PDA

Pogledaj cijelu verziju : Od starog hljeba



mayah79
10.03.2005., 09:31
Eh sinoc sam pravila nesto jako fino izmisljeno... Ostao mi je cijeli hljeb od dana prije, pa mi ga je bilo zao baciti i mrsko praviti przalice, pa sam napravila slijedece:

Umutiti 4 jajeta sa malo mlijeka i velikom kasikom milerama. Dodati malo soli.
Pola hljeba izmrviti u smjesu (po potrebi dodati jos hljeba ili jaje da se dobije jedna fina smjesa), izmjesati i ostaviti da stoji nekoliko minuta.
Dok to stoji, izrendati salamu (ja sam imala pileca prsa) i zuti sir.
Podmazati tepsiju sa malo ulja, izliti smjesu, sloziti salamu i sir i zapeci u rerni na 220 stepeni - 15 minuta.
Onda izrezati, jesti i uzivati.

Mogla sam dodati i sampinjone i jos nesto drugo, ali mi se nije dalo, jer sam bila jakoooo gladna.

Uz ovo smo jeli salatu od cherry tomato sa dresingom od milerama i jogurta.

Ovo je fenomenalno!!!

mamazika
15.03.2005., 01:05
Ja sam davno davno radila puding od tamnog kruha (slatko jelo) - ide stari crni kruh (ili raženi), ječmeni slad, grožđice natopljene u jabučnom soku - ne znam više količine, ali iskusije će znati....

mamazika
15.03.2005., 01:06
Zaboravila sam reći da se ta smjesa onda ispeče u nauljenom plehu.

snorki
15.03.2005., 10:06
Ja volim przenice za dorucak.
je li znate kako se pravi? Ako ne znate, znam ja... :mrgreen:
Kruh se umoci u jaja i odmah pece. To je sva mudrost. :mrgreen:

mamazika
15.03.2005., 10:53
E baš si me dobro podsjetila... uvijek imam starog kruha pa malo za promjenu od samih jaja.

Matilda
15.03.2005., 15:06
Ja imam slatki recept!

Namočiti kriške kruha u mlijeko, posložiti u tavu ili protvan (namastiti ga maslacem). Naribati gore jabuke, posipati šećerom i cimetom i na vrh posložiti opet kriške kruha (naravno, namoćene u mlijeku).
Zapeći u pećnici!

andrea
15.03.2005., 15:13
Ja volim przenice za dorucak.
je li znate kako se pravi? Ako ne znate, znam ja... :mrgreen:
Kruh se umoci u jaja i odmah pece. To je sva mudrost. :mrgreen:

jooooj, snorki, sad si me sjetila kad sam bila klinka, a baka mi to pekla za doručak....super je to ! :*

wewa
15.03.2005., 15:19
osim przenica, od starog hljeba najradije pravim poparu:
hljeb se izreze na tanke polu-snite (da korica bude u manjim komadima), poslaze u tepsiju, po vrhu se natrpa milerama/vrhnja, sira kojeg volite, zalije se posoljenim mlijekom i klopa sto vecom kasikom - mljac!

apricot
15.03.2005., 15:24
Koja ti je to popara, kad je nisi poparila?! :P
Ja malo prosušim (zapečem) kruh u pećnici, onda izvadim i zalijem vrelom vodom u kojoj je neka masnoća, prelijem vrhnjem i opet zapečem.
Znači, poparila (pofurila) sam je vodom.

wewina je vrhnjuša!

wewa
15.03.2005., 15:25
pa poparis je mlijekom!
neces valjda hladno jesti, cccc! :P

apricot
15.03.2005., 15:28
Nemere!
Mora se gurnuti u pećnicu!

wewa
15.03.2005., 15:31
to nisam nikad probala, moja nana je to drugacije pravila...
ali ne znaci da necu ;)

snorki
15.03.2005., 16:55
probala sam obje verzije :P

Malo cu skrenut s teme :P
Super mi je klopa i kada se napravi tanki razljevak (to smo vec apsolvirali), te se ohladi, a potom iskomada rukama. Onda se prelije kiselim mlijekom ili jogurtom, nabaca nasjeckani bijeli ili crveni luk, te se sve to stavi u frizider. Pola sata poslije jesti.
Ima i druga " topla" verzija, ali ne znam tacno recept.

p.s wewa, ja se vratila , a mi se ne vidjesmo. :/ Sve mi je bilo nekako kratko i u stresu. I Edita mi je bila bolesna :evil:

wewa
15.03.2005., 17:10
to je komana kljukusa i ja nikako ne volEm... zbog bijelog luka :(
mada dobro mirisi kad se pece, ali nazalost ne i kasnije...

tinkie winkie
16.03.2005., 12:07
Ovako smo mi radili u studentskim danima: izmrvi se stari kruh (po potrebi potopi u mlakoj vodi i ocijedi), doda se jaje, vegete, soli, papra i svih začina koji vam padnu napamet ili pod ruku. Zatim se ubaci sve što nađete u frižideru- tipa salame (na kockice), sira ribanog, kis. krastavaca, peršin i češnjak obvezatno, te brašna toliko da se može oblikovati polpeta. Jednom sam dodala i kukuruzne krupice- nije bilo loše. To se baci na vruće ulje s obje strane, izvadi, ocijedi i papa do besvjesti...

ivancica
16.03.2005., 14:56
Opet vi s bosanskom krvi u diskusijama šta je po kome popara, kljukuša, razljevak itd., itd. :roll: :lol:

Komične ste!

Ja kad imam starog kruha obično pravim slično kao Snorki, samo što umijesto samog jajeta u tanjuru pomiješam zajedno jaje, sol, mlijeko i brašno- kao za palačinke ali gušće pa u to umočim šnitu kruha i onda ispečem na nauljenoj tavi. Super za doručak. Na pečeno si onda po izboru stavimo gore vrhnja ili pekmeza.

white_musk
16.03.2005., 19:47
ja pravim knedle ovako,

pola starog kruha stavim u mjesavinu mlijeka i vode tek toliko da se nakvasi.Zatim ocijedim, iskomadam rukama na sto manje komade, zatim dodam jedno jaje, malo vegete, jedan poprzen luk isjeckan na kockice i isjeckan persun. Pravimknedle i kuham ih u kipucoj vodi.

Super su prilog uz meso i, povrce sa svakim sosom su super, a pogotovo ako se na masnocu na kojoj je przena piletina, doda vrhnje sa parmezanom i onda se u to ubace knedle, ma to vam je sure moje mljac na kvadrat

aries24
15.02.2006., 13:26
imam jedno pitanje u vezi zamrzavanja jer do sad nisam zamrzavala (polu)gotova jela
radit ću knedle od kruha i bit će ih dosta pa bi zaledila, samo ne znam kad, prije ili poslije kuhanja?
oće li biti gnjecave kadf se razlede?
nemojte se smijati :P

Mima
15.02.2006., 14:47
Prije, i to ih zaledi na nekoj tacni, pa zaleđene pospremi u vrećice, da ti se ne slijepe. I kuhaj ih zamrznute.

aries24
15.02.2006., 14:59
fala, fala!!!

Bomballurina
16.02.2006., 07:14
Evo mog doprinosa starom kruhu.
Kruh narezati na šnite, umočiti u jaje i mlijeko kao za pohanje i poslagati u vatrostalnu. Poriluk nasjeckati na kolutove, prokuhati, procijediti i staviti preko kruha. Sve preliti bešamelom i na kraju posuti ribanim sirom. Sol, papar, vegeta po želji. Zapeći u pećnici.

mepi
16.02.2006., 11:25
Moze i pizza od starog kruha ovako: stari kruh izrezati na kriske kao za pohani kruh, odstraniti koricu i poslagati u malo pouljenu tepsiju jednu krisku do druge, nagurati sto vise da ne bude puno praznina izmedju, (ako je kruh bas jako star i tvrd, malo ga poprskati mlijekom), premazati odozgo kecapom i onda po zelji slagati sta ti se svidja. Ja izostavim gljive jer puste vodu. Ovako bude sve peceno za desetak minuta.
Ovo radim jer mi tijesto za pizzu uvijek bude blagi uzas! A i brzo dobijes gotovu pizzu!

Davor
16.02.2006., 12:08
Mislim da je ovo otišlo predaleko pa se idem malo ugurati.
Stari kruh je najbolje baciti.
U starom kruhu odlično napreduju makarsvakakve gljivice. Bez brige, nisu plemenite. Otpuštaju svakakve toksine, recimo aflatoksin B ili G. Ovi su pak problematični radi toga što oštećuju jetru, pokreću tumore i teratogeni su.
Dakle, kruh stariji od 3 dana baciti u apsolutno svakom slučaju, a dva put razmisliti o upotrebi dva dana starog kruha, a svakako baciti ako je sumljiv.

apricot
16.02.2006., 12:10
a te gljive se ne unište termičkom obradom?

Romina
16.02.2006., 13:06
meni kad ostanu žemlje ili lizike od dana prije napravim nešto što moja mama zove ''fila'' ...

U posudu se natrgaju peciva i poškrope ma mlijekom i vodom.Kad dobro upije razmrvljena masa se stavi u drugu posudu i miješa sa soli,biberom,peršinom,jajima,i sa malo ohlađenog dinstanog luka.Filu izlijemo u nauljeni protvan i peće se 40ak min.Dobro ide uz bilo koje pečenje,a mi znamo jesti i solo sa zelenom salatom :D

Bomballurina
16.02.2006., 16:42
[U starom kruhu odlično napreduju makarsvakakve gljivice. Bez brige, nisu plemenite. Otpuštaju svakakve toksine, recimo aflatoksin B ili G. Ovi su pak problematični radi toga što oštećuju jetru, pokreću tumore i teratogeni su.



Vidiš, zanimljivo. Ovo moram dobro zapamtiti jer se non stop savdjam sa MM oko bacanja hrane. Ako ja za ručak iznesem svježi kruh, on se demonstrativno digne od stola i sebi donese stari, da se ne baci, a i zdraviji je. Ja osobno tu ne vidim nikakvu poantu, jer ako danas ne jedemo svježi kruh, sutra će i ovaj biti star, pa smo jope u zaostatku.
A, sto je sa životinjama. Znam da ljudi koji ih drže jeftino otkupljuju stari kruh iz Mlinara???? A mi poslije jedemo te životinje?

Davor
16.02.2006., 17:48
Pa... kad se krave hrane s aflatoksinima b ili g, one ga donekle modificiraju pa se u mlijeko izlučuje samo aflatoksin m, koji je ipak nešto malo manje štetan. Koliko mi je poznato, ne razlaže se normalnom termičkom obradom.
Kokoši se od pljesnivog kruha razbole i 'oće crknut...
...
Jesti stari kruh nije vrlina.

kalimero
17.02.2006., 12:14
Nije dobro jesti vrući kruh , prije se smatralo da je 6 - 8 sati nakon pečenja , neka norma za hlađenje i prodaju. Jednodnevni kruh je već drugi i treći dan stari kruh , pa ga ne bi trebalo dalje držati .
Evo jedan primjer upotrebe starog kruha .
MUSAKA OD STAROG KRUHA
Izrezati tanke šnite kruha, blago ih namočiti u mlijeko . U tepsiju poslagati pola od narezanih šnita, jednu do druge . U međuvremenu prodinstati crveni luk , šampinjone ( 0,5 kg.), dodati začine : vegetu, sol, biber.To sipati na kruh, gore staviti drugi red kruha.
Umutiti par jaja , kiselo vrhnje i naribani sir , sol i sve to preliti preko kruha i staviti peći u rernu . ( gljivama se mogu dodati i druge namirnice po ukusu npr, slaninica , šunka , salama itd .) ;)

branka1
27.02.2006., 10:41
A meni stalno zvoni negdje u uhu da je bolje jesti stari kruh, dan-dva, jer je zdraviji

viš, viš...

curly
27.02.2006., 11:53
dobro ako stari kruh nije zdrav šta je sa krušnim mrvicama- prezlom.Zar
ona nije od starog kruha. :?

Davor
28.02.2006., 10:33
To s vrlinama jedenja starog kruha dolazi iz dva potpuno oprečna izvora:
- puritansko kršćanski: neumjerenost u jelu i piću/pohlepa = smrtni grijeh
- partizanski: znamo već, bili su goli/bosi/gladni/žedni; i dan danas su u stanju pojesti sve što se stavi pred njih

U oba slučaja se radi o trivijalnom rješenju problema slasti koju izaziva svježi kruh. Gladnom čovjeku je prilično teško objasniti da treba prestati jesti kad mu jednom konačno krene.
Današnje vrijeme je puno teže po pitanju neobuzdanog jedenja: estetika je puno okrutnija ljubavnica.

Danas znamo nešto što ni partizani ni puritanci nisu znali: stari kruh nije zdrav i gotovo.

Krušne mrvice mogu biti OK ako se svježi kruh osuši, recimo rezanjem na tanke šnite + pećnica. Plijesni se razvijaju pomoću vlage.

kalimero
28.02.2006., 10:34
OK. prezle se prave od starog kruha, ali se kruh suši ( obično čim kupimo svježi - drugi, treći dan ) . Sušenjem se skida vlaga sa cca 35 % na cca 5-6 % , a kod tako male vlage blokira se ras i razvoj onih zločestih mikrošića :D

Davor
28.02.2006., 10:42
... osim ako već nisu tamo prisutne u vidu spora i ako nisu već sve zagadile svojim toksinima. Prezle se rade od svježeg prisilno sušenog kruha i .

kalimero
28.02.2006., 11:36
Davore, to je teorija, nažalost u praksi baš i nije tako ;)

daisy2005
28.02.2006., 13:29
Kaj sad? Davore, vi poklopate onaj cijeli kruh u jednom danu? Sad si mi dao misliti; nama je previše kruh od 1/2 kg brašna (prema onom "tvom" receptu), nemremo ga poklopati u jednom danu. Jučer sam napravila od 350g brašna i 2,6 dl vode, ali bojim se da ni to neće otići u jednom danu. Kaj, da zamrznem 1/2 kruha 1.dan, jel' bi to spasilo situaciju? :mrgreen:

Davor
28.02.2006., 13:37
... paaaa... kruh od 2 dana je još OK, ali ga je svejedno dobro provjeriti njuhometrom. Ako šnjofa slatkasto treba ga odmah baciti. I nikakve prezle.

daisy2005
28.02.2006., 13:49
Dobro, prezle niti ne radim (niti koristim). Mi malo kruha jedemo, a ne bih ga htjela bacati, ali u 2 dana će ova manja varijanta otići. To je OK, što sam smanjila količinu (malo sam i šećera/soli/kvasca manje stavila)? Sorry na gnjavaži, ali ti si tu doma pa moram iskoristiti :mrgreen: