PDA

Pogledaj cijelu verziju : Stimulacija-nuspojaveZeljka33
04.11.2007., 12:28
Nisam uspijela pronaći temu na kojoj se spominju nuspojave prije ET-a i punkcije.
Primam injekcije merionala već 8 dana, rezultat UZV-a od jučer je 10 folikula.
Imam razne nuspojave:
- lagana mučnina,
- skoro konstantno probadanje u okolini jajnika,
- lagana napuhnutost
- lagana pospanost
- bolne grudi
- raspoloženje - uglavnom veselo i bez razloga :lol:

Pa me zanima d ali je to sve normalno ili ne...
:?

uporna
04.11.2007., 13:31
Sve ti je to OK. Bolje da si vesela nego lošeg raspoloženja.
Probadanje ti je normalno jer su ti jajnici povećani pod stimulacijom i normalno da pikaju.

petrili
04.11.2007., 13:35
Zeljka, svi navedeni simptomi su normalni.
Ma blago tebi kad te stimulacija puca na veselje, ja budem sama sebi groooozna i neprepoznatljiva persona :shock:

skandy
04.11.2007., 16:59
dali je koja od vas nakon svih tih primljenih hormona uočila kvržicu na prsima?Ima već par dana kako sam je napipala na ljevoj strani.Nekada je nađem odmah,nekada malo teže a ponekad ni ne mogu.Ne boli me ,ne smeta mi ali ona je tu i ja sam očajna.

ina33
04.11.2007., 17:49
Zeljka, sve normalno.

Skandy, ja isto imam kvržicu na prsima, tj. u desnoj dojci, već valjda 15-tak godina i ona se javljala prije u PMS-u kad bi mi grudi bile bolne i aktiviravala bi se isto i kod stimulacija koje su me napuhivale - prsi, grudi, baš kao i PMS, samo puno jače. Ako je to nešto što si imala i prije - ne trebaš brinuti, ako je nešto novo onda bi nakon stimulacije trebala na UZV prsiju. I inače je dobro dok je žena u stimulacijama malo češće kontroliravat prsi (ja sam išla dinamikom od 2x godišnje, iako se čak i doktor čudio i rekao da je dosta 1x godišnje). Prsi kontroliravaš u prvom dijelu ciklusa, kad nisu bolne i otežale.

leda
04.11.2007., 17:52
Ja sam je napipala na lijevoj dojci i odmah otišla kod dr. Rađena mi je mamografija i uzv te nakon svega i biopsija sadržaja kvržice. Na svu sreću nije bilo ništa opasno. Kvržica je i dalje tu, redovito idem na kontrole prije svake stimulacije što bih i tebi savjetovala. Prije svega odi da ti naprave uzv, pa ćeš dobiti savjete za dalje. Mislim da su u mojem slučaju napravili preveliku paniku, ali dr. mi je rekla da će morati svake druge godine raditi mamografiju i redovito ići na preglede baš zbog stimulacija ( svaki put po 20 ampula gonal f).

ina33
04.11.2007., 18:02
Vidiš, a meni su se na 40 ampula isto čudili zašto inzistiram na tolikim UZV-ovima. U svako slučaju, u Pol. Sunce su mi rekli da, s obzirom na stimulacije, treba redovito (jednom godišnje) kontroliravati štitnjaču i raditi jetrene probe, a naravno i kontroliravati jajnike, plus redovito kontrolirati prsi - to je onako "hladni pogon održavanje - minimalni set" za ženu koja se izlaže stimulacijama.

ina33
04.11.2007., 18:19
E, da, mene već od prvog dana je li suprefacta ili hiramicina - to je VV protokol i nisam imala tu nuspojavu u Mariboru - počne zatezat ispod desnih rebara toliko da ne mogu udahnuti, isto imam dojam koma napuhanosti. Neki 10.-ti dan od stimulacije hodam otkopčanih hlača. Niko živ još nije prijavio tu nuspojavu, brijala sam da je jetra i vadila jetrene - bilo OK - skužila sam da se javlja samo na VV protokol i odmah nakon toga prestane pa se više nisam zabrinjavala što je pak to. Znači, ako koga "boli jetra", isto nek se ne zabrinjava - it's been noted to happen.

skandy
04.11.2007., 18:20
hvala vam cure na odgovorima i savjetima.Muti me (a i tješi) to šta kvržica nije stalno opipljiva ,a mislim da bi trebala biti stalno.Niti se miče pod prstima.Dali za to mogu reći doktoru koji mi je radio postupak?

ina33
04.11.2007., 18:22
hvala vam cure na odgovorima i savjetima.Muti me (a i tješi) to šta kvržica nije stalno opipljiva ,a mislim da bi trebala biti stalno.Niti se miče pod prstima.Dali za to mogu reći doktoru koji mi je radio postupak?

Slobodno, ali mislim da ti neće imati Bog zna što više reći od nas. Ako kvržica i dalje bude bila tu, odi vidjeti na UZV, meni je dugo bio fibroadenom na lijevoj dojci i on se samo pratio i nestao sam nakon cca pola godine, a ovo na desnoj što me bolilo je bila i ostala mliječna žlijezda.

Zeljka33
04.11.2007., 18:49
Znači, ako koga "boli jetra", isto nek se ne zabrinjava - it's been noted to happen.

mene probada svugdje..a naročito s desne strane (na D ima više folikulića) i to i na području jetre :/ i danas i jučer se osjećam jaaaako pospanoooo :unsure: ....i mislim da ću uskoro i ja hodati raskopčanih hlača :lol: ...sva sreća češće nosim suknju

Zeljka33
04.11.2007., 18:52
BTW da li netko zna koje su sve štetne posljedice stimulacija? O tome mi nijedan dr nije rekao ništa...

snježana
04.11.2007., 18:58
Ovo sve što se opisale sam i ja imala manje-više za vrijeme stimulacije, nakon punkcije itd.
No, nakon vađenje bete (bila je negativna) prestala sam s utrogestanima i nakon 2 dana dobila m.
U životu me nije tako boljelo kad sam dobila, niti je bila tako obilna.
Boljelo me prva 4 dana, a doslovce nisam izlazila iz kuće prvih 5 dana jer je teklo u potocima....
Prepala sam se jer još to nisam doživjela, ali 6.dan je prestalo i vratilo se u normalu, tako da praktički ovaj mjesec moja m traje oko 10 dana.

Pripisala sam sve to stimulaciji i nadam se da slijedeći mjesec neće biti tako.

fritulica1
04.11.2007., 19:13
Nuspojave kod mene (decapeptyl + antibebi); boooolne i povećane grudi (nakon što sam prestala s AB situac. se popravila), pospanost tj. umor, raspoloženje uglavnom OK, no dan pred menstr. sam imala totalni down, baš sam bila... uh, neprepoznatljiva. Jučer sam se vagala i ispada da sam ipak do sada dobila samo 1 kg, pa me sad zanima debljamo li se samo od gonala tj. lijekova za poticanje rasta folikula ili od svih?

Trenutno mi je najveća briga kako ću sutra na UZV, a curim... :/

ina33
04.11.2007., 19:17
Nuspojave kod mene (decapeptyl + antibebi); boooolne i povećane grudi (nakon što sam prestala s AB situac. se popravila

Od yasmine antibebi + 2kg (grudi+trbuh) prestalo 2 dana nakon prestanka uzimanja, plus ubijaju libido.

fritulica1
04.11.2007., 19:26
plus ubijaju libido.
Ovo je istina ziva. Ja sam malo stvar pripisala i psihi...zadnji put sam se uhvatila u razmišljanju kako je bolje izbjeći sex jer je to nepotreban rizik izlaganja bakterijama sada pred postupak :shock:.
Strašno.

ina33
04.11.2007., 20:05
plus ubijaju libido.
Ovo je istina ziva. Ja sam malo stvar pripisala i psihi...zadnji put sam se uhvatila u razmišljanju kako je bolje izbjeći sex jer je to nepotreban rizik izlaganja bakterijama sada pred postupak :shock:.
Strašno.

Ja sam se čudila jer (naravno) ta nuspojava nije navedena na kutijici, shvatila sam da nisam umislila kad je dolje još jedna cura na Zdravlje odraslih isto napisala. Nevjerojatni su ti hormoni, taj dio kao izdeletan iz mozga. Ko bi ih kupovao onda (ako se primarno koriste ne bili omogućile onako bezbrižno uživanje u keksu)...

fritulica1
04.11.2007., 20:21
Ja sam se čudila jer (naravno) ta nuspojava nije navedena na kutijici Na mojima (Femodena) je među nuspojavama bio neveden smanjen ili povećan libido. Nadali smo se da će kod mene biti ono drugo. Ali nije.

A što se tiče njihove primarne funkcije...pa najbolja kontracepcija je apstinencija. AB pilule rade na tom principu. :mrgreen:

Tia
04.11.2007., 20:42
Moje nuspojave koje sam primijetila:
Yasmin, prvi mjesec mučnina, nagon za povraćanjem, ma katastrofa. Što se tiče libida prvo sam mislila da mi nije do keksa zbog mučnina, no kad su one prošle želje i dalje baš i nije bilo.
Decapeptyl+Menopur, bila sam dosta rumena u licu, inače nisam, povremeno mi je bilo vruće, no kada počne sezona grijanja i inače imam s time problem.Osjetila sam dosta lijevi jajnik i još ga osjetim

Što se tiče dobivanja težine, do transfera sam dobila jedno 3-4 kile no sad sam na 2 u plusu. Možda to i nije toliko od ljekova koliko od vitamina B kojeg dosta unosim s Ginkgom od Kala

ina33
04.11.2007., 21:00
Decapeptyl+Menopur, bila sam dosta rumena u licu, inače nisam, povremeno mi je bilo vruće, no kada počne sezona grijanja i inače imam s time problem.

Najveće navale vrućine (a inače sam smrzavajući Jeremija) primijetila sam tijekom klomifena - doslovno valunzi.

Cvita
05.11.2007., 08:13
Ja sam nakon 6 mjeseci klomifena (znam, znam, nemojte me vikat, bila sam jos zelena i neupucena :oops: ) dobila 3 mala mioma i kvrzicu na prsima, za koju se nakon punkcije utvrdilo da je bila bezopasna cista.

Zeljka33
05.11.2007., 19:25
ja sam zelena :lol: ...to vjerojatno hoćeš reći da nisi smjela 6 mj uzimati komifen?

Zeljka33
05.11.2007., 19:25
komifen=klomifen :oops: baš sam zelena

ina33
05.11.2007., 20:08
BTW da li netko zna koje su sve štetne posljedice stimulacija? O tome mi nijedan dr nije rekao ništa...

Treba kontroliravat štitnjaču, jetru, jajnike i prsi. Stimulacije (ako je ih je bilo puno) mogu na sve to utjecat. Obavezno treba raditi te preporučene pauze (većina savjetuje 6 mjeseci, Poliklinika IVF i još neke u Pragu 3-4), ali bolje to "podebljat" ako nije panika s godinama.

rotty
06.11.2007., 20:07
Ja sam do sada uzimala suprefact, pa gonal f i oba puta su mi bili isti simptomi - bolna prsa i nadutost da sam izgledala kao u 4.mj. trudnoće.
Pauzu između dva IVF/ICSI-a sam radila 3 mjeseca i drugi je urodio plodom. Primile su se sve tri vraćene mrvice, no dvije su otišle krvarenjem u šestom tjednu, treća je ostala no ona je nažalost završila kao missed ab u 11. tjednu. Drugim riječima, dva spontana u jednoj trudnoći. Ali ne dam se, idemo opet u borbu u siječnju ili veljači

Zeljka33
06.11.2007., 22:37
rotty...jesi li oba puta uzimala stimulaciju? Nekako mi se čini 3 mjeseca premali razmak

ina33
07.11.2007., 09:01
rotty...jesi li oba puta uzimala stimulaciju? Nekako mi se čini 3 mjeseca premali razmak

Željka, ma idealno je 6, ali vjerujem isto da to jako ovisi. Nije isto ako je žena s PCOS-om, stimulacija će je "sorit" i možda će imat hiperstimulaciju i možda će joj trebat i više od 6 mjeseci, meni je 6 mjeseci isto bilo taman, a neko će se oporavit nakon 3-4 mjeseca, ovisi i količine primljenih hormona, rekla bih, nije isto 40 ampula (ja) ili 20 (kao neke žene). Tebi će isto trebat vjerojatno više jer ćeš zbog produljenih ciklusa primit više hormona, ti za sebe računaj 5-6 (puj-puj, dao Bog da ne treba).

Cvita
07.11.2007., 09:32
ja sam zelena :lol: ...to vjerojatno hoćeš reći da nisi smjela 6 mj uzimati komifen?
Bas tako. Uzimala 6 mjeseci za redom. Prva tri pod nadzorom lijecnika, a onda je on bio odsutan, nestao bez da mi je dao uputstva, a ja neznalica nastavila s Klomifenima. Sta ces, nisam tada znala za Rodin forum....

ina33
07.11.2007., 09:51
ja sam zelena :lol: ...to vjerojatno hoćeš reći da nisi smjela 6 mj uzimati komifen?
Bas tako. Uzimala 6 mjeseci za redom. Prva tri pod nadzorom lijecnika, a onda je on bio odsutan, nestao bez da mi je dao uputstva, a ja neznalica nastavila s Klomifenima. Sta ces, nisam tada znala za Rodin forum....

Klomifeni se smiju max 3 ciklusa zaredom bez pauze.

Sonja29
07.11.2007., 10:53
Željka što se pauziranja tiće to ti dosta ovisi od količine injekcija i postupka koji se radi. Ako je u pitanju IVF najčešće se pravi pauza od 6 mjeseci a AIH i ciljani može već poslije 3-4 mjeseca.Ina i ja sam od onih koje moraju primiti do 45 ampula (ekstremna doza kako je dr. zove) dok sada idemo nešto malo manje od 23-30 ampula. Dobijemo nešto manje folikula ali mislim da je možda i bolje jer ovako nikada nemam hiperstimulaciju.

leda
07.11.2007., 20:17
Ja sam do sada imala pauze od najmanje 6. mj., no ovaj put idem prije. Bila sam u 7. mj. i sad samo što nisam počela. S tim da sam napravila papu, briseve i sve hormone pa s obzirom da je sve ok. mislim da nije premala pauza, a kao što veli ina nije isto koliko ampula lijeka koristiš u postupku. Između postupaka treba se odmoriti tijelo, a i mi psihički. Neko može ići odmah, a meni je između 3. i 4. pokušaja trebalo skoro 2 g. da skupim snagu za dalje. Tako da mislim da je prije svega bitno da se odmori tijelo, ali i mi psihički prije novog postupka.

pippi
08.11.2007., 14:03
Savjetuju se pauze od 6 mj. između postupaka radi oporavka. To je preporučeno vrijeme, ali može li se vraćanje organizma u normalu nekako izmjeriti (laboratorijski, UZV i sl.) ili je to samo po osjećaju?
Taj pojam oporavka mi baš nije jasan. Ja se mogu dobro osjećati odmah, ali to ne znači da mogu odmah juriti u novi ciklus postupaka.
KAko znati kada se može u novi ciklus - je li to za 3,4,5, 6 ili više mj.?

ina33
08.11.2007., 14:08
Savjetuju se pauze od 6 mj. između postupaka radi oporavka. To je preporučeno vrijeme, ali može li se vraćanje organizma u normalu nekako izmjeriti (laboratorijski, UZV i sl.) ili je to samo po osjećaju?
Taj pojam oporavka mi baš nije jasan. Ja se mogu dobro osjećati odmah, ali to ne znači da mogu odmah juriti u novi ciklus postupaka.
KAko znati kada se može u novi ciklus - je li to za 3,4,5, 6 ili više mj.?

Nikako točno, jer medicina nije egzaktna znanost, a MPO ekipa se još nije složila niti oko ključnog milestonea u ovoj priči - je li potrebno ležanje nakon ET-a ili ne. Koliko doktora, toliko mišljenja, a tek o ovim pauzama isto šaraju mišljenja. Nije izmjerljivo u labu. Ja sam za sebe jednoznačno znala jer ne bi ovulirala prije nego bi prošlo 6 mjeseci, uporna nije 6 mjeseci imala mengu, otta isto nešto u tom stilu, ali to su ekstremi. Neka žena će bit ok već idući ciklus i normalno će imat folikul. Nakon svake stimulacije će ti po defaultu lab zabilježiti povećan TSH (štitnjača) itd. Ako ti je više godina, a stimulaciju dobro podnosiš i recimo nisi primila 45 gonala nego oko 15-tak onda bih ja možda onako odokativno rekla, ajde, može 3-4 mjeseca. Ako imaš PCOS, veliku hiperstimualciju kao naša martina123, onda ne može vjerojatno ni kad prođe 6 mjeseci. Individualno je i nije baš ono da se može u labu virnit skroz jednoznačno. Eto tako ja nekako mislim. Sretno, pippi :love: !

ina33
08.11.2007., 14:11
A kako znati - iskustveno, sama to šecnut, with a little help from your MPO doktor, tj. vidit kako ti tijelo reagira (ima li folikula, jel' menge normalno stižu, malo ići priv. izvadit hormone (jer kako natjerat doktore na ispisivanje tolikih uputnica - škicnut recimo samo TSH ili FSH), zbrojit svoje financije i godine, malo vidit prsi na UZV jel' sve OK, otić na folikulometriju u idućem ciklusu oko ovul. i vidit kako to izgleda, jel' endo koma ili je ok debeo, jesu li jajnici normalne veličine ili povećani i prepuni cista itd.. Većina toga samoinicirat, prikupljat sve račune i prijavljivat porez :love: .

pippi
08.11.2007., 14:20
I meni su docovi davali različita tumačenja, ali za starije curke su bili jednoznačni - nije potrebno 6 mj. Čak i MB koji je za strogo držanje razmaka od 6 mj., rekao je da se u kasnim godinama postaje fleksibilan i kaže 3-4 mj. ako nema hiperstimulacije i većih problema.
RAzmišljam da ionako nemam ispred sebe vremena za 10 postupaka s pauzom 6 mj., nego u kratko vrijeme moram napraviti maksimalno. To maksimalno ne znači po cijenu zdravlja, ali s dozom razuma i opreza se može.
TSH ionako cijelo vrijeme reguliram terapijom, za vrijeme postupaka povećam, kasnije smanjim, zbog hipotireoze.
Muči me samo ipak velika količina gonala koju dobijem (48 ), pa kako "izbaciti" što prije iz organizma i pripremiti se za dalje.

pippi
08.11.2007., 14:36
Thx Ina33.
Sve navedeno je već u tijeku. Jedino fsh nema smisla još raditi.
Odmah nakon postupka sam na kontracepciji, upravo zato da ne bude cista i sl., pa ne mogu znati imam li spontani ciklus ili ne.
Folikulometrija je već naručena za sljedeći tjedan. Kažu mi da sam više po doktorima nakon postupaka nego za vrijeme :lol: .

ina33
08.11.2007., 14:43
I meni su docovi davali različita tumačenja, ali za starije curke su bili jednoznačni - nije potrebno 6 mj. Čak i MB koji je za strogo držanje razmaka od 6 mj., rekao je da se u kasnim godinama postaje fleksibilan i kaže 3-4 mj. ako nema hiperstimulacije i većih problema.
RAzmišljam da ionako nemam ispred sebe vremena za 10 postupaka s pauzom 6 mj., nego u kratko vrijeme moram napraviti maksimalno. To maksimalno ne znači po cijenu zdravlja, ali s dozom razuma i opreza se može.
TSH ionako cijelo vrijeme reguliram terapijom, za vrijeme postupaka povećam, kasnije smanjim, zbog hipotireoze.
Muči me samo ipak velika količina gonala koju dobijem (48 ), pa kako "izbaciti" što prije iz organizma i pripremiti se za dalje.

Slušaj onda kako su ti rekli u MB-u, ja bi tako. Kako ih što prije "izbaciti" - mislim da ne možeš utjecat na brzinu. Evo jedan savjet - nama su rekli da još cca 3 mjeseca nakon stimulacije treba povećati unos vode u organizam ne bi li se bubrezi (valjda sam ovo dobro shvatila) - to je savjet od sestre Jasne, ako sam ga dobro upamtila. Mislim da tu "emisiju" ne možeš ubrzat, nego je to jednostavno u višim godinima se malo hrabrije važu rizici i gleda se što je veći - da se ne uhvate ženine još produktivne godine ili da se sve napravi turbo ziher i picikato, pa se malo smanjuje taj sigurnosni zdravstveni buffer.

nadda
08.11.2007., 14:50
Ja sam uzimala Provera+Metformin+Yasmin i satralo me,depresija + 6kg,a kasnije Suprefact od njega sam imala fumade kao da sam u menopazi,naleti vrućine,a kad sam došla do Gonala,više nisam znala šta je od čega,samo znam
da sam imala već HS prije punkcije.
Tako da,nemojte se čudit ničemu,ni što se drugačije ponašate i osjećate i što sve boli. :shock:

fritulica1
08.11.2007., 15:07
Ja sam zadnjih par dana nekakva hipersenzibilna, u trenutku se rasplacem :roll: ...
A i umorna sam cesto. I gladna. :mrgreen: (A vec sam na +2...)

ivez051
08.11.2007., 20:07
Ja sam također hipersenzibilna, pred neki dan sam se rasplakala gledajući Svi vole Raymonda :lol: Inače imam problematičan ten i redovito sam kod kozmetičarke, a od gonala su mi poizbijali prištevi kakve nisam imala godinama. Osim toga i povremenog štrecanja jajnika drugih nuspojava nisam imala. Uh, zaboravila sam napomenuti da od straha nisam stala na vagu, osim silnih hormona (30 gonala) još sam i prestala pušiti, tako da samo bujam.

skandy
08.11.2007., 20:34
ja ne samo da se nisam udebljala,nego sam izgubila pol kile,a jedem bez reda i rasporeda sve i svašta.Kod mene sve nešto naopako.

ivez051
08.11.2007., 20:34
Eh da, zaboravih i da sam se strašno znojila i stalno mi je bilo vruće (hm...ipak je bilo dosta tih nuspojava kad promislim)

miki
09.11.2007., 10:52
ja sam skroz isprepadana tim pričama o HS i nekako mi se ćini da me više strah ISCI/IVF od tih nuspojava nego samog neuspjeha... možda previše razmišljam ali....zar se to ne može nekako predvidjeti ili ispitati nego ako upali onda super a ako ne onda muko naša??? koliko je onda optimalon čekati za idući postupak? Na osnovu čega se onda propisuje neka druga vrsta stimulacije?

ina33
09.11.2007., 10:55
ja sam skroz isprepadana tim pričama o HS i nekako mi se ćini da me više strah ISCI/IVF od tih nuspojava nego samog neuspjeha... možda previše razmišljam ali....zar se to ne može nekako predvidjeti ili ispitati nego ako upali onda super a ako ne onda muko naša??? koliko je onda optimalon čekati za idući postupak? Na osnovu čega se onda propisuje neka druga vrsta stimulacije?

Miki, ako nemaš PCOS, trebala bi biti on the safe side, u principu.

rotty
09.11.2007., 12:48
Nakon prvog neuspjelog IVF/ICSI-a u kojem sam primila 20 inekcija Gonala, normalno sam odmah idući mjesec ovulirala i prof.Šimunić je sam predložio da možemo opet u postupak nakon 3 mjeseca.
U tom sljedećem postupku sam imala čak i više jajnih stanica (7) i isto sam primila 20 inekcija. Mislim da sve ovisi o organizmu, sigurno je bolje napraviti dužu pauzu, ali kad je želja za bebicom toliko jaka.....

Ameli
22.03.2008., 11:09
Ja sam na gonalima 3 kom i decapeptilima i danas mi je 8dc i ja još uvjek imam m i boli me trbuh, nikada mi nije toliko trajala i zanima me da li se to vama događalo i dali je to zbog inekcija?

uporna
22.03.2008., 12:53
Pod stimulacijom hormoni podivljaju pa je moguće da se i menga produžila.

ivana0906
09.04.2008., 00:33
Čitam o vašim nuspojavama i HS...
Kako čistite tijelo tj. kako ga nakon stimulacije vraćate u normalu?

rebeca
09.04.2008., 10:57
Sad ću se ja opet vrati na početak. U pretragama za postupak na UZV nađena mi je cista na dojci, 1 cm, može li to biti prepreka za postupak i koliko to može biti opasno radi uzimanja hormona? Danas idem na još jedan pregled, jer mi dr. imaju oprečno mišljenje jedan kaže da bi trebala punktirati drugi samo kontrolirati, pa se malo mislim :?

tiki_a
09.04.2008., 11:58
rebeca, nekako mislim da sama punkcija ne bi trebala imati utjecaja na postupak, ako je uopće potrebno to obaviti. No vidjet ćeš sa dr-ovima.
Zeljka33 bravo za 10 folikula :D I ja kao pikalica ponekad osjetim jajnike, ali ništa strašno, jučer nakon pikice radila fizički posao cijelo popodne (s lopatom u ruci, pukla nam vodov. cijev :x )... Utjecaj na psihu, hm, pa znam biti nervozna i bez tih hormona, neke bitne razlike nema. Prsa - tu i tamo malčice nešto osjetim. E da, malo vrućine neposredno nakon pikice, ali prođe za deset minuta.

tiki_a
09.04.2008., 12:00
Sad sam vidjela da je Zeljka pisala prošle godine :oops: :oops: ...

skandy
09.04.2008., 15:53
danas mi je četvrti dan stimulacije.Do sada sam primila 12 ampula gonala i počelo me pikati u lijevom jajniku kao poslje punkcije samo malo blaže.Šta može to već biti od stimulacije?M mi nikada nije bila kao sada.Trajala je jedva tri dana i sad se nešto kilavi.Baš me strah.

Ameli
09.04.2008., 18:58
skandy i ja kad sam počela s gonalima mi se kilavila m, sve nešto kao da hoće i neće i na kraju mi se otegla na 9 dana, nikada mi nije trajala tako dugo. zato nemoj se brinuti sve će biti ok i naravno sretno!

dim
09.04.2008., 19:19
Ja sam pak koristila suprefact spray koji mi je propisam od 23. dana ciklusa pred IVF. I zbog njega mi je ciklus kasnio 5 dana, a kad je konačno ciklus počeo i kad sam došla 3. dan započetog ciklusa da počnem sa gonalima, doktor je ultrazvučnim pregledom konstatirao da nije došlo do prave menstruacije i da treba čekati onu pravu, tako da je započeta terapija propala (nisam izgubila samo dragocjeno vrijeme već i podosta novaca za kupnju uzalud trošenih lijekova- vrijedi ona stara: tko ne riskira niti ne profitira). I tako nakon prvotnog veselja da krećem u nove pobjede opet veliko razočarenje.

Zeljka33
09.04.2008., 22:11
Sad sam vidjela da je Zeljka pisala prošle godine :oops: :oops: ...

:lol: a nema veze, evo opet mogu poćeti pričati o najnovijim simptomima....trenutno sam samo na decapeptylu i nemam baš nekih specijalnih nuspojava, osim što sam malo nervozna (to vjerojatno psihički pritisak) i imam osjećaj da imam viška neke energije....moram naći kako kvalitetno se ispuhati :mrgreen:

Suzanaab
20.04.2008., 10:39
Cure moje za vam nočas nisam oka sklopila kakve blove sam imala u jajnicima i maternici-užas. Počela sam sa Superfact sprejem prije 5 dana a sa Menpurom prije 4 dana. Do sad sam primila tek 8 ampula a imam takve bolove pa se pitam to će tek biti kroz tjedan dana. Inaće neznam jel mi ta bol intenzivnija zbog menge koju sam tek danas pravo dobila (uzimala sam pilulu i doktorica mi je rekla da kao prvi dan ciklusa računam prvi dan poslije zadnje pilule. Inače mi je teško odrediti prvi dan ciklusa jer imam krvarenja od sredine ciklusa pa do prave menge što sam inače regulirala sa Utrogestanom ali ga sad nisam smjela uzimati jer sam imala cistu pa sam bila na piluli). Osim toga uzimam još i Bromegon pa se valjda sve zbrčkalo. nadam se samo da neće ovo uzimanje biti uzaludno i da ne dođe do stvaranja jajnh stanica ili to što već pa da vi bolovi budu uzalud.
Inače sam ove dane hiperaktivna, čistim, peglam, perem imam viška energije i ne mogu sjediti ni 5 minuta. Onda kad nemam posla tjeram dragog da šetamo itd. :lol: neznam kako ću na posao sutra jer radim u uredu i sjedim 8 sati. Poludjet ću. Osim toga imam napade vručine i glavobolju. Mislim da ću u ponedjeljak ići hitno na UTZV da vidim šo se događa. još vas hoču pitati imali itko ovkava iskustva i smijem li nešto uzeti za bolove ili se ne preporuča (aspirin, ketonal) tj dali bi to moglo štetiti?

Pinky
25.05.2009., 17:41
moja stimulacija je bila decapeptyl od 20 dc do punkcije (oko 25 ampula ukupno), 30 gonala i 8 menopura. reakcija nije bila bajna - 5 folikula, punktirana 2, oplodjene i vracene 2 js, rezultat - biokemijska.

zanima me, ako mi mozete pomoci, koliko bih s obzirom na stimulaciju, a i godine ( 30.7. punim 6) trebala pauzirati do slijedeceg pokusaja?

super sam podnijela bockanje, jedina nuspojava je bilo smijanje, na dan et do danas nisam pusila (znam, znam, ostavit cu se opet, ovo je samo stres reakcija na biokemijsku) i iako sam jela svako 2 ure, smrsavila sam 2-3 kg od pocetka stimulacije do danas. sve u svemu sam se super osjecala sve do ovog tuznog rezultata.

tinaka
25.05.2009., 17:49
Pinky, kako su meni rekli, kada je stimulirani postupak u pitanju, trebalo bi ostaviti prostora za slijedeći stimulirani barem 6 mjeseci, al u medjuvremenu se može pokušati nečim prirodnim (bez dodatnih stimulacija). Nek me cure isprave, ako sam nešto krivo napisala. :/

Btw. sretan 6. rođendan unaprijed! :mrgreen:

Pinky
25.05.2009., 18:02
heeeeeeeeeeeeeeheheheheeeeeeee :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

TRIDESET i sesti :lol: :lol: :lol: :lol:

e sta ti je podsvjest, nikako se ne mogu pomiriti sa godinama hehehe

uf hvala ti, od srca sam se nasmijala, a mislila sam da nema sanse da se danas nasmijem :* :lol: :lol: :lol:

andrejaaa
25.05.2009., 18:13
Pinky,tinaka je dobro rekla,6 mjeseci je nekako optimalno čekanje(iako znam cure koje su išle i svaka 4 mjeseca),ali ja ne bih.
Možeš pokušati s klomifenima, meni s njima bude gotovo isti broj j.s. kao i s gonalima.
............a ovo za rođendan :lol:

Zeljka33
25.05.2009., 18:29
Pinky...mi smo vršnjakinje :lol: a i ja sam uzimala u drugom postupku decapeptyl...razmak mi je bio negdje 5-6 mjeseci...ovisi od kada se uzima (od primanja injekcija do primanja drugih ili od punkcije do punkcije :? )

tinaka
25.05.2009., 18:58
heeeeeeeeeeeeeeheheheheeeeeeee :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

TRIDESET i sesti :lol: :lol: :lol: :lol:

e sta ti je podsvjest, nikako se ne mogu pomiriti sa godinama hehehe

uf hvala ti, od srca sam se nasmijala, a mislila sam da nema sanse da se danas nasmijem :* :lol: :lol: :lol:
Kad imamo isti problem, ja sam stala na trideset i stalno se nekako zaboravim dodati još koju brojkicu iza :mrgreen:
Aj, al baš mi drago da neko kuži moj smisao za humor, stalno se inače bojim da se neko ne uvrijedi kad bubnem i ostanem živa! ;)

rijecanka77
25.05.2009., 19:28
Ja danas nisam mogla van jer ne mogu hodati...svaki pokret u smislu hodanja znaci stezanje u predjelu jajnika, kao da imam dva utega sa svake strane koji me sprjecavaju da koracam...totalno cudan osjecaj!
Sva sreca da je sutra punkcija pa se nadam da ce brzo proci...To mi je ujedno, osim lagane nadutosti, jedina nuspojava :)

sretna35
25.05.2009., 19:41
Pinky optimalan razmak je 6 mjeseci, no kada je frka s godinama a to se odnosi na one 40+ tako da još imaš vremena može i 4 mjeseca, no kako su ti cure već rekle, između mogu prirodnjaci (potpuni) i poluprirodnjaci (klomifen, femara)

meni je upravo klomifenski postupak na VV-u za vrijeme pauze bio dobitan

tikica_69
25.05.2009., 19:43
Nakon ove zadnje stimulacije (Suprefact + Menopur) a bez transfera, imam dosta jake povremene bolove u jajnicima i bradavice su mi nakon punkcije uzasno bolne. Peku i jedva sam nasla jedan grudnjak u kojima ih mogu nositi i uopce mi nije jasno od cega :?

višnja
25.05.2009., 19:45
Cure samo vi nas nasmijavate jer se i previše suza prolilo treba se znati nekad i našaliti. Ja kažem da imam godina skorom ko broj cipela :lol:

Inače, ja sam 3 dan na gonalima, 4 komada dnevno i imam pritisak dolje u trbuhu da imam osjećaj da će mi eksplodirati i ima dva dana mi je neka mučnina a pouzdano znam da nisam trudna :lol:
Sad... jel to od Gonala, nervoze ili ovih vrućina vidjet ćemo. :/

tikica_69
25.05.2009., 19:48
Kad sam ja bila na 4 Gonala dnevno, nitko sa mnom nije mogao razgovarati. U tih par dana uspjela sam se posvaditi sa mamom, tatom, sestrom, svima na poslu i svim susjedima. Malo sam maka :lol:

višnja
25.05.2009., 19:54
Ma da?
Vidiš, vidiš možda sam zato danas režala na stranke :mrgreen:

tinaka
25.05.2009., 19:58
Ma da?
Vidiš, vidiš možda sam zato danas režala na stranke :mrgreen:
To tješiš sebe ili bi oni trebali biti utješeni time?! :lol:

višnja
25.05.2009., 20:04
Ma tješim sebe, žao mi ljudi, ali danas je baš bio neki ludi dan, a stranke ko stranke, cijeli vikend valjda smišljaju di će u ponedjeljak i svi navale, a kad kažeš FT1P (fali ti jedan papir) svi onda udri po državi i Miletu :lol:
Ma nisam inače takva, pravi sam :saint: :mrgreen:

tinaka
25.05.2009., 20:10
Hahahaha...je, je... mogu misliti, imaš sreće kaj ti ja u ovom stanju ne dođem! Kad sam normalna luda sam ko tri obična čovjeka, a moš mislit kad gonali to zapapre još malo... :lol: :lol: :lol: :lol:

rozalija
25.05.2009., 20:31
Ma tješim sebe, žao mi ljudi, ali danas je baš bio neki ludi dan, a stranke ko stranke, cijeli vikend valjda smišljaju di će u ponedjeljak i svi navale, a kad kažeš FT1P (fali ti jedan papir) svi onda udri po državi i Miletu :lol:
Ma nisam inače takva, pravi sam :saint: :mrgreen:

To ti draga od stimulacije ko MICA UBICA (onaj snimak, nadam se da si ga slušala) pod stimulacijom samo ih otpepaš FT1P. :lol: :lol: :lol:

višnja
25.05.2009., 20:45
e to rozalija, danas bi se i mica ubica posramila da me čula :lol:

Pinky
25.05.2009., 20:48
Cure samo vi nas nasmijavate jer se i previše suza prolilo treba se znati nekad i našaliti. Ja kažem da imam godina skorom ko broj cipela :lol:

/

vidim da si 69' godiste.... dobar broj cipela imas ;) :lol: ja imam broj 40, imam jos fore :lol: al se priblizava

:love:

ma vi ste legende :heart:

višnja
25.05.2009., 20:52
Ma joj Pinky, odavna ti ja nisam mala curica i nosim broj 41 :oops: tako da imam i ja dosta fore :D

pak
25.05.2009., 22:34
pinky
ja sam malo mlađa(77.g.) i imala sam malo slabije stimulacije, išla sam svaka 4 mj. u postupke i nije mi žao da se mene pitalo i da nas plivači nisu iznevjerili nastavili bi istim tempom,inače živa sam i zdrava .mislim da doktor najbolje može procijeniti šta je za koga najbolje.
sretno!

Natalina
26.05.2009., 14:21
Sad kad se približava kraj prvog stimuliranog ivf samo mogu reći da sve ovo ne bi ponovila minimalno idućih 6 mj što zbog fizičkog zdravlja ipak su to hormoni, a i psihički treba sve to preraditi bez obzira koliko sam borac.

Pinky
26.05.2009., 14:28
natalina draga, prijaviti ces ti nama ogromnu betu pa ces se malo odmoriti od postupka :love: :heart:

tikica_69
26.05.2009., 16:18
Nakon ove zadnje stimulacije (Suprefact + Menopur) a bez transfera, imam dosta jake povremene bolove u jajnicima i bradavice su mi nakon punkcije uzasno bolne. Peku i jedva sam nasla jedan grudnjak u kojima ih mogu nositi i uopce mi nije jasno od cega :?

Izignorirale ste me pa ponavljam upit :mrgreen:

ina33
26.05.2009., 16:36
Nakon ove zadnje stimulacije (Suprefact + Menopur) a bez transfera, imam dosta jake povremene bolove u jajnicima i bradavice su mi nakon punkcije uzasno bolne. Peku i jedva sam nasla jedan grudnjak u kojima ih mogu nositi i uopce mi nije jasno od cega :?

Izignorirale ste me pa ponavljam upit :mrgreen:Nakon ove zadnje stimulacije (Suprefact + Menopur) a bez transfera, imam dosta jake povremene bolove u jajnicima i bradavice su mi nakon punkcije uzasno bolne. Peku i jedva sam nasla jedan grudnjak u kojima ih mogu nositi i uopce mi nije jasno od cega :?

Izignorirale ste me pa ponavljam upit :mrgreen:

Tikice, bolovi u jajnicima su po meni normalni, a ovo pečenje bradavica, stvarno ti o tome nemam pojma - vjerojatno je isto posljedica hormona. Meni je jednom slično bilo i sva sam se napuhnula od hormonalnog poremećaja i to je trajalo jedno mjesec-dva (bez ikakvih stimulacija, to je bilo u totalnim pauzama). Ako te jako muči - na UZV, ako ne, čekaj ishod pa će s mengom vjerojatno doći do razrješenja simptoma. Koji put ti se to niti ne može tako jednoznačno povezati - da, to je od toga i toga. Sretno!

tikica_69
26.05.2009., 22:00
Hvala ina :*

Mali Mimi
02.06.2009., 22:47
Podižem ovu temu, u 3 mj. sam bila na prvom stimuliranom i prvih mjesec dana nakon sam se dobro osjećala, a onda su krenule tegobe iznenadno lupanje srca i to u fazi mirovanja pogotovo kad legnem spavat to traje kratko ali se ponavlja i muči me nesanica ne stalno ali bar 2 put na tjedan ne mogu nikako zaspati ne pomažu mi tad ni normabeli ni praxiten.
Zanima me dali se vama dogodilo nešto slično bojim se da su mi se poremetili hormoni ne znam možda štitnjače? Ili je to nekakv stres iako se meni čini da sam sve to podnjela dobro?
Molim vas ako imate kakvih savjeta, ili iskustva sa sličnim situacijama da se javite

aiko70
28.12.2010., 22:50
Drage cure, vidim da je od zadnjeg javljanja neke od vas na ovu temu prošlo već dosta vremena, no muče me neka slična pitanja. Bila sam na stimuliranom postupku sa 5 dana femare, a nakon toga 14 ampula menopura (sedam dana po dvije ampule). Od postupka osjećam bolove ispod pazuha i imam valove vrućine. Doktor je predložio već u sljedećem ciklusu novi postupak s agresivnijom terapijom. Da li ste imale slična iskustva s takvim nuspojavama i da li znate kolika bi pauza između ova dva ciklusa trebala biti? Malo me strah ovakve male pauze. Inače, ono što mene muči, je premali broj jajnih stanica, odnosno gotovo ništa

mare41
29.12.2010., 08:27
aiko, u kojoj klinici ste u postupku? Pauza bi ipak trebala postojati. Ako si 70.- -to godište slab odgovor na stimulaciju nije rijetkost (dođi u klub 39+).

aiko70
29.12.2010., 17:21
Mare, pridružit ću vam se u klubu 39+, hvala

crvenkapica77
24.04.2011., 21:30
podizem temu

danas 12dc
sutra punkcija
jako, jako osjetljive bradavice
bolni jajnici
cesto mokrenje
pritisak pri mokrenju
umor
probadanje na jajnicama
zelja za sexom :-o

Sumskovoce
25.04.2011., 16:22
zelja za sexom :-o

i kod mene :lol:

dea84
26.04.2011., 09:22
koliko ste se udebljale tijekom i poslje stimulacija?naime svojom zaslugom sam u zadnjih 1,5g dobila 15kg i sad me svi plaše da ću stimulacijom dobit još kila....neeeeee....molim vas dali je to individualno ili je jedna od pojava debljanje

crvenkapica77
26.04.2011., 10:32
uopce se ne debljam, ali kao da uvijek malkice trbuha ostane poslije svake stimulacije

Makica
26.04.2011., 11:11
ja sam nakon svake stimulacije bila teza barem 2-3 kg. a trbuh mi se odmah poslije druge injekcije menopura zaokruzi kao da sam vec debelo trudna. onako, iskoci, bas se vidi!

dea84
26.04.2011., 14:05
a joj bit će veselo...8-)

Mury
28.04.2011., 12:09
Evo i mene, danas mi 5DC, i tek 3-ći dan na menopurima ( danas tek trebam primiti svoju "dozu" MP), i jajnike već prilično osjećam, ako ovako nastave, do punkcije će eksplodirati :-(.
Imala sam jutros i jučer i laganu mučninu,ali opet možda je to više stres, nego nuspojava, ajd ga znaj...

crvenkapica77
28.10.2011., 10:55
ne znam gdje da ovo stavim ( a moram ) pa cu ovdje
ovo je strasno , jel vas strah ? mene jako
http://www.24sata.hr/zdravlje/zbog-umjetne-oplodnja-rizik-od-raka-jajnika-veci-je-za-dva-puta-240218
neki dan razmisljam o ovome , jutros procitam :(

dea84
28.10.2011., 11:09
Draga, nemoj razmišljat o tome jer ako ti je suđeno da imaš rak imat ćeš ga!
Bliska osoba radi na onkologiji pa nažalost imaš svakakvih iskustva.
Osoba koja nikad nije zapalila umre od raka pluca. Znanstvenik tvrdi da pušenje uzrokuje rak i šta nikad nisi zapalo i dobio si rak.
Da se zna o čega nastaje rak već odavno bi se i našao lijek za to. Nitko ne zna ni od čega nastaje a nažalost svi ga koriste kao uzrok svega.
Jer sve što vjerovatno kao i svi mi svakodnevno radiš uzrokuje rak.
Ovo je samo moje stajalište o tome.

mare41
28.10.2011., 11:25
dea, ja bi napisala isti post kao što je tvoj!

talia7
17.11.2011., 22:58
drage moje, ne znam ni sama gdje bih stavila temu i koga bih pitala :( Oporavljam se nakon neuspješnog postupka u Pragu. Menstruaciju sam doblia 1. studenog i onako nije mi bila baš obilna kao nakon prijašnjih neuspješnih postupaka, a onda opet prije tri-četiri dana neki onako neugodni bolovi u trbuhu, malo krvarenje, a danas užasni bolovi, nadut trbuh, bol onako i na dodir.... krvarenje kao prava mensturacija. pliz iskustva do sutra dok dođem do nekog liječnika. hvala

mare41
19.11.2011., 19:47
Draga, talia, jako mi je žao što nije uspjelo. Pretpostavljam da si već bila kod doktora pa javi šta je rekao, nadam se da je sve ok.

marincezg
31.01.2012., 19:45
uopce se ne debljam, ali kao da uvijek malkice trbuha ostane poslije svake stimulacije

i kod mene samo skembica raste, ali barem da naraste kak treba :)

BigBlue
18.02.2012., 11:58
možda nije pravo mjesto, ali imam pitanje.

jučer sam radila krvnu sliku i eos (eozinofilni granulociti) su 4x viši od normalnog. s obzirom da je sve ostalo savršeno, vjerojatno se radi o alergijskoj reakciji. a jedino što mi pada na pamet je logest. je li itko od vas imao alergijsku reakciju na hormone, stimulaciju?

marincezg
29.02.2012., 19:58
ah te nuspojave......
u godinu i 3 mj nisam se nista zdebljala osim sta sam dobila malo na trbuhu
i dok sam bila sad na zadnjoj stimulaciji\ gonali bila sam stalno gladna
pogotovo ujutro....
bas mi je bilo grozno ali sam se nekak kontrolirala...

ivica_k
01.03.2012., 09:16
primjetih potkožni čvorić u krugu pupka, gdje sam se pikala
nadam se da će se razgraditi vremenom (brzo)
imate vi slična iskustva

Brunaa
02.04.2012., 19:25
Upravo se spremam za svoj prvi postupak u MB, pa sam samo htjela priupitati da li je netko od vas imao kakvih nuspojava kada je koristio Gonal F, naime ja sam do sada imala doticaj sa Gonalom F kada sam išla na ITI (i to samo 4 ampule) i primjetila sam tada da sam dobila male sitne dlakice po licu i ramenima, mislim to je presitno, primjetila sam ih ja i moja seka :-) al se sad pitam šta bi me moglo strefiti sad kad ću primiti tko zna koliko Gonala??? U međuvremenu to je ajmo reći nestalo...

Da li je tko imao slično iskustvo?

inna28
02.04.2012., 19:46
Ja sam bila u četiri postupka i sva četiri na Gonalima.Nisam imala nikakve nuspojave,sve sam podnijela bez problema.Tako je i ostalim curama koje znam,ne moraš se brinuti,bit će sve ok.Sretno!

Brunaa
02.04.2012., 20:00
inna28 tnx, ali da mi se ne mota po glavi, mota...

marincezg
03.04.2012., 21:20
[QUOTE=Brunaa;2110079]Upravo se spremam za svoj prvi postupak u MB, pa sam samo htjela priupitati da li je netko od vas imao kakvih nuspojava kada je koristio Gonal F, naime ja sam do sada imala doticaj sa Gonalom F kada sam išla na ITI (i to samo 4 ampule) i primjetila sam tada da sam dobila male sitne dlakice po licu i ramenima, mislim to je presitno, primjetila sam ih ja i moja seka :-) al se sad pitam šta bi me moglo strefiti sad kad ću primiti tko zna koliko Gonala??? U međuvremenu to je ajmo reći nestalo...

Da li je tko imao slično iskustvo?[/QUOTE

sve ti to ovisi...nismo sve iste, svaka drugacije podnosi i reagira, nemoj se brinuti....
ja sam bila do sad 2 puta na gonalima a zadnji put je bio 2 mj. i primila sam 32 gonala ak se ne varam i moram priznati da sam bila svako jutro gladno ko vuk i malo sam se zdebljala i to 2-3 kg ....
cula sam od nekih zena da su se znale zdebljati i puno vise (pa se ja tijesim)
pozzz

Brunaa
03.04.2012., 22:37
i malo sam se zdebljala i to 2-3 kg ....
cula sam od nekih zena da su se znale zdebljati i puno vise (pa se ja tijesim)
pozzz

Hehehehe, meni će to dobro doći ;-)

mimi3
04.04.2012., 03:11
ne znam gdje da ovo stavim ( a moram ) pa cu ovdje
ovo je strasno , jel vas strah ? mene jako
http://www.24sata.hr/zdravlje/zbog-umjetne-oplodnja-rizik-od-raka-jajnika-veci-je-za-dva-puta-240218
neki dan razmisljam o ovome , jutros procitam :( Joj, zaista ne mogu 100 %tvrditi, ali evo radim na ginekologiji i već sigurno 5, 6 puta uovih par godina došle su mi mlade žene baš sa tim dijagnozama. Nakon bezbroj stimulacija karcinom:-(,jedna je sirotica ostala sad na kraju i bez maternice i jajnika. Nikada ne plačem nad pacijentom ali kad se ona rasplakala jednostavno sam pukla,srce mi se htjelo raspasti. . Ne želim nikoga plašiti ali da se događa, događa se kao i sve ostalo. Zbog toga mislim da sve treba imati svoje granice, ne treba pretjerivati sa stimulacijama i riskirati zdravlje,možda posegnuti za nekim drugim izborom..samo što je želja često jača od svega i teško je odustati.

Loly
06.04.2012., 10:05
Cure imam jedno pitanje u vezi stimulacije! Još danas sam na decapeptylu i gonalu, a od sutra još i menopur.
Od gonala nemam nikakvih probadanja ni bolova u jajnicima, ali me strašno boli glava i osjećam neku nemoć, bole me mišići, kosti.. ko da me traktor pregazio :-)
Jeste vi imale sličnih problema?

Snekica
06.04.2012., 19:07
ali me strašno boli glava i osjećam neku nemoć, bole me mišići, kosti.. ko da me traktor pregazio :-)

Ja sam od 21dc na Decapeptylu, od 3.dc na Menopuru(3kom) i osjećam se baš tako. Ali sinoć sam mjerila tlak, a on 95/60. danas 110/55. Tako da mislim da je sve skupa, tlak, vrijeme, stimulacija, grozna kombinacija

linalena
09.04.2012., 12:19
Meni stimulacija poremeti ciklus poslije, ako se ne varam radi se o aovulacijskom ciklusu, jer primjetim da nema O bolova, nema natečenih sisa, nema ni PMS rasploženja, nema ni sluzi. Počnu mi lagani m-bolovi ali jako su rijetki, no ipak imam osjećaj da sam procurila. Inače mi se pomakne ciklus za nekih 3-4 dana a uobičajeno je trajanje 28 dana i M 4-5 dana. Ovaj put sam procurila i prije bete a krvaraila čak do negdje 12dc, zapravo M mi je bila normallna tih 4-5 dana pa je prestala a onda iznenada još 3 dana crveno na momente, ne onakav isjecedak kakav zna biti, nego baš kaplje krvi. I eto sada mi već kasni oko tjedan dana i danas mi je 37dc, sspotinga ništa.

Koliko Vam zna tako kasniti? I kada ima razloga se javiti doktoru? Nakon tjedan dana? Dal da čekam još? Dal da provjerim hormone?

Matko
13.04.2012., 20:38
Prošli mjesec sam bila na klomifenima,ama bas nikakve nuspojave.
ovi ciklus na Femari 2 -6 dana ciklusa.sve ok.prije 2 dana ovitrelle.ajme bolovi,napuhnutost,blaga temperatura,crvenilo u licu. glavobolja i to sve tocno 36 h od pikanja.

Konfuzija
14.04.2012., 14:28
Meni su gonali zaustavili mengu. Drugi dan ciklusa, odmah stala.

dea84
16.04.2012., 09:12
konfuzija, tako je i meni bilo. Menga stala 2dc, bez transfera i nakon toga došla 20dc. A moji cikluci su od 30-35. Čudno mi je sve bilo na gonalima.

Matko
17.04.2012., 20:26
molim vas ako mi ko moze rec,kako ste se osječale dok ste cekale betu?mislim fizički?kakve smetnje ,bolovi?nesto tako?
od ovitrelle i ovulacije jako sam napuhana,jajnici stalno bolni.sada se malo smanjilo ali na mahove me zna bolit.
Itko?

Snekica
18.04.2012., 08:31
Matko, ako te jako boli i jako si napuhana bilo bi dobro da kontaktiraš doktora zbog moguće hiperstimulacije. Prati svoje disanje da ne bi počelo biti teško, prati da popiškiš otprilike toliko koliko popiješ. Pij puno vode! Sretno!
Ja sam u ovom postupku super (nakon transfera) jedino sam se malo napuhnula 4dnt i još sam tako, ali ništa strašno ni bolno. Danas 6dnt. A lagani grčevi su nekad i normalni.

Matko
18.04.2012., 12:14
thx snekica

BlaBla123
30.04.2012., 13:58
Poz,
Je li neko imao simptome poput stomacnih tegoba,bola u lijevoj ruci nakon transfera (10ti dan),blago povisen pritisak???

Brunaa
04.06.2012., 11:05
Upravo se spremam za svoj prvi postupak u MB, pa sam samo htjela priupitati da li je netko od vas imao kakvih nuspojava kada je koristio Gonal F, naime ja sam do sada imala doticaj sa Gonalom F kada sam išla na ITI (i to samo 4 ampule) i primjetila sam tada da sam dobila male sitne dlakice po licu i ramenima, mislim to je presitno, primjetila sam ih ja i moja seka :-) al se sad pitam šta bi me moglo strefiti sad kad ću primiti tko zna koliko Gonala??? U međuvremenu to je ajmo reći nestalo...

Da li je tko imao slično iskustvo?

Curke, nakon 18 gonala ista situacija, ponovno se javljau sitne dlačice, samo se tješim da neće nastaviti rasti apropo broja gonala u odnosu na prvo korištenje gonala...

Argente
27.09.2012., 21:09
O, pa da i ja prijavim svoj doživljaj...
Dugi protokol, decapeptyl+menopur, štoperica brevactid, i naravno utrogestan.
Decapeptyl: jak umor, mentalna nabrijanost, strašna razdražljivost, eksplozivne reakcije, sve u svemu turboPMS
Menopur: tvrdoća, napuhnutost, nelagoda u području jajnika (ovo vjerujem da bi bilo od bilo kakve stimulacije koja funkcionira)
Brevactid: smirenost, lagana omamljenost
Utrogestan: prištevi
Ne znam od čega: slab spotting do 11dc, malčice povišene jetrene probe
I mogla bih se zakleti da su mi ruke odlakavile! :)

drama_queen
10.02.2013., 20:44
Utrogestan: prištevi
I mogla bih se zakleti da su mi ruke odlakavile! :)

dakle mogu biti mirna ...brada mi vjerovatno raste od Utrogestana i ovi prištevi ne znace da se vracam u pubertet? :D

libicaa
05.03.2013., 09:19
bok curke... ja sam u dugom protokolu zbog ciste na lijevom jajniku + ovaj ciklus koristila AB pilule
počela sa decapeptylom u četvrtak - nisam imala nikakvih nuspojava, jučer prvi dan na 2 DC Gonal (3kom) i sad već osjećam bol u lijevom jajniku (tamo gdje je cista) ... jel ima netko iskustva? strah me da mi ne prekinu postupak...

e da M skoro više nema od jučer kako sam uzela Gonal...

BubaSanja
18.03.2013., 20:22
Ja evo 12 dana na Gonalu i dan više na Decapeptylu. Prošli put sam bila luda ko šiba, ovaj put sam prilično mirna, jedino me sad pred punkciju baš boli dolje (imam oko 7-8 lijepih folikula), napuhnuta sam i imam danas cijelo popodne konstantnu mučninu. Vidim da se može dogodit, nadam se da je sve ok. Jutros sam vadila E2 i radili su mi UZV, vidjelo bi se da naginjem HS pa da se ovako osjećam radi tog. Ne znam koliki mi je nalaz E2, ali doktor je rekao da uzmem štopericu, očito je u granicama normale.
E da, isto su mi bradavice osjetljive ovaj put poprilično.

linalena
11.04.2013., 15:22
Mene inače u drugom dijelu ciklusa znaju boliti noge, koljena, veći zglobovi - imam potrebu ih stalno pomicati i razgibavati. No ovaj put ( a prvi put suprefact a malo jači heparin) je prestrašno. Počelo je uobičajeno, da bi jučer podivljalo. Bol se intenzivirala u laktovima i širila prema ramenima, do lopatica. Nisam se mogla pomaknuti, spavala sam u pozi mrtvaca. Od jutra me bole i prepone i kukovi, križa rasturaju. Mislila sam da sam možda malo istegla neki mišić jer sam jučer spremala al onda bi valjda bol bila negdje locirana a ne posvuda. Menga je počela i sada me još i trbuh i glava rasturaju.


Negdje mi je u prisvjesti da stimulacija utječe na gustoću kostiju, ili je to nešto drugo u vezi s MPO tematikom? Da li heparin (0,6ml) može na to utjecati?

ljubilica
11.04.2013., 16:03
mene je stimulacija koštala 7 kg :-( al ne od prejedanja. Ja sam jednostavno bila puna vode. Bojala sam se zatvora al sam cijelo vrijeme pila donat i jela kompot od šljiva i stolica je bila redovita. Kad je sve završilo, vježbala sam mjesec dana, preznojavala sam se ko luda i sad je puuuno bolje

Konfuzija
11.04.2013., 16:09
Da li heparin (0,6ml) može na to utjecati?

Mislim da bi ga trebalo duže uzimati da bi imao takve nuspojave.

Ginger
11.04.2013., 20:51
luna, grlim draga

ja inace nemam nekih nuspojava
ne dobijem ni grama, ovulirala sam poslije, mane-vise sve ok
al sam zato nervoznaaaa, za poludit
zivciraju me svi i sve, katastrofa....

amazonka
11.04.2013., 23:29
A ja pak gladnija no inače. Pomalo i naduta. Tu i tamo glavobolja. Osjećam i nelagodu u predjelu jajnika. Malčice nervozna, ponekad i plačljiva. Moj muž kaže da sam 'čist normalna'. To ga i najviše brine.

orange80
21.05.2015., 09:32
Nisam znala pod koju temu bih ovo stavila pa sam podigla ovu.

Dakle iza stimulacije femarom, štoperice i neuspjele punkcije (pobjegao jedini narastao folikul)
mi je ostala cista u jajniku. dr. je prvo mislio da su dva žuta tijela, ali je ispalo da je jedno žuto tijelo
i drugo cista. danas mi je 13. dpo i dr mi je propisao Proveru, 8 dana jer kaže da želi ubrzati pucanje te ciste.

čitajući nuspojave Provere sam se malo prepala i pitam se zašto mi nije dao Duphastone ili Utrogestan?
Nije da niti na njih dobro reagiram, ali barem nisu tako snažan hormon kao Provera.
Jeli još netko imao sličan slučaj?

Plus toga me je strah dodavanja još progesterona jer kad sam prošli puta bila na Utrićima mi se je pojavila
neka cista ili folikul na početku slijedećeg ciklusa koji je puknuo do 8 dc, ali prekasno da bi išla na stimulaciju u tom
ciklusu.
Uglavnom što god uzmem, smr..a mi ciklus. A do ovih stimulacija (blagih) nikad nikakvih cista.

comeonsense
19.07.2015., 18:48
Drage žene, dragi ljudi! Prošla sam jedan stimulirani postupak, na žalost, bez tako željenog rezultata, ali u svakom slučaju tako nešto pamtiš za cijeli život. Nisam baš totalni laik i na samom početku imala sam bezbroj pitanja s nedorečenim odgovorima kao npr. utjecaj stimulacije na fiziologiju žene. Na prvim razgovorima kod MPO specijaliste dobila sam, ako ništa drugo, iskren i pošten odgovor da na tu temu kod nas nije objavljen niti jedan znanstveni rad. To je bila 2013. Godina za pamćenje... Nakon moje, na neki način poprilično intenzivne reakcije na stimulaciju, broj pitanja u mojoj glavi samo se povećavao, a i bez toga, kao što i same znate, psihofizički sam bila u totalnoj konfuziji. Malo sam bacila pogled na forumske MPO teme i objave i tada mi se činilo, obzirom da je područje u najmanju ruku osjetljivo, nije vrijeme za neku moju verziju rasprave... Nek se niko ne uvrijedi, tada sam stekla takav dojam i ostavila sve za neko doba kad ću imati hladniju glavu...
Naravno, po našem zakonu, morala sam se vratiti na posao, jer kažu- zašto bi na bolovanje?! Nisi trudna, nemaš komplikacije. U stilu- vrati se normalnom životu kao da ništa nije bilo. Na sve to sam bila ljuta, a i još poprilično stimulirana ( ne zaboravite mozak koji kao da se pomalo zanemaruje ). Kad sam te neke stvari osjetila na vlastitoj koži, po mom poimanju medicine i zdravstvene zaštite, puno toga mi se učinilo nelogično. Moram naglasiti da podržavam svaku znanost i nova znanja, a ovo iskustvo (pošto me nije ubilo :) ) samo me učinilo jačom i sa još više zanimanja pratim događanja na temu MPO-a. Proučavam malo, tek za svoju dušu, razgovaram s ponekim kompetentnim ljudima, mislim na koji način otvoriti još neka pomalo zanemarena pitanja, a po mom skromnom mišljenju od velike su važnosti za žene i parove koji, eto, nemaju sreće.
U međuvremenu događa se i moja pauza jer odustala još mislim da nisam... Ja sam uključila, kad je trebalo, i psihijatrijsku podršku i mislim da je to nužno bez obzira kako mislite da podnosite popularno zvanu vožnju 160 u drugoj-trećoj brzini... Pregledala sam štitnjaču, dojke, jajnike. Imala problema s prolaktinom (dokazano) i mislim adrenalinom (subjektivno).
Ako vas zanimaju znanstveni radovi u HR, ima nešto na netu, uglavnom 2010. Danas je 2015. I vruće je :)! Stoga, držite se- nije lako, ali tu smo gdje jesmo. Budite informirani i nadam se ponekoj izmjeni iskustva.

Lagunas
20.07.2015., 08:00
Prošla sam stimulaciju sa Puregonom koji me izrazito pekao svaki put. Nuspojava je kao i kod većine napuhnut i tvrd, problem sa zatvorom, jedino drugačije je osjetljivost grudi i bradavica. I danas, 4dnt, 5d, grudi još uvijek bole i pitam se kada će to izaći iz mene..

eryngium
20.07.2015., 12:12
Lagunas, ne želim biti zloguki prorok, ali... grudi bi te mogle možda i još jače boliti zbog progesterona od utrića ili crinone gela.

BigBlue
20.07.2015., 16:56
Pozdrav comeonsense i dobrodošla!
Žao mi je ako se nisi ranije priključila jer si imala osjećaj da tvoje rezoniranje u onom trenu ne bi bilo prihvaćeno, stvarno mi je drago da si ipak tu i nadam se da ćeš podijeliti s nama svoje iskustvo MPOa.

Razlika između ovoga i sličnih foruma je da se razgovor na Rodi ipak vodi na jednoj kulturnijoj razini i trudimo se uvažavati tuđa mišljenja, tako da želim vjerovati kako i te 2013. ne bi bila krivo shvaćena. Također je činjenica da ovdje ima različitih ljudi okupljenih zajedničkom dijagnozom bolesti, i da određeni broj korisnika foruma, kao i u stvarnom životu, živi po "la vie en rose" maksimi. Činjenica je međutim da će neki parovi prihvatiti kako nikada neće imati biološku djecu, niti zakoračiti u MPO, činjenica je da ni MPO nije svemoguć i da nećemo svi zagrliti "mirišljavi smotuljak", kao i činjenica da neki ljudi to ne žele prihvatiti ni pod razno, činjenica je da veliki postotak žena prođe stimulaciju bez problema i uz male ili nikakve nuspojave, ali to ne znači da ih nema niti da to vrijedi za sve. I o tome treba govoriti. Meni je ovaj forum dao nešto neprocjenjivo - znanje, informacije, mogućnost da donesem najbolji, informirani izbor za sebe. Zato vjerujem da je tvoje (loše? teško?) iskustvo utekako bitno.

Iz osobnog iskustva ti mogu reći da sam u prvom (neuspješnom) stimuliranom ciklusu imala povišene jetrene probe (AST i ALT). Negativnom betom se unutar 2 mjeseca stanje vratilo u normalu. Drugi ICSI je bio uspješan, AST i ALT su rasli kako je trudnoća napredovala, dobila sam preeklampsiju u 30tt (što ipak povezujem s višeplodnom trudnoćom i godinama) i graničnu kolestazu u 34tt (što, bez ikakvog znanstvenog uporišta, povezujem sa stimulacijom). Vrijednosti AST/ALT su neposredno pred porod bile gotovo x10, da bi se 6 mjeseca nakon poroda vratile u normalu.

Je li bilo vrijedno, bi li opet to prošla? Iz današnje perspektive mogu sa sigurnošću reći DA. Onda, da nisam uspjela, odustala bi. A o emocionalnom rollercoasteru da ni ne pričam. Zato mi je drago da danas imamo ovo: http://forum.roda.hr/threads/87807-NOVOST-U-RODI-Grupe-psiholoske-pomoci!!!!! i žao mi je što nisu održavane 2011/12 kad sam bila totalno u tome. Nažalost bavili smo se idiotskim zakonom, po kojemu nikada ne bi imala šanse biti mamom.

Nadam se da te uskoro čitam! :bye:

comeonsense
23.07.2015., 00:03
Hvala na dobrodošlici! Trenutno sam raspoložena za izmjenu nekih iskustava iz te moje 2013. Da, bilo mi je teško- nismo uspjeli. Loše iskustvo- to iz današnje perspektive ne mogu definirati... O tome svemu imam par svojih foldera i rado ću neke dijelove podijeliti sa svima koje zanima. U svakom slučaju neke teme bi trebalo redovito održavati živima, ako ništa drugo nego radi nekih budućih generacija žena, parova i šire. Veselim se GO-u (čitaj godišnji odmor :) ), nadam se i dalje nekom čudu... Sve su ovo teme, zdrav razum mi govori, na dosta duge staze pa ajmo onda malo širiti priču! I ja mislim da je svako iskustvo dobrodošlo. Do čitanja!

Optimist
23.07.2015., 11:34
Prije nekog vremena sam kategorički tvrdila da ja nikad ne bih išla na ivf i riskirala svoje zdravlje (dosta bliskih prijatelja je bilo u postupcima prije nas, što uspješnim, što neuspješnim, s manje ili više posljedica, koje ne moraju nužno biti vezane uz stimulacije, ali se sumnja da je zbog njih).
To je sve bilo dok sam nadobudno mislila da nećemo imati problema s ostvarivanjem trudnoće, unatoč visokim godinama. Dok nismo dobili nalaze…
Onda više nije bilo odbijanja pomisli na mpo vode, već što prije zakazivanje termina za konzultacije. I taman kad smo se spremali na ivf, dogodila se spontana trudnoća, ali i spontani pobačaj, zastoj u razvoju, missed ab.
Tek tada se javila neopisiva želja za što bržim ostvarivanjem druge trudnoće i zakazivanje termina za ivf. U međuvremenu hrpa pretraga. Dijagnosticirana trombofilija, 3 mutirana gena od 5 rađenih.
Najveći strah od ivf-a je bio zbog karcinima dojke u obitelji (mama i teta) te karcinoma jajnika u malo široj obitelji.
Bojala sam se stimulacije, a uz sve to i strah zbog moguće tromboze. Zato mi je uveden heparin od prvog dana stimulacije.
Puregon sam odlično podnijela, točnije, tijekom same stimulacije sam se dobro osjećala, a je li ostavilo traga na fizičkoj razini, za sada ne znam, nadam se da nije.
Prvi ivf/icsi je rezultirao trudnoćom i ranim spontanim i sada sam umorna od svega. Proširuju se pretrage, ali i strah od posljedica.

antonija15
18.08.2015., 11:53
Ja sam također jedna od onih koja je odgovorno tvrdila da nikad neće pristati na vantjelesnu oplodnju,još tome uzevši u obzir da smo dosta mladi nadali smo se
jednostavno dogoditi će se,ali vrijeme je prolazilo i nije se dogodilo...zato nam je nalaz spermiograma došao kao pljuska i nije bilo druge opcije nego krenuti u mpo
vode.prvi postupak stimulirani,32 gonala i 4 cetrotida,nuspojave glavobolja,mučnina,bol jajnika,užasan apetit.druga dva postupka su bila klomifenska(prirodni postupci),od nuspojava sam problemi sa vidom,jedino što me zbunilo što sam prvi put sa klomićima dobila 7,a drugi put samo 1 jajnu stanicu.doktorica me poslala na imunološke pretrage jer joj nije jasno kako ne dolazi do implatacije,nalazi uredni.sad čekamo 9. mjesec da vidimo kako dalje.

Vanilla
26.08.2015., 21:14
Bila sam na inseminaciji, pila sam Klomifen, primila Ovitrelle i sad sam na Utrogestan. Cijeli mjesec me jajnici bole, nekad teško sjedim, probada me isključivo jedan jajnik, bol se zna širit prema nozi, al je kratkotrajna i oštra. Nervozna sam, plačljiva, depresivna.... Od Utrogestana sam poludrogirana i spavam.
:gaah:

red pepper
27.08.2015., 01:26
Ja sam od klomifena imala cudnu tupu bol u jajnicima i neku depresiju,bas su mi jako lose sjedali...s druge pak strane od pravih droga tj.estrofema,utrogestana,puregona,brevactida i duphastona nisam osjetila nikad niti jednu jedinu nuspojavu...u cemu je kvaka nemam pojma,ali nek ostane ista reakcija i ubuduce..

Ginger
27.08.2015., 08:05
Vanilla, ako utrogestane koristis oralno, pitaj dr da se prebacis na vaginalno koristenje
Oni su stvarno gadni kad se piju

Vanilla
27.08.2015., 09:51
Vanilla, ako utrogestane koristis oralno, pitaj dr da se prebacis na vaginalno koristenje
Oni su stvarno gadni kad se piju

Koristim vaginalno i svejedno imam te simptome umora.