PDA

Pogledaj cijelu verziju : ŽLJEVAČA!!! - da li je netko čuo za ovo



Ari
03.02.2008., 02:09
Tražim, tražim i nikako ne mogu naći recept za ovo jelo! Jedino čega se sjećam je da liči na neku pogaču, peče se u rerni i kad je gotovo se iskida i prelije npr. jogurtom ili kiselim mlijekom a može i u kombinaciji sa češnjakom!

Ako postoji netko ko je čuo za ovo neka se javi, bit ću beskrajno zahvalna!
Btw. možda postoje i drugi nazivi za ovo ali ih ja ne znam, ovo je navodno staro bosansko jelo :?

meda
03.02.2008., 02:22
zlevanka se kod nas kaze pa pod tim imenom potrazi an netu, ovo su neki od recepata

http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1928
http://recepti.hr/?p=56
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=276

Zorana
03.02.2008., 02:24
Moj muz to zove ljevak. Ili lijevak???
Dakle, vrlo je jednostavno. Napravis tijesto ko za palacinke, ali slanu verziju i malo gusce. I unutra dodajes sjeckani luk, krompir, zacine po zelji. Ili sjeckani spinat i krompir. Ili sjeckani kravlji sir i spinat....Mozes praviti vise kombinacija kompatibilnog povrca.
Kratko prije nego sto bude skroz peceno prelijes s malo slane, prokuhane vode i malo ulja.
Kasnije po zelji mozes jesti s jogurtom, premazati gnjecenim cesnjakom itd.

Zorana
03.02.2008., 02:25
Tikvice isto budu ukusne kad se isjeckaju i ispeku ovako.

emanina
03.02.2008., 10:31
to bosansko jelo moja mama zove kljukuša i baš se jede ovako kako si napisala. može se dodati i sjeckanog krumpira unutra al meni je finije bez.
pitat ću mamu za recept u toku dana pa ti napišem.

emanina
03.02.2008., 10:33
zapravo mislilim da je ovaj recept dobar samo bez zaljevanja mesnom vodom. finije je kad je to tijesto malo hrskavo
http://www.bosna.dk/bosna/default.asp?id=15&mnu=15&ACT=5&content=91

kinder
03.02.2008., 10:39
u zagorju je to zljevka , pravi se od kukuruznog brašna,slično provi

mim
03.02.2008., 10:44
Mi radimo slatku varijantu: tijesto kao za palačinke, ali gušće. Peče se skoro do kraja, kad je gotovo pečeno na njega se stavi dosta kiselog vrhnja i posipa se šećerom. Još malo se peče sve dok vrhnje ne potamni. Meni je to fino i toplo i hladno. U tijesto se može umiksati i svježeg sira.

brane
03.02.2008., 11:10
moje babe to zovu UZLJEVAČA

tijesto kao za palačinke samo malo gušće + stino nasjeckani ili naribani krompir ili svježi sir
kad se speče (kad porumeni) zalije se vrelom prokuhanom vodom s malo soli i žličicom ulja
pusti se u pečenici još par min i onda mumanje...
ja sam to obožavala ko dijete i danas moja djeca to isto obožavaju...

magriz
03.02.2008., 11:34
zlijevka/zlijevanka - zagorsko jelo od kukuruznog brašna sa svježim sirom

lilamili
03.02.2008., 11:41
hvala meda :*

Ari
03.02.2008., 11:57
zapravo mislilim da je ovaj recept dobar samo bez zaljevanja mesnom vodom. finije je kad je to tijesto malo hrskavo
http://www.bosna.dk/bosna/default.asp?id=15&mnu=15&ACT=5&content=91

Mislim da bi ovaj recept bio najsličniji mome sjećanju, ali isto kao što kažeš meni je bolje bez namakanja jer pamtim hrskave krajeve :mrgreen: Naime, baka mi je umrla 1991.g. i ja od tada tragam za tim receptom!

Hvala svima na odgovorima!

Ari
03.02.2008., 11:58
to bosansko jelo moja mama zove kljukuša i baš se jede ovako kako si napisala. može se dodati i sjeckanog krumpira unutra al meni je finije bez.
pitat ću mamu za recept u toku dana pa ti napišem.

Još jedno pitanjce koje sam zaboravila: kako treba izgledat to tijesto??? Pitaj mamu, pliz!

emanina
03.02.2008., 14:06
e ovak.ipak je malo drugačije ona stavi 1/2 litre kiselog mlijeka i brašna tolko da dobiješ smjesu malo gušću od smjese za palačinke i bez jaja.
veli da je litra previše.
njen trik je da zagrije tepsiju u pećnici samu bez ičega u njoj kad se zagrije izvadi podmaže malo uljem i izlije smjesu na tak vruću tepsiju.
to bude dosta tanko rekla bi 1 cm.
gotovo je kad porumeni. njoj su krajevi kad izvadi onak fino zlatno smečkasti. sad mi se jede tooo
:mljac:

samba
03.02.2008., 14:48
Zlevka: 30 dag sira, kukuruznog brašna, jedno jaje, soli, mlijeka da bude ko smjesa za palačinke. I stavi se na nauljenu tepsiju peći.

coccinella
03.02.2008., 18:39
Ari, znam što tražiš i ja uvijek prste obližem kad moja mama to napravi.
Zlevanka nema veze s ovim za čime ti tragaš.

Dakle, moja mama (a i ja sam pravila u nekoliko navrata) to pravi tako da određenu količinu krumpira izreže na kockice (1 x 1 x 0,5 cm - ovo je otprilike, tek da stekneš dojam). U to se doda svježeg sira, vrhnja, brašna, mlijeka i sode bikarbone (ili praška za pecivo), soli i bibera. Nadam se da ti nisam ništa zaboravila napisati, ali sigurna sam da luk ne ide unutra. Jede se sa jogurtom, ili, kako ja najviše volim, sa svježom zelenom salatom i mladim lukom. :mljac:

Pri kraju pečenja se malo po vrhu namaže margarinom.

enela
05.02.2008., 00:07
moje babe to zovu UZLJEVAČA

tijesto kao za palačinke samo malo gušće + stino nasjeckani ili naribani krompir ili svježi sir
kad se speče (kad porumeni) zalije se vrelom prokuhanom vodom s malo soli i žličicom ulja
pusti se u pečenici još par min i onda mumanje...
ja sam to obožavala ko dijete i danas moja djeca to isto obožavaju...

Pa kaj se uspije krumpir tak brzo ispeči?

nanuška
06.02.2008., 16:38
Evo recept originalne zljevače:
Ide u okruglu tepsiju ( po narodski ;)
3-4 krompira isjeckati na manje kockice
2 glavice crnog luka ( isto isjeckati sitnije)
malo soli
2 jaja
prašak za pecivo
biber
sve izmješati
Dodati brašno i mješati sa mlakom vodom ( da ne bude ni puno gusto niti rijetko)
Tepsiju pobrašniti i nauljiti i peći.
Kada se ispeče ostavoto da malo stoji.
MLJAC!!!!

dramica
08.02.2008., 01:47
zljevanka se zove još i bazlamača pa eto još jedan naziv...

Vodenjak
08.02.2008., 12:55
Ovo što opisuješ mi zovemo kljukuša, bez krumpira, bez luka, samo se zalije mlijekom, može i kiselo vrhnje i obavezan je češnjak. Obožavam je, a nisam je jela sto godina. Dobra ideja da se naručim kod mame za vikend :mrgreen: .

wewa
08.02.2008., 13:36
To bi kod nas bila komana kljukusa, dok je cista kljukusa od ribanog krompira.
ja ovu komanu ne volim jer ne volim bijeli luk u kombinaciji s kis. mlijekom...

jadranka605
08.02.2008., 14:26
mi (odnosno moja sveki)to zovemo razlivačom, ali ide samo tisto (ovako kao emanina), a kad je gotovo toćkamo u kiselo vrhnje i bili luk (kako ko voli)

Dada
10.02.2008., 11:15
to sa krumpirom je livača, to je moja stara pravila od ribanog ili krumpira rezanog na kockice. hm, obožavam livaču. Sad se sjetih, u njihovom kraju kad je neka ženka jako mršava, i bez oblina, onda su ju zvali "livača" (naravno, između sebe)


livača nije isto kao i zljevanka, iliti zlijevka.

Ja imam recept za zljevanku sa sirom a ide ovako:

MEĐIMURSKA ZLEVANKA

-3oo gr kravljeg sira,
-4 dc l kiselog vrhnja,
-100 gr šećera,
-4 jaja
-200 gr griza,
-10 gr vanilin-šećera,
-1 žlica margarina,
-pekmez od šljiva,
-žličica soli


svi se sastojci pomiješaju (osim pekmeza) te preliju u margarinom namazan i brašnom posipan pleh. Stavi se peći na 170 celzija oko 50 minuta. Zlevanku izvaditi iz pećnice i još toplu premazati pekmezom od šljiva.

(maša)
27.02.2008., 23:31
MM-ov brat to radi tako da kad je tjesto pečeno namaže nekim pekmezom.....mmmm...

al baš ću probat ove kombinacije sa sirom i krumpirom....zvuči njam...

apricot
28.02.2008., 08:50
kod nas je pokljukuša, bez ikakvih dodataka.
samo se na kraju nareže na rombove (ko baklava) i zalije vrhnjem i češnjakom.

dobra ideja za nedjeljni doručak :mljac:

Linda
28.02.2008., 09:03
Ja radim zagorsku zlevanku s kravljim sirom i kukuruznim brašnom, a mm podravsku "diganu" s kvascem.
Ako koga zanima, potražit ću recepte.

Imga
28.02.2008., 10:02
kad god vidim Lindu na receptima odmah mi rastu zazubice

daj pliz ako stigneš ovu zagorsku s kukuruznim brašnom
imam kilu brašna a umro mi pekač :(

Linda
28.02.2008., 11:31
Imga, budem sutra. :)

Mima
28.02.2008., 11:35
Meni ta kljukuša super super zvuči, ali sigurna sam da tu ima nekih fora i da nije baš tako jednostavno.

enela
28.02.2008., 12:56
Meni ta kljukuša super super zvuči, ali sigurna sam da tu ima nekih fora i da nije baš tako jednostavno.

Ne znam ima li neka fora ili ne. Radila sam kvrgušu (samo sam stavila ostatke pečene piletine), pečeno zalijala s puuuno vrhnja i puuuno češnjaka i mi prigorci smo ju smazali za čas. Možda je fora u tome da nikad nismo jeli pravu kvrgušu i kljukušu :lol:

enela
28.02.2008., 12:58
E, da, ova zagorska zlevanka je kod nas isto tradicionalna, ali ja bi nju strpala u potpunu drugu kategoriju. Meni je to razlika u okusu kao nebo i zemlja. Da se razmemo, sve je to :mljac:

Mima
28.02.2008., 13:13
Ma da, skroz druga stvar. Zlevanku znam raditi.

Linda
29.02.2008., 09:58
Imga, sorry, zaboravila sam uzeti recept sa sobom. Dat ću sve od sebe da ne zaboravim u ponedjeljak.

Imga
29.02.2008., 10:41
nema frke
:*

Linda
03.03.2008., 12:30
ZLEVANKA
2 čaše (od jogurta) instant kukuruzne krupice
1 čaša bijelog oštrog brašna
1 čaša ulja
2 jaja
2 čaše svjžeg kravljeg sira
1 čaša mineralne vode
1 pecilni prašak
malo soli
2-3 žice šećera
Izliti u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju, peći na 180 °C dok lagano ne porumeni.
Nakon pečenja posipati kristal šećerom.

petarpan
03.03.2008., 14:39
mislim da zlevanka (ona prava međimurska) ili zagorska zlevka nemaju apsolutno nikakve veze s prvim postom... :mrgreen:

yenna
11.04.2008., 16:06
cure, pozdrav!

evo, ja odrasla na bakinoj pokljukusi a sada u stvari saznajem da je to bila spontana pokljukusa!!

naime, tijesto je sa krumpirom naribanim,
i takvo se zapece da porumeni,
ali se zalije dinstanim mljevenim mesom i vodom iz toga, da nije suho.
debelo je prst i takvo se u tepsiji posluzi.
uz to ide zelena salata ko stvorena.
eto, bez cesnjaka i vrhnja, ali jednako ocaravajuceg okusa...

Neroslava
06.05.2008., 13:47
Mi radimo slatku varijantu: tijesto kao za palačinke, ali gušće. Peče se skoro do kraja, kad je gotovo pečeno na njega se stavi dosta kiselog vrhnja i posipa se šećerom. Još malo se peče sve dok vrhnje ne potamni. Meni je to fino i toplo i hladno.
I u mojoj se familiji pravi slatka zlevka i jede se topla (vruča), točno kak si opisala, samo kaj se pred kraj , osim s kiselim vrhnjem (najbolje je ono gusto, gusto međimursko, al ga nema svugdi za kupit) i šećerom u prahu zlevka još posipa i mljevenim orasima. :mljac: :mljac:

Nina
17.05.2008., 17:54
Bas mi je smijesno citat kako svatko pise svoje. :mrgreen:
Jedni pisu o kljukusi,a drugi o zlevanki. Skroz razlicita jela!

snorki
18.05.2008., 17:56
Moj muz to zove ljevak. Ili lijevak???
Dakle, vrlo je jednostavno. Napravis tijesto ko za palacinke, ali slanu verziju i malo gusce. I unutra dodajes sjeckani luk, krompir, zacine po zelji. Ili sjeckani spinat i krompir. Ili sjeckani kravlji sir i spinat....Mozes praviti vise kombinacija kompatibilnog povrca.
Kratko prije nego sto bude skroz peceno prelijes s malo slane, prokuhane vode i malo ulja.
Kasnije po zelji mozes jesti s jogurtom, premazati gnjecenim cesnjakom itd.

jaoooo, jesam obradovana :lol:
prvi put da cujem da neko osim meno moj razljevak zove ljevak (skoro ga pa isto s time da je ubacim ono ra, kao razlije se :mrgreen: )
Kod mog muza je to ulivaca :mrgreen:

mslm
03.06.2008., 18:49
Vrlo jednostavno:
4-5 jaja
svježeg sira
vrhnje
1-2 krumpira
sol,papar
malo brašna
pola praška za pecivo

sve staviš otprilike da ti ispadne gušća smjesa pa pečeš dok ne dobije zlatnu boju.Ja ti tako radim i super je.Njam!!!!