PDA

Pogledaj cijelu verziju : Vegeta



Stranice : [1] 2

Linda
14.01.2008., 14:56
Znalci (Davore 8) ), što kažete na njezin sastav? Nisam baš najbolje potkovana na tom području, ali logika mi govori da je to hrpa kemije bez koje se može. Iz tog smo razloga odlučili dati izgon gđi Vegeti iz naše kuhinje, a umjesto nje, da začinim okus, stavljam suho povrće za juhu od Kontanyja- biljke su iste kao u Vegeti, samo što nema dodatne kemije. Sad, iskreno, meni malo fali Vegica, ali vjerujem da je stvar navike i da će mi uskoro i ova zdravija verzija biti jednako dobra.
Kako vi?

MGrubi
14.01.2008., 15:01
nije hrpa kemije
15% je sušeno povrče
6x% je sol
15% je NMG ili E620 (ako se ne varam) tj. pojačivač okusa , e on je čista kemija koja stvara ovisnost

apricot
14.01.2008., 15:06
otkako je prije neke dvije i pol godine BB ovdje pisala o Vegeti (pročačkaj malo), dobila j izgon iz nše kuće (ne BB, Vegeta).
budući da smo je i prije minimalno koristili, niam osjetila razliku niti nm je nedostajala.

poanta je u mononatrijevom glutaminatu koji stvara ovisnost...

vissnja
14.01.2008., 15:24
Mi smo to rešili ovako: peršun osušili i izmrvili, mrkvicu samleli na čoperu (ne znam da li je to isto kao blender ali isitni skroz) i sušili par dana u špajizu. Kelerabicu isto, i još neko ono belo korenje koje se stavlja u supu.

Nije baš kao vegeta ali fin je začin. Soli dodajem posebno.

litala
14.01.2008., 15:28
mislim da smo vegetafree preko pet godina. koristimo gorespomenuto kotany suseno povrce za juhu.

za umake i slicna jela dio tog susenog povrca sameljem i koristim u prahu.


plus svi ostali svjezi zacini po nahodjenju i stanju u vrtu :)

Lutonjica
14.01.2008., 15:31
mi smo isto vegeta free odavno i uopće nam ne fali. moja mama (vegeta addict) misli da lažem da ne koristim vegetu, jer je uvjerena da hrana bez vegete ne može biti ukusna. a obzirom da joj je moj ručak ukusan - mora da ima bar zrno vegete :roll:

anek
14.01.2008., 15:35
mi smo također vegeta free, ja koristim nekakvu Alnaturinu mješavinu iz DM-a, super je.

MGrubi
14.01.2008., 15:44
. koristimo gorespomenuto kotany suseno povrce za juhu.



kad nemam friškog povrča onda koristim sušeno
izračunala sam da me 1kg sušenog povrča za juhu dođe 20kn jeftinije nego Vegeta

mi smo vegeta-free

i ne fali mi

ana.m
14.01.2008., 15:44
A ja se ne mogu odreći Vegete :/

MGrubi
14.01.2008., 15:46
A ja se ne mogu odreći Vegete :/

to ti je jednostavno
počinješ smanjivati količinu s 1 žlice na 3/4, pa na 1/2, pa na majušnu žličicu .. i onda si spremna da budeš free :mrgreen:

MGrubi
14.01.2008., 15:47
e da, prije spoznaje o štetnosti MNG-a , bila sam pravi vegeta-fan
imala sam čitavu "kolekciju" : obična, za ribu, za svinjetinu, za piletinu, ua junetinu .....

Linda
14.01.2008., 15:52
Sjećam se da je moja mama jako rijetko koristila vegetu, a njezine su mi juhe bile nešto najdivnije na svijetu. Kad bi mi u zadnjih x godina koliko sama kuham ponestalo vegete, juha bi mi bila koma i uvijek sam se pitala kako je mami ispadala tako dobro. Sad mi je jasno da sam u međuvremenu postala ovisnica i drago mi je da nam je proradio klik za izbacivanjem.

wewa
14.01.2008., 15:54
Mi smo odavno vegeta-free. Od ovog ljeta pravim svoju vegetu: sameljem persun i mrkvu iz vl. uzgoja i kupljeni celer u ofrlje omjerima i smrznem - okus je fantastican, jedina mana nedovoljna kolicina, a i to cemo popraviti ako Bog da ;)

ASTRA
14.01.2008., 15:57
mi smo također vegeta free, ja koristim nekakvu Alnaturinu mješavinu iz DM-a, super je.

X

Strobery Shortcake
14.01.2008., 16:00
Ja u opće nisam primjetila kad sam je potpuno prestala koristiti, samo sam shvatila da se ne sjećam kad sam ju zadnji put kupila, a teglica u kojoj stoji je bila i dalje puna. Jako volim eksperimentisati sa začinima, a ono što "nedostaje" kad stavim svoje začine u juhu, dodam sa par praškica Curry-ja. U glavnom, teglicu u kojoj je stajala Vegeta zamjenila je teglica sa susamom.

Davor
14.01.2008., 16:04
Vegetu izbjegavam radi mononatrijevog glutaminata. Otkako sam se skinuo s te droge migrene me peru oko dvaput godišnje, a prije je to bilo oko dvaput mjesečno.

Linda
14.01.2008., 16:05
:shock:

vertex
14.01.2008., 16:13
Kod mojih roditelja vegeta nije postojala pa zato kod mene ne postoje zamjene za vegetu. Mesna juha se kuha od mesa i puno povrća. Minimum minimuma su mrkva, kapula i selen, a redovito još nekoliko od sljedećih: poriluk, peršin, kaul, brokula, kupus, paprika, koraba, tikvica, češnjak...

sis
14.01.2008., 16:14
Kod mojih roditelja vegeta nije postojala pa zato kod mene ne postoje zamjene za vegetu. Mesna juha se kuha od mesa i puno povrća. Minimum minimuma su mrkva, kapula i selen, a redovito još nekoliko od sljedećih: poriluk, peršin, kaul, brokula, kupus, paprika, koraba, tikvica, češnjak...
Ti si mi valjda izgubljena sestra :)

vertex
14.01.2008., 16:16
Ti si mi valjda izgubljena sestra :)
:bye:

Gost 1
14.01.2008., 16:16
Lutonjica:
mi smo isto vegeta free odavno i uopće nam ne fali. moja mama (vegeta addict) misli da lažem da ne koristim vegetu, jer je uvjerena da hrana bez vegete ne može biti ukusna. a obzirom da joj je moj ručak ukusan - mora da ima bar zrno vegete

X

mim
14.01.2008., 16:20
Moji roditelji u kuhanju nisu koristili Vegetu pa sam navikla da je nemamo u kući. Oduvijek koristimo domaću mješavinu povrća: sušeno, svježe, zamrzuto i usoljeno i s tim kuham sve. Juhe kuham od gomile povrća i 3 vrste mesa tako da su prefine. Ako kuham samo povrtnu varijantu ne stavljam ništa osim soli i malo papra, eventualno žlicu vrhnja u krem-juhe. Izbjegavamo i kocke i sve ostale dodatke koji sadrže bilo kakve "kemikalije". Meni fino, a te aditive osjetim u hrani i stvarno su odbojni.

ms. ivy
14.01.2008., 16:20
znam da to ne spada ovdje 8) ali moram, moram: zar vam hrana s vegetom nema sva isti okus, jeli juhu ili rižoto? nikad je nisam koristila i uopće ne kužim čemu služi, osim uniformiranju okusa svakog jela u koju je dodana.

marta
14.01.2008., 16:25
Vegetu u kuhanju nisam nikad ni koristila, jer mi je jos dok sam studirala, jedna stara genijalna teta otkrila cari Vegetinih sastojaka. Al nikako nisam mogla natjerat majku da svoju vegetu odnese sa sobom. Dok nisam otkrila carobnu formulu - ne dam joj da kuha.

I slazem se s ivy totalno, meni sve s vegetom ima isti okus.

wewa
14.01.2008., 16:28
ja sam svoju mamu preobratila - i to upravo ovom domacom mjesavinom! :D

aries24
14.01.2008., 17:19
ja ju probala zamijeniti kreutersalzom iz dm-a i trudila se neko vrijeme, al ne ide :/
sad ju opet koristim i mentalno se spremam za novi pokušaj
probat ću ovu metodu postupnog smanjivanja

Rene2
14.01.2008., 17:24
Ja sam free oduvijek, i mogu jesti gotovo neslanu hranu.
Ali zato ne mogu bez peršina, celera, pastrnjaka...obožavam te mirise.


Moja kolegica s posla sama pravi vegetu, odavno imam recept, ali nikad nisam pravila. Prošle godine mi je mama dala jednu teglicu i nije loše, samo pazite kad to stavljate u juhu, da ne presolite.

Domaća vegeta

1kg mrkve
1kg korijena peršina
1kg korijena pastrnjaka
1/2kg crvenog luka
1 kom korijena celera(ili 2 manja)
4-5 crvenih paprika(velikih)
2-3 vezice lista peršina
2-3 vezice lista celera
1kg morske soli


Sve sastojke dobro oprati i očistiti. Narezati ih na manje komade jer ih je lakše samljeti. Pomiješati i samljeti na mašini za meso (list peršina mljeti sa stabljikama). Povremeno soliti dok se ne potroše svi sastojci i sol. Na kraju još jednom sve dobro izmiješati. Žlicom grabiti u staklenke, čvrsto nabiti i po površini još malo posoliti. Staklenke zatvoriti i držati na mračnom i suhom mjestu. Ne mora biti u frižideru.

Ova količina sastojaka je dovoljna za 6 velikih staklenki (900g) ili 12-13 manjih(380g) .

A kako korjenastog povrća ima za kupiti tijekom cijele godine, nije problem ni napraviti ovo s pola količine.

Zorana
14.01.2008., 17:32
Ja sam je uspjela izbaciti iz svega osim iz juhe. :/

retha
14.01.2008., 17:53
Vegetu izbjegavam radi mononatrijevog glutaminata. Otkako sam se skinuo s te droge migrene me peru oko dvaput godišnje, a prije je to bilo oko dvaput mjesečno.
Meni se isto cini da su mi se migrene smanjile. Imam glavobolje ali one odvratne migrene kad mi je muka otvorit oci i dusu bi iz sebe izrgala su se zbilja prorijedile. I zbilja nemrem vjerovati jel to stvarno il sam umislila.. Da je taj glutaminat toliko stetan?!

Vegetu ne koristim oko godinu dana..krenula sam polako smanjivati i rekoh si kad potrosim zalihu vegete koju imam u kuci vise ne kupujem novu. I tako bi.
Koristim kocke za juhu iz bio shopa (Alnaturine ili nekog drugog proizvodaca).

tinars
14.01.2008., 18:36
Ja se još sjećam Ive Serdara i Krapandže.
A dok sam tek počinjala kuhati, kuhala sam skoro isključivo po vegetinim kuharicama, mama i baka su ih sve imale. I kasnije po Podravkinim receptima s neta (tad još nije bilo Coolinarike). Neki od najdražih recepata su mi još dan-danas ti "vegetini" (topli sendviči, enchilade, rižoto od tikvica...)
ali usprkos svemu tome vegetu gotovo uopće nismo koristili, jednostavno smo preskakali tu "žlicu vegete" :mrgreen: pa mi je nije bilo problem izbaciti.

