PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kolač od griza i jogurta s višnjama



MalaSirena
15.08.2004., 23:38
1 gotovo tijesto za savijače (od 500 g ili 10 listova)
3 čvrsta jogurta
1 i pol čaša od jogurta šećera
1 i pol čaša od jogurta ulja (meni je nekak malo masnjikavo pa si sve mislim da li da idući put umjesto pola čaše ulja stavim jedan jogurt??)
2 čaše od jogurta griza
1 prašak za pecivo
1 tegla kompota od višanja

Svi sastojci (osim tijesta) se pomiješaju i ostave stajati oko pola sata.
Tijesto se ne mora prije vlažiti, nego se odmah puni onakvo kakvo se izvadi iz paketa.

Daklem - na krpu se stavi jedan list tijesta, namaže sa smjesom (onak, da bude sve pokriveno, ali ne treba na debelo tak da bude dostatno za svo tijesto), prekrije drugim listom, opet namaže i stavi se treći list koji isto namažemo smjesom i posipamo dijelom višanja iz kompota (sam sok nije potreban, a višnje je dobro ocijediti da ne budu previše mokre). Pomoću krpe zarolati i staviti u malo namaštenu tepsiju. Tako se radi dok se ne potroše sve kore (ispadnu tri 'rolade'). Peče se jedan sat na 180 stupnjeva, a mogu se malo premazati uljem, margarinom ili vodom kad su pečene. DObar tek!

Ovak to otprilike izgleda:

http://www.babababies.com/images/pics/7230_a14822_10-3118.jpg

white_musk
27.06.2007., 12:29
evo hocu da probam ovaj tvoj recept, pa me samo zanima onaj dio na kraju,
da li si ti premazivala gotovu savijacu vodom/margarinom?
hvala :*

Linda
27.06.2007., 12:47
Baš sam prije par dana napisala taj recept na "Što danas kuhate"- stvarno je fenomenalan i svakako probajte.
Umjesto kompota od višanja, slobodno stavite svježe višnje (sad je sezona) ili bilo koje drugo svježe voće (npr. jabuke), sir, mak ili rogač, a moj favorit su mljeveni orasi sa strugotinama čokolade i grožđicama. :mljac:

white_musk
27.06.2007., 14:00
kako bi onda išla ta verzija sa makom :unsure:

da li je neophodno da se samelje ili se samo prelije vrelim mlijekom? :/

brigita2
27.06.2007., 14:04
Ako se radi s svježim višnjama ili trešnjama onda treba staviti malo više šećera jer meni nije bilo dosta slatko.

Linda kak radiš s orasima i grožđicama? Daj neke količine bar otprilike.

Linda
27.06.2007., 14:04
Samo se samelje i posipa po premazanoj smjesi od jogurta, na mjesto gdje u originalnoj verziji idu višnje.

Linda
27.06.2007., 14:09
Ovo je bio odgovor za white_musk.

Brigita, stvarno ne znam omjere- recimo nekih 30-tak dag oraha bi trebalo biti dosta. Posipaj preko cijele kore, zatim preko toga naribaj čokoladu i posipaj grožđicama. Sve po ukusu- ako staviš više čokolade, bit će čokoladnije, ako staviš više oraha, bit će orašasto... kako god, nema šanse da pogriješiš.

white_musk
27.06.2007., 20:28
Linda :heart:

anamar
27.06.2007., 21:22
jel bi ovaj recept mogao bez praška za pecivo? nije mi jasno koja je njegova uloga u smjesi s voćem i grizom.

bellissima
27.06.2007., 21:43
ovaj recept mi je savršen... ja radim i sa svježim sirom- znači umjesto višanja nekad stavim svježi sir + jaja+ vanilin šećer + šalicu šećera i bude savršeno.

Linda
28.06.2007., 07:42
jel bi ovaj recept mogao bez praška za pecivo? nije mi jasno koja je njegova uloga u smjesi s voćem i grizom.
Uloga praška za pecivo je da digne smjesu od grisa, inače bi bila nabita, jer je gris sam po sebi težak. Ovako ispadne kao lagani biskvitić, a opet nije... ma, moraš probati, teško se može ovako opsati.

anamar
28.06.2007., 10:04
hvala, linda! svakako ću probati, jer obožavam višnje!

kalimero
28.06.2007., 11:01
Ja taj kolač imam pod imenom Švapska strudla :? , stvarno je dobar i jednostavan za napraviti ali češće radim baklavu sa višnjama - sočniji mi je kolač .

white_musk
28.06.2007., 12:22
ovaj recept mi je savršen... ja radim i sa svježim sirom- znači umjesto višanja nekad stavim svježi sir + jaja+ vanilin šećer + šalicu šećera i bude savršeno.

možeš li molim te napisati koliko čega :)
koliko sira, koliko jaja, itd.

white_musk
28.06.2007., 12:23
Ja taj kolač imam pod imenom Švapska strudla :? , stvarno je dobar i jednostavan za napraviti ali češće radim baklavu sa višnjama - sočniji mi je kolač .

kako praviš molim te tu štrudlu od višnje :)

kalimero
28.06.2007., 13:33
Napisat ću naveče ili sutra, ne znam napamet.

kalimero
28.06.2007., 22:35
ŠVAPSKA ŠTRUDLA

3 jaja
1 šalica od jogurta šećera
1 šalica ulja
1 šalica griza
2 jogurta
1 prašak za pecivo

višnje oko 0,5 kg.
kore za štrudlu

Izmješati jaja i šećer , dodati ostale sastojke osim višanja. Uzeti jednu koru i premazati sa 4-5 žlica nadjeva, staviti na nju drugu koru isto je premazati nadjevom , staviti na njih treću koru premazati nadjevom i razbacatri višnje. Sve tri kore zajedno smotati u štrudlu .
Tako napraviti još 2 štrudle ( bude 9 kora tijesta )
Prije pečenja premazati kajmakom ili mlijekom. Peći na 180 stup. 40-50 min.

sanja74
29.06.2007., 10:50
Baklava s višnjama? Kak se to radi? Djeluje mi zanimljivo..

kalimero
29.06.2007., 11:06
BAKLAVA SA VIŠNJAMA

0,5 kg kora za štrudlu

Nadjev :

3 cijela jajeta
1 čaša od jogurta šećera
1 čaša ulja
1 kajmak
1 vanilin šećer
1 prašak za pec.

0,25-0,30 kg, višanja

Kolač nije presladak i osvježavajući je.

Izmješati cijela jaja, šećer i dodati ostale sastojke.
Tepsiju premazati uljem, staviti prvu koru, premazati je sa 3-4 žlice nadjeva i tako dok se potroši polovica kora. Nakon toga po nadjevenoj kori gusto poslagati višnje i nasataviti ponovo sa korama i nadjevom .
Zadnju koru premazati kajmakom ili mlijekom.
Peći na laganoj vatri cca 150 - 180 stup.( zavisi od rerne)oko 30 min.
Probati da li je pečeno tako da se zabode štapić od ražnjića ili vilica.
Kad je pečeno premazati mlijekom da se opusti kora i izrezati .
Izrezano se prelije sa prokuhanim sirupom
Sirup:
2 dcl. vode
1 čaša od jogurta šećera
1 vanilin.

sanja74
29.06.2007., 11:07
tnx :*

white_musk
29.06.2007., 12:16
hvala :heart:

kalimero
29.06.2007., 14:20
Samo vi pecite i uživajte :D

smile8
29.06.2007., 22:13
Ja to zovem strudla od visanja.

rosa
01.07.2007., 10:49
Danas sam radila ovaj kolač po prvom receptu (od Male Sirene) i ispao mi je presuh i nekako ne baš. A onda sam spazila da je jedna od vas stavila i varijantu s preljevom-mljac! Sad je sočan taman kako treba.
Nadam se da će i moji lizati prste. Hvala za ovaj neobičan recept! :*

anek
11.12.2007., 15:04
jučer sam radila sa višnjama i fino je, s tim da ću slijedeći put dodati i vanilin šećer u smjesu.

ovo lindino zvuči super, pa se sad spremam napraviti svaku rolu sa drugačijim nadjevom;

1 s višnjama
2. s čokoladom, grožđicama i orasima
3. s jabukama
;)

summer
11.12.2007., 23:14
Ovo nam je postao omiljeni kolac, stalno ga radim. Pocetni recept sam modificirala prema MMovim zahtjevima tako da radim s po jednom casom svega, griza, secera i ulja, i dvije tegle kompota :-)
Premazem malo jogurtom ili vrhnjem, pokrijem mokrom krpom nakon pecenja i bude mljac, mljac, mekan i socan, svi su odusevljeni, MM najvise.

anek, ja sam vec radila svaku strudlu drugaciju, bas kako si napisala, ali i sa rogacem, te nadjev sa orasima, rogacem, grozdjicama i suhim smokvama... Njam!

anek
12.12.2007., 10:17
sa rogacem, te nadjev sa orasima, rogacem, grozdjicama i suhim smokvama... Njam!


mmm, i ovo ću isprobati ;)

Linda
12.12.2007., 10:58
Anek, kako je ispalo s čokoladom i orasima?

anek
12.12.2007., 11:07
linda,
radim ju sutra, pa javim ;)

Hera
12.12.2007., 20:50
ja ovo imam kao štrudlu od višanja u receptima, savršen mi je recept, radila ga već puno puta razne kombinacije, a često napravim, pa smrznem i onda stavim peći jednu - dvije štrudle, koliko mi već treba, ovisno o prilici.

probat ću se sjetiti najčešćih kombinacija;

- smrznute višnje, šećer (da želira i smanji kiselost), v-š, cimet
- svježe breskve, cimet
- jabuke, malo maslaca, šećer, v-š, cimet, sjeckani orasi/ brusnice / sjeckane suhe marelice / sjeckane suhe smokve (ovisi čega kad imam)
- punjenje od svježeg sira, brusnice
- čokolada mljevena, mljeveni orasi (najbolje mi je kad nije onak ful mljeveno, nego malo kao hrustavo još), sjeckane marelice suhe ili suhe smokve (jedna smokvarica je u škrinji i ujutro ide u pećnicu ;) )

jednom sam imala goste na ručku, bilo je i kolača, te 3 razne štrudle (čokolada, višnja, breskva), udavili se u štrudli, rekli da je bolja nego bilo koja iz slastičarne. ustvari, svi moji gosti koji su probali, bili su oduševljeni.

frenki26
18.12.2007., 14:56
Ovo će biti jedan od kolača za rođendan mog Frana, zvuči fantastično!
Mislim da ću raditi prema Kalimerinom receptu za Švapsku pitu. Mislila sam kupiti teglu višanja, višnje staviti u nadjev, a od soka koji ostane napraviti sirup za polijevanje kolača kada su već gotovi- kod serviranja. Što mislite, jel bi to valjalo?

ivana zg
18.10.2010., 00:51
evo podižem temu, tražim po netu, tražim po kući i nigdje ne mogu naći ovaj recept s višnjama i grizom ali u kojem se na kraju još malo nariba jabuka...seka mi je to davno radila i bio je fenomenala, a sada smo obje izgubile recept....pa ako netko ima takav bila bih mu zahvalna