PDA

Pogledaj cijelu verziju : polip kao prepreka za trudnocu



BlaBla123
22.10.2007., 10:25
Bok,
Evo 3 mjeseca pokusavam i koliko znam nemam nikakvve prepreke za trudnocu. Ovulacija potvrdena i uredna. Ali, gin mi kaze da imam polip u sluznici koji mozda sprjecava stvar. Vasa iskustva?

Hvala
Pozdrav,

L

pujica editirala naslov teme

Shanti
22.10.2007., 11:04
Polip može spriječavati implantaciju i trebalo bi ga maknuti... a iskustva; tko može doista znati je li baš polip razlog neuspjehu ili nije?

U istom ciklusu u kojem mi je prvi puta otkriven polip, prvi puta se dogodilo i začeće. Je li polip doveo do toga da bude biokemijska trudnoća tj. je li omeo implantaciju, ne znam, ali iako je polip pronađen išli smo na inseminaciju.

Tri mjeseca pokušavanja nije puno, iako je nama svima svaki mjesec puno, držim ti fige da što prije uspjete... :love:

ina33
22.10.2007., 11:04
Da, polip često zna djelovati kao spirala i sprječava implantaciju navodno - tako nama govore MPO-ovci i nrp. na Vuk Vrhovcu i u Mariboru s polipom ne primaju u postupak. Ali, naravno, kako život i medicina nisu 1+1=2 može se dogoditi i trudnoća s polipom, uterusom bicornisom i sa svakakvim stvarima. Po meni bi ti to trebala riješiti - to se rješava ili operacijom (histeroskopija), a meni je jednom otišao i višemjesečnom terapijom dabrostonima tako da se endometrij ekstra debljao i oljuštio i polip zajedno s njime. Meni je oba puta nastao od klomifenske terapije, ali što se može kad bez klomifena nakon IVF-a ne bi ovulirala tipa 5 mjeseci, a godine idu. Zato ja pušem na davanje klomifena od strane soc. ginića i bez folikulometrija, za to postoje MPO-ovci, jer od klomifena isto svašta zna nastat, bez obzira koliko je raširen lijek.

Polipi nisu nikakva grozmorna stvar, niti nečuvena, ali treba ih riješiti, jer većina doktora govori da, za razliku od mioma, djeluju kao spirale i sprječavaju implantaciju embrija. Najbolje na histeroskopiju ili tako pokušavati dabrostonima ako je mali, može se i kiretirati, ali mislim da je histeroskopija bolja - bar ti da uvida u stanje maternice, a to je rutinska operacija od 20 min, 3 dana si u bolnici, bolovanje nekih 7 dana i to je to.

Evo ti malo linkova o polipima, s pdf-a Potpomognuta i Zdravlja odraslih pa si iščituckaj:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=48596&highlight=polip

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=32118&highlight=polip

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=37903&highlight=polip

Sretno!

ina33
22.10.2007., 11:06
I da, shanti, polipa se moraš riješiti prije Maribora, u Mariboru te s njim neće primiti u postupak.

ina33
22.10.2007., 11:09
Ups, shanti, zanemari, pobrkala sam te s bebomankom, a ona ide u Maribor pa da joj se ne odgađa postupak. Oprosti :*.

Shanti
22.10.2007., 11:26
I da, shanti, polipa se moraš riješiti prije Maribora, u Mariboru te s njim neće primiti u postupak.

Meni je Maribor još uvijek sajns fikšn, uvjerena sam da ću uspjeti u Zagrebu. Jednostavno, uvjerena. 8)

I moj MPO-ovac je rekao da ga se moramo riješiti čim ga je vidio i maknut će ga tijekom histeroskopije.

Btw, znaš li je li moguće da se polip izljušti tijekom m?

Shanti
22.10.2007., 11:27
Ups, shanti, zanemari, pobrkala sam te s bebomankom, a ona ide u Maribor pa da joj se ne odgađa postupak. Oprosti :*.

Otipkala sam odgovor, razgovarala na telefon, pa tek sad objavila i vidjela ovo... sorry... :*

Shanti
22.10.2007., 11:30
Po meni bi ti to trebala riješiti - to se rješava ili operacijom (histeroskopija), a meni je jednom otišao i višemjesečnom terapijom dabrostonima tako da se endometrij ekstra debljao i oljuštio i polip zajedno s njime.

Vidim da si već odgovorila... :love:

Terapija utrićima bi trebala u tom pogledu djelovati jednako kao i dabrićima, I guess...

ina33
22.10.2007., 11:32
[quote=ina33]Btw, znaš li je li moguće da se polip izljušti tijekom m?

Teško, osim ako ti endometrij nije od onih super debelih oko ovulacije (12-13 mm) i menge (22 mm) i ako se ne ljušti lijepo (tipa nakon menge 2mm). I polip mora biti mikro. Moj endo je takav pa smo svejedno pokušavali 3 ciklusa s dabrostonima kad se drugi put pojavio da ne idem opet na histeroskopiju i uspjeli smo, ali onda sam se još 2 mjeseca zezala s disfunkcionalnim krvarenjima usred ciklusa (koje nisam nikad prije inače imala) pa sam zbog toga pila antibebi i onda opet stanjivala endometrij. Kad zbrojim da sam na zezanje s polipom izgubila cca 6 mjeseci hormonima za povratak u normalu, a znam da bi histeroskopski to riješila u roku odmah i onda pauza 2 mjeseca od postupaka - ispada mi histeroskopija daleko lakši i kraći put.

ina33
22.10.2007., 11:35
I nakon tih polip epizoda bih nakon svakog božjeg postupka, bilo klomifena, bilo gonala, obavezno 8 dc (kad je meni endo najtanji oko 2 mm - menga mi je 7 dana) odlazila na dobar UZV da se vidi jel' opet "đavo" došao. Moja ginićka je znala jednu ženu da joj je 5 puta dolazio polip i svaki put ili histero, ili kiretiranje. I uspjela - ostala trudna konačno i rodila. Meni je dolazio od klomifena, reko mi Luči da može i od gonala - ali mene je klomifen stvarno toliko nazezao u životu da zato ja (iz svoje osobne perspektive, jer nemam druge) - svima pušem - nikakvi ciljani ni inseminiranje više od 3x svaki. Grozno mi je kad čujem 6 inseminacija, 6 ciljanih, 8 inseminacija itd. Ali, svako ima svoj put i ovisno od toga svoju priču priča... Neko puše na baketerije, neko na nevađenje spolnih hormona prije postupka, neko na klomifene.

Shanti
22.10.2007., 11:52
Kad zbrojim da sam na zezanje s polipom izgubila cca 6 mjeseci hormonima za povratak u normalu, a znam da bi histeroskopski to riješila u roku odmah i onda pauza 2 mjeseca od postupaka - ispada mi histeroskopija daleko lakši i kraći put.

Zašto pauza od 2 mjeseca nakon histeroskopije?
Koliko sam skužila, u istom ciklusu (rade je odmah nakon m, a prije O, zar ne) s njom smije se pokušavati prirodno ili AIH... ili je ovo što se babi snilo...

ina33
22.10.2007., 11:59
I te ti preporuke variraju, kao i preporuke oko mirovanja nakon ET-a, korištenju ili ne korištenju ovih ili onih lijekova. Tako da ti neke cure nakon laparo i histero idu na bolovanje od 3 tjedna, neke nakon 7 dana itd. Trebaš pitat onoga tko će ti to radit - najčešća preporuka je pauza od 2 ciklusa da se endometrij oporavi, ali ako je neka panika (žurba za npr. već dogovoreni postupak), onda savjetuju makar jedan ciklus odmora itd. Sve je relativno. Najčešće savjetuju odmor 2 ciklusa, plus od histero se zna kojih 10-20 dana krvaruckat pa treba ipak pričekat, i u razdoblju krvarenja (zbog stavljanja uložaka) izbjegaat 2 tjedna stavljanja plastike od alwaysa i piti lactogyn da ne bi upale gljivice. Kužiš - čim u nešto čačneš, postoji mogućnost nuspojava itd. Nije tijelo "na botun", a ja bih prva htjela da je tako. Sex možeš navodno već za 10 dana, ali postupak - jok.

ina33
22.10.2007., 11:59
Dakle, možeš ti prirodno (ne morate s prezervativom), ali da ćeš se u istom postupku moć' "rokat" s klomifenom - zaboravi.

ina33
22.10.2007., 12:00
u istom postupku = u istom ciklusu. Ali sumnjam da će ti se nać neki doktor koji će ti u ciklusu nakon histeroskopije radit inseminaciju - treba to krvarenje stati jer postoji mogućnost upale itd. Iskreno, za tako što nisam čula, ali za sve postoji prvi put, a možda se nađe i takav dok.

ina33
22.10.2007., 12:02
Dakle, u postupku oporavljanja nakon histero dok još krvariš da bi ti netko radio inseminaciju prije ovulacije - nema šanse. A ići u idućem ciklusu bez odmora je isto malo nategnuto, ali u istome - jok.

Shanti
22.10.2007., 12:09
Znači, najmanje taj ciklus piši propalo... :(

ina33
22.10.2007., 12:16
Da, i taj, a ja bih rekla i ovaj neoptimalni biokemijski kad nije bilo idealnih uvjeta za implantaciju. Zato - žuri se polako i koji put je sporije - brže (koliko god je i meni samoj ovo teško za prihvatiti). Najbrže ti je sad napravit histeroskopiju, sve ovo drugo - hormončići, menge - čini ti se sad kraće, a trust me, realno ti je da ti bude i dulje jer čačneš ovo - poremeti se ono pa tako u valovima. U histero si out realno gledano nekih 3 mjeseca (dok se operacija dogovori + 2 ciklusa pauze), ja sam od Dabrostona bila 6, s koma endometrijom i takva onda morala ići u IVF jer me čekao termin, pa ti vidi koliko sam tu izgubila, što bih histeroskopijom puno brže i s relativno manjim udarom na zdravlje, ma koliko to čudno zvuči.

pujica
22.10.2007., 12:18
cure, ajd nemojte sad totalno privatizirati topic sa mpo, cura je pitala za svoj slucaj koji s tim nema veze

Shanti
22.10.2007., 12:19
O Dabrostonima ne mogu razmišljati niti bih, jer moj doktor želi histeroskopiju i zbog polipa i zbog operacije koju sam imala na uterusu, tako da malo bolje pogleda kakvo je stanje. U ovom ciklusu na histeroskopiju vjerojatno ne stignem (treba obaviti sve one predoperacijske pretrage), tako da pretpostavljam da bi me to moglo čekati u sljedećem.

Ali za sada sanjarim o tome da ću ga nagovoriti da pokušamo opet inseminaciju u ovome, iz prirodnog. Uzv mi je po završetku m, pa ću tada čuti imam li šanse nešto pokušati i u ovom ciklusu...

Seni77
06.11.2007., 09:10
Drage moje,
uklonite mi neznanje pa mi ukratko recite koja je razlika kiretaze i histeroskopije (npr. polipa u maternici) i kada se dr odlucuje za koji zahvat?
Pozdrav!

BlaBla123
06.11.2007., 10:29
I mene zanima. Navodno histero je invazivna ali mogu rijesiti jos neke neocigledne zapreke. Ja se uzasavam bilo cega posebno sto mi doktor nije rekao za koju ce se odluciti . (Do sad sam bila na punkciji fibroadenoma i bilo me je strah ali ispostavilo se da to nije nista). Evo ni ovog mjeseca nisam trudna i znam da mi je ovo neizbjezno. UUUUzasno se bojim.
L

lilium
06.11.2007., 11:29
Ukratko sto sam nasla:

Endometrijalni polipi, uvećana sluznica materice može se odstraniti kiretažom “naslijepo” ili pod kontrolom histeroskopa.

Histeroskopija je zahvat kada se u supljinu maternice ulazi s instrumentom na cijem vrhu se nalazi mala kamerica, tako da operater tocno vidi gdje se nalazi polip kojeg ce potom kiretirati – ostrugati jednim drugim instrumentom ciji vrh je u obliku malo snaznije nazubljene ili glatke omcice. Postupak se vrsi u opcoj anesteziji Oba zahvata spadaju u male zahvate u ginekologije, te nije za ocekivati nikakovih komplikacija. Histeroskopija je u svakom slucaju bolja metoda jer omogucava vizualizaciju polipa i tocno odstranjenje. Kiretaza je u jednu ruku "slijepi" postupak, te se moze dogoditi da uradite kiretazu, a da nakon toga jos uvijek bude prisutan polip. (izvor - odgovor na forumu www.poliklinika-harni.hr)


Kiretaza:
Nazivlje dilatacija i kiretaža ( lat. dilatatio et curetage; engl.skraćenica D&C ) predstavlja zapravo stručni medicinski naziv za operacijski zahvat pri kojem se prvo instrumentima proširi kanal grlića maternice ( dilatacija), a zatim se kroz taj kanal instrumentom ( kiretom ili strugalicom ) postruže i isprazni sadržaj šupljine maternice. Tehnički gledano sam zahvat podrazumijeva kao prvo postupno proširivanje ušća maternice do otprilike 1cm širine, a potom se tek uvede kireta kojom se uzdužnim pokretima sastruže sluznica maternice sa svim pripadajućim materijalom iz šupljine maternice ( ugrušci krvi, ostatci trudnoće i slično). Detalji na: http://mojdoktor.hr/print.aspx?article=1047

Seni77
06.11.2007., 12:17
Hvala puno lilium, ovo je bilo zaista detaljno i brzo :*

Shanti
06.11.2007., 12:23
Mislim da se histeroskopija koristi i u dijagnostičke svrhe, dok istodobno omogućava i zahvat na onome što se treba riješiti, dok bi kiretaža bila isključivo zahvat.

ina33
06.11.2007., 20:29
Ako sam dobro shvatila svoju priv. ginićku, razlog zbog kojeg je bolje napraviti histeroskopiju od kiretaže za uklanjanje polipa je da je manje invazivna bez obzira na anesteziju od kiretaže baš zbog tog širenja ušća maternice, a plus nije na slijepo - polipi su često mali i na specifičnim mjestim pa kiretaža zna ni ne napravit što treba, a žena je bezveze išla na zahvat.

Seni77
07.11.2007., 10:26
Meni je moj priv.ginić nakon što je potvrdio kako on kaže polipić (iako njegove dimenzije i nisu mikroskopske 12x8 mm), i kaže da mu damo 2 ciklusa da pokuša otići sam, ako ne onda operativno (pretpostavljam hiseroskopija jer je oni rade na svojo klinici). A koliko sam čula, taj zahvat i pokaže pravo stanje maternice, i je li sve ok.
Rekao je da se s polipom (u mojem slučaju) može zatrudniti (svjestan je i on da čuda postoje), ali do sada meni se čuda nisu događala, jer unatoč redovitim M i prepoznatim i u dan točnim ovulacijama, očito da je "polipić" ometao da se T dogodi.
U najgorem slučaju slijedi zahvat kojega se užasno plašim jer nemam takvih iskustava

iskrica
07.11.2007., 11:00
Cure, jedno pitanje, dali se taj polip može vidjeti na normalnom ginekološkom pregledu?? Hvala na odgovorima...

Shanti
07.11.2007., 11:38
Iskrica, nisam sigurna, ali sa sigurnošću ga vide na UZV-u.

Seni, ako u ovom ciklusu ne zatrudnim, idem na histeroskopiju. I ne trebamo se bojati, jer je to mali operativni zahvatić i obavljaju ga rutinski. A kako će tijekom njega maknuti polip, to je bolja perspektiva za kasnije. :love:

Seni77
07.11.2007., 11:44
Shanty, ZATRUDNI!!!
Želim ti od sveg srca!
Ja imam još 2 ciklusa šansu da zatrudnim, ako ne, iza Nove idem i ja. Znam da je to rutinski i da nemam radi čega brinuti, ali ja se bojim doktora, zahvata i svega što mi je prvi put. To je jače od mog razuma!

Shanti
07.11.2007., 12:25
Shanty, ZATRUDNI!!!
Želim ti od sveg srca!
Ja imam još 2 ciklusa šansu da zatrudnim, ako ne, iza Nove idem i ja. Znam da je to rutinski i da nemam radi čega brinuti, ali ja se bojim doktora, zahvata i svega što mi je prvi put. To je jače od mog razuma!

OK., zatrudnit ću. U stvari, onda bih već sada trebala biti mrvicu trudnikasta. :mrgreen:

Nemoj toliko brinuti jer ako bi slučajno morala ići, to doista nije neka velika stvar. Neke žene puste već isti dan doma, onda ti je jasno kako je to mali zahvat. Osim toga, do tada imaš vremena i zatrudnijeti. :love: I ja tebi želim od sveg srca. :heart:

Ja sam imala pravu veliku operaciju, kad sam bila deset dana u bolnici a nakon koje sam morala mirovati mjesec i pol i muka mi je pomisliti da bi me opet vodili istim hodnicima, da bi me opet uspavali, ali ovo bi bilo pis of kejk naspram operacije i pokušavam na taj način razmišljati. :)

terka
07.11.2007., 17:35
Drage moje,puno vas pozdravljam,pratim "Rodu" redovno,jedino sto se dosad nisam ukljucivala u diskusije.Imate sve pohvale od mene!
Sto se polipa tice,nemoguce je da dodje do trudnoce i to zbog naelektrisanja koje polip nosi a ono odbija naelektrisanje embriona tako da ne moze da se usadi u matericu!Bar mi je tako Dr objasnio.Jedino resenje je histeroskopija,jednostavan je zahvat ,samo pazite da je doktor na dobrom glasu i da ima iskustva sa takvim operacijama.
Pozdrav! :)

Shanti
08.11.2007., 14:19
Terka, dobro nam došla!

Razgovarala sam danas sa svojim ginekologom i on tvrdi da je trudnoća s polipom moguća. Naravno, veća je šansa bez polipa, ali ni s njim nije nemoguće. Tako smatra i moj MPO-ovac, jer mi inače ne bi napravio dva AIH (vjerojatno po sistemu, ako uspje - uspje, ako ne - ne) iako zna da imam polip.
Očito ginekolozi međusobno imaju različita mišljenja i različita iskustva.

terka
08.11.2007., 14:33
Shanti,to je za mene super vest ako je trudnoca sa polipom moguca.To sto sam napisala rekao mi je Dr sa jedne privatne klinike,rekao mi je da imam polipe,naravno trazio je veliku sumu za operaciju.Posle sam otisla na ultrazvucni pregled kod jos 3 doktora i svi su rekli da nemam polipe.Nadam se da su oni u pravu.

Pozdrav!

Seni77
09.11.2007., 10:39
Polip ako je manji i nalazi se unutar maternice, nekad se zna i ne vidjeti. Ali čim se sumnja na njega, pri dobrom pregledu UZV on će se pokazati, jer se zna i "skrivati". Meni je dr rekao da se uz njega može zatrudniti i normalno održavati trudnoća. Ipak, ovih par mjeseci, meni ne uspjeva i osobno vjerojatno ometa začeće (barem u mom slučaju). Vidjet ću još 2 ciklusa, ako ne uspijem, idem ga skidati.
Ali kroz ljuštenje, ima šanse da ode sam. E sad, pošto su moja krvarenja uvijek prilično oskudna (takva mi je M oduvijek, ali i bolna) povukla sam paralelu da pri oskudnijem krvarenju je vjerojatno i slabije ljuštenje. Ako griješim neka me netko ispravi. Stoga, kroz moje ljuštenje je mala vjerojatnost da polip ode sam.

BlaBla123
19.11.2007., 08:05
Nakon kiretaza koji je bio 4ti dan ciklusa, dobro sam. Dok mi je rekao da mogu imati odnose pa ne bih da propustim ovu O. Evo 14 ti je dan kad anepogrjesivo vec trebam imati znakove O ali ih nemam. (Polip je bio na sluznici maternice. Cak nema ni sluzi.

Seni77
19.11.2007., 23:01
Shanti, jesi bila na histeroskopiji? I kako je prošlo?

ina33
20.11.2007., 14:52
Sto se polipa tice,nemoguce je da dodje do trudnoce i to zbog naelektrisanja koje polip nosi a ono odbija naelektrisanje embriona tako da ne moze da se usadi u matericu!Bar mi je tako Dr objasnio
Pozdrav! :)

Definitivno nije situacija black-white pogotovo ako polip nije grozomorno velik, tj. trudnoća jest moguća, ali do nje teže dolazi i zato se polipi skidaju i većina MPO-ovaca ne želi radit postupak s polipom na endomeriju.

BlaBla123
12.12.2007., 13:51
Mozete li mi molim vas komentirati PH nalaz nakon kiretaze; doktoru cu za par dana.

U abratu nade se krv I pratikule sluznice maternice cije su zlijezde u sekreciji,pojedine u pocetnoj sekreciji (retronuklearne vacuole sluzi).Citogena troma gusta I fokalno prozeta eritrocitima. Polipoznog izrastaja u pregledanom materijalu nismo nasli.

hvala hvala

lilium
12.12.2007., 16:58
blabla123,
Nemam iskustva s iscitavanjem PHD nalaza sluznice maternice koji nisu vezani uz pobacaje (btw cini mi se da treba pisati stroma a ne troma). Ovako amaterski ne vidim neke izraze koji bi tu bili zabrinjavajuci.
Javi se!
:heart:

BlaBla123
13.12.2007., 07:51
to je trebalo pisati "stroma'.

terka
13.05.2008., 19:40
Da li ima neko prirodno sredstvo za skidanje polipa?Npr.cajevi i sl.

rina5
14.05.2008., 12:07
Meni nisu pomogli ni čajevi, ni homeopatija, ni dabrostoni za polip, pa sam išla na histeroskopiju, i ništa strašno. U jutro došla u bolnicu, u 12 sati histeroskopija, a i kiretaža, drugi dan u jutro doma. Polip veličine graška, PHD: Polypus functionalis endometrii, to je valjda u redu koliko se ja razumijem jer još nisam bila kod dr. na kontroli. Čekala godinu dana, bojala se, ali nije stvarno ništa strašno, i bila na bolovanju 8 dana i odmarala, ali sam već drugi dan bilo dobro. :)

terka
14.05.2008., 17:03
Rina,a da li se taj polip video ultrazvukom?Kod mene se ne vidi nista,mada mi je jedan dr rekao da mozda imam a svi ostali dr da nemam.

blue angel
14.05.2008., 23:17
Imala sam polip koji se nalazio na ušću maternice i nije se vidio ultrazvukom.Otkriven je slučajno kad ni nakon 2 godine nisam mogla zatrudnjeti pa smo krenuli na pretrage.Obavila sam histeroskopiju i tek tada je na snimci vidio nekakvo zadebljanje i posumnjao na polip.Nakon toga sam za 3 mjeseca naručena za laparoskopiju i tek kad su nalazi stigli iz laboratorija rečeno je da je ipak bio polip.Nakon odstranjenja polipa sam ostala trudna u roku 2 mjeseca i sigurna sam da je on smetao za trudnoću.

rina5
15.05.2008., 09:49
Da polip se vidio na ultrazvuku, ali odmah nakon M, kasnije ne jer se sluznica zadebljala, a imala sam ga unutar maternice. Zato je najbolje ići na ultrazvuk odmah nakon M. Možda ću i ja napokon imati bebicu kada sam se riješila polipa! :D

montenegrina
14.08.2008., 10:35
Podizem ovu temu, da ne bih otvarala novu, kad vec postoji ova :lol:.
U aprilu mi je otkriven polip na endometijumu vel. 11x8mm, nije nesto puno velik. Dr ga je pratio skoro svaki mjesec, nije se mijenjao. Jedan mjesec sam pila orgametril kako bi izazvao jacu M i eventualno se polip oljustio sa endometrijumom ali nista od toga.
Dr je rekao da ne zna sta da mi savjetuje da li da ga makne histeroskopijom ili ne jer je polip mali.
Sad vas pitam sta mi savjetujete da uradim?
Mislim se da li da zakazem histeroskopiju za septembar, jer kada nije otisao do sad onda sigurno ni nece poci sa M.
Strah me jeste od zahvata ali sta je tu je.
:heart:

a72
14.08.2008., 12:48
montenegrina, polip jeste prepreka za zacece i bolje je da se ukloni ako je vec uporan...i meni je nedavno dr posumnjala na polip ali vec u toku sljedece m. ga vise nije bilo... ( koji dan ciklusa ti je pregledom ustanovljen polip? uglavnom se "trazi" u toku menstruacije dok jos traje krvarenje pa se tad i najtacnije moze procjeniti njegova velicina)
Na kojoj klinici i kod kojeg dr-a ces raditi histeroskopiju ako se odlucis, i ako nije problem da odgovoris?
( i ja zivim u mn)

montenegrina
14.08.2008., 13:59
Meni se polip vidi negdje oko 10dc, kad malo odeblja endometrijum. Na svakom uzv je bio iste velicine.
Idem kod dr Cejovica na klinici Life, histeroskopiju bi mi radio dr Filipovic on je isto na Lifeu samo sto je on za operacije i za kasnije vodjenje trudnoce.
Kod koga ides ti? Drago mi je sto si iz Montenegra :), neznam puno cura odavde da su na forumu.
Javi mi se i na pp :)

Natalina
14.08.2008., 16:07
montenegrina ako tvoj Dr nije siguran traži drugo mišljenje...

montenegrina
23.08.2008., 22:33
Dogovorena histeroskopija za sjedeci ciklus. Znaci za nekih 10-15 dana, naravno ukoliko mi nalazi budu ok, ako ne onda sl ciklus.
Zanima me kolike su sanse da poslije skidanja polipa ostanem T prirodno? Koje od vas su to uspjele?

montenegrina
22.01.2009., 14:33
NIje me bilo odavno na forumu, manjak vrena za pisanje :)
Kod mene je situacija sledeca, nije mi radjena histeroskopija, dr tada nije mogao, krajem novembra mi je uradjena kiretaza, prije nedjelju dana sam bila na kontroli i polip je i dalje tu nije se makao. Dr mi kaze da sad sledeci ciklus uradimo histeroskopiju, ali meni se to cini prebrzo.
Sta vi mislite? Da li da sacekam jos koji ciklus kako bi se materica oporavila od kiretaze? Potpuno sam zbrkana i vise ne znam sta da mislim.... :cry:

elena-mk
23.01.2009., 12:55
Montenegrina, evo i meni prije dva 3 dana su mi otkrili polip na endometriju velicine 14 mm (a bas se cudila kako do sad ga nisu vidjeli, jer zadnjih 6 meseci idem svaki mjesec na uzv iz drugih razloga(nisam trudna ),jer moze porasti toliki za jedan mjesec ili sta??)
Bitno, ginicka mi je rekla da to nije nista opasno, da su mnoge zene zatrudnjele i rodile sa polipom, da se on sam moze ocistiti pri porodu ili jos prije sa menstruacijom. Meni je rekla da sacekamo tri meseci da se sam oljusti a da uz to pokusavam da ostanem T kao i prije, pa ako ne bude nista onda u aprilu histeroskopija da se otstrani, jer moze biti razlog da ne mozes ostati u drugom stanju, da je nesto kao prirodni kontraceptiv..
Nadam se da cemo uskoro oboje postati trudnjace i da ce ovi problemi biti iza nas. Pusa :*

mjurin40
06.02.2009., 22:03
Evo da se i ja javim na ovu temu.
Meni je polip u maternici dijagnosticiran u 11 mj. prošle godine pri redovitom gin. pregledu. Bio je oko jedan cm. napravila sam papu i bris grlića maternice i sve u redno. U 12. mj. išla ponovno na pregled da vidi gin. jel polip još tu i jel raste,kaže može otići menstruacijom,ali u jako rijetkim slučajevima. Nije me htjela slati na operaciju (histeroskopiju) pred Božić,pa mi je rekla da dođem u drugom mjesecu na kontrolu pa ćemo vidjet šta dalje. Ja se raspitala za polikliniku Vili u Zg i odlučila tamo ići jer sve cure imaju pozitivna iskustva o toj poliklinici,baš što se tiče histeroskopije, u bolnicu nisam htjela na kiretažu ili eventualno histro pod općom,to si nisam mogla smisliti,jer imam dosta loših iskustava s bolnicom.
Ja u petak dobila menst. i u subotu dok sam išla mokrit na wc, ispadne mi nešto u wc školjku,kad sam ja to pogledala jako sam se uplašila jer je stravično izgledalo. Imam i slike,pa kog zanima ja mu pošaljem. Bilo je preko 2 cm dugačko i duguljasto i jako mesnto, crveno-crne boje. I danas dođem na ultrazvuk kod gin. i ona kaže polipa više nema. Hvala Bogu !
S time da sam ja povukla veze i poslala sama na patologiju da se utvrdi šta je to,jer mi nitko nije mogao reći jeli to polip ili ne.
U ponedjeljak stiže nalaz.
Evo ja se oduljila.
Veliki pozdrav svima ![/img]

MMK
25.02.2009., 08:22
mjurin kakav je nalaz ? :*
U 10.08 slučajno na folikulometriji mi je dijagnosticiran polip, u stvari jedan dr. kaže intrauterine srasline, a jedan polip, nije velik mislim oko 7 mm. i tada mi kažu da sačekam 2-3 mj. još da vidimo hoće li doći do T, jer u ovom slučaju može i ne mora smetati začeću. Od tada je prošlo 4, skoro 5 mj.od T ništa, a ja za 10-ak dana idem odraditi histero, a vjerovatno i laparo. I nadam se da je u tome čitav problem, da nakon toga slijedi trudnoća.

mjurin40
25.02.2009., 12:58
Nalaz je hvala Bogu u redu,ali oni uglavnom budu dobročudni. Eto ja sam imala tu sreću da mi je sam ispao iako sam se već pomirila da ću privatno na histero.
To se događa jako rijetko,da sam ispadne.
I moj je bio po procijeni oko 1 cm,ali kad je ispao bio je veći od 2 cm. Meni to izgleda kao srce od pileta,baš isto tako.
Javi šta je bilo i SRETNO !

sara30
13.11.2009., 08:18
ja sam imala bolove u trbuhu pa isla sam nekoliko (mozda 5-6) puta na ultrazvuk i videli su prvo cistu na levu stranu pa nakon toga nestala pa na desnu stranu i isto nestala i zadnji put nisi bili sigurno da mozda videli su polip na maternici pa otisla sam jos jednom posle mesec dana i isto videli su polip = 3 mm...pa sada trazim na internetu vise o tome...treba da idem kod ginekoloza na 1 decembar ali neznam tacno dali samo na pregled ili radece mi kiretaza ili histerokopija....ja sam im makedonije momentalno zivim u kanadi pa malo je razlicit sistem zdravlja....i ne pricaju ti nista ...tako da treba da nazovem nedelju dana prije 1 decembar da vidim sta ce mi tacno raditi...pa vrlo sam uplasena....citam tu da moze se i sam oljustiti...a zna li neko neke prirodne cajeve ili sl?

Hvaala svima, veliki pozdrav

MMK
13.11.2009., 08:36
Sara možda može i sam da ode, zavisi da li ti se žuri ( pošto u nekim slučajevima ometa začeće) ili pravi neke probleme.
Zbog čega je tebi detektovan polip i predloženo odstranjenje ?
Ima tema o histeroskopiji, koja meni nije bila strašan zahvat,u okviru kojge se može uraditi samo odstranjenje polipa ili kiretaža ako ih je više.
Nerka odaberu najbolje rješenje i sretno.

sara30
13.11.2009., 09:26
Sara možda može i sam da ode, zavisi da li ti se žuri ( pošto u nekim slučajevima ometa začeće) ili pravi neke probleme.
Zbog čega je tebi detektovan polip i predloženo odstranjenje ?
Ima tema o histeroskopiji, koja meni nije bila strašan zahvat,u okviru kojge se može uraditi samo odstranjenje polipa ili kiretaža ako ih je više.
Nerka odaberu najbolje rješenje i sretno.

imala sam jake bolove u desan dio stomaku (ceo desan deo cak i nazad kod bubrega) nisam mogla da disem to mi se nikada nije desilo u zivotu i zato su mi radile te ultrazvuke...oni mislili su da sam imala bolove zbog ciste jer su to nasli i radila sam ultrazvuk nekoliko puta kasnije ....pa ja sam udata imam 30 god jos nemamo deca a bas planiramo sada pa neznam dali je dobro probati dali mozemo da imamo ili prvo da izvadim polip...neznam koliko je strasno da imas to u sebi....imam kao neki tapi bol u stomaku cak me i noga boli, vise neznam dali od to ili nesto drugo, a i desilo mi se prije 2 meseca da jednu nedelju nakon prestanka mog ciklusa imala sam svetlo crvena-svetlo brown kada sam isla u wc-ju...

MMK
13.11.2009., 09:54
Ne znam ti odgovoriti na pitanje, meni je polip ( bilo je mimo polipa još malo priraslica smetao začeću), a bolova ili drugih tegoba nisam imala.
Možda da vidiš šta ti dr. savjetuju i konsultuješ se s njima, naglasi da planirate uskoro T.
Uglavnom histeroskopija nije strašna, vrlo brzo možeš da vodiš normalan život ( 1-2dana)

MMK
13.11.2009., 09:55
Ne znam ti odgovoriti na pitanje, meni je polip ( bilo je mimo polipa još malo priraslica smetao začeću), a bolova ili drugih tegoba nisam imala.
Možda da vidiš šta ti dr. savjetuju i konsultuješ se s njima, naglasi da planirate uskoro T.
Uglavnom histeroskopija nije strašna, vrlo brzo možeš da vodiš normalan život ( 1-2dana)

sara30
13.11.2009., 20:46
Ne znam ti odgovoriti na pitanje, meni je polip ( bilo je mimo polipa još malo priraslica smetao začeću), a bolova ili drugih tegoba nisam imala.
Možda da vidiš šta ti dr. savjetuju i konsultuješ se s njima, naglasi da planirate uskoro T.
Uglavnom histeroskopija nije strašna, vrlo brzo možeš da vodiš normalan život ( 1-2dana)

Hvala ti puno na odgovoru

crvenkapica77
25.03.2010., 18:07
jel se taj polip vidi na UZV ?? i u cemu se razlikuje histeroskopija i hsg? mislim, ja sam radila hsg ali sta je sad histeroskopija?......hvala

Tina
24.05.2010., 12:48
Ovdje imaš detaljno opisano iskustvo histeroskopije.
http://www.forum.hr/showthread.php?t=417145

Ja sam bila nedavno na tome pa ako koga što zanima, slobodno pitajte.

Luči
02.08.2010., 14:05
Pozdrav svima.........imam i ja jedno pitanje........
Meni na nalazu papa testa piše : obilje metaplastičnog epitela ( endocervikalni polip ??? ), dr na ultrazvuku ne vidi ništa, i kaže da dodjem ponovo na papu za nekoliko mjeseci............
A vrijeme tako brzo letiiiiiiiiii :-(

mare41
04.08.2010., 14:36
Luči, polip se gleda svakako prije ovulacije, smatra se da treba obaviti uzv do 10., 11. dana, a možda je najbolje da te pošalju na color doppler uzv, a odstranjuje se maksimalno do 5. dana ciklusa, tako da samo u tome prođu dva ciklusa. Moja preporuka je mini histeroskopija privatno, traje 15-tak min, i odmah si normalno van na nogama, a u bolnici ide anestezija, i to traje cijeli dan (a možda i noć, nisam ziher).

Luči
04.08.2010., 16:01
Mare41, hvala na brzom komentaru........Na UZV sam bila 5. dan ciklusa i nije ništa vidio.