PDA

Pogledaj cijelu verziju : čitanje knjigica, knjizica, slikovnicaSun
18.05.2007., 22:36
kada ste započeli vašoj djeci čitati knjige, knjižice, slikovnice?

Mene strašno žalosti što mi Lukas uopće neda da mu čitam! Ima brdo slikovnica i obožava ih prelistavati, ali uopće ga ne zanima nikakva priča, samo vrti s jedne strane na drugu, eventualno ako je kakav pas malo laje ili ako je maca mijauče, pokaže i čudi se traktoru ili lopti, i to je to.
kako je kod vas?

Luna Rocco
18.05.2007., 23:00
Buahahahaha. :lol:
Tvoj još turbo ambiciozno pristupa slikovnicama (lajanje, mijaukanje...) - Kaleb sumanuto okreće stranice i onda zavitla knjigu na drugi kraj sobe.

Ima jedna jedina knjiga (s guskama koje gaču kad je treseš) koju odsluša od početka do kraja valjda od kad je imao 7-8 mjeseci. Sve ostalo - nema šanse. U biti, lažem, nedavno sam kupila knjigicu "Gdje je bubamara?" s onim prozorčićima koji se izvlače sa strane pa se pojavi životinjica (e jesam opisala... :roll: ), to jako voli.

Luna Rocco
18.05.2007., 23:01
Što je najzanimljivije, kao skroz mala beba (4-5 mjeseci) je bio opčinjen onim plastičnim slikovnicama, bila sam uvjerena da će ostati ljubitelj slikovnica...

vimmerby
18.05.2007., 23:15
Što je najzanimljivije, kao skroz mala beba (4-5 mjeseci) je bio opčinjen onim plastičnim slikovnicama, bila sam uvjerena da će ostati ljubitelj slikovnica...

ne spadamo u ovu skupinu, ali moram ti reći da si sad s ovim razbila i sve moje iluzije!

blondie xx
18.05.2007., 23:23
stalno kupujem neke slikovnice, imamo hrpu onih povuci/potegni/otvori/pronađi... i od svih njih najdraža mu je najjednostavnija -miffy :) . jedno vrijeme su ga jako zanimale (12 - 16 mjeseci), stalno mi ih je nosio, ali bi ih isto brzo listao. sad ga baš više ne zanimaju :/ . ali ja i dalje kupujem :) .

mirje
19.05.2007., 09:19
Polako! I čitanje slikovnica ima svoje faze. Dječica pristupaju slikovnici kao bilo kojoj drugoj igrački i istražuju. Iz iskustva s mojom dječicom znam da su najbolje (najlakše) prihvatili slikovnice čije su likove mogli upoznati i putem nekog drugog medija (npr. crtići) ili životne situacije (životinje, upotreba pribora za jelo, tute i sl.). Kasnije kad mašta počinje činiti čuda, to je manje bitno, a do tada uživajte u kuhanju slikovnica, raznošenju po kući, kupanju sa slikovnicama, gradnji kućice od slikovnica i sl. Rituali isto nisu loša metoda za animaciju, npr. uvođenje priče za laku noć, biranje slikovnice u knjižnici ili knjižari i sl. Moja "velika" cura tako ima potrebu čitati slikovnicu na WC 8) (krasan ritual, možete misliti tko mu je kumovao).

ra
19.05.2007., 10:14
polako, ima vremena za knjige. sestrična će mu sad 3 godine i pozorno sluša, ali to je počelo tek nedavno.

mi čitamo samo 3 praščića, svaki put iz početka i stignemo negdje do pola. i ništa više.

Sun
19.05.2007., 10:42
heh super, znači ima nade i za nas :D
flo mi je bila jednom prilikom rekla da je njena curica oduvijek volila da joj čita, zato sam se zamislila :)

Arwen
19.05.2007., 10:57
ni ne sjećam se više kad smo počeli s čitanjem ali rano u biti je prvo bilo to kao i kod Sun razgledavanje a ne čitanje ali polako smo došli do
toga i to tako postepeno da uopće nemogu reći kada je počelo
znam da je tek 7dana nakon drugog rođendana počeo govoriti(slagati
rečenice)a prije smo već čitali iako sa 1g nije bio baš zainteresiran za slušanje
ja sam tužna šta sve manje i manje traži da mu se čita više mu se sviđaju ninja kornjače :roll:

Hannah
19.05.2007., 11:16
Šimun jako voli slikovnice. Uglavnom ih lista sam, i sam si ih "objašnjava" na svom svahili jeziku ;) Kada mu nešto posebno zapne za oko, dotrči do mene ili mm i poazuje to prstićem. Mi mu onda ili samo kažemo što taj predmet ili biće je ili mu pročitamo taj odlomak. Mislim da je još premalen da sjedi na miru i sluša pričicu, ne znam kada će biti za to spreman, a možda i neće, možda ga sadašnja ljubav prema slikovnica pusti.

summer
19.05.2007., 11:25
Buahahahaha. :lol:
Tvoj još turbo ambiciozno pristupa slikovnicama (lajanje, mijaukanje...) - Kaleb sumanuto okreće stranice i onda zavitla knjigu na drugi kraj sobe.

