PDA

Pogledaj cijelu verziju : IVF i bolovanjeStranice : [1] 2

Šuška
06.01.2007., 14:45
Evo, bliži se i moj 1. IVF.
Ovako je napisao dr. B:
- Yasmin od 1. do 14. dc
- Decapeptyl s.c. od 15. do 22. dc
- kontrola 23. dc
- ako je postignuta supresija:
za početak stimulacije po 3 amp Menopur + 1/2 Decapeptyl

Kako nisam iz ZG, pretpostavljam da ću morati uzeti bolovanje tijekom postupka pa me zanima
1. koliko često se ide na UZV (tj. folikulometriju),
2. da li nakon ET dr.B. zahtijeva mirovanje,
3. kada mogu očekivati onu M koja dođe nakon Yasmina i Decapeptyla (bojim se da je ne dobijem iprije kontrole na 23.dc)

S obzirom da moram sama naći zamjenu dok sam na bolovanju (nije baš da moram, ali se to od mene očekuje), voljela bih znati koliko bi to okvirno moglo trajati. Malo me hvata nervoza pa ako imate kakve informacije o gore navedenom, bit ću zavalna :*

rvukovi2
06.01.2007., 15:46
Jao Šuška, najprije ti moram reći ovo oko toga da ti moraš sama naći zamjenu-da ti možda ne radiš u školi? Takvu glupost može narediti samo netko iz prosvjete. Ne uzimaš slobodne dane nego ideš na bolovanje i voditelj smjene ili ravnatelj koji radi i voditeljstvo smjene ti traži zamjenu.
No dobro, to je sad sporedno, a meni je to sindikalna deformacija :P
Najtočnije ti je otići na bolovanje tri tjedna koliko i imaš pravo i to od kad počneš stimulirati jajnike-tako sam ja odlazila pa nek traže za zamjenu koga hoće i nema stresa.

Nakon transfera miruješ par sati u bolnici (SD), na otpusnom piše molim mirovanje, ali ako ti je ok, nemaš hiperstimulacije niti nekih problema, ne trzaš se na poslu, djeca ti se ne zalijeću u trbuh, ne moraš skakati za njima i sl. onda se možeš vratiti. Jedino ti baš nije pametno u sezoni viroza nešto pokupiti.

Na folikulometriju, koliko često?-to je tako individualno, ako folikuli dobro napreduju-do 3 folikulometrije, ako baš i ne možda i više.

Mengu možeš dobiti odmah po prestanku uzimanja kontracepcije i po početku uzimanja supresije (a i ne moraš), to ti može trajati (krvarenja) sve do uzimanja stimulacije tako da ne brineš. Ja sam znala krvariti na dugom protokolu sve od kraja kontracepcije, cijelu supresiju pa do 2. dana uzimanja Gonala i supresije.

Ovo ako je postignuta supresija- ti znači da ti endometrij mora biti taj dan dovoljno tanak i da na jajnicima nemaš cista.


Sreeeetno!!!

kikic
06.01.2007., 17:00
Ne znam kako je na SD što se tiče folikulometrija, ovisi i kako tvoji jajnici reagiraju ali htjela sam se nadovezati na Rvukovi pa ti reći svoj primjer na VV, od 9. dana ciklusa su folikulometrije svaki drugi dan a prije punkcije i svaki drugi tako da to izađe i preko 10 puta. Kako sam ja iz ZD morala sam uzeti bolovanje za komplikacije pri IVF, (šifra N97) i to ti omogućuje 3 tjedna bolovanja, zbog hiperstimulacije nisam mogla ići raditi pa sam išla i na komisiju koja mi je dalje produžila bolovanje...
Sretno!

Šuška
06.01.2007., 19:17
Eh, Rvukovi, kako si samo pogodila? :roll: Naravno da radim u školi i naravno da je to kretenizam, ali što je tu je. Mene je brinulo to što nisam znala da li Decapeptyl ide bez obzira na mengu. Pretpostavljam da se onda sa stimulacijom kreće odmah nakon kontrole (tj. ako je sve u redu)? Hvala vam puno na odgovorima, a bolovanje i imam namjeru uzeti 3 tjedna pa kom milo, a kom krivo - briga me 8)

andiko
06.01.2007., 19:42
Šuška, samo da ti poželim sreću :heart:

To znači da je dr. B počeo normalno raditi?

rvukovi2
06.01.2007., 20:21
Ma briga te Šuška naravno-ja sam u 9. mjesecu prešutila postupak, ali kad sam vidjela da pucam po šavovima jer ne stignem sve napraviti u normalno vrijeme i radila sam i po noći i od 4 ujutro da stignem normalno na posao, vozila se po cesti ko manijak da sve stignem-skužila sam da me ama baš briga šta će misliti na poslu i u 10. mj. otišla na bolovanje nakon transfera i od onda sam doma;)) s bebom u tibici naravno. Tebi želim isto tako. I ustvari ja sam odlazila na bolovanje kad sam bila stimulirana kad su počele prve folikulometrije ne od početka stimulacije.

Andiko ja ne znam odgovor.

Šuška
06.01.2007., 21:50
To znači da je dr. B počeo normalno raditi?
Ja sam bila na SD-u 27.12. kad sam i dobila ljekove. Tad mi je dr.B. rekao da nazovem iza 15.1. da vidim jesu li im stigli novi inkubatori. Ako jesu, sljedeći ciklus počinjem s Yasminom.
Rvukovi, ne bih ni ja na bolovanje do folikulometrije, ali kako nisam iz ZG moram uga uzeti i za svaku kontrolu (pa makar i samo razgovor). Tvom bebaću utibi veeeelika :*

Šuška
06.01.2007., 22:08
Mengu možeš dobiti odmah po prestanku uzimanja kontracepcije i po početku uzimanja supresije (a i ne moraš), to ti može trajati (krvarenja) sve do uzimanja stimulacije tako da ne brineš. Ja sam znala krvariti na dugom protokolu sve od kraja kontracepcije, cijelu supresiju pa do 2. dana uzimanja Gonala i supresije.
Eh, opet ja s pitanjima - ako mi M stigne prije 23.dc to znači da na UZV idem bez obzira na nju (malo mi bad jer još nikad nisam bila kod gin za vrijeme menge)?
I, možda si već napisala, ali nisam sigurna - da li stimulacija započinje odmah nakon supresije ili se radi neka pauza? Sorry što gnjavim, al' stvarno sam uzbuđena (i izgubljena) :roll:

rvukovi2
07.01.2007., 11:04
Gle ti uzimaš kontracepciju od 1 dc-znači kad još krvariš, uzimaš ju 14 dana i za to vrijeme će tvoja prava menga proći. Nakon toga uzimaš supresiju do 22 dc kad ideš na 1. uzv kontrolu, jel tako?

Ja ne znam kako je na Decapeptylu to sa supresijom, ali vjerujem da nema velike razlike-ja sam uzimala buserelin-Profact, subkutano kao što ćeš i ti i svaki puta nakon par dana uzimanja prokrvarila ponovo i krvarila za cijelo vrijeme te supresije pa čak i lagano prva dva dana kad sam krenula sa stimulacijom. To je kažu doktori normalno.
Između supresije i stimulacije se ne radi nikakva pauza, piše ti ako je postignuta supresija da krećeš sa stimulacijom. To nisu potoci krvi i možeš normalno na uzv i dok krvariš, nije to ništa neobično. Ti uopće ne moraš krvariti za vrijeme supresije, možda se to meni događalo jer sam bila na buserelinu, ne znam, ali tek toliko da ne misliš da si sad teško bolesna ako se to dogodi;)) (ja sam se bila uplašila 1. put kad mi se to dogodilo)

Za vrijeme stimulacije ćeš i dalje uz 3 Menopura dobivati i 1/2 Decapeptyla.

Nisi ti ništa krivo shvatila, ja sam ti to bila nejasno napisala.

Ni ja nisam iz Zagreba-meni je do ZG 120 km, znam ja kako je to. Za te razgovore možeš iskoristiti ona 2 dana godišnjeg kojeg imaš na raspolaganju u vrijeme kad ti to želiš samoih moraš najaviti 3 dana unaprijed, ali to vjerojatno znaš.

Želim ti svu sreću kad kreneš![/b]

Pcelica Mara
07.01.2007., 12:47
Šuška sretno!!! :love:
I da bude prvo pa muško, ili žensko, ili oboje, svejedno, samo da bude...

I da, ne znam kako je SD, ali na VV su pregledi za vrijeme trajanja M uobičajeni. I ja sam se prvi put zgrozila, ali nije to tako strašno. Nemoj se puno brinuti, iako znam kako je to kad prvi put ideš, 100000 pitanja. Obavezno otvori bolovanje (ima rvukovi pravo - sezona je gripe) i polako i smireno po svoje bebice.

TIGY
07.01.2007., 15:41
Sretno Šuškice !!! :heart:

Šuška
07.01.2007., 16:21
Cure, ne znam što bih bez vas, zlatne ste. :*

adriana
07.01.2007., 17:28
Šuška, 3 tjedna bolovanja?! :?
Ma tri-četiri godine!!! Prvu dok budeš trudna a ostale 2 -3 dok dječica ne mala ne narastu.
Sretno!

adriana
07.01.2007., 17:29
ispravak: ... dok dječica malo ne narastu!

ina33
07.01.2007., 19:40
Sretno!

Nena
16.01.2007., 08:29
Pošto je topic o bolovanju, evo i mene s pitanjem.

Nakon ET doktor mi je zakazao betu 12 dana od ET i do tada mirovanje i izričito rekao da posao ne dolazi u obzir zbog stressa. Uzimam 3 x 1 Utrogestan oralno, 3 x 1 Normabel, 1 x dnevno Andol 100 i navečer Crinone gel vaginalno. Pošto mi se od Utrogestana spava, a od Normabela sam "high" :lol: cijeli dan, naravno da nisam sposobna za posao. Jučer sam otišla otvoriti bolovanje i dobila 7 dana bolovanja, jer toliko ide na ovu dijagnozu, a slijedeći ponedjeljak moram ići na onu neku komisiju da mi produže... Malo sam ostala zbunjena, umjesto da stvarno provedem vrijeme ležerno doma, ja moram na komisiju koja će pogledati uputu mog doktora i onda mi valjda odobriti još nekoliko dana. Pa zar je to sada stvarno tako? Nisam bila na bolovanju jako dugo... Sestra kod mog doktora opće prakse me čak pitala jesam li uopće njihov pacijent pošto me žena i ne pozna...

Nisam bila dugo na forumu, pa molim pomoć. Ako mi netko može dati link na sličan topic.

P.S. Jutros sam već popila i Utrić i Normabel pa nisam baš za teško pretraživanje :)

fjora
16.01.2007., 09:21
ne znam zašto ti dr. odmah nije dala 3 tjedna, ali ako moraš na komisiju to može i netko drugi obaviti za tebe, želim ti puno sreće :love:

otta
16.01.2007., 09:44
meni je doc rekla da za to imam pravo 2 tjedna bolovanja , a ako treba više ide se na komisiju i da -može ti bilo tko odnijeti papire i oni ti produže bolovanje.Ja sam sve do aspiracije trčala na uzv , injekcije i od asp. na bolovanje do bete dva tjedna jer je asp.bila subota

Nena
16.01.2007., 10:11
Hvala na odgovorima... ovo je bila neka mlada doktorica i čak je zvala nekog da provjeri koliko bolovanja može dati za "ono za oplodnju"... Rekla mi je da uz povijest bolesti dokumente može bilo tko odnijeti na tu komisiju, makar me o tome informirala...

Tia
16.01.2007., 11:04
nena za dijagnozu:
"N98 Komplikacije povezane s umjetnom oplodnjom do 21 dan"
to ti je iz ovih NN (http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/0051.htm) milim da nije bilo nikakvih izmjena po tome.

Nena
16.01.2007., 11:14
Našla sam te narodne novine, ali meni je doktorica stavila šifru:
Z31, postupci u vezi s oplodnjom, do 7 dana

Koji su sad pa to postupci?

Tia
16.01.2007., 12:26
možda AIH? :?

rvukovi2
16.01.2007., 12:36
Kad ti stavi šifru komplikacije povezane s umjetnom (to je izraz iz pravilnika :P) oplodnjom N98 možeš biti na bolovanju do 21 dan.
Ja sam uvijek tako išla na bolovanje.

Mislim da se pravilnik nije mijenjao do te mjere da bi smanjili ova bolovanja.

Evo ti ovaj link no pogledaj ima li koji novi pravilnik u NN i izmjena oko IVF-a.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/0051.htm

rvukovi2
16.01.2007., 12:48
Sad tek vidim da je ti je i Tia to rekla :)

Nena
16.01.2007., 13:39
Hvala jos jednom svima...

Naravno pod šifrom N98 stoji do 21 dan. Zvala sam doktoricu i rekla joj da je očito pogriješila oko šifre bolesti, ali je ona uporna da oni imaju naputak blablabla i da je to ta šifra itd itd... i da ja nakon 7 dana mogu poslati muža s mojim dokumentima blabla. Ona i dalje uporno tvdi da je ono Z31 i ne da se krstiti kako bi se to reklo. Moram priznati da sam se sada još i uzrujala oko svega toga. Čak mi je dala i broj u HZZO da kao provjerim. Tamo su se isčuđavali da što pacijenti imaju njih zvati... I neka moja liječnica opće prakse to provjeri sa svojom komisijom koja zasijeda blabla... Sve u svemu, ako želim ostati tih 12 dana, tj. do bete moram i na tu famoznu komisiju, a onda ću ih bome pitati i za šifru.

Ne moram ni reći da čim završi ovo bolovanje, na ovaj ili onaj način, imam najozbiljniju namjeru promijeniti liječnika opće prakse, ovakav netko mi ne treba...

Stvar i je u tome što mi ona nije stavila komplikacije povezane s umjetnom (da tu groznu riječ upotrebljavaju), nego je stavila postupci vezani uz oplodnju. Postupci, tj. aspiracija i transfer su bili prošli tjedan i tada nisam tražila bolovanje... ali ona je uporna da je mirovanje nakon ET ide pod postupak vezan za oplodnju...

Pcelica Mara
16.01.2007., 13:56
Nena, mijenjaj tu doktoricu. I nipošto se ne daj iznervirat tim glupostima. Na kraju ispadne da mi stvarno neke stvari znamo bolje od doktora, posebno ovih koji nakon završenog faksa smatraju da više nikad ništa ne trebaju pročitat i naučit. Eto, mene je jučer moj dr. pitao zašto ja ne radim negdje u bolnici, u labu i sl. Nije mu loša ideja, sigurno je bolje nego u sustavu znanosti :P
I nadam se da će ubuduće tvoja šifra biti 0023 (valjda sam pogodila trudničku ;) ).

rvukovi2
16.01.2007., 14:18
Da ta doktorica ne bi ispala potpuna babaroga, samo da kažem da je lako moguće da oni imaju neki naputak od HZZO-a, moja se dokica opće prakse često žali da joj je muka kad vidi poštara sa žutom kovertom (u takvima joj dolaze ti famozni napuci) i da joj je već muka od toga da se više mora baviti kojekakvim propisima nego strukom.

Dobro bi bilo da pitaš komisiju kako bi oni to definirali-dođi im tamo s tim pravilnikom i anamnezom i objasni postupak jer često u komisiji budu specijalisti koji s IVF-om nemaju puno veze. Npr. kod mene je u komisiji za bolovanja pedijatar i specijalist za patologiju i sudsku medicinu i to obadvojica pred mirovinu i pitanje je koliko su upućeni uopće u elementarne pojmove iz MPO.

I da još dodam, uglavnom dr. B. na SD-u napiše-molim mirovanje i kontrola za 3 tjedna i onda ti doktorica mirne duše može napisati ove komplikacije.
Nećeš valjda na stresni posao nakon ovako skupog i kompliciranog postupka ići prije kontrole. Nikad ne znaš kako ćeš reagirati na neuspjeli postupak-često nakon njega dođe do obilnog krvarenja i bolova.

Nena
16.01.2007., 14:46
Raspitat ću se ja oko tih njihovih naputaka kod liječnika koje privatno znam, ali im nisam pacijent... Ali ne sada... Od sada obećavam da se neću dati uznemiravati oko toga i da ću tu betu nastojiti čim mirnije dočekati.
Ima dovoljno vremena i kasnije da oni upoznaju mene babarogu :mrgreen: , kada se skinem s Normabela i budem manje pomirljiva hehehehe.

Pčelice, rvukovi2, Tia - hvala :heart:

rvukovi2
16.01.2007., 14:49
Samo smireno, stvarno ti sad ne treba dodatno uzrujavanje.

Sretno!!!

malenaleo
16.01.2007., 17:33
Možda mi je promaklo, ali mene zanima da li se za to vrijeme bolovanja dobije puna plaća, mislim, da li se to tretira kao i komplikacije u trudnoći ili kako?

rvukovi2
16.01.2007., 17:39
Ne tretira se kao komplikacije u trudnoći, nego kao bolovanje radi bolesti pa ti onda plaća ovisi o tome kako je kod tebe ugovorena plaća za vrijeme bolovanja.

Ni na komplikacijama u trudnoći se ne dobije puna plaća, nego do maksimuma od 4250,00 bez obzira imala ti plaću 15.000,00 ili 100,00 kuna.

uporna
16.01.2007., 21:14
Dakle ja uvijek išla pod komplikacije u trudnoći i to iz jednostavnog razloga: Pa ja sam ta 2 tjedna trudnica dok beta ne pokaže suprotno :mrgreen: . I uredno nosila doznake na HZZO i dobivala od njih plaćeno za ta 2 tjedna ali maximum ti je do 4.250,00 kn (za cijeli mjesec).

manuela SPLIT
19.01.2007., 19:19
IVF PRIRODNI isto 3 tjedna bolovanja????? ili mozda ne?

....jel mi možete reći ćemu te vaginalete.. dobila sam utrogestan ----

i femaru.....??? svega čitam po netu o tome pa me malo strah...

:/

medo&cvrčak
26.02.2007., 15:11
Da li se na bolovanje moze ici samo ukoliko je IVf ili neki drugi postupak umjetne oplodnje u toku ili se moze i prilikom stimulacije ( klomifen) traziti od lijecnika bolovanje ?
Recimo, bila sam na klomifenu prosli mjesec i imala od 12 DC stalno bolove (jajnici, leđa) i dosta sam se loše osjećala a uz to sam radila. Sad mi je drugi ciklus na klomifenu i ne znam da li da odem na bolovanje ili ne, jer se bojim da ce mi biti isto tako.

talia7
26.02.2007., 15:25
Kakva je procedura kad se postupak radi na privatnoj klinici?

talia7
26.02.2007., 15:29
da i u inozemstvu... Mariborčanke??

Ibili
26.02.2007., 16:35
Ja sam za sad svoj prvi ICSI postupak u privatnoj klinici bila na bolovanju 8 radnih dana, od punkcije 3 dana, jer me je poprilično boljelo, do ET, kada sam mirovala 5 dana.
Po doznake sam otišla kod dr. opće prakse, tražila je samo da donesem povijest bolesti iz te klinike i dala mi je bolovanje bez problema. Jedino sam ju ja još molila da mi ne stavi šifre vezane uz MPO jer nisam htjela da na poslu odmah svi sve znaju.

luce st
26.02.2007., 19:25
Ja imam super dr. koja nikad nije radila probleme, pa tako ni za Mb ni za privatnu kliniku, ni za klomifen ni AIH ni IVF. Donijela bi joj papire da joj pokažem i to je bilo tgo. Par puta me čak nagovarala da dulje ostanem na bolovanju nego što sam ja htjela. Međutim, često dr. nezna ili ne pogleda šifru bolovanja (pa je tako meni za zadnji IVF pisala komplikacije u trudnoći jer je kao htjela izići u susret, a meni je to financijski bilo nepovoljnije) tako da sada pošaljem muža po doznake za bolovanje sa malom "post-it" na kojoj je šifra bolovanja. Ima par šifri koje se mogu koristiti:

N 97 ženska neplodnost do 14 dana
N 98 komplikacije vezane s potpomognutom oplodnjom do 21 dan
Z 31 postupci u vezi s oplodnjom do 7 dana

Ja sam za IVF koristila N98. Inače puno pričam tako da mi na poslu više manje svi znaju situaciju. Mislim da je to bitno, da se pomalo razbijaju tabui oko potpomognute oplodnje. Međutim, ja sam na neodređeno u državnoj firmi tako da imam taj luksuz, odnosno razumijem da onima koji rade u privatnika situacije nije baš tako sjajna.

imate više info već na forumu, ali za svaki slučaj, evo pravilnika:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/0051.htm

:love:

tiki_a
27.02.2007., 14:39
U dva sam postupka bila po nekoliko dana na bolovanju (zapravo GO) i u trećem nakon transfera tjedan dana bolovanja. Obzirom da se glavni i odgovorni na poslu mrštio jer me nema na poslu (kao trebala sam valjda najaviti bolovanje - "zar se to nije znalo?" :lol: ), ja sam glupača odlučila ovaj puta biti 2 dana doma no u međuvremenu opametila sam se i sad znam da ću nakon ET-a na tjedan dana odmora. Moja dr. bi mi dala i 2-3 tjedna. :)

rvukovi2
27.02.2007., 14:55
oko "najave" bolovanja vidim da tvoj šef nije puno pametniji od moje ravnateljice-ta koza isto očekuje da ljudi "najavljuju" bolovanje-ja sam ju jednom dobro oprala zbog te gluposti-mogu si dozvolit jer sam kao sindikalna zaštićena pa me je sljedeći puta pitala zamislite "koji su moji zdravstveni planovi :shock: "
Idiota ima posvuda :roll:

tiki_a
28.02.2007., 07:20
:lol:

tajan
28.02.2007., 09:03
Ja imam super dr. opće prakse tako da s bolovanjem nemam nikakvih problema. Doduše moja situacija je malo specifična, naime ja na posao putuje brodom pa mi nije bilo zgodno u 6 ujutro pikati se pred ljudima u brodu pa sam i prvih dana bila na bolovanju dok nisam pošla u Ljubljanu. tamo ostanem oko 2 sedmice, na bolovanju, naravno, a onda još dvije sedmice nakon transfera, mada sam sada pošla ranije na posao jer nisam imala živaca stajati doma i ne raditi ništa. A i moj šef zna o čemu se radi pa mi ne pravi probleme, a i nisam u privatnoj firmi.

ina33
28.02.2007., 09:19
Koji su ti "zdravstveni planovi" :lol: !!! Oh, Jesus, predobro :lol:! Iako, kod nas (u našem malome kolektiviću od Odjela) sve si dijelimo, takav imamo nekakav fer odnos, pa meni moja šefica što planira i gdje je i koje bolesti od dječice mora rješavat do u detalje - bila danas tu i tu, doktor rekao to i to, pa u čet moramo tamo i tamo itd.- a ja uvijek najavim svoj godišnji "MPO plan", a moja kolegica je već i najavila planove o svojoj budućoj trudnoću da se znamo izorganizirat. Doduše, mi smo se u firmi nekako na to navikli jer se u 11.-me mjesecu moramo izjasniti za godišnji u 7.-me iduće godine (velika korporacija). Moji starci iz Dalmacije više to ni ne razmatraju nego samo strpavaju u rubriku "ZG čuda" i zezaju u stilu "nego, a šta ti planiraš 15.2.2010, stavili bi peć' ribu pa kad ćete na ručak..." Off topic, znam.
Bolovanje - ja npr. nisam nikad uzimala više od 10 dana, najčešće max 5, ali to je bilo za MPO u mom gradu odn. u Deželi. Doduše, imala sam sreće i nisam nikad imala komplikacije (samo jednom jednu blagu HS) i zasad jednu operaciju, a nisam osobno believer u mirovanje nakon ET-a (to si tumačim rastezljivo, a meni paše da ne dumam doma je-nije, nego da odem na posao koji je uglavnom manje stresan nego da sam doma, i nema puno kretanja - admin sjedenje). Meni osobno više paše odmirovat nakon punkcije pa do ET-a jer tad imam najjače bolove pa si ostanem tih 3-5 dana doma. Doduše ja sam i na MPO klinikama di nema preporuke za baš mirovanje doma (odn. ja si to nakon ovoliko godina tako tumačim 8) - VV i MB). Ali, i to se razvija sa MPO stažom - prvo bolovanje sve kako doktor kaže, 2 tjedna, a poslije se to, što bi rekla sanja30 sa svojim iskustvom s preko 10 IVF-ova "racionalizira".

rvukovi2
28.02.2007., 09:45
ina ok je planirati godišnji, ja sam čak svima na poslu uvijek govorila, a naravno i ravnateljici kako idem u postupak da se može planirati zamjena jer mora biti zamjena na mojem mjestu.

i kod mene nema izbora hoću ili neću bolovanje-1. do posla u jednom smjeru imam 42 km i moram voziti auto preko brda, dolina i zavoja po svakakvom vremenu, ostajati ponekad i 12 sati na poslu ako mi se poklopi kakav aktiv i sastanak popodne jer mi se ne isplati vraćati doma, a drugo defektolog sam i radim s takvom populacijom djece da jednostavno moram otići na bolovanje ako želim izbjeći udarac u trbuh, trčanje i skakanje za djecom-tko god od defektologa radi u specijalnoj ustanovi reći će ti kako to izgleda.
najgora stvar od svega je što nas apsolutno sve u kolektivu ravnateljica mobira na najgnjusnije načine i što taj pritisak meni jednostavno ne treba kad sam u postupku i jedva čekam da si nađem posao na nekom drugom radnom mjestu na kojem ću u miru moći raditi ono što volim i za što sam se školovala.čekala sam da ostanem trudna i da rodim pa da se maknem konačno iz te horor kuće-nadam se da ću uspjeti to i ostvariti do kraja.

ina33
28.02.2007., 09:52
Držim ti palčeve za sve! I bjež' van čim prije.

neya
28.02.2007., 22:59
Ne mogu ne komentirati kako ste skromne s bolovanjima, od mene je "gora" jedino tajan. Ja svaki put budem barem 2 do 2 i pol tjedna na bolovanju. A već sam skupila i popriličan staž, 3 inseminacije i 2 IVF-a, ah da ne zaboravim, i poslije HSG-a sam bila tjedan dana doma. Nekako si mislim, ako imamo pravo do 21 dan zašto ne iskoristiti. Onda se barem naspavam (jer sam od onih na normabelima), pročitam neke knjige koje ne stignem, pogledam filmove... Već se pomalo lovim da jedva čekam idući postupak da bi se odmorila, a ne da bi ostala trudna (s obzirom da mi moja pozitivna beta sve više sliči na neki SF). Dr. opće prakse mi je o.k. ni ne traži da vidi moje papire od IVF-a, prije mi je pisala neke lažne šifre, ali sad piše prave. Moji na poslu ne znaju ništa, javim da imam gripu i to je to. Mada sam sada u fazi razmišljanja da kažem na poslu jer mi se više ne da muljati za kašnjenja zbog UZV-a, a postupci se zaredali... Ali, bojim se da ne bi ispalo kao kod rvukovi2, pa da me pitaju kad planiram bolovanje, ili npr. da ne bi pao prijedlog da ga odgodim zbog puno posla. Evo, baš sam danas odlučila "staviti karte na stol" na poslu i onda me ova tema malo pokolebala.

Pinky
04.01.2010., 21:48
podizem malo jer je jako bitna tema

sandric
06.01.2010., 00:23
Evo malo moje price. Koju planiram realizovati ako sve prodje ok, nadam se. Ja radim u privatnoj agenciji za racunovodstvo vec 12 god. na radnom mjestu sefa racunovodstva. Tempo je kao u kosnici konstantno od 7h-15h, nas 10 zaposlenih na 70m2 poslovnog prostora, stranke hirovite i nestrpljive i hoce da budu usluzeni bez cekanja, mi vec sisli s uma od zakonskih rokova. I sta reci. Kad bi se vratila u tu atmosferu i 21 dan nakon ET ja bi pala u nesvjest. Posle operacija zbog vanmatericnih ostajala sam 15 dana na bolovanju. Sad planiram u maju rascistiti svoj sto, razduziti pecate firmi i lagano krenuti ka Mariboru. Sefu sam nagovjestila odlazak ovim rjecima: U maju idem na vantjelesnu oplodnju i imam po povratku 21 dan redovnog bolovanja. Ako posle prvog uzv bude sve ok cucemo se za dalje. Planiraj da se moje odsustvo moze produziti u zavisnosti kako se budem osjecala. I nije puno komentarisao ali mu nije bilo ni pravo. I on je privatnik i gleda svoj interes ali sam i ja tako dobro svjesna svega kroz sta prolazim. Izricito zbog stresa planiram voditi racuna posle IVF-a. Malo leskarenje po kuci, neke dobre knjige za opustanje, posle podne lagana setnjica i tako u krug. A nadje se zamjena za sve nas. Posebno kod privatnika. Mislim da je nas cilj najbitniji od svega. Jedino u slucaju kad su finansije neophodne pa smo primorani da se vratimo na posao. Ja vjerujem da ce mi u tom periodu plata biti korigovana suprotno zakonu koji me stiti ali spremna sam "zavrnuti sve slavine" i pomoci psihicki sebi da sve to prebrodim.

vinalina
06.01.2010., 11:43
Rvukovi, kaj ti to opisuješ moju školu???
Jer nemogu vjerovati da postoji još takva oštrokonđa kao što je moja, pa to nije ljudski, u što su se to ljudi pretvorili.
Na meni je moja ravnateljica radila mobing prošlu godinu, kaj sam zaradila hrpu bakterija i HPV visokog rizika, pa sam prebacila ploču, otišla sam 2 tjedna na bolovanje, jer mi je dr vidio da sam psihički uništena, povadila krv odmah sljedeći dan i ove dane se odmarala (s tim da kad sam rekla da idem na bolovanje pitala me - je a kaj bum ja sad??? Kao da me briga). Došla sam u školu i radila tjedan dana, pa za vikend slomila ruku. E tu je poludila. Ali bila sam tjedan dana na bolovanju jer me bolila i guza i leđa i sve kak sam ruknula. I 5 tjedana sam radila s gipsom. I dođem ti ja jedan dan da pitam nešto vezano uz natjecanja, a mene tajnica pogleda i pita _ kaj opet ideš na bolovanje??? A ja sam rekla _ne, a kaj i da idem??? Bože dragi imamo pravo na to. Kud nam svi oduzimaju naše pravo, još ćamo i same sebe sabotirati??? E tu gdje možemo ćemo si uzeti prava za sebe koliko možemo i koliko nam treba, pa možda i još malo više. Meni je rekao dr opće prakse - koliko god budeš trebala, čovjek razumije problem - ako treba šaljem te na komisiju - i nemaju ti šta reći nego samo produžiti bolovanje.
Postoji puno žena koje su doživile i psihički rastroj radi zajedničkog nam problema, cure nemojte si to dozvolit, jer je to jaaako teško. I onda imate 2 problema.

pčelica2009
06.01.2010., 12:55
prije sam bila obzirna pa sam dolazila raditi dan nakon punkcije.Više mi ne pada na pamet.Nitko ti ne kaže ni hvala-samo svatko gleda sebe(osim mojih kolegica).Ja sam provjerila-zakonski se može koristiti po dan od godišnjeg uz prethodnu najavu-tako si ostavim za uzv pojedinačne dane.Kada treba ići na punkciju-krećem sa N98- i to go-komplikacije(21 dan -100% bolovanje).I tako do vađenja ß.Imala sam već problema i dobila sam napismeno iz HZZO da imam pravo na povrat novca za bolovanje-i uvijek mi sve isplate-još i povrat poreza na injekcije i postupak.Sve koristim što god mogu jer ionako država debelo uzima za svoje poreze i ostalo od naših plaća.

tigrical
07.01.2010., 08:39
Znam da nisam neki primjer, ali u 9 postupaka nisam bila niti jedan dan na bolovanju, ali zato jer je meni tako lakše. Folikulometrije odradim rano ujutro, na dan punkcije uzmem jedan dan GO, a nakon transfera opet par dana godišnjeg, spojim s vikendom i odmaram. Na poslu sjedim (administracija).

Okarina
08.01.2010., 22:04
Dok sam išla u postupke u Splitu preglede sam obavljala prije ili poslije posla, uzimala po par dana godišnjeg za punkciju i transfer. Prošli mjesec sam bila u Pragu pa sam uzela bolovanje, šifra N98, koristila tri tjedna. Doznake sam dostavila firmi, a nakon toga sam dobila doznake poštom (vjerojatno poslala doc.) od hzzo-a s naznakom da vratim u firmu i da ide na teret firme. Ovo pišem iz razloga jer sam mislila da ova šifra ide na teret hzzo-a. Kakva su vaša iskustva?

dani82
08.01.2010., 22:27
Ja također radim u prosvjeti, izgleda da je u svakoj školi sve isto... kako još uvijjek nemam posao za stalno (4. godine radim po zamjenama) lani sam radila s gnojnom anginom i temperaturom 38°C :roll:
... Sad u veljači ulazim u postupak i uopće ne znam što da radim, možda bi si i mogla nać zamjenu za 2 dana, za punkciju i transfer (koju naravno onda moram sama platit), ali ne znam što da radim nakon transfera, je li mi se pametno vratit na posao?

pčelica2009
09.01.2010., 09:25
Baš i ne -pogotovo što znaš da smo mi u prosvjeti puno više izložene bolestima i padu imuniteta zbog djece

šniki
09.01.2010., 10:38
Joooj curke mislim da je bolje uzeti bolovanje,naravno ako ste u mogućnosti, a po zakonu bi trebalo to tako biti( ali znam gdje živimo i kako to ide) Ovi periodi godine su kaos za nas prosvjetu i bolje je ne zekati se.....(pčelice kad nam kozice stignu bude veselo) a uostalom trube o nastavku one gripe, a to treba svakako izbjeći....

pčelica2009
09.01.2010., 15:48
da...kozice sve poharaju a najgore mi je bilo kad sam krenula u postupak-kad ono gnojni meningitis.Došli iz zavoda za javno zdravstvo i rekli da su trudnice u prvom tromjesječju u opasnosti jer može doći do malformacije ploda.Definitivno sm ZA bolovanje.

Mali Mimi
09.01.2010., 16:23
Ja također radim u prosvjeti, izgleda da je u svakoj školi sve isto... kako još uvijjek nemam posao za stalno (4. godine radim po zamjenama) lani sam radila s gnojnom anginom i temperaturom 38°C :roll:
... Sad u veljači ulazim u postupak i uopće ne znam što da radim, možda bi si i mogla nać zamjenu za 2 dana, za punkciju i transfer (koju naravno onda moram sama platit), ali ne znam što da radim nakon transfera, je li mi se pametno vratit na posao?

I ja sam u prosvjeti i isto mi je zeznuto biti svaki put na bolovanju sad sam zadnji put odlučila da ću raditi ali nisam ni došla do transfera, nažalost
A zašto sama moraš platiti zamjenu?

Mali Mimi
09.01.2010., 16:26
A znam i jednu trudnicu koja bi ubrzo trebala roditi i baš je nakon transfera dobila kozice (ne radi u prosvjeti), ali po ultrazvuku je sve uredu s bebom, a baš je bila izvan sebe od brige kad joj se to sve izdogađalo

dani82
10.01.2010., 10:12
Sama moram platit zamjenu jer ovi u tajništvu dižu frku ako otvaraš bolovanje na 1 ili 2 dana i uvijek traže kolegice da te mijenjaju.... a meni je već tako neugodno, jer su žene stvarno super i svaki put su mi izlazile u susret sada kada sam prikupljala nalaze i potvrde za postupak iako sam najmlađa u kolektivu i nisam čak tamo za stalno.... i onda je kod nas običaj kada nađeš nekog da te mijenja 1-2 jednostavno mu platiš i gotovo.

Međutim ovi vaši postovi su me potaknuli da zaboravim na školu i otvorim bolovanje, itako već 4 godine sve podređujem školi kako bi ušla u "njihovu" milost i dobila više posao za stalno, a ne da posao ponovno dobije neka koja je tek izašla s fakulteta ali ima dobro zaleđe :roll:
Što je najgore baš u 2. mjesecu, kada je meni postupak, će se vjerojatno odlučivati o jednom netom oslobođenom radnom mjestu koje bi po načelu pravednosti trebala dobit ja ali već se pojavila jedna mlada pretendantica.... tako da se ja već sad nerviram, a to za postupak nikako nije dobro.

pčelica2009
10.01.2010., 11:40
Ja sam zbog takvih "iz zaleđa" čekala punih 10 god na posao za stalno-i vjeruj mi dobila sam ga baš kada sam bila na bolovanju zbog postupka(prije toga sam javno obznanila da ću tužiti ustanovu ako zaposli bilo koga tko je došao poslije mene).

dani82
10.01.2010., 13:09
Mislim da je i kod mene došlo do toga da ću se morat zaprijetit jer ovo stvarno više nema smisla... mogu mislit kako je tebi bilo... i neke moje kolegice su toliko čekale.

maca2
10.01.2010., 13:15
Ja također radim u prosvjeti ( šta je ovo, koliko nas ima :shock: ) i svaki put prije kretanja u postupak kažem da me nema slijedeća 2-3 tjedna i da sam na bolovanju ( prošla 2 puta sam išla na bolovanje kad sam krenula na injekcije ili dan prije punkcije ), uopće me ne zanima kako će se snaći - nitko mi do sada nije radio probleme. Postupci su mi uvijek bili u najgore vrijeme za prosvjetu ( jedan u 6.mj a jedan u 9.mj )
Dapače svaki put mi zažele puno sreće i povratak na posao tek nakon godinu,dvije :mrgreen: !

Biene
10.01.2010., 14:53
dani 82, kada te nema 1-2 dana očito ne otvaraš bolovanje, već se radi o tzv. solidarnoj zamjeni, koja uopće nije solidarna ako je moraš platiti. Solidarna bi bila da ti kolegica uskoči 1-2 dana pa kad njoj bude trbalo ti mijenjaš nju.
Moj ti je savjet da tebi nema tko iz tajništva raditi probleme jer ideš 1-2 dana na bolovanje ( to ti se ovima u računovodstvu ne da računati u vezi plaće), da odeš na bolovanje i mirno ideš na kontrole i postupak.
Obavezno kontaktiraj pravnika svojeg sindikata (na to imaš pravo besplatno) i sredi si svoj status. Jedan mail ili telefonski poziv od strane sindikata i da vidiš samo kako će ravnatelj poštivati zakone.
Cure moje stavite sebe i svoju obitelj na prvo mjesto.
Sretno.

Ginger
10.01.2010., 15:49
Cure moje stavite sebe i svoju obitelj na prvo mjesto.

veliki potpis na ovo!

ja imam sreću pa imam super radnu okolinu i to mi jaaako puno znači
direktor mi je prvi rekao da idem na bolovanje (još kad sam prvi put kretala) u postupke, jer on nije siguran koliko će me moći poštediti s obzirom na prirodu posla
ovaj put nisam još odlučila hoću li biti doma ili ne
jer na poslu je naporno psihički, a doma oko mene i po meni skače 14-mjesečna haharica :)

pčelica2009
10.01.2010., 17:48
dani 82, kada te nema 1-2 dana očito ne otvaraš bolovanje, već se radi o tzv. solidarnoj zamjeni, koja uopće nije solidarna ako je moraš platiti. Solidarna bi bila da ti kolegica uskoči 1-2 dana pa kad njoj bude trbalo ti mijenjaš nju.
Moj ti je savjet da tebi nema tko iz tajništva raditi probleme jer ideš 1-2 dana na bolovanje ( to ti se ovima u računovodstvu ne da računati u vezi plaće), da odeš na bolovanje i mirno ideš na kontrole i postupak.
Obavezno kontaktiraj pravnika svojeg sindikata (na to imaš pravo besplatno) i sredi si svoj status. Jedan mail ili telefonski poziv od strane sindikata i da vidiš samo kako će ravnatelj poštivati zakone.
Cure moje stavite sebe i svoju obitelj na prvo mjesto.
Sretno.
Također imaš pravo na korištenje novog godišnjeg odmora.Znači po zakonu ako koristiš po jedan dan-samo ga upravi moraš najaviti 24h ranije.To je tvoje zakonsko pravo.Ne trebaš ti tražiti zamjenu.Samo ranije najavi da koristiš jedan dan od godišnjeg.

vinalina
11.01.2010., 11:50
E sad, ponudili su mi u jednoj školi zamjenu za tri tjedna.
A ja neznam, baš sad krećem u stimulirani postupak i zanima me vaše mišljenje - jednu srijedu bi trebala slobodno radi folikulometrije. I baš taj dan počinjem s Gonalima. Da li da prihvatim, ako da, da li da budem ptvorena ili da ih taj dan ujutro nazovem i kažem da mi je zlo?

vinalina
11.01.2010., 11:50
Mlim hitan odgovor :roll:

šniki
11.01.2010., 13:10
Ako je to samo zamjena na tri tjedna mislim da ti se tu ne isplati živcirati i sve podređivati tome.....bitno je da si što smirenija i da se ne trebaš još dodatno oko toga uzrujavati....mislim pošto već znaš da ideš u postupak....to je samo moje mišljenje koje ne mora biti nužno ispravno :* :*

Drago mi je da brojiš sitno do postupka

dani82
11.01.2010., 14:09
Ja na tvom mjestu također ne bi prihvatila zamjenu.

Mali Mimi
12.01.2010., 18:23
I ja sam na svoje stalno radno mjesto čekala 6 god radeći na zamjeni i isto sam se morala boriti rukama i nogama da ne upadne jedna preko veze koja je radila možda 1 god. ( i jednu god bila na porodiljnom), ma da je i upala pozvala bih inspekciju pa bi se lako ispostavilo tko je trebao upasti prije.
Uglavnom dobila sam posao a nije mi ni sad svejedno kad moram na bolovanje.
Dani slažem se s curama nemaš ti šta plaćati ikome da te mjenja, ja bih se isto obratila sindikalnoj povjerenici i stavila to načisto, nitko ti neće za to reći ni hvala a samo sebi radiš štetu.

dani82
13.01.2010., 17:39
Hvala cure na savjetima, tako sam nekako i odlučila napravit, kad budem išla na folikometrije ću zamolit kolegice da me mijenjaju 1. i eventualno 2. sat (one su ionako u rano jutro, zar ne??), a od punkcije do bete ću uzet bolovanje i gotovo....

Blekonja
13.01.2010., 17:56
na mom postupku uzela sam godišnji jer sam ga imala dosta i samo zadnja 3 dana tražila bolovanje, pošto mi je dr sama pisala doznake bez da sam išla u nje (zna cijelu situaciju, srele smo se na hodniku i rekla sam joj da čekam betu i koliko će mi otprilike trebati dana :mrgreen: ) i vidim sad na doznakama da mi je napisala šifru ipak ovu kraću Z31 nadam se da je to zato što sam bila samo tri dana na bolovanju, a da mi je trebalo od transfera do bete onih 15 dana valjda bi mi dala koju dužu :roll: ovo ja već planiram za sljedeći put da se znam postavit :lol: iako mi je dr. super stvarno barem do sada bila, sve pohvale za nju :love:

Mali Mimi
13.01.2010., 19:26
Hvala cure na savjetima, tako sam nekako i odlučila napravit, kad budem išla na folikometrije ću zamolit kolegice da me mijenjaju 1. i eventualno 2. sat (one su ionako u rano jutro, zar ne??), a od punkcije do bete ću uzet bolovanje i gotovo....

Jesu da ali ne ide uvijek sve tako brzo ja sam nekad čekala i po 2 sata a počnu negdje oko 8 sa folik. ( bar je tako bilo prije) pa onda još izračunaj koliko će ti trebati da se vratiš na posao, ja sam se tako totalno nervirala i brinula hoću li stići kad sam rekla i onda sam si lijepo uzela bolovanje pa sam bila na miru

tlatincica
02.05.2010., 21:09
Dižem temu:
zanima me odlazite li na bolovanje/ godišnji prije punkcije i jeste li na bolovanju do bete?
Naime, radim fizički nezahtjevan posao i u prethodnom (neuspješnom) postupku došla sam do zaključka da bi mi bilo bolje da sam zadnji tjedan bolovanja, kad sam se sama doma dosađivala i preispitivala svaki simptom jel li je ili nije, provela na poslu i da sam taj tjedan bolovanja iskoristila prije postupka da se smirim, sredim i rasterećena krenem u postupak. Nažalost, jako si teško mogu dozvoliti da me 3 tjedna nema na poslu pa pokušavam iskombinirati najbolje što mogu iz onoga što imam.

dani82
02.05.2010., 21:29
tlatincice potpuno te razumijem... ja sam prošli postupak bila doma 2 tjedna - od punkcij.... mislila sam biti doma i do bete, ali mi je to bilo previše predaleko a i doma sam već ludila.
Ovaj postupak planiram uzet bolovanje od punkcije pa tjedan dana i to je to.

Marnie
02.05.2010., 22:42
ja uzmem bolovanje samo na dan punkcije, a ako imam samo 1 folikul i rano mi obave punkciju, čak niti tada. Od transfera uzmem 1 tjedan. Na svom prvom IVF-u sam bila 2 tjedan na bolovanju i mislila sam da ću svisnuti od iščekivanja. Ja također radim posao gdje sjedim, ali zna biti stresan, tako da prvi tjedan (kada bi trebalo biti ugnježđavanje itd.) volim ostati doma. Osim toga moja dr. opće prakse me gnjavi i daje mi samo 1 tjedan za IVF postupak, a za 2. tjedan bolovanja moram ići na komisiju.

AnneMary
03.05.2010., 14:00
evo i ja planiram na bolovanje od transfera, mislila sam do bete kao i s prvom trudnoćom, ali sam zaboravil akoje se šifre koriste, tj. po kojoj osnovi jer za IVF je predviđeno samo 7 dana bolovanja, kako opravdat drugih 7 dana.

tlatincica
03.05.2010., 15:55
Ja sam imala N97 -Ženska neplodnost do 14 dana.

Ginger
03.05.2010., 19:54
evo i ja planiram na bolovanje od transfera, mislila sam do bete kao i s prvom trudnoćom, ali sam zaboravil akoje se šifre koriste, tj. po kojoj osnovi jer za IVF je predviđeno samo 7 dana bolovanja, kako opravdat drugih 7 dana.
N 97 ženska neplodnost do 14 dana
N 98 komplikacije vezane s potpomognutom oplodnjom do 21 dan - ja sam uvijek išla po toj šifri
Z 31 postupci u vezi s oplodnjom do 7 dana

AnneMary
03.05.2010., 23:05
hvala curke to ide s menom kod doktora.

Jim
17.05.2010., 11:08
Curke meni je dr.rekao da nije potrebno strogo mirovanje nakon transfera, na sam dan ET odležati a ostalo se vratiti uobičajenim aktivnostima ali samo lagano i bez naprezanja i stresa. Kažu da mirovanje ne povećava mogućnost začeća, dapače strogo mirovanje se ni ne preporuča.

loks
17.05.2010., 14:09
meni zadnji put gin nije htjela napisat onu potvrdu tako da bolovanje nisam mogla dobiti, čak niti na dan punkcije (12 folikula - 9 js) i možete si zamisliti kako bi super skoncentirano i predano taj dan radila. tako da sam godišnji koristila i mogu vam reći da u tom trenu nisam imala izbora pa sam prihvatila, ali više nema šanse. nije mi to ok jer ako imam pravo na bolovanje želim to pravo. promijenila sam gin pa se nadam da će za ovaj postupak biti ok i da ću moć koristit bolovanje. ne iz razloga da mirujem i ne mičem se, nego jednostavno da budem opuštena, smirena, bez razmišljanja i planiranja svakodnevnice. jer nije nam svaki dan isti, ponekad nas iznerviraju i ražaloste i najgluplje stvari, postupci i riječi koje ne možeš izbijeći ukoliko si u poslu i điru, a te dane želim se poštediti svega toga i prepustiti i želim biti mažena i pažena, jer ja to zaslužujem....

tlatincica
17.05.2010., 14:15
Ma kod kojeg si to ginekologa bila? Neću se razbacivat s pridjevima o takvim liječnicima... :-x
I da, ja to zaslužujem!
Ne mislim ja ležat po cijele dane- ne mogu sve i da hoću- ali drugo je kad si doma a drugo kad si na poslu.
Ja sam odlučila da ću nakon transfera 7 dana mirovati (knjige, tv, šetnjice...) a onda se vraćam na posao, sa stavom "bolje mi se ne obraćaj ako nemaš samo lijepe vijesti" :mrgreen:

andiko
17.05.2010., 18:39
Baš i ne -pogotovo što znaš da smo mi u prosvjeti puno više izložene bolestima i padu imuniteta zbog djece

Ja ne bih išla na bolovanje svaki put nakon trensfera... Trudnoća da...kad se zna da je dugoročno, pa ljudi mogu naći zamjenu...

Moj primjer-
Meni se mali bio razbolio taman na dan transfera....MOrala sam bit s njim doma. Roto virus. Proljev, povraćanje....slabost. Ma katastrofa. I ta dva tjedna smo nas dva bolesni bili doma. Ja trudna i sve super....! A mislila nema šanse... Nije jedno povezano s drugim... Valjda..

crvenkapica77
20.05.2010., 10:31
e da vas pitam jeli koja od vas tj. vm isao na bolovanje zbog ivf......
ja ne radim.....ali bi trebali ja i mm vec oko 7dc za zg i tamo cemo biti do transfera.. ( ca 10dana)...zanima me jel moze mm uzeti bolovanje i koju sifru da mu upisu.....vec smo i natuknuli jednom prilikom dr. opce praxe i on je rekao da mm ima pravo uzeti bolovanje sad samo ne znam sta treba pisati i traze li oni kakav papir od dr. mpo....

jelena30
20.05.2010., 20:20
Ja sam oba put dobila bolovanje bez problema ali od doktorice opće prakse pod šifrom N98 do 20 dana, samo me je tražila da joj na kraju
donesem nalaz da se vidi da smo bili u postupku zbog kontrola koje ona ima

crvenkapica77
20.05.2010., 21:34
ok ja ne pitam zbog sebe ja ne radim........pitam ima li moj muz pravo na bolovanje?

tlatincica
20.05.2010., 21:35
Ne bih se kladila, ali mislim da ne. Nije on u postupku, ti si. Nek počne gledati za godišnji.

jelena30
21.05.2010., 21:27
možda može dobiti bolovanje samo za dan punkcije ali mislim da mu je to bez veze, već je bolje uzeti slobodan dan tako radi MM naravno ako ima razumnog šefa.
Od ZG sam udaljena 250km tako da u vrijeme postupka sam u ZG a MM dođe samo kad je punkcija

andreja
21.05.2010., 22:26
ok ja ne pitam zbog sebe ja ne radim........pitam ima li moj muz pravo na bolovanje?
ima i TM pravo na bolovanje,ali samo za dan punkcije,tj.njemu se piše šifra za spermiogram...tak je barem MM dobil od dr.opće prakse.

crvenkapica77
22.05.2010., 20:54
meni je dr. jednom rekao da moze dobit e sad cemo i vidjeti....

loks
01.06.2010., 08:27
ciaos cure, mene zanima jedna stvar, please pomagajte! planiram sad na slijedećem postupku ići na bolovanje. vidila sam gore koje su šifre i šta znače pa me sad zanima da li koja od tih šifri dozvoljava bolovanje od 100% dnevnice, odnosno da ne gubim i da mi ne umanjuju na plaći kao na uobičajenom bolovanju?

kiara79
01.06.2010., 10:21
ciaos cure, mene zanima jedna stvar, please pomagajte! planiram sad na slijedećem postupku ići na bolovanje. vidila sam gore koje su šifre i šta znače pa me sad zanima da li koja od tih šifri dozvoljava bolovanje od 100% dnevnice, odnosno da ne gubim i da mi ne umanjuju na plaći kao na uobičajenom bolovanju?
loks...možeš uzeti bolovanje i da ti dr.opće prakse piše šifru bolovanja GO što su komplikacije i na to dobivaš maximum4250 kn za bolovanje,a kad ti piše AO onda je to obično bolovanje i kao takvo se i računa...
e sad ti vidi da li se tebi više isplati biti na običnom bolovanju ili na komplikacijama,dakle to vidiš po visini svoje plaće...
ja sam trenutno na bolovanju šifra N 98 i uzela sam AO,jer imam veću plaću pa bi od komplikacija manje dobila...

Gabi25
01.06.2010., 10:47
meni moja doktorica nije htjela (zapravo je rekla da ne smije) napisati komplikacije nego obično bolovanje ova gore šifra
mislim da ovisi i o doktoru

kiara79
01.06.2010., 10:50
meni prvo htio staviti komplikacije,ali sam molila da bude obično bolovanje.
da Gabi imaš pravo,ovisi puno i o dr.

loks
01.06.2010., 13:35
hvala kiara i gabi, puno ste mi pomogle!

Sumskovoce
01.06.2010., 13:53
Loks visina plaće u privatnim firmama ovisi od Pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora. Mislim da ti radiš u državnoj ustanovi, pa su pravila sigurno drukčija.
Ja sam odlučila radit od doma prvi tjedan nakon transfera, i to pola radnog vremena. Drugi tjedan ću vjerojatno radit normalno da mi brže prođu dani...

Jim
01.06.2010., 14:24
Ja sam točno onako kako preporučuju ... 3-5 dana nakon transfera mirovanje a dalje lagani povratak svakodnevnim aktivnostima bez naprezanja...i nije uspjelo.
Iskreno mislim da uspjeh ivf-a ne ovisi o mirovanju, ali mislim da se treba čuvati od naprezanja, stresa ... samo lagano !

delfin
05.07.2010., 16:44
Curke, kako vi rješavate izostanke s posla za vrijeme postupaka? Ovdje čitam da imamo pravo na bolovanje, a ja sam nedavno pitala svoju gin i rekla mi je da nemam pravo na bolovanje za vrijeme postupka! Imam takav posao da je godišnji moguće koristiti isključivo ljeti tako da ta opcija za mene nije opcija. Sad sam na godišnjem, ali naravno klinike se ljeti zatvaraju.

kiara79
05.07.2010., 16:57
delfin draga...to su GLUPOSTI !!! naravno da imaš pravo na bolovanje!!!
to što je tvojem gin.teško napisati malu pov. bolesti kao prijedlog dr.opće prakse da otvori bolovanje zove se lijenost ili čisti bezobrazluk...
kad ideš na folikulometrije traži bolo0vanje na Z31,a nakon postupka iskombiniraj N 97...imaš pravo koristiti bolovanje i ja ne bi izašla iz ordinacije dok to pravo ne bi iskoristila...
budi uporna,dosadna i ne daj se istjerati..
pozzzz..

delfin
05.07.2010., 17:34
kiara79, hvala! Bit ću uporna! Već mi je dosta te m oje ginekologice...

tlatincica
05.07.2010., 17:56
http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/18_01.pdf

delfin
05.07.2010., 18:41
tlatincice draga, hvala ti. Isprintat ću ovo i nabit joj na nos. Očito ću opet morat mijenjat ginekologa, samo se bojim da ni kod nekog drugog neću dobiti bolji tretman. Nažalost,imam iskustva...

crvenkapica77
05.07.2010., 22:57
delfin, imas potpuno pravo na bolovanje, pa mm je dobio cak bolovanje za ivf .....

ježić
22.09.2011., 23:06
Podižem malo...

Spremam se na 1. IVF, u ponedjeljak prva folikulometrija 8 dc.
Radim u školi, i to dva radna mjesta, najavila sam jednoj i drugoj ravnateljici da sam u postupku i da me neće biti neko vrijeme. Inače sam mislila ostati barem 5-7 dana nakon transfera doma. Nije da se bojim da će mi se neko od djece zaletjeti u trbuh ili nešto slično, ali čisto se želim malo lišiti živciranja i stresa.
E sad, zanima me zapravo vrijeme do punkcije i transfera. Do sad sam u ove 4 inseminacije uzela sve skupa 1 dana bolovanja, a sve ostalo sam odrađivala ili su organizirali nekakve zamjene. Meni je problem što ne mogu računati da ću s folikulometrija stizati na vrijeme na posao i ne znam na koliko ukupno folikulometrija uopće trebam računati. Glupo mi je da se stalno grčim oko toga hoću li stići na nastavu ili ne, tko će me mijenjati ili što ću odrađivati. Jel mi je pametnije odmah otvoriti bolovanje i za to ili nekako stisnut zube i izgurati? Prosvjetarke...? Ostali...? Kako ste vi to rješavali?

sildad
23.09.2011., 00:14
Teško je to točno reći, ali čini mi se prosjek 2 do 3 folikulometrije do punkcije. Nekad punkcija bude 10. ili 11.dc, pa onda stigneš na samo jednu, eventualno dvije. Gdje si u postupku, privatno ili u Petrovoj? Ne znam da li se oni tebi mogu prilagoditi, to će bolje znat cure koje su tamo. U svakom slučaju sretno.

Inesz
23.09.2011., 05:38
Drage cre, imate pravo biti na bolovanju. Kopiram Pravilnik iz Narodnih novina. (radi toga su velika slova):-) Ako imate potrebu biti na bolovanju, ako tako osjećate, ne idite iz ordinacije dok vam obiteljski liječnik ne otvori bolvanje. Nisam sigurna da li vaš primarni ginekolog treba dati preporuku obiteljskom da otvori bolovanje kao što je u slučaju komplikacija u trudnoći.
Evo pravilnika:
PRAVILNIK
O ROKOVIMA NAJDULJEG TRAJANJA BOLOVANJA OVISNO O VRSTI BOLESTI
(»Narodne novine« br. 94/01, 88/02 i 149/02)
ROKOVI DO KOJIH MOŽE TRAJATI PRIVREMENA NESPOSOBNOST ZA RAD ZBOG BOLESTI, OZLJEDE ILI DRUGIH OKOLNOSTI KOJE UTVRĐUJE IZABRANI DOKTOR MEDICINE PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PREMA MEĐUNARODNOJ KLASIFIKACIJI BOLESTI I SRODNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA
– 10. REVIZIJA

N97 Ženska neplodnost do 14 dana

N98 Komplikacije povezane s umjetnom oplodnjom do 21 dan

Mali Mimi
23.09.2011., 06:16
Podižem malo...

Spremam se na 1. IVF, u ponedjeljak prva folikulometrija 8 dc.
Radim u školi, i to dva radna mjesta, najavila sam jednoj i drugoj ravnateljici da sam u postupku i da me neće biti neko vrijeme. Inače sam mislila ostati barem 5-7 dana nakon transfera doma. Nije da se bojim da će mi se neko od djece zaletjeti u trbuh ili nešto slično, ali čisto se želim malo lišiti živciranja i stresa.
E sad, zanima me zapravo vrijeme do punkcije i transfera. Do sad sam u ove 4 inseminacije uzela sve skupa 1 dana bolovanja, a sve ostalo sam odrađivala ili su organizirali nekakve zamjene. Meni je problem što ne mogu računati da ću s folikulometrija stizati na vrijeme na posao i ne znam na koliko ukupno folikulometrija uopće trebam računati. Glupo mi je da se stalno grčim oko toga hoću li stići na nastavu ili ne, tko će me mijenjati ili što ću odrađivati. Jel mi je pametnije odmah otvoriti bolovanje i za to ili nekako stisnut zube i izgurati? Prosvjetarke...? Ostali...? Kako ste vi to rješavali?

Ja sam do sad otvarala bolovanje za folik. upravo radi tog nestizanja u smjenu ali mislim da ću odsad za folikulometrije ako baš vidim da ću dosta kasniti samo taj dan uzeti bo a ostalo neću i još ću samo punkciju i transfer, poslije isto namjeravam raditi jer mi se dosta nabere onda bolovanja- zadnji put do bete sve skupa mjesec dana. Tako da to dosta osjetim na plaći i trebaju dužu zamjenu a kod mene ova situacija već traje godinama

Darkica
23.09.2011., 08:49
Podižem malo...

Spremam se na 1. IVF, u ponedjeljak prva folikulometrija 8 dc.
Radim u školi, i to dva radna mjesta, najavila sam jednoj i drugoj ravnateljici da sam u postupku i da me neće biti neko vrijeme. Inače sam mislila ostati barem 5-7 dana nakon transfera doma. Nije da se bojim da će mi se neko od djece zaletjeti u trbuh ili nešto slično, ali čisto se želim malo lišiti živciranja i stresa.
E sad, zanima me zapravo vrijeme do punkcije i transfera. Do sad sam u ove 4 inseminacije uzela sve skupa 1 dana bolovanja, a sve ostalo sam odrađivala ili su organizirali nekakve zamjene. Meni je problem što ne mogu računati da ću s folikulometrija stizati na vrijeme na posao i ne znam na koliko ukupno folikulometrija uopće trebam računati. Glupo mi je da se stalno grčim oko toga hoću li stići na nastavu ili ne, tko će me mijenjati ili što ću odrađivati. Jel mi je pametnije odmah otvoriti bolovanje i za to ili nekako stisnut zube i izgurati? Prosvjetarke...? Ostali...? Kako ste vi to rješavali?

Ja nisam otvarala bolovanje zbog folikulometrija, jer sam na njih stizala. Inače, ja sam išla privatno dr. Lučingeru i uglavnom sam bila naručena između 13 i 14 sati. Uzmi još u obzir da nisam iz Zagreba...a stizala sam bez beda. Rijetko bi se dogodilo da dr ne može tada već ranije, tada bih otišla ranije iz škole, a koelgice bi me kolegijalno mijenjale (ja djeci sve kažem što se radi, zadam im zadatke i to je to). Ali, uvijek bih uzela bolovanje od punkcije do bete, jer sam željela mirovati, a onda pak laganini...a u školi to ne možeš...ja još i putujem na posao, a i vremenski uvjeti nisu isti kao u mom mjestu stanovanje. A i kada dođe sezona gripe i inih bolesti, djeca su tome podlođna, a tebi niej najpametnije štogod pokupiti. To mi je bolovanje otvarala dr Opce prakse s oznakom N98, jer bih tako imala pravo na 21 dan bolovanje (to se nadovezujem na Inesz).
Ipak, sve u svemu, ti najbolje znaš što tebi najbolje odgivara. Sretno!

Gabi25
23.09.2011., 08:59
Samo da kažem svoje gledište- apsolutno se slažem da treba uzeti bolovanje i ne se stresirati na poslu ALI kada postaneš maratonac (kao što kaže ina), pa si već bio na 4-5 postupaka, recimo na 3 godišnje, onda je to sve skupa 60 dana bolovanja, puna 2 mjeseca, koje će rijetko tko tolerirati. Kad netko uspije iz prve ili druge to se neće odraziti na njegov posao ali u ovom slučaju ja konkretno sam već postala pravi kemičar- točno znam kad što mogu iskemijati, pa to bude malo kašnjenje na posao ujutro, pa odrađivanje poslije, pa za punkciju godišnji i odmah drugi dan na posao, pa od transfera ostanem tjedan-dva na godišnjem. Bolovanja sam u cijeloj svojoj priči koristila tjedan dana. Jer ne mogu si dozvoliti da ostanem bez posla- jer cijela ova priča i puno košta...
Možda ne razmišljam kako treba ali stavljam se u poziciju svog poslodavca- što će mi radnik koji je godišnje 2 mjeseca na bolovanju koje ja moram platiti. Zvuči jako grubo ali nažalost danas je to tako:-(

Charlie
23.09.2011., 09:22
Potpisujem Gabi i još bih dodala da se to isto može odnositi i na prirodnjake koji mogu ići svaki mjesec...tko bi tolerirao toliko bolovanja. Ja uzmem samo nekoliko dana nakon transfera za stimulirani, a za prirodnjak niti to (btw trudnoću sam ostvarila kad sam ostala doma samo dan transfera i još jedan, znači kod mene nije smetalo).

Naravno da sve ovisi o vrsti posla, jeste li iz Zg, čak i o klinici, o psihičkom stanju...i želim vam svima da nikad ne postanete maratonci pa da ne morate ni znati kemijati s nekorištenjem bolovanja!

ježić
23.09.2011., 14:21
Ja sam u postupku u Petrovoj, tako da ne mogu računati da se meni tamo bilo tko prilagođava. S obzirom da mi je prvi IVF zbilja ne znam što mogu očekivati. Do sad su na poslu uvijek bili tolerantni na ova mala kašnjenja, tu i tam koja sitna zamjena, zato sam i iskoristila samo jedan dan bolovanja za 4 inseminacije. Kužim i ove maratonske priče, naravno da nije zgodno ako si stalno na bolovanju. Ruku na srce, meni je zapravo najdraže kad ja odradim svoje, inače stalno imam osjećaj da sam u nekom zaostatku, neovisno o tome tko me je mijenjao. Inače nisam sklona nekom virozama da se bojim da ću što pokupiti. Jedino što mi je ove godine raspored bitno drugačiji pa će mi biti puno teže stizati na posao za dane folikulometrija. A mislim si, ako za to ne uzmem bolovanje, onda me netko mora solidarno mijenjati, a to mi je neugodno stalno nekog žicati, da radi badava umjesto mene. Ah, u ponedjeljak ću valjda biti pametnija nakon pregleda, pa ću onda odlučiti.
Hvala svima na odgovorima.

Kaae
23.09.2011., 17:10
Meni su nekako osjecaji podijeljeni izmedju - joj i ja bih tako, dok s druge strane razumijem i stranu poslodavca, a i vjerojatnu neopravdanost svih silnih bolovanja koje se kod nas propisuju.

Mislim, bila sam i na jednoj i na drugoj strani i stvarno mi se cini da je zlatna sredina negdje, jel, u sredini. Iako jos uvijek naginjem nasem hrvatskom sustavu, a ovaj ovdje me prestrasno frustrira.

U kratkim crtama - ovdje nema bolovanja zbog postupaka, osim ako se stvarno dogodi nesto opasno po zivot (vise trudnice nego potencijalne bebe). S obzirom da IVF sam po sebi nije opasan po zivot, gotovo nitko ne ostaje doma, osim ako se sve skupa moze isplanirati dovoljno tocno da zena moze na, recimo, redovan placeni godisnji.

S druge strane, ni lijecnici (kazem tako jer zenu u trudnoci prate ili reproduktivci, ili obicni ginekolozi, ponekad specijalisti, a najcesce, zapravo, opca praksa) ne propisuju bolovanja za cuvanje trudnoce, utrogestane, nista. Iznimni slucajevi dobivaju tretman koji kod nas u pravilu ide u paketu s prvim plusom na testu.

Ne znam koliko je to dobro ili nije. Vjerojatno je, s obzirom da se djeca radjaju u pravilu bez problema. :/

Richy
27.09.2011., 22:19
Srdačan pozdrav svima...evo i ja sam se našla u ovoj temi, jer naime čeka me postupak MPO na Vuk Vrhovcu, a radi se o tome da nisam iz Zagreba, ovisna sam o prijevozu, a uz sve to ...i ja radim u školi, ali na mjestu voditelja računovodstva, pa možete i zamisliti da mi uopće nije lako uskladiti sve poslovne i privatne obveze, a da pri tome budem mirna i spokojna i spremna na postupak!Uza sve to, moram još reći da imam stalan posao i da radim nepunih godinu dana...pa sada kada sam neki dan čula od svog doktora da ćemo trebati MPO, svijet mi se srušio u trenu....to je bio šok,iz toga razloga još sam rekla da trebam vremena da save to sjedne na svoje mjesto i da sve to skupa uskladim na najbolji mogući način, a da nitko previše ne trpi zbog toga..Tek dva puta sam bila na VV, te dane sam koristila kao godišnji odmor...ali brine me kad uđem u postupak, i kada budem svaki drugi-treći dan morala biti gore, nije to samo tako lako doći kad nisi iz ZG,...pa sam rezmišljala kako dobiti te dane slobodno i obaviti to u nekom miru i spokoju???kako vi to riješavate??Što je najbolje napraviti moje školarke???

linalena
28.09.2011., 07:59
Ja sam profesorica u jednoj zg gimnaziji i uvijek pokušavam bar dio postupka ugurati pod neke ferje jer ja ne mogu uzeti ni dana g.o dok traje nastava a više nemožemo uzeti ni slobodan dan jer se onda zamjene kolegama ne plate. Tako da mi preostaju privatni dogovori, ja sada tebi pa kada mi treba vratiš.
Tebi je u računovodstvu vjerojatno problem početkom mjeseca kada se rade plaće, da li imaš još kog zaposlenika preko kojega bi ti mogla posao odraditi od doma recimo. Naravno imaš pravo na bolovanje , razgovaraj sa svojom soc.ginicom i općom praksom. Probaj nažicati da ti za folikulometrije da eventualno 1 dan bolovanja. Ili se za te dane dogovori da ćeš ostati dulje u školi, recimo od 8-15 da dođeš poslije folikulometrije pa ostaneš i do 5.

Uglavnom sretno

Franka 35
28.09.2011., 08:10
Nažalost, još je teže kad radiš kod privatnika, i jedinu zamjenu možeš naći za par dana ljeti za g.o. - trudnoća je tema koja se ne smije niti spomenuti...Radiš i sa temperaturom 38,5, jer drugih opcija nema a stambeni kredit mjesečno dolazi na naplatu još 20 godina i 1 plaća je nedovoljna za izgurati mjesec...A druge opcije se niti ne naziru... :-(

Richy
28.09.2011., 14:21
ma grozno je kako god okreneš...ja sam uvijek govorila da je u nekim stvarima, što se posla tiče jako teško biti žena...jer kada nisi udana, tražiš posao...poslodavac smatra da ćeš se brzo udati...ne valja...kada se udaš i nemaš djecu....aha,bit će trudna...ne valja...Kad su ti djeca velika, opet ne valja jer imaš dosta godina i tako u nedogled...Znam da prije svega čovjek mora gledati na sebe i svoje potrebe, ali isto tako znam da nije lakodanas naći posao, i kao i ja dobiti dobar posao i to za stalno...i onda odmah izbivati i slično...ali razmišljam da ipak više nemam što ni čekati, imam 32 godine i sada mi je stvarno vrijeme brinuti se o svojoj budućnosti...Još uvijek ne znam kako će se sve to odvijati i poklapati, ali nekako će morati biti...i ja sam radila prije u privatnim firmama i znam da je tamo situacija još puno,puno gora...u nekima se čak i potpisivalo na papiru da garantiraš da nećeš biti trudna, jer u protivnom gubiš posao!!Živa istina...jadno i tužno!

Smarta
12.10.2011., 14:12
pozdrav svima,
htjela bih podjeliti svoje iskustvo s vama. Bila sam na postupku IVFa 04.2011 i tada sam bila na bolovanju preko mjesec dana (nažalost spontani). Kako je prva šifra bolovanja bila N98, a druga održavanje moji poslodavci su vrlo jednostavno isčitali o čemu se radi.
Nakon toga sam se vratila na posao i tada je započelo doslovno maltretiranje. Primjer- imala sam bronhitis nedavno, nisam htjela na bolovanje nego samo otići izvaditi krv, javila sam u firmu da ću kasniti pola sata- sat, a dobila odgovor da ne mogu izostati ni minute ukoliko im ne proslijedim svu dokumentaciju liječnika. Tražili su me da im dam na uvid kompletnu lječničku dokumentaciju uključujući uputnicu i povijest bolesti. To prepucavanje je trajalo cijeli dan, ja ni ne znam koliko su me puta pitali što mi je i zašto im neču pokazati uputnice i lječničku dokumentaciju. Naravno nisam im donjela ni uputnicu ni povijest bolesti......
Odmah po postupku u (4om mjesecu) su raspisali natječaj za moje radno mjesto i evo ja sam dobila kolegicu prije nepunih mjesec dana. Gotovo sam sigurna da ću dobiti otkaz čim se ona malo uhoda u posao. Ja se nadam da ću do tada biti doma s trbuhom jer imam novi termin za IVF 11.2011
Ovaj puta ću uzeti bolovanje od prve folikulometrije upravo zbog tog maltretiranja mojih nadređenih.

ježić
12.10.2011., 14:17
Strašno!!! Jel ima poslodavac uopće ovlasti tražiti tako nešto?
Gdje radiš? Kakav ti ugovor imaš, na neodređeno ili određeno vrijeme?

dea84
12.10.2011., 14:46
Bitno je da li si na određeno ili neodređeno?
Mislim ima svega po firmama ali ovo stvarno nije moralno

Smarta
12.10.2011., 14:50
naravno da nemaju pravo, ali ja radim u privatnoj firmi gdje su mi nadređeni vlasnica firme i njezin sin. Imam ugovor na neodređeno i baš zbog toga mislim da su prvo zaposlili nekoga na moje mjesto, a onda će jednostavno meni dati otkaz (jer kad bi meni dali otkaz ne mogu zaposliti nikoga na moje radno mjesto 6 mjeseci, po nekom zakonu.....). Tako je bilo i sa kolegicom koja je prošle godine dobila otkaz- točno godinu dana prije nego su njoj dali otkaz zaposlili su osobu u "njen tim" ili na njeno radno mjesto.........
koma

dea84
12.10.2011., 17:11
Što se tiče otkaza na nedređeno moraju ispuniti jako puno uvjeta. Možda najbolje da proučiš zakon o radu. Znam privatna firma sve ima druga pravila. Ali mnogo toga se radi i u velikim firmama i onda kad netko zaprijeti odvjetnikom stvari se brzo mjenjaju u tvoju korist. Nisam sigurna trebala bi malo pogledat zakon ali da bi se osobi na neodređeno dao otkaz firma ako nema dovoljno opravdan razlog da si nešto zeznula može dat otkaz ako firma je u stečaju jer po zakonu (ako se nije mjenjalo) firma prvo treba omogućit radniku prekvalifikaciju za neko drugo radno mjesto ukoliko se tvoje ukida. U firmi ne smije biti otvoreno niti jedno radno mjesto na koje bi se ti s stručnom spremom mogla zaposlit.Tek kada nema druge mogućnosti osobi se daje otkaz al oda firma proglasuje stečaj (to naravno sve govorim za osobe na neodređeno). No ako ste mala privatna firma nažalost oni mogu izmislit dovoljno opravdan razlog za momentalnim otkazor jer ako managment se sastoji samo od vlasnika firme oni mogu sve. Nadam se da ima od nas netko tko je pravnik za radno pravo da mi bolje pomogne.Ili se savjetuj s nekim. Jedino što znam sigurno da nemoj pristajat na sporazumni raskid jer onda ti sve pada u vodu i nemaš pravo prijave na burzu.

Smarta
12.10.2011., 19:17
dea84, puno ti hvala na savijetima. Većinu toga sam naučila na primjeru kolegice koja je dobila otkaz prošle godine. Kod nas u firmi je luda kuća, zadnja dva otkaza su bila izvanredni otkazi, večina ljudi koja je otišla iz firme je na sudu sa vlasnicima ili radnici tuže njih ili vlasnici tuže radnike. Koma......
Ja se samo nadam da će ovaj postupak uspjeti i da ću se riješiti te patologije na poslu. Imam sreće što imam super soc gin i piše mi bolovanje bez problema.

dea84
13.10.2011., 08:16
Želim ti svu sreću....

ježić
13.10.2011., 10:24
Smarta, ovo kod privatnika zna uvijek biti gadno. Nemam ti što drugo reći, nego poželjeti da ostaneš trudna prije nego što na poslu bilo što poduzmu, a trudnoj ti valjda neće dati otkaz! Sretno!

thinkpink
13.10.2011., 13:55
cure ne zavaravajte se da vam privatnik u lijepoj našoj neće napraviti ama baš sve u svoju korist. nažalost, sve sam iskusila na svojoj koži, nakon 14 godina staža. sretno svima!

linalena
13.10.2011., 16:31
ja radim u školi i ajd manje više nemam problema, osim komentara pa i drito u lice, da nije u redu da djeca svako malo imaju drugog profesora.

No danas sam se iznenadila: s obzirom da sam odmah nakon stimuliranog postupka u 9mj sada u 10om u postupku s odmrznutim stanicama moram na komisiju HZZOa jer između bolovanja nije prošlo više od 30 dana, prošlo ih je 29, točno jedan dan fali.

Richy
14.10.2011., 23:02
Čula sam da tek nakon transfera se dobije neko otpusno pismo u kojem piše da j potrebno mirovanje, te na toj osnovi se može od liječnika tražiti bolovanje...ali mene zanima da li je ikako izvodivo tražiti bolovanje u periodu kada u tijeku postupka više puta tjedno moraš biti tamo, te skroz do kraja, znači od folikometrije do transfera...to je otprilike koliko dana ukupno??Ali, ima li osnove po nečemu dobiti bolovanje u tom periodu??I da li se bolovanje treba dogovoriti sa svojim doktorom ginekologom ili doktorom opće prakse??

anđeo sa neba
15.10.2011., 01:49
Doktor opće prakse daje bolovanje na preporuku ginekologa. Evo, ja sam na bolovanju od 16.08. i nisam imala nikakvih problema. Radim u školi pa je to lakše s poslodavcem, ali ni s liječnicima nikakvih problema. Krenula sam sa šifrom N97 zbog folikulometrije, a čim mi je test pokazao + ginekologica me poslala na komplikacije. Pod šifrom N97 piše do 14 dana ali moj doktor kaže neka se ja ne živciram oko toga što piše pa sam od 16.8. do 8.9. bila na toj šifri, nakon toga komplikacije, a sada na žalost nova šifra pošto sam završila na kiretaži...
Želim samo reći ako imate dobru ginekologicu i dobrog liječnika opće prakse izaći će vam u susret koliko mogu. Ja sam mislila ići raditi nakon transfera ali mi je ginekologica savjetovala da ostanem na bolovanju.

Richy
15.10.2011., 21:11
anđeo sa neba...hval ti na ovom iscrpnom objašnjenju!:-) baš danas sam bila kod svog ginekologa i pitala ga da li mi on može napraviti bolovanje kada budem trebala ili ne?on je rekao da se moram dogovoriti sa svojim doktorom opće prakse oko toga....a odmah sam ga potom još pitala da li mogu dobiti putni nalog za Zagreb, pa je rekao da nažalost ne mogu, da bi mi mogao dati jedino za Osijek, jer je najbliže, a za Zagreb ne, nula bodova!!To je katastrofa...ovi naši zakoni i pravilnici u ovoj državi me jednostavno ostavljaju bez teksta!

martuška
30.10.2011., 17:41
bok svima!Čitam što pišete i pokušavam smisliti što ću ja napraviti.Radim u vrtiću i ne mogu ići raditi nakon 7 dana kako preporuća dr.,jer je posao stresan u svakom pogledu i napor nije moguće izbjeći.početkom 9mj.sam bila na bolovanju više od 14 dana i eto me sad nakon drugogIVF-a opet,14radnih dana,a budući se u dane bolovanja računaju i subote,nedjelje,bit će i više.Ako ne uspije i ako budem išla još,nemam pojma šta ću,prisiljena sam bit na bolovanju,nadam se da će imati razumijevanja.Molim ih da imaju i bit ću im zahvalna.Vratit im to mogu jedino tako da kad budem radila dam sve od sebe.

nataša
15.11.2011., 14:43
Sama moram platit zamjenu jer ovi u tajništvu dižu frku ako otvaraš bolovanje na 1 ili 2 dana i uvijek traže kolegice da te mijenjaju.... a meni je već tako neugodno, jer su žene stvarno super i svaki put su mi izlazile u susret sada kada sam prikupljala nalaze i potvrde za postupak iako sam najmlađa u kolektivu i nisam čak tamo za stalno.... i onda je kod nas običaj kada nađeš nekog da te mijenja 1-2 jednostavno mu platiš i gotovo.

Međutim ovi vaši postovi su me potaknuli da zaboravim na školu i otvorim bolovanje, itako već 4 godine sve podređujem školi kako bi ušla u "njihovu" milost i dobila više posao za stalno, a ne da posao ponovno dobije neka koja je tek izašla s fakulteta ali ima dobro zaleđe :roll:
Što je najgore baš u 2. mjesecu, kada je meni postupak, će se vjerojatno odlučivati o jednom netom oslobođenom radnom mjestu koje bi po načelu pravednosti trebala dobit ja ali već se pojavila jedna mlada pretendantica.... tako da se ja već sad nerviram, a to za postupak nikako nije dobro.
ja radim u školi i tajnica sam i veću glupost od ove nisam čula!!!!ne mislim šta si ti rekla, već ono što se događa!!! svako ima pravo na zamjenu, na školi je da osigura svakom radniku ako može zamjenu koja je stručna, ako je duže, može i sa biroa,dakle stručna zamjena, postoji do 10 dana, do 60 i svakako, dakle nekog vanjskog ili zamjenu od već zaposlenih učitelja koji me će to biti uredno plaćeno!! a ako nema nikoga ko bi uskočio, uvijek je tu stručna služba koja uskače i kojoj je to , ako je u njihovo radno vrijeme, to redovan radn. ako ne, onda se i njima može platiti, u čemu je problem dakle s prosvjetom?
nikad kod nas nije bilo problema i niko nikad nije morao sam sebi tražit zamjenu, osim ako mu je to bolje odgovorala financijski!

ruža82
16.11.2011., 09:37
Evo samo da napišem svoje iskustvo. ovo je bio moj prvi IVF, sve inseminacije - 4(5) sam odradila, tih par dana kad sam trebala slobodno sam uzela godišnji. sad moj prvi ivf, kao koristim bolovanje, ali zapravo godišnji nisam koristila skoro ništa, pa će to biti to. radim kod privatnika, u dućanu, sama u smjeni i nisam imala hrabrosti biti par dana doma i riskirati. neg sam otišla na bolovanje.
ali htjela sam reči, hvala bogu na forumu, da se imamo gdje informirati. dođem ja kod svojeg doktora da mi otvori bolovanje, znači komplikacije u vezi s mpo i on kaže da nezna što mora napisati, da kako sad to, da to on nije nikad radil...
ja sam si doma pripremila koju šifru treba upisati i da ja to nisam znala neznam kako bi se bili dogovorili. ostala sam bez komentara.

nina70
18.11.2011., 18:29
U mom slučaju su i gin. i dr opće prakse genijalni i, hvala bogu, stručni, ali šta mi vrijedi kad radim kod privatnika.....ujedno potpisujem ThinkPink

geceta
19.11.2011., 14:13
Pozz curke, pogotovo prosvjetarke :-)
kao prvo zavidim onima koje rade na jednom mjestu. Ja sam na 3: vrtic i skole; + putovanje do mjesta rada. Nitko jos od nadredenih ne zna za nasu situaciju ali ocito ce uskoro morati jer od sutra krecem s gonalima. Za vrtic sam si vec pripremila zamjenu tak da mislim da mi nece ravnatelj nista reci ali sto cu sa skolama di sam zamjena na odredeno? iskreno, nemam pojma i ne znam sto da radim. Vjerujem da mi ginicka i dr ne bi radile probleme ali htjela bih zadrzati barem nesto od poslova. Otkad bih opce trebala uzeti bolovanje? na fm mislim da cu cak i stizati ali sto dalje...

kockica1
21.11.2011., 17:04
molim vas cure za pomoc,ja sam dobila bolovanje na sifru N98(komplikacije u mpo trudnoci) neke cure pisu da su odmah s tom sifrom pod hzzo isle,a meni moja dr.neda pod hzzo vec pod poslodavca.
ona kaze da ja nemam pravo. pa molim vas ako tko zna da mi odgovori

Darkica
21.11.2011., 17:11
molim vas cure za pomoc,ja sam dobila bolovanje na sifru N98(komplikacije u mpo trudnoci) neke cure pisu da su odmah s tom sifrom pod hzzo isle,a meni moja dr.neda pod hzzo vec pod poslodavca.
ona kaze da ja nemam pravo. pa molim vas ako tko zna da mi odgovori

Ja sam za prva dva postupka imala šifru N98, znači bolovanje do 21 dana i nije nikada išlo na teret HZZO-a već isključivo moga poslodavca. Nikada i nije bilo spomena da ide na teret HZZO. Sada jesam na teret HZZO-a, ali sada sam i na drugoj šifri, to jest komplikacijama u trudnoći.

