PDA

Pogledaj cijelu verziju : MOTORI -kako ih odbiti od te ubojite zabavesandra123
26.07.2007., 12:55
Moj 14 godišnji sin obožava motore.MM je davno bio kupio nekog polovnog zika kojeg nije dugo vozio jer baš i nevoli motore, a i nije netko tko voli brzine i uvijek dečkima govori da je to ite kako opasno i ludo.Ali moj sin je taj motor nedavno sam popravio i počeo voziti.Ne živimo u gradu pa ga vozi samo po dvorištu i malo po cesti kroz naselje.Umirem od straha još kad čujem koliko ih nastrada : :cry: Znam pouzdano ,jer su mi rekli ozbiljni iskreni ljudi da su ga vidjeli da polako sigurno vozi, a osim toga vjerujm mu jer je iskren i inače nije sklon ludostima.Non stop mu pričamo o opasnostima u prometu ,čak smo mu zabranjivali ispočetka i da uzima motor što je on prihvaćao ,ali mu je bilo teško .Znam da ću ga teško od toga maknuti jer to ga strašno zanima,a i strah me ako mu zabranim ovog slabog zika da može posuditi od druge djece mnogo jači motor, jer SVA DJECA NJEGOVE DOBI VOZE I MNOGO JAČE MOTORE,koji još nije vozio .Ne smijem misliti šta bi tek tada bilo!! :no: Imate li takvih problema?

Vrijeska
26.07.2007., 13:01
Očito nikako...
Plati mu auto-školu. Kupi kvalitetnu kacigu, odijelo.
Pouči ga sigurnosti.
Raci da razumiješ njegovu ljubav, ali i da on mora shvatiti tvoju brigu i da zajedno onda poradite na sigurnoj vožnji ...
Sretno!

Barbi
26.07.2007., 13:44
Slažem se sa Vrijeskom, od zabrana nema dugoročnog efekta ali pričaj s njim puuuuuno. I OBAVEZNO nek nosi kacigu.

Pokaži mu npr. ovaj link http://www.kronika.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=1975&Itemid=37, taj dečko je bio prijatelj mog brata. :cry:
Nije vozio brzo ali nije imao kacigu.

Ja ima veliku averziju prema motorima, ne znam kako ću podnijeti ako moje dijete jednog dana bude htjelo motor.

Moover
26.07.2007., 14:39
S obzirom da dolazim iz moto-obitelji (ujak višestruki prvak Juge i HR, bivši očuh njegov glavni mehaničar), imam više od 20 godina staža na motorima, mogu dati nekoliko savjeta:

- stav roditelja je vrlo bitan, ako npr. otac ne pokazuje odgovornost (kaciga, brzina), 99% su šanse da neće ni dijete
- od malena stjecati vozačku kulturu (prvo staviti kacigu, onda sjesti na motor, ne obrnuto)
- kad primjetite da je odgovoran, bodrite ga i pohvalite
- kad primjetite da je neodgovoran, ne kažnjavajte ga nego mu pokažite kakve mogu posljedice takvog ponašanja (crna kronika). bolje da nauči na drugima nego na sebi
- naučite ga da promet gleda i iz perpektive drugih vozača, ne samo iz svoje
- neka se nauči predviđati situacije (npr. kad bi mu se netko mogao prestrojiti bez žmigavca, naglo promjeniti smjer, izletiti sa sporedne ceste i sl.)
- uvjerite ga da u prometu (kao vozač motocikla/mopeda) nikad nema prednost!!! OVO JE VRLO BITNO. Mnogi (pa i ja) su nastradali zbog ovoga.
- neka krene sa vozilom koje je prilagođeno njegovoj dobi, visini i iskustvu.
- svakako neka položi vozački, ali mu objasnite da to što ima vozačku ne znači da zna voziti.
- kupite mu kul kacigu!
- uvjerite ga da je u društvu veća faca s kacigom nego bez nje.
- ako i padne, ne očajavajte, sve je to dio života. Postoji izreka kod bajkera, "postoji dvije vrste bajkera, oni koji su pali i oni koji će pasti". Bitno je da je glava ostane na ramenima. :)

Eto, ako se još nečeg sjetim, slobodno ću nadopuniti.

p.s. Ja sam kao klinac dosta puta pao s mopeda. Nikad ništa polomio (osim dijelova na motoru). Kad sam počeo voziti kros, kaciga, kostobrani, bubrežnjak (pojas) i čizme su bili OBAVEZNA OPREMA!

Prošle godine u rujnu mi je kaciga spasila život.

plashljivo_pile
26.07.2007., 14:49
jedan moj frend je biker. imao je par kršlomova, al niš ozbiljno. no on je totalno nabrijan na sigurnost, na plus 40 se vozi u koži od glave do pete, nikud bez kacige.
sumnjam da ćeš zabranom išta postić, sam mu nabavi kvalitetnu opremu i uvjeri ga da ju koristi...

Juroslav
26.07.2007., 14:54
Moj 14 godišnji sin

Meni je ovo upalo u oči.

Koliko ja znam, on još barem 2 godine ne smije ni primirisati nekom motoru, a i onda tek mopedu ograničene kubikaže i brzine.

Ispravite me ako griješim.

Moover
26.07.2007., 16:01
Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Članak 216.

(1) Osoba može steći pravo na samostalno upravljanje vozilom određene kategorije ako je:

1. duševno i tjelesno sposobna upravljati vozilom određene kategorije,
2. navršila minimalnu dob za upravljanje vozilom određene kategorije,
3. položila vozački ispit za upravljanje vozilom određene kategorije te
4. ako joj odlukom nadležnog tijela nije zabranjeno uprav*ljanje vozilom.

(2) Minimalna dob za upravljanje vozilom pojedine kategorije je:

– navršenih 16 godina za upravljanje vozilima M, A1, F i G kategorije,
– navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A, B i C1 kategorije,...

(6) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

(7) Osobi koja u razdoblju od 24 mjeseca unatrag od dana počinjenja prekršaja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena za prekršaje iz stavka 6. ovoga članka, umjesto novčane kazne prekršajni sud može izreći kaznu zatvora do 60 dana.


Članak 217.

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje vozilima koja su svrstana u A1, A, B, B + E, C1, C1 + E, C, C + E, D, D + E, F, G, H i M kategorije gdje u:
– A1, spadaju motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW,
– A, spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice,
...
– M, spadaju mopedi i motokultivatori.

Vrijeska
27.07.2007., 09:23
U Dubravi, po dolasku ljeta, klinci izmigolje na skuterima, vozaju se po parku, oko škole po šetnici - dakle ne po kolniku ...Bez kacige i sl. Niti jedan nema više od 14, a kamoli 16 ...
Zvala sam policiju prije nekoliko godina, no ništa nisu učinili ...

Mene je strah za moju i tuđu djecu koja se tamo vozaju na bicklićima, šeću, trče i sl. ...

Što da napravim? Da uhvatim jednog policajca za uho i dovedem na lice mjesta?!

Arwen
27.07.2007., 09:50
Što da napravim? Da uhvatim jednog policajca za uho i dovedem na lice mjesta?!

ako bi i to pomoglo :/
u mom mistu skutere vozaju djeca od 10g i nema kazne
i onda tebe zaustave i naplate kaznu jer nisi se vezao ali opet ako nisi
vezao dijete nema veze za to ti neće naplatiti kaznu :roll:

sorciere
27.07.2007., 09:55
moj stari je prodao motor kad sam ga počela obilaziti i ogledavati. negdje s 14g...

odrekao se svog zadovoljstva, da ja ne bih napravila glupost...

Vlvl
27.07.2007., 11:08
Što da napravim? Da uhvatim jednog policajca za uho i dovedem na lice mjesta?!
Vrijeska, ako imate kvartovskog policajca, probaj s njim. Ili probaj razgovarati s ravnateljicom škole, da se oni obrate policiji. Kao zadnja opcija su novinari, ako ti se da imati posla s njima.
MMoover, jako mi je drago da si se javio s konkretnim savjetima. Odmah mi je lakše kad pročitam razumne upute, k tome od nekog tko je od rane dobi vozio motor. Hvala!

Naš je malac bio opsjednut motorima debelo prije nego je dorastao do njih. Bili su povodom nekih od naših prvih ozbiljnih nesuglasica, i pred neke dvije-tri godine kad nam je zamjerao da mu ne dopuštamo ovo i ono, i motori su bili na tapeti.
S vremenom su se strasti malo stišale. Povremeno tema ponovo isplovi, posebno kad u katalogu od ipercoopa naiđe na nekakve ne preskupe skutere, uz koje stoji "za djecu od 12 godina". Usput, može li se prijaviti firmu koja u svojim reklamnim materijalima daje takve netočne podatke?

Vrlo brzo preselit ćemo na selo i znam da će pritisak za motorom ojačati. Ovisi gdje će ići u školu i na treninge, motor mu može jako pojednostavniti putovanje. Ali mi smo od početka jasno govorili da motor nećemo dopustiti prije nego dosegne zakonsku granicu i položi vozački ispit.
Osim toga, suprug je što se toga tiče još davno obznanio čvrstu odluku: ako klinac želi motor, mora si sam zaraditi novce za njega. On smatra da je to nekakav filter - da mali nabavi motor kad će osjećati stvarnu potrebu, a ne hir da ga ima, i kad bude dovoljno zreo da zbog te želje dio svog vremena provede radeći. I misli da će biti više sklon paziti na njega (i na sebe) ako ga zaradi. S druge strane, vozačku školu spremni smo mi platiti.

sandra123
27.07.2007., 11:26
UH!Sve je to gore navedeno točno i u potpunosti se slažem s vama,ali kad je to vaše dijete ne znate kako postupiti. I ja sam često prije njegovih vožnji bila bisna na takve ludorije i na nemar policije.Virujte mi sad mi je još teže jer znam da nemam pravo ništa reći jer je i moje dijete možda među tim što prave nered .Hvala Bogu još se nitko na njega nije požalio čak ga i hvale da je pažljiv i ne ometa nikog. Nažalost čini mi se da su u većoj opasnosti oni koji voze motore nego ovi drugi u prometu, jer kao što znate s motora se ne može "malo" pasti. I to je ono što me najviše plaši.

Moover
27.07.2007., 11:41
Možda malo drastično, ali što kažete na naljepnicu "Imate primjedbe na moju vožnju? Nazovite moje roditelje na ....."?

sandra123
27.07.2007., 13:15
Tu gdje on vozi svi se znamo ,tako da naljepniceJOŠ ne trebaju.

Moover
28.07.2007., 01:12
MMoover, jako mi je drago da si se javio s konkretnim savjetima. Odmah mi je lakše kad pročitam razumne upute, k tome od nekog tko je od rane dobi vozio motor. Hvala!

Nema na čemu, i drugi put... ;)


..."za djecu od 12 godina". Usput, može li se prijaviti firmu koja u svojim reklamnim materijalima daje takve netočne podatke?

Možeš ti prijaviti, ali prodavač vjerojatno neće trpiti nikakve posljedice jer nije nigdje eksplicitno napisao "za sudjelovanje u prometu na cesti". To je više oznaka vezana uz dob, visinu, iskustvo, snagu motora i sl... A na roditeljima je da kontroliraju mjesto vožnje... postoje poligoni, dvorišta, poljski putevi, kros staze, moto piste... zakonska zabrana se odnosi samo na promet na cesti...


Osim toga, suprug je što se toga tiče još davno obznanio čvrstu odluku: ako klinac želi motor, mora si sam zaraditi novce za njega. On smatra da je to nekakav filter - da mali nabavi motor kad će osjećati stvarnu potrebu, a ne hir da ga ima, i kad bude dovoljno zreo da zbog te želje dio svog vremena provede radeći. I misli da će biti više sklon paziti na njega (i na sebe) ako ga zaradi. S druge strane, vozačku školu spremni smo mi platiti.

Apsolutno potpisujem, od prve do zadnje riječi!

Moover
28.07.2007., 01:18
UH!Sve je to gore navedeno točno i u potpunosti se slažem s vama,ali kad je to vaše dijete ne znate kako postupiti.

Glavna stvar - povjerenje. Ako misliš da ti je sin bistre glave, brije jako na to i nije mu to neki privremeni hir (jer sva djeca u kvartu imaju skutere), zašto mu to ne dopustiti?

[quote=sandra123]Nažalost čini mi se da su u većoj opasnosti oni koji voze motore nego ovi drugi u prometu, jer kao što znate s motora se ne može "malo" pasti. I to je ono što me najviše plaši.

To je nažalost vrlo točno!
S ovim se ne slažem. Ja sam puno puta "malo pao", kao i hrpa bajkera koje poznam... Ali pretpostavljam da ti nisi mislila na takve bezazlene padove...

vesna72
28.07.2007., 09:37
Ne znam bajkera koji nije pao :/
A ni dijete koje je zabrana zakona i roditelja odvratila od želje da sjedne na motor. Ako je stvarno zagrijan, a razgovor počne i završi na "ne može!" - neće sjesti na svoj, ali će na susjedov.
Na žalost, dovoljno je "malo-više" pasti samo jednom. :(

Zato mislim da je najvažnije porazgovarati i dobro objasniti neke stvari (Mooverov prvi post - savjeti zlata vrijedni).

sandra123
28.07.2007., 10:02
Naravno da sam mislila na teže padove.Inače nisam paničar ali motori uh!Što se tiče njegove odgovornosti od svog dž eparca je kupovao dijelove i satima ga sam popravljao(iako prije toga nije znao ništa o ti stvarima)Išao kod našeg prijatelja mehaničara da provjeri kako je to napravio(i on se čudio jer je većinu stvari dobro sredio)Nikad neće sjest na neispravan motor,tako mu je rekao što je ovoga oduševilo ai mene.Jako se ljuti kad vidi nekoga da pravi gluposti .Tad govori"Dase muče sami oko njega ne bi to radili"Jednom sam slučajno čula razgovor njega i brata"briga me što oni motorima preskaču plot .Nisam lud to raditi.Neću se više s njima voziti,oni su skroz ludi .Ići ću samo s J.(to mu je najbolji prijatelj koji je vrlo miran)NEK mi se rugaju proći će ih .Poslije su ga ti dečki zvali ali ih je uvijek otpilio.Kad sam ga pitala zašto ne ide s njima samo je rekao"VIŠE OD MOTORA VOLIM SVOJE ZDRAVLJE!"Nije mu tad trebalo 16 g. ni dozvola (Jer dozvola nije mjerilo pažnje ni pameti -NAŽALOST ) U toj rečenici čini mi se bio je puno zreliji od svojih vršnjaka .Nemojte me krivo shvatiti naravno da će polagati za dozvolu kad navrši 16 ali do tad sam bar malo mirnija jer znam ako nije preskakao plot ARUGALI SU SE što je on dosta dobro podnio(jer smo poslije razgovarali o tome) vjerujem da će i druge loše nagovore u životu odbiti .I zato sam ponosna na njega.Moover hvala na savjetima . Naravno i drugima ist tako.

petarpan
08.08.2007., 12:42
ja ne znam kako s djetetom te dobi, ali ja sam vlastitog muža odbila ovako:
odvela sam ga na mirogoj, pokazala mu grob i rekla. ovo je moj prijatelj O. iz djetin jstva. Volio je motore, brzu vožnju.Bio je pažljiv. jednoga dana, na njega je naletio neki tip u autu, koji se nepropisno kretao i skrenuo kroz crveno. O. je imao na sebi svu zaštitnu opremu.
Imao je 24 godine i zaručnicu.

Muž je zašutio. Odvela sam ga malo dalje, pred drugi grob i rekla.
a ovo je moj prijatelj Z. umro je od predoziranja drogom jer nije podnio da je ostao bez noge ludujući na svom novom motoru.

nikad mu više nije palo na pamet da spominje kupnju motora.

sandra123
09.08.2007., 20:24
Evo me opet tu ! BIo je na selu kod rođaka.Oni nemaju motore i djeca su im skroz O.K.LJudi moji on motore više niti ne spominje !!Možda ga stvarno prošlo!

Moover
09.08.2007., 20:49
ja ne znam kako s djetetom te dobi, ali ja sam vlastitog muža odbila ovako...

Braaaaavo, ma braaaavo... :lol: :lol: :lol:

petarpan
09.08.2007., 21:00
ja ne znam kako s djetetom te dobi, ali ja sam vlastitog muža odbila ovako...

Braaaaavo, ma braaaavo... :lol: :lol: :lol:

drago mi je da te zabavljam :P

Moover
09.08.2007., 21:31
A što bi vaši muževi i djeca tek rekli na ovo: :? :? :?

http://www.motori.hr/forum/index.php/board,27.0.html

Ok, ne bih se htio previše raspravljati, jer mislim da to nema smisla. Ljudi koji dolaze na roda forum su odrasli, imaju već izgrađen svoj stav o motorima i ja jednostavno niti želim niti mislim da mogu promjeniti nečiji stav oko toga...

Toliko koliko se vi više kužite u majčinstvo i imate kompetencije pričati o dojenju, trudnoći, porođaju i sl., mislim da isto toliko i ja imam kompetencije pričati o motorima.

Definitivno je bolje, za roditelje čija djeca su zainteresirana za to, da se dijete od malena uči vozačkoj kulturi i postupno stječe vozačka iskustva, nego da sa 20 godina, nakon što se zaposli, digne kredit i kupi si zvjer na kotačima i odveze se u smrt... o tome ja pričam....

Ne bih htio da ispadne kako ja sad ovdje promoviram bajkerstvo, ni slučajno... vašoj djeci ne želim zlo i zbog toga sve ovo pišem... ja svom sinu neću ništa nametati. Ako bude htio - mislim da će imat dobrog instruktora, ako ne bude htio - evo ti sine reket pa tuci lopticu... iskustvo i hladna glava... nasuprot neiskustvu i ludosti...

Vi odlučite...

petarpan
09.08.2007., 21:50
A što bi vaši muževi i djeca tek rekli na ovo: :? :? :?

http://www.motori.hr/forum/index.php/board,27.0.html

Ok, ne bih se htio previše raspravljati, jer mislim da to nema smisla. Ljudi koji dolaze na roda forum su odrasli, imaju već izgrađen svoj stav o motorima i ja jednostavno niti želim niti mislim da mogu promjeniti nečiji stav oko toga...

Toliko koliko se vi više kužite u majčinstvo i imate kompetencije pričati o dojenju, trudnoći, porođaju i sl., mislim da isto toliko i ja imam kompetencije pričati o motorima.

Definitivno je bolje, za roditelje čija djeca su zainteresirana za to, da se dijete od malena uči vozačkoj kulturi i postupno stječe vozačka iskustva, nego da sa 20 godina, nakon što se zaposli, digne kredit i kupi si zvjer na kotačima i odveze se u smrt... o tome ja pričam....

Ne bih htio da ispadne kako ja sad ovdje promoviram bajkerstvo, ni slučajno... vašoj djeci ne želim zlo i zbog toga sve ovo pišem... ja svom sinu neću ništa nametati. Ako bude htio - mislim da će imat dobrog instruktora, ako ne bude htio - evo ti sine reket pa tuci lopticu... iskustvo i hladna glava... nasuprot neiskustvu i ludosti...

Vi odlučite...

ne mogu vjerovat da ću ovo napisat ( :P ) ali ja se u ovome ipak moram složit s mmooverom ...
apsolutno mi je jasan ovakav stav i podržavam ga...

mada, morao bi upoznati jednu moju renchy da vidiš da i žene imaju za pokoju pametnu reć o motorima, a ne samo o dojenju i majčinstvu :mrgreen:

mikka
09.08.2007., 22:05
S obzirom da dolazim iz moto-obitelji (ujak višestruki prvak Juge i HR, bivši očuh njegov glavni mehaničar)..
aha! sad si se razotkrio!
salu na stranu. ima li u splitu neki poligon gdje bi mogao u sigurnom okruzenju isprobavati performanse i ponasanje motora u voznji? (kolnik suh, mokar, ulasci u zavoje, naglo kocenje, izbjegavanje prepreke..)
nemam nista protiv motora, ali biti sudionik u prometu na motoru mi se cini vrlo nezahvalno, barem kod nas. uvijek imati otvorene cetvore oci i apsolutno vladati situacijom na i oko ceste, te moci predvidjeti poteze ostalih sudionika. to donosi iskustvo, i vjezba..

Moover
09.08.2007., 22:23
S obzirom da dolazim iz moto-obitelji (ujak višestruki prvak Juge i HR, bivši očuh njegov glavni mehaničar)..
aha! sad si se razotkrio!

Nisam ni znao da se skrivam.... :mrgreen:

Ako nekoga zanima životna priča jednog prvaka, bacite oko ovdje:

http://www.pozezani.com/pz/index.php?option=content&task=view&id=1373&Itemid=52

:heart:

blis
10.08.2007., 00:03
Definitivno je bolje, za roditelje čija djeca su zainteresirana za to, da se dijete od malena uči vozačkoj kulturi i postupno stječe vozačka iskustva, nego da sa 20 godina, nakon što se zaposli, digne kredit i kupi si zvjer na kotačima i odveze se u smrt... o tome ja pričam....

Ne bih htio da ispadne kako ja sad ovdje promoviram bajkerstvo, ni slučajno... vašoj djeci ne želim zlo i zbog toga sve ovo pišem... ja svom sinu neću ništa nametati. Ako bude htio - mislim da će imat dobrog instruktora, ako ne bude htio - evo ti sine reket pa tuci lopticu... iskustvo i hladna glava... nasuprot neiskustvu i ludosti...
Ovo stvarno moram potpisati. A nisam uvijek tako mislila. Ja sam pokušala od sina tajiti postojanje petardi, ali MM ga je jedan dan odveo na pustu plažu, kupio gomilu petardi i vježbao bacanje s njim. Ja sam šizila, ali njegovo objašnjenje je bilo kao i MMooverovo. :naklon:
Sada mali ima 14 godina i ja sam već prešutno pristala na kupnju i vožnju motorom kada navrši 16, a i njega otac već dulje vrijeme uči vozačkoj kulturi.

Moover
10.08.2007., 00:34
ima li u splitu neki poligon gdje bi mogao u sigurnom okruzenju isprobavati performanse i ponasanje motora u voznji? (kolnik suh, mokar, ulasci u zavoje, naglo kocenje, izbjegavanje prepreke..).

Kažu mi dvojica bajkera iz splita da nema poligon za vježbe sigurne vožnje motorom...


Autoškole imaju svoj poligon na parkingu ispod stadiona, postoji i poligon za bicikliste i to je sve

sandra123
10.08.2007., 17:40
Mislim da je predrastično voditi ga na groblje i navodit razloge pogibije .LJudi ginu i u automobilima i na radnom mjestu i svakako pa kad bi bila takav paničar A NISAM mogla bih ga izluditi sa takvim primjerima .Onda bih napravila još veću štetu.Možda sam brzopleto dala naslov temi :/ .U svakom slučaju voljela bih da se ta njegova zaluđenost nije niti desila.A sad kad je tu probat ćemo načinomPUNO PRIČE OPREZA I NARAVNO ŠTO UVIJEK POMAŽE POVJERENJE.

mikka
11.08.2007., 01:15
mozda je puno vjezbe bolje od puno price, nemoj zamjerit na komentaru.

sandra123
12.08.2007., 19:55
Vježba on na putovima koji nisu prometni.Pročitaj prethodne postove.I naravno da se ne ljutim. ;) Drago mi je čuti sve savjete.

Ana :-)
21.08.2007., 09:46
Vozim motore od kada znam za sebe....od matika, skutera pa do ktm-a :mrgreen:

Ni ja nisam imala vozačku ali sam zato uvijek vozila sa kacigom i oprezno i to po nefrekventnim prometnicama.

Moji su bili sigurni jer su znali da vozim oprezno, i da nikada ne pijem i da nosim uvijek kacigu, bili su sigurniji kada su znali da idem van sa svojim motorom nego kao suvozač na motoru sa frendom :)

Poslid
21.08.2007., 09:53
Evo, ovo bi možda bilo riješenje http://www.basta-prelog.hr/proizvodi.html

Na tome ne može divljati, ne treba dozvolu, a još čuva i okoliš

Moover
22.08.2007., 16:36
Evo, ovo bi možda bilo riješenje http://www.basta-prelog.hr/proizvodi.html

Na tome ne može divljati, ne treba dozvolu, a još čuva i okoliš

Zanimljivo... još kad bi neki teenager htio sjest na to... :mrgreen:

sandra123
22.08.2007., 20:44
Pokazano-odbijeno!"Jesi luda da se ocrnim!!"Komentar suvišan.

Moover
22.08.2007., 21:18
To sam si i mislio... :lol:

AdioMare
22.08.2007., 21:34
Ja odolijevam pritisku oko kupnje motora već godinu dana, dobili su ga "svi" frendovi, (jesu li ili nisu - nemam pojma, ali da se puno njih vozika, pa i mlađih od mog sina - istina je) a on "trči za njima kao kakva baba"...
Razmišljam da ga ipak kupim slijedeće ljeto, te će jeseni imati punih 16 koliko po zakonu treba, iiii .... nekako nemam smrtni strah od njegove vožnje na motoru, ne znam...
Svakako ću mu kupiti kacigu, uplatiti školu, i ograničiti minutažu i mjesto vožnje.
MMoover, hvala na savjetima, a s ovim se posebno slažem:

Definitivno je bolje, za roditelje čija djeca su zainteresirana za to, da se dijete od malena uči vozačkoj kulturi i postupno stječe vozačka iskustva, nego da sa 20 godina, nakon što se zaposli, digne kredit i kupi si zvjer na kotačima i odveze se u smrt...
Slažem se da stvar cijeniš više ako ga kupiš svojim rukama zarađenim novcem, ali imam mu namjeru tu uštedjeti trud.
Od kud bi on mogao uštedjeti par tisuća kuna za motor? Teško da i ja mogu ako ne štedim prisilno, dakle na rate karticom ili čekovima.

sandra123
23.08.2007., 13:13
Adio-Mare izgleda da nema drugog načina ni kod mene.

Moover
19.10.2007., 21:51
Znam da je tema stara i prožvakana, ali da ne otvaram novu, samo bih htio napisati da motori nisu samo ubojita zabava (kako se piše u nazivu teme), a motoristi nisu svi divljaci, bradati, neošišani, prljavi i zli tipovi...

I ako sutra u Zagrebu vidite veliku kolonu bajkera pod policijskom pratnjom... neeee, neee, ne vode nas u zatvor nego idemo u Petrovu, pustiti malo krvca... kao i svake godine za otvaranje i zatvaranje moto-sezone... dolaze bajkeri iz cijele Hrvatske.

Pravac kretanja kolone je Stara Samoborska-Škorpikova-Ljubljanska-Savska-Žerjavićeva- Draškovićeva-Đorđićeva-Smičiklasova-Vlaška-Petrova... kreće se oko podneva...

Nazad iz Petrove se ide oko 3, pola 4, rutom Petrova-Kamaufova-Derenčinova-Šubićeva-Držićeva-Slavonska-Ljubljanska-Škorpikova-Stara Samoborska.

Pa ako imate kakve mlade potencijalne bajkere u obitelji, osluhnite malo ako budemo prolazili ispod vašeg prozora, nije loše da djeca vide i svjetlu stranu života na motoru... bez divljanja, bez gluposti... prizor koji i mene svaki put oduševi... :D

Nakon DDK, bit će organizirana i humanitarna akcija prikupljanja novca za operaciju koljena teško ozlijeđenog aktualnog prvaka Hrvatske u motociklizmu...

AdioMare
20.10.2007., 10:38
Moover :) (gdje ti je M ispred imena :? )
Šteta što vam ne možemo mahati jer se gibate daleko od našeg doma, ali, sjetit ćemo vas se!

sandra123
22.10.2007., 18:22
Mover znam da su bajkeri upravo takvi kako si opisao imamo prijatelja koji je bajker već odavno.I točno je da sam naslov malo uprskala ali strah je definitivno jači od svega navedenog.Tema je stara ali samo po datumu postavke.Ne mogu vjerovati da se ovdje nije javilo više roditelja čija djeca voze ili žarko žele vozit motore.Pa zar ih tako malo ima?Kad pogledam po gradu ne bih baš rekla!Možda su to lijepo riješili zabranom ili vozačkom i sad su mirni?Bilo bi mi drago da i nama koji se panično plaše otkriju kako su to riješili.I voljela bih i ja mahnut svim bajkerima na njihovom humanom putu,ali stvarno mi nije usput pa ih pozdravljam ovim putem i želim sretan put i puuuno zdravlja. :bye:

Arwen
22.10.2007., 18:30
moj je još premali da se bojim ali je tek danas skinuo narukvicu
koju je dobio na moto partiju prije mjesec dana :mrgreen:

sad trenutno ni biciklu ne vozi jer nema odgovarajuću kacigu a kako će
biti kad odraste neman pojma
možda izmislile nešto super kul i sigurno

Moover
22.10.2007., 20:00
Evo nekoliko fotki da vidite kak je bilo i koliko bajkera je sudjelovalo...

Ukupno je darovano 117 doza krvi. :klap:

http://www.motori.hr/forum/index.php?action=dlattach;topic=74757.0;attach=110 414;image

http://www.motori.hr/forum/index.php?action=dlattach;topic=74757.0;attach=110 412;image

http://www.motori.hr/forum/index.php?action=dlattach;topic=74757.0;attach=110 447;image

http://www.motori.hr/forum/index.php?action=dlattach;topic=74757.0;attach=110 405;image

I ako dobro vidim, svi imaju kacigu i zaštitnu opremu... :D

Arwen
23.10.2007., 09:46
wow super ih je vidit i super za darovanu krv :D

ana.m
23.10.2007., 09:56
samo bih htio napisati da motori nisu samo ubojita zabava (kako se piše u nazivu teme), a motoristi nisu svi divljaci, bradati, neošišani, prljavi i zli tipovi...


:lol: , zamišljam MM-a.
Mada on nije biker, ali lud je za motorima i vozi malo veći skutač, a ne motor :mrgreen: .
Već vidim kak bum i ja imala sličnih problema za 10-ak godina, ovaj moj mali je već sada lud za motorima, na jesenskoj rodinoj rasprodaji sam mu kupila neki za 2 kune, bio je tak sretan da ga je ljubio :roll: .

Moover super je ova akcija :klap:

mamamišić
20.12.2007., 19:40
imam želju nekaj odgovoriti ali ne znam kaj nek napišem.
mi imamo motor, ali i moj šogor, i kumovi. za sada smo svi živi i čitavi.

mamamišić
20.12.2007., 19:45
kupili smo motor meni za prijevozno sredstvo do posla.
i moj tata je prije (kad je bio mlad :mrgreen: ) kupio motor kao prijevozno sredstvo.
svekar i svekrva me stalno maltretiraju s te strane. a kao neodgovorni smo i takve stvari. ta negativna fama s jedne strane i odobravanje s druge strane. ma... nema veze

Moover
20.12.2007., 20:00
mi imamo motor, ali i moj šogor, i kumovi. za sada smo svi živi i čitavi.

Motor ili skuter?

heh, za sada... ja sam živ zahvaljujući kacigi, a čitav zahvaljujući bubrežnjaku i moto-jakni... mogu normalno jesti i pisati zahvaljujući odličnim skupim rukavicama... :mrgreen:

mamamišić
20.12.2007., 20:06
Kymco hipster

mamamišić
20.12.2007., 20:08
to sve od opreme i mi "vozimo" bez iznimke.!
ne pada mi napamet uopće sjesti na motor bez kacige, bubrežnjaka, jakne ili...

Moover
22.12.2007., 22:15
Požeški Independent moto-mrazovi posjetili dva požeška vrtića “Pod gradom“ i “Cvjetna livada“ ,Udrugu “MI“ i malu Lorenu Conjar koja ima specifičnu bolest.

http://www.pozezani.com/pz/index.php?option=content&task=view&id=1827&Itemid=

:D

Moover
23.12.2007., 21:09
Ako nekog slučajno zanimaju fotke moto-mrazova...
http://www.pozezani.com/albumi/main.php?g2_itemId=11413

mikka
23.12.2007., 23:18
kakva vesela ekipa :)

AdioMare
24.12.2007., 06:42
Velika su srca moto-djedica :heart: , i hvala na slikama, Mooveru.

ZIMA
30.04.2008., 19:15
MM se 10 godina se većinu vremena vozio na dva kotača i padao je puno puta ali ga je na kraju krenula stvarno loša sreća. Od sudara s tramvajem koji je prošao kroz crveno ( i toga ima - pogotovo po noći ) ima štangu od titina(?) dužine 30 cm koja mu je bila u nozi. Uz sve ozljede bedrena kost koja je najčvršća kost u tijelu mu je pukla na 22 mjesta. Čudom je ostao živ a još većim čudom normalno hoda ( vjerojatnost je bila manja od 10 % ). Nedugo nakon što se oporavio - frajer kraj đamije umjesto obavezno lijevo prošao ravno i pokupio ga. Srećom prošao samo s masnicama i smljevenim malim prstom. Nakon toga je prodao motor. Nije htio istraživati što će mu se dogoditi treći put.

Moover
30.04.2008., 23:54
To je stvarno bad luck... :(


...ima štangu od titina(?)...
Misliš na titan?

ZIMA
01.05.2008., 16:12
To je stvarno bad luck... :(


...ima štangu od titina(?)...
Misliš na titan?

:lol: nisam skužila grešku... da mislim na titan

Ninči
01.05.2008., 17:35
Ja sam si sa 15 godina poželjela moped iz razloga što "svi u gradu su ga imali". Naravno da ga nisu imali svi baš, ali svi koji su ga imali bili su "totalno cool" :roll: Roditelji mi ga nikada nisu kupili. Zavlačili su me postavljajući uvjete: "Ako prođeš 1. gimnazije sa 5, kupit ćemo ti motor"....kada sam prošla sa 5, bilo je:"Kada završiš prvu godinu faksa, onda ćemo ti ga kupiti." Završila ja i prvu godinu faksa, a onda je bilo: "Kada završiš faks, kupit ćemo ti auto....koji će ti vrag motor." :roll: Ni auto na kraju nisam dobila :lol: Ali sam smjela voziti auto od starog :mrgreen:
O takvom zavlačenju kao što su moji radili ne mislim ništa dobro! Kad samo pomislim na to da sam od 18.godine kada sam dobila vozačku, puno savjesniji i bolji vozač od većine ljudi koje poznajem- dođe mi zlo što mi tada nisu kupili motor. Jer mislim da bi puno manje riskirala vozeći se sama, nego vozeći se kao suvozač sa svojim prijateljima....a to sam redovno radila :roll:

Motor sam prestala željeti tek kada je moj bratić nastradao drugi put na motoru....bio mjesec dana u komi i ostao invalid za cijeli život, a nije bio kriv. Sada kada imam dijete, dođe mi zlo kad pomislim da bi jednog dana mogla sjesti na motor! Ali ako ga ikada spomene, mislim da će razgovor i samo razgovor biti jedino moguće, a onda će se odlučiti što dalje. Iskreno, ja joj najradije ne bih kupila niti bicikl :lol: ali znam da to nije rješenje.

†marival
14.08.2008., 09:04
svojim dečkima sam rekla ... da motor od mene nikada neće dobiti i da si ga mogu kupiti sami kada zarade za njega ( do tada se nadam da će već biti dovoljno zreli i odrasli )

mada - i ne spominju ih nešto previše - kao veliku želju

uvjek im napominjem da je bolje peglicu vozit ( mama a kaj je to peglica :lol: )

Moover
30.09.2008., 13:40
Znam da je tema stara i prožvakana, ali da ne otvaram novu, samo bih htio napisati da motori nisu samo ubojita zabava (kako se piše u nazivu teme), a motoristi nisu svi divljaci, bradati, neošišani, prljavi i zli tipovi...

I ako sutra u Zagrebu vidite veliku kolonu bajkera pod policijskom pratnjom... neeee, neee, ne vode nas u zatvor nego idemo u Petrovu, pustiti malo krvca... kao i svake godine za otvaranje i zatvaranje moto-sezone... dolaze bajkeri iz cijele Hrvatske.

Pa ako imate kakve mlade potencijalne bajkere u obitelji, osluhnite malo ako budemo prolazili ispod vašeg prozora, nije loše da djeca vide i svjetlu stranu života na motoru... bez divljanja, bez gluposti... prizor koji i mene svaki put oduševi... :D

Ove godine tradicionalni DDK i zatvaranje "moto-sezone" je 4.10.2008.
Više detalja na:
http://www.motori.hr/cgi-bin/cl.rr?id=2565&tab=vrh

mirje
30.09.2008., 14:22
:love:

ira.iray
01.12.2008., 00:28
Joj bilo je svega.. neki njegovi frendovi idu u školu motorima pa bi i on (2.srednje), držala ga je faza skoro 6mj.. međutim najednom, prestalo..Naime, njegova dva frenda imala su lakšu nezgodu, (nisu ozljeđeni) sva sreća..Mislim da je to kod njega presudilo..jer je shvatiio u razgovoru sa svojim frendovima, i nas roditelja, da to nije tako bezazleno kako se njemu činilo..Pustilo ga ta ideja.. samo se bojim kad će opet početi razmišljati o skuteru, kojeg želi..Mislim nemam nikakvu namjeru kupit ga prije 18..tko zna da li i tada..ali nakon nekih priča kroz njegove frendvoe, vidim da je počeo drugačije razmišljati o tome.. :heart:

Moover
18.08.2009., 13:03
brm, brm, jel se malci voze?

Moj dvogodišnjak je pravi šegrt, pomaže mi u šarafanju i gubljenju matica... :mrgreen:

pomikaki
18.08.2009., 13:51
o efikasnosti zabrane: meni starci nisu htjeli kupiti motor. Sad kad bih (možda) mogla skucati pare da ga kupim, ne da mi mm... :lol: (ok, sad mi želja nije više tako jaka, ali javi se povremeno)

Nikad ga nisam vozila... i molim da uđe u zapisnik da mi je dosta najobičniji mali skuter za vožnju od točke a do točke b...

Dijana
21.10.2009., 09:08
Motori su za mene jednostavno prevelik rizik. :/ Imam susjeda koji je cijeli život u motorima, uvijek je nešto šarafio ispred zgrade, baš ono zaljubljen u motore. I naravno, sin mu je naslijedio tu strast. Pretprošle godine sin je poginuo na motoru, a stari je sad sjena od čovjeka. :(

Slaja
16.11.2009., 17:15
Jedno vrlo vlastito iskustvo što se tiče dječice i motora.
I ja i suprug smo vozili motore,on puno duže od mene,kad nam je najstariji sin poodrastao i kada je prvi put okrenuo glavu za motorom došla sam kući i rekla"Prodaj ili baci te stare trofeje ,ovaj se mali navlači!",kardinalna pogreška,bacala sam problem pod tepih,zabranjivala sam bilo kakve priče tipa "Kada smo mi bili godine xxxx na moto-susretima..."pred djetetom,opet greška iz mog smjera i dijete se izjasnilo u prvom srednje da bi htjelo motor :(
Išla sam linijom kad si zaradiš,ako škola bude ok može i molila se svakog dana da ga to prođe,pričala sam , pričala ali nije dolazilo do njega,nakon nekog vremena su ga viđali na motoru hm opet sam ja pričala i pričala i zabranjivala on je samo slagao milo lice i govorio "Neću više!".
Radio je s tatom kad bi stigao i skupljao novce ali ne zamajavjte se kao ja tada,bar jesam dok nije zazvonio mobitel kada su me sa kirurgije zvali da potpišem pristanak da ga operiraju jer je pao s motora :cry: ,,dečko je morao na hitnu operaciju,pukla mu je bedrena kost i sasula se,dobio je šipku iz kuka do ispod koljena(istina od titana je) i nekoliko omči i dugotrajan i bolan oporavak.Tada smo saznali da mu je motor iznajmljivao za novčanu nadoknadu stariji dečko iz naselja,motor naravno nije bio ni približan njegovoj ne vještini jer nije imao niti položeno za manji motor a ne ovaj koji šatro zovu "LIJES".

Nakon godinu dana,ponovan pad i lom ključne kosti koja se razlistala,još jedan udarac jer takve vrste preloma jakooo teško zarastaju a nerado ih operiraju.
Tada sam mu samo kratko bez puno priče kao do tada rekla da mu neko od gore govori da to nije za njega i samo ga upitala dali bi ponovo ulazio u bazen ako se već dva puta u njemu davio.Motora se ostavio ali nažalost udario je sebe po glavi.
Smatram da sam pogriješila jer sam zanemarivala njegovu želju,trebala sam ga spašiti u auto školu kupiti mu manji motor i uz sve što sam mu godinama pričala prije toga,vjerujem da se nebi sad spremali na vađenje šipke.

PericaY2K
03.04.2010., 21:44
pomiri se s time da će past s motora. il da će ga netko kresnut. auti ne vide motore - stoga on treba imat oči i za sebe i za sve apsolutno sve ostale vozače oko njega.

ja sam vozila skuter, pala kišica, volan mi proplesao u rukama, i po boku na pod, kresla kacigom o asfalt (bez posljedica), i tako s motorom strugala po boku dobrih 20 metara, kožna jakna mi i dan danas ima štrafte od deranja po asfaltu, noga ogrebana - srećom nije smrskana jer je motor proletio brže od mene po boku.

i na rođendan od MM, ujutro vidla da nema motora. netko ga ukrao. MM je bio pre-sre-tan.

i ne fali mi, al da mi je drago da sam se đirala - je.

i da je lutrija da sam živa - je.

a što se tiče đeparca - neka prvo kupi svu zaštitnu opremu + kacigu za suvozača jer ziher želi kokice vozikat okolo i pravit se frajer, pa tek onda dozvolite da kupi motor. klinci uvijek kupe motor pa kasnije ko fol nema love za opremu - a naravno - uvijek ima za benzin.