PDA

Pogledaj cijelu verziju : Pad na glavu - kako znati da je sve ok?devet_mjeseci
30.01.2008., 02:21
Danas sam umrla od straha - mali mi je pao sa bračnog kreveta kao što se skače u vodu na glavu... :cry: Srećom (Bog čuva djecu kad već mama zakaže :cry: ), nekim je čudom potpuno izbjegao udarac u glavu i napravio je kolut prema naprijed. Osim što se strašno prepao, nije niti izgubio svijest, niti igdje ima ikakvu čvorugu ili modricu.

Ali to mi je dalo temu za razmišljanje - ako mi se dogodi da stvarno opali glavom, što sve prvo trebam provjeriti? Kako ću znati da je potpuno sigurno sve ok? Počeo se dizati uz namještaj, kojekako pikira i stalno sam u stanju pripravnosti. Današnji me dan dodatno ispunio užasom, doslovno se radilo o sekundi... Iz dana u dan je sve (ne)spretniji, odnosno iznenada je postao vrlo okretan i, naravno, istražuje svijet punom parom.

litala
30.01.2008., 07:09
ako padne/udari direktno glavom - mora odmah pocet plakat - cim prije zaplace manja je vjerojatnost da je udarac bio "los". ako prodje vise od par sekundi izmedju udarca i placa, te ako bude povracanja, dugotrajnog cendranja i sklonosti da zaspi i dugo spava - pravac doktor. to su simptomi moguceg potresa mozga.

Knjiski moljac
30.01.2008., 09:04
Ne brini previse. Meni je Nina sa 6 meseci iskliznula iz ruku i pala u kadicu sa vodom pravo na glavu! (Sa visine oko pola metra). Takodje je jednom pala sa bracnog kreveta. Kao sto ti je litala rekla, bitno je da odmah zaplace. Ako pocne da povraca, ili da gubi svest/umiri se/pospan je previse- pravac kod lekara. Eto, zilaviji su oni nego sto mi mislimo, a to sto nam skrate pola zivota, to je vec druga prica...

Anita-AZ
30.01.2008., 14:11
Ja sam neki dan umrla od straha.
Liam se njihao na konjiću, a mi smo bili posvuda, tu minutu ne s njim u sobi. Uglavnom, Omi mi vikne da je Liam pao, ja dođem a on i konj su na podu i on samo gleda u mene bez da se miče, ni glavu, ni tijelo i tako jedno 20 sekundi. Užasno sam se preplašila, da bi se on nakon toga naglo dignuo i kao da ništa nije bilo.
Kasnije sam vidjela da to često radi... ne padne s konja, nego baci konja i padne pored njega kao da su oboje pali. I onda si malo tako "prilegne" i digne se. :roll:

_________________

Treba biti pažljiv s tim stvarima. Od prijatelja nećakinja je pala s fotelje na glavu i doista je bio potres mozga. Nakon pada je počela povraćati, tako da nije da nije bilo bez simptoma, ali tko bi rekao da je moguć potres mozga s jedne obične fotelje. :/

devet_mjeseci
31.01.2008., 07:14
Hvala vam cure. Moram priznati da cijelu noć nisam spavala doslovno od šoka. Iako sam znala da je sve ok, sva sam bila u komi... Moram se nekako pokušati primiriti kad su takve stvari u pitanju jer će me jednom srce strefiti :roll:

tetamaja6
31.01.2008., 21:30
mom M.M je Ivano ošinio s previjališta u dobi od 9 mj.i ja naravno dobila infarkt,jer M.M nije mogao pričati od šoka ,a mali nije prestajao plakati!ukratko mali se smirio i zaspo, a ja na telefon i zovi sve koje znam,a rade u bolnici!glavni i najbolji savjet koji sam dobila "oni su ko loptice hopsice"rijetko kada se ozljede, to im je priroda dala,jer je znala da ce biti antravi!
samo ga pomazi,poljubi i promatraj.
ako uočiš bilo što drugačije vodi doktoru!

LeaB
31.01.2008., 21:41
:lol: Smijem se jer sam ja neki dan otvorila temu sa padovima, Jana je pala tri puta. Ne brini. Svakom se desi.

LeaB
31.01.2008., 21:42
:lol: Smijem se jer sam ja neki dan otvorila temu sa padovima, Jana je pala tri puta. Ne brini. Svakom se desi.

Jenz
09.10.2008., 10:31
da podignem ovu temu

meni je Luka maloprije pao iz kinderbeta ravno na glavu :cry: dotrčim, a on stoji na glavi i podupire se rukama i plače

samo čujem TUP i dreka..... prepipala sam sve, mrda vrat normalno, samo ima čvorugu na čelu

e sad, znam da ga trebam pratiti i gledati -zjenice, da ne povraća, da puno ne spava

to je bilo prije cca sat vremena, čini se ok kao i uvijek, možda je malo trapaviji, ali zadnjih dana se općenito "krevelji" u svemu

koliko ga treba pratiti zapravo da bi se zaista uvjerila da je dobro? ne moram reći da sam premrla od straha i to me još drži :(

LeaB
09.10.2008., 11:14
Da te utješim, Jana ja pala četiri puta.
Ako plače nakon pada dobro je.
Pad s njegove visine nije opasan.

Jenz
09.10.2008., 11:22
uf, hvala na brzom odgovoru :love:

iako sam se sva pretvorila u Veliko Oko, ne ispuštam ga iz vida ni na sec.

Ora
09.10.2008., 12:58
Meni je doc rekla da pazim na ove simptome u slučaju pada.

- plač djeteta (trebao bi nastupiti odmah)
- zjenice (moraju biti jednake, ako su različite znači da je došlo do povrede)
- povraćanje
- ako dijete postane "mlohavo", umor, nezaiteresiranost
- ako dijete previše ili premalo spava (ovisi koliko inače spava)

Jenz
09.10.2008., 13:00
Ora hvala :love:

ali koliko dugo treba pratiti simptome?

Ora
10.10.2008., 08:20
Ako sam dobro zapamtila, simptomi bi se trebali javiti u roku 24 do 48 sati.

:love:

Jenz
10.10.2008., 17:29
evo, pratila sam ga jučer i danas cijeli dan

isti je kao i uvijek, nema ni šljivu ni čvogu - ma ništa

vesel, razigran i teško uspavljiv - kao i uvijek :mrgreen:

hvala vam cure svima, stvarno sam se ukakila od straha :love:

Sandrich
14.10.2008., 11:02
Da te utješim...
Luka je pao na leđa sa one guralice i počeo je odmah plakati. Ono kaj je nas isprepadalo je da je u plaču počeo povraćati. S obzirom da je jako prehlađen i da je pun šlajma od plaća je počeo povraćati i iako smo pretpostavljali da je to to htjeli smo za svaki slučaj provjeriti.

Naravno, odmah smo išli na hitnu... Nije mu ništa, sva sreća. Čak nema ni čvoruge.

E sad, dok je rekao da ga pratimo 24-48 sati i da je bitno gledati:
- s koje je visine pao i na što (tepih vs. pločice velika razlika)
- da li je odmah zaplakao
- da li je povraćao
- ponašanje se ne smije promjeniti
- trnci u rukama i nogama (možeš saznati samo ako je dijete veće)

gogga
14.10.2008., 14:45
je..je..i meni su rekli za provjeru zjenica. Okrenuti lice prema izvoru svijetla i zjenice bi trebale biti jednake. Dakle....reagirati na svjetlost

lasica
22.10.2008., 22:26
a što je sa udarcima u glavu?ja sam nedavno bila u new yorkeru i imaju ona prilično teška i debela masivna vrata na na garderobama.sinek (18 mj) je turbo brzo i iznenada,nisam se ni snašla,uletio u garderobu i pras vrata su mu onako zgnječila glavu između štoka i ruba vrata,ali doslovno svom snagom jer je jako zamahnuo kad je ulijetao a vrata su onako ko "na feder". :/ urlao je valjda pola sata a imao je i udubinu od ruba vrata na sljepoočnici. :cry:

Ora
23.10.2008., 01:13
Lasica ja bih otišla kod dr ...

Ninči
23.10.2008., 10:13
Tako sam ja podcijenila svoje dijete kada je imala samo 4 mjeseca i ona fino za sekundu hop sa kreveta :( Umrla sam od straha i odmah otrčali doktoru. Bilo je sve u redu.

Tamo mi je doktor rekao da je najbitnije da odmah zaplače...da nije izgubila svijest.

Ali znam slučaj gdje je dijete od 4 godine palo sa donje cijevi od radijatora, nakon toga zaspalo i nije se više probudilo :( A svi znate koja je to mala visina. Imao je potres mozga. Tako da ja nisam htjela riskirati ni sekunde :(

A potres mozga se provjerava tako da se vidi reagiraju li djetetove zjenice na svjetlost. U mračnoj prostoriji trebaju se proširiti, a kad se izađe na svjetlo trebaju se suziti. Ne znam jesam li dobro objasnila.

Becky
23.10.2008., 11:35
Širina zjenica nema veze s potresom mozga, nego sa krvarenjem u mozak.
Evo vrlo ukratko:
POTRES MOZGA: poslije traume glave jave se gubitak svijesti, povraćanje, u manje djece se uočava neraspoloženost i čudno ponašanje, dok veća djeca navode glavobolju i ne sjećaju se što se dogodilo. Potres mozga je sam po sebi prilično bezazleno stanje, dobre prognoze, ne zahtijeva posebno liječenje osim mirovanja nekih 10-15 dana i rehidracije ukoliko dijete povraća. Ipak je poželjno dijete primiti u bolnicu da se prati stanje zato što u djeteta s potresom mozga nakon traume glave može postojati i moždano krvarenje koje se ne mora manifestirati odmah ili u prvim satima po traumi. Jedna od metoda praćenja (koja se preporuča i roditeljima kod kuće) je da se dijete prvih 24-48 sati po traumi povremeno budi iz sna, jer se samo tako može vidjeti da li dijete SPAVA ili je zapravo bez svijesti.
NAGNJEČENJE MOZGA: gubitak svijesti traje duže, javljaju se i konvulzije i neurološki ispadi (trzajevi nogu/ ruku, oduzetost, slabi refleksi, hiper/ hipotonus itd itd), plus svi znakovi koji se jave i kod potresa mozga.Takvo dijete se obavezno prima u bolnicu radi intenzivnog praćenja, liječenja a treba se napraviti i EEG i CT/MR mozga.
KRVARENJE: može se javiti ili jako brzo nakon traume (tu se javlja nejednakost zjenica i nereaktivnost zjenica na svjetlo, konvulzije, teže pomućenje svijesti, povraćanje, loše opće stanje...), ili se može javiti čak i mjesecima/ godinama nakon traume a manifestira se postupnim razvojem simptoma, napr. slabim naprdovanjem u rastu i psihičkom razvoju, febrilitetom, povraćanjem, povećanim rastom glave, napetom fontanelom, nejednakošću i nereaktivnošću zjenica, epi napadima i još drugim simptomima.

Ninči
23.10.2008., 12:37
:oops: uglavnom- povezano je sa glavom :lol:

lasica
25.10.2008., 06:56
da vidiš,to je mene zabrinulo kad sam pročitala da i duugo nakon traume glave može nešto biti.pa tako je i onaj luka ritz stradao,naknadno,zar ne?ja se nisam odmah uputila doktoru jer je on zavrištao odmah i nije bilo šljive na glavi unatoč jakom udarcu :? a opet čitam u onoj prvoj pomoći za bebe da takve bezšljivne ozljede mogu biti i opasne,jer roditelji misle kao nije ništa,a dijete ima kompresiju mozga,tako nešto.evo,prošlo je već tjedan,dva a njemu se ponašanje nije promijenilo niti primjećujem nešto neobično.kaj mislite da odem kod dr ipak? poanta je kaj ima zatvorenu fontanelu pa uzv mozga nemre se napraviti a ne bi mu baš htjela nekaj drugo tipa eeg ili zračenja raditi.zjenice normalno reagiraju na svjetlost... :/

Ninči
25.10.2008., 09:05
Meni su na hitnoj rekli da im malo-malo dođu roditelji sa bebom koja je pala s nečega i lupila glavom...ali kažu da najčešće ništa bebi ne bude. Dobro se kaže da bebe čuvaju anđeli.

Mislim da ne trebaš sad ga voditi doktoru....2 tjedna je dobro i mislim da tu nema mjesta strahu. :)

Becky
25.10.2008., 11:24
da vidiš,to je mene zabrinulo kad sam pročitala da i duugo nakon traume glave može nešto biti.pa tako je i onaj luka ritz stradao,naknadno,zar ne?ja se nisam odmah uputila doktoru jer je on zavrištao odmah i nije bilo šljive na glavi unatoč jakom udarcu :? a opet čitam u onoj prvoj pomoći za bebe da takve bezšljivne ozljede mogu biti i opasne,jer roditelji misle kao nije ništa,a dijete ima kompresiju mozga,tako nešto.evo,prošlo je već tjedan,dva a njemu se ponašanje nije promijenilo niti primjećujem nešto neobično.kaj mislite da odem kod dr ipak? poanta je kaj ima zatvorenu fontanelu pa uzv mozga nemre se napraviti a ne bi mu baš htjela nekaj drugo tipa eeg ili zračenja raditi.zjenice normalno reagiraju na svjetlost... :/

Ako je tak, samo pregledom neće vidjeti ništa. Jedini način da se dokaže subduralno krvarenje (to je taj kronični oblik krvarenja koji se može manifestirati i par godina kasnije) je da se radi CT ili MR mozga.
Ne brigaj. NAJČEŠĆE ne bude ništa. Ali ukoliko primijetiš išta onda odi dr.

lasica
25.10.2008., 16:19
ma to mi je koma,u ovoj dobi te pretrage raditi.. :/ valjda ćemo biti ok. :heart:

cokolina
26.11.2008., 14:40
a sta je s krvarenjem iz nosa? ako padne na nos i usta? koliko je to opasno?

devet_mjeseci
28.11.2008., 14:19
Kad je Mihovil prestao padati sa kreveta (ovaj je topic malo stariji) i prohodao, pocela je sezona razbijanja usnice. Prvi puta je zaista bilo dramaticno jer usna strasno krvari i rukav muzeve majce je bio sam krvav. Osobno sam se trudila ostati pri svijesti i prisebna da bi na kraju bilo - tresla se brda rodio se mis. Iskusni roditelji su mi rekli da cu jos puno puta padati u nesvijest, ali da najcesce nista nece biti. Vazno je provjeriti da dijete nije pregrizlo jezik ili razbilo zub.

Ne znam kako je sa krvarenjima iz nosa. Do sada mu je islo samo par kapi nakon sto mi se strontao u kadi i puknuo nosom u rub (srecom da je plasticna, zaobljenih rubova i ne previse tvrda, inace bi moglo lose zavrsiti...)

MIJA 32
19.12.2008., 19:04
Katja je sad pala vani,ima takvu čvorugu da sam se ja rasplakala :cry: kad ju je MM donio unutra
malo si je zgrebala i nosić tako da je bilo i krvi :shock:
pročitala sam sve o potresu mozga
MM veli da je odmah zaplakala,zjenice mi se čine u redu,ponaša se uobičajno za sada
pratit ću ju noćas (ionako neću moći spavati od preživljenog straha :shock: )
mislim da nebi trebali ići dr,a s druge strane se bojim užasno da se nešto ne zakomplicira
naravno da sam pošizila :roll: na MM jer je on inače puno ležerniji od mene (mislim i on je bio u komi i znam da se isto uplašio,al nisam se mogla kontrolirati kad ju je donio u stan)
nadam se da ćemo proći samo s čvorugom :/

de@
24.04.2010., 22:52
joj strašno sam uznemairena MOLIM POMOĆ

Dijete od 9mj. mi je palo s kreveta na glavu i počeo je odma plakati plakao je nekih 15tak minuta,odmah mu je izletila mala čvoruga svje je normalno ali mu se spava a spavalo mu se i prije toga jer mu je vrijeme od spavanja.zaspo je bez problema šta mi je raditi ?
dali da ga vodim doktoru?
normalno diše i nakon pola sata od toga smijo se i poskakivo na muziku.
ŠTO MI JE RADITI?:cry::cry::cry:

mihim
25.04.2010., 21:09
ja bi uvijek isla provjerit jel sve ok. vratila sam se radit prvi put nakon 6 mj, a mm uzeo ostatak porodiljnog i vracam se iz prve nocne a mm i maleni budni, odma m to bilo cudno. i sad, ja dođem u sobu i mm koji nikad ne place plako je i reko da se probudio a mihi je bio na podu, nije znao ni jel je pao, il se spustio samo posto je rano poceo sa ustajanjem i slicnim, nije imao ni cvorugu ni nista al svejedno smo isti cas otisli na hitnu. . . on se smijao i gledao bubamare na stropu, i rekli su samo da pratimo ovo gore kaj su vec cure pisale. i sad se vracam radit kad malena napuni godinu dana haha.

mayato
05.10.2011., 14:54
evo i mene na ovoj temi, uglavnom, moja curka, 9.mj, jutros opalila sa kreveta visine 4ocm drito na glavu i napravila kolut naprijed...ona nije stigla niti zaplakati jer sam ju odmah digla i počela šššš-kati, malo je zajecala i to je to...nije povraćala, zjenice su uredne, jedino mi je išla spavati u neuobičajeno vrijeme,npr. spava inače po 2 puta u danu po 1,5h, a danas je zaspala 45min između ta dva spavanja, tješim se jer smo imale malo nemirniju noć, vrtila se po krevetu od 3ujutro, ali eto, poklopilo mi se da je pala ujutro pa neznam...inače je aktivna, vesela, nemirna kao i uvijek

trampolina
05.10.2011., 16:33
ovo ljeto smo imali vrlo nezgodnu situaciju, sinak je pao na plaži. običan pad čelom na ravno (šljunak), običan plač, uobičajeno ponašanje.

da bi se u toku noći probudio i povratio. nisam iz prve ni povezala te dvije stvari, a kad mi je uklikilo naravno da smo pojurili na hitnu.

dr je otvoreno rekao da nije siguran je li potres mozga ili nekakva viroza (nije imao ni modrice ni ogrebotine), te da ga pratim.

ipak je bio blagi potres mozga jer je mališa iduća dva dana prespavao, žaleći se na bol glave i svijetlo.

dakle, i sasvim običan pad ako je nezgodan može biti opasan. sreća da se oni tako brzo oporavljaju :-)

jelena.O
19.02.2013., 06:38
e pitanje jučer navečer moji tu nekaj vježbali stoj na rukama u kućnim uvjetima, i mala malo tresnula, više s leđima po zidu, sad mala je normalno išla spavati i cca 7 sati nakon toga povraćanje, kuda kamo?

jelena.O
19.02.2013., 06:46
trampolina oni na hitnoj nisu radili nikakve pretrage?

Romina
19.02.2013., 07:00
koliko znam svaki udarac glavom je mali potres mozga tako da ako je pad popracen povracanjem mozda je najbolje da odete u Klaicevu ili Vinogradsku...nadam se da je ce sve bit ok

Romina
19.02.2013., 07:03
ima i ovdje nesto

http://forum.roda.hr/threads/28274-Pad-na-glavu-kako-znati-da-je-sve-ok

ardnas
19.02.2013., 07:05
Jelena odite na hitnu ili klaicevu povracanje nije dobar znak! Ako se zali na bolove u glavi onda Obavezno kod dr!

jelena.O
19.02.2013., 07:17
Ne žali se samo da je trbuh boli

Anemona
19.02.2013., 07:25
Ne žali se samo da je trbuh boli
Meni to izgleda kao crijevna viroza.
Ako ti je i dalje čudno, provjeri s dr.

Ame
19.02.2013., 10:25
ovo ljeto smo imali vrlo nezgodnu situaciju, sinak je pao na plaži. običan pad čelom na ravno (šljunak), običan plač, uobičajeno ponašanje.

da bi se u toku noći probudio i povratio. nisam iz prve ni povezala te dvije stvari, a kad mi je uklikilo naravno da smo pojurili na hitnu.

dr je otvoreno rekao da nije siguran je li potres mozga ili nekakva viroza (nije imao ni modrice ni ogrebotine), te da ga pratim.

ipak je bio blagi potres mozga jer je mališa iduća dva dana prespavao, žaleći se na bol glave i svijetlo.

dakle, i sasvim običan pad ako je nezgodan može biti opasan. sreća da se oni tako brzo oporavljaju :-)

Obzirom da se dete osim povraćanja i bola glave, žalilo i da mu smeta svetlo, meni ovo više liči na sunčanicu.

Inače, moja dvogodišnja devojčica je pre mesec dana pala sa jednog metra visine. Sve se desilo meni iza leđa pa ne znam tačno kako je pala osim što sam čula jak udarac. Jako se prepala i rasplakala. Odmah sam je uzela u naručje. Toliko je plakala da je ostala kratko bez daha. Muž kaže da je fiksirala pogled gore i levo, poplavela, ukočila ruke, a noge su bile mlitave. To je trajalo par sekundi - najdužih u mom životu! Brzo je došla sebi, lepo disala, pričala šta se desilo i kako je pala (penjala se na lestve od kreveta na sprat). Nigde nisam videla otok, crvenilo. Moguće da je pala prvo na guzu i leđa pa potom na glavu. Brzo je zaspala. To obično nije dobar znak, ali kako se sve desilo upravo u vreme kada inače spava, pustila sam je. Nisam se maknula od nje narednih 24h, pratila je, kad je budna kakve su zenice, kad spava kako diše. Ponašala se uobičajeno, igrala se, nije povraćala. Sve je prošlo dobro, ali ću ovu traumu pamtiti. Naravno, istog momenta smo skinuli lestve...


Jelena.O, i ja mislim da je pre neka stomačna viroza.

jelena.O
19.02.2013., 10:28
sve se smirilo sad je čila i piše neke zadatke za školu, pod kontrolom je.

jelena.O
19.02.2013., 12:21
e sad skužili možda je maloj bilo joše od klope kaj je jučer bila u školi bažulj s kobasom.​ do sad nisu bile kobase u varivima, a ona ne jede određene stvari ( znaju to oni)

luc
24.03.2013., 12:39
Ima jedno pitanje. Lucija ima 20 mj,normalno stabilno hoda ali se uvjek zuri pa svako malo padne il se udari,pune noge ima masnica. Prije dva tjedna se penjala na stolic u dnecnom boravku i pala. Sa nosom je udarila i lijevu nosnicu joj je iscurilo malo sukrvice. Jucer je pala na dvoristu,ogrebala je usnicu i nos i danas kad je kuhnula opet joj je iz lijeve nosnice potekla krv. Nije toga bili puno,odma je stalo al sam se uplasila,jel to normalno? Inace je vesela,vedra,normalno jede i spava,.

nens
10.10.2013., 02:38
Sad si i mene uplasila pre sat vremena mi je mali pao sa kreveta samo sam cula udarac i vrisak kad sam upala u sobu on na kolenima i na rukama vristi mislila sam da mu nije nista jer je spavao i u snu pao pa se mozda uplasio ,jedva sam ga smirila posle kako sam ga pomazila osetim veliku cvorugu preko pola cela noge su mi se otsekle posle se umirio i odma zaspao jako se plasim sad i ne smem da zaspim stavljala sam mu obloge na modricu plasim se dali postoji mogucnost za blagi potres mozga ako se udari i padne na celo ili je to samo ako udari direktno naa lobanji glave sta da radim, pomozite mi molim vas ,dajte neki savet ??

Dulcinea
05.06.2018., 21:33
Moja je pred sat vremena pala sa bračnog kreveta. Divljala je i fulala krevet. Odmah je zavrištala, ali ja uopće ne znam na kaj je točno pala, jel na leđa ili glavu jer se umotala u plahtu nekako. Samo sam vidjela noge u zraku i da se rotira ko mačka. Deset godina života mi je uzela večeras. Sad spava a ja dežuram jel diše. Muž je cool, ja u panici, nosila bi ju na hitnu najrađe. Mislila sam da je najgore bilo kad je razbila usnicu i imala puna usta krvi ali eto, može i gore. Pratim ju, malo se jadam i nadam se najboljem.

zutaminuta
05.06.2018., 21:39
Ako je odmah vrištala to je super za start.
Ako je pospana odmah iza to baš i nije dobro. Meni je bilo teško odrediti jer je taman pao kada je bilo vrijeme za spavanje.
Ako vidiš neobičan iscjedak iz uha ili nosa onda doktoru. Ima dobrih tekstova po netu na tu temu.

Dulcinea
05.06.2018., 21:46
Bila je pospana i prije pada, to je baš njeno vrijeme za spavanje tak da ni meni to nije neki znak. Gledala sam joj zjenice, popila je bocu, činila se uobičajeno

Dulcinea
05.06.2018., 21:51
... činila se uobičajeno divlja, samo da ne zatvori oči i zaspi. Jedva čekam jutro.

zutaminuta
05.06.2018., 21:57
Bit će sve ok.