PDA

Pogledaj cijelu verziju : Vegetarijanski tjedni jelovnici (2. dio)



Stranice : [1] 2 3

LeaB
07.12.2006., 10:53
Jučer sam radila faširance od smeđe leće i moram reći da su mrak. Luk, tamari i malo brašna.
Sline mi cure. :mljac:

LeaB
15.12.2006., 11:48
Danas:
Varivo od azuki graha s bundevom,
Integralna riža s gomashiom.
Salata od matovilca.

daisy2005
15.12.2006., 13:28
Joj LeaB, ja s "faširancima" nikak' na zelenu granu :oops: Nedavno je Anita stavila recept za popečke od quinoe i dimljenog tofua i sram me priznati da mi nisu dobro ispali. Jednostavno mi se svi popečci/faširanci raspadnu u tavi :( Jedina sam falafele uspješno napravila :D
Mi danas slično k'o i ti:
Varivo od bundeve s prosom i lećom
Riža i cikla na salatu

Zorana
15.12.2006., 13:29
Kod nas je danas za rucak varivo od suhog graska, mrkve i jecma.

LeaB
15.12.2006., 13:32
Joj LeaB, ja s "faširancima" nikak' na zelenu granu :oops:

Ja sam u ove od leće dodala brašna da se stisnu. I na vruće ulje. Nikad se ne raspadnu.
Inače kad radim od žitarica dodam malo tamarija i češnjaka i sa vlažnim rkam ih oblikujem i dobro stisnem u ruci.
I oper na vruće ulje.

LeaB
15.12.2006., 13:33
Kod nas je danas za rucak varivo od suhog graska, mrkve i jecma.
Obožavam ječam. :mljac:

Saradadevii
16.12.2006., 00:00
Jednostavno mi se svi popečci/faširanci raspadnu u tavi

pusti smjesu da odstoji neko vrijeme ili da popecci odstoje, prije nego ih peces

marilu
05.01.2007., 08:48
Mi za veceru jeli bogatu juhu sa orzom, te pitu zeljanicu, koju sam napravila nikad bolju, blitva, pinjoli, malo tofu, maslinovo ulje, sol i kore.

Roza
05.01.2007., 22:40
Može jedno pitanje: kako napraviti finu miso juhu? Ove do sada baš mi i nisu ispale fino :oops:

mommy_plesačica
05.01.2007., 22:55
Što nije bilo OK? Kakvu si miso juhu dobila, a kakvu si htjela (elaboriraj malo to "fino")?

anamar
06.01.2007., 10:11
Mi za veceru jeli bogatu juhu sa orzom, te pitu zeljanicu, koju sam napravila nikad bolju, blitva, pinjoli, malo tofu, maslinovo ulje, sol i kore.

radiš li kore sama? molim te podijeli s nama recept ak radiš

Roza
06.01.2007., 20:40
Što nije bilo OK? Kakvu si miso juhu dobila, a kakvu si htjela (elaboriraj malo to "fino")?

Stavila sam kuhati grašak, mrkvu i celer narezan na rezance. Kad se to skuhalo dodala sam miso. I još malo soli. I bilo mi je nekako prazno.

LeaB
08.01.2007., 12:51
Što nije bilo OK? Kakvu si miso juhu dobila, a kakvu si htjela (elaboriraj malo to "fino")?

Stavila sam kuhati grašak, mrkvu i celer narezan na rezance. Kad se to skuhalo dodala sam miso. I još malo soli. I bilo mi je nekako prazno.

Sol ti ne treba. Miso je dovoljno slan.
Jedna čajna žlica misa ide na 2 dl vode. Možda si tu malo manje stavila.
Mada neki vole slabiji miso. Ja ne.

marilu
09.01.2007., 05:49
Mi za veceru jeli bogatu juhu sa orzom, te pitu zeljanicu, koju sam napravila nikad bolju, blitva, pinjoli, malo tofu, maslinovo ulje, sol i kore.

radiš li kore sama? molim te podijeli s nama recept ak radiš
Nekada davno da, ali danas nemam vremena, pa uzmem samo kupovne organic, nekada cjelovitih zitarica nekada od bijelog brasnsa, kako me pukne. Tri lista, premazana sa maslinovim uljem zamotas u smijesu koju si prethodno pripremila. Meni je odlicno ispala ovo sa blitvom. Skuhas blitvu i malo je zgnjecis, posolis, dodas malo tofua onako smrvljenog medju prstima, i pignole (sjemenke od sisarki), daju mi lijep i zanimljiv ukus. Kad zamotajes isto premazes kvalitetnim maslinovim uljem.
Zapeces na 35 minuta ili kad lijepo pozari.
Isto radimo sa tikvicama, izribas sirove, posolis i ostavis da puste vodu. Mozes dodati tofu, ili ne ili neku vrstu sira, meni je jednom odlicno ispalo kad sam dodala kremasti sos od indijskih oraha, onih bijelih sirovih, a moze i nasih oraha. Zamotas, zapeces i pojedes dok je jos frisko!!
Spinat, krumpiraca, ljetne bilo koje vrste tikvica, pomjesano poriluk-krompir, samo tofu sa sosom od indijskih oraha (podsjeca na riccottu), vocne pite od jabuka ili cak svjezih bresaka...mmmm mmmm.

marilu
09.01.2007., 05:54
Mi za veceru jeli bogatu juhu sa orzom, te pitu zeljanicu, koju sam napravila nikad bolju, blitva, pinjoli, malo tofu, maslinovo ulje, sol i kore.

radiš li kore sama? molim te podijeli s nama recept ak radiš
Oprosti, ako se u biti sjetim kako se rade. Ali znam da ide bijelo brasno, zlica bijelog octa i mala zlicica soli, vode po potrebi (mozes staviti i ulje, ali ne treba) Umjesis tijesto i nauljis ga i ostavis najmanje 1 sat da ostoji. Bitno je da ga uvijes u plasticnu foliju da ne dobije koru, jer onda ne valja. Treba biti lagano umijesano, ne ljepljivo, ne previse tvrdo. To dobijes sa praksom. Ostavi ga na sobnoj temp. ne u hladnjaku!
Vjerovatno negdje mozes naci tocniji recept.

LeaB
26.02.2007., 13:42
Podižem ovu palu temu... :(

Jučer ručak za deset.
Juha od korabice, luka, mrkve i celera.
Smeđa riža.
Umak od shitakee gljiva sa prešinom i lukom.
Blitva s krumpirom na lešo.
Salata od kratko kuhane mrkve i celera, mungo graha, hijiki alge i mladog luka s maslinovim i ume octom.

Najdraži su mi vikendi. Stvarno si dam truda. :mljac:

marilu
26.02.2007., 17:49
Mi sinoc vecerica bas za deset! Juha od povrca, malo na zeleniju stranu, pa ubacila tjesteninu (ali od smedje rize), onako malo kremasta ali ne previse.
Onda smo imali smedju rizu kratkog zrna sa zgnjecenim tofu i mjesano sitno povrce, onako lijepo pirjana. Fino i ukusno!
Na jednoj velikoj pladeli sparoge i cvjetaca, pohovani patlidjani a spinat pirjan po domaci. Sve ukusno, fino, bas mi je trebalo malo vise povrca. Djeca pomazala prvo sve sparoge!!
Veceras opet zeleno, ali sa krompirom na Dalmatinski, sa puno maslinova ulja i cesnjaka. Vjerovatno pohovani sejtan ili tofu, a mozda pohujem opet patlidjane.
Sutra mi se vec jede neka pasta. Mozda crveni sos ovaj put, onaj od indijskih orasa je maaaasan, a ipak je Korizma :mrgreen:

marija nova
28.02.2007., 23:19
Mi smo lakto-ovo vegetarijanci pa ne znam jel vam odgovaraju naši meniji... Danas smo se ubili u gibanici sa sirom, to mi je najdraža pita, smućkam mlijeko, mineralnu vodu, sir, jaja i sol i u to samo ubacim one gotove kore pa ih vadim u tepsiju čije dno je pokriveno korom, na kraju prekrijem još jednom korom, malo vrhnja odozgo, sve u svemu pet minuta posla.
Probajte ovo, svima se sviđa, skuhate cvjetaču izrezanu na cvjetiće, posebno malo prepržite žličicu kumina (pazite da nije kim, ne znam zašto ih u dućanima brkaju), dvije čili papričice i žličicu kurkume, dodate jogurt, posolite i prelijete s time cvjetaču. Prvo izvadite papričice. Ja s time volim kuhani krumpir, nešto panirano i puno salate.
Ah, a ljetni recept za varivo od tikvica, paprika i rajčica sa anisom, pa uz to riža s kikirikijem... apetit mi je naglo skočio...

Zorana
01.03.2007., 08:00
Moja djeca isto obozavaju pite od sira. Cula sam nedavno da su super pite od kupusa. Ima li tko recept? Moram li kupus prokuhati prije stavljanja po korama?

apricot
01.03.2007., 08:06
ili prokuhaj ili prodinstaj.
inače je postupak isti kao za bundevaru.

Zorana
01.03.2007., 08:09
Znaci, isjeckati, prokuhati, poslagati po korama i zapeci?
Jel ide sam kupus ili se kombinira s nekim povrcem?

apricot
01.03.2007., 08:26
Uvijek možeš pomiješati ili s krumpirom ili mesom, može i luk ... bilo što, ali meni je najdraža prava pita-kupusara.
(Najbolje je kada se malo popapri, pa djeci odvoji neke koje nećeš).

Zorana
01.03.2007., 08:32
Hvala. :)

hagulkica
12.03.2007., 08:40
Recept za indijski sabji koji sam isprobala za Tirnin rođendan. Bome nevegetarijanci su isto uživali 8) :

Na ulju ili maslu poprži se kumin, gorušica i kurkuma, a zatim na to stavi 1/2 š crvene leća i narezane 2-3 mrkve i karfiol, te sol. Doda se voda, otprilike, da nivo bude malo viši od razine povrća i kuha 40tak min.
Pred kraj dodam naribani đumbir.
Vodu uvjek dodajem odokativno, uglavnom ovo je varivo , a crvena leća dosta zgusne jelo, tako da možda tokom kuhanja treba dodati još vode.

marija nova
12.03.2007., 13:05
Jel zna netko točan recept za indijsku halavu? To je slatkiš sa grizom koji se prvo preprži na maslacu pa se zalije vrelim sirupom i umiješa se voće i orašasti plodovi. Fale mi samo mjere! Još nešto, znam da ima i halava od mrkve, kako to ide, zna li tko?

marta
12.03.2007., 15:31
ima negdje na forumu recept za to.
mi smo danas na varivu od poriluka, lece, mrkve i karfiola, a ubacila sam i neke dvije ljute sojine kobase.
imamo i sparoge al ne zadugo :obliz:

apricot
12.03.2007., 16:02
Jel zna netko točan recept za indijsku halavu? To je slatkiš sa grizom koji se prvo preprži na maslacu pa se zalije vrelim sirupom i umiješa se voće i orašasti plodovi. Fale mi samo mjere! Još nešto, znam da ima i halava od mrkve, kako to ide, zna li tko?

misliš na halvu?

marija nova
12.03.2007., 17:17
Koliko sam ja skužila to nije isto mada je slično, halva je više Turska.

marta
12.03.2007., 17:21
zna davor kako se pravi. garant.

marija nova
12.03.2007., 17:43
Davor?

marta
12.03.2007., 17:47
Si, Davor. Posalji mu pp. Ili u pretraznik upisi halava.

hagulkica
13.03.2007., 21:18
Sutra je na meniju pita od poriluka:

tijesto kao za pitu od jabuka( crno+integralno brašno, ulje ili putar,malo soli, može kardamom, korijander i đumbir)
razvalja se tanko i obloži kalup namazan putrom i posut s brašnom,
odozgo narezani poriluk sa naribanim dimljenim tofuom.
posoli se,
a zatim prelije sa umakom od izmiksanog tofua pomiješanog sa sojinim ili zobenim vrhnjem , s dodatkom kurkume i kopra
odozgo ponekad stavim narezanu mozzarelu, može i parmezan
pa u pečnicu na 180C 40 min

marilu
21.03.2007., 00:11
Ne znam jeste li ikada probali napraviti neku od sirovih juha. Ja u zadnje vrijeme u vrlo malo vremena uspijem uvijek nesto smuckati.
Treba dobar mikser! Onako od oka malo oraha (ja volim indijske) ili mozda nezasladjeno sirovo mlijeko od badema. Ako koristite neke orahe, dodje mala saka oraha i dvije case filtrirane vode (pola litre), pola zlicice soli ili manje, malo papra, moze i peperoncino ako volite papreno ili sok od limuna. Cetvrtina kapule (bijeli luk), malo cesnjaka, pola avokada, strucak persina, ili bilo cega drugog sto mi padne na pamet, samo da nije neko jako povrce sto ostavlja ruzan okus kad je sirovo. Sve vrste tikvica, krastavci, rajcice, i sl. su ok.
Ja to sve onda lijepo smiksam i seviram sa malo isjeckanih pistachi ili persina na hladno ili malo zgrijem ali ne da bude vruce, vec samo toplo.
Ovo je tako zdravo i bas zato sto nije kuhano je i puuuno vitamina. Odmah popapati sve!

smile8
22.03.2007., 15:12
[/quote]
Nekada davno da, ali danas nemam vremena, pa uzmem samo kupovne organic, nekada cjelovitih zitarica nekada od bijelog brasnsa, kako me pukne. Tri lista, premazana sa maslinovim uljem zamotas u smijesu koju si prethodno pripremila. Meni je odlicno ispala ovo sa blitvom. Skuhas blitvu i malo je zgnjecis, posolis, dodas malo tofua onako smrvljenog medju prstima, i pignole (sjemenke od sisarki), daju mi lijep i zanimljiv ukus. Kad zamotajes isto premazes kvalitetnim maslinovim uljem.
Zapeces na 35 minuta ili kad lijepo pozari.
Isto radimo sa tikvicama, izribas sirove, posolis i ostavis da puste vodu. Mozes dodati tofu, ili ne ili neku vrstu sira, meni je jednom odlicno ispalo kad sam dodala kremasti sos od indijskih oraha, onih bijelih sirovih, a moze i nasih oraha. Zamotas, zapeces i pojedes dok je jos frisko!!
Spinat, krumpiraca, ljetne bilo koje vrste tikvica, pomjesano poriluk-krompir, samo tofu sa sosom od indijskih oraha (podsjeca na riccottu), vocne pite od jabuka ili cak svjezih bresaka...mmmm mmmm.[/quote]

Aaaaaah Marilu sta ti fino kuhas! Svaka cast! Da bar mm voli blitvu, a i zelje.

smile8
22.03.2007., 15:24
Halava

Na suho se przi kokos dok malo ne posmedji. Dodati jabuke, secer, vanilin, sok od narance i limuna, suho voce ( datulje, smokve, grozdjice ), malo mljevenoga klincica, mlj gingera, rogaca ( ako je kerob dodati ga na kraju ), dodati vodu da ih prekrije i kuhati.

Usporedno pripremiti gris : prziti na maslacu ljesnjake ili orahe ( grubo samljeveno ), dodati gris i prziti. Kad je gris gotov ( dobio smedju boju ) malo po malo u tako vruce dodavato smjesu sa vocem ( paziti na burnu reakciju i moguce opekline ), mjesati dok se ne zgusne.
Omjer: 250g maslaca-400g grisa
350g maslaca-500g grisa


Halava od mrkve ( gajar halava )

na maslacu prziti bademe ( ociscene i narezane na pola ). Dodati naribanu ( najsitniji noz na ribezu ) mrkvu i grozdjice.
kad ispari voda, dodati mlijeko, i pri kraju secer i mljeveni kardamom. Kuhati i dobro mijesati dok se ne zgusne.
Omjer 150g maslaca-1 kg mrkve

Ako ti jos nesto nije jasno, pitaj, imam nekoliko vrsta halave, hoces okus karamela, cokoladne....itd

Lu
22.03.2007., 16:11
ja bi nesto cokoladno :mrgreen: al da nema niceg kravljeg u sebi. znaci ni mlijeko ni maslac a od zitarica po mogucnosti zob ili proso. a jesam nezahtjevna :roll:

marta
22.03.2007., 16:15
Lu, jel igra homemade carobella?

smile8
22.03.2007., 18:28
Mlijeko ne trebas staviti, a poanta halave je ta da se psenicna krupica przi na maslacu, i na to doda vruca voda sa secerom. Bez maslaca ne znam. Ostali dodaci ( kakao, ljesnjaci, orasi....i sl) su individulana zelja i ukus, kao i kolicina toga u halavi. Nisam bas pomogla :/ .

Lu
22.03.2007., 20:24
Lu, jel igra homemade carobella? da

marta
22.03.2007., 22:38
Kupis u BioBio onaj fino mljeveni rogac i onda odokativno 2 zlice (il neke mjerice) vrhnja (os kravljeg, os sojinog, koje vise volis), 2 zl rogaca i zlicu meda zagrijavas uz mijesanje dok se rogac ne umijesa.
ne kuhas, nego samo zagrijes da se sve poveze. i onda os zlicom odmah pojest, os na palacinke, kruh, kolac...

anamar
04.04.2007., 21:18
podižem iz mrtvih, da podjelim s vama svoje recepte za uskršnji ručak:

povrtna juha s puno mlade kapulice,
seitan "juneći" odrezak
iz knjige z.nanić: seitan se prvo prži na ulju, a onda se doda shoyu ili tamari i kuha, umak se prije suženja zagusti kuzuom
pogačice od mladog krumpira
zgnječenom mladom krumpiru se umješa kapulica pržena na maslinovom ulju, tofu ili ribani sir po želji, te brašna dok se ne zgusne da se može oblikovati. peče se u pećnici oblikovano mrvicama kruha u pogačice ili kao štruca u kalupu na 180 stupnjeva-pogačicama treba oko pola sata, a štruci duže
salata i
makrobiotička pogača
2 šalice kukuruznog brašna, 2 šalice brašna 850, ribana korica naranče, prašak za pecivo, malo soli, 1/2 šalice ulja, 1 šalica sojina/rižina/zobena mlijeka, 1/2 šalice vode i 3 žlice slada: izmješati posebno suhe i mokre sastojke, povezati i oblikovati dlan velike pogačice zarezati ih po sredini i peći oko pola sata na 180. vruće premazati sladom. za slađe pogače u tijesto dodati slada.

smile8
05.04.2007., 01:21
anamar, mmmmmmm finoooo!
Mogu li kapulice izbaciti? Hoce li promijeniti puno okus?

anamar
05.04.2007., 09:28
iz čega?! kapulicu trpam u juhe, salate, krumpir pa čak i seitan dok se kuha. samo još fali da ju stavim i u pogače :lol:
ako misliš na krumpir, naravno da možeš, neće biti tako aromatično, ali možeš umjesto toga staviti vlasca, poriluka ili malo mladog češnjaka, to ti je sve blaže od kapulice. ako jedeš jaja, možeš smjesu s krumpirom malo obogatit jednim sirovim jajetom.

LeaB
06.06.2007., 09:54
Podižem, opet smo se izgubili. :(

Danas za ruček imamo juhu od crne leće, nešto najfinije na svijetu i pirjani kupus sa tjesteninom.
Doručak sam preskočila, popila sam samo bijelu kavu i pojela jednu mrkvu uz kuhanje. No tek je deset, još je rano...

daisy2005
06.06.2007., 13:25
Doručak sam preskočila, popila sam samo bijelu kavu i pojela jednu mrkvu uz kuhanje

Joj Lea, nisam baš neke volje, ali me ovaj tvoj doručak stvarno nasmijao :heart:

Moj skromni (vrlo skromni :oops: ) prilog temi je:
Riža + salata od slanutka, mladog luka, zelene salate i radiča.

Jučer sam radila falafele pa sam ostatak namočenog slanutka skuhala za danas za salatu :mrgreen: (nisam baš maštovita, kronično mi fali vremena, ali trudim se :oops: )

daisy2005
06.06.2007., 13:27
Uh, zaboravila sam napisati da ću vjerojatno i muffine napraviti 8) (makrobiotičke, ali s čoksom :) )

marta
06.06.2007., 13:35
kako makrobioticki a s coksom? ne mere taaaako.
stavi rogac da zadovoljis standarde!

mi cemo danas zapecene tikvice sa sirom, stavila sam i malo kuskusa da popije visak tekucine, rizu, salatu od kupusa. mozda juhu od mrkve i definitivno sladoled od malina. :slurp_i_obzder_u_jednom:

daisy2005
06.06.2007., 14:00
kako makrobioticki a s coksom? ne mere taaaako.
stavi rogac da zadovoljis standarde!


Ma može, može :mljac: (radimo nekad s rogačem, nekad s malo čokse (tamna, iz Bio & Bio)) Po onom receptu za makrobiotičke, ali dodamo kaj nam taj dan paše ;) Pa i u makronovinom restoranu koriste kakao ;) Ma, ja ti ne volim "kalupe" i prestroga pravila, tako da radim po "savjesti" i apetitu, a onda su povremeni izleti s kakaom OK :yes: Napisala sam makrobiotički samo zato da znate na koji recept mislim, ali vidim da sam samo spetljala. :oops:

Marta, ja bih lijepo molila recept za sladoled :)

mara
06.06.2007., 14:31
Zelena juha (brokola, tikvica, luk, indijski oraščići)

3 riže (smeđa, basmati, slatka) sa margarinom
varivo (mrkva, tikvica, tofu i crvena leća sa kuzuom i tamarijem)

desert - domaće trešnje

marta
06.06.2007., 15:36
mara ja bih kod tebe na rucak!

daisy, ovako otprilike:

2 dl vrhnja
1-1,5 dl mlijeka
1 banana
zasladis medom

ostalo po volji


ako ne zelis banane, onda napravis bez njih. meni su u sladoledu ok jer bude od njih nekako fino kremast.

Zorana
06.06.2007., 16:05
Mi danas jedemo dinstani krompir i kupus sa ribom.

Zorana
06.06.2007., 16:06
Nije vege, ali sam zabrijala na makrobiotiku i njihovo toleriranje ribe. :mrgreen:

marta
06.06.2007., 16:31
biz ca s ribetinon.

imam nekih visnja, pa bi ih uvalila u neki slatkis prije nego sto sve prokisnu. naime poslala mi mama postom i postar mi urucio prokislosmrdeciicureci paket. :lol:

dajte neku ideju.

Teica
06.06.2007., 18:12
biz ca s ribetinon.

imam nekih visnja, pa bi ih uvalila u neki slatkis prije nego sto sve prokisnu. naime poslala mi mama postom i postar mi urucio prokislosmrdeciicureci paket. :lol:

dajte neku ideju.

Daj napravi štrudl od višanja i pozovi...mene :)
Ja to jaaako volim.
Nemoj se ljutit kaj nisam napisala nekaj pametno :)

marta
06.06.2007., 18:15
djeca su narucila masni biskvit s visnjama. a strudl moze za muza. strudl-mrdl idem kupit lisnato :D

anamar
19.06.2007., 13:18
podižem radi sjajnog recepta (modificirala sam jedan recept iz kuharice) s tikvicama zvanog ljetni složenac:

1 litra vode
oko 350 grama kukuruznog brašna
sol
ribani dimljeni tofu
sitnosjeckani češnjak
tikvice na ploškice
rajčica sušena (može i svježa) na ploškice
bosiljak

u litru slane ključale vode se uspe kukuruzno brašno i kuha miješajući jedno 20 minuta. u to se doda tofu i češnjak, te se istrese još vruće u nauljenu padelu. na to se slažu prvo rajčice, a potom i tikvice, može se i malo tofua posipati odozgora. peče se u pećnici na oko 180 bar 20 minuta (da tikvice uhvate boju) onda se gore natrga svježi bosiljak i posluži. može se jesti vrelo, ali i kad se ohladi jako je fino!

marta
19.06.2007., 16:28
mi smo danas jeli lecu s karijem i krumpir-salatu.

ovih dana smo isprobali svakavih finih makrobiotickih recepata, ali mi je mozak na rezervi od umora, pa cu o tome drugi puta.

LeaB
24.06.2007., 20:29
Namaz od azuku graha

Pola glavice luka
2 režnja češnjaka
malo soli, papra

namočeni i skuhani azuki grah (1 šalica- namaza ispadne oko 300 g)
kombu alga

Luk i češnjak izmiksati i dodati sol i papar te azuki grah sa malo vode u kojoj se kuhao, te algu.
Sve izmiksati i pustiti da se ohladi.
Pustiti da odstoji, meni je finiji drugi dan.

LeaB
24.06.2007., 20:30
azuku=azuki :oops:

Astralis
27.06.2007., 18:47
Recept za indijski sabji koji sam isprobala za Tirnin rođendan. Bome nevegetarijanci su isto uživali 8) :

Na ulju ili maslu poprži se kumin, gorušica i kurkuma, a zatim na to stavi 1/2 š crvene leća i narezane 2-3 mrkve i karfiol, te sol. Doda se voda, otprilike, da nivo bude malo viši od razine povrća i kuha 40tak min.
Pred kraj dodam naribani đumbir.
Vodu uvjek dodajem odokativno, uglavnom ovo je varivo , a crvena leća dosta zgusne jelo, tako da možda tokom kuhanja treba dodati još vode.

Sabji može sa svačim :) Ja ga npr volim u kombinaciji: brokula,mrkva,krumpir. S tim da se krumpir izreže na kockice i prvo ispeče tako u pećnici pa se ubaci na ovo ostalo (već obrađeno) i onda se sve skupa koji min. kuha. (da-na krumpir se stave začini prije neo će se peći...)

Mljac :)

LeaB
27.06.2007., 22:37
Radim tortu MIji za sutrašnji rođendan. Prema receptu koji sam totalno izmjenila. Čokolada s višnjama, bez jaja i mlijeka. Sa šlagom.

Protivi se svim mojim načelima al kad je bal, nek je maskembal. Slikam je da se pohvalim i svečano ću objaviti recept.

smile8
28.06.2007., 10:31
Radim tortu MIji za sutrašnji rođendan. Prema receptu koji sam totalno izmjenila. Čokolada s višnjama, bez jaja i mlijeka. Sa šlagom.

Protivi se svim mojim načelima al kad je bal, nek je maskembal. Slikam je da se pohvalim i svečano ću objaviti recept.

Sretan rodjendan Mia, i jedva cekamo slike!

LeaB
28.06.2007., 10:58
http://public.fotki.com/M2002/ured/

Recept je nemoguće objaviti a da prethodno dobro ne razmislim.
Išla sam peći kore i u prvu sam stavila premalo mlijeka (soja) i ispala je tvrda kao keks. Pa sam je izmiksala sa višnjama i namazala kao kremu i na to kremu od čokolade.
Sve u svemu; zadovoljna sam izgledom. Kušala sam sve djelove pa bi trebala biti i fina.

Vidjet ćemo. :D

smile8
28.06.2007., 12:34
Najdraze su mi kreme od smiksanih keksi :D .
Lijepa lijepa tortica!

Astralis
28.06.2007., 14:14
Alu patra (indijsko jelo-pokrajina Gujarat ako se ne varam ;) )

Tijesto:
300g bijelog brašna (može i T-850)
250g crnog br.
3 žl. ghija)pročišćeni maslac) ili maslaca
topla voda po potrebi
sol


Nadjev:
8 krumpira srednje veličine
1/2 žl mljev. kumina
1/2 žl. mljevenog čilija
1/2 žl. garam masale (ako imate imate :)
1/4 žl. kurkume
1 žličica soli


Pomiješati sve sastojke za tijesto i umutiti. Krumpit skuhati zgnječiti ga i pomiješati sa svim začinima za nadjev. Kad se tijesto ohladi namazati nadjev cijelom dužinom i oblikovati roladu. Izrezati je na ploške 1.5-2 cm , pobrašniti s obje str. i peći u vrućem ulju (ili gheeju ako imate)
Alu patre se mogu ispeći i u pećnici, a po želji u njih može ići špinat,blitva, masline, paprike... A i začini se daju kombinirati po volji :)

U slast :mljac:

smile8
28.06.2007., 15:03
Ako ostane za dr dan alu patre posipam sa naribanim sirom, origanom i sl zacinima, stavim u pecnicu i imam fine i zanimljive pizze.

LeaB
01.07.2007., 22:25
Danas:

Juha id kelja
6 listova kelja
4 mlada luka rezana na kolutiće
sol, papar i dvije šake integralne riže od jučer

Prodinstati luk 2 min, dodati kelj rezan na rezance te kuhati 20 minuta.Posoliti i popapriti te dodati rižu.

Tjestenina s povrćem i sojinim vrhnjem

1 glavica luka rezana na polunjesece
3 manje mrkve rezana na polunjesece
3 korjena peršina rezana na polunjesece
1 veća tikvica rezana na polunjesece
manja glavica karfiola kidana na cvjetiće
Lišće peršina
Lišće celera
Pola sojinog vrhnja

Prepržiti luk 2 minute, dodati mrkvu i pržiti 2 minute, pa isto raditi sa ostalim povrćem s time da tikvice dodate na kraju. Doliti vode i pirjati 20 minuta dok povrće ne omekša. Zaliti sojinim vrhnjem, posoliti i dodati sitno kosani prešin i celer.

Tjesteninu skuhati al dente.

:mljac: [/b]

devotee
03.07.2007., 08:55
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post. Dugogodisnja sam clanica jednog drugog foruma za mame, a ovdje ste me ponajvise vi privukle.
Imam dvoje klinaca, djecaka od 2 i curicu od 4,5 godine. Znam da ovo nije pdf za predstavljanje ali mi blesavo iznebuha postavljat pitanja.
Mi smo po orijentaciji ponajvise makrobioticari. Ja sam najrigidnija, a za supruga i klince rijetko radim male kolicine bijelog mesa i plave ribe. Klinci su dosta izbirljivi pa se onda osiguravam malim kolicinama hrane zivotinjskog porijekla, pazljivo odabrane.
suprug mi je iz indije pa onda hrana koju kuham ima dosta zacina ali njemu se jako svidjaju makrobioticki recepti.

Umak od shitakee gljiva sa prešinom i lukom
ovaj mi se umak cini zanimljiv, Lea das recept?

marta
03.07.2007., 09:00
:lol:

ko bi reko da i ovaj topic privlaci ljude da se registriraju!

pozdrav, devotee! :)

LeaB
03.07.2007., 09:17
Umak od shitakee gljiva sa prešinom i lukom
ovaj mi se umak cini zanimljiv, Lea das recept?
Ja ti kuham po vlastitoj recepturi, pa i zaboravim pokoji recept. :)

Al evo ovoga se sjećam.

1 veće glavica luka
Korjen peršina s lišćem
25 dkg shitakee gljiva ( ja sam kupila svježe, ostavim samo klobuke koje narežem na polumjesece)

Propirjam luk, dodam prešin (korjen) sjeckan na polumjesece i na kraju gljive. Dolijem prst do dva vode i pirjam 20 tak minuta. Na kraju malo posolim i dodam lišće peršina. Zgusnem s brašnom. No kuzu bi bio idealan.
Al mu je cijena idealna isto pa ga preskačem.

Metvica
03.07.2007., 11:30
Kupis u BioBio onaj fino mljeveni rogac i onda odokativno 2 zlice (il neke mjerice) vrhnja (os kravljeg, os sojinog, koje vise volis), 2 zl rogaca i zlicu meda zagrijavas uz mijesanje dok se rogac ne umijesa.
ne kuhas, nego samo zagrijes da se sve poveze. i onda os zlicom odmah pojest, os na palacinke, kruh, kolac...
ja ulijem malo ulja i običnu vodu i samo promiješam, meni skroz dobro tako :oops:


ja bi nesto cokoladno al da nema niceg kravljeg u sebi. znaci ni mlijeko ni maslac a od zitarica po mogucnosti zob ili proso. a jesam nezahtjevna
mljeveni rogač (ne bio&bio, taj mi nije ni fin ni sladak), mljeveni orasi, pšenične klice i/ili prosene pahuljice, rižino ili zobeno mlijeko, može i malo kokosa - samo promiješati, omjeri po želji
to mi je savršeno kad me uhvati želja za čokoladom ili sličnim :D

devotee
04.07.2007., 09:16
pa da psenicne klice! bas sam se pitala cime bih to malo zgusnula.
mi smo jucer klopali snicle od lece, gusto varivo od mahuna, kvinou i arame sa suncokretom.
danas ce biti seitan, nekakva juhica od povrca, smedja riza i povrce na kineski.
mislila sam salatu angelica ali smo kvinou jucer jeli pa nema smisla opet.

LeaB
04.07.2007., 14:54
Danas:
Miso s mladim lukom i mrkvom ( ta mi je omiljena, treba mi da se prilagodim)

Mahune, pirjane s malo luka, peršina i kurkume
I kuglice od kus kusa od jučer, sa mrkvom koju sam ribala i sitno kosanim mladim lukom. Primjeti li se da obožavam mladi luk.
Salata od crvenog kupusa sa ume octom. E to tek volim! :D

lonni
04.07.2007., 17:54
Lea, ogladnim kad citam tvoj menu.
jel moze pliz recept za kus kus okruglice? :)

devotee
04.07.2007., 20:26
i ja bih recept za kuglice od kus kusa. Meni kus kus nekako nije bas jako fin, iako sam ga jako puno koristila u djecjim kasicama. Bas bi mi bilo iznenadjenje neki fin recept s tim. Mi na kraju nismo jeli stir fry nego kuhanu salatu s hijiki, rizu, seitan i miso s wakame, brokulom i korabom.
Sutra cu sigurno blitvu s preljevom od ume octa, sezamovog ulja i mladog luka. To mi je najdrazi preljev za zeleno lisnato povrce. Uz to slanutak s tofuom, ječam i raz s shizo-nori zacinom... i ne znam, malo sam tanka s namirnicama.
Za vikend cu raditi Lein namaz od azuki graha. Koliko ga dugo drzis u frizideru? Hummus moze biti u frizideru neka 2 dana cini mi se, jel s ovim isto? inace, najveci problem su mi dorucci na poslu. Srecom, blizu mi je ducan zrno od zlate nanic pa se snalazim. Sta vi nosite na posao?

LeaB
04.07.2007., 21:20
Za vikend cu raditi Lein namaz od azuki graha. Koliko ga dugo drzis u frizideru?
Meni je bio finiji drugi dan, pa ti preporučam da odstoji malo. A jeli smo ga mislim 3 dana. I ostalo ga je al sam ga bacila jer nema više niš hranjivog u njemu. Ja sam napravila preveliku količinu.


Sta vi nosite na posao?
Sad sam na porodiljnom al dok sam radila nosila bi od večere što ostane. Pa i povrće bez obzira na kvalitetu, bolje mi je nego suha hrana.

LeaB
04.07.2007., 21:24
Kuglice od kus kusa nisu neka mudrost.
Ostatak kus kusa od jučer, otprilike pola šalice (kad nije kuhan)
Jedna veća mrkva, naribana
Nekoliko mladih lukova, sitno kosanih
2 žlice tamarija
2 žlice brašna

I vlažne ruke kojima ga oblikujem u kuglice pa ponovo uvaljam u brašno i dna vruće ulje. Ispadne ik oko 15-20. Ovisi kolike kuglice oblikuješ.

anamar
05.07.2007., 10:24
danas jedem punjene paprike i tikvice
tikvice (s korom) izrežem na pola i izdubim sjemenke, paprikama odrežem peteljku i izvadim sjemenke. proso i crvenu leću operem, dodam im malo dimljenog tofua, puno češnjaka, naribane mrkvice, korjena selena, nasjeckan list petrusimena, par žličica tamarija i smjesom punim paprike i tikvice, samo do 2/3. u posudu stavim malo maslinovog ulja, kapulu narezanu na kolute i na to naslažem punjene paprike i tikvice. zalijem vodom, a ubacim i wakame algu ili ponekad malo pirea od pomidore. stavim na vatru i kad zakuha kuham oko pola sata.
služiti uz kukuruzni ili raženi kruh

marta
05.07.2007., 11:04
:mljac:

jel mogu ja svratit?

ja sam danas podlegla pritiscima od strane podmlatka koji na pitanje sto cemo za rucak? uglas odgovaraju: pastasutu!

anamar
05.07.2007., 11:51
ofkors marta, ali ni paštašuta ne mora biti loša opcija, bar meni nije ukoliko je s balancanama ili kako kaže MM s japanskom janjetinom!
kockice balancana popržiš na maslinovom ulju s češnjakom baciš na to integralne špagete, prevrneš i za kraj pospeš gomašiom. meni je to pre-mljac

marta
05.07.2007., 13:55
ma ja volim pastasutu, ali malo mi na nos izlazi. naime, svaki put kad ih pitam zele li nesto posebno za rucak odgovor uz slinjenje glasi PASTASUTU.

volim i s tikvicama i patlidjanima i maslinama i kakvu god, al malo mi je dosadilo.

oni naravno najvise vole onu s paradajzom, a ja ih volim kad se vesele rucku.

LeaB
05.07.2007., 15:22
Lea, ogladnim kad citam tvoj menu.
jel moze pliz recept za kus kus okruglice? :)
Za ovo zovem na ručak. :love:

lonni
05.07.2007., 20:41
LeaB - hvala na receptu! Ma, meni ti se jednostavno svidja kad netko uziva u pripremi hrane, odmah to osjetim (i ogladnim). :)

LeaB
10.07.2007., 09:31
Jučer:

MIso juha s mrkvom i peršinom
Smeđa riža
Pirjani karfiol
Popečci od crvene leće i kurkume

Večera:

Kupili svježa marelice :mljac: i napravili kašu s rižom od ručka.

anamar
10.07.2007., 16:44
jučer:
juha od zobenih pahuljica
pohani seitan ( domaće izrade)
smeđa (a koja bi druga) riža s lećom
narezano nezačinjeno povrće (rajčica, paprika, krastavac) kao salata

LeaB kako povežeš crvenu leću u popečak, s njom i s azukijem mi nikad to ne uspije :?

marta
10.07.2007., 18:55
LeaB kako povežeš crvenu leću u popečak, s njom i s azukijem mi nikad to ne uspije :?

ovo i mene jako zanima!

mi smo jucer imali

smedju rizu
pire od zute lece
kuhanu blitvu s mahunama
salatu od paradajza

mara
10.07.2007., 20:16
Miso juha

Riža sa slanutkom prelivena bućinim uljem i tamarijem
brokola parena
zelena salata
tempura nori


isprobala recept azuki namaza
meni je fin i nulti dan :mrgreen:

bucka
10.07.2007., 21:18
please, cure ako moze mala pomoc u vidu jednostavnog recepta!
kupila sam peceni tofu i voljela bih ga napraviti sa tjesteninom!
skinula sam par recepata sa neta, ali htjela bi skuhat nesto vec provjereno!
:love:

LeaB
10.07.2007., 22:22
LeaB kako povežeš crvenu leću u popečak, s njom i s azukijem mi nikad to ne uspije :?
Skuham je obično i ocjedim od vode. A u vodu u kojoj se kuhala dodala sam kuskus i malo brašna. I sve pomješala. Ostavila malo u frižider da se stegne. Oblikovala kuglice i na vruće ulje. Mekani su ali se ne raspadaju.

LeaB
10.07.2007., 22:24
Ispravak:

A u vodu u kojoj se kuhala dodala sam kuskus. I sve pomješala. Pa dodala još malo brašna.

LeaB
10.07.2007., 22:25
isprobala recept azuki namaza
meni je fin i nulti dan :mrgreen:

:D

anamar
11.07.2007., 09:54
hvala LeaB, na receptu za popečke od crvene leće. slijedeći ću put probati tako ju pripremiti :)

anamar
17.07.2007., 09:50
podižem da podijelim plan za svoj današnji ručak s vama, a to će biti sataraš s purom
kako sam uspjela naći batate u sataraš ću strpati njih, papriku, balancane, pomidore, malo mladih zrna graha (ili crvene leće) , možda dimljenog tofua i naravno gomilu kapule i češnjaka, bosiljka, petrusimena...
nemam pure, ali imam kukuruznog brašna kojeg ću skuhati kao prilog uz sataraš.
javim kako je bilo.

od ostatka mladog graha (imam pola kile u mahuni) ću napraviti namaz, ionako mi je dosadila zobena kaša za doručak-zaželila sam se sendviča :oops:

Davor
17.07.2007., 10:15
Ne navraćam dovoljno na ovakve topice...
Nešto me se spominjalo po pitanju halve. Moj pajdo iz Rajasthana ju je radio od grisa ovako (oprez, kalorično):

U željeznu posudu se stavi ghi, cca. 4 žlice ili više, kad se zagrije ide oko 8 vrhom punih žlica grisa i to se miješa da ne zagori. Gris skoro momentalno popije sav ghi. Ako krene zagarati vatru se jako smanji i žustro se miješa dalje. U jednom trenutku gris postane nalik pijesku (smanjila se vlaga) i to je trenutak za nabacati dodatke: grožđice, kokos, oraščiće... smjesa je jako vruća i mora se jako miješati. Kada dobije boju hoblane hrastovine (ne tamnije) dodaje se šećer, a količina po želji. Pajdo je stavljao zastrašujuće količine, ali sasvim je OK staviti i manje, recimo 4 žlice. Šećer se momentalno karamelizira i čim se sav rastopio zalije se sve s mlijekom. Vušššššššššš!!! Nema neke čvrste upute koliko mlijeka, jer će se čak i litra stisnuti u halvu. Treba jako miješati jer se karamelizirani šećer hoće s grisom organizirati u grude. Hladi se polupoklopljeno.

Miriši božanstveno. Nudi se i kao prasadam.

marta
17.07.2007., 11:15
Dovragaibestraga Davore, ja sam u nekoj slatkoj fazi. Hebemu, sad moram odma halvu praviti. :mrgreen:

anamar
18.07.2007., 08:57
samo da vas izvijestim sataraš je bio mmmmmmljac. izostavila sam tofu, a stavila sam i crvenu leći i mladi grah.

ja sam nakon davorovog posta odmah napravila rogač kocke, ali s kakaom (nisam imala rogača). halvu ću probat kada malo padnu ove febre vani i kad ne bude tako teško stajat kraj vatre i miješat fini slatkiš.

marta
18.07.2007., 18:29
Ipaaaaak nisam napravila halvu. Pricekat ce temperaturu ispod 30°C.

Jucer smo jeli smedju rizu s psenicom i grahom, pohane patlidjane (ja koristim samo tempuru) i juhu i salatu od nasih osobnih vrtnih paradajza.

Danas sam od ostataka rize napravila krokete, imali smo umaka od paradajza i dio koji ne spada u ovaj topic.

Za veceru sam skuhala kasu od amaranta s malinama :mljac:

Uspust jedna obavijest, teskom mukom sam se odlucila na ovo, a iz cisto sebicnih razloga: u Mercatoru ima za kupiti papadama.

mara
18.07.2007., 22:58
Kak se ovo sitno čita?

Ja sam ponosna na večeru koju su moja djeca smazala u hipu

zobena kaša, bundevine sjemenke sa tamarijem, parena brokola, tofu i arame alge

apricot
19.07.2007., 06:19
maro, ja znam (samo klikni quote), ali što mi vrijedi kad ne razumijem :lol:

marta piše o nekom papadamu, ma što to bilo...

Davor
19.07.2007., 08:25
Čita se papaЯam (gdje Я označava rikverc-r), a odnosi se na hostijama nalik tanke pločice od jako začinjenog tijesta pšeničnog brašna, koje se prije upotrebe prže i ... tko ne kuži indijsku kuhinju nema ni najblažu ideju kako je to dobro.

marta
19.07.2007., 10:00
Davore, zar nije papadam napravljen od brasna nekakve mahunarke?

I ne mora se uvijek prziti, moze se i ispeci na otvorenom plamenu, tj. na plinu. Za to postoji nekakva zica koja izgleda ko klofer.

Uglavnom, nesto jako fino.

Davor
19.07.2007., 11:26
Sad si me ulovila. Meni su protumačili da je pšenica, ali mi nikad nije palo na pamet provjeriti. Znam samo da su ručno rađeni i komplicirani za pronaći. Posebno su dobri na ulju od gorušice, koje je isto tako teško naći.

LeaB
23.07.2007., 16:08
Opet smo pali. :( Podižem.

Danas:
Juha od korabice
Mahune s misom
Pire od prosa sa prešinom i prženim seitanom.
Hijiki s lukom i tamarijem (od jučer)

Mljac. Odoh jesti kasni ručak.

mara
23.07.2007., 17:31
Juha od luka i leće

blitva
falafel kuglice i tofuneza
arame sa suncokretom
salata od svega

LeaB
23.07.2007., 17:37
Juha od luka i leće

Ovo i maslac od lješnjaka mogla bi jesti dovijeka.

marta
23.07.2007., 18:24
Juha od luka i leće

Ovo i maslac od lješnjaka mogla bi jesti dovijeka.

Mara daj recept za juhu od luka i lece i za falafel :saint:

Mi smo danas, pogadjate, pastasutu. :roll:

LeaB
23.07.2007., 21:49
Sad ću se ubaciti, ada nisi mene pitala. Al ja je ovako radim. Najdraža mi je crna leća.
Luk prepržim na maslinovom minutu i dodam češnjak(sitno rezani) pa zatim leću i kombu. Kuha se 20-tak minuta i na kraju ubaciš blanširanu blitvu ili neko drugo zeleno povrće.

Predobro!

mara
23.07.2007., 21:54
Juha od leće

1 luk na sitno, 2 režnja češnjaka, propirjati na maslinovom ulju, malo posoliti dodati leću (1 šalicu), 2 lovorova lista (ja stavila svježe ubrane iz vrta) i zaliti sa 5 šalica temeljca.
Kuhati 25-30 min
ja sam zmiksala zbog djece sitnog zuba, ali nije potrebno
dodati sok pol limuna
mljac

falafel
nema mudrosti, kupila gotovu smjesu i dodala vodu, izvaljala kuglice i buć u duboko ulje
nisu prošli kod dječice
no ostalo je više za nas odrasle :oops:

LeaB
23.07.2007., 21:58
mara to je ista juha ko moja. Ja samo ne dodam limun. No opet bi je jela cijele dane! :D

mara
23.07.2007., 22:05
ja radim od crvene leće
prefino

za sutra spremam varijantu tempeh za velike, tofu za male no smišljam još kako
vjerojatno kus kus na nekako
neku algu

i juhicu miso

marta
24.07.2007., 08:31
argh, ocel neko dat izvorni recept za falafel? nemam gdje kupiti ovaj u vrecici. :)

LeaB
24.07.2007., 09:21
argh, ocel neko dat izvorni recept za falafel? nemam gdje kupiti ovaj u vrecici. :)
http://www.coolinarika.com/recept/falafel
Mislim da bi ga i ja mogla isprobati.

marta
24.07.2007., 09:25
Zlocesto kopiram s coolinarike:

Falafel


50 g suhe leće ili slanutka (po želji)
1 žličica sode bikarbone
5 čaša vode
3 češnja usitnjenog češnjaka
1 žličica kima
1 žlica peršina
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice mljevene paprike
1 1/2 žličice integralnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica korijandera
1 manjim naribani krumpir
ulje za prženje


Priprema

Namočiti leću ili slanutak u 5 čaša vode i žlicom sode bikarbone, i ostaviti a stoji 10 sati. Dobro ocijediti slanutak i samljeti ga, te staviti ga u duboku posudu, dodati sve začine osim brašna i praška za pecivo. Miksati smjesu, dodati brašno, prašak za pecivo i naribani krumpir, nastaviti sa miksanjem da smjesa bude glatka. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Navlažiti ruke vodom i formirati male kuglice(oko 3cm velike). Pržiti ih u lju 2-3 mineta na laganoj vatri, dok ne dobiju tamno-zlatnu boju. Tople tavljati u lepinju ili tortilju te dodati salatu i umak po volji (rajčicu, rastavce, mrkvu, luk, pariku i sl.)

marta
24.07.2007., 09:26
Nije 50g suhe lece ili slanutka, nego 250!

daisy2005
24.07.2007., 10:18
Marta, ja radim falafele, tak' slično (bez sode i bez krumpira), za omjere nisam ziher :oops: , ja odokativno i mislim da ja stavim kumin :? (uvijek brkam kim i kumin, ali mi se čini da u njih stavim kumin- morala bih pošnjofati jedno i drugo da ti mogu reći :mrgreen: ) i luk. Mi ih obožavamo i nekim čudom mi ispadnu super (za razliku od drugih "popečaka i sl.", s kojima nemam baš sreće).

marta
24.07.2007., 11:24
Danas cemo gazpacho, pizzu i salatu.

Sutrak cemo falafel, mix smedjih riza, i neku salatu.

Vjerujem da cemo u cetvrtak kus-kus s povrcem i nesto s tofuom i juhu.

lonni
24.07.2007., 13:59
ovaj mix smedjih riza, jel se to ima gdje kupiti tako pomijesano?
Naime, ima za kupiti kombinacija riza-jecam-psenica (sve u jednoj kutiji). To mi izgleda super prakticno za raznorazna jela, no zanima me ako ja npr. ta tri sastojka kupim odvojeno pa pomijesam hoce li se oni istovremeno skuhati ili je u toj kutiji vec napola pripremljeno?

LeaB
25.07.2007., 14:40
Danas:

Varivo od smeđe leće
1 luk narezan na kockice
2 mrkve narezane na kockice
4 mala krompira narezana na kockice
1/3 šalice smeđe leće
2 stabljike lišća peršina
1 žličica soli
malo sezamovog ulja
papar
crvena paprika

Nije neka mudrost al je jako fino. Prodinstati luk na seamovom ulju, dodati mrkvu krompir i leću. Kuhati 40 minuta i začiniti solju, paprom, lišćem peršina i paprikom.

Prilog smeđa riža.
Zelena salata.

LeaB
25.07.2007., 14:40
Danas:

Varivo od smeđe leće
1 luk narezan na kockice
2 mrkve narezane na kockice
4 mala krompira narezana na kockice
1/3 šalice smeđe leće
2 stabljike lišća peršina
1 žličica soli
malo sezamovog ulja
papar
crvena paprika

Nije neka mudrost al je jako fino. Prodinstati luk na seamovom ulju, dodati mrkvu krompir i leću. Kuhati 40 minuta i začiniti solju, paprom, lišćem peršina i paprikom.

Prilog smeđa riža.
Zelena salata.

LeaB
25.07.2007., 14:42
Sorry na duplom postu. :oops:

anamar
28.07.2007., 09:47
danas:
juha od mladog graha (malo graha, malo srvene leće da zagusti, korjen celera, češnjak, kapula, wakame i kuhat dok se grah ne skuha)
seitan s grill tave (seitan i zgnječeni češnjak bacim na tavu koju namažem s malo maslinovog ulja i poslije pospem peršinom)
smeđa riža ( najbolja kad se prije konzumacije pospe s gomašiom)
pire od batata (pečeni batat u pećnici samo zgnječim uz dodatak vrlo malo soli)
salata od domaćih šljivarica (sva je tajna u dijelu koji se odnosi na domaće!)

sutra:
nakon današnjeg nakuhavanja sutra ću sigurno paštašutu sa šalšom od domćih šljivarica

mara
30.07.2007., 15:27
špageti sa šitake umakom
zapečeni pire od crvene leće
parena brokola

marta
30.07.2007., 15:31
Jope pastasuta.
:roll:

Glavno da su mi decki zadovoljni. Fascinira kolicina koju pojedu.

marta
30.07.2007., 15:36
Inace, skuzila sam da bih mogla i opisat tu nasu pastasutu:

Na ulju izdinstam luk, cesnjak i mrkvu. Onda dodam (ako ima) patlidjan ili tikvicu i na kraju oguljeni paradajz. Sve iz vrta, svjeze ubrano, osim mrkve. Poslije posolim, stavim origana i pasiram ili miksam.

Stvarno je mljac, al dosadi.

ms. ivy
30.07.2007., 15:41
rijetko i nepasirano, to se kod mene zove šporka šalša.

mi smo uživali u prefinoj vegetarijanskoj pašticadi (http://www.coolinarika.com/recept/pasticada-bez-mesa) (jednako je dobra i s puretinom) i mm-ovim božanstvenim njokama.

marta
30.07.2007., 15:43
Zaboravila sam javiti, falafel je bio odlican. Nisam stavila krumpir.

daisy2005
30.07.2007., 15:55
Super Marta, baš sam htjela pitati kak' je ispalo. Ja sam danas mislila falafel, ali sam zaboravila namočiti slanutak :oops:

LeaB
30.07.2007., 21:51
špageti sa šitake umakom
zapečeni pire od crvene leće
parena brokola
Nego reci ti meni kako se radi zapečeni pire od leće?
Doma me već mrze koliko je kuham, a evo vidi još jedan recept. :D

mara
30.07.2007., 23:11
Pire od leće

1 šalica crvene leće - skuhati u vodi ili temeljcu

prodinstati luk i češnjak, dodati začine ( bosiljak, timijan, origano) i sol
nauljiti posudu i posuti prezlima, pomiješati leću i lukec, dodati još malo prezli i peći na 200 C 20-30 min

ovo je odokativno!

brigita2
02.08.2007., 11:48
Da ne otvaram novu temu, imam pitanje.
S čime bi se mogao zamijeniti špek u receptu da jelo bude prikladno za vegetarijance. Ima li nekakav pripravak koji bi mogao dati okus po dimljenom?

marta
02.08.2007., 11:49
dimljeni tofu

puhovi obožavaju smokve
02.08.2007., 12:22
kak to da tek prvi put ovo vidim? :mljac: :mljac:
rastu mi zazubice! možda me inspirira da ponovo počnem normalno kuhati, u zadnje vrijeme sve nešto brljam!

Sun
02.08.2007., 13:02
a di je prvi dio ovog topica? nikako ga naći :(

LeaB
02.08.2007., 22:08
Danas:
Bistra juha od mrkve,korabe i luka
Umak od šampinjona
Pire od prosa i leće (opet ja :oops:)
Blitva s krumpirom i arame algama na lešo
Salata od ribanog kupusa

Jučer:
Pire od prosa, amaranta i kvinoje sa mrkvom, lukom i umeboshi šljivom
Juha od mungo graha
Pirjani patlidžan i paprika
Salata "ubi me ako se sjećam" :mrgreen:

LeaB
02.08.2007., 22:10
Dobila sam suribachi za rođendan! Sura se spremam druckati sve što se druckati da. Jučer sam ume šljive... :preskaceuze:

sbuczkow
02.08.2007., 22:35
Lea, kako radis pire od prosa (i lece)?

Inace, mi zadnjih dana jedemo grozno; tocnije ne jedemo jer ne stizemo i bas mi fali neki fini rucak a ovo tvoje mi se cini ooodlicno. :mljac:

LeaB
03.08.2007., 09:30
Lea, kako radis pire od prosa (i lece)?
:
Ma ništa posebno. Skuham ih zajecno jer se brzo kuhaju. Koristim crvenu leću. Vode stavim kao da kuham žitarice. 1 šallica prosa 2 šalice vode. I kombu.

Anita-AZ
03.08.2007., 12:48
Danas:
Bistra juha od mrkve,korabe i luka
Umak od šampinjona
Pire od prosa i leće (opet ja :oops:)
Blitva s krumpirom i arame algama na lešo
Salata od ribanog kupusa

Jučer:
Pire od prosa, amaranta i kvinoje sa mrkvom, lukom i umeboshi šljivom
Juha od mungo graha
Pirjani patlidžan i paprika
Salata "ubi me ako se sjećam" :mrgreen:
Prošli su dani kad smo mi ovako kuhali. :( Zavidim, zavidim.... Jedino kaj bi meni u ovim jelovnicima jako falilo nešto bjelančevina tipa tofu, tempeh... nešto fino, pečeno,bjelančevinasto da ne ogladnim baš za 1,5h.

I ja sam jučer napravila pire od prosa, mrkve i leće i spekla kupljene sojine polpete, plus salata - naribana mrkva, tikvica i rajčica.
I onda nisam stigla ni pojest, već se probudio. :/

LeaB
03.08.2007., 20:40
Jedino kaj bi meni u ovim jelovnicima jako falilo nešto bjelančevina tipa tofu, tempeh... nešto fino, pečeno,bjelančevinasto da ne ogladnim baš za 1,5h.
:/
Pa ima bjelančevina u juhi od graha i leći. I žitaricama. Meni je to dosta.
A o želji za pečenim ne pričam. Ja ga jako volim no trudim se rijetko jesti.
:mljac:
Danas:

Juha od poriluka
Složenac od krumpira, kus kusa, luka i tikvica sa shoju, maslinovim i češnjakom
Mahune s hijiki algom
Zelena salata

sbuczkow
03.08.2007., 22:03
Lea, kako radis pire od prosa (i lece)?
:
Ma ništa posebno. Skuham ih zajecno jer se brzo kuhaju. Koristim crvenu leću. Vode stavim kao da kuham žitarice. 1 šallica prosa 2 šalice vode. I kombu.
Dobro, ali di je tu pire? :) Je li to miksas nekako ili samo zajedno skuhas pa se pretvori u neku kašu... Ne razumijem.

Anita-AZ
03.08.2007., 22:26
Ja u to dodam malo (nezaslađenog) sojinog mlijeka (neki dodaju i margarin) i malo izmixam (ili ne) štapnim mixerom i to je to. Ponekad dodam i tamari umjesto soli.

sbuczkow
03.08.2007., 22:28
OK, tnx Anita. :*

Anita-AZ
03.08.2007., 22:31
To se sve kuha oko 20, 25 min. I najmeksi proso mi je alnaturin iz dm-a.

I da.. samo crvena leća ide u ovu igru.. ostale leće se kuhaju puno dulje.

marta
04.08.2007., 15:35
Danas zbrckani rucak:
- kuglice od tofua, mrkve, luka i tamarija
- pomrit (ne pitajte)
- salata od paradajza, mozzarele, luka i rikole

retha
04.08.2007., 16:18
ja radim od crvene leće
Moze li mi netko molim vas reci kako pripremate tu crvenu lecu a da se ne raskuha? Meni uvijek izgubi boju i oblik i ne djeluje mi vise onak sipaticno kao prije kuhanja. A fina mi je jako, pa bi da mi i bude lijepa na tanjuru. :)

LeaB
04.08.2007., 22:08
Retha i meni se uvijek raskuha. A kuham je kratko.
Žmirim dok jedem! :lol:

Anita-AZ
05.08.2007., 23:31
Danas je MM kuhao savršen i lagan ručak. :mljac:

Savršen umak ala Filip sa tjesteninom

UMAK
Naribati luk i sa začinima (origano, curry, vlasac, chilli...) ispržiti na ulju (malo ulja), pa se doda sitno naribana mrkva i tikvica i veći komadi svježe rajčice i doda se (domaći!) paradajz sos i komadi ananasa narezanih na kockice.
Pri kraju se može dodati malo brašna da bude gušće i to je to.

____________

Inače, kad ovakav ručak želimo "pojačati" ispržimo male kockice seitana (ili tofu-a) sa tamarijem ili shoyu (bez tamarija nam nije fino).

I to je to.

retha
07.08.2007., 23:09
Retha i meni se uvijek raskuha. A kuham je kratko.
Žmirim dok jedem! :lol:
Mene to raskuhavanje toliko nervira da nikad crvenu rizu ne kuham solo, nego je namjerno pomijesam s smedom koja mi se uglavnom ne raskuha.

LeaB
12.08.2007., 14:15
Preselili smo pa so imali goste, Od svega sam imala doma samo kukuruzni čips, pa sam radila umak od sojinog vrhnja.

1/2 vrhnja
1 režanj češnjaka
lišće peršina
malo shoyua
U suribachiju sam zdrobila prethodno sjeckani peršin i češnjak te dodala vrhnje i shoyu.
Stvarno je mrak.

mara
19.08.2007., 18:47
griješila sam ovaj vikend :saint:

pa sutra radim:

juha od bundeve sa crvenom lećom

riža sa slanutkom i blitvom

to mi je super ručak, relativno malo prčkanja a cure vole

marta
19.08.2007., 18:50
Mi smo danas jeli

- juhu od mrkve i crvene lece
- tjesteninu s patlidjanima, pecenom paprikom i rikolom
- salaatu od paradajza i rikole

Zorana
19.08.2007., 21:26
Kod nas se jeo sataras i riza.

Anita-AZ
19.08.2007., 22:46
Mi smo papali posebnu musaku od (naribanog) dimljenog tofu-a i tikvica, preliveno sa odličnim umakom od rajčica... bilo je mljac, mljac.. kao i svaki put kad MM kuha.

Uuuh, kako volim vikende. :D

marta
21.08.2007., 15:34
Jucer smo jeli juhu od crvene lece i mrkve, burek od sira i salatu.

Danas varivo od lece, mrkve i bulgura.

Covjece, stalno kuham isto! :?

mara
21.08.2007., 15:36
Ja sam danas napravila slasni pašta fažol

ispalo je stvarno dobro
ubile se u tome

ornela_m
22.08.2007., 04:27
Mi smo danas jeli

- juhu od mrkve i crvene lece...

Receptic?

marta
22.08.2007., 08:23
Skuhas crvenu lecu, komade mrkve i komad luka u vodi. Kad se leca skuha, sve izmiksas i posolis i stavis eventualno neki zacin.

marta
22.08.2007., 12:24
Sta da kuhaaaaaaam za rucaaaaaaaaaaaak? Pomozite!

trimama
22.08.2007., 12:36
Mi danas:

miso juha od ribane mrkve i luka

zapečena palenta:

u skuhanu palentu umješati propirjani luk i paprike(na sitno), tikvice,dim.tofu i masline(sve na sitne kockice) ubaciti na kraju,začiniti tamarijem.Smjesu poravnati u tepsiji,povrh svega složiti na kolutiće narezane rajčice,posuti origanom i zapeči pol sata u pečnici.Može se preliti gotovom šalšom i dodati preko svega po inspiraciji! Mljc,mljac :mljac:

salata od ribanog kupusa i krastavaca

desert:ušlagirane glazirane breskve

mara
22.08.2007., 12:40
juha "zelena božica"
slatka riža i basmati sa margarinom
arame sa suncokretom
zelena+paradajz salata

marta
22.08.2007., 12:41
jel mi moze netko od vas dofurat rucak doma? :saint:

trimama
22.08.2007., 12:46
Dođi kod mene,upravo mi gosti otkazali! ;)

nadam se da nisu zbog menija :lol:

marta
22.08.2007., 12:50
:lol:

mara
22.08.2007., 12:55
ak su zbog menija :roll:

a ova palenta mi je mrak, i sama ju često radim

daisy2005
22.08.2007., 14:02
Mmmmm, zapečena palenta :mljac: Mi je obožavamo i sutra nam je na meniju. Oh, happy daaaaaaaay! :sing: A danas moram smisliti tisućuiprvu varijantu s blitvom (malo je često jedemo u zadnje vrijeme, morat ću napraviti pauzu :mrgreen: ). Maro, kaj je
juha "zelena božica"
... ide možda... BLITVA :!: :oops:

Zorana
22.08.2007., 14:07
Ja opet kuham sataras. Vec vidim kako makrobioticari okrecu ocima.. :mrgreen:

mara
22.08.2007., 16:39
U zelenu božicu (tak se zove da je Irmi primamljivija) može ići sve kaj je zeleno, danas sam radila sa keljom
- u toplu vodu ubaciti luk ili poriluk i tikvicu, kuhati 10 min, dodati zeleno povrće i indijske orašćiće (može i zobene pahuljice), kuhati kratko, izmiksati, začiniti već kako tko voli (ja stavim biljnu kocku i malo soli)

marta
22.08.2007., 20:57
tak se zove da je Irmi primamljivija


:lol:

uskoro cu lansirat Spiderman juhu, Batman rolice i Cobra 11 supersnack :lol:

LeaB
22.08.2007., 22:08
maro moja ja svoje greške i ne brojim... :oops:
Al zato slikam uspjehe.
Pa ovo je moja juha od povrća s rižinim lopticama.
Koliko je lijepa toliko je i fina.
http://public.fotki.com/M2002/makro-kola/dsc02022.html
Ja sam stvarno ponosna na svoje kulinarsko umjeće i obožavam kuhati. :D

ornela_m
22.08.2007., 22:20
Skuhas crvenu lecu, komade mrkve i komad luka u vodi. Kad se leca skuha, sve izmiksas i posolis i stavis eventualno neki zacin.

E ovaj me dio uvijek najvise zbuni. Meni je zacin vrlo sirok pojam i sigurna sam da pod time podrazumijevam sasvim druge stvari nego neko drugi. Zacin je i "sol i papar" i "mediteransko bilje" i "garam masala" i stajaznamstaovec.
U ovom slucaju me posebno zanima sto stavljas, jer osobno sam najvise crvenu lecu jela u indijskoj kuhinji i zacini koji se tada koriste zbilja naglase okus.

marta
23.08.2007., 09:30
A tako, nisam skuzila na sto ciljas, ja sameljem malo onog currya u mlincu i posolim.

daisy2005
23.08.2007., 10:26
Jučer sam ostala dugo na poslu :x pa sam kuhanje prepustila MM-u. Super, ja slično radim juhu (moram probati dodati ind. oraščiće sigurno je s njima mljac!), a nama isto igra ulogu naziv jela/namirnice. Zato npr. AZZZZUKI nikad ne zovem grahom :mrgreen:

Joj Lea, ove rižine loptice mi isto izgledaju super. Može recept, pliiiz? (i naziv ću opet ukrasti ;) jer nešto u zadnje vrijeme nije baš lud za rižom :/ )

LeaB
23.08.2007., 14:23
Joj Lea, ove rižine loptice mi isto izgledaju super. Može recept, pliiiz? (i naziv ću opet ukrasti ;) jer nešto u zadnje vrijeme nije baš lud za rižom :/ )
NIje neka mudrost. Iskoristila sam rižu i kamut od jučer i nasjeckala malo peršina, obikovala kuglice, uvaljala u inegralno brašno i na vruće ulje.

mara
23.08.2007., 14:50
Varivo grašak sa dimljenim tofuom
tjestenina šarafići

daisy2005
23.08.2007., 15:51
Joj Maro, opet mi tvoj ručak super zvuči :oops: Na grašak sam već pomalo zaboravila, nisam ga sto godina radila. Mi danas zapečenu palentu i još samo moram smisliti što ću uz to :/

Lea, možda nije neka mudrost, ali je meni super ideja, jer, kao što sam već rekla, nekak' mu riža nije omiljeno jelo u zadnje vrijeme, a ovo s "lopticama" bi mi moglo upaliti. Baš sam zadnjih par dana razmišljala kak' bi mogla raditi neku varijantu kuglica od riže, a onda si mi ti uletila s "lopticama". Ma loptice će sigurno pridonijeti popularnosti riže kod mog miša. Hvala :*

marta
23.08.2007., 16:22
Ja ljubim rizu. Pocela sam kuhati tolike kolicine u zadnje vrijeme, i na kraju, poslije rucka opet ne ostane za rizine kuglice (one slatke). A sad je jos jedan receptic tu. Jupiiiiiiiiiii!

daisy2005
23.08.2007., 16:54
Ma i mi je volimo, ali sam skužila da u zadnje vrijeme junior i nije lud za njom (mislim da mu nije dovoljno zanimljiva sama po sebi, a i treba je dosta žvakati, što mu baš i nije drago :roll: ), riža prolazi, ali zbog onog što ide uz nju, sama po sebi bi pala na ispitu (inače on super klopa, ali...) Tak' da mi je fora s "lopticama" došla k'o naručena pa Lei i opet :*

LeaB
23.08.2007., 21:04
daisy :love:

danas:
Juha od karfiola sa slovima
Mahune (stalno jedemo mahune iz svekinog vrta, dobro su joj rodile) sa lovorovim listom ( o Bože ako je nešto fino...)
Pire od prosa ( i ja sam dodala malo margarina i sojinog vrhnja :mrgreen:)
Zelena slata

mara
24.08.2007., 14:47
varivo od ječma i zelene leće

baš sad vidim kak lupam po varivima
no uz ovu temperaturu najrađe pobacam sve u lonac i super

LeaB
27.08.2007., 14:17
Varivo od mladog bijelog graha i graha u mahune sa korjenastim povrćem.
Juha od lišća korabice i malo bundeve sa tjesteninom.
Tjestenina - saće (Mija skače od sreće na nju)
Salata od onog malog paradajza i luka

A desert je kad nam tata dođe, ne on već palačinke.

daisy2005
27.08.2007., 15:11
Ja ću danas napraviti za desert onaj kolač sa šljivama (po receptu JBP) koji nam je super. :mljac:

marta
27.08.2007., 15:13
Carbonara s dimljenim tofuom i salata od paradajza. Carbonara mi je bila nekako bljakasto neslana, ali mi je toliko vruce da se nisam mogla ustati i traziti sol.

LeaB
27.08.2007., 15:54
Ja ću danas napraviti za desert onaj kolač sa šljivama (po receptu JBP) koji nam je super. :mljac:
Koji je to? Imamo šljiva. :mrgreen:

daisy2005
27.08.2007., 16:31
Ide polubijelo brašno, orasi (ja stavim pržene lješnjake), jogurt od soje, ulje, pec. prašak i šljive (nešto sam ziher zaboravila :oops: ). Ne znam napamet omjere, mogu ga napisati oko 7, 7:30 ako ti nije kasno?

LeaB
27.08.2007., 16:37
daisymože.

daisy2005
27.08.2007., 16:41
:D Ajde da je neka korist i od mene na ovom podforumu :oops:

LeaB
27.08.2007., 18:08
Bilo je samo pitanje vremena.
:love:

daisy2005
27.08.2007., 19:20
Lea, :love:

Kolač s jogurtom

3 šalice brašna tip 850
1 šalica mljevenih oraha
4 jogurta od soje (480 g)
1/3 šalice jabučnog sirupa
1 šalica grožđica
2/3 šalice ulja
2 žlice praška za pecivo
1/2 žličice soli
70 dkg šljiva

1. Skuhajte grožđice da omekšaju, zatim ih izmiksajte u kremu
2. Pomiješajte suhe pa tekuće sastojke, zatim sve zajedno. Po potrebi dodajte malo vode.
3. Smjesu nanesite na nauljeni kalup.
4. Polovicešljiva naslažite po tijestu i lagano pritisnite u tijesto.
5. Pecite 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
6. Kada se ohladi, režite na kocke.


Kolač je običan i jako jednostavan za napraviti, a nama svima se sviđa. Kao što sam rekla, ja radim s prženim lješnjacima i isto je super. Stavim 4 dl jogurta od soje (onaj u plastičnoj bočici iz Bio&bio, nekad onaj s vanilijom, nekad obični). Slad, ulje, prašak, sol i šljive stavim tu negdje, ne pazim da je baš strogo toliko.
Podcrtala sam da treba rezati hladno, jer ja sam jednom bila nestrpljiva :mrgreen: i uvjerila se da treba pričekati.

Nadam se da će ti se svidjeti! :*

LeaB
27.08.2007., 21:20
Sutra u shoping po jogurt. :mljac:

daisy2005
29.08.2007., 14:31
Lea, jesi pekla kolač? :*

LeaB
29.08.2007., 14:36
NIsam, al budem. Moram po jogurt u bio bio. mislim da ću za vikend.

LeaB
29.08.2007., 14:39
DaisyRazmišljam o tome dal može proći mlijeko umjesto jogurta? Stavim ga manje da ne bude mecavo?[/b]

daisy2005
29.08.2007., 14:54
Uh, sad si me uhvatila :/ Nemam pojma, da si me ranije pitala, ja bih napravila eksperiment ovaj put, ovak' se ova tura približava lagano kraju :mrgreen:

marta
29.08.2007., 20:58
Cure kad kazete da ste zgrijesile, jel to znaci da niste kuhale makrobioticki ili ono drugo?

LeaB
29.08.2007., 21:17
martaKad ja zgriješim, jela sam čips. Kuham zdravo. Trudim se. U svakom slučaju kas se sjetim svoje kože i alergije na ambroziju, vidim da mi jetra već dugo ne pati.
:mrgreen:

mara
30.08.2007., 13:19
Ja kad zgriješim jela sam kaj su mi drugi skuhali.... a to je najčešće ONO

marta
30.08.2007., 13:22
Ja kad zgriješim jela sam kaj su mi drugi skuhali.... a to je najčešće ONO

:P

mam mi je lakse.

LeaB
30.08.2007., 13:53
Ja kad zgriješim jela sam kaj su mi drugi skuhali.... a to je najčešće ONO

:P

mam mi je lakse.
Onda sam ja u banani. Ja kad grješim onda je to do kraja. Zašto brineš? :mrgreen:

marta
30.08.2007., 14:06
Ne brinem, nego me zanima jesam li zabrijala... Znas, zivim na selu, ljudi oko mene me bas i ne kuze previse, pa trebam to sve skupa nekako balansirati. Onda se povremeno pitam, "mogu li bolje", a ponekad "ne pretjerujem li malo" i tako...

LeaB
30.08.2007., 14:26
Mene brine jedino stav onih koji su isključivi. Ponekad, pa čak i češće kad jedemo ono što mislimo da ne bismo trebali, opasno je samo kad nas muči grižnja savjesti. To je gore nego komad špeka, čipsa ili čokolade. Više nam šteti ono što je na psihičkoj bazi nego tanjur hrane koju nismo sami skuhali.
Ne kažem za tebe, već općenito.
Nismo mi samo tijelo. I nema tog misa koji će pomoći kad se pojedemo iznutra.

Ono što činim za sebe i svoje tijelo, itekako je bolje od onog što sam činila prije pet godina. Kava, sokovi, i cigarete bile su moja starnost. Koža koja je bila kao u pubertetlije i kile.
Danas sam nova. :)

marta
30.08.2007., 22:00
Ah, da, to je to. Dobro se podsjetiti s vremena na vrijeme da je najvazniji napredak. :)

LeaB
30.08.2007., 22:07
Daisy radila sam kolač od jogurta ali bez jogurta, sa sojinim vrhnjem, bez oraha (zaboravila sam sve kupiti, a jeo mi se kolač), sa kakaom, sa jabukama i šljivama. Super je i ovako modificiran, a kako li je tek orginal.

Danas:
Juha od bundeve i luka
Varivo od graška s noklicama
Krastavci

Desert kolač od jogurta bez jogurta. :mrgreen:

daisy2005
31.08.2007., 11:49
Lea, super, baš mi je drago da je kolač OK i bez jogurta. Jednostavan je za napraviti i to mi je super- imati jedan kolač u rezervi kad ti "hitno" zatreba, bilo za goste, bilo za domaću uporabu :mrgreen:

Ja danas imam varivo od poriluka sa slanutkom (varijacija na temu onog od Golog kuhara ;) )

meda
31.08.2007., 16:45
ima li tko od vas tu bebu do godine dana otprilike?

moja beba ima 14 mjeseci pa bi voljela vidjeti sta druge bebe vegetarijanci tog uzrasta papaju

mi ne jedemo meso, ribu, jaja, gljive, luk i cesnjak, tako da to necemo davati ni bebi.

za dorucak u principu jedemo zobene ili prosene pahiljice s vocem, ili bananu s nekim drugim vocem

za rucak zitarice, povrce, mahunarke

za veceru kako kad, nekad ono od rucka, nekad bananu, nekad neku juhicu s kruhom ili dvopekom, nekad zobenu ili prosenu kasu

mlijecno jedemo jogurt i kravlji sir. dojimo sto puta na dan, i malo manje puta na noc :mrgreen:

od stvari koje mi jedemo jos jedino nismo uveli soju i rperadevine, i sejtan.

ako ima koja mama da se malo konzultiramo.

u stvari, mozda bolje da otvorim temu na dohrani

daisy2005
31.08.2007., 16:56
Meda, meni se ovo što si navela čini skroz dobro. Moj mali ima malo više od 2 godine, ali u to vrijeme smo i mi jeli to što si napisala :)

LeaB
31.08.2007., 21:48
meda imaš knjigu o zdravoj dohrani za bebe. JBP, Za bebe i djecu.
Mislim da ćeš naći sve što tražiš.
http://www.planetopija.hr/Default.aspx?tabid=31

Da se malo hvalim ja sam je dizajnirala! :dancingfever:

Ja planiram s Janči ozbiljno u zdravu prehranu. S Mijom nisam tako jer ni sama nisam zdravo jela, sad mjenjam navike. Dobro je što me kopira, pa nakon sendviča za doručak (to je tatin đir) za ručak smlati hijiki i viče: MMMM što je ovo fino!

meda
31.08.2007., 23:34
LeaB, znam za tu knjigu, i prolistala sam ju, ali mi se cinilo da ima samo jako puno recepata, a malo teorije, a meni recepti ne trebaju, ja nikad skoro ne kuham po receptu. ali posudit cu ju od nekog da ipak pogledam.

daisy2005, i ja mislim da je ok za sad, dijete fino jede, pojede sve sto mu skuham, jadan ne zna za drugo :mrgreen:
a vi sad jedete svi zajedno istu hranu ili jos uvijek posebno kuhas za maloga?

LeaB
03.09.2007., 16:26
Danas:

Doručak: Jučer pravila maslac od lješnjaka i dansa ga jela. Kruh.

Ručak:
Juha od korabice
Gusto varivo og kelja
Mizuki :lol: ili ti azuki s misom, na luku.
Salata: Ribana mrkva, zelena salata i mladi luk.

mara
03.09.2007., 22:10
doručak nula bodova (neko pecivo uz put)

ručak:
juha od bundeve i mrkve
riža
mladi grah
arame sa suncokretom
parena brokola

LeaB
08.09.2007., 16:33
Danas:
Juha od kelja
Proso s lukom i peršinom
Pirjani poriluk s mrkvom, začinjen misom i lovorovim listom
Faširanci od tofua
-zdrobiti tofu u suribachiju idoati pšenične klice, peršin i shoyu :mljac:
Krumpirova salata (u nedostatku drugog povrća, al počastimo se inače s krumpirom, volim ga).

LeaB
08.09.2007., 16:34
Da i hijiki sa sezamom koje je Mia tamanila kao kolače. :D

LeaB
09.09.2007., 18:18
S obzirom da se ovo pretvorilo u moj valastiti topic :lol: nastavljam sa odama sebi i svom kulinarskom umijeću.
Danas samo imali goste na ručku pa smo se ubili u slijedećem.

Juha od krastavaca i tikvica s koprom
Riža i kamut
Pirjani šampinjoni i korabica s peršinom
Popečci od prosa i leće (od jučer)
I ovo sam trebala slikati: Palačinke s mrkvom i porilukom, prelivene sojinim vrhnjem i senfom i zapečene u pećnici

Sesert palačinke s prženim drobljenim lješnjacima i javorovim sirupom (za mame , a tata je zeznuo stvar i namazao svoje nutelom :oops: )

LeaB
09.09.2007., 18:19
valastiti=vlastiti
Sesert=desert

marta
09.09.2007., 18:55
:lol:

Mi smo danas papadame, varivo od bundeva i krumpira, i kuhani karfiol s maslinovim uljem. Papadame smo mocili u nas vlastiti ajvar. :mljac:

LeaB
09.09.2007., 19:44
marta
I mi volimo vaš domaći ajvar. :lol:
Moja ga svekrva radi i ja joj uredno maznem koju teglicu. Nepravda, jer se žena naradi u vrtu, pa onda peče paprike a ja dođem i jedem. :oops:
Al sreća moja što su nam djeca slatka (sad je i Mija otkrila ajvar) pa za njih sve prolazi.

Što su papadame?

marta
09.09.2007., 19:56
Imas negdje na topicu detaljno, to su ti indijske tanke pogacice od brasna neke mahunarke, koje se mogu ispeci na otvorenom plamenu il u ulju. :mljac:

LeaB
09.09.2007., 20:53
Idem tražiti. Mora da je fino. Jel to slično lepinajma? Dizano tijesto?

marta
09.09.2007., 21:12
ne, nije dizano tijesto. mislim da su sve indijske lepinjice bezkvasne. kad se poprze u ulju podsjecaju me na cips od skampa.

i pise se poppadam.

marta
09.09.2007., 21:17
Evo ovdje (http://www.spicesofindia.co.uk/acatalog/RajahMadrasPoppadumsBig.gif).
Ista marka ima i u Mercatoru, samo su u kartonskoj kutijici.

meda
09.09.2007., 21:42
cure svaka cast vama koje kuhate i juhu i glavno jelo i desert :)

ja rijetko kad radim desert, juhu se nekad i zalomi da napravim, i to za vikend.

u zadnje vrijeme najcesce kuham variva. tako je danas bilo varivo od slanutka i graska, sa prosom, paprikom i paradajzom, i to sam prvo skuhala sve, a onda odvojila za maloga i zacinila. jos smo uz to jeli malo svjezeg sira.

popodne smo bili na rodendanu i tamo sam se natrusila kolaca, jos i ponijela za doma :lol:
dorian uopce nije htio nista jesti, samo malo kruha i banane, bolji je od mame :mrgreen:

marta
09.09.2007., 21:43
Hehehe, zaboravila sam reci da smo za desert imali pitu sa sljivama, ostalo od jucer. :mrgreen:

retha
10.09.2007., 16:31
Papadame smo mocili u nas vlastiti ajvar. :mljac:
Vec ste krenuli..he..sad su mi zbilja jasne one brojke kilaze paprike.. :mrgreen:
Ja svog cuvam za zimu. Thanks jos jednom. :*

marta
10.09.2007., 21:26
:*

mara
11.09.2007., 12:25
ABC miso juha

kroketi od prosa i bundeve (ostalo prosa i bundeve od jučer)
hiziki sa sezamom
tofu u umaku od poriluka
parena brokola

marta
11.09.2007., 13:30
mara, tofu u umaku od poriluka, PRICAJ!

mamma Juanita
11.09.2007., 15:47
eto i mene.
mi smo danas jeli brokulu lešo i krem juhu od iste (od vode u kojoj se kuhala+maslinovo ulje, sol i žlica jogurta), tempuru od tikvica (tikvice narezane na tanje fete, umočene u mješavinu brašna, vode i malo soli i pržene u ulju) i kuhanu quinou s malo dhoyu sosa i mas.ulja.

inače ja povegetarijanila u zadnjih par mjeseci :) , zapravo polovično, još sam na ribi povremeno...

mamma Juanita
11.09.2007., 15:47
dhoyu=shoyu

LeaB
11.09.2007., 21:29
A i smo danas ručali mojom rukom pravljene mlinnce sa gljivama i lukom, zapečene u pećnici, začinjene sa malo shoyua. Juha od brokule i mrkve. Tempua rofu.

mara
11.09.2007., 22:41
Umak od poriluka

- poriluk nareckaš na koso, baciš na nekakvo ullje ( u mom slučaju na maslinovo), dodaš još koje povrće hočeš ( u mom slučaju koraba), dodala malo crvene lweće da zgusne, dodala vode i kombu zbog leće, možeš dodati kuzu ili ne, ja samo zasolim
- tofu meriniram u tamariju i naparim

klinci vole

mara
15.10.2007., 14:51
da malo skinemo prašinu

miso juha (mladi luk, mrkva, wakame)

špageti sa brokolom i tofuom

krema od jabuke i dunje na keksu :mljac:

inače sam se svježe vratila sa Hvara (ženski tjedan makronove) gdje sam bila volonter u kuhinji i ne trebam reći da ideje samo pršte

mommy_plesačica
15.10.2007., 15:05
AA se zadnjih dana davi u prosu s bundevom za doručak, a danas mi je baš puno ostalo pa sam napravila popečke + pareno povrće i tofu.
Popečci su :klap:

anamar
15.10.2007., 16:31
....
inače sam se svježe vratila sa Hvara (ženski tjedan makronove) gdje sam bila volonter u kuhinji i ne trebam reći da ideje samo pršte

ajde molim te nabaci koju od tih ideja. ovih sam dana raspoložena za kuhanje.
i zanima me kako se radi krema od jabuke?

mara
15.10.2007., 20:54
krema od jabuke je najjednostavnija stvar
narežeš jabuke , skuhaš i izmiksaš
ispod (u npr čašu) staviš krušne mrvice sa mirinom i koricom naranče

mljac

mara
16.10.2007., 13:58
danas

mahune varivo sa tjesteninom
(ide me tjestenina :roll: )

kupus pikles

anamar
16.10.2007., 18:01
hvala mara!

mi danas super-varivo s mungo grahom, ječmom i bundevom.
ja pojela tri tanjura :mrgreen:

Davor
17.10.2007., 09:21
kupus pikles :?
Daj elaboriraj. Radiš piklese od kupusa ili "skisos kupus vulgaris smrdis jakos" zoveš pikles?

marta
17.10.2007., 09:59
anamar, kad ce oni sejtan? nudim homemade tofu u zamjenu! ;)

mara
17.10.2007., 17:51
brzo kiseljenje kupusaČ

kupus na taaanke trakice, posolim i dodam rižinog octa
stavim nekaj teško na njega i čekam 1-2 sata

tako radim i drugo povrće npr. crveni kupus sa cvjetačom, krastavce, mrkvu, kajmigodpadnenapamet

LeaB
17.10.2007., 20:57
Janči nam je krenula u dohranu, a ja se zdravo hranim. Prošlo je dugo od kad sam kašu jela za doručak.
Jučer : Meka riža sa prženim lješnjacima i rižinim sladom.
Danas: kuhane jabuke i meka riža.

:mljac:

anchi
18.10.2007., 08:33
AJMEEE, zašto, ooo zašto nisam prije otkrila ovaj topic????
Mara, baš sam ovih dana mislila na tebe. Mama moje frendice je bila na Hvaru i ne moram reći da je žena došla nazad preporođena!
Meda, ja sam ti puna teorije (i knjiga :mrgreen: ) pa ćemo se sjest na kavu, razmijenit onaj bodić s rasprodaje i dobro izklafrat...
Danas na meniju:
Doručak: miso juha sa daikonom, wakame algama i bundevom
kaša od palente i zobenih pahuljica sa mladim lukom i pickels daikonom
bancha čaj

Ručak (dolazi Sveki):
krem juha od cvjetače i brokule
seitan sa grahom
smeđa riža
arame alge
muffini s kakaom i mentom
LeaB, moj primjerak knjige 'Za bebe i djecu' već izgleda kao kupus. Stalna inspiracija.. A u slikicama premedenih klinaca stvarno uživam. :D

mara
18.10.2007., 08:37
mislim da ću danas
rizi-bizi
tofu u noriju sa misom
cikla
arame alge sa suncokretom
kratko kuhana blitva
a prije svega juha zelena božica ;)

a mogla bi i kakvo slatko nabaciti, samo još razmišljam kaj

Davor
18.10.2007., 09:32
Iso Miki, pa istrijebit ćeš alge oko Japana :lol:

ms. ivy
18.10.2007., 09:35
molim recept za muffine i kašu od palente i zp!

LeaB
18.10.2007., 10:26
LeaB, moj primjerak knjige 'Za bebe i djecu' već izgleda kao kupus. Stalna inspiracija.. A u slikicama premedenih klinaca stvarno uživam. :D
Kad vidim tvoje obroke, drago mi je da prije nisi otvorila ovaj topic. :lol: Tako disciplinirano nisam dugo jela jer ja sad samo uživam u slikama klinaca, svojih naravno. :oops: Al eto popravljam se odkad janči dohranjujem.

Zorana
18.10.2007., 11:40
Moram priznati da su meni primjerci vasih dnevnih jelovnika totalna inspiracija. Iako, ni ja, kao ni Davor, ne krijem odusevljenje tolikom konzumacijom algi. :mrgreen:

mara
18.10.2007., 14:08
šta mogu kad ih volem :mrgreen:

anchi
18.10.2007., 15:09
molim recept za muffine i kašu od palente i zp!

Kaša od palente i zobenih pahuljica je vrlo jednostavna. Zagriješ vodu, dodaš pola palente i pola zobenih pahuljica. Kad zakuha posoliš i miješajući kuhaš koju minutu. Na tavici prepržiš šaku poriluka pa dodaš u kašu ili jednostavno narežeš mladi luk. Meni je uz to obaveza pickels daikon. Njami.
Što se muffina tiče, imaš na mom blogu u potpisu (after eight muffini).

Davor
18.10.2007., 15:28
šta mogu kad ih volem :mrgreen:...pa ... smanji...
Postoji realna opasnost od gubitka B12 u uvjetima vegetarijanske prehrane koja uključuje alge.

ms. ivy
18.10.2007., 15:37
anchi, hvala - otkrila sam blog. :!:

anamar
18.10.2007., 16:33
anamar, kad ce oni sejtan? nudim homemade tofu u zamjenu! ;)
nakon što sjedne penzija! ostala sam bez tamarija i alge.
još da nađemo negdje pušnicu pa da damo naše uratke na dim.... mmmmljac