100% sam sigurna da otkako živimo (i kuhamo) u vlastitom stanu nismo kupili vegetu (6 g). Obično imam smrznuto povrće za juhu, ne smrzavam jedino mrkvu, ona mi je totalno bljak. U slučaju nestašice koristim već spomenuto kotany povrće ili alnaturine kocke.


Zapravo, koristim i vrlo malo soli. Čini mi se da je i to stvar navike.

Dream
14.01.2008., 19:23
Moja mama nikad nije koristila Vegetu u kuhinji, pa se ni ja nisam "navukla" na njen okus. Dapače, ako jedem kod nekoga, odmah je osjetim i smeta mi. Juhe pravim(o) isključivo povrtne, od sveg mogućeg korjenastog povrća i dovoljno ih je začiniti običnom soli. Moja mama uzgaja neku začinsku biljku koju zove vegetom i samo jedan njen listić dovoljan je da okusom i aromom "podigne" cijeli lonac jela, bilo da je to juha ili neko varivo :D . Ako nekom treba, dođite u jesen po grmić... :)

mim
14.01.2008., 19:35
Moja mama uzgaja neku začinsku biljku koju zove vegetom i samo jedan njen listić dovoljan je da okusom i aromom "podigne" cijeli lonac jela, bilo da je to juha ili neko varivo :D . Ako nekom treba, dođite u jesen po grmić... :)
To je biljka ljupčac. Imamo je i stvarno miriši na Vegetu. I moja je mama tako zove. Inače u vrtu naraste veliki grm, ali se može držati i u teglicama na balkonu.

MGrubi
14.01.2008., 20:12
. Da je taj glutaminat toliko stetan?!
.

E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.

bucka
14.01.2008., 20:25
mi smo također vegeta free, ja koristim nekakvu Alnaturinu mješavinu iz DM-a, super je.
isto

monax
14.01.2008., 21:36
Već sam čula to za Vegetu ali sam mislila da je nečija priča ali sad sam se zabrinula.
Ja uopće neznam skuhati nešto bez vegete :?
Npr. rižu kuham na vegeti bez soli :? hmm
Ja nemam glavobolje ali ima MM :lol: heh kad kažem.

tinars
14.01.2008., 21:44
Pa evo, za početak kupi alnaturinu začinsku sol (ima u DM-u, može se kupiti prah ili kocka) pa probaj s njom.
I motri M-a :)

lara01
14.01.2008., 21:44
Mi smo vegeta free nekih 7-8 mjeseci. Koristimo kotany sušeno povrće i alnaturinu začinsku sol i brdo svježih začina.
Uopće nam ne fali, a nabolje od svega je što su i moja mama i sveki počele kuhati bez vegete i zaključile da je hrana baš fina :D

tinars
14.01.2008., 21:45
I neobičnog prirodnog okusa koji uz vegetu nisu primjećivale :lol:

retha
14.01.2008., 21:58
MGrubi, ma sve ja to znam. Ne cudim se sto je to stetno..cudim se sto je to TOLIKO stetno..a ljudi nemaju pojma o tome, a oni koji imaju pojma i dalje to trpaju u svoje proizvode i nikom nista. :/

15.01.2008., 13:06
Odakle sve te priče o štetnosti tog MSG-a?
Meni se čini da to ljudi nemaju šta raditi pa izmišljaju neke urote.

Možemo li dobiti kakav link gdje netko ozbiljno o tome govori?

MGrubi
15.01.2008., 13:11
pa postoje dnevni limit

npr. na light proizvodima ima onaj ciklamat (umj. šečer) i max. količina je 4mg/l ili max 9 tabletica Natrena ....

postoje štetnost, ali postoji i zakonsko ograničenje
no, koliko se to taloži u organizmu , a koliko ga tijelo izbacuje ...

MGrubi
15.01.2008., 13:15
http://www.e-brojevi.udd.hr/621.htm

da je MNG "bezopasan" ne bi bio zabranjen u dječjoj hrani

tinars
15.01.2008., 13:15
Možeš pogledati na http://www.pubmed.com pa potraži MSG Obese

PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine that includes over 17 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to the 1950s. PubMed includes links to full text articles and other related resources.

Zorana
15.01.2008., 13:16
Urota ili ne, ovdje sve vise raste broj proizvoda na kojima stoji naznaceno "bez pojacivaca okusa".

Imga
15.01.2008., 13:51
Odakle sve te priče o štetnosti tog MSG-a?
Meni se čini da to ljudi nemaju šta raditi pa izmišljaju neke urote.

Možemo li dobiti kakav link gdje netko ozbiljno o tome govori?

Monosodium glutamate (MSG): A villain and promoter of liver inflammation and dysplasia (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18178378?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum)

Experimental model to induce obesity in rats (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160257?ordinalpos=47&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum)

Monosodium glutamate-induced damage in liver and kidney: a morphological and biochemical approach. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16488110?ordinalpos=10&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum)

Behavioral deficits in adult rats treated neonatally with glutamate. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15939206?ordinalpos=13&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum)

Monosodium glutamate in standard and high-fiber diets: metabolic syndrome and oxidative stress in rats. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925301?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus)


ma, ukratko: odeš na http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez

search Pubmed for: monosodium glutamate

Imga
15.01.2008., 13:52
imaš pravo, sigurno je urota :roll:

Dijana
15.01.2008., 14:01
Urota ili ne, probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom. Pa je i dalje stavljam, ali ne pretjerujem s količinama. Migrene nemam, niti sam ih ikad imala. :)
digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega? :?

Linda
15.01.2008., 14:06
probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.

Mima
15.01.2008., 14:07
Meni su Vegetine kuharice najbolje i najdraže, ali oduvijek bez Vegete :mrgreen: Vegeta mi je stvarno bezvezna stvar, daje jednak okus svakoj hrani, niti moja mama je nije previše koristila. Ali, ja koristim kocku za juhu u nekim jelima, uglavnom kad kuham juhe od povrća ili variva od povrća bez mesa ubacim kocku jer su mi inače 'prazne' :roll: Odlična mi je kocka od Alnature.

Dijana
15.01.2008., 14:14
probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.

Ah, po tome, navučena sam ja i na sol, jer mi je bez nje hrana bljutava, navučena na povrće, jer mi je juha bez povrća bljutava itd. :lol: Ne znam, besmisleno mi je raditi drame oko jedne žlice vegete u juhi.

MGrubi
15.01.2008., 14:14
Urota ili ne, probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom. Pa je i dalje stavljam, ali ne pretjerujem s količinama. Migrene nemam, niti sam ih ikad imala. :)
digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega? :?

pa probaj bar jednom umjesto vegete s MNG-om uzeti sušeno povrče "Zelenjava za juhu" od Kotanija

isti efekt

Dijana
15.01.2008., 14:18
Urota ili ne, probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom. Pa je i dalje stavljam, ali ne pretjerujem s količinama. Migrene nemam, niti sam ih ikad imala. :)
digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega? :?

pa probaj bar jednom umjesto vegete s MNG-om uzeti sušeno povrče "Zelenjava za juhu" od Kotanija

isti efekt

Probala sam, i:

a) efekt (okus) mi nije ni približno isti
b) šta nije to zamjena za povrće u juhi
c) vrećica mi toliko dugo stoji u ormariću (čitaj toliko je koristim) da joj je sigurno već istekao rok trajanja

AdioMare
15.01.2008., 14:19
probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.

Ah, po tome, navučena sam ja i na sol, jer mi je bez nje hrana bljutava, navučena na povrće, jer mi je juha bez povrća bljutava itd. :lol: Ne znam, besmisleno mi je raditi drame oko jedne žlice vegete u juhi. Dijana, čekala sam da te potpišem.

apricot
15.01.2008., 14:21
ja nisam vidjela da netko radi dramu.

ali činjenica je da je jelo bez vegete više svoje, da ne sliči na neko drugo jer vegeta ipak pojača okus i "prebaci" na svoje.

AdioMare
15.01.2008., 14:23
ja nisam vidjela da netko radi dramu.

ali činjenica je da je jelo bez vegete više svoje, da ne sliči na neko drugo jer vegeta ipak pojača okus i "prebaci" na svoje.
Nisam primjetila. Ako se umjereno koristi kao hrana s malo Vegete, a ne Vegeta s malo hrane - nema razloga.

MGrubi
15.01.2008., 14:24
Urota ili ne, probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom. Pa je i dalje stavljam, ali ne pretjerujem s količinama. Migrene nemam, niti sam ih ikad imala. :)
digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega? :?

pa probaj bar jednom umjesto vegete s MNG-om uzeti sušeno povrče "Zelenjava za juhu" od Kotanija

isti efekt

Probala sam, i:

a) efekt (okus) mi nije ni približno isti
b) šta nije to zamjena za povrće u juhi
c) vrećica mi toliko dugo stoji u ormariću (čitaj toliko je koristim) da joj je sigurno već istekao rok trajanja

pa vegeta jest povrče za juhu, posoljeno i pojačano
da ne bi trebali plačati višu cjenu izrade vegete ubace kemiju, tj. MNG , koji samo pojača okus tog povrča

Dijana
15.01.2008., 14:30
Pa ipak nastojimo prilagoditi jelo da bude jel'te nepcu ugodno, a za tijelo koliko-toliko zdravo. Jer najzdravije je kuhati meso i povrće na vodi ili na pari, vrrrrlo malo posoliti i tako kusati. :mrgreen: (svaka čast tko tako radi.)
Meni je inače stoput gore vrhnje za kuhanje koje sadrži brdo kalorija i potpuno prekrije okus jela.

MGrubi
15.01.2008., 14:30
Goli kuhar ne koristi Vegetu 8)

Dijana
15.01.2008., 14:34
Goli kuhar ne koristi Vegetu 8)
Je li to ultimativni dokaz da Vegeta ne valja? :lol: Mgrubi, nemoj se ljutiti, nisam odoljela.

MGrubi
15.01.2008., 14:52
ne, nego da vrhunsku hranu, zdravu i ukusnu, jest moguće pripremiti


stvar je samo načina razmišljanja

Dijana
15.01.2008., 15:06
ne, nego da vrhunsku hranu, zdravu i ukusnu, jest moguće pripremiti


stvar je samo načina razmišljanja

Kod mene nije samo stvar načina razmišljanja, već i, da oprostiš, guzice, koja će uvijek prije zinuti na pečeno nego na kuhano, na slano nego na neslano, na fino nego na bljutavo.
Ali, i meni je vječna misterija zašto su stvari koje su fine, uglavnom nezdrave. :?
No, svejedno, nastojim držati prehranu u nekakvoj ravnoteži, tako da kod mene recimo, nikada nema brze hrane, nema ni primjerice pomfrija, pohano je rijetko. A kuham svaki dan.

MGrubi
15.01.2008., 15:10
moja pečena koka je i zdrava i ukusna
i radim je s mlincima

pečem je bez kapi ulja, i bez vrečice za pečenje

i bez MNG-a

AdioMare
15.01.2008., 15:17
ne, nego da vrhunsku hranu, zdravu i ukusnu, jest moguće pripremiti Pa nije se nitko odrekao zdrave i ukusne hrane ako stavi u juhu malo Vegete. Kada kažem malo, mislim tako.
U mojoj juhi se kuha minimalno: mrkva, peršin, korijen celera, cvjetača, crveni luk, poriluk, komadić kelja. Sjeckani list peršina dolazi na kraju.
Ako imam, ubacim korabu i kupus.

Kod mene je to stvar nepretjerivanja, pa nekako mislim da nismo ni ovisni, posebno ne o Vegeti. Kad je bi isparila, ne bi svijet stao jer ja malu vrečicu imam po godinu dana, a također kuham svaki dan.

Grubi, čestitam. :)
Onda još samo da se "riješiš" nemile kombinacije koke i mlinaca.

Dijana
15.01.2008., 15:19
moja pečena koka je i zdrava i ukusna
i radim je s mlincima

pečem je bez kapi ulja, i bez vrečice za pečenje

i bez MNG-a

Kužim, vjerojatno ubaciš u pećnicu pa se peče sama u masnoći koju pusti. NO, rekoh, MOJA guzica je u pitanju. Ja volim pečeno na ulju (malo ulja doduše, ali ipak). No volim i povrće kuhano na pari preliti maslinovim uljem (ne da pliva), nasjeckati bijelog luka i navali. Po meni, stvar (mudrost) je u umjerenosti i ravnoteži. Problema s kilima nemam i nikad nisam imala, pa mislim da, ako je to nekakav pokazatelj, ne griješim toliko u kuhanju.

AdioMare
15.01.2008., 15:19
ne, nego da vrhunsku hranu, zdravu i ukusnu, jest moguće pripremiti Pa nije se nitko odrekao zdrave i ukusne hrane ako stavi u juhu malo Vegete. Kada kažem malo, mislim tako.
U mojoj juhi se kuha minimalno: mrkva, peršin, korijen celera, cvjetača, crveni luk, poriluk, komadić kelja. Sjeckani list peršina dolazi na kraju.
Ako imam, ubacim korabu i kupus.

Kod mene je to stvar nepretjerivanja, pa nekako mislim da nismo ni ovisni, posebno ne o Vegeti. Kad je bi isparila, ne bi svijet stao jer ja malu vrečicu imam po godinu dana, a također kuham svaki dan.

Grubi, čestitam. :)
Onda još samo da se "riješiš" nemile kombinacije koke i mlinaca.

tinars
15.01.2008., 15:19
AM, koliko je malo? Na koliko juhe koliko vegete?
(ne provociram, stvarno me zanima)

AdioMare
15.01.2008., 15:21
Na lonac od 5 litara, otprilike žličicu i pol.

pomikaki
15.01.2008., 15:32
moji starci NIKAD nisu koristili Vegetu, i to zato što im je kemija struka pa su još pred 30ak godina znali o čemu se to radi.

Tako je ni ja ne koristim - puno sam manje od njih dosljedna kad je riječ o zdravoj prehrani, ali to jednostavno nikad nisam ni jela pa mi ni ne fali. Ako mi neko jelo od povrća ima slab okus najradije dodam malo currija i još poneki začin, a za sva ostala jela mi ništa ne fali.

MGrubi
15.01.2008., 15:42
Na lonac od 5 litara, otprilike žličicu i pol.
to je tako malo da ti praktički i ne treba

dakle ne fizička ovisnost, nego psihička :P

MGrubi
15.01.2008., 15:44
U mojoj juhi se kuha minimalno: mrkva, peršin, korijen celera, cvjetača, crveni luk, poriluk, komadić kelja. Sjeckani list peršina dolazi na kraju.
Ako imam, ubacim korabu i kupus.

.

i uz to koristiš "jednu žlicu Vegete" 8)

sigurno ti nije ta navika upeglana u svijest?

imaš više povrča nego sama Vegeta

tinars
15.01.2008., 15:45
Na lonac od 5 litara, otprilike žličicu i pol.
Nije niti 1 žlica ;)

Ma pitam jer mi je upravo juha nešto u čemu ne bi trebalo faliti okusa.
Za rižu mi je lakše skužiti - mislim na običnu solo bijelu. Njoj treba okusa, ali i tome se da doskočiti na razne načine.

Dijana
15.01.2008., 15:52
Adiomare, jesu te uvjerili, to se nama samo pričinja da je juha s mrviiičak vegete ukusnija. :mrgreen:

AdioMare
15.01.2008., 16:14
Zaboravila sam napomenuti da je to lonac od 5 litara u koju još ide sve nabrojano osim tekućine, a koliko god lagano kuhalo, nešto i ispari. Dakle, ne radi se o količini od 5 litara procijeđene juhe.

Grubi, ne krkam odmah Vegetu. Prvo kuham neko vrijeme, potom probam i nešto mi zafali. :mrgreen: Onda stavim malo Vegete.

Mogla bih ja ne stavljati niti to malo, ali mislim da ne pretjerujem, pa se ne opterećujem. Uglavnom ju stavljam samo u mesna jela, jer ona sama po sebi podnose jače okuse. Laganom povrću ni ne treba više, nego malo soli.

Dijana, ;)

retha
15.01.2008., 17:03
znam da to ne spada ovdje 8) ali moram, moram: zar vam hrana s vegetom nema sva isti okus, jeli juhu ili rižoto?
Mislim da se to ne moze skuziti dok got se vegeta ne prestane koristiti. Bar je meni bilo tako. A MM nikad nije koristio vegetu, pa dok sam ja pocela kuhati (sve naravno s vegetom) poceo se buniti da mu sve ima isti okus.. nisam ga slusala nego sam i dalje po svom. :( Vegetu sam prestala koristiti jerbo sam skuzila da sam vegeta-ovisnik.. zbilja sam je trpala svuda..cak i u trajbana jaja. Ma koma.

lucylu
15.01.2008., 17:47
ja je ne koristim ali imam jednu vrecicu u kuci jer MM 'psihicki' misli da je jelo bolje s vegetom :) . On zivi u uvjerenju da je ja stavljam u svako jelo, jednom sam mu rekla da je nisam stavila i odmah se poceo buniti kako mu nevalja pa sam nakon toga ja prestala govoriti :lol:

Honey
15.01.2008., 18:25
znam da to ne spada ovdje 8) ali moram, moram: zar vam hrana s vegetom nema sva isti okus, jeli juhu ili rižoto? nikad je nisam koristila i uopće ne kužim čemu služi, osim uniformiranju okusa svakog jela u koju je dodana.
Toliko mi je isti okus svakog jela s vegetom da kad sam kod svekrve na ručku ne znam dal jedem svinjetinu ili puretinu, a za juhu ne skužim jel goveđa ili pileća :shock: Sve ima jednaki okus i žuto je :/
Uopće sam začine i sol drastično smanjila kad sam probala papicu koju sam kuhala malom za dohranu. Imala je posve drugi okus - po namirnicama od koje sam ju kuhala.

vlac
17.01.2008., 13:30
Vegetu koristim kod spremanje juhe od mesa, ali u maloj količini i svaka juha ima okus po vrsti mesa!!!
Ne vegetim meso ni priloge, a kamoli salate - mislim da to stvarno nije potrebno!

Linda
17.01.2008., 14:23
Jučer sam prvi put jela bezvegetnu juhu a da mi nije falila.
Pozdrav od bivše ovisnice! :*

wewa
17.01.2008., 14:23
Jučer sam prvi put jela bezvegetnu juhu a da mi nije falila.
Pozdrav od bivše ovisnice! :*
:D

apricot
17.01.2008., 15:50
Linda, jesi li bacila teglicu/vrećicu/štoveć?

Linda
17.01.2008., 15:54
Potrošili smo prije 2-3 tjedna zadnju žlicu vegete i odlučili ne kupiti je više. Nema joj ni traga, ako se brineš da ću pokleknuti u trenutku slabosti.

Davor
17.01.2008., 16:03
Znači imamo klub liječenih ovisnika: Hello Linda :love:

Linda
17.01.2008., 16:04
:lol:

bucka
17.01.2008., 16:10
:lol:

tito
17.01.2008., 22:43
Vegetu već nisam kupila godinama. Osnovni začin mi je sol, papar ponekad i u tragovima. Mljevena paprika isto tako. Juhe, variva, marinade za meso, ma sve što kuham mi je najbolje su puno svježeg povrća. Ne kupujem niti ikakve druge mješavine sušenog povrća i prema njima sam užasno nepovjerljiva.
Nema mi boljeg nego u juhu, variva nasjeckati svježi peršun......
E, budući da patim od migrene koje susada, istina, nešto rjeđe a u djetinjstvu i adolescenciji su me ubijale, možda bih sada mogla vegetu okriviti za nju jer se u mojoj obitelji vegeta koristila.

monax
17.01.2008., 23:30
I ja sam danas imala treći ručak bez vegete i čak juhu onako blijedu mljavu,..ali pojelo se.
Najbolja mi je bila riža, suprugov komentar: Aaa vidi kako je bijela! :lol:

Ozbiljno sam se uplašila.

retha
18.01.2008., 17:12
Znači imamo klub liječenih ovisnika
Ajme..kak je to zapravo tuzno.. :(
A hrvati tako ponosni na vegetu.. :no:

apricot
18.01.2008., 17:21
pa stranci ne razumiju što mi ovdje pišemo 8)

retha
18.01.2008., 17:29
pa stranci ne razumiju što mi ovdje pišemo 8)
Ali razumiju svoj jezik..
Gdje got se vegeta prodaje njen sastav je preveden na jezik koji se koristi u toj drzavi.

No dobro..to znamo da nitko ne cita ta mala slovca..

Davor
18.01.2008., 21:35
Ih, pa nemojte tako. Za spravljanje kineske hrane po novovjekim kuharicama potrebno je imati na zalihama i čisti glutaminat. Frendovi su me svojevremeno snabdjeli s nekakvom količinom, ali ga nikada nisam koristio. Naime, izmislili su cijelu novu kategoriju percepcije hrane samo u svrhu propagiranja glutaminata: moma. Dovoljno je znati formulu:
moma = glutaminat

annie84
20.01.2008., 11:42
Kupila sam Alnaturine kocke, a jucer u Austriji i Alnaturinu mjesavinu bilja ...i na odvikavanju sam zbog ovog topica... :mrgreen: pa vam javim kako mi ide, danas prvi put kuham rucak bez vegete :D

zhang
20.01.2008., 13:12
evo i recept kako napraviti domaću mješavinu:
http://www.crochef.com/index.php?page=pretraga&type=cat&string=25

ivananeda
21.01.2008., 15:44
:shock: QQ... A JA SAMO VEGETU I VEGETU. Moracu na lecenje. Posle ovog topika, menjam se. U Srbiji, nikad necu nesto drugo nego samo vegetu...

Freyja
21.01.2008., 16:34
Vegetu pokušavam izbaciti iz prehrane, iako još nisam potpuno uspjela (ali skoro). Za juhe, variva i sl. obavezno koristim "Zrnetu" (zdrava inačica Vegete, s ekološkog imanja Zrno) - sastojci - mrkva, peršin, pastrnjak, celer, ljupčac, sol. Može se kupiti u Ličkoj 27, iza hotela International, ako ste iz Zagreba. Za one koji nisu iz Zg, postoji mogućnost narudžbe. I naravno, u juhe dodam i sve moguće povrće koje imam u kući. Ali što dodate u, recimo, meso koje "pacate" (pogotovo za roštilj) a da ima dobar okus (osim soli, češnjaka, peršina,...)? Tu, nažalost, ipak dodam Vegete.

retha
21.01.2008., 17:32
Mi ne pacamo meso pa jelte nemamo tih problema 8)

Freyja
21.01.2008., 18:14
Mi ne pacamo meso pa jelte nemamo tih problema 8)

E da. Ja, nažalost, izdržala samo godinu i pol bez mesa - ne zato što ga ne volim, nego ono - iz ljubavi prema životinjama, ali je kod mene bio slab karakter. Tješim se da je to zbog "0" krvne grupe. Kao fol, prehrana po krvnim grupama, kažu da je ovoj krvnoj grupi potrebno meso. :roll: Stvarno ga povremeno volim pojesti, posebno mladu janjetinu. Što ćeš, ne mogu odoljeti.

MGrubi
21.01.2008., 19:07
pac za meso mi ovisi da li je mješano ili ne
mješano meso ide samo u toplu slanu vodu s malo ulja
klasik: vino, češnjak, peršin, sol, papar
tu i tamo: ruzmarin, origano, luk, crvenu papriku

ronin
21.01.2008., 19:14
mi dan prije meso za roštilj stavljamo u pac,ali baš nikad s Vegetom!
meso posolimo,slažemo u posudu ,polijeva se uljem,puno puno češnjaka i papar
drugi dan kad se otklopi-božanstveno,stvarno bi bila šteta te mirise pokriti umjetnim Vegetinim

jedina stvar gdje mi je Vegeta nezamjenjiva je žličica u juhu
nije mi dobra bez nje,uvijek probam bez,no na kraju stavim

mama courage
21.01.2008., 19:29
ne, nego da vrhunsku hranu, zdravu i ukusnu, jest moguće pripremiti

i to mi bas englez mora reći. :roll: :mrgreen:



digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega?

samo šuti, to se one postrojavaju.


ne koristim vegetu. koristim mirador. :lol:. volim tu vrstu začina uglavnom u jelima sa sirom i jajima (zapečeno, gratin i sl). inače koristim svicarske začine i donosim ih u hr. tko zna za migros, sve će mu biti jasno.

retha
22.01.2008., 17:01
digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega?

samo šuti, to se one postrojavaju.

:mrgreen:

A zbilja mi nije jasno zasto je nekome problem sto se koristi izraz "vegeta free" ?

annie84
22.01.2008., 20:34
Pa iskreno, i mene smeta što se životopisi šalju na engleskom, što je razgovor za posao na engleskom, što mi na poslu svi govore na engleskom i što svugdje počinjemo i pisati na engleskom (čak i na forumima)-iako za sve te riječi postoje hrvatski ekvivalenti.

Zašto me smeta?

Jer živim u Hrvatskoj i hrvatski mi je materinji jezik. Sa strancima pričam na engleskom ili njemačkom, ali s drugima da pričam na engleskom?! Pa ne bi baš išlo.

fritulica1
22.01.2008., 21:19
Bivša Juga je bila drogirana Vegetom, a za sve je kriv Stevo Karapandža. :mrgreen:
Dobro je da se danas sve manje koristi, pokvari okus svakom jelu, a uz to je i nezdrava.

Davor
23.01.2008., 10:37
Ne kužim u čemu je problem s engleskom terminologijom :? Pa mi ovisnici ti furamo samo takvu spiku: hors, šit, gandža, vegeta...

Sad kad sam fri mi je sve nekako kul.

emira
23.01.2008., 11:05
Mi je u mom roditeljskom domu nismo koristili jer je bila neka spika da u njoj ima svinjske masti (doduše bilo je to davnih godina).
Ja ju izbjegavam....
MM ju stavlja u sve :evil: , ali dobro, on kuha samo kad je doma a to je par puta mjesečno, pa tolike doze MNG-a preživimo 8)

Mejra's mommy
24.01.2008., 07:19
Ja sam vec profesionalac u kuhinji bez vegete...da samo probate moj grah: mljac...papamo ga dva puta sedmicno. :lol: djeci je favorit...

Inace koristim puno persuna, celera, bijelog luka...MM nije ljubitelj balkanske kuhinje tako da mu vegeta ne fali... on kuha pretezno (citaj gugla) talijanske recepte...

Ria
24.01.2008., 08:41
MI Vegete koristimo malo, no sad ćemo još manje.
I potražit ću to Alnaturino povrće.

mamanatali
24.01.2008., 09:39
Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:

Zorana
24.01.2008., 09:48
:mrgreen:
Sta ti je konkretno bilo bljutavo? Mozda da otvorimo topic vegeta free recepti, za ovisnike sadasnje i bivse.
Meni npr. ne uspijeva jos uvijek skuhati dobru pilecu juhu bez vegete, a da moj muz kaze da je ok. Iskreno receno, i meni budu bljutave.
Sve vegetarijanske juhe prolaze dobro, s varivima sam isto uspjela zacinima i varijacijama povrca dobiti zeljene okuse. Ali, ove mesne juhe....

ms. ivy
24.01.2008., 09:50
to je zato što pokušavate oponašati okus jela s vegetom umjesto da ga pustite da bude ono što jest. :raspa:

Zorana
24.01.2008., 09:51
Reci to mom muzu. :mrgreen:

MGrubi
24.01.2008., 10:07
Mozda da otvorimo topic vegeta free recepti, za ovisnike sadasnje i bivse..

nema potrebe
sve stranice s receptima na netu su vegeta-free
osim Podravkine Coolinarke, gdje Vegetu stavljaju i u bešamel

čokolada
24.01.2008., 11:10
Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:

Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).
Možda ima neka druga vrsta? :?

AdioMare
24.01.2008., 11:42
Prekjučer sam kuhala pileću juhu sa puno povrća, domaćom piletinom (kao i uvijek) i malo soli. Zaista mi nije Vegeta bila neophodna, ali sam je ipak dodala na vrhu male žličice (pravila sam manju količinu za one koji ne vole grah) radi boje juhe, a i dođe mi kao fiksator na kraju.

U nikakva variva ne dodajem Vegetu (osim, opet malo, u juhu od paradajza) posebno u ona gdje stavljam češnjak, i mislim da se Vegeta i češnjak u jelima od povrća sudaraju. Ja im ne volim okus, grah s Vegetom je prestrašan, a grašak presladak za moj ukus.

Ali mesna jela i mesne juhe vape za mrvicom Vegete. :mrgreen:
Netko gore je rekao da ne raspoznaje kod svekrve okus puretine od svinjetine, a ako je to zahvaljujući Vegeti, još bolje, ja sam malo gadljiva i ne uživam u tim izvornim okusima mesnih odrezaka.

Davor
24.01.2008., 11:45
Čokolada, a da probaš pašku sol? Ona ti je 99% NaClx5H2O, jodirana i prirodna. Dolazi u krupnom i sitnom zrnu, a može se i samljeti.

Dijana
24.01.2008., 12:06
Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:

Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).
Možda ima neka druga vrsta? :?

Kräutersalz je sol sa travama, imam i to. Paše mi u gulaše, bolonjez i slična jela, ali u juhu ne ide nikako. Ne stavljam ni origano, ni vlasac ni slične trave u juhu. Mislim da nema baš neke prirodne zamjene za vegetu. Osim domaćih mješavina.

aleta
24.01.2008., 12:10
Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:

Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).
Možda ima neka druga vrsta? :?

da, to je to i slanije je od vegete.
ja stavim pola žličice te Alnature, a onda se zaigram s curryjem, paprom s češnjakom, đumbirom, kotanyjevim mješavinama začina...

kalimero
24.01.2008., 12:49
Čitajući ove postove, čini mi se da bi jelo moglo biti i bez Alnature. Ako se već poigravamo sa začinima, čemu onda Alnatura - oplemenjena sol ? Ja koristim svježe povrće i bez vegete, ali kad nebi imala vremena za takvu pripremu koristila bi Kotani suho povrće. Vidjela sam da postoje mješavine za juhu, sam peršin, sam celer i to mi se po deklaraciji čini OK. Nisam probala, pa ne mogu tvrditi da sam potpuno u pravu.

annie84
24.01.2008., 13:45
Kupila sam Alnaturine kocke i Krautersalz. Čini mi se da treba staviti više Kratuersalza nego Vegete, no eto jučer sam radila piletinu s povrćem i stvaila kocku i ništa drugo i ispalo je super fino!

Sad sam umjesto vegete počela meso pacati u puno luka i češnjaka, soli i papru...probajte tako :)

kalimero
24.01.2008., 14:47
annie84:

Sad sam umjesto vegete počela meso pacati u puno luka i češnjaka, soli i papru...probajte tako

Ja dok sam i koristila vegetu, nikad je nisam stavljala na meso, nego baš te začine koje si navela. Vegetu sam koristila samo za neke juhe, a otkako radim domaću vegetu, privikli smo se na taj okus.

mamanatali
24.01.2008., 14:52
Bljutave mi juhe (naše su sve mesne jer drugo ne prolazi), bljutava mi variva.
Nemam taj zeleni paketić nego nekakvu bijelu plastičnu piksu-Alnatura (u sastavu:sušeno povrće+sol, ne znam u kojem postotku ).
Mene je frapirala činjenica koliku količinu soli moram staviti da bi juha bila slana (u usporedbi s malom količinom Vegete za isti učinak), no to je valjda upravo taj fenomen pojačivača okusa :?

retha
24.01.2008., 16:56
Ne kužim u čemu je problem s engleskom terminologijom :? Pa mi ovisnici ti furamo samo takvu spiku: hors, šit, gandža, vegeta...

Sad kad sam fri mi je sve nekako kul.

Ja moram... :lol:
Davore, uljepsao si mi ovaj zimski dan.

Od Alnature sam koristila kocke, stavljala bi frtalj ili pola kocke na tecu od dve litre juhe. Poslje sebi jos posolim jednom finskom zacinskom soli i popaprim. MM-u i Bubi je okej.

emira
24.01.2008., 18:35
Meni te alnaturine kocke ne valjaju... totalno mi promjene okus hrane a i miris (čak mi malo i zaudaraju)

Zorana
24.01.2008., 20:10
Da bi juha dobila boju, meni je super izmiksana mrkva. Ustvari, u zadnje vrijeme svo povrce za juhu izmiksam. Okus bude intenzivniji, a nema zezancije s reckanjem. I ne treba vedjeta. :mrgreen: Za bistru juhu pretpostavljam da bi bilo dobro malo mljevene paprike ubaciti, eventualno curry.... :?

AdioMare
24.01.2008., 20:16
Na bistru, mesnu juhu mislim, Zorana, ove povrtne i tako dobiju boju izmiksanog povrća.
Mislim da bistra nakon paprike više ne bi bila bistra, a ja jako patim na izgled, cijedim juhu kroz duplo cjedilo. Vedjeta ju taman mrvec :mrgreen: zažuti.

retha
24.01.2008., 20:41
Meni te alnaturine kocke ne valjaju... totalno mi promjene okus hrane a i miris (čak mi malo i zaudaraju)

A nis, za par godina cemo imati topic "Kako se odviknuti od Alnature?" :lol:

fritulica1
24.01.2008., 21:02
Ja ne kužim poantu...čemu bilo kakvi pojačivači...kocke, praškovi, prahovi, kad svi zapravo prekriju stvarni okus hrane? Npr, ako morate pojačati okus juhe, stavite više mesa, više selena, pamidor... (i eto boje, hm...a dok je dobrog okusa, briga me za boju juhe) npr., ako je juha od povrća, dodajte više raznog povrća..i dobar okus ne može izostati.

retha
24.01.2008., 21:13
Ja ne kužim poantu...čemu bilo kakvi pojačivači...kocke, praškovi, prahovi, kad svi zapravo prekriju stvarni okus hrane?
zato sto su nas tako navikli, a tesko se rijesi starih navika..pogotovo stetnih. :(

monax
24.01.2008., 21:24
Uspjela sam sad za sad izbaciti vegetu dok kuham osim juha, probala sam bez vegete, s mrkvom ili s kockama ali po meni to nije to.
Pa sad sam odlučila raditi samo juhe s vegetom, ali ne stavljati puno kao prije.
A ostala hrana da se jesti bez i vegete :) .

mim
24.01.2008., 21:48
Na bistru, mesnu juhu mislim, Zorana, ove povrtne i tako dobiju boju izmiksanog povrća.
Mislim da bistra nakon paprike više ne bi bila bistra, a ja jako patim na izgled, cijedim juhu kroz duplo cjedilo. Vedjeta ju taman mrvec :mrgreen: zažuti.
Ako ti juha BAŠ mora biti žuta kupi kurkumu i dodaj malo u juhu. Prekrasno zažuti. Ja je volim dodati i kad kuham rižu u vodu pa je baš lijepe boje.

aleta
24.01.2008., 21:57
đumbir daje juhama prekrasan, duboki okus.

AdioMare
25.01.2008., 12:39
Dobija se žuti prah ljutog i blago gorkog ukusa.
Dobro, znam ponekad staviti u juhu par kuglica papra u zrnu, pa mi blaaago ljutkasta juha nije bauk, ali blago gorka juha?

Hvala, mim, probat ću prvo s rižom, ako negdje među začinima u Metrou uopće pronađem kurkum. Za njega treba potegnuti u bio&bio, zar ne?

Dijana
25.01.2008., 13:00
Ma, ne treba baš do bio&bio, ima kurkume i npr. u Getrou. Možda čak i u Konzumu.

snjež
25.01.2008., 14:33
meni je super začinska sol iz BIO & BIO, npr. kelj mi je bilo nemoguće skuhati bez vegete, ali ovaj začinski mix je nadmašio sve...
u sastavu su navedene samo biljke i ponešto morske soli,
s tim da napominjem da nije jako slano, već više ima okus po raznim začinskim biljkama.
Od slanoga smo se inače odvikli odavno (kad netko dođe k nama jesti prva rečenica je "mogu dobiti soli? kako možete jesti tako bljutavo?" a sve je samo stvar navike.

mim
25.01.2008., 14:44
Dobija se žuti prah ljutog i blago gorkog ukusa.
Dobro, znam ponekad staviti u juhu par kuglica papra u zrnu, pa mi blaaago ljutkasta juha nije bauk, ali blago gorka juha?

Hvala, mim, probat ću prvo s rižom, ako negdje među začinima u Metrou uopće pronađem kurkum. Za njega treba potegnuti u bio&bio, zar ne?
Hm...moja nije ni gorka ni ljuta :/ . Evo, išla sam sad probati čistu. Ustvari, ispada kao da ni nema okusa. Ja je stavim i u malo mlakog mlijeka za premazati peciva ili kruh kad ne želim koristiti žumanjak.

AdioMare
25.01.2008., 15:53
Sad si me zaintrigirala s tim kurkumom, kupit ću ga, liznut ću ga, ako mi se takav bude svidio, nema razloga da ga ne aktiviram u akciji "žutilo".

Dijana
25.01.2008., 15:57
To ti moj brat lakto-vegetarijanac stavlja u palačinke, da "požute".

Dijana
25.01.2008., 15:58
Adiomare, nije "kurkum", nego "kurkuma".

AdioMare
25.01.2008., 16:00
Adiomare, nije "kurkum", nego "kurkuma".
:lol: seljak.

anchie76
25.01.2008., 16:11
Ja koristim svježe povrće i bez vegete, ali kad nebi imala vremena za takvu pripremu koristila bi Kotani suho povrće. Vidjela sam da postoje mješavine za juhu, sam peršin, sam celer i to mi se po deklaraciji čini OK. Nisam probala, pa ne mogu tvrditi da sam potpuno u pravu.

Ja probala i to koristim kad kuham juhu i ta variva na koja sam navikla da su vegetinog okusa :mrgreen:

Zove se "suho povrce za juhu", od Kotany-ja je. Ima veliko pakiranje u plasticnoj posudi za 50 kn (superkonzum) a ima i manjih pakiranja u vrecicama.

Nema soli, niti ikakvih dodataka, samo suseno povrce. Zaista je dobro :yes:

Ja sam probala alnaturu, ali oni imaju dodan muskatni orascic unutra i to mi se tako "kolje" s drugim okusima da se nikad nisam navikla :-/

Davor
25.01.2008., 16:25
kurkuma = turmerik (ili turmeric)

mim
25.01.2008., 16:56
Što se povrća tiče-ako imate neko domaće ili imate priliku kupiti netretirano isplati se kupiti dehidrator. Bilo je u Metrou za cca 170kn. Strojček osuši kilu mrkve za kratko vrijeme. Isto se može sa svim povrćem koje se poslije lijepo drži zatvoreno ili u papirnatim vrećicama. Imam uvijek i sušenog, ali preferiram ovu domaću "Vegetu" tj. usoljeno povrće. Na isti način si spremim i papriku za zimu i to mi je jako fino ubaciti u umake.
Btw, s dehidratorom se fino mogu osušiti samonikle gljive. Onda se to u multipraktiku samelje u prah i kad se doda u jelo jedna žlica toga sve je finije nego inače.
Vegeta je stvarno nepotrebna u kuhanju ako si čovjek samo malo da truda.

Zorana
25.01.2008., 18:51
Mim i aleta, hvala na idejama. Utjece li kurkuma puno na okus?

mim
25.01.2008., 19:05
Mim i aleta, hvala na idejama. Utjece li kurkuma puno na okus?
Ja je ne osjetim uopće u jelu, a stvarno za veliki lonac juhe treba možda manje od čajne žličice. U vodu u kojoj se kuha riža stavim manje od pola, a jako je žuta.

Zorana
25.01.2008., 23:02
Sutra cu isprobati.

Blazenka
26.01.2008., 15:23
E, cure, citam ovo pa si mislim, jel su neke od vas (bez zamjerki :love: ) ikad skuhale pravu domacu kokos - nema sanse za dodavanjem kurkume iliti bilo cega drugoga - jer ta juha je ne zuta, meni prezuta!!! Toliko zuta da ja rastranciram kokos i doslovce skuham 5 litara juhe od recimo cetvrtine kokosi i nekoga komadica junetine ili teletine. Ja ne koristim vegetu, dijete je par puta i dok je bio mali, a i kasnije, reagirao na nesto, sumnjam na vegetu u vecim kolicinama, tak da smo od nje davno odustali. Meni ne fali!

Juhu kuham vrlo, vrlo cesto, gotovo svaki dan ( u biti bih mogla nabrojiti dane kad ju ne kuham :P ), jer imam dvojicu jusnih ovisnika, bilo bistra, bilo gusta.

Davor
28.01.2008., 10:30
Mim i aleta, hvala na idejama. Utjece li kurkuma puno na okus?Samo malo mijenja miris, ali jedino ako staviš u velikoj količini, kao npr u indijskoj kuhinji.

Uzgred, u žutu rižu (riso giallo) se stavlja šafran. Radi se o nitima prašnika i za skupiti kilu treba obrstiti na tisuće cvjetova - zato je skup. ALI postoji jeftinija i otrovna varijanta šafranika. Obzirom da je žuta boja jedini razlog stavljanja šafrana u rižu, mislim da je kurkuma puno bolji izbor jer sa šafranom nikad nisi sasvim na čistu.

Zorana
28.01.2008., 10:45
Hvala. Sta je problematicno u safraniku?

Davor
28.01.2008., 11:01
Otrovan je.

Zorana
28.01.2008., 12:32
:mrgreen:

melrose
28.01.2008., 13:12
mi kupili povrtne kocke iz bio-bio. jel netko probao?

melrose
28.01.2008., 13:14
nije li i taj kotany sumnjiv? nekako mu je ime čudno. ja imam neke njihove začine, ali nisam gledala sastav.

Linda
28.01.2008., 13:23
I meni Kotany odbojno zvuči (pitajboga zašto) :lol: ali ova mješavina za juhu je OK- od oka vidiš da je samo sušeno povrće, nema ničeg drugog.

MGrubi
28.01.2008., 13:25
mađarski je :mrgreen:
sastav je ok: sušeno povrče

niccoleta
30.01.2008., 00:56
ja je koristim stalnooooo

ali evo sad sam dobila bubu u uho pa možda probam napraviti ono s povrćem u teglicama sama.....
nadam se da će mi se svidjeti!

marena
30.01.2008., 12:35
Prepričavala sam kolegici ovu našu temu i ona mi je rekla kako njezina mama isjecka u sjekaču na vrlo sitno: mrkvice, korabice, pastrnjak, celer, peršin, selen (korijenje i listiće) i možda još neko povrće pa to sve slaže u male vrećice, doze za 1 juhu i zamrzne. I tako sebi pripremi toga dosta, za cijelu godinu i koristi samo to.

miafa
11.03.2008., 15:33
nisam znala da je vegeta tako štetna, znala sam da ima kemije, a ništa gdje postoji kemija nije zdravo

prestala sam ju koristiti prije negdje godinu dana, jednostavno sam probala kako jelo izgleda bez vegete i meni su okusi puno bolji

sada vidim da je vegeta puno toga ubila u jelu, u principu kada se stavi vegeta jelo poprimi njezin okus

a sada kada čitam ove sve nuspojave koje ste naveli baš mi je drago što ju ne koristim :D

stephanie
09.10.2008., 12:52
Podižem ....

Bili su nam u posjeti prijatelji/rodbina iz Kanade. Tamo ima Vegete NO MSG.
Biste li je kupovali kad bi bila bez glutaminata?
On je štetan sastojak, ostalo su začini, sušeno povrće i vitamin B2 (riboflavin).

bucka
09.10.2008., 13:17
Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:
ja kad stavim npr. alnaturinu kocku u juhu, vise uopce ne dodajem sol!

MGrubi
09.10.2008., 14:45
Podižem ....

Bili su nam u posjeti prijatelji/rodbina iz Kanade. Tamo ima Vegete NO MSG.
Biste li je kupovali kad bi bila bez glutaminata?
On je štetan sastojak, ostalo su začini, sušeno povrće i vitamin B2 (riboflavin).

da
on je jedini sporan

nemam ništa protiv sušenog povrča i soli

Zorana
09.10.2008., 14:47
Bucka, pogledaj dobro te alnaturine kocke. Ako pise na sastavu ekstrakt kvasca, to ti je onda isto sranje.

kalimero
09.10.2008., 15:21
stephanie (napisa):
Podižem ....


Bili su nam u posjeti prijatelji/rodbina iz Kanade. Tamo ima Vegete NO MSG.
Biste li je kupovali kad bi bila bez glutaminata?
On je štetan sastojak, ostalo su začini, sušeno povrće i vitamin B2 (riboflavin).
S obzirom da sam navikla obitelj na jela bez vegete, vegetu ću obići u velikom luku
1. jer sva jela imaju isti okus - okus vegete
2. shvatila sam da kroz vegetu prodaju 60 % soli koja je 2-3 kn / kg., a najmanje ima povrća.
3. ne vjerujem da neće biti neke druge kemije .

retha
09.10.2008., 15:28
Bucka, pogledaj dobro te alnaturine kocke. Ako pise na sastavu ekstrakt kvasca, to ti je onda isto (gruba rijec).
evo ja pogledala..i pise.. :/
No kad to moze biti isto? :?

Lucas
09.10.2008., 16:26
joj ja nemogu zamisliti život bez vegete... :nope:
stavljam je u sve, od juhe, mesa, krumpira, do mojih nemogućih kombinacija tipa da u jogurt moram staviti malo vegete da bi ga mogla pojesti, u salatu - obavezno ide vegeta, na pomfri, na kokice...moji ukućani su se odavno prestali zgražati nad mojim postupcima... :lol:

Davor
09.10.2008., 16:29
Ekstrakt kvasca i hidrolizirane bjelančevine općenito su isto tako izvor slobodnih glutamata, a služe samo prikrivanju pojačivača okusa. Raja je skontala da MSG ne valja pa se sada primjenjuju drugi načini. Pogledati ovdje: http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html

seni
09.10.2008., 16:33
Ekstrakt kvasca i hidrolizirane bjelančevine općenito su isto tako izvor slobodnih glutamata, a služe samo prikrivanju pojačivača okusa. Raja je skontala da MSG ne valja pa se sada primjenjuju drugi načini. Pogledati ovdje: http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html

ima li nesto slicno na njemackom?

inace za informaciju u ducanima zdrave hrane, postoje kocke ili prah u kojima nema extrata kvasca - i to izricito pise na pakovanju. mislim da je firma rapuzinel, ali nisam sigurna

Davor
09.10.2008., 16:36
Ako ima soja protein - još je i gore.

Rapunzel ti kod nas furaju u Bio-bio i baš sam znatiželjan što ćeš tamo naći.

MGrubi
09.10.2008., 21:51
joj ja nemogu zamisliti život bez vegete... :nope:
stavljam je u sve, od juhe, mesa, krumpira, do mojih nemogućih kombinacija tipa da u jogurt moram staviti malo vegete da bi ga mogla pojesti, u salatu - obavezno ide vegeta, na pomfri, na kokice...moji ukućani su se odavno prestali zgražati nad mojim postupcima... :lol:

pojačivač okusa tj. mononatrij-glutaminat stvara ovisnost

MGrubi
09.10.2008., 21:52
povrče i začini

zar ih je tako teško nasjeckati?
ipak je zdravlje u pitanju ...

pikulica
09.10.2008., 22:01
Mi je ne koristimo već godinama i sve nam je fino i ukusno :D
Zapravo mi je trebalo malo vremena i mašte da naučim kuhati bez vegete, sad slučajno naletim na ovaj topic i skontam da sam zaboravila da to čudo postoji...

Lucas
09.10.2008., 22:06
povrče i začini

zar ih je tako teško nasjeckati?
ipak je zdravlje u pitanju ...

ma meni jeeeee.... ja sam ovisnik o vegeti.. ali sad kad sam sve ovo pročitala malo mi dođe da si razmislim...

Dream
09.10.2008., 22:18
povrče i začini

zar ih je tako teško nasjeckati?
ipak je zdravlje u pitanju ...

Ma, baš tako! Pogotovo uz današnju svu silu raznoraznih multipraktika i slične tehnologije...
Na koncu, povrće se može i naribati (brže je nego sjeckati ručno).

retha
09.10.2008., 22:51
inace za informaciju u ducanima zdrave hrane, postoje kocke ili prah u kojima nema extrata kvasca
Imam ja i tu sol/prah..jest nema kvasca..samo natur jod + brdo zacina. To isto koristim i ok mi je.
Ali ne..alnturine kocke..pa sad sam se na njih navukla...kak cu bez njih..
Doduse stavljam toliko malo frtalj frtalja kocke po loncu jerbo mi alnatura nije bas dostupna pa stedim :mrgreen:

Davore, pectin..to je pektin po naski..jel? Pektin..ne kuzim jel misle na ono sto iz voca dolazi?
Ono sto se po jogurtima stavlja umjesto mile ti zelatine???

Davor
09.10.2008., 23:40
Roger, roger.

Zorana
09.10.2008., 23:51
Seni, Schlecker drzi nekakve kocke za juhu u kojima sigurno nema pojacivaca okusa. Vitalis se zovu ili tako nesto. Medjutim, brine me sto sadrze soju ili sojin umak, a ne radi se bio proizvodu. Ovo su jedine kocke koje sam probala, a da stvarno imaju okus tih kocki i da dodaju okus jelu.

retha
10.10.2008., 00:06
Roger, roger.
To znaci da?! :mrgreen:

Zorana, skicni na Davorov link..pa vidi sta kaze za soju..


Nista ne valja..nista..u depresiji sam majkemi..

Zorana
10.10.2008., 00:12
bogamumiloga :mrgreen:
Koliko je problematican taj prirodno nastali msg?

Zorana
10.10.2008., 00:13
Cekaj, ako pektin moze sadrzavati msg, znaci da ga onda mozda sadrze i marmelade? :mrgreen:

Zorana
10.10.2008., 00:14
Sad mi je jasno zasto ove kocke imaju okus kocki. :/

retha
10.10.2008., 00:19
:tele:

Zorana
10.10.2008., 00:31
Odlican izbor smajlica. 8)

seni
10.10.2008., 10:58
Ako ima soja protein - još je i gore.

Rapunzel ti kod nas furaju u Bio-bio i baš sam znatiželjan što ćeš tamo naći.

mislim da nije rapunzel, ali ne mogu se vise sjetiti imena. proguglajte malo.
osim toga ima ovdje u bio ducanima u frizideru u maloj staklenci, mjesavina svjezeg sjeckanog (dakle nije suseno) povrca, soli i mislim da malo suncokretovog ulja unutra - izgleda onako domace kao kad sam anpravis i to je isto ok.

naravno da sve to mozes sam napraviti. ja nemam vremena, pa to kupim. stavljam i ovako samo u mesnu juhu i minestrone juhu, a njih radim 1-2 puta tjedno. dakle kao i uvijek pitanje je mjere.
opcenito te kocke ili prah juhu, stavljam samo u neka jela.

s tim da na nekih kockama pise hefeextra i isto tako da je bez umjetnih pojacivaca okusa i bez msg????
sad to ne kuzim, obzirom na onaj link od davora???

Zorana
10.10.2008., 11:03
A meni sad nije jasno zasto je npr. stetan msg koji se dobije iz kukuruza, a ok je jesti kukuruz? Pojacivac okusa je prisutan i u nekim algama koje makrobioticari konzumiraju, a kao taj nije stetan kao ekstrakt kvasca npr. A zar nije i taj ekstrakt kvasca prirodan?

Zorana
10.10.2008., 11:05
A mozda bi mogli napraviti i nekakvu razliku izmedju npr. Knorr govedje kocke za juhu koja je puna kojecega i neke druge kocke koja sadrzi povrce, sol i npr. samo malo ekstrakta kvasca ili sojinih proteina? ILi je to u konacnici isto?

MGrubi
10.10.2008., 12:04
juneča kost za 5 l juhe dođe 3-4kn


ne koristim niti kocke, niti vegete

sušeno ili svježe povrče i orginal meso

nikad mi niej bilo jasno čemu goveđa kocka, ako radiš gulaš sa mesom :?

Goli kuhar ne koristi nikakve takve dodatke

po pitanju koncetracije, npr.
-čaj od lavande možeš piti za smirenje
- eterično ulje od lavande se ne smije konzumirati, samo je za kožu

tako i sa kukuruzom
extrakt jednog njegovog dijela nije isto kao on u kompletu

seni
10.10.2008., 13:22
ja ne upotrebljavam nikakve mesne kocke i nemam bas neko osobito misljenje o njima. a mesa jedemo opcenito malo i to vecinom zimi.... griju tijelo, daju chi.. :P i dobro djeluju na prehlade (kokosja juha).

kalimero
10.10.2008., 15:37
Ono što ne moram koristiti a ima alternativu, uz to je i zdravije, odabirem domaće pa makar bilo i kompliciranije kod pripreme hrane.
Kemija je kemija, pa iako me u radu prati, ja sam za alkemiju :lol:
Davor je spominjao Rapunzel. Prošle godine se u njihovoj crnoj čokoladi Bio Negro našlo benzopirena :mrgreen: , a u nekoliko njihovih brendova crne čokolade bilo je kadmija, iako je na deklaraciji pisalo da ne sadrži pesticide. Pa sad vi vjerujte u sastav proizvoda.

krumpiric
10.10.2008., 15:41
meni nije jasno što sve te stvari ubacujete u hranu, al ZBILJA?Kocke, vegete, pojačivače, umjetne mješavine začina.
Ja u juhu ubacim komad mesa. Ako imam domaće koke :heart: onda je osobito odlična i svo povrće koje imam u kući:tikvicu, korabu, mrkvu, papriku, pomidore. I bude ukusno. Mislim, nitko se nikad nije bunio, svi smažu sve:mrgreen:
Isto mi tako nije jasno, da pored hrpetine friških i sušenih začina, povrća i svega ostaloga, nekom treba dodatak tipa goveđa kocka u gulaš?

kalimero
10.10.2008., 15:47
Šta je za nekog dobro a šta ne, stvar je ukusa i navika.
Mislim da se ti svi dodaci koriste zbog brzine i jednostavnosti primjene .
Brže je ubaciti kocku, nego čistiti povrće, ali ono što smo napravili, razlika je kao nebo i zemlja

Dijana
10.10.2008., 15:49
Ne volim kocke, ni mesne ni povrtne, ali ne dam svoju žličicu vegete u juhici. :mrgreen:

kalimero
10.10.2008., 15:51
Dijana:

Ne volim kocke, ni mesne ni povrtne, ali ne dam svoju žličicu vegete u juhici.

:lol: :lol: dobra si !

MGrubi
10.10.2008., 15:52
Isto mi tako nije jasno, da pored hrpetine friških i sušenih začina, povrća i svega ostaloga, nekom treba dodatak tipa goveđa kocka u gulaš?

pa kad skidaju recepte sa Coolinarke :mrgreen:

toliko reklama: brže, bolje, ukusnije ...
ona krasna salata posute (uništena) Vegetom .... mljac ...

najviše me nervira reklama za margarina
30% kalorija, nacrtaju onaj krug, dobiš dojam da si gotov ako ne pojedeš bar žlicu margarina na dan

zdrav, fino, ukusno, sa okusom jogurta, vrhnja, .... kancirogeno , bljak

sad imam MaxTV, pa bižim reklamama :mrgreen:
samo jedan klik

retha
11.10.2008., 22:27
meni nije jasno što sve te stvari ubacujete u hranu, al ZBILJA?Kocke, vegete, pojačivače, umjetne mješavine začina.
Ja u juhu ubacim komad mesa.
Tko meso spominje? Kakvo meso..meso nigdje ne ubacujem ak ne moram.
Jako malo mesa jedemo i to uglavnom piletine ako nam je netko drugi pripremi.. :mrgreen:

A zasto ubacujemo..

Samo navika..stara navika.. :sing:

Sve je to za ljude..malo..pomalo..nitko ovisan se "ne skida" prek noci.. Polako ali sigurno,nestala je vegeta..nestat ce i alnatura kocka..
Ole!

pelena
25.10.2008., 18:12
Ne volim kocke, ni mesne ni povrtne, ali ne dam svoju žličicu vegete u juhici. :mrgreen:






slažem se :love:

klara
27.07.2009., 18:42
meni nije jasno što sve te stvari ubacujete u hranu, al ZBILJA?Kocke, vegete, pojačivače, umjetne mješavine začina.
Ja u juhu ubacim komad mesa. Ako imam domaće koke :heart: onda je osobito odlična i svo povrće koje imam u kući:tikvicu, korabu, mrkvu, papriku, pomidore. I bude ukusno. Mislim, nitko se nikad nije bunio, svi smažu sve:mrgreen:
Isto mi tako nije jasno, da pored hrpetine friških i sušenih začina, povrća i svega ostaloga, nekom treba dodatak tipa goveđa kocka u gulaš?

Povrće i meso ne može nadoknaditi pojačivače okusa i štojesvevećunutra. To je jednostavno BOLJE i SVI POJEDU VIŠE. Moji vole juhe iz vrećice i koliko se god ja trudila napraviti domaću juhu, to nije to. Nema isti ukus i gotovo.

I jučer i danas sam sam se svađala oko vegete i vrečica i ljuta sam grr :evil:

Što mislite, onako kad bi bubnuli neki postotak, koliko domaćinstava kod nas svakodnevo ne koristi kocke, vrečice i vegetu i sl?

Ja bih rekla 1% najviše.

MGrubi
27.07.2009., 23:43
odgovor je : ljupčec

začin koji nedostaje, i to je upravo 'ono' iz Vegete

pojačivač okusa stvara ovisnost

Alyssa
28.07.2009., 02:09
MGrubi, gdje nadjes ljupcec? Znam o cemu se radi, ali nije mi ni na kraj pameti gdje bih ga mogla nabaviti :? !

Dream
28.07.2009., 03:24
Alyssa, evo ja ti imam cijeli grm ljupčeca. Ali nemam ideju kako da ti ga dostavim :?
Jel putuje tko na potezu Slavonija-Zagreb, a prije kraja 9. mj. (tad i ja idem do metropole)?

MGrubi
28.07.2009., 09:24
MGrubi, gdje nadjes ljupcec? Znam o cemu se radi, ali nije mi ni na kraj pameti gdje bih ga mogla nabaviti :? !

imam ga ja u vrtu
izgleda ka peršin, samo je puno manje zahtjevan

javim ako budem imala dosta sjemena
može se uzgajati i u teglici
treba ga jako malo stavljati jer je dosta jak

pomikaki
28.07.2009., 09:31
i ja se prijavljujem za to sjeme ljupčeca ako ga budeš imala viška!
Ili ako netko zna gdje se može nabaviti.

MGrubi
28.07.2009., 09:42
ja sam ga nabavila preko foruma
nisam ga našla u prodaji

pomikaki
28.07.2009., 10:06
ovog foruma? Da stavim oglas na burzu?

MGrubi
28.07.2009., 11:08
cvijet info forum

pomikaki
28.07.2009., 11:29
thnx :*

bucka
28.07.2009., 11:40
Bucka, pogledaj dobro te alnaturine kocke. Ako pise na sastavu ekstrakt kvasca, to ti je onda isto (gruba rijec).
evo ja pogledala..i pise.. :/
No kad to moze biti isto? :?


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaa!!! :x :shock:
a ja ponosna kako ne koristim vegetu nego "zdrave" alnaturine kocke!!

pomikaki
28.07.2009., 11:51
pa zar je tako loše jesti kvasac? (koliko se sjećam nekad se čak davao djeci radi b vitamina). Mene više brinu aditivi, pojačivači okusa i glutaminati.

Premda mi nije zapravo potrebno ništa od navedenog, eventualno bih pokušala svekrvu preobratiti, ona je u stanju skuhati juhu od vegete :bljak:

Alyssa
29.07.2009., 02:31
Dream, hvala, ne idemo nazalost u tom smjeru. Ako ne nabavim prije, javim se u 9. mj. Nadam se da ce potraga uspjeti i da ce biljka prezivjeti moje ruke (inace mi biljke uvijek poumiru, cak i one zilave i otporne :roll: ).

Nije mi jasna prica s kvascem - a sto je s kvascem u kruhu npr.?

MGrubi
29.07.2009., 09:22
pečenje kruha ubija kvasac

no znam ako imaš problema sa vaginalnim infekcijama trebaš izbjegavati sve sa kvascem ...

Davor
29.07.2009., 09:32
Pa kvasac generalno ne valja. Od svih kvasaca su OK jedino S. boulardii i kvasci koji žive u kefiru, a ostali su uglavnom problem. Izazivaju tromu probavu, vjetrove, bolne zglobove, migrenu i možda najvažnije - pomažu razvoj gljivičnih infekcija.

U kruhu se koristi S. cerevisiae i to tipično u suludim količinama. Upravo zato sam se i potrudio pa doradio izradu kruha s minimalnom količinom kvasca, što možeš vidjeti na topicima o kruhu. Kruh bez kvasca nema smisla, a može se dobiti odličan kruh normalnog uzrasta i puno boljeg okusa koristeći oko 1/20 uobičajene količine kvasca.

Davor
29.07.2009., 09:36
pečenje kruha ubija kvasac... ali stanični sadržaj mrtvih kvasaca služi kao hrana potrebna drugim kvascima za razmnožavanje i zato čak i dijetalni kvasac radi veliku štetu, osobito ako vučeš nekakvu gljivičnu infekciju.
Osim što izaziva migrene, ekstrakt kvasca u instant juhama i začinskim solima pogoršava gljivične infekcije i najbolje ga je izbjegavati.

MGrubi
29.07.2009., 10:02
potražim tvoje topice

nisam to znala

pomikaki
29.07.2009., 10:08
Kruh bez kvasca nema smisla, a može se dobiti odličan kruh normalnog uzrasta i puno boljeg okusa koristeći oko 1/20 uobičajene količine kvasca.
OT, znam jednu trgovinu zdrave hrane gdje se prodaje jako dobar beskvasni kruh :/ osim ako ne lažu...
(s tim da ja ne kupujem jer me toliko strah kvasca nego tu i tamo jer je zbilja dobar)

Davor
29.07.2009., 10:19
Kruh bez kvasca je ili zbijen k'o cigla, ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc:), ili se negdje u postupku ipak koristi kvasac u nekom od oblika kojemu se dade nekakav sexy naziv. Recimo kruh prijateljstva :roza mjehurići:
Tradicionalno se i kod nas radio kruh s kvasom, pred-tijestom u kojem se razvijaju kvasci i od takvog postupka nastaje odličan i aromatičan tradicionalan kruh koji zapravo sadrži vrlo malo kvasca.
Moderne pekarnice koriste ogromne količine kvasca kako bi jako ubrzale proizvodnju kruha. Na taj način u jedinici vremena i koristeći ograničeni prostor same pekarnice i mehanizaciju naprave više kruha i tako zarade više novca, a kako taj kruh izgleda - znaš po iskustvu.

Dream
29.07.2009., 14:10
Ova tema bi se mogla nazvati jednom od najedukativnijih na cijelom forumu! Obožavam je!

Inesica
29.07.2009., 18:16
i mi smo 2-3 godine bez vegete i definitivno ne fali.

za stavit u jela imam kotany mješavinu začina i skroz mi je ok

ali, ja bi si sad sama osušila i zmiksala začine.
jel ima na ovom edukativnom topicu opisano i to. da sad ne krenem čitat 5 stranica i onda niš.
ak neko zna da ima, idem čitat


i možda je nekom od vas jednostavno sve to posušit, nasjeckat.al starno, ja nisam nikad pa mi (još) nije jednostavno. nemojte mi se odmah smijat :mrgreen:

Inesica
29.07.2009., 18:53
na brzinu sam prelistala i naišla na dva recepta u koja ide sol.

ja bi bez soli.

jel ona nužna za čuvanje takve mješavine?

ja bi solila odvojeno

sirius
29.07.2009., 23:26
Ne ide bez soli.Ona je konzervans.Jedino mi pada na pamet da mješavinu smrzneš,i vadiš dnevne količine po potrebi.

CAPPY
30.07.2009., 12:00
Koje sve povrće stavljate u takve mješavine ?

retha
30.07.2009., 21:21
Postoje kocke bez kvasca, ja sam svoje kupila u bio shopu..mjesavina zelenih zacina zbijeno tak u kocku. Meni je okej...+ zacinska sol.
Ali i dalje se nemrem rijesit alnaturine kocke..iako stalno samanjujem kolicine..

Otkrila sam soju i tamari (ne iz kine da nebi bilo zabune) pa sad s tim prtljam.


ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc:)
Razjasni molim?

MGrubi
30.07.2009., 23:47
Ne ide bez soli.Ona je konzervans.Jedino mi pada na pamet da mješavinu smrzneš,i vadiš dnevne količine po potrebi.

zmiksaš svježe začine sa malo vode, uliješ u kalup za led, zamrzneš i prebaciš u vrečicu za led

mislim da im je trajnost kraća od verzije suhih začina sa soli

inače pravilno osušenim začinima ne treba konzervans
to je ka slama, suho, samo treba paziti da ne bude na vlažnom mjestu

Inesica
31.07.2009., 08:53
zmiksaš svježe začine sa malo vode, uliješ u kalup za led, zamrzneš i prebaciš u vrečicu za led

dobra ideja
i eto ti kocke za juhu :mrgreen:

a kak se pravilno posuši povrće, začini? jel se to može u kućnoj radinosti?
i kot mješavina je samo suha.

mislim,m do sad mi to sušenje i nije baš išlo :/ . osušila sam tu i tamo poneku vezicu začina ali nikad mi nisu bili baš nešto tako suhi. nisu više mirišali ko oni posušeni iz dućana.

Davor
31.07.2009., 09:06
ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc:)
Razjasni molim?Prašak za pecivo=kemija
Meni ostavlja metalni okus u ustima i zato mi je :bljuc:

sirius
01.08.2009., 07:20
MGrubi, gdje nadjes ljupcec? Znam o cemu se radi, ali nije mi ni na kraj pameti gdje bih ga mogla nabaviti :? !

Sjeme detektirano (i kupljeno baš jućer) u Bauhausu u Zagrebu(zapad).
Imaju još dosta "egzotičnog" sjemenja primorski vrisak,borač,korijander...pa tkoo želi saditi.

karmazonka
10.08.2009., 14:49
U djetinjstvu je Vegeta bila standardna u svim mogućim jelima, kad onda i nije bilo nekog drugog izbora. :cry: Zato je ne stavljam već godinama i ne pada mi na pamet. Presječe me kad negdje osjetim Vegetu. Djeluje mi neprirodno, otrov živi koji uništi sve okuse. Bljak. :/

točkalica
12.08.2009., 18:28
probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.

Ah, po tome, navučena sam ja i na sol, jer mi je bez nje hrana bljutava, navučena na povrće, jer mi je juha bez povrća bljutava itd. :lol: Ne znam, besmisleno mi je raditi drame oko jedne žlice vegete u juhi. Dijana, čekala sam da te potpišem.


uh i ja sam se bome natražila dok ne koga ne potpišem.

ja jednostavno valjda moram iskomentirat kad na letim na ovakve teme.
ja ne znam je sam li ja glupa, premlada, nezaiteresirana, neinformirana, il sam se prekasno ukljucila na interenet, ali ja nalazim na teme za koje ne vjerujem da postoje, svaki malo vidim da ljudi izbacuju neku hranu najčešće meni dragu jer sam svejedač.... vjerujete mi da ja u svojih 25 godina zivota nisam naišla na nikog tkoje spomenuo vegetu u negativnom smislu.... kako ste vi poceli s tim onim kojima to nije u obitelji, ja otprilike znam da ne bi trebalo pretjerivat s pečenjem i onim sličnim stvarima svjetski poznata junk hrana, ali da cu baš čitat šta piše na kojem paketiću i onda još i to analizirat nekako nisam taj tip.....jesu li se na ovom forumu našli 99 % istomišljenika ili se drugi ne javljaju.... a što se tiče zdravlja volim bit zdrava i brinem se za zdravlje tipa, redoviti pregledi gin., zubara i sl. težina mi je ok, vrtim se ukurg s 3-4 kg gore -dole i eto tako.......ne znam možda sam stvarno neinformirana ,prezdrava za sad hvala bogu ili šta već......a možda me vodi i ona moja koja svih nervira.....samo jednom se živi...i volim papati sve i finooo

retha
12.08.2009., 23:12
vjerujete mi da ja u svojih 25 godina zivota nisam naišla na nikog tkoje spomenuo vegetu u negativnom smislu....
Zapravo nije problem u vegeti kao vegeti..nego u E621 u njoj.
A E621 ima po svuda...., svi oni cipsevi s okusima su ga npr puni.

MGrubi
12.08.2009., 23:24
i kikirikiji od Francka

E621 ili pojačivač okusa

stvara i ovisnost

Vegetina mješavina začina je vrhunska, neka samo izbace E621 (14%) i povečaju udio začina (sada 15%), ostalo je ionako obična sol
ako to naprave, svaka im časat, ja ću takvu Vegetu kupit prva

Kotany ima začin za juhu od samo sušenog povrča, ali mu fali neka sitnica, inače nije loš

†vanesax
13.08.2009., 00:30
Evo javljam se i ja, ali kao "ovisnica".
Ja većinu jela kuvam sa tim nekim začinom tipa Vegeta.
Inače i ja čitam sve žive etikete i deklaracije, ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.
Da ga niko ne stavlja, navikli bi se i ne bi nam trebao nigde.

Ja najčešće koristim naš Kulinat u zelenoj kesici, na kojoj je istaknuto "Bez aditiva" i u sadržaju piše 16% povrća, začini beli luk, kari, celer, peršun, naravno kuhinjska so.... i nigde ne stoji čuveni E621 niti piše MNG niti šta slično.
Da im verujem?

I još jedno offtopic pitanje:
Tražila sam ovde već neko vreme Magi biljku iliti Ljupčec, ali niko nema pojma šta tražim niti ko to ima. Koliko to seme košta kod vas? Jel ga neko sadio? U kakvim uslovima raste?

Dijana
13.08.2009., 09:20
Ne volim kocke, ni mesne ni povrtne, ali ne dam svoju žličicu vegete u juhici. :mrgreen:

Eh, ovo sam ja pisala skoro prije godinu dana. No, eto, navike se mijenjaju, tako da je i kod mene vegeta već mjesecima out. Doduše, i mesna juhica isto tako :)

MGrubi
13.08.2009., 09:44
I još jedno offtopic pitanje:
Tražila sam ovde već neko vreme Magi biljku iliti Ljupčec, ali niko nema pojma šta tražim niti ko to ima. Koliko to seme košta kod vas? Jel ga neko sadio? U kakvim uslovima raste?

evo:




MGrubi, gdje nadjes ljupcec? Znam o cemu se radi, ali nije mi ni na kraj pameti gdje bih ga mogla nabaviti :? !

Sjeme detektirano (i kupljeno baš jućer) u Bauhausu u Zagrebu(zapad).
Imaju još dosta "egzotičnog" sjemenja primorski vrisak,borač,korijander...pa tkoo želi saditi.

MGrubi
13.08.2009., 09:45
, ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.

kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumiraš

povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7

Marna
13.08.2009., 09:57
Pronašla sam sljedeće http://gastrodiva.bloger.hr/post/sol-za-zacinskim-travama/921122.aspx

irena11
13.08.2009., 10:26
mi pravimo domacu vegetu...naravno, koristim i kupovnu, ali domace je domace ;)

točkalica
13.08.2009., 11:16
Pronašla sam sljedeće http://gastrodiva.bloger.hr/post/sol-za-zacinskim-travama/921122.aspx

postoji li kakav drugi naziv za peproncin?? šta li je to? ni za to nisam čula :oops: ?? je tko probao??

†vanesax
13.08.2009., 12:28
, ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.

kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumiraš

povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7
Možda me nisi shvatila. Mislila sam čemu sve to trpanje E 621 u sve živo? Čemu pojačivati ukus nečemu?
Može li nešto biti toliko bezukusno da mu treba pojačivač.

A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/

lore
13.08.2009., 12:36
peperoncini su talijanske suhe ljute papricice, ima za nabaviti valja u velikim trgovackim lancima (znam da kotanyi ima u staklenki)..

MGrubi
13.08.2009., 13:04
Čemu pojačivati ukus nečemu?


A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/

čemu pojačivač:
-ovisnost, brzo se navučeš
-manje pravih začina (jeftinija proizvodnja)


pravi naziv joj je ljupčec, a u Srbiji je zovu peršinom
ima slično lišće

Dijana
13.08.2009., 13:58
Meni ljupčac nikako ne paše, ima mi prejaki miris i aromu. Sveki ga ima puno u vrtu, ima visoku i jaku stabljika, listove slične kao celer.
Mislim da ljupčac nije baš neka zamjena za vegetu.

frost
13.08.2009., 14:00
, ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.

kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumiraš

povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7
Možda me nisi shvatila. Mislila sam čemu sve to trpanje E 621 u sve živo? Čemu pojačivati ukus nečemu?
Može li nešto biti toliko bezukusno da mu treba pojačivač.

A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/

poznaju je, imaju je ljudi po bastama.
mislim da je ovde poznaju pod nazivom "selen", trazi je tako

MGrubi
13.08.2009., 14:10
Meni ljupčac nikako ne paše, ima mi prejaki miris i aromu. Sveki ga ima puno u vrtu, ima visoku i jaku stabljika, listove slične kao celer.
Mislim da ljupčac nije baš neka zamjena za vegetu.

on je dio vegete, tj. nalazi se u njihovom mixu

nije zamjena, ali daje jelu onu notu, ne da se opisat, oštru notu
stavlja ga se jako malo

Gabi
14.08.2009., 11:19
Ne pretjerujem s vegetom ali meni neka jela bez nje jednostavno nisu ukusna i ne mislim je se odreći zbog nekog "E". Po tome bi trebali izbaciti pola hrane koju jedemo. Zar mislite da je sve ono voće i povrće na tržnici zdravo? :/ ... a tek zagađeni zrak koji dišemo (zar se trebamo onda odreći i vožnje automobilom ili općenito života u civilizaciji?). Uostalom, samo jednom se živi.

klara
14.08.2009., 14:25
...
poznaju je, imaju je ljudi po bastama.
mislim da je ovde poznaju pod nazivom "selen", trazi je tako

Da nije možda CELER? Sličan je peršinu samo ima veće lišće. I korijen mu se jede, bude okruglast i vrlo aromatičan, odličan za u varivo ili nariban na salatu. Može se i pohati.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Celer
http://travarka.vezirkasjerotanovic.hs-hkb.ba/celer.jpg
http://www.ljekovite-biljke.com/samonikle%20biljke/celer%20divlji.jpg

Lu
14.08.2009., 18:29
ja koristim zrnetu i super mi je. unutra je takodjer ljupcac.

MGrubi
15.08.2009., 18:28
Ne pretjerujem s vegetom ali meni neka jela bez nje jednostavno nisu ukusna i ne mislim je se odreći zbog nekog "E". Po tome bi trebali izbaciti pola hrane koju jedemo. Zar mislite da je sve ono voće i povrće na tržnici zdravo? :/ ... a tek zagađeni zrak koji dišemo (zar se trebamo onda odreći i vožnje automobilom ili općenito života u civilizaciji?). Uostalom, samo jednom se živi.

nije ista stvar ako je tijelo opterečeno sa malom dozom otrova i velikom dozom otrova

tip je bio na 100% McDonaslds obrocima , i u samo 2 tjedna jetra je počela poboljevati, tj. preopteretil ju je toliko da ga je doktor molio da prekine pokus

ja sam odrasla na Vegeti, izbacila sam ju je, ubacila više raznih začina i eto: sve je ukusno

Gabi
15.08.2009., 18:39
Kakve veze ima McDonalds s vegetom? Napisala sam da je koristim umjereno (ne svaki dan) i vjerujem da ima mnogo stvari na ovom svijetu koje nas truju više nego ta vegeta na koju ste se tako okomili. Uostalom svatko ima pravo izbora. Ja sam samo napisala svoje mišljenje. Koristim i ja začine iz vrta, ali neka jela jednostavno traže vegetu.

MGrubi
15.08.2009., 18:51
. Ja sam samo napisala svoje mišljenje. Koristim i ja začine iz vrta, ali neka jela jednostavno traže vegetu.

i ja svoje
to 'nešto' iz Vegete je upravo ljupčec
kad sam izbacila Vegetu, ona mije falila jedino u juhama, kad sam nabavila ljupčec, okus je postao potpun


E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.

meni je to dovoljno da tu vrečicu zauvijek hitim iz svog doma
odlučila sam biti odgovorna prema svom tijelu i prema svom djetetu: sve otrove koje mogu izbaciti, ja izbacim, one koje ne mogu izbaciti ... nadam se da neće napraviti veliku štetu

Gabi
15.08.2009., 20:22
Ljupčac i ja obavezno stavljam u juhu, ali i malo vegete (ne mogu si pomoći, ovisna sam :mrgreen: ). I naravno da se trudim konzumirati što zdravije namirnice ... svo povrće i začini su isključivo iz mog vrta, nešpricano, gnojeno samo stajskim gnojem. Ali meni će, recimo, prije naštetiti uređaji u uredu koji zrače (npr. kopirka) i ispušni plinovi kamiona koje moram udisati 12 sati dnevno, tako da mi je ova vegeta samo kap u moru opasnosti koje vrebaju na moje zdravlje. Vegetu ću koristiti i dalje, naravno, u što manjim količinama.;)

Gabi
15.08.2009., 20:34
... a sve ove simptome - napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, ... imam otkad je izglasan ovaj šugavi Zakon o MPO-u :x.

MGrubi
16.08.2009., 10:07
rekla Seve: kad ti se neka pisma ne sviđa, samo promjeniš radio stanicu .. ali sa Vladom to ne možeš

naši zakoni imaju toliko nuspojava da bi ih EU odavno zabranila :lol:

karmazonka
17.08.2009., 22:29
E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". (...)

:shock: Užas.

Ima toliko drugih prirodnih začina koji se mogu koristiti umjesto vegete, da jelima daju sto puta bolje okuse... samo treba istraživati i bit otvoren za nove stvari... Al' ovo kad još pročitaš šta je sve iza vegete - naježiš se.

Davor
18.08.2009., 14:31
naši zakoni imaju toliko nuspojava da bi ih EU odavno zabranila :lol:Misliš nešto kao E666: Vlada RH, visoko toksičan i kancerogen aditiv prisutan u R. Hrvatskoj, visoko adiktivan i s lošim učincima na sve organske procese uključujući MPO, rodiljna prava, obrazovni sustav, tokove novca, korupciju itd. Primjećen je manji broj pojedinaca koji na ovaj aditiv imaju imunitet i pomoću njega prosperiraju.