PDA

Pogledaj cijelu verziju : Šta kuhate danas



Stranice : 1 [2]

Nani
29.09.2004., 09:40
Ja znam raditi istu stvar ali bez mesa ili uz dodatak kobasica... i na kraju malo češnjaka za miris...jako dobro..

stella
29.09.2004., 12:23
Ja ću danas raditi punjenu papriku ( s mesom) i pire,pa ćemo imati za dva dana.

sandraf
29.09.2004., 12:41
danas je opet doooobar dan...
samo da provjerim sto sveki kuha... :mrgreen:

zivjele svekice....!!! zivjeeeeelleeee...
dole moj spaher...! dooooolleeeeeee...

ivancica
29.09.2004., 13:13
Evo vam se i ja priključujem :mrgreen: ,ipak, nakon tjedana iščitavanja.
Ja danas pravim nabujak od kelja s mljevenim mesom i salata od cikle.Stvarno je brzo a ukusno i malo drugačije.Ako tko hoće recept,pišem. Možda napravim i juhu od povrća s malo tog mljevenog.Moj Fran to obožava,a i mi veliki.Malo popržim mljevenog mesa(dvije žlice) na ulju pa dodam isječene komadiće mrkve,korijena peršina,krumpirića,graška,može i cvjetače,i peršin list, i na kraju ukuham neku sitnu tjesteninu.Jako je fina a zdrava.

Vesna
29.09.2004., 13:22
Ja vas isto stalno citam al od mene nebu neke velike koristi ak vam se pridruzim jer sam totalno netalentirana kuharica.
Tu i tam se zalomi i nekaj finoga.
Jucer smo za goste imali zapecenu cvijetacu sa sirom i paradajzom + pileci snicli.
Danas sam skuhala varivo od kelja + podmornice.

ivancica
29.09.2004., 13:33
Podmornice?
Šta je to?
Ti si prava kuharica, kad si već skuhala,ja još ispijam jutarnju kavu za kompom. :oops:

Vesna
29.09.2004., 13:44
Podmornice?
Šta je to?


Podmornica je komad mesa koji pliva u varivu :lol: :lol: .
Meni danas kobasice bile podmornice :lol: :lol:.

snorki
29.09.2004., 13:52
Vesna, ti se extra kuharica. Ja redovno baljezgam na ovu temu, ali kelj ne znam zapeci. :/
Meni jos uvijek ona glavica kupusa stoji :lol: Nikako da se bacim na kuhanje. Nekako mi se ne da kad znam da MM nece jesti. bas je probirljiv :evil:

18.3.2004-Edita :*

SNOOPY
29.09.2004., 13:55
Onda napravi kupus na salatu! :mrgreen:
Da ne propadne! :lol: :lol:

Vesna
29.09.2004., 14:01
snorki, MM pojede bas sve sta ja skuham al nekad kad ga pitam jel fino samo kaze: Ne da umrijeti! :evil: :lol:

snorki
29.09.2004., 14:14
Da ste me samo vidjele sta sam maloprije izbacila iz frizidera. Sve propalo. Isteko rok trajanja. Niko nista ne jede osim mazanja (izuzev mene koja jedem skoro sveki dan pohovane tikvice). :oops: Odmah su mi gladni pali na pamet, a i mojih cetiri godine provedene u ratu :oops:
Sada je i Edita pocela probirati. Evo sad njoj kuham krompir i mrkvice, pa kao da gledam da to nece htjeti jest. :cry:

P.S jucer smo rucali u restoranu. MM naravno sniclu i krompir (samo bi to jeo), a ja narucila neko azijsko jelo (riza, ananas, piletina, kilogram curry-ja...)
Usta su mi gorila dva sata poslije. Bilo me strah zijevnut jer mi se cinilo da ako bih to uradila, sigurno bi sprzila pola restorana. :shock:

18.3.2004-Edita :*

Dabo
29.09.2004., 14:57
I mi smo danas na punjenim paprikama, ali MADE BY MAMA! ;)

Minky
29.09.2004., 15:57
Upravo kuham: juhu od piletine (od pilećih ostataka), carsko meso (u zepter tavi,bez masnoće) i salatu od int. riže s povrćem (kuhana riža s raznim povrćem kojeg imate,ja danas stavljam kuh. mrkvu,pomidor,papriku i pertrsimul- sve nasjeckano na male komadiće te začinim sa uljem i soli). Mljac,brzo je gotovo i dobro :mrgreen: !

ivancica
30.09.2004., 01:24
Vesna,umrijet ću od smijeha :lol: :lol: Podmornice-plutajući komadi u varivu :lol: :lol: Dobar naziv.
Napravila sam danas nabujak od kelja i super je ispao.Čak je i Fran jeo.Pa evo vam onda recept.Probajte.Jako je jednostavno.
Malo izdinstati mljeveno meso na ulju.Za to vrijeme prokuhati kelj u slanoj vodi i u drugoj posudi skuhati malo riže.Ja vam to sve otprilike.Kad je sve kuhano pomješati zajedno i dodati malo vegete,bibera,soli,2 žumanjka i malo krušnih mrvica.Posebno izmutiti mikserom bjeljanjke i dodati.
Vatrostalnu zdjelu omazati margarinom i posuti krušnim mrvicama.Isuti smjesu unutra.I peće.Pa onda prste oblizivati,mljac!Probajte![/quote]

snorki
30.09.2004., 10:40
Nesto sam se zabrinula. :mrgreen:
Jeste li primjetile, nema nam vec nekoliko dana glavnih kuharica niskokalorisce ishrane tj. Nani, Sandref, Apricot... Sigurno ponovo tulumare po livadama daveci se u kalorijama, a ti Snorki cugaj maslinovo :P , i razmisljaj sta ces danas kuhat :/ A vise nammaaa idejaaaa :cry:

18.3.2004-Edita :*

sandraf
30.09.2004., 10:47
Nesto sam se zabrinula. :mrgreen:
Jeste li primjetile, nema nam vec nekoliko dana glavnih kuharica niskokalorisce ishrane tj. Nani, Sandref, Apricot... Sigurno ponovo tulumare po livadama daveci se u kalorijama...

kako nema??? tu smo! kakve livade...?!
ne mogu ne primijetiti da se u zadnjih par dana javlja jako puno novih cura, pa cu to pokazati javno svoje "skromno lice" i zakljuciti da je to zato sto sam jednom napisala da su sve koje se ne javljaju LOSE kuharice, pa sad one dokazuju suprotno :mrgreen: :lol: :mrgreen:
neka, neka... drago je meni... cim vise - to bolje - to vise recepata - to boljih ruckova....

zanima me nesto? jel primjenjujete recepte koje ovdje pisemo?

btw, danas opet piletina (jadan mm :roll:) sa zelenom salatom. nema se puno vremena, a ovo je fino i brzo gotovo.

vanjci
30.09.2004., 10:56
ja stojim iza toga da sam losa kuharica :D :D zasad ne pobajem recepte samo skupljam ideje 8)
a za piletinu, kad je stavis u tavu i bude pri kraju stavi na svaki komad pileetine, komad topljivog sira, tipa podravec, gaudo i poklopi tavu da se otopi-talijanski specijalitet 8) ....obozavam specijalitete koji se rade dvi minute :lol: :lol:

sandraf
30.09.2004., 11:11
... a za piletinu, kad je stavis u tavu i bude pri kraju stavi na svaki komad pileetine, komad topljivog sira, tipa podravec, gaudo i poklopi tavu da se otopi-talijanski specijalitet 8)

ovo ti je dobra ideja. mm ce (mozda ipak!) biti zadovoljan s danasnjom piletinom, on je inace uvijek "za" te talijanske specijalitete...

Oxi
30.09.2004., 12:59
Loša kuharica! (prijavljujem se)
Ali čitam redovno ;)

sandraf
30.09.2004., 13:22
Loša kuharica! (prijavljujem se)
Ali čitam redovno ;)

Oxicka, nije dovoljno prijaviti sebe.... prijavi ti nama neki recept... onda ces tek postati "nasa"... 8)

mamma Juanita
30.09.2004., 16:28
jučer kuhala rižoto sa šampinjonima.
dinsta se luk, doda se sitno sjeckana paprika, može i mrkva, rajčica (friška, pelat ili iz tube) i sitno sjeckane tikvice, začini se po ukusu -sol, papar, ja dodam još slatku papriku u prahu i curry, može i peršin, vrhnje i šampinjoni isjeckani na četvrtine.
poklopiš i dinstaš nekih 15-20ak min.
na kraju se pomiješa sa skuhanom rižom, a malo neobičnija varijanta je umjesto riže skuhat heljdu.
brzo i fino :), paše uz zelenu salatu (koju bdw često umjesto octom začinim limunom- superfino :) ).

ivancica
01.10.2004., 00:48
Divno,baš me oduševio ovaj recept sa šampinjonima.Mamma Juanita, kao da si znala da ne znam što bih za sutra skuhala, jer mi inače petkom ne jedemo meso a već mi idu na živce tijesta sa sirom,krompirom,kupusom... i lešo s ribom.Novi recepti, juhu :D

mara
01.10.2004., 10:12
mama ju, i mi danas isprobavamo tvoj recept, samo umjesto sampinjona - vrganji... mislim da će biti mljac, uz to cikla na salatu, i zelena salata, a za Irmu kašica od bundeve, a možda i nama skuham juhu od bundeve: i to ovak..... dinstaš lukec i bundevu, dodaš začine po tvom ukusu i vode, kad se smekša propasiraš ili zmiksaš, možeš umjesto vode dodati i pileći temeljac, prije serviranja dodati vrhnja....

eto to bi bio moj prvi prijedlog, inače mi je ova tema otkriče, voooolim kuhati ali kak mm radi ko manijak, i nikad ga nema doma neda mi se za sebe samu....

sandraf
01.10.2004., 10:18
danas cu iznenaditi svoje ukucane toplim sendvicima s Recepata.

znam da je to kao nekakav snack, ali - eto - topli sendvici za rucak!

mislim da cu napraviti i Banana kolac (isto s Recepata); spremam se vec neko vrijeme...

Nani
01.10.2004., 10:18
It is I i tu sam!! I na žalost ne valjam/o se po livadama....hm ali bi se rado povaljala sa par roštiljanih čevapa na nekoj livadi... :D :D
Umjesto toga uživam u brokuli na češnjaku i maslinovom.....mislila sam na tebe snorki.... :lol: :lol: :lol: ...dobro bila je i teleća juhica....a danas....ne znam ni sama...imam neke teleće šniclice....ne znam ni sama šta bi...nešto brzo i fino....i niskokalorično!!! hehe šala, šala....na kraju ću ih sigurno zaliti vrhnjem i češnjakom i eto ti fine klopice!!!!

SNOOPY
01.10.2004., 11:32
Nani, a jesi li čula za "ličke šnicle"? To se radi od teletine, relativno se brzo sprema, ali je finooooo! :mrgreen:

apricot
01.10.2004., 11:35
Ličke šnicle su najbolje na svijetu (zaboravila napomenuti nuni kad je pitala što će), ali nisu baš niskokalorične.
Dakle, ispohaš šnicle na pariški, poslažeš ih u lonac i zaliješ vinom sa češnjakom i peršinom. Kuhaš duuugo, dok se meso (doslovce) ne počne topiti u ustima.
Zgodno je što meso možeš ispohati dan prije, a nastaviti sutradan.

sandraf
01.10.2004., 11:38
...ispohaš šnicle na pariški...

kako? brasno, jaja... :?

ivancica
01.10.2004., 11:39
Jel može meso svih vrsta ili s kojim mesom je najbolje?

nana
01.10.2004., 11:53
Slažem se za ličke snicle, super su jer se stvarno tope u ustima, a kada se još uz njih naprave knedle od kruha, divota jedna.
Teletina je kao najbolja ali sam čula da se moze raditi i sa svinjskim šniclama, mada je teletina nabolja jer je najmekanija 8) .
Ja često radim rižoto sa šampinjonima, pogotovo ako radim pohane šnicle nekak mi to ide onda fino zajedno.
Danas imam saft i tijesto, naravno zelena salatica sa malo mrkvice.

SNOOPY
01.10.2004., 12:32
Moj prilog uz ličke šnicle:
skuhati slani krumpir (razrezati na četvrtine), preliti sa peršinom lagano poprženim na maslinovom ulju. Mljac!

sandraf
01.10.2004., 12:40
.... ja jos uvijek cekam recept za snicle na pariski :( ...

... anybody... :?

... nobody...? :cry: :cry:

neka, neka.... nabacit cu i ja tako neki recept, bez uputa za pripremu... pa cete vidjeti... :mrgreen:

Brunda
01.10.2004., 12:57
Mi smo danas na pilećoj juhici s mrkvom i rezancima, mesu iz juhe i rizi biziju.

snorki
01.10.2004., 14:04
danas piletina i krompir , sve to dobro zaljeveno uljem (onako da mast curi niz bradu) + ona jadna glavica kupusa koja vec nekoliko dana cuci negdje u frizidere. Napokon sam odlucila da je dobro izerendam (smanjim obim glave)i prelijem jabukovim sircetom. Imam i neko maslinovo ulje koje ceka bolja vremena :lol:


18.3.2004-Edita :*

stella
02.10.2004., 00:18
Evo nešto fino,ali jaaaako kalorično :D
Pileće filete pohati na pariški (uvaljani u smjesu kao za palačinke-od jaja,brašna i mlijeka).Nakon pohanja poslagati ih u vatrostalnu (ili protvan), naribati malo sira po njima, zaliti vrhnjem za kuhanje da ih pokrije (jer se ono kasnije ukuha), i staviti zapeći.
Njam,njam,ali i jako zasitno!

snorki
02.10.2004., 10:45
Zene pomagajteeeee. Sutra je MM rodjendan. Sta da kuham?
Nemojte nesto komplikovano 8)


18.3.2004-Edita :*

sandraf
02.10.2004., 13:25
Zene pomagajteeeee. Sutra je MM rodjendan. Sta da kuham?
Nemojte nesto komplikovano 8)


18.3.2004-Edita :*

pastu s Barillom! :mrgreen: :lol:

snorki, daj barem priblizno cime bis ga zeljela razveseliti (meso, riba, povrce...)...

tm sretan rodjendan :)

snorki
02.10.2004., 14:14
On najvise voli meso. :cry: Samo ja nemam pojma sta da napravim uz to. Piletinu i krompir smo jucer jeli :/

18.3.2004-Edita :*

stella
02.10.2004., 15:50
Jel volite faširanu štrucu?
Uzmeš mljeveno meso,umiješaš jaje,crvenu papriku,malo kruha namočenog u vodi (i ocijeđenog),vegete,peršina,soli,papra,po želji češanj češnjaka, i malo crvenog luka (ili kupiš Fant začin za kosani odrezak i umiješaš ga u meso).Meso stavim na alu foliju prethodno posutu mrvicama da se ne zalijepi, razvučem prstima, i na to poslažem ili kuhana jaja ili šunku i sir (u biti tko šta voli), i fino zarolaš to kao štrucu, i staviš u zagrijano ulje u pećnicu peći.
Nije komplicirano, a fino je. :D

Magdalena
02.10.2004., 17:17
Ja uglavnom samo čitam (to stignem :lol: ), i nisam baš od recepata, ali evo imam jedan koji jako volim, može se raditi u 100 varijanti, ja ga obično radim kad mi netko dolazi u goste jer se sve može pripremit ranije, a kad ljudi dođu samo zapeć i - gotovo.
Dakle, ispeku se najnormalije teleći šnicli i komadi pilećeg/purećeg filea. Prije pečenja natrljam češnjakom, solju, paprom, mažuranom, timijanom...nije nužno sve, birajte po ukusu.
Onda se to pečeno meso posloži u vatrostalnu zdjelu i gore se slaže red sušene šunke (može i buđola ili tako nešto) i red sira (obično kombiniram mozarellu s npr. edamerom) i to se prelije s umakom koji se napravi tako da se prodista luk, na to baci konzerva pelata, začini po volji, može malo vinca unutra, doda se vode da bude fino tekuće.
Na to se baci ribanog parmezana i zapeče. Uz to bio koja salata, ja najvolim zelenu + rukola + radič, a za prilog riža, njoki, bulgur ili kuskus.
Meni je ovo jelo super, probajte.
Količine određujem napamet, ovisno što i koliko imam u frižideru i koliko ljudi za stolom.

snorki
02.10.2004., 17:32
kako se pravi Kus kus, (kuskus, kako li se vec pise) :?


18.3.2004-Edita :*

sandraf
04.10.2004., 14:54
snorki, i? cime si nahranila muza za rodjendan?

ja sam jucer musaku i zelenu salatu + banana kocke, danas sveki salje japrak i knedle sa sljivama.
i kako da onda napisem da mi nije dobra??? 8)

Ifigenija
04.10.2004., 15:09
Sandraf, sline mi cure na spomen musake. Moja pokojna baka je to izvrsno radila; mama ima neki glupi recept, a sve musake iz kuharice meni nekako sumnjivo mirišu :lol:

Jel može neki domaći recept onako s nogu i nabrzaka ;)

sandraf
04.10.2004., 15:18
Sandraf, sline mi cure na spomen musake. Moja pokojna baka je to izvrsno radila; mama ima neki glupi recept, a sve musake iz kuharice meni nekako sumnjivo mirišu :lol:

Jel može neki domaći recept onako s nogu i nabrzaka ;)


a sto ne bi moglo? 8)

dakle, 1/2 kg teletine mljevene, 4 velika krumpira, 3 jaja, vrhnje + 1 jaje, zacini (persin, cesnjak, kupula, papar, vegeta)

na malo ulja zdinstas kapulicu i na to bacis mljeveno meso. 20-30 minuta na laganoj vatri uz podlijevanje (ja na sve to bacim gustin umucen u malo vode za poveze i da bude gusce, a mojoj mami to uspije samo s kapulom. ne znam kako)

skuhas krumpir u kori, cca 45 min dok ga ne mozes fino probosti nozem. ocistis i narezes na listice.

skuhas 3 (ili koliko hoces) tvrdo kuhana jaja.

nauljis vatrostalnu posudu, poslazes krompir (ja ga da se bolje slegne jos malo protisnem onim cudom za tiskanje pire krompira), posolis, na to slazes pola mesa, malo jaja, pa opet krompir, sol, ostatak mesa, jaje, opet krompir (ako sto ostane) i na sve to prelijes 1 vrhnje u koje umutis jaje.

u zagrijanoj pecnici na 200 st. peces cca 15 min.

posluziti uz zelenu salatu.

jesti toplo, ali moze i sljedeci dan uz podgrijavanje

dobar tek :)

tinars
04.10.2004., 15:29
Sandraf, evo recepta za ličke:
LIČKI ŠNICLI
60 dag junetine od buta
mrvice
3 jaja
sol, papar, ulje
3 češnja češnjaka
3 žl nasjeckanog peršin
1 žl vegete
1 dl vina
Junetinu izrežite na tanke odreske, posolite i popaprite, pospite mrvicama i dobro istucite batom. Odreske stavite u razmućena jaja pa opet u mrvice. Pohajte. Pohane odreske stavite u lonac, zalijte vinom i vodom (da ih pokrijete tekućinom), dodajte 2-3 žl ulja od pohanja, vegetu i nasjeckani peršin i češnjak pa kuhajte lagano oko 45 min. Poslužite uz krumpir, rižu ili seml-knedle.


Bitno je istući šnicle s mrvicama, to ih razmekša i onda možeš slobodno uzeti i junetinu.

sandraf
04.10.2004., 15:31
tinars, :* i hvala :)

tinars
04.10.2004., 15:42
aj da i ja nešto pridonesem topicu, inače samo gledam. :)

Nekad sam redovito kuhala, čak dosta dobro, a sad se svi hranimo na radnom mjestu (osim Petre, ali ona ionako jede samo juhu i tjesteninu s ničim :evil: ), a vikendom se najčešće ogrebemo kod mojih ili MMovih (spajamo obaveze s korisnim ;) ).

mayah79
04.10.2004., 15:52
A vidis sandraf, ja musaku (kad pravim :lol: ), ne kuham krompir. Poprzim luk i malo mrkvice pa dodam mljeveno meso i sve zajedno prodinstam sa dosta zacina (po volji). Onda svjezi krompri narezem na ploske, pa redam prvo krompir, pa poprzeno meso, pa opet krompir. Kad porumeni krompir, zalijem sa 2 jajeta i mlijekom i zapecem.
Made mi se i ovaj tvoj recept dopada. Cim osposobim novu kuhinju probam.

sandraf
04.10.2004., 15:55
... Cim osposobim novu kuhinju probam.

... a sto ce tebi draga nova kuhinja...? :lol: :mrgreen: :lol: (ubi me, ne mogu odoljeti bas ni jedan put 8) )

a ovo sto si napisala sam jednom probala, ali mi je krompir ispao tvrdji (ne bas po mome cefu), pa sam odustala i sad ga kuham (mamin recept).

mayah79
04.10.2004., 16:12
8) Kupili smo SVOJ stan i SVOJU kuhinju, pa cu onda fino, na miru moci da spremam sto mi se sprema. Onda valjda budem pocela i kuhat :lol: :lol: :lol: (al' mislim da sam se vec previse uljenila 8) )

snorki
04.10.2004., 17:12
mayo, i mi smo prije tri mjeseca kupili svoj stan i svoju kuhinju i pravo da ti kazem kuhinju mi zao prljat. :lol: Sve je nesto lickam, brisem (nikad to prije nisam posebno radila)..... valjda sto planiram ostarit u njemu :lol:

MM sam za rodjendan napravila Tortilje, a za desert je bio Tiramisu.
Danas sam isprobala te vase pilece snicle sa gorgonzolom. Nije lose ispalo. Uz to sam iz konzerve istresla nekakvo kinesko povrce (bamus i ostale travurine)...

18.3.2004-Edita :*

Nani
04.10.2004., 23:31
Vidim ima i nekih novih recepata....budem probala...
Ja sam danas teleću juhicu, teleće šnicle u 'šugu' od kiselih krastavaca sa rižom za MM i mene, a za Niku riža i rižina sluz....uhvatila ga želučana viroza :-(.....izgleda da ću ja sutra današnje ostatke, a Niki se u novom meniju pridružuje i MM jer ga je prije sat vremena maznula ista viroza.....ja se ne dam.....maznula sam pola velike Milke pa me valjda to drži....

sunce
06.10.2004., 00:07
O, da, zaželjela sam se i ja musake, a idući tjedan ću i ličke šnicle isprobati...
Ovaj tjedan kuham samo u četvrtak (piletina, riža, kukuruz), ostale dane sam free jer se muž s posla vraća oko 20 h, taman na kupanje bebacha.
Sebe baš fino hranim - sendviči, kuhana jaja, pizza iz pekarnice :oops: :oops: :oops:
Al za malim počistim svaku kašicu koju ne dokrajči :oops:

Janoccka
06.10.2004., 11:14
Danas kuha muž!

Brunda
06.10.2004., 16:01
Jeste probale krumpir s rikulom? Genijalno.
Krumpir se skuha i nareže kao za krumpir salatu. Unutra se doda rikula (narezana na manje komade, i oprana, naravno ;) ).
Začini se sa uljem, octom i soli. Odlično je, njami...

Brunda
06.10.2004., 16:05
Musaka od šampinjona

Kruh narezati na kriške, namočiti u mlijeko i staviti u nauljenu tepsiju. Na to staviti zdinastane šampinjone na luku (tko hoće može i špek na sitno uz to, ako ne ide špek obavezno posoliti). Gore opet kruh. Na vrh zaliti sa vrhnjem i jajem i zapeći na 220 stupnjeva dok ne porumeni. Brzo i fino.

mamma Juanita
06.10.2004., 16:47
Jeste probale krumpir s rikulom? Genijalno.
Krumpir se skuha i nareže kao za krumpir salatu. Unutra se doda rikula (narezana na manje komade, i oprana, naravno ;) ).
Začini se sa uljem, octom i soli. Odlično je, njami...
meni je inače rikula njam, njam u svakoj kombinaciji :D , stavljam je i u sendvič ;)

Janoccka
07.10.2004., 10:00
Turbo kelj sa sojom a la Smokica! Pravim ga bar jednom tjedno dok još imam kelja iz maminog vrta!

Brunda
08.10.2004., 15:22
Prekjučer sam spojila vaša dva recepta u jedan :mrgreen:
razljevača sa zeljem i bosanska kukljuša (valjda se tako zove da sada ne tražim).
Ispalo je genijalno.
Uglavnom, naribala sam sirovi krumpir i posolila ( za 5 min ocijedila), narezala kupus i luk. Sve pomiješala, dodala jaja i vrhnje. Stavila vegete i papra. Onda sam dodala brašna (drugi put ću staviti malo manje brašna).
Pekla u pećnici na 200 stupnjeva i pred kraj zalila sa kiselim vrhnjem.
servirala uz kisele krastavce. Ubili smo se :oops:

Vesna
09.10.2004., 16:34
Brunda, ja sam danas isprobala taj tvoj recept.
Stvarno je mljac, mljac.
Jedino sam ja zbog MM dodala malo podravskog stiha (spekec narezan na male kockice :mrgreen: :mrgreen: ). Ja MM mogu jedino desert ponuditi bez mesa :roll: .
Nego, kako cemo zvati taj recept? Mozda Brundina razljevena kukljusa :lol: ?
Evo :* Bosankama i dajte jos recepata. Nije zdravo ko maslinovo al je finooooo.

snorki
11.10.2004., 09:54
Evo ja se upravo vratila iz Bosne sa novim receptima. :mrgreen:
Koliko vidim niste se bas polomile kuhajuci, izuzev Brunde , koju usput javno na njenom trudu i originalnosti pohvaljujem :mrgreen:

Poslije dobijete recept Maslenice, mog najdrazeg jela. Moram se malo prisjetit :mrgreen:

18.3.2004-Edita :*

sandraf
11.10.2004., 11:28
Danas sam sva njurgava i usporena i mislim da cemo za rucak najobicniji ham/and/eggs.
Prsut na sitne kockice na malo ulja da zamirise, pa na to umucena jaja. Bez dodatnog solenja.
Uz to nekakvu salaticu i svi sretni i zadovoljni.

apricot
11.10.2004., 11:33
Snorki, oćeš da ti pomognem?
Maslenica je pita "uprazno", odnosno, kako bi u Hrvatskoj rekli, burek bez ičega - samo tijesto, a između slojeva je neka masnoća.
To je, zapravo, preteča, lisnatog tijesta.
Mi zamolimo "našeg" pekara da nam napravi sirnicu bez sira - to je onda to.

snorki
11.10.2004., 12:02
Aprikot, to je ona tzv seljacka maslenica, meni najdraza :mrgreen:
Ima i ona u zvrku ili kolutu, koja se podkuha germom, ali ja je ne znam napraviti. :oops:
Nju je problem razviti, a sve ostalo je sasa :mrgreen:
18.3.2004-Edita :*

Brunda
11.10.2004., 16:03
Ja sam jučer radila ononeznamkaksezove kad puniš paprike sa sirovim ocijeđenim krumpirom.
Uglavnom, naribala sam, posolila i ocijedila krumpir. Posebno zdinstala luk i šampinjone, sve pomiješala i dodala malo vrhnja. Napunila paprike i pekla u pećnici na 200. Nakraju natrackali još vrhnja gore (svako sebi kako mu paše).
Nije bilo loše ali ipak je bolja ona kombinacija razljevače i kukljuše.


Danas su bile mahune s pire krumpirom i hrenovkama.

apricot
11.10.2004., 16:09
Brunda, nije kukljuša :lol: , već kljukuša ili pokljukuša, ovisno o dijelu Bosne u kojem je jedeš.
Te krumpir-paprike se zovu dolma-paprike, jer dolma na turskom znači punjenje.

Brunda
11.10.2004., 16:36
Brunda, nije kukljuša :lol: , već kljukuša ili pokljukuša, ovisno o dijelu Bosne u kojem je jedeš.
Te krumpir-paprike se zovu dolma-paprike, jer dolma na turskom znači punjenje.

:oops:
Ma glavno da ste shvatile o čemu je riječ :lol:

snorki
11.10.2004., 18:05
Jos da Apricot ili Maya daju recept klepa :mrgreen: Meni je to jelo mljac, mljac, samo prekomplikovano za napravit. :oops:
18.3.2004-Edita

ivancica
11.10.2004., 20:35
Evo i ja danas pravila punjene paprike.Dok ih još ima svježih.Ali dosjetila sam se kako ću po zimi pa sam ih oprala i izdubila pa zamrznula pa mogu puniti na razne načine.
Evo kako ja pravim punjene paprike s krompirom.Naribam ga, dodam papar, vegete, jaje i naribam sira trapista.Pomiješam zatim vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje i prelijem preko svega,te pečem u pećnici.Ludnica,topi se u ustima.
I evo da ne kažete da svi samo razmjenjujemo a ništa ne isprobavamo od recepata, ja sam probala kuhati kupus s mrkvom, krompirom i pasiranom rajčicom-super je jer mi je moj recept s kupusom i rajčicom već dojadio.I malac i mm oblizivali prste.Hvala za recept onom tko ga da-ne da mi se sad kopati čiji je. :*

apricot
12.10.2004., 09:15
Snorki, da te ne razočaram:

KLEPE (bosanska varijanta tortelina, samo puuuuno finija):
U brašno se stavi jedno jaje, jedna žlica ulja, malo mlake vode i mijesi se dok se ne dobije glatko tijesto. (Ni prečvrsto ni premekano).
Pusti se da odstoji jedno pola sata i razvalja se na debljinu od cca 4mm.
Tijesto izrezati na četverokute, na sredinu svakoga staviti grudicu začinjenog faširanog mesa, preklopiti na trokute i dobro pritisnuti da se ne razdvaja.
Mogu se skuhati i poslije zaliti vrhnjem i češnjakom (u originalnoj verziji se na ulju poprži mljevena crvena paprika, pa se i time prelije), a mogu se i zapeći, ali tako da se u protvan slažu tako da se preklapaju.
Stvarno je fino, nek` se Talijani sakriju.

mayah79
12.10.2004., 09:56
Bravo apricot 10 points! S tim da ja kad skuham, "zacvrknem" puterom i crvenom paprikom (umjesto uljem, ljaki) i prelijem mjesavinom jogurta, pavlake i bijelog luka! Jao voda mi ide na usta... Moram se malo aktivirati u kuhinji... :lol: :lol: :lol:

apricot
12.10.2004., 10:00
Da, da... maslac!
Otkud mi ulje?!
Valjda zato što mi koristimo isključivo maslinovo, a snorki bi napravila http://www.click-smilies.de/sammlung0304/spezial/jasons_smilie/rifle.gif

Dabo
12.10.2004., 10:45
Jucer sam pekla kruh. Nisam se bas proslavila. :P
Napravila sam normalno tijesto kao npr. za pizzu samo sam stavila malo vise brasna, pa je kruh ispao onako "tezak", a i pretvrda korica. Cure imate li dobar recept za kruh ili kakav trik da kruh ispadne rahal?

snorki
12.10.2004., 11:59
Apricot, zar bi stvarno klepe zalila maslinovim uljem :shock: :shock:
Morat cu te pozvat na kalorican rucak. Nesto si mi smrsala 8)

18.3.2004-Edita :*

mayah79
12.10.2004., 12:10
Jel' zna neko od ovih mojih bosanki kako ide recept za lokume :? Al' ne mislim na slatke lokume, vec one slane. Mozda to neko i drugacije zove... ustipci ili peksimeti. Ja znam da ide brasno, so i zamjesi se sa kiselom vodom. Eh sad ne znam jel' ide jaje ili mlijeko ili... Uglavnom kad se zakuha tijesto, razvije se malo doblja jufka i onda se reze u romboide ( :roll: ) i pece na vrelom ulju.
Does it ring a bell, anyone??

snorki
12.10.2004., 12:13
Ide bas tako kao sto si navela. Ako dodas jaja peksimeti budu masniji (njam, njam :lol: ). Mogu se puniti salamom , dzemom.... A mozes dodati sir i kajmak uz to, tzv. zajednicu :mrgreen:

18.3.2004-Edita :*

sandraf
12.10.2004., 12:14
Jel' zna neko od ovih mojih bosanki kako ide recept za lokume :? Al' ne mislim na slatke lokume, vec one slane. Mozda to neko i drugacije zove... ustipci ili peksimeti. Ja znam da ide brasno, so i zamjesi se sa kiselom vodom. Eh sad ne znam jel' ide jaje ili mlijeko ili... Uglavnom kad se zakuha tijesto, razvije se malo doblja jufka i onda se reze u romboide ( :roll: ) i pece na vrelom ulju.
Does it ring a bell, anyone??

sorry, u ovom postu ima previse nepoznatih rijeci da bih nesto pokopcala :lol: :lol: :lol:

ivancica je spomenula da je probala neke od napisanih recepata. ja sam probala apricotinu sarenu rizu, oxine piroske, spremam se na licke snicle, a od kolaca sam probala (nazalost!) sigurno 5-6 recepata :roll:.

kako vi? pretace li se ovaj topic u praksu?

mayah79
12.10.2004., 14:31
ja jok :lol: :lol: Za sad skupljam recepte i ubaci pokoji svoj i strpljivo cekam novu kuhinju da isprobam.

sandraf
12.10.2004., 14:33
ja jok :lol: :lol: Za sad skupljam recepte i ubaci pokoji svoj i strpljivo cekam novu kuhinju da isprobam.

sjedni, mayah - jedan iz zalaganja!!!

wewa
12.10.2004., 15:44
jel moram poceti predstavljanjem ili :D
salim se, citam vas skoro iz dana u dan, najcesce gostujem na podforumu prije zaceca, a izgleda da bih mogla i dva sprata vise - na potpomognutu...

nego, od kvalifikacija za kuhanje imam novu kuhinju kao mayah, s tim da je ponekad i upotrijebim, a i bosanka sam ;)

dakle, lokumi, peksimeti i ostali sinonimi te kategorije prave se od hljebnastog tijesta, znaci moze isto kao da pravite hljeb. ali, ako hocete da se bolje dizu, da budu hrskaviji i manje masni, evo izvrsnog recepta:
tijesto se pravi od mjesavine brasna, znaci ne samo psenicno, dodajte razevo, kukuruzno ili neko drugo integralno brasno, recimo cetvrtinu do trecinu kolicine. osim soli i kvasca (ja koristim Di-Go), potrebna je jos i tecnost (hura ja Kolumbo :D ), a ja tijesto potkuham (zamijesim) mjesavinom jogurta i tople vode. obavezno ostavim da odstoji (najbolje da nadolazi preko noci) a koristim Tupperware pa nema fule.
razvaljam tijesto na prilicno tanko, oko pola cm, i przim na jako vrucem ulju (ne mora ga biti puno). zgodno je da tijesto razvaljate na bak-papiru, tako ne ostaje puno brasna koje zagori.

dodajte bilo sta od mlijecnih proizvoda i bon apetit!

mayah79
12.10.2004., 15:55
haj nova bosanko na receptima... i sad sam ja u dilemi - jel' ide kiselo MLIJEKO ili kisela VODA :?

snorki
12.10.2004., 16:08
Koliko znam peksimeti idu sa vodom, kiselim ili slatkim mlijekom.
Kiselom vodom se zakuhavaju pogace i to one tvrde.

18.3.2004-Edita :*

mayah79
12.10.2004., 16:11
Odakle si ti snorki 8) Mislim znam da si iz Bosne nam, ali iz kojeg mjesta?? Cisto sam onako radoznala :*

wewa
12.10.2004., 17:00
haj mayah! :) kiselo mlijeko :D
kiselu vodu ostavi za palacinke (kazu) i smjesu za pohovanje ;)

snorki
12.10.2004., 17:07
U sarajevu sam zivjela 25 godina, a rodjena u gradicu pokraj ;)
Ja ti recepte diktiram onako kako sam vidjela od mame i sveki.

28.3.2004-Edita :*

Janoccka
12.10.2004., 17:12
Što se kruha tiče... već godinu dana koristim pekač kruha.... i kruh je savršen! Osim toga, u njemu pripremam sva dizana tijesta.

mayah79
12.10.2004., 17:15
Cool, super ste mi!

apricot
13.10.2004., 09:44
Tri Sarajke na jednom topicu!
A nema kadaifa, tulumbi i tufahija!
Sramota!

wewa
13.10.2004., 10:24
ajoooooooooj, pa ja ne volim zaliveno slatko! dobro, tufahije mogu proci, ali negdje sam vidjela topic s receptom... ako nema, napisacu, nije problem ;)

apricot
13.10.2004., 10:37
wewa, i ti?
Onda četiri!

mayah79
13.10.2004., 12:18
Eh ja danas svecano ne radim, pa sam za rucak odlucila slijedece: nova boja i frizura na glavu, supica i tortelini sa mesom i paradajz sosom+parmezan. :lol:

sandraf
13.10.2004., 12:21
i mm danas klopa torteline. ja jos nisam odlucila....

ivancica
13.10.2004., 13:07
Meni se danas tako ne kuha! :( Al' šta da radim kad sam gladna i volim pojesti toplo sa žlicom.Ja ću danas perketl.Ne znam kako vi to zovete, a to vam je dinstano meso na puno luka(ja obožavam komadiće) i s malo crvene mljevene paprike.Kad se raskuha u malo vode nastane fini umak koji se jede s tjesteninom.Možeš i skuhati rižu pa pomiješati.Fino je uz to neka salatica.I kuhala sam kestenje.Mislim, trebalo je biti za desert, a ja sam već pola potamanila.I Franko mi je dosta pomogao. :mrgreen: Kad ga obožavamo!!!

wewa
13.10.2004., 13:12
je, aprikot, i ja! ;)

dakle, ja danas klopam kod mame (pene paprike u saftu od paradajza proprzenog na luku), a MM se snalazi u gradu jer ima decko obaveza (a i ne voli paprike, mani na zalost).

mogu vam reci, cure, da me inspirisete za kuhanje, stvarno. ;)

SNOOPY
13.10.2004., 13:51
Tri Sarajke na jednom topicu!
A nema kadaifa, tulumbi i tufahija!
Sramota!

Ja nisam Sarajka, al bi ubila za tulumbe! Sad bi mi i pasalo da se ubijem u nečem slatkom!

apricot
13.10.2004., 13:56
Nažalost, ove iz domaće radinosti, nikada nisu ni blizu onim slastičarskim :cry:

SNOOPY
13.10.2004., 14:09
Neznam kakve su slastičarske, ali moja teta ih radi fenomenalno!!!!!!!!!!

Brunda
13.10.2004., 15:27
Ja sam danas radila prisiljeno zelje, pire krumpir i faširane šnicle.
Nakuhala sam toliko zelja da imamo dovoljno za 5 ručkova :shock:
Četiri sam smrznula (to znači 4xne moram raditi ručak :D ) a jedan smo potamanili. Čak je i Sven puno pojeo :D

sunce
13.10.2004., 23:37
Muž i ja smo klopali dinstanu svinju s graškom i pržene krokete, Fabijan je imao prvi pokušaj teleće juhe i mesa. Strava... :oops:, al juhicu smo muž i ja fino smazali.

Sutra brzinske gljive na luku s jajima, napravila sam danas i malo francuske, pa ćemo to za večeru s pršutom. A sutra pečem i Crnu tortu, jer u petak stiže ostatak familije na razgled djeteta (još se svi nisu izredali).

Cure, mogu li se KLEPE filati s nečim drugim, npr. sirom ili špinatom ili gljivama? Trebaju li se skuhati prije pečenja?

anek
14.10.2004., 00:53
Ajmeeee cure moje, ja uletila u ovaj topic i sline mi cure kaj vi pišete, mrak!!!!!!! Što se tiče kljukuše i maslenice, moja draga baka malo malo pa ih napravi, a ja .....navalim, zajedno s ostatkom ukućana!! :lol:
Pa moraću i ja nabaciti neki recept uskoro, da ne ispadne da me baka genijalka nije ništa naučila!
E, da, ja kruh pekla po "Golom kuharu" i ispao je super, još sam ga i napunila sa svježim ružmarinom, sirom, pršutom i maslinama, masl. uljem.. :) Ako koga zanima, pišem recept..

anek
14.10.2004., 01:00
ispravak; kruh punila svježim bosiljkom!

Dabo
14.10.2004., 10:18
Anek,
hajde daj recept, please.

wewa
14.10.2004., 10:51
Muž i ja smo klopali dinstanu svinju s graškom i pržene krokete, Fabijan je imao prvi pokušaj teleće juhe i mesa. Strava... :oops:, al juhicu smo muž i ja fino smazali.

Sutra brzinske gljive na luku s jajima, napravila sam danas i malo francuske, pa ćemo to za večeru s pršutom. A sutra pečem i Crnu tortu, jer u petak stiže ostatak familije na razgled djeteta (još se svi nisu izredali).

Cure, mogu li se KLEPE filati s nečim drugim, npr. sirom ili špinatom ili gljivama? Trebaju li se skuhati prije pečenja?

to sa pecenjem klepa je zapravo dodatak po zelji - u originalnom receptu se ne peku uopste. a ako bi ih probala zapeci bez kuhanja pretpostavljam da bi bile nalik malim pizzama, hrskave. tako da je odgovor na drugo pitanje definitivno DA ;)
a mozes probati s varijacijama, ja recimo nisam luda za fasiranim mesom, tako da bih rado probala te 'tvoje' sa sirom ;) zvuci ukusno ;)

apricot
14.10.2004., 10:53
wewa, ako se peku, zovu se mantije (uh, ubit će nas zbog ovih "iščašenih" izraza :lol: )

sandraf
14.10.2004., 10:57
... zovu se mantije (uh, ubit će nas zbog ovih "iščašenih" izraza :lol: )

ma, nece vas ubiti, ali ja sam se stvarno pogubila u neznanim izrazima... :/

a da se otvori topic s bosanskim specijalitetima, recepti i rjecnik u jednom? :mrgreen: ... odmah bih se pridruzila, ja sam se udala za jednog "vaseg" 8)

wewa
14.10.2004., 11:31
wewa, ako se peku, zovu se mantije (uh, ubit će nas zbog ovih "iščašenih" izraza :lol: )

hehehehe, zamantace im se :D
znam za mantije, ali nikad ih nisam jela, to je sandzacko jelo, pa niko iz moje porodice ne pravi (a i pravi se bas sa bijelim lukom - cesnjakom - kojeg ja ne mogu ni smisliti)

apricot
14.10.2004., 11:34
Kad bolje razmisliš - mantije su slične zapečenim palačinkama. A ni lazanje nisu puno dalje od toga.
Sve je to isto - kako god da se zove!
Sandraf, nema problema za riječnik - samo pitaj što te zanima ;)

wewa
14.10.2004., 11:57
... zovu se mantije (uh, ubit će nas zbog ovih "iščašenih" izraza :lol: )

ma, nece vas ubiti, ali ja sam se stvarno pogubila u neznanim izrazima... :/

a da se otvori topic s bosanskim specijalitetima, recepti i rjecnik u jednom? :mrgreen: ... odmah bih se pridruzila, ja sam se udala za jednog "vaseg" 8)

znaci, prakticno si 'nasa' :D :D :D
eto, apricot i ja se mozemo podijeliti oko dezura, uvijek ce jedna biti tu da desifruje termine ;)

a mozemo zamoliti i administratorice da nam daju jedan sticky na vrhu sa pojmovima iz kulinarstva iz raznoraznih krajeva ;)

snorki
14.10.2004., 13:28
Sanrdaf, pa svog dragog. Mozda zna recept za buredzike. To je definitvno najbolji bosanski specijalitet. A ja evo vec danima trazim jednu svescicu sa bosanskim specijalitetima, koju sam izgleda na moju zalost izgubila :cry:

18.3.2004-Edita :* mantijica moja :*

snorki
14.10.2004., 13:29
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mislila sam napisati "Sandraf, pitaj svog dragog".....
Stvarno sam otkacena :evil:

18.3.2004-Edita :*

nana
14.10.2004., 13:41
Obzirom da su dani kruha, danas ću za Tarin vrtić napraviti pletenice, kruščiće i takve stvari, a usput će mi i Tara pomagati :) . Za ručak imamo grah sa kobasicama.
kada vas čitam sjetih se svog zadnjeg posjeta Sarajevu prije godinu i pol, lele što mi je bilo lijepo, od kolača, do čevapa, do bureka, ma milina jedna braco ;)

snorki
14.10.2004., 13:50
nana, ja da zivim od ovih austrijskih jela, umrla bih od gladi :/ Sve samo meso, a ja i nisam bas ZA :cry:
Gdje sam se istinski najela je bila Bosna i Italija :mrgreen:

18.3.2004-Edita :*

sandraf
14.10.2004., 14:18
Sanrdaf, pa svog dragog. Mozda zna recept za buredzike. To je definitvno najbolji bosanski specijalitet. A ja evo vec danima trazim jednu svescicu sa bosanskim specijalitetima, koju sam izgleda na moju zalost izgubila :cry:

18.3.2004-Edita :* mantijica moja :*

cuj, mogu ja pitat svog dragog.... ali ne muza, nego SVEKRA. one je stvarno maher za SVE bosanske specijalitete.

za buredzike ne znam, ali radi strava dobar burek, baklavu, pite razne.... uglavnom sve s tanko razvaljanim tijestom mu ispada - mraaaak!

jedino - sad me malo sram - oni su u stvari Hercegovci, pa ne znam jel me jos uvijek primate pod svoje...

nana
14.10.2004., 14:51
. 8) Kak te nebi primali, pa svi smo mi "svoji", bitno da ima finih recepata, za prste oblizati, hehe.
Ja isto nisam neki mesožder, volim sve ali bi mogla čak i bez mesa, kada bi morala :P . Tarin krsni kum je Sarajlija, pa kada on počne sa ovim izrazima koje koristite, ja se sva pogubim.
Htjela sam pitati dali mozda neko ima recept za kolač od griza sa korama kao za štrudlu, to sam jela prije par godina, jedna ženskica koja je podrijetlom iz Bosne je to napravila, ali nikako da saznam kako se taj kolač zove. Znam da je bio super sočan ;)

nana
14.10.2004., 14:53
Snorki, imaš ti praf, slažem se s tobom. Dok smo MM i ja živjeli u Stuttgartu isto je hrana bila tak tak, ali smo fala bogu naišli na "naše" ljude koji drže restorane pa nam je bilo lakse :) . A italija, pa nebi imala niš protiv da jedem samo njihova jela, mljac.

snorki
14.10.2004., 15:07
Zavisi koji je dio Hercegovine. Ovaj dio do Mostara ima tipicnu bosanku kuhinju, za razliku od ovih blizih Hrvatskoj, kuhinja je bliza dalmatinskoj.
Ruku na srce, ali Dalmatinci se najzdarvije hrane, za razliku od nas Bosanaca koje obicno kap trefi negdje iza 50-te. :cry: Valjda je poenta u tom MASLINOVOM ULJU, koje cu poceti koristiti tamo nekad kada mi bude oko 40 godina. 8)

Inace jos uvijek mi cuci ona glavica kupusa u frizideru :oops: MM radi ovih dana po 12 sati, pa i ne kuham. U subotu je rodjendan sinu moje prijateljice, pa ni tada necu kuhat. Znaci, tek u nedjelju postajem kuharica. :angel:
sandraf je pitala da li kuhamo sta od ovih recepata.
Definitivno sam odusevljena rizom od Apricot, tako da ocekujem da moje i mm -ove oci polako pocnu izvijat ;)
18.3.2004-Edita

wewa
14.10.2004., 15:08
ma of skroz! i to su bosanci, samo sa malo meksom glavom :D

mayah79
14.10.2004., 15:10
Moram se pohvaliti da sam pravila pastetu od tune i bila je mraaaaaak!

sandraf
14.10.2004., 15:15
ma of skroz! i to su bosanci, samo sa malo meksom glavom :D

a-ha...! :roll: ... to ti mislis...

wewa
14.10.2004., 15:15
hmmm, ja sam od forumskih recepata pravila lasagne i svi su pali na dupe - doduse, ne bas doslovno :D
ozbiljno, izvrsne su! hvala forumasicama ;)

sunce
15.10.2004., 01:03
Ma šalite se. Pečene klepe nisu klepe nego mantije?!
Zastrašujuće. Izgubljena sam u bespućima bosanske kuhinje. Do sad nam je doma jedino poznat bio bosanski lonac.
Sutra pečem škarpinu, jeeee, i malom ću dat na probu :D.

Crna torta je pečena i nafilana. :lol: Tijesto se spustilo na neugodna tri centimetra (prebrzo sam izvadila iz rola), pa ću zato sutra staviti više šlaga gore.

Nana, kaj fali njemačkoj klopi??? Ja uvijek natučem viška kg kad sam dole i sve mi je super fino, sve vrste kobasa volim (ne želim znati što je unutra) i imaju super steakove. Muž i ja smo grozni mesožderi i volimo njemačku kuhinju :oops: .

klmama
15.10.2004., 01:31
nana, jel to ovo : http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=5121
a ovaj kruh od golog kuhara što anek spominje je mrak mrakova :)

nana
15.10.2004., 08:33
Sunce, moj MM bi se složio s tobom i tvojim MM :lol: jer i on voli kobasice i pravi je mesožder. Ma, ne velim ja da oni imaju lošu kuhinju, ali ja ti nekako naginjem mediteranskoj prehrani, laganijoj, sa manje mesa. Moram priznati da sam u Stuttgartu na nekakvoj fešti prvi put jela prefine veeelike lignje pohane u nekakvom tijestu, bile su mrak i stvarno ukusne. A kobasice, pa ne volim ti ja te stvari, fala lepa :mrgreen:

nana
15.10.2004., 08:35
Klmama, nije nažalost to, jer u ovo kaj sam ja jela neide nikakvo voće, to je onak jako sočno, i znam da ide griz super je. Bum se ja malo još raspitala pa ako saznam recept budem ga napisala.

Brunda
15.10.2004., 15:55
Danas pileća juha s mrkvom i njokama i zapečene štrukle.
Muka mi je više od kuhanja, a mali nikako da ozdravi pa da krene u jaslice. Onda je MM nadrapao. Uzet ću slobodne dane :lol:

dee-dee
15.10.2004., 21:42
ure hitno mi treba recept za pilece snicle s gorgonzolom.
sve sam kupila ali nema recepta, a gosti stizu na veceru 8)

Dabo
18.10.2004., 10:48
Mi smo danas na kiselom kupusu! :mrgreen:
Jucer sam podinstala kiseli kupus na malo ulja i cesnjaka. Dodala papra i soli, stavila malo suhog mesa i zalila s vodom da malo prokuha. Danas cu skuhati krumpir, zgnjeciti ga i ubaciti unutra da malo zgusne i pravi zimski rucak brzo gotov. Mljac!

Nani
20.10.2004., 12:38
Ja nemam ideju za danas.....ručak mora biti gotov (sa pripremom) za 20 min....mislila sam neku rižicu sa dodatcima. Već mi je dosta kombinacije kukuruz-tuna...a onu sa bobicama svih boja mi dečki tj MM baš ne voli.Ima li tko ideju....

snorki
20.10.2004., 13:14
A kako ide ta kombinacija kukuruz-tuna? Je li to nesto sa rizom?
Ja ovih dana skoro nista nisam ni kuhala. MM mnogo radi, a meni, iskreno receno, mrsko kuhati samo za sebe? Edita jos uvijek jede "posebnu hranu".
Sta bih sutra mogla pripremit gostima koji mi prvi put dolaze kuci? Mislim, nece se dugo zadrzat, tako da ne planiram nesto posebno kuhat. Opet, ne mogu da im nista ne iznesem (zena je trudna, tako da je vrlo moguce da kod mene dobije iznenadni napad gladi :mrgreen: razmisljala sam o nekom hladnom jelu :/ Narezci i sl.... Sta bih mogla uz to, a da ne kuham.

18.3.2004-Edita :*

wewa
20.10.2004., 13:22
probaj sa punjenim jajima, to je efektno, svi ih vole, a moze stajati:
jaja skuhas tvrdo, popolovis po duzini, izvadis zumanca. zumanca izgnjecis, dodas majoneze i sira, kiselih krastavaca i suhog mesa i/ili sudzuke izrezane na kockice i napunis one polovice. mozes ukrasiti persunom, rotkvicama ili oblicima od krastavaca ili sira. zbog izgleda posluzis ih na listovima zelene salate.
vidjeces da su super!

Nani
20.10.2004., 13:29
Neku hladnu pašticu sa šunkom, feta sirom, majonezom, malo vrhnja za kuhanje,krastavci, masline, peršin.....
Rižu napravim tako da u skuhanu ubacim kukuruz, tunu, zalijem limunovim sokom, malo papra i that's it!
Ili napravi one tople sendviče....ili još bolje onaj kruščić što sam ja nedavno radila.....

Nani
20.10.2004., 13:31
Ajde cure, trebaju mi neke nove ideje za večericu....03/11 mi je godišnjica braka i dolaze nam kumovi na večeru...ne ono klasično sa nareskom, a ni klasično sa kuhanjem....nešto brzo, jednostavno i novo....najbitnija je ideja koja mi trenutno fali...

wewa
20.10.2004., 14:11
a da probas sa zapecenim ili pohovanim palacinkama? palacinke ne moras peci taj dan, mozes i ranije i ostaviti ih poklopljene da prenoce. punis ih cim hoces - sirevima, narescima, tunjevinom, povrcem...

ivancica
20.10.2004., 14:15
Nani napisa:Ajde cure, trebaju mi neke nove ideje za večericu....03/11 mi je godišnjica braka
Nani,a meni 8.11.!
Prvo da ti predložim jedan brzinski recept.Vidim da voliš tunjevinu.Kupi vegetu twist mediteran i iza je recept.Uglavnom,treba ti konzerva pelata(ja stavim nekad u zamjenu i svježu rajčicu),konzerva tunjevine,peršin list,češnjak,maslinovo ulje i ta vegeta(ali mislim da može i obična,samo onda malo bosiljka dodati).Na maslinovom ulju ispržiš 2 režnja češnjaka,izvadiš.Dodaš i dinstaš pelate.Onda malo prodinstaš tunjevinu,staviš vegetu i kad je gotovo puno peršin lista nasjeckanog.Preliješ preko špageta.Stvarno je brzo a fino.I klinci to vole.Moj Fran obožava.Pogotovo što je sa "zmijicama"-čitaj:špageti. :lol:

A za godišnjicu imam puno ideja za prijedlog.Jel volite neku egzotičnu hranu?Možda kinesku?Znam dosta brzih,jednostavnih i fiiinniihh recepata.
Inače,ja obožavam kuhati i eksperimentirati s hranom. :roll:

A sad i meni treba pomoć.Ima li netko neku ideju što s cvjetačom?Ide mi već na živce moj recept s prezlama i sirom.Mislila sam to danas jer mi već dugo stoji u friđu,ali tako bi nešto novo!

Nani
20.10.2004., 14:30
Iskoristiti ću tvoju novu ideju za paštu s tunom....rijetko ju jedem jer sam se te kombinacije već zasitili....ali budem probala ovu.
Što se tiče kineske hrane...hm, malo me strah, jedna kumica mi nekako nije baš za takvu vrstu hrane, a druga mi je trudna pa bi radje nešto domaće...
A cvjetača...rijetko ju radim, ali dobra je na salatu. Dakle, skuhaš, ubaciš malo češnjaka, octa, soli i papra...jako dobro!!!

Brunda
20.10.2004., 16:34
Evo nešto brzo a skroz ok.
Skuhaš tjesteninu, najbolje onu tricolore. Unutra nasjeckaš luk na tanke rezance, papriku na kockice, kukuruz (ja stavljam onaj iz konzerve), posoliš, malo majoneze i vrhnje. Pomiješaš i deri!
Mogu se staviti i tvrdo kuhana jaja.
U biti možeš staviti šta hoćeš, ali paprika baš daje malo svježine u to sve.

Dabo
21.10.2004., 11:22
Cvjetacu tj. karfiol mi uvijek radimo na tri-cetiri nacina. Prvo juha tj. manestrica od karfiola (naribane mrkvice, kuhanog bijelog cvijeta od karfiola, pastice, luka itd.). Od zelenih listova karfiola napravimo salatu (malo kuhanog krompira, cesnjaka, ulja i octa), sam cvijet pohamo (u onoj smjesi kao za palacinke), a od cvijeta sto se pri kuhanju umrvio napravimo karfiol na mrvicama (bacis na malo putra i prezla karfiol i podinstas). That's it!

ivancica
21.10.2004., 11:38
Ma pravim ja isto juhicu od cvjetače i ono s prezlama,ali gore još naribam trapist sir.Ovo s listovima na salatu mi se čini super kao i ona salata od Nani.Moram probati.Jučer sam na kraju napravila juhu od korabice zbog malca i imala sam pečene prasetine pa sam izmislila hladnu salatu.Baš je dobro ispala.Kako mm ne voli prasetinu nikad ne znam što bi s njom pa najčešće veliki dio završi psu u tanjuru.Evo kako sam napravila salatu.Isjekla sam na tanke listiće meso,dodala majoneze,vrhnja,na tanke listiće nasječenog crvenog luka,peršin lista sitno nasjeckanog,malo posolila.I to je to.

Pitanje za Nani:jesi našla što ćeš praviti za godišnjicu?Daj malo specificiraj što bi domaće,nešto s mesom,tjesteninu,neobično,klasičnu pečenku,zalogajčiće.,..?

Nani
21.10.2004., 11:42
Ivančice, ne znam ni sama šta bi....do sada je uvijek bilo nareska, namaza, toplih sendviča.....sa paštama sam dosadila.....to je uvijek fino ali bi neku promjenu...

snorki
21.10.2004., 11:51
Meni gosti dolaze sutra, a ne danas kako sam napisala 8) Vise ne znam ni koji je dan :oops:
Jos uvijek nisam smislila sta da napravim. Smisljam, smisljam,,.... Nikada ne znam kakve ce volje biti Edita, tako da se ne smijem usudit pravit neko komplikovano jelo. :/
Mozda opet pripremim tortilje. :?
A danas za rucakkkk..... Nemam pojma sta skuhat :?

18.3.2004-Edita :*

tinars
21.10.2004., 13:01
Ivančice, ne znam ni sama šta bi....do sada je uvijek bilo nareska, namaza, toplih sendviča.....sa paštama sam dosadila.....to je uvijek fino ali bi neku promjenu...
Jednom prilikom sam za društvo radila mini pizze na lisnatom tijestu - u 100 varijacija. Lisnato naravno kupljeno razvaljala i narezala na pravokutnike cca 10x10, sve sastojke za nadjev sam unaprijed naribala/narezala, pripremila umak sa začinima pa sam samo bacala na tijesto u raznim kombinacijama: s tunom, vegetariana, klasika (ala miješana pizza), gljive+sir... i u pećnicu. Bilo je super!

snorki
21.10.2004., 13:36
Kako pripremate tople sendvice? Je li na tosta naredate svega i svacega, ili... Pece se kad gosti dodju :? Ja to sebi ponekad napravim, ali nije sta :oops:

18.3.2004-Edita :*

sandraf
21.10.2004., 13:38
Kako pripremate tople sendvice? Je li na tosta naredate svega i svacega, ili... Pece se kad gosti dodju :? Ja to sebi ponekad napravim, ali nije sta :oops:

18.3.2004-Edita :*


imas jedan dobar recept za tople sendvice, nedavno je bio, mislim da ga je stavila klmama.

isproban i garantirano mljac!

Nani
21.10.2004., 13:53
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=5477&highlight=topli+sendvi%E8i

evo ga

ivancica
21.10.2004., 13:59
Imam jedan genijalan recept za sendviče.Nisu topli već hladni.Ali sada nažalost trenutno nemam recept jer mi je kuma,koja uvijek nešto posudi a nikad se ne sjeti vratiti,odnijela knjigu u koju pišem recepte. :x Napišem popdne kad mi mama dođe s posla i izdiktira mi na telefon.Pravila sam ih među ostalim i za Franov rođendan i svi su bili oduševljeni.

ivancica
21.10.2004., 22:43
evo konačno sam došla do recepta.Stavit ću ga na novu temu da bude preglednije.Mislim da ću i ja ovaj vikend praviti te sendviče kad nam dođu prijatelji jer već dugo nisam a stvarno su super,tope se u ustima. :roll:

sandraf
22.10.2004., 12:27
ja cu danas "pastu na salatu".

jednostavno, moze i hladno, lagano...

skuham pastu i ocijedim.

narezem krastavce, pomidore (sve na male kockice), stavim malo persina, graska, kukuruza i sve zajedno umutim s vrhnjem (po originalnom receptu povezuje se s malo majoneze).

cas posla, a fino.

Brunda
22.10.2004., 14:12
Ja sam jučer za večeru radila one famozne tople sendviče i kuhala za danas gustu juhu od povrća (mrkva, brokula, korabica, grašak i tikvice) sa njokama za danas.

casper
22.10.2004., 14:53
Evo petak je i konačno da se malo aktiviram po ovoj temi.
Čitam, priznam čitam a evo i da na pišem.

Lažni bakalar
(super brzo i super jednostavno i još k tome sve u jednoj rajngli)
Ogulite krumpir i narežite ga po dužini (kao pomfri ali deblje).
Kupite file oslića.
Stavite kuhati krumpir i oslić u komadu ili barem u većim komadima zajedno. Posolite.
Kad je krumpir kuhan, kuhan je i oslić.
Izvadite oslića, ocijedite krumpir ali ne skroz do zadnje kapi nego neka ostane prst-dva vode.
Oslića s vilicom rastrgate na sitne komadiće.
Vratite krumpiru i dodate peršina i maslinovog ulja.
Promješate i to je to.

Matilda
22.10.2004., 14:59
Mi smo na jednom rođendanu jeli jako fino. Bila je mesna štruca punjena šampinjonima, a može biti punjena i tvrdo kuhanim jajima, i musaka od patlidžana i mlj. mesa.
NJam, njam! Štruca je bila hladno jelo, a musaka toplo.

apricot
22.10.2004., 15:02
Umjesto patlidžana može i blanširani poriluk. Mi kuhali jučer. Super mljac!

ivancica
22.10.2004., 15:07
Casper,znam ja takav jedan sličan recept.Zove se Gregada s filetima oslića.Fenomenalan je.Isto ide krompir ali isječen na ploškice,fileti oslića i crveni luk i češnjak koji se isto isječe na fete.Slaže se red krompira,fileti ,luk pa opet krompir.Stavi se i malo maslinovog ulja pa se zalije vodom da sve prekrije.Kod mene se u puno recepata nešto slaže u redove. :mrgreen: Slično kao i tvoj recept je.Na kraju isto dosta peršin lista.Dosta mi ljudi reklo da ih podsjeća na bakalar.

Ja danas imam seljački ručak.Granatirmarš iliti tijesto s krompirom.Skuha se oguljen krompir isječen na kockice u slanoj vodi i onda pomiješa s dinstanim lukom kojem se na kraju doda malo sitne crvene paprike.Baciš na kuhano tijesto.Brzo a supika.Jedan dio krompira s lukom odijelim i stavim u zasebnu posudu pa zalijem s vodom i stavim listić peršina te nakraju ukuham malo sitne tjestenine i dodam malo mlijeka.I eto odmah i krompir juhica.Jednim udarcem dva jela! :lol:

apricot
22.10.2004., 15:10
Taman htjedoh napisati za gregadu - ista fora ko i Casperina, ali jednostavnije - nema vađenja i prtljanja. Poslažeš, ostaviš 20 minuta i pojedeš.
I poližeš prste, naravno!

casper
22.10.2004., 15:28
Ovo moje se niš ne slaže.
Samo kuhaš krumpir i oslića i još poslije sve promješaš.
Još je brže. 8)

snorki
22.10.2004., 15:55
Ova vasa tzv. Gargeda 8) Nesto mi ne stima :/ Krompir i tjestenina :/ :? :mrgreen: Suhonjavo zvuci 8)

Mislim da cu danas za rucak isprobat Sandrin recept paste sa krastavcima, paradajizom, pavlakom ili majonezom.... Tortilje ostaju za goste. Sto puta sam ih pravila, tako da ce sigurno biti dobre. 8)

18.3.2004-Edita :*
P.S uskoro stize slika za avatar ;)

ivancica
22.10.2004., 18:00
Snorki napisa:Ova vasa tzv. Gargeda Nesto mi ne stima Krompir i tjestenina Suhonjavo zvuci


Ma šta suhonjavo???Evo ja proždirem i čitam postove.Izdinstaj dosta luka na ulju i to ti daje "vlažnost".A još kak je fino s domaćom salatom od cikle!Mljac!Puknut ću od prežderavanja.A i Franko se eno izvalio i gleda Shreka.I on se izgleda prejeo! :lol:
Moja Gregada ti je provjereno dobra,a mislim i ako skombiniraš od nas sve tri u jednu nećeš požaliti! :mrgreen:

ivancica
25.10.2004., 11:37
Čiji god da je, recept Ličkih šnicli je dobio čistu peticu.I od mene i mm-a.Jučer sam pravila za ručak zajedno s onim receptom kuhanih krumpira s maslinovim uljem i peršin listom.Ubili smo se od od prejedanja! :roll:
Danas imam goste na večeri pa ću praviti za desert Crnu tortu,toliko hvaljenu!

sandraf
25.10.2004., 13:45
Danas imam goste na večeri pa ću praviti za desert Crnu tortu,toliko hvaljenu!

:D :mrgreen: :mrgreen: .... presretna sam kad procitam ovako nesto....

to je moja torta, MOJA!!! ja sam se stavila na forum, JA, JA...!!! 8) 8) :mrgreen: :mrgreen:

apricot
25.10.2004., 14:03
Tc, tc, tc... Sandra! Pa stvarno!

Ej, Ivančice, ličke šnicle su MOJE!!! Ja sam ih stavila na Forum, JA, JA...!!!

sandraf
25.10.2004., 14:44
Ej, Ivančice, ličke šnicle su MOJE!!! Ja sam ih stavila na Forum, JA, JA...!!!

ha! tu sam te cekala!!! 8)

ti jesi prva SPOMENULA recept za licke s., ALI, netko je drugi (mislim dabo) STAVILA RECEPT na forum.

znam jer sam uzalud kucala i molila i preklinjala i kumila... da mi netko pojasni kako se pripremaju :mrgreen:

tzc...tzc...tzc...

Dabo
25.10.2004., 14:57
Hello,
sandraf, ja nisam stavila licke snicle na forum (niti nemam pojma sto je to :? ), ali sam ti ustvari htjela reci da sam probala crnu tortu i da je ZAKON!!!!!!!! :)

apricot
25.10.2004., 14:59
Ličke šnicle su najbolje na svijetu (zaboravila napomenuti nuni kad je pitala što će), ali nisu baš niskokalorične.
Dakle, ispohaš šnicle na pariški, poslažeš ih u lonac i zaliješ vinom sa češnjakom i peršinom. Kuhaš duuugo, dok se meso (doslovce) ne počne topiti u ustima.
Zgodno je što meso možeš ispohati dan prije, a nastaviti sutradan.

Samo nek se zna!

Ali, da napomenem, meso uopće ne mora biti pohano - ja se tako rješavam mesnih ostataka - stvarno je fantastično!

ivancica
25.10.2004., 15:07
Sandraf i Apricot- zakon ste!!! :*

Ne znam Apricot dal se to samo meni slučajno taj pohanac oko mesa raspao u sto komadića ili to tako mora.U svakom slučaju dobila sam prekrasne kuhane palačinke i neispohane šnicle! :mrgreen: :roll:

apricot
25.10.2004., 15:12
Hm, čuj... sigurna sam da to tako NE MORA biti... Ali, Bože moj, događa se :lol:
Drugi put izistavi palačinke - okus je isti, a nema mučenja s pohanjem. I uštediš na kalorijama 8)

apricot
25.10.2004., 15:13
Admine, zaključaj, molim te!
Vidi dokle smo došle!

sandraf
25.10.2004., 15:41
Sandraf, evo recepta za ličke:
LIČKI ŠNICLI
60 dag junetine od buta
mrvice
3 jaja
sol, papar, ulje
3 češnja češnjaka
3 žl nasjeckanog peršin
1 žl vegete
1 dl vina
Junetinu izrežite na tanke odreske, posolite i popaprite, pospite mrvicama i dobro istucite batom. Odreske stavite u razmućena jaja pa opet u mrvice. Pohajte. Pohane odreske stavite u lonac, zalijte vinom i vodom (da ih pokrijete tekućinom), dodajte 2-3 žl ulja od pohanja, vegetu i nasjeckani peršin i češnjak pa kuhajte lagano oko 45 min. Poslužite uz krumpir, rižu ili seml-knedle.


Bitno je istući šnicle s mrvicama, to ih razmekša i onda možeš slobodno uzeti i junetinu.


stvarno sam faca - unesem pomutnju i odem :lol: :oops: :mrgreen:

apricot, na ovo dolje sam mislila - nije, dakle, dabo nego tinars.

sorry, dabo - greska pri prozivci. drago mi je za crnu tortu :love:

jel jos vrijedi ovaj topic? :?

apricot
25.10.2004., 15:45
Idi na drugi dok anchie ne zaključa!
E, a čiji je bio prije :P

sandraf
25.10.2004., 15:48
E, a čiji je bio prije :P

imas pravo, baby, mea culpa.

ALI, znas mene - ja volim potanko objasnjive recepte, zato sam ga zapamtila (i prepisala!)

a zasto se ovaj prekrasan topic zatvara. ne dam ga!

Nani
25.10.2004., 15:49
Ne dam ga ni ja!!!!! :cry:

apricot
25.10.2004., 15:51
Običaj je da se ovako dugački topici zaključavaju!
Bolje da mi zamolimo adminicu, nego da nas ona... sec... prereže! :mrgreen:

sandraf
25.10.2004., 15:52
na barikade, kamaradi!!!! :evil: :evil:

ne damo ga, ne damo!!!!

:lol: :lol: :lol:

Nani
25.10.2004., 15:55
:lol: :lol:

Nani
25.10.2004., 15:55
U boj, u boj za topic svoj....!!!!!

SNOOPY
25.10.2004., 17:07
Ej, Ivančice, ličke šnicle su MOJE!!! Ja sam ih stavila na Forum, JA, JA...!!!

ha! tu sam te cekala!!! 8)

ti jesi prva SPOMENULA recept za licke s., ALI, netko je drugi (mislim dabo) STAVILA RECEPT na forum.

znam jer sam uzalud kucala i molila i preklinjala i kumila... da mi netko pojasni kako se pripremaju :mrgreen:

tzc...tzc...tzc...

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ha! I ja bih se malo prepucavala! JA sam prva spomenula ličke šnicle, a Apricot je nadodala recept! Živa istina!!!:lol: :lol: :lol: :lol:

sandraf
25.10.2004., 17:25
tzc...tzc...tzc.... e pa Snoopac, ovo od tebe nisam ocekivala... :roll: :P

tako direktno provocirat, tzc...tzc...tzc...

sandraf
25.10.2004., 17:27
vidi, ovaj topic jos "radi" :? :?

ako koga zanima sto sam JA danas jela za rucak - ima na novom, nelegalnom i bez konsultacija i referenduma otvorenom topicu pod rednim brojem 2!!! :mrgreen:

apricot
26.10.2004., 11:05
Vidiš da te adminica voli!
Bez obzira na chatanje na ovom topicu! 8)

anchie76
26.10.2004., 11:38
Netko me spomenuo :mrgreen:

Zakljucavam ovaj topic, imate nastavak na "Sto danas kuhate 2?"