PDA

Pogledaj cijelu verziju : odgoj u duhu vjere 5Stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

ivana zg
28.11.2008., 19:23
Pošto nikako ne mogu otvoriti odgoj u duhu vjere 4, morala sam ovako, a flower neka prebaci

dugo me nije bilo i ne znam o čemu ste zadnje raspravljale.
Zanima me kako se pripremate za predstojeće blagdane u obitelji, kako maloj i malo većoj djeci objašnjavate Božić, Isusovo rođenje, Djeda Mraza, Božićnjaka, Sv. Nikolu...... kako se vi duhovno i fizički pripremate za blagdane...da li smo ipak malo više pred Božić nego ostatak godine okrenuti svojoj "nutrini" ispovjedi....ili se više pripremamo izvana, kićenje bora, kolači, jaslice, pšenica.......

razmišljate li o otajstvu Isusova rođenja kao o nećem "političkom" u to doba ili kao o nećem nježnom, majčinskom, početkom nečeg novoga drugačijega u vašem životu ili promjeni unutar samih sebe...osjećate li veću potrebu da budete darežljivi ili jednostavno bolji prema drugima.....

i kako djeci u određenoj dobi približiti Božić i njegovo pravo značenje????

Imate li dječije Biblije?

ivana zg
28.11.2008., 19:47
Došašće ima četiri nedjelje, a posljednja nedjelja je uvijek ona koja predhodi Božiću.To je vrijeme kada svako srce dršće nekim djetinjim veseljem u očekivanju skorih božićnih radosti. To je vrijeme kada se na naše duše spušta mir, kada ljudi sve jasnije osjećaju blizinu Božanstva koje je dolazi na ovaj svijet da bi sebi privuklo svako srce. Sve u Došašću kao da šapuće o Njegovu dolasku. I polumrak onih dragih zornica, i adventske pjesme i ono treperavo blistanje svijeća u polutamnim oltarima. U sve tom kao da iskri duboka čežnja dugih vjekova prije Krista za onim Obećanim, koji je imao doći, kao da govori blažena slutnja da dan Njegova pohoda nije daleko. Mi kršćani tada se sjećamo da je on već tu i da smo mi sretni baštinici drevnih obećanja. I mir i sreća sjeda tada na naše duše - sreća djece Božje.

U Došašću Crkva ima pred očima dvostruki dolazak Spasiteljev - onaj dolazak njegov koji se zbio u vremenu i dolazak na koncu vremena, kada će doći kao sudac živih i mrtvih. U Došašću nam je dano da iskusimo svu čežnju starozavjetnih vjernika za Spasiteljem, za obećanim Mesijom, ali nam je također dano da iskusimo ljepotu blagoslova koji je na nas došao po Spasitelju. Kroz cijelo Došašće provlači se tiha radost nadanja.

No Došašće je i pokorničko vrijeme jer nam se pred oči stavlja i onaj drugi dolazak koji moramo dočekati budni i spremni jer Krist dolazi kao sudac koji svakome sudi po njegovim djelima. Stoga je vrijeme iščekivanja ujedno i vrijeme koje nam je darovano da okajemo svoje grijehe i da činimo djela pokore, kako ne bi strepili od toga drugog dolaska, već ga iščekivali u miru i radosti. Tako su ta dva dolaska isprepletena, a Crkva nam pred oči stavlja Betlehemsko djetešce kako bi u nama posvjestila da nam je to dijete došlo da nas spasi od propasti i suda.

Došašće je osobito vrijeme koje nam je Crkva odredila da bi svoju pažnju mogli usmjeriti na darove koje nam donosi Božansko dijete, da bi pobudili žarku želju i čežnju za njima, te da bi sve svoje snage slili u molitve i nastojanja da te darove u punini i primimo.

evo vam i jedne kratke meditacije:
Nebo će i zemlja proći, ali riječi moje sigurno neće proći.( Lk 21, 29-33)Generacije prije nas i Crkva katolička namrli su nam povjerenje da je Bog u Isusu iz Nazareta postao čovjekom i da se utjelovio u našoj ljudskoj riječi, da postoji Sveto pismo Starog i Novog zavjeta koje se zajednički zove Biblija, te da je u tim ljudskim riječima sadržana Božja riječ, u ljudskim mislima Božja misao.

U snazi ljudskih riječi nalazi se sila Božjih riječi, zapovijedi...

To nas upućuje na zaključak da je najvažnije proučavati Božju riječ, početi od Novoga pa prijeći na Stari zavjet, pokušati razumjeti i odgonetnuti kako Bog misli, kako osjeća, kakve planove ima s nama, gdje se nalazi i kako ga se može susresti.

Vjerujemo da, kao što dijete može susresti roditelje, tako i stvorenje može susresti Stvoritelja, tako i čovjek može susresti Boga.

Da bi tvoj život bio uspješan, osmišljen, da bi našao mir i sigurnost, da bi se izvukao iz depresije i samosažaljenja, da bi nadišao bol i bezizlaznost koja te okružuje, počni čitati novozavjetnu Božju riječ.

Rečenicu koja ti se osobito svidi zapamti te je pokušaj utisnuti u svoje sjećanje, u svoje pamćenje, podsjećaj se cijeli dan na nju, neka te ona neprestano napaja, nadahnjuje i jača, ali neka te najprije ujutro, prije nego pođeš u dnevne obveze, nahrani, opere, očisti i dade ti snagu za sve što te čeka danas.

Dr. Tomislav Ivančić

Adventski vijenac
U vremenu crkvene godine koje zovemo došašće svečani adventski vijenac susrećemo na mnogim mjestima. Prisutan je u svim crkvama, premda nije liturgijski propisan, no sve češće ga nalazimo i na počasnom mjestu po kućama, u obiteljima, u različitim ustanovama, od vrtića do hotelske recepcije, na TV ekranu i u ilustriranom časopisu. Postavlja se na stol ili vrpcama objesi o strop. Može ga načiniti svatko sam, što je najbolja varijanta, ali i kupiti u cvjećarnici, na tržnici. Ima jednostavnih i raskošnijih, ali uvijek su to u krug spletene zimzelene grančice, ukrašene raznobojnim, ponajčešće ljubičastim, vrpcama (ljubičasto je u katoličkom bogoslužju boja došašća) i - najvažnije - u vijenac su okomito utaknute četiri svijeće. One se pale postepeno, po jedna više svaki od četiri adventska tjedna. I tako se čeka Božić! Adventski vijenac nije samo lijepi "cvjetni aranžman" u ogoljeno zimsko doba, nego on na specifičan način, diskretno, okuplja ukućane, angažira ih i upravlja u određenom pravcu. Podsjeća ih da nešto dolazi, potiče da to čekaju.

Stariji će se sjetiti da "kod nas ranije nije bilo toga vijenca". Znatnije se proširio i udomaćio u posljednjih desetak godina. Primili smo ga iz Europe, osobite iz Austrije i Njemačke. Ondje je on u adventsko vrijeme doslovno svudašnji. No i tamo je došao tek poslije prvog svjetskog rata; "prenesen je" iz skandinavskih, protestantskih zemalja kao simbol života (zimzelen), rastućeg svjetla (postepeno paljenje svijeća) i očekivanja božićnog dolaska Kristova (Krist - svjetlo).


evo malo zanimljivosti;Kako su nastali Božićni blagdani?

U vrijeme prve Crkve postojao je samo jedan blagdan - tjedni Uskrs - NEDJELJA, dan Gospodnji (grč. Kyriake hemera) i godišnji Uskrs - svetkovina Gospodnjeg uskrsnuća. U 4. stoljeću počinje se slaviti i svetkovina Gospodnjeg rođenja. Tom svetkovinom htjelo se potisnuti pogansku svetkovinu Nepobjedivog Sunca koja se u Rimu slavila 25. prosinca, a u na Istoku 6. siječnja.

Svetkovina Božića prvi se puta spominje 354. godine. Poznato je da na sjevernoj hemisferi 21. prosinca noć biva najdulja, a dan najkrači. Nakon toga dana dan biva sve duži, a sunce se na obzorju sve više diže. U Rimu su zimski solsticij obilježavali 25. prosinca pa se toga dana među poganima slavilo Nepobjedivo Sunce koje se "rađa". Sunce je u poganskom kultu imalo veliko značenje pa je i nedjelja u poganskom kalendaru smatrana Danom Sunca. Kada je car Konstantin tjedni Dan Sunca proglasio u svom carstvu Danom Gospodnjim (nedjeljom) i zapovjedio da se ima posvetiti Uskrslom Kristu, sasvim je logično da je i svetkovina rađanja Nepobjedivog Sunca (25.12.) postala dan obilježavanja rađanja pravog sunca - Isusa Krista. U Egiptu se zimski solsticij slavio 6. siječnja pa je onda toga dana slavljen Božić, a na taj se dan slavilo i Isusovo krštenje.

U početku se u Rimu 25.12. slavilo Isusovo rođenje, poklon pastira i mudraca te pokolj dječice. Kad je s Istoka stigao i blagdan 6. sijećnja, onda se 25.12. slavilo samo Isusovo ro?enje, a poklon mudraca prebačen je na 6.1. Kada su Istočne Crkve preuzele od Zapada slavlje Božića na 25.12. onda je kod njih 6.1. ostao samo spomen Isusovog krštenja, a sve ostalo (Isusovo rođenje, poklon pastira i mudraca te pokolj dječice) slavile su 25.12.

U početku se na Božić slavila samo danja misa. No, nakon što je u Rimu izgrađena bazilika Marije Velike, a uz nju izgrađena kapela u čast betlehemskih jaslica, došlo se na ideju da se u toj kapeli slavi misa u noći 24/25.12. kao što se to činilo u Betlehemu. Tako je nastala misa polnočka.

Kako su nastale jaslice?

Prve jaslice bile su naravno one u Betlehemu. Origen nam svjedoći već 248. godine da su kršćani mjesto Isusovoga rođenja štovali u Betlehemu. Carica Jelena dala je nad tom špiljom sagraditi baziliku. Druge jaslice bile su one iz 6. stolječa u kapeli pokraj bazilike Marije Veliku u Rimu (gdje je nastala polnočka).

Sv. Franjo Asiški 1223. godine u mjestu Greccio (blizu Asiza) načinio je nove jaslice. U jednu štalu unio je slamu, uveo je vola i magarca, postavio oltar gdje je svečenik služio misu. To su kasnije počeli oponašati u drugim crkvama, naravno sa figuricama umjesto pravih životinja i osoba.

Ukrašavanje božićne jelke dolazi nam iz germanske kulture, od germanskih naroda. Podrijetlo mu je vjerojatno u kultu plodnosti zemljoradničke kulture. Kao što je jelka uvijek zelena, tako se moli za trajnu plodnost i životnost prirode. Slično podrijetlo vjerojatno ima i sijanje pšenice u došašću. Svim tim starim kultnim sadržajima poganskih naroda dodijeljen je kršćanski značaj - Krist je trajno živ i besmrtan kao što je i božićno drvce zimzeleno. Krist daje novi život koji se rađa iz smrti, kao što i pšenica niće iz suhog sjemena. Tako kršćanstvo, dolazeći u novopokrštene poganske narode, ne ukida bogatstvo njihovih narodnih tradicija, nego ih čuva i oplemenjuje evanđeoskim sadržajima poštujući kulturu svakog naroda.


http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=8681
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=8561
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=8642Božićni simboli


Razdoblje između 25. prosinca i 6. siječnja, koje prebrođuje početak nove kalendarske godine, u sebi nosi mnoge tajne poganskih vremena. Napokon će crkvena sinoda u Toursu 567. godine utvrditi razdoblje od 12 svetih dana. U zapadnoevropskim narodima kulturama i zaključni dan toga razdoblja postat će blagdan Sveta tri kralja. Blagoslov vode i narodni običaji s vodom 6.siječnja podsjećaju pak na dan Isusova krštenja i još ih nalazimo u slavenskim, rumunjskim i orijentalnim područjima.

Još jedna povijesna činjenica sve do današnjih dana odjekuju u tradicijama vezanim za Božićne blagdane. Naime, od karolinških vremena, pa sve do uvođenja gregorijanskoga kalendara u 16.st. u crkvenim je u rokovnicima godina započinjala Božićem.

Ponavljajući Božićne običaje, svake godine iznova potvrđujemo vječni protok vremena trudeći se da u njemu ostavimo svoj trag.

ŽITO

Božićno žito još uvijek sijemo i pripremamo u našim stanovima. Pratimo njegovo klijanje i rast tijekom desetak ili više dana uoči Božića. U krajnjem slučaju, nabavit ćemo ga u cvjećarnici ili na tržnici i njime ipak unijeti dašak obnove života.
Sijalo se to božićno žito ili božićna pšenica u tanjurić ili pliticu, čašu, šalicu, kutiju, lončić za cvijeće ili u izdubljenu repu. Najranije se to radilo na dan Svete Barbare, 4.prosinca, a najkasnije na dan Svete Lucije, ali i na blagdan Začeća BDM, 8.prosinca, i na Svetog Nikolu, 6. prosinca, ili pak, gotovo iznimno, na Dan svete Katarine, 25.studenog. Djelomično rok sadnje ovisi o mjesnoj zimskoj temperaturi. Pri tom se pšenično zrnje stavi u tanjurić i zalije, no u pojedinim se krajevima za to upotrebljava ječam, raž, zob, kukuruz, pa i grah. Katkada obitelj priprema po dva žita ili čak za svako dijete po jedno.PANJ – BADNJAK

Muškarci bi, naime, kao i u mnogim drugim mjestima, pripremajući se za Božić, na Badnjak nacijepali drva kako bi ih bilo dovoljno za sve blagdanske dane. Usto bi pred kuću dovukli badnjake, tri velika panja, koje će navečer paliti na ognjištu. U sumrak, kad bi zazvonila Zdravo Marija, i kad se u svakoj kući okupila obitelj, gospodar bi skinuo kapu, izišao pred kuću, uzeo badnjak i, noseći ga ispred sebe ušao.

S badnjaka se uzimao žar kojim su se palile svijeće i vatra na ognjištu.BREME ŽITNE SLAME

Dok je panj badnjak zbog modernizacije, tj. uvođenja štednjaka, morao uzmaknuti iz tradicijskih običaja i obreda, slama se kao znak Božića mnogo dulje održala.

Kad bi predvečer svi poslovi bili svršeni, gospodar bi otišao po pripremljenu slamu pa bi je na leđima unio u kuću. Od trenutka kad je slama unesena u kuću za obitelj je počinjala proslava Božića. Ulazeći u kuću i unoseći slamu, gospodar bi izrekao pozdravnu formulu, a ukućani bi mu odgovorili. Tada bi djeca položila slamu ispod stola po podu. Malo slame stavili bi na stol i prekrili je stolnjakom. Nakon večere, kad su se smjeli udaljiti od stola, svi bi ukućani posjedali na slamu.Pučko tumačenje je da se slama prostire zato jer se Isus rodio u štalici na slami.BOŽIĆNO ZELENILO I DRVCE

Svakovrsno zelenilo prkosi zimskom umrtvljenju prirode pa su u njemu ljudi vidjeli životnu snagu.

Kao što je tradicionalni Badnjak, odnosno Božić, bio označen panjem badnjakom, slamom i svijećom, tako božićno drvce najizrazitije simbolizira suvremeni Božić, i onaj u selu, i onaj u gradu. Svjetluca to drvce već od početka prosinca iz izloga svakoga dućana stvarajući poseban ugođaj, ali i potičući božićnu potrošnju.
Sve do sedmog desetljeća prošloga stoljeća, običaj kićenja božićnog drvca nije bio poznat u hrvatskim seljačkim sredinama. Međutim kasnijim istraživanjima taj je rok znatno pomaknut, pa se govori o kraju prve polovice 19.st. kada je već mogao postojati takav običaj i u našoj seljačkoj kulturi.

Okićeno božićno drvce bilo je u početku bjelogorično, a nakon pošumljavanja nekih njemačkih područja učestala je upotreba zimzelenog božićnog drvca. U narodnim običajima mnogih europskih naroda, pa tako i hrvatskoga, sve do sadašnjih dana se održalo kićenje bjelogoričnog drveta samo u proljetnim običajima. Postoje podaci o njemačkim plemkinjama koje su, udavši se u različite europske dvorove, onamo prenosile običaj kićenja božićnoga drvca.
Osim božikovine donosi se još i lijepog bršljana. Tko na stropu mjesta za ukras, ili nema tko da ga pravi, ili ne dospije, napravi ga u kojem kutu sobe, gdje je najmanje na putu, a imućnijim i odličnijim kućama postavljaju čitavo božićno drvce na pod sobe ili na stolić, usadivši ga u drveni stalak. Takav način ukrašavanja božićnim drvcem nosi naziv «KRIZBAM». Na nj objese svašta: jabuka, naranča, pozlaćenih oraha i lješnjaka, različite stvarce od sladora i papira, stakla, itd. Urese ga još šarenim lančićima svakojake boje i oblika, lampašićima izrezanim i gotovim kupljenim, zlatnim i srebrnim nitima i koječim drugim, što se u dućanu kupi. Na istaknutim mjestima po granama postavi se tu i tamo koja svjećica, koje se u svečanim trenucima zapale. Pred božićnim drvcem naprave se i jaslice.

JASLICE

Pod božićnim drvcem u suvremenome obiteljskom stanu središnje mjesto često zauzimaju jaslice, likovni prikaz okolnosti Kristova rođenja ili događaji koji prethode tom činu ili ga slijede. U naše dane to je najčešće od papira načinjena biblijska scena. Može se kupiti u trgovini i bez mnogo novca i napora postaviti pod božićno drvce. Te, danas prilično prozaične i komercijalne jaslice imaju, međutim, svoju originalnu povijest. Njihovo prvobitno mjesto je u crkvama. Obično se spominje legenda o svetom Franji Asiškom, koji je 1223. god. u šumi pokraj Greccija uz oltar postavio jaslice sa slamom i doveo magarca i vola.
Povijest jaslica kazuje kako su one pridonosile naučavanju Kristove vjere baš zato što zorno predočuju Kristovo rođenje. Služile su pobožnom promišljanju Isusovog života.

*******
Na Božić se sam Bog pojavio u mjeri čovjeka, primjerio se čovjeku, da se čovjek omjeri Bogom, da mu ponudi svoju beskrajnu mjeru. Blagdan Božića je Isusov rođendan, ali se od tada čovjek rađa na nov način. Po kršćanstvu tj. po krštenju, u svakom čovjeku želi se razviti Krist, točnije: On želi da se svaki čovjek – kako piše sveti Pavao – razraste do pune mjere rasta Kristova. Dakle, u Božiću je utemeljeno čovjekovo dostojanstvo pa papa Leon Veliki sredinom 5.st. poučava kršćane: Upoznaj, o kršćanine, svoje dostojanstvo i pošto si postao dionik božanske naravi, ne vraćaj se u staru kukavnost!

S jedne je strane Božić otkrio da je Bog kršćanstva okrenut prema čovjeku: želi ga, voli ga i ljubi ga. S druge strane daje na znanje da je time što je Sin Božji postao čovjekom, njegovo je učovječenje postalo put našega očovječenja. Tako je u kršćanstvu bogoljublje nerazdvojivo od čovjekoljublja. I ni u jednoj drugoj religiji kao u kršćanstvu ne spajaju se bogoljublje i čovjekoljublje do te mjere da je Isusov učenik Ivan mogao napisati: Tko ne ljubi svoga brata kojeg vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti!

U božićnoj polnoćki kršćani obznanjuju pismo apostola Pavla učeniku Titu: Pojavila se- u Isusu Kristu- dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga. Teško da bi suvremeno čovječanstvo bilo bolje od Božića, nikad nije bilo! Od topline Božića griju se kršćani, a i oni koji se njima ne pribrajaju. Prvi Božić, a zatim i svaki koji poslije njega slijedi, ukazuje na Božje čovjekoljublje, ali i hrani ljudsku svijest da slijedi Boga u – čovjekoljublju!

evo nadam se da nikome ne smeta što sam stavila ovih par stvari o Božiću , nadam se da su mnogi saznali i naučili nešto novo i iskreno se nadam da će netko od islamskih vjernika i drugih vjeroispovjesti za svoje blagdane staviti ovdje neke članke da ih pobliže upoznamo i razumijemo.


Evo dugo nas nije bilo i nadam se da sam vas bar malo razveselila ovim u uvela u došašće i predstojeći blagdanski duh.
pusa svima.

Marna
28.11.2008., 21:24
ivana zg, hvala za ove info!

Evo jednog naslova koji se odnosi na ovu temu:

BREITENBACH, Roland: Naša obitelj slavi crkvenu godinu: priručnik za djecu i njihove roditelje, Zagreb, Inmedia 2000.

Pozdrav svima. :)

flower
29.11.2008., 07:19
zakljucat cu 4. pa nastavite ovdje i ivanazg molim te stavljaj linkove a ne cijele tekstove kopirati. :)

Marna
06.12.2008., 09:28
Sveti Nikola nam stiže, u goste nam stiže sadaaaa :sing:

Jesu li vaša dječica očistila čizmice i stavila ih na prozor?

Sveti Nikola nam je danas ostavio poruku o potrebi da ljubimo i praštamo jedni drugima.
K. i P. su se probudili rano ujutro, jer su nestrpljivo čekali dolazak Sv. Nikole.
Raduju mu se svake godine, ne samo radi darova, već i zbog igre i veselja s kojima se pripravljamo za današnji blagdan.

Pročitala sam im sljedeću priču (koja im se jako svidjela!):

PILIĆ, Sanja: Jupi, došao je Sveti Nikola

Od svega najviše vole kad smo svi zajedno doma za blagdane. :love:

Ivany
07.12.2008., 15:33
Sara je stavila svoju čizmu na prozor, objasnila sam joj da dolazi Sv. Nikola i da on djeci koja su dobra donosi darove.... (nakon tog je cijeli dan ponavljala "ja sam dobra")
Inače rekla sam joj da Sv.Nikola pazi na svu djecu.
Mislim da je to dosta za njenu dob.

Inače imamo novost, zadnjih nekoliko nedjelja idemo nedjeljom na misu i Sara bude jaaaaako dobra, malo ide od mene do bake pa do djede, malo budemo gore na horu ali sve u svemu je mirna i jako sam ponosna.
Kad je nedjeljom ujutro pitam hoće ići sa mnom u crkvu, nemože dočekati da idemo.

Imam vam jednu knjigu za preporučiti
Dr.Gloria Polo, SVJEDOČANSTVO -Od iluzije k Istini, Stajala sam pred vratima raja i pakla
Ako nekog zanima, nemože se kupiti u knjižarama pa neka se javi na pp, dam informacije.

buba klara
08.12.2008., 10:16
Čitamo dječju Bibliju (u ovo vrijeme dijelove vezane uz anđela Gabrijela i navještaj Mariji te rođenje Isusovo).
Gledamo crtić iz serije Biblija za najmlađe Rođenje Isusovo (sa kioska Tiska). M. ga voli gledati, zgodno je napravljen ali gledamo i mi s njim pa mu neke stvari dodatno pojasnimo.
Kad se naprave jaslice po crkvama, obilazimo ih i uživamo.
Uz to, često popodneva kroz ovo vrijeme provodimo u izradi božićnih ukrasa, pustimo u pozadini dječje božićne pjesmice i pričamo o Isusu u našem svakodnevnom životu. To su nam stvarno jedni od najljepših dana u godini. :heart:

ivana zg
11.12.2008., 00:33
moja ima 20 mjeseci, i nema šanse da joj dokažeš da joj je nešto donio sv.Nikola, to je njoj svs donio tata ili dida, ha, ha :lol:

nakon dugo vremena prošlu smo nedilju navečer svi zajedno bili na misi, kada pjeva bor mladih, a ona je fino u pola propovjrdi zaspala...

gledamo crtiće o Božiću.....Bogu zove Bob, ljubi ga i hrani :lol:

neki dan je pitam hoćeš ići kod Boge u Crkvu, a ona kaže; Bogo a,a,...misli da je vodimo kod doktora na pregled grla :lol: , a bože moj smiješnog djeteta

ljiljan@
13.12.2008., 17:54
Ivany, čitala sam Gloriu Polo i došlo mi je u pravom trenutku, kao najbolji mogući ispit savjesti za božićnu ispovijed.

Svim srcem preporučam "Posljednja vremena" Michaela O Briena. To je roman katoličkog pisca, u izdanju "Verbuma" radnja je kao što sam naslov kaže -život u posljednja vremena. Meni je puno pomogla da bolje shvatim svijet u kojem živim i da se zdravije postavim prema događajima. Svi mi kršćani svjesni smo da je zla u svijetu puno i da umnogome dolazi iz neoliberalizacije i globalizacije te iz apsolutne vladavine novca i moći koju novac donosi. Tko se ne uklopi, biva zgažen. Tko ne misli liberalno, globalno i uniformirano, bit će marginaliziran.
Sve ovo nije mi ništa novo...
Novost je moja promjena stava nakon što sam pročitala i doživjela ovu knjigu.
Zli me je teško mogao "dobiti" na kartu oholosti i nadmoći jer se trudim odagnati takve emocije. Ali me je često mogao "dobiti" na bespomoćnost i malodušnost koje su me obuzimale uvijek kad sam se temeljitije osvrnula na svijet u kojem živim. I s tim osjećajima bespomoćnosti i malodušnosti sam se i sama davala u vlast Zloga, jer to nisu osjećaji kojima bi Bog obdario čovjeka.
Vremena u kojima živimo morala su doći, to je zapisano u Bibliji. U svim tim lošim okolnostima, nakon što sam pročitala ovu knjigu, naučila sam prepoznati Svjetlo...Isusov dolazak je blizu i silno sam radosna. Radosna jer znam da ne treba ni sekunde gubiti iz vida da smo stvoreni za Nebo, za Vječnost.
Kad razmišljam o vremenu u kojem živimo pada mi napamet da tamo gdje caruje grijeh, tamo je i obilje Milosti. Usmjerimo pogled u Milost, mi kojima je dano i molimo za one koji nisu s nama!

Dragi moji kršćani, ovo je vrijeme da se "snizimo" sve do jaslica, da postanemo kao djeca i da takvi dozvolimo Isusu da se ponovno i opet rodi u našim srcima.
Radosno iščekujmo i navješćujmo Radosnu vijest u ove dane :heart:
Svima velika :* :*

ivana zg
14.12.2008., 05:20
ljilka hvala :) :saint: :heart: :love: :* svaki put kada padnem Bog me uputi na internrt da pročitam ono što si ti napisala; Hvala Mu, a ti piši što češće, to je milost i za tebe i za nas kada nam Bog govori preko tebe!!!

Sad si me podsjetila na jednu pjesmu duhovne grupe VIS Rafael, koju sam pjevala s svojim zborom na misi;

Očima koje su plakale puno jasniji je svijet,
rukama koje su žuljave puno trajniji je kret.
S malo svjetla prepoznat ćeš put,
dovoljno da se vratiš na trag,
jer kad jednom ti dohvatiš plug
više natrag se ne vraćaj.

Stvorena za nebo još od vječnosti.
Ne griješi dušu zbog malo zemnosti.
Već nosiš prvu klicu Uskrsa,
u dlanu urezan je križni put,
u srcu mnogo, mnogo pitanja,
al' Isus je moj put..

Usnama koje su šutjele,
puno vrijednija je riječ. (vrijednija je riječ)
Nogama koje su klečale,
cilj ostvaren je već.

S malo svjetla prepoznat ćeš put,
dovoljno da se vratiš na trag,
jer kad jednom ti dohvatiš plug
više natrag se ne vraćaj.

Stvoren za nebo još od vječnosti.
Ne griješi dušu zbog malo zemnosti.
Kad nebo, zemlju gledaš sada Ti,
i ne znaš gdje bi prije gledao.
Podvojen mučiš sebe nanovo,
a stvoren si za nebo.

Stvoreni za nebo još od vječnosti.
Ne griješi dušu zbog malo zemnosti.
Već nosi prvu klicu Uskrsa,
u dlanu urezan je križni put,
u srcu mnogo, mnogo pitanja,
al' Isus je moj put..

Već nosi prvi klicu Uskrsa,
u dlanu urezan je križni put
u srcu mnogo, mnogo pitanja,
al' Isus je moj put...