Ima jedna jedina knjiga (s guskama koje gaču kad je treseš) koju odsluša od početka do kraja valjda od kad je imao 7-8 mjeseci. Sve ostalo - nema šanse.

Za prvi dio potpisujem. Okrece stranice, grize i onda baci. Jedino jednu o zivotinjama pretrpi ako ja prstom pokazujem svaku i imitiram glasanje - to mu je ponekad zanimljivo.

I mi imamo ovu s guskama, prvi zadatak mu je bio izvaliti onu tubicu koja proizvodi zvuk kad je protreses, pa se sad s tubicom igra posebno, a slikovnica je zaboravljena :)

sorciere
19.05.2007., 12:23
negdje s godinu dana. tada smo dobili hrpu starih slikovnica od jedne mame. prvo sam ih zaljepila, pobojala ono što je bilo uništeno - a zatim sam joj počela čitati... na svakoj stranici po jedan stih, u rimi...

mislim da je s neke 3-4 čitala sama one jednostavne... s 5 godina je naučila čitati titlove na tv-u. mogu zahvalit meksičkim sapunicama :lol: :lol: ... (dosadilo mi je da joj ja čitam, jer nisam mogla pratiti što se događa :oops: ).

čokolada
19.05.2007., 13:29
Smisleno pratiti priču počela je negdje s 19 mjeseci (pričice tipa 3 praščića, Ivica i Marica...), a one jednostavnije slikovnice tipa Miffy nikad je nisu ni zanimale...jedino je voljela one knjigice s fotografijama predmeta ili životinja za imenovati (moje igračke, domaće životinje, što se nalazi u kući i sl.)

Shiny
19.05.2007., 13:58
Jan oduvijek voli slikovnice (novine, kuharice...ma samo da se lista)..
I to od kada je naučio sam okretati stranice...ali najzanimljivije su mu one sa životinjama, pa ih imenuje i glasa se kao oni ili one s više pojmova (lopta, ljuljačka, bla bla) pa ga pitamo "gdje je npr lopta" a on ju pokaže. To mu je najdraže!
Nismo još počeli čitati prije spavanja ili za spavanje slikovnice? Mislim da ne bi upalilo.
Ali imamo ritual kada se spremamo za spavanje, Jan legne na krevet, tata s knjigom pored njega i njih dvojica čitaju, pogađaju pojmove a ja ga presvlačim, oblačim pidjamu itd...I to on sam zahtjeva, viče "knj, knj" i pokazuje prstom da tata legne...

odra
19.05.2007., 15:06
I ja sam bila sva razočarana kad moje jednogodišnje dijete nije pokazivalo nikakav interes za slikovnice, osim da mi je istrgne iz ruku i zafitilji na drugi kraj sobe. 8) Ali s nekih 14-15 mj. situacija se počela mijenjati i sad čitamo ko pravi. Nekad uzme i sam slikovnicu pa imenuje neke stvari koje je naučio, priča si pričicu na svom jeziku. Ja uživam gledati. Sad uzima i moje i MM-ove časopise, voli gledati Penelopu, uglavnom često čita. Ali za spavanje to ne pali jer on budno prati.

Jedino što sam primjetila da se ne može baš koncentrirati kad mu čitam, voli baš kad pričam svojim riječima i pokazujem. Dakle, ne odustaj, i dalje uzimaj knjige, ispričaj mu bar jednu stranicu dnevno, ali ne forsirano. Ako neće, neće. Uskoro će sam tražiti.

tanja_b
19.05.2007., 15:18
S 15 mjeseci smo pročitali cijelog "Djeda i repu", ali ne zato što bi imao nadnaravnu moć koncentracije :mrgreen: nego zato što je bio bolestan i pod temperaturom i pasalo mu je da mi sjedi u krilu, a ja da mu čitam.

Nakon tog prvog "uspjeha", dugo nismo imali čitanje kao čitanje - ali igrao se slikovnicama konstantno. Dobre su nam se pokazale one engleske slikovnice-igračke (Baby Einstein, pa knjižice Sandre Boynton i E. Carlea u kojima ima puno ponavljanja, a to maloj djeci odgovara).

Kako je rastao, tako ima sve bolju koncentraciju, pa čitamo sve dulje i dulje slikovnice, ali još uvijek nismo došli do toga da može odslušati dulju priču s više teksta (npr. bajku). Kad kupujem slikovnice, vodim računa o količini teksta po stranici, i postupno povećavamo udio teksta, ali zaista postupno.

Sad je i čitanje dio rituala - jedan "set" slikovnica za doručak, obavezno jednu slikovnicu nosi sa sobom teti čuvalici, pa čitanje za večerom, pa u krevet ide s knjigom. I uglavnom su uvijek iste slikovnice u opticaju (u zadnje vrijeme Bob graditelj).

jacman
20.05.2007., 00:07
Mi smo poceli s nekoliko mjeseci. Sad joj je slikovnica glavna. Kad ne znamo što bi za poklon, znamo da sa slikovnicom ne mozemo fulati.
Nedavno sam vidjela jednu super slikovnicu. S jedne strane je tekst koji opisuje neku zivotinju, a sdruge imas rupice i spagu pa kad je provuces, dobijes odredenu zivotinju.

sandraf
20.05.2007., 11:02
ja imam drugi problem. moja je terminatorica sto se tice slikovnica, na to prvo pomislim kad se spomene ovakva tema. nema tih tvrdih korica koje ona nece rasturiti.

naslijedila je od brata prekrasne slikovnice, komplete, kupila sam joj nedavno sve cetiri iz ove kolekcije


... nedavno sam kupila knjigicu "Gdje je bubamara?" s onim prozorčićima koji se izvlače sa strane pa se pojavi životinjica (e jesam opisala... :roll: ), to jako voli.

... odusevila se s njim,a, brzo savladala gdje se tko skriva i sve ih redom - pokidala. doslovno ove koju se prezivjele skrivamo od nje i ne damo da ih sama "cita".

s druge strane, vidi kako se cita, prati pricu, ukljucena je u rituale vecernjih prica sa starijim bratom, zna pokazivati gdje je tko u slikovnicama, ali ako je ostavimo nasamo s kojom - zbogom slikovnici.

bucka
20.05.2007., 13:56
mi smo se uclanili u djecju knjiznicu i svakih 2-3 tjedna posudimo 3 nove slikovnice uz 10-ak nasih domacih!! ;)

anima
20.05.2007., 14:09
Moja Nina voli da joj čitam i sama mi donese slikovnicu koju želi i kaže "mama čita kovnicu", onda kad pročitam kaže "dlugu" :heart:
Dosta dugo ju čitam a ona traži negdje otprije 2-3 mjeseca. Posebno voli jednu jeftinu kaj smo kupili u Konzumu "Snjegović" za 20 kn. Ove koje se otvaraju, povlače i sl. One su za igru ali ne i za čitanje :roll:

plashljivo_pile
20.05.2007., 18:37
mi smo počeli s nekih 10 mjeseci... upale smo s frendicom njenoj mami u knjižaru pa nam je poklonila neku fora slikovnicu s malom macom u sredini koja proizvodi zvukove kad ju stisneš. i to joj je bilo uberkul. sad sama uzme slikovnicu, sjedne mi se u krilo i čitam joj.
eh da, čitala ja njoj slikovnicu "tko živi u šumi" i došle do slike orangutana. mala odmah prst na orangutana i dere se "tata! tata!" :lol:

Shiny
20.05.2007., 21:41
mi smo se uclanili u djecju knjiznicu i svakih 2-3 tjedna posudimo 3 nove slikovnice uz 10-ak nasih domacih!! ;)

E i mi tako! I super mi je što možemo posuditi dvije dječje i jednu za mamu, o odgoju ili nešto plus neka igračka (koju doduše još nismo probali uzeti)...

tanjads
20.05.2007., 23:42
Ja bas jutros citala Filipu slikovnicu Auti jer nam je nesto zastekao dvd pa mladi gospon nije mogao pogledati isti crtic. Legli smo skupa i odslusao je cijelu slikovnicu do kraja, te jos 10tak minuta jaukao jer sam odbila citati je jos jednom iz pocetka.
Ovisi koliko mu je poznato i zanimljivo, kad ga zanima moze slusati (ili gledati) pol sata- sat. Medjutim, meni se rijetko kad da toliko citati price. Cesce citamo djecije enciklopedije o zivotinjama, vitezovima i sl. (one komentare kraj slika). Naprosto jer je meni to zanimljivije.

Angie75
21.05.2007., 08:06
Ja ne čitam Filipu, nego čitam s Filipom. I u to sam se uvjerila stoput, maloj djeci nema smisla čitati, nego se skupa s njima komentira slikovnica.

sanja74
21.05.2007., 09:31
"Čitamo" od kad je bila skroz majušna.
Slikovnice tipa Miffy koje imaju zgodne rime može slušati cijele još od prije prvog rođendana.

Al uglavnom prilagođavam tekstove. Odnosno, rijetko uzmem slikovnicu i čitam. Prvo se upoznajemo sa slikama, opisujemo.. pa ukratko opišem radnju.. pričam joj o toj slikovnici dok je hranim.. i sl. Sve dok ne bude zainteresirana za "pravo" čitanje.
Najčešće želi komentirati slikovnice.. a tu i tamo je donese na pravo čitanje.

Keti uzima gotovo sve knjige, novine, slikovnice.. i lista.. (čak i ako su naše, bez slikica..).. Knjiga je univerzalno sredstvo za "smirenje".
Super mi je u AS dok sama sebi "prepričava", pa priča s likovima u knjizi.. pjeva im.. :heart: