PDA

Pogledaj cijelu verziju : Proso priprema



zvijezdica
11.11.2004., 15:46
Zanima me kako pripemate proso?Jos ga nikada nisam davala djetetu posto ja to nikada nisam jela.On jede palentu ,griz i sve ostalo pa bih mu htjela dati da proba i proso.Mislim da ga je vec jeo u gotovim kasicama ali sam ovaj put kupila cisti.Da li ga kuhate na mlijeku na vodi ,koliko dugo i s cime im ga kombinirate???

mara
11.11.2004., 16:23
ja ga kombiniram sa bundevom.
izrežeš bundevu na veće komade (1 šalicu), opereš šalicu prosa, staviš ih u expres lonac. staviš 4 šalice vode, zakuhaš, poklopiš, smanjiš vatru na minimum. kuhaš 20 minuta. nakon što se tlak smiri otvoriš, promješaš, propasiraš i maljc. inače, makrobiotičari dodaju u toku kuhanja i kombu algu radi minerala. Irma to jako voli, a nije loše i za nas odrasle ;)

klmama
11.11.2004., 16:27
ja ga zakuham u juhu umjesto tjestenine, ili skuham s povrćem umjesto riže. bruna ga isto voli :)

MalaSirena
11.11.2004., 16:29
ja ga zakuham u juhu umjesto tjestenine, ili skuham s povrćem umjesto riže. bruna ga isto voli :)

Isto, a znala sam ga i skuhati pa pomiješati s kašicom od voća

zvijezdica
11.11.2004., 16:36
Ovaj proso sta sam ja kupila u istom je obliku kao griz ne znam zasto je Mara napisala da ga opere prije ili ona kupuje proso u zrnu kao riza ili kako vec?Sva sam zbunjena.

Mima
11.11.2004., 16:39
Nije, proso ti je jako sitno, možda ne baš kao griz, ali to su onako sitne žute kuglice, ali svejedno se pere.

mamma Juanita
11.11.2004., 16:41
mi smo nedavno otkrili prosene pahuljice, Alnaturine iz DMa.
Malo ih prokuham u rizinom mlijeku(koje je samo po sebi slatkasto), dodam malo cimeta i grozdjica i to je mmmmmm :) .
za bejbi, bez cimeta i grozdjica :) .

zvijezdica
11.11.2004., 16:45
Hvala na savjetima cure, krivo sam kupila odoh nazad u trgovinu...

mara
11.11.2004., 16:47
proso je slično grizu, no griz je proizvod od žitarica, a proso je zrno žitarice.
ja sam ti kakti makrobiotičarka a mi ti sve žitarice peremo do besvjest :roll:

seni
11.11.2004., 17:07
proso bi se inace trebalo dobro oprati i to u vrucoj vodi (tako nam rekose par kuhara i osoblje u ducanima zdrave hrane), jer bi inace moglo biti gorko.
osim rezepta sa bundevom od mare koji i mi cesto koristimo, evo jos jedan.
skuhati proso u vodi (2 salice vode na salicu prosa) sa malo cimta i klincicem (po zelji) i onda kad je gotovo dodati komadic putra i zlicu, dvije slatkog vrhnja. pomjesati sa lagano prodinstanom (samo par minuta) jabukom ili kruskom izrezanom na komadice i par grozdica (po zelji).
ko zeli (suprug) doda i par kapi ahorn sirupa i super zimski dorucak je gotov.

Mima
11.11.2004., 18:56
Meni je proso najbolje kad se prije kuhanja poprži na suhoj tavi dok se razvije miris - onda se na 2 šalice prosa doda 2.5 šalice vruće vode i prstohvat soli i kuha se 30-35 minuta.

Tzv. 'meko proso' se kuha bez prženja i to u omjeru 4:1 (voda:proso).

zvijezdica
12.11.2004., 14:45
evo danas sam malome napravila proso sa mrkvicom i tikvicama i papao je.Mogu vam reci da je to dosta ukusno.Od sada cu mu probati mijesati i sa vocem..ili zakuhati u juhi.Hvala na receptima

ivancica
12.11.2004., 15:13
Ja dosta hrane pripremam prema makrobiotičkim principima.Od prosa imam jedan recept za prefinu juhicu za velike i male.

U vodu se stavi mrkva isječena na komadiće i pola male glavice sitno isjeckanog luka.Kad je napola kuhano doda se proso i skuha do kraja-dok se proso ne raskuha.Naravno,posoli se i doda na kraju list peršina.Super je.Moj Fran ju obožava.

zvijezdica
12.11.2004., 15:32
Sutra je kuham.Moj sin obozava juhice svih vrsta,isti tata.

mara
13.11.2004., 11:10
Ili ovaj:

3-4 komada mrkve
3-4 veća cvijeta cvjetače
1/3 šalice prosa
kombu alga 2 cm
4 šalice vode

Sve se stavi u pretis lonac, zakuha, poklopi, smanji vatra na minimum i kuha se još 20 min. Propasira i mljac. Irma obožava!!
Ta kombinacija ide i sa poriluk-koraba kombinacijom, a umjesto prosa možeš staviti amaranth ili quinou - jako zdrave i lako probavljive žitarice.
Za odrasle stavljaš sol umjesto kombu.

dinosaur
19.07.2006., 15:09
Dali amaranth i proso sadrže gluten? Ako ne - kako mislim, dali smijem dati bebi od 6 mjeseci?
I, gdje ima amaranth za kupiti?
Hvala

Anvi
20.07.2006., 11:23
Imaju ga Severi, ali ga ne preporucujem jer je pun nekakvih sitnih trunčica i prašine od kojeg ga moraš oprati, a pranje je živa gnjavaža jer je amarant sam po sebi jako sitan. Osim toga, treba ga dosta dugo kuhati dok ne omekša, a čak i onda ostaje al dente . Sadrži glutena u malim količinama. Za proso ne znam. Mi smo ga počeli davati sa 10 mj.
Bez glutena su kukuruz i riža pa se te žitarice preporučuju za početak dohrane, tj. za bebe od 6. mj.

ina66
20.07.2006., 11:53
proso NE SADRŽI gluten, kao ni riža, kukuruz, heljda, quinoa i amaranth. ni zob ne sadrži gluten, ali često raste u blizini žitarica koje ga sadrže i melje se u istim mlinovima pa može biti kontaminirana.
kamut i pir sadrže nešto drugačije oblike glutena tako da mnogi ljudi koji ne mogu probaviti gluten, a ne boluju od celijakije, nemaju problema s probavom ove dvije žitarice.

Mamasita
20.07.2006., 11:56
Proso je koliko znam bez glutena.
Mi smo ga uveli sa 7 mjeseci, i F. ga je obozavao papati u raznim kombinacijama s vocem i povrcem.

dinosaur
20.07.2006., 16:05
Evo planuo je proso u kombinaciji s mrkvicom i korabicom :)

Felix
21.07.2006., 00:45
evo jednog padobranca s pitanjem.
na koji nacin perete proso (i quinou, amaranth, integr. rizu...)? s nekim vrlo gustim cjedilom ili na neki drugi nacin?
ja nikad ne perem zitarice koje kuham. nekako mi izgledaju ciste a i ne znam kako... :P

seni
21.07.2006., 10:29
ja perem samo proso, da ne bi bilo gorko i to vrucom vodom. stavim u gusto cjedilo i onda par puta vrucom vodom preko. ostale zitarice ne perem, ali pretpostavljam da bi se moglo na isti nacin.

ina66
21.07.2006., 13:14
ja ga operem ovako kao i seni. ili stavim u zdjelu, nalijem vode preko žitarica da na vrh isplivaju sitne nečistoće i onda još procijedim

ninochka
21.07.2006., 14:44
a kaj s tim prosenim pahuljicama iz DM-a? to fakt nije zrnje. ja sam to znala samo prokuhati s povrćem

slava
08.08.2006., 18:58
Mene također zanimaju te prosene pahuljice id DM-a, da li se moraju kuhati, ako da koliko dugo, ili se mogu samo umiješati u voće ili povrće kao rižine pahuljice?
Koliko dugo se proso mora kuhati ( nikada ga nisam jela)?
Mogu li ga dati svom 7-mjesečnom bebaču?

Perun
08.08.2006., 22:07
Proso (ne prosene pahuljice, već proso) kupujem u dm-u i na njima piše Hirse (kako me Mima uputila :love: ). Također na njima je i točna uputa kako se pripremaju:
-namoče se u vodi da malo nabubre
-kuhaju se 5 min (od trenutka kad voda uzavre)
-10 min odstoje u vodi
-procijediti
Do sada sam ih uvijek pomiješala sa već skuhanim mesom+povrće, a u voćnoj kombinaciji još nisam pa ako ima netko neku idejicu (da ne bude samo "zgnječiti bananu u proso") molim na vidjelo s njom za malenu od blizu godinicu dana.
Fala!!!

slava
09.08.2006., 11:00
Hvala na odgovoru ui uputama za pripremu. Ako netko zna nešto u vezi ovih prosenih pahuljica, neka napiše.

Školjkica
09.08.2006., 14:55
evo mi koristimo proso-upravo jutros je jela krušku sa prosenim pahuljicama. Ja još miksam al ovo isto se može napraviti i u zgnječenoj varijanti. Stavim malo prosenih pahuljica-žličicu do dvje (možete i više, po želji, al pazite jer jako otvaraju)u malo vode da se namoče, zadnji put sam ih močila u mlijeku. Za to vrijeme sam 2 kruške smiksala, pa ubacila i namočene pahuljice i to je to. Beba obožava. Nisam probala al mislim da može i sa drugim voćem.
Ja bi voljela neki recept sa prosom za polpete, a da može i beba jest. Ili neki recept da se mogu napravit kao neke grickalice od toga pošto ona voli rukama jest pa da budu kao neki štapići-al sam zakomplicirala.

Metvica
09.08.2006., 17:04
Također na njima je i točna uputa kako se pripremaju:
-namoče se u vodi da malo nabubre
-kuhaju se 5 min (od trenutka kad voda uzavre)
-10 min odstoje u vodi
-procijediti
Prekomplicirano.
-isperem nekoliko puta u tekućoj vodi
-dodam dvo-i-po-struku količinu vode
-malo soli
-kad zakuha, poklopim i na laganoj vatri dok se ne ukuha (a može se i ugasiti ranije ako nisi sigurna, skuhat će se samo)


Do sada sam ih uvijek pomiješala sa već skuhanim mesom+povrće, a u voćnoj kombinaciji još nisam pa ako ima netko neku idejicu (da ne bude samo "zgnječiti bananu u proso") molim na vidjelo s njom za malenu od blizu godinicu dana.
Fala!!
zgnječiti breskvu u prosu? ;)
meni proso paše sa svime -u slanim i slatkim varijantama
većinu toga može jesti i beba

Perun
09.08.2006., 20:09
Metvice, nije moj postupak prekompliciran - ja samo slijedim upute koje je dao proizvođač, a i kad se uštosiš ide to bez problema. ;)

Metvica
09.08.2006., 23:06
ma nemam ja ništa protiv da ti kuhaš kako piše ;)
samo sam željela reći da ima jednostavniji način - proso zbilja nema potrebe namakati, kad se tako lako i brzo skuha - a ti kako voliš

slonić tonić
05.01.2007., 23:45
Hvala na odgovoru ui uputama za pripremu. Ako netko zna nešto u vezi ovih prosenih pahuljica, neka napiše.

Ja sam prosene pahuljice A. pripremala tako što bih ih kuhala u malo vode dok se ne zgusne i onda u to umiješala neko voće.
Ili kada joj kuham meso ili povrće - u vodu u kojoj se to kuhalo (iz koje sam prethodno izvadila meso/povrće) ukuham proso i onda sve zajedno izmiješam i mljac.

Zorana
05.01.2007., 23:51
Moja djeca vole kuhani proso u koji se umijesaju ribane jabuke, grozdjice i na kraju se sve pospe mljevenim ljesnjacima ili bademima.

donna
30.01.2007., 17:28
smije li se kuhati zajedno prosene pahuljice ALNATURA s recimo jabukom? i koliko dugo se trebaju kuhati te prosene pahuljice?

donna
30.01.2007., 23:15
ma prvo pa neuspjeh ! :(
skuhala sam ih malo u vodi i smutila s jabukom....ništa nije ni pipnula :cry:
morat ću joj "podvaliti" u juhicu ili nekako.... :)

Ailish
31.01.2007., 17:15
Na prosu iz DM-a je recept za nabujak u koji idu jaja, jabuke i bademi, je li netko probao?

Inače uputa na njemačkom ne kaže da treba namočiti u vodi nego samo isprati (pa kuhati 5 min itd), ali ako se radi po toj uputi ispadne tvrdo. A prevedena uputa kaže da treba nabubriti - ovako kako radi Perun - valjda je prevoditelj isprobavao :mrgreen:

donna
01.02.2007., 23:03
ma prvo pa neuspjeh ! :(
skuhala sam ih malo u vodi i smutila s jabukom....ništa nije ni pipnula :cry:
morat ću joj "podvaliti" u juhicu ili nekako.... :)

"podvala" USPJELA !!! :D
skuhala sam uobičajeno meso s povrćem i juhicu i umjesto tijesta stavila proso...sve skupa mix i....pojela je !

Pina
02.02.2007., 11:48
Ja sam jučer kupila prosenu kašu od Adventa. To su male žute kuglice i piše da je oljušteno zrno prosa. Kako to kuhati, tj koliko? Treba li ih prije namakati? Ili da ih mozda sameljem u mlinčeku za kavu pa ce biti brže kuhano?
Mislila sam ih zakuhati u juhici umjesto grisa, pira ili palente. . .

zrinka
02.02.2007., 12:41
kad mogu dodati bebi cimet?
nekako mi fali u kombinaciji prosa i jabuka ili prosa i drugog voca...

oka
02.02.2007., 20:43
Mene zanima treba li sad na kraju te prosene pahuljice kuhati ili ne?

Školjkica
02.02.2007., 22:05
pa možeš ih i samo močiti, al im duže treba, a ovako su tople i ljepše zgusnu, ja ti preporučam da skuhaš, a za probu probaj jednom i namakat
igraj se, isprobavaj

oka
02.02.2007., 23:01
Budem, hvala na odgovoru! :*

cyber-mama
03.02.2007., 15:34
pa možeš ih i samo močiti, al im duže treba, a ovako su tople i ljepše zgusnu, ja ti preporučam da skuhaš, a za probu probaj jednom i namakat
igraj se, isprobavaj


I kak ih dugo kuhaš ? Na deklaraciji ne piše ništa o načinu pripreme..Imam Alnaturine pahuljice..
Još jedno pitanjce :) Karla ima dva kruta obroka ,prvi su uvijek žganci s povrćem ili voćem a za drugi većinom proso u raznim kombinacijama. Zanima me da li su dva obroka sa žitaricama prejaka? :?

Školjkica
03.02.2007., 21:34
pa kratko se kuha, ne znam valjda 5 min, pa probaj, ako ti se čini da su još pod zubom, još ih malo kuhaš po svom guštu
ne znam što ti znači prejako? mislim da su ove kombinacije ok, ja sam recimo na početku jedan obrok gledala kao "ručak" znači žitarice i povrće (kasnije i meso), a za drugi sam davala samo voće, iako nam je nekad ručak bio voće i žitarice jer smo dugo bili samo na jednom krutom obroku jer je malo jela, pa nisam htjela forsirat s drugim obrokom kad ne bi ni ovaj pojela

MalaSirena
03.02.2007., 21:46
Mom mišonji omiljeni recept s prosenim pahuljicama (a bome i jedini koji pripremam jer ja, ne znam zašto, ne jedem proso, a ove pros. pah. kad skuham mi ne mirišu prebajno :/ ) je da u kipuće mlijeko stavim narezane suhe marelice i prosene pahuljice, prokuham par minuta i onda ostavim da se malo ohladi i zgusne. Mišonji zakon! :mrgreen:

cyber-mama
04.02.2007., 00:46
pa kratko se kuha, ne znam valjda 5 min, pa probaj, ako ti se čini da su još pod zubom, još ih malo kuhaš po svom guštu
ne znam što ti znači prejako?

Pod prejako mislim na kalorijsku vrijednost obroka ali isto tak na količinu jer ona smaže oko 3 dcl za svaki obrok pa se bojim da joj to ne padne teško na želudac.

Danas sam joj spremila pahuljice s jabukom i kruškom (kuhala sam oko 5 min.) i sve je smazala ali sam primjetila da u tim pahuljicama ima i onih ljuskica (ko na kokicama) pa se bojim da joj se to ne zalijepi negdje u grlu (ni sama ne znam gdje)jer se je meni kad sam isprobavala zalijepila za grlo i tjerala me na kašalj. Kak rješavate taj problem? Sorry ak pretjerujem :oops:

Školjkica
04.02.2007., 14:57
evo danas je ručala proso i korabicu i oslica, naravno sve odvojeno, ima tih ljuskica, ona se ne buni, možda bi to i trebalo očistiti. :oops:
čuj mislim da ako jede toliko puno nema frke, da joj je prezasitno onda bi manje jela, ja to tako gledam, veseli se i guštaj, mi smo se borili na početku i niš nije htjela jest

cyber-mama
04.02.2007., 15:29
Školjkice, koliko je stara tvoja beba ? I gdje nabavljaš korabicu u ovo doba godine?

Školjkica
04.02.2007., 19:01
ima 14 mjeseci, u voćarni u ulici, mozda nije sezonsko, al eto tu i tamo kupim nes a da nije kupus ili kelj
trudim se da jede sezonsko

cyber-mama
05.02.2007., 00:08
Zanima me još da li je dobro davati djetetu proso svaki dan ili postoje razlozi zbog kojih ga je bolje davati rjeđe :? Pitanje je možda glupo ali stvarno više ne znam čime da ju hranim osim s kukuruznim žgancima, rižom i prosom + voće, povrće. S uvođenjem glutena bih ipak još pričekala... :)

Školjkica
05.02.2007., 23:31
ja već zaboravila kad ide pšenica, 8mj?, :lol:
imaš amarant, iako sam ga ja tek sad isprobala i još neke kojima ne znam ime
ne brini, i mi smo bili stalno na riži i palenti, brzo to prođe, sad uz to jedemo i paštu, ječmene, zobene pahuljice, pšenične pahuljice

mamaV
12.02.2007., 16:25
Na prosu iz DM-a je recept za nabujak u koji idu jaja, jabuke i bademi, je li netko probao? :mrgreen:

Probala ovaj vikend, nije loše al ne znam... Ispadne ti ko neka voćna verzija nekakvog kruha ili sl., meni je bilo dosta suho pa smo se dosjetili da kombiniramo s pekmezom i nije loše. Ja bi stavila malo više mlijeka, dodala sam i vanilin-šećer (činilo mi se premalo slatko sa 2 male žličice meda). Bademe obavezno poprži jer se inače uopće ne osjete.

Ailish
13.02.2007., 11:11
Hvala mamaV, probala sam i ja samo zaboravih napisati - al je meni ispalo bljakkk :( mislim da se trebalo još peći jer je ispalo jako puno mase, jedva je stalo u protvan - pa je iznutra ostalo mokro