PDA

Pogledaj cijelu verziju : citomegalo virus28.12.2003., 23:16
Molim da mi se javi netko tko je imao iskustva ili zna nešto o citomegalo virusu. :?

29.12.2003., 18:53
Ja kopirala sa Harnijeve stranice.Nadam se da će ti pomoći.


Citomegalovirus - CMV je, bez dileme, najčešći uzročnik kongenitalnih i ranih postnatalnih infekcije. Značaj ove infekcije uspoređuje se s značajem rubeole prije uvođenja obaveznog cijepljenja. Nažalost zbog imunoloških odlika ovog virusa nije moguća zaštita od kongenitalne CMV infekcije.


Citomegalovirus spada u grupu herpes-virusa, a nakon primarne infekcije virus perzistira doživotno najvjerojatnije u limfocitima. Pod određenim uvjetima infekcija se može reaktivirati. Izvor zaraze mogu biti krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak, urin, pljuvačka i suze, a za prijenos je neophodan bliski tjelesni kontakt. Vrijeme inkubacije nije sasvim poznato, a simptomi infekcije su nekarakteristični: povišena tjelesna temperatura uz otok limfnih čvorića. Veoma rijetko se javljaju hepatitis ili miokarditis. Virus se izlučuje potom kratko vrijeme pljuvačkom, i vrlo često duže vrijeme genitalnim iscjetkom odnosno urinom.


Kod CMV infekcije u trudnoći dolazi u oko 40% do intrauterine transmisije virusa. Virus izaziva oštećenja fetusa osobito u prvom i drugom, ali i u trećem trimestru. Računa se da do oštećenja fetusa dolazi u oko 5 - 15% slučajeva. Kod ca 5% inficiranih fetusa dolazi do razvitka kongenitalnog CMV sindroma, a kod daljnjih 5 - 10% su ovi simptomi slabije izraženi. Kod 85 - 90% inficiranih fetusa nema uopće nikakovih simptoma kod poroda. Kod kongenitalnog CMV sindroma u 90% se razvijaju kasne posljedice infekcije. I suprotno, 10 - 15% inficirane novorođenčadi ne pokazuju nikakove simptome kod poroda. Simptomi kongenitalnog CMV sindroma su: hepatosplenomegalija, trombocitopenija, hiperbilirubinemija, hemolitička anemija, mikrocefalija, korioretinitis, encefalitis, atipična limfocitoza. Važnost ove infekcije u trudnoći, kao i mogućnost reaktivacije infekcije obrađuju znanstvenici s University of Alabama at Birmingham. U svome radu opisuju ispitivanje seruma na prisustvo protutijela protiv citomegalovirusa kod 46 trudnica s prekoncepcijskim imunitetom protiv CMV, utvrđenim u prethodnoj trudnoći. Tražena su protutijela protiv glukoproteina H (epitop AD 169) CMV.


Od navedenih 46 trudnica, 16 majki je rodilo inficirano, a 30 neinficirano dijete u sljedećoj trudnoći koja je praćeno serološki. U 11 od 16 majki koje su rodile inficirano dijete nađena su protutijela protiv glukoproteina H, epitopi AD 169 i Towne (69%)). Kod 10 od 16 majki s inficiranim novorođenčetom (62%) nađena su nova specifična protutijela protiv glukoproteina H, u poređenju sa samo 4 od 30 žena s neinficiranim novorođenčetom (13%).


Zaključak znanstvenika još jednom potvrđuje da prekoncepcijski imunitet protiv CMV pruža u trudnoći samo djelomičnu zaštitu od intrauterine transmisije virusa. Reinfekcija s različitim tipovima CMV može dovesti do intrauterine transmisije virusa i kongenitalnog CMV sindroma.N Eng J Med; 2001; 344 (18): 1366-1371

29.12.2003., 20:13
:D
Hvala na pokušaju. To sam i ja pročitala. Mislila sam više na osobno iskustvo. Hvala još jednom.

29.12.2003., 20:31
Nema na čemu! :D

sandraf
07.01.2004., 11:54
Bok Korina,

imam nesto malo iskustva s citomegalovirusom, ali na nacin da sam ga preboljela PRIJE TRUDNOCE, a u krvi je to vidljivo i pokaze se na nalazu. Nemam nalaze kod sebe, ali mogu malo prokopati pa ti naknadno javim koliki je titar bio u mom slucaju (mislim da je bio oko 10000 necega - sorry, ne vladam terminologijom). Postoje dvije vrijednosti na nalazu - toga se sjecam - Igg i Igm ili tako nesto slicno. Jedan od njih (onaj opasniji) je u mom slucaju bio negativan, tako da je moj ginekolog smatrao da nema izravne opasnosti po plod, sto se kasnije i potvrdilo - rodila sam prekrasno zdravo dijete.

Sandra

07.01.2004., 19:45
Sandra hvala. Molim te provjeri to pa mi javi. Ja isto ne vladam terminologijom i ne znam puno o svemu tome. Naime, ne radi se o meni nego moja jako dobra prijateljica ima CMV i u 4. je mjesecu trudnoće. Jako mi je stalo do nje i njenog nerođenog djeteta pa istražujem na sve moguće strane. Hvala još jednom i javi se kad saznaš više o tome.

sandraf
07.01.2004., 22:27
Eto mene, citam nalaz, ali u njemu nazalost nema niceg korisnog. Uglavnom, postoje doista dvije vrijednosti - IgM koji je u mom slucaju negativan, sto je jako dobro, jer znaci da nema neposredne zaraze i IgG koji je kod mene bio 10775, sto ukazuje da sam nekad davno preboljela citomegalovirus, ali to nisam ni znala. Nakon preboljenog virusa u krvi se stvaraju antitijela i to je ta jedinica koja se (cini mi se) zove titar. Inace, kako su meni objasnili, sama bolest je nesto kao gripa, ne skodi nikome, OSIM trudnici, odnosno nerodjenoj bebi. Sve ono lose o citomegalovirusu, vidim, nasla si u literaturi i necu ti ponavljati. Ponavljam - nisam doktorica i mislim da je najbolje konsultirati se s lijecnikom, pogotovo ako se radi o aktivnom virusu. Zelim puno srece tvojoj prijateljici i njenoj bebici.

10.01.2004., 19:13
Puno ti hvala na trudu.
Ako ima još koja žena (ili muškarac) tamo negdje koja zna nešto o citomegalo virusu neka se javi i podijeli svoje znanje i(li) iskustvo.

Vishnja
28.10.2005., 19:30
Evo, dizem topic iz prasine. Stigao mi je TORCH nalaz (razlog upucivanja blighted ovum i kiretaza 15.9.). U njemu se vidi da je povisen IgG na CMV. Jasno mi je da je u pitanju stara infekcija, ali me zanima da li to moze biti direktan razlog prestanka razvoja ploda. I da li neko zna: Koliko je potrebno ovom virusu da iz aktivne predje u "staru' infekciju? Da probam da budem jasnija- da li je moguce da je na pocetku moje trudnoce ( avgust mesec) infekcija bila nova, a u medjuvremenu "zastarela'? I da li treba cekati na novu trudnocu jos neko vreme? Uh, puna sam pitanja, ali me sve ovo jaaako znima do k, za dve nedelje ne stignem okd moje ginicke. Hvala unapred na odgovorima. :love:

Zdenka2
22.06.2006., 14:20
Podižem. Molim nekog da mi odgovori kakve posljedice pozitivni titar na citomegalovirus ostavlja na bebu? To je djetetu dijagnosticirano kod rođenja, sada ima skoro tri godine i nema nikakvih pojavnosti bolesti.

Vishnja
22.06.2006., 14:45
dete je verovatno dobilo cmv putem krvi od majke u trudnoci. ako je majka bila 'sveze' inficirana, dosta je velika sansa da ce virus preneti na plod. samo oko 1% majki sa starom infekcijom u trudnoci dozivi reaktivaciju i prenese virus na bebu.
verujem da bi se cmv ispoljio kao bolest kod deteta mnogo ranije. simptomi su: hepato i splenomegalija, mogu biti leukopenija i trombocitopenija, encefalopatija, motoricka ostecenja, slepilo.
moja laicka pretpostavka je da se organizam tvog deteta uspesno izborio sa virusom i da nema sanse da oboli, sem u slucaju velike imunoinkompetencije.
nadam se da ce ti odgovoriti neko strucniji, ovo su samo podaci koje znam sa interneta.

Zdenka2
22.06.2006., 17:03
Hvala na informaciji, ne radi se o mom djetetu, ali me zanima kakve to posljedice može imati.

Trilian
22.06.2006., 17:16
Dijete u trenutku rođenja ima otprilike isti titar (to je imunološki izraz za koncentraciju) svih antitijela kao i majka jer preko posteljice dobiva majčina antitijela. Dakle, ako je majka bila inficirana CMV-om i ima IgG antitijela protiv CMV-a, jednaki titar ima i dijete. To znači da je on sam možda nikad nije ni bio u kontaktu sa virusom. IgG antitijela se stvaraju tijekom infekcije ali ostaju u krvi više godina (neka i doživotno).