PDA

Pogledaj cijelu verziju : Streptokok u trudnoćifrogica
07.10.2008., 23:02
Evo zanima me da li netko zna ako ne napraviš briseve u trudnoći, kako možeš znati da li je sve u redu, tj. da nemaš onaj streptokok npr.? Ja sam u 35. tjednu sada i dr. mi reko da ako je do sada bilo sve ok, da malo vjerojatno da je nešto loše, naime radila sam urinokulturu 2 puta i sterilna, te papa ok, i stupanj čistoće ok. Kako se uopće možeš zaraziti tim streptokokom?
Brine me jer sam u 9 tjednu trudnoće imala upalu grla 3 tjedna i dr. mi dala amoxil antibiotike koje sa pila 4 dana. Možda je moglo tu neštio ući , neki streptokok?
U prvoj trudnoći prije 2 godine sam radila sve briseve i na streptokok i sve bilo ok, a to je bio i razlog zašto mi sada nisu uzeti brisevi, po dr. ginekologici. No mene sada to brine. Jer neka zna iz iskustva možda da li da se brinem??
:?

emira
08.10.2008., 00:36
Pa ako te brine "podsjeti" doktoricu da ti napravi briseve... i meni je čudno da ti ih nije niti jednom radila

†vanesax
08.10.2008., 00:46
Ako si pila antibiotike, moguće je da si time pobila i ako si imala nešto :mrgreen:
Ozbiljno ti kažem, a ti proveri, ako je amoxil ono što mislim da jeste, on bi trebao delovati i na streptokok. Pogledaj baš, ako ti je ostalo uputstvo.
Ali, otkud 4 dana? Zar se on ne pije duže?

Indi
08.10.2008., 10:23
Ja sam ga imala u urinu i to streptokok b. Nakon što je urino-kultura nakon antibiotika bila sterilna, napravila mi je i bris cerviksa i on je bio sterilan. Unatoč tome, ja sam je tražila da mi prije par dana ponovi bris za svaki slučaj, tako da sam mirna. Ako te to muči, zamoli gin. da ti ga napravi.

RozaGroza
08.10.2008., 15:37
Ja bi na tvom mjestu svakako napravila briseve. Brzo če porod i bolje ti je biti sigurna da nemaš ništa. Ako je do sad sve bilo sterilno, vjerovatno nema ništa, al svejedno, to ti nije neka velika procedura...

Ivanchica
09.10.2008., 08:11
I moj je savjet da zahtjevas da ti urade bris.
u prosloj trudnoci ni ja nisam imala nikakve simptome, ali zbog sklonosti ka infekcijama trazila sam dr. da mi uzme briseve i naravno (u mom slucaju) nadjen streptokok grupe B.
Blizi se porod pa zasto ne biti siguran da je sve ok!?

frogica
09.10.2008., 11:52
Ok, evo bila danas kod dr. i tražila briseve, sestra mi je rekla da to nije uobičajena procedura da se uzimaju brisevi u trudnoći, te da dr. dobro zna zašto mi ih nije uzimala( s obzirom da je u prvoj trudnoći bilo sve ok sa brisevima), ja dođem dr. ginekologici i naravno da mi opet kaže da nema potrebe, kao i na početku, ja reko brinem se i radi te smećkaste mokraće već 3 mjeseca, voljela bih znati da je sve u redu, objasnim mirno i staloženo.Ok, napiše mi za sedimentaciju urina uputnicu i uputnicu da mi izvade briseve na sv. Duhu, i to tek za 10 dana kada sam i naručena na pregled tamo. Ja reko , a tamo da izvadfim briseve, ona meni veli a di ste mislili? Ćao! Doviđenja! , te mi da sve te uputnice i gurne karton u ruku. Inače jako je bahata i bezobrazna, kada sam je tražila uputnicu za kolor dopler u 20 tj. trudnoće, ona meni kaj će to vama? jer znate što je to color dopler, što se vidi na njemu, koje ste vi struke?itd..jedva mi je dala sa objašnjenjem da nema potrebe po njenom.( A njezin Uzv običan , ne može ni nosnu kost vidjeti-sama mi je rekla da ne može na tom UZV, i onda se čudi što hoću color dopler, pa naravno da hoću, nisam luda da ostanem kod te glupače!) Tako sam išle u polikliniku Vili 3 puta, a kod nje samo po uputnice za color dopler 3 puta na Sv. Duh, i svaki puta gunđala da ako ja mislim sama sebi voditi trudnoću da nađem drugog dr!! To i mislim, čim rodim do sljedeće kontrole!! :evil:
Eto i baš ću reći, radi se o dr. Hršak na Jarunu!!!Nesigurna u svoju profesiju ne može podnijeti da se netko umiješa, za razliku od mog giekologa iz prve trudnoće koji mi je odmah rutinski uzeo briseve na prvom UZV i davao uputnice za što mi je god trebalo i sve mi lijepo objasnio kada sam ga nešto pitala!Vjerojatno nisam navikla na drukčiji tretman. Nažalost, preselila sam se ja i moj bivši ginekolog, pa mi je potalo jako daleko zato i zato sam se prebacila kod ove, mada mi je sada malo krivo. :( :evil:

iva_luca
09.10.2008., 13:18
frogica, ak ti je dala uputnicu za brisve, nazovi Vili i reci da bi trebala samo uzimanje briseva... košta nešto sitno i gotovo si za tri minute plus svlačenje i oblačenje!!!.
Uzmeš lijepo epruvetice i odneseš ih u Mirogojsku ili u Rockfellerovu i imaš nalaz za desetak dana - taman na vrijeme da ga poneseš na pregled u bolnicu! Meni je sestra u Viliju rekla da se epruvetice s uzorcima čak mogu predati u Dom zdravlja - onaj preko puta Insituta za tumore....

frogica
09.10.2008., 15:41
Ok, thanks!!

Nina
09.10.2008., 18:59
Frogica,a za kaj ti je trebao kolor dopler u 20 tj.?

A sto se tice brisa na streptoke,ja cu napravit privatno.
Makar su mi sanse da rodim vaginalno vrlo malene.

RozaGroza
09.10.2008., 20:35
Koji ti je to doktor/ica rekla da NIJE uobičajeno raditi briseve u trudnoći???? Jesu oni ludi, pa to je uz urinokulturu, pretraga koja se radi 2-3 puta u trudnoći. Kad doznaš da si trudna, onda negdje oko 3-4 mjeseca, i pred kraj. I ne kužim te doktore koji tretiraju pacijentice tako kao ta tvoja...Užas....odmah bih pošla do svoje doki i poljubila je, ona samnom uvijek priča po 20 minuta, sve što me zanima mogu pitat i uvijek ima strpljenja...a zovem je na tel bar 2 puta tjedno...uh, ne mogu ni zamisliti kako je grozno imati doktora koji te baš ne doživljava...

Samo ti odi u privatnika i napravi te briseve, to ti je fakat 5 minuta.

:*

Sandee
10.10.2008., 09:43
Meni su u Viliju samo uzeli bris, odnijela sam ga u privatni laboratorij 'Labor' na Bukovcevom trgu (blizu Kvatrica), cijena je 160 kn, gotovo za 2 dana. Na Mirogojskoj se cesto dugo ceka nalaz, i po dva tjedna, a do tada vec mozes i roditi. Tako sam napravila jer kad to sve Vili radi, ispada jako skupo (salju u Virogenu, cini mi se).
Inace, Labor je jedan od rijetkih privatnih labosa koji ga rade (Breyer ne radi, u Virogeni je 300 kn i inzistiraju da se tamo uzme bris - osim ako ne idwe preko npr. Vilija, a onda je dosta skuplje, jer zele biti sigurni na koju ga podlogu moraju nasaditi, tako nesto...).
Takodjer, u Viliju su mi rekli da se beta hemoliticki vani (osobito SAD) rutinski radi jer je crnacka populacija dosta propulzivna na taj streptokok, ali ako ima mogucnosti napraviti ga i kod nas, zasto ne.
Moja ginekologica je isto bila jako lezerna prema laboratorijskim i mikrobioloskim pretragama, sto mi je totalno neshvatljivo, tako da sam sama kasnije vadila krv, OGTT, beta hemoliticki, urin, urinokulturu, zeljezo...

Sandee
10.10.2008., 09:47
Frogica,a za kaj ti je trebao kolor dopler u 20 tj.?
.
Color doppler je samo softverska nadogradnja uzv-a - oboji krvne zile pa se moze vidjeti protok izmedju pupkovine i majcinog krvotoka, izmedju maternice i posteljice... Vrlo korisna pretraga, a zapravo nije nista specijalno, doc s dva klika prebaci uzv na doppler, a moze prevenirati infarkt posteljice, ukazati na neke malformacije u razvoju gdje su ti paramerti poremeceni... Takodjer ne steti, i to sam samoinicijativno napravila prvi put u 22. tj., a kasnije je doc sam gledao.

frogica
10.10.2008., 22:31
Ok, inače se color dopler u 20 tjednu radi radi uočavanja malformacija ploda i tada se najbolje vidi. meni su rekli u Viliju da su brisevi kod njih 50 kn i onda se nose dalje u MIROGOJSKU ILI GDJE VEĆ HOĆEŠ.

Sandee
12.10.2008., 10:27
Da, mozes odnijeti sam gdje hoces ili oni posalju u Virogenu, ali tada je, naravno, skuplje.

Nina
12.10.2008., 12:17
Ok, inače se color dopler u 20 tjednu radi radi uočavanja malformacija ploda i tada se najbolje vidi.


Na koji nacin se na dopleru vide malformacije ploda :?

Ja zivim u Njemackoj i ovdje se dopler ne radi rutinski,nego samo ako postoje indikacije (kao kod mene dijabetes).
I to se gledaju protoci.

frogica
12.10.2008., 18:52
Pročitaj si na internetu, kako se vide,po tjednima trudnoće, šta kažu za 20 tjednan između ostalih. :P

†vanesax
12.10.2008., 21:02
OT: frogica, a gde si to našla za dopler po nedeljama? Ja sam nešto guglala, ali nigde nisam videla. Imaš link?

Nina
12.10.2008., 21:10
I mene bi zanimalo.

frogica
13.10.2008., 09:21
poliklinika harni.

Nina
13.10.2008., 10:28
Nisam nista nasla. Imas link?

†vanesax
13.10.2008., 10:40
Nina, evo našla sam ja nešto, ako je to to što je frogica mislila

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/04_color.asp