PDA

Pogledaj cijelu verziju : Idemo na operaciju trećeg krajnika!melrose
02.11.2007., 15:40
drage Rode,

M. (2 god. i 10 mj.)ide na operaciju 3. krajnika za dva tjedna, a ja se već sad preznojavam od te pomisli.
Operaciju nam je sugerirao dr. Tolić u Klaićevoj bolnici. Veli ako je sve u redu da smo isto popodne doma.
Možete li mi dati neke savjete što je važno prije, a što iza operacije.
Kako protječe oporavak? Jel im teška noć iza operacije?
Hvala,
:heart:
m.

rinama
02.11.2007., 17:14
Uh davno sam pisala o tome, idem tražit.
Normalno je da brineš, ali bit će sve ok. Idem naći gdje sam pisala kak je to bilo kod nas.

rinama
02.11.2007., 17:17
Našla;

Moj sin je sa tri godine operirao treću mandulu. Prije operacije obavili smo razgovor sa anesteziologom koji nam je sve objasnio i upozorio nas koliko je važno točno i precizno odgovoriti na sva pitanja od rođenja do toga dana. Nakon toga a u roku od 7 dana prije operacije obavili smo sve nalaze: krvne pretrage, ekg, težinu (vrlo važno zbog doze sredstva za uspavljivanje) i naravno pod uvjetom da dijete nije u infektu, tj.da je barem dva tjedna zdrav bez šmrcalica i ostalih popratnih stvari.
Nakon toga svega, svi izbezumljeni od straha, pogotovo nakon potpisa da se slažemo da nam dijete primi transfuziju krvi u slučaju "nedajbože" komplikacija, uplatili smo apartman da mogu biti s njim prije i poslije operacije.
Prvo su mu dali neki sirup koji ga je lagano "omamio" ali je bio pri svjesti mada sav zbunjen i sa nekim kiselim smješkom na licu. Zatim su ga odveli na kolicima. On nije plakao jer je od sirupa bio opijen. Ja sam isplakala tri potopa i molila Boga da sve prođe u redu.
Nakon pola sata su ga doveli ležeči bez gornjeg dijela piđamice, imao je nagon na povračanje i curile su mu slinice iz usta, bio je na boku i sestra ga je pokušavala probuditi. Jako je vrištao nešto nerazumljivo, ja sam bila u šoku. Sestra mi ga je dala u naručje i legli smo na krevet, ja sam ga grlila i ljubila, ali je još sigurno sat vremena bio izgubljen, samo kad bi mu na uho šapnula "mama je tu" umirio bi se i zaspao.
Sve u svemu nakon 3 sata spavanje probudio se žedan i gladan i počeo crtati. Pustili su nas isti dan doma i još je dva tjedna pričao nazalno.
Uglavnom koma, ali moraš "stisnuti srce" i izdržati, druge nema.
Pitaj doktore sve što te zanima, a mislim da je od velike koristi ako postoji mogučnost boravka uz djete.
Sretno!

melrose
03.11.2007., 13:02
hvala ti

yummymummy
03.11.2007., 19:07
Moj je dječak bio malo stariji kada smo obavili istu operaciju s tim da je on vadio i "treći i prva dva krajnika". Ja sam bila u užasnom strahu jer nam nisu dali biti s njim,poslali su nas vani iz sobe čim smo ga smjestili u krevet, a mogli smo k njemu tek kada se probudio iz narkoze i došao sebi.
Ostao je jednu noć u bolnici jer je to ipak bila malo veća operacija( djeca koja su vadila samo treći krajnik su išla kući isto popodne).
Ja sam umirala od muke ali noć je prošla skroz u redu, spavao je i nije ga bolilo. Isto je bilo kada smo došli doma, nikakvih problema nije bilo, pazili smo što jedemo i to je to.
Sve u svemu, brzo to prođe i zaista sve bude ok ali te neke usputne stvari(vezane uz bolnički tretman), oduzmu ti više snage i više izmuče dijete od same operacije.

mamanatali
05.11.2007., 12:09
I mi idemo 30.11. vaditi treći krajnik :cry: . Sutra ima dvije godine. Ima li tko da ih je vadio tako mali?

magriz
05.11.2007., 12:20
I mi idemo 30.11. vaditi treći krajnik :cry: . Sutra ima dvije godine. Ima li tko da ih je vadio tako mali?

meni vađen s napunjenu godinu dana - veli moja majka da sam do tada imala stalno gnojne angine, nakon toga nikakve bolesti :/
kaže da je operacija trajala kratko, i da je sve prošlo bez ikakvih problema, ona je bila uz mene, ali samo zato jer je u struci pa su je pustili...

