PDA

Pogledaj cijelu verziju : Kako pripremate mozak?



sabaleta
09.01.2008., 16:35
Vidim da među receptima nema baš puno jela od iznutrica.

Ako imate kakav provjeren recept za pripremu mozga, molim vas napišite.

čokolada
09.01.2008., 16:48
Bože svašta!!! Šubi, Šubi...







8)

wewa
09.01.2008., 16:51
Ja nikako.
A moji pohuju - zato im ne idem cesto, mozda me stignu pa zavrsim u tavi :lol:

mali karlo
09.01.2008., 16:52
joj meni to bljak, gadi mi se i sama pomisao da to netko jede ali znam da moja tata obožava mozak od janjeta

apricot
09.01.2008., 19:16
obožavam mozak...
dok nije bilo straha od kravljeg ludila, jeli smo ga pohanog ili restanog ili s jajima.

isto i brizle.

sorciere
09.01.2008., 19:25
Ako imate kakav provjeren recept za pripremu mozga, molim vas napišite.

promućkati prije upotrebe... :lol: :lol:

Janoccka
09.01.2008., 19:29
Mljac!
Mislim da moji izdinstaju crveni luk i onda mozak bace na to... al da li ga prvo prokuhaju :?

kloklo
09.01.2008., 19:30
Sorci :lol:

Kad sam bila mala, baka bi nakon kolinja uvije nekako napravila mozak za jesti i sjećam se da smo to mazali na topli, domaći kruh, baš je bilo fino.
Ali nemam pojma kak je ona to radila :?

apricot
09.01.2008., 19:30
Mljac!
Mislim da moji izdinstaju crveni luk i onda mozak bace na to... al da li ga prvo prokuhaju :?

ne.
to je to što ja zovem restani.

fritulica1
09.01.2008., 20:23
O da obozavam mozak, (a unazad nekoliko godina ga nisam jela :( ), a jos vise volim govedi jezik u saftu, mmmmljac.

Probaj pohati mozak (kao sto pohas sve drugo, ali zavrsi s jajem, nemoj stavljat prezlu). Ili ga frigaj s jajima, tako nekako je moja mama to radila... Pada mi na pamet onaj stih.........al se nekad dobro jelooooooooooo... :)

sandraf
09.01.2008., 20:37
kupis glavu, pa cijelu speces u lastijeri, prepolovis lubanju i izvadis ga po polovicama i serviras uz zelenu salatu.

a ponekad se sjetim i Hanibala, jel netko citao?

sorciere
09.01.2008., 20:38
ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock:

aaaaa.... bljuc...

sandraf
09.01.2008., 20:46
ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock:

aaaaa.... bljuc...

da i jako je fino. onako muljasto, nekompaktno... moras probati, odusevila bi se.

s_a_n_d_r_a
09.01.2008., 20:52
aaaaa.... bljuc...


x :ups:

fritulica1
09.01.2008., 21:22
ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock: Ma zasto ne? Kad mozemo tuci po misicima, nogicama, srcima, jetricama, koljenicama... a zasto ne bi i po mozgu, koji je daleko ukusniji... :)

anledo
09.01.2008., 21:31
ja bih se davila u tome (kao i u morhbanu, kostanoj srzi iz onih velikih kosti za juhu... jooooj mljac)

jedino mora biti jako vruc, jedem ga iskljucivo pohanog (bez prezli) i nakapam dosta limuna (on neurtalizira onaj osjecaj 'loja', 'masnoce' )

ajme kako sam sad gladna... (a priznajem, izbjegavam ga nakon pojave svih ovih modernih bolestura :/ )

sorciere
09.01.2008., 21:34
:nope:

čokolada
09.01.2008., 21:52
kupis glavu, pa cijelu speces u lastijeri, prepolovis lubanju i izvadis ga po polovicama i serviras uz zelenu salatu.



Ajme. Zvuči zamamno.

Mima
09.01.2008., 22:13
Hrustavci od mozga


Sastojci:
(za 4 osobe)
2 dl vode
1,5 žlica vegete
140 g margarina
80 g brašna
120 g mrvica
400 g mozga
2 jaja
peršin, papar, muškatni oraščić, limunov sok, brašno, jaje, ulje za prženje


Opis:
U vodu dodajte vegetu, margarin i pustite da provri. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne zgusne i počne odvajat od dna. Zatim smjesu ohladimo i lagano umiješamo jaje, a zatim mozak kojeg smo nasjeckali. Na kraju dodamo mrvice, peršin, papar, muškatni oraščić i limunov sok. Od dobivene smjese oblikujemo okruglice koje uvaljamo u brašno i jaje i pržimo u ulju. Poslužimo uz umak «aurora» ili tatarski umak.

rinama
09.01.2008., 22:23
Moji starci to jedu oduvjek, a ja još i dan danas imam fobije od spremanja mozga. Mama je znala ostaviti naputak kaj da spremim za ručak, a puno puta je bilo ili pohanje mozga ili mozak s jajima.
To je nešto strašno kak to izgleda, stvarno užasno. Probala sam jednom onak pohanog i bilo je ukusno, ali samo saznanje kaj jedem je jače i odustala sam od te vrste jela.

s_a_n_d_r_a
10.01.2008., 10:33
a
samo saznanje kaj jedem je jače i odustala sam od te vrste jela.

upravo ovako pa da je ne znam kako ukusno
isto kao i zablji bataci :mrgreen:

ms. ivy
10.01.2008., 10:37
čitam naslov Kako pripremate mozak? i pitam se: za što? i onda skužim da je na receptima. :lol:

ana.m
10.01.2008., 10:53
ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock: Ma zasto ne? Kad mozemo tuci po misicima, nogicama, srcima, jetricama, koljenicama... a zasto ne bi i po mozgu, koji je daleko ukusniji... :)
Ja mogu jesti samo čisto meseko, nežilavo, bez one masnoće okolo.
Ne volim nikakve noge, glave, repove, iznutrice, pa čak ni rebra!
Kod mene prolazi samo bijelo od peradi-pa stoga ne volim patku i gusku :mrgreen: i čisto kod svinje, krave....
Globanje kosti-ljak!

I kad vidim da ljudi jedu mozak, kokošje noge, vrat i slično. A tek jezik. Brrrrrrrr

Lu
10.01.2008., 10:57
meni je pohani mozak najdraze jelo iz djetinjstva :) ali ga nikad u zivotu nisam sama spremala sta znaci da ga vise od 15 godina nisam jela. a sa pojavom kravljeg ludila mislim da su i najveci mozgoljubci :mrgreen: odustali. jos je super leso u juhi.

sabaleta
10.01.2008., 11:12
Vidim da vas je nekoliko izrazilo bojazan od kravljeg ludila :/
Koliko je meni poznato u Hrvatskoj nema kravljeg ludila, a osim toga i svinje imaju mozak.

Janoccka
10.01.2008., 12:34
Ja se bojim samo toga da me nećeš zvati na ručak :(

sabaleta
10.01.2008., 12:42
Ja ne znam jel tebe itko pozvao na ručak a da se sama nisi utrpala :mrgreen:

Janoccka
10.01.2008., 12:49
Ko da samo ti imaš mozak :P

bucka
10.01.2008., 12:49
šubi, koja dobra ideja za sutrašnji ručak!! :shock:
mislim da ce Nika uživati! :mrgreen:

apricot
10.01.2008., 14:13
Koliko je meni poznato u Hrvatskoj nema kravljeg ludila, a osim toga i svinje imaju mozak.

nije svinjski ni blizu telećem.
kao ni jetra, bubrezi, bijela jetra...

uostalom, valjda to ovisi o ukusu :/

jadro
10.01.2008., 14:24
i ja sam vikala bljak, fuj, ne bih ja to, odvratno...dok me nisu natjerali da probam...nakon toga...mljac, njma, ja bih to, predivno :)

to radi MM, poha...i duuuuugo ga nismo jeli, jer ga je tesko naci (u nabavku treba ici u mesnice, na vrijeme, a ne u shoping centre popodne :roll: )

fritulica1
10.01.2008., 14:25
nije svinjski ni blizu telećem.
kao ni jetra, bubrezi, bijela jetra...
X

A meni je još dobar i janjeći. :)

Joe
10.01.2008., 14:30
čitam naslov Kako pripremate mozak? i pitam se: za što? i onda skužim da je na receptima. :lol:
i ja... :lol:

apricot
10.01.2008., 14:37
duuuuugo ga nismo jeli, jer ga je tesko naci (u nabavku treba ici u mesnice, na vrijeme, a ne u shoping centre popodne :roll: )

treba imati dobru vezu kod mesara jer sve odlazi direktno u restorane.
baš si moraš naručiti.

sabaleta
10.01.2008., 14:41
Svaka prava domaćica mora imati dobru vezu kod mesara, dimnjačara i poštara 8)

apricot
10.01.2008., 14:44
da, ko što i svaka moderna žena do tridesete mora imati svog zubara, ginekologa, frizera i kozmetičara

Lu
10.01.2008., 14:56
ovo sve imam iako trideset punim tek za mjesec dana :mrgreen: ja sam moderna zena 8)

ali mesara nemam :/ i nisam ni znala da se svinjski mozak jede. mi smo uvijek kupovali samo teleci. i kao sto apri rece sve ide u restorane, ocito, jer ne sjecam se da sam ikad vidjela mozak u mesnici :?

snorki
10.01.2008., 15:05
kupis glavu, pa cijelu speces u lastijeri, prepolovis lubanju i izvadis ga po polovicama i serviras uz zelenu salatu.

a ponekad se sjetim i Hanibala, jel netko citao?Sta citala. Gleala :lol: nikad necu zaboravit onu scenu kad ga recne odozgo, pa kusa :shock:

zmaj
10.01.2008., 15:40
uf
ja sam na mišićima snešto kosti...
sve drugo... :nono:

Dream
10.01.2008., 20:38
... ne sjecam se da sam ikad vidjela mozak u mesnici :?

Heheh, što bi rekli mesari da ovo pročitaju? :lol:
Ajmeee, kako si mi uljepšala dan! :lol: :lol:

maria71
10.01.2008., 20:44
Svi forumski biljojedi vas čekaju u busiji

u pozadini glazba iz "Zone sumraka"

kinder
10.01.2008., 20:57
Hrustavci od mozga


Sastojci:
(za 4 osobe)
2 dl vode
1,5 žlica vegete
140 g margarina
80 g brašna
120 g mrvica
400 g mozga
2 jaja
peršin, papar, muškatni oraščić, limunov sok, brašno, jaje, ulje za prženje


Opis:
U vodu dodajte vegetu, margarin i pustite da provri. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne zgusne i počne odvajat od dna. Zatim smjesu ohladimo i lagano umiješamo jaje, a zatim mozak kojeg smo nasjeckali. Na kraju dodamo mrvice, peršin, papar, muškatni oraščić i limunov sok. Od dobivene smjese oblikujemo okruglice koje uvaljamo u brašno i jaje i pržimo u ulju. Poslužimo uz umak «aurora» ili tatarski umak.

hebate, pa ovo je strašno :shock:

kinder
10.01.2008., 20:58
Ne mislim recept nego sam pomisao na mozak koji hruska pod zubima

Pliska
12.01.2008., 20:22
... ne sjecam se da sam ikad vidjela mozak u mesnici :?

Heheh, što bi rekli mesari da ovo pročitaju? :lol:
Ajmeee, kako si mi uljepšala dan! :lol: :lol:

:lol: e pa sad sam stvarno pukla od smjeha :lol:

MM voli mozak ali ga jede samo kad idemo na neke fešte pa se odojak vrti. Onda si on uzme glavu i uživa :mrgreen:

Ja ne jedem nikakve iznutrice.

rayna
12.01.2008., 20:32
A tek jezik. Brrrrrrrr

:P je bas njam,njam...susen i tanko narezan.

Rene2
12.01.2008., 20:49
Budući rijetko ima mozga za kupiti u dućanima i mesnicama (a bilo bi dobro da ima :lol: ), mozak je moja mama pravila jedino poslije kolinja (svinjski, naturlich).
I uglavnom ga je pripremala s bubrezima. Meni je to bilo fino, i sad mi je još miris u nosu.

Bubrezi se dobro operu, očiste od žilica i nasjeckaju na kockice. Popržiti na dosta crvenog luka. Dodati lovorov list, crvenu papriku, sol, papar i druge začine po želji.
Mozak se dodaje tek pred kraj, kad su bubrezi već gotovi.
Može se poslužiti uz palentu ili rižu.

Imaš i neki recept OVDJE (http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=176)


Ja ne volim fileke/tripice, ali sam ih probala.
Ali zato jedem svinjski/pileći želudac i jetru, krv od koke mi je fenomenalna sa jetricama na luku, samo što nemam više baku koja bi hvatala krv, također volim one crne zagorske kobasice, devenice/kašnjare u kojima također ima krvi.
Jela sam i žablje krakove i puževe i neke prijesne gljive i svašta sam probala, dimljeni jezik je recimo delikatesa, riblja ikra i mliječ (pa od čega se pravi kavijar) ...
Većina toga je zapravo skupocjena hrana.

Samo zato što nešto niste probale, ne znači da nije i dobro.
Čim je nešto iznutrica, zvuči jezivo i krvavo, ali ako to jedete od malih nogu, onda vam je to o.k., a neke stvari čak smatram delikatesom.

apricot
12.01.2008., 23:52
volim sve što si nabrojala, ali tripice - obožavam!

MalaSirena
13.01.2008., 00:19
Moja rođakinja je radila pohane palačinke punjene mozgom, ali ne znam kak (znam da su mi jednom podvalili da je to mljeveno meso, ali kad sam skužila :bljujućismajlićkojivišenejedeštooniskuhajujer imnevjeruje:).

hm
14.01.2008., 09:59
Mozak s jajima - prodinstaš crveni luk, na to ide mozak i onda jaja. MLJAC
A i ona koštana srž, koju je netko spomenuo, iz kostiju koje su se kuhale u juhi, namazana na kruhu dok je još vruća. MMMM

apricot
14.01.2008., 10:50
ma kakav kruh, samo isrčeš :mljac:

ASTRA
14.01.2008., 14:24
Kad poželim nešto strpati u usta, navratim na ovaj topic i neeeema papanja, juhuuu... :mrgreen:

pomikaki
14.01.2008., 14:46
oborilo me ono prepolavljanje lubanje... :shock: :tele: :shock:
dakle morala bih biti ZBILJA gladna da to učinim

Amelie32
16.01.2008., 09:52
A kak se čisti ona opna s mozga ? Ili se kuha s time ? :?

wewa
16.01.2008., 09:57
A kak se čisti ona opna s mozga ? Ili se kuha s time ? :?
ne, to se obavezno skida - osim ako ga ne kuhas cijelog.

apricot
16.01.2008., 10:10
A kak se čisti ona opna s mozga ? Ili se kuha s time ? :?

primiš palcem i kažiprstom pa polako odvajaš.

MalaSirena
16.01.2008., 10:46
Evo recept za palačinke s mozgom, ako koga zanima :mrgreen:


palačinke:
18-20 dag brašna
2 jaja
4 dl mlijeka
sol
3 žlice ulja za prženje

nadjev:

40 dag mozga
8 dag luka
2 žlice ulja
1 žl. Vegete (tko ne koristi, ne mora)
zeleni peršin, papar
2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje za paniranje
ulje za prženje


Napravite tijesto za palačinke, pecite ih na malo masnoj tavi ili na tavi bez masti. Na svaku palačinku stavite žlicu nadjeva, savijte u savitak, a svaki savitak umočite u razmućeno jaje i na vrućem ulju kratko zapržite sa svih strana. Poslužite vruće uz zelenu salatu.

Nadjev: Na vrućem ulju svijetlo propržite sitno nasjeckani luk i očišćeni narezani mozak. Sve propržite oko 10-15 minuta pa umiješajte Vegetu, papar, nasjeckani peršin i vrhnje. Zatim nadjev ohladite.

Savjet: Palačinke i nadjev možete pripremiti ranije i čuvati zamrznute u hladnjaku. Kad zaželite, možete ih vrlo brzo dogotoviti i poslužiti.

s_a_n_d_r_a
16.01.2008., 11:12
A kak se čisti ona opna s mozga ? Ili se kuha s time ? :?

primiš palcem i kažiprstom pa polako odvajaš.


:opadunesvijest:

sandraf
16.01.2008., 11:20
oborilo me ono prepolavljanje lubanje... :shock: :tele: :shock:
dakle morala bih biti ZBILJA gladna da to učinim

imas tocku na lubanji gdje namjestis noz s ostrim vrhom i pritisnes.

lubanja se prakticki sama rastvori - nista lakse.

onda sjednes i ceprkas po glavi, molis boga da se mozak ne raspadne jer onda stvarno izgleda ljigavo, cak i kad si ZBILJA gladan, odvajas jezik, srces celjusne kosti...

opnu ni ne primjecujem, al moram sljedeci put probati taj dio s palcem i odvajanjem.

pomikaki
16.01.2008., 11:45
nisam to zbilja htjela znati...!!!

:shock: :shock: :shock:

sandraf
16.01.2008., 11:55
nisam to zbilja htjela znati...!!!

:shock: :shock: :shock:

a jbg... pa nekako moramo doci do mozga....

a znas da su stari egipcani vadili mozak kroz nos? mozes probati tako. onda nema noza i lubanja ostaje cijela.

:mrgreen:

sabaleta
16.01.2008., 12:04
Čemu toliko zgražanje nad mozgom :shock:
Kad pomisliš da je svinjska stražnjica šunka i da je to svima :mljac: , zašto i misaoni mišić nebi bio ukusan i fin.

Hvala svima na receptima. :love:

Amelie32
16.01.2008., 14:50
Kad pomisliš da je svinjska stražnjica šunka i da je to svima :mljac: , zašto i misaoni mišić nebi bio ukusan i fin.


:lol:

apricot
16.01.2008., 15:14
eto, sad naučismo i da je mozak - mišić :D

fritulica1
16.01.2008., 19:39
:lol:

aries24
16.01.2008., 20:00
evo još jedne ljubiteljice mozga
dobro ste me sjetile, stvarno ga dugo nisam jela
mislim da ga je mama spremala samo lagano uvaljanog u btašno i na tavu

migulica
16.01.2008., 20:08
Cure ja vam se divim, ali ovo je PRESTRASNO! Ja se sjecam da su moji tamanili taj mozak i da sam ja svaki put instant izlazila iz prostorije, jedino )za mene) gore od toga su "krample"-kokisije noziceAAAAAAAA!

†marival
16.01.2008., 20:18
... od svih ovih ludila stvarno ga dugo nisam jela .... mmmm pohani mi je bio najdraži ... srž iz kosti i danas prakticiramo ta juha mi je naj naj mljac :mrgreen:

Lu
16.01.2008., 20:30
mmmmmmmmm kokosje nogice iz juhe :mljac: TO ja zovem poslasticom

Lu
16.01.2008., 20:30
mmmmmmmmm kokosje nogice iz juhe :mljac: TO ja zovem poslasticom

maria71
16.01.2008., 20:50
pokojna baba je obožavala pečenu janjeću glavu....a ni praseća joj nije bila mrska....

kao deklariranom mesojedu to mi je ipak tu mač, i malo u rangu dr. haniballa :mrgreen:

apricot
17.01.2008., 08:23
mmmmmmmmm kokosje nogice iz juhe :mljac: TO ja zovem poslasticom

joj, Lu, ti si skroz za moju kuću!
Nožice, iznutrice, trtica... sve ono što drugi bacaju... :mljac: