PDA

Pogledaj cijelu verziju : Povišen TSH i postupak



maja8
06.02.2008., 22:07
cure molim pomozite

Vadila sam nalaze po dr. naređenju i naime imam povišen TSH koji iznosi 5.5

Na netu sam čitala da je najbolje da bube od 0,5- 2 da bi došlo do začeća e sad mene zanima da li je moguće da zbog povišenog TSH nije dolazilo do implatacije :cry: :cry:

ina33
06.02.2008., 22:29
Trebalo bi pogledat tvoje hormone štitnjače - TSH je, koliko su me drugi naučili, bitan za održanje trudnoće, ne toliko za postizanje trudnoće. Ameri preporučavaju tako do 2 za trudnice, toga su se počeli držati i neki naši MPO-ovci, endokrinci će u pravilu reći da je sve do 4,2 normalno, kao i većina MPO-ovaca. Jesi išla kod endokrinologa? Je li to jedini put da si vadila TSH? Da ga nisi slučajno izvadila unutar 3 mjeseca nakon stimulacije - naime, i obični klomifen zna ga podić nakratko....

Lidali
06.02.2008., 23:02
Dr. Radončić na topicu Dexamethason:

''mnoge promjene ili slabe reakcije na IVF stimulacije posljedica su slabije funkcije štitnjače, i niti to nije bilo poznate do unatrag nekoliko gidina, jer je za dobru reaktivnost i urednan tok trudnoće TSH ipak mora bit 2IU ili niži, što nismo znali prije, itd... ''

maja8
07.02.2008., 07:33
Jesi išla kod endokrinologa? Je li to jedini put da si vadila TSH? Da ga nisi slučajno izvadila unutar 3 mjeseca nakon stimulacije - naime, i obični klomifen zna ga podić nakratko....

Vadila sam TSH prije godinu dana i bio je 4.2 i endokrinolog mi je rekao da je to ok samo da ću morati izvaditi antitjela što ja nisam i eto sad je ovo što je. :/ Moram javiti dr.nalaze pa da vidimo šta će on reći dali idemo u postupak ili ne :?

maja8
07.02.2008., 09:22
Zvala ginića kaže on da TSH je malo povećan ali ako je T3 u granicama normale da se može ići u postupak :D ali da ipak moram uzeti neke tablete :x

laky
07.02.2008., 09:24
super maja8

pippi
07.02.2008., 10:07
Za ranu trudnoću je važno da TSH smanjiš na razinu 2-2,5. Lijekovi koji se uzimaju nisu nikakav bed.
To je svakodnevno uzimanje količine hormona (jedna tabletica određene jačine) koje ti odredi liječnik, i uz jednostavnu primjenu lako ćeš dovesti TSH na potrebnu razinu.
Ne moraš se bojati tih hormona, ovi za štitnjaču su bezopasni i jednostavni, a i bolje ćeš se osjećati.

maja8
07.02.2008., 10:11
Hvala cure šta bi ja bez vas
:love:

uporna
07.03.2008., 17:07
Da malo podignem temu.

Evo napravila sam danas TSH, T3 i T4 privat jer me konkretno zanimalo koliki su.

TSH=4,39 (0,27-4,20)
T3=1,72 (1,30-3,10)
T4=97,11 (66,0-181,0)

Prije mjesec dana sam vadila TSH bio je 4,50.
U 10/07 prije stimulacije TSH=3,75 - i u tom postupku ostvarila trudnoću.
U 08/07 TSH=2,75.

Očigledno mi se TSH povećava i ne znam da li bi trebalo intervenirati obzirom na uredne nalaze T3 i T4.

Moram napomenuti da imam povišeni prolaktin i na terapiji sam bromergona 5 mg. Nisam sigurna da li se može kombinirati Euthyrox i bromergon jer bih pokušala prije sljedećeg FET-a skinuti taj TSH.

Naravno po enokrinologu to nije nešto povišeno i smatra da nije toliko bitno za samo začeće ali da se u trunoći treba kontrolirati.
Dr. Radončić sugerira Euthyrox 50 mg.

Ako može par savjeta cura koje su na euthyroxu i ako ima netko ko ujedno ima problema i sa prolaktinom i TSH.

goodwitch
07.03.2008., 20:47
uporna ja sam problematična kaj se štitnjače tiče već 15 god. i koliko znam TSH ako raste znači da štitnjača slabije radi tj. to bi bila hipotireoza.možda se tvom endokrinologu taj nalaz ne čini loš obzirom kakvih se nalaza do sad nagledao,ali koliko sam ja čitala TSH je stvarno bitan za trudnoću.e sad ili napraviti ponovno TSH za 3-4tj. ili početi piti Euthyrox,pa vidjeti kako će biti.to je stvarno mala doza i treba 2-3 tj. da se vidi kako će utjecat na TSH.sa prolaktinom nisam imala problema tj.nalaz u granicama normale,ali imala sam iscjedak,pa sam radila profil prolaktina koji je bio ok.e sad da li može Bromergon u kombinaciji sa Euthyrox-om,stvarno ne znam.uostalom pa ne bi valda dr.Radončić samo tako sugerirao uzimanje Euthyroxa?!
jedino kaj vidim da ti je TSH prije bio ok,pa sad da li je stimulacija mogla uzrokovati taj skok TSH,ne znam da li si možda s dr.Radončićem o tome popričala?!evo nisam baš primjer kakav tebi treba,ali bar nešto... :)

Dodirko
07.03.2008., 21:15
Uporna, meni je bio TSH 4,3 i dobila sam Euthyrox 25. Prolaktin mi je na granici 550 i niti dr L. niti endokrinolog me ne preporučuju Bromergon dok je u tim vrijednostima. Ako bude išao iznad 650 dobiti ću bromergon.

:love:

uporna
07.03.2008., 21:23
Ma meni je endokrinolog rekao da ako ja baš hoću da će mi on propisati euthyrox. E pa sad valjda čovjek zna da sam zbog njega zbog prolaktina.
Dr. Radončić je uredno rekao da bi on išao na 50 mg i spuštao taj TSH ispod 2, ali sad se ne mogu točno sjetiti jesam li mu rekla da pijem bromergon.
Hvala na odgovorima.

tiki_a
08.03.2008., 15:18
uporna, rado bih pomogla, ali o ovoj temi više ću znati za par dana kada budem imala nalaz prolaktina. Meni je TSH baš školski, oko 1,7, ali zbog jako povišenog jednog antitjela i stvaranja struma pijem euthirox 25 mg. Dr. mi je rekao da pijući euth. pomažem štitnjači da se ne napreže. Neznam zašto nisi dobila makar ovakvu minimalnu dozu euth.
Kada dobijem nalaz prolaktina pitat ću gin. da li može bromergon u kombinaciji s euth.

uporna
08.03.2008., 16:16
Ok tiki_a čekam tvoj upit (osim ako nisi zaboravna kao ja, jer redovito zaboravim nešto pitati). Ali neću se ljutiti ako zaboraviš pitati. :*

maja8
08.03.2008., 22:08
uporna samo da ti kažem ja sam imala TSH 5,5 otišla sam endokrinologu i dao mi je da pijem eutyrox 50. Sada sam trenutno u postupku pa i ja imam dileme neznam dal da nastavim pit taj lijek ili ne inače moram piti 2 mjeseca pa na ponovni pregled TSH.

laky
09.03.2008., 09:35
maja8 sretno

maja8
09.03.2008., 11:49
Hvala laky ;)

tiki_a
09.03.2008., 13:58
Meni je dr. rekao da mogu u postupku piti mojih 25 mg euthyrox-a, on kaže - dapače.
Jedna moja frendica ima već duže vrijeme povišen TSH i pije dozu od 70 mg. Od takve doze joj je sada TSH pao na prenisku vrijednost. Pitala je dr. da li da smanji dozu, a on je odgovorio neka nastavi sa ovom većom dozom obzirom da se sprema u IVF postupak.
Sada meni nije jasno da uporna ne dobiva ništa od tabletica, a mojoj frendici dr. ne smanjuje dozu kada je ona i preniska :?
Iskreno, ja ću se za svoju štitnjaču posavjetovati i sa drugim dr. jer vidim kako to različito bude kod sviju nas...No za sada temu još dovoljno ne poznajem, kod mene se stvaraju strume (čvoriči) pa je to razlog zbog kojeg pijem 25 mh eut. iako su mi hormoni ok. Jel' još netko ima strume a da ne pije euthirox?

tiki_a
18.03.2008., 08:04
uporna, pitala sam dr. Š. da li možeš uzimati euthirox i bromergon, kaže da nema problema.
Moj dr. smatra da mogu koristiti 25 mg euth. do postupka, ali u postupku ne. Ma bilo mi je malo bezveze da uz uredne hormone pijem tablete, makar min. dozu. Mišljenje dr. Š. mi se više sviđa pa ću prestati sa euthiroxom...

uporna
18.03.2008., 18:50
tiki_a hvala ti na info.
Nisam počela piti jer se mm ne slaže sa time da pijem ljek jer je doc rekao da je to za cijeli život i on je protiv toga. Nemam snage se svađati a i sama sam bila na vagi. Još me je iskritizirao da sam mogla ići po drugo mišljenje a ne samo kupiti tablete. Malo me :oops:

Aurora*
18.03.2008., 19:08
uporna mozda stvarno nije pogresno to sto nisi pocela piti lijek. Evo reci cu ti zasto, odnosno kako je bilo kod mene.

Prvi TSH mi je bio 5.59. To me bas bilo uplasilo, posebno nakon procitanih mnogobrojnih komentara da bi ta vrijednost za vrijeme planiranja trudnoce trebala biti do 2. Medjutim, niti dr. opce prakse, niti ginekolog, niti specijalist za MPO nisu smatrali da je to zabrinjavanjuce buduci da je referentna vrijednost do 5. Ipak sam ja insistirala barem na kontroli TSH, ako nista drugo. A kontrolne vrijednosti su redom bile slijedece: 5.50, 3.56, 3.03 i zadnja 1.86! Izmedju prvog i zadnjeg nalaza proslo je nesto manje od godinu dana. Preporucena mi je kontrola za 4 mjeseca.

U svakom slucaju, mislim da ipak nije lose pricekati sa lijekovima i prije lijecenja ipak napraviti nekoliko kontrola u odredjenom vremenskom razdoblju, pa se nakon toga odluciti.

tiki_a
18.03.2008., 20:02
tiki_a hvala ti na info.
Nisam počela piti jer se mm ne slaže sa time da pijem ljek jer je doc rekao da je to za cijeli život i on je protiv toga. Nemam snage se svađati a i sama sam bila na vagi. Još me je iskritizirao da sam mogla ići po drugo mišljenje a ne samo kupiti tablete. Malo me :oops:

uporna, ja bih se sto posto složila s tm, i baš ono što kaže da je to za cijeli život, pa nije to mala stvar.
Jednostavno ne želim naviknuti štitnjaču na tabletice pa poslije ne mogu odustati. Ja sam pregled i dosta platila, činjenica je da me dr. dobro pregledao, to je ok, ali sada mi se nameće problem da mi možda daje tabletice zbog kojih se moram za mjesec dana pojaviti kod njega i to će me koštati 1.000 kn i tako vjerojatno svakih par mjeseci :x ... I na tom terenu moramo biti malo oprezne, a najvažnije je "ići po drugo mišljenje". Ja ću tako napraviti, jedan prijatelj mi je preporučio dr-icu pa sada znama kamo dalje...
uporna, cure, sretno na polju štitnjače!

Timmy
18.03.2008., 23:37
citam vas cure i samo bih htjela napomenut da euthyrox nije lijek vec substitut, nadomjesta vam nesto u organizmu cega nema dovoljno. postoje slucajevi (rijetki, a i ja ih osobno znam nekoliko) uzimanja euthyroxa, normalizacije TSH i prestajanja uzimanja substitutne terapije. znaci, ne mora znaciti zauvijek iako u principu, jednom kad stitnjaca pocne upadati u hipo, najveca je vjerojatnost da ce tako i ostati.

ja osobno nikad ne bih u postupak s TSH preko 2, a sa TSH 5 ne bih ni u snu. prevelik je ulog da bi se kasnije grizla da li je neuspjeh bio radi neregulirane stitnjace. ja sam osobno preskakala stimulacije ako mi je TSH bio preko 2.

aurorin primjer je vrlo dobar ali u pravilu rijedak kao sto sam i gore navela. medjutim, ako imate vremena, mozda ne bi bilo lose da, ako je TSH povisen, pricekate jedno vrijeme, napravite jos par testova u razmaku od nekoliko mjeseci, i ako je TSH konstantno povisen, ne dvojiti oko uzimanja substitutne terapije.

u svakom slucaju, sto god odlucite, sretno svima.

tiki_a
19.03.2008., 07:07
Hvala Timmy za mišljenje,
cure s previsokim TSH bi stvarno morale pripaziti putem češćih kontrola, jer kako kažeš ulog je prevelik da bi se stavio na kocku.
Kod mene je TSH baš školski, a i ostali nalazi štitnjače, ali zbog stvaranja struma i jednog povišenog antitijela dr. mi je dao euth., a to se meni baš ne sviđa, što ne znači da sam u pravu.

laky
21.04.2008., 08:03
ja sam u petak dobila nalaze i TSH je ok fT3 također ali je fT4 na sanmoj donjoj granici.Dr je rekao da je to OK
Iako je mene malo zbunio taj fT4 koji je 11.0 a referentne vrijednosti su od 10-28.00...bit će da tražim problem gdje ga nema jer bi sve da bude idealno :oops:

maja8
21.04.2008., 15:15
laky meni ti je isto taj ft4 bio oko 11 a TSH 5,36 (mislim) pa mi je dr. rekao da mi je ft4 slabije radi i da mozak to prepoznaje i da mi je zati TSH povećan. dobila sa eutirox tablete i sada mi je TSh 2,14

P.S. Laky kod koga si išla ( može odgovor na PP)