PDA

Pogledaj cijelu verziju : što s tikvicama?



Hannah
27.06.2007., 21:03
Kako pripremate tikvice? Imamo ih puni vrt, a one klasične pripreme su mi već dosadile (pohane, popečci, umak). Ako ima netko neki zanimljiv recept...

Lukina mamma
27.06.2007., 21:18
Ja ih volim raditi kao umak za tjesteninu. popržim malko luka na ulju, dodam pelate i tikvice nasjeckane na oveče kockice. Pustiš da pirja i dodaš peršin, češnjak ili neke druge začine po volji i to je to. Preliješ preko tjestenine i .... dobar tek. Može malo i parmezana na vrh.

Inače, malo veće tikve (buče) su meni izvrsne kao bučnica. Naribam ih, dodam svježeg kravljeg sira, jedan žumanjac. Bjelanjak istučem u snijeg i polako umiješam u smjesu. Poslažem na listove tijesta za štrudle. Stavim sve na protvan, namažem malo kislim vrhnjem i zapečem na 200.

Lukina mamma
27.06.2007., 21:18
Joj, sorry, sad vidim da si napisala da ne bi na umak.

bellissima
27.06.2007., 21:46
ja radim rižot od tikvica koji bude gotov za 20-ak min.

prodinstam kapulu, dodam vode da se kapula skuha (tako ne pada teško na želudac :) ) dodam tikvice isjeckane na kockice i kuham ih 6-7 min dodam začine po želji - sol, papar, vegeta i u to skuham rižu, znači još jedno 10-ak min. poslije pospem parmezanom.

mirje
27.06.2007., 21:59
Najbolje su "lešo" s krumpirom, maslinovim uljem, soli i nasjeckanim češnjakom. Inače, Ivana i KS dok su mlatili kašice obožavali su kombinaciju kuhana tikvica i banana (jednom sam s gađenjem pročitala taj recept a onda pokušala i ostala :shock: )

Davor
27.06.2007., 22:08
Rostiglio! :P

Mima
27.06.2007., 22:09
Moja dva omiljena jela sa tikvicama, ujedno jedina jela bez mesa koja Lea hoće jesti :roll: su rižoto sa tikvicama i maneštra od tikvica.

rižoto: na maslinovom ulju popržim vezicu nasjeckanog mladog luka, dodam tikvice narezane na kockice, rižu i podlijevam temeljcem od Alnatura kocke dok riža ne omekša. Dodam parmezana i pustim da odstoji 10-ak minuta.

maneštra: na maslinovom ulju pirjam nasjeckani mladi luk, pa mrkvicu, pa tikvice, zalijem temeljcem, pred kraj kuhanja dodam kuhanog paradajza. Posebno skuham sitno tijesto i umješam, pustim da zajedno malo prokrčka.

luni
27.06.2007., 22:38
Dajte već kada smo kod tikvica, ja ih inače ne volim ali jela sam jednom pohano tikvice i sir naribano ili tako nešta i bilo je super. Kako se to pravi jel netko zna.

sasana
28.06.2007., 12:42
Ja pravim i punjene šunkom, šampinjonima, sirom (gauda, a ponekad mozzarela) i pospem parmezanom.
Nekada sa mljevenim mesom.

talia7
28.06.2007., 14:21
Ja radim rižot, krem juhu i te pohance od tikvica.
Naribam tikvice, iscjedim ih, te dodam 1-2 jaja, 2 žlice brašna, krupno nasjeckanog peršina i sjeckanog bijelog luka. Hmm teško mi je dati mjere, ali otprilike trebala bi biti neka smjesa gušća od palačinki i rjeđa od fritula :? Valjda?
Zahvati se žlicom za juhu i prži na vrelom ulju tako da se razlije u neku šniclu od tikvice. Recept je super za one koje tikvice doživljavju kao bljutave i bezukusne jer ovako to svakako nisu.

rosa
28.06.2007., 15:24
Meni su na pohane tikvice najomiljenije jelo (odmah iza pohanih patliđana).
Tanke šnitice posoliti,pustiti da pusti vodu,dobro ižmikati i pohati (jaja,mrvice). Mljljljac!

Lukina mamma
28.06.2007., 15:25
Meni su na pohane tikvice najomiljenije jelo (odmah iza pohanih patliđana).
Tanke šnitice posoliti,pustiti da pusti vodu,dobro ižmikati i pohati (jaja,mrvice). Mljljljac!

Njami......

annie84
28.06.2007., 15:54
tikvice na rostilju! Stavis ih u vegetu i maslinovo ulje i na rostilj, preokrenes i uzivas!

Jucer sam ih bas jela pohane, ubrane iz naseg vrta :D

...a napravit kao satarash? Onako luk, rajcica, paprika i tikvice...uz to stavis rizu...

Hannah
28.06.2007., 21:06
Sada tek vidim koliko sam nemaštovita ;)
Hvala svima na idejama! Tikvice napadam! :)
Slažem se da su na roštilju najbolje, i da je po volji mm svaki dan bi bio roštilj ;)

lailah
28.06.2007., 22:25
Može i musaka od tikvica. Ja dodam i patlidžane da malo podignu jer tikvice same po sebi su malo dosadne.

LeaB
28.06.2007., 22:48
Prodinstati luk, tikvice, par minuta i dodati kuhani proso, kus kus, palentu, soliti i mljac.

bucka
28.06.2007., 22:52
Može i musaka od tikvica. Ja dodam i patlidžane da malo podignu jer tikvice same po sebi su malo dosadne.
isto! ;)

annie84
28.06.2007., 23:11
aa...mozes udubiti tikvice, onako maknuti ono iznutra u jednu posudu, tome iznutra dodati sto god zelis (meso, povrce), vratis to na udubljenu tikvicu, dodas gore naribani sir, i zapeces u pecnici..ako imas povrce dosta ti je 20 min, ako stavis i neko mljeveno u taj fil, onda nekih 30 min...

red sonja
28.06.2007., 23:37
Moze i pita od tikvica, sir, jaja i sl., sta volis, savijes i peces.

Ja ih obozavam na kockice, posoliti, izmikati dobro, i onda kockice uvaljati u brasno ( kombinacija bijelog i kukuruznog), ono skroz, da se svaka odvaja i staviti peci. Kad porumene izvaditi, ohladiti i zaliti jogurtom sa bijelim lukom :mljac:
To obozavam

Ili skuhati krompir - vece kocke, i tikvice malo manje velike :P , zaciniti po zelji, dobro promjesati i eto super predjelo.

maaja79
29.06.2007., 13:05
moja mama ih nariba, nasoli, doda jaje i malo brasna
budu super ustipci

Paulita
29.06.2007., 13:19
moja mama ih nariba, nasoli, doda jaje i malo brasna
budu super ustipci

mmm, ovo je meni super za nosit na more

LeaB
29.06.2007., 14:23
Prodinstati luk, tikvice, par minuta i dodati kuhani proso, kus kus, palentu, soliti i mljac.
Dodati proso ili...

:oops:
Kakav bi lonac trebao za ovo? :lol:

lailah
29.06.2007., 19:40
Ja ih i ovako napravim: tikvice naribam i posolim da puste vodu i onda ju istisnem, dodam u tijesto za palačinke koje je dosta gusto, ubacim naribani sir, neki put ubacim i šunkicu na kockice i sa žlicom stavljam u ulje.

Kao što kaže Paulitaza nosit na more su super jer su i hladne odlične.

Lelas
01.08.2007., 07:57
Kako bebi spremiti tikvice?

MalaSirena
01.08.2007., 08:12
Moj omiljeni umak od tikvica - na luku se poprži piletina narezana na trakice ili kockice, prethodno posoljena i posipana s vegetom twist piletina (daje mi super aromu). Na to ide crvena mesnata paprika narezana na kockice, a kad omekša, stavljam ribane tikvice. Posolim prema potrebi, popaprim. Kad su tikvice skoro gotove, zalijem vrhnjem i ubacim malu limenku kukuruza, prekipim, posipam peršinom i gotovo.
To najbolje paše uz trobojne šarafiće (barem nama), a po tijestu je super naribati sir (ne parmezan, nego mekši sir).

PO želji se može k piletini i luku staviti malo na rezance narezane šunke.

brigita2
01.08.2007., 10:54
Meni su na pohane tikvice najomiljenije jelo (odmah iza pohanih patliđana).
Tanke šnitice posoliti,pustiti da pusti vodu,dobro ižmikati i pohati (jaja,mrvice). Mljljljac!

Njami......

I ja ih tak obožavam, ali mi se uvijek raspadaju. Kad ih okrečem počnu se trgati, a kad ih vadim s ulja potrgaju se. Ne mogu ih jesti bez žlice. Što radim krivo?

diči
01.08.2007., 11:00
Ovi su recepti baš ono što mi je trebalo! Hvala cure!
:*

no@
02.08.2007., 21:06
Preporučam Lazanje s tikvicama i patlidžanima

Potrebno:
12 zelenih integralnih lazanja
100 grama pinjola
700 grama tikvica
500 grama svježeg kravljeg sira
25 grama maslaca
1 čajna žličica naribanog muškatnog oraščića
1 žlica maslinova ulja
1 veći patlidžan
2 - 3 žlice umaka od soje

Priprema: Lazanje preliti kipućom vodom i ostaviti 10tak minuta. Pinjole popržiti na suhoj tavi oko 2 minute, a tikvice narezane na ploške pirjati na maslacu. Pomiješati tikvice, pinjole i sir te dodati muškatni oraščić i odložiti sa strane.
Patlidžan narezati na ploške i posoliti, te ostaviti 10tak minuta da se "odgorči". Ploške patlidžana zatim pirjati na maslinovom ulju 4 - 5 minuta. Dodati 1, 5 dcl vode i umak od soje, te pirjati dok patlidžan ne omekša. Potom patlidžan miksati uz dodatak malo vode da se dobije umak.
Četiri lazanje posložiti na dno vatrostalne posude, a odozgo staviti pola mješavine s tikvicama. Na to još posložiti četiri lazanje, pa pola umaka od patlidžana te ostatak tikvica i sira. Pokriti preostalim lazanjama, premazati drugom polovicom umaka od patlidžana, te po želji posuti parmezanom. Peći oko 40 minuta na 190 stupnjeva.

suzyem
02.08.2007., 21:35
Meni su na pohane tikvice najomiljenije jelo (odmah iza pohanih patliđana).
Tanke šnitice posoliti,pustiti da pusti vodu,dobro ižmikati i pohati (jaja,mrvice). Mljljljac!

Njami......

I ja ih tak obožavam, ali mi se uvijek raspadaju. Kad ih okrečem počnu se trgati, a kad ih vadim s ulja potrgaju se. Ne mogu ih jesti bez žlice. Što radim krivo?

U čemu ih pohaš? Da li ih stavljaš u brašno, jaja pa mrvice? Jesu li ti pretanko narezane?
Ja ih poham u voku, tamo se nikad ne zalijepe, mora biti dosta ulja, i vadim ih onom širokom rupičastom žlicom i nikad se ne raspadnu...

ninaXY
03.08.2007., 00:49
Ja teroriziram ukućane i eventualne goste s tikvicama nekoliko puta tjedno, a posljednje otkriće su mi njoki od tikvica.
U originalnom receptu ide 600 g tikvica, 150 g brašna i 1 jaje. Tikvice se izdinstaju, izmiksaju, i umijese s brašnom i jajetom. Od toga se oblikuju njoki, koji se prokuhaju.
Meni naravno to baš ne ispadne tako, jer su tikvice prevodene, i ne mogu ih dovoljno ocijediti, pa sam pomiješala sve sastojke, ulila u tepsiju, po tome stavila puuuno sira (gauda, feta, parmezan), i zalila vrhnjem za kuhanje. Ispalo je presavršeno.

Vlvl
03.08.2007., 08:24
A jeste li probale salatu od tikvica?
Uzmu se sasvim mlade tikvice, one duguljaste s tamno zelenom ili svijetlo zelenom korom. Mogu se oguliti ili ne, narežu se na ploške nekoliko mm debele. Meni su ljepše uzdužne ploške kod stvarno mladih tikvica (do pedalj dugačkih) ali s poprečnim okruglim šnitama je lakše rukovati.
Prokuha se kratko, možda 5' u slanoj vodi. Pazite, brzo se raskuha! Dotle u lončiću napravite mješavinu octa i ulja, može i malo papra. Tikvice ocijedite i još tople slažite u keramičku zdjelicu red tikvica, pa žlicom po njima stavite mješavinu octa, red tikvica, ocat, i tako do vrha. Pospete sitno sjeckanim listom peršuna. Poklopite keramičkim tanjurom ili folijom. Kad se ohladi spremite u frižider.
Ova salata može stajati danima, paše uz "prava jela" i uz suhe večere s narescima.

brigita2
03.08.2007., 09:31
U čemu ih pohaš? Da li ih stavljaš u brašno, jaja pa mrvice? Jesu li ti pretanko narezane?
Ja ih poham u voku, tamo se nikad ne zalijepe, mora biti dosta ulja, i vadim ih onom širokom rupičastom žlicom i nikad se ne raspadnu...