Darkica
21.11.2011., 17:14
Pozz curke, pogotovo prosvjetarke :-)
kao prvo zavidim onima koje rade na jednom mjestu. Ja sam na 3: vrtic i skole; + putovanje do mjesta rada. Nitko jos od nadredenih ne zna za nasu situaciju ali ocito ce uskoro morati jer od sutra krecem s gonalima. Za vrtic sam si vec pripremila zamjenu tak da mislim da mi nece ravnatelj nista reci ali sto cu sa skolama di sam zamjena na odredeno? iskreno, nemam pojma i ne znam sto da radim. Vjerujem da mi ginicka i dr ne bi radile probleme ali htjela bih zadrzati barem nesto od poslova. Otkad bih opce trebala uzeti bolovanje? na fm mislim da cu cak i stizati ali sto dalje...

Ne znam što ti reći bduući da si zamjena na određeno...Ja sam uvijek imala zamjenu, ali ta je zamjena ostajala do moga povratka. E sada, najvećim je dijelom, smatram, stvar poslodavca jer poslodavac je taj koji odlučuje isplati li mu se imati zamjenu za stalno zaposlenu djelatnicu za koju mora tražiti zamjenu...onda mu je jednostavnije naći drugu zamjenu. Nažalost, mislim da u praksi to zaista tako i funkcionira. Nisam 100% sigurna, naravno, pa ti se možda javi netko tko je i sam imao takvu situaciju. U svakom slučaju, ja ti želim sve najbolje i u postupku...i u zadržavanju posla...Sretno!

geceta
22.11.2011., 10:49
sutra cu razgovarati s njom pa vidjeti, nadam se da cu ipak uspjeti nesto iskombinirati, da bas ne ostanemo na jednoj placi. mislila sam samo izmedu punkcije i transfera mirovati a onda laganijim tempom raditi, posao je 3 ulice dalje i nije svaki dan pa zato. neki su za strogo mirovanje, neki ne, ja sam pak skroz zbunjena

Darkica
22.11.2011., 14:51
Meni je transfer uvijek bio dva dana nakon punkcije i dr mi je svaki put rekao mirovanje prva 4, eventualno 5 dana, a zatim sve normalno, ali izbjegavati išta teško i naporno. Svejedno, ja sam uvijek bila na bolovanju od punkcije do bete...ali ja na radim tri ulice dalje...već punooo dalje, pa ti nisam mjerilo...Nadam se da sam makar malo pomogla:-)

geceta
30.01.2012., 10:45
samo da javim i svoje iskustvo s nadredenima. Razgovarala sam sa svojom ravnateljicom gdje radim honorarno i gdje sam dosta toga morala zbog postupka trajno napustiti, napomenula da je ovo privatno i da molim diskreciju da bih saznala kako je doticna mj dana kasnije na sluzbenom sastanku imala posebnu tocku reda moja MPO i svima sve ispricala. Zena od svojih 6otak i 2 djece, puna razumijevanja jelda? e da smo u Americi, sad bih joj postenu tuzbu navalila na vrat

thinkpink
30.01.2012., 11:30
užasno mi je teško čitati kako se poslodavci odnose prema ženama koje su u MPO vodama, nažalost ja ne znam niti jedan dobar i sretan slučaj, svi su završili ili istekom ugovora ili otkazima.....žalosno i nepravedno.
ja osobno ne bih nikome preporučila da kaže istinu već da se ako ikako može izvuče na neku drugu dijagnozu.
to je ipak samo moje iskustvo....nadam se da nisu sva takva.

geceta
30.01.2012., 12:34
Da sada idem govoriti joj, rekla bih da ne mogu vise ali tada mi je doslo nenadano da si moram u roku 3 dana naci zamjenu ( sto sam i ucinila ), uhodati ju ( i to sam ucinila ) i razgovarati sa seficom da se necu na taj dio posla vratiti. Istodobno sam na stalnom poslu ( gdje sam doduse zamjena na odredeno ) rekla sefici i ona je pokazala savrseno razumijevanje i jos me pokusala ohrabriti, ponudila se uvijek za razgovore jer da zna koliko covjek mora tu psihicki biti jak, nikome do sada nije rekla i svako malo pita ima li sto novo. Muzev sef je pokazao savrseno razumijevanje, kad god treba, on moze ne doc na posao i uzet go i to bez najave ( jos ni na jedan pregled nisam isla sama ) , i isto pita stalno za nas.
Eto, ovime sam bila jako razocarana i sokirana, nadam se da ce se prorijediti takve situacije kod nas.

legal alien
30.01.2012., 19:09
svakakvih "ljudi" ima. mislim da svatko mora sam procjeniti reci poslodavcu ili ne. ja sam osobno samo jednom isla na bolovanje onaj prvi pokusaj kad si uvjeren da je i zadnji. i naravno rekla sam o cemu se radi. vidili bi po sifri svejedno. od tada skupljam godisnji i prekovremene za postupke i nastojim ne ici kad znam da ima puno posla i da ce biti frka. doduse to vise radi kolega a manje radi poslodavca. znaju svi s cim se borimo i dobra su podrska. kako mi vrijeme odmice mislim da cu sve manje biti obzirna. ono tipa, ne mogu sad, sad je sezona i sl. nije da ne bi li moj bioloski big ben otkucava i nije ga briga za moju okolinu.

treba naci neki balans i dobro procjeniti. ne ugroziti posao i karijeru previse ali opet ne na ustrb istoga propustiti sansu za bebicom.

marincezg
31.01.2012., 19:19
Čula sam da tek nakon transfera se dobije neko otpusno pismo u kojem piše da j potrebno mirovanje, te na toj osnovi se može od liječnika tražiti bolovanje...ali mene zanima da li je ikako izvodivo tražiti bolovanje u periodu kada u tijeku postupka više puta tjedno moraš biti tamo, te skroz do kraja, znači od folikometrije do transfera...to je otprilike koliko dana ukupno??Ali, ima li osnove po nečemu dobiti bolovanje u tom periodu??I da li se bolovanje treba dogovoriti sa svojim doktorom ginekologom ili doktorom opće prakse??

evo ja sam dobila bolovanje za vrijeme postupka jednom 3 tj. jednom 2 tj. a kad sam bila na klomifenima onda sam bila na bolov. od vadjenja js
to ti sve zavisi od tvog dr. opce prakse jer on ti otvara bolovanje
sretno

Rominka
02.02.2012., 19:45
kod mene na poslu je katastrofa, radim fizički na temperaturnim režimima od -10 pa do 20, i psihiči se dosta iscrpim, i još uz to putujem 100 km dnevno.krajem mjeseca trebam krenuti sa pikanjem, i želim biti sigurna mogu li odmah otvoriti bolovanje i na koliko dugo? s obzirom da idem u prag, hoće li mi moći produžiti bolovanje do čekanja bete? i može li moj muž otvoriti bolovanje tih sedam dana praga?

kiara79
02.02.2012., 20:39
rominka možeš otvoriti bolovanje(a s obzirom na posao koji radiš i poželjno je da ga otvoriš)..
dr.opće prakse ti otvori na šifru N98 to ti je bolovanje u trajanju do 21 dan,dovoljno ti je do bete-ako neće biti dovoljno ideš na komisiju i oni ti produže koliko treba..
ima i tvoj muž pravo na bolovanje,ako se ne varam po dijagnozi N46-to moram još provjeriti..
sretno!!

Rominka
03.02.2012., 12:28
kiara hvala ti puno :)

Rominka
07.02.2012., 15:25
danas mi je sestra od mog ginekologa rekla da imam pravo na bolovanje, ali tek nakon transfera!!! da se ne ponavljam, ljuta sam i razočarana, moram si isprintati zakon i s time otići k njima, jer će mi izgleda raditi probleme. još nisam čula da nekom nisu htjeli otvoriti bolovanje prije. počinjem s pikanjem 25 ili 26.2., ali nisam namjeravala prije 1.3. otvarati bolovanje, već kad krenem na folikulometriju, s obziromda putujemo za prag, moram biti spremna svaki dan za put. i uopće ne vidim problem da mi se 1.3. otvori bolovanje, a 5 vjerojatno putujemo za prag?! da li sigurno imam pravo otvoriti prije postupka bolovanje? uf....kako mrzim tu administraciju...

Sela
07.02.2012., 15:49
Rominka nisu svi lijecnici isti.Pokusaj kod svoje dr opce prakse,ipak je ona ta koja otvara bolovanje ako zeli i bez preporuke
ginekologa.Koliko sam shvatila,lijecit ces se u Pragu.Jel preko HZZO?Imas odobrenje?Tutnes taj papir dr pod nos,tamo pise da
HZZo priznaje i cak placa troskove tvog putovanja(doduse retro) tako da ne bi trebao biti problem otvoriti bolovanje sa
datumom putovanja.Reci dr da putujes 1.3. ili kad vec zelis,naravno bolje sto kasnije kako bi nakon transfera mogla po potrebi
biti sto vise kod kuce.

Rominka
07.02.2012., 16:09
sve ide na naš trošak, HZZO nas je odbio jer idemo na IVF. znam puno njih kojima je je bolovanje odobreno sa prvim danom stimulacije, i baš mi zato nije jasno kako si mogu dozvoliti tumačiti kako njima paše.moja dr. opće prakse je genijalna i već me upozorila na ginekologa i da oni jako teško daju bolovanje posebice nama koji putujemo vani i na svoj trošak. između redova, čini mi se da njih valjda netko propituje, ali i tome nismo mi krivi već postojeći zakon....ma zlo mi je više od te borbe s administracijom, pored svega.

Vrci
30.06.2012., 10:53
Curke, malo dižem temu za info...

Meni bi negdje oko četvrtka trebala biti punkcija. Na poslu su me već oslobodili svih stvari, jer moraju planirati kako će biti bez mene, pa da ne ostavim repove. Mislila sam da će punkcija biti ut-srijedu, pa sam planirala doći u ponedjeljak, odraditi što treba. I eventualno uzeti utorak go, a onda na bolovanje od punkcije.
E sad, kako se punkcija pomiče, meni i ljudima na poslu je bzvz da sam tamo, a praktički mi ništa novo i zahtjevno ne mogu dati jer odlazim, ja bih zatražila bolovanje za tih par dana prije punkcije.
Da li je to izvedivo? U postupku sam kod dr. L, nisam ga još ništa oko toga pitala, budem u pon. Mislite da bi mi radili probleme radi bolovanja 2-3 dana prije punkcije.

Inače sam pcos, imam dosta folikula i baš mi već bude teško sjediti, osjećam jajnik...

kitty
30.06.2012., 12:16
ja sam sad u zadnjem postupku bila na bolovanju od 2 dana prije punkcije do 5 dana nakon transfera, nakon toga sam išla normalno raditi. mislim da ti nitko ne bi trebao raditi probleme ako odeš na bolovanje prije punkcije.

Vrci
30.06.2012., 12:38
Znam da ima sifri sa po 7, 14 ili 21 danom. Sto ako dobijem onu za 14 dana, a to mi nije dovoljno? jel mogu onda jos produziti na istu sifru?

kitty
30.06.2012., 13:59
pa traži odmah da ti otvori na tu od 21 dan, mislim da je to N98. uostalom, može se šifra i promijeniti u toku korištenja bolovanja.

Vrci
30.06.2012., 14:04
Ma ne znam dal bude me htjela slušati koju šifru da stavi. Znamo naše doktore jel...

thx :)

Bubimitka81
30.06.2012., 15:50
Ja sam bila na bolovanju skoro od prvog dana stimulacije jer sam putovala skoro svaki dan Osk-Zgb.
Moja dr. opće prakse mi je odmah bez pitanja otvorila 21 dan bolovanja.. Čak nije ni tražila nikakav papir, ali sam joj svejedno donijela onaj ambulantni list od dr. Lučingera naknadno, više reda radi...
Čini mi se da to dosta ovisi koliko će ti dr. opće prakse izaći u susret.. Moj socijalni ginekolog nije imao veze sa mojim bolovanjem..
Hvala do neba mojoj dr. :-)

Vrci
30.06.2012., 16:49
Moja socijalna je rekla da mi sve vezano uz trudnoću mora prvo ginićka pisati, pa ću imati dulji put :)

Mislim da na onom listu ne piše kad smo krenuli u postupak, pa ću pitati Lučija u pon što s time. Moram samo vidjeti jel ginićka ili op određuje broj dana...

Bubimitka81
30.06.2012., 18:10
Ja sam ga pitala da mi nesto da napismeno radi bolovanja, samo je napisao na onal list MOLIM MIROVANJE i to je sve..
Ali ja sam svoju dr opce prakse zvala telefonom jos iz zgb negdje 3., 4. Dan ciklusa kad sam skuzila da cu biti svaki dan kod Lucija, da ju pitam za bolovanje.. Rekla je odmah da neka problema, samo sam par dana kasnije otisla po doznake..
Ma prebaci se ti kod moje dr. :-)

Vrci
30.06.2012., 18:26
Ma ne bude ni moja radila problema, sad su mi svi dr jaako ljubazni kad sam otišla na mpo (prije sam valjda bila luda i umišljala da imamo problema). Ali hoću unaprijed znati svoja prava, da se postavim tako

Ja bih onda tražila na N98, 21 dan...
A mm može dobiti bolovanje od opće prakse za dan punkcije, koliko sam sad našla?

Bubimitka81
02.07.2012., 15:22
Uf, svaki put se iznerviram.. Jednostavno ne moze biti sve kako treba.. Kod mene konkretno, super muz, doktori ali na poslu blago receno katastrofa, psihijatrija.. Sad vec krece i negodovanje zbog mojih bolovanja, kao da sam si sama kriva.. Sad ne mogu ni na planirani godisnji jer je kolegica uzela moj termin, ja zavrsila na kiretazi i vracam se na posao..
Mislim, ne krivim kolegicu, ali uz sva sr... ode i dugo ocekivani godisnji pa pa..
Sorry na off topic, morala sam se izjadati... :-(

Vrci
02.07.2012., 18:20
Evo meni L dao preporuku mirovanja, sutra idem do ginićke, prekosutra do opće prakse :yes:

Bubimitka, moji na poslu su za sad totalno oduševljeni, danas me ispratili kao da sam već trudna. Teško je meni njima objasniti da prvi puta rijetko uspije, i da nisam još trudna. Bit će mi koma ako ne uspije vratiti se...

A ne možeš nekako još dobiti bolovanje?

amyx
02.07.2012., 20:05
Vrci imaš šifru Z31 koja ti je 7 dana i vodi se kao postupci oko potpomognute oplodnje, a nakon toga uzmeš N97 koja ti je 14 dana i vodi se kao ženska neplodnost, a N 98 ti je 21 dan i vodi se kao komplikacije oko potpomognute oplodnje.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/304639.html

Vrci
02.07.2012., 20:30
Znam za njih, hvala :) Nadam se da mogu odmah dobiti N 98, da se ne moram poslije gnjaviti s produljivanjima.

Dr je samo napisao da sam u postupku i da moli mirovanje

Bubimitka81
02.07.2012., 20:35
Vrci a da odes direktno kod dr opce prakse? Tako sam ja, cisto da ne setas jos i do ginekologa... Vidjet ce dr da ti je ginekolog pisao mirovanje...

amyx
02.07.2012., 21:07
Ako dobiješ odmah N98 super...meni je MPO specijalist i ginekologica napisali mirovanje, ali dr opče prakse mi je otvarala ovako pod raznim šiframa...

Vrci
02.07.2012., 21:51
Ma već sam jednom bila kod opće prakse i rekla da se za sve vezano uz trudnoću i takve stvari javim prvo svojoj ginekologici. Sumnjam da se u međuvremenu predomislila. Možda ju gnjave za bolovanja, ne znam

Bubimitka81
02.07.2012., 22:49
Ma već sam jednom bila kod opće prakse i rekla da se za sve vezano uz trudnoću i takve stvari javim prvo svojoj ginekologici. Sumnjam da se u međuvremenu predomislila. Možda ju gnjave za bolovanja, ne znam

Vrci sve je moguće, često oni imaju kontrole bolovanja, moja je imala taj dan kad sam došla otvoriti komplikacije nakon pozitivne bete...
Ma nije ni važno, odi onda prvo kod ginića, ja sam samo mislila da te mogu poštediti šetnje po ovim vrućinama pa da ne moraš još i kod njega...
Sretno draga i da beta bude pozitivna i sve naj naj i ne zamaraj se sa bolovanjem sada, imaš većih briga.. A bolovanje ćeš svakako dobiti, bez obzira kojim putem... Eto ja sam baš izgleda imala sreće sa svojom općepraksićkom...

Vrci
02.07.2012., 23:05
Ma nije mi daleko, ginićka mi je u gradu 5 min autom, a opća praksa u mom mjestu, 10ak min pješke max (ili minuta autom :) )

Ja uvijek nađem nešto čime ću se zamarati pa ono :lol:
Glavno da idemo unaprijed.

Vrci
03.07.2012., 14:01
Evo dobila preporuku ginićke za bolovanje na N97, od četvrtka (kao od planiranog dana punkcije, iako bude ona u petak)

Malo je teška s bolovanjima radi kontrola, ne znam što bude ako zatrudnim. Ako želim biti doma na mirovanju (komplikacijama) jel može ona meni odbiti pisati bolovanje? (imam stresan posao+štitnjača koja na stres reagira...)

Bubimitka81
03.07.2012., 14:06
Može Vrci, samo treba preporuku ginekologa za mirovanje.. Tako sam ja dobila komplikacije.. Ali, moja dr. opće p. dijeli bolovanje šakom i kapom.. :-)
Sad sam bila kod nje, divna žena, baš joj hvala.. :-D
Žao mi je da se moraš još i s time zamarati...

p.s. ja sam nakon pozitivne bete zvala ginića da ga pitam kako to ide sa bolovanjem (bio je petak), rekao je "nacrtaj se tu u ponedjeljak da ja to vidim prvo.." I ja odem u ponedjeljak, on vidi na uzv gv i da mi trudničku knjižicu i napiše unutra mirovanje.. S tim sam otišla kod svoje dr. i otvorila je komplikacije bez problema.. Mislim da mora tako, ako ginić napiše da treba..
Uglavnom, za postupak mi nije ništa tražila (ja svejedno odnijela), a za komplikacije je tražila....

Bubimitka81
03.07.2012., 14:09
Ma ne bude ni moja radila problema, sad su mi svi dr jaako ljubazni kad sam otišla na mpo (prije sam valjda bila luda i umišljala da imamo problema). Ali hoću unaprijed znati svoja prava, da se postavim tako

Ja bih onda tražila na N98, 21 dan...
A mm može dobiti bolovanje od opće prakse za dan punkcije, koliko sam sad našla?

Mora dobiti i muž,, kako ćeš bez njega :-)
Moj je dobio od svoje opće prakse bez problema.. Prvi put mu je iskemijala par dana, ali drugi put samo taj jedan dan za punkciju, baš zbog kontrola...
Sretno :-D

Vrci
03.07.2012., 14:33
Koliko si ti sad uspjela dobiti bolovanja?

Ma znam da će sigurno i ginićka nešto iskemijati ako zatrudnim, ali moram vidjeti što ću s ovim bolovanjem - na papir je napisala da ide od četvrtka "do procjene operatora" (mislim riječ :lol: ). To je 14 dana maksimum na tu šifru, a ja do tada neću još vaditi betu...Znači morat ću ići produljiti?

Mislim da će mi opća praksa biti ok, ali ginićka mi je očito sva po pravilima :-x

Bubimitka81
03.07.2012., 17:31
Ma nema veze, bitno da dobiješ a dobit ćeš svakako.. Ili 7 po 7 dana tj. 14, ili odjednom 21 dan... Svejedno...

Ja sam sad zbog kiretaže dobila 14 dana, to mi pripada..
Iako bi mi moja dr. dala i više da sam tražila...
Kiretaža je bila 21.06., a ona mi je taj mjesec sve zaključila pod komplikacije, a ovo za kiretažu je otvorila sa 01.07.
ALi ja se vraćam 09.07. na posao tako da neću iskoristiti svih 14 dana koje sam mogla.. Iako realno, proći će od kiretaže do odlaska na posao oko 17 dana..
Al sam zakomplicirala.. :-)
Htjedoh reći, ne brini se.. Moraš dobiti ono što ti po zakonu pripada :-) Da bar nešto i od toga izvučemo...

marincezg
08.07.2012., 15:10
Ma već sam jednom bila kod opće prakse i rekla da se za sve vezano uz trudnoću i takve stvari javim prvo svojoj ginekologici. Sumnjam da se u međuvremenu predomislila. Možda ju gnjave za bolovanja, ne znam

ja idem samo kod svog soc. ginek. po uputnice za pregled ili za potp.opl. a bolovanje mi otvara dr. opce prakse
tak da mi nije jasno zasto te salje kod ginek.

Vrci
08.07.2012., 15:12
Koliko znam ,većini gin daje preporuku za bolovanje
Jer mi je opća praksa rekla da ona nema ovlasti davati bolovanje za ginekološke stvari, zbog nekih internih kontrola. Što je i meni logično zapravo, valjda ginićka treba znati ako sam trudna/na komplikacijama - to je njen dio posla.

marincezg
08.07.2012., 15:15
ja idem u utorak na punkciju (10.7.) a neda mi se ici raditi u poned. a tko zna hoce li mi dati
bolovanje od poned....
sutra idem kod svoje dr. opce prakse pa cu je probati zamoliti :)

medeni.angel
08.07.2012., 15:23
ja idem samo kod svog soc. ginek. po uputnice za pregled ili za potp.opl. a bolovanje mi otvara dr. opce prakse
tak da mi nije jasno zasto te salje kod ginek.
potpisujem jer tako je i kod mene slucaj...dr opce prakse pise bolovanje a gin uputnice i lijekove...

Vrci
08.07.2012., 15:32
marince - meni je dala bolovanje dan prije, iako je rekla da ne bi kao smjela...ali kaže: budemo rekli da su se predomislili za dan punkcije :)

marincezg
09.07.2012., 10:22
marince - meni je dala bolovanje dan prije, iako je rekla da ne bi kao smjela...ali kaže: budemo rekli da su se predomislili za dan punkcije :)

da znam da nebi smjeli dati prije punkcije ali ima izuztaka.......
evo uvjerila sam se jutros da svaki dr. opce prakse neda bolovanje sa ginekol. strane
ja imam doktoricu opce prakse i sa njom nisam imala nikakvih problema
medjutim nju sad mjenja jedan doktor (zajebani) i neda mi bolovanje od danas
nego mi je rekao da otidjem svom ginekol. da mi napise mirovanje....
boji se kontrole, u jednu ruku ih razumijem....
tako da cu popodne do svog ginekologa i nadam se da cu imati srece kod njega :)

Vrci
16.07.2012., 13:42
Kod mene nikad dosadno :)

Znači zbog laganog hipera L pisao mirovanje. Išla sam do ginićke da mi da potvrdu da kod opće prakse produljim bolovanje. Ona kaže da mi nema što dati, kod nje u sustavu je bolovanje otvoreno "bez roka". A na papiru koji sam prvi puta dobila stavila je šifru N97, i na temelju toga mi je opća praksa dala max 14 dana.
Sad kaže da papir od mpo pokažem dr. OP i da će mi oni dalje produljiti, jer ona nema što s tim. Kao, nije stavljala rok za bolovanje jer zna da može doći do hipera i produljenja. I da ako je mpo pisao mirovanje ne bih trebala imati nikakvih problema

Moja OP je na godišnjem, sutra idem zamjeni. Baš me zanima da li bude nekih problema, tj.može li mi sad OP bez gin promijeniti šifru na N98, da mi se produlji i bolovanje. Neću valjda na komisiju radi ovog :lol:

anaši1507
16.07.2012., 14:15
[QUOTE=Vrci;2186889]Kod mene nikad dosadno :)

Znači zbog laganog hipera L pisao mirovanje. Išla sam do ginićke da mi da potvrdu da kod opće prakse produljim bolovanje. Ona kaže da mi nema što dati, kod nje u sustavu je bolovanje otvoreno "bez roka". A na papiru koji sam prvi puta dobila stavila je šifru N97, i na temelju toga mi je opća praksa dala max 14 dana.
Sad kaže da papir od mpo pokažem dr. OP i da će mi oni dalje produljiti, jer ona nema što s tim. Kao, nije stavljala rok za bolovanje jer zna da može doći do hipera i produljenja. I da ako je mpo pisao mirovanje ne bih trebala imati nikakvih problema

kako je bila punkcija kod dr.L.bez anestezije, razmišljam o postupku kod dr.L.ali me strah te punkcije, da li to jako boli? kakva su tvoja iskustva? koliko se leži nakon punkcije kod dr i da li se uopće leži? da li dr.radi transfer preko UVZ?

Vrci
16.07.2012., 16:26
Pretraži malo moje postove (nemam ih tako puno :) ), pisala sam i na temi privatnih poliklinika i na odbrojavanju (tu su se i druge cure javile) iskustva s punkcije. Postovi od 6. i 7.7.Boljelo je, ali uz apaurine i ketonal sam izdržala. čim je bilo gotovo mislila sam da bih mogla opet :-D
Nakon punkcije sam nekih sat vremena ležala.
A transfer koliko se sjećam radi bez uzv


Što se tiče bolovanja, malo sam se skulirala, valjda bude sve ok :)

amyx
16.07.2012., 17:57
Ako ti je dr L napisao mirovanje mora ti dr op dati bolovanje

Vrci
16.07.2012., 18:03
Mene zbunjuje što je gin na preporuci za bolovanje prije 2 tj napisala šifru N97, ali rok trajanja do procjene mpo doktora.
I na N97 imam otvoreno. Sad me buni da li može opća praksa promijeniti to u N98 bez ginićke. Ali ginićka kaže da njoj sustav ne da više ništa, jer imam otvoreno bolovanje. Jedino zatvorit i otvorit opet

A moja op je rekla da ako bude trebalo produljiti da onda mogu na komisiju :-o Pa jednostavnije i pravilnije je promijeniti šifru, jer je N98 stvarno ono što mi trenutno i je

Rominka
16.07.2012., 18:05
Vrci ne pilaj se jos i oko toga. Dr OP bi ti trebala na temelju toga produziti, ali ces vrlo vjerojatno na komisiju. A to ti nije strasno, dodjes,pokazes papire, eventualno odgovoris na koje pitanje (kada?,gdje?) i ides vani. Komusija je lani dobila naputak da ne kompliciraju i zbilja ne rade probleme. Ajde javi kako je proslo. ;)

Vrci
16.07.2012., 18:32
Hvala... ma kod mene uvijek nešto :lol:

Nikad nisam bila na toj komisiji, ali sam čula razne horor priče, pa me strah :) Vidjet ću sutra

Rominka
16.07.2012., 18:52
Imala sam i ja slicnu situaciju. Bolovanje otvoreno na 14 dana, a meni 14ti dan pao izmedju puncije u transfera u Pragu. Ali to ti nije problem ako imas dokumentaciju. Otisla sam na komisiju i produzili mi za tjedan nakon bete. Bude sve u redu ;)

amyx
16.07.2012., 21:21
Mislim da više ni ne moraš ti nigdje ić nego netko od gospode iz komisije dođe kod dr i pogledaju papire i to je to. Meni je nakon pozitivne bete otvoreno bolovanje, ne znam sad točno koja šifra, ali traje 60 dana. I sad kad sam u lipnju došla po doznake rekla mi je dr op da do 25.07. donesem papir od ginekologa sa zadnjeg pregleda jer mi tih 60 dana istiće 25.07. i imamo komisiju. Ali to sve ona riješava, ja im uopče ne trebam. Dovoljni su papiri od specijalista da produže bolovanje, a meni hvala bogu na svakom piše strogo mirovanje kao i od sad...

Vrci
17.07.2012., 14:44
Moram na komisiju. Koja je tek u četvrtak, danas nisam stigla. A bolovanje mi kao ističe sutra ili prekostura

Kako vi sve imate normalne doktore koji promijene šifre na N98 i gotovo. Ja moram na komisiju produljivati N97. Pa gdje to ima? Živciraju me svi...

Rominka
17.07.2012., 17:54
Ne pilaj se. To je takva procedura. Dr OP ne smije nista bez ginekologa. Dalje ti smije produzavati samo komisija. Ionako ides prva na komisiji jer trudnice imaju prednost.

Vrci
17.07.2012., 21:08
Jel ja vec spadam u trudnice? :) to je cool

za tjedan dana nadam se da ce se taj status i potvrditi...

nov@
11.09.2012., 11:41
Bok svima! Ima tko da zna dali ima koji zakon da štiti trudnicu koja radi u laboratoriju (konstatno sam izložena neugodnim i štetnim parama i mirisima raznih štetnih tvari, boja za tekstil, visokim temperaturama...). Pitala sam svoju dr.opće prakse i veli mi da ne postoji nikakav zakon u što nemogu vjerovati. Spremamo se u 10.mj za postupak mpo pa se informiram. Hvala!

Bubimitka81
11.09.2012., 12:09
Ma samo ti odi kod ginekologa da ti napise mirovanje i s tim kod opce prakse da ti otvori komplikacije u trudnoci, ne bi trebala imati problema.. Sretno u postupku :-)

Mali Mimi
11.09.2012., 16:33
Bok svima! Ima tko da zna dali ima koji zakon da štiti trudnicu koja radi u laboratoriju (konstatno sam izložena neugodnim i štetnim parama i mirisima raznih štetnih tvari, boja za tekstil, visokim temperaturama...). Pitala sam svoju dr.opće prakse i veli mi da ne postoji nikakav zakon u što nemogu vjerovati. Spremamo se u 10.mj za postupak mpo pa se informiram. Hvala!

Pa u tom slučaju trudnica može ići na bolovanje, mislim da je to jedini način da se zaštiti

nov@
12.09.2012., 11:14
a od kad ste išle na bolovanje u stimuliranom ivf? od folikulometrija? (nismo iz Zg). Ili poslije punkcije pa do bete?

Bubimitka81
12.09.2012., 11:16
Ja sam ti na bolovanje išla odmah s početkom stimulacije jer smo bili na uzv skoro svaki dan, isto nismo iz Zgb. i nije bilo problema...

nov@
12.09.2012., 11:32
Probat ću si i ja srediti tako, nadam se da neće biti problema. Sa dr.opće prakse nemam problema kaj se tiče bolovanja ali ginekologica je opasna :). Znači za sve postupke prije trudnoće, bolovanje mi otvara dr.op.prakse i netreba mišljenje ginekologa ili nekaj sl? Oprosti kaj gnjavim, sve mi je to nepoznato...


Ja sam ti na bolovanje išla odmah s početkom stimulacije jer smo bili na uzv skoro svaki dan, isto nismo iz Zgb. i nije bilo problema...

BigBlue
12.09.2012., 12:04
U prvom sam postupku išla od punkcije, u drugome ranije zbog komplikacija. Oba puta je moj soc. ginekolog dao preporuku za bolovanje temeljem mišljenja (privatnog) mpo doktora, a bolovanje je onda otvorio moj liječnik opće prakse.

U drugom postupku je opća praksa prebacila bolovanje s N97 (14 dana) na N98 (21 dan).

Za pretrage vezane uz mpo (7 dana) ti bolovanje može otvoriti i opća praksa (meni je); ubi me ako se mogu sjetiti šifre, ali ti je bitno da između te dijagnoze i N97/98 imaš barem jedan dan prekid, jer u protivnom ćeš imati samo 14 ili 21 dan.

Bubimitka81
12.09.2012., 12:14
Probat ću si i ja srediti tako, nadam se da neće biti problema. Sa dr.opće prakse nemam problema kaj se tiče bolovanja ali ginekologica je opasna :). Znači za sve postupke prije trudnoće, bolovanje mi otvara dr.op.prakse i netreba mišljenje ginekologa ili nekaj sl? Oprosti kaj gnjavim, sve mi je to nepoznato...

Ma mislim da ti to dosta ovisi o dr. opće prakse. Meni je moja dala odmah bolovanje 21 dan (N 98) samo na osnovu onoga što sam joj ja rekla, nije tražila ništa od ginekologa ni od MPO doktora. Kasnije sam ju pitala da li joj treba nešto napismeno pa je rekla da može, tek tada sam tražila da mi MPO napiše mirovanje ili tako nešto i to sam joj odnijela samo na uvid, nije zadržala papir.
Ali vidim da je ovdje bilo upita kao što je tvoj, nekima su dr. opće prakse tražili isključivo preporuku ginekologa i tek tad su davali bolovanje, čak nekima po 7 ili 14 dana...

Bubimitka81
12.09.2012., 12:16
E da, kad sam dobila pozitivnu betu, dr. opće prakse mi je tražila da joj donesem od svog ginekologa napismeno preporuku da je potrebno mirovanje i tada mi je otvorila komplikacije.
Sretno. Nadam se da nećeš još i s tim imati problema :-)

amyx
12.09.2012., 12:26
U osnovi im treba neki papir di piše mirovanje čisto da bi imali opravdanje u slučaju neke njihove kontrole ako im dođe...

nov@
12.09.2012., 12:27
I ja se nadam...
Hvala na odgovorima :)

BigBlue
12.09.2012., 13:43
bubimitka, tvoja je dr stvarno iznimka


U osnovi im treba neki papir di piše mirovanje čisto da bi imali opravdanje u slučaju neke njihove kontrole ako im dođe...
X

Ja sam i za soc. gin. i za opću praksu kopirala nalaze, a u 8 mj. me opća zvala da donesem kopiju nalaza u kojemu se vidi prijeteći OHS zbog komisije koju su imali

Bubimitka81
12.09.2012., 13:46
Znam da je moja iznimka i hvala joj na tome, barem s te strane nemam problema....

ARIANM
23.10.2012., 10:21
Molim vas recite mi jel itko od vas bio na bolovanju više od 21 dan koliko imamo pravo po šifri N98 i nakon toga išao na komisiju? I u tih 21 dan se ubrajaju i vikendi ili ne? Tražila sam na poslu lakše radno mjesto za vrijeme postupka ali mi nisu omogučili tako da sam prisiljena iči na bolovanje. Radim u 3 smjene na recepciji hotela i imamo jako puno posla,200-300 ljudi grupe,kongresi i u smjeni od 8 sati ne stignem ni na wc a kamoli nešto pojesti. Inekcije ne mogu sama davat jer mi je zlo,probala sam al čim počnem ide slabo i vrtoglavica (valjda sam poseban slučaj ) tako da ne znam kako to izvesti svaki dan u isto vrijeme sa tri smjene, a i na poslu mi nema tko dati inekciju. Tako da mi je jedino rješenje bolovanje...ili ima netko kakav prijedlog kako da to izvedem?

Vrci
23.10.2012., 11:08
Ja sam bila dulje. Dobila sam na n97 14 dana. Nakon toga isla na komisiju,tamo dobila jos 3 tjedna,mozda cak malo vise. Ali sam prekinula bolovanje ranije,nakon sto je dosla menga.


Komisija mi nije radila probleme. Pitali me gdje radim,kako dugo,kak se osjecam i to je to

milasova8
23.10.2012., 11:22
cure,meni je sutra punkcija-mogu li ja u petak otići kod soc.gin.i dr.opće prakse da mi napiše bolovanje 2 dana unatrag ( od srijede)

Inesz
23.10.2012., 11:38
otiđi danas da ti otvori bolovanje

ARIANM
23.10.2012., 11:41
Vrci hvala na odgovoru,ako smijem pitati gdje radiš? Strah me da me ovi s komisije ne natjeraju na posao,svi pričaju ovdje da su opaki :evil...a jel se u tih 14 dana ubrajaju vikendi? I to ti oni pošalju poziv za komisiju??
Milasova meni je dr. opče prakse rekao da mi ne može pisati bolovanje unatrag...sad ne znam dal je to do doktora ili kako...

Bubimitka81
23.10.2012., 11:48
Meni je moja dr otvorila retroaktivno, dakle unatrag.. Puno toga ovisi i o dr..

Vrci
23.10.2012., 12:31
Vrci hvala na odgovoru,ako smijem pitati gdje radiš? Strah me da me ovi s komisije ne natjeraju na posao,svi pričaju ovdje da su opaki :evil...a jel se u tih 14 dana ubrajaju vikendi? .

Da,ubrajali su mi vikende.
Ja ti radim u banci,ali ne na salteru. Znaci lako su mi mogli reci da mogu ic raditi.
Cak se nisam trebala pravdati na puno posla i stres

Uzasno sam se bojala komisije. Ali bila sam pozvana medu prvima (kao trudnica),i stvarno je doktorica bila dobra.
Mislim da mpo-ovkama ne odbijaju bolovanja...

Kod svoje doktorice dodes pred kraj dozvoljenog bolovanja. Ona ti da papire koje nosis na komisiju (u mom gradu je bila utorkom i cetvrtkom,samo dodes). Komisija potvrdila papire,i to sam nosila natrag doktorici. I to je to

ARIANM
23.10.2012., 12:43
Hvala ti Vrci punooo si mi pomogla. Ti si znači isto bila na bolovanju od početka stimulacije? I ako nije tajna odakle si? Možda smo tu negdje pa idemo na istu komisiju :)

milasova8
23.10.2012., 12:44
Nema sanse da stignem danas kad radim:(
otici cu u cet.i rjesit,ak nista u srijedu pisem dan godisnjeg

Vrci
23.10.2012., 13:20
Ne,ja sam otisla na bolovanje par dana prije punkcije. A vadenje bete mi bilo kasno zbog boostera i transfera 5.dan,pa mi to bolovanje bilo prekratko.
Sad sam imala 21 dan,to mi bilo taman.

Ja sam iz Zg zupanije, blizu zg

ARIANM
23.10.2012., 13:24
Vrci hvala ti najljepša od srca,pomogla si puno. Ja sam još sjevernije od tebe tako da idem na komisiju u Vž ili Čk ne znam točno...htjela bih izbječi toliko bolovanja ali ne znam jednostavno kako s tim inekcijama na poslu kad radim u 3 smjene a inekcije moraju biti u isto vrijeme.....tražila sam samo jutarnju smjenu ali ništa od toga...

Vrci
23.10.2012., 13:46
Ma meni je bilo uzas sto nitko nije imao info o komisiji kad sam ja isla. Zato sad sretna dijelim :)

Ali pricala sam u cekaonici s curama koje su bile na bolovanju od stimulacije,isto nije bilo problema

milasova8
23.10.2012., 16:15
zvala sam doktoricu i rekla je da se može otvoriti bolovanje retroaktivno..tako da,eto info kome treba..
očito ovisi o volji doktorice..

Vrci
23.10.2012., 17:04
Pa to ima smisla. I inace kad se razbolis ne odes na posao,ak ti je jako lose ne ides taj dan kod dr nego drugi.. pa ti pise bolovanje unatrag.
Ja doznaku dobijem unatrag za dan bolovanja kad sam na pregledu kod endokrinologa

Ali znamo kakvih sve dr ima, pa je dobro i provjeriti :)

milasova8
23.10.2012., 17:16
ma i meni to ima smisla,ali kako je nas sustav u dosta stvari besmislen- valja provjeriti..

123beba
24.10.2012., 12:31
Ja sam bolovanje dobila retroaktivno (dan nakon punkcije sam otišla kod dr. koja mi je otvorila bolovanje). Na toj doznaci piše da je predviženo trajanje 14 dana... No, u međuvremenu nakon transfera mi je dr. rekao da betu vadim 5.11. što ispadne skoro 3 tjedna bolovanja... Znate li jel trebam išta posebno nositi dr. ili samo nakon bete dođem k dr. za zatvaranje ili produženje bolovanja? inače baš nemam iskustva s bolovanjem pa pojma nemam što treba...

Vrci
24.10.2012., 13:47
Moras za tih 14 dana ici kod dr. Jer na tu sifru ne mozes biti dulje,da ne bi imala nekih problema.
Zapravo idi za 10ak dana pa ces vidjeti sto ce dr reci i kako ce ti srediti bolovanje.

Uzmi samo povijest bolesti od mpoovca

Vjerojatno ce te slati na komisiju,evo postovi ispred sam pisala o tome

Mali Mimi
24.10.2012., 14:51
postoji još jedna šifra na koju se može dobiti tjedan dana, pa nek ti iskombinira da ne moraš na komisju

milasova8
24.10.2012., 14:57
Evo meni je moja soc.gin.napisala sifru N98,znaci 3 tj.bolovanja

Mali Mimi
24.10.2012., 15:16
da imaš pravo 3 tjedna mogu na tu šifru N98 i na Z43 još 1 tjedan

123beba
24.10.2012., 15:26
pa ako mogu 3 tjedna onda sam u tom okviru!!! :)

Vrci
24.10.2012., 16:06
Meni doktorica nije htjela mijenjati sifru. I to se dogada.

Ginekologica je dala preporuku za bolovanje na N97, dok dr ne procijeni da je gotovo bolovanje. Opca praksa je dala 14 dana. Nije mogla promijeniti sifru, a ginicka nije htjela dati drugu sifru jer je kod sebe vodila bolovanje bez krajnjeg roka. Zato sam sa N97 isla na komisiju nakon tih 14 dana

Ma kaosi samo takvi

Bubimitka81
24.10.2012., 16:25
Znam da sam dosadna i kao švabo tra la la.. :-)
ALi zbilja dosta ovisi o dr. opće prakse koliko je susretljiva..
Moja meni preko telefona nakon što ukratko kažem šta trebam, otvori bolovanje..
Evo i prijateljica koja je trenutno čekalica bete, a na bolovanju je od 3. dana ciklusa, dobila od svoje dr. 14 dana bolovanja i to joj je isteklo prošli tjedan..
I onda je otišla do nje da vidi šta dalje, hoće li joj produžiti ili.... Dr je samo pitala: "A šta si došla, jesam ti rekla da sam ti otvorila bolovanje i da ne brineš..:-)"
Mislim da zavisi i o tome kakvi su im kontrolori.. MM dr jedva da bolovanje jer kaže da ima jaku kontrolu..
Ako poznate svoju dr dovoljno da možete procijeniti da li je susretljiva po tom pitanju ali i inače, da ne bi trebalo biti problema...

Vrci
24.10.2012., 17:40
Moja dr kaže da ima stroge kontrole, zato radi sve kako treba. A ne zato jer je to njen hir

Ali hoću reći, sve i da vas šalju na komisiju nije problem. Može i muž ići umjesto vas. Vjerujem da tamo nitko neće odbiti produljenje mpo pacijentici. A i onda dobijete dosta dugo bolovanje, pa možete birati kad ćete ga prekinuti :zubo:
Ja sam imala betu 24.7., kad mi je tjedan prije komisija produljivala bolovanje dala mi je do 13.9. :lol: Kao ako sam trudna, da nemam brige. Ja sam bolovanje prekinula 30.7. zbog godišnjeg (na kojeg sam baš morala ići tada). Inače bih možda uzela još par dana da dođem k sebi

Mali Mimi
24.10.2012., 17:50
Evo pogledajte si šifre http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/18_01.pdf
imate N97 ženska neplodnost -do 14 dana
i N98 komplikacije povezane sa umjetnom oplodnjom - do 3 tjedna
dakle ne znam zašto je nekome teško napisati tu šifru zbog koje i jesi na bolovanju, ja bih inzistirala na tome, šta ćeš svaki put na komisju i tamo sjediti po 2 sata

Vrci
24.10.2012., 18:02
Ja sam s komisijom bila gotova za 10min, uzimali su nas "trudnice" prve.
I meni ginićka prvo ne znam zašto nije pisala N98, možda nije znala. Još je rekla da mi ne može dati više od 14 dana. Sad drugi puta je bila zamjena, i njoj sam rekla jel može N98 i onda mi je dala.

Uglavnom - borite se za N98 :-)

123beba
24.10.2012., 18:40
cure hvala na savjetima! Ne znam što bismo svi mi da nema foruma!?!?!?! :)

Nenad Heho
25.10.2012., 20:59
Kako ste regulirale bolovanje tijekom samih pračenja ovulacije? Naime kad se prati ovulacija tad je postreebno barem tri puta u roku 6 dana doći u jutarnjim satima u bolnicu na ultrazvuk. Dali su Vam pisali bolovanje dan za dan ili cijeli tjedan?

ARIANM
26.10.2012., 07:43
Kako ste regulirale bolovanje tijekom samih pračenja ovulacije? Naime kad se prati ovulacija tad je postreebno barem tri puta u roku 6 dana doći u jutarnjim satima u bolnicu na ultrazvuk. Dali su Vam pisali bolovanje dan za dan ili cijeli tjedan?

Misliš tijekom folikulometrtije? Ja do sad nisam uzimala bolovanje nego sam dogovarala smjene tako da mogu svaki drugi dan doći ili druga solucija godišnji.

Jučer bila po lijekove i dobila Decapeptyl od prvog dana i Menopur 2.,3.,4. dc po 3 ampule , a onda 5.,6.,7., po 2 ampule i dr. mi je rekao kad sam mu rekla gdje radim da ne dolazi u obzir da idem raditi i da uzmem bolovanje od 1 dc. i ako bude kakvih problema oko toga da samo zovem njega.

lberc
26.10.2012., 09:40
ja sam isto već bila na bolovanju od prvog dana pikanja i nije bilo problema
moja dr hoće napisat,al su ona i sestra tak smotane kaj uvijek nekaj smotaju i krivo naprave..prije dva tjedna otvorila sam bolovanje i sad zovemd

lberc
26.10.2012., 09:44
poslala sam poruku slučajno prije nek sam napisala
otvoreno bolovanje prije dva tjedna i sad zovem da mi zatvori bolovanje sa nedjeljom da nejdem radit baš za vikend i veli sestra,joj pa ti si trebala prije šest dana na povjerenstvo,nemam pojma kakvu mi je sad stavila šifru jer uvijek sam bila 2 tjedna doma o onda sam išla na komisiju ak sam bila duže na bolovanju

Runa
30.10.2012., 11:31
idem u mb na icsi i počela sam sa stimulacijom. Vlaisavljević mi je napisao preporuku da je potrebno mirovati ( radim u školi i ne da mi se pokupiti još nekakvu boleštinu od klinaca), moja soc gin mi neće dati preporuku za bolovanje na osnovu toga jer to nije unutar hr sustava. Bolovanje bi mi ionako otvorila dr opće medicine. Luda sam i očajna.

kitty
30.10.2012., 11:34
pa probaj otići sa tom preporukom iz Maribora direktno kod dr opće prakse. meni je moja otvarala bolovanje samo na preporuku dr-a sa VV-a, soc. ginićka uopće nije bila involvirana u priču o bolovanju sve dok nisam morala na komplikacije, a i to tek kad sam prestala ići na kontrole na VV.

Runa
30.10.2012., 11:41
ma bila sam pa me dr. opće prakse poslala da s tim odem po preporuku soc. gin. Ma ne znam više. MM je nazvao hzzo i rečeno mu je da gin. na osnovu Vlaisavljevićeve preporuke može otvorit bolovanje ako to želi. Onda je on zvao gin. jer sam ja naravno ridala, a ona veli da ona ne odgovara hzzou. Ugl. kad sam bila kod gin, rekla mi je da je ona zvala kontrolorku koja će zvati moju dr. opće medicine i reći joj da mi otvori bolovanje pod nekom desetom šifrom. Pitala sam ju jel ja mogu računati onda na to, a gin. je slegnula ramenima i rekla da joj je kontrolorka tako obećala. Od pon. bi trebala na bolovanje, a oni me navlače ko mladog majmuna. Na stranu da me dotična gin nikamo nije uputila kad smo krenuli u mpo priču i sve sam radila privatno kako sam znala, a sad bi još neku dokumentaciju. guska.

Inesz
30.10.2012., 11:51
Runa,
žao mi je radi ovako odvratnog postupanja soc. ginekologinje.

Ako možeš odaberi drugog ginekologa.

Sretno ti u postupku.

kitty
30.10.2012., 11:57
a šta ga kompliciraju, bez veze. kao da ti nije ginekolog preporučio mirovanje, kakve veze ima jel iz Slovenije ili Hrvatske. svašta.

Inesz
30.10.2012., 11:59
ma sramota.
kao nije Vlaisavljević u HR sustavu... ali Runa je u Hr sustavu i ženi treba bolovanje i amen.

kitty
30.10.2012., 12:04
pa to nema nikakve veze (mislim to što nije u sustavu). subspecijalist je mpo, a to nisu ni soc. ginekologinja ni dr opće prakse.
ja sam više puta imala pacijente operirane u Austriji ili Njemačkoj i najnormalnije sam im davala bolovanje na temelju tih nalaza, nikad nikakvih problema nije bilo.

Runa
30.10.2012., 12:05
izašla sam iz ordinacije. sišla na stubište i rasplakala se ko krokodil. mijenjam tu glupu ginekologicu, naravno. Hvala vam cure. Stalno si ja predbacujem nešto, kao trebali smo nešto drugačije radit blabla i sad mi puno znači vaša podrška cure. Hvala do neba. :heart:

milasova8
30.10.2012., 12:08
Svasta!! Tu svatko radi po svom! Netko dobije bolovanje bez problema,a netko se namuci kao da nemamo vecih briga...strasno!
Milijon puta,odkad sam u MPO prici,sam se uvjerila da nam je zdravstvo u teskoj banani..

žužy
30.10.2012., 12:25
ajme runa,mjenjaj tu gusku ako možeš.a kome točno odgovara soc. gin. ako ne hzzo-u?kao i opča dr.,zubar itd.pa dok biraš doktora,hzzo je taj koji ti da popis slobodnih doktora.ako nije to povezano,onda ne kužim?uostalom,ona je tu zbog tebe i lako je zamijenjiva.(bar se nadam da je,s obzirom da ni to nejde samo tak).
ne kužim zakaj opča komplicira,kad su joj papiri iz mb dovoljni za otvorenje bolovanja,trebalo bi potražiti neku šifru..

123beba
30.10.2012., 12:43
evo ja sam baš danas bila kod dr, jer mi je isteklo 2 tjedna bolovanja koje sam dobila po šifri od ginekologice... Kad je skužila da mi to nije dosta onda me zamolila da pitam dr. opće prakse može li mi za ovih 4 dana napisati neku virozu... I dr. mi je to bez problema napisala...

Runa
30.10.2012., 21:10
eto, ja muku mučim. A bar to sam željela i nadala se da će ići glatko. i zašto bih ja koristila neke bijesne šifre ako se s n98 može dobiti tri tjedna bolovanja, a onda po potrebi produžim. Sutra opet visim kod dr opće medicine da vidim kaj se da izvući, pa onda kod endokrinologa, a prije svega toga 7 sati u školi ujutro.... I tako skoro svaki dan. Sad još pripreme i testovi. Iznemogla sam.

andream
02.11.2012., 22:55
http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/192472/HZZO-Ginekolozi-mogu-propisivati-bolovanje.aspx
Nadam se da se ovo odnosi i na bolovanje kod MPO-a, dakle ginekolozi direktno propisuju bolovanje a ne više doktori opće prakse.

Darkica
03.11.2012., 08:56
ma sramota.
kao nije Vlaisavljević u HR sustavu... ali Runa je u Hr sustavu i ženi treba bolovanje i amen.

X