PDA

Pogledaj cijelu verziju : Domaci kecap



Mony
28.06.2007., 12:13
Imate li ideju kako napraviti nesto sto je okusom i teksturom slicno kecapu, a da je od domacih sastojaka, tj. onih koje ja odlucim staviti, i da u frizideru traje nekih bar 5 dana.

Naime, mali je otkrio kecap ovoga vikenda na moru, i bio sav happy okusom.
Kako je rajcica zdrava, iako ju i ovako tamani ko jabuku, htjela bih mu napraviti i nesto slicno kecapu, a da nije kupljeni.

Postoji li takvo sta?

pepi
28.06.2007., 12:43
Oćeš naš domaći kuhani paradajz, jedino bi ga morala malo zgusnuti da bude kao kečap :mrgreen:

Arkana10
28.06.2007., 13:42
to radi moja mama
pitacu je za recept
pece paradajz u pecnici, onda ga melje i dodaje sol i ocat.
za tacne doze dobijas sutra recept

Mony
28.06.2007., 14:34
Pepi, hvala :* , to i moja mama radi, al maleni ce garant skuzit razliku.

Arkana, aj ak mozes pravi recept, bilo bi super!
A jel okus ko kecap? :mrgreen:

Arkana10
28.06.2007., 14:49
yes. okus je kao pravi kecap, samo je bolji bez konzervansa i ostalih stetnih emulgatora.

Mony
28.06.2007., 14:58
yes. okus je kao pravi kecap, samo je bolji bez konzervansa i ostalih stetnih emulgatora.


E, bas sam to imala na umu - super!!!
Jedva cekam recept.

Ne mogu vjerovat kak moji ne znaju za to, a imamo iste korijene :mrgreen:

Arkana10
29.06.2007., 08:50
Evo Mony..
unaprijed se ispricavam za jezicnih i slovnih gresaka. Imala sam problem dok sam prevodila na hrvatski. Moram zuriti pa to je jos jedan razlog za pogresaka. Sve sto ti je nejasno pitajme.

Domaci kecap

5kg. paradajza srednje golemine, okrugle forme pere se i susi krpom. Sece se svaki paradajz na pola po duzini. Stavljaju se u plehu (onaj iz rerne) sa mesnatim dio dole, a gore kozica (ili kako se vec zove). Peku se u rerni na ne mnogo viskoj temperaturi oko 180 stepeni (zavisi od pecnice). Cekas da se ljepo ispece, t.j. da ima malo temni dio gore. Ostavljas da se hladi.

Hladni paradajz stavljas u masini za mlevenje koja ima poseban filter da odstrani semcice i kozicu, ili mozes ljepo rucno procjediti, ali samo da ostane mesnati dio, a ne samo tekucina. Ako me razumijes. Onda to skupljas u lonac u kome ces ga kuhati. u loncu stavljas i 300 gr. secera (mi koristimo kafeni, a mozes i manja kolicina jer je sladko), 100 ml. vinskog octa (imas ljepih vinskih octi u prodavnicama zdrave hrane) i sol po ukusu. moze isto kao i secer, zavisi, mesaj i probaj kaze mama tako je najbolje.

Sve ljepo promesas i stavljas da se kuha. Moja mama je manijak za to pa ga kuha izmedju 1-2 sata, njene prijateljice 40 min. ali im se pokvari.
Skuplja se vruce u flasicama od pola litra, mama koristi one od piva.

Malo je komplicirano ali je ukus prekrasan.
uzivajte :)

Mony
29.06.2007., 11:54
Arkana, hvala, ne trebas se ispricavat zbog mogucih jezicnih gresaka - savrseno te razumijem, i hvala ti puno za recept!!! :*

Isprobat cu ga odmah za vikend, no mislim s manjom kolicinom najprije - jedno 2 kg paradajza.
Jer- koliko tebi pivskih boca ispadne od 5kg paradajza?
Meni za pocetak treba 1 il dvije, jer ne znam kolko to traje u frizideru :?

I jos jedan tehnicki detalj:
kakva je to masina koja dijeli kozicu i kostice??? :?
Nikad cula...
Ja sam mislila stavit to u multipraktik - jel bi to bilo OK?
Al kako da se rijesim viska tekucine onda? Il ce isparit kod kuhanja?

Arkana10
29.06.2007., 13:36
Arkana, hvala, ne trebas se ispricavat zbog mogucih jezicnih gresaka - savrseno te razumijem, i hvala ti puno za recept!!! :*
drago mi je :love:


Isprobat cu ga odmah za vikend, no mislim s manjom kolicinom najprije - jedno 2 kg paradajza.
Jer- koliko tebi pivskih boca ispadne od 5kg paradajza?
Meni za pocetak treba 1 il dvije, jer ne znam kolko to traje u frizideru :?
ne znam, to radi mama, mi dobijamo na gotovo. Cuvamo ga u spajzu, ne moras ni u frizider. Traje vise od godinu dana ako ga ostavite, u to cisto sumnjam.



I jos jedan tehnicki detalj:
kakva je to masina koja dijeli kozicu i kostice??? :?
Nikad cula...
Ja sam mislila stavit to u multipraktik - jel bi to bilo OK?
Al kako da se rijesim viska tekucine onda? Il ce isparit kod kuhanja?
masina je za mlevenje elektronska, kupio tata u Italiji.
moras nekako izbaciti kostice i kozicu. visak tekucina ispari. ali probaj sa onaj mesnati paradajz, mama ga zove "jabucar".

Nadam se da ces biti zadovoljna. moj savjet je samo manje secera...
Dobar tek

Suzizana
29.06.2007., 14:23
I jos jedan tehnicki detalj:
kakva je to masina koja dijeli kozicu i kostice??? :?
Nikad cula...


to ti je obična pasirka, imaš električnu i ručnu. kao kad radiš domaći paradajz.
možda (ali samo možda) mali savjet:
da ti se ne pokvari veća količina, smrzni u vrečice od 1 kg, i spremi u škrinju. ja tak spremam paradajz, napravim male tanke pločice (natočiš u vrečicu, svežeš na vrhu nakon što si istisnula sav zrak i polegneš da ti se plosnato razlije (nisam mogla bolje objasnit)) i onda si nožem vrlo lako odlomim koliko mi treba za staviti u jelo. ti si zamrzni manje količine, otopi i potroši u nekoliko dana.

Arkana10
29.06.2007., 14:36
sorry Suzizana ovo se ne kvari

Mony
29.06.2007., 15:05
OK, nemojte sad vrtit ocima --> pitanjce:

pasirka: di da to nadjem - kupim? Bilo rucnu il tu elektricnu...

Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
Sta ga drzi da bude OK?

U svakom slucaju, Suzizana, ovo uopce nije losa ideja, ak ne za ovaj kecap, onda za nest slicnog, s obzirom da i ja mislim da ovaj nece dugo trajat nepojeden :mrgreen: (kad ga napravim, tj. kad nabavim tu pasirku - hmm... mozda je i moji imaju?)

Suzizana
29.06.2007., 15:48
Mony
ma imaš skoro u svakom dućanu sa potrepština za kuću, čak i tam gdi klopu kupuješ (veći trgovački centri). imaš plastičnu i metalnu. ja imam metalnu. zaguglaj pasirka, pa buš vidla kak zgleda (ak ne znaš) :P .
Arkana10
još bolje da se ne pokvari, nisam znala, ali da se ne bi... ;)

Suzizana
29.06.2007., 15:52
Mony
e da još nekaj, ja ti sve tak pakiram tak u vrečice u plosnate pločice i povrće, i paradajz i meso, ak niš drugo lakše se složi u škrinju, a ak trebaš odvojit nekaj, samo pikneš nožem gdje želiš otkinut i drmneš drugom rukom po drški noža i odvali ti se komad.
ak je malo deblji komad prvo ga malo polijem vrućom vodom do kud hoću odkinut i dalje sve isto.... :*

Dream
29.06.2007., 17:22
Mony, zna tvoj malac šta valja! Evo, kaže mi kolegica, koja predaje na mojoj školi kuharima neki stručni predmet vezan za poznavanje namirnica, kako je daleko pametnije jesti rajčicu u kuhanom obliku jer su likopen i ostali zdravi sastojci rajčice iskoristiviji ako je ona termički obrađena!

Inače, vezano za tvoje pitanje o receptu za kečap, mislim da ovoj gore spomenutoj kuhanoj rajčici treba dodati malo začina kako bi okusom više ličio na kečap kojega kupiš u dućanu i koji se tvom malcu sviđa. Pod začine mislim na proprženi i propasirani crveni luk, zatim malo bijelog luka, pokoja začinska travčica - bosiljak, timjan... ;) .Okus treba dotjerati prema onome kako ti ili tvoj malac volite. I dakako da je domaće uvijek kvalitetnije od kemije iz bočice, koju kupiš u dućanu.

Mony
29.06.2007., 17:38
Da, ovo za likopen u kuhanoj rajcici sam i ja citala.

Uglavnom, mozda cu malo staviti zacina, al suhih (tipa origano, bosiljak, granulice cesnjaka), jer mozda kad bih stavila friski cesnjak ili luk bi kecap bio i lakse pokvarljiv, pa i kratkotrajan.



@ Suzizana i mrvicu off topic:

Sad si me mudro natjerala u shopping centre, jer ako hocu da mi malac jede zdravo, onda moram nabaviti pasirku, a kad sam vec u shopping centrima, mogu pogledat i lustere :D :*

Suzizana
03.07.2007., 15:12
ha, ha...dobra fora!!! :lol:
hej vidjela danas u Dioni na Trgu pasirku u izlogu, košta 119,00 kn, pa ak ti se neda tražit...kreni put Trga :*

Mony
03.07.2007., 15:58
ha, ha...dobra fora!!! :lol:
hej vidjela danas u Dioni na Trgu pasirku u izlogu, košta 119,00 kn, pa ak ti se neda tražit...kreni put Trga :*


Na kraju gledala lustere, al ne nadjoh pasirku :roll:

Lusteri me nisu zadovoljili :/

A pasirku mi obecala svekrva, neku mehanicku... :? No, jos je nisam vidjela, pa se vec vidim kako po Trgu trazim pasirku, umjesto da visim na spici :mrgreen:

Jos nisam ni na placu bila po rajcice - ovi u Konzumu mi bas nisu za raditi kecap :/ Kaze mi mama da je jos rano za te dobre paradajze od kojih se radi kecap - da su ono pravo mesnati.

Al mi zato recept stoji zalijepljen na kuhinjska vrata :mrgreen: - tako da Arkana, nije ti baceno vrijeme pisanja recepta :)

Suzizana
03.07.2007., 16:38
ne moraš tražit, direkt u Dionu križanje Jurišićeve i Petrinjske i onda laganini s pasirkom pod ruku na špicu :lol:
ima tvoja mama pravo, još ti je rano, ipak sam ja kao i ona iskusna stara domačica, pa znam :lol:.

Mony
03.07.2007., 17:09
ne moraš tražit, direkt u Dionu križanje Jurišićeve i Petrinjske i onda laganini s pasirkom pod ruku na špicu :lol:
ima tvoja mama pravo, još ti je rano, ipak sam ja kao i ona iskusna stara domačica, pa znam :lol:.

:lol: :lol:

dolega
04.07.2007., 02:21
Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
Sta ga drzi da bude OK?

vrući kečap se nalijeva u vruće flašice,odma zatvara i zamota u krpu da se hladi.

Mony
04.07.2007., 11:16
Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
Sta ga drzi da bude OK?

vrući kečap se nalijeva u vruće flašice,odma zatvara i zamota u krpu da se hladi.


Da, ovo sad tek kad si spomenula znam da sam vidjela dok moja mama to radi, iako nikad nisam znala razlog...

E, sad da ja vas pitam:
kako vi sve to znate?
Mene nikad te stvari nisu zanimale, mama je sad prestala raditi zimnicu (osim ajvara) - kako da se sad sjetim tih trikova??? Znam da sam ih registrirala, al ne njihovu pravu svrhu, pa ih zato ni ne znam upotrijebiti kad treba...

Ne zacatavam :mrgreen:

Al ovo moram napomenut: ako u subotu vidite neku na spici s pasirkom pod rukom - to je samo moj kod prepoznavanja :lol:

Arkana10
04.07.2007., 13:22
Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
Sta ga drzi da bude OK?

vrući kečap se nalijeva u vruće flašice,odma zatvara i zamota u krpu da se hladi.

ovako
a pomaze i sceer, so i ocat - oni su prirodni konzervansi kaze moja mama.

A tvoje pitanje Mony nisam shvatila, sto kako znamo.
ja ne pamtim puno, uvijek je pitam.

Suzizana
04.07.2007., 15:20
Al ovo moram napomenut: ako u subotu vidite neku na spici s pasirkom pod rukom - to je samo moj kod prepoznavanja :lol:

stvarno si luda :P , riknut ću :lol:. ha niš bum i ja uzela svoju pod ruku, da se lakše prepoznamo :lol:

Mony
04.07.2007., 15:49
stvarno si luda :P , riknut ću :lol:. ha niš bum i ja uzela svoju pod ruku, da se lakše prepoznamo :lol:


Samo, molim te, nemoj da me TM vidi takvu - odustat ce od lustera i svega i pobjeci glavom bez obzira :lol:

Arkana10
05.07.2007., 12:03
sada sam procitala ovo za zacine
ja bi ti predlozila da prvo probas bez zacine, da vidis da je ukusan onako kao kupljeni
ja stavljam origano u jelo. t/j nalijem kecap i onda stavim origano.
luk i cesnjak ti ne prepoprucujem. mozda suhi, ali ne svjezi.

Sretno s pasirkom :)

vještičica
19.07.2007., 14:23
Moj recept za paradajz pire/kečap/whatever

2kg paradajza (debelog, okruglog)
glavica bijelog i crvenog luka
korijen celera srednje veličine + lišće
kavena kašika šećera
soli i sirćeta po volji

Paradajz oprati, sa gornje strane unakrst zarezati. Ne treba duboko, samo da se razreže kožica. Pofuriti vrelom vodom (ne kipućom, onda se skuha ispod kožice, pa je se ne može dobro oguliti). Stoji desetak minuta. Kožicu svući, ako je paradajz zreo, spada ko rukavica.
Presjeći paradajz poprijeko po pola, prstima izvaditi sjemenke, saprati pod vodom da sve izađu. Nasjeći na krupnije dijelove, pa u visoki mikser ili zdrobiti štapnim. Isto učiniti i sa obe vrste luka. Ja volim da miriše po bijelom luku, ko ne voli nek izostavi ili stavi manje.
Oguliti celer i nasjeći na četvrti ili na listiće (da se brže skuva). Lišće ostaviti u komadu, zajedno sa stabljikama. Pastu od paradajza sasuti u što širu šerpu, da bude u što tanjem sloju.
Kuvati uz stalno miješanje na jakoj vatri. Kad se celer skuvao, zgnječiti ga da postane dio smjese. Lišće izvaditi van, ono je tu samo radi mirisa. Kad je paradajz dostigao željenu gustinu, dodati šećer, so i sirće po ukusu. Ko voli, sad se može dodati i origano i slične travke u suhom stanju. Ko ima svježe može da se ubaci kao i lišće celera, pa se vadi napolje.
Sipati u manje tegle - pire (ja koristim one od 2,5dl) ili flašice - kečap (flaširani sokovi od 2dl!, redovno iz kafane nosim flašice). Bitno je da su tegle ispravne, dobro oprane i po mogućnosti zagrijane. Poklopci trebaju biti čelični, dobro očuvani ili, preferabilno, novi. Takođe dobro oprani, ja ih prije zatvaranja namočim u alkohol. Sipati vrelo, skoro do vrha, odmad zatvarati i odmah izvrnuti teglu naopačke, na poklopac.
Okretanje naopačke je neophodno iz dva razloga.
Prvo - ako iscuri sadržaj, odmah znate da poklopac nije dobro zatvoren ili nije ispravan. Tu odmah ispravite prvu grešku kod očuvanja zimnice - loše zatvoren spremnik (tegla, flaša).
Drugo - hlađenjem se stvori vakuum koji drži "sve na mjestu", tj. poklopac zatvoren i onemogućava bilo čemu da uđe u teglu i napravi rusvaj.
Tako izvrnute tegle pokriti nečim što dobro čuva toplotu (ćebetom, jastukom, gomilom krpa isl.) i ostaviti da se samo ohladi do kraja. Ako je sve OK dobićete savršeno zapakovanu skoro-pa-ne-kvarljivu zimnicu. Poznaćete je po ulegnuću na poklopcu, i jaaako teškom otvaranju tegle, koja (kad uspijete da je otvorite) kaže "plop", kao gotove kašice npr.
Meni se tako ukuvan paradajz održao godinu dana (do sljedećeg paradajza). Moram priznati da je to bilo isključivo zato što je bio zabarikadiran u špajzi. Inače se turbo brzo pojede.
P.S. Ovaj princip sa okretanjem na poklopac važi za sve vrste ukuvane zimnice.

cvijetak
10.08.2007., 23:53
A zna li netko kako napraviti kečap od paprike? MM ne može prežaliti neki kojeg je jeo kao malac, a sad ga već duuuuugo nema za kupiti.

Mony
12.08.2007., 12:03
A zna li netko kako napraviti kečap od paprike? MM ne može prežaliti neki kojeg je jeo kao malac, a sad ga već duuuuugo nema za kupiti.


To je garant neka vrsta ajvara.

Arkana bi mogla imati recept i za to, zar ne ;)

kole
12.06.2009., 20:27
vještičica pravila sam kecap po tvom receptu vec dva puta i sta reci, jedina mana mu je sto nama nije izdrzao do zime, kad smo probali nestao je u roku od nekoliko dana :lol:.
Planiram opet da ga pravim i vec mi ide voda na usta joj...

vještičica
12.06.2009., 22:08
Drago mi je da je bio dobar.
Ponovi opet, stižu paradajzi :)

kole
12.06.2009., 22:11
Sigurno ne propustam, ovog puta cu vise napraviti posto sam nezasita :)

Ifigenija
13.06.2009., 01:16
Jel može meni netko objasnit zašto se koštice moraju micat? :oops:

vještičica
13.06.2009., 16:51
Jel može meni netko objasnit zašto se koštice moraju micat? :oops:
jer smetaju :mrgreen:

Ja ih izbacim jer, osim što mi je bezveze kad je paradajz pire pun košpica, oko njih bude mnogo vode u onoj sluzavoj smjesi koja ih omotava. Sa toliko vode, nikad ukuhati paradajz :roll: Dok ga skuvaš svoj svoga zaboravi, a sve ono što misliš da domaći kuvani paradajz sadrži odavno je krepalo od tolikog kuvanja...

Anemona
14.06.2009., 16:29
Mi ga radimo slično kao i paradajz sos. Operemo paradajze i očistimo samo onaj gornji dio gdje je peteljka, narežemo ih na četvrtine/osmine, ovisi kako su veliki. Za kečap narežemo još i paprike i luk, može i malo feferona (tko voli), može i celera i bosiljka (ako netko voli). Kuhamo dok zakipi, pa još malo, onda pasiramo (imamo onu drvenu pasirku, staru 100 godina), onda opet u lonac i opet kuhamo duuugoooo (do željene gustoće), stavimo soli, šećera, tko koliko voli.
Staklene flaše s čepovima dobro operemo, posušimo i stavimo flaše u rolu da se jako ugriju. Ulijevamo vruči kečap u vruče flaše, odmah zatvaramo. Ostavimo da stoje na mjestu dok se skroz ohlade. Tako zapakiran kečap može stajati godinama u špajzi, a da se ne pokvari.
Količine su odokativne, mi obične kuhamo na veliko (10 kg paradajza, a paprike i luka koliko ima (naravno puno manje od paradajza).

Maslačkica
15.06.2009., 14:06
Koje sirće stavljate?

vještičica
15.06.2009., 14:32
alkoholno, bijelo

kole
05.07.2009., 11:22
Imam jedan savet vezan za skidanje kozice sa paradajza,zarezan kako je vještičica vec navela spustiti u vrelu i posle deset sekundi u vodu sa ledom i kozica se brzo skine. To je u slucaju da ste nestrpljive kao ja, ne mogu cekati 10 min :)

mama sanja
15.07.2009., 18:46
Arkana10, imaš pp

mama sanja
23.07.2009., 18:38
Napravila sam po Arkaninom receptu i faaaantastičan je! Klincima se jako sviđa i sigurno više neću kupovati industrijski. :)

silverinne
10.08.2009., 17:53
evo baš se hladi (prema vještićićinom ( :/ ) receptu), jedino razočaranje mi je odnos od 7kg paradajza, 2 litre kečapa... :(
al stiže nova pošiljka a i malo ću do placa pa da zaliha ipak bude bogatija...

vještičica
11.08.2009., 19:22
silverinne pročitah tvoj post između, nećeš vjerovati, pravljenja dvije ture paradajza :lol:
Pa sam si dala truda, uz kuvanje, i uslikati ponešto. Nije moglo od početka jer je već pola posla bilo gotovo. Ali mislim da ćeš se moći malo utješiti da su količine i kod mene isto tako smiješno male :)
Evo sličke paradajza (i još koječega) (http://public.fotki.com/vjesticica/upajz/paradajzizrerneprvatura.html) klikajte next
Sori na lošoj kvaliteti slika, slikala sam mobilnim, fotoaparat mi je prevelik za hendlanje u kuhinji :/

Dream
11.08.2009., 21:11
silverinne pročitah tvoj post između, nećeš vjerovati, pravljenja dvije ture paradajza :lol:
Pa sam si dala truda, uz kuvanje, i uslikati ponešto. Nije moglo od početka jer je već pola posla bilo gotovo. Ali mislim da ćeš se moći malo utješiti da su količine i kod mene isto tako smiješno male :)
Evo sličke paradajza (i još koječega) (http://public.fotki.com/vjesticica/upajz/paradajzizrerneprvatura.html) klikajte next
Sori na lošoj kvaliteti slika, slikala sam mobilnim, fotoaparat mi je prevelik za hendlanje u kuhinji :/

Kao prvo, čestitam ti na tolikom entuzijazmu i dobroj volji za kuhanje domaćeg paradajza. No, imam dva pitanja - prvo: kako je izgledala pećnica nakon pečenja paradajza u njoj?
A drugo, malo ozbiljnije - tamo na zadnjoj slici druge ture pišeš da si nakon pečenja samog paradajza dodala začinsko bilje i luk i onda to sve nasula u bočice. Dakle, nisi još jednom prokuhala s tim dodacima. Ne bojiš se da će se od toga početi kvariti jer to je ipak, hm, relativno sirovo u odnosu na već pečeni paradajz?

vještičica
11.08.2009., 21:28
Hvala na čestitkama, kuvam domaći paradajz svake godine :)

Odgovor br.1 - pećnica izgleda isto, kao i prije boravka paradajza u njoj.
Paradajz počne da prska kad se u njega doda šećer, a tad je uveliko ukuhan i nalazi se na šporetu ;)

Odgovor br.2 - ne, nisam dodatno prokuhavala. Neće se pokvariti, provjereno.
Bijeli luk je antibiotik, travke takođe imaju svoje dejstvo, mada su ove bile suve.
A treći, najvažniji, faktor je vakuum. Sve su bočice uredno vakumirane, pa nema kvarenja.

silverinne
11.08.2009., 23:05
ja danas napravila drugu dozu, sad smo na 5ipol litara, i već sam kaparila sav budući svekrvin paradajz (a bit će ga) :D

e sad, ja sam to radila ovako:

daklem, pofurila paradajz i odmah ga otuširala hladnom vodom i gulio se samo tako. nakon toga rukama povadila koštice i štapnim mixerom rasturila. narezala luk na krupno, češnjak i paprike (isto friko i mirisno netom u vrtu ubrano 8) ) sve to u multipraktik i izmixala u kremu. sve to pomiješala s paradajzom i na vatru. kad je počelo kuhati malo pomalo skidala samo onu pjenicu koja se napravi. kad se približilo gustoći koja mi se svidjela dodala malo octa, šećer, sol, origano, bosiljak. pustila da još malo prokrčka. lijevala u hladne boce s uskim grlom kroz lijevak opran alkoholom, čepove ispirala isto u alkoholu. u veliku rajnglu stavila kuhinjsku krpu, na nju unutra stavila boce (začepljene), nalila skoro do vrha (rajngle) vode i stavila da se tako pasterizira (prokuha) pola sata, nakon toga, ostavila u toj vodi tako boce i sve da se same ohlade pod dekom. danas probali jučerašnji uradak i to je divota, prava divota. i da, čep je napravio plonk! :lol:

Lotta
02.08.2011., 22:56
Drage moje kuharice, mene zanima može li se ta smjesa zamrzniti u dozama, pa koristiti kao umak za špagete i sl. Nemam dovoljno teglica, a nemam ih vremena nabavljati jer sutra idem na put, a pomidore moram potrošiti.

emily
02.08.2011., 23:07
ja sam zamrzavala prosle godine (imala sam nesto domaceg paradajza viska, pa sam skuhala salsu, za 3-4 obroka)
kad se ohladilo, stavljala sam u vrecice i u zamrzivac

Lotta
02.08.2011., 23:11
Pa da, napunit ću ove dvi-tri teglice, a ostatak zamrzniti u dozama.

POJOP
28.09.2011., 04:19
imam sad dosta paradajza "sljivarica". mogu li napraviti po arkaninom receptu s tom vrstom paradajza?

Lotta
28.09.2011., 14:46
imam sad dosta paradajza "sljivarica". mogu li napraviti po arkaninom receptu s tom vrstom paradajza?

Šljivarice nisu toliko sočne, ali valjda se može i s njima.

a72
29.09.2011., 23:10
Evo vam jos jedan, provjereno dooobar, moj se upravo hladi - odmah da kazem da stavljam oridjidji recept, a ja sam pravila pola mjere, i jos ovo neke mjere su u gr, a neke u "casama" , ali tako sam ga i ja dobila :)

10 kg paradajza propasirati,prethodno popariti i oguliti.
u serpu sipati 1/2 l ulja, 200gr secera, casa od jogurta soli , ista casa octa, 1 kesica bibera, 1 kesica origana.
kuhati 30 min, i nakon toga umijesati 200 gr gustina i kuhati jos 20 min uz povremeno mijesanje ,najbolje zicom.
kad je gotovo doraditi ga malo stapnim radi teksture i vrelo sipati u flasice, najbolje od 2 dcl (najprije se potrosi kad se otvori da ne uskisne), a iste iskamciti u najblizem kaficu :)

meni je od pola ove mjere izaslo 17 flasica. predoobar! nisam probala ove gore , ali ovaj je bas kao "kupovni" (ako je to pozeljno)

jkitanov
30.09.2011., 01:40
Paradajz sam skuhala, sutra idem kečap.
Ja sve radim skoro isto, ali postupak zakuhavanja nakon pasiranja ostavim pekaću za kruh.
Tako on na programu za marmeladu lijepo zgusne i mješa dok ja čistim nered i pripremam boce.
Ukuhavam 2 po 2 litre, pa jedan ljut, jedan sa začinima i jedan gušći.