PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kombinirani probir u I. tromjesečjuNisa
05.05.2007., 16:54
Nakon što sam pročešljala sve teme i ustanovila da ne postoji ni jedna s ovim naslovom (ispričavam se ukoliko mi je nešto promaklo), odlučila sam je započeti. Ponovo sam isčitala postove o amniocentezi i iako sam na nekim stranicama aktivno sudjelovala i pomislila kako sam završila sa svojom pričom nakon što sam AC odlučila odbiti, ipak sam ponovno pod velikim dojmom i javlja se potreba da pomognem poticanjem ove teme.

Imam 40 godina, treća trudnoća, spontana. Nakon odličnih rezultata kombiniranog probira odlučila sam da AC neću prihvatiti. Problem vidim u tome što sam za taj test saznala sama, informirajući se preko neta.

Ne znam koliko trudnica, posebno onih u mojim godinama, zna za taj neinvazivni test (spomenula ga je samo jedna aktivistica na temi koju je započela Barbie dok je čekala nalaze svoje druge AC i to kao nekakav oscar kojeg provode u Austriji).

Molim da se jave sve one koje su taj test napravile, kao i one koje o tome ne znaju ništa, spremna sam podijeliti s njima sve što znam. Rezultati testa toliko su me smirili i mir koji sada osjećam najviše zaslužuje moje nerođeno dijete.Takve osjećaje želim svima. Javite se.

smartic
05.05.2007., 17:40
ciao!
evo ja sam upravo prije pet minuta pitala ako itko išta zna o tim testovima (nisam znala kako se zovu). u 32 godini sam, i ne znam bih li trebala ići na te testove, i kako uopće izgledaju? što saznajem iz njih?
hvala unaprijed....
p.s. pročitala sam tvoj post na amniocentezi, i podržavam te apsolutno u tvojim razmišljanjima koja si tamo iznijela. hrabro, iskreno, i puno ljubavi prema svojoj familiji... i TM i djeca su sretni što te imaju...

Nisa
05.05.2007., 19:12
Smartic, ponegdje sam naišla na termin bio-kemijski probir, pretpostavljam da to znači isto što i kombinirani probir. Radi se isključivo između 11. i 13/14. tjedna. Čini mi se da je najbolje nuhalni nabor izmjeriti negdje privatno gdje imaju najmoderniji UZV aparat. Tom nalazu dodaju se nalazi hormona u krvnoj plazmi i to slobodnog B-Hcg i PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A), što nazivaju još i dvohormonskim testom ili double testom, no to nije onaj isti double test koji se donedavno radio,on nije obuhvaćao mjerenje PAPP-Ae. Taj drugi dio testa radi se u labosu bolnice "Sestre milosrdnice" i plaća se 295 kn, znači, ne ide na uputnicu. Sve informacije mogu se dobiti na broj (o1)3787 152; 3787 163. Rezultati testa nisu nikakva konačna dijagnoza, oni samo svrstavaju u nisko ili visoko rizične za Down sindrom i trisomiju 13 i 18, znači to je sve što otkrivaju. Donedavno sam mislila da je AC jedina 100% metoda otkrivanja ovih poremećaja, no čitajući danas ponovo neke stranice na forumu pojavilo se mnogo priča o lošim rezultatima AC da bi na kraju bebe bile normalne. Pa, i Barbie je radila AC dvaput. Na svojim sam postovima govorila kako bih svakako napravila AC da su me svrstali u visoko rizične, no sada više stvarno nisam sigurna. Čak je i moja doktorica, nakon što sam joj pokazala nalaze komb. probira rekla kako kod AC često mogu pokupiti stanice majke umjesto djetetove, znači ni to nije ništa 100% sigurno, još je i k tome rizično za plod, pa se i ja sve više dvoumim.
No, ostajem kod toga da je dobro što odnedavno možemo napraviti komb. probir koji je prilično siguran pokazatelj a nije ni malo invazivan i također smatram da tuđe priče ne treba uzimati kao vodilju za svoje odluke, već je najbolje osloniti se na vlastito biće i razmišljanja. Često me iznenadi koliko je jako to moje 6. čulo. Već kod UZV pregleda gdje smo ustanovili da je nuhalni nabor i sve drugo u redu, osjetila sam se potpuno mirnom i bez nervoze i nestrpljivosti dočekala sam kompletan nalaz koji je stigao poštom 10 dana nakon pregleda jer smo test radili u Sloveniji. Moja prijateljica bila je nestrpljivija od mene same i stalno me zivkala da provjeri jesu li mi stigli rezultati.
Svjesna sam da komb. probir nije sasvim siguran, ali kako su mnoge i rekle na ovim stranicama, ništa vam u životu ne daje 100% garanciju, i postoje tolike druge bolesti koje vaše dijete može dobiti tijekom života. Strašno je imati bolesno dijete, pa isto tako razumijem one koje naprave pobačaj. Ja sama ne znam što bih da nešto nije bilo u redu. Sve je to prestrašno.
MM i ja odlučili smo se za Sloveniju, kliniku Dravlje, jer smo imali pozitivna iskustva kada smo prije pet godina išli na IVF i uspjeli dobiti prekrasnu curicu i tu se uvijek ugodno osjećamo, kilometraza nam je manja nego do Zagreba, autoput jeftiniji, pa čak smo i probir platili manje a ta nam informacija nije bila poznata -60 E za kompletnu pretragu. Uvjerena sam da ćete u Zagrebu privatno dobiti jednako kavalitetnu uslugu.
Ne znaš bi li trebala ići na te testove, to ćeš morati odlučiti sama nakon što se dobro informiraš. Kako je to sasvim bezopasan test, možeš ga napraviti ukoliko misliš da ćeš nakon toga biti mirnija. Uvijek moraš računati na to da postoji i jedan mali broj lažno pozitivnih kako i negativnih rezultata. U kojem si tjednu? Želim ti sve najbolje!!!

Nisa
05.05.2007., 19:20
P.S. propustila sam reći vrlo važno: kombinirani probir smatra se 90% sigurnim nalazom, što je po meni vrlo visoka garancija bez obzira na lažne rezultate.

smartic
05.05.2007., 20:04
hvala ti na brzom odgovoru.. ja sam u 13 tjednu, i idući tjedan idem kod svoje gin. pa ću se još sa njom malo posavjetovati. inače, baš sam dobila jednu knjigu i krenula sam se malo bolje informirati pa onda donijeti konačnu odluku.
još jednom hvala, i sretno!

Teta Eta
06.05.2007., 09:44
Nisa, samo mogu reci :D :D :D

Nisa
06.05.2007., 12:45
Smartic, ako si u 13. tjednu nemoj dugo čekati, mislim da ti je slijedeći tjedan zadnji period kada možeš napraviti kombinirani test-probir. Važno ga je napraviti u periodu kada je beba od tjemena do trtice duga oko 40mm. Važno je to zbog nuhalnog nabora, jer kako beba raste on se sam po sebi počinje smanjivati i kasnije više nije nikakva indikacija u smislu treba li se sumnjati na Down sindrom ili ne. Postoje dva formulara koja se skidaju s neta, jedan je informirani pristanak kojeg ćeš potpisati, a drugi je formular kojeg će ispuniti ginekolog koji će izmjeriti nuhalni nabor, osobne podatke ispunit ćeš sama i s tim papirima treba otići dati krv u lab. Sestre milosrdnice ili ćeš ih poslati poštom. Ako sutra nazoveš jedan od brojeva koje sam jučer navela, tamo će ti sve podrobno objasniti. Formulare imam na desktopu ali ih nisam uspjela ubaciti na post. Lako se nađu preko googlea. Prvi traži pod Prenatalni probir sindroma Down u 1. tromjesečju a drugi pod Informirani pristanak za prenatalni probir.
Nisam ti napomenula još jednu stvar. Iako se danas zna da starost majke nije jedini rizik za pojavu sindroma Down i drugih poremećaja, dob majke ipak ulazi u procjenu koju napravi kompjuter zajedno s nalazima nuhalnog nabora, slobodnog b-hcg i PAPP-Ae. Tako je u mojem konačnom nalazu gdje rizik za Down zbog moje dobi iznosi 1:113, on zbog ostalih nalaza korigiran na 1:2239, a za trisomiju 13+18 koji zbog dobi iznosi 1:925, korigiran je na 1:18486. Markerom su mi podcrtali da je ukupan rizik nizak i da kariotipizacija nije indicirana. Tvoje godine ne predstavljaju neki veliki rizik, pa si još jednom razmisli, iako ovaj probir u EU preporučuju svim trudnicama, svake dobi, i obavezni su ga napraviti ukoliko trudnica to želi. Razmisli si bez prevelikog pritiska, uvjerena sam da nemaš razloga za brigu. Javi se ako ti još nešto nije jasno...

martinaP
06.05.2007., 13:51
Već se pisalo na forumu o tome:

ovdje (http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=32300&highlight=probir)

i

ovdje (http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=41088&highlight=probir)

Nisa
07.05.2007., 04:16
MartinP, hvala na tvojoj opaski, znači ipak mi je promaklo.
Budući je ovaj test novija stvar, i kod nas ga nazivaju na više različitih načina, vjerujem da nas sve to dosta zbunjuje.
Na stranicama poliklinike Harni koristi se termin KOMBINIRANI PROBIR kojeg sam i ja nastavila koristiti. Ako idete gledati stranice na engleskom jeziku, također se koristi termin "combined test".
Na formularima labosa bolnice "Sestre milosrdnice" nazivaju ga "prenatalnim probirom sindroma Down", dok ga moja ginekologica zove "bio-kemijskim probirom". Bilo bi dobro da netko pokrene inicijativu da se test počne nazivati jednim terminom, jer čini mi se, on će postati važan test u prenatalnoj zaštiti trudnica.
Je li Vinogradska bolnica isto što i bolnica "Sestre milosrdnice"? To zbunjuje sve one koje ne poznaju Zagreb. Pročitala sam da samo jedan laboratorij u Hrvatskoj obavlja te testove.
Slijedeća stvar koja može zbunjivati je kratica PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) koja nema veze s onim brisom PAPA kojeg radi redovne kontrole uzimaju svim ženama.
I zadnje što vas ne smije zbuniti jest to što double ili dvohormonski test koji je uključen u kombinirani probir nema veze s onim double testom koji se uz triple radio početkom drugog tromjesečja. Prvi obuhvaća hormone slobodni b-hcg i PAPP-A, a drugi alfa fetoprotein, i slobodni b-hcg. Prvi se obavlja isključivo između 11. i 13/14. tjedna, dok se drugi obavljao, čini mi se u 15. ili 16. tjednu zajedno uz triple.
Ako sam dobro shvatila, termin "biokemijski probir" obuhvaća sve one testove koji se rade preko krvi ili plazme i tu spadaju double, triple i četverohormonski testovi a budući je za kombinirani probir važan i nalaz nuhalnog nabora, to svakako nije naziv kojeg treba koristiti umjesto termina "kombinirani probir".Koristila sam informacije sa stranica poliklinike Harni a ukoliko sam nešto krivo interpreirala, molim da me netko stručniji ispravi.

Nisa
07.05.2007., 04:18
MartinP, hvala na tvojoj opaski, znači ipak mi je promaklo.
Budući je ovaj test novija stvar, i kod nas ga nazivaju na više različitih načina, vjerujem da nas sve to dosta zbunjuje.
Na stranicama poliklinike Harni koristi se termin KOMBINIRANI PROBIR kojeg sam i ja nastavila koristiti. Ako idete gledati stranice na engleskom jeziku, također se koristi termin "combined test".
Na formularima labosa bolnice "Sestre milosrdnice" nazivaju ga "prenatalnim probirom sindroma Down", dok ga moja ginekologica zove "bio-kemijskim probirom". Bilo bi dobro da netko pokrene inicijativu da se test počne nazivati jednim terminom, jer čini mi se, on će postati važan test u prenatalnoj zaštiti trudnica.
Je li Vinogradska bolnica isto što i bolnica "Sestre milosrdnice"? To zbunjuje sve one koje ne poznaju Zagreb. Pročitala sam da samo jedan laboratorij u Hrvatskoj obavlja te testove.
Slijedeća stvar koja može zbunjivati je kratica PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) koja nema veze s onim brisom PAPA kojeg radi redovne kontrole uzimaju svim ženama.
I zadnje što vas ne smije zbuniti jest to što double ili dvohormonski test koji je uključen u kombinirani probir nema veze s onim double testom koji se uz triple radio početkom drugog tromjesečja. Prvi obuhvaća hormone slobodni b-hcg i PAPP-A, a drugi alfa fetoprotein, i slobodni b-hcg. Prvi se obavlja isključivo između 11. i 13/14. tjedna, dok se drugi obavljao, čini mi se u 15. ili 16. tjednu zajedno uz triple.
Ako sam dobro shvatila, termin "biokemijski probir" obuhvaća sve one testove koji se rade preko krvi ili plazme i tu spadaju double, triple i četverohormonski testovi a budući je za kombinirani probir važan i nalaz nuhalnog nabora, to svakako nije naziv kojeg treba koristiti umjesto termina "kombinirani probir".Koristila sam informacije sa stranica poliklinike Harni a ukoliko sam nešto krivo interpreirala, molim da me netko stručniji ispravi.

Nisa
07.05.2007., 12:31
Ispričavam se što sam dvaput kliknula. Kompjuter mi signalizira da ne može otvoriti stranicu, pa ja kliknem još jednom.

MartinP, pregledala sam još jednom dobro postove koje si preporučila, zaista totalna konfuzija u smislu naziva za test: papp test, ultrazvučno-biokemijski probir sto je dobar naziv no predug, prenatalni probir sindroma Down koji po meni može uključivati i double/triple test predviđen za 2. tromjesečje, kombinirani test/probir... gađamo se svakakvim terminima i mislim da su žene sasvim zbunjene.

Ne znam koliko si duboko ušla u problematiku. Što predlažeš?

