PDA

Pogledaj cijelu verziju : Pušenje poslije ETmromi30
16.05.2008., 19:20
Bok cure :)
jedna me stvar zanima ja sam aktivni pušač već duži niz godina i kao što ste upoznate radla sam prvi IVF,4 dan mi je nakon ET.nisam prestala niti smanjila pušiti(inače kutija do kutija i pol dnevno,pijem kavu također),znam da je neodgovorno nakon toliko pokušaja ali mislim da bi me nervoza bez cigareta dotukla u ovom periodu čekanja.da li je itko od vas pušač i da li ste nastavile pušiti poslije ET i može li to utjecati na negativan ishod cijele situacije?planiram prestati postepeno ako bude pozitiva.

tikica_69
16.05.2008., 19:25
mromi30 - ja kad citam tvoje postove imam dojam da se bojis vlastite sjene :lol:
Savjet dana - opusti se curo :*
Znam da nije lako, ali stvarno nemoj se toliko svime zamarati...kolike zene nemaju pojma da su dva, tri, cetiri mjeseca trudne pa iznesu divnu, zdravu djecu na ovaj svijet....pa narkomanke radjaju zdrave bebe.
Kad test potvrdi da je bebek u tvojoj pupici, onda se prihvati odvikavanja ruznih navika...mislim da se sad samo trebas opustiti i veseliti sto su u tebi male mrve i biti sigurna u to da ces ugledati +
A pusenje, naravno da je stetno, ali nece umanjiti tvoju sansu da budes majcica

SRETNO CURO! :*

Zeljka33
16.05.2008., 19:26
ja sam isto pušač i nakon et nisam prestala, a isto tako ni kavu nisam prestala piti.....i evo danas pozitivna beta....al od danas smanjila na 2 dnevno i bezkofeinsku kavu...a i zbog mukice mi niti ne paše.
Osim toga, ovaj put sam već 3. dan nakon et bila na poslu okružena stresom sa svih strana...pravo čudo :saint:

RuzicaSB
17.05.2008., 00:32
ja sam isto pušač i nakon et nisam prestala, a isto tako ni kavu nisam prestala piti.....i evo danas pozitivna beta....al od danas smanjila na 2 dnevno i bezkofeinsku kavu...a i zbog mukice mi niti ne paše.
Osim toga, ovaj put sam već 3. dan nakon et bila na poslu okružena stresom sa svih strana...pravo čudo :saint:
Drago mi je da se javila pusacica koja je ostala trudna unatoc pusenju.Inace i ja sam strastveni pusac, stalno razmisljam o prestanku ali nikako da prestanem, ali u ovom slucaju nisam neki primjer jer ni meni jos nije uspjelo da ostanem trudna.Kavu sam smanjila koliko mogu ali kad imas goste ili odes u goste to je prvo cim te nude pa ti odbij.Al trudim se trudim. :mrgreen:

belinda7
17.05.2008., 00:44
Ja sam isto pušač i nikako da prestanem sama od sebe,stalno si govorim da oću čim ugledam famozni +!
Pušim od pola do kutije na dan,al sam ipak poslije ET-a sama sebi dopustila samo 1-2 na dan i to ne svaki dan.
Baš sam bila ponosna na sebe :mrgreen: .
Ali i kad sam zapalila tu 1 pekla me savjet jar sam zamišljala kako dimim na tu svoju dječicu,a opet sam mislila s druge strane da i nije tako strašno ta 1 cigara. :/
Mislim da je štetnija nervoza zbog cigare od nepušenja iste.
Ja se nadam da ćemo sve jednog dana bacit tu pošast i da ćemo držat nešto drugo u rukama! :saint:

:love:

migullyy
17.05.2008., 06:29
Evo i ja da se prijavim,pusac sam jako puno godina i pusila sam po kutiju i po dnevno,i tako poslije svim transfera cini mi se jos vise od nervoze. E kada sam ugledala pozitivan test isto me pekla savjest.Smanjila sam na par cigareta dnevno jer sam padala u pravu nikotinsku komu.Sada sam vec mjesec i po u bolnici gdje je pusenje bukvalno nemoguce,tako da me ocito to spaasilo.Ali kada mi prigusti zapalim jednu.Hocu da kazem da sam unatoc strasnom pusenju ostala trudna i da danas ulazim u 4.mjesec trudnoce.Kafu ne pijem vise jel imam jake mucnine od nje. Tako da cure moje nemojte se previse opterecivati,ali da je bolje baciti ih skroz jeste naravno :lol:

laky
17.05.2008., 07:19
migullyy :*
pitat ćemo mi na Paprikovcu jel ti stvarno nepušiš :lol:
salim se drago mi je da si se javila

Pepita
17.05.2008., 08:27
Ja neću puno komentirati, jer sam na ovu temu dosta oštra. Koliko se neke trudite zatrudnijeti, koliko ste toga prošle pa da pušite :?

Naravno, kao što znamo i narkomanke rađaju, ali tu djecu koja su se rodila "zdrava" treba pratiti kroz život da se vidi to njihovo zdravlje. Mišljenja sam da ni najstrastvenijem pušaču neće biti ništa ako se odvoji od cigareta dok nosi taj predivan život u sebi. To nije trovanje samo vas već i vaše bebe.

Šteti naravno da šteti i bolje ih se ostaviti skroz dok bebica ne ugleda svijet.

iva_luca
17.05.2008., 08:55
Ja sam otvarala treću.... i bila sam sebi smrdljiva, ružna i neprivlačna!
U tijeku najvećeg stresa, kad sam radila na jednom velikom projektu, u trku 24 sata, odlučila sam prestati. I rekla: ako izdržim sedam dana u ovom ludilu, mogu ja to do kraja! Trebalo mi je dvije godina da tijelo očistim od otrova... sad se konačno dobro osjećam u vlastitoj koži.

Koliko pušenje ili nepušenje utječe na mogućnost zanošenja... o tome ne mogu :/ Koliko pušenje utječe na plod ... o tome ne bih jer je to dobro poznato. Želim li zdravo dijete - o tome ne bih niti trena dvojila!

Znam samo da se može prestati! I da nam zdravlje treba radi nas samih ali i radi one djece koju tek planiramo imati ... netko ih treba odgajati i hraniti barem dok ne postanu punoljetni!

Znam da nas može pogaziti auto, može nas zatrpati lavina, ali to je sve izvan naše kontrole. Za ono što smo u mogućnosti kontrolirati nema izgovora!

rvukovi2
17.05.2008., 09:12
prijavljujem da sam i sama pušila prije trudnoće, imala povremene periode nepušenja, recimo da sam pušila od najčešće pola kutije do cijele ako sam imala takav neki dan.

zadnju sam zapalila dan prije zadnjeg transfera, ostala trudna i od onda niti jednu.

još i danas imam krize kad sam u stresu, jer navika paljenja cigarete kad se iznerviram još nije sasvm nestala, ali no way da više zapalim.

o pušenju u trudnoći, kao što je već netko prije spomenuto, već je dosta napisano.

potpuno razumijem pušače i činjenicu da ti nikakvo racionalno objašnjenje o tome da je pušenje štetno za ovo ili one ne vrijedi, barem ne na duže staze.

meni je u prestanku pomogao ogroman strah da se s bebicom nešto ne dogodi.

ja bih obavezno prestajala pušiti u vrijeme stimulacije.

pušačice, vi biste trebale uzimati i vitamine jer pušenje zaista uništava organizam.

evo, jednom smo imale topic na kojem su cure jedne drugoj pružale podršku u prestanku pušenja, ali se topic jako brzo ugasio.

probajte se sad na ovom topicu pobrojiti i zajedno prestati.

držim vam fige da uspijete, evo ja sam "čista" već godinu i 8 mjeseci.

i vi to možete!!!!!

nikka
17.05.2008., 09:14
Evo i ja se pridružujem klubu pušačica :mrgreen:
Ja stvarno malo pušim dnevno 5-10 cigareta dnevno, onak uz kavicu.
Kada sam ostala T prestala sam odmah čim sam ugledala + na testu.
Nakon spontanog opet sam počela pušiti :oops:
Nadam se + u skoroj budućnosti i prestajem sa cigaretama istog trena.

Dodirko
17.05.2008., 09:20
Ja predlažem da prestaneš pušiti. Zbog Tvog zdravlja i zdravlja djeteta.

Neću nabrajati posljedice jer ih sigurno znaš.

Reni76
17.05.2008., 09:25
Opusti se draga, to ti je najvažnije.
A što se tiče pušenja, ma sama ti znaš... :love: :*

mromi30
17.05.2008., 09:33
jutrić cure :* sad bih ja trebala pitati nakon ovih odgovora je li itko za kavu?
hvala na ogovorima,drago mi je da nisam sama koja je nastavila nakon ET pušiti.ja definitivno odlučujem prestati ako bude pozitiva.ja i moj MM oboje smo stvarno strastveni i davno smo se dogovarali prije početka prvg AIH kako ćemo prestati ako nam uspije,jer mislim da nema boljeg razloga za prestajanje od :saint: .da me peče savjest radi mrvica jest,ali još par dana do dana D i onda čvrsta odluka.

ici
17.05.2008., 09:38
Takve stvari tipa pušenja ili pijenja puno kave po meni neće ništ promijeniti ishod postupka jer ja sam uvjerenja da neka viša sila puno više utjeće na ishod,jer bilo je puno cura sa ovog foruma koje su priznale da nakon transfera nisu baš ni mirovale niti uredno živile pa su isto zanijele!

daria
17.05.2008., 10:55
Ja sam bivša strastvena pušačica....pušila sam preko 2 kutije na dan :shock: . Dok sam obavljala svojih 7 inseminacija sam pušila, dok mi jedan dan prije mog prvog IVF-a nije došlo i odustala sam od cigareta. Mnogi u mojoj blizini jednostavno nisu vjerovali....ali evo, već 3 godine ne pušim. Od tada sam obavila 2 stimulirana IVF-a i 10 IVF postupaka iz prirodnog ciklusa...i ovaj 10-ti je bio USPJEŠAN!!!! Ne kažem i ne zavaravam se da je uspjelo zbog toga što nisam pušila, ali sigurna sam da cigareta nikako nebi dobro utjecala na moje stanice i sad bebicu u meni. No opet, mišljenja sam da pušač nemože prestati pušiti zbog nekoga ili nečega, već samo svojom čvrstom odlukom i zbog SEBE prvenstveno. :love:

Pepita
17.05.2008., 11:39
Ma nije stvar šteti li pušenje za zanijeti ili ne. Znam da šteti, čitala sam. Bit je toga da ako se srcem toliko trudimo i molimo anđele da nam zbilja podari jednog :saint: zašto onda trovati prvo sebe, a poslije i to dijete.

Bacite cigarete bar dok traje ova borba.

Ja se ni ne zadržavam gdje je dim, ako mi nije potreba neću. Čuvam svoje zlato.

skandy
17.05.2008., 12:07
Sve je stvar u čvrstom karakteru.MM je uvjek govorio da će pušiti dok god mu ne bude štetilo za zdravlje.Kada je dobio nalaze prvoga spermiograma,i doktorov savjet da bi bilo dobro da prestane pušiti ,taj dan je zapalio zadnju cigaretu i tako već dvije godine.Bilo mu je jako teško.Kaže da i danas pomisli na nju,ali ako će to pridonijeti tome da dođemo do djeteta onda će izdržati.Spermiogram se popravio a pozitivni rezultat je kod mene u trbuhu.

Meni je strano ružno vidjeti ženu sa trbuhom do zuba i cigaretom u ustima.

ici
17.05.2008., 12:11
Sve je stvar u čvrstom karakteru.MM je uvjek govorio da će pušiti dok god mu ne bude štetilo za zdravlje.Kada je dobio nalaze prvoga spermiograma,i doktorov savjet da bi bilo dobro da prestane pušiti ,taj dan je zapalio zadnju cigaretu i tako već dvije godine.Bilo mu je jako teško.Kaže da i danas pomisli na nju,ali ako će to pridonijeti tome da dođemo do djeteta onda će izdržati.Spermiogram se popravio a pozitivni rezultat je kod mene u trbuhu.

Meni je strano ružno vidjeti ženu sa trbuhom do zuba i cigaretom u ustima.
Je ružno je vidjeti ženu sa cigarom u ruci i trbuhom,ali bolje zapaliti jednu cigaru nego biti nervozan juer ti fali ta jedna cigara!Naravno ne treba pretjerivati kao i u bilo čemu drugom!

mromi30
17.05.2008., 12:19
skandy u potpunosti se slažem da je ružno vidjeti trudnicu sa cigaretom u ustima i ako ja budem jedna od njih to si sigurno neću dozvoliti.znam da je to jedna veoma ružna naviika općenito,recimo kad sam ja obavila svoju laparaskopiju,prva dva dana ležeći u bolnici stvarno mi nije bilo ni na pameti da zapalim.kad bi MM došao u posjetu pa nakon nekih sat vremena htio otići zapaliti ja bi bila gnjevna jer ako meni nije do njih zašto on mora ići zapaliti :evil: .ali eto već treći dan vratila se stara navika i ja nastavih normalno :x .
čula sam dosta o primjerima trudnica koje se uopće nisu trebale mučiti prestankom u trudnoći,jednostavno bi im se jako ogadile,dok bi ih jedna moja znanica žvakala da je mogla.ali potpisujem prestanak u potpunosti kad ugledam +,kako za sebe tako i za sve trbušaste. :)

migullyy
17.05.2008., 13:00
Ih drage moje ja ispadoh najgora,a nije tako.Znaci pusila sam poslije svakog ETa ali sam poslije ove pozitivne bete prestala,u cemu mi je pomogla jaka volja i bolnica na kraju krajeva,a vidjeti trudnicu sa cigaretom pa mislim da je to nesto grozno :shock: A samo pravi strasni pusaci mogu razumjeti o cemu pricam i kakve su nikotinske krize i drzim da je pusenje ravno drogi :evil:

Pepita
17.05.2008., 13:08
ici nema te nervoze koja bi trebala stati ispred djetetovog zdravlja. Pa samo da se na to pomisli, na to nevino dijetešce zbog kojeg se toliko trudimo, pa ne bi mi cigareta pala na pamet.

Ja sam ovisnik o kavi, dala bi guzicu za nju, a popijem mrvicu kave s puno mlijeka, na dane ništa. Nema te nervoze koja bi mi stala ispred želje da mi dijete bude zdravo.

Da se rodi, da dojim koliko mogu, pa poslije kave ako treba na litre. Sve ću nadoknaditi, ali sada, nema toga Boga koji bi me natjerao niti da budem nervozna.

Ginger
17.05.2008., 13:45
Meni je strano ružno vidjeti ženu sa trbuhom do zuba i cigaretom u ustima.
ovo debelo potpisujem!

s druge strane kužim i cure koje su do sada bile strastveni pušači pa ne mogu prestati odjednom
ali da treba prestati, treba i to što prije - i zbog sebe i zbog djeteta
da se razumijemo, i ja sam pušila jedno vrijeme, ali poprilično male količine i kad sam krenula u postupke, nije mi bilo teško prestati
ali nakon negativne bete sam iz inata - koliko to god glupo zvučalo, zapalila čik i popila pivicu :)

svaka trudnica treba prestati pušiti - čim prije!
do tada nije loše probati smanjiti
ali kad vidim trudnicu s cigaretom :roll:

mromi30
17.05.2008., 13:47
migully y nisi draga najgora,pa ja sam isto nastavila pušiti nakon ET,evo danas mi je 5 dan,i znam da je ovisnost o nikotinu jednaka narkomanskoj,pa zaboga u krvi nam je.ja sad dok čekam ne mogu prestati radi nervoze koja bi me vjerovatno obuzela da prestanem :evil: ,znam da mi pušači uvijek nađemo razlog da pušimo,ali to je jednostavno tako.pošto je meni ovo prvi IVF malčice sam euforična jer nikad do sada nisam imala :saint: u sebi,pa makar i ne uspjelo lijep je osjećaj kad znaš da su tu pa taman i do dolaska vještice.vjerovatno ću slijedeći put(ako ga uopće bude,nadam se da neće) biti puno smirenija, jer točno znam da sam ovakav osijećaj euforije imala i nakon prvog AIH i mislila sada nema teorije da ne ostanem trudna.

Naomi
17.05.2008., 14:01
Ja neću puno komentirati, jer sam na ovu temu dosta oštra. Koliko se neke trudite zatrudnijeti, koliko ste toga prošle pa da pušite :?

Naravno, kao što znamo i narkomanke rađaju, ali tu djecu koja su se rodila "zdrava" treba pratiti kroz život da se vidi to njihovo zdravlje. Mišljenja sam da ni najstrastvenijem pušaču neće biti ništa ako se odvoji od cigareta dok nosi taj predivan život u sebi. To nije trovanje samo vas već i vaše bebe.

Šteti naravno da šteti i bolje ih se ostaviti skroz dok bebica ne ugleda svijet.

Potpisujem u potpunosti.

U Americi gdje zivim je nezamislivo da zena u trudnoci pusi (ili za vrijeme pokusavanja). Morala sam potpisati poseban dokument u kojem jamcim svom reproduktivcu da ne pusim, ne koristim droge i uzimam prenatal vitamin jer u protivnom on ne bi garantirao uspjeh potpomognute ili bilo kakav rezultat, a da sam pusacica mozda mi ne bi niti radio IVF. Toliko su protiv pusenja ovdje. Opcenito, ovdje se na pusenje gleda kao na nesto iznimno stetno i opasno i nije drustveno prihvatljivo u nikojem pogledu, a posebno ne u T. Kad takva promjena nastupi u nasem drustvu u HR (mozda nikad nece), biti ce i manje pusaca. Ja vam svima od srca zelim da prestanete sto prije.

Evo slicne diskusije s Prije Zaceca:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=31932

ina33
17.05.2008., 14:34
Vibram vam da čim prije prestanete pušiti, ne samo zbog trudnoće, nego i zbog vas ~~~~~~~~~~~ :)!

tikica_69
17.05.2008., 20:30
Sa portala Pliva.zdravlje.hr

Utjecaj pušenja na umjetnu oplodnju
Pušenje može žene u reproduktivnom smislu učiniti 10 godina starijima te im smanjiti izglede za uspjeh u postupku umjetne oplodnje.

Znanstvenici iz 12 nizozemskih bolnica su pratili 8457 žena koje su se podvrgnule postupku umjetne oplodnje.

Ispitanice su bile u dobi između 20 i 40 godina.

Utvrđeno je da 30-godišnja nepušačica ima jednake izglede da će začeti kao i 20-godišnja pušačica.

Ispitanice koje su pušile su imale i 20% veći rizik za spontani pobačaj.

Već su ranija istraživanja pokazala da pušenje smanjuje prirodnu plodnost.

U ovom istraživanju je utvrđeno i da pretilost izglede za uspjeh umjetne oplodnje smanjuje za trećinu.

iva_luca
17.05.2008., 21:41
Nitko ne kaže da je lako prestati pušiti!!!
Godinama nakon što sam prestala sanjala sam da palim cigaretu :oops: i povlačim dim... onaj ovisnički osjećaj da ti ispunjava pluća, ajme! tog se osjećaja mogu i sada sjetiti! A onda bih se redovito "sjećala" da sam prestala pušiti, bacala cigaretu i budila se sretna što je to ipak bio samo san!
Kavicu još uvijek pijem... jadna ujutro i eventualno jedna popodne (nakad ih je bilo minimalno 6-7) i nije mi problem bez cigarete.
Dapače, osjet okusa se vratio pa je uživanje u gutljaju aromatične kave rekla bih i veće nego prije, hrana je postala ukusna, voće sočno a osjet mirisa je postao čak i problem 8) Osim ugodnih mirisa, svijet oko nas pun je zadaha, znoja, straha, smrdljive odjeće, neopranih čarapa, pokvarene hrane :lol: :lol: tramvaji pogotovo!
Zaista bih voljala da jednog dana, svakako što prije, svaka od vas proživi osjćaj oslobađanja zbog prestanka pušenja.
Sory ako sam naporna (kažu da smo mi bivši pušači pravi daveži :oops: ).

Timmy
18.05.2008., 00:06
ici, pusenje i trudnoca ne idu zajedno, ni pod kakvim uvjetima. stvarno mi je zao sto pravdas pusenje u trudnoci na ustrb nervoze. pusenje smanjuje sanse za zacece, a o utjecaju pusenja na plod mi se ne da pisat jer mi je pretuzno. a o trudnicama koje puse, no comment.

vibram da sve cure u potpomognutoj prestanu pusiti.

fatamorgana
18.05.2008., 00:29
joj, i ja pušim ko ćiro. Vikendom ne pušim. Radnim danima nekada kutiju, a nekada i manje od kutije. mm je prestao pušiti već odavno. Svaki dan me kritikuje. Ja sam još kasno počela pušiti, na faxu. Koja sam glupača bila. :/

fatamorgana
18.05.2008., 00:30
i ostala čim i dalje pušim :lol:

laky
18.05.2008., 00:34
ja sam anti pušač ,neznam ni zapaliti cigaretu
moja mama je cijelu trudnoću samnom i bratom pusila kao ćiro i sve ok.
mislim da je od osobe do osobe.
Ja sam sigurna da nikada neću zapaliti jer mi je to zamaranje ali imam druge poroke,vinonakon objeda :oops:

tikica_69
18.05.2008., 10:17
eto, ja kao i laky.....cigareta - fuj....casa pive ili bambus poslije rucka, pogotovo poslije dobrog rucka - njamiiii
...ali sam se i toga odrekla poslije transfera, tako da mislim da se ne bi usudila cak ni to u trudnoci....zasto riskirati kad vec toliko sebe dajes za bebicu :)

daria
18.05.2008., 11:17
Ja sam pila prije trudnoće crno vino navečer (zbog tlaka), al sam i to prestala. Sad mi dođe da bi popila pivce za zivce, ali zadovoljim se jednim COOL-om ili nekim drugim bezalkoholnim ;)

ici
18.05.2008., 20:02
ici, pusenje i trudnoca ne idu zajedno, ni pod kakvim uvjetima. stvarno mi je zao sto pravdas pusenje u trudnoci na ustrb nervoze. pusenje smanjuje sanse za zacece, a o utjecaju pusenja na plod mi se ne da pisat jer mi je pretuzno. a o trudnicama koje puse, no comment.

vibram da sve cure u potpomognutoj prestanu pusiti.
Nikako nisam mislila na pušenje jedne kutije ili više sačuvaj bože samo mislim ako je netko već pušač onda neće škoditi jedna ciogareta jer nagli pad nikotina također je šok za organizam.Mislim da svakako je dobro prestati pušiti.

Zeljka33
18.05.2008., 20:22
Ja sam uvijek sebe smatrala više psihičkim ovisnikom nego fizičkim. Pušila sam ultra, slim i nema šanse nešto jače....pokušavala se više puta ostaviti , ali bezuspješno...najviše bih poklekla na poslu....
Sada od kad znam da sam T, uopće mi ne paše ni fizički ni psihički: gadi mi se , a i uhvati me muka da je u meni mala mrvica koju zadimljujem. Samo se nadam da ću ovaj put uspijeti skroz prestati, jer mislim da je psiho ovisnost gora od fizičke. Istodobno sam pravi kavopija, ali već tjedan dana popijem samo 1 od ječma s mlijekom....vjerojatno me sada od toga svega i boli glava :lol:
U svemu tome mi pomaže MM koji je totalni anti-pušač :saint:

storiatriste
18.05.2008., 20:47
Ja kao i Pepita smatram da bismo sve trebale učiniti kako bismo dobili naše bebice, ako to znači prestat pušit onda neka bude! Ja ne pušim, al sam znala ponekad popit pivo....već godinu dana nisam ni pomirisala alkohol (od dijagnoze)....ne idem u zadimljene prostore, kafiće izbjegavam, izbjegavam sve ono što mislim da mi odmaže na putu do našeg :saint: . MM također! Toliko se trudimo, plaćamo za postupke, pijemo čajeve, vitamine i sl.stvari, pa da sad sve to žrtvujemo za jednu cigaretu ili jedno pivo?!
Ma ako treba dubit ću na trepavicama samo da dođemo do toliko željenog cilja!
Mislite na sebe, a ako nećete na sebe mislite na svoje bebice (navodno toliko željene?!?!)Možda zvučim preoštro, ali stvarno sam žestoka na ovakve teme. Izlipite se onim nikotinskim flasterima, žvačite žvake, izbjegavajte društvo pušača, pa možda i uspijete ostavit cigarete!!!!
Čitala sam jednom negdje da su djeca pušačica nižeg rasta i da se češće rađaju sa srčanom manom, dovoljno????

Pepita
18.05.2008., 20:49
slažem se storiatriste :love:

ici
18.05.2008., 21:45
Cure očito ste me krivoshvatile!!

storiatriste
18.05.2008., 22:07
"Poznato je da unošenje nikotina u organizam ima negativne učinke na mušku i žensku plodnost. Posebno ova tvar može biti štetna u razvitku fetusa. Novorođenčad pušačica uglavnom je manje teška, ali i osjetljivija na bolesti.

Može se mnogo pridonijeti rođenju zdravog djeteta ako prestanete pušiti 2 do 3 mjeseca prije mogućeg začeća. Znanstvena istraživanja pokazuju da su, i kod parova gdje je samo jedan od partnera pušač, izgledi da dođe do trudnoće gotovo upola manji. "

Ovo je jedna od prvih tema na siteu Ivf instituta u Češkoj
http://www.ivf-institut.cz/HR/paare.htm

Ici, nismo se mi nadovezale na tvoju izjavu...ti ustvari imaš pravo, nagli prestanak pušenja je svojevrsni šok za organizam, ali šok je i onaj trenutak kad se suočiš s okrutnom dijagnozom i shvatiš da bolujete (bračni par) od neplodnosti :shock: ! U tom momentu život ti se mijenja iz korijena i pravi je trenutak za potpuni preokret....usmjeriš se na tu jednu važnu stvar i ne staješ dok je ne ostvariš!!!

ina33
18.05.2008., 23:54
Istodobno sam pravi kavopija, ali već tjedan dana popijem samo 1 od ječma s mlijekom....vjerojatno me sada od toga svega i boli glava :lol:


Ovo ti je definitivno, ja sam pila šalicu dnevno i nisam mogla vjerovat da takva mala doza izaziva takvu glavobolju i da me čini ovisnom - posljedica su isto bile glavobolje, one kad se ostavljaš kave traju negdje 2 tjedna. Ruku na srce, moram bit iskrena i priznat da sam i u trudnoći pila par kava tjedno. Inače, glavobolje možeš imati i u ranoj trudnoći, proći će.

RuzicaSB
19.05.2008., 02:29
Nije losa ideja da si ovdje nastavimo davati podrsku i pokusati prestati s pusenjem prije postupaka i trudnoce.Ja sam dugogodisnji pusac i zaista mi je tesko baciti odjednom a svjesna sam da moram i dobro bi mi dosla podrska.Konacno sam pocela i sa tjelovjezbom zadnjih 10-ak dana, pijem puno vode, beta karoten, cink i vitaminC jos samo da bacim cigarete ima da do 10-og mjeseca (do slijedeceg postupka) budem u top formi.Javim se sutra na vece sa izvjescem da li sam i koliko pusila.

Zeljka33
19.05.2008., 09:31
Nije losa ideja da si ovdje nastavimo davati podrsku i pokusati prestati s pusenjem prije postupaka i trudnoce.Ja sam dugogodisnji pusac i zaista mi je tesko baciti odjednom a svjesna sam da moram i dobro bi mi dosla podrska.Konacno sam pocela i sa tjelovjezbom zadnjih 10-ak dana, pijem puno vode, beta karoten, cink i vitaminC jos samo da bacim cigarete ima da do 10-og mjeseca (do slijedeceg postupka) budem u top formi.Javim se sutra na vece sa izvjescem da li sam i koliko pusila.

evo ja jučer nisam ni jednu niti primirisala :D ....a nadam se tako i danas.....Teško je, al borim se :lol:

rikikiki
19.05.2008., 09:52
Cure, sve se može kad se ima tako važan cilj ispred sebe.
Ja sam godinama pušila po kutiju dnevno. Kad sam saznala dijagnozu nije mi palo na pamet prestati pušiti. U postupke sam ulazila kao pušač. Svi su bili neuspješni. U jednom momentu mi je doprlo do mozga, kako to da ja koja toliko žarko želim dijete, nisam u stanju podnijeti tako jednu malu žrtvu da si poboljšam šanse i da tom djetetu ne ugrožavam zdravlje !!?? Prestala sam pušiti i ne pušim već skoro 7 mjeseci. Nije bilo teško. Pomogla sam si s tretmanom u centru nepušenja.
Cure, razmislite dobro što vam je važnije u životu, beba ili cigareta i odlučite!
Moja prijateljica je pušila kroz cijelu trudnoću, smanjila je broj cigareta, pušila s dodatnim filterom i dijete ima tumor na plućima :( . Možda i nije uzrok tumoru njeno pušenje, ali cijeli život će se pitati i kriviti sebe za to.
Cure, držim fige svima da uspijete prestati pušiti!
Zeljka33, bravo na odluci :D i vibram za uspjeh ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maxime
19.05.2008., 09:59
Pepita uzela si mi rjeci iz usta!

Cure, prolazite pravi 'test' da dodjete do svojih bebaca a tesko vam je prestati pusitit?! Zao mi je ali to mi nikako nemogu shvatiti :shock: Ako se vec ne brinete o svojem zdravlju, molim vas da razmislite o zdravlju svojih mrvica!

mromi30
19.05.2008., 10:03
željka33 SVAKA ČAST :D :D :D

RuzicaSB
19.05.2008., 14:42
Tek je popodne a ja sam vec popusila 5 cigareta tjeseci se da je postupak jos daleko.Moram priznati da na mene najbolje utjecu ove kritike nepusacica i bivsih pusacica i samo nas spotajte, korite i tjerajte da sto prije donesemo konacnu odluku i to onu cvrstu. :love:

Maxime
19.05.2008., 14:49
RuzicaSB tvoja sam - po guzi ces dobiti :P

Pinky
19.05.2008., 15:13
meni bi samo hipnoza pomogla...

rvukovi2
19.05.2008., 18:11
a samohipnoza ;)

RuzicaSB
19.05.2008., 18:43
a samohipnoza ;)
Moze koja uputa kako se to radi, vrijedi pokusati.

rinama
19.05.2008., 18:54
Prvo sam mislila da neću ništa pisati, jer smatram da je odluka o pušenju ili nepušenju osobna odluka svakog pojedinca i zbog toga niti osuđujem one koji puše niti hvalim one koji uspiju prestati, ali napisat ću slučaj dviju djevojćica čija je mama pušila cijelu trudnoću, a mama i tata u duetu su pušili u stanu i nakon rođenja djece. Starija djevojćica ima astmu, a mlađa glavobolje nepoznatog porijekla, provela je mjesec dana u bolnici na pretragama i nisu otkrili uzrok glavoboljama, mada na otpusnom pismu piše o povjesti bolesti i da je majka pušila u trudnoći i da su djeca bila izložena duhanskom dimu svakodnevno kako su odrastali. Cure sad imaju 16 i 14 godina.
Drugi slučaj je dječak od 9 godina koji isto tako ima astmu, majka je također pušila cijelu trudnoću i zajedno s ocem nakon rođenja djeteta u stanu. Djetetu ni lijekovi koji se inaće koriste kod astme, ne pomažu. Treći slučaj je djevojćica 8 godina čija majka je pušila svega 5 cigareta dnevno u trudnoći, ali je zato otac okorjeli pušać, ona također boluje od astme i kaj je najgore od svega, otac ni nakon dijagnoze djetetove astme nije prestao dimiti u stanu i u blizini djeteta :( -
Uz sve te žalosne slučajeve u mojoj blizini, dogodi se rak pluća kod mojeg tetka, u otpusnom pismu piše: rak pluća izazvan nikotinskim lezijama u bronhima :( . I sad kad sve to skup zbrojiš i oduzmeš, ne mora znaćiti da se bolest dogodila iskljućivo zaslugom cigarete, ali izgleda da ipak jako škodi zdravlju, a i ne piše uzalud na kutiji ono što piše.
MM je evo prestao pušiti prije mjesec dana, nakon 18 godina pušenja i dobro znam koliko je to teška odluka, a još teži dani bez cigarete. Ali svaki novi dan bez cigarete je ogroman uspijeh i jako mu se veselimo.
Želim vam da se ohrabrite i pokušate jer nemate što izgubiti.Sretno.

Zeljka33
19.05.2008., 21:38
evo drugi dan bez iti jedne cigarete (niti 1 dim) :D

ono što znam iz perioda kad bi prestala pušiti jest da bi postala gori kritičar od nepušača :lol:

danas sam baš poprijeko pogledala trudnicu do zuba ispred Petrove kako dimi :shock:

Zeljka33
19.05.2008., 22:08
Evo malo štiva za poticaj....


Savjet

U trudnoći obično puno lakše pada prestati s pušenjem, nego izvan trudnoće. Sama pomisao da pušenje može naškoditi bebi izaziva vjerojatno iznenadnu odbojnost prema cigareti. Ukoliko tražite i druge razloga za prestanak pušenja u trudnoći, evo nekih koji će vam možda pomoći:

Kod trudnica sa snažnom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji. Veoma često se u ovih trudnica javlja poremećaj placentarnog krvotoka i smetnje u razvitku djeteta - prije svega zaostatak u rastu (težini), bebe, zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika usljed pušenja) za zaostatak u rastu djeteta. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći ("Raucherbabys") imaju dvostruko više smetnji sa disanjem po rođenju. Također je učestalija iznenadna smrt novorođenčeta (SIDS - sudden infant death syndrom).

Kako prekinuti s pušenjem u trudnoći:

* korak po korak : smanjenjem broja cigareta iz dana u dan ili
* naglo: upravo sada odlučite ostaviti se pušenja!

Upravo ova druga metoda je na dugo gledano uspješnija. Naravno da je to težak korak za vas - ako pušite. Kao i kod drugih ovisnosti, mogu se javiti manji ili snažniji znaci odvikavanja. Ovdje spadaju manja ili veća doza razdražljivosti, nemir, trenjenje u rukama i nogama, pritisak u predjelu želudca ili smetnje sa spavanjem. Možete se lakše zamarati, osjećati gubitak koncentracije i volje. Ukoliko se uopće neki od ovih znakova pojave - njihovo trajanje prestaje za nekih 6 - 8 dana. Primijetiti ćete lagano pojačani nadražaj za kašalj, zbog nakupljanja plućnog sekreta. Da biste izbjegli ili stišali vašu napetost, usmjerite vašu pozornost na prijatne i ugodne sporedne aktivnosti.

Preporuke kod odvikavanja od pušenja u trudnoći:

* Pokušajte se uporedo odviknuti i od kave. Kava pojačava u ovo vrijeme neugodne znake odvikavanja od pušenja.
* Jedite što više svježeg povrća i voća, pijte dosta mlijeka.
* Opustite se ugodnim šetnjama.
* Vašu pozornost možete okupirati slušanjem glazbe ili čitanjem.
* Organizirajte susrete s dragim prijateljima.
* Ukoliko imate težih poteškoća s znacima apstinencije, nemojte se ustručavati potražiti pomoć psihologa.
* Obratite pozornost: za vrijeme trudnoće, kao i dojenja ne biste trebali uzimati sredstva koje sadrže nikotin, kao što su nikotinski flaster ili nikotinske kaugume.

Naomi
20.05.2008., 13:54
Bravo Zeljka, samo tako nastavi! :heart:

RuzicaSB
20.05.2008., 14:15
Bravo Zeljka, samo tako nastavi! :heart:
Potpisujem iako sam i danas vec 3 popusila. Ne ide mi nikako to naglo prestajanje, ali tjelovjezba pomaze.Kad pomislim na cigaretu napravim koji trbusnjak ili neku drugu vjezbu istezanja napijem se vode i odem nesto raditi, ali svako 2,5 sata me bas povuce jaka zelja.Ali necu odustati ovaj put imam jos 3 cigarete koje kad popusim vise necu kupovati pa makar ne znam kakva kriza da me uhvati.Cure samo nastavite s razlozima za prestanak pusenja, iako i sama vecinu toga vec znam pomaze mi kad to i procitam uvijek iznova.I naravno hvala na podrsci. :heart:

Zeljka33
20.05.2008., 21:09
evo ja ne posustajem ...0 cigareta, 0 kava :lol:

ima li koja cura da se isto ostavi totalno pa da se tješimo ovdje na ovom postu :mrgreen:

Zeljka33
23.05.2008., 00:14
Pa šta je ovo cure....nijedna suborka se nije javila :(

Znači samo ja se ovdje ostavljam cigareta....danas čak nisam imala ni želju :mrgreen:

RuzicaSB
23.05.2008., 00:24
Blago tebi Zeljkice.Mene sramota pisati vam jer i dalje pusim. :roll:

Zeljka33
23.05.2008., 00:27
Ruzica...razumijem te ;)

RuzicaSB
25.05.2008., 00:42
Ali jutros kavica bez cigarete istina popila sam je u minuti ali opet...Danas popusila 6 cigareta za cijeli dan.Za mene uspjeh a i super se osjecam.Javim sutra kakav sam karakter :mrgreen:

mromi30
25.05.2008., 12:55
Ali jutros kavica bez cigarete istina popila sam je u minuti ali opet...Danas popusila 6 cigareta za cijeli dan.Za mene uspjeh a i super se osjecam.Javim sutra kakav sam karakter :mrgreen:
SVAKA ČAST :D :D :D

Naomi
25.05.2008., 14:56
Ruzica, bravo! Bitno je da se trudis, sigurna sam da ces uspjeti i da ce ti cigarete biti stvar proslosti. Samo tako nastavi. :love:

Zeljka33, kako ide s tobom? Nadam se da si jos uvijek smoke-free! :)

Zeljka33
26.05.2008., 13:31
ja sam i zaboravila što je to cigareta :lol:

Eto već 10 dana bez kave i cigareta....al zato mi se spavaaaaa po cijeli dan

ina33
26.05.2008., 13:36
ja sam i zaboravila što je to cigareta :lol:

Eto već 10 dana bez kave i cigareta....al zato mi se spavaaaaa po cijeli dan

Bravo! Možda ti se spava i od trudnoće, to je uobičajeno u 1. tromjesečju.

Pinky
09.12.2008., 09:53
evo da prijavim 3. dan bez cigare. ipak sam se samohipnotizirala :lol: katastrofa se osjecam, moram priznat. fizicka kriza je prestala nakn 1. dana, al ova 2 dana ko da m vrag sidi na ramenu šaplje da zapalim. uzas. nadam se da cu izdrzati.nakon 12-13 godina pusenja kutije ipo moram baciti to smece.

iva_luca
09.12.2008., 10:15
Ajde, ajde, curice moje drage... nije to tako strašno teško! Možete vi prestati pušiti, vjerujte jednoj bivšoj okorjeloj žderačici cigareta. Ja sam otvarala treću kutiju :shock:

Vjerojatno su vam poznati znaci panike kad u ponoć skužite da vam je u kutiji ostalo svega par cigareta a znadete da morate zapaliti čim otvorite oko.... Prestala sam prije sedam godina, nakon što sam samu sebe počela percipirati kao ružnu, sivu, stravično mršavu, smrdljivu i nepodnošljivo opsesivnu. Ajme, kako li su me tek drugi doživljavali....

Moj motiv za prestanak pušenja bio je - moje zdravlje i ljepota :oops: Vaš motiv je uspjeh postupka i zdravlje bebe za koju se borite i odričete na svim frontovima. Možete vi to! :love:

Ja i danas imam otvorenu kutiju u ladici, punu sasušenih cigareta da me podsjeti kako mogu biti jača od ovisnosti!

Pinky
09.12.2008., 10:19
ive_luce, koliko ce ova kriza trajat? desetak dana? nakon kojeg perioda se prestane intenzivnije razmisljat o cigari?

iva_luca
09.12.2008., 10:38
Moje krize su bile 3. dan, 7. dan i negdje nakon tri tjedna. Nakon treće krize stvari su postale daleko jednostavnije. Meni je svaki novi dan bez cigarete bio još jedan dodatni poticaj! Da ne bi bilo zabune, budući sam bila izrazito svjesna što činim, želja za cigaretama se preselila u podsvijest - sanjala sam da pušim još slijedeće tri godine!

Negdje nakon dva tjedna počela sam iskašljavati a potom mi su mi se vratili osjeti okusa i mirisa! Nikad neću zaboraviti okus rižota u jednom restorančiću u centru Rijeke.... njamiiiiiiiiiiiii Prvo proljeće nakon prestanka pušenja bilo je u punom smislu riječi novo proljeće u mom životu - beskraj nanovo prepoznatih mirisa procvalih proljetnica, uskršnjih pinca iz tuđih kuhinja, pa miris rascvalih drvoreda ....

Zeljka33
09.12.2008., 14:54
evo ja nepušim negdje od početka trudnoće tj. kad je potvrđena(cca 7 mjeseci).i nadam se da ću izdržati i dalje....moram priznati da mi tu i tamo dođe želja, ali je odmah vrlo brzo zatomim....jer nema šanse da trujem malu curicu (doktori kažu jedna cigareta mami= 8 cigareta bebi)
8)

Timmy
09.12.2008., 23:33
zeljka, kako mislis da se nadas da ces izdrzati? pa ti se gotova sa pusenjem! sedam mjeseci ne pusis plus dolazi beba, stvarno bi bilo jadno da opet pocnes, dno dna. i moram bit ovako stroga jer druge nema. :love:

Zeljka33
10.12.2008., 21:00
to nadam se je bilo iz razloga što sam već više puta pokušavala se ostaviti ali bi poklekla...uglavnom bi to bilo maksimalno 2-3 mjeseca...sad ipak je prošlo skoro 8 mjeseci....a i vidjela sam puno mama koje je nakon godinu dana se opet vratilo poroku....nadam se da ja neću jer baš i je dobro ovako ;)

uporna
11.12.2008., 07:15
Zeljka33 bravo za nepušenje. Ja mislim da ću sad od kad sam trudna, zabraniti pušenje kod mene doma. MM i ja ne pušimo i neugodno mi je braniti gostima da puše, a stan mi iza toga smrdi danima.
Sad imam razlog. ;)

iva_luca
11.12.2008., 17:37
Zeljka33, tvoja ovisnost je stvar prošlosti - na fizičkom planu. Dakle, samo je pitanje kako ćeš samu sebe percipirati. Navijam da za opciju: Ja sam nepušač!

VFR
12.12.2008., 08:36
ja sam isto aktivni pušač, poslije ET trudila sam se smanjiti od kutije i pol dnevno na 5 cigareta dnevno, kada bi me uhvatila kriza tamanila sam voće i čipsiće, ubijalo me čekanje ali ok trudila sam se najvise sto sam mogla. kada su mi potvrdili trudnocu smanjila sam na 1-2 dnevno i to ujutro uz bezkofeinsku kavu i poslije obilnog rucka, s vremenom nisam imala vise nikakvu potrebu za cigaretom, kada me i povukla zelja povukla sam dim, dva od MM.pred kraj trudnoce miris cig. mi je i smetalo, za vrijeme dojenja nisam uopće pušila, ali nažalost počela sam kada sam prestala sa dojenjem i evo opet sam aktivni pušač. najgore mi je u biti bilo prvih mjesec dana i kada bi otisli negdje van na kavu (jer mi je strasno bilo neugodno zapaliti sa trbuhom do zuba negdje vani), ali s vremenom shvatis da je to samo stvar navike koje se nažalost ne možemo odreći.

Zeljka33
12.12.2008., 12:30
Zeljka33 bravo za nepušenje. Ja mislim da ću sad od kad sam trudna, zabraniti pušenje kod mene doma. MM i ja ne pušimo i neugodno mi je braniti gostima da puše, a stan mi iza toga smrdi danima.
Sad imam razlog. ;)

znaš kako se kaže da su bivši pušači najgori kritičari...tako ti i meni sve smrdi...odmah osjetim ako je netko samo bio u zadimljenom prostoru...a pušenje u stanu...može na balkon :mrgreen:

Zeljka33
12.12.2008., 12:32
Zeljka33, tvoja ovisnost je stvar prošlosti - na fizičkom planu. Dakle, samo je pitanje kako ćeš samu sebe percipirati. Navijam da za opciju: Ja sam nepušač!

i ja isto navijam za tu opciju...hvala :*

taMarelica
14.12.2008., 22:03
Ja kao i Pepita smatram da bismo sve trebale učiniti kako bismo dobili naše bebice, ako to znači prestat pušit onda neka bude! Ja ne pušim, al sam znala ponekad popit pivo....već godinu dana nisam ni pomirisala alkohol (od dijagnoze)....ne idem u zadimljene prostore, kafiće izbjegavam, izbjegavam sve ono što mislim da mi odmaže na putu do našeg :saint: . MM također! Toliko se trudimo, plaćamo za postupke, pijemo čajeve, vitamine i sl.stvari, pa da sad sve to žrtvujemo za jednu cigaretu ili jedno pivo?!
Ma ako treba dubit ću na trepavicama samo da dođemo do toliko željenog cilja!
Mislite na sebe, a ako nećete na sebe mislite na svoje bebice (navodno toliko željene?!?!)Možda zvučim preoštro, ali stvarno sam žestoka na ovakve teme. Izlipite se onim nikotinskim flasterima, žvačite žvake, izbjegavajte društvo pušača, pa možda i uspijete ostavit cigarete!!!!
Čitala sam jednom negdje da su djeca pušačica nižeg rasta i da se češće rađaju sa srčanom manom, dovoljno????

necu u drzat prodike, ali potpisujem sve sto je storiatriste napisala. i necu pisati sto sam sve radila da dodem do svoje bebice. sigurno ne kuzim cari duhanskog dima, jer nikad nisam pusila.
sjetite se sto ste sve prosle da dodete do svojih bebica. :shock: :( :cry:

fjora
14.12.2008., 22:34
ja sam također bivši pušač, prestala prije 5 godina, meni je bilo najlakše prestati uz gripu, nisam pušila tih tjedan dana i onda sam rekla, ako sam izdržala toliko mogu još, prvi postupak nakon toga je bio uspješan, nažalost poslije spontani, ja zabranila pušenje u stanu tek kad se beba rodila, držim fige svima koje se trude, ali nekako više vjerujem prestanku, a ne smanjivanju

Pinky
15.05.2009., 15:57
evo da prijavim da sam se od svog zadnjeg posta do ovog svojski poet raspusila. i pusila sam ko turcin sve do dana et. od tada nisam dima niti pomirisala (naime valjam se po krevetu :lol: )

zedra
08.12.2009., 21:02
citam ove vaše rijeci i osjećam se kao g...
još uvijek pušim.... :evil:
i baš me to muci...

rozalija
08.12.2009., 21:47
Joj ova tema, škakljiva.
Ja jučer dobila protokol iz Maribora i fino već danas po protokolu mi dolazi kontracepcija. Kupim ja k.pilule i sinoć onako sa cigaretom u rukama čitam ja poveliko upustvo o pililuma, nus pojave, šta treba šta ne treba kada koristiš pilule i pod broj 1. ODMAH PRESTATI PUŠITI (povezanost pušenja i k. pilula: srčani udar, moždani frapirala se, danas krenula sa pilulama i nisam zapalila ni jednu cigaretu. Inače pušim već nekih 17 godina od 1 godine faksa.
A da uvijek se sjetim jedne epizode kada smo bili na konzultacijama u Mariboru. Ispred nas je bio par na pregledu koji je već bio u postupku i s.J je pitala gospođu da li još pušiš a ona kaže da nekih 20 cigareta dnevno a ona je preklinjala da baci a rekla je i da je dr. V ljut zbog toga na nju.
Ali cigareta je stvarno nekada gušt, pa vas razumijem.
Ja ću ovaj put bar pokušati zbog svog malog :saint: da izdržim bez cigara a bogme me i ono uputstvo pravo prepalo.

Pinky
08.12.2009., 22:48
roza
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
da ti uspije :*

ja na zalost ovaj put nisam bila uspjesna nepusacica ko nakon prvog et, ali sam se ogranicila na 3 cigarete dnevno (prva 2-3 dana nakon et nisam pusila ali sam bila poludivlja) sto je dobar pomak sa mojih uobicajenih 20-30...
umjesto da na sebe gledam ko na luzericu, kao sto sam pocela, od danas gledam na sebe kao na uspjesnu. jer ne pijem kavu, ne konzumiram nikakav alkohol a te 3 cigare... valjda nece napraviti nikakve s###ke

GIZMOS
18.12.2009., 11:41
Joj ova tema, škakljiva.
Ja jučer dobila protokol iz Maribora i fino već danas po protokolu mi dolazi kontracepcija. Kupim ja k.pilule i sinoć onako sa cigaretom u rukama čitam ja poveliko upustvo o pililuma, nus pojave, šta treba šta ne treba kada koristiš pilule i pod broj 1. ODMAH PRESTATI PUŠITI (povezanost pušenja i k. pilula: srčani udar, moždani frapirala se, danas krenula sa pilulama i nisam zapalila ni jednu cigaretu. Inače pušim već nekih 17 godina od 1 godine faksa.

Rozalija, baš sam se pitala kako tvoje nepušenje. Ja sam jučer uzela recept za Yasmin i sad čekam 1DC da počmem s njima (1 put u životu) i ista me pitanja muče kao i tebe i kao luđakinja pretražujem sve teme po internetu ne bi li pronašla nekoga tko će me ohrabriti da pušim uz kontracepcijske pilule. Nikog takvog nisam našla i neminovno mi je da prestanem pušiti s 1 kontracepcijskom pilulom. Sad sam sva u panici ali mi je ujedno i drago, jer jednostavno sam čekala nešto što bi me dovoljno isprepadalo da se zamislim nad životom.

rozalija
18.12.2009., 21:17
Joj ova tema, škakljiva.
Ja jučer dobila protokol iz Maribora i fino već danas po protokolu mi dolazi kontracepcija. Kupim ja k.pilule i sinoć onako sa cigaretom u rukama čitam ja poveliko upustvo o pililuma, nus pojave, šta treba šta ne treba kada koristiš pilule i pod broj 1. ODMAH PRESTATI PUŠITI (povezanost pušenja i k. pilula: srčani udar, moždani frapirala se, danas krenula sa pilulama i nisam zapalila ni jednu cigaretu. Inače pušim već nekih 17 godina od 1 godine faksa.

Rozalija, baš sam se pitala kako tvoje nepušenje. Ja sam jučer uzela recept za Yasmin i sad čekam 1DC da počmem s njima (1 put u životu) i ista me pitanja muče kao i tebe i kao luđakinja pretražujem sve teme po internetu ne bi li pronašla nekoga tko će me ohrabriti da pušim uz kontracepcijske pilule. Nikog takvog nisam našla i neminovno mi je da prestanem pušiti s 1 kontracepcijskom pilulom. Sad sam sva u panici ali mi je ujedno i drago, jer jednostavno sam čekala nešto što bi me dovoljno isprepadalo da se zamislim nad životom.

Draga moja polaganini ide prvih dana kada sam počela piti pilule idalje ja nastavila pušiti ali drastično smanjila po 2-3 dnevno a evo već nekoliko dana nema više cigara i gura se pomalo.
A sada ću ti ubaciti isječak iz maila sestra Jasne kojim mi je ona odgovorila na neke moje dvojbe a jedan od tih dijelova je sljedeći:
"Ne brinite previše,,jer briga i strah zaustavljaju pozitivne procese,budite opušteni,dobre volje,slušajte lepu muziku,plešite,šetajte i uzmite si svaki dan sat vremena za sebe. Nadam se,da suprug i vi NE pušite-jer nikotin negativno utječe na jajne stanice i spermatozoide"

Zato draga moja glavu gore i bacaj cigarete. I ja sama sebe sam pitala ma kojeg đavla se ja trudim za bebu kada je sama od sebe pušenjem tjeram. Zato samo hrabro naprijed ipak nam je sada životni cilj BEBA a ona je puno vrijednija od pišljive cigarete.
Držim ti fige, možeš ti to :* :* :* :*

karla 1980
18.12.2009., 21:37
Bravo rozalija logirala sam se samo zato da te pohvalim! Samo tako nastavi. :*

GIZMOS
19.12.2009., 07:47
Ova poruka je baš ljepo sjela. Ja naravno i dalje pušim i čekam 1DC. Jučer sam već i MM nagovjestila plan i zamolila ga da bude uz mene odnosno da i on prestane pušiti obzirom da se uglavnom na meni lome koplja (i laparoskopija i buduče stimulacije i svašta nešto što me još čeka) dok on prolazi dosta lišo pa bi mi makar u ovom djelu pomogao tj. možda bi sve lakše podnijela u dvoje. Složio se i sad čekam dan D koji uskoro stiže. Duboko u sebi znam da bi me pozitivan plus definitivno natjerao na to, ali stvarno treba stati prije njega i očistiti organizam od otrova pa da sve bude spremno za malog zvrka.