PDA

Pogledaj cijelu verziju : SPORAZUMNI RASKID BRAKA-pitanja molim vas odgovoreloo
07.08.2008., 16:41
dakle da ne obasnjavam previse dogodila se kap koja je prelila casui ja odlucila povuci razvod braka, a posto nemam pojma o ikakvom procesu istoga moliti cu vasu pomoc.

1. zanima me posto se on stvarno trudi biti dobar otac i meni je uzasna pomisao dab ga odvajam od djece ( u slucaju mog odlaska to bi bilo 300 km udaljenosti) da li je moguce dobiti sporazumni razvod braka ijako on pristane da mi ostanemo zivjeti jos neko vrijeme s njim ili moram bas odseliti ?

2. da li mogu zahtjev napisati sama ili moram davati novce odvjetniku da mi on to napise?

3.ako moram koje su cijene te usluge i da li se moram prijavljivati centru za soc rad ijako se sve i oko djece dogovorimo?


hvala vam puno od srcatweety prepravila naslov i stickala temu

mama courage
07.08.2008., 16:45
2. sama možeš napisati i predati zahtjev. nađem ti šprancu. strpi se malo.

loo
07.08.2008., 16:58
mama courage hvala ti na brzom odgovoru

Mirjana S.
07.08.2008., 22:48
1. Stvar dogovora između tebe i njega.
3. Moraš se javiti u Centar radi posredovanja prije rastave koje je obavezno ako imate zajedničku djecu. Sve što se do tada dogovorite slobodno daš na zapisnik.

mama courage
08.08.2008., 00:07
prvo pročitaj ovdje: link (http://www.babe.hr/v2/index.php?opcija=sadrzaji&kat=4&id=26&jezik=h), možda nađeš neke odgovore.

recimo:
U tužbi odnosno u zahtjevu za sporazumni razvod braka obvezno se mora zatražiti od suda četiri stvari o kojima sud u postupku mora odlučiti, i to:
1. predložiti da se brak razvede
2. iznijeti Vaš prijedlog o tome s kojim od roditelja će nakon razvoda živjeti mldb. djeca (ukoliko postoje zajednička mldb. djeca)
3. iznijeti Vaš prijedlog o tome koliko onaj roditelj koji neće živjeti sa djecom treba doprinositi za uzdržavanje djece te
4. iznijeti Vaš prijedlog kako bi se i u kojem vremenu trebali odvijati kontakti (susreti i druženja) između tog drugog roditelja i mldb. djece.

Temeljne isprave koje se prilažu tužbi odnosno sporazumnom zahtjevu za razvod braka su izvornik (original) vjenčanog lista i rodnog lista za malodobnu djecu, naravno ukoliko stranke imaju zajedničku malodobnu djecu.

Prema sadašnjim propisima, stranke prvo moraju podnijeti tužbu ili sporazumni zahtjev za razvod braka sudu, nakon čega sud zakazuje prvo ročište. Na tom prvom ročištu sud će zatražiti od bračnih drugova da odmah izjave kojem se posredovatelju žele obratiti radi pokušaja posredovanja , dakle radi pokušaja uklanjanja bračnih nesuglasica odnosno dogovora o uređenju pravnih posljedica razvoda braka. Ukoliko se stranke o ovom nisu sporazumjele, sud mora bez odgode, dakle odmah na prvom ročištu, po službenoj dužnosti donijeti odluku o izboru posredovatelja i dostaviti je posredovatelju.

ovo sam ti kopipejstala (izvor (http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=70&t=28556)):


PREDLAGATELJI:
Ime i prezime - ti
Adresa
10 000 Zagreb
i
Ime i prezime - muž
Adresa
10 000 ZagrebREPUBLIKA HRVATSKA
OPĆINSKI SUD U ZAGREBU

ZAGREB
Ulica grada Vukovara 84
PREDMET: Prijedlog za sporazumni razvod braka


Predlagatelji suglasno podnose Naslovu sljedeći


PRIJEDLOG ZA SPORAZUMNI RAZVOD BRAKA


Predlagatelji su brak zaključili __________ godine u Zagrebu, koji je evidentiran sukladno priloženom vjenčanom listu.
U braku je rođeno ______ dijete maloljetni/a ______________, rođen/a ____________. godine.
Prilog: rodni list.

Predlagatelji su živjeli zajedno u ____________, _____________, što im je i posljednje zajedničko prebivalište.

Bračni odnosi između predlagatelja već su duže vrijeme poremećeni, zbog različitih naravi predlagatelja došlo je do poremećaja u braku te je faktična bračna zajednica prekinuta prije ________. Nema nade da se ponovno uspostavi jedna normalna bračna zajednica te se predlagatelji ne žele pomiriti.

Maloljetni/a ______ živi sa ________, predlagatelji su postigli dogovor da se susreti i druženja _______ i djeteta odvijaju svake ______ poslije podne, te _________________________________.

Predlagatelji su postigli dogovor da suprug doprinosi za uzdržavanje djeteta mjesečno xx% svoje plaće što iznosi oko _________ kuna.

Slijedom navedenog predlagatelji su došli do spoznaje da su bračni odnosi između njih toliko ozbiljno i trajno poremećeni da se ne mogu ponovno uspostaviti i normalizirati te sporazumno predlažu Sudu da donese sljedeću

P R E S U D U

Razvodi se brak između ___________ i _____________, zaključen dana _____________ u ___________, upisan u maticu vjenčanih matičnog područja ___________ pod brojem ______ za godinu ________.

Predlagatelji mole oslobođenje sudskih troškova radi čega prilažu potvrdu o imovnom stanju.

Sukladno članku 14. Zakona o sudskim pristojbama predlagatelji prema svom općem imovnom stanju ne mogu podmiriti sudsku pristojbu bez štetnih posljedica za nužno uzdržavanje sebe i svoje obitelji.U Zagrebu, _______________. godine.PREDLAGATELJI


Potpis: Potpis:

____________________ _______________
PRILOZI: - vjenčani list
- rodni list djeteta
- potvrda o imovnom stanju
- Zapisnik Centra za socijalnu skrb
- prosjek plaća zadnja 3 mjeseca

a ovaj "zahtjev" navodno ide centru (to nisam sigurna, pa provjeri sama):


PREDLAGATELJ: _____________________________________________
IME I PREZIME

__________________________________________________
ADRESA

PROTUSTRANKA: _____________________________________________
IME I PREZIME

__________________________________________________
ADRESAZAHTJEV

za pokretanje postupka posredovanja
prije rastave braka


1. Brak smo zaključili _____________ godine

2. Naše posljednje zajedničko prebivalište bilo je:
_____________________________

3. U braku je rođenio dijete_ca:
________________ rođen: ________________

4. Razlozi neslaganja su:
Neslaganje naravi i zahlađenje odnosa

5. Radi navedenog


PREDLAŽEM

da se provede postupak prije rastave braka1. _______________
potpis

2. ________________
potpis

Prilozi: 1. Vjenčani list
2. Rodni list za djecu
3. Uvjerenje o prebivalištu

Zagreb,

tweety
08.08.2008., 00:12
Hvala MC, zalijepiti ću ovaj topic na vrh, vjerujem da će mnogima biti od velike koristi.

Loo, dozvoljavaš li da u naslov dodam:Prijedlog za sporazumni razvod braka?

loo
08.08.2008., 06:46
da naravno dapace jer vjerujem da je jako puno onih koji bi voljeli znati cijeli postupak

hvala vam drage moje sada moram jos progutati ovu gocinu u sebi i pokrenuti cijelu stvar, ali sam uvjerena da cu nakon svega ovoga kada zavrsi barem biti smirenija nego sada.

ja sam nasla istos rode nekakav primjer zahtjeva žpa sam ga kopirala i prilagodila

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=20564&sid=a49c791c6c8ca0dbe239db4a4462a884

loo
08.08.2008., 07:09
jos jedna velika molba :

stvarno sam u paklu i nisam xssposona detaljno pretrazivati ovaj di foruma , a voljela bi procitati (ako se naravno spominje) sta su druge majke ili očevi rekli svojoj djeci u tim trenucima.

ja imamm dva sina jednog od 13,5 mjeseci ( kojem za sada hvala bogu ne moram objasnjavati) i jednog od 10 godina koji na debelo kuzi da se dogadjaju terminalne stvari. Inace je on jako jako emotivno bice kojde je tek rodjenjem brata i stvorio normalan odnos sa s tatom ( do tada ga on nije bas dozivljavao kao djete u emotivnom smislu; uvjek je brinuo on da sve mi imamo ali emocije i paznja prema sinu su bile jako oskudne) i nekidan kada sam ja pukla od neispavanosti mm je rekao sinu nek se presvuceda idu ( mislio je do grada), a moj sinek jadni meni u suzama dolazi i govori da se boji da se nece vratiti. Srce mi je puklo i puca mi od jada kako mu reci da ce mu to sada mama prijustiti.

eto molila bi link ako nije problem :love:

stray_cat
08.08.2008., 10:03
tvoj sin i ima tako egzoticne reakcije upravo zbog odnosa oca prema njemu (nemam pojma kak doma funkcionirate, i sto te napokon pokrenulo da se maknes iz takve veze)

pokusaj otici kod djecijeg psihologa

mlukacin
08.08.2008., 11:41
loo pošto te samo malo bolje znam moram se uključiti....
ja se nadam da si dobro promislila, da nije odluka kak se kaže nahoruk, i da si razgovarala sa svojim mužem... ne želim ulaziti u detalje niti je to moja briga al to je čovjek s kojim si u braku 10 godina... ili možda čak više... ja sam uvijek za onu da se proba popraviti stanje, bračno savjetovanje, crkva ili neka druga institucija naravno ako se ne radi o psihičkom ili fizičkom maltretiranju....

želim ti svu sreću i da doneseš pravu odluku i ono što je najvažnije da ti djeca ne pate.....

loo
08.08.2008., 12:26
nije rijec o nijednom obliku maltretiranja nego o prijevari , lazi,izigranosti i ugrozavanju obitelji.

bio je jasno upozoren da to necu tolerirati i zamoljen da mi ne cini te stvari a u to vrijeme je vec zakuhavao svoju juhu umjesto da je ugasio vatru.

ma mozda bi se jos i dvojila da se nije nakon sto je otkriven poceo ponasati kao kuhana noga jer da mu je stalo ( bar bi ja tako postupila a vjerujem i svako drugi) grebao bi rukama i nogama da spasi ako ikako moze ( jer je on taj koji je napravio ne prvi puta gresku).


uhhh neznam da li me ijedna od vas razumije, ali najgore od sveg mi je sto ne mogu plakati,, a imam osjecaj da bi mi to jako pomoglo, ali ocito sam sve suze vec isplakala. :(

loo
08.08.2008., 12:28
e da idanassam mu ostavila papir za sporazumni razvod i naravno i daljene shvaca koliko sam ozbiljna jer se ponasa kao da nije vidjeo nikakav papir.

fakat ti muski sklopovi u mpzgu meni jednostavno nisu jasni.

Tata!
08.08.2008., 12:51
fakat ti muski sklopovi u mpzgu meni jednostavno nisu jasni.

bez brige i žene su takve isto, kad uhvaćene u prijevari prave od sebe naivne i nevine duše ne bi li zakamuflirale još jednom istinu! Dakle nije stvar uopće u muškom mozgu, nego čisto pravljenju i dalje bedaka iz tebe, a reakcija potpuno neovisna o spolu...

Ako si pokušala argumentirano i otvoreno razgovarati s njime i nije polučilo rezultate, nego se i dalje ponaša ko "kuhana noga", umjesto da, kako lijepo kažeš, "ako mu je stalo, grebe i rukama i nogama", onda ti je milo moje odluka na mjestu!

Ja te potpuno razumijem kad govoriš o razočaranju u prijevari, laži i izigranosti i time direktnom, svjesnom i drastičnom ugrožavanju obiteljske zajednice... doista razumijem tvoj osjećaj i smatram da je jedino ON taj na ledu koji je trebao zrelim potezom iskupljenja i objašnjenja nadoknadit svoju nezrelost i vratit povjerenje... a ako mu raskrinkanom nije stalo ni popričat o tome, nego se još k tome pravi i mutav, onda je time dokazao i koliko mu je stalo do zajednice i veze s tobom! A bez brige, ukoliko je tvoja namjera čvrsta i nepokolebljiva, brzo će se on osvjestit da si ti osoba s dušom, stavom i dostojanstvom, i da nipošto ne dopuštaš gaženje povjerenja i rušenje stubova zajedništva, bez otrpljenja posljedica za to!

loo
08.08.2008., 13:04
tat o hvala ti sto me razumijes.
pokusavamo komunicirati preko jako dobrog prijatelja no stariji sin ga je zamolio da se ne svadimo jer on ne moze to vise podnositi i oboje smo pristali da se necemo svaditi, sto ne znaci da cu ja ignorirati situaciju i cekati ga sa smjeskom i sl. Cak sam sina zamolila da ako se budemoodlucili na ragovor da li on moze optici u svoju sobu i na glasno upaliti tv kako nebi nas cuo ( naravno nre mislimo se ni derati ni svaditi, nego dsa jednostavno ne slusate gadosti) na sto je on rekao naravno. E da jos uvijek ne razgovaramo.

definitivna potvrda mojoj odluci je nastala jucer kada je izjavio da slucaj i odluku prepusta meni, kao tipa stalo muje ali eto ako sam ja odlucila otici on cese sloziti s time, a ako sam se odlucila pomiriti i opet ce se sloziti, ali on nece vuci inicijative :shock: :shock: :shock: :shock: heloooouuuu naravno da sam poludila i isla isprintati zahtjev.

mama courage
08.08.2008., 13:17
pa loo tako i treba. ako si ti odlučila - budi i ti aktivna. ništa lakše od toga. inače, savjet koji uvijek dajem parovima pred razvodom je ovaj: ili odite bračnom savjetniku (ako želite spasiti brak) ili odvjetniku (ako se želite koliko toliko civilizirano razvesti i sačuvati zivce). al nemojte pokušavati sami rješavati svoje stvari! jer svatko od vas je sad povrijeđen, svatko od vas smatra da je u pravu, i rijetke su rasprave koje mogu dovesti do nekih pozitivnih zaključaka, posebice ako se u tu raspravu upetlja pitanje financija. iz mog iskustva muškarci često počinju prijetiti u takvim situacijama, te novcem, te djecom. to mi je posebno fascinanto vidjeti kod muškaraca koji do tada nisu skoro ni znali da imaju djecu, a sad bi oni oduzimali skrbništvo mamama, moš misliti! :roll: al to ženu ne smije obeshrabriti. ako si odlučila kako jesi (ne ulazim u tvoje razloge!) - onda zacrtanom putanjom idi dalje. a sve pravne rasprave... hladno ga otpili i reci: čuj, ni ti ni ja nismo pravnici i ne znamo ništa o tome, o tome nek odluči sud (ili o tome će nas naši odvjetnici posavjetovati)! i točka. ne govorim ovo za badave, bilo je tu svakakvih prijedloga i prijetnji, svačeg sam se naslušala, a žene prestrašene me pitale: smije li on to?!

ako budeš imala još pitanja, slobodno se javi! sretno!

loo
09.08.2008., 07:04
zahvaljujem vam svima odsrca

posto se situacija ne mjenja ja u utorak ( zbog nemogucnosti ostavljanja djetea nigdje prije utorka) idem u realizaciju bilo da cu do odvjetnika ( ako mm bude pravio probleme) ili direktno na sudi czss.

hvala vam sto prolazite samnom 9. krug pakla

tweety
09.08.2008., 20:16
SRETNO!

loo
10.08.2008., 08:00
danas za koji sat vremena krecu razgovori, ne moram vam reci koliko sam napeta i nadam se da cu biti snazna ( to je jedino cega me je strah).

od frenda koji igra un sam doznala da bi se sada borio za nas ali samo neznam na koji nacin to misli izvesti jer meni rijeci i isprike vise nista ne znace ( trebaju mi djela koja ce mi dati nekakvu nadu, a iskreno da sam ja u nj kozi neznam sta bi ja to napravila).

drzite mi fige, javiti cu vam ishode :unsure:

loo
11.08.2008., 07:50
evo javljam vam se danas nakon jako mucnog i iscrpnih razgovora.

dakle ovako je odluceno da cu ostati do 1.12. i jos malo razmisliti tj dati mu mogucnost nebi li pokazao koliko mu je stalo i da misli ozbiljno prestati sa svim svojim glupostima koje mene vrijedjaju. Naravno za tu odluku mi je presudio stariji sin koji place od prekjucer i ujutro me molio da zbog njega tati dam sansu :/ sta ces kada mi zene smo u stanju svima dtugima prvo udovoljiti pa tek onda nama samima :(

Ako bude promjena u bilo kojem obliku ja cu3 se javiti.

zelim svima vama zahvaliti na svemu (papiri za razvod mi jos stoje u fasciklu sa svom popratnom dokumentacijom) i reci svima koji kroz istu stvar prolaze da stvarno u tome covjek m ora biti cvrst i sirov i da ih sve razumijem ma kakav god ishod bio.

toliko od mene :love:

stray_cat
12.08.2008., 11:17
da li je tebi do njega jos stalo?

ako ti je stalo, jel mozes reci zbog cega ti je stalo do njega kakav je danas, ne onog tipa sa kojim si prije 100 godina pocela, nego do ovog u sto se razvio

ne mora zena biti pokretac i leprsati oko muskog samo tako jer zene uvijek moraju imati razumijevanja za muske

da bi ti imala ravnotezu, u glavi, u srcu, i da bi normalno funkcionirala moras od suprotne strane dobijati natrag to sto dajes

nemam pojma da li imas problema sa komunikacijom, nemam pojma da li stvarno znas reci sto volis, sto ne volis, nemam pojma da li si u vezi (sa muzem, sa djecom, sa prijateljima) uvijek samo kriticna i spominjes samo negativno ili takodjer pricas o pozitivnim stvarima koje su ti ti ljudi dali)

hocu ti reci da ako ti njemu samo nabacujes i redas sranja koja je izveo i onda od njega ocekujes da na negativno reagira pozitivnim ponasanjem, to zaboravi

ako ti je stvarno stalo, popricajte o pozitivnom sto jos vidite jedan u drugom pa vidi kako dalje

Tata!
12.08.2008., 14:44
u-hu-hu...


Cak sam sina zamolila da ako se budemo odlucili na ragovor da li on moze otici u svoju sobu i na glasno upaliti tv kako nebi nas cuo (naravno ne mislimo se ni derati ni svaditi, nego da jednostavno ne slusa te gadosti) na sto je on rekao naravno.

loo moram priznati da sam vrlo razočaran netaktičnošću u pristupu pred djecom i uplitanjem djeteta od 10 godina u cijelu priču. Totalno mi nepriliči na taj način postaviti se pred svojim djetetom, poslavši ga u drugu sobu, s otvorenom naznakom da će mu se roditelji sad šamarat bjesnim riječima i "gadostima"... a on toga svega svjestan! Ma može on poslije poglašnjavat TV do maksimuma, njemu je ionako nakon samih tvojih riječi i naave događanja gorčina i žučna kiselina u trbuhu do grla!!! a da vi odrasli lijepo nađete sebi ipak neki nezavisni prostor mimo djece za takve rasprave i ne maltretirat njih time još dodatno, kao da nisu već dovoljno napeti tom iskrslom situacijom i neizvjesnošću koju ste im stvorili?


dakle ovako je odluceno da cu ostati do 1.12. i jos malo razmisliti tj dati mu mogucnost nebi li pokazao koliko mu je stalo i da misli ozbiljno prestati sa svim svojim glupostima koje mene vrijedjaju.

A možeš li nam približiti možda, ako nije preintimno, kakve su zapravo točno te gluposti i koliku to težinu imaju???


Naravno za tu odluku mi je presudio stariji sin koji place od prekjucer i ujutro me molio da zbog njega tati dam sansu :/

I opet uključivanje djece u vaš sukob! Pa zar ne vidiš koliko je dijete već patno i nesretno u toj situaciji i da se moraš zrelo i čvrsto oduprijeti uopće nastojanju da je ono u blizini vaših sukoba, a kamo li da je konstantni svjedok i još gore - ni kriv, ni dužan - živi tampon u zoni vaših svađa i prepucavanja. Djeca tome nisu ničime kriva i jednostavno ih moraš znati i moći zaštiti od toga kaosa koji proživljavaju, jer će im ostat nepopravljive posljedice čak i ako vi kao supružnici ostanete zajedno u bračnoj zajednici!


sta ces kada mi zene smo u stanju svima drugima prvo udovoljiti pa tek onda nama samima :(

jao, jao kakve izjave vapajuće za istomišljenim solidarizmom, i to u današnje vrijeme kad hedonizam ulazi na velika vrata u svijet žena, feminizam džonom odavno gazi mušku dominaciju, a altruizam moramo naprosto tražit svijećom? I onda stray_cat još dolije ulje na vatru s riječima:


ne mora zena biti pokretac i leprsati oko muskog samo tako jer zene uvijek moraju imati razumijevanja za muske

a tko to od žena uopće i očekuje i zašto se učestalo stvara takva fama? ili je to ipak srećom samo odraz razmišljanja jedne osobe, netom citirane? Uglavnom bilo bi mi izuzetno žao da ima više pristaša takvog stava, a kamoli da ga se smatra generalnim i općeprihvatljivim sudom...
zelim svima vama zahvaliti na svemu (papiri za razvod mi jos stoje u fasciklu sa svom popratnom dokumentacijom) i reci svima koji kroz istu stvar prolaze da stvarno u tome covjek mora biti cvrst i sirov i da ih sve razumijem ma kakav god ishod bio.

Hm... čovjek prvenstveno treba znati zrelo i mudro i nadasve promišljeno što uistinu želi u životu... nakon dobrog promišljanja, čvrst u odluci i potezu svakako treba biti, ali sirov nipošto, više razborit i racionalan pogotovo ako je ovako izrazito životno bitna... i ne mogu se složiti da razumijem sve ljude ama kakav god im ishod bio - jer sigurno nemogu one koji će nastaviti živjeti u lošoj i povjerenjem potonuloj zajednici, a samo zato, jer tobože nemaju drugog izbora ili tako okolina od njih očekuje... Djeca su pritom vrlo veliki zalog i zato je itekako potrebno ozbiljno i zrelo promisliti i deset puta, bolje tako nego površno tek jednom, da li su svi stubovi zajedništva doista trajno i nepremostivo porušeni ili je to samo subjektivna fikcija trenutno iskrslog nezadovoljstva, a s objektivno nedovoljno snažnim argumentima za trajni prekid.

Prilikom utvrđivanja objektivnosti svakako bi trebalo najbolje potražiti stručnu psihološku pomoć, odnosno nezavisnu arbitražu i procjenu možda najbolje za početak Obiteljskog savjetovališta. Rekao bih čak štoviše svakako prvo Savjetovalište, pa tek ako se potvrdi da su baš sve opcije beznadne, onda ona opcija Odvjetništva. U hirovitosti momenta mnogi su podložni podleći hitrim rastavama i time učinit možda nepopravljivu životnu grešku, zbog koje bi se mogli itekako kajati, jer ako partneru pružite makar i jednom tu snažnu poruku pozivanjem na zakonski raskid i lamatanjem papirima pred očima, onda i on gubi svaku nadu i povjerenje da se tu išta više može učiniti i za išta boriti!

Loo nekako generalno mi se čini, a i volio bih tako vidjeti, da vi još niste beznandni slučaj i da ti svakako nisi definitivno sazrijela u toj odluci za bezrezervnim prekidom, što je meni obećavajuće pohvalno i s humane strane svakako dobrodošlo, s obzirom i na tih 14 god braka i zajedništva, ali i dvoje već podosta stasale djece. Dakle vjerojatno doza povređenosti i izgubljenog povjerenja u partnera nije na samom dnu dna, već ima još dosta prostora za razmišljanje, reagiranje i opraštanje...

Pa iako je sasvim drugačija priča, pomalo me tonom te tvoje još neodlučnosti u krajnji potez, podsjeća na temu "nasilje u obitelji" sa Berthom. Podsjećam da je hirovita početna ishitrenost dignute prašine na njenu situaciju, na kraju ipak završila pomirljivim tonom, uz doduše hvale vrijedan potez potražene stručne psihološke pomoći, kojom su oboje dobili krajnje potrebnu objektivnu arbitražu sa strane i umirili svoje narušene strasti... iskreno se nadam da pomireni i dalje sretno odgajaju svoju malu djevojčicu, obogaćeni lekcijom obostranog osvještenja prema uzajamnom poštovanju i potrebnom pažnjom i razumijevanjem za funkcioniranje u zajednici.

stray_cat ti je dala par zanimljivih konkretnih pitanja i teza za samoispitivanje:

nemam pojma da li imas problema sa komunikacijom, nemam pojma da li stvarno znas reci sto volis, sto ne volis, nemam pojma da li si u vezi (sa muzem, sa djecom, sa prijateljima) uvijek samo kriticna i spominjes samo negativno ili takodjer pricas o pozitivnim stvarima koje su ti ti ljudi dali)

hocu ti reci da ako ti njemu samo nabacujes i redas sranja koja je izveo i onda od njega ocekujes da na negativno reagira pozitivnim ponasanjem, to zaboravi

ako ti je stvarno stalo, popricajte o pozitivnom sto jos vidite jedan u drugom pa vidi kako dalje
pa si pokušaj i na njih odgovorit sama, da bi koliko toliko spoznala objektivnost onog što se trenutno događa u tvojoj zajednici...

Nije sve kao u bajkama, ali vrijedi vjerovati uvijek u sretan kraj.

loo
13.08.2008., 14:11
ne nije nista jako intimno
ne nema nasilja niti verbalnog nitin fizickog u obitelji
na moju veliku zalost djete se nije moglo sklonit iz kuce jer nije imao kamo otici, a nisam htjela da cuje sta smo pricali tj nisam mu ni zeljela reci pa tako nisam ni zeljela da sazna razloge moje odluke od mene iili iz mojih usta.

dogadjaj je bio da sam mm uhvatila u vrlo socnim porukama sa jednom zenom koja bi mu usput mogla jako uprpastiti zivot i poslovno, a jako su zvucale kao da ga lovi i uvjerena sam dan danas da je izmedju njih bilo nesto ( ijako mm jos uvijek to porice)

sansa za dalje .... hmmm neznam sta reci na to. Rekla sam mu da mi se na neki nacin mora dokazati da mu je stvarno stalo i da mimora dokazati da se takve stvari nece ponavljati ( ijako vuk dlaku mjenja ali cud...), ali ajdedobro jako sam ga uzdrmala pa valjda je shvatio.

loo
13.08.2008., 14:19
a da jos neso to dokazivanje se ne odnosi da on mora nositi transparent sa porukom kriv sam i povrijedio sam te po ko zna koji put nego neki vid da mu je stvarno zao i da se trudi da bude sve bolje

stray cat tko je on tj kako ga dozivljavam,.... joj jakpo mi je to tesko odgovoriti, jer ne mogu reci da ga ne volim ali isto tako i da ga iskreno volim. Osjecaji su mi pomjesani i ne mogu ih definirati, jer jos uvijek osjecam gorcinu u svom srcu ( stvarno mi nije jasno zasto i cime sam to zasluzila).
ijako nekima mozda to nece biti jasno , ja stvarno zelim svog partnera imati kao svog najboljeg prijatelja koji meni , a i ja njemu mozemo sve reci i oko svega se dogovoriti, a ko ja kazem da me nesto boli i vrijedja da se to onda izostavi iz odnosa.

ufff ali sam oduljila......oprostite

s3ja
14.08.2008., 12:37
Draga loo, nemoj se ispričavati, uzmi vremena koliko trebaš. Tu stvarno ne možeš nikome smetati, ne možeš ništa krivo reći, neka ti ovo pisanje bude ispušni ventil..koji ti je u ovim trenucima jako potreban...

Odlučila si ostati, pružiti još jednu šansu, ne ihitreno pobjeći. To je u redu no, pridružila bih se onima koji ti savjetuju da svakako i to što prije, potražiš stručnu psihološku pomoć - dal sama ili zajedno sa suprugom, bilo koju... samo nemoj sama kroz to prolaziti... zbog sebe, zbog svojih anđela...

A s njima budi max iskrena i pokušaj koliko god možeš biti stvarno prisutna - bebi što više sigurnosti kroz zagrljaje, a velikom iskreno i prilagođeno priznaj kako se osjećaš, no ponavljaj i opet ponavljaj da on nije ništa kriv... I pokušaj mu ne priuštiti slušanje svađa.

Želim ti puno, puno mudrosti i hrabrosti da ovu svoju situaciju privedeš mirnom i sretnom završetku.

Duboko diši :)
i
Drži se :love:

fegusti
08.09.2008., 10:57
bilo bi stvarno dobro da se naslovu topica doda Sporazumni raskid braka

e sad, mene zanima zašto se prilaže mišljenje CZSS - zar ne određuje sud po primitku zahtjeva gdje se ide na mirenje?

fegusti
08.09.2008., 13:04
a zanima me i ovo:

Sukladno članku 14. Zakona o sudskim pristojbama predlagatelji prema svom općem imovnom stanju ne mogu podmiriti sudsku pristojbu bez štetnih posljedica za nužno uzdržavanje sebe i svoje obitelji.

kolika je ta pristojba, ukoliko netko zna?

petarpan
06.10.2008., 23:12
da ne otvaram novu temu, prikeljit ću se ovdje- ljubazno vas molim da mi netko odgovori kakva je procedura kad sam ja ta koja podnosi zahtjev, jer se bojim da sporazumni u ovom slučaju ne bi igrao ...
Čula sam,navodno, da moram kupit nekakav zahtjev u palači pravde i da bih se prvo trebala javiti ovima u centar za soc.skrb, prije nego se išta podnese sudu....

Kopam po internetu, sve mi je ovo već previše preko glave i doslovno mi treba jedan.divorce for dummies... :?

Iva
08.10.2008., 16:58
Iz prve ruke.. napises taj zahtjev, sama po onoj špranci u cini mi se, 3 primjerka, oboje potpisete, prilozis fotokopije osobnih iskaznica i rodne listove djece... s tim odes na Općinski sud, platis 200 kuna i cekas poziv na prvo rociste. Tek nakon tog prvog rocista sa zapisnikom ides na CZSS, a dalje ne znam... ja sam za sada dosla do tu :(

silki
08.10.2008., 18:31
ovo gore je zahtjev za sporazumi razvod braka, što će reć' da ste oboje suglasni da se brak raskine i da se možete dogovoriti za skrbništvo, viđanja i alimentaciju.
ukoliko se on protivi tome - nema sporazuma.
moj savjet je da za početak odeš na centar za soc. skrb po mjestu stanovanja. oni će te uputiti dalje :bye:

samamama
12.11.2008., 12:33
Iz prve ruke.. napises taj zahtjev, sama po onoj špranci u cini mi se, 3 primjerka, oboje potpisete, prilozis fotokopije osobnih iskaznica i rodne listove djece... s tim odes na Općinski sud, platis 200 kuna i cekas poziv na prvo rociste. Tek nakon tog prvog rocista sa zapisnikom ides na CZSS, a dalje ne znam... ja sam za sada dosla do tu :(

da ja nadopunim sta se desi dalje :)
dodjete na CZSS, kazete da ste se sve dogovorili, socijalna radnica to zabiljezi, napise, pita jos hrpu glupih i nevezanih pitanja i svoje misljenje posalje na sud. Sud vas zatim pozove na rociste, dodjete tamo, ponovite sto ste se dogovorili ( vidjanje, skrbnistvo, alimentacija ), sud to zabiljezi, donese presudu i to je to... sluzbeno ste se rastali.

fegusti
12.11.2008., 21:52
Čula sam,navodno, da moram kupit nekakav zahtjev u palači pravde i da bih se prvo trebala javiti ovima u centar za soc.skrb, prije nego se išta podnese sudu....
ako se ne razvodite sporazumno, onda podnosiš tužbu.
prvo to a nakon prvog ročišta vas upućuju u czzs na posredovanje.
prilikom predaje tužbe se ništa ne plaća, tek naknadno.
meni su tražili 2 primjerka tužbe s priloženim fotokopijama vjenčanog lista i rodnih listova djece.

petarpan
12.11.2008., 23:32
Čula sam,navodno, da moram kupit nekakav zahtjev u palači pravde i da bih se prvo trebala javiti ovima u centar za soc.skrb, prije nego se išta podnese sudu....
ako se ne razvodite sporazumno, onda podnosiš tužbu.
prvo to a nakon prvog ročišta vas upućuju u czzs na posredovanje.
prilikom predaje tužbe se ništa ne plaća, tek naknadno.
meni su tražili 2 primjerka tužbe s priloženim fotokopijama vjenčanog lista i rodnih listova djece.

tužbu kažeš? jel je mogu i sama napisat ili?

fegusti
13.11.2008., 14:49
tužbu kažeš? jel je mogu i sama napisat ili?
možeš.
ja sam našla šprancu na forum.hr (trenutno mi ne otvara portal da ti stavim link)
btw, odvjetnička tarifa za sastavljanje tužbe je 610 kn.

fegusti
14.11.2008., 09:14
evo linka s primjerima sporazumnog razvoda i tužbe
http://www.forum.hr/showthread.php?t=355657

kod tužbe treba izostaviti rečenicu pod 3.: Proveden je postupak posredovanja pred CZSS Rijeka koji je okončan neuspješno.
jer se posredovanje provodi naknadno.
naravno, i sve ostalo treba prilagoditi - razloge, iznose, viđanja...

petarpan
15.11.2008., 19:51
evo linka s primjerima sporazumnog razvoda i tužbe
http://www.forum.hr/showthread.php?t=355657

kod tužbe treba izostaviti rečenicu pod 3.: Proveden je postupak posredovanja pred CZSS Rijeka koji je okončan neuspješno.
jer se posredovanje provodi naknadno.
naravno, i sve ostalo treba prilagoditi - razloge, iznose, viđanja...

thanx! :*

Ines
25.05.2009., 17:56
moze li mi netko reci tocno kako ide procedura kod sporazumnog razvoda, molim vas.

prvo se ide na sud (gdje je to u zagrebu, koji sud?) jel tako? sta se tocno tamo nosi?
u ovom gore prijedlogu vidim da pod prilozima pise i 'zapisnik centra' - to valjda sad vise ne treba jer se, kolko sam shvatila, prvo ide sudu?

da li onda oni daju daljnje upute ili trebamo sami na centar?

sto znaci 'potvrda o imovnom stanju'?
treba li u zahtjevu za sporazumni odmah pisat i mjesto gdje ce malodobna djeca zivjeti, podjelu imovine i dugovanja (otplata kredita)?

da li ovi dokumenti koji se prilazu moraju biti friski ili (potvrda o prebivalistu, rodni listovi)?

fegusti
27.05.2009., 00:15
1. sta se tocno tamo nosi?
2. u ovom gore prijedlogu vidim da pod prilozima pise i 'zapisnik centra' - to valjda sad vise ne treba jer se, kolko sam shvatila, prvo ide sudu?
3. da li onda oni daju daljnje upute ili trebamo sami na centar?
4. sto znaci 'potvrda o imovnom stanju'?
5. treba li u zahtjevu za sporazumni odmah pisat i mjesto gdje ce malodobna djeca zivjeti, podjelu imovine i dugovanja (otplata kredita)?
6. da li ovi dokumenti koji se prilazu moraju biti friski ili (potvrda o prebivalistu, rodni listovi)?
stavila sam redne brojeve da ti lakše odgovorim.
1. nosi se zahtjev i kao prilog uz njega izvod iz knjige vjenčanih i izvodi iz knjige rođenih za djecu
2. zapisnik centra se ne podnosi jer je sada procedura drugačija
3. na prvom ročištu vam sud daje rješenje s kojim odlaziš u centar i podnosiš zahtjev za posredovanjem
4. to ti na prvom ročištu ne treba a tada će vam napisati što sve trebate pribaviti za drugo ročište nakon posredovanja. potvrda o imovnom stanju se izdaje u poreznoj upravi
5. razvodom braka ne rješevate podjelu imovine. to je zaseban predmet. u sporazumnom zahtjevu trebate navesti s kim će djeca živjeti i predložiti način i vrijeme viđanja djece s drugim roditeljem kao i predložiti visinu alimentacije koju u konačnici određuje sud uvidom u materijalno stanje.
6. da, trebaju biti friški

Ines
27.05.2009., 10:25
puno ti hvala na odgovorima :*

Anajat
29.05.2009., 13:45
...čitam sve gore i u svemu sam vidjela sebe prije 7-8 godina...hrpa laži, prevare i na kraju kap koja je prelila čašu...stariji sin tada imao 15 godina, bojala sam se kako će to sve na njega utjecati, taman je upisao prvi srednje... u Centru me gledali kao da sam s Marsa pala jer kod nas je to još uvijek tako, dok me ne tuče i ne ubije, čemu razvod (za njih prevare, alkohol, psihičko maltretiranje - nisu razlog za rastavu braka)...trajalo sve nekih 5-6 mjeseci, bivši ipak pristao na sporazumnu rastavu, čak sam i kredit digla da ga isplatim, mada smo živjeli u kući mojih roditelja, samo da ga se napokon riješim...nitko sretniji od mene nakon rasprave na sudu i kad mi je stigla presuda! častila sam cure u uredu i vikala da sam napokon sretno rastavljena...naravno, alimentaciju sam vidjela prva 3-4 mjeseca, a dalje ni lipe...
...sad sam ponovo udata, imam krasnog muža, sineka od 4 godine, stariji sin također živi s nama (oca posjećuje kad sam to poželi)...i napokon živim onako kako treba, punim plućima, sa osobom koja me poštuje i voli i sa moja 2 sina (ralika u godinama između djece je točno 18 godina i 1 dan :-)...
Podržavam svaku osobu koja želi uzeti svoj život i svoju sudbinu u svoje ruke i napraviti ih puno boljim i kvalitetnijim.
Meni je dugo trebao onaj klik u glavi da imam jedan život i da ga ne mislim provesti nesretna. I da ne mislim šta će reći susjedi, rodbina, prijatelji, te šta ću i kako ću ja sama sa svojim sinom...

the bee
31.05.2009., 19:01
muž mi govori da je našao najboljeg odvjetnika u gradu i da mu on sad sređuje papire.Mm hoće da ja samo potpišem kad on donese taj papir jer ako ne pristanem na sporazumni razvod onda će biti posljedica (nije rekao konkretno što). Ja ne dam njemu sporazumni jer želimda on napravi sve jer je puno problema stvorio i sad se želi lagano rješiti.Ja nisam željela razvod i ja sam rekla da ja čekam papir,ali to treba biti tužba s njegove strane.
Molim vas,sa pravne strane,tko zan nek mi kaže što se desi u slučaju da on donese papir za sporazumni razvod,ja odbijem,tj. da li da potpisujem išta ili ništa? ima li to kakve posljedice u smislu da će se proces pogoršati? imamo dijete od godinu i pol

the bee
03.06.2009., 23:46
nitko nema odgovor?

fegusti
04.06.2009., 14:26
ako ne želiš razvod neka ga on pokrene tužbom.
zbog čega bi ti morala pristati na sporazumni?

...a ono da će biti posljedica ako ne pristaneš je čisto zastrašivanje!

fegusti
26.06.2009., 15:45
evo, naš se postupak okončao.
2 ročišta i između njih posredovanje.

troškovi - svakome po 200 kn sudskih pristojbi.

Ines
26.06.2009., 18:21
kolko dugo je sve skupa trajalo?

fegusti
27.06.2009., 17:20
kod mene 6 mjeseci ali sam odugovlacila s predajom misljenja czss-a.
moglo je biti gotovo u 3 mjeseca.

Ines
27.06.2009., 17:41
hvala na odgovoru :*

nine
26.07.2009., 18:19
MBM me godinuipol otkako je napustio bračnu zajednicu gnjavio s tim da želi sporazumni zahtjev al pod njegovim uvjetima.
Na kraju sam ja "pukla",našla odvjetnika,platila 500kn sastavljanje tužbe,dala mu punomoć, MBM se na prvom ročištu složio sa svim predloženim od mog odvjetnika,tužba se pretvorila u sporazumni zahtjev za razvod,czss,još jedno ročište i sve gotovo u cca 10mj.

cvjetkica
17.02.2010., 10:28
Pozdrav svima! Imam pitanje. Koliko vremena prođe od predavanja sporazumnog zahtjeva na Općinski sud do poziva na ročište?Hvala

samamama
17.02.2010., 10:55
ovisi o tome imate li djece ili ne. ako imate, sud salje proceduru prvo na CZSS a zatim se vraca na sud.. u tom slucaju moze trajati i preko 7 mjeseci do poziva na prvo rociste

fegusti
17.02.2010., 15:12
ovisi o tome imate li djece ili ne. ako imate, sud salje proceduru prvo na CZSS a zatim se vraca na sud.. u tom slucaju moze trajati i preko 7 mjeseci do poziva na prvo rociste

samamama, sud upućuje na czss nakon 1. ročišta.
ja sam od predaje zahtjeva čekala 20ak dana do 1. ročišta.

cvjetkica
17.02.2010., 17:58
Hvala na odgovorima. Imamo jedno dijete. Mala je samnom, sve smo dogovorili. Moj uskoro BM se ne trga previše oko nje, jedino bi možda mogao biti problem alimentacija. Znači za dvadesetak dana smo na sudu pa na CZSS. Ok. Samo zašto bi sve to trajalo toliko dugo?(sedam mjeseci!). Nadam se da neće

samamama
18.02.2010., 08:42
ma zna to i dulje trajati.. mi smo imali sve dogovoreno, napisali nekoliko pozurnica i na kraju je od predaje do sudskog rješenja prošlo skoro 10 mjeseci.

imas pravo fergusti, i mi smo to prvo rociste imali tako rano, ali ja na njega nisam uopce isla nego sam poslala opunomocenika, i on je isto napravio to. to rociste sluzi samo zato da sud provjeri dali su obje strane upoznate sa zahtjevom za razvod ( dali su ga dobile, vidjele itd. ). traje ravno 5 minuta ;)

cvjetkica
18.02.2010., 09:17
Ma krasno! A ja mislila kako ću to riješiti do ljeta. Ništa, što se mora mora se. Imam još jedno pitanje. Kad se preda Zahtjev na urudžbeni tamo na sudu, dobiva li se nekakava potvrda? Naime, nisam ja predavala. Nakon što sam napisala zahtjev, BM je rekao da će on predati. Što god ga pitam on ne zna odgovoriti. Nadam se da je predao,(a možda sam i glupa)baš me zanima može li se nekako provjeriti jeli zahtjev predan.

samamama
18.02.2010., 15:44
ne vidim zasto se to nebi moglo provjeriti.
obzirom da nemas potvrdu niti ur broj, biti ce im malo teze pronaci, ali ako ih ljepo zamolis i objasnis svoju situaciju sigurna sam da ce ti pomoci. Najbolje je da odes osobno jer ce te preko telefona otpiliti. To mozes provjeriti u sudskoj pisarnici jer svi predmeti uvijek idu kroz pisarnicu

saska7
11.03.2010., 10:23
dakle, imam i ja pitanja...
cisto tehnicke naravi-
u koliko primjeraka se predaje na sudu, u koliko na CZSS, prijedlog/zahtjev za sporazumni prekid braka?
da li svi primjerci moraju imati originalne rodne listove i vjencani list?
uvjerenja o prebivalistu koja se predaju uz zahtjev na czss su uvjerenja o prebivalistu djece i/ili roditelja? ako je (uskoro) bm prijavljen jos uvijek na istoj adresi kao i ja, jel to radi neki problem? mora li se odjaviti ili..?

Ines
11.03.2010., 11:33
ne znam ti za broj primjeraka zahtjeva jer su nama to predavali nesto odvjetnica nesto Bivsi.
znam da ne predajes u isto vrijeme na sud i na centar. prvo na sud pa onda kad dobijes papire sa suda predajes na centar.
treba ti jedan 'komplet' orginalnih dokumenata.

adresa nema veze s nicim, i tak ce vas na centru (pa onda ponovo na sudu) pitati za adrese na kojima zivite, ciji su stanovi u kojima zivite i te stvari

llullu
09.04.2010., 03:03
Evo moje iskustvo: ništa ti od toga nije bitno. Najprije original na sud i to je - to! Poslije sve ide redom (bez originala) - CZSS pa opet sud. Kod mene - u 9. mj prvo ročište; u 11. mj CZS - 1.put, u 12.mj CZS - 2.put, u 1.mj. (krajem) 2.ročište i pravomoćna presuda!
naravno, ponašali smo se kao civilizirani ljudi i to se pokazalo OK. I svima bih preporučila, narano, ako se ikako može.

cvjetkica
18.06.2010., 15:16
Pozdrav. Imam jedno pitanje. Ove godine potpisala sam sporazumni sa svojim uskoro bm. Bili smo na razgovoru u CZSS, to je prošlo ok. Poslali su nam mišljenje i sad bi s tim mišljenjem trebalo na sud. Da, prije CZSS-a dali smo ugovor na sud i onda smo išli na razgovor. Sad meni bm nešto trtlja da uz to mišljenje trebamo predati i nešto što će ukazati na koji predmet se to odnosi. Ništa to ne razumijem. Naganjam ga da on to onda napiše kad tvrdi da zna kaj je to,ali ništa. Oni koji su prošli kroz sve te procedure, molim vas da me prosvijetlite. Kad se dobije mišljenje czss-a na kućnu adresu, kaj se sve mora odnijeti na sud? Želim s tim što prije završiti. Hvala puno

Ines
18.06.2010., 17:07
odneses misljenje centra i tam natrljas na dva komada papira da predajes to i to za taj i taj predmet (ja na dva obicna papira rukom napisala kaj mi je teta na urudzbenom izdiktirala)

camel
30.04.2011., 19:45
što se događa na prvom ročištu? i kako se određuje u koji czss se ide? prema mjestu stanovanja ili kako?
ako sami odabirmo czss kako znati koji odabrati?

zebra
21.12.2011., 11:18
u czss ideš prema mjestu stanovanja, mi smo bili jednom i kako nismo u svađi bili nego sve sporazumno i dogovorno nismo više morali dolaziti.
nama nisu dali mišljenje napismeno nego se na sudu pojavio neki lik iz centra koji je usmeno izjavio to 'mišljenje'.

sunce malo
21.12.2011., 14:11
drage moje mame imam jedno pitanjce a radi se ako si u izvanbračnoj zajednici 10 godina a imaš djete i želiš se sporazumno razvest,kakve su procedure,po meni možda griješim je
sve isto ili sam u krivu.Molim nekog iskusnog da mi kaže.

DAADAA
03.09.2012., 13:28
drage moje mame imam jedno pitanjce a radi se ako si u izvanbračnoj zajednici 10 godina a imaš djete i želiš se sporazumno razvest,kakve su procedure,po meni možda griješim je
sve isto ili sam u krivu.Molim nekog iskusnog da mi kaže.


Mene bi isto ovo zanimalo, a vidim da nije bilo nikakvog odgovora.
Ima li netko kakve informacije?

nine
08.09.2012., 18:11
pokušaj ovom logikom.... ne postoji u obiteljskom zakonu pojam prekida ili poništenja izvanbračne zajednice, dok za bračnu postoji.... vi nemate ni izvadak iz matice vjenčanih...postoji samo termin prestanak izvanbračne zajednice.....

pitanje skrbništva i podjele imovine dva su odvojena postupka, koja idu preko suda, kod prvog je isto kao kod bračne zajednice, zahtjev ide na sud, sud ga prosljeđuje czss, a kod drugog zahtjev ide samo na sud (ako postoji imovina koja je stečena u izvanbračnoj zajednici a ne vlastita imovina) ..... potoje odvjetnici koji ne naplačuju prvo savjetovanje, i czss koji su spremni dati savjet čak i telefonski.... mislim da je to jedini ispravni put :)

Beti3
08.09.2012., 20:10
Izvanbračna zajednica je usmeni dogovor i ne treba ništa da bi se razvrgla. Svatko može bez problema na svoju stranu.

E, sad, ako postoji zajednička imovina ili zajedničko dijete, nastaju problemi.
Ako se možete usmeno dogovoriti i ne uplitati sustav ( jer zato se i niste vjenčali, da ne uplićete sustav, zar ne?) dogovorite se.

A ako ne, tu su sudovi kojima ćete tužiti onaj onoga koji se ne slaže sa dogovorom.
A CZSS će se sigurno uplesti, koliko god vi to ne željeli.

A da pokušate još jednom razmisliti, pa još jednom, možda se nepremostive razlike ipak mogu premostiti?

mojadjevojcica
16.10.2012., 08:53
Mene bi isto ovo zanimalo, a vidim da nije bilo nikakvog odgovora.
Ima li netko kakve informacije?

Mozda je najbolje otici do CZSS i tamo se sve dogovoriti i potpisati taj sporazumni dogovor to ce vrijediti isto kao i sudska presuda a puno je brze i lakse od suda. Ali kada ste jos uvik u dobrim odnosima morate sve dogovoriti da poslje nebi imali problema kao mi ostali.
Znaci dogovoriti s kim ce dijete zivjeti, kako ce viđati sa roditeljem sa kojim ne zivi i alimentacija.

sani1
17.10.2012., 10:08
Kako nije sklopljen brak, a djetetu su u rodnom listu upisana oba roditelja koji nisu vjenčani, radi daljnje pravne sigurnosti najbolje na sudu pokrenuti tzv. izvanparnični postupak u kojem postupku utvrđuje se kome se dijete dodjeljuje na čuvanje i odgoj, odnosno na skrb, viđanje drugog roditelja s djetetom, kao i visina alimentacije. To je dobro napraviti osobito ako nema spora između roditelja. Naime, prvom prilikom kada izvanbračna zajednice više ne bude postojala, a npr. dijete je kod majke, te ona mora djetetu izvaditi putovnicu, upravo potpis oca za putovnicu (moraju biti potpisa oba roditelja) zamijenit će ta odluka iz koje će se vidjeti da je dijete dodjeljeno majci. Dakle, bez obzira što nije sklopljen brak, jako je dobro imati odluku suda o dodjeli djeteta, viđanju i alimentaciji.

mojadjevojcica
17.10.2012., 10:24
Kako nije sklopljen brak, a djetetu su u rodnom listu upisana oba roditelja koji nisu vjenčani, radi daljnje pravne sigurnosti najbolje na sudu pokrenuti tzv. izvanparnični postupak u kojem postupku utvrđuje se kome se dijete dodjeljuje na čuvanje i odgoj, odnosno na skrb, viđanje drugog roditelja s djetetom, kao i visina alimentacije. To je dobro napraviti osobito ako nema spora između roditelja. Naime, prvom prilikom kada izvanbračna zajednice više ne bude postojala, a npr. dijete je kod majke, te ona mora djetetu izvaditi putovnicu, upravo potpis oca za putovnicu (moraju biti potpisa oba roditelja) zamijenit će ta odluka iz koje će se vidjeti da je dijete dodjeljeno majci. Dakle, bez obzira što nije sklopljen brak, jako je dobro imati odluku suda o dodjeli djeteta, viđanju i alimentaciji.

U izvanparnicnom postupku nema alimentacije. Ja sam morala pokrenuti novi parnicni postupak radi alimentacije.

Ms. Mar
09.05.2013., 21:40
Pitanje: koliko dugo ste čekali mišljenje CZSS? Sve mi to nekak dugo traje. Sa suda sam dobila papir nakon više od 2 mjeseca, onaj isti koji su napisali kad smo bili tamo. Pa čekanje na CZSS. Sad je opet puno vremena prošlo od CZSS. Sve je sporazumno, dali su odmah do znanja da će dati pozitivno mišljenje. Sve si mislim da opet čekam papir koji su i oni napisali kad smo bili tamo. Jel uobičajeno da to tako dugo traje?

angelina_2004
26.05.2014., 08:09
Curke molim pomoć. Sve dogovaramo za sporazumni. Mene zanima samo koliko mogu očekivati da će trajati procedura od predaje zahtjeva na sud do konačne odluke suda?

P.S.
Teško je :(

studena
26.05.2014., 08:19
ako je sve sporazumno, nešto manje od godine dana
hug,
ma kako iluzorno zvuči, bit će bolje

angelina_2004
26.05.2014., 08:41
tako dugo???

Superman
26.05.2014., 09:08
Kod mene je bilo gotovo za 5-6 mjeseci. Sporazumni razvod, 2 ročišta na sudu i jedan razgovor u CZSS.

studena
26.05.2014., 09:25
mislim da je za zagreb ipak malo duže

ninik
28.05.2014., 12:15
zagreb, ravnih 5 mjeseci i par dana.
jedan odlazak u CZSS i jedno ročište.

zadarmamica
30.04.2015., 14:17
Imam pitanje...
Rođak nezna kako krenuti i sto napraviti.u braku je 3godine i ima kcer od 2ipo god.zena ga je varala i ne zive skupa evo 2mjeseca.pristala je da ce potpisati papire i da ce se razvest...ali dok to jos nisu obavili vec je pocela zezat oko male i smije ju uzet samo kad njoj pase.ona radi svako popodne u kaficu i malu da svojima ali njemu nezeli dati.
Gdje u czss...u koji ured...kod koga se on treba javiti da zapocne cijelu proceduru oko razvoda na koji ona pristaje i da im sud odredi kad on smije malu viđati.?ona je zaposlena a on radi na crno...mooozda uskoro bude prijavljen na poslu..igra li to ulogu i dali placa razvod ili kako to ide?
U braku su kupili auto preko njene banke a u papitima je on vlasnik i ona sad zahtjeva te novce.dali da ju on isplati sada ili da ceka odluku suda oko svega?
Dali ce mala morat na neke razgovore?

Puno piranja...ali nezna od kud poceti.svatko mu neko svoje iskustvo govori a opet svaki slucaj je poseban sam za sebe.
Hvala

*meri*
30.04.2015., 18:07
prvi korak za razvod braka je sud.
znaci, neka sastavi prijedlog za razvod braka i nosi na sud u pisarnicu. ako pise da je sporazumni razvod, onda taj zahtjev moraju potpisati oboje, a ako mu se ne da traziti njezin potpis neka pise tuzba za razvod braka. brak ce se razvesti u svakom slucaju, bilo da je tuzba, bilo da je sporazumni.
sprancu zahtjeva moze naci i na internetu, ako ona pristaje na razvod nema potrebe da trosi novce za odvjetnika.
kad preda zahtjev u pisarnici biti ce mu receno za moze odmah uplatiti taksu od 200 kuna ili ce mu to sud naloziti da plati. ali ako je on nezaposlen, moze u zahtjevu za razvod napisati da moli sud da ga oslobodi placanja pristojbe jer je nezaposlen.
na prvom rocistu sud odredjuje koji ured za czss je nadlezan ovisno o njihovom prebivalistu. mala ne prolazi nikakve razgovore.

nadam se da sam bar malo pomogla.

*meri*
30.04.2015., 18:09
mislim da je vezano za imovinu posebna parnica, ali to bas i nisam sigurna :unsure:

to moze onda pitati kad dodje na czss