PDA

Pogledaj cijelu verziju : Lektira za 4-godišnjaketanja_b
13.06.2008., 20:43
Pomalo prelazimo sa slikovnica na "prave" knjige, ali zapravo ne znam što je preporučljivo u ovoj dobi...

Zasad su i dalje u igri bajke (Grimmove i druge) i dječja poezija ("Grga Čvarak", "Igrajmo se stonoge", možda bi i drugi pjesnici imali šanse), gledam malo po knjižarama knjige iz biblioteke Stribor, ali zapravo ne znam što dalje, pa bi mi dobro došle preporuke :)

(nedavno je sam tražio integralnu verziju "Bambija", ali to mu je preteško i brzo je odustao, a slično je i s "Malim princom" kojeg je isto tako sam zatražio, a teško mu je pratiti - zato se ne bih previše oslanjala na trenutne dječje želje)

Mima
14.06.2008., 15:42
Ja sam Lei do sada pročitala Šegrta Hlapića i Pipi Dugu Čarapu.

Hlapića smo čitali polako i uz stalno prepričavanje i ponavljanje, i igranje pročitanih poglavlja, a Pipi brže jer se meni nekako više nije sviđala Pipi, a nisam ju mogla prestati čitati kad smo već jednom počele.

Lei se jako svidio Hlapić, no ja se stalno pitam jesam li joj to ipak prerano čitala, jer nemam baš osjećaj da je ona npr. shvatila da je Crni čovjek teški negativac, nego joj se čak i dopao :roll:

Počela sam joj čitati i neke bajke od IBM (Regoč) ali joj je to bilo preteško. Ona je jako htjela da joj čitam knjigu Hobit, ali to naravno uopće nije za nju. Ne radi se samo o priči nego knjige stvarno trebaju biti jednostavno pisane.

Koje se meni knjige čine da bi možda bile primjerene - Bambi mi isto prvo pada na pamet, pa Heidi (to je nama posebno važno radi ženskog idola :mrgreen: ), a sjećam se i nekih knjiga koje sam ja voljela kad sam bila baš mala npr. Kućica sa crvenim šeširom od Višnje Stahuljak ili Plavi čuperak od Mladena Kušeca. Ili, npr. sjećam se da sam obožavala knjigu Čipolino. Ili pravi Winnie Pooh - to je odlična ideja, to ću ja slijedeće čitati Lei. To sam sve ja voljela prije škole.

čokolada
14.06.2008., 21:25
Ani su slike još uvijek jako važne, ljuti se ako "ne vidi". Najdulje što smo dosad pročitali bio je Šegrt Hlapić (Egmontova verzija). Neki dan sam gledala u dućanu skraćenu verziju Heidi koja ima tu i tamo poneku sličicu.
Sjećam se da sam ja dosta prije škole uz Heidi čitala Bambija, Blizanke, Priče iz davnine, Pipi...
Hm...nisam pomogla :mrgreen:

tanja_b
14.06.2008., 21:40
Najprije... :shock: na ovaj topic, jer mi je sinoć IE javljao grešku i nakon toga uopće nisam vidjela da sam išta postala. Ostala sam uvjerena da mi nije uspjelo, a kad tamo... :mrgreen:

Priče iz davnine imamo i mi, ali meni su to toliko morbidne i depresivne priče da mu ih ne želim čitati. Kad bude htio, nek si to čita sam.
Razmišljala sam i ja o pravom Winnie Poohu, a drugih ideja baš i nemam. Zato i pitam. Ili, još bi mi najbolje bilo da odem na dječji odjel u knjižnicu i posudim nešto za sebe :mrgreen:

Anci
14.06.2008., 22:32
Pojelo mi post :x

Dakle... iskreno, nisam joj još niti probala čitati priče bez slika jer mi se činilo da su joj slike doista važne. Ali ovaj me topik motivirao da probam.
Jedino smo čitale Antologiju hrvatske dječje poezije- Grigora Viteza, D. Tadijanovića, R. Zvrka (ili Zvrku), ...

To joj se sviđa. Ako joj neka pjesma ne paše, sasiječe me u startu. Obično su to one nježne, sa tematikom "mama"- samo je vidim kako guta suze...

čokolada
14.06.2008., 22:38
Moram malo off topic - posudila sam joj u knjižnici neki mali dječji bonton (za njen uzrast, sa sličicama.)
Daklem, sasjekla me nakon tri minute - "ta mi pričica NIJE zanimljiva!" :mrgreen:

Mima
14.06.2008., 22:48
:lol: ISTA stvar je kod nas sa malom knjiživom Ana i lijepo ponašanje

(zapravo to je prava stvar za vas :mrgreen: )

ninochka
14.06.2008., 23:21
ne znam šta da ti kažem o dječjim željama. mi zadnjih par mjeseci (cca od kad je navršio 4) čitamo Harry Pottera, i to prije spavanja

pročitali smo 2 i pol knjige iliti cca 600 strana. eto, njemu se sviđa, meni se plete jezik, al želje poštujemo :mrgreen:

Sanja
15.06.2008., 14:17
Mi od dugačkih knjiga trenutno čitamo Egmontovo izdanje Šegrta Hlapića, drugi put. Čini mi se da je prvi put prošao "kraj nje", tj. da dosta toga nije uhvatila.

No, ja imam posebnu mladu damu s posebnim željama: prije spavanja joj moramo čitati programe baletnih predstava na kojima je bila - najprije smo čitali samo sadržaj predstave, ali sad kaže "hoću ovo" i uperi prstić na, recimo, biografiju autora, pa ju pažljivo i koncentrirano sluša. :mrgreen:

tanja_b
15.06.2008., 15:03
No, ja imam posebnu mladu damu s posebnim željama: prije spavanja joj moramo čitati programe baletnih predstava na kojima je bila - najprije smo čitali samo sadržaj predstave, ali sad kaže "hoću ovo" i uperi prstić na, recimo, biografiju autora, pa ju pažljivo i koncentrirano sluša. :mrgreen:

A, pa to je super! I mi ponekad čitamo dječju enciklopediju po abecednom redu iz kazala pojmova (po jedan pojam iz A, pa po jedan iz B, pa C, itd, itd...)

Kakvo je to Egmontovo izdanje Šegrta Hlapića? Je li Hlapić tamo miš ili čovjek?

čokolada
15.06.2008., 20:59
Miš, sve je kao i u crtiću, ima puno slika, zato je knjiga jako debela :mrgreen:

ronin
15.06.2008., 21:48
Nije Bambi za četverogodišnjaka!Neki dan sam je čitala Josipu a oni opširni opisi prirode su ga dekoncentrirali,a ipak je i stariji.Potjeha smo pročitali cijelog uz poprilično dodatno objašnjavanje,tako da će Priče iz davnine ,i zbog prilično arhaičnog jezika,pričekati školu.

I dalje su nam favorit skraćene bajke braće Grimm-deset strana je naša mjera.

ninochka
15.06.2008., 23:10
ronin tko kaže. ako moj prati opise u Harry Potteru, sigurna sam da bi mogao i u Bambiju

NanoiBeba
16.06.2008., 08:28
tanja b, ne znam za koji je uzrast - ali tvoj je ljubitelj vozila. Nas je oduševila knjigica "Tramvaj zvan cveba". Sada se ne mogu sjatiti autora (mislim da je Čeh), ali izdavač je Golden marketing.

tanja_b
16.06.2008., 09:10
tanja b, ne znam za koji je uzrast - ali tvoj je ljubitelj vozila. Nas je oduševila knjigica "Tramvaj zvan cveba". Sada se ne mogu sjatiti autora (mislim da je Čeh), ali izdavač je Golden marketing.

Tramvaj!!!!! :D :D :D
Hvala na preporuci :) potražit ćemo, obavezno!

Što se tiče duljine opisa, mislim da nije to ključno (npr. bajke braće Grimm prati bez ikakvog problema u integralnoj verziji), ali u Bambiju se relativno malo toga dešava. Mislim da mu fali akcije.

Hlapića-miša mu neću čitati iz principa :mrgreen:

Znam da sam u predškolskoj dobi jako voljela priče Ele Peroci "Djeco, laku noć", ali sad, kad gledam te priče, čine mi se prepune stereotipa (u stilu: mama kuha, a tata radi na poslu), pa baš i nisam više tako oduševljena :/

tridesetri
16.06.2008., 10:10
osim brace grimm, enciklopedija, programa kazalisnih predstava, heidi i svega vec spomenutog, od knjiga "bez slika" svakako bih preporucila zbirku prica "carobne svjetiljke" u izdanju planetopije.
inace jos volimo citati i zbirku prica pcelica maja, ali ne znam da li to vise postoji za kupiti, to je stara knjiga (izdanje iz 1976.) koju sam ja citala kao mala.

ronin
16.06.2008., 10:57
ronin tko kaže. ako moj prati opise u Harry Potteru, sigurna sam da bi mogao i u Bambiju

pa ja kažem :mrgreen: al za svoje dijete

opaska:dok je Harry Potter pun akcije i napisan suvremenim jezikom,u Bambiju se radnja često zaustavlja i pisan je arhaičnijim jezikom.Ja imam onaj original od Biblioteke Vjeverice

maza36
16.06.2008., 11:12
Djeci od 4 godine jako je važno da vide sliku uz tekst. Koliko god vaša djeca bila napredna ne mogu shvatiti knjige poput Pottera ili Brličkine priče. Osobno bih preporučila knjige koje imaju ilustracije. Ako biste željeli nešto konkretnije predlažem popis lektire za 1. razred o.š. gdje ima zgodnih priča i pjesama koje su većinom pisane u rimi što se djeci sviđa, što se lako pamti i što ima ritam. Svaka knjižnica ima popis lektire, pa zamolite da vam ga pokažu...

Crvenkapica007
16.06.2008., 21:41
vidim nitko ne spominje Ježevu kućicu, možda ste prerasli, ali to je divna priča, sva u rimi, brdo ilustracija...
Roko je za 4ti rođendan dobio divno ilustriranu priču "Čudesno putovanje Patuljka Valentina", izdanje Naša djeca (kupljeno u Profilu). Čitali smo po malo, svaku večer, tjedan dana. Zaustavljali se na velikim ilustracijama punim detalja na kojima bi se dugo zadržali promatrajući i opažajući. Kad naiđemo na veliku ilustraciju (preko obe strane) stanemo i nastavljamo sutra. Priča nije pretjerano "pametna" ali je puna mašte, ima i gusara i zmajeva i sirena, a zapravo je jedna ljubavna priča s happy endom. Toplo preporučam. Roka je začarala

Mima
16.06.2008., 21:45
Nismo prerasli Ježevu kućicu, ali je već znamo napamet :mrgreen:

(Lea je programirano naručivala ježa, lisicu, vuka i divlju svinju od životinja, da bi se mogla igrati Ježeve kućice)

Ja isto imam zbirku priča Pčelica Maja, koju sam dobila u djetinjstvu, ali Lea npr. to uopće nije htjela čitati jer se razočarala ilustracijama koje su drugačije nego u crtiću. Sjećam se da je i meni to bilo veliko razočaranje, ali sam svejedno kasnije zavoljela tu knjigu.

tanja_b
16.06.2008., 22:04
Nismo prerasli Ježevu kućicu, ali je već znamo napamet :mrgreen:

(Lea je programirano naručivala ježa, lisicu, vuka i divlju svinju od životinja, da bi se mogla igrati Ježeve kućice)


Isto je i kod nas :lol:
(divlja svinja mu je najdraža - jučer je izjavio da mu je divlja svinja "treća baka" :mrgreen: )

Mima
16.06.2008., 22:12
ajmee :lol: :lol:

ninochka
16.06.2008., 22:34
Djeci od 4 godine jako je važno da vide sliku uz tekst. Koliko god vaša djeca bila napredna ne mogu shvatiti knjige poput Pottera ili Brličkine priče.

Ianu ne trebaju slike, ne zato štoj je wunderkind, nego zato što je pogledao filmove pa ima slike u glavi. bez toga bi teško pratio knjigu
jezik je težak, ali mislim da i tako nešto uči, a kad zapne - pita

crvenkapica Valentina smo čitali prošle godine, kad je imao 3,5 i obožavao ju je

tridesetri
17.06.2008., 11:00
e da jezeva kucica. i mi je volimo. najvise zbog rime.
ali sto velite na onaj dio "krvnika vuka jadna mu majka, umlati brzo seljacka hajka. trapavog medu, (kud bas medu...) o kuku lele, do same smrti izbole pcele"? :mrgreen:
jel im to citate bez cenzure?
ja uvijek preskacem taj dio, pa nesto muljam...

Anci
17.06.2008., 11:21
ali sto velite na onaj dio "krvnika vuka jadna mu majka, umlati brzo seljacka hajka. trapavog medu, (kud bas medu...) o kuku lele, do same smrti izbole pcele"?
jel im to citate bez cenzure?

Ajme, koja sam ja to majka?
Ja to sve čitam :mrgreen:
Nije ništa pitala.

OBOŽAVA Ježevu kućicu. Najdraži joj je onaj dio:
"Dok juri tako uz grobni muk
Pred njom na stazi stvori se vuk!"
Grr..

Linda
17.06.2008., 11:53
Ajme, koja sam ja to majka?
Ja to sve čitam
Također :mrgreen:

Osim već spomenutih Pipi, Heidi, Priče iz davnine, Grimmovih i Andersenovih bajki, udarna nam je sljedeća knjiga: Sve o princezama (http://blog.wmd.hr/index.php/blanka1/image_full/144/).

Anci
17.06.2008., 12:00
udarna nam je sljedeća knjiga: Sve o princezama.
Ovo smo imali posuđeno iz knjižnice.
Slatko je.

Cure su nam, čini mi se, stilski slične :mrgreen:

Linda
17.06.2008., 12:15
Super mi je u toj knjizi onaj dio s bontonom, "kako se princeza ponaša za stolom". Upali svaki put.

romi
17.06.2008., 15:25
Čitamo, Čarobne svjetiljke, Enciklopediju o Dinosaurima, te enciklopediju o Wini Pohu, People&Places 6-knjiga pa bira koju će..., Knjige o Majima i Egiptu (iz mojih studentskih dana sa puno slika) Šegrta Hlapića, Knjigu o Đungli.
Bambija i Ježevu kućicu znamo napamet, pa više nije zainteresiran..
Također ne voli Andersenove i Grimmove bajke.

tanja_b
17.06.2008., 20:42
e da jezeva kucica. i mi je volimo. najvise zbog rime.
ali sto velite na onaj dio "krvnika vuka jadna mu majka, umlati brzo seljacka hajka. trapavog medu, (kud bas medu...) o kuku lele, do same smrti izbole pcele"? :mrgreen:
jel im to citate bez cenzure?
ja uvijek preskacem taj dio, pa nesto muljam...

