PDA

Pogledaj cijelu verziju : Karpati



ivancica
18.03.2008., 08:49
Evo konačno recept za Mony i one koji ne znaju što bi za Uskrs a žele nešto novo još neviđeno.

Samo da kažem; kolač je fenomenalan, ima ga količinski puno, uvijek svi traže repete. Oni koji su ga probali kod mene mogu potvrditi. :)

Tijesto:
10 jaja
4 dl vode
25 dag margarina
4 dl brašna
malo soli

Priprema: vodu, margarin i sol staviti da prokuha. U kipuće dodati brašno i miješati dok se ne odvoji od posude. Ostaviti da se ohladi i u hladno dodati jaja. Dobro izraditi mikserom. Podijeliti u 2 dijela. Peći u velikom protvanu od pećnice.


1.krema:
1 l mlijeka
2 dl šećera
3 pudinga od vanilije- skuhati i u hladno dodati
1 margarin

2.krema:
1/2 l vode
1 kg višanja
2 dl šećera
4-5 žlica gustina - sve zajedno skuhati

3.krema:
1 l tučenog slatkog vrhnja

Složiti:
kora
žuta krema
crvena krema-višnje
šlag
žuta krema
crvena krema-višnje
šlag
kora
posuti šećerom u prahu

I to je to! :)

anushka
18.03.2008., 09:10
mhmhmhmh ovo zvuci super. A kako se pece biskvit?? Koliko dugo i na koliko stupnjeva??

ivancica
18.03.2008., 09:26
I je super. :)

Biskvit se peče na 175°C. Barem ja tako pečem. A dužina, hm, kad onako primi fino tamnije žutu boju, malo se zapeče. Nemoj otvarati za vrijeme pečenja, kao za princes krofne. Otprilike barem pola sata, nikao ne manje. I zovu se karpati jer bude gore valovito(kora) pa podsjeća na brdašca.

ASTRA
18.03.2008., 09:33
Znači dva biskvita, svaki u tepsiji od rerne? Ajd molim te, ako znaš, napiši stupnjeve i minute, barem okvirno.

Zvuči malo komplicirano, ali njami.

ASTRA
18.03.2008., 09:33
A ha, tenks... :*

ivancica
18.03.2008., 09:38
Ma uopće nije komplicirano, vjeruj mi. Samo tako zvuči. Ti bar nisi neka kuharica početnica. :) Mada ni za njih nije uopće komplicirano.

ASTRA
18.03.2008., 09:51
Mislim da će mi ovo (ako budem pravila) uz pincu biti sasvim dovoljno. A aprin uskrsni vijenac bih onda mogla za mladi Uskrs, nedjelju poslije...

:D

Mony
18.03.2008., 09:56
:mljac:
mmmm... ivancice...

Ovo je tako fino!
I bez da sam probala :mrgreen:

Hvala na receptu! :*

ivancica
18.03.2008., 10:01
Ajde sad još da i netko ispeče od vas koji mljackate. :)

Mislim da ću ga i ja za Uskrs.

anchi pp
18.03.2008., 10:37
Kolko sati se priprema? :mrgreen:

Balulalow
18.03.2008., 12:05
mljac!
Moze pitanje: visnje su friske (smrznute) ili iz kompota? Te moze li umjesto visnji koje drugo voce-recimo maline ili jagode?

anushka
18.03.2008., 12:15
a mene još zanima koje vrhnje za šlag koristis?? Moze li šlag u prahu, njemu sam nekako najvjernija.

ivancica
18.03.2008., 12:22
Višnje su smrznute.

U originalnom receptu piše da može i neko drugo voće. Mislim da bi i maline i jagade isto bile super. Ja nisam radila. I baš mi je fino što su višnje malo kiselkaste. Daju neku posebnu čar.

Nisam radila sa šlagom u prahu. Mislim da ne bi to onda bio taj okus. Ja uvijek radim sa vindijinim ili megle slatkim vrhnjem. Malo dodam šećera na kraju kad već umiksam.

anushka
18.03.2008., 12:27
e to me zanimalo, mrzim biljna vrhnja tipa Hole.

Thx Ivancice

Balulalow
18.03.2008., 12:29
Hvala ivancica! :heart:
I meni su visnje super, no mm ih ne jede.

MalaSirena
18.03.2008., 12:31
Kako se to reže, jel curi nadjev van??

ivancica
18.03.2008., 13:02
Kako se to reže, jel curi nadjev van??

Meni ne. Ako se bojiš, uvijek možeš dodati mrvicu manje vode. I pazi da su višnje odmrznute i dooobro ocijeđene. Sok višanja zna dodati malo ekstra tekućine na ukupnu.

ninochka
18.03.2008., 13:06
onda mogu i višnje iz kompota?

mirjana36
18.03.2008., 13:42
jedno pitanje oko 2.kreme, kad se skuha i ohladi da li je to tvrdo ili onak lijepo za mazanje

zrinka19
18.03.2008., 16:06
a mene zanima koliko dana može stajati
meni bi pasalo da ga napravim u četvrtak, a bilo bi dobro da bude fin,ako ga ostane, u nedjelju i ponedjeljak

dolega
18.03.2008., 16:25
a mene zanima koliko dana može stajati
meni bi pasalo da ga napravim u četvrtak, a bilo bi dobro da bude fin,ako ga ostane, u nedjelju i ponedjeljak

da bi ga jela u nedjelju i ponedjeljak moraš ga napraviti u subotu

ivancica
19.03.2008., 09:09
a mene zanima koliko dana može stajati
meni bi pasalo da ga napravim u četvrtak, a bilo bi dobro da bude fin,ako ga ostane, u nedjelju i ponedjeljak

da bi ga jela u nedjelju i ponedjeljak moraš ga napraviti u subotu

Da. Niti jedan kremasti kolač ne može tako dugo stajati a da se ne pokvari. Ili barem ne primi mirise iz friđa. A i šlag bi se već sasušio sigurno. ;)

Pa stigneš ga napraviti u subotu. Ispeci kore u petak i u subotu samo napravi filu.

zrinka19
19.03.2008., 10:16
ne mogu u subotu, na putu sam

ali napravit ću ga ubrzo, moram :mljac:

ivancica
26.03.2008., 08:40
Jeli tko probao? Vidim da je sladjanaf. I ja sam ih isto radila. Brzo su nestali, mada je bila i hrpa drugih kolača, ali u tuđim aranžmanima.

Strobery Shortcake
28.03.2008., 14:21
Napravila jučer. Uspjelo super. Traži puno vremena, ali nije komplikovano, samo se spremite za dosta prljavog suđa, ali zato i dosta užitka. Naravno ovo se odnosi na one koji vole kremaste kolače sa tjestom koje nije trulex (moj popularni naziv za klasični biskvit). Tjesto je ispalo tako lijepo, one se kvrge sigurno ne bi onako lijepo rasporedile da sam ih ja pravila. Nisam pročitala topic do kraja, pa su mi višnje ispale malo tečnije, ali mi se to baš svidjelo, slijedeći put ću samo dodati kašiku gustina više. I probali smo ga odmah, nije se stigao pošteno ni učvrstiti. Isplati se i truda i sredstava (ja sam umjesto margarina stavila puter u oba slučaja, ali sam ukrala jedno jaje iz tjesta, nešto nisam mogla pregoriti 10 :lol: )

silkica
28.03.2008., 14:33
Zar šlag nije prelagan da izdrži žutu kremu i još kremu s višnjama :? ?

aleksandra70vanja
28.03.2008., 15:07
a kako ispadnu brdašca?

Strobery Shortcake
28.03.2008., 15:26
Kako je meni to ispalo, kad sam dijelila količine krema na pola, ništa nije neke posebne visine, da "drži" ono što je iznad. A i donje tijesto ima brjegove koji probijaju kroz slojeve kreme, pa neka krema propadne malo više, a slijedeća manje itd. Sinoć između krema nije bilo neke jasne granice, danas još nisam probala, čekam goste da se hvalim :mrgreen: .
Brdašca ispadnu sama od sebe, ja sam tijesto u plehu razmazala sasvim ravno, ali su prilikom pečenja nastali prekrasni brježići. I to sam htjela napomenuti, pekla sam obje kore u isto vrijeme, na opciji "vrući zrak" , na temperaturi 170C, malo manje od 30 min.

ivancica
28.03.2008., 20:53
Mama mi je danas otkrila neke trikove u vezi ovog kolača kako ona radi. Sljedeći put preuzimam od nje.
Prvo, tijesto peče na masnom papiru a ne tako da namasti i pobrašni lim. Ništa se ne lijepi.
Drugo, da bi povećala efekt a smanjila gnjavažu, kremu maže samo po jednom, počevši od žute kreme, na nju višnje i gore šlag. Na to poklopi gornju koru. Kaže, i tako se sve pojede,koliko god slojeva bilo, ima pravo. :mrgreen:
Treće, umjesto margarina stavi maslac. To sam i ja nekako rutinski stavila, jer u zadnje vrijeme koristim uvijek maslac za kreme, puno je finije.
I još nešto, stavi žlicu više gustina u višnje da bolje drži.

Hera
29.03.2008., 07:42
Mama mi je danas otkrila neke trikove u vezi ovog kolača kako ona radi. Sljedeći put preuzimam od nje.
Prvo, tijesto peče na masnom papiru a ne tako da namasti i pobrašni lim. Ništa se ne lijepi.
Drugo, da bi povećala efekt a smanjila gnjavažu, kremu maže samo po jednom, počevši od žute kreme, na nju višnje i gore šlag. Na to poklopi gornju koru. Kaže, i tako se sve pojede,koliko god slojeva bilo, ima pravo. :mrgreen:
Treće, umjesto margarina stavi maslac. To sam i ja nekako rutinski stavila, jer u zadnje vrijeme koristim uvijek maslac za kreme, puno je finije.
I još nešto, stavi žlicu više gustina u višnje da bolje drži.

ja radila jučer ujutro, sve baš ovako, jedino sam kreme stavila po dva sloja i onda razmišljala da drugi put ne dijelim, jer je i ovako tanko i teško razmazat sve osim šlaga.

isto, višnje sam jako zgusla, pa razmislila da idući put ipak malo manje. i činilo mi se to puno šećera, no, ove višnje su bile toliko kisele (iz škrinje), da je ispalo još uvijek mrvicu kiselkasto.

ali brdašca su super ispala, lopaticom sam sve izravnala, tako da nije bilo nijednog nabora, onda se onako samo super diglo.

pekla sam na 200° jer tako uvijek pečem princeze, super se diglo, nije se spustilo kasnije.

sviđa mi se, jedino kolač baš nije za raditi ako si u veeelikoj stisci s vremenom

newa
29.03.2008., 11:56
jel ima netko slikicu?

Strobery Shortcake
29.03.2008., 14:48
Ivancice, ja sam na savjete tvoje mame nadošla smostalno za slijedeći put. Sinoć je kolač izgledao prelijepo, slojevi su se lijepo razlikovali, a svi govore kako je osvježavajući i lagan (moš si mislit, 10 jaja i 500g putera :lol: )

sladjanaf
29.03.2008., 21:27
Mama mi je danas otkrila neke trikove u vezi ovog kolača kako ona radi. Sljedeći put preuzimam od nje.
Prvo, tijesto peče na masnom papiru a ne tako da namasti i pobrašni lim. Ništa se ne lijepi.
Drugo, da bi povećala efekt a smanjila gnjavažu, kremu maže samo po jednom, počevši od žute kreme, na nju višnje i gore šlag. Na to poklopi gornju koru. Kaže, i tako se sve pojede,koliko god slojeva bilo, ima pravo. :mrgreen:
Treće, umjesto margarina stavi maslac. To sam i ja nekako rutinski stavila, jer u zadnje vrijeme koristim uvijek maslac za kreme, puno je finije.
I još nešto, stavi žlicu više gustina u višnje da bolje drži.

ja sam to već prvi put tako napravila :)
naime, brda su bila jako velika, a meni izgledalo da krema nema dovoljno za po 2 puta.
moj protvan iz pećnice je ogroman.

pekla na papiru :)

samo nisam stavila maslac, nego se držala recepta, jelte - za što drugo recept služi ;)

i hvala ti ivancice na ovom receptu! kolač je odličan.

newa
01.04.2008., 10:13
ja bi sliku ako tko ima???

Hera
06.04.2008., 08:53
ja ću idući put na pola, u notmalan protvan i bit će sasvim dovoljno, ovako je kao 2 ogromna kolača.


nisam fotkala, što će ti fotka? zamisli gomilu eklera na gusto poredanih, jedan do drugog, da se ne vidi gje se razdvajaju, zamisli šlagastu kremu i višnje unutra i to ti je to otprilike ;)

Rene2
23.05.2010., 16:59
ja sam pravila pola one smjese za princes kore i bilo je sasvim dovoljno za veliki protvan od pećnice.
kremu nisam smanjivala, na kremu sam naslagala narezane jagode (ništa nisam kuhala) i premazala sa 1/2 l slatkog vrhnja (mislim da je litra previše) i poklopila gornjom korom (ne znam kako bih razmazala kremu od vanilije NA šlag).

E voila: http://i615.photobucket.com/albums/tt235/Myway1912/Karpati.jpg

tomita
23.05.2010., 21:55
Ovo je znak!
U subotu mi jedna forumašica pričala što su to karpati, kad ono evo netko s recepta skinuo prašinu.
Nema mi druge negoli uvatit se miksera i kuhače!

saška
24.05.2010., 08:59
ja sam pravila pola one smjese za princes kore i bilo je sasvim dovoljno za veliki protvan od pećnice.
kremu nisam smanjivala, na kremu sam naslagala narezane jagode (ništa nisam kuhala) i premazala sa 1/2 l slatkog vrhnja (mislim da je litra previše) i poklopila gornjom korom (ne znam kako bih razmazala kremu od vanilije NA šlag).

E voila: http://i615.photobucket.com/albums/tt235/Myway1912/Karpati.jpg

I ja sam tjesto smanjila za cca trećinu i tkđ. stavim samo pola litre šlaga. Iako sam jela i Ivančicine i nemam zamjerki...

†vanesax
27.05.2010., 01:23
meni je ovo od poćetkA ličilo na neku krempitu ili princeze.
I baš ovih dana razmišljam kako ću napraviti krempitu sa jagodama, a ustvari ovaj kolač je skoro pa to što sam želela.
Suuuper