PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kolač: "Jaje na oko"?



Alone
26.03.2007., 10:00
Jednom davno sam probala taj kolač i bio mi je suuuper!. Na netu pronalazim istoimeni recept, ali je varijanta s prhkim tijestom, pudingom i marelicom. Ja sam probala varjantu: prhko tijesto, nadjev od sira i marelica. Ako netko ima takav recept bila bih zahvalna! :D

MARCY
26.03.2007., 11:03
Imam ga ja, ali je doma.
Budem napisala, ako ne danas, onda sutra sigurno!

apricot
26.03.2007., 11:11
probaj pod "danski kolač", tako se prodaje po slastičarnicama, a i Ledo ima zamrznuti.

Linda
26.03.2007., 11:25
Ja imam recept za jaje na oko s biskvitnim tijestom. Ako te zanima, napisat ću ti sutra, ako me netko u međuvremenu ne pretekne.

dolega
26.03.2007., 11:58
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-jaje-na-oko

dolega
26.03.2007., 11:59
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-jaje-na-oko

dolega
26.03.2007., 12:03
tak mi i treba kad ne čitam kak treba 8)

Alone
26.03.2007., 21:54
Odlične ste cure, evo čekam recept od Linde ili Marcy, pa koja prva :D
Hvala!

Linda
28.03.2007., 07:54
Jaje na oko

Biskvit:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
7 žlica šećera
7 žlica ulja
7 žlica oštrog brašna
1 pecilni
1 vanilin šećer

Krema: skuhati 2 pudinga od vanilije u 6 dl mlijeka, uz šećer po ukusu. U ohlađeno umiješati jedno kiselo vrhnje.

Biskvit poškropiti sokom kompota od marelica, premazati kremom i na to staviti polovice marelica iz kompota (nemojte se zeznuti i kupiti breskve, jer su prevelike i neće se moći lijepo rezati kolač). Preliti prozirnom želatinom.
Dobro ohladiti i po želji poslužiti sa šlagom. ;)

Sanjica
28.03.2007., 08:09
Koji god recept dobila, važno je da u kremu ide kiselo vrhnje. To joj daje taj specifični okus...

Ima jedna anegdota kad je na proslavu rođendana mog malog sina u goste došao naš devetogodišnji kumić koji taj kolač nikada nije jeo, a ni vidio.

Izvadila sam veliku tepsiju nenarezanog kolača i pitala ga:"Jel hoćeš jaje na oko?"

On kaže: "Hoću, baš sam gladan!" I ode mami oduševljeno ispričati kako je kuma ispekla puuunu tepsiju jaja na oko.

Ja mu odrežem jednu kocku, stavim na tanjurić, a on stao i gleda. Pitam ja:"Šta je?"

A on kaže:"A kruh?"

Popadali smo od smijeha, i dan danas se šalimo na njegov račun, ali dijete je bilo razočarano jer se namrsio na slasna i masna prava jaja na oko.

Linda
28.03.2007., 08:21
Slažem se sa Sanjicom po pitanju kiselog vrhnja, iako vidim da u coolinarkinom receptu ide slatko vrhnje.
Sigurno je i tako dobro, ali s kiselim se dobije okus koji podsjeća na one njemačke siraste torte i baš je zato poseban.

sandy-l
28.03.2007., 08:47
I ja pravim s kiselim vrhnjem, ali mislim da je u mom receptu više od jednoga. Provjerit ću. Inače, to mi je jedan od omiljenih kolača.

MARCY
28.03.2007., 08:55
Evo i mog recepta:

12 dkg margarina
12 dkg oštrog brašna
12 dkg šećera
3 cijela jaja
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer

sve zamuti i stavi peći u veću tepsiju.

FILA : 7 dl mlijeka, 2 pudinga od vanilije i 5 žlica šećera.

Filu skuhaj i u to dodaj 1 list želatine ili pola vrećice želatine a zatim lagano umiješaj 2 ili 3 kisela vrhnja.

Vruću filu prelij preko vrućeg kolača i odmah na vruće stavljaj marelice.
Od soka iz kompota skuhaj preljev za tortu i prelij preko kolača.

sandy-l
28.03.2007., 09:32
E, takav recept imam i ja, samo ne ide želatina. Mislim da i ne treba, bude dovoljno čvrst i ovako.

Alone
28.03.2007., 15:30
Hvala Linda i Marcy, probati ću recept u subotu pa vam javim rezultate! :*

Sanjica
28.03.2007., 16:15
Potvrđujem, apsolutno ne treba želatina. Želatinu inače često koristim, ali u ovu kremu ne treba želatina jer krema i mora biti "kremasta", a ne čvrsta...

Alone
03.04.2007., 12:58
Samo da javim da je kolač bio odličan, nisam stavljala želatinu, unatoč tome brzo je nestao. Ipak nije taj recept koji sam negdje već probala. Ovaj recept ima drugačji biskvit, kao od pite od jabuka, tako nekako i kao da u kremi ima više vrhnja ili čak sira?
Svejedno još jednom hvala, a ako netko još ima neku drugu varijantu, bilježim se!

tih
03.04.2007., 13:19
4jaja odvojeno,20 dag šećera 4 žlice tople vode, 3/4 margarina i 20 dag brašna i 1 prašak za pecivo.Peci skoro do kraja pa izvadi i na to dodaj fil koji pripremi prije biskvita:od 2 pudinga od vanilije kuhaj sa 5 žlica šećera u 7 dcl mlijeka.ohladi i u to umuti 3 kis vrhnja izmješaj i poravnaj na biskvit.Pa stavi u pećnicu i peci na 130 c da ne potamni.zareži kocke kad se ohladi i složi kajsije.i prelij sa 2 preljeva za torte. iskoristi sok od kajsija za preljev.Mislim da je to taj recept,stari i fini

tih
03.04.2007., 15:11
samo da ti još kažem da stvarno ima okus poput sira!Probaj!!!

Alone
04.04.2007., 07:44
4jaja odvojeno,20 dag šećera 4 žlice tople vode, 3/4 margarina i 20 dag brašna i 1 prašak za pecivo.Peci skoro do kraja pa izvadi i na to dodaj fil koji pripremi prije biskvita:od 2 pudinga od vanilije kuhaj sa 5 žlica šećera u 7 dcl mlijeka.ohladi i u to umuti 3 kis vrhnja izmješaj i poravnaj na biskvit.Pa stavi u pećnicu i peci na 130 c da ne potamni.zareži kocke kad se ohladi i složi kajsije.i prelij sa 2 preljeva za torte. iskoristi sok od kajsija za preljev.Mislim da je to taj recept,stari i fini

Hvala Tih, probati ću. :D Ovako na prvi pogled mi izgleda bliže onome što sam jela. Samo još pitanje, koliko se cca. peče biskvit prije dodavanja fila i koliko poslije? Da li je poslije dovoljno samo preliti sa sokom od marelica?

tih
04.04.2007., 09:21
zavisi ti od pecnice.ja pecem biskvit na 170 c.Vazno je da ga ne peces do kraja.Probaj tankim nožem.A prije no što smutiš smjesu za biskvit pripremi si ovu za fil.kad je staviš i poravnaš peci na 130 i pogledavaj.Dovoljno je da ti se stvori korica gore i odvoji od tepsije tj rubovi.On će se kasnije prosušiti još dok se bude hladio.Ajd, u slast!

tih
04.04.2007., 09:24
[quote="tih"]zavisi ti od pecnice.ja pecem biskvit na 170 c.Vazno je da ga ne peces do kraja.Probaj tankim nožem.A prije no što smutiš smjesu za biskvit pripremi si ovu za fil.kad je staviš i poravnaš peci na 130 i pogledavaj.Dovoljno je da ti se stvori korica gore i odvoji od tepsije tj rubovi.On će se kasnije prosušiti još dok se bude hladio.Ajd, u slast !I da,kad poredaš polovine kajsija na ocrtane kvadrate,skuhaj sirup od kajsija s 2 preljeva za torte(tortengus) i sve ti piše na vrečici.Samo čekaj da se prohladi pa kašikom preljevaj

stelerina
04.04.2007., 11:10
Ja bi molila ovaj drugi receptic za "jajca" s lisnatim, ako netko ima :)

stelerina
04.04.2007., 15:06
nitko :(

ljiljan@
04.04.2007., 16:57
Evo i mog recepta:

12 dkg margarina
12 dkg oštrog brašna
12 dkg šećera
3 cijela jaja
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer

sve zamuti i stavi peći u veću tepsiju.

FILA : 7 dl mlijeka, 2 pudinga od vanilije i 5 žlica šećera.

Filu skuhaj i u to dodaj 1 list želatine ili pola vrećice želatine a zatim lagano umiješaj 2 ili 3 kisela vrhnja.

Vruću filu prelij preko vrućeg kolača i odmah na vruće stavljaj marelice.
Od soka iz kompota skuhaj preljev za tortu i prelij preko kolača.

Ovo sam ja radila ali mi nikada nije dobro ispalo. Samo što sam u ohlađenu filu dodavala 2 kisela vrhnja. Ako sam te Marcy dobro shvatila treba vrhnje dodati u vruću filu?

cvijetak
04.04.2007., 21:21
A ja sam shvatila da na fil i marelice ide tanak sloj bezokusne želatine. Jesam dobro shvatila? Može li bez toga? Ajmo, iskusne cure, još dan dva do pečenja kolača, a meni je baš ovaj zapeo za oko :)
Hvala svima!!!!

MARCY
05.04.2007., 07:46
Ja sam stavljala u vruću filu vrhnje, zato možda i ide želatina u ovj recept.

Što se tiče "bezokusne želatine" kojom se prelije kolač, nije baš bezokusna ako se radi sa sokom iz kompota umjesto sa vodom[/b]

stelerina
05.04.2007., 08:02
Ja bi molila ovaj drugi receptic za "jajca" s lisnatim, ako netko ima :)

napravila s lisnatim i :mljac:

stelerina
06.04.2007., 10:08
[quote=tih]zavisi ti od pecnice.ja pecem biskvit na 170 c.Vazno je da ga ne peces do kraja.Probaj tankim nožem.A prije no što smutiš smjesu za biskvit pripremi si ovu za fil.kad je staviš i poravnaš peci na 130 i pogledavaj.Dovoljno je da ti se stvori korica gore i odvoji od tepsije tj rubovi.On će se kasnije prosušiti još dok se bude hladio.Ajd, u slast !I da,kad poredaš polovine kajsija na ocrtane kvadrate,skuhaj sirup od kajsija s 2 preljeva za torte(tortengus) i sve ti piše na vrečici.Samo čekaj da se prohladi pa kašikom preljevaj

dali marelice stavljam na vruci kolac ili cekam da se ohladi ? i dali preljev na vruci ili hladni kolacic?

Janoccka
07.04.2007., 20:03
Pravila 8)
Po receptu od Tih.
Ja stavila marelice na vrući kolač i odmah lagano prelila sa preljevom.

stelerina
10.04.2007., 09:50
I ja sam radila po receptu od tih, marelice sam stavila na hladan kolac i zalila vrucim preljevom za torte ( jedino sto sam stavila 3 preljeva)

Lagano i fino :mljac:

aenea
14.04.2007., 12:23
Ja pojednostavnim priču pa u obruč za kremšnite samo poslažem petit beure kekse na dno, skuham kremu od 2 pudinga od vanilije sa šećerom prema uputama u 7,5 dcl mlijeka i čim maknem s vatre 2 kisela vrhnja unutra. Prelijem preko keksi i gore potrpam voće koje imam. Mrak kombinacija mi je sa šumskim voćem. Želatinu stavljam samo ako mi je baš bitno da fensi-šmensi izgleda, a šlag prema stanju u fridžu :mrgreen:

Janoccka
14.04.2007., 21:07
Volim ja kolače sa keksom, ali kada umjesto biskvita stavim kekse onda mi to više nije to... :/