Nisa
09.05.2007., 13:01
Teta Eta, slučajno sam na stranici "AC da ili ne" tražila nešto i vidjela tvoje postove. Odmah sam shvatila zašto si mi se na ovu temu javila. Prošle smo, zapravo, kroz slično iskustvo po pitanju AC. Nisu nas dobro informirali oni koji su to trebali i do informacija smo došle same, surfajući po netu. U tom periodu intenzivnog surfanja potpuno sam bila zapostavila sebe, pomalo i svoju obitelj, vjerojatno si i ti slično proživjela.

I ti u svojim postovima spominješ kombinirani probir ali kao Screening Triple test, što još dodatno dokazuje zavrzlamu u terminologiji.

Mislim da je dobro što sam potaknula ovu novu stranicu, i još k tome kratak opis kombiniranog probira ubacila i na stranicu "Prenatalni probir sindroma Down u 1. tromjesečju", tako da su se ove dvije stranice našle jedna uz drugu, pa mi se čini da je sve sada manje zbunjujuće.

Čini mi se da su se na ovoj stranici na jednom mjestu našle sve najvažnije informacije o kombiniranom probiru i toplo se nadam da će ženama biti od velike pomoći u odluci da li se upuštati u invazivne pretrage ili ne. Ukoliko sam propustila reći nešto važno, molim javite se.

Tebi mnogo hvala na podršci.

Nisa
09.05.2007., 13:05
Teta Eta, slučajno sam na stranici "AC da ili ne" tražila nešto i vidjela tvoje postove. Odmah sam shvatila zašto si mi se na ovu temu javila. Prošle smo, zapravo, kroz slično iskustvo po pitanju AC. Nisu nas dobro informirali oni koji su to trebali i do informacija smo došle same, surfajući po netu. U tom periodu intenzivnog surfanja potpuno sam bila zapostavila sebe, pomalo i svoju obitelj, vjerojatno si i ti slično proživjela.

I ti u svojim postovima spominješ kombinirani probir ali kao Screening Triple test, što još dodatno dokazuje zavrzlamu u terminologiji.

Mislim da je dobro što sam potaknula ovu novu stranicu, i još k tome kratak opis kombiniranog probira ubacila i na stranicu "Prenatalni probir sindroma Down u 1. tromjesečju", tako da su se ove dvije stranice našle jedna uz drugu, pa mi se čini da je sve sada manje zbunjujuće.

Čini mi se da su se na ovoj stranici na jednom mjestu našle sve najvažnije informacije o kombiniranom probiru i toplo se nadam da će ženama biti od velike pomoći u odluci da li se upuštati u invazivne pretrage ili ne. Ukoliko sam propustila reći nešto važno, molim javite se.

Tebi mnogo hvala na podršci.

vmartina
10.05.2007., 18:51
Jel mi može netko napisati koje bi bile normalne vrijednosti slobodnog b-hcg i PAPP-A za trudnoću od 12 tjedana.

Nisa
10.05.2007., 20:10
Draga Vmartina,

napisat ću ti vrijednosti koje stoje u mojem nalazu:

Free B-hcg: 35,7IU/I equivalent to 0,756 MoM
PAPP-A: 1.600 IU/I equivalent to 0,621 MoM

Surfajući po netu rijetko sam nalazila na informaciju o okvirima u kojim bi se trebale kretati vrijednosti ovih hormona. Mislim da sam u nekoliko navrata i nabasala na nekakve brojke, no automatski sam ih preskakala jer ih s ničim nisam mogla usporediti i ništa mi nisu značile.

Jesi li ti dobila nalaze i koje vrijednosti stoje kod tebe? Baš me zanima, voljela bih znati...

vmartina
10.05.2007., 22:53
Sutra idem po nalaz pa ti javim

Nisa
11.05.2007., 09:26
Evo, našla sam neke vrijednosti:
B-Hcg- 1,0 MoM Unaffected fetuses-normal
2,OMoM Down sindrom
0,18 MoM Trisomy 13+18

PAPP-A 1,0 MoM- normal
0,44 MoM-risk for trisomies 21, 13+18
0,32 MoM

vmartina
11.05.2007., 11:26
Nisa, meni stoji ovako B-hCG 47,2 i 1.15 MoM
PAPP-A 1.24 i 0,62 MoM
Na dnu nalaza u svim rubrikama (T 21, T 18 i biokemiski test) stoji rizik manji od graničnog, a dobni je 1:396. Nuhalni mi je 1,5 mm. Šta misliš?

Nisa
11.05.2007., 12:10
Koliko vidim, nalazi su nam slični, naš nuhalni nabor bio je isto 1,5 na 12+2 tjedana. Tvoj b-hcg je viši od mog, ali prema onom što sam danas pronašla to je blizu normalnog, dok su nam PAPP-A slični. To je sve u redu, po mom mišljenju, i ja sam svrstana u nisko rizične a imam 40 godina.

Nakon ovakvog nalaza ja sam uspjela pronaći potpuni mir, mislim da i ti možeš biti mirna i mirno odbiti AC.

Koliko godina imaš?

vmartina
11.05.2007., 14:06
33, al me medicinari tretiraju kao da imam 103 :lol: . Vadila sam nalaz s 12+1. Gdje ti nalaziš te vrijednosti? Daj mi molim te napiši stranicu da i ja virnem.

vmartina
11.05.2007., 14:07
33, al me medicinari tretiraju kao da imam 103 :lol: . Vadila sam nalaz s 12+1. Gdje ti nalaziš te vrijednosti? Daj mi molim te napiši stranicu da i ja virnem.

vmartina
11.05.2007., 14:08
33, al me medicinari tretiraju kao da imam 103 :lol: . Vadila sam nalaz s 12+1. Gdje ti nalaziš te vrijednosti? Daj mi molim te napiši stranicu da i ja virnem.

vmartina
11.05.2007., 14:10
33, al me medicinari tretiraju kao da imam 103 :lol: . Vadila sam nalaz s 12+1. Gdje ti nalaziš te vrijednosti? Daj mi molim te napiši stranicu da i ja virnem.

vmartina
11.05.2007., 14:12
Oprosti, nije mi htio poslati pa sam stisnula previše puta :oops:

Nisa
11.05.2007., 18:21
Kao što vidiš to se i meni desi. Pokušala sam i diskonektati se, pa ponovo poslati, no opet mi je poslao dvaput. Dolazim do zaključka da treba čekati, bez obzira koliko.

Vidim da neke aktivistice znaju ubaciti stranicu na koju treba ići, ja to još ne znam napraviti, no potrudit ću se naučiti.

Danas sam jednostavno utipkala u Google naziv PAPP-A, otvorila nekoliko naslova koji su mi se činili ok i kako znam engleski nije mi bilo teško snaći se. Ove podatke koje sam ti danas poslala našla sam upravo na engleskim stranicama i dalje nisam ni tražila na hrvatskim.

Pretpostavljam da je tvoj b-hcg veći od mog zbog mojih godina. Možeš i dalje gledati tekstove na netu, no zaista mislim da sada možeš biti potpuno mirna, pogotovo ako imaš samo 33 godine. Procjenu koja je iznesena u tvom nalazu napravio je kompjuter, i čini mi se da je mogućnost za grešku minimalna.

Nisa
11.05.2007., 18:39
Probat ću jednostavno prepisati:

http://www.genecare.com/102/id/
EARLYSCREENINGFirstTrimesterScreening

Nisa
11.05.2007., 18:44
Evo, uspjelo je. Podatke ćeš naći na otprilike pola stranice, ispod podnaslova First Trimester Markers, pa pojedinačno obrađuje markere za kombinirani probir. Tekst je pisan za stručnjake, a ne laike, ima previše detalja od kojih samo zaboli glava.

Nisa
11.05.2007., 18:50
http://www.poliklinika-harni.hr/teme.asp?id=312&godina=2007

Evo, pokazao mi suprug kako se to radi. Ovo isto vrijedi pročitati.

Nisa
11.05.2007., 18:58
Vrijedi pogledati i ovo:
http://www.wolfson.qmul.ac.uk/epm/screening/combined.shtml

vmartina
12.05.2007., 21:33
Ok, puno hvala!

dzani_sa
15.05.2007., 14:53
mozete li mi molim vas pomoci da shvatim rezultate kombiniranog probira u mom slucaju?? naime, imam 30 godina, prva trudnoca, radila sam test sa 12+5 (UZV sa 12+4).. UZV ok, nuhalni nabor 1,14..

i onda.. za T21 pokazuje rizik manji od granicnog, kao i za T18.. dobni rizik je 1:651, ali ono sto me brine jeste da biokemijski test pokazuje rizik veci od granicnog!!!!! doktorica je zaokruzila ovaj dio koji pokazuje manji rizik kod T21, ali sam ja i dalje jako zabrinuta zbog biokemijskog testa...

i da, rekla je da to nije zabrinjavajuce, nema mjesta panici, ali da ako zelim biti sigurna uradim double test.. meni se to zaista ne radi jer ne mogu vise podnijeti sav taj stres...

da li mi neko moze pomoci da shvatim sta sve ovo znaci, uzasno sam zabrinuta!!!

Tihuana
15.05.2007., 15:41
Kao što ćeš na mnogo mjesta pročitati ovdje na forumu, sve je jednostavnije kad znaš kako ćeš se postaviti prema eventualnim lošim nalazima.

Double i Tripple test su neinvanzivne prenatalne pretrage i nema ni boli ni fizičke muke, opet ponavljam - ako se odlučiš na bilo koji, moraš biti prije toga načisto što s rezultatima.

Mnogo nas je ovdje koji smo prošli te testove, i AC itd., daj si malo truda pa preko pretražnika pročitaj što se sve pisalo o tome. Ja ti želim dobre nalaze i sretno! :)

holli
16.05.2007., 09:20
Drage moje.
je li mi možete odgovoriti za koliko vremena su rezultati kombiniranog probira gotovi?
Nisam iz Zagreba, pa ako rezultati nisu gotovi isti dan, da li mi ih šalju poštom?
Thanks.

Nisa
16.05.2007., 11:40
Holli, mislim da su testovi u Zagrebu gotovi isti dan, nalaze ti mogu i mailati, ili poslati poštom što traje dulje. Informiraj se na (01) 3787163.

Nisa
16.05.2007., 11:55
Dzani_sa,
malo su mi nejasni tvoji rezultati. Dobni rizik, kako vidim po svojim nalazima, uvijek je veći, kasnije ga biokemijski nalazi umanje.

Ako ti je doktorica rekla da je sve u redu, vjerojatno i jest tako.

Meni su u Ljubljani dali informaciju da postoji i četverohormonski test (mislim da je to triple + inhibin A, ako se dobro sjećam, tu bi informaciju trebalo provjeriti).
To je mnogo sigurniji test (80%) i bilo bi dobro da se raspitaš da li taj test rade u Hrvatskoj. Kako sam shvatila u Sloveniji je double/triple prevaziđen i nitko ga ne spominje. Potražiš li malo po netu, vidjet ćeš da triple smatraju vrlo nesigurnim, negdje se čak navodi da se i dalje provodi jer od njega ima koristi samo farmaceutska industrija.

Budi mirna i sretno.

Nisa
16.05.2007., 12:02
Dzani_sa,
malo su mi nejasni tvoji rezultati. Dobni rizik, kako vidim po svojim nalazima, uvijek je veći, kasnije ga biokemijski nalazi umanje.

Ako ti je doktorica rekla da je sve u redu, vjerojatno i jest tako.

Meni su u Ljubljani dali informaciju da postoji i četverohormonski test (mislim da je to triple + inhibin A, ako se dobro sjećam, tu bi informaciju trebalo provjeriti).
To je mnogo sigurniji test (80%) i bilo bi dobro da se raspitaš da li taj test rade u Hrvatskoj. Kako sam shvatila u Sloveniji je double/triple prevaziđen i nitko ga ne spominje. Potražiš li malo po netu, vidjet ćeš da triple smatraju vrlo nesigurnim, negdje se čak navodi da se i dalje provodi jer od njega ima koristi samo farmaceutska industrija.

Budi mirna i sretno.

Nisa
16.05.2007., 12:09
://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=55&Tekst2ID=149&Show=2208

Dzani_sa, pogledaj ovu stranicu.

dzani_sa
16.05.2007., 13:41
Nisa, hvala puno na odgovoru.. I meni su nejasni, kod mene je bas biokemijski los..

Evo rezultata

T21 (Biokem.rizik + NT) = 1: 1027, rizik manji od granicnog

Biokemijski test = 1:156, rizik veci od granicnog

Dobni rizik = 1: 651

T18 (Biokem.rizik + NT) = 1: 10.000, rizik manji od granicnog.

Kako sam ja shvatila, cilj ovog kombiniranog probira upravo i jeste da se uzmu zajedno u obzir i UZV i biokemijski rezultati, a ne samo jedno ili drugo..

Dakle, ono sto je (valjda) vazno jeste da upravo taj kombinirani pokazuje rizik manji od granicnog..

Ipak, kada sam vidjela ono 1: 156 uzasno sam se uplasila..

dzani_sa
16.05.2007., 15:23
Nisa, jos jedno pitanje, mozes mi reci gdje si tacno radila test? Koliko sam vidjela negdje u sloveniji, ljubljana.. Mozda bi i ja otisla pa se tamo raspitala o tim neinvazivnim metodama koje mi jos uvijek stoje na raspolaganju (sada sam 15 tjedan, dakle do 18 imam vremena)..

Ako mozes, posalji mi PP, hvala unaprijed...

holli
17.05.2007., 11:28
Draga Nisa,
molila bih te da nam napišeš detaljnije o tom četvorohormonskom testu koji si spomenila, podatak o njemu nisam našla na ovim stranicama.
Kako je to NEINVAZIVNA metoda, mislim da bi dosta curki bilo zainteresirano za njega.
Da li se radi bilo gdje u Hrvatskoj ili samo u Sloveniji? Ipak je nama s juga, Slovenija malo daleko.
Unaprijed thanks!

Nisa
17.05.2007., 12:11
Dzani_sa,

Kao prvo iznenadila me forma tvog nalaza. Kod Martine, a i kod mene, u nalazu su izražene vrijednosti hormona B-hcg i PAPP-A u MoM, nakon toga naznačen je rizik prema godinama starosti i na kraju ukupan rizik za pojedine trisomije. Nije izražen rizik samo prema biokemijskom probiru kao kod tebe.

Ako uspoređujem tvoj s mojim nalazom, kod tebe ukupan rizik jest veći od mog, no još uvijek je manji od graničnog i zato pokušaj ostati mirna i sabrana. Kombinirani test nije nikakva konačna dijagnoza, i kako kažeš, uzima u procjenu sve elemente, ne samo biokemijske vrijednosti. Nuhalni nabor kod tebe je manji od našeg u to vrijeme i to je vrlo važno uzeti k znanju i smiriti se. Jer kad sam prošla ultrazvučni pregled, prvi dio testa, već tada je dobni rizik bio značajno korigiran zbog dobrog nalaza nuhalnog nabora i doktorica je i taj nalaz smatrala dovoljnim da mogu sasvim biti mirna. No, ja sam htjela napraviti i hormonski dio. Tada mi je dala informaciju da se može napraviti i četverohormonski test ukoliko budem željela biti još sigurnija.

Negdje sam zapisala, no nisam uspjela pronaći gdje: četverohormonski test potrebno je napraviti isto u točno određenom stadiju razvoja bebe, kada je promjer glavice određene veličine. Ako misliš da ćeš biti mirnija, učini i njega. Jedino mi se čini da ćeš morati djelovati odmah.

Raspitaj se ipak radi li se četverohormonski test kod nas?

Ako ne, možeš se obratiti Zdravstvenom Zavodu Dravlje u Ljubljani, na broj: 00386-1-510-68-00. Javit će ti se jedna od sestara, no one neće znati taj podatak o veličini glavice. Pokušaj dogovoriti telefonski razgovor s doktoricom Babnikovom ili nekim drugim doktorom i objasni da te nalazi kombiniranog plaše i da bi htjela napraviti 4verohormonski test. Oni će ti sve objasniti.
U zavodu možeš napraviti još jedan ultrazvuk i dati će ti uputnicu s kojom ćeš otići izvaditi krv u u lab. poliklinike u blizini Kliničkog centra u centru Ljubljane.

Ukoliko nazoveš i dogovoriš nešto, javi mi se da ti dam još neke detalje kako bi to što lakše obavila.

I stvarno, smiri se, nađi ono lavovsko u sebi, bebice radi. Na kraju će ipak sve biti u redu.

Nisa
17.05.2007., 12:42
Holli, zaista ne znam radi li se i gdje četverohormonski test kod nas?

Zadnja stranica koju sam preporučila ne otvara se, nešto sam fulala.

Idite na Roda tekstove--roda i trudnoća--pogled iznutra--Prenatalna testiranja-riskirati ili ne?

Na toj stranici, u drugoj po redu tabeli spominje se KVADRIPL test, to je četverohormonski=triple plus inhibin A. Informaciju o njegovoj sigurnosti u procjeni (80%) dobila sam od doktorice u Ljubljani.

Nisa
17.05.2007., 12:55
Evo, nazvala sam nekoliko brojeva, ne želim reći koga da ne ispadne kao loša reklama. Nitko nije čuo za četverohormonski ili kvadripl test, pa se i ja sada pomalo osjećam bedasto.

Preporučili su mi samo da provjerim u Petrovoj bolnici.

Izglada preostaje samo Slovenija ili Austrija.

Pronjuškat ću još malo po netu, pa ako nešto saznam, javljam se.

Nisa
17.05.2007., 13:05
Nađoh nešto na engleskom:
http://www.innovations-report.de/html/berichte/medizin_gesundheit/bericht-16913.html

dzani_sa
17.05.2007., 14:11
Nisa, puno ti hvala, stvarno si divna, djelujes jako smirujuce i zaista se trudis da pomognes.. Zaista, jos jednom hvala, predivna si, tvoj bebac ce zaista biti sretan sa takvom mamom..

U svakom slucaju, ja sam se isto malo interesirala, nisam saznala gdje bih mogla uraditi test u zg (mada sam i ja ranije cula za taj test, cudi me da oni koje si zvala nisu znali nista o tome. no, dobro..)... A sada sam zbog posla u sarajevu, i vjerovatno cu morati ostati jos neko vrijeme tu, tako da mi je malo problem organizirati nesto dalje..

Kako sam vidjela u ovom tekstu koji si pronasla, kvadri test se moze raditi od 14 do 22 tjedna.. mada, moram ti priznati da si me smirila svojim rijecima, tako da razmisljam da li uopce raditi dalje te testove.. mozda trebam samo pronaci to "lavovsko" u sebi :)

puno ti hvala jos jednom, zaista ti zelim sve najbolje, i tebi i bebici.. :heart: :heart:

Nisa
17.05.2007., 15:11
Dzani_sa, molim te, imaj u vidu da u Rodinom tekstu "Prenatalna testiranja-riskirati ili ne?" granicu za quadruple test postavlja između 14. i 18. tjedna, a tu je i veličina ili opseg glavice kojeg su mi spomenuli u Ljubljani.

Različiti izvori, različiti podaci. Zato, raspitaj se, ipak, pa ako saznaš što, obavezno javi.

Sretna sam što sam te uspjela smiriti. Ipak, imaj u vidu da sam samo laik koji želi puno znati na ovu temu i, naravno, želi pomoći, a na tebi je da sebe radi, još puno istražuješ i informiraš se i na kraju doneseš pravu odluku u skladu sa svojim osjećajima i osjećajima svog supruga. Hoćeš li napraviti četverohormonski test ili ići na AC mora biti vaša odluka bez obzira na sve naše priče, jer svi smo mi različiti ljudi s različitim životnim situacijama i uvjetima.

Prije pet godina imali smo vrlo loša iskiustva s vantjelesnom oplodnjom u Zagrebu. Ubrzo sam uspjela zatrudnjeti nakon IVFa u Ljubljani i cijelu priču ubrzo zaboravila. Briga oko nove prekrasne bebe potpuno me preuzela, no kasnije sam si često znala postaviti pitanje jesam li smijela cijelu priču zadržati za sebe. Nisam imala pravih dokaza s kojim bih nastupila, no tko zna možda bih ipak nekom bila pomogla da ne doživi isto što i ja. Neki akteri te moje priče ipak će izgleda sjediti na optuženičkoj klupi, no to i nije neka satisfakcija. Zato sam odlučila da sada ne šutim i sjedim skrštenih ruku, ukoliko barem malo mogu pomoći.

Hvala na podršci.

Nisa
17.05.2007., 20:18
Otvorila sam novu temu- Četverohormonski ili quadruple test i dobila informaciju da se ipak kod nas taj test još ne provodi. Pratite i tu stranicu, vjerojatno će biti još postova.

Kaća
21.05.2007., 20:34
bok svima,
imam dva pitanja i molim ako mi netko može pomoći.

1: dobila sam rezulate kombiniranog probira na kojima piše da je za T21, Biokemijski test i T18 rizik manji od graničnog. To mi je jasno, ali me zanima ako mi netko može rastumačiti ove vrijednosti:
beta hCG 23.1 ng/ml (0.49 korig. MoM)
PAPP - A 0.59 mlU/ml (0.56 korig. MoM)

krv sam vadila sa 11+4 (po ultrazvuku)
na papiru na kojem je nalaz piše: gestacijska dob na dan vađenja krvi: 10+6
zanima me radi li se tu o istoj stvari, ako da zašto se ne podudara??

2. drugo je pitanje: AB Rh(D) - (neg) to mi piše u trudničkoj; a pored toga gdje piše indirektan Combsov test - piše: Sc 37/07 crvenom kemijskom i ispod toga je udaren pečat na kojem stoji: IAT: NEG .
Te nakon svega iše kontrola u 28 tj. trudnoće.
MM je A+
Zanima me zna li ko što znači ovo IAT: NEG i što mi je činiti ako ima razloga za brigu. Doc nije ništa spominjao oko toga..
Please help & thanks in advance, :)

Nisa
22.05.2007., 09:49
Kaća,
pogledaj si postove između mene i Vmartine od 10. i 11. svibnja na istoj ovoj stranici. Naći ćeš naše rezultate i moći malo usporediti. Svi nalazi hormona pretvaraju se na kraju u MoM (multiple of the median).

Važno je što je kod tvog nalaza naznačeno da je rizik manji od graničnog, pa mislim da se ne trebaš dodatno sekirati.

Što se tiče gestacijske dobi, ne znam da li se tjedni ne podudaraju zbog toga što su često bebice manje ili veće od standardnih mjera za određeni tjedan. Kad sam s 20 tjedana radila UZV, mjere moje bebe bile su za 18 tjedana, što znači da je ona nešto mlađa, da sam imala kasnu ovulaciju i da ću najvjerojatnije prenijeti preko termina.

Treba točno provjeriti što se točno podrazumijeva pod gestacijska dob: starost bebe koju procjeni uzv aparat ili ili trudnoća koju svatko navede prema zadnjem danu menstruacije.

Što se RH faktora tiče, o ovome jako malo znam, i suprug i ja smo 0+. U vezi toga najbolje je da se obratiš nekom drugom.

Mnogo sreće tebi i bebici

imported_tičica
31.05.2007., 13:25
kad je riječ o ultrazvučnom kemijskom probiru željela bih da sa Vama podijelim svoje iskustvo, da imate informaciju više kod tih pretraga.

Naime moja gin me je uputila da napravim papp nalaz i odem ja u Vinogradsku. Predam uputnicu za ultrazvuk i u međuvremenu odem izvaditi krv. Vratim se na ultrazvuk ; kad na ultrazvučnom pregledu dr. Lepušić ( trudnice koje ćete ići na mjerenje nuhalnog nabora kod bebe zapamtite to prezime i NI slučajno nemojte ići kod njega ), naime nakon pregleda kaže mi da je sve divno i krasno i napiše mi izmjer nuhalnog 3.6 mm (koje me svrstava u vrlo visoku rizičnu skupinu...)

Taj dan popodne zove me na mobitel dr. Tišlarić sa endokrinologije ( divna i krasna doktorica i hvala bogu da postoje takvi stručnjaci u zdravstvu) i kaže da su mi nalazi krvi toliko savršeni te da mi se nalazi ultrazvuka nikako ne poudaraju sa nalazima krvi a s obzirom da je i ona uočila faksimil dotičnog ginekologa napomenula mi da taj nalaz jednostavno poništim i odem napraviti novi ultrazvučni pregled ; napomenula mi je još par doktora u Vinogradskoj koji su stručni za mjerenje nuhalnog nabora ; npr. dr. Tučkar, dr. Kuna, dr. Košec...

Otišla sam privatno na ultrazvuk gdje mi je izmjeren nuhalni nabor od 0.8 mm...znači od 3.6 mm ja došla na 0.8 mm, a odstupanja u pogrešci mjerenja smiju biti 0.01 mm.

i tako sam ja od visoko rizične skupine 1:20 došla na 1:3241 rizik manji od graničnog
rezultati su da ne mogu biti bolji

čokolada
31.05.2007., 13:39
Moja dokica mi je rekla da na UZV za mjerenje nuh. nabora pođem isključivo kod dr. Kosa u polikliniku Vili. U endo-labosu u Vinogradskoj su mi rekli isto.

nebo22
31.05.2007., 14:58
Jel zna netko da li, kad ginić dobije nalaze kombiniranog iz laboratorija, uvijek zove da javi rezultate ili ne zove ako su o.k. (kao za papu)?
Mene dr. Kos nije zvao a već je u pon (najkasnije utorak) morao dobiti moje nalaze.
Obzirom da se nije javio, nadam se da su o.k. :?

čokolada
31.05.2007., 15:25
Zar nisi i sama nalaze dobila na mail? Mene su zvali isto popodne iz p.Vili da je nalaz OK.

imported_tičica
31.05.2007., 18:01
možeš ostavit e - mail na koji ti pošalju rezultate...a inače iz bolnice te zovu doma u pravilu kad je frka
tak da je sve o.k. čim te nisu zvali

nebo22
01.06.2007., 08:09
Joj, curke, fala vam.
I ja mislim da je sve o.k. dok je tiho i nitko ne zove, ali sada mi je lakše.

čokolada
01.06.2007., 08:30
A zašto ti ne nazoveš polikliniku i pitaš za nalaze? :?

Nisa
02.06.2007., 15:04
Tičica, sigurno da će sve biti u najboljem redu, na kraju najčešće tako i bude. Nuhalnih nabora ima i do 5, pa i onda se nakon AC često dokaže kako je sve u redu.

No, vaš nabor nije bio 3,6 i sada sasvim mirna možeš dalje. Tvoja priča samo dokazuje kako su i liječnici pogrešivi i kako je možda najbolje, vlastitog mira radi, uvijek dobro potražiti i drugo mišljenje.

Sretno svima! :heart: :heart: :heart:

bio
20.06.2007., 13:28
Nadovezala bi se na temu kombiniranog probira.
I meni je biokemijski probir ukazao na znatno povisene vrijednosti krvi,
hcg-82,9
papp-a-1,59, odnosno rizik na osnovi krvi je povisen -1:175.
inace sveukupni rizik dodje mi 1:913, zbog godina (29) i dobrog nugalnog nabora 1:6.
Doktorica mi predlaze obavezno double i triple test,a ako i onda se ukazu povecane vrijednosti A.
Molim one kojima je takodjer nalaz takav bio da podijele iskustva, jer ja sam strasno zabrinuta sada. Previse....hvala.

Nisa
20.06.2007., 21:46
Draga Bio,
postoji i četverohormonski test (quadruple test), no ne obavlja se kod nas u Hrvatskoj a mnogo je sigurniji od triplea. Pisali smo nešto o tome pod ovim topicom a otvorila sam i novi pod naslovom Četverohormonski test. Pročitaj si pa nam se javi s mišljenjem koje imaš o svemu.

Nisa
20.06.2007., 21:52
I ne brini, bit će sve dobro. Kombinirani probir nije nikakva konačna dijagnoza, to je samo procjena rizika. Tvoj nuhalni je u redu, uhvati se za tu činjenicu i pokušaj se smiriti bebice radi. Sretno. :heart: :heart: :heart:

bio
21.06.2007., 13:52
Hvala Nisa. Nazvala sam sloveniju i zbog mog mira mislim napraviti taj test. javiti cu se naknadno.
Ovako je zivjeti preopterecujuce znajuci da mozda nesto nije u redu.Mada nekako sam sigurna da je opet sve u redu. hormoni u trudnoci luduju i vec danas da vadim krv vjerojatno bi rezultati bili drukciji. Bar sam si ja to tako stavila u glavu.

Nisa
21.06.2007., 17:57
Da zaista, preopterećujuće je živjeti u brizi, pogotovo kada znaš da to nije dobro za bebu. Svi mi (uključujem i sebe) podvrgavamo se različitim pretragama u trudnoći i smirimo se kad su nalazi u redu. No čim i nešto malo ne štima, odmah smo van sebe. Ponekad pomislim da bi možda bolje bilo da ništa ne provjeravamo, no ipak nije tako. Ja sam mislila da danas na kontroli neću dozvoliti novi UZV, pa ipak sam se predomislila. I sve je u redu. Najčešće i bude tako.

Ako imaš predosjećaj da je sve u redu (imala sam ga i ja čim su mi izmjerili nuhalni nabor i bez hormona), osloni se na njega i smireno dočekaj četverohormonski test. I ovako ništa ne možeš promijeniti, ni na bolje, ni na gore. A bebi će taj mir biti od velike koristi. Znam sama koliko je teško smiriti se u takvim situacijama, no čovjek ipak nađe ono hrabro u sebi i postane jak. Drži mi se, sve će biti u redu.

bio
22.06.2007., 10:16
Nisa, hvala. Mozes mi samo odgovoriti još da li znaš referentne vrijednosti hormona unutar kojih se vrijednosti moraju kretati.
Naime, ja smatram da u mom nalazu iskljucivo beta-hCG koji iznosi 82,9 je izrazito povišen , dok drugi hormon mislim da mi je u referentnim vrijednostim ( PAPP-a iznosi 1,59). A u tumačenjima pise da u trudnocama ugroženim Down sindromom, prvi hormon (PAPP-a) je izrazito povišen, a drugi snižen.
Mislim da i drugim curama se taj drugi hormon kreće u vrijednostima koje i ja imam.
Oprosti na smetnji, ali svaka informacija me znatno umiruje.
Pusa.

Nisa
22.06.2007., 21:23
Na prvoj stranici pod istim ovim topicom, negdje na sredini, Martina i ja izmjenile smo svoje rezultate. Sad sam ih pogledala i mislim da dobro kažeš da je B-hcg kod tebe povišen, no ne znam koliko je to mnogo. jesu li tvoji rezultati izraženi i u MoM?

bio
23.06.2007., 11:24
Hvala Nisa, jako si draga, sto se brines. ja zapravo jos svoj nalaz nisam ni vidjela, jer sam trenutno u zagrebu. Ceka me kuci. Znam samo da mi pisu takve vrijednosti, jer me dok. Harni zvala da mi ih kaze. Kada stignem kuci, provjeriti cu kako mi zapravo pise.
Sigurna sam da mi taj bio-kemijski nalaz je los, upravo zbog visoke vrijednosti beta Hcg-a. U svakom slucaju odlucila sam ici i na double i triple, ai onaj 4-hormonski test u sloveniji.
Ipak da budem sigurna, pa onda cemo vidjeti.
:heart:

puka
05.07.2007., 22:25
pozdrav svima,
Ja sam također radila kombinirani probir u 11. tjednu i rezultati su katastrofalni s obzirom na godine (33)Rizik i biokemijski i kombinirani veći od 1:50.Obavezno mi je preporučena amniocenteza koju evo čekam i umirem od straha.Ako neko ima sličan slučaj a ispalo je dobro molia bi ga da se javi

Nisa
07.07.2007., 13:15
Draga Puka, vidim da ti se do sad nitko nije javio. Probir je nešto novo, pa mi se čini da i nema mnogo slučajeva sličnih tvojem, no možda se netko ipak javi.
Znam za primjer jedne trudnice, ovdje s foruma, čiji je bebin nuhalni nabor bio dosta velik (ne sjećam se točno koliko), i nakon učinjene AC sve je bilo u redu. Imaj vjere i nade u dobar ishod. Želim ti puno hrabrosti i sreće. :heart: :heart: :heart:

puka
09.07.2007., 17:44
draga Nisa, valjda će sve biti u redu iako mi je i nuhalni povišen ali je u granicama normale (2.5 mm).Slijedeći tjedan idem na amniocentezu koju ću obaviti privatno ovdje u zagrebu i po preporuci doktora uzorak ćemo slati u Sloveniju-Postojna jer su nalazi gotovi za sedam dana a ovdje se čeka minimalno 3-4 tjedna.Doktor me malo utješio rekavši da 1: 50 znači da se nalazim u skupini žena od kojih će 49 ipak roditi zdravo djete i da je u mom slučajno amnio jedini siguran diagnostički pokazatelj da li se radi o zdravoj bebici ili ne.Obavila sam i 3 d ultrazvuk gdje se vidi da beba ima dobro razvijenu nosnu kost ,protok krvi kroz ductus venosus je također uredan i vide se maksilarne jezgre.To su također neki pokazatelji kao i nuhalni,npr 70 posto djece sa Downovim sindromom nema razvijenu nosnu kost.Sorry ja malo oduljila ali nitko nije u mojoj situaciji pa nemam s kim popričati .P :? ozdrav i drži mi fige!!!! :? :?

Nisa
11.07.2007., 18:22
Eto, vidiš Puka, ima i dobrih nalaza za koje se možeš uhvatiti i na kojima možeš graditi vjeru u dobar ishod. Toplo se nadam da će sve biti u redu.

Ne znam može li te to utješiti, no da sam se odlučila na AC, i ja bih kao ti išla kod privatnika koji poslije šalje uzorak u Sloveniju radi bržih nalaza a vjerojatno je i sam postupak sigurniji. Vidjet ćeš, bit će sve u redu.

puka
12.07.2007., 11:50
hvala Nisa,slijedeći tjedan idem na amnio pa ćemo vidjeti što će iz svega ispasti.Javim se nakon amnio!pozdrav

bio
18.07.2007., 08:11
CUre, da Vam se i ja javim kao sto sam obecala. Kao sto znate meni je isto biokemijski nalaz bio los. Zato sam se obratila doktoru Kosu da mi protumaci nalaz. On me posve smirio, rekao da uopce nisu povecane vrijednosti hormona krvi, kao sto zapravo pise iz nalaza. da je sve u granicama normale, i da upravo kombinirani test se radi da se uzmu u obzir i ultrazvučni nalaz i bio kemijski koji zajedno meni nije predstavljao rizik. Svejedno zeljala sam pregled i on ultrazvučno to zaista pogleda da li postoji koja indikacija za D. s. Sve je bilo u redu i jasam sada posve smirena. By the way u međuvremenu napravil ai triple test koji mi je došao posve uredan .
ZAto evo preporučam dok. Kosa u takvim situacijama.
Eto toliko, obecala sam da cu se javiti kada sve to prodje.
sada sam mirna i uzivam. pozdrav.

Nisa
19.07.2007., 09:15
Bio, sretna sam zbog tebe, uživaj i budi mirna. :heart: :heart: :heart:

Nikolina-Zagreb
16.01.2008., 11:04
Prije dva dana obavila sam 1. dio kombiniranoga probira, onaj ultrazvučni i sada čekam nalaz biokemijskoga.
UZV je pokazao sve uredno, uključujući i nuhalni nabor, međutim, kao što je i napisano na Harni stranicama, u sklopu toga UZV pregleda izmjeren je i 'Protok kroz ductus venosus', koji je izostao. Ovaj podatak može indicirati Down, srćane smetnje i rizični ishod trudnoće (prema Harni informacijama), ali doktorica je spomenula da u ovome tjednu (11+3) rezultat često zna biti lažan zbog maloga ploda.
Interesira me da li je netko imao sličan nalaz, kako je interpretiran, da li je na sljedećem UZV protok poboljšan i kakav je bio ukupan rezultat kombiniranog probira.
Unaprijed hvala na odgovoru i sretno,

ina33
16.01.2008., 11:29
Za komb. probir samo su mi nuhalni izmjerili i krv sam vadila. Kombinirani probir je ispao OK, poslije sam radila i amnio jer je double ispao koma i indicirao je amnio - amnio je ispala OK.

puka
13.02.2008., 12:15
bok, svima
ja sam se već prije javljala u vezi jako lošeg nalaza kombiniranog probira -rizik veći od 1:50,a imala sam 33 godine.Na kraju je ispalo da dijete nema nikakav sindrom,ali nažalost sam u 17. tjednu morala na inducirani pobačaj jer se bubrezi djetetu uopće nisu razvili.Bilo je grozno ali sve je to sad iza mene.Time hoću samo reći da je kombinrani probir dobro napraviti jer može ukazivati i na druge poremećaje.

puka
13.02.2008., 12:20
i još nešto,budući da planiram novu trudnoću,iako me strah,čitajuči sve ovo o kombiniranom probiru,nisam naišla na to da je nekom nalaz ovog testa ispao loš osim meni.Pa ako je ispao loš a na kraju sve ispalo ok,nek se javi,malo za hrabrost.pozdrav

puka
13.02.2008., 12:23
bok,uvijek zaboravim nešto,pitanje za Nikolinu iz Zagreba,da li je sve uredu?

Nikolina-Zagreb
13.02.2008., 12:50
Puka,

da, hvala na pitanju.
Kombinirani probir (biokemijski+UZV) je pokazao nizak rizik 1:2000, a prije dva dana (15 tj. + 3 dne) sam bila na drugom detaljnom UZV i doktor je izmjerio protok, koji je na prvom detaljnom UZV izostao, i rekao je da je on sada OK, te da niti prema ovom zadnje UZV pregledu nema nikakvih indikacija za Down.
Međutim, zbog svojih godina (38,5) razmišljam o AC.
Pozdrav i sretno,

anima
13.02.2008., 15:09
Imam pitanjce, mojoj frendici je dok. u poliklinici Vili da je to test za Down i za druge bolesti, a koliko sam ja shvatila iz ovog pročitanog ispada da je to samo za Down, ako netko zna, za koje je još druge bolesti?

Alyssa
13.02.2008., 18:02
Cure, molim vas za pomoc! Jucer sam bila i na UZV-u i u Vinogradskoj (12+1). Zamolila sam ih u Vinogradskoj da nalaze mailom posalju i meni, a ne samo dr. Kosu koji je radio UZV. Danas su stigli nalazi iz Vinogradske i totalno sam u komi: beta-hCG 1,39 MoM; PAPP-A 0,24 MoM :shock: ; T21 (biokemijski+NT) 1:60; T18 (biokemijsk8i+NT) 1:10000; biokemijski test 1:50; dobni 1:122. :cry:

Najvise me brine uzasno nizak PAPP, kopala sam malo po internetu i samo se jos vise ubedirala. Trudnoca je pocela kao blizanacka, ali se jedna beba nazalost prestala razvijati - dr. Kos mi je rekao da biokemijski nalaz u blizanackim trudnocama nije pouzdan, ali buduci da je odonda proslo vec skoro 4 tjedna to ipak ne bi trebalo utjecati. Drugo sto citam da moze utjecati na iskrivljenu sliku hormona je cinjenica da je beba rezultat IVF-a (ali opet nisam sigurna da bi to u znatnijoj mjeri moglo pokvariti nalaz, jer nisam bila na nekim "tezim" hormonima nego samo na klomifenima). Osim toga, biokemijski test ima toliku pouzdanost da ove koma rezultate jednostavno nisam u stanju zanemariti.

Na UZV-u je sve bilo sjajno, NT 0,7 (0,46 MoM), dr. je vidio nosnu kost, protok super, uglavnom ne moze bolje. Konacni nalazi ce od dr. Kosa stici postom, ali ja cu do tada izludjeti. Na netu nigdje ne uspijevam pronaci eventualnu korelaciju missed twina (cak ni blizanacke trudnoce) i vrijednosti hormona pa molim ako netko zna nesto o tome da napise. Sorry, sad tek vidim kako sam oduljila.

puka
13.02.2008., 19:52
alyssa,uzrujavanje samo šteti tebi i bebici,ja sam imala biokemiski test 1: 60,a kombinirani 1:50.Izludila sam od brige,na kraju nije ispalo dobro,ali je dijete kromosomski bilo potpuno zdravo.Kod mene se radilo o nekom drugom poremećaju koje nema veze sa ovim testom.A što se tiče tih testova ,oni nemaju diagnostičku vrijednost ,već samo su statistički pokazatelj. Hoću reć da rizik 1: 50 znači da od 50 žena iz te skupine njih 49 rađa potpuno zdravo dijete a samo jedna bolesno.Na žalost ne znam nikakvu vezu s obzirom na blizanačku trudnoću ili IVF.Sada planiram opet trudnoću i iako bi htjela napraviti opet ovaj test nekako me strah.

Tia
13.02.2008., 20:43
Imam pitanjce, mojoj frendici je dok. u poliklinici Vili da je to test za Down i za druge bolesti, a koliko sam ja shvatila iz ovog pročitanog ispada da je to samo za Down, ako netko zna, za koje je još druge bolesti?
anima nisam sigurna hoće li ti ovaj link (http://www.medri.hr/katedre/Biologija/Strucna%20djelatnost/sindrom_Down.htm)pomoći budući da je riječ o probiru koji se radi u drugom tromjesječju, no ima dosta toga objašnjenog.

baby_eve
14.02.2008., 11:12
Imam pitanje:
Ima 25 god. U prvoj trudnoci sam imala prekid tr. medicin. intervencijom zbog greske na plodu, pa me sada u 2. trudnoci salju na probir. jer se na UZV malac nije htio okrenuti pa dr. nije mogao vidjeti nuhalni nabor. Šalju me na Sveti Duh u kliniku za visokorizicne trudnoce

Šta je to - znam, ali nigdje niste napisale postupak. Dođem tamo i onda - ŠTA??? Uzmu mi krv iz ruke? Gledaju uzv? Ja ne zelim AC, dali mi i to rade? Platim kada zavrse ili poslije i koliko? Imam uputnicu za UZV - sta se zapravo placa?
Znam da zvucim isprepadano, ali samo zelim tamo doci informirana

Alyssa
14.02.2008., 11:38
baby_eve, uputnica ti je samo za ultrazvuk - dr. ce te ultrazvucno pregledati, izmjeriti duzinu bebe, nuhalni nabor i pregledati je li sve drugo OK. UZV u bolnici se ne placa, placa se samo ako ides privatno. Nakon toga trebas ici u Vinogradsku (samo tamo u ZG to rade) vaditi krv - za to ti ne treba uputnica jer ne ide preko HZZO-a, nego vadjenje krvi placas sama (304 kn). Za to se ne trebas narucivati, samo dodjes ujutro izmedju 8 i 9.30, ali je vazno da dodjes isti dan kad ti je ultrazvuk ili (ako ti je ultrazvuk kasnije tokom dana) najkasnije sljedeci dan, jer inace vrijednosti dobivene vadjenjem krvi nece odgovarati situaciji na UZV-u. Nalazi su ti gotovi isti ili sljedeci dan i tek tada ce ti dr. kad iz nalaza vidi koliki je rizik eventualno preporuciti AC - u pravilu se AC preporuca kad je rizik izrazen u nalazima veci od rizika amniocenteze (tj. kad je omjer manji od 1:250). Nadam se da te to malo smirilo.

Alyssa
14.02.2008., 11:47
puka, hvala ti na tvojoj prici, procitala sam sto ti se dogodilo i zao mi je sto si to morala proci. Sto se tice nerviranja, nazalost znas i sama: definitivno nije uputno (a ionako time ne mogu nista promijeniti), ali si jednostavno ne mogu pomoci. Valjda cu se vremenom smiriti, jer ipak do amnio treba proci hrpa vremena, pa onda jos dok dodju nalazi...

lilyana
14.02.2008., 11:54
Radila sam taj tast u 11.om tjednu ...ipak , nije dijagnostički , ali sam ga napravila na pitanje moga gin-a želim li ...dobar je ispao...puno sreće svima.... :)

anima
15.02.2008., 07:44
Imam pitanjce, mojoj frendici je dok. u poliklinici Vili da je to test za Down i za druge bolesti, a koliko sam ja shvatila iz ovog pročitanog ispada da je to samo za Down, ako netko zna, za koje je još druge bolesti?
anima nisam sigurna hoće li ti ovaj link (http://www.medri.hr/katedre/Biologija/Strucna%20djelatnost/sindrom_Down.htm)pomoći budući da je riječ o probiru koji se radi u drugom tromjesječju, no ima dosta toga objašnjenog.

hvala, ali zanimaju me koje su to još bolesti, pa ako netko zna :)

Tia
15.02.2008., 11:21
hvala, ali zanimaju me koje su to još bolesti, pa ako netko zna :)

Pa tamo se pored Down sindroma spominje i oštećenje neuralne cijevi (anecefalija i spina bifida), zatim Edwardsov sindrom.
A ako pročitaš onaj prvi .pdf dokument (http://www.medri.hr/katedre/Biologija/Strucna%20djelatnost/biokemijski%20test%20probira.pdf) spominju se i ostali poremećaji (str. 7.) koji se probirom mogu detektirati.

Znam da je već rečeno no sve su to samo statistički testovi koji procjenjuju rizik tj. nisu dijagnostički.

anima
15.02.2008., 12:21
hvala Tia, ipak mi je jasnije nego prije :*

baby_eve
20.02.2008., 10:46
ja ponosno javljam da je prosao probir i sve je ocke :D :D :D :D :D
nuhalni nabor je normalan kaze dr. a opasnosti od Downa nema, tj. kaze dr. da nema potrebe za brigu. Sada se cini da mogu poceti uzivati u trudnoci

ancila
03.01.2010., 10:54
Radila kombiniranii,imam 38 godina,treća trudnoća.
nuhalni 1,2 mm MoM 0,9
f-beta HCG MoM 1,55
PAPP-A MoM 2,85
Rizik za dob 1/96
Rizik za down 1/1985
Piše da nije nadjen povećani rizik u odnosu na prosječni rizik koji odgovara dobi trudnice.
Da li je to ok?

Amalka
03.01.2010., 11:18
i ja sam radila kombinirani i piše da nije nađen povećani rizik za Downov sindrom u odnosu na prosječan rizik koji odgovara dobu trudnice...zvala sam polikliniku Vili i rekli su da je nalaz ureda i razloga za brigu nema...još uvijek mogu otići na amnio...ali zato sam i išla na kombinirani da ne idem na amnio,ako rezultati ne pokažu na povećan rizik...budući da nisu pokazali,preuzimam onih 30%rizika netočnih testova na sebe sa vjerom da je moja bebica najzdravija na svijetu...to je i bio cilj...zato ti samo želim reći,ako već nije doktor i kao što nalazi kažu,mislim da je sasvim jasno da su nalazi u redu...
danas nitko ne može 100%potvrditi i garantirati za ništa na svijetu...danas radiš,sutra dobiješ otkaz,a misllio si da je 100%,..danas si zdrav,sutra te srce strefi,...ko garantira....samo vjera...zato vjeruj da je u redu i bit će...

ancila
03.01.2010., 11:26
Da,vidim da smo slično dugo trudne...
Kombinirani je inače oko 85% pouzdan,znači 15% lažno negativnih...
Ako možeš napisati svoje vrijednosti....

moia
03.01.2010., 14:30
ta pretraga je super i ja sam je radila, ali nipošto ne isključuje dow sindrom.

to su rezultati koji se baziraju na statistici i ništa više, nikakva sigurnost niti garancija da dijete nema dow-a, stoga je potpuno neodgovorno ovo što vam doktori govore.

radi se o statističkoj vjerojatnosti dakle, a ne o 100% isključivanju.

Cubana
03.01.2010., 14:39
ta pretraga je super i ja sam je radila, ali nipošto ne isključuje dow sindrom.
Mislim da ni u Njemačkoj ne kažu Dow sindrom.
Down.

moia
03.01.2010., 14:39
osim toga znam slučajeve gdje su žene uvjeravali da su im rezultati izvrsni i da sigurno dijete nema dow, pa su ipak rodlie dijete sa dow-om.

u svakom slučaju radi se o velikom šoku koje su doživjele uljuljuškane u 100% sigurnost i gorčini koje te žene nose u sebi.

tako da Villi &Co. bi se trebali malo skulirati , a ne se tako olako nabacivati izjavama kako nema razloga za brigu. jer ponavljam tu se ne radi o pretragi koja išta isključuje, već samo o statističkoj vjerojatnosti.

treba znati točno o čemu se tu radi, kakva je to pretraga i točno pacijenticama objasniti, a ne ih uvjeravati da je sigurno sve u redu jer sigurno 100% ne pokazuje čak niti amnio, niti ikoja druga pretraga.

sigurno je samo ono kad se beba rodi.

moia
03.01.2010., 14:44
[quote=moia]
Mislim da ni u Njemačkoj ne kažu Dow sindrom.
Down.

btw. ja ti više nisam u njemačkoj, preselili smo se u nizozemsku.
ali da i nizozemci kažu down :)

ancila
03.01.2010., 15:56
osim toga znam slučajeve gdje su žene uvjeravali da su im rezultati izvrsni i da sigurno dijete nema dow, pa su ipak rodlie dijete sa dow-om.

u svakom slučaju radi se o velikom šoku koje su doživjele uljuljuškane u 100% sigurnost i gorčini koje te žene nose u sebi.

tako da Villi &Co. bi se trebali malo skulirati , a ne se tako olako nabacivati izjavama kako nema razloga za brigu. jer ponavljam tu se ne radi o pretragi koja išta isključuje, već samo o statističkoj vjerojatnosti.

treba znati točno o čemu se tu radi, kakva je to pretraga i točno pacijenticama objasniti, a ne ih uvjeravati da je sigurno sve u redu jer sigurno 100% ne pokazuje čak niti amnio, niti ikoja druga pretraga.

sigurno je samo ono kad se beba rodi.
Pa kristalno mi je jasno da se radi samo o statističkoj vjerojatnosti,odnosno pretrazi pribira spadaš li u skupinu sa niskum,umjerenim ili srednjim nivoom rizika za rađanje djeteta sa određenim kromosomskim anomalijama.
Jasno da je najsigurnija amniocenteza,ali ona za sobom nosi svoje rizike,zbog čega su i unaprijeđene metode krvnih testova.
Naravno da ima žena kojima je sve uredu i rode dijete sa down sindromom,ali je isto tako dobro znati da kombinirani probir koji se temelji na uzv i krvnim markerima ima pouzdanost oko 85% što drugim riječima znači da bi od 100 djece koja se rode 85 bilo otkriveno ovim testom,pa žene kojima on ne otkrije spadaju u tih 15 neotkrivenih.
I ja uopće ne idem u Vili.
Isto tako imam prijateljicu koja živi u USA i koja ima 42 god pa joj na temelju kombiniranog probira nisu sugerirali amniocentezu.
Na jednom drugom forumu slično iskustvo 37 godišnjakinje koja živi na N.Zelandu.
Sve je stvar osobne odluke i stručnosti dijagnostičara,a ne mjesta gdje živiš.

sirius
03.01.2010., 17:59
tako da Villi &Co. bi se trebali malo skulirati , a ne se tako olako nabacivati izjavama kako nema razloga za brigu. jer ponavljam tu se ne radi o pretragi koja išta isključuje, već samo o statističkoj vjerojatnosti.

.

Koliko sam ja shvatila ancilin doktor je rekao da nema posebne brige gledajući rezultate testa u odnosu na dob.Dakle,on je njoj rekao da obzirom na test ne treba brinuti.I to mi se čini potpuno korektno.

ancila
03.01.2010., 18:03
tako da Villi &Co. bi se trebali malo skulirati , a ne se tako olako nabacivati izjavama kako nema razloga za brigu. jer ponavljam tu se ne radi o pretragi koja išta isključuje, već samo o statističkoj vjerojatnosti.

.

Koliko sam ja shvatila ancilin doktor je rekao da nema posebne brige gledajući rezultate testa u odnosu na dob.Dakle,on je njoj rekao da obzirom na test ne treba brinuti.I to mi se čini potpuno korektno.
Upravo tako.
Naravno da mi je rekao da je jedina sigurna amniocenteza.
Osobnog je stava da misli da mi ne treba,ne samo s obzirom na probir,nego i s obzirom na ostale uzv parametre.
Fer i korektno,jer on sam sa puno iskustva radi amniocentezu i puno ju naplaćuje,prema tome zahvat koji bi mi teoretski mapravio,ide njemu u prilog.
Teško je odlučiti,jedan dan mislim ovako,drugi onako.

Amalka
04.01.2010., 10:56
Da,vidim da smo slično dugo trudne...
Kombinirani je inače oko 85% pouzdan,znači 15% lažno negativnih...
Ako možeš napisati svoje vrijednosti....


uskoro ću 37 godina,prva trudnoća
nuhalni nabor 1,8; MoM je 1,07
f-beta HCG 24,85; MoM 0,81
PAPP-A 2991; MoM 0,80
rizik za dob 1/155
rizik za Down 1/2632
rizik za Edwards 1/39134

isto tako piše osim da nije pronađen povećan rizik osim prosječnog dobnog rizika.....
pišei da ovaj test služi za probir,te njegov rezultat ne prestavlja konačnu dijagnozu nego vjerovatnost da se dijete rodi sa sindromom Down....
prema tome nema 100%,nitko ne garantira,ko garantira i majci sa 22 godine da će roditi zdravu bebu,nitko joj ne predloži da mora na amnio zar ne?...to je život,sve je relativno...kao što sam već napisala u par navrata...što je danas na svijetu 100%?!...posao?!,ljubav?!,novci?!,zdravlje?!...to je sve relativno....ili vjeruješ da je dobro ili ne....ako previše i čačkaš velika vjerovatnoća da ako želiš nešto naći sigurno ćeš naći....zato ja vjerujem da je moja bebica zdrava u onih 155....vjeruj i ti u svoje dijete...

Suzanaab
30.04.2010., 11:34
Curke pomagajte; dobila sam nalaze kombiniranog a pošto mi sve piše na engelskom nisam ništa skontala detaljno- doktorica mi je samo preko telefona objasnila da ne trebam ići na amnio i da spadam u niskorizične; nalazi Nuhalnog su 1,2 mm nosna kost i ostali utzv parametri u normali, Free Beta hcg 141.0 IU/I equivalent to 3.230 Mom i PAPP-a: 1600 IU/I equivalent to 0.770 MOM
Onda piše ovako: Estimated risk (adjusted risk): T 21: 1:5537 T18: 1:13180, T13: 1:41441 a background risk based on maternal age (zbog godina -imam35): T:1:277, T16: 1:658 i T13: 1:2026
Nigdje ne stoji koji mi je sveukupni rizik. Ima još neka tabela u kojoj stoji rizici na dan vađenja krvi gdje su neke druge brojke koje uopće ne kužim

sirius
30.04.2010., 11:40
Izračuni rizika iz krvnih parametara (Estimated risk (adjusted risk): T 21: 1:5537 T18: 1:13180, T13: 1:41441 ) su puno niži od prosjeka rizika u tvojom godinama (risk based on maternal age :T:1:277, T16: 1:658 i T13: 1:2026)
, mjere na UZV-u su potpuno uredne.

anočka
18.06.2010., 10:02
Drage moje imam jedno pitanje pa bih molila ako mi netko može odgovoriti.

Od svog soc.gin dobila sam dvije uputnice:Ginekološki ultrazvuk-Ab.imm-UZV i Medicinska biokemija-Ab.imm-Trostruki test u Petrovoj.
Sad sam u 14 tj.,i trebam to ići obaviti za cca 2 tjedna.
Na dvostruki me nije slao.
Zanima me kako to izgleda,moj soc mi je rekao da se ne trebam naručit..
Dali je netko od vas to radio u Petrovoj? Kako izgleda taj pregled?
Jel se prvo vadi krv ili je prvo uzv?
Zbunjena sam:-(

Boxica
18.06.2010., 10:22
Drage moje imam jedno pitanje pa bih molila ako mi netko može odgovoriti.

Od svog soc.gin dobila sam dvije uputnice:Ginekološki ultrazvuk-Ab.imm-UZV i Medicinska biokemija-Ab.imm-Trostruki test u Petrovoj.
Sad sam u 14 tj.,i trebam to ići obaviti za cca 2 tjedna.
Na dvostruki me nije slao.
Zanima me kako to izgleda,moj soc mi je rekao da se ne trebam naručit..
Dali je netko od vas to radio u Petrovoj? Kako izgleda taj pregled?
Jel se prvo vadi krv ili je prvo uzv?
Zbunjena sam:-(

nisam bila u Petrovoj nego privatno, ali princip je isti...
prvo se radi UZV, a onda se vadi krv jer im u izračunu trebaju mjere bebe: opseg trbuha i glavice i dužina bedrene kosti
a što se tiče narudžbe, najbolje ti je nazvati Petrovu i pitati

gumbek
18.06.2010., 13:58
Još samo da pitam dali se UZV radi vaginalno ili preko trbuha?

Boxica
19.06.2010., 00:07
Još samo da pitam dali se UZV radi vaginalno ili preko trbuha?

iza 12 tjedna UZV se radi preko trbuha

gumbek
19.06.2010., 09:27
Boxica hvala ti na odgovorima:heart:

Uvijek sam mirnija kad odprilike znam što me čeka:-)

frka
25.06.2010., 19:00
cure, ja trebam na kombinirani probir u vinogradsku za 2 tjedna. sad po postovima vidim da ste vise manje sve isle na uzv drugdje, a krv vadile u vinogradskoj. meni lijecnici nisu spominjali da se to radi odvojeno pa mi sad nije jasno... mogu li sve obaviti u vinogradskoj (uzv i krv)? i koliko sve skupa ispadne?

Boxica
25.06.2010., 20:42
U laboratoriju u Vinogradskoj se samo vadi krv i moraš donijeti podatke sa UZV...
UZV ti rade tvoji doktori, najbolje u tjednu u kojem se vadi krv

Probir u vinogradskoj je 350,00 kn (U Breyeru isto)

frka
25.06.2010., 21:02
hvala, boxice! nitko mi to nije ni spomenuo...

a je l to klasican uzv koji bilo koji gin moze napraviti?

Nivi
25.06.2010., 21:16
da, to je klasicni uzv ali ti gin treba na napisati neke podatke koji su potrebni za test.
koliko se sjecam to je debljina nuhalnog nabora i velicina bebice, kao i tjedan trudnoce u kojem se nalazis.
meni su bili rekli da bi trebalo raditi test (koliko me sjecanje sluzi) unutar 48 sati otkad je napravljen uzv.

frka
26.06.2010., 09:53
super! hvala puno!!

moj ginic mi je rekao da ce mi tamo raditi uzv i da mu se javim kad dobijem nalaze pa me to zbunilo... vjerovatno je i njega to zbunilo - nije me on poslao na kp vec mpovac...

hvala, zemske!

leeloo77
26.06.2010., 14:13
Cure imam pitanjce! Dr iz Vilija me naručio u 12.tj na pregled i komb. probir. Koliko čitam u tu pretragu spadaju UZV i krvne pretrage koje se moraju odraditi isti dan kad i UZV. Sestra me za UZV naručila u 17.30 tak da ne znam kad ću nakon toga vaditi krv..Radi li brayer možda te pretrage i do kad rade?

TroYa
26.06.2010., 14:30
Cure imam pitanjce! Dr iz Vilija me naručio u 12.tj na pregled i komb. probir. Koliko čitam u tu pretragu spadaju UZV i krvne pretrage koje se moraju odraditi isti dan kad i UZV. Sestra me za UZV naručila u 17.30 tak da ne znam kad ću nakon toga vaditi krv..Radi li brayer možda te pretrage i do kad rade?


Breyer radi svaki dan mislim do 19 h tak da nemaš brige. Nalazi drugi dan.

Boxica
26.06.2010., 15:40
Cure imam pitanjce! Dr iz Vilija me naručio u 12.tj na pregled i komb. probir. Koliko čitam u tu pretragu spadaju UZV i krvne pretrage koje se moraju odraditi isti dan kad i UZV. Sestra me za UZV naručila u 17.30 tak da ne znam kad ću nakon toga vaditi krv..Radi li brayer možda te pretrage i do kad rade?


ne mora biti isti dan (ali je jako poželjno da je unutar 24 sata)... ja sam UZV imala jedan dan (isto naručena u pola 6), a pretragu sam radila drugo jutro u Breyeru i nalaz je gotov isti dan ako se krv da do 12 sati
btw košta 350,00 kn


Troya, Breyer radi do 18 sati za davanje uzoraka (od 18-19 je samo podizanje nalaza)

leeloo77
26.06.2010., 16:22
Najradije bi onda prije pregleda otišla dati krv.. samo ne znam kak se zovu sve te pretrage. mislite da će biti problem da mi sestre iz Vilija kažu telefonski kaj treba ili ste vi uvijek radili krv nakon UZV? Znam da sam malo dosadna ali nekak mi se ne da dvaput u grad ako ne moram.. :mrgreen:

magriz
26.06.2010., 16:43
ukoliko se radi o kombiniranom probiru, obavezni su parametri s uzv-a, tj nuhalni nabor i gest.starost. i uzv i vađenje krvi moralo bi biti isti dan
ukoliko netko želi samo double test u prvom trimestru, dovoljno je izvaditi PAPP-A i fbHCG
naravno, u tom slučaju vjerojatnost se dobiva samo na osnovu starosti i biokemijskih parametara

drugi je issue program i testovi s kojima se radi, jer vinogradska, petrova i breyer ne koriste isto

nevena
28.06.2010., 15:08
Cure imam jednu veliku dilemu pa vas molim pomoc.
Radila sam kombinirani probir sa 12 tj. u vinogradskoj ( uzv i krv) i danas dignula nalaze. Prema nalazim spadam u niskorizicnu skupinu ali dr. koja je davala nalaz je napomenula da uzv nije pravilno napravljen u smislu da nisu ocitani svi parametri. ocitan je nuhalni nabor koji je bio 1 mm i gestacijska dob i nista vise. a koliko vidim po postovima trebalo je izmjerini i bedrenu kost i vidjeti nosnu kosti i neke protoke a to nije napravljeno.
dakle nalaz je ocitan na temelju nuhalnog nabora i paramtetrima iz krvi i on je niskorizican. ali po njenim rjecima to ocitno nisu svi paramteri koji su trebali na uzv biti napravljeni.

e sad pitanje, ima li smisla ponavljati uzv, tj. napraviti ga jos jednom kod privatnika (jer ovi u vingradskoj to ocito naprave aljkavo) tj. napraviti neki detaljni uzv (krv nebi opet vadila jer su paramtri uredu) ili je i taj nalaz (koji sam dobila) ok na temelju tih paramterara pa da napravim detaljni uzv izmejdu 18 i 21 tjedna.
nisam pametna sta da radim pa molim savjet

magriz
28.06.2010., 15:18
ako su biokemijski i dobni rizik niski, nema potrebe ništa više radit, tim više što si sad pretpostavljam možda i u 14.tom tjednu
na žalost, neki ginekolozi očitavaju uzv ofrlje,a na temelju takvog nalaza donose se važne odluke
ponavljanje uzv sad nema smisla za prvi trimestar
ukoliko želiš, možeš ponoviti double test u drugom trimestru, ali svakako provjeri s vinogradskom u kojem tjednu trebaš doći za vađenje krvi

nevena
28.06.2010., 15:41
magriz hvala
sad sam po kalednaru trudna 12 tj + 3 dana jer sam kombinirani radila kad sam bila trudna 11 tj. + 6 dana. imam 35 godina i druga je trudnoca. biokemijski i dobni rizik sad neznam napamet jer nemam ispred sebe nalaze ali napisat cu ih.
stignem jos napravit uzv do 13 tjedna ali neznam ima li smisla jer je krv vadjena prije 4 dana dakle opet necu dobiti nista.
budem vam napisala nalaze iz krvi pa ako netko ima jos neki savjet dobro je dosao

nevena
28.06.2010., 17:28
Evo me
Moji parametri su slijedeci:
sl. B-hCG 54,9 ng/ml ili 1,48 MoM
PAPP-A 2,46 mlU/ml ili 1,17 MoM

Nuhalni nabor 1 mm (ali to sad na kraju nakon rijeci te dr. vise nisam sigurna dali je tocno izmjereno, radjeno je u vinogradskoj ali ne sjesam se kako se dr. zvao)
T 21 je 1 : 4560
Bikemijski test je 1 : 903
T18 je manji od 1 : 10000
Dobni rizik je 1 : 258

e sad rezultati ispadaju ok tj. rizik je manji od granicnog ali mene muci dali je taj uzv dobro napravljen i koji su jos paramteri trebali bit napravljeni a nisu. jel jos netko bio na uzv u vinogradskoj mozda i kod kojeg dr.? znam samo da nije bio onaj dr. L kojeg spominje jedna cura da joj je izmjerio veci nuhalni nego sto zapravo je.
buduci da jos stignem ima li smisla da negdje drugdje ponavljam uzv ili to vise nema smisla pa bi trebalo ponoviti sve ( i krv). zapravo najradje bi negdje provjerila jeli taj nuhanlni pravilno izmjeren ili nije?
jel znate jel rade taj uzv u jos kojoj bolnici osim vinogradskoj npr sv duh?
ima li tko kakav savjet

magriz
28.06.2010., 22:09
prema nalazu, rizik ti je minimalni i ja se na tvom mjestu više ne bi opterećivala s tim
dobni rizik je očekivan za 35 godina
ali biokemijski, je skroz ok, MoMovi su ok, tako da ako je i nuhalni nesavršeno izmjeren ne bi puno utjecao
ukoliko želiš ponoviti, imaš još vremena, 1 trim. se radi do 13+9, ali i osjetljivost testa pada prema kraju trimestra

što se tiče soničara, u hrvatskoj ih je svega nekoliko s fmf licencom, i recimo da su ti zaista vrhunski, a ostali - ima ih izvrsnih, ali ima i vrlo traljavih...
u svakoj bolnici ja vjerujem mogu napraviti uzv i izmjeriti nuhalni nabor, crl, bpd i fl
da li je prethodna trudnoća bila ok?

nevena
29.06.2010., 08:48
magriz hvala puno. i ja sam odlucila se vise ne opterecivati s tim i nigdje ne ici. jer sta bi dobila da mi kazu da nije dobro izmjereno i da nije uredu, opet bi cekala onaj detaljni uzv izmedju 20-24 tjedna koji cu tako i tako raditi. dakle nikakvu odluku nebi donijela obzirom na nalaz, samo bi se nervirala. a valjda nije fulao za vise od duplo jer do 2,5 mm je uredu a meni je izmjerio 1 mm.
prethodna trudnoca je bila potupno uredna i nisam radila kombnirani probir jer se to tada nije ni radilo.

gumbek
29.06.2010., 11:17
Imam i ja pitanjce,dali je netko radio trostruki test u Petrovoj?
Ginić mi je dao uputnice za vađenje krvi i UZV i rekao da to obavim u Petrovoj između 16 i 17 tj.
Idem u ponedjeljak pa me zanimaju vaša iskustva.
Nadam se da se nisam morala naručiti jer mi je i sam ginić rekao da samo dođem s uputnicama i da će to biti ok. Nisam ga pitala jel kaj plaćam...
Ako neka nešto zna,plizz pišite.

Hvala:-)

magriz
29.06.2010., 11:29
probir za drugi trimestar se ne plaća, ide na teret hzzo ukoliko se obavlja u bolnici, dok se za prvi trimestar plaća

uni
29.06.2010., 12:32
Imam pitanje u vezi rezultata kombiniranog.

hCG MoM = 5
PAPP-A MoM = 1.70
nuhalni MoM = 1.19
rizik = 1:140 (povećan u odnosu na dob)

Rezultat hCG-a je ogroman; nigdje to nisam vidjela.
Ima li tko sa sličnim visokim rezultatom?

gumbek
29.06.2010., 12:45
magriz puno hvala:-)

magriz
29.06.2010., 18:03
Imam pitanje u vezi rezultata kombiniranog.

hCG MoM = 5
PAPP-A MoM = 1.70
nuhalni MoM = 1.19
rizik = 1:140 (povećan u odnosu na dob)

Rezultat hCG-a je ogroman; nigdje to nisam vidjela.
Ima li tko sa sličnim visokim rezultatom?

u kojem si tjednu? možeš mi i na pp poslati podatke, kao i gdje si radila test

sanja77
29.06.2010., 19:39
Imam pitanje u vezi rezultata kombiniranog.

hCG MoM = 5
PAPP-A MoM = 1.70
nuhalni MoM = 1.19
rizik = 1:140 (povećan u odnosu na dob)

Rezultat hCG-a je ogroman; nigdje to nisam vidjela.
Ima li tko sa sličnim visokim rezultatom?

Ja sam imala 5,24, rizik mi je bio 1/41 za Down.

uni
30.06.2010., 10:56
u kojem si tjednu? možeš mi i na pp poslati podatke, kao i gdje si radila test

Sad sam 13+5.

Test je rađen u Breyera.

UZV je bio potpuno uredan, ali biokemijski rezultati me zezaju.

Preporučena mi je amnio.

uni
30.06.2010., 11:03
Ja sam imala 5,24, rizik mi je bio 1/41 za Down.

Pokušala sam pronaći tvoje stare postove, ali se ne snalazim najbolje.

Što je bilo s tobom nakon rezultata kombiniranog? Jesi išla na amnio?

Ustvari meni je hcg 5,88 ali oni ga zaokruže na 5 .

uni
30.06.2010., 11:11
Sanja77 pronašla sam tvoje postove i vidim da si odbila amnio i dočekala zdravu bebu. Jako mi je drago zbog tebe.

I ja se isto pitam što mi bi da odem na taj kombinirani, samo me je izludio, a znam da ću na kraju rodit pa šta bude bude.

Dobro je kad dobiješ ohrabrujuće rezultate, ali kad nisu baš uredni osuđen si na luđačko surfanje netom i neprestanu brigu.

uni
30.06.2010., 11:14
Sanja 77 sjećaš li se kakvi su ti bili ostali parametri?
Kod DS trudnoća hcg je obično povišen (ali ne toliko kao kod nas, u prosjeku je između 2-3 MoM), a PAPP-A je snižen (obično oko 0.5 MoM).
Moj PAPP-A je isto povišen, pa se nadam da je sve OK, ali su mi hormoni divlji.

magriz
30.06.2010., 23:17
Sad sam 13+5.

Test je rađen u Breyera.

UZV je bio potpuno uredan, ali biokemijski rezultati me zezaju.

Preporučena mi je amnio.

koliko si bila trudna kad si vadila krv? to je važan podatak za MoM-ove
mada mi je nalaz malo nepotpun i nedorečen :/

uni
01.07.2010., 09:35
koliko si bila trudna kad si vadila krv? to je važan podatak za MoM-ove
mada mi je nalaz malo nepotpun i nedorečen :/

Bog magriz.

Kod vađenja krvi bila sam trudna 12+5, a za UZV 12+3 (procjena gestacijske dobi na osnovu CRLa bila je 13+1).

To je sve vrijednosti koje se spominju u nalazu. Pisala sam ih u MoMima jer je jednostavnije.

Rizik za trisomiju 21 je 1:140 , a za Edwardsa 1:100 000

velika.jabuka
08.03.2012., 15:45
Cure, evo malo podižem temu u nadi da će me netko uputiti na neku noviju ili mi odgovoriti tu..

Trudna sam 13+2, nuhalni nabor je 1,4 a crl 6,9.

Nalaz kombiniranog probira za trisomiju 21 mi je (prihvatljivih?) 1:419, ALI mi je biokemijski biljeg 1:69!

Razlog je visoka beta - 100,8 mIU/L tj 3,33 MoM, PAPP-A 3234 mIU/L tj 0.8 MoM..

:(

velika.jabuka
08.03.2012., 16:26
http://www.geneticsofpregnancy.com/Encyclopedia/What_is_biochemical_screening_for_the_detection_of _Down_syndrome.aspx?pid=37&cid=7

"The hCG marker. The normal range is 0.2-3 MoM (multiples of the mean). High levels indicate a significantly raised risk for Down syndrome. Apart from this, high levels of hCG have no correlation with specific genetic problems. However, high hCG values can predict that the woman is at risk for developing pregnancy complications such as toxemia and placental problems. Usually, however, high values do not indicate a significant gynecological problem. On average, out of 100 women with high hCG values, only 10 will have obstetric complications, compared to 5 out of every 100 women with a normal hCG. It is important for the case physician to know these values when monitoring the fetus' growth and the mother's blood pressure."

Ajde, ovo malo smiruje..

palčica
21.03.2012., 16:14
Sutra idem na kombinirani, skoro prekasno, jer smo u 17+3 tjednu. Zapravo, najprije sam odlučila ne ići, a onda sam ovih dana hitno primljena u bolnicu radi neklih jakih bolova poveće vodene ciste na lijevom jajniku i onda je, eto, doktorica Š. u KBC Rijeka trudnoću proglasila visokorizičnom (imam 28 god. i zdrava sam). Da stvar bude gora dijete ima neku malenu cisticu na h.p. Meni je svejedno, rodit ću dijete kakve god bude ili ne bude imalo smetnje, mada ja vjerujem da je kao i po svim pregledima i mjerenjima s njom sve u redu. Idem čisto da to skinem s kičme, nosim mjerenja iz 14. tjedna i samo će mi vaditi krv. Samo mi nije jasno zašto nas tako vole isprepadati......

Nives
21.03.2012., 16:18
palcice, drzim ti fige da sutra bude sve u najboljem redu!

i mene ceka sutra kombinirani...

palčica
21.03.2012., 17:02
Nives vibrice i tebi da nam sa patuljčićima bude sve ok!

Franny
25.03.2012., 21:44
mene zanima jedna stavr, ako netko kuži. bila sam na kombiniranom prošli tjedan i budući sam išla na 12+6 platila sam (317,00kn) te potpisala papirček da pristajem platiti. a na tom istom papirčeku je pisalo da se od 15. - 18. tt ne plaća, tj. da ide na teret HZZO-a. pa me zanima, ako netko zna, zašto se do 15 tt plaća, a kasnije ne??

Franny
25.03.2012., 21:44
p.s. da malo apdejtam i Nives i ja smo dobile dobre rezultate kombiniranog ;)

palčica
26.03.2012., 08:53
Ja sam bila u 17. tjednu i platila sam 300 kn, u Rijeci.....

palčica
26.03.2012., 08:54
Super za dobre rezultate! :-D
Mi svoje još čekamo.....

Franny
26.03.2012., 11:46
Ja sam bila u 17. tjednu i platila sam 300 kn, u Rijeci.....
eto vidiš, tko bi ga znao? na ovom je papiru baš lijepo pisalo da od 15. - 18. tt snosi HZZO....

palčica
26.03.2012., 13:14
U Zagrebu? Možda to ovisi o gradu, ja bih ih nazvala i pitala, čisto da te nisu nepotrebno opljačkali....

Franny
26.03.2012., 15:57
da u Vinogradskoj. ma ne vjerujem da su me opljačkali, jer sve su nas onda, koje smo tamo bile (sve smo bile do max 13tt), sve opljačkai, a plus da sam potpisala papir na kojem piše da sam svjesna da snosim troškove sama, dok od 15 tt ide prek HZZOa. mene samo zanima zašto se sad plaća npr. iz mog džepa, a kasnije ide preko njih? u čemu je kvaka? u neimanju love za sve trudnice i preglede ili...?

magriz
26.03.2012., 17:29
da u Vinogradskoj. ma ne vjerujem da su me opljačkali, jer sve su nas onda, koje smo tamo bile (sve smo bile do max 13tt), sve opljačkai, a plus da sam potpisala papir na kojem piše da sam svjesna da snosim troškove sama, dok od 15 tt ide prek HZZOa. mene samo zanima zašto se sad plaća npr. iz mog džepa, a kasnije ide preko njih? u čemu je kvaka? u neimanju love za sve trudnice i preglede ili...?

kvaka je u testu. simple as that
ti si radila kombinirani probir, u prvom trimestru, a isti nije na listi HZZO
od 15-18 tt je biokemijski probir, iliti double i/ili triple test koji je na listi HZZO, znači ne plaća se

u rijeci je dodatna otegotna okolnost što se biokemijski probir u drugom trimestru radi na medicinskom fakultetu koji nema ugovor s HZZO. barem, je tako bilo, možda se nešto promijenilo, iako sumnjam

cure ne miješajte probirwe u prvom i drugom trimestru. nisu iste osjetljivosti

palčica
26.03.2012., 22:59
Da, ja sam to obavila na Medicinskom faksu. Samo da svima rezultati budu dobri, lako za novčiće.

Franny
27.03.2012., 10:40
magriz, hvala ti na odgovoru :*.

BigBlue
28.08.2012., 16:11
Ima li tko informaciju radi li biokemijske pretrage kombiniranog probira u 12. tjednu ijedan drugi privatan labos osim Brayera?

Tnx!

luci07
28.08.2012., 16:13
Mislim da samo breyer i vinogradska.

BigBlue
28.08.2012., 16:18
a izgleda da onda ipak moram u vg :(

hvala u svakom slučaju!

bubiloo
28.08.2012., 19:06
Ima li tko informaciju radi li biokemijske pretrage kombiniranog probira u 12. tjednu ijedan drugi privatan labos osim Brayera?

Tnx!

Biokemijske pretrage kombiniranog probira rade i u Suncu.
Ja sam prije 6 tjedana radila kombinirani u privatnoj poliklinici gdje vodim trudnoću i oni krv šalju u Breyer ili Sunce..........moju su poslali u Sunce.......vidjela sam na formularu koji
sam morala potpisati.

delitza
29.08.2012., 17:12
Labor centar ih također radi. 350kn, nalazi isti dan na mail.

BuBA
29.08.2012., 17:41
Poliklinika Medikol na Šalati, ja sam tamo bila, 350 kn

buduci_tata
19.09.2012., 08:38
Pozdrav cure (i dečki), imam jedno pitanje. Supruga je trudna, na 12-0 je bila na probiru i stigli su rezultati. Situacija je takva da joj trudnoću vode 2 različita doktora, jedan je pregleda jednom mjesečno, UZV i to, a drugo je redovni doktor koji sređuje papirologiju, bolovanje, pregled majke (prvi u pravilu samo dijete gleda) itd. Da sad ne objašnjavam kako i zašto je do toga došlo, ali tako je.
Stigli su rezultati, jedan doktor ih je vidio (tj. čuo telefonom, vidjet će ih danas kad dobije mail), drugi još nije. Ovaj preko telefona je rekao da su nalazi u redu i da ne treba AC, no ja gledam i računam, pa nisam miran. Treći doktor, stari prijatelj, veli da bi on radio AC.
Surpuga je od prvog dana doma na čuvanju, bila je na jakom mirovanju do 12. tjedna jer je pred godinu dana imala SP u 8-3, pa su sad rekli da radije odmiruje taj prvi trimestar. Pije utrogestan (kako li se već zove) i miruje. Prošeće na WC, do kuhinje, ali u pravilu leži i čita/gleda TV. I sva je paničarka, pa mi nije svejedno pošto znam da to nije dobro stanje svijesti.
Uglavnom, evo što probir veli:

starost: 33 (sada i u predviđeno vrijeme poroda)
PAPP-A: 4311,0 mIU/L (korigirani MoM: 1,41)
betaHCG: 160,1 IU/L (korigirani MoM: 3,6)
CRL: 52,64 mm
NT: 1,10 mm (MoM 0,78)
Gestacijska dob: 12+0
Procjenjeni rizici na temelju kombiniranog probira (biokemijski biljezi + NT)
Trisomija 21: 1:1072 (granični rizik 1:250)
Trisomija 18-13: 1:<100000 (granični rizik 1:250)
Dobni rizik: 1:322 (granični rizik 1:250)
Procjenjeni rizici na temelju biokemijskih biljega:
Trisomija 21: 1:175 (granični rizik 1:250)

Koliko znam čitati, sve je OK osim ovog zadnjeg, na temelju biokemijskih biljega. Sudeći prema Googleu, PAPP-A i betaHCG su izvan normale, a to je (koliko sam
shvatio) ono što se gleda u biokemijskim pretragama.

Pitanje je, naravno, što stručnjaci ovdje misle, što bi preporučili: raditi AC ili ne?

Hvala!

morula
19.09.2012., 21:27
samo informacije radi, kombinirani se sad radi i u merkuru/zajčeva. mozda je vec receno, ja nisam znala do nedavno

nela08
06.10.2012., 23:21
Jel netko bio nedavno u Petrovoj na triple testu? Zanima me do koliko sati najkasnije treba doći da se obavi taj dan?

Moe
05.12.2012., 20:29
Informacija koga zanima. Betaplus radi rani kombinirani probir.
Obzirom sam tamo odlučila i voditi trudnoću - redovni trudnički pregled + kombinirani je koštao 600 kn. Krv šalju u Sunce na analizu. Nalaz na mail drugi dan.

mama_jos_malo
05.12.2012., 20:40
buduci _tata meni su nakon dobrog kombiniranog probira nudili amniocintezu zbog dobi (35 g ) međutim odbila sam jer znam da apsolutno ništa ne bih učinila kad bi rezultat ac bio loš. Predlažem da se konzultirate sa svojim liječnicima, da tražite i dodatna mišljenja i onda odlučite.

Inesz
06.12.2012., 08:31
Moe, kolika cijena u Suncu za biokemijsku analizu?

Inesz
06.12.2012., 08:36
Jel netko bio nedavno u Petrovoj na triple testu? Zanima me do koliko sati najkasnije treba doći da se obavi taj dan?

Nela, bolje je ako možeš napraviti kombinirani probir od 10 do 13+6 tjedana trudnoće. Triple daje jako puno lažnih nalaza, tako da mnoge mame nakon tog nalaza budu u nepotrebnom strahu i panici. Uporaba Triple test je u zemljama suvremenog svijeta gotovo napuštena upravo radi te nepouzdanosti.

Inesz
06.12.2012., 08:44
Eto, nenaspavane mame:-)
Nisam vidjela da je nela08 postala prije točno dva mjeseca. Eto, možda će prethodni post u bućnosti pomoći nekome da se umjesto Triple testa ode na kombinirani u prvom tromjesječju.

Nela, je li nam možeš reći jesi li radila triple test u Petrovoj?

Moe
06.12.2012., 11:18
Moe, kolika cijena u Suncu za biokemijsku analizu?
Ne znam. Taj račun nisam vidjela. Krv mi je izvađena u Betaplusu i oni su mi sve komplet naplatili, samo sam dobila biokemijski nalaz iz Sunca zajedno s mišljenjem liječnika iz Betaplusa. (Inače Betaplus surađuje i sa Salzerom i Laborom koliko sam dosad vidjela nalaze...)

Moe
06.12.2012., 14:40
Zadovoljna sam nalazom.
Kombinirani rizik za T21: 1:4504 (manji od graničnog)
Kombinirani rizik za T18 i T13: <1:10000 (manji od graničnog).
:-D

maca papucarica
07.12.2012., 15:18
Zadovoljna sam nalazom.
Kombinirani rizik za T21: 1:4504 (manji od graničnog)
Kombinirani rizik za T18 i T13: <1:10000 (manji od graničnog).
:-D
:klap: Super nalaz Moe!
I nas je uredan, mali rizik T21 1:5655, T18 1:100000

Moe
07.12.2012., 15:27
:klap: Super nalaz Moe!
I nas je uredan, mali rizik T21 1:5655, T18 1:100000
O pa naša djeca su generacija :)
Drago mi je radi tvog nalaza!

maca papucarica
07.12.2012., 16:17
O pa naša djeca su generacija :)
Drago mi je radi tvog nalaza!

:yes: A mi terminuse, a cini mi se i generacija!?!

Moe
07.12.2012., 16:18
:yes: A mi terminuse, a cini mi se i generacija!?!
Aha :)

spunky125
10.12.2012., 19:30
cure, može pomoć ? radila sam nuhalni, i probir i ništa nije dobro, ili bar tako mislim

nn 3,48
f-betaHCH 50,97
mom 2,36
PAPP-a 1065,0 MoM 0,82
Trisomija 21- Down 1/6, Rizik za dob: 1/307
Rizik za trisomija 18 1/1021

sirius
10.12.2012., 19:33
cure, može pomoć ? radila sam nuhalni, i probir i ništa nije dobro, ili bar tako mislim

nn 3,48
f-betaHCH 50,97
mom 2,36
PAPP-a 1065,0 MoM 0,82
Trisomija 21- Down 1/6, Rizik za dob: 1/307
Rizik za trisomija 18 1/1021 sto doktor kaže? Da li je preporučio pretrage dalje? Koji si tjedan?

spunky125
10.12.2012., 19:35
12+4, sad sam dobila nalaz, samo mi je rekla da dođem ujutro da se dogovorimo, izludit ću do ujutro

Moe
10.12.2012., 19:39
cure, može pomoć ? radila sam nuhalni, i probir i ništa nije dobro, ili bar tako mislim

nn 3,48
f-betaHCH 50,97
mom 2,36
PAPP-a 1065,0 MoM 0,82
Trisomija 21- Down 1/6, Rizik za dob: 1/307
Rizik za trisomija 18 1/1021
Ja ne znam iščitavati nalaze. A čini mi se ovdje kao da nešto nedostaje od podataka. Kombinirani rezultat?
Gdje si radila? Imaš li napisano kakvo mišljenje doktora?
U kojem tjednu trudnoće si radila pretragu?

Kod mene je to ovako izgledalo:

Rizici

Dobni za T21: 1:365
Biokemijski za T21: 1:997
Kombinirani za T21: 1:4504 (manji od graničnog)

Kombinirani za T18 i T13: <1:10000 (manji od graničnog)

Moe
10.12.2012., 21:11
Javi se obavezno nakon doktora. Držim fige da je sve ok!

spunky125
10.12.2012., 21:58
ništa to je sve što piše, i da je povećan rizik od downa, jutro je pametnije valjda.

maca papucarica
10.12.2012., 22:29
Meni je na nalazu, ispod vrijednosti dobivenih uzv mjerenjem, biokemijskih vrijednosti i kombiniranih rizika za T21 i T18 isto tekstom pojašnjen nalaz.
Takoder, ne bih se upustala u analizu nalaza za koje nisam stručna, ali ako uzmemo u obzir da je MoM kratica za Multiples of Median, tj. odstupanje od prosjeka, pri čemu prosječni rezultati imaju MoM=1, ispada da ti je samo bHcg nešto viši od prosjeka. Mislim da ti je za lošiji nalaz ipak većim dijelom kriv veliki nuhalni nabor, a za to je najbitniji stručan ginekolog sa odličnim uzv i iskustvom u mjerenju nn. Prema tome, ako nisi sigurna u stručnost ginekologa (za kombinirani probir) koji je radio uzv, i ako si danas vadila krv, stigneš još ponoviti uzv kod boljeg liječnika (sutra, najkasnije prekosutra), a da ti biokemijski nalazi vrijede.
Govorim ovo jer sam svjedočila slučaju žene koja je završila na amniocentezi isključivo zbog loše izmjerenog nuhalnog (u par navrata, od istog dr, dok gestacijska dob ploda nije bila previsoka da bi mjerila nuhalni kod drugog stručnjaka).
Sretno i samo polako, ne gubi živce jer ovi testovi nisu jednoznačni ni apsolutni!

twin
10.12.2012., 22:30
Ako si u Zg naruci se hitno kod dr Kosa. Njemu vecina nasih ginekologa salje svoje pacijentice i kceri na uzv u bitnim tjednima.
Nemoj se zivcirati, ako se mucis uvijek mozes napraviti amnio privatno i znati nalaz u roku 8 dana. Meni je to pomoglo da uzivam u zadnjoj polovici trudnoce.

Moe
11.12.2012., 16:41
Draga spunky125, javi se, kakve su novosti?

spunky125
11.12.2012., 18:28
amnio 21. dr. hafner, a probir nije dobar

maca papucarica
11.12.2012., 18:53
amnio 21. dr. hafner, a probir nije dobar

:love2:
Jesu li ti sto detaljnije objasnili u vezi probira? Znaci, mjerenje nn nije upitno?

spunky125
11.12.2012., 19:50
nije, nažalost

maca papucarica
11.12.2012., 19:55
Zao mi je. ~~~~~~~~~~~~ da ac pokaze da je bebica savrseno zdrava

Moe
11.12.2012., 23:42
Zao mi je. ~~~~~~~~~~~~ da ac pokaze da je bebica savrseno zdrava

Samo mogu reći da želim sve isto što i maca, da je beba savršeno zdrava, i da je ovo bila lažna uzbuna. A tebi spunky125 želim snage da izdržiš! :love2:

spunky125
18.12.2012., 17:19
nađeno je još i hiperehogeno crijevo-ako sam dobro napisala-, bila sam po još jedno mišljenje, dr.je vidjela nn 2.8 i amnio je definitivno preporuka, sad zbog tog crijeva,preporuka je dr.hafner i sv.duh jer treba kompletni kariotip, a to traje koliko traje.

Inesz
18.12.2012., 18:33
spunki~~~~ neka bude sve u redu...

ired
20.12.2012., 13:53
uni, kako je proslo s bebicom?...jesi radila amniocentezu?...(znam, sad je vec 2 godine poslije tvojih postova ali zanima me jer imam trenutno slicni fbHCG..4mom) ..tko zna dal ces ovo i procitati :-)

J&D
21.12.2012., 19:11
Curke jel negko zna ovo iscitati, bili kod dr Kosa danas,on kaze sve super ali meni ipak vrag neda mira!
F-beta hcg 34,18 , mom 1,06
Pappa 5519 , mom 2,44
Rizik za down <1/10000
Rizik za dob 1/682
Rizik za edwards <1/1000000
Nuhalni 0,6 mm
Beba 6 cm
12+1 tjedana
Hvala

Inesz
21.12.2012., 19:36
J&D,
to je odličan nalaz.

J&D
21.12.2012., 20:09
Hvala puno inesz

twin
21.12.2012., 21:54
Nista mi nije jasno. Dobila sam rezultate kombiniranog probira koji kazu da nije nadjen povecan rizik za Down. Ono sto me muci su vrijednosti biokemijskih parametara koji mi se cine visoki. Ali opet, iz njih je radjen konacan rezultat pa valjda ne bi trebala brinuti.

Evo vrijednosti
11+1 po uzv
NT 0,9 MoM 0,72
CRL 45,4

f-beta HCG 249,70 iU/L. MoM 6,29
PAPP-A 2781 miU/L. MoM 1,63

Rizik za Down 1/647 rizik za dob 1/263
Rizik za Edwardsov <1/100000

Sto mislite? Hvalaaaa

Cubana
22.12.2012., 08:35
Twin, nema mjesta brigi. :)

maca papucarica
22.12.2012., 10:17
Twin, nema mjesta brigi. :)

Potpisujem
Rizik za Down je znatno manji od granicnog rizika za dob i to je dobar rezultat! Uzivaj u T :-)

spunky125
09.01.2013., 11:03
evo cure da javim, usprkos svemu znači hiperehogeno crijevo, nn 3.48 i kombinirani 1/6 za down, amnio 21.12. danas poziv sv.duhu i nalaz normalan, curka je. I što reći-prošlo je, ostarila valjda 10. g.

Majuška
09.01.2013., 11:14
Spunky, bravo, čestitam!!
sad uživaj dalje :)

twin
09.01.2013., 13:31
Spunky jeeeee!! Cestitam!! Sad uzivaj!

bobaibeba
21.01.2013., 20:16
curke, dugo me nema, zanima me radi li dr. Kos još u poliklinici Vili, ako netko zna?

maca papucarica
21.01.2013., 20:22
Dr Kos radi u poliklinici Ginekos http://ginekos.hr

luci07
21.01.2013., 20:23
Ne, sad je u svojoj ordinaciji. Zove se Ginekos, na Črnomercu je.

luci07
21.01.2013., 20:23
maca me pretekla. :)

twin
27.01.2013., 15:44
Uh, sad sam 16+4 i dalje me muci probir. Kombinirani je ok ali biokemijski 1/117, povecan rizik. Dr Kos gledao uzv i sve je ok. Narucio me jos s 19 tjedana kad je zadnji vlak za eventualnu ac. Lagano ludim!!

maca papucarica
27.01.2013., 16:11
Twin, a zasto gledate biokemijski dio zasebno?
Radi se o kombiniranom probiru koji po definiciji "podrazumijeva odredivanje rizika jedne trudnice za kromosomopatije temeljem kombinirane procjene biokemijskih i ultrazvucnih biljega".
Prema toj, kombiniranoj procjeni, rizik za kromosomopatije je manji od granicnog za dob i spada u skupinu umjerennog rizika. Zasto ludis?

andream
27.01.2013., 16:33
uf, mene je dr samo zbog tako lošeg biokemijskog (isto je bio 120), slao na amniocentezu, iako je sve drugo bilo OK. Još je bilo teško stečena trudnoća potpomognutom. Nek ti je sretno, odluku ćete ipak trebati donijeti sami.

andream
27.01.2013., 16:34
Inače, mi smo išli na kraju na amnio i sve je bilo OK.

magriz
27.01.2013., 21:35
Twin, a zasto gledate biokemijski dio zasebno?
Radi se o kombiniranom probiru koji po definiciji "podrazumijeva odredivanje rizika jedne trudnice za kromosomopatije temeljem kombinirane procjene biokemijskih i ultrazvucnih biljega".
Prema toj, kombiniranoj procjeni, rizik za kromosomopatije je manji od granicnog za dob i spada u skupinu umjerennog rizika. Zasto ludis?

zato što mnogi ginekolozi trudnicama ne znaju/neće rastumačiti nalaz
kao što i u nekim labosima, nemaju vremena/ne znaju/neće protumačiti nalaz

uporna
31.01.2013., 18:47
Evo i mog nalaza kombiniranog:
sl. b-hCG 39,9 ng/ml 1,16 MoM
PAPP-A 5,19 miU/ml 1,34 MoM
nuhalni nabor 0,73 mm 0,41 MoM
T21 1:1361 (rizik manji od graničnog)
biokemijski test 1:288 (rizik veći od graničnog)
dobni rizik 1:36
rizik za trisomiju 13/18 <1:10000 (rizik manji od graničnog)

Naravno dobni rizik izgleda grozno ali sam ipak "mlađahna trudnica" u 42. godini ;) pa je bilo za očekivati takav rezultat.
Ujedno sam prošle godine imala missed i bila je trisomija 21 i 16 pa mislim da je mala vjerojatnost da bi se u ovoj trudnoći ponovilo.

Čisto za usporedbu kopiram nalaz kombiniranog probira od prije 4 godine (dakle tada bijah mlađahna):
Radili smo nuhalni nabor koji iznosi 0,8mm, a sad sam i dobila nalaze:

T21 1:2768 (rizik manji od graničnog)
T18 <1:10000 (rizik manji od graničnog)
Dobni rizik 1:138
Biokemiski test 1:1039 (rizik manji od graničnog)

andream
31.01.2013., 19:08
Uporna, odličani rezultati. Sad si mirna za dalje ~~~~~~~~~~~

sandi
03.02.2013., 12:56
I meni je biokemijski bio dosta nepovoljan, 1:150, i beta-hcg i papp su bili vrlo niski, jedan 0.22 a drugi 0.25 medijana, kada sam izrazila ginekologu svoju zabrinutost rekao mi je kako se gleda cjelokupni rezultat i da ne brinem.

sandi
03.02.2013., 13:01
Inace, nitko se ne upusta u pretjerano tumacenje biokemijskog nalaza jer ga niti ne znaju interpretirati. Kada sam sama htjela iscitati ponesto o svom nalazu nasla sam svega par radova u kojima se tumaci razlog niskih vrijednosti beta-hcg i papp, uglavnom, razlozi nisu jednoznacni i moze biti svasta a ne mora biti nista.

twin
03.02.2013., 15:20
Ma znam, moj Mom za betu je preko 6!! Na netu pise o niskim vrijednostima ili malo povisenima (do 3) ali ovako visokim nista

magriz
03.02.2013., 20:30
ako se radi kombinirani, nema smisla tumačiti sam biokemijski probir. pogotovo ako je trudnica preko 30 godina i/ili puši

sandi
04.02.2013., 10:12
Ma znam, moj Mom za betu je preko 6!! Na netu pise o niskim vrijednostima ili malo povisenima (do 3) ali ovako visokim nista

tebi je 6 puta veci a meni su bili 4 odnosno 5 puta manji od nekog prosjeka.

kudri
05.05.2015., 15:24
cure, da pitam i ovdje. jel se može taj rani kombinirani napraviti i u bolnici na teret hzzo? konkretno, mislim na petrovu. s obzirom da sam privatno kod dr koja i inače radi u petrovoj, voljela bi odraditi to besplatno ako mogu. barem uzv. svjesna sam da vađenje krvi plaćam