Čitamo i inače sve, bez cenzure, a Ježevu kućicu detaljno zna s CD-a, pa mu ne bih mogla smuljati sve i da hoću. Naravno da me pitao "zašto", pa smo onda objašnjavali što je seljačka hajka... (i meni je taj dio diskutabilan, malo su mi predrakonske kazne, ali valjda ima neko dublje značenje koje još nisam uspjela proniknuti :mrgreen: )
I bajke čitamo bez cenzure, iako ima fakat groznih krvavica (zeznuli smo se i nabavili izbor iz "1001 noći", sad već i Andrej tu knjigu zove "krvavica")
U bajkama sam donedavno preskakala samo uvredljive izraze ("budalo jedna" i sl.), ali sad smo i to prestali, naročito otkako je iz Ježeve kućice naučio "hoću da vidim ježa budalu".

Dobro ste me podsjetili za Čarobne svjetiljke, mogli bismo probati s njima (pokušala sam prije nekoliko mjeseci, ali onda je još bilo prerano).

Anci
18.06.2008., 07:57
U bajkama sam donedavno preskakala samo uvredljive izraze ("budalo jedna" i sl.), ali sad smo i to prestali, naročito otkako je iz Ježeve kućice naučio "hoću da vidim ježa budalu".


Evo, ja to još preskačem, ali MM nikada.
Onda se L malo iznenadi kad joj tata čita pa mi viče: mama, jel kak tata smiješno čita!!!
Baš joj je sinoć čitao Trnoružicu i na par mjesta ima "budalo, glupane" a ja ne mogu, pa ne mogu to pročitati :/

romi
18.06.2008., 09:00
Da, da " samo da vidim ježa budalu" mu je bila mantra nekih mjesec dana uz gromoglsno smijanje, ćak si je izmislio melodiju uz to, a u vrtiću slušaju Ježevu kućicu na cd-u, super!

Jesu li premali za knjige - Kronike iz Narnije?

tridesetri
18.06.2008., 09:51
da me krivo ne shvatite jezeva kucica je valjda prva slikovnica koju smo joj kupili. ja sam kao i vecina nas odrasla na toj literaturi i sve vrijednosti iz slikovnice su mi super, dapace - sloboda, rad, cestitost, skromnost...

medjutim ovaj dio koji sam spomenula je pisan pomalo ratnim zargonom za koji nisam sigurna da je potreban ili shvatljiv djeci koja rastu u jednom sasvim drugom vremenu (barem se nadam da je tako...).

zapravo ni sama ne znam sto bi u ovom slucaju bilo ispravno, ali u vezi s tim citala sam bila negdje da je i s bajkama pitanje da li bi one trebale biti preradjene na suvremen nacin, jer u vremenu u kojemu su pisane vladale su potpuno drugacije vrijednosti.

drugi pak strucnjaci tvrde da su sve gadosti iz bajki ok, sve dok se djetetu objasni da to zlo postoji iskljucivo u bajkama (a ne da ga se recimo plasi da ce doci vuk ili zla vjestica ako bude zlocest).

tako da ja balansiram negdje izmedju ta dva razmisljanja, neke stvari citam, a druge ne, recimo to da su "ptice iskljucale oci zlim pepeljuginim sestrama" je cak i meni too much...osim toga sam primjetila da m. redovito ima teske snove nakon ovakvih tekstova.

zato toliko i volimo "carobne svjetiljke" - tu nema cenzure, a nakon njih se tako slatko spava...

Anci
18.06.2008., 10:49
tridesetri
i ja isto, sad kad si spomenula krvoločne opise, preskačem u Snjeguljici onaj dio "lovac će Snjeguljici nožem isčupati srce..."
i meni je to brrr...

romi
18.06.2008., 11:38
Drage curke, u potazi za novom knjigom koju bi voljela imati a zove se "Tramvaj zvan Cveba" od Klimaček Viliama, izdavač Golden marketing - ne mogu naći knjižaru koja ima tu knjigu; :mrgreen: help!!!!

No pronašla sam nešto jako zanimljivo pa eto :D - www.hkdrustvo.hr/hr/strucna_tijela/17/publikacija/94/

Ja sam odavno fan Egmonta :love: .

NanoiBeba
18.06.2008., 11:56
Drage curke, u potazi za novom knjigom koju bi voljela imati a zove se "Tramvaj zvan Cveba" od Klimaček Viliama, izdavač Golden marketing - ne mogu naći knjižaru koja ima tu knjigu; :mrgreen: help!!!!

No pronašla sam nešto jako zanimljivo pa eto :D - www.hkdrustvo.hr/hr/strucna_tijela/17/publikacija/94/

Ja sam odavno fan Egmonta :love: .

mi smo ju posudili u knjižnici Medveščak i dugo ju imali (produžavali smo termin) jer nam se knjiga svima jako dopala.

Anci
18.06.2008., 11:58
Glas za Macu papučaricu ;)
Da vidite kako L mahnito sprema papuče i upozorava ostale ukućane (čitaj: MM-a) na spremanje!

tanja_b
18.06.2008., 14:07
recimo to da su "ptice iskljucale oci zlim pepeljuginim sestrama" je cak i meni too much...osim toga sam primjetila da m. redovito ima teske snove nakon ovakvih tekstova.


MM zove Pepeljugu "dječji Macbeth" :mrgreen:

Inače se slažem i s preostalim dijelom tvog posta, tj. da na kraju čovjek više ne zna da li da im čita sve dijelove bajki bez cenzure ili da prilagođava priču suvremenim uvjetima :/ Zasad čitamo bez cenzure, ali neke zbilja okrutne priče ni ja ne volim (npr. već spomenutu 1001 noć s kojom smo se zeznuli kad smo je kupili).
A "ratni žargon" Ježeve kućice je i meni malo problematičan... ali, primjećujem, samo meni, dok Andreja uopće ne smeta, dapače, uživa u toj priči (i u CD-u, naravno, i oni ga slušaju u vrtiću!)

A Maca papučarica ima baš dobro odgojno djelovanje koje je šteta ne iskoristiti :mrgreen:

tanja_b
18.06.2008., 14:10
Jesu li premali za knjige - Kronike iz Narnije?

Eh, da - ima od Golden Marketinga vrlo lijepa slikovnica "Lav, vještica i ormar", skraćena verzija "prave" knjige s bogatim ilustracijama, a opet s dosta teksta (znatno je dulja od običnih slikovnica). Andrej je jako voli. Možda da probate s tim, za početak?

NanoiBeba
18.06.2008., 14:11
Jesu li premali za knjige - Kronike iz Narnije?

Eh, da - ima od Golden Marketinga vrlo lijepa slikovnica "Lav, vještica i ormar", skraćena verzija "prave" knjige s bogatim ilustracijama, a opet s dosta teksta (znatno je dulja od običnih slikovnica). Andrej je jako voli. Možda da probate s tim, za početak?

To smo i mi čitali.

Vesna
18.06.2008., 14:35
Jesu li premali za knjige - Kronike iz Narnije?

Eh, da - ima od Golden Marketinga vrlo lijepa slikovnica "Lav, vještica i ormar", skraćena verzija "prave" knjige s bogatim ilustracijama, a opet s dosta teksta (znatno je dulja od običnih slikovnica). Andrej je jako voli. Možda da probate s tim, za početak?

Ovo sam ja pitala na jednom drugom topiku?
Ja sam počela čitati svom 4.5 godišnjaku ali čini mi se da mu je preteško za razumijevanje. On i dalje navaljuje da mu čitam al sve se više dvoumim.

Vesna
18.06.2008., 14:36
Imate li preporuku što čitati 4.5 godišnjaku kojem su jedini interes vitezovi i gusari?

tridesetri
18.06.2008., 15:04
vesna imas one prekrasne velike knjige od planetopije, "piratologija".
za curice ima slicno vilinski dnevnik, mi smo to gledale u knjiznici, m. se raspametila kao rijetko kada.
inace kad vec stalno spominjete golden marketing, m. jako voli slikovnicu "ana u svijetu bez granica" (preporucam), premda to je sa slikama, ali ima i dosta teksta. mislim da je bas za ovaj uzrast o kojemu pricamo.

tridesetri
18.06.2008., 15:10
vesna evo link na piratologiju:
http://www.planetopija.hr/hr/nasa_izdanja/nase_biblioteke/6/sort_by/naslov/items_per_page/10/page/2

romi
18.06.2008., 15:57
Hvala na preporukama.
Nego, gdje kupiti te dvije knjige od G.marketinga - naime, ne bi ih posuđivala nego bi ih baš kupila, help! :love: :*

Mima
18.06.2008., 17:33
Čekaj Interliber, da dobiješ barem nekakav popust. Njihove knjige su dosta skupe. Mi isto imamo Ana i svijet bez granica, dobra je, samo sam ja jako patetična pa se uvijek rasplačem kad čitam tu slikovnicu :roll:

Imamo još jednu slikovnicu tog 'tipa' - dugačka priča ali sa slikama, isto od GM, zove se Dječak u zvjezdanim čizmama, ilustrirala ju je Sanja Rešček, isto je lijepa priča.

Opčenito se i meni čini da je ovaj tip knjiga najbolji za Leu. Golden marketing ima dosta takvih slikovnica, npr. pada mi na pamet još Plesna haljina žutog maslačka od Sunčane Škrinjarić.

Vesna
18.06.2008., 22:59
vesna evo link na piratologiju:
http://www.planetopija.hr/hr/nasa_izdanja/nase_biblioteke/6/sort_by/naslov/items_per_page/10/page/2

Vidjela sam ovu knjigu u knjižari ali me nekako korice nisu privukle. Djelovala mi je malo mračna, više za odrasle.
Sad sam tek na linku pročitala da bi mogla biti zanimljiva priča.

Danas sam naletjela na Priče o zmajevima http://www.profil.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=994&Itemid=1.
Nisam mogla odoljeti da je ne kupim.

Crvenkapica007
18.06.2008., 23:27
E Macu papučaricu i Plesnu haljinu i ja preporučam. Ja malo i štedim pa to skinem s neta (samo tekst) tako da ne kupujem preveć slikovnica.
Mi smo sad na Hlapiću ali pravom pravcatom, kojeg sam i ja čitala kad sam bila mala. Svaku večer nekoliko strana. Pa čovječe u tome i ja uživam.

Nego to nasilje u slikovnicama i mene zbunjuje, pa vidim da je možda ovo pravo mjesto da podijelim neka svoj razmišljanja. Događa se i meni da neke situacije iz slikovnice jednostavno cenzuriram, tj. "prepravim" pa me nekad zapeče savjest i pitam se nije li to zato jer mi se ne da suočavati s brojnim pitanjima i tražiti odgovore primjerene za njegovu dob. Npr. Ivicu i Maricu - imam sasvim jednu nevinu verziju - pa di ćeš ditetu čitat da neki roditelji jednostavno ostave djecu - ali fakat toga ima.

I fakat seljačka hajka - pa i toga ima. Pa od čega mi to štitimo našu djecu? I kakav je to suvremeni svijet sa suvremenim vrijednostima. Gledam TV pa gasim, radije čitam Pepeljugu, pa makar vrane kljucale oči sestrama (kužite što hoću reć?).

I onda se pitam griješim li ja s tom cenzurom. Moj tata mi kaže da ja odgajam princa na zrnu graška, da je svijet surov i da je bolje dijete u to kod kuće uputiti nego da se frapira misleći da je sve idealno. Pa se onda pitam nisu li te bajke priprema za to?

A cijelo ovo moje zamaranje time i novi pogled na cenzuru počelo je time što mu na CDu puštam Družbu Pere Krvžice. I dok ga ja stalno učim da se ne valja tući, tamo Pero prijeti Divljaku i Budali da će ih mlatiti do sutra ako nekome odaju da su uredili stari Mlin. Tamo roditelji mlate djecu jer misle da se skitaju, a djeca ponosno nose modrice znajući da je to za "pravu stvar". (ne zovu SOS telefon)

Ljudi ja Peru Kvržicu obožavam (još otprije). I nikad ga ne bih opisala kao nasilnu priču. Malo sam se zato šokirala "svojim novim suvremenim" pogledom na tu priču, dok sam ona stara ja tu priču oduvijek smatrala pričom koja ističe sve prave vrijednosti koje i ja želim promovirati u životu (marljivost, zajedništvo, jednakost spolova, misli svojom glavom, ne klanjaj se nametnutim autoritetima itd).

U njoj jednostavno batina postoji "kao da je iz raja izašla". Tj koriste je "pozitivci" da obrane slabijeg, da se suprotstave nasilnome. I onda se pitam je li to razlog zašto je prije bilo manje maltretiranja po školama. Je li to zato što su se prije i "dobri" dečki znali tući, pa je postojala bolja ravnoteža. Sad mi to izgleda kao: oni koji odgajaju djecu - odgajaju ih u suvremenom stilu: ne po guzi, ne nikad i nikako. A oni koji ne odgajaju djecu, njihova djeca se isto tuku kroz stoljeća.

I sad sam vas udavila. Da se sad opet počnem pravdat da mi nije bila namjera nagovarat vas da odgajate djecu u nasilnike - nema smisla. Ko razumi - svatiće. :lol:
Šta vi mislite o tome? Zašto im zapravo preskačete da je Divlju svinju jadna joj majka...

bundevica
19.06.2008., 09:11
Ništa ne preskačem, sve im objasnim, jer bolje da ih ja uputim u surovost svijeta, nego da se poslije iznenade i razočaraju ili ih nedajbože tome nauči ulica.
Svi ti klasici na kojima smo mi odrasli su meni ok, a pod agresivno su mi ove nove slikovnice i crtići (Ninje i sl. gluposti), koje im ne dam ni pod razno.
Ali to je samo moje skromno mišljenje.

tridesetri
19.06.2008., 12:47
Nego, gdje kupiti te dvije knjige od G.marketinga - naime, ne bi ih posuđivala nego bi ih baš kupila, help! :love: :*
golden marketing ti se nalazi u jurisicevoj (mislim broj 3, tamo gdje je europski dom) i kod njih mozes kupiti slikovnice. barem je tako do nedavno bilo.

NanoiBeba
19.06.2008., 13:56
Nego, gdje kupiti te dvije knjige od G.marketinga - naime, ne bi ih posuđivala nego bi ih baš kupila, help! :love: :*
golden marketing ti se nalazi u jurisicevoj (mislim broj 3, tamo gdje je europski dom) i kod njih mozes kupiti slikovnice. barem je tako do nedavno bilo.

poučena ovim topicem otišla sam kupiti Tramvaj zvan cveba za poklon. Cijena je 120 kn, popust 10% pa 108 kn. Adresa je Jurišićeva 10. A Golden marketing ima i u Šenoinoj, ne znam koji broj

makita
20.06.2008., 15:15
U bajkama sam donedavno preskakala samo uvredljive izraze ("budalo jedna" i sl.), ali sad smo i to prestali, naročito otkako je iz Ježeve kućice naučio "hoću da vidim ježa budalu".


Evo, ja to još preskačem, ali MM nikada.
Onda se L malo iznenadi kad joj tata čita pa mi viče: mama, jel kak tata smiješno čita!!!
Baš joj je sinoć čitao Trnoružicu i na par mjesta ima "budalo, glupane" a ja ne mogu, pa ne mogu to pročitati :/ :lol: vrištiiiim

Moj mali reče tati: Ti krivo čitaš. Tako ne čita Moja Mama!

tanja_b
20.06.2008., 15:22
U bajkama sam donedavno preskakala samo uvredljive izraze ("budalo jedna" i sl.), ali sad smo i to prestali, naročito otkako je iz Ježeve kućice naučio "hoću da vidim ježa budalu".


Evo, ja to još preskačem, ali MM nikada.
Onda se L malo iznenadi kad joj tata čita pa mi viče: mama, jel kak tata smiješno čita!!!
Baš joj je sinoć čitao Trnoružicu i na par mjesta ima "budalo, glupane" a ja ne mogu, pa ne mogu to pročitati :/ :lol: vrištiiiim

Moj mali reče tati: Ti krivo čitaš. Tako ne čita Moja Mama!

Inače, Andrej se raspameti od smijeha na Puškinovu "Bajku o ribaru i ribici", gdje ribareva žena stalno ponavlja "Prostačino jedna i budalo!" :mrgreen:

Nego, sad mi je palo na pamet, možda nekom bude zgodno: Janoscheve slikovnice. Prije godinu dana još su mu bile dosadne, ali nedavno smo s guštom pročitali "Dobar dan, malo prase" i "Oh, kako je lijepa Panama". Ima dosta teksta, a opet i dosta slika.

makita
20.06.2008., 15:45
Gdje u Splitu ima dječja gradska knjižnica, ima li tko link

makita
20.06.2008., 15:50
Gdje u Splitu ima dječja gradska knjižnica, ima li tko linkEvo, sama našla bez teškoća
http://www.gkmm.hr/index.htm
Je li tko u podružnici Bol-Plokite

Mima
20.06.2008., 20:21
Nego, sad mi je palo na pamet, možda nekom bude zgodno: Janoscheve slikovnice. Prije godinu dana još su mu bile dosadne, ali nedavno smo s guštom pročitali "Dobar dan, malo prase" i "Oh, kako je lijepa Panama". Ima dosta teksta, a opet i dosta slika.


Joj bravo tanja :D potpuno sam zaboravila na te slikovnice!

Lei je baka kupila Tigrovu poštu i stoji joj kod bake, jako je dobra, ali smo skroz zaboravili na nju!

mama courage
20.06.2008., 21:32
mm se načitao "šume striborove", čak snimio svoj glas na CD, pa to slušamo dok se vozimo... a zxuja (koja već skoro zna napamet cijeli tekst) često veli: bog mu oprosti, a majka mu ni zamjerila nije. :roll:

Sramežljiva
26.06.2008., 14:35
Koliko vidim, nitko nije spomenuo drage, drage medvjediće iz mog avatara. Stan i Jan Berenstain napisali su cijelu seriju poučnih slikovnica (npr. Medvjedići i previše televizije, Medvjedići i nezdrava hrana, Medvjedići kod zubara i sl.). Kao stvoreno za četvertogodišnjake!

čokolada
26.06.2008., 14:52
Ima i Ana par medvjedića ali mi iz nekog nepoznatog razloga nisu "sjeli" :/ ... nekako imaju puno praznog hoda , a malo radnje.

tanja_b
26.06.2008., 20:40
Ni meni medvjedići nisu dobro sjeli :/ iako zapravo imamo samo jednu, "Medvjedići kod zubara", i uopće nisu ispunili svoju svrhu, jer smo strah od zubara riješili na drugi način.
Ova slikovnica mu je jedno vrijeme bila zabavna, sad je već dugo nije ni pogledao. S obzirom da sve češće traži dulje tekstove i veće knjige, ni ne kupujem mu više kratke slikovnice - ono što imamo doma i u knjižnici mu je dosta.

MalaSirena
26.06.2008., 21:03
Nama je trenutno u điru Šegrt Hlapić (imam neko džepno izdanje iz seta lektira za osnovnu školu) i on je super pisan, jednostavne linearne priče pa je mališi bilo lako pratiti. U zadnjih mjesec dana pročitali smo ga 4 puta i skoro sve zna napamet, a ja sam skoro ostala bez glasa jer mi je to duuuuugoooo.

Kako sam se ja tek sad nakačila na H. Pottera (znam da kasno palim, ali kaj sad :mrgreen: ) tražio me i to da mu čitam, ali nije baš nešto napeto pratio - dobro, meni se nije dalo od početka, nego tamo gdje sam stala pa ništ nije kužio, a još ima puno eng. imena na kojima sam polomila jezik, ali zato nam je super poslužilo za igranje u parkiću kad smo imali igrice 'kuhanje čarobnog napitka od trava', 'jahanje na metli', 'učenje čarobnih riječi' i sl.

E, da, još čitamo Egmontove 'Praščićeva avantura' i 'Slonkova avantura'.

čokolada
26.08.2008., 23:18
Kupila sam u Profilu Heidi (Naša djeca), skraćenu verziju s njemačkog prevela Nada Iveljić . Odličan tekst, ništa mu ne fali obzirom da je kraćen, a zadržana je ljepota priče i atmosfera, krasne rečenice pune lijepih opisa, lijepo i količinski umjereno oslikano, ma super!). Jedina zamjerka je što se Heidi jednolično hrani :lol: , na tri mjesta se spominje kako je doručkovala, ručala i večerala kozje mlijeko i kozji sir.
Koga zanima, treba cca 30 minuta za pročitati naglas :mrgreen: .

Ani pomalo počinju "igrati" manje bebaste priče, pa ako netko zna za još nešto slično, molim preporuke.

Posudila sam i Tramvaj zvan cveba - prva polovica beskrajno dosadna u silnom nabrajanju, jedva sam se prisilila doći do kraja (prema kraju je bolje)...kod Ane također nula bodova.

Dobili smo na poklon i jednu Heidi iz onih oslikanih serija (tipa Maja), ali tekst mi je onako malo "simple" :/ , a slike živi kič.

Mima
26.08.2008., 23:44
Mi smo baš neki dan kupili Medvjediće kod zubara, i Lei se sviđaju, premda teško da će nam to donijeti neku korist kod popravljanja zuba.

Ja sam ljetos Lei čitala Malog Princa - zato što sam jedino tu knjigu našla u knjižarama u Pothodniku :oops: prije odlaska na more. Sviđalo joj se, premda joj ona izreka 'Čovjek samo srcem dobro vidi ..' nije nikako jasna. Na kraju joj ipak nisam pročitala kraj, zaboravila sam bila koliko je tužan.

tanja_b
27.08.2008., 08:50
Posudila sam i Tramvaj zvan cveba - prva polovica beskrajno dosadna u silnom nabrajanju, jedva sam se prisilila doći do kraja (prema kraju je bolje)...kod Ane također nula bodova.


Ajme, ne spominji :roll: imali smo ga na ljetovanju, Andrej je poludio za tom slikovnicom i svaki dan smo je morali čitati po nekoliko puta, a meni je bila prilično bezveze. Ali srećom smo je vratili u knjižnicu.

Trenutno po drugi put čitamo "Čarobnjaka iz Oza" - integralnu verziju, i svakako preporučujem! Uživamo i mi i Andrej (baki ide na živce, ali tko je pita :mrgreen: )
I ovih dana jako dobro kotiraju Janoscheve slikovnice - sve koje smo dosad našli. Jako, jako lijepe priče, toplo ispričane, s dalekosežnom porukom, ma ne znaš koja je bolja. Jedina moja zamjerka ide na prijevod koji je katastrofalan.
Razmišljamo koju knjigu da uzmemo za dalje, pa ako netko ima neku preporuku za kakav dobar dječji roman, ideje na sunce!

romi
27.08.2008., 11:40
Tanja_b koja je to verzija Čarobnjaka iz Oza, te gdje si je kupila?

tanja_b
27.08.2008., 11:43
Evo ova (http://www.golden-marketing.hr/test/index1.asp?str=31531083)

Kupljeno u Profilu.
Ima još nekih izdanja, ja sam se odlučila za ovo izdanje zbog ilustracija (koje su u njihovoj dobi ipak još dosta važne).

sasana
28.08.2008., 13:55
Ja sam ljetos Lei čitala Malog Princa .

Ja sam u trudnoći pročitala da bebama treba čitati štogod samo do slušaju riječi. I budući da sam u to vrijeme po tko zna koji puta čitala Jedno i Galeb Jonathan Livingstone od Richarda Bacha i Malog princa, tako je to L. hećeš nećeš slušala.
A odonda me moj tata zeza da kao zašto joj još nisam pročitala Tolstoja i Krležu pa to je odavno već trebala čuti. :lol:

Ali šalu na stranu bilo to povezano ili ne L. nikada nije tepala i u 90% riječi pravilno izgovara čak i kada ih prvi puta čuje.

lara26
28.08.2008., 14:07
Gdje u Splitu ima dječja gradska knjižnica, ima li tko linkEvo, sama našla bez teškoća
http://www.gkmm.hr/index.htm
Je li tko u podružnici Bol-Plokite

tek sad vidjeh ovo. bol-plokite ti vise nema djecji odjel, nego samo za odrasle. djecji odjel je preselio u novu zgradu knjiznice na pojisanu (ex depadansa). ne znam gdje stojis, al djecje odjele imas jos na trsteniku, mejama, ravnim njivama, brodarici i spinutu.

maxi
01.09.2008., 11:46
mi smo se za ovaj rođendan uspjeli oboružati novim knjigama, od japanskih i tibetanskih pričica do Puža na ljetovanju i priča o nama omiljenoj vili Zvončici

sad je iskrsnuo novi problem: za laku noć moram čitati prvo jednoj pa onda drugoj jer trenutno su im afiniteti potpuno različiti :roll:
zamislite koliko se načitam :shock:

makita
01.09.2008., 12:17
Gdje u Splitu ima dječja gradska knjižnica, ima li tko linkEvo, sama našla bez teškoća
http://www.gkmm.hr/index.htm
Je li tko u podružnici Bol-Plokite

tek sad vidjeh ovo. bol-plokite ti vise nema djecji odjel, nego samo za odrasle. djecji odjel je preselio u novu zgradu knjiznice na pojisanu (ex depadansa). ne znam gdje stojis, al djecje odjele imas jos na trsteniku, mejama, ravnim njivama, brodarici i spinutu.Brodarica mije blizu, baš ih moram zvrcnit i produžit knjige, do sad smo bili jedino u središnjoj

maribel
25.09.2008., 09:42
Da li ste otkrili Eptine slikovnice-predivne su.
Znam da su relativno skupe, ali Riba duginih boja naš je bestseller.
Pa onda Pauli, i da ne nabrajam-toplo preporučam svim gutačima knjiga s ovog topica.

maribel
16.10.2008., 08:19
Pa opet ja:
sjećate li se Jelenka-Marica je čitala Bijelog jelena od Vladimira Nazora u toj seriji. Prekrasna priča-mi pogledali i predstavu, i sada bi Mare očajnički željela prespavati u šumi sa srnama pa da ih razumije.

tanja_b
16.10.2008., 08:58
Pa opet ja:
sjećate li se Jelenka-Marica je čitala Bijelog jelena od Vladimira Nazora u toj seriji. Prekrasna priča-mi pogledali i predstavu, i sada bi Mare očajnički željela prespavati u šumi sa srnama pa da ih razumije.

Sjećam se te serije, obožavala sam je :heart: čak sam redovito pratila i reprizu koja je išla već kad sam bila odrasla.

Inače, neki dan smo u knjižnici posudili (na Andrejev nagovor) "102 dalmatinca". Knjiga je totalno isprekidana i bez glave i repa, a uvodi pojmove uvjetovanog refleksa koji se inače uče u gimnaziji :? :roll: - uglavnom, NE preporučujem.

maribel
16.10.2008., 09:09
I mi bi opet Jelenka, Mare je bila beba kad je išla repriza, a starija nije ništa gledala s takvim zanimanjem- ipak su to djeca našeg govornog područja, pa onda možemo i na izlet u Gorski kotar da im sve to i dočaramo.
Glasam za domaće serije- Jelenko!!!, Ne daj se Floki (nedavno smo opet uživali)....

Anci
16.10.2008., 11:06
Pa opet ja:
sjećate li se Jelenka-Marica je čitala Bijelog jelena od Vladimira Nazora u toj seriji. Prekrasna priča-mi pogledali i predstavu, i sada bi Mare očajnički željela prespavati u šumi sa srnama pa da ih razumije.

Sjećam se te serije, obožavala sam je :heart: čak sam redovito pratila i reprizu koja je išla već kad sam bila odrasla.


tanja_b, mi je imamo :)
Cure obožavaju!

Anci
26.11.2008., 09:16
Malo podižem... :)

Pročitale smo jednu dječju knjigu ("neslikovnicu"), neku o vilama.

Sad smo počele Hlapića.
Malo se nasmijala kad je vidjela da je Hlapić dječak, ne miš.
Pitam je: "A tko bi mogao biti ova djevojčica?", a ona nikako da se sjeti Gite.
A jedva je dočekala da dođemo do Crnog čovjeka :roll:

Maruška
26.11.2008., 09:48
Bi li mališani u ovoj dobi trebali moći prepričati slikovnicu/knjigu/priču?

L. jako voli da mu se čita, s guštom sluša, ponekad i komentira. Svaku slikovnicu koju imamo smo pročitali x puta.
Sad smo došli u fazu da on meni "čita": otvori slikovnicu i krene pričati. Međutim, to što on priča zapravo i nema puno veze s biti priče. :?

Anci
26.11.2008., 09:50
Bi li mališani u ovoj dobi trebali moći prepričati slikovnicu/knjigu/priču?

Ja znam da ona zna uz slike, kad lista.
A ne znam može li sama, iz gleve, a bez listanja... :/

Maruška
26.11.2008., 09:53
Ovaj naš primjer je uz listanje. U 'prepričavanju' preskoči puno toga, bit/pouka priče je potpuno neprepoznatljiva... Pa ne znam ne kuži li on bit (mada je ja svaku put po završetku pričanja pokušam ponoviti, naglasiti) ili mu jednostavno to nije važno.
Ali mislim da bi isto bilo i bez listanja.

Anci
26.11.2008., 10:18
Mislim da je tanja_b jednom nešto napisala vezano uz ovo tvoje pitanje (ali javit će se ona već :) ): a to je da djeca uživaju u samom činu čitanja, da se možda ne trebamo zamarati toliko time što je pjesnik htio reći .

Mima
26.11.2008., 19:59
Mi isto čitamo Hlapića. Lea je sama htjela ponovo čitati, jer je pred neki dan po prvi puta vidjela crtić sa Hlapićem na TV. Inače smo ga već pročitali pred godinu dana, i Lea se ne sjeća NIČEGA, niti jedne jedincate sitnice.

Sve se pitam zašto joj sve to čitam :mrgreen:

No, totalno je sad opsjednuta Hlapićem, naravno više joj se sviđa Hlapić-miš i neprestano se toga igra. Prilično smo radi toga zadovoljni jer je prije toga bila opsjednuta sa Poohom, pa se igrala da je Tigar i stalno skakala na nas.

Od ostale lektire sam joj na Interliberu kupila pjesme Grigora Viteza i Ratka Zvrka i to nam je sad glavni hit. Do sad joj uopće nisam čitala pjesme.

tanja_b
26.11.2008., 20:08
Mislim da je tanja_b jednom nešto napisala vezano uz ovo tvoje pitanje (ali javit će se ona već :) ): a to je da djeca uživaju u samom činu čitanja, da se možda ne trebamo zamarati toliko time što je pjesnik htio reći .

Evo me 8)
Ali nemam što dodati, sve si točno rekla :)
Osim toga, mali su oni još za nekakvo prepričavanje s razumijevanjem. Za njih je u ovoj dobi važnije da pričaju, da obogaćuju rječnik (a čitanje je za to idealno!), da uživaju u samom procesu čitanja... a poruke će doći s vremenom.

Kod nas, inače, čitanje stagnira.
Nakon što je već napravio iskorak prema "debljim" knjigama, ponovo se vratio na slikovnice (što mi je normalno), a sad već nekoliko dana čita samo enciklopedije. Ali doći će i beletristika valjda opet na svoje :mrgreen:

Maruška
26.11.2008., 20:51
L. 'odabere' jednu slikovnicu i onda ju čitamo bezbroj puta. Onda drugu i tako redom (isto je i s crtićima). Dok mu čitam, ponekad završava rečenice umjesto mene. Dakle, sjeća se on svega. Samo kad prepričava bira pričati o nekim stvarima po samo njemu poznatom kriteriju.

Maruška
26.11.2008., 20:59
a poruke će doći s vremenom.

A ja se uvijek trudim uzeti slikovnice s porukama....

čokolada
26.11.2008., 20:59
Nadobudno sam kupila 2 slikovnice E. Janikovszky. Meni su prekrasne. Potomčice je zaključila da se u njima ništa ne događa. Pokušala sam razgovarati na temu kad se tko veseli u našoj obitelji...zaključila je da se ona najviše veseli kad joj kupim neku L-I-J-E-P-U slikovnicu :roll: .

tanja_b
26.11.2008., 21:27
zaključila je da se ona najviše veseli kad joj kupim neku L-I-J-E-P-U slikovnicu :roll: .

E, baš ti je spustila :lol:
Ne znam, kod nas je E. Janikowszky imala jako dobar prolaz. A možda će joj doći i kasnije - ja se sjećam da sam te slikovnice čitala i kad sam već išla u školu.

Anci
27.11.2008., 08:11
Mi smo nedavno čitali ovu Janoschevu:
http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=24174

Meni je baš slatka, njoj tako tako.

To je valjda u rangu ovoga što čokolada kaže
ona najviše veseli kad joj kupim neku L-I-J-E-P-U slikovnicu

:roll:

igralište
03.01.2009., 16:03
:saint: Olja je vrlo "vjeran" tip: kada nešto voli,voli; ne treba ništa novo.Mi joj idemo kupiti cipelice, a ona kaže:"Ne treba, ja imam svoje cipelice!".Tako je i s ostalim.Jako voli filmove "Družba Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu" i gledala ih je već stotinu puta. Filmovi su jako dobri, ali smo željeli da već gleda i nešto novo, ali je kod nje to jako teško, jer ona već ima svoje filmove.Tako je i s knjigama. Naravno da čitamo "Vlak u snijegu". Knjiga je opširna i teška za ovaj uzrast(Olja je 3 godine i 7 mjeseci), ali budući da film zna napamet, može pratiti i knjigu.Knjiga koja nas je najviše oduševila je:IJU JU1 Jadranke Čunčić Bandov,Lutke i igrokazi-vrlo zanimljivi kratki igrokazi sa zanimljivim idejama za izradu lutkica.Tekstovi su pristupačni, pisani u stihu i Olja većinu zna napamet.Da skratim:
1.Jadranka Čunčić Bandov: IJU JU!
2.Najotmjeniji div u gradu
3.Plesna haljina žutog maslačka
4.Najbogatiji vrabac na svijetu

KORNY
03.01.2009., 21:28
Mi čitamo i zanima nas svašta.od baby slikovnica do enciklopedija i dnevnih novina. Pretprošle godine smo kupili sve od IBM u izdanju večernjeg lista i A je bila oduševljena,morali smo čitati sve redom,neke je skužila neke ne al smo svejedno čitali i polomili jezik čitajući. Sad su joj fora disney u izdanju egmonta kaj se sad prodaju na kiosku i obiteljska enciklopedija kaj su bile uz 24sata.Kod nje nije bitno kaj se čita,bitno je da se čita.Sad već sama čita pa mi malo olakša jer uzme sama i čita pa malo mi uskočimo objašnjenjima. Super joj je petar pan i pinokio. Al ima tu još nih dobrih: Dama i skitnica, Kralj lavova, Mala sirena.... Bitno da nisu ninđe kornjače i sl,to ne voli.

KORNY
03.01.2009., 21:44
Najljepše bajke svijeta (Forum). Prošle godine smo joj čitali Čudesne bajke (Stvarnost) (stara knjiga s tavana-1971). Uglavnom sadrži priče: Snježna kraljica( po Andersenu), Dick Whittington i njegova mačka(iz britanske predaje), Uspavana ljepotica(po Perraultu), Ribar i njegova žena (po Grimmu), Hrabri mali krojač(po Grimmu), Zlatokosa i tri medvjeda(po Southeyju) Guščarica(po Grimmu). Skraćene i ilustrirane.Nije mi bilo baš po volji jer sam smatrala da su joj preteške isto kao i IBM al sam ih njoj za volju čitala i iznenadila sam se koliko joj toga dopre do mozga i ostane tamo. Sad bi mogli ponovo malo navečer čitati al braco ne pokazuje interes a idu u isto vrijeme spavati,al već bum ja nekaj zmislila. A i sad su nam super bracine knjige koje imaju veliki tisak malih slova pa može sama.

tanja_b
03.01.2009., 22:33
Pročitali cijelog Šegrta Hlapića (pravu verziju, ne mišju :mrgreen: ) i sad odmah čitamo ponovo. Čak je i svog zelenog psića koji se donedavno zvao Toto (po Čarobnjaku iz Oza) prekrstio u Bundaša. Jako mu se sviđa.

Drugi novitet koji mu se jako sviđa su Budalaste priče (kupili na Interliberu). Pričice su kratke, šašave i vrlo bogato i neobično ilustrirane.

Mima
03.01.2009., 22:35
Mi po treći puta čitamo Hlapića, ljudsku verziju :roll: Dobila je i mišju za NG od moje mame, e ali to neće čitati jer je to 'isto kao film'. A inače više voli Hlapića miša. Čarobnjaka iz Oza smo prekinuli čitati jer je htjela opet Hlapića (gledali smo film, pa zato).

tanja_b
03.01.2009., 22:38
Nakon ljudske verzije Hlapića, meni je mišja verzija grozna (prelistala danas u knjižari i zaključila da baš dobro da mu je nisam ni pokušala nuditi).
Inače smo Hlapića dosad dvaput počinjali čitati pa nije išlo. I odjednom je knjiga došla na svoje. Nikad se ne zna kad njima nešto "klikne".
A s obzirom da je još uvijek pod dojmom predstave "Čipolino", razmišljamo i o pravoj knjizi, iako ne znam koliko je primjerena ovom uzrastu...

Mima
03.01.2009., 22:53
Mišja verzija je pre-grozna, niti ja nisam uopće Lei htjela to kupovati, ali toliko je stalno pitala postoje li Hlapić slikovnice, da sam na kraju rekla mami da joj to kupi. I sad Lea neće to čitati, ali opet, drago joj je što ju posjeduje. Ja sam Lei prestala čitati i Čipolino jer mislim da baš i nije za nju, opisuju se vješanja, tamnice, pa opet koliko god je to šaljivo opisano nije mi se sviđalo.

Imga
03.01.2009., 22:56
A jel' netko već probao Pale sam na svijetu? Bi li to bilo prestrašno za njih?
Ogledavala sam ga u knjižnici, ali je L. trenutno okupiran cijelim opusom Zvrčka i Mljaca pa nisam mogla progurati i Palu (Paleta?).

Mima
03.01.2009., 22:59
E baš smo jučer ili prekjučer pročitale Paleta (a to Palu me skroz zbunilo), pa, ne znam, nije ju se posebno dojmilo niti u pozitivnom niti u negativnom smislu, strašno joj nije bilo. Najzabavnija su nam bila ona pitanja nakon teksta :mrgreen:

tanja_b
03.01.2009., 23:02
Vidiš, vidiš... znam da je Pale sam na svijetu lektira u nižim razredima, znači, to će ionako čitati kad-tad, ali mene je i dan-danas strah te knjige :mrgreen: mislim da mu je ja neću čitati, nek si čita sam kad poželi (ili kad bude morao).

Imga
03.01.2009., 23:04
Mislim da bi se mojeg mogla dojmiti samo vožnja tramvaja. Znam da je to meni bilo 8) .
Inače na popisu lektire za drugi razred vidim "Figaro - mačak koji je hrkao" od GM. To imamo doma preko godinu dana i L. se niti malo ne sviđa. Moram priznati da je i meni baš potpuno bezveze. :/

Mima
03.01.2009., 23:04
Mene nije bilo strah ali ju nikako nisam voljela (kao niti pjesmicu Bimbo Bimbo kud si se uputio), ali MM je bio sa Leom u knjižnici pa su to posudili, pa kad je već doma, onda smo ju i čitali.

Čitali smo još i Čarobne svjetiljke, to joj se jako sviđalo, sad ću nabaviti broj dva.

Mima
03.01.2009., 23:05
Figaro mačak bio je i meni i Lei OK, ali da je to lektira za drugi razred ??

čokolada
03.01.2009., 23:07
A što je strašno u Pali (Palu, Paletu)? Ionako je sve sanjao. Ani se svidjela, ali te slikovnice iz knjižnice (koje nema doma) jako brzo zaboravi.

Imga
03.01.2009., 23:10
Figaro mačak bio je i meni i Lei OK, ali da je to lektira za drugi razred ??
sorry, prvi razred
http://www.kgz.hr/lektira/lektirastandard.asp

ali ipak mi to nije za OŠ

Imga
03.01.2009., 23:13
čokolada, ja valjda pušem na jogurt
L. se grozi biti sam, čak i u svojoj sobi, valjda neki prolazni strah
pa sam mislila ne potencirati to ako baš ne moram

Mima
03.01.2009., 23:13
Pa da, malo je teksta. I ova tri medvjeda i gitaru smo čitali, to joj se sviđalo (a meni baš i ne, glupa poruka ??).

Balarosa
03.01.2009., 23:54
Nakon ljudske verzije Hlapića, meni je mišja verzija grozna (prelistala danas u knjižari i zaključila da baš dobro da mu je nisam ni pokušala nuditi).
Inače smo Hlapića dosad dvaput počinjali čitati pa nije išlo. I odjednom je knjiga došla na svoje. Nikad se ne zna kad njima nešto "klikne".
A s obzirom da je još uvijek pod dojmom predstave "Čipolino", razmišljamo i o pravoj knjizi, iako ne znam koliko je primjerena ovom uzrastu...

A Pipi Duga Čarapa ili Razmo u skitnji?

sandraf
04.01.2009., 09:31
Pa opet ja:
sjećate li se Jelenka-Marica je čitala Bijelog jelena od Vladimira Nazora u toj seriji. Prekrasna priča-mi pogledali i predstavu, i sada bi Mare očajnički željela prespavati u šumi sa srnama pa da ih razumije.

moji su veliki ljubitelji Jelenka, prikuju se ispred ekrana kad krene.

a Jelenko me podsjetio i onda sam to ispricala i klincima na jednu od meni omiljenijih slikovnica iz djetijstva - imala sam istu onakvu kakvu u seriji cita Jelicin djed.

ako se ne varam, cak postoji i novo izdanje s istim koricama i u ponedjeljak krecemo u ciljanu kupnju. uopce ne sumnjam da ce im se dopasti :heart:

a od omiljenijih za tu dob, nama uvijek pali Juha od bundeve (definitivni favorit), Pogodi koliko te volim, Ogledalce, Pitalice pjevalice, Grga Cvarak, AntunTun, pa cak i Pikove price za igru i zabavu i laku noc. ove zadnje su bile Davidove najomiljenije duze vrijeme, a voli ih i prelistati i danas kad vec moze sam citati :heart:

Imga
04.01.2009., 10:59
vidiš, mogli bi uzeti Bijelog jelena
imamo tu audio priču koju jako voli slušati

Iako nismo četverogodišnjaci da i ja napišem što mi trenutno čitamo.
DM donio Priče o zmajevima i Mitove i legende. Zmajevi su mi odlični, desetak priča o zmajevima iz raznih kultura - Juraj i zmaj, Melusine, kineska zmajska kraljevna, nordijska o Lokiju i Fafniru...
Mitovi i legende su možda malo preozbiljne za nas, ali čitaju se. Isto kratke priče u dva stupca teksta iz raznih kultura i religija grupirane po temama: postanak, rast i rađanje, bogovi i božice, ljubav, junaci, smrt i završeci.

tanja_b
04.01.2009., 15:39
A što je strašno u Pali (Palu, Paletu)? Ionako je sve sanjao. Ani se svidjela, ali te slikovnice iz knjižnice (koje nema doma) jako brzo zaboravi.

Ma naprosto mi je sablasna sama ideja da se dijete jedan dan probudi i shvati da oko njega nema nikog živog... otprilike kao da je netko preživio eksploziju nuklearne bombe, ili tako nešto :mrgreen: :roll:

Mi smo i dalje na Hlapiću, iako ponekad imam dojam da Andrej ništa ne kuži (sudeći prema pitanjima koja postavlja). Ipak, voli da mu se čita, pa usput malo i razgovaramo o tekstu, toliko da mu razjasnim što smo zapravo pročitali. Neki dan je zaključio da crnom čovjeku i Grgi još samo fali Grga Čvarak pa da skupa idu krasti :roll: