PDA

Pogledaj cijelu verziju : Uskrsni meni



Mukica
22.03.2005., 17:44
Ajde... da vas cujem... kaj bute kuhale i pekle...???
...i nemojte samo nabrajat nego stavljajte recepte... Onaj s bozicnim kolacima je bio mrkli mrak - ne znam kaj bi bez njega

Ines
22.03.2005., 19:52
meni su jedino jajca vazna.
sisas sve ostalo. 8)

MalaSirena
22.03.2005., 20:58
Muki, bravo na pokretanju topica... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I ja čekam recepte :mrgreen:

tanja14
22.03.2005., 21:31
pa evo da pocnem.
od kolaca ja nista jel mi to ne ide( ima voca i slaga, vocna salata uvijek pali)
a slana jela, posto ce nas biti troje onda necu puno.
mesna rolada:
-1-1,5kg mljevenog mjesanog mesa u to stavim zacina po zelji(crv. paprika, bier, sol, vegeta i sta vam jos padne na pamet. moze origano , bosiljak ko sta voli), malo ulja.
-onda to fino stavim na foliju( onako razvucem kao tijest)
-na to narendam sira (neki koji se topi, za pizzu)
-pa uz rub poredama vec skuhana i oguljena jaja
-to sve srolam pomocu folije, stavim u tepsiju onako sa folijom
-pecem 30 min na 220° , onda skinem foliju i jos jedno 20-30 min pecem.
dok ne bude gotovo- rumeno

a uz to- prilog:
1.pohane gljive- uzmete ko kakve voli, i pohaju se najnormalnije ko i meso
2.przeni punjeni krumpir-
operete krumpira (malo vece komade) koliko zelite, ovisno za koliko osoba pravite. zatim izbockate krumpir sa vilicom i stavite u rernu da se pece. kad je gotov (bude mekan kad je gotov) , izvadite i prepolvite ga. izdubite ga sa zlicpm i izdubljeni dio pomjesate sa sirom , vrhnjem malo sjeckanog persina , narendate-naribate malo mrkve. moze se dodati koje god povrce zelite (prethodno skuhate). kad ste to sve pomjesali dodate soli i punite izdubljeni krumpir.
napunjeni krumpir poredate u tepsiju pa vratite u vrucu rernu da se malo zapece (15-20min)

uz to ide super umak od bjelog luka:
napravite majonezu, dodate sjeckani bijeli luk i malo vrhnja. po potrebi se moze posoliti.

dobar tek!

eto, bas sam se raspisala. juha, salata , sve ide uz to ko hoce. ja pravim krem juhu od tikvica.

MMasha
23.03.2005., 09:23
Mi idemo kod mojih na rucak, pa sam postedjena :mrgreen: . Ipak, spremila bih nekoliko salatica, pa ako neko ima neki dobar predlog bila bih mu zahvalana!

p.s.
Meni su ipak najvaznija jaja - od punog stola najfinije hrane, ja pojedem sva jaja sto su razbijena :roll:

Oriana
23.03.2005., 12:40
Doručak
klasika - kuhana jaja, svježi sir s vrhnjem, šunkica, špekić, kobase, mladi luk

Ručak
- Juhica od kokota (kokot ide mami nakon kuhanja juhice)
- Šunka u kruhu - za koju još tražim provjereni recept (pa ako netko zna ...)
Inače ga mislim raditi po receptu s normalnim, domaćim kruhom od mješavine za kukuružnjak.
- Salata ala Helena :lol: (ona sa tjesteninom, šunkom, kukuruzom, krastavcima... znaš već Muki)
- Kinder Pingui po receptu s foruma
- vjerojatno još Sedmo nebo za desert

brigita2
23.03.2005., 16:41
Za doručak kuhana šunka i jaja.
Za ručak sam mislila kiselu juhu od vode u kojoj se kuhala šunka, saft2 po receptu koji je napisala dolega
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=9273

naravno s kroketima.
Vjerojatno neka torta. Razmišljala sam o onoj s bebi keksima jer se ne mora peći, a baš je fina.

apricot
23.03.2005., 16:51
Doručak: Orianina klasika
Ručak: janko, mladi krumpir i mladi luk

Slatkiši: uskrsni vijenac, Ivančicina torta od kestena i Zrini torta

ivancica
24.03.2005., 00:53
Apricot, daj recept za uskrsni vijenas i zrini tortu.Jel vijenac sladak ili slan?

dolega
24.03.2005., 02:30
Doručak kod sveki,ručak kod mojih. ;)
Ali pošto sam ja dobra snaha :mrgreen: i kćer,bio bi red da nešto i ponesem.Mislila sam napraviti crnu tortu,samo moram smisliti kak da kremu skuham da ne jedemo sirova jaja.Dobila sam oblatne u obliku kuglica,pa sam ih mislila puniti prženim lješnjacima i nekakvom kremom.I napravila bi sočni kruh,za koji sam negdje našla recept,a zvuči dobro.Ide ovako:

za tijesto;500g oštrog brašna,1 svježi kvasac,1 žličica šećera,1 žličica soli,300-330 ml tople vode.

za nadjev:100g narezane kuhane šunke,100 g narezane suhe vratine,100g naribanog sira,4 kuhana jaja.

Kvasac sa šečerom i malo brašna razmutite u malo vode i ostavite na toplom 10 min.preostalo brašno pomiješati sa soli,dodati dignuti kvasac i ostatak ode,pa zamijesiti tijesto.Pokriti i ostaviti na toplome 30 min.Nakon toga tijesto premijesiti i razvaljati,te po njemu rasporediti vratinu,šunku i sir.Jaja staviti uz rub i sve zarolati u roladu.Kruh staviti u nauljeni kalup i pustiti da se diže 20 min.Peći u roli 60 min.zagrijanoj 180-200 stupnjeva.

MajaMajica
24.03.2005., 11:17
doručak: šunka u vinu, jaja i sirnica
ručak: mlada janjetina, krumpir i salata
kolači: krempite, torta od sira i poljupci

ivancica
24.03.2005., 11:44
Mi već na Veliku subotu nakon što navečer posvetimo hranu u crkvi imamo za večeru sve to što smo posvetili. Znači gostimo se sa šunkom, jajima, hrenom. :D
Na Uskrs je svečani doručak. Opet naravno šunka, jaja, hren, dizana pogača(trokuti) i uskršnji kruh koji sami pečemo. Vjerojato ću praviti i masnu pogaču. Od kolača ću praviti Japanski vjetar, mozart ili beze šnite s jagodama(ne mogu se još odlučiti koje), rafaello kocke, plazma kocke. Još bih neki s bademima ali moram naći.

E sad recepti:

Mozart šnite sam vam stavila na poseban topic torti. rafaelo kocke mislim da je već netko prije stavio, no ako netko hoće, pišem.

Kolači:

Japanski vjetar:
Biskvit:
8 bjelanjaka
20 dag šećera
1/2 žlice octa+ malo soka od limuna
2 žlice pšeničnog griza
1/2 praška za pecivo
Peći u malo većoj tepsiji( ali ne ona od pećnice) 30-40 minuta na 100-150°C

Fil:
6 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica mlijeka
To sve ukuhati u 2,5 dl mlijeka, kad se ohladi dodati 1 margarin i izraditi te još dodati 2 dl tučenog slatkog vrhnja(šlaga). Fil podijeliti na 2 dijela. U jedan dio dodati 15 dag prženih mljevenih lješnjaka i 2 rebra ribane čokolade.

Slagati: biskvit - žuti fil - tamni fil - šlag.


Plazma kocke
1 margarin
4 žumanjka
25 dag šećera u prahu
1/2 kg keksa(isjeckati)
15 dag mljevenih oraha
2 dl soka koji preostane od kompota od višanja
sjeckani žele bomboni, grožđice, višnje

Sve se to namaže na jednu veću oblatnu.
Snijeg od 4 bjelanjka i 25 dag šećera lupati na pari i staviti gore na to.

Slano:

Masna pogača
1 kg brašna
2 žličice soli
1 kvasac+šećer
malo ulja
2 jaja ili 3 žumanjka
1/2 litre mješavine vode i mlijeka

Zamijesiti i ostaviti da se digne. Razvući i premazati s jednim cijelim margarinom. Uviti kao rolat, malo ga razvući rukama da se rolat produži, a zatim ga složiti u tepsiju u obliku puža. Kad se digne peći.

Dizana pogača(trokuti)
Dizati: 1 svježi kvasac
1 dl mlijeka
1 žličica šećera

Pomiješati sa:
6 čaša od jogurta brašna
1,5 dl ulja
1 žlica soli
4 dl mlijeka

Zamiješeno tijesto ostaviti da se digne a zatim ga podijeliti u 3 jednaka dijela. Razvaljati i namazati gore fil.

Fil:
3 žumanjka dobro izraditi s 15 dag margarina i namazati na tijesto. Zatim po tome po želji posuti sjeckanu šunku, šampinjone, salamu, može i slanina ako netko voli. Gore naribati trapist sir.

Saviti kao gužvaru u rolu i gore premazati malo izlupanim bjelanjkom. Štrucu prije pečenja zarezati na trokute cik-cak ali ne do kraj da se presijeku u komade, samo malo utisnuti da se vidi oblik.

Kad je pečeno, pokriti najlonom i krpom da omekša, pa izrezati po već označenim trokutima.

Natasa30
26.03.2005., 01:40
Doručak: Orianina klasika
Ručak: janko, mladi krumpir i mladi luk

Slatkiši: uskrsni vijenac, Ivančicina torta od kestena i Zrini torta


Samo nam je desert drugaciji. :)

branka1
13.04.2006., 01:24
pa uz rub poredama vec skuhana i oguljena jaja

tanja, kako? Narezana na ploške? uz koji rub, daj malo pojasni

branka1
13.04.2006., 01:26
I još nešto

s kojim sirom puniš krumpir?

Sama praviš majonezu? kako?

Cookie
13.04.2006., 09:41
Ipak, spremila bih nekoliko salatica, pa ako neko ima neki dobar predlog bila bih mu zahvalana!

Moja najdraza salata. Treba ti:
Skuhana tjestenina, najbolje sarafi. Po receptu ide 300 g (neskuhane) ali mozes staviti i cijeli paket ako ti treba veca kolicina :)
Paradajza 3-4, ovisno o velicini
Pola tegle kiselih krastavaca
200 g maslina punjenih paprikom
1 limenka kukuruza u zrnu
2 konzerve tunjevine
300 g sira - moze kojeg hoces, ali u obzir dolaze samo tvrdi sirevi tipa gouda, ementaler, edamer i sl. Mozes i pomijesati par vrsta ako ti je gust.

To sve isjeckas na kockice, izmjesas, malo posolis i popapris, ono, sto bi se reklo - po ukusu, dodas malo octa i pustis da malo odstoji. Navedene kolicine su proizvoljne i mozes se njima poigravati kako hoces, naravno.
MD voli kad stavim i majonezu, ali meni je draze bez.

branka1
13.04.2006., 23:13
Zna li tko ovo što sam pitala za jaja?

dolega
13.04.2006., 23:26
misliš na mesnu roladu?

jaja se cijela stave na meso uz rub da možeš bolje uviti u roladu.

Vrijeska
13.04.2006., 23:37
ima li nešto zanimljivo i jednostavno (hladno, toplo) što bismo mi ljenguze (koje će se isto uvaliti sveki i roditeljima na doručak i ručak) mogle pripremiti bez puno muke i nauke?!

branka1
13.04.2006., 23:47
Aha, sad sam skužila. Znači samo na jedan kraj i onda se otuda mota. Hvala

Inače, jel i ti, dolega, ovako praviš mesnu roladu ili imaš koji tip&trick?
Jel se meso malo prodinsta ili ide sirovo pa se samo ispeče?
Nisam nikad radila, a baš imam volju

dolega
13.04.2006., 23:58
i ja radim tako,ali bez folije.
kad se malo zarumeni,odozgo stavim komadiće špeka.

meso ide sirovo jer ga inace ne bi mogla smotati.

brigita2
14.04.2006., 09:25
Ja sam jučer ispekla biskupski kruh, a danas planiram napraviti oblatne ili munchmalow kolač. Htjela bih nešto kolača odnijeti bolesnoj prijateljici.

branka1
15.04.2006., 15:23
1-1,5kg mljevenog mjesanog mesa u to stavim zacina po zelji(crv. paprika, bier, sol, vegeta i sta vam jos padne na pamet. moze origano , bosiljak ko sta voli), malo ulja

Ova rolada mi je također super ispala, ali malo suho. Što staviti u meso da bude sočnije? Gore špeka da se iscvrlji?

dolega
15.04.2006., 17:07
pa jesam ti napisala da staviš špeka.

ko ti kriv kad ne čitaš :P

MIJA 32
15.04.2006., 19:45
Dakle gotova sam sa svime :D
Napravila sam:
Kolači: baklava,čupavci,bajadera (Apricot)
Konkretno:kuhana šunka,francuska,punjena jaja,u jutro ću ispeći quice loren...to je za doručak
Ručak:(kod mame):juha,janjetina,razne salate,prhka orahnjača i makovnjača,kokos kiflice,orah kiflice i sestra obećala donijeti tortu...dakle ubit ćemo se od hrane...a ja na dijeti :mrgreen:

branka1
15.04.2006., 23:36
Ej, dolega, pa meni je negdje zvonilo u glavi za taj špek, išla na brzinu sve pregledavati i nisam vidjela. Pa stavila pršut koji se još više osušio :oops: .
A baš sam si poslije mislila da bi špek vjerojatno malo pustio sok

Pinky
20.04.2011., 23:18
podižem