PDA

Pogledaj cijelu verziju : Hladne salate



MBee
26.08.2008., 16:08
Stiže nam rođendan pa bih molila prokušane recepte za hladne salate od tjestenine npr. tunjevina, piletina, sirevi...
Bitno mi je da se može napraviti dan ranije jer to jutro pečem muffine i pitu pa ne stignem još i salate.
Kupila sam savršenu efektnu tjesteninu u milijardu boja pa bi mi dobro došle salate u kojima tijesto dođe do izražaja.
Hvala!

Janoccka
26.08.2008., 16:38
Ja ne volim hladne salate sa tjesteninom pa nemam baš recepata za preporučiti ali ako poželiš napraviti nešto drugo odlična je salata od patlidžana. Ima dosta posla oko nje, ali se definitivno isplati. Osim toga, možeš ju napraviti i 2 dana prije. Još je bolja kada se sve malo prožme. Može se i smrznuti ako ti ostane.
Tko voli pravi domaći ajvar sigurno će obožavati i ovu salatu.

Paprika (po mogućnosti crvena) se ispeće i oguli. Patlidžani ispohaju. Od crvenog luka, paradaiza, malo češnjaka i peršina se napravi šalša. Slaže se redom patlidžan, šalša, paprika (završiti sa patlidžanom) i zapeče...
Meni je odlična i topla i hladna...

Sad sam se sjetila jedne salate od tjestenine koja se pravi u Australiji. Ja to pravim ali jedem toplo. Na maslinovom ulju se prodinsta sitno sjeckana zelena paprika sa malo češnjaka, doda se soja sos i prelije preko rižinih rezanaca ili obične tjestenine.

MBee
26.08.2008., 16:55
Mislim da sam zaboravila dodati da sam ja od "kuharica" koje sjeckaju i miješaju i to strogo izvagane količine :oops:
Ova salata od patlidžana zvuči divno ali to je "previše" za moje kulinarske sposobnosti.

Janoccka
26.08.2008., 17:00
Ovdje ti količina stvarno nije bitna jer slažeš koliko imaš. Ako i nemaš jednog reda paprike neće se promijeniti okus.
Recimo cca 3 veća patlidžana, 2kg paprike, 2 kg rajčice, 3-4 glavice crvenog luka, 7-8 režanja češnjaka...

Mima
26.08.2008., 17:19
Ja ću napraviti jednu salatu od tjestenine za rođendan, ne znam još točno kako, ali mislim da će biti a'la francuska - sa graškom, mrkvom, kukuruzom, krastavcima i majonezom. Zgodno ti je napraviti i salate od kus kusa (npr. sa tunjevinom, lukom, kaparama, maslinama, ili sa slanutkom, paradajzom, maslinama, lukom, posipano prženim pinjolima, začini se maslinovim uljem i aceto blsamicom).

MBee
26.08.2008., 17:27
Sve to stoji ali ja bih molila: xy g tjestenine, xy g kukuruza, xy g majoneze...ako me shvaćate :oops:

Vishnja
26.08.2008., 20:01
Hladna salata od piletine:

1 belo pilece meso sitno iseckano;
150 pirinca;
300g sampinjona prethodno iseckanih i prodinstanih; ocedjena voda i masnoca;
1 kisela pavlaka;
majonez po ukusu (zavisi da li volis socniju ili suvlju salatu);
origano, so, biber po ukusu.

Stvarno je mljac, ali i vrlo sita. Druga verzija iste salate podrazumeva 100g przenog kikirikija umesto sampinjona i kari umesto origana i nesto manje pirinca (oko 100g).

MBee
26.08.2008., 20:19
Stiže nam rođendan pa bih molila prokušane recepte za hladne salate od tjestenine npr. tunjevina, piletina, sirevi...
Bitno mi je da se može napraviti dan ranije jer to jutro pečem muffine i pitu pa ne stignem još i salate.
Kupila sam savršenu efektnu tjesteninu u milijardu boja pa bi mi dobro došle salate u kojima tijesto dođe do izražaja.
Hvala!

Cure fakat vam hvala ali kako rekoh zanimaju me samo salate od tjestenine.

Mima
26.08.2008., 20:32
Mbee, moraš to raditi 'od oka' ;) Skuhaj pola kutije tjestenine (250 gr) u slanoj vodi, ohladi je. Onda to stavi u zdjelu. Ubaci malu konzervicu graška, malu konzervicu kukuruza, recimo skuhaj dve mrkve u komadu i nareži ih na kockice i to ubaci u tjesteninu. Promiješaj. Nareži na kockice jedno 5 krastavaca i to ubaci unutra. Ako ti se onda salata čini presiromašna, tj. da je tijesta puno a drugog malo ubaci još sastojaka.
Možeš npr skuhati dva-tri jaja i ubaciti unutra. Pomiješaj jedno dve vrećice majoneze i pola čašice vrhnja i to dodaj tjestenini, promiješaj.
Ako je presuho dodaj još majoneze sa vrhnjem.

Ili napravi to sve isto sa oko 20 dag šunke narezane na kockice, isto toliko sira, krastavcima, graškom i majonezom.

(ja ne bih radila više od jedne vrste salate sa tjesteninom jer su mi one fine jedino sa majonezom a više od jedne salate sa majonezom mi je too much).

magriz
26.08.2008., 21:41
ja ih obožavam. i uvijek ih radim odokativno, po trenutnoj inspiraciji i stanju doma...
gotovo nikad ne radim od šarene pašte, nego rađe više zdjela jednobojnih...
zelena s crvenom i žutom svježom paprikom i piletinom (pečena na naglo i ohlađena)
bijela s pršutom ili lososom i crvenim radićem i paradajzom (na kockice)
crna s dagnjama ili račićima

stavljam manje majoneze a više jogurta i vrhnja pa je salata laganija.
na ~1/4kg pašte stavim 1/4 majoneze (100g), 1/2 vrhnja (200g) i 1/2-1 jogurt.
dodam peršina, vlasca, mladog luka ili poriluka (ako znam da gosti vole), malo octa, soli, papra...

najdraži su mi fusilli i šurlice... pazi da ostanu al dente...

bucka
26.08.2008., 21:47
pol kile skuhanog tijesta-puzica ili slicno
žuta, zelena i crvena paprika izrezana na sitne kockice
pol kg salame pileca prsa izrezana na sitne kockice
30dkg sira goude ili podravca izrezanog na sitne kockice
2 kis vrhnja
2-3 vrecice majoneze
sol i papar

bude sareno i jako, jako fino!! :D

MBee
26.08.2008., 21:49
Kad nisam mogla odoljeti ovakvom šarenilu (http://picasaweb.google.com/maja.cepak/RoEndanIOstalo/photo#5238915514036794146) :oops:

MBee
26.08.2008., 21:50
Eeee Bucka, to se traži!

Kaae
26.08.2008., 22:31
Integralno tijesto (ili bilo koje drugo, s obzirom da ga vec imas)
Paprika
Kukuruz
Jogurt ili kiselo vrhnje, ili oboje u kombinaciji
Konzerva tune u maslinovom ulju (cijedim visak ulja) ili salamuri (cijedim visak salamure)
Zlicica-dvije majoneze
Par zlicica senfa
Svjeze mljeveni papar, po mogucnosti sareni

Nasjeckati papriku i pomijesati s vrhnjem i/ili jogurtom, dodati kukuruz, senf, majonezu i tunu, zatim papar i sol po potrebi.

Skuhati tjesteninu, ohladiti barem do sobne temperature i preliti ovom mjesavinom. Ohladiti u frizideru.

Vishnja
26.08.2008., 22:37
[quote="MBee
Cure fakat vam hvala ali kako rekoh zanimaju me samo salate od tjestenine.[/quote]

Uups, pardon...ovo mi je promaklo...

bucka
26.08.2008., 22:57
Kad nisam mogla odoljeti ovakvom šarenilu (http://picasaweb.google.com/maja.cepak/RoEndanIOstalo/photo#5238915514036794146) :oops:
fakat su fora!
di si to nabavila??

Mima
26.08.2008., 23:01
Pa ovo je preslatko - živa šteta dodavati bilo što :mrgreen:

Samo skuhaj i nek si tko hoće stavi parmezana :mrgreen:

Janoccka
26.08.2008., 23:09
Meni ta tjestenina zove orahe i mak :mljac:

MBee
27.08.2008., 08:06
fakat su fora!
di si to nabavila??

Nisam mogla odoljeti! U Metrou.


Meni ta tjestenina zove orahe i mak

Gdje me nađe...smrtno sam alergična na orahe, ne smijem ih ni dirati a kamoli jesti. E jesam kuharica :/

ninik
27.08.2008., 09:00
evo tuna salate!
dvije konzerve tune, ocijedi višak ulja ili salamure
jedan svježi sir
pomiješaj i izniksaj da dobiješ glatku masu, začini po želji, dodaj tjesteninu i to je to!
isto možeš i sa piletinom.
ili tuna, meksička mješavina povrće: grašak, paprika, kukuruz, jedan jogurt+ pola vrećice majoneze i tjesto.
opet isto ide i s piletinom.
ili neki receptić s nekim plodovima mora, račićima i sl. ali to samo predlažem, konkretnog recepta nemam!

anek
27.08.2008., 09:11
salata s tunjevinom:

200 g tjestenine
2 konzerve tuna fileta
10-tak maslina bez koštica nareckanih na kolutiće
1 veliki paradajz narezan na kockice
1 svježi krastavac na kockice
1 paprika
malo feta sira na kockice

pomiješati sve i začiniti sa:
maslinovim uljem
acetom balsamicom
svježim bosiljkom /ili suhim ako nemaš svježeg/
origanom
sol, papar

na kraju umiješati 1 jogurt ;)

filipova mama
27.08.2008., 11:08
Mi radimo salatu od tune ovako:
skuhana šarena ili jednobojna tjestenina (cijela kutija ili malo manje - mislim da je kutija od 500 g) i u to dodam:
- konzervu tune
- konzervu kukuruza
- konzervu ili malu staklenku sojinih klica (ima ih za kupiti u mercatoru, nekad i u konzumu, getrou, metrou...)
- krupno nasjeckane masline (stavim kolko ih imam jer ih nikad nemam dovoljno)
- majoneza i crveno vrhnje, sol, papar...

MBee
27.08.2008., 11:12
Da li majonezu i vrhnje mogu preliti dan ranije ili je bolje prije posluživanja?

Davor
27.08.2008., 11:23
Ja češće narežem grčku salatu, uz napomenu da nam je do sada najmrklija bila sa škripavcem iz mljekare Krasno umjesto fete.
Od svih ovih salata grčka ima nekako najmanje "praznih kalorija", a sastojke biraš po želji. S rikulom je :mljac:

Balarosa
27.08.2008., 12:03
Da li majonezu i vrhnje mogu preliti dan ranije ili je bolje prije posluživanja?

Majonezu i vrhnje prije posluživanja, inače tjestenina sve upije pa moraš još dodavati.

anek
27.08.2008., 20:45
evo još jedna:

1 patliđan
1 tikvica
1 paradajz
200 g tjestenine /npr. fuži/

patliđan i tikvicu narezati na veće kockice i popržiti na maslinovom ulju dok ne porumene, dodati paradajz narezan na kockice i malo prodinstati. dodati sol, papar, origano, bosiljak, žličicu smeđeg šećera i na kraju žlicu aceta balsamica.

pomiješati sa skuhanom tjesteninom i poslužiti ohlađeno.

sis
27.08.2008., 21:44
Moja šarena salata
20-25 dag paste (obično neki pužići tricolori)
2-3 crvene i zelene paprike izrezati na kockice
10-15 dag sira (feta na kockice ili trnati ili nastrugati na krupno trapist i sl.)
10-15 dag pomadora na kockice
petrusina i bosioka po želji
rikula
kukuruz, biž (ne mora)
2 konzerve tunjevine

Začiniti maslinovim uljem i limunom (ili acetom bals.)
Popapriti po želji.

Može se staviti i jaje u tvrdo radi dekoracije.


Varijacije na temu moguće i poželjne.

filipova mama
28.08.2008., 14:52
Da li majonezu i vrhnje mogu preliti dan ranije ili je bolje prije posluživanja?

Majonezu i vrhnje prije posluživanja, inače tjestenina sve upije pa moraš još dodavati.

Ja prelijem odmah, pa ako upije dodam još. Ali možda je stvarno bolje ovako kako je balarosa napisala.

Davor
29.08.2008., 08:41
Dobro je na tjesteninu baciti malo ulja i malo protresti da se rasporedi. Tako se duže drži nezalijepljena i manja je vjerojatnost raspadanja u salati.

alkemicar
30.08.2008., 19:32
evo recepti za moje dvije salate. gosti mi budu oduševljeni. MM posebno :mrgreen:

SVESEZONSKA SALATA :)

TJESTENINA => 1/3 vrećice malih kolutića (kad ih ne nađem u trgovini, skuham PENNE pastu i presječem svaku na 3-4 komadića i tako dobijem što mi treba
1 konzerva TUNJEVINE
5-6 kiselih KUKUMARA => nasjeckati na sitne kockice
1 konzervica KUKURUZA
5-6 KAPARA

Kad se pasta ohladi, sve zajedno pomiješati i dodati majonezu.
Ako ti je majoneza prejaka, možeš i u ovu salatu dodati malo kiselog vrhnja, a smanjiti majonezu.
Napomena: Okus ovoj salati daju kapare i tunjevina, ali obzirom da su kapare intenzivnijeg okusa, kad nemam tunjevinu stavim ostatke pečene, prigane ili pohane piletine/puretine ili bilo kojeg mesa i bude za njam

LJETNA SALATA

TJESTENINE => skuhati 1/3 vrećice (školjkice-cinchiglie rigate ili spiralne-fusilli)
POMIDORE => 2-3 kom nasjeckati na kockice
PAPRIKA => 1 kom nasjeckati na kockice ili prutiće
KUKUMAR =>

cvijetak
30.08.2008., 23:58
A može jedna hladna salata s rižom, brza i osvježavajuća?!

Sastojci:
3 dcl riže
4 velike mrkve
1 sočan limun
1 dcl jogurta
4 jušne žlice majoneze
1 jušna žlica senfa

Skuha se riža, mrkva se izriba (ili nasitno nasjecka u multipraktiku) i pomiješa s limunovim sokom. Kad je riža hladna pomiješa se s mrkvom i u sve se umiješa umak pripremljen od jogurta, majoneze i senfa.
Bude kiselkasto, osvježavajuće i ukusno!

Balarosa
01.09.2008., 09:56
Dobro je na tjesteninu baciti malo ulja i malo protresti da se rasporedi. Tako se duže drži nezalijepljena i manja je vjerojatnost raspadanja u salati.

Ja na toplu tjesteninu stavim maslinovo ulje i ružmarin. Kad se ohladi, pola pojedem bez ičeg drugog dok izrežem povrće :roll:

Kosjenka
01.09.2008., 10:18
Ja na kockice izrežem luk, papriku, krastavce i paradajz, malo posolim i pomješam sa vrhnjem i nekim sirom tipa fete, grabancijaš ili sl.
Salata je mrak, ide uz suho, roštilj, sama ...

Elly
25.10.2008., 17:33
Za jedno druzenje sam nedavno napravila dvije salate koje su mi svi prisutni jako nahvalili. Nisu sa tjesteninom, ali spadaju u hladne salate.

Kvazi-meksicka salata (pre-pre-preukusna je! :heart:)
Sastojci: kozerva bijelog graha (cannellini), mala teglica blagih feferona, zuta, crvena i zelena paprika (po jedna od svake boje), konzerva kukuruza i sir (kad nema meksicki queso, moze i grcki feta sir).
Paprike i feferone sitno narezati, sve dobro pomijesati; u casi napraviti dressing od maslinovog ulja, mljevenog pepperoncina, soli i octa (jabucni odlicno pase!), preliti time salatu i pomijesati.

Talijanska salata: mali cherry-paradajzi, male kuglice mozzarella sira, crne i zelene masline (sa kosticama), preljev na bazi maslinovog ulja, soli, papra i aceto balsamico di Modena octa.
Gotovo za 5 minuta, lijepo oku i ugodno nepcu. :)