PDA

Pogledaj cijelu verziju : Velika fontaneladorotea24
20.03.2007., 19:10
Patrik ima fontanelu 3 prsta veliku i doktorica nam je dala 10 kapi d vitamina dnevno. Pitala sam jednu drugu doktoricu za mišljenje i ona je rekla da je to ipak previše kapi i da bi prije tolike doze trebalo ipak napraviti pretrage. Mene brine veličina fontanele. Jel je to zaista jako veliko i jel je to nešto opasno? Čitala sam da se nekome brže, nekome sporije zatvara.

dorotea24
21.03.2007., 09:31
nitko? :(

sbuczkow
21.03.2007., 11:18
Evo i mene ovdje sli s obrnutim problemom.
Moj mališ ce sad tek dva mjeseca a velika fontanela mu je vec skoro skroz zarasla! Kad smo bili na prvom pregledu kod pedijatra rekao je da je malo zatvorenija nego sto bi trebala biti, ali da cemo vidjeti kako ce ici dalje. I sad mu pipam i skoro je skroz srasla. Je li imao tko kakva iskustva s tim? Može li doci do nekih neuroloskih problema radi toga ili? Inače, ja sam mome prestala davati D vitamin radi toga (na svoju ruku)

Ivanna
21.03.2007., 11:35
Mateju je fontanela bila stvarno velika kad se rodio. I pedijatar je to komentirao na pregledu sa mjesec dana i samo mi je rekao da mu redovito dajem kapi i da će to zarasti (3 kapi dnevno). Sad mu se smanjila, al mu je isto velika. Od frendice mala je mjesec dana mlađa pa joj je skoro pa zarasla.
Fontanela u pravilu zarasta između 9. i 18. mjeseca. Dakle, dorotea24, ima vremena.
Al mi se čini da je 10 kapi puno previše! Ako te brine, odi na neke daljnje preglede, iako neznam kome bi se mogla obratit. :/ Možda da pitaš tu drugu doktoricu na kakve pretrage bi mogla i gdje da ideš na pregled?

ana-marija
21.03.2007., 11:43
ovako,što se tiče prerano zaraštene fontanele,nama se u familiju udala žena kojoj je fontanela jako rano zarasla i mentalno je zaostala,Bože oprosti ali glavica joj je mala kao da je karikatura,imaju 3-je djece,samo jedno je zdravo,drugo dvoje imaju iste takve probleme,liječnici su htjeli operirati ali oni nisu i tu je priči kraj.ja se s tim nebih zezala nego hitno na pretrage!!!!

bobaibeba
22.03.2007., 00:00
Grga ima 15 mjeseci i još mu nije zatvorena fontanela.Čak mi se čini da je dosta velika,kao kovanica od kune ili dvije,ne znam točno.
Uskoro ćemo kod pedice pa ću vidjet šta mi ona kaže.Inače mi sve drugo izgleda OK,zdrav je kao dren.
Vitamin D mu dajem,3-4 kapi ali ne baš svaki dan.Stalno je vani,na suncu,već je i pocrnio :mrgreen:
I jede svašta.
Ne znam,valjda će se zatvorit za 3 mjeseca ali mi se baš ne čini da se u zadnja tri mjeseca smanjila.
Nemam pojma,ako netko zna nešto više i bolje,please help??

sbuczkow
22.03.2007., 11:44
Grga ima 15 mjeseci i još mu nije zatvorena fontanela
Od moje prijateljice curica ima isto 15 mjeseci i fontanela joj nije zatvorena. Ona joj nije nikad ni davala kapi...

Zorana
22.03.2007., 11:47
Mojoj Jaseni se fontanela zatvorila tek nedavno, za koji dan ce napuniti dvije godine. Nasa pedijatrica kaze da je to ok. Druga godina je kao neka okvirna granica kad bi se trebala zatvoriti. Mi isto nismo davali vitamin D kapi niti smo dobijali posebne preporuke za to. Ja cak mislim da se kod mnoge djece zbog vitamina D fontanela zatvori ranije nego sto bi inace. Pa je onda uopce tesko govoriti o nekakvom vremenskom prosjeku zatvaranja jer dobar dio djece, ako ne i vecina, vitamin D uzima tijekom prve godine.

sbuczkow
22.03.2007., 14:12
Ja cak mislim da se kod mnoge djece zbog vitamina D fontanela zatvori ranije nego sto bi inace. Pa je onda uopce tesko govoriti o nekakvom vremenskom prosjeku zatvaranja jer dobar dio djece, ako ne i vecina, vitamin D uzima tijekom prve godine.
Bas sam pricala s maminom kolegicom od koje unuk ima isti problem- fontanela mu se prerano zatvorila. pedijatar ga je poslao kod neuro pedijatra i ovaj je rekao da postoji mogućnost da se djeci sada ranije zatvara fontanela zbog svih ovih preparata koje mame uzimaju tijekom trudnoće a i poslije. Lako moguce i za taj vitamin D

dorotea24
23.03.2007., 13:49
Hvala :*

Trinny
23.03.2007., 13:54
Mi imamo iskustva s preranim zatvaranjem fontanele,kod starijega smo zavrsili s operacijom a kod mladeg je odavno zatvorena ali se glavica uredno siri pa je sve proslo ok.Uglavnom moja preporuka je kod bilo kakve sumnje obavezno se konzultirati s neuropedijatrom.

sbuczkow
26.03.2007., 18:29
Mi imamo iskustva s preranim zatvaranjem fontanele,kod starijega smo zavrsili s operacijom
brrr! je to opasna operacija ili nekakav "zahvat"?

a kod mladeg je odavno zatvorena ali se glavica uredno siri
s koliko mu se zatvorila ako se sjecas, pliz?

Uglavnom moja preporuka je kod bilo kakve sumnje obavezno se konzultirati s neuropedijatrom.
to bi me trebao moj pedijatar uputiti ukoliko posumnja, zar ne? Je li nuzno raditi rendgen ili neuropedijatar moze to samo po "opipu" skuzit jel sve ok?
Hvala! :*

Trinny
26.03.2007., 19:16
Kod starijega se zatvorila sa 5 mj i onda se poceo stvarati gerben (grba) sto je znacilo da se glava na tom mjestu ispupcuje jer mozak nema prostora se siriti i isli smo na operaciju.To je zahvat.Kod mladeg se isto zatvorila s 5 mj,ali se nista ne pipa na glavi i glava se normalno siri.
Pedijatrica bi te trebala poslati kod neuropedijatra ako postoji sumnja ali vjerojatno nece ako se glavica i dalje siri uredno i nista se ne pipa,mada je moja npr. kod starijeg otkrila u zadnji tren i na moje inzistiranje smo isli kod neurokirurga na pregled pa me je ovaj dobro oprao zasto nismo dosli prije,kak nisam vidla ovo,kak ono...ma ne pitaj :(

sbuczkow
26.03.2007., 20:24
Kod starijega se zatvorila sa 5 mj i onda se poceo stvarati gerben (grba) sto je znacilo da se glava na tom mjestu ispupcuje jer mozak nema prostora se siriti i isli smo na operaciju.
Mojem je otvorena mislim 1x1 cm a ima tek dva mjeseca. Znaci, ako mu se povecava opseg glave redovito, ne treba brinuti?
Bila sam neki dan kod ped privatno i ona je rekla da ne bi vodila dijete na snimanje jer da dok god kosti nisu srasle, da ne bi nista poduzimala. Sad cu vidjeti sto ce mi reci moj pedijatar.

ma ne pitaj :(
Jako mi je zao. Ali vazno da je sve dobro proslo. :love: A to da mi umiremo od brige je manje bitno. :*

zmaj
26.03.2007., 20:48
ajme 10kapi?????? zar 5kapi nije MAXIMUM

Mama Medo
07.04.2007., 00:00
i mi smo već prije pisali o fontaneli
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=718696#718696
možda nekome pomogne

@n@
07.04.2007., 19:07
Smijem li ja biti malo tupavo znatiželjna? Kakve veze ima veličina fontanele sa D vitaminom? Nama je pedijatar rekao 4 kapi dnevno, ali da je to protiv (čini mi se staklastih ili nekakvih već) kostiju... :?
Hvala na objašnjenju, unaprijed.

sbuczkow
07.04.2007., 21:36
Smijem li ja biti malo tupavo znatiželjna? Kakve veze ima veličina fontanele sa D vitaminom?
Meni je ped rekla da nema nikakve.

Ivanna
07.04.2007., 22:16
Kakve veze ima veličina fontanele sa D vitaminom?

I mene zanima ta veza malo detaljnije (ako je uopće ima). Naš pedijatar kaže da ima veze, a kakve neznam...

Koliko ja znam, D vitamin se daje radi prevencije rahitisa.

martinaP
08.04.2007., 10:08
D vitamin sprečava rahitis na način da potiče okoštavanje, znači ugradnju kalcija u kosti (kalcij se bez vit. D ne može ugraditi u kosti). A zatvaranje fontanela nije ništa drugo nego okoštavanje.

Kod pretjerane uoptrebe D vitamina dolazi u cijelom tijelu do pojačanog okoštavanja, ali to se ne može golim okom vidjeti, osim kod fontanele, to se jednostavno napipa i izmjeri. Zato se smatra da je prerano zatvarnje velike fontanele jedan od prvih znakova predoziranja D vitaminom, iako se kod neke djece prerano zatvori i bez D vitamina, znači nije svako prerano zatvaranje v.f. zbog previše D vitamina.

U težim slučajevima dugotrajnog predoziranja D vitaminom (koji su vrlo rijetki, ali nađu se u literaturi) može doći do kalcifikacije i mekih tkiva, npr. bubrega.

Deaedi
08.04.2007., 14:40
Patrik ima fontanelu 3 prsta veliku i doktorica nam je dala 10 kapi d vitamina dnevno. Pitala sam jednu drugu doktoricu za mišljenje i ona je rekla da je to ipak previše kapi i da bi prije tolike doze trebalo ipak napraviti pretrage. Mene brine veličina fontanele. Jel je to zaista jako veliko i jel je to nešto opasno? Čitala sam da se nekome brže, nekome sporije zatvara.

Moja H je imala OGROMNU fontanelu, znam sad tocno koliko, ali sam imala osjecaj da joj je cijelo tjeme otvoreno. nas pedijatrica se nije uznemiravala. Takodjer sam pitala droktoricu u Poliklinici Sabol, i ona je rekla da ne zatvaranje nije opasno. Navela je primjere djece kojoj se fontanela zatvorila kada su vec krenuli u skolu.

H (26mj) sada jos uvijek ima fontanelu cca. 1.5x1.5 cm.

cvijetak
11.04.2007., 21:27
dorotea24, i mi smo dobili dnevnu dozu od 10 kapi jer joj je fontanela još dosta otvorena. Može na pp kod koje pedijatrice idete? Inače, Sara je sad 15 mjeseci i velika fontanela joj je otprilike 3x2 širine prsta. Čini mi se ponekad da joj se od tih kapi zna poremetiti osjećaj za ravnotežu, zna li netko više?

Ivanna
11.04.2007., 22:07
D vitamin sprečava rahitis na način da potiče okoštavanje, znači ugradnju kalcija u kosti (kalcij se bez vit. D ne može ugraditi u kosti). A zatvaranje fontanela nije ništa drugo nego okoštavanje.

Ma to znam. :oops: Zapravo sam krivo pitanje postavila.
Zanima me zašto bi dr. preporučio tako veliku dozu (10 kapi) D vitamina samo zato što dijete ima veliku fontanelu. Dakle, kakve veze ima davanje D vit kod tako velike fontanele?
Negdje sam bila pročitala da nezatvaranje nije opasno za razliku od preranog zatvaranja (a evo i Deaedi tako kaže).
Tako velika doza vit D bi možda i ubrzala zatvaranje fontanele, ali, čini mi se, i napravila štete u organizmu. Ako je fontanela velika, to ne znači da organizmu fali D vit, odnosno kalcija.

martinaP
12.04.2007., 08:03
Ja mislim da prevelika fontanela nije problem sama po sebi, ali ukazuje na mogućnost da je u cijelom organizmu okoštavanje slabije. Nekako mi se ne čini vjerojatno da u jednom dijelu okoštavanje kasni (fontanela), a u ostatku tijela ide kako treba. Valjda se dr boji rahitičnih promjena pa zato daje tako puno D vitamina :? .

Ja ne bih odmah davala 10 kapi, potražila bih još koje mišljenje (samo ne znam gdje - drugi pedijatar, fizijatar, ortoped... tko je specijalist za takve probleme?).

Linda
12.04.2007., 08:49
I moja Linda (18 mjeseci) još uvijek ima prilično veliku fontanelu. Već joj mjesecima ne dajem vitamin D. Da opet počnem? :?
Pedijatrica nije to uočila kao problem.

cvijetak
12.04.2007., 12:23
Ne znam ja po kojem ključu se "dijele" te kapi. Ja sam odlučila da će Sarić više na sunce,a dozu ću joj smanjiti. Možda se i naša pedica boji rahitisa jer malena ima zasad samo tri zuba (iako jako lijepa :) ) pa valjda kad zbroji to s fontanelom ide metodom "bolje je spriječiti ... ". Trebale bismo ovih dana na kontrolu fontanele, ali frka me ići, iskreno ...

ivabarbara
12.04.2007., 13:17
moje starije dijete je imalo veliku fontanelu i kod svakog posjeta pedijatrici naročito je obraćala pažnju na veličinu fontanele.išli smo u na ultrazvuk mozga zbog toga ali i zbog preporuke fizijatra.sve je bilo u redu.
kažu ljudi da što se kasnije zatvori fontanela djeca budu pametnija.fontanela joj se zatvorila sa dvi godine i nevidim Bogu hvala nikakvih smetnji dapače gore navedena tvrdnja u njenom slučaju je i točna.

zekana
06.06.2013., 21:03
I meni se ini da Mila ima preveliku fontanelu i jako me to brine. Pedijatrica nije ni gledala fontanelu, katastrofa je površna i bezobrazna, a patronažnu čekam za ponovni posjet... i dok čekam, baš mi je stravično kad ju presvlačim, sve gledam da što više oblačim stvarčice koje ne idu preko glave, ali uglavnom idu. Baš je to grozno. Nemam inae nikakav strah pri "baratanju" s njom, ali ovo je baš zastrašujuće!

Blekonja
22.11.2013., 12:54
uhhh evo i mene nažalost na ovoj temi
cura je super sad sa 2,5 mj. dobila 1,5 kg i narasla 5 cm
ali nam se fontanela brže zatvara, dr. nije napravio paniku (ali ja jesam, naravno)
rekao je da treba pratiti,
ona je zaista rođena sa sitnijom glavicom ne sjećam se centimetara, ali vizuelno je i danas glavica sitnija,
ali se vidi da raste, a i kroz trudnoću joj je bila na donjoj granici onih krivulja

imamo jednu ok pedijatricu privatno, pa mislim da ću po drugo mišljenje,
a D vitamin ne dajem zbog grčeva (imala je jake dosta) a sad neću ni zbog ovoga!

ovo mi je sad malo bacilo u drugi plan što je lijepo napradovala i u kilaži i u cm :-/
dajte utjehe malo!

ina33
22.11.2013., 14:00
Evo utjehe: mislim da je većina tih mala fontanela/velika fontanela samo predostrožnost i praćenje. Moja mala imala je malu fontanelu, ped ukinula d vit i pratila raste li glavica pravilno i to je bilo to oko teme "mala fontanela!!!". Znači... makni tri uskličnika, stavi točku i pratite i to je to. Sretno i zagrljaj. P.s. i mala je imala omanju glavicu, a ni moja nije neka velika. Pred 40+ godina nisu monitorirali fontanelu..., ko ni sto drugih stvari, danas sto monitoriraju, i OK, ali izmakni uskličnike iz doživljaja ak možeš (znam, lakše reći).

martinaP
22.11.2013., 14:05
i ja mislim kao i ina. Važno je rast glavice koliko-toliko prati svoju krivulju.

Blekonja
22.11.2013., 16:01
tnx cure moje drage....

ma da gledala sam ove krivulje ovdje pa su mi malo zbunjujuće, točnije ne znam ih baš iščitati

http://www.kidney.org/professionals/KDOQI/guidelines_ped_ckd/appendix5.htm

što im je ovo na kraju svake krivulje????? :malosamglupa:

Blekonja
22.11.2013., 16:03
ona danas točno ima 2 mj. i 13 dana
i mi smo doma izmjerili glavicu oko 40 cm (na dan izlaska iz bolnice bila je 33 cm)
ne znam što je dr. izmjerio jer nisam uspjela pitati, ali ne vjerujem da je puno drugačije!

Mali Mimi
09.12.2013., 15:32
Ja sam primjetila da mom malcu već poprilično zatvorena ta fontanela a ima 3 mj. još mu je veličine jagodice prsta i naravno odmah sam se prepala da nije to znak neke patologije i išla zvat pedijatricu, ona mi je savjetovala da ne prestanemo uzimati D kapi a vidim nekima je savjetovano suprotno i sad ne znam što da radim?
Ina što vam je vaša p. rekla zašto odustati od kapi, ova naša ne povezuje to sa ranim zatvaranjem fontanele?
Kaže da je najbitnije da glavica i dalje raste njemu je bila 35 na porodu sad mjerim 41, već sam gledala i na link od Blekonje i to mi se čini OK ali opet sam zabrinuta

ina33
09.12.2013., 15:43
A ne sjećam se više, ona je to kao povezala, bila je to jedna iskusna starog kova koja mi je bila super, ali nakon toga smo još 4 promijenili (plus zamjene), a maloj je 5 godina (ista ambulanta na kojoj su se redali pedijatri i nikako sreće da se neki i zadrži nešto dulje)... tako da nemam više koga pitati za te kapi. Mi smo poslije, zbog drugih problema, točnije, sumnja na probleme, a na kraju, hvala Bogu, izgleda da je to b.o. (tj. razriješila se sumnja - izgleda da problema ipak nema), i slične "težine " kao i "mala fontanela" (znači, čista preventiva koja kida roditeljske živce) radili denzitometriju, pa ispala osteopenija, s druge strane, ko zna što bi ispalo ostaloj djeci, ko od djece uopće radi denzitometriju, i pitanje je jesu li benchmarkovi representativni. Sad je dajemo na sunce, unatoč tome što bi se, po preporukama, ljeti od sunca i refleksija sunca trebalo skrivat u hladu od 10-18... itd. Ti me pitaš konkretno, a ja zafilozofira, ali zafilozofira i dijelom jer ti pokušavam pokazati koliko je ovo, za većinu, nadam se, samo filozofski problem koji se svodi na praćenje glavice i cinculiranje s D vit, i to bude to od te cijele priče o fontaneli.