snow
05.11.2007., 14:01
moj sin je vadio mandule s 4,5 god.a počelo je ovako.Nakon preboljenog 6 šarlaha(u zaraznoj su rekli da je fenomen) :( i njegova doktorica je odlučila da hitno treba izvadit mandule.Prošli smo sve pretrage uključujući i anesteziologa koji nam je dao zeleno svijetlo za operaciju.došli smo u bolnicu i sestra mi je rekla da primim djete u krilo nakon čega mu je dala neku tekučinu da popije(neznam točno o kojoj otopini se radi),nakon 5 min.mi je sin rekao da mora piškit i tako sam ga odnjela na wc.kad sam htjela da stane na noge gubio je ravnotežu i počeo je padat.sestra ga je uzela i rekla mi da je počela anestezija djelovat.odnjela ga je u salu a ja sam čekala u hodniku.u par navrata sam ga čula ali to je bio plač kad je već sve bilo gotovo.nakon 1 sat stavili su ga u sobu i pustili mene k njemu.probudio se i bio je žedan ali ništa nije smio pit jer bi povračao.cijeli dan sam bila s njim jedino navečer za spavanje mi to nisu dopustili ali bio je u sobi s dva odrasla čovijeka koja su mi rekli da je bio super.drugo jutro je išao kući i morao je nositi onu masku na licu zbog nekih virusa ili bakterija.oparavak je trajao tjedan dana.

CIARA
29.12.2007., 20:03
Molim za pomoć,Ema ima 6 godina i pedijatrica želi da izvadimo sve tri, međutim dva specijalista su odgovorila da to nije potrebno(dr. Tolić - Klaićeva )i na Merkuru.Sad smo kod dr. Čanića ( JAKO DOBAR DOKTOR) na Sv. Duhu koji već drugi puta radi sve nalaze jer su prvi bili u redu. Rekao je ako budu i drugi neće biti operacije.Upravo smo preboljeli šarlah (to nam je bila prva bolest vezana uz mandule) i bilo je jako loše, injekcije i sirup.Inače nekih problema nema osim hrkanja i male kilaže 15 kg (pedijatrica smatra krivim mandule).
Molim ako ima netko iskustva u Sv. Duhu tim više što nismo iz Zagreba i dal je netko imao slične probleme koji su se riješili operacijom jer pedijatrica krivi mene za šarlah(da su izvađene mandule to se ne bi dogodilo),a ja nisam specijalist.

nataša
07.02.2008., 17:30
DA ne otvaram novi topic, zanima me, MOLIM VAS, koje smetnje vam je uzrokovao treći krajnik? zašto se bila preporučena operacija?
moja anja strašnu muku muči s tim, hrče grozno, jedva diše, nazalno govroi....
ORL u bolnici u osijeku je rekao da je premlada za operaciju i čak ju nije ni pogledao. tada je bila nepune dvije godine.
mislim da moramo ići ponovo na pregled, jer po noći čak ima zstoje disanja(apneje) :(

momze
07.02.2008., 17:57
moja anja strašnu muku muči s tim, hrče grozno, jedva diše, nazalno govroi....

jedva dise tijekom noci ili i danju?
i kod nas je situacija slicna u zadnjih 10-ak dana - hrce, tesko dise tijekom noci.
nismo isli kod dr. tako da ne znam da li je u pitanju treci krajnik, ali sumnjam na njega.

mislim da su razlozi za uklanjanje treceg krajnika dijelom ovo sto si vec navela (apneje u snu, hrkanje i tesko disanje) te ceste infekcije i upale. taj treci krajnik se moze toliko inficirati da doslovce moze biti pun virusa i/ili bakterija

nataša
07.02.2008., 18:07
naš je očito skroz pun bakterija, jer čima neki malo mani infekt napadne, ona jedva diše, hrče itd....i pozitivni smo na streptokok već duže od godinu dana, mislim da ju nikad nismo riješili :(

Dijana
08.02.2008., 08:24
nataša, nije ti anja premala za operaciju trećeg krajnika. Mojoj kćeri su na Merkuru htjeli operirati sa dvije godine i tri mjeseca. Nismo htjeli, ali ipak je došlo dotle da sad mora izvaditi sva tri.
Ona uopće nema puno angina, ovu zimu uopće nije niti bila bolesna, ali konstantno diše na usta, čak i kad se nos potpuno očisti fiziološkom, također ima noćne apneje, nazalno priča tako da kod nje "mama" zvuči kao "baba".
A krajnici su joj konstantno veliki, kao da su stalno upaljeni. Zato ide na vađenje sva tri na Rebro u travnju.

Eci
08.02.2008., 09:50
I nas su dr. Tolić i Čaleta sa Srebrnjaka uputili da vadimo 3. krajnik zbog non stop curenja iz nosa i čestih bronhitisa. S tim da odemo u Vinogradsku. Zanima me koja je procedura? Koga da tamo nazovem i koje sve pretrage treba obaviti?

domicevamama
08.02.2008., 10:48
nataša, nije ti anja premala za operaciju trećeg krajnika. Mojoj kćeri su na Merkuru htjeli operirati sa dvije godine i tri mjeseca. Nismo htjeli, ali ipak je došlo dotle da sad mora izvaditi sva tri.
Ona uopće nema puno angina, ovu zimu uopće nije niti bila bolesna, ali konstantno diše na usta, čak i kad se nos potpuno očisti fiziološkom, također ima noćne apneje, nazalno priča tako da kod nje "mama" zvuči kao "baba".
A krajnici su joj konstantno veliki, kao da su stalno upaljeni. Zato ide na vađenje sva tri na Rebro u travnju.

Mi smo izvadili treći krajnik prošle godine u 1. mjesecu kad je Domić imao dvije godine i mjesec dana. Tu jesen je imao anginu i upalu obadva uha. Bila sam u totalnom šoku kad je nakon prvog specijalističkog pregleda i timpanometrije naručen za operaciju i to u roku od 3 tjedna. Mislila sam da je premali, ali činjenica je bila da je zadnjih godinu dana disao na usta i hrkao, i popio 3 antibiotika za redom, otorinac je rekao da, ukoliko se ne izvadi 3. krajnik, da će mu se to ubrzo odraziti na sluh. I tako smo to "obavili". Naravno, bilo mi je groooozno, ali moja ljubav je to odradila sportski, kada se probudio iz narkoze, bio je kao novi. I ja skupa s njim. Ostali smo preko noći(zajedno) u bolnici, na inzistiranje doktorice, samo zato što je bio tako mali. I ujutro išli doma. I od onda nismo više bili bolesni i pili antibiotike (virozice ne računam, ipak idemo u vrtić). I još nešto. Sve preglede i operaciju smo obavili u KBC Dubrava i bili su FENOMENALNI!!!
Svima koje vas to čeka, sretno, držite se, nije to ništa strašno. Djeca (i vi) ćete se preporoditi nakon toga.
Puse

Jelka
08.02.2008., 10:57
domicevamama, osim što ti maleni više nije bio toliko bolestan, kako su se još očitovale promjene?

domicevamama
08.02.2008., 11:17
domicevamama, osim što ti maleni više nije bio toliko bolestan, kako su se još očitovale promjene?

Prvih dana mu je jako curio nos (samo vodica), iz ušiju žuti sekret, rekli su da je to normalno, da ce kanalići čiste. Počeo je jesti ko mali vuk, što prije nije bio slučaj, počeo je normalno disati na nos (trebalo je malo vremena da se nauči držati usta zatvorena), i slijedeća timpanometrija je bila normalna-nema više bojazni da će mu se to sve odraziti na sluh. Nije više dobio ni anginu, ni upalu uha ni ništa slično. Mislim da dovoljno govori činjenica da godinu dana nismo bili kod doktora.

klmama
08.02.2008., 19:24
i nama je stanje bolje nakon vađenja sva tri krajnika.
ako nekog zanima info-u KB Dubrava se može biti s djetetom

Suzizana
08.02.2008., 20:15
domicevamama, osim što ti maleni više nije bio toliko bolestan, kako su se još očitovale promjene?

moj nije bio upće bolestan, mislim nije imao niti jednu anginu. kao jako mali imao par puta svaka dva mjeseca upalu uha, ali je zato stalno bio zaštopan i govorio nazalno.
dr. na srebrnjaku mi je objasnila da je treća madula gore iza nosa (nisam do tada znala) :oops: , i da ju treba maknut jel ona kad naraste to je kao da ti stoji grumen vate i zato djeca pričaju nazalno.
F ih je operirao sa 5 godina kod dr Carića u Vojnoj bolnici, bilo sve ok, ostao jednu noć, sam, odradio ko veliki , sve zabavljao, zbog njega malički s kojim je mama bila cijelo vrijeme nije plakao kad je dobio inekciju, došla drugo jutro po njega, kupili slatkać i molio me da malo ide van (bilo ljeto), ja mu dala, bez da nori i trči, kapali nos kak je dr rekao, došli na kontrolu i bilo sve pet.
sad je opet stalno zaštopan isti doktor dao da koristi Nasonex jel ima kroničnu upalu sinusa, inače je asmatičar.

Suzizana
08.02.2008., 20:17
sorry krivu rečenicuu sam "kvotala"

zubica29
08.02.2008., 20:33
evo i mi operirali treću mandulu prije 10 dana i sve je ok prošlo.... :)
stalno se može biti s djetetom što je meni bilo bitno,išli doma isti dan a operacija traje 10 minuta
oporavak brzo prošao..... već drugi dan kao da ništa nije bilo :D
Išli smo je vaditi jer je stalno curio nos,česte upale uha ,a i timpanometrija je bila loša ......sad bu valjda bolje
Sve pohvale za Merkur

melrose
10.02.2008., 09:05
i ja dajem sve pohvale dr. Toliću i sestrama na odjelu(divan pristup i tretman) i Klaićevoj bolnici. Isti dan u 18 h pušteni smo doma. sve je prošlo b.o. Nikakvih potoka slina iz nosa više nema, ni otežanog disanja, ni stalnih prehlada. Spasili se.

Dijana
11.02.2008., 08:58
melrose, super!! :D

Eci
12.02.2008., 13:28
melrose baš mi je dago zbog vas. Kada ste to bili? Nama je dr. Tolić prije 2 tjedna rekao da idemo u Vinogradsku jer oni to ne rade jer nemaju uvjete. :/

Eci
12.02.2008., 13:29
Zaboravila sam pitati dal je netko bio vaditi 3. krajnik u Vinogradskoj?

