PDA

Pogledaj cijelu verziju : Živa u ribi



Freyja
14.02.2008., 08:39
Naime, radi se o onoj ribi koja ima živu u sebi (tunjevina, losos, morski pas,..., dopunite me) - zanima me kada ste tu vrstu ribe počeli davati svojoj djeci? Ivanu (za tri mjeseca će imati tri godine) je za sada nisam davala (osim oslića, orade...), iako sam neki dan vidjela da su u jaslicama za ručak imali tjesteninu s tunjevinom. Sada sam u 7.tj T i ne znam moram li se i ja potpuno odreći npr. tunjevine (obožavam je). U 1T sam je pojela doslovno 2-3puta.

Freyja
14.02.2008., 10:45
Gdje ste? :?

ms. ivy
14.02.2008., 10:49
postavila si nekoliko različitih pitanja koja spadaju na različite podoforume, ali ne i na recepte. ;)

za djecu pitaj na dohrani, recimo.

za sebe na trudničkom podforumu, a prilično sam sigurna da se o tome već govorilo (ako se ne varam, zaključak je bio: ukoliko ne živiš u kulturi u kojoj je riba na jelovniku svaki dan, ne moraš brinuti).

Freyja
14.02.2008., 11:45
A ja htjela dvije muhe odjednom i to na krivome mjestu :mrgreen:

stephanie
17.02.2008., 11:16
Živa iz ribe je opasna ukoliko se dotična riba jede svakodnevno i to u nemalim količinama. Najvjerojatnije u vrtičkom obroku koju si spomenula ima ohohoho više tjesta nego ribe tj. tunjevine.

Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.

Još nešto: čula sam da se ribe u tvornici Eva pune ručno u limenke i da žene koje pakiraju svaku lošu ribu bace. Nema bolje kontrole...

Freyja
17.02.2008., 21:03
Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.

Još nešto: čula sam da se ribe u tvornici Eva pune ručno u limenke i da žene koje pakiraju svaku lošu ribu bace. Nema bolje kontrole...

Ako jedemo tunjevinu iz konzerve, to je isključivo Eva. Najbolja mi je (iako ovo, što si napisala, nisam znala). Tnx.

aleksandra70vanja
18.02.2008., 00:04
Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.

Još nešto: čula sam da se ribe u tvornici Eva pune ručno u limenke i da žene koje pakiraju svaku lošu ribu bace. Nema bolje kontrole...

ovo je super informacija
a ja se "razbijam" rio mare tunjevinom
sreća freya da si tu postavila pitanje, da je na trudničkom ne bi to vidjela

Ivanna
18.02.2008., 00:14
Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.

rinama
19.02.2008., 12:24
A ja dodajem da se uz gore navedenu ribu kao prilog obavezno jede blitva koja nekim svojim sastojkom ublažava živu iz ribe.

Freyja
19.02.2008., 19:41
A ja dodajem da se uz gore navedenu ribu kao prilog obavezno jede blitva koja nekim svojim sastojkom ublažava živu iz ribe.

Svašta ću ja još naučiti. ;)

magriz
19.02.2008., 20:51
Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.

jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...
prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

aleksandra70vanja
19.02.2008., 21:09
[jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

:(
zašto?

magriz
19.02.2008., 21:13
[jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

:(
zašto?

ok, one no name sitnih komadića su još gore
no, rio mare tuna je daleko lošije kvalitete nego ona iz hrv. tvornica

svom djetetu, a ni sebi ne želim ništa osim postire, eve i mirne

ivananeda
20.02.2008., 08:19
Jedno glupo pitanje...jel ziva sastojak ribe?

apricot
20.02.2008., 08:26
ne bi trebala biti.
ali...

vanjci
20.02.2008., 08:57
ako jedete tunu onda radije onu divlju, ona se hrani u nasem moru i tu i inace nema velikih kolicina zive. one iz uzgajalista znaju imati previse zive jer ih hrane i sa stranom ribom koja moze nakupiti visak zive...u svakom slucaju ona zapakirana mislim da mora proci razne testove i da ne smije izaci an trziste sa prevelikom kolicinom zive.
eto.

magriz
20.02.2008., 13:21
živa NIJE sastojak ribe.
živa (Hg) je teški metal koji se u organskom obliku nakuplja u masnom tkivu, i zato se veže uz plavu ribu koja je masnija, pogotovo tunu...
anorganska živa (ona iz toplomjera npr) se ne taloži, nije reaktivna i nije opasna...
jadransko more nije nešto zagađeno živom i opasnost trovanja živom nakon konzumacije tune je minimalna. općenito, za trovanje živom, trebalo bi konzumirati jako puno zagađene tune...

ako osoba konzumira tunu čak i 1x tjedno - opasnost je minimalna

Stijena
20.02.2008., 14:23
a na jednom drugom topicu (ako baš treba nađem), netko je rekao da žive ima u plavorepoj tuni, a da rio mare koristi samo zlatorepu tunu u kojoj nema žive i da se baš TA preporuča jesti :? :? :? dajte se dogovorite :mrgreen:

Stijena
20.02.2008., 14:25
evo na ovom topicu
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=55751&highlight=tuna
- jest da naziv nema veze s tunom, ali ako nekoga zanima, nek prolista i naći će ovo o čemu ja pričam!

Ivanna
21.02.2008., 12:43
Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.

jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...
prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj

U kom smislu najlošija? Zbog porijekla?

Neznam niš o tome, al je prof. toksikologije tako rekla kako sam napisala.

magriz
21.02.2008., 13:14
i porijeklo i loša obrada

mamma Juanita
21.02.2008., 13:51
što veća riba-to više žive.
znači, bolje srdela, nego tuna.
jer se živa taloži i akumulira, a veća riba jede manju, pa se i više akumulira.
sabljasrku i morskog psa, koji su prio vrhu hranidbenog lanca, trudnice (a i djeca) bi bilo najbolje da izbjegavaju.

branka1
26.02.2008., 17:50
Sjećam se da nam je jednom na predavanju na faksu profesorica spomenula da je rio mare tunjevina jedna od najboljih jer oni rade testiranja na neke toksine bla, bla...ne sjećam se više točno, al znam da se radilo o rio mare.

jedino što znam o rio mare je da je ta tunjevina jedna od najlošijih na tržištu...
prvo postira, pa eva, pa mirna rovinj


Ovo je redoslijed najboljih na tržištu ili...?

magriz
26.02.2008., 21:35
Ovo je redoslijed najboljih na tržištu ili...?

to je samo moje mišljenje na osnovu okusnih pupoljaka i posjeta nekim tvornicama ribe u RH
strane nisam posjetila, ali ove tri zadovoljavaju moje kriterije

aries24
05.03.2008., 23:45
Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.



evo sad vidim na reklami eva i u okruglom pakiranju :?

aleksandra70vanja
09.03.2008., 09:08
Kupujte tunjevinu domaćih proizvođača u četvrtastim ne u okruglim limenkama, ta je iz hrvatskog i srdeozemnog mora i ima manje žive nego u onoj japanskoj.

Zašto četvrtaste limenke? Pa nijedan domaći proizvođač nema liniju za puniti okrugle limenke.



evo sad vidim na reklami eva i u okruglom pakiranju :?

gledala u dućanu, četvrtasta limenka made in RH, okrugla limenka za Evu proizvedeno u Španjolskoj

miafa
09.03.2008., 10:41
baš sam jučer kupila eva u okrugloj limenci i MM mi je rekao da je razgovarao sa nekim tko radi u upravi eva i da sada uvoze tunjevinu.

nažalost, očigledno je zato u okrugloj limenci