperaturu a kašlje, antibiotik tek nakon dužeg kašljanja ili ako pluća zvuče sumnjivo. Upala uha - antibiotik (ali ja ni ne dođem prije nego probam otčepiti kapima za nos). Grlo sumnjivo na streptokok - antibiotik (ako nema drugih znakova nekad pošalje vaditi krv).
Za zelene šmrklje antibiotik nema nekog efekta, bolje djeluju antibiotske kapi direktno u nos.
Meni jako pašu doktori s kojima se mogu dogovarati u stilu "pratimo što će biti", a ne odmah panika i lijekovi...

apricot
22.10.2006., 06:32
Neznam. 15 antibiotika u godinu dana zahtjeva, po meni barem, naci razlog zasto je djete tako cesto bolesno. Vise od 7 upala uha godisnje, zahtjeva posjet otorincu jer to niti jedno djete nebi trebalo dozivjeti.

Ja sam navela razlog, a i bilo je evidentno pa se nisam previše preispitivala: herpes joj je srušio imunitet na nulu. Kolikogod sam poslije o tome čitala, vidjela sam što može napraviti i odraslima.

Po forumu čitam kako bebe od šest mjeseci šmrcaju, imaju temperaturu...
Moje do tog herpesa nije... trepnulo u smislu bolesti. Čak je i tri mjeseca vrtića "odradila" bez ikakve naznake.

Nataša, nije ona nijednom imala upalu uha, bivala je u začetcima, a ja sam prevelika kukavica jer njoj je u svakoj bolesti temperatura skakala preko 40.

Nikada nismo išli doktoru prvih pet dana.
I nikada nismo dali antibiotik bez diferencijalne.
I naravno da smo išli kod otorinca, on je savjetovao povlačenje iz zajednice na neko vrijeme. Pa smo je maknuli iz vrtića na tri mjeseca.

I tako...

Ako je trebalo birati antibiotik ili Zarazna, ja sam odabrala prvo.
Možda bih sada postupila drugačije, a možda i ne bih...

Ima li ikakve "olakotne okolnosti" što je uvijek pila isti lijek, Augmentin?

Zdenka2
22.10.2006., 09:39
Moj sin je vrlo zdravo dijete. U njegovih 6 godina znalo je proći i godinu i pol bez ikakvog antibiotika. Ali, pretprošloga ljeta je zaradio streptokok negdje na moru. Antibiotik. Onda smo došli u Zagreb, slomio je nogu (neki kažu da to djeci ruši imunitet) i streptokok se vratio. Drugi antibiotik. Zaliječio se malo, krenuo tjedan dana u vrtić, upala uha, treći antibiotik. Dva tjedna ništa, a onda je zakurio, počeo loše disati, problijedio. Ja s njim na hitnu, upala pluća, kućno liječenje na Sumamedu. S tim je bilo gotovo i streptokok je konačno uništen.

Kad sam pitala zašto je dijete moralo dva mjeseca svaki čas piti antibiotik, odgovor je bio da postoji protokol liječenja i da se Sumamed daje kada su se ostali antibiotici pokazali neučinkovitima. To mi je uvjerljivo, mislim da jake lijekove treba ostaviti za krajnje situacije. Ali, kada dijete u godinu dana primi 14 terapija antibioticima to je prestrašno. Ja bih se stvarno ozbiljno zabrinula ili nad dječjim imunitetom ili nad protokolom liječenja.

Ono što mene smeta kod propisivanja antibiotika je da se često ne radi prethodno ispitivanje bakterije nego se antibiotici propisuju od oka. Kad sam to skužila, počela sam naprosto tražiti ispitivanje krvi, jer mislim da moje dijete ima pravo na to. A što se tiče roditelja, mislim da oni rado pribjegavaju antibioticima iz nužde, to jest zbog posla. Jednostavno ne mogu stalno izostajati s posla. Ja sam neka vrsta slobodnjaka, pa sam mogla nekako podnijeti dva i pol mjeseca prošle jeseni kad sam bila poprilično odvojena od posla. Ali je istina da još i sada u nekim projektima vučem zaostatke od tada.

tanjads
22.10.2006., 10:41
Fala bogu, do sad nikad nije pio antibiotike, u stvari nije nista osim nesto lupoceta u vrijeme kad je imao salmonelu. Nadam se da ce tako i ostati. Moja necaka (u Spanjolskoj) nije nikad u zivotu popila antibiotik (10 god), niti je cijepljena. Zdrava je, velika, pametna i sve sto ide za njenu dob. Sjecam se kako sam je lovila po plazi kad bi jela smokije s mravima sa zemlje-i nista.

kovke
22.10.2006., 11:26
što se tiče roditelja, mislim da oni rado pribjegavaju antibioticima iz nužde, to jest zbog posla. Jednostavno ne mogu stalno izostajati s posla.

mislim da tu griješiš- jer ako je dijete na antibioticima, tak i tak ne smije u vrtić, znači uzima se bolovanje...,
jedino ako misliš da će se brže izlječiti na a., pa onda bolovanje traje kraće-oprosti ako sam te krivo shvatila

apricot
22.10.2006., 13:22
što se tiče roditelja, mislim da oni rado pribjegavaju antibioticima iz nužde, to jest zbog posla. Jednostavno ne mogu stalno izostajati s posla.

mislim da tu griješiš- jer ako je dijete na antibioticima, tak i tak ne smije u vrtić, znači uzima se bolovanje...,
jedino ako misliš da će se brže izlječiti na a., pa onda bolovanje traje kraće-oprosti ako sam te krivo shvatila

to je svakako ovisno o roditelju: Orka je četiri dana išla u vrtić (uvijek je zakurila u četvrtak navečer), pa bismo u ponedjeljak otišli kod doktora... i onda bi još puna tri tjedna bila kod kuće. I zbog nje i zbog druge djece.
Dakle, treći ponedjeljak bi krenula u jaslice, a u četvrtak navečer... Jovo nanovo.
I tako punih godinu i pol.

anima
22.10.2006., 14:15
Ja znam da je cjeljenje štetno a nisam znala zašto dok nisam došla na ovaj forum, isto tako znam da su antibiotici štetni ali još uvijek ne znam zašto? Prosvjetlite me!

aleksandra70vanja
22.10.2006., 15:04
Antibiotici nisu pametni, oni uništavaju štetne bakterije, ali i one dobre koje su naši normalni stanovnici i neophodne za normalno funkcioniranje organizma.
Antibiotici su nekada neophodni (dobro, homeopati se s time ne bi složili) kod bakterijskih infekcija. Ali se nažalost često daju kod virusnih infekcija respiratornog trakta, jer je često teško postaviti ispravnu dijagnozu, a oni kod viroza ne pomažu, već samo naruše normalnu fiziološku floru organizma, pogotovo probavnog trakta i kod žena rodnice.
Neracionalna upotreba dovodi i do razvoja rezistencije, odnosno otpornosti bakterija prema antibiotiku, i taj antibiotik više ne uništava bakteriju koju je prije mogao uništiti.

Znači treba se davati kod infekcija uzrikovanih bakterijama, ponavljam često to nije lako raščlaniti kada je virusna, a kada bakterijska infekcija.
Kada se odluči dati antibiotik treba znati koji, bilo bi najbolje po antibiogramu, znači da se dokaže bakterija koja je izazvala upalu i onda da se odredi koji ju antibiotik uništava, ali to je često neizvedivo.
I treba antbiotik davati dovoljno dugo, ljudi su skloni kada im je bolje prestat davati antibiotik i ne daju propisano vrijeme i samo se zalječe, i kad dođe do povratka bolesti bude kriv i lijek i liječnik.

Sad ne znam da li je to odgovor na tvoje pitanje, uglavnom antibiotici nisu štetni na taj način da oštećuju organizam (bilo je onih koji su oštetili slušni živac, jetru, bubreg, ali se ti uglavnom više ne koriste) štetnost je u njihovoj nekritičnoj upotrebi što vrijedi za bilo koji lijek.
Pisala sam zbrkano, kako mi je padalo napamet, recimo da je ovo roman rijeka.

anima
22.10.2006., 15:32
OK, ja sam krivo mislila da oštećuju organizam i baš me je to zanimalo. Hvala :)

Natasa30
22.10.2006., 16:50
Ako je trebalo birati antibiotik ili Zarazna, ja sam odabrala prvo.
Možda bih sada postupila drugačije, a možda i ne bih...

Ima li ikakve "olakotne okolnosti" što je uvijek pila isti lijek, Augmentin?

Vidis, t ipak znas zasto je doslo do tako naglog narusavanja zdravlja. Znas zasto joj je pao imunitet. Na to i jesam mislila, kad sam rekla da treba saznati razloge zasto je djete cesce bolesno.

I ja bi izabrala antibiotik a ne Zaraznu(u sustini kod nas to i ne postoji, mislim u Canadi).


Sto se tice ovog sto pitas ima li veze da je uvjek pila isti ljek, ja kao nestrucnjak, mislim da ima. Vjerovatno joj taj ljek jednog dana vise uopce nece moci pomoci jer ga je previse popila ali plus u svemu tome je da nije probala ostale antibiotike i nije imuna na njih kao sto vjerovatno vec jeste na Augmentin.

U tome i je problem sa prevelikim dozama antibiotika jer postajemo imuni na njih i kad nam nedaj boze jedan zatreba stvarno nece vise djelovati jer smo se previse napili.

Npr. ja patim od migrena i uzasnih glavobolja i ono non stop se kljukam advilom(ibuprofen) i nista mi vise nepomaze. Organizam je razvio otpornost na njega. Nikad nepijem aspirine i neki dan odem i kupim aspirin jer sam imala osjecaj da se nesto zacepilo u glavi i da ce puci i glavobolja za pola sata ko odnesena rukom. Organizam nije znao za aspirin. :)

Ma sta ja pametujem. Valjda svi to vec znaju Ali eto. :)

Natasa30
22.10.2006., 16:51
OK, ja sam krivo mislila da oštećuju organizam i baš me je to zanimalo. Hvala :)

Ne kuzim. :? Pa svaki ljek ostecuje organizam.

anima
22.10.2006., 17:14
OK, ja sam krivo mislila da oštećuju organizam i baš me je to zanimalo. Hvala :)

Ne kuzim. :? Pa svaki ljek ostecuje organizam.

Ni ja ne kužim, zato sam pitala :?

klia
22.10.2006., 17:19
Tanja, pliz baci inicijale doktorice ili mi posalji pp. Ne bih voljela da je to ista kod koje mi je D. :/

Zdenka2
22.10.2006., 20:45
što se tiče roditelja, mislim da oni rado pribjegavaju antibioticima iz nužde, to jest zbog posla. Jednostavno ne mogu stalno izostajati s posla.

mislim da tu griješiš- jer ako je dijete na antibioticima, tak i tak ne smije u vrtić, znači uzima se bolovanje...,
jedino ako misliš da će se brže izlječiti na a., pa onda bolovanje traje kraće-oprosti ako sam te krivo shvatila

to je svakako ovisno o roditelju: Orka je četiri dana išla u vrtić (uvijek je zakurila u četvrtak navečer), pa bismo u ponedjeljak otišli kod doktora... i onda bi još puna tri tjedna bila kod kuće. I zbog nje i zbog druge djece.
Dakle, treći ponedjeljak bi krenula u jaslice, a u četvrtak navečer... Jovo nanovo.
I tako punih godinu i pol.

Znači, isto ti se piše i s antibioticima. Ne znam kako bih se s time nosila. M. je imao problema s bronhitisom do druge godine, a nakon što je to prošlo, uglavnom je zdrav kao drijen. I kad nešto bude brzo prođe. Osim ove epizode koju sam opisala.

dijanam
22.10.2006., 22:04
tanjaa, vezano za placanje, nasla sam temu staru tri godine (situacija u Zadru je odonda jos uvijek ista):

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1001&highlight=hzzo

tanjaa
22.10.2006., 22:25
dijanam, hvala ti joše jednom :heart:

tanjaa
22.10.2006., 22:26
još :)

dijanam
22.10.2006., 22:33
ništa, ništa :)

Klia, upravo tvoja je :(

klia
23.10.2006., 13:41
Zbilja jest.
Dosad nismo imali takvo iskustvo, ali ako što slično krene zbilja ću je pitati zbog čega antibiotik. Frendica mi dvoje djece liječi kod nje i baš mi je ona rekla da ova dr. ne propisuje antibiotik bez laboratorijskih pretraga.

Davor
23.10.2006., 13:47
Aminoglikozidi, primarno streptomicin, su vodeći uzročnici gluhoće u generaciji naših roditelja.

klia
23.10.2006., 13:55
No, s ovom se ped. barem dade razgovarati, što s M-ovim pedom nije bio slučaj. Objasnit ću joj svoj stav i kad čujem njeno mišljenje o tome, reći ću vam.
Ipak, poznajem nekolicinu roditelja iz svoje okoline koji, ako ped. nije nešto propisao, odmah grakću da je nesavjestan, da štedi recepte i sl. Zato mislim da je važno naglasiti svoj stav, a moj je da bih prihvatila antibiotik samo u slučaju dokazane bakterijske infekcije.

aleksandra70vanja
23.10.2006., 15:26
Aminoglikozidi, primarno streptomicin, su vodeći uzročnici gluhoće u generaciji naših roditelja.

Mislim da se tu ne govori o prošlosti. Streptomicin se danas uglavnom ne upotrebljava. I talidomid je napravio užas, ali se više ne koristi. Živom se liječio sifilis, naravno da je bilo više štete nego koristi...
Riječ je o (zlo)upotrebi antibiotika danas.

Davor
23.10.2006., 16:35
Naravno, samo me brine to što se današnji antibiotici testiraju jednako kao i streptomicin. S druge strane imaš i tradiciju nepreye..vih rješenja poput Chloramphenicol-a koji je priznati kancerogen. Uostalom, vidi
http://ntp.niehs.nih.gov/index.cfm?objectid=32BA9724-F1F6-975E-7FCE50709CB4C932

Svijest o potencijalnoj šteti bi ponešto promijenila situaciju.

sladjanaf
23.10.2006., 16:50
Naravno, samo me brine to što se današnji antibiotici testiraju jednako kao i streptomicin. S druge strane imaš i tradiciju nepreye..vih rješenja poput Chloramphenicol-a koji je priznati kancerogen. Uostalom, vidi
http://ntp.niehs.nih.gov/index.cfm?objectid=32BA9724-F1F6-975E-7FCE50709CB4C932

Svijest o potencijalnoj šteti bi ponešto promijenila situaciju.

:shock: :shock: :shock:

aleksandra70vanja
23.10.2006., 18:54
Joj Davore, samo bacaš bombe i plašiš svekoliko pučanstvo.
Kloramfenikol je danas praktički ne koristi, osim u lokalnim pripravcima, odn. kao mast za oči.
Nitko ovdje ne propagira antibiotike i definitivno se koriste previše, ali kada je potrebno, manja je šteta od antibiotika nego posljedica neliječenih bakterijskih upala.
Kao što to imaš primjere gluhoće naših roditelja tako ima i puno naših roditelja i djedova i baka kojima je nepovratno oštećeno srce zbog reumatske groznice koju je izazvala obična streptokokna upala grla i koju bi 10 dana penicilina odnjelo kao rukom.
Koju imaš sljedeću bombu?

lunic
23.10.2006., 20:34
Evo ja pisem iz vukovarske bolnice....u nekim od postova ali na drugom topicu gdje je prica o bolnicama ispisala sam nas slucaj iz OS bolnice gdje mi je dijete bilo 11 dana u bolnici s dijagnozom urinarne infekcije. Lijecena je normalno antibiotica no na zalost nisu napisali kojim, nisu mi to nikad rekli, a ja budala nisam trazila preslik kompletne medicinske dokumentacije.pocetkom 9 mj dijete mi krece u jaslice i pocinju viroze, pa upala grla, pa poslije antibiotika bilo nam par dana OK, pa ponovo upala uha, antibiotici i nakon 15 dana evo nas u bolnici s dijagnozom urinarne infekcije. Jos nisu napravili sve nalaze, pa ne znamo uzrok ali se nadam da je s bubrezima sve OK. I sad......Antibiotici,iskreno poslije svega muka mi je od osječke bolnice i cak sumnjam u njihovu dijagnozu, ljuta sam na nasu pedijatricu jer nije kontrolirala krv i urin,ljuta sam na sebe jer to nikad nisam trazila i time doprinjela da se ucim na vlastitim greskama.
E sad antibiotici da ili ne..Rizik je ako se ne uzmu odmah a da se zaista radi o bakterijskoj upali/ne daj boze meningognoj sepsi. A da bi bakterija bila izolirana iz krvi ili urina potrebno je cetiri dana, ako se ne zapocne terapijom moze biti prekasno....
No jos je gore ako se prethodno nerade analize a antibiotici se prepisuju sakom i kapom. i sad je pitanje kakvi i koji antibiotici? da izvinete ova sr.... od antibiotika u vidu sirupa koji se konzumiraju max cetri do 5 dana samo su u nasem slucaju doprinjeli da se bolest umiri na neko vrijeme i samo su mogli napriviti jos vecu glupost.
Zato ja glasam za one stare lijecnike koji su mene kad sam bila dijete prvo slali na briseve, vadjenje krvi, pa prepisivali peniciline /ali one prave/i nakon kojih sam kao dijete ozdravljala, pa kad su vidjeli da je to ucestalo slali me na dodatne pretrage i sve se smirilo poslije vadjenja krajnika.
Eto neko moje razmisljanje. Uglavnom ipak sve pohvale vukovarskoj bolnici u kojoj mame mogu biti uz svoje dijete 24 h.

lunic
23.10.2006., 20:38
i sve pohvale nasem tati koji je postavio antene pa uspio umreziti bolnicu i nasu kucu pa imamo iz bolnice i internet

Davor
24.10.2006., 10:07
Joj Davore, samo bacaš bombe i plašiš svekoliko pučanstvo.
Kloramfenikol je danas praktički ne koristi, osim u lokalnim pripravcima, odn. kao mast za oči.A oči su poznate kao organ koji se regenerira u potpunosti nakon bilo kakve traume. Nešto kao gušterov rep. Hajd budi tako dobra pa to objasni MŽ.

Vidiš, skroz je cool obući kutu, furat se na plašenje svekolikog pučanstva i uskratiti bilo kakvo objašnjenje. S jedne strane je sasvim OK u ljude trpati bilo kakav marginalno testirani otrov, a s druge strane uzbunjivati raju o štetnosti zračenja. Pojma nemaš koliko često me ljudi pitaju o tome i koliko imam strpljenja u objašnjavanju. Kada bih dobio samo 1% od toga strpljenja za uzvrat, ne bih morao bacati bombe.

Dijana
24.10.2006., 10:18
Kad smo bili kod dr. Tolića (otorinac) u Klaićevoj, rekao nam je da, kad dijete ima upalu, uha ili grla, da treba napraviti bris, i doći k njemu, da se vidi o kojoj se bakteriji radi (ako je bakterija), a ne nabadati antibiotike ko ćorava koka zrno... To mislimo i učiniti drugi put (iako bi naravno željeli da ga uopće ni ne bude).

Dijana
24.10.2006., 10:21
Joj Davore, samo bacaš bombe i plašiš svekoliko pučanstvo.
Kloramfenikol je danas praktički ne koristi, osim u lokalnim pripravcima, odn. kao mast za oči.
Nitko ovdje ne propagira antibiotike i definitivno se koriste previše, ali kada je potrebno, manja je šteta od antibiotika nego posljedica neliječenih bakterijskih upala.
Kao što to imaš primjere gluhoće naših roditelja tako ima i puno naših roditelja i djedova i baka kojima je nepovratno oštećeno srce zbog reumatske groznice koju je izazvala obična streptokokna upala grla i koju bi 10 dana penicilina odnjelo kao rukom.Koju imaš sljedeću bombu?

I ja kažem, Bogu hvala na penicilinu!
Imala sam upravo to, streptokoknu upalu grla. Penicilini su me spasili. Nakon drugoga sam bila već puuno bolje! Al moraš ih primiti svih deset.

marta
24.10.2006., 10:23
bas me zanima koliko slucajeva reumatske groznice ima godisnje, a da se jave kao posljedica neuzimanja antibiotika.... i to recimo u nekoj skandinavskoj zemlji gdje je upotreba istih jaaaako mala....

jos me zanima i koliko ljudi poznajete koji su ju prebolili....

Davor
24.10.2006., 10:35
Gle što sam našao: Ototoxic Medications (http://www.tchain.com/otoneurology/disorders/bilat/ototoxins.html)
Ispada da Neomicin, uobičajen u kapima za uši UOPĆE nije mala zezancija. Kvalitetna bomba, ha? 8)

marta
24.10.2006., 10:53
e da, jos sam htjela reci, to sto se kloramfenikol koristi SAMO kao mast za oci, nimalo ne umenjuje njegovu kancerogenost.

Dijana
24.10.2006., 11:21
Nazire li se to "virtualno anti-antibiotsko pleme"? Zezam se malo... :mrgreen:

Davor
24.10.2006., 11:33
Ma neeee, to ti samo ja malo bacam bombe Generala Purposa (General Purpose Bomb). Svakako, ako se pojavi novo pleme samo ću ga škicat.

OK, totalno me nabrijava stav "znam ali ti neću reći", ali stvarno ne mislim trošiti svoje vrijeme na to. Za razliku od vakcinacije, ovo je ipak nešto transparentnije područje.

sladjanaf
24.10.2006., 12:05
Davore, daj mi reci, jel možda znaš u kolikoim količinama je chloramfenicol kancerogen, ili to uopće nije važno. (Pa ako sam mazala 2 puta, jel to opasno?)

tanjaa
24.10.2006., 12:28
sinersul?
je li antibiotik?

aleksandra70vanja
24.10.2006., 12:28
[Vidiš, skroz je cool obući kutu, furat se na plašenje svekolikog pučanstva i uskratiti bilo kakvo objašnjenje. S jedne strane je sasvim OK u ljude trpati bilo kakav marginalno testirani otrov, a s druge strane uzbunjivati raju o štetnosti zračenja. Pojma nemaš koliko često me ljudi pitaju o tome i koliko imam strpljenja u objašnjavanju. Kada bih dobio samo 1% od toga strpljenja za uzvrat, ne bih morao bacati bombe.

:?
Ne znam tko tu koga plaši. Na osnovu lijekova koji se više ne koriste stvaraš tezu da su svi antibiotici štetni.

Na kraju krajeva imaš priliku otići konfrontirati svoj stav s ljudima koji imaju malo više podataka i znanja.Ne znam kako je vršeno ispitivanje za kloramfenikol, da li je dokazana njegova kancerogenost kao lokalnog pripravka na mjestu aplikacije, ili kao sistemski uzet ljek. I kao lokalni pripravak je praktički izbačen, ima drugim pripravaka za liječenje bolesti oka.jos me zanima i koliko ljudi poznajete koji su ju prebolili....


Otac moje prijateljice je prebolio streptokoknu upalu ždrijela, dobio reumatsku groznicu i oštećenje srčanih zalistaka. Od posljedica toga je i umro. Moja kolegica s faksa je kao djevojčica isto tako dobila upalu zglobova, upalu srčanog zaliska, ali je to uglavnom sanirano. Moj prijatelj je gluh na 1 uho zbog ponavljajućih, neadekvatno ljiečenih upala srednjeg uha. Isto tako poznam ženu koja je zbog pretjerane upetrebe antibiotika već godinama na lijekovima protiv gljivica, čim ih prestane koristiti gljive buknu od usta, probavnog trakta, spolnog trakta, kože...
Dodatno situaciju komplicira činjenica da želi zanjeti, a uz te ljekove ne može. Ima svakakvih primjera
Ja nisam predstavnik farmaceutski lobija i zagovarač neracionalne upotrebe antibiotika ni ijednog drugo lijeka, ni dodatnih vitamina ni minerala. Mislim da s antibioticima treba postupati krajnje pametno, dobro razmisliti kada je potreban, i koji. I presretna sam da mi dijete do sada nije koristilo ni jedan. Ali da dobije bakterijsku infekciju, što nas vjerojatno brzo čeka jer je krenula u vrtić, ne bi mantrala nad njom i čekala da samo prođe. Kao i sa svim stvarima u životu i tu treba imati mjeru.Davore, daj mi reci, jel možda znaš u kolikoim količinama je chloramfenicol kancerogen, ili to uopće nije važno. (Pa ako sam mazala 2 puta, jel to opasno?)

Nisam Davor, ali ne moraš brinuti.

Davor
24.10.2006., 12:50
:D vidiš, baciš dvije, tri bombe i svašta naučiš. To s plašenjem pučanstva nije bila moja zamisao - radi se o standardnoj frazi koje sam se već naslušao, a jednostavno ne vidim na koji način bilo kome malo istine može naškoditi. Za klorampfenikol pogledaj http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/eleventh/profiles/s032chlo.pdf.

Na primjer, kad mi je bliska osoba išla na kemoterapiju pripravkom Taxotere nakon potvrđene remisije (!?) pokušali smo joj objasniti da je to sasvim dovoljno gadna stvar za ubiti pravog i zdravog čovjeka. Umrla je od ciroze jetre od posljedica kemoterapije.
Onkologica joj je uskratila informaciju o štetnosti taxotere. Istina ju ne bi ubila.

mamma Juanita
24.10.2006., 12:55
ponavljam, meni je antibiotik Eritromicin uzrokovao iatrogeni hepatitis, dakle oštećenje jetre.
lijepo na njemu piše da se to događa u 1/1000 slučajeva.
inače se Eritromicin i dalje uredno koristi, vrlo često i u trudnoći.
za ostale antibiotike, pročitajte samo listu mogućih nuspojava.
niti jedan lijek nije bez njih.

aleksandra70vanja
24.10.2006., 13:10
Na primjer, kad mi je bliska osoba išla na kemoterapiju pripravkom Taxotere nakon potvrđene remisije (!?) pokušali smo joj objasniti da je to sasvim dovoljno gadna stvar za ubiti pravog i zdravog čovjeka. Umrla je od ciroze jetre od posljedica kemoterapije.
Onkologica joj je uskratila informaciju o štetnosti taxotere. Istina ju ne bi ubila.

Ne znam tko bi pravoj i zdravoj osobi i išao davat citostatike?!?

A što hoćeš reći da bi ta osoba bila živa da joj se nija dao taj lijek?

Davor
24.10.2006., 13:18
Ne znam tko bi pravoj i zdravoj osobi i išao davat citostatike?!?

A što hoćeš reći da bi ta osoba bila živa da joj se nija dao taj lijek?Pa... MŽ su kljukali citostaticima kad im je ponestalo ideja čime bi još mogli tretirati njene oči. Srećom još je živa. Što se taxotere tiče, radi se o biljnom otrovu kojeg deriviraju iz tise.

Što se bliske pokojne osobe tiče, DA, spomenuti incident se dogodio nakon potvrđene remisije. Ako je to šljakalo za Cigoja, ne vidim zašto ne bi za nju.

Mejra's mommy
25.10.2006., 05:51
Kad smo bili kod dr. Tolića (otorinac) u Klaićevoj, rekao nam je da, kad dijete ima upalu, uha ili grla, da treba napraviti bris, i doći k njemu, da se vidi o kojoj se bakteriji radi (ako je bakterija), a ne nabadati antibiotike ko ćorava koka zrno... To mislimo i učiniti drugi put (iako bi naravno željeli da ga uopće ni ne bude).

majke mi...nece ga ni Mejra vise dobiti bez detaljnih pretraga...jeste da ga je pila 'samo' 2 puta u tri godine zivota ali ipak...

zadnji put kada ga je pila pogledali su joj grlo i usi i bljus...antibiotik... :evil:

flower
25.10.2006., 07:12
vise se ne sjecam gdje sam to procitala ali mi je ostalo u glavi ;) da su antibiotici najvece med. dostignuce koje je najbrze prokockano...

smatram da su antib. vrlo korisni ako se koriste u onim slucajevima gdje su jako potrebni. u svim drugim slucajevima su ili placebo ili otrov.

nazalost - koriste se precesto i bakterije bujaju i jacaju i oni sami po sebi gube svoju svrhu.

a to da je nesto potencijalno kancerogeno - je, sve je u ovom svijetu i stetno i kancerogeno ako se koristi na krivi nacin - ne moze se samo iscitavati i mahati time, kako sad proucavamo homeopatiju i sama sam zacudjena koliko tamo pak otrova i raznih tome sl. stvari ima...

pa opet ne masemo s time i ne plasimo ljude sto ce uzeti neki mineral ili otrov...treba imati mjeru u tumacenju stvari.

BusyBee
25.10.2006., 07:28
kako sad proucavamo homeopatiju i sama sam zacudjena koliko tamo pak otrova i raznih tome sl. stvari ima...
pa opet ne masemo s time i ne plasimo ljude sto ce uzeti neki mineral ili otrov...treba imati mjeru u tumacenju stvari.
Iako se slazem s opaskom o antibioticima (i opcenito da su lijekovi otrovi, osobito ako se nepravilno i nekontrolirano uzimaju), ne bih se slozila s ovim dijelom o homeopatiji. U njoj nemas s cime plasiti ljude. Iako su pripravci (velik broj) porijeklom od otrovnih biljaka i raznoraznih dijelova zivotinjskih organizama, ako si upoznata s nacinom na koji se pripravci dobivaju, ne vidim cime bi mogla nekoga zastrasiti.

flower
25.10.2006., 07:38
BB, mozes plasiti samim time sto je u njima nesto sto je otrov - to je moj point - tako i sant. moze pronaci neku tvar koja u xwy. uvjetima je kancerogena ili otrovna - sto li? i plasiti...ne treba u ljekovima gledati svo zlo svijeta - treba ih mudro koristiti. ne znam jesam li sad jasnija? opet kazem - treba imati mjeru i znanje (dodajem) u tumacenju stvari.

flower
25.10.2006., 07:39
vrlo slicno - postoji topic - inteligentna djeca - i sad si ja kao strucnjak na tom polju pitam - sto je pisac htio reci? da su drugi neinteligentni ili kakva su to djeca - pa svi su inteligentni? netko vise netko manje....neke su razlike bitne neke nisu... tako i s drugim pojmovima kojima se olako barata. treba znati tumaciti.

BusyBee
25.10.2006., 07:44
Ma kuzim ja tebe, ali polazim od ovoga - ako dijete popije saku homeopatskih globulica, nece mu biti nista, ako popije saku maminih antibiotika, ... Svatko tko zna princip pripreme, ne bi se trebao bojati homeopatskog pripravka. :)

ENA26
25.10.2006., 09:28
E Davore sad si me totalno ubio u pojam i sva sam u strahu.
Šta da radim. Vidiš postavila sam dolje pitanjce o streptokoku pneunomiji koji ima moj bruno i pedijatrica nam je dala baš tu mast za oči da mu stavljam u nosnice chloramphenicol :shock:
Šta da odem do nje i da joj kažem da je kancerogena mast, pa žena bi me ubila!!!!!
E sad sam luda i ljuta ko pas

BusyBee
25.10.2006., 10:00
Kao i kod svakog drugog lijeka, treba izvagati opasnosti/posljedice neuzimanja, kao i uzimanja lijeka. Mislim da je nepotrebno bas toliku paniku dizati.

I naravno da svaki lijek ima nuspojave. Pretpostavljam da postoji jako puno stanja, pripravaka (alternativnih, prirodnih), cak i hrane, koje povecavaju sanse nuspojava, a vjerujem da rijetko koji lijecnik bas o svemu razmislja (znaju li uopce svi?) kad propisuje terapiju.

Davor
25.10.2006., 10:13
...pa žena bi me ubila!!!!!
E sad sam luda i ljuta ko pasSjedni, duboko diši i poslaži prioritete. Tako. Nadam se da ti sada više nije važnije što će ti pedica reći nego zdravlje tvojeg djeteta. Aleksandra je već napisala da postoje alternative.

aleksandra70vanja
25.10.2006., 10:33
E Davore sad si me totalno ubio u pojam i sva sam u strahu.
Šta da radim. Vidiš postavila sam dolje pitanjce o streptokoku pneunomiji koji ima moj bruno i pedijatrica nam je dala baš tu mast za oči da mu stavljam u nosnice chloramphenicol :shock:
Šta da odem do nje i da joj kažem da je kancerogena mast, pa žena bi me ubila!!!!!
E sad sam luda i ljuta ko pas

Sad si Davoru malo uljepšala dan :mrgreen: .

Znači ako je određena bakterija, rađen je i antibiogram, da li je kloramfenikol dat po antibiogramu?
Imaš li nalaz kod sebe?
Koji je još antibiotik efikasan po antibiogramu?
Pije dijete antibiotik ili je to jedina terapija?

Neće se ništa dogoditi, ali otiđi pedijatrici i zamoli je da ti da neku drugu mast, ako nećeš reći da se bojiš da je kancerogena reci da ti je TM rekao da je on imao reakciju na kloramfenikol pa da se zato bojiš mazat malome.
Ne brini sve će biti dobro.

kinder
25.10.2006., 10:41
Gle što sam našao: Ototoxic Medications (http://www.tchain.com/otoneurology/disorders/bilat/ototoxins.html)
Ispada da Neomicin, uobičajen u kapima za uši UOPĆE nije mala zezancija. Kvalitetna bomba, ha? 8)

dragi Davore, zbaš li zašto je ototoksičan ?
zato što oštećuje unutarnje uho ako postoji defekt na stapesu ( slušna koščica) a to samo ako se daje kroz perforiran bubnjić inače nije ototoksičan.Isto vrijedi za Geokorton kapi :)

Davor
25.10.2006., 11:04
dragi Davore, zbaš li zašto je ototoksičan ?
zato što oštećuje unutarnje uho ako postoji defekt na stapesu ( slušna koščica) a to samo ako se daje kroz perforiran bubnjić inače nije ototoksičan.Isto vrijedi za Geokorton kapi :)OK, a sad mi objasni zašto bih trebao biti zadovoljan s ovim objašnjenjem.

ENA26
25.10.2006., 11:25
Da rađen je antibiogram i po njemu je i ta dotična mast pogodna za ubijanje beštije. Nalaz je ostao kod pedijatrice ali po sječanju još dobro reagira i na amoxil, sumamed, i još na jedan antibiotik ali zaboravila sam.
Za početak nam je dala samo mast da vidi hočemo li uspjeti s njom.
Davore ej nemoj da ti moji problemi uljepšavaju dan jer meni se s tvojim objašnjenjima smrklo :lol:

flower
25.10.2006., 11:34
BB - steta mi je sad po homeopatiji (jer mi se tama pocela svidjati) ali koliko je ona u sirokoj primjeni i koliko je klinicki istrazena (neovisni izvori - molim) da mozemo biti 100% sigurni u nestetnost sake globulica...

s antibioticima su mislili najbolje - to je ono najgore...

aleksandra70vanja
25.10.2006., 11:41
Amoksicilin i azitromicin (sumamed) ne postoje u formi masti, tako da je vjerojatno kloramfenikol bio jedini lijek koji je mogao ići lokalno.
Vjerojatno dijete nema nekih simptoma, kašlja, temperature, i dr. će probala lokalno.
Još 1x ne brini.

BusyBee
25.10.2006., 11:55
Krajem 18. stoljeca je krenuo Hahneman, rasirilo se u 19. st. Danas je jako rasprostranjeno, nemam sad vremena traziti izvore, naguglaj si "history of homeopathy", "samuel hanemann" i sl.
Vrlo jednostavno i zgodno o razrjedjivanju remedija ima ovdje (http://www.healthynewage.com/what-is-homeopathy.htm), a guglanjem "making homeopathic remedies" ili neceg slicnog, doci ces do puno rezultata.


Classical Homeopathy is a holistic, all-encompassing medical therapy used to treat most pathological conditions. It is based on Samuel Hahnemann's theories and principles. It uses homeopathic remedies that are plant, mineral or organic substances and have no adverse side effects because of the way these remedies are prepared.
Mogu pitati i moju pedijatricu za daljnje, strucnije reference, ako ti trebaju. Iako sumnjam da je bilo nekakvih klinickih studija, kad je homeopatija nepriznata (jos uvijek) od klasicne medicine, a i neusporedivo jeftinija "industrija" od farmaceutske.


Q. Do homeopathic Remedies Have Side Effects?

Homeopathic remedies influence the body's energy field, rather than its chemical balance. Hence, the remedies do not cause side effects since there is no chemical trace to accumulate in the tissues. For this reason, it is not possible to take an overdose of homeopathic medicine in the same way as in conventional medicine (which works on a chemical level). While homeopathic remedies are not dangerous, they are capable of stimulating the body's reactive forces powerfully, and causing profound changes.
Ovo sam dobila guglajuci "homeopathic overdose".

BusyBee
25.10.2006., 11:56
mozemo biti 100% sigurni u nestetnost sake globulica
Dakle, zbog samog nacina na koji se proizvodi, od cega i na kojoj razini djeluje, mozemo biti sigurni.
Pitat cu pedijatricu za studije, ako zna ili ima.

BusyBee
25.10.2006., 11:59
Uh, brzopletosti! Mozemo biti sigurni da nece stetiti na nacin na koji stete klasicni lijekovi kad se predoziras.

BusyBee
25.10.2006., 12:02
BTW, upravo culi Emin nalaz brisa grla - nema streptokoka. Lijeceno homeopatijom. ;)

lunic
25.10.2006., 12:20
evo nas izasli iz vu bolnice. Ipak nije urinarna infekcija, nego streptokokna infekcija. Jos 5 dana primat cemo rocephin1 dnevno x 700 mg intravenozno.Hemokultura je bila pozitivna na tubakteriju. Popodne idem kod njene pedijatrice po uputnicu za ambulantno lijecenje. Ajd tko ima iskustva s tim antibiotikom i tom bakterijom da mi napise par rijeci, neki savjet....jako sam ljuta sto nisam prije 15 dana poslije doze antibiotika trazila bris nosa...pa smo se doveli u situaciju da zavrsimo u vu bolnici - no ocito je da oni jedino prave sve analize prije dijagnoze i pocetka lijecenja za razliku od pedijatara u lokalnim ambulantama i onih u osjeckoj bolnici

mamazika
25.10.2006., 12:53
Ena 26, ne znam koliko antibiotika, kad se radi o mazanju nosa mašću, dođe do mjesta gdje nešto može napraviti. Sjeti se samo kako se radi bris nosa - ona žica s vatom dođe maltene do grla. Mogla vam je bar naći neke kapi (isto za oči). Iako kapi obično dospiju do grla, a mast će ostati sasvim lokalno (pa makar i bez efekta). Jeste li probali s intenzivnim ispiranjem fiziološkom?

kinder
25.10.2006., 16:46
dragi Davore, zbaš li zašto je ototoksičan ?
zato što oštećuje unutarnje uho ako postoji defekt na stapesu ( slušna koščica) a to samo ako se daje kroz perforiran bubnjić inače nije ototoksičan.Isto vrijedi za Geokorton kapi :)OK, a sad mi objasni zašto bih trebao biti zadovoljan s ovim objašnjenjem.

e pa ja ne znam što ti želiš i što tebe zadovoljava , poanta je u tome da NIJE ototoksičan kada se pravilno indicira i aplicira , u zvukovod .
Kapi za uho s antibiotikom se NE DAJU ako postoji perforacija bubnjića , onda se smije davati samo hidrogen!

kinder
25.10.2006., 16:53
Ena 26, ne znam koliko antibiotika, kad se radi o mazanju nosa mašću, dođe do mjesta gdje nešto može napraviti. Sjeti se samo kako se radi bris nosa - ona žica s vatom dođe maltene do grla. Mogla vam je bar naći neke kapi (isto za oči). Iako kapi obično dospiju do grla, a mast će ostati sasvim lokalno (pa makar i bez efekta). Jeste li probali s intenzivnim ispiranjem fiziološkom?

ne postoji indikacija za lokalnu aplikaciju kapi ili masti , osim ako se radi o MRSA-i , onda se daje Belogent mast.

Ako se radi o bakteriji u nosu koja ne pravi smetnje, ne reagirati antibiotikom. Tu se slažem sa toaletom nosa.
Ako postoji purulentni iscjedak iz nosa, kašalj, glavobolja , febrilnost i Streptokok u nosu - obavezno antibiotik prema nalazu antibiograma.
Ako ste protivnik antibiotika ( kao većina na ovom topicu) prihvaćate svjesno rizik - upalu pluća, gnojnu upalu uha, meningitis, sepsu .

mamazika
26.10.2006., 10:59
Meni je dr mikrobiolog u labosu u Klaićevoj rekla da nema puno koristi od oralnog antibiotika kod tih dugotrajnih zelenaca u nosu, (mi smo se naime s tim patili, svaki mjesec antibiogram i nova beštija ali bio je stariji i išao u vrtić) da je puno brže i jednostavnije ukapati Bivacyn i sl. Masti nije spominjala.

anima
26.10.2006., 11:01
Možda nije pravo mjesto da pitam ali svejedno hoću. Bris nosa je pokazao da Nia ima nekakve dvije bakterije i dobila je Garasone kapi za oči/uši (antibiotik) da se kapa u nos. Stanje joj je bilo koma dok je se radio nalaz u međuvremenu joj je očišćen nos na Srebrnjaku i ja davala pulsatille(homeopatija) i dijete super. Bilo mi je onda glupo davati antibiotike jer je Nia dobro i zovem ped. i ona kaže isto. E sad, kad ovo čitam malo me trta, pa gdje su onda nestale te bakterije, hoće li vratiti ili ne moraju?

Davor
26.10.2006., 11:30
e pa ja ne znam što ti želiš i što tebe zadovoljava , poanta je u tome da NIJE ototoksičan kada se pravilno indicira i aplicira , u zvukovod .
Kapi za uho s antibiotikom se NE DAJU ako postoji perforacija bubnjića , onda se smije davati samo hidrogen! :lol: Čuj, to bi bilo super kad u svakoj apoteci ne bi bila u stanju kupiti deksametazon-neomicin (Lek) 'nako i bez recepta. Samo kažeš da te boli uho.
Što se tiče hidrogena, tu te pratim :D Postoje naznake da su uši ulazna točka kod zaraze prehladama i gripom i da redovito čišćenje uha ili aplikacija po potrebi 3% hidrogenom ima učinka.
Vidi: http://www.mercola.com/2002/mar/13/hydrogen_peroxide.htm
http://www.life-enthusiast.com/index/Concerns/Influenza
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061012201334AAdgeBv, pogledati Answer 11

marta
26.10.2006., 11:50
Postoji potpuno bezbolan i zapravo ugodan nacin ciscenja usiju pomocu onih navostenih tuljaca. Probala sam Cervan, i fakat more toga izadje iz uha ako se pravilno montira. A vatrica vrlo ugodno pucketa i smiruje.

Ja uho dozivljavam otprilike kao i nos. Znaci, ne kapaj nista unutra ako bas nije velika frka.

aleksandra70vanja
26.10.2006., 11:51
Ja uho dozivljavam otprilike kao i nos. Znaci, ne kapaj nista unutra ako bas nije velika frka.
Potpis

kinder
26.10.2006., 20:52
Postoji potpuno bezbolan i zapravo ugodan nacin ciscenja usiju pomocu onih navostenih tuljaca. Probala sam Cervan, i fakat more toga izadje iz uha ako se pravilno montira. A vatrica vrlo ugodno pucketa i smiruje.

Ja uho dozivljavam otprilike kao i nos. Znaci, ne kapaj nista unutra ako bas nije velika frka.

ovo što ti spominješ je za cerumen , ni kapanje hidrogena ne boli.
Ja govorim o gnojnoj infekciji uha kada tuljci nisu adekvatna terapija .

Davore , meni je drago kada ja tebe uveseljavam odgovorima :D :D

ENA26
26.10.2006., 21:50
Mamazika stvarno neznam. Ovako prije mjesec dana je jako curio nosič i pratio ga je kašalj bez temperature, i uspjeli smo riješiti fiziološkom i inhalacijama, ni deset dana kako smo se oporavili počeko je opet samo ovaj puta bez kašlja.
I onda je doktorica predložila mikrobiološki lab. i vidjelo se da je streptokok.
Sada čemo vidjeti, ja bi najrađe opet inhalacije i fiziološka a svi me opet napinju da šta ako mi dijete dobije upalu pluća itd........

lunic
26.10.2006., 22:40
moja curica je lijecena antibioticima od upale grla, pa oporavak, pa upala uha, svo vrijeme nosic curio s kasljem, pa se kasalj smirio ali ne i nos. Bris nije radjen da bi 15 dana nakon zadnje terapije zavrsili u bolnici- streptokokna infekcija. Streptokok iz nosa zavrsil u krvi. 5 dana bili u bolnici i sad odlazimo na terapije.

mamazika
27.10.2006., 15:54
Ena26, imate li otorinca u Ogulinu?

kinder
27.10.2006., 16:00
Meni je dr mikrobiolog u labosu u Klaićevoj rekla da nema puno koristi od oralnog antibiotika kod tih dugotrajnih zelenaca u nosu, (mi smo se naime s tim patili, svaki mjesec antibiogram i nova beštija ali bio je stariji i išao u vrtić) da je puno brže i jednostavnije ukapati Bivacyn i sl. Masti nije spominjala.

e vidiš a meni je kolegica rekla da lokalna terapija ima smisla samo kod MRSA-e , inače ili liječiš ili ne.
Postoji indikacija za primjenu masti a to je vestibulitis nosa , upala nosnog predvorja
kod dugotrajne purulentne sekrecije iz nosa ide toaleta nosa , kapi u nos i antibiotik sistemski

mim
27.10.2006., 18:22
Vidim, tri stranice problema koji me podsjećaju na jedan teški period. M. je dijete dojeno dvije godine, prije vrtića (krenula s pune 3) nikad nije ni kihnula, a onda....prestrašno! 5 bronhitisa u 4 mjeseca, 4 puta antibiotik sve dok meni na 5. bronhitis nije puknuo film. Nakon što sam vidjela da se situacija ponavlja jednostavno sam dijete stavila da spava na povišenom (a bila je siva od teškoća s disanjem), vlažila sam zrak da joj olakšam jer se sve to događalo po zimi, kupila sam na preporuku homeopata Esberitox pastile i Petrovićev med za podizanje prirodnog imuniteta. Od tada pa sve do sad ni jednom se nije ponovilo. Ako je bilo kakvih problema prvo što sam napravila je da čekam da joj se simptomi zaista razviju jer povišena temp. ne govori ništa, a ako je zaista trajalo više od 3 dana inzistirala sam na brisu i dobila ga uvijek. Riječi koje pale: "Napravite joj, molim vas, bris, platit ću ga." Naravno da ga nisam platila nikad, a antibiotik je od te more s bronhitisom popila možda 3 puta. Ova dva nabrojena lijeka su kod nas svetinja u kući i zaista ih mogu preporučiti. Da sad ne opisujem kako smo ih koristili-ako koga zanima neka se slobodno javi. Ima još primjera gdje su pomogli baš kod djece. Cure, moj savjet je da se temp. ne snižava ako zaista ne zakucava preko 39 i da se ne trči doktoru bez velikog razloga jer čim uđete dobivate bar Klavocin.

ENA26
27.10.2006., 19:04
da imamo otorinca!!!!!
samo rijetko kada sam čula da je netko vodio malu bebu, mislim tu kod nas u Og, otorincu.
Uglavnom nosić manje curi
sada jeli to zbog masti li mog učestalog ispiranja fiziološkom i inhaliranja nemam pojma.

aana
27.10.2006., 21:13
imate možda savjet.
mojoj curici od dvije godine već preko mjesec dana curi nosić, malo prestane pa opet, pa opet prestane pa opet. kapam joj u nos sljezov korijen, pije sljezov čaj. neki dan joj je buknula temperatura preko 40, bili smo kod pedijatrice i naravno rekla je da je to od upale grla, ne saniran nosić prouzročio je upalu grla. nismo dobili antibiotik, jer sam tražila krvne pretrage koje su utvrdile odsutnost bilo kakve bakterije. rekla je da je to virus, dala je samo prospan i rekla da nastavim s sljezovim kapima. temperature više nema već 4 dana, ali nosić i dalje curi i kašlje već preko tjedan dana.
molim savjet!

Zorana
27.10.2006., 21:25
Mozda joj jednostavno treba malo vremena dok se organizam ne ocisti od nakupljene sline?

lunic
27.10.2006., 21:39
postoje li neki testovi/trakice za kupit da bi recimo kucno mogli provjeriti leukocite u urinu?
da ne vodimo svaki put dijete na vadjenje krvi. Na zalost ako ne od sad cu morati svaki put traziti sve pretrage prije i poslije terapije i dijagnosticiranja bolesti, pa cak i drugo misljenje lijecnika.

mim
28.10.2006., 09:38
imate možda savjet.
mojoj curici od dvije godine već preko mjesec dana curi nosić, malo prestane pa opet, pa opet prestane pa opet. kapam joj u nos sljezov korijen, pije sljezov čaj. neki dan joj je buknula temperatura preko 40, bili smo kod pedijatrice i naravno rekla je da je to od upale grla, ne saniran nosić prouzročio je upalu grla. nismo dobili antibiotik, jer sam tražila krvne pretrage koje su utvrdile odsutnost bilo kakve bakterije. rekla je da je to virus, dala je samo prospan i rekla da nastavim s sljezovim kapima. temperature više nema već 4 dana, ali nosić i dalje curi i kašlje već preko tjedan dana.
molim savjet!

Možda tvoja curica ima Haemophylus influenzae. Trebalo bi napraviti briseve nosa i grla, a ne samo KKS i sedimentaciju.
Inače, kad je curenje nosa u pitanju ja to saniram Sterimarom (tuširanje nosiće) i Esberitoxom (3 puta 2 kroz 4-5 dana). Opet spominjem Petrovićev med, ali budući da je curica stara samo dvije godine tu bih bila oprezna jer je moguća alergija, a i med je dosta težak za želudac.
Što se kašlja tiče-prozrači dobro stan više puta i pazi da nije suhi zrak. Kašalj inače može duže trajati jer su tako mali bronhiji zaista osjetljivi. Sljez koji joj kapaš u nos sadrži sluzi tako da i to može potaknuti bronhe da reagiraju i izbace tu sluz pomoću kašlja. Radje bih na tvom mjestu upotrebljavala Sterimar ili Aqua maris za ispiranje.

anima
28.10.2006., 11:48
Možda nije pravo mjesto da pitam ali svejedno hoću. Bris nosa je pokazao da Nia ima nekakve dvije bakterije i dobila je Garasone kapi za oči/uši (antibiotik) da se kapa u nos. Stanje joj je bilo koma dok je se radio nalaz u međuvremenu joj je očišćen nos na Srebrnjaku i ja davala pulsatille(homeopatija) i dijete super. Bilo mi je onda glupo davati antibiotike jer je Nia dobro i zovem ped. i ona kaže isto. E sad, kad ovo čitam malo me trta, pa gdje su onda nestale te bakterije, hoće li vratiti ili ne moraju?

Hoće meni netko odgovoriti, please :heart:

Zorana
28.10.2006., 13:29
Ako je dijete sada ok, ja ne bi davala antibiotike. Super da ste ih izbjegli. :) Organizam je u stanju boriti se i protiv virusa i protiv bakterija vlastitim snagama. Ne kazem da antibiotik treba pod svaku cijenu izbjeci. Kad je situacija takva da se mora, mora se. Ali, ja stvarno vidim i kod svoje djece, nekad nije lose sacekati dan-dva, stanje se jako brzo zna popraviti i bez lijekova.
zadnji put kad je moja starija kcer dobila antibiotik, bilo je iz totalne gluposti. Dijete kao boli stomak, malo je prehladjena, grlo crveno itd. Doktorica kaze boli je stomak radi upaljenog grla. I dala recept. Ja s receptom u dzep i kazem muzu da cemo cekati dan-dva i onda vidjeti. Sutradan djetetu doslovno vise nista nije bilo. Recept, naravno, letio u smece.

mim
28.10.2006., 13:50
Anima, Garasone su antibiotske kapi koje djeluju lokalno, ali su svejedno antibiotik. Super je da ste sredili nosić bez njih. Bakterije će ti se vratiti ili ne, možda će doći neke druge, ali sve dok organizam ima dobar imunitet i bori se sam protiv njih ne treba posegnuti za antibiotikom. I za vas vrijedi: ispirati nosić. Moja M. je navikla na to. U stojećem stavu joj doooooobro nasprejam nos tako da dio curi van. Zato mi je Sterimar bolji iako je skuplji jer zaista ispere duboko. Klasično kapanje ne radim jer joj je ovo dovoljno i sve što ima u nosu iscuri van, a ne ostane unutra kao kod ležećeg kapanja.

anima
28.10.2006., 15:27
Hvala :*

aana
29.10.2006., 11:51
hvala na odgovoru

Adrijana66
29.10.2006., 20:33
Mojoj Gizeli je dijagnosticiran u 3.mjesecu života refluks 2.stupnja, dobila je upalu E.Coli i završila u bolnici. Od tada pije antibiotike Sinersul 1.5 ml svaki dan... a šta mi možete o toj štetnosti? Ne znam dal od toga, ali najvjerojatnije da... (jer se savrseno higjenski brinemo za nju, ja sam ovako i onako po prirodi perfekcionist) dobila je gljivičnu infekciju, liječenje napreduje...

Adrijana66
29.10.2006., 20:38
Mojoj Gizeli je dijagnosticiran u 3.mjesecu života refluks 2.stupnja, dobila je upalu E.Coli i završila u bolnici. Od tada pije antibiotike Sinersul 1.5 ml svaki dan... a šta mi možete reći o toj štetnosti? Ne znam dal od toga, ali najvjerojatnije da... (jer se savrseno higjenski brinemo za nju, ja sam ovako i onako po prirodi perfekcionist) dobila je gljivičnu infekciju, liječenje napreduje...

Davor
12.12.2006., 14:21
Extra, extra, read all about it :D
http://www.theherald.co.uk/news/75804-print.shtml

Dakle, članak piše o tamnijoj strani homeopatije kao izbora roditelja koji djetetu nešto moraju "dati", bez obzira koliko to bilo stvarno potrebno.

mamma Juanita
12.12.2006., 15:13
mda.
ima i toga, davanja bilo čega kao placebo, ali kad netko izjavi

There is a real drive to use rational and proven medication and the whole thing about homeopathy is it is totally unproven and totally irrational as well. There are herbals also being prescribed by GPs and we have the use of totally unproven medicines being paid for by NHS," he said."It is difficult to know why children are being prescribed homeopathy. If one assumes homeopathy works because of the placebo effect, and I personally do believe that, you can't do that with children under one year old," added Dr McLay....meni nije ni malo uvjerljiv.
ipak je čovjek klinički farmakolog, jedan sasvim drugi svemir u načinu razmišljanja i obrazovanja.

u efikasnost homeopatije uvjerih se na vlastitoj koži i među svojim bližnjima x puta, mada sam pristalica toga da se ne daje ništa ako se stvari mogu riješiti bez ičega.

osim toga, postoje klinička istraživanja koja dokazuju da je h. daleko efikasnija od nekog placeba, u mnogo slučajeva efikasnija od klasične alopatske medicine.

ja ovakve članke čitam kroz "selektirajuće naočale".

Davor
12.12.2006., 16:10
Narafski. Zapravo sam tutnuo link na članak samo da istaknem tezu da višak bilo čega nije dobar. (iako postoje selektivne teze u korist novaca, djece, slobodnog vremena...)

lunic
12.12.2006., 22:29
Ima li itko iskustva s herbalife - sirup od aloe navodno za jacenje imuniteta djeteta.Dijete je staro 16 mj.

trenta
17.01.2007., 11:51
na brisu nosa je pronađena bakterija staphylococcus aureus, radi se o bebi 2,5 mjeseca. ped je dala terapiju kapima garasone.

zanima me da li bi se mogla rješit bakterije samo inhalacijom fiziološke?

nekako mi se ne daje antibiotik jer je prije mjesec dana bio na amoxilu stanje pred bronhitis.

navodno je to uobičajena bakterija u nosu kaže ped (a zašto je onda dala antibiotik :/ )

čitala sam da u najgorim oblicima može izazvati meningitis, upalu pluća itd.

nisam pametna što napraviti

makita
17.05.2007., 22:33
Naša doktorica je dosta oprezna s antibioticima, otprilike po ovakvoj shemi: ako nema temperature, ništa. Ako ima temperaturu duže od 5 dana onda krvna slika pa odluka. Ako nama temperaturu a kašlje, antibiotik tek nakon dužeg kašljanja ili ako pluća zvuče sumnjivo. Upala uha - antibiotik (ali ja ni ne dođem prije nego probam otčepiti kapima za nos). Grlo sumnjivo na streptokok - antibiotik (ako nema drugih znakova nekad pošalje vaditi krv).
Za zelene šmrklje antibiotik nema nekog efekta, bolje djeluju antibiotske kapi direktno u nos.
Meni jako pašu doktori s kojima se mogu dogovarati u stilu "pratimo što će biti", a ne odmah panika i lijekovi...
Nekako sam sklona reći da mi se ovo čini mudro.
Imam 1 pitanje: fibra traje 2 dana, nije visoka, do 37,8. Danas je dijete malaksalo. Ima sekret iz nosa, često sama voda, nakon spavanja, zelen. Grlo crveno. Vodila bih ga ujutro da mu posluša pluća, i što da tražim još, bris ili KKS i urin prije nego mi natrkači pa defaultu antibiotik

sirius
17.05.2007., 23:08
Ako je grlo crveno,onda prvo KKS ili barem leukocite.Ako su L. normalni vjerojatno je viroza,ako su povišeni bris grla i nosa(ako curi žuto ili zeleno).Iako ,sumnjam da će te slati na sve to jer to HZZo košta oko 300 kn. ,a antibiotik košta oko 150 kn. pa im to ispada jeftinije.
Brzo ozdravljenje vam želim.

makita
17.05.2007., 23:40
Jel misliš da uvijek treba prije vidjet KKS tj. leukocite p atek onda bris grla/nosa? Jer nama je povremeno sluz iz nosa zelena.

sirius
17.05.2007., 23:50
Nije nužno.Ali je nalaz leukocita govov za pola sata,pa ako su visoki ,dijete se osjeća jako loše,a i nakon pregleda se posumnja na bakteriju može se odmah krenuti sa terapijom.
Bris se čeka tri dana...a nekad roditelji ne žele tako dugo čekati ,pogotovo ako se dijete ne izgleda dobro.
Sve ovisi o pedijatru njegovom pregledu i pristupu.