Stijena
09.06.2010., 13:00
Mi krajem mjeseca idemo u Merkur na vađenje treće mandule.
Birali smo između Rebra, Vinogradske i Merkura jer su nam jedino to preporučili (i pedijatrica i na Rebru gdje bismo termin čekali 2-3 mj. a nemamo toliko vremena s obzirom na stalne perforacije bubnjića). Tako da sam izabrala Merkur jer kao imaju apartmane, pa ako treba ostati s njim preko noći (iako se ako nema nikakvih komplikacija isti dan ide doma), međutim kad smo već dobili termin za operaciju, rekli su nam da je velika gužva i da nema mogućnosti ostanka s djetetom.
Taj dio mi je jako važan jer D nema još ni dvije godine, a i već je istraumatiziran jednom dvodnevnom hospitalizacijom na zaraznoj iako smo tamo bili u apartmanu i ja sam bila 24 h s njim.
Zanima me kako 22-mjesečno dijete primpremiti na pretrage, operaciju i hospitalizaciju jer trenutno mi se to čini potpuno nemoguće i ako može koji detalj s Merkura ako netko ima friška iskustva što se tiče operacije samo trećeg krajnika. Pogotovo me zanima što bih sve trebala ponijeti i što mi sve može zatrebati s obzirom da se ne bi trebalo raditi o nekoj klasičnoj hospitalizaciji, ali opet smo tamo čitav dan.

Peterlin
09.06.2010., 13:16
Nema mjesta na Merkuru zato jer preuređuju prizemlje (tamo gdje je ranije bila ambulanta orl, i gdje će opet biti kad to završe) pa na odjelu radi i ambulanta i sve ostalo.

Kad je stariji bio na operaciji (s nepune 3 godine, taman se riješio noćne pelene te godine) natrpala sam punu torbu pidžamica i presvlaka jer je bio 12. mjesec i uz to i sokove i ledeni čaj. Obavezna najdraža igračka i jastučić. Drugo ništa...

Moj sin ide iduće srijede na operaciju sve tri mandule, pa ću ti možda moći reći štogod novo. Vidjela sam da je jedna dječja soba s 5 krevetića, imaju bočnu stranicu koja se može podići, a ima i dosta osoblja jer su sad svi gore, i sestre i doktori koji inače budu u ambulanti. Nemoj previše brinuti da dijete ne stekne osjećaj da je to nešto strašno. Odahnut ćete.... Sretno!

Stijena
09.06.2010., 13:28
Nema mjesta na Merkuru zato jer preuređuju prizemlje (tamo gdje je ranije bila ambulanta orl, i gdje će opet biti kad to završe) pa na odjelu radi i ambulanta i sve ostalo.

A baš sam se pitala kako su tako grozno organizirani da ambulatni pacijenti hodaju po odjelu između pacijenta koje voze direktno s operacije :-o i praktički sjede ispred bolesničkih soba - ali sad mi je jasnije

za apartman su mi baš tako mogli i reći kad sam pitala, a ne da si mislim kako se reklamiraju da imaju apartmane, a s druge strane ni ne spominjući tu mogućnost koja sad iz nekog razloga nije dostupna jednostavno odbruse da nije moguće ostati s djetetom, a iskreno bojim se tog plakanja nakon operacije jer je već jako istraumatiziran. jer on kad plače to je unedogledno urlanje i što ga se više pokušava umiriti, to je gore - ne znam je li to baš dobro nakon operacije :unsure:

samo se mogu nadati da ćemo stvarno isti dan doma :roll:

inače timpanometriju nismo uspjeli napraviti jer je dijete (naravno) plakalo nego će mu to napraviti kad bude pod anestezijom, tak da još ne znamo hoće li trebati i cjevčice

Peterlin
09.06.2010., 13:38
Ah, to s organizacijom je tipično.... Ja već dugo hodam gore i pitam se ZAŠTO su prije 3-4 godine (ako se dobro sjećam) preuredili prizemlje, stavili nova vrata i podove, lijepo sredili ambulantu, ako su planirali preuređenje cijele etaže...

Nemoj se time opterećivati, isto je u svakoj bolnici u koju zaviriš, stalno se nešto gradi i pregrađuje.

Da sam na tvom mjestu, ja bih pitala mogu li čučati u čekaonici, da me mogu zvati ako zatreba, ako ne budu mogli smiriti dijete i sl.

S druge strane, ne boj se toga, za dobru je svrhu i sve će se riješiti. Ne znam što bih ti rekla o tješenju djeteta, moj nikada nije plakao ni na pregledima ni inače. (Čak su ga slikali dok su mu radili timpanometriju i druge preglede, jer je bio dobar - zanimala ga je tehnika i svi ti aparati, pa nije plakao).

jaffa
13.06.2010., 22:38
Mi isto idemo krajem mjeseca na Merkur operirati 3. krajnik. Jedva cekam da sve to prode. :(

Bipsić
02.07.2010., 10:38
mi smo prije dva dana obavili operaciju... prošlo je super! meni je valjda bilo stresnije nego malom, ali i ja sam se iznenadila ugodno jer sam očekivala svašta (osobito kad bih se sjetila sebe i svoje operacije). mi smo se ujutro morali javiti na odjel i isti dan oko 18 sati su nas otpustili iz bolnice...

danas, nakon 2 dana on dosta kašllje (alergija), još uvijek mu je nos prepun a nemre ga ispuhati, hrče... nadam se da će to ipak proći kroz koji dan...

u biti, kad rezimiram, najteže nam zapravo pada sad ovo poslije operacije. on se osjeća super, stalno je u punom pogonu, nema mira ni sekunde i ne mogu ga uvjeriti da bi morao malo usporiti tempo. a i u preporuci kod otpusta su nam napisali da bi tjedan dana morao jesti kašasto i to nam je isto nemoguća misija. on bi kruh, namaz itd. sve ono kaj nebi smio...

Stijena
02.07.2010., 11:55
Mi smo obavili 3 dana :mrgreen: i sve je prošlo toliko super da nisam vidjela da su ga iznijeli iz operacijske ne bih niti znala da je nešto operirao. Najkritičnije je bilo oko sat-sat i pol nakon operacije jer je bio jako potresen anestezijom i jer valjda nije mene vidio kad su ga probudili, ali kad je uspio zaspati, kad se probudi bio je novo dijete.
konačno je normalno prodisao na nos, nema više nazalni M ko prije, a postoperativni tijek je....što da kažem - ko da nije niti bio na operaciji, dijete je bolje nego ikad i svakome tko se dvoumi oko toga mogu jedino preporučiti da pregrize tih par sati (mi smo u bolnici bili od 7,30 do 17 - dklae nepunih 10 sati, ja sam bila čitavo vrijeme s njim osim tih 20 min što su ga operirali) jer promjena je evidentna odmah nakon operacije - bar nama. Još ako nas stvarno riješi tih upala i perforacija, a pogotovo antibiotika - to je neprocjenjivo!
D je isto počeo kašljati poslije operacije, ali je to trajala nepuna 2 dana i nije bilo ništa.

Peterlin
02.07.2010., 12:22
I moj sin je prije desetak dana operiran (sve tri mandule) na Merkuru. Prespavao je jednu noć. Drugo jutro došli smo po njega i sve je ok. Nekoliko dana nije baš jeo kako treba, ali zato to sada obilno nadoknađuje. :-D

Bipsić
02.07.2010., 12:30
[QUOTE=Stijena;1657363].što da kažem - ko da nije niti bio na operaciji, dijete je bolje nego ikad i svakome tko se dvoumi oko toga mogu jedino preporučiti da pregrize tih par sati QUOTE]

potpisujem.

moj se danas sprema na kupanje s baki :roll:
nisam bila sigurna koliko bi to bilo pametno, pa sam nazvala pedijatricu - ustvari, razgovarala sam sa sestrom i ona veli da je kupanje ok, samo nek ne roni... tak da ćemo probati jedno kratko kupanje danas...

emira
06.07.2010., 10:56
Nura je sada stara 4 godine. Ima učestale upale uha. Primjetili smo da slabije čuje, radili joj timpanogram prije 3 tj. koji nije bio dobar. Bili smo kod dr. Marna u Klaićevoj koji joj je odredio terapiju Fluimukan+Nasonet+fiziološka i puuuuuno žvakanja, kako bi se eventualno riješila sekreta iz ušiju. Nakon provedene terapije, jučer bili na kontroli, timpanogram još gori :( . Doktor smatra da se nema šta čekati i da sve tri mandule moraju van, ali predlaže i ugradnju drenažnih cjevčica u uši kako bi sekret izlazio van. Vidim ovdje da je većina vadila samo treću mandulu, a nama je predloženo vađenje sve tri + ugradnja cjevčica. Operacija je dogovorena za 31.8. a ja sam sada na 100 muka jer ne znam je li zaista potrebno izvršiti sve te silne zahvate ako bi npr. samo vađenje treće mandule riješilo problem, kako čitam tu, kod puno djece jest. Potražit ću naravno i još jedno mišljenje, iako cijenim mišljenje dr. Marna.

jelena.O
07.07.2010., 10:52
I moj sin je prije desetak dana operiran (sve tri mandule) na Merkuru. Prespavao je jednu noć. Drugo jutro došli smo po njega i sve je ok. Nekoliko dana nije baš jeo kako treba, ali zato to sada obilno nadoknađuje. :-Dnadam se da je dobil šnenokle ili bar sladoled u ogromnim količinama!

bebaJakov
12.07.2010., 13:59
Nura je sada stara 4 godine. Ima učestale upale uha. Primjetili smo da slabije čuje, radili joj timpanogram prije 3 tj. koji nije bio dobar. Bili smo kod dr. Marna u Klaićevoj koji joj je odredio terapiju Fluimukan+Nasonet+fiziološka i puuuuuno žvakanja, kako bi se eventualno riješila sekreta iz ušiju. Nakon provedene terapije, jučer bili na kontroli, timpanogram još gori :( . Doktor smatra da se nema šta čekati i da sve tri mandule moraju van, ali predlaže i ugradnju drenažnih cjevčica u uši kako bi sekret izlazio van. Vidim ovdje da je većina vadila samo treću mandulu, a nama je predloženo vađenje sve tri + ugradnja cjevčica. Operacija je dogovorena za 31.8. a ja sam sada na 100 muka jer ne znam je li zaista potrebno izvršiti sve te silne zahvate ako bi npr. samo vađenje treće mandule riješilo problem, kako čitam tu, kod puno djece jest. Potražit ću naravno i još jedno mišljenje, iako cijenim mišljenje dr. Marna.

I moj sin ima sličnih problema i vjeruj mi, jedva čekam da nam zakažu operaciju (Rebro), kasni mu i govor, stalno zaštopan... Vjerujem da liječnik to ne bi preporučio da to nije najbolja opcija. Btw. moj J ima 2 godine.

sweety
12.07.2010., 14:09
Da ne otvaram novu temu.


Molim vas preporuku za dooobrog otorinca, Vinogradska ili Rebro.

Nekoga tko zna dobro pogledat treći krajnik i odradit dijagnostiku.


Može i na PP.

Hvala

bebaJakov
12.07.2010., 14:40
Rebro- idemo kod prof. Branice (još nismo bili ali sam čula sve najbolje)

Vinogradska- dr.Baudoin

bucka
01.11.2010., 11:49
mi naručeni za operaciju 3. mandule početkom prosinca!

koksy
01.11.2010., 17:05
Samo jedan savjet; ja sam kao klinka operirala treci krajnik koji je poslje opet izrastao!! (kod mene su takve stvari normalne :mrgreen:)
Jasno nije izrastao do pune velicine al bio je tu, gadno se upalio, prenio upalu na ostala 2 pa sam sve morala izvadit odmah i postoperativni oporavak je trajao mjesec dana, nisam mogla nista, ali bas nista jesti osim banana, zato ih sad ne volim...
Tako da, kontrolirajte te krajnike povremeno...

studena
02.11.2010., 08:09
bucka gdje ste naručeni ? i mi idemo početkom prosinca kod dr Babić u Klaićevu. Jel ima tko kakva friška iskustva u vezi s ostankom s djetetom, daju li ostati u sobi do odlaska u salu i poslije operacije?

bucka
02.11.2010., 10:43
mi idemo kod baudoina u vinogradsku

studena
02.11.2010., 11:33
jel možete biti cijelo vrijeme uz Niku? idete isti dan doma ili ostajete preko noći? ajd napiši malo detalja molim te ,može i na pp.

oka
02.11.2010., 11:38
I mi smo isto bili kod dr. Baudoina privatno, ali nemamo u planu u vinogradsku jer nisam sigurna da je tamo baš child friendli u onom smislu
koji bi nama odgovarao.
Zadnje iskustvo jednih roditelja je bilo to da su išli na vađenje treće mandule i nešto se zakompliciralo ili taj dan nije dijete stiglo
na operacilu ili nešto sl... uglavnom dijete je moralo ostati u bolnici, ali roditelj nije smio (da li nije bilo mjesta neznam). Uglavnom dijete je ostalo samo....
Pa smo mi Vinogradsku eliminirali...

studena
02.11.2010., 12:07
Ma i mi smo se dugo kontrolirali u Echu kod dr Baudoina i upravo iz tog razloga smo odlučili promjeniti bolnicu
iako smo bili stvarno zadovoljni sa dr. Međutim sad već i Klaićevoj gdje sam iz prve ruke čula da se može biti uz dijete
nastaju problemi jer pitanje da li će apartman baš biti slobodan, pa onda to vrijeme dok se čeka operacija navodno se
ne može biti u sobi uz dijete.
Uglavnom gdje god se okrenem svima ispada čudno što radim problem oko ostanka
sedmogodišnjeg djeteta u bolnici.

oka
02.11.2010., 12:20
Znam kako ti je, i mi smo čudaci :),
Uglavnom nama su opcije Merkur i baš razmišljamo o Dubravi

Rency
05.11.2010., 14:08
Pozdrav,evo i moja M(4 god)ce morati na operaciju,obavili smo orl i bili na audiološkoj obradi na šalati,tamo je utvrđeno da joj je oštećenje sluha 30-40 db.Timpanogram pokazuje modificirani tip C krivulje po Jergeru desno pomak timpanograma do -232daPa.za taj timpanogram mi nis nisu govorili pa ako netko zna malo mi pojasnit jel do slijedeceg pregleda kod ORL cu poludit,malo me muci to osrecenje sluha,jel se sluh nakon operacije vrati u normalu. sva sam se uspanicarila... joj grozno
Jel mozda bio tko na rebru na operaciji i ako je kako to tamo ide mislim na boravak roditelja i koliko se ostaje nakon operacije

Rency
15.11.2010., 13:47
danas smo trebali imati pregled nakon audioloske obrade na Rebru,ali su curku odbili pregledat ponovo i uopce nas konzultirat kako dalje,rekli su nam da se idemo naruciti za operaciju bez da nam je netko malo objasnio kako to sve izgleda,kakva je procedura inace ,doktora uopce nismo vidjeli ,koji nalazi se trebaju napraviti nego su nam rekli da se naruci za operaciju koja bi bila tek u 4 mj,a moje djete fakat ima problem sa sluhom.kako je vama išla procedura nakon sto su vam rekli da morate na operaciju.

Stijena
15.11.2010., 13:58
Nama je na Rebru procedura išla tako da su nam odmah rekli da idemo u Merkur ili Vinogradsku :roll:
Naime, na Rebro smo išli na fiberendoskopiju i kad je dr vidjela da je treća jako velika, odmah nam je rekla da s obzirom da su oni referentni centar za čitavu Hrvatsku za sve i svašta, termin za op bismo čekali bar 3 mjeseca bez obzira što se radi o djetetu i o hitnosti, a s obzirom da dijete ima stalne perforacije do tada može izgubiti sluh.
Završili smo na Merkuru, termin smo dobili za manje od mjesec dana uključivši i sve preop pretrage i s obzirom da sam na više topica već pisala iskustvo, da se sad ne ponavljam, zadovoljni smo, koliko u našim uvjetima uopće možemo biti. Jedino baš ne bismo bili zadovoljni da se nešto zakompliciralo, pa je dijete moralo ostati preko noći jer tada nije bilo mogućnosti ostanka jer su preuređivali odjel, ali koliko znam imaju nekoliko apartmana, samo ne znam kakva je sad situacija s rezervacijom.

Rency
15.11.2010., 14:13
a jeste popricali prije operacije s doktorom o svemu il su vas sam narucili .mi smo na rebru obavili tu fiber.ali nam nisu puno rekli kao neka odemo na audiolosku obradu pa da dodemo ponovo,sto smo i napravili danas.al su nam na hodniku rekli da tu sve pise tj.da se ide na operaciju i tipa kaj sad ocemo.:/

Stijena
15.11.2010., 14:31
Popričala sam i s dr na Rebru i poslije s dr u Merkuru - ali popričala sam zato jer sam imala određena pitanja u smislu koliko je ta operacija sada neophodna, može/treba li se odgoditi budući je dijete imalo 21 mj., kakve su moguće posljedice ukoliko sada ne ode na operaciju, kakva je mogućnost oštećenja bubnjića i u konačnici sluha....oboje su bili jako susretljivi i na sve su mi odgovorili, ali nisu mi to rekli sami, već su samo odgovarali na moja pitanja - hoću reći mora se pitati da bi se dobila informacija. Isto mi je bilo drago što sam s obje strane dobila relativno iste odgovore, jedino što su nam na Rebru odmah savjetovali samo adenoidektomiju, dok su u Merkuru u kojem smo ipak razgovarali sa specijalistom, dok je fiber na Rebru radila specijalizantica, ipak preporučili i da napravimo timpanometriju da vidimo treba li napraviti i miringotomiju (ugrađivanje cjevčica) jer sama adenoidektomija (odstranjivanje trećeg krajnika) nije učinkovita ako se u bubnjištu sakupio gnoj koji se mora odstraniti miringotomijom jer u suprotnom ipak može doći i do seknudarne gluhoće.
I nama je specijalizantica na Rebru samo napisala da je preporučljiva operacija zbog 80% vegetacije, ali kad smo došli u Merkur nisu nas odmah samo naručili na operaciju, nego je dr napravio kompletan pregled (nije ponovio fiber, ali smo napravili timpanometriju) i onda nam dao termin za op.

Rency
15.11.2010., 14:42
e pa to sam i ja ocekivala,isto ju je pregledao specijalizant s istim nalazom kao i kod tebe 80% vegetacije i operacija.no dobro ...sad cemo otici i do merkura pa da vidimo sta kazu tamo.hvala ti na odgovorimaA kaj se tice pitanja i ja bi ih postavljala danas ali nisam imala kome,to su nam sve na hodniku rekli,katastrofa.izmucili djete ,sebe i nabili si troška grrrrr

Stijena
15.11.2010., 14:50
mi smo u Merkuru bili kod dr. Znaora - preporučujem
http://www.kb-merkur.hr/index.php?view=article&catid=34%3Aklinike-i-zavodi&id=59%3Adjelatnost-za-bolesti-uha-grla-nosa-i-kirurgiju-vrata-i-lica-orl&option=com_content&Itemid=54
treba nazvati i pitati kad ima ambulantu, ali ako ćeš zvati, zovi na centralu
http://www.kb-merkur.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=66
jer se u orl ambulatni nitko nikad ne javlja

Rency
15.11.2010., 14:59
hvala ti :)

horvat9
31.10.2011., 17:07
Da se i ja uključim u temu,mada nitko nije ništa o njoj pisao več gotovo godinu dana. I mi idemo na operaciju 3 mandule za par dana u bolnici u Čakovcu sa našom malenom koja uskoro ima 3 godine. Međutim, zanima me sljedeće, dali je netko išao sa djetetom na operaciju koje je bilo malo prehlađeno, odnosno da mu je malo curio nos?? Jer mi več tri tjedna nejdemo u vrtić, inhaliramo se po cijele dane, ne izlazimo nikamo jer želimo da se operacija što prije obavi, jer je spavanje koma (hrkanje,premještanje po krevetu) ali skroz potpuno ne možemo zalječiti nos, što je po meni i normalno pošto joj je treča mandula ogromna.Jer ne sječam se kad je zadnji put imala takvo malo curenje iz nosa Negde sam pročitao da prehlada ne igra ulogu kod ove operacije, pa me zanima dali netko ima iskustva s time!!??

kate
01.11.2011., 09:44
Ne bi se smjelo u anesteziju s bilo kakvim respiratornim simptomima.

oka
01.11.2011., 09:52
vidi ovdje imaš puno o tome http://forum.roda.hr/threads/40015-operacija-krajnika/page5
Nikako bolesni na operaciju, tražite prije operacije i bris nosa što nas recimo nisu tražili, a u nekim bolnicama obavezno traže

Bipsić
01.11.2011., 12:57
morate biti potpuno zdravi.

čokolada
12.01.2012., 19:24
Koliko dana nakon operacije trećeg krajnika 8-godišnje dijete mora biti doma? (tj. koliko dugo ne može ići u školu)

ina33
12.01.2012., 19:28
Koliko dana nakon operacije trećeg krajnika 8-godišnje dijete mora biti doma? (tj. koliko dugo ne može ići u školu)

Mislim da je prosječna preporuka za sve dobne skupine da 2 tjedna nakon operacije bilo jednog, bilo 2, bilo sva tri krajnika, nisi sposoban za posao/školu/vrtić. Kažu da prosječno 10.-ti dan nakon operacije sve krene na bolje (subjektivno, apetit i ostalo) - za djecu.

Inače, kako je moja mala imala komplikaciju, raspitivala sam se i dosta mi je njih prijavilo nekakvo krvarenje, ako se dobro sjećam, javlja se najčeće 3. ili 10 dan nakon operacije - od odraslih, preko djece. Većina, naravno, prođe "lišo" i skroz OK, a ovi drugi se onda ispituju i tretiraju ili samo opserviraju, već po potrebi i liječničkoj procjeni.

Sretno!

čokolada
12.01.2012., 19:32
Fala, mislila sam da je za adenotomiju manje obzirom da tonzilektomija ipak ima neugodniji oporavak.

ina33
12.01.2012., 19:32
Ne bi se smjelo u anesteziju s bilo kakvim respiratornim simptomima.

X. Nas je anesteziologica 2x vraćala (moja mala je astmatičarka, ali je ipak čekala skroz čisti nalaz na plućima).

ina33
12.01.2012., 19:34
Fala, mislila sam da je za adenotomiju manje obzirom da tonzilektomija ipak ima neugodniji oporavak.

Pitaj dr-a, upute se razlikuju od bolnice do bolnice, recimo ST bolnica vrlo klasično postupa (propisano je što se točno smije jesti itd.), ZG bolnica u kojoj smo mi bili - ako je tekuće, može sve, može voda iz pipe (ST bolnica mora bit prokuhana voda itd.). Ne znam više na kojoj od dviju printanih uputa za pacijente sam pročitala prosječno trajanje bolovanja - zagrebačkoj ili splitskoj. Znaš da to uvijek varira - kod nekih nakon laparskopije si sutradan van, kod nekih tri dana, kod nekih moraš i na rtg za operaciju, kod nekih ne. Čekni u svojoj bolnici, da te ne bi ja zezla.

zrinka19
20.02.2015., 13:47
ima li tko da je nedavno u Splitu bio na operaciji trećeg krajnika?
može li se biti s djetetom cijelo vrijeme? i kako sve to ide?

zrinka19
10.03.2015., 12:34
je li ima itko? mi u petak imamo zakazanu operaciju

malena beba
10.03.2015., 13:47
zrinka ima druga tema o krajnicima. uglavnom, za treci se odmah popodne ide kuci. mozes bit s djetetom u sobi sve dok ga ne odvedu na operaciju i u sobi
mozes cekat da ga vrate. poslije popodnevne vizite ide kuci.

edit: mi smo prije godinu ipo operirali al ne vjerujem da se ista prominilo

zrinka19
11.03.2015., 14:33
hvala na odgovoru
to bi bilo super
ali mene mući što mi je rečeno da neću moći biti s djetetom jedno 2 sata nakon operacije, a kolegica koja je prije,doduše, par godina vodila dijete je morala odmah ujutro ostaviti u sobi s drugom djecom samo i onda se par sati nakon operacije vratit po dijete

zrinka19
11.03.2015., 14:44
ima li nešto posebno što bi trebala ponijeti sa sobom u bolnicu, bilo za dijete ili sebe?