Poham ih u onoj jako teškoj tavi (gril tavi) na 1 cm ulja. Možda je premalo ulja. A režem ih na otprilike 1 cm debljine. Jel to premalo?

no@
03.08.2007., 09:31
Vlvl, to ti se inače zove tikvice na lešo :*

Mony
03.08.2007., 09:44
Meni su na pohane tikvice najomiljenije jelo (odmah iza pohanih patliđana).
Tanke šnitice posoliti,pustiti da pusti vodu,dobro ižmikati i pohati (jaja,mrvice). Mljljljac!

Njami......


Ne volim standardno pohane, vec posoljene i samo umaljane u brasno (ko lignje) - uhhh... to mi je prefino!
Pa uz to isto tako spremljeni patlidjani, paprika (il isto przena na ulju, il s jajima), te rajcica poprzena s jajima -->
moje najdraze ljetno jelo!!! :mljac: x 100


Prekjucer sam na malo maslinovog ulja poprzila snicle, izvadila ih, stavila na to naribane tikvice, zacinila jos malo (po ukusu) i stavila vrhnje (moze i obicno kiselo, ili ono za kuhanje).
Umak je bio zakon! :mljac:

I fino mi je kad ih narezem na kockice, stavim da se dinstaju s narezanom paprikom i na kraju dodam rajcice. Malo modificirani sataras, zapravo ;)

lavache
03.08.2007., 09:54
napravim ovak:
luk/češnjak prodinstam na maslinovom sa malo soka iz pelata ili još bolje na malo domaćeg pasiranog paradajza. dodam tikvice i ostatak pasiranog. stavim kopar... mmm, fini i jednostavni čušpajz gotov za cca 20ak minuta.

često radim i raaazne umake za špagete, zapečenu tjesteninu/njoke ili lazanje. al' ne pamtim recepte.
stavim unutra i zelenog papra i tunu i mrkvice, ponekad i papriku, kapare, može i patlidžan.

fino je i kada se naprave sa patlidžanom kao složenac u pećnici.

a obožavam ih i kao prilog u kombinaciji sa drugim povrćem na pari...

isto ih imamo puuuuuuno u vrtu i svima nam već idu na uši van :mrgreen:

dora_marin
03.08.2007., 16:42
Moj recept za savršeni umak od tikvica: nasjeckam glavicu crvenog luka i 2 češnja bijelog i to predinstam na malo maslinovog ulja. Kad porumeni dodam
2 tikvice narezane na kockice i jedno 4 zelene paprike narezane na tanke trakice, posolim, malo predinstam i zalijem s vodom da sve zajedno prokuha. Zatim dodam malo vegete, bijelog papra, bosiljka i vrhnje za kuhanje i ostavim da opet prokuha. Na kraju kad je gotovo umiješam tunu. Poslužim uz špagete
:mljac:
super je i hladno

enela
06.08.2007., 23:03
Meni je najbolji čušpajz od tikvica kak ih rade moja baka i mama:
prodinsta se luk, pa se dodaju naribane tikvice i još se malo prodinsta, dodati jednu ili dvije svježe paprike, pošatubati s malo brašna (ili napraviti zapršku, ovisi kak više volite) i zalijati kiselim mlijekom (najbolje je domaće s vrhnjom). Stavi se malo paradajza (domaći umak od paradajza ili onaj kupovni iz tetrapaka), začini po želji (sol, papar) i prokuha. Ako ne volite raskuhane tikvice onda se doda i malo octa.
Fenomenalno mi je to kiselo mlijeko jer kak se ono kuha tak se formiraju kao male mrvice sira. Čušpajz je fini i topli i hladni. Moji to obično jedu uz pire krumpir, a ja tamanim samo.

Kod nas se bučnica radi sa sirom, a u Međimurju sam bučnicu jela s makom i to me oborilo s nogu jer obožavam mak. Imam negdje i taj recept, pa ako vas zanima mogu ga prepisati.

Ali čušpajz... Svu sam tastaturu zaslinila :lol:

modesty71
09.08.2007., 01:26
Mi toliko volimo tikvice da ja svoju malu od milja često zovem "tikvica moja mala" :mrgreen:

Radimo ih na roštilj, pohane, u svim mogućim povrtnim kombinacijama, u kombinaciji s mljevenim mesom kao umak... Mislim da je to jedno povrće kojeg uvijek ima u mom friđu, jer ih "moja tikivca" voli odmalena.

Prvo smo ih na roštilju pekli samo za nju, a sad se već svi tuku oko njih tak da ih spečemo po 6-7 komada (ako nas ima više na roštiljadi).

sanjana
09.08.2007., 12:52
enela
upravo tako i mi klopamo tikvice
koliko recepata-mmm
moj malisan obozava popecenke od tikvica(ribane tikvice u tijestu od palacinki)

Gioia
21.08.2007., 22:01
Mi ih jedemo punjene, slično kao što spremamo punjene paprike.
Nadjev je kao za punjene paprike, s tim da fino ide muškatni oraščić unutra, i obavezno malo riže da sve nabubri. Tikvice se izdube žličicom, a prije toga ih se prereže da su sve iste visine, recimo 8cm. Izdubljene "otpatke" poslažeš u lonac uokolo njih, naliješ vode da sve pokrije, dodaš pelate, kocku, papra... i kuhaš sve oko pola sata. Uz to pire ide - savršeno. Njam.

miha
21.08.2007., 22:13
evo, danas sam isprobala ovaj recept i oduševljena sam:

ŠNICLE OD TIKVICA (ali ne na ulju nego iz pećnice!)

potrebno:
50 dag tikvica
1 mala glavica luka
1 režanj češnjaka
1 jaje
5 dag sira
3 žlice griza
1/2 žlice nasjeckanog peršina
malo naribanog muškatnog oraščića
sol
papar
krušne mrvice

1. Tikvice ogulite, naribajte, posolite, ostavite desetak minuta da puste sok pa ih nakon toga dobro iscjedite (ožmikajte) rukom.
Luk i češnjak sitno nasjeckajte, sir naribajte.

2. Dodajte tikvicama sve sastojke i dobro promješajte. Pustite stajati dvadesetak minuta da griz nabubri. Ako je smjesa još uvijek jako mekana (ovisi koliko su tikvice pustile soka) dodajte žlicu ili dvije krušnih mrvica.

3. oblikujte okruglice, lagano spljoštite, uvaljajte u mrvice i gotove stavite na lim obložen papirom za pečenje.

Pecite ih u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200°C, otprilike 20 minuta

ja sam recept malo modificirala tako da sam stavila manje griza, a dodala malo zobenih pahuljica (sitnih, alnaturinih)...


Mljac :mljac: ...

snjež
23.08.2007., 21:23
imam i ja dvije ideje za tikvice:
1. Tikvice narežeš nakoso na ploške debljine malog prsta, krumpir isto narežeš na ploškice. U vatrostalnu zdjelu slažeš tikvicu, krumpir, tikvicu krumpir...ne jedno na drugo nego kao vjenčić jedno pokraj drugog. To lagano posoliš (vrlo malo) mozarellu narežeš na tanko i ubaciš tu i tamo među krumpir i tikvice....pečeš nepoklopljeno jer tikvice same puste dosta tekućine....tek pred kraj radi jooooš boljeg okusa možeš nabacati malo pancete ili buđole po tome...
davimo se doma u tome....NJAM NJAM,....

2.Palačinke sa ribanim tikvicama i sirom.
Klasika..na palačinke staviš malo naribanih tikvica i sira, to zmotaš, poliješ vrhnjem i zapečeš u pećnici...njunjum

3.Ovo mi je sad palo na pamet...kajgana s tikvicama...prvo na ulju popržim tikvice na kockice, na to nalijem jaja i klopam sa zelenom salatom...

Djenka
24.08.2007., 12:45
Štrudl od tikvica i dimljenog tofua.

Umotati u lisnato tijesto, prodinstan, usitnjen kašasto, dimljeni tofu i nasitno sjeckane tikvice, začinjene s masl. uljem, kakvim mediteranskim začinima. Zapeč ko štrudl
I još sam ga ja jela umotanog u domačim korama. Što je to bilo dobro...

wana
10.09.2007., 14:44
2.Palačinke sa ribanim tikvicama i sirom.
Klasika..na palačinke staviš malo naribanih tikvica i sira, to zmotaš, poliješ vrhnjem i zapečeš u pećnici...njunjum


modificirala sam malo tako da sam na 1. red složenih palačinki naribala gaude i malo gorgonzole, na 2. red isto malo gaude+vrhnje za kuhanje.
SAVRŠENO i gosti bili oduševljeni

Pepe2
11.09.2007., 01:59
Ja znam tikvice napuniti kao i paprike...ako su deblje i vece prepolovim ih na pola ( ne po duzini nego po sirini), izdubim zlicicom sredinu i napunim smjesom za punjene paprike..kuham ih zajedno s paprikama i redovito se potucemo tko ce iz teće zgrabiti tikvicu...( ogule se naravno prije punjenja i kuhanja)

apricot
11.09.2007., 10:21
i mi to radimo, ali bez guljenja.
zalije se kiselim vrhnjem u koje se može dodati češnjaka.
ili kiselim mlijekom.

Mima
11.09.2007., 10:25
Još jedno naše jelo sa tikvicama:

Pola kg pilećeg filea se nareže na kocke i isprži na maslinovom ulju.
Doda se glavica luka nasjeckanog na kockice; poklopi se i pirja.
Doda se 3-4 veće tikvice, narezane na kockice, pirja se.
Pred kraj se doda ili oguljeni i nasjeckani paradajz, ili kuhani pa se dalje pirja dok ne ispari tekućina.
Skuha se bešamel umak od pola l mlijeka, u njega se doda parmezana.
Umak se pomiješa sa smjesom mesa i tikvica, dio se namaže po vrhu i sve se zapeče u pećnici.

alanovamama
13.09.2007., 10:47
Mima ovo zvuči jako fino

oljonosac
14.09.2007., 14:38
salata od tikvica:
narezes tikvice (neoguljene) na ploske, stavis na lim, polijes po nijma maslinovo ulje + aceto balsamico i u rernu, oko 200, na nekih pol sata.
ohladis u frizideru.
ja ne stavim ni sol ni papar, nego ako treba jos naknadno dodam ulje i aceto.
jaaaako fino i jednostavno.

štrigica
03.06.2008., 09:31
sezona je počela .... podižem topic... danas spremam prve iz vrta... vjerovatno na lešo s krumpirima je mi je to najlakše i najbrže gotovo...

mislim da nisam vidjela gore ali tikvice se mogu filat isto kao i paprike s time da se izdubaju a dio toga što se izduba stavi se u fil.... kuha se na isti način a moj secret sastojak je špek i u fil i u toć....

Žabica
03.06.2008., 09:48
Volim tikvice na sve načine... Rižoto,njami, ali kad radim rižoto tikvice režem na 2-3 cm duljine i raščetvorim, malo posolim da puste gorčinu, zatim ih ispečem u tavi i ubacim u već skuhani rižoto. Volim da mi povrće krcka pod zubima... da i često znam raditi palačinke sa tikvicama. Tikvice narežem na tanke ploške i posolim,kad puste vodu ocijedim ih. Zatim poredam nekoliko ploškica po tavi i zalijem malo gušćim tijestom za palačinke i ispečem palačinku. Uz to napravim neki sirni umak i eto brze večere...

mali karlo
03.06.2008., 09:50
sezona je počela .... podižem topic... danas spremam prve iz vrta... vjerovatno na lešo s krumpirima je mi je to najlakše i najbrže gotovo...

kako skušah tikvicu na lešo sa krumpirima, jel skuhaš sve skupa ili posebno??
I kako na ktrju začiniš ili uopće ne začiniš??

Imam 1 tikvicu pa bi je danas spremila za mog maleckog :)

štrigica
03.06.2008., 10:10
u slanu vodu prvo do pola skuham krumpir, zatim dodam tikvice i kad je gotovo skinem s vatre, procijedim i ostavim 5 min da temp. malo padne... začinim maslinovim uljem (ako je prevruće ono što začinjam ulje bude žešće i pikantnije.. zato malo prohladim jelo pa onda začinim) a sa strane poslužim češnjak...
i to je to....

ana.m
03.06.2008., 10:44
I ja danas spremam tikvice.
Ali s tjesteninom.
Jako fini recept.

ana.m
03.06.2008., 10:47
Zapecene tikvice sa makaronima

Potrebni sastojci


40 dag tikvica
20 dag makarona

10 dag šunke
10 dag dimljenog sira
4 dag parmezana
1 dl slatkog vrhnja za kuhanje
4 dag maslaca
cesnjak, sol, papar
Način pripreme


Oprane i tanko narezane tikvice isprzite na maslacu. Promijesajte nasjeckani cesnjak i mijesajte da zamirise. Maknite sa stednjaka, posolite i popaprite. Primjesajte sunku i dimljeni sir, narezane na kockice, pa pirjajte. Na kraju dodajte i ocijedjene makarone. Stavite u namastenu vatrostalnu posudu, te pospite maribanim sirom i prelijte slatkim vrhnjem za kuhanje. Pecite 20 minuta u pecnici, zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva.


S time da šunka nije baš obavezna, sir ne mora biti dimljeni, a jedan od sastojaka koji ne piše, a ja ga jako volim je mediteranska mješavina začina od Kotanya. I ne stavljam makarone nego fusille.

ana.m
03.06.2008., 15:08
E da i ne stavljam slatko vrhnje, već vrhnje za kuhanje.

marta
03.06.2008., 15:16
ana.m :lol:

Matilda
03.06.2008., 20:35
Ja sam danas jela musaku s tikvicama. Red krumpira, red tikvicapa opet red krumpira na ploške. Zalila sam povrtnim temeljcem, stavila začine (sol, papar, peršin, vlasac, crvena paprika).
A u nedjelju sam ih jela pečene na gril tavi (i patlidžane). Njami!

domy
01.07.2009., 20:55
I ja imam tikvice pa se dvoumim kaj da sutra radim sa tim tikvicama.
Moram priznati da sam ih samo jela pohane i sa smjesom kao za palačinke.
A tu ima dobrih ideja morati ću probati rižoto.
Samo jel zajedno kuham rižu i tikvice ili posebno?

domy
01.07.2009., 21:01
I zanima me kod musake dali se treba krumpir i tikvice prvo malo skuhati pa onda šibnuti u pečnicvu.
Ili se samo izreže složi i peče u pečnici?

enela
01.07.2009., 22:30
A tu ima dobrih ideja morati ću probati rižoto.
Samo jel zajedno kuham rižu i tikvice ili posebno?

Rižoto: u jednoj rajngli dinstam malo luka, dodam rižu, kad postakli podlijevam vodom. Nakon 10ak minuta u drugoj rajngli kratko prodinstam luk i dodam češnjak i tikvice narezane na kockice. Malo ih prodinstam (dok ne omekane), dodam u rižu, posolim, dodam začine (nekad muškatni oraščić, nekad bosiljak, nekad peršin), par žlica vina i gotovo. Jedemo s parmezanom i sezonskom salatom. U pola sata i pripremiš povrće i skuhaš. Inače, to je jedno od omiljenih jela moje kćeri.
U sezoni, kad imamo puno tikvica, narežem ih na kockice i zamrznem.

Od slatkih jela, s tikvicama ili bučom volim bučnicu s makom. Naribam 1-2 kg tikvica, posolim i nakon 5 minuta ocijedim. 30 dag maka pomiješam s 20 dag šećera. U protvu slažem: kora za štrudle pošpricana uljem, tikvice mak i šećer. Na kraju dođe kora koju zalijem s 3 dl kiselog vrhnja pomiješanog s 2 jaja. Peći oko 45 min, na temperaturi 200°C. Ovo je recept iz nekih novina i voljela bi da međimurke daju originalan recept ;)

karmazonka
17.08.2009., 21:57
Tikvice ooobožavam! Često radim razno-razno povrće sa sirom zapečeno u pećnici, tikvice obavezno uključene. Pa fine nabujke od tikvica (i sira). Onda lazanje u kombinaciji špinat/sir/gljive pa uz to tikvice. Nekad pravim ribu s povrćem pa uz ribu, između ostalog povrća, stavim i tikvice. Znam ih često stavljati na pizze, recimo, kombinacija sir/tikvice/inćuni (prefino obožavamo) ili šampinjoni/jaja/tikvice. Juhe od tikvica (+ poriluk i krumpir). Tjestenina s tikvicama, paprikom, gljivama ili tjestenina s tikvicama i plodvoima mora (super kombinacija). Tikvice i sir zapečeni u pećnici (s jajima) isto super prilog... ma, brdo stvari se može raditi s tikvicama, one su tako fine i podatne za kombiniranje... :heart:

Smajlić
18.08.2009., 12:39
karmazonka Tikvice i sir zapečeni u pećnici (s jajima) isto super prilog... ma, -
ZA OVO bi jaaako molila receptić :)

Gabi
18.08.2009., 13:48
Od slatkih jela, s tikvicama ili bučom volim bučnicu s makom. Naribam 1-2 kg tikvica, posolim i nakon 5 minuta ocijedim. 30 dag maka pomiješam s 20 dag šećera. U protvu slažem: kora za štrudle pošpricana uljem, tikvice mak i šećer. Na kraju dođe kora koju zalijem s 3 dl kiselog vrhnja pomiješanog s 2 jaja. Peći oko 45 min, na temperaturi 200°C. Ovo je recept iz nekih novina i voljela bi da međimurke daju originalan recept ;)

:mljac:
... ja s ovim nadjevom radim klasične štrukle i prefini su, sočni.

Tikvice su zakon. Fine su na sve moguće načine.

karmazonka
20.08.2009., 09:21
karmazonka Tikvice i sir zapečeni u pećnici (s jajima) isto super prilog... ma, -
ZA OVO bi jaaako molila receptić :)


Nema beda. :) Evo dva vrlo jednostavna recepta:

- 1 kg tikvica narežite na tanke kolutiće; ogulite, operite i tanko narežite 1 luk; zajedno stavite luk i tikvice u široku tavu, prelijte vodom koju malo zasolite i kuhajte 5 min.; kad je to prokuhalo i skuhalo se, maknite posudu s vatre, procijedite tikvice
- ostavite tikvice i luk bez vode u istoj tavi bez vode i dodajte malo ulja, lagano pirjajte
- sa strane u zdjeli pomiješajte 20 dkg svježeg sira tako da postane kao krema; dodajte 3 izmućena jaja i začinite s malo soli, papra i muškatnog oraščića
- kad su tikvice kuhane, izmiksajte ih i pomiješajte sa smjesom od svježeg sira u koji ste stavili žlicu parmezana
- nauljite kalup za pečenje, pobrašnite i ulijte smjesu; poravnajte površinu i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko 40 min. dok ne porumeni



Drugi recept:

- naribajte 3 srednje tikvice; propirjajte ih na maslacu dok ne puste vodu
- pripremite bešamel (2,5 dcl mlijeka i 3 dkg brašna)
- naribajte 20 dkg sira (pr. gaude) i pomiješajte ga s tikvicama; kad se smjesa ohladi, dodajte 3 žumanjka i 1 žličicu suhog kvasca; 2 bjeljanka posolite i istucite u snijeg s mikserom
- izlijte smjesu u veću posudu ili u više manjih (za svakog gosta po jednu)
- zapecite na 20-30 minuta na 180 stupnjeva dok ne dobije koricu

Mljac. :)

malena beba
21.08.2009., 23:55
I zanima me kod musake dali se treba krumpir i tikvice prvo malo skuhati pa onda šibnuti u pečnicvu.
Ili se samo izreže složi i peče u pečnici?

e ovo i mene zanima, rado bi sutra probala :)

ivancica
17.10.2009., 17:51
Danas pravila juhu od tikvica, novi recept. Ispala fantastično. :D Moje starije dijete, koje ih inače ne može vidjeti očima :/ , pojelo sve, i oblizivao se čak.

Redom:

na maslacu prodinstati malu glavicu sitno sjeckanog luka. Dodati jednu tikvicu izrezane na kockice. I još dinstrati. Na to staviti jedan veći krompir isto na kockice. Zaliti vodom i kuhati cca. 20 minuta dok sve ne omekša. Dodati zatim jedan češanj češnjaka isjeckan na sitno. Još malo prokuhati. Dodati malo vrhnja za kuhanje i par kapi acceta balsamica. Izmiksati štapnim u krem juhu. Stvarno je fantastičan okus. Mi smo jeli s kockicama na suho preprženog kruha.

Probajte! :)

Mejra's mommy
31.10.2009., 04:01
Tikvice dinstati na maslinovom sa crvenim lukom, bijelim, crvenim i zelenim paprikama, sol, biber (po zelji)l. Malo zaliti sa vrhnjom i dodati kuhanu pastu po zelji...mljac.

Na kockice pa na domacu pizzu...mljac.

U klasicnu balkansku pitu...mljac.

U povrtnu supu, dodati na samom kraju kuhanja...mljac.

Naribati u tortilje sa sirom pa zapeci brzinski u rerni...mljac.