PDA

Pogledaj cijelu verziju : kuhanje kašica za bebe



Lutonjica
26.12.2003., 23:42
ovako, ja niš ne kužim s tom dohranom, a ne želim zari davati samo kupovne kašice, pa me zanima kak se to kuha?
u vodu stavim povrće, kuham dok ne smekša i smiksam i to je to? ili skuham i rižu pa onda to skupa smiksam? ili recimo, vidjela sam da može jesti griz (krupicu), a s čim to kuham ako ne smije kravlje mlijeko, sa mojim? kaj se ne unište hranjivi sastojci mog mlijeka ako ga skuham?
mislim, glupa su mi to pitanja, ali fakat ne znam niš :oops:

Zorana
27.12.2003., 01:14
Povrce skuhas u obicnoj vodi bez ikakvih dodataka. Onda to zgnjecis ili izmiksas. Mislim da je bilo govora o tome da se stavi minimalno vode,odnosno taman toliko da se pokrije povrce jer se tako bolje ocuvaju hranjivi sastojci. Ako hoces bebi pruziti malo prepoznatljivog okusa, u pocetku mozes dodavati svoje mlijeko u kasu.#

Rizu, griz i razne zitarice, ja sam u pocetku kuvala samo u vodi, ali malo gusce, pa nakon kuvanja dodala svoje mlijeko.
Kad vec isprobas svaku namirnicu posebno, onda ne moras vise kuvati zitarice s vodom pa dodavati mlijeko, nego ih mozes skuvati pa dodati u voce ili povrce.

Mamita
27.12.2003., 01:16
imaš onu bebe kuharice posebno izdanje. tamo ima svakavih receptića za različit uzrast bebe.
a inače to i je to.
kuhaš povrće-gnječiš ga-krumpir, mrkvicu, karfiol...

juha od teleće kosti (naša omiljena s gomilom povrća i nekom tjesteninom

voćni obroci-mix banana-kruška, kuhana jabuka, kompot od jabuka i suhih marelica (+ sokić-mljac). sad nije sezona breskvi ali sami ih je proždirao.

griz možeš kuhati sa svojim mlijekom, ili napraviš onaj milumil pa s tim. ja sam radila s običnim kravljim koji sam malo razblažila s vodom.
u griz može ići neko voće (banana ili kuhana gnječena jabuka) ili malo izmrvljenog keksa. mm i ja se otimamo za ostatke.
kasnije kad je beba veća može jesti kukuruzne pahuljice s mlijekom ili samo udrobljenog kruha i mlijeka (opet varijacije s mlijekom)

čaj i keks

i tako uglavnom svašta, svašta, svašta za naše male proždrljivce.

napomena: uvoditi po jednu novu namirnicu tjedno radi mogućih alergija, ali to sigurno već znaš pa neću gnjesti

eto mi to papamo
i još tu i tamo ponešto
pozdrav

Lutonjica
28.12.2003., 00:12
fala cure! imam još bar mjesec dana do tog kuhanja, ali me to već sad počelo kopkati :D

Elly
28.12.2003., 13:13
Mislim da je bilo govora o tome da se stavi minimalno vode,odnosno taman toliko da se pokrije povrce jer se tako bolje ocuvaju hranjivi sastojci.

Zar se ne moze kuhati na pari? Mislila sam da je to najbolji nacin ocuvanja svih hranjivih sastojaka.

Erin naravno jos ne dobiva kasice, ali mi inace sve povrce kuhamo na pari, i to tako da u lonac na dno nakon sto se stavi povrce ulijemo vrlo malo vode, tek toliko da pokrije dno lonca (ne povrce!), poklopimo i kuhamo na najjacoj temperaturi dok para ne pocne izlaziti kroz rupicu na poklopcu - onda temperaturu smanjimo na najmanju i kuhamo jos samo par minuta - naravno, ovisi o vrsti povrca, npr. karfiol se tako kuha vrlo kratko, a krumpir i mrkva najduze.

Zorana
28.12.2003., 13:51
U svakom slucaju Elly, slazem se da je najbolje kuvanje na pari.

Ines
28.12.2003., 13:55
i ja mislim da je najbolje kuhat na pari,al ak se ne kuha tak onda najbolje sto manje vode.
Lutonjica,pogledaj si ak imas onaj komplet posudja,obicno unutra bude i onaj nastavak za kuhanje na pari (ima cak i u mom koji je moju predragu svekrvu vjerojatno kostao punih 100 kuna :D )

Lutonjica
28.12.2003., 22:48
nemam ja nikakav komplet, samo 2 velike rajngle i 2 male, sve iz različitih "izvora", i express lonac koji uopće ne koristim... :(

Mirela
28.12.2003., 22:51
Lutonjica, imas za kupit onu rupicastu metalnu "ruzu" koja ti se rastvori i metne u rajnglu - onda ispod nje imas cca 2 cm vode koja kipi, a povrce ti stoji na toj ruzi i fino se skuha na pari. Mrak stvar!

Lutonjica
28.12.2003., 22:53
super, a di to mogu kupiti?

Mirela
28.12.2003., 22:56
Uh, ali si brza :D
Nemrem se sad sjetit tocno, al znam da sam vidjala na sve strane - nisam pamtila jer ju ja doma imam pa mi nije trebala.... Ali ak se sjetim il ju negdje vidim, javit cu ti - u medjuvremenu pogledaj na sudju u Nami il tak negdje....

13.01.2004., 17:04
to za kuhanje na pari mislim da sam vidjela u centru makronova u ilici. :lol:

Ancica
13.01.2004., 17:19
A zasto ne koristis express lonac?

anchie76
13.01.2004., 17:25
... vidjela sam da može jesti griz (krupicu)...

Neznam na koju si tocno krupicu mislila, pa sam ti htjela samo napomenuti da je ta krupica je u pocetku KUKURUZNA, tek par mjeseci poslije se uvodi psenicna zbog glutena.

Vrijeska
13.01.2004., 17:34
u ekspres loncu možeš kuhati na pari (trebala bi imati onaj rupičasti dodatak s njim)
cvjetača se skuha za nekoliko minuta, krumpir i mrkva najviše kuhati 10 minuta ...

ivana7997
13.01.2004., 23:13
ja ipak ne kuham na pari jer to malo vode u kojoj se povrce skuha koristim za razredivanje kasice, da ne bude pregusto

bude li ti zara kao i moj malac, vapit ces za vodom u kasicama (jakov naime nece nista piti, i u pocetku je imao jako jako tvrdu stolicu, pa ja to nekak kompenziram jako vodenastim kasicama)

Lutonjica
13.01.2004., 23:45
A zasto ne koristis express lonac?
zato kaj ne znam :oops: imamo ga jer sveki u tom kuha, pa je MM rekao da kupimo, a moja mama to nikad nije koristila pa je ne mogu ništa pitati ( a sa sveki mi se ne da komunicirati)
ne znam koliko vode, koliko dugo se kaj kuha, sve mi je to mistika :)

i hvala za ovu informaciju o grizu, nisam to znala!!!

MARCY
14.01.2004., 08:47
Ja sam kuhala npr povrće, onda žgance ili rižu, i sve zajedno smiksala. Par puta sam kuhala rižu zajedno s povrćem ali je sve bilo ljepljivo i bljak i Sara nije htjela jesti. Puno je bolje kada se skuha posebno.
Uvijek sam kuhala u malo vode.

Arijana
14.01.2004., 13:08
A zasto ne koristis express lonac?
zato kaj ne znam :oops:
Lutonjica, express lonac ti je što se očuvanja vrijednih sastojaka ipak najbolji, pa kad ga već imaš bila bi šteta da ga ne koristiš. Ako baš ne možeš pitati svekrvu, onda provjeri koja je marka pa u trgovini pogledaj upute ili pitaj prodavača kako se koristi, ono kao da ga imaš namjeru kupiti, a neznaš kako to sve funkcionira :wink: .
Iznenaditi češ se kako je to sve ukusno, izuzetno brzo i prilikom kuhanja "tvrđih" i "mekših" namirnica ne dolazi do raspadanja onih "mekših".
Ja ga koristim i žao mi je što ga nisam i prije kupila, isto zbog straha i neznanja.

Vrijeska
14.01.2004., 15:38
Malo off topic: koji express lonac ste kupile?

(danas sam kuhala mrkvu u običnom loncu i trebalo mi je oko sat vremena, dijete naravno pregladnilo i morala sam joj dati sisu, a mrkva propala; u expr.lon. bi mi njaviše trebalo 10min, barem sam tako kod mame...)

Zorana
14.01.2004., 15:42
Vrijeska kako mislis trebalo ti sat vremena? Jesi kuhala na pari ili?

Lutonjica
15.01.2004., 00:37
nemam pojma koje je marke, kupili ga prije godinu dana u mercatoneu :(
a morat ću sa sveki onda vjerojatno kad kažete da je to tak dobro.... psihički ću se pripremat mjesec dana

Vrijeska
15.01.2004., 11:05
Vrijeska kako mislis trebalo ti sat vremena? Jesi kuhala na pari ili?

Ne, u vodi. Nemam onaj dodatak za paru. Nikako da se skuhaju - stalno sam vadila komadiće i nisu se dali zgnječiti. Je li razlog što je to bila "bio-mrkva" pa je tvrđa? Nemam pojma.

Fortuna
15.01.2004., 11:37
ne kuzim :shock: . pa zar u pedijatriji ne dobijete nikakvu brosuru o tome sta i kako poceti, sta beba smije i nesmije, sta jesti ako je netko od roditelja alergican i zar vas pedijatar ne poducava???????? :shock:

Davor
15.01.2004., 14:00
Ah, mi smo ti ovdje kolonija i nemoj se čuditi na količinu neznanja. Što inače reći na ideju da se bebi od 4 mjeseca daju kašice sa žitaricama? :evil:

Moj recept (Damian to ne jede nego dezintegrira ): )

Par manjih jabuka, zlatni delišes ili slično, razrezati na pola i pljusnuti u kipuću vodu na lagano cca 6 minuta (ili u mirkovalnu na jako 5-6 minuta)
Kašicu istisnuti pomoću sokovnika. Ako je sve ostalo OK, iz sokovnika izađe krasna kašica zlatne boje. Mala tajna: kašica je jako gusta pa neće milom van iz sokovnika - ako se začepe rupice za zrak (ne one kod motora, nego gore kod dozatora) onda taj zrak želi izići na rupu za sok i tako tjera kašicu van.

Vrijeme pripreme:
pranje i rezanje jabuka + kuhanje (u mirkovalnoj) + sokovnik ~ 12 minuta

Zorana
15.01.2004., 14:03
Ma nije ti to samo kod nas tako. Jedina uputstva koja smo mi dobili od pedijatrice o dohrani bila su - koju kasicu kupovati: **** ili nesto drugo
Savjetovala da krenemo odmah s dva obroka, dojenje strogo ograniciti na jutarnje i vecernje, po mogucnosti skroz ukinuti.
O alergicarima samo dala uputu da imaju za kupiti **** kasice za alergicare
to je bilo to
hvala bogu na internetu i knjigama :roll:

smrčina mrkica
15.01.2004., 14:06
a zasto da gubi vitamine kuhanjem jabuka, ja stavim malo mlijeka i izmiksam stapnim mikserom i eto ti kasica

Davor
15.01.2004., 14:24
Zato što prijesne jabuke odmah pocrne, a ionako su samo dohrana. Prava hrana je kad se odkopča grudnjak!

Fortuna
15.01.2004., 14:35
mi smo vec bili a i sutra idemo na "sastanak" gdje cemo biti mi koji smo dobili djecu i pedijatrica ce nas poducavat dohrani a inace na prosloj kontroli smo pricali o tome. ovde se ne radi za pocetak o dohrani vec o probama tako da djetetu se da pola zlice pire od krompira (razblazen sa malo vode u kojoj se kuhao ili svojim mljekom) da se vidi dali djete mozda reagira na gluten ,pa onda povrce i tek onda voce jer bebe lako prihvate slatku hranu a u slucaju da pocmu prvo sa slatkim moze doc do odbijanja ove druge. tek poslije pocet sa dohranom.
posto je karlo alergicar receno nam je da izbjegavamo jaja a inace i spinat, ciklu,celer ili koprive zbog nitrata sta je skodljivo za bebu a i da izbjegavamo do godinu dana med. sol apsalutno niti malo upotrjebljavat jer toga sta djecji bubrezi jos nisu do kraja se razvili.
onda smo dobili malu knjigu recepti i sve pise sta se koji mjesec nudi tj da poslije krompira,drugog povrca i voca je na redu pocet sa mesom itd.

mislim..... tila sam rec da je to ,po meni, duznost pedijatra obavjestit mlade mame sta i kako pocet, kako tu hranu spremit, zamrznit i slicno.
e da.... zena kod koje mi idemo nije preporucila ni jednu firmu gotove hrane vec nas savjetujemo da sami hranu spremamo i jedino ako bas zelimo da damo tek poslije kad pocnemo sa dohranom ono jelo koje je obogaceno zeljezom.

branka1
15.01.2004., 17:53
Ja sam u početku kuhala povrće u vodi , kad bi bilo napola kuhano stavila 1-2 žličice kukuruznog grisa, to se onda mora još kuhati 10-15 min., te onda dodala svoje mlijeko i maslinovo ulje i još par minuta kuhala. Zatim bi to izmiksala i po potrebi ili želji dodala malo rižinih pahuljica da zagustim Ili bez kukuruznog griza pa samo s rižinim pahuljicama. Međutim, bilo mi je malo čudno to s kuhanjem mlijeka jer se gube hranjivi sastojci, što su mi i potvrdili na forumu, tako da sada povrće kuham na pari, uvela sam i piletinu koju skuham posebno u vodi, a od jučer i integralnu rižu koju sam jučer kuhala zajedno s mesom, a danas posebno jer riži treba dulje. Tako da sve to posebno skuham, stavim u posudu za miksanje, dodam žličicu maslinovog ulja i malo svog mlijeka i sve izmiksam. Za kuhanje na pari imam jedan lonac koji na dnu ima rupice (ili je predviđen baš za paru ili za cijeđenje tjestenine, ne znam), njega stavim na običan drugi lonac koji paše u koji ulijem vodu i kad voda zakipi ta para ide u gornji lonac koji je pokriven. Mislila sam da će to puno dulje trajati od kuhanja u vodi, ali gotovo mi je otprilike u isto vrijeme, za nekih 20-ak minuta.

Vrijeska
15.01.2004., 21:48
ne kuzim :shock: . pa zar u pedijatriji ne dobijete nikakvu brosuru o tome sta i kako poceti, sta beba smije i nesmije, sta jesti ako je netko od roditelja alergican i zar vas pedijatar ne poducava???????? :shock:

Mene je samo pitala: "Šta jedete?"
Nakon mog odgovora da se učimo na kašice, odgovor: "Dobro."

Završetak razgovora.

Hvala Bogu da imam nešto pameti u glavi, pa eto potrudih se naučiti na razne načine štošta. Od doca pomoći nikakve. Da me bar priupitala ima li ikakvih alergija u obitelji, ili što bi prvo mogla davati ...ništa.
Moraš izvlačiti informacije iz njih i povlačiti ih za rukav da ti objasne.
(naravno, ima iznimaka, ali daleko smo mi od švedskih "radionica" o dohrani. Jedino ako Roda to organizira, onda će biti :lol: )

Zorana
15.01.2004., 23:26
Vrijeska htjela sam samo reci da probas rezati mrkvu po duzini, na par prutica, lakse ce se skuvati i gnjeciti. U biti ne znam kako rezes, znam da je meni bila muka ziva zgnjeciti kolutice, ali kad sam promijenila nacin rezanja bilo je bolje.
ako ti nikako ne bude islo probaj miksati.
Nisam sigurna za ovu informaciju, ali citala sam negdje da je mrkva povrce koje kuvanjem jako brzo gubi hranjiva svojstva pa bi njezino kuvanje trebalo ograniciti. Dakle, nabrzinu skuvas otprilike dugo koliko i krompir, mozda malo krace i gotovo...

marta
16.01.2004., 09:44
Ja sam nasla savrsenu gnjecilicu. To je avan (tarionik) koji uglavnom koriste makrobiotičari za gnječenje sjemenki.
Zdjelica je keramička i iznutra je hrapava, ima crte kao da je netko povukao gustim češljem. Tučak je drveni, dosta sirok.
Sve se super izgnjeci. Ako zelis da je kremasto, duže gnječiš i bude kao iz miksera.

Ona pritiskalica za pire krumpir mi ima prevelike rupe, a s vilicom nikad kraja. Zato mi je ovo super.

Davor
16.01.2004., 10:11
yesss :D odličan štos :D

Zorana
16.01.2004., 11:14
To cu i ja nabaviti :?

Lutonjica
17.01.2004., 00:15
a gdje to mogu kupiti? neki makrobiotički dućani i slično? apoteke?

lunaleo
17.01.2004., 00:34
ovo za mrkvu, slazem se sa zoranom, treba rezati na tanke listice po duzini.
Najprije mrkvu razrezes na par komada (poprijeko), pa onda svaki komad uzduzno na listice, puuno se brze skuha.

Fortuna
17.01.2004., 12:44
sad nesto ne kuzim :shock:
a zasto ne ribate mrkvu ( 3-5 minuti kuhanja)? i meso se moze ribati samo treba biti zamrznuto al naravno nakon krompira, drugog povrca i voca kad dode vrime za pocet sa mesom da je i to dobro znat tj kako meso spremat.
u ikei ima za kupit famozna stvar koja izgleda ka ono u sta se nosi hrana za rucak na posal samo sta uz poklopac ima i gratezu tj umjesto poklopca stavite to, naribate sta ocete i mozete odma unutra spravljat hranu ili ako cete je kuvat.
ovi pire za bebe ispocetka mojaju biti rjetki da je lakse to progutat a onda kako se bebi razvija zvakanje tako i pravit gusce ( 1/3 triba bit dodata voda u kojoj se kuhalo povrce).
pure je najbolje ako se puno napravi stavit u ono za led ili forme za mufinse da se zamrzne i onda stavit te smrznute kockice u kesu pa u friz i onda je puno lakse i uzimat te kockice za odmrznit.
u te piree triba se stavit i masnoca (80% a ne dijetalna), margarin ili ulje neutralnog ukusa i to po jedna mala zlicica.
pire od mrkve:
3 mrkve
2 kumpira
voda u sta se kuvalo
2 zlice masnoce

pire od brokola:
200g brokoli
1-2 krompira
voda u sta se kuvalo
2 zlice masnoce

pire od cvjetace (karfiola):
200g cvjetace
1-2 krompira
voda us ta se kuhalo
2 zlice masnoce
itd itd itd

Natasa30
17.01.2004., 12:58
ovde se ne radi za pocetak o dohrani vec o probama tako da djetetu se da pola zlice pire od krompira (razblazen sa malo vode u kojoj se kuhao ili svojim mljekom) da se vidi dali djete mozda reagira na gluten

Jesam ja skroz prolupala ili mozda nisam shvatila ali krompir ne sadrzi gluten :?:

Fortuna
17.01.2004., 14:29
to je samo dio recenice koji si izdvojila.
ja sam tila rec da se prvo pocima sa probama a ne dohranom ( po pola zlicice) i navela krompir ko primjer je se i pocima najcesce sa krompirom a onda polako i sa drugim povrcem i voce i to tako da se prvo daje po malo par dana isto da se vidi dali djete reagira na gluten ( kojeg ima u zitaricama) pa onda druge stvari.

a isto tako nemam odgovarajucu strucnu spremu da mogu rec jel neko prolupa ili nije, za to su zaduzene strucne osobe :D

Natasa30
17.01.2004., 14:43
Da ipak sam ja krivo shvatila.Ustvari sam pomislila pa nije moguce da krompir ima gluten a ja ga davala kao jednu od prvih namirnica.

Inace da se vratim na Lutonjicino pitanje.

Ja sam sve sama pripremala.Upocetku isprobavala sa mrkvicom, krompir, brokoli, karfiol i kad smo vidjeli nema reakcija onda krenuli sve to mjesati zajedno.Krompir i mrkva se najduze kuhaju jedno deset minuta pa ona recimo ubacim karfiol pa za par minuta brokoli.Brokoli se recimo jako brzo skuha.U pocetku su to stvarno male kolicine koje jedu.Kasnije sam dodavala tikvice, rizu koju sam zasebno skuhala pa ubacila u povrce jer zajedno mi se nije svidjalo.Pa onda krenes dodavati palentu to sva djeca vole.Mislim da je Teddy pisala tekst na bebama o tome kako hraniti djecu domacom hranom i o njenoj pripremi i recimo zamrzavanju u kockicama leda.Ja sam jednom probala ali mi je u sustini lakse bilo napraviti svjeze a ipak svjeze je svjeze. Sad kad malo su veci onda znam recimo juhu napraviti za dva dana unaprijed ali recimo skuham one male pilece batake u pretis loncu i onda odvojim juhe i samo zakuham za taj dan koliko treba.Ono sa povrcem i tjesteninom ili samo povrce kad nisu smjeli tjesteninu. Ostatak mesa odvojim od juhe u posebne zdijele i stavim u frizider za sutra pa sutradan samo opet zakuham sa svijezim povrcem. Tako je uvijek sve svjeze jer i podgijavanjem se gube razne vazne stvari.

Fortuna
17.01.2004., 14:55
kuhanje:
krompir zimski cijeli 20-30 min
krompir friski 15-20 min
brokoli 10 min
cvjetaca 10 min
mrkva (starija) naribana 15 min
mrkva ( mlada)cijela 5-10 min naribana 3-5 min

Natasa30
17.01.2004., 15:06
Pa to je to jer stavis prvo krompir i mrkvu pa onda polako nadodajes ostale u zavisnosti sta se koliko kuha ali po mom misljenju cvjetaca (karfiol) treba malcice duze od brokolija jer je ipak malo tvrdje.Ja samo govorim kako su moja djeca voljela jer ako je nesto bilo pretvdo nece da jedu.Isto tako zavisi i krompir u kolike komade ga se izreze.Krompir u NL se sav raspadne ako se i 15 minuta kuha.

Sve u svemu se isprobava pa vec na kraju skuzis koliko cemu treba.Mislim da je mrkvu bolje kuhati cijelu tj ono samo je prerezati na pola jer se vise vitamina tako sacuva.Kaop sto je netko gore rekao sve kuhati na sto manje vode.Na pari je najbolje ali ja nisam bas to prakticirala.Lonac ekspres jesam i to mi je ok.

marta
17.01.2004., 17:32
Da Lutonjice, ja sam svoj kupila u Zadru u jednom makrobiotičkom dućanu, ti probaj u Gei.
To ti se inače na makrobiotičkom zove suribachi :wink: :lol: .

Samo još jedna stvar. Povrće koje namjeravaš gnječiti u suribačiju :lol: nemoj ribati nego kuhaj u komadima, lakše se zdrobi i bude nekako punijeg okusa.

Zorana
17.01.2004., 18:46
Ja sam bas sinoc nesto trazila i citala vezano za gluten. Po informacijama na koje sam naletila, gluten je u biti najproblematicniji ako se rano krene s dohranom, dakle prije cetiri mjeseca.
Pise i da se majka koja pocinje s dohranom kada dijete napuni sest mjeseci, a ako dijete doji, u biti ne treba puno zabrinjavati oko glutena. Razlog je taj sto je dijete najzasticenije upravo onda kada doji najintenzivnije.
Jedino treba obratiti paznju ako u familiji postoje slucajevi celijakije odnosno netolerancije.

branka1
17.01.2004., 19:44
Ovo je malo off topic, ali kad ste već započele temu...Dakle, ja bih sad već mogla početi s glutenom? S obzirom da je Lei 8 mj., a još uvijek dosta dojimo, iako manje nego prije, normalno, s obzirom na jedan voćni i jedan povrtno-mesni obrok. Koliko sam shvatila, nije dobro ni ako se predugo čeka, jel tak? Mislim, upravo radi dojenja

Zorana
17.01.2004., 20:51
Upravo tako Lea. Navodno je bolje poceti jos dok se intenzivno doji. Samim tim dakle, moze ga se uvesti jos i na pocetku, jer nitko ne garantira da ce dijete dojiti istim intenzitetom u osmom ili desetom mjesecu kao sto doji u sestom.

Lutonjica
18.01.2004., 00:12
evo mene s još par pitanja :) danas sam tražila kukuruzne i rižine pahuljice i našla sam samo neke sa dodatkom šećera ili soli pa ih nisam kupila. gdje da ih nabavim?
onda sam na blef kupila neku nestle rižinu kašicu, na kojoj piše da se radi s ohlađenim mlijekom koje se prvo prokuhalo. ako radim sa svojim mlijekom, glupo mi je nekako njega prokuhavati, nego si mislim samo u njega dodati tu kašicu bez ikakvog kuhanja. je li to ok?

Zorana
18.01.2004., 00:22
Lutonjice pogledaj u DM-u. Mislim da tamo mozes naci Alnaturine pahuljice od raznih vrsta zitarica bez ikakvih dodataka. Za onoga koga brine gluten, na njima stoji naglaseno jel ga ima ili ne.
Ja sam isto tako radila sa zitaricama odnosno pahuljicama, skuham u vodi malo gusce, pa eventualno na kraju dodam svoje mlijeko.

Vrijeska
18.01.2004., 00:37
Čitajući sve vaše postove shvatila sam da nemam pojma o niočemu :oops: :oops: :oops:

No, moje dijete neće mrkvu koju je mama s mukom skuhala, ali zato hoće sve moguće povrće u gotovim kašicama :lol: Shvatilo dijete da ima posla s neukom kuharicom :lol:

Ujedno molim još koji "tips&tricks". Ja sve zapisujem i isprobat ću vaše recepte.

Zorana
18.01.2004., 00:38
Vrijeska mozda mozes pokusati malo tvog skuvanog povrca pa pomijesati sa malo gotovog iz teglice.
I onda postepeno smanjujes kolicinu koju dodajes iz teglica, a sve vise tvoga ostavljas.

Lutonjica
21.01.2004., 00:00
danas sam zari u frutekovu kašicu stavila malo kukuruznih pahuljica (koje sam prije namakala u vodi) i kad sam joj to dala, jela je, ali je imala facu ko da joj dajem otrov, a ne hranu :( onda se u jednom momentu tako zakašljala da sam se uplašila sa će se udaviti i uvalila joj cicu umjesto kašice...
e sad, zanima me da li je ta njena gadljiva faca bila samo zato što je dobila u usta nešto solidniju hranu nego što je navikla, ili ja nisam dovoljno dugo namakala te pahuljice pa su bile pretvrde ili sam ih možda morala izgnječiti u kašastu smjesu???

Mamita
21.01.2004., 00:31
moguće da su ostale pretvde, ja ih doooobro izgnječim i izmeljam pa požnjopa :P

Lutonjica
21.01.2004., 00:39
ma to sam si i mislila, dobro da se nije zadavila :( naručila sam od sveki avan, pa čekam da stigne i da sve možemo dobro zgnječiti :)

branka1
21.01.2004., 10:30
Lutonjice, Lea je u početku radila takve face na apsolutno svaki novi okus, ali na prvih par žlica, poslije je sve fino išlo. Možda je zato.
Zorana, s čim bi bilo najbolje da počnem ( s glutenom)? Toliko sam se navikla na ovu bezglutensku prehranu da uopće ne znam s čim sad da počnem. Nekim pahuljicama?

Zorana
21.01.2004., 14:13
Lea, prema mojim saznanjima, a mislim da su ona dosta "friska", za zdravo dijete u cijoj obitelji nema alergija, a koje je iskljucivo dojeno cca pola godine, u biti nije toliko ni bitno jel se pocinje s povrcem, vocem ili zitaricama.
Povrce je ok izbor. Vecinom ljudi pocinju sa mrkvom, krompirom, karfiolom, tikvicama, tikvama itd.
Sa vocem isto tako mozes poceti, recimo s jabukom, bananom, kruskom isl. Ono sto moze biti slucaj sa vocem (kazem moze jer nisu sva djeca ista), to je da dijete koje prihvati dobro slatke okuse, moze teze prihvatiti ove bljutavije od povrca i zitarica. Isto tako, mislim da kod voca postoji veci raspon namirnica koje su potencijalno alergene, ali opet kazem, kod zdravog djeteta u cijoj family nema alergija ovo ne mora uopce biti problem.
I naravno, mozes poceti i sa zitaricama. Citala sam da se po najnovijim studijama ne moras u biti uopce brinuti o glutenu ako iskljucivo dojis dijete pola godine, a nakon toga kreces s dohranom. Gluten je navodno problematican samo ako se s njim krece jako rano, dakle prije cetvrtog, petog mjeseca. Kazu da je dijete najzasticenije od netolerancije na gluten kao i na bilo koju drugu namirnicu upravo onda kada najvise doji. Dakle, po toj teoriji mozes poceti s onim cime ti smatras da je najbolji izbor za tvoje dijete. Ovdje se jedino mogu iskljuciti razni sokici itd. jer kaze se da je uvijek bolje djetetu dati vocnu kasu nego vocni sok jer citavim vocem unosis vocna vlakna i ostalo sto je jako bitno za probavu.
Kad sam ja pocinjala djetetu davati dohranu, moj osobni izbor bio je povrce, pa voce, pa zitarice. Od zitarica smo davali prvo pahuljice od prosa, nakon toga zobene, nakon toga sve ostale.
Citala sam negdje podatak, ne znam koliko je tocan, da ce se dojenom djetetu prije svidjeti banana naprimjer, nego nego povrce ili zitarice, upravo zato sto je majcino mlijeko slatkasto.
Djetetu koje pije adaptirano mlijeko mozda ce vise odgovarati bljutaviji okus krompira ili rizinih pahuljica upravo zato sto je i preradjeno mlijeko bljutavije od majcina mlijeka.
Ali, to su sve pretpostavke naravno i nekakve generalne odrednice. Svako dijete je razlicito pa tako ces ti sama najbolje znati svoje dijete i sto i kako uraditi.
Ako te zanima jos, javi, pa cu ti pronaci linkova o dohrani jer stvarno imas jako puno razlicitih preporuka. Ove sto sam ti ja ispisala su recimo novije prirode. Ima doktora koji ni za zivu glavu ne bi savjetovali poceti s vocem ili zitaricama koje sadrze gluten, a ima biserki ko sto je nasa dr. pa savjetovala odma davat po dva puna obroka.
Vazno je da odredjenu namirnicu dajes po nekoliko dana da vidis ima li reakcija. U pocetku je dovoljno da dijete dobije zlicu dvije, kasnije ovisno o djecjem interesu povecavas pojedenu kolicinu.
Ako dojis dijete nikako ne moras zuriti s uvodjenjem obroka jer citavu prvu godinu mlijeku je bebina osnovna hrana, sve drugo je u biti dopuna.

branka1
21.01.2004., 17:01
Zorana, mi se malo krivo razumjele, ali nema veze. Lea je sad 8 mj. i s nekih 5,5 smo počeli s voćem kao jednim prijepodnevnim obrokom, a sa 6 s povrćem kao jednim poslijepodnevnim obrokom. Kasnije joj dam, pogotovo u početku, sisati da si dopuni ako joj nije dosta. Iako neki dan pročitah da mlijeko usporava apsorpciju željeza pa bi trebalo napraviti mali razmak. Uglavnom, još uvijek puno dojimo. Namirnice sam uvodila malo po malo, držeći se uglavnom kalendara dohrane iz Sretne bebe, čak i kasnije nego tamo piše jer sam ja bila dosta alergična na neku hranu. Uglavnom, jede sve što joj dam. Zadnjih par dana nekako odbija voće, mislila sam moždda radi začepljenog nosića pa joj je teže jesti, ali povrće jede dobro pa izgleda da nije zato. Možda neka faza. Inače, počeli smo s bananom, ali to nije baš previše obožavala pa joj je sad dajem zajedno s breskvom, zatim jabuka, kruška, marelice, šljive, mislim da mi se malo osula na višnju, od povrća mrkva, krumpir, cvjetača, brokula, korabica, tikvica, blitva (malo reduciramo pročitavši o nitratima pa špinat još nisam ni uvodila), jučer probali ciklu te nedavno uveli piletinu. Nabavila sam i prokulice, ali sam ipak do daljnjega odustala ot toga. Što god mogu nabavljam iz org. uzgoja. Od žitarica rižine pahuljice, kukuruzni griz te integralnu rižu i to ne kao samostalan obrok (npr. rižine pahuljice, nego nešto obično zagustim s tim) . Pijemo sokiće i vodu. I to sve super funkcionira, ali ja bih sada uvela gluten. Pada mi na pamet pšenično brašno, ali kaj da radim s njim? Pšenični griz? Kupila sam danas u DM-u corn flakes bez dodanog šećera (sastav: kukuruz, sol, sladni ekstrakt). Da joj dam to s mojim mlijekom? Ili ovo što si napisala, proso, zob? To isto napraviš s mlijekom? Da joj to dam kao jutarnji obrok ponekad?
I još nešto. Kako organsko mogu naručiti jednom tjedno, naručim uglavnom po pola kile određene namirnice, a to mi je, naravno, previše pa onda to zamrznem (ono kaj ne može stajati u frižideru nekoliko dana cvjetača, blitva, brokula) . Znam da nije baš idealno rješenje, ali ili mogu uzimati takvo zdravo pa zamrznuti ili ono kupljeno na placu ili u Konzumu (špricano) pa jesti svježe. Pa sad biraj. Što ti misliš o tome?

Mamita
21.01.2004., 17:08
ej može pitanje? od koga i kako naručuješ to povrće?

branka1
21.01.2004., 17:47
Mamita, imaš pm.

Mirela
21.01.2004., 23:03
Riskirajuci potencijalni linc :wink: , ne mogu a da ne pitam:
zasto svi toliko pazimo da dijete jede zdravo voce/povrce, kad ce ionako ubrzo jesti isto sto i mi?
Osim toga, ja jedem povrce i voce kupljeno na placu i u velikim ducanima, dakle, vjerojatno "neorganski" uzgojeno - kakvo je onda moje mlijeko?

Mamita
21.01.2004., 23:52
Nije linč ali ako baš hoćeš :P
mislim da to nema veze s mlijekom

dijanam
22.01.2004., 00:49
Ja volim kombinirati pahuljice od integralnih zitarica (psenica, zob, riza) koje se kupe u ducanima zdrave hrane koje
a) kuham u vodi pa dodajem voce
ili
b) kuham s povrcem pa sve zajedno smiksam.

Moja djeca vole palentu. S njom skoro i zapocinjem dohranu. Ovi veci je vole kao dorucak. Umjesto cokolina! :wink:

Zorana
22.01.2004., 00:52
sorry lea ja se raspisala :wink:
ja sam te pahuljice, griz i ostalo uvijek pravila samo u vodi. Skuvala bi malo gusce pa na kraju razrijedila svojim mlijekom. Nakon par mjeseci sam prestala dodavati svoje mlijeko. I dalje sam ih kuvala samo u vodi ali sam ih mijesala s vocem.
Mozes pokusati davati i cjelovite zitarice. Mislim da su one uvijek bolji izbor od preradjevina. A super su za pomijesati s povrcem, vocem i mahunarkama. Recimo proso je jako mekan kad se skuha pa nece biti problem za gutanje. Ili dobro skuvana riza, psenica itd.
Mi smo kornfleks poceli davati tek nakon godinu dana, a mijesamo ga sa kravljim mlijekom. tu i tamo sojinim.

Zorana
22.01.2004., 00:57
Mirela pitanje ti je na mjestu. :wink:
Ja sam u biti skontala da koliko god se mi trudili davati djetetu zdravu hranu, nista nece biti od toga ako i mi sami ne promijenimo svoje prehrambene navike.
Jer u biti svako dijete u pocetku jede super fine stvari, dosta povrca, voca, zitarica, sve na zdravi nacin pripremljeno, ali vec nakon godinu i po, dvije, vecina djece preuzima neke "nezdrave" navike roditelja.
Recimo, kako bi ja utjecala na dijete da ne jede pastete i salame, i sama sam ih prestala jesti. Jednom mjesecno pojedem hrenovke i to je to. Kako bi potakla dijete da jede vise voca i sama ga vise jedem u njenom prisustvu itd.
Dakle, kljuc je nekako u nama samima.

branka1
22.01.2004., 10:03
Mirela, pitanje je potpuno na mjestu. Lea ionako ne jede sve organsko jer nekad sve ni ne mogu nabaviti, ali si mislim koliko pojede organskog, toliko će manje ovog ostalog, barem sad na početku. Znam da je neću moći sačuvati od svega jer živimo u takvom svijetu i možda je i dobro da se s vremenom navikne na sve i ne mislim da će uvijek jesti organsko, ali htjela bih da barem zasad dok se još probavni sustav razvija i dok je mala jede što zdravije. Bilo bi super kad bi i mi roditelji mogli mijenjati navike i jasno mi je da će kasnije jesti ono što vidi da mi jedemo i obratno, ali dok je mala i dok joj mogu svašta "podvaliti" neka to bude što zdravije.

MalaSirena
22.01.2004., 12:59
Pitanje: a mogu li se, npr. rižine pahuljice dati samo s mojim izdojenim mlijekom, bez kuhanja... mislim, pa one se ionak otope u mlijeku, ne???

Natasa30
22.01.2004., 13:11
MS naravno da mozes pa te djecije rizine pahuljice niti ne treba kuhati.

dijanam
22.01.2004., 14:53
Ako su integralne onda su jako tvrde pa se moraju kuhati..
i jos bi se trebale samljeti

MalaSirena
22.01.2004., 21:19
A mene baš to kuhanje zbunilo... moram priznati da nigdje nisam vidjela integralne rižine pahuljice (za bebe)??? :?:

Magdalena
22.01.2004., 21:45
Ja bih voljela početi s rižinim pahuljicama pa molim ako mi možete napisati koje su najbolje. Pretpostavljam da one koje se ne kuhaju samo umiješam u svoje mlijeko, a ako se kuhaju, onda skuham na vodi u gusto i kad se malo ohladi dodam svoje mlijeko? Jesam dobro shvatila? Hajde, pliz ako sam napisala glupost podučite. Zanima me još da li nakon takvog obroka m.mlijeko +žitarice treba ponuditi vodu?

dijanam
23.01.2004., 00:44
Mala sirena, probaj u Gei ili nekoj drugoj prodavaonici zdrave hrane (ne znam sto je sad u Zgbu aktualno). To se kupuje refuzo, na grame. Pitaj pahuljice od integralne rize. Ja ih malo kuham, recimo u juhi i poslije smiksam sve zajedno. A uvijek jos ponudim i cicu. Vodu nudi moja sveki koja cuva bebu.

Fortuna
23.01.2004., 07:54
magdalena ne znam koje su zitarice i pahuljice kod nas al ti mogu savjetovat da ne trebas nudit vodu ako tek pocinjes sa dohranom i da ne pocmes odma jedan obrok zamjenit sa tim vec za pocetak je to samo proba (zlica jedna) koju joj das i to prije dojenja ili poslije jer neka djeca zele il prije il posli. i onda joj polako povecavas tu porciju na 3 zlicice i tako dalje. umisto vode ponudi ciku :D

Magdalena
23.01.2004., 14:43
Hvala Fortuna, tako ću nekako i napraviti. Još me samo zanima da li s tim "probnim žličicama" mogu krenuti prije navršenih 6 mjeseci jer je to ipak samo proba, ili treba ipak pričekati, bez obzira što su količine minimalne. Magdalenić će sad 5,5 mjeseci.
Još me zanima je li teoretski o.k. shema - nekoliko dana rižine pahuljice (svaki dan malo više), pa nekoliko dana mrkvica jednakom progresijom, pa recimo nekoliko dana jabučica...i tako dalje? A kad isprobam tako nekoliko namirnica i skužim da su o.k. tj. ne izazivaju alergiju, mogu li onda krenuti u njihovo međusobno kombiniranje?
I na kraju (sorry što sam davež) kad onda, tj. u kojoj fazi ponuditi vodicu.
Naravno, dojenje ostaje i nadalje klopa br. 1 :P

Zorana
23.01.2004., 16:40
Magdalena mozes komotno cekati sest mjeseci. Jer savjetuje se cekati pola godine dok se ne krene s dohranom, a dohrana je dohrana, radilo se o jednoj zlici ili vise njih :wink: Prvih par dana ponudis zlicu dvije, onda ovisno o bebinu interesu nudis dalje.
Mi smo nudili vodu nakon sto je dijete pocelo prihvacati dohranu, dakle ne u prvoj fazi nakon te jedne zlice, nego ono kad bi pojela nekoliko zlica onda bi na kraju obroka ponudili vodu.
Nakon sto smo isprobali nekoliko namirnica, i nakon sto smo uvidjeli da nema reakcija onda smo pocinjali raditi kombinacije. Dakle, ako smo davali prvo mrkvu, pa krompir, pa jabuku, bananu, neke pahuljice, onda smo poceli i kombinacije jabuka mrkva, pahuljice banana itd. Ali uvijek kod uvodjenja nove namirnice smo se zadrzavali na njoj nekoliko dana.

Zorana
23.01.2004., 16:42
evo jednog jako dobrog linka o dohrani

http://www.kellymom.com/nutrition/solids/solids-when.html

Zorana
23.01.2004., 16:45
evo jos jednog linka
ovaj mi je zanimljiv jer se iznosi voce kao dobar pocetak dohrane za dojenu djecu, upravo zato sto je okusom i slatkocom blize majcinu mlijeku

http://www.kellymom.com/nutrition/solids/first-foods.html

Lutonjica
24.01.2004., 03:00
mi smo počeli dohranu s 5,5 mjeseci : 1. dan 2 žličice, 2. dan 2 žličice, a 3. dan je smazala cijelu kašicu i tražila još ali joj nisam dala :) ponudim joj cicu, ali je zapravo nikad neće duže od minute nakon kašice, pa sam skužila da nije gladna, nego traži još jer joj je ili fino ili zabavno klopati sa žlicom :)
inače, danas smo probali mrkvicu, i isto je napravila facu totalnog gađenja i počela je kašljati , tako da ono prije nije bila stvar pretvrdih i/ili prekrupnih kukuruznih pahuljica, nego novog okusa...

leonisa
16.10.2006., 21:15
ha se osjecam ko Lutonjica prije par godina :mrgreen:

prvo me muce sjemenke u tikvicama. jel to smije jesti ili sam joj morala vaditi? onda me muci to sto je prvi put jela s gustom, drugi put su joj odvlacili pazju i par puta je napravila facu ko da ce se ispovracati (jezik van, velike oci, navala suza), a danas (trei put) je svako malo ko da ce se zbljuvati. sva tri puta je bila tikvica.
i jos nesto, prebrzo se ohladi. dok mi polako zalogaj po zalogaj, kasica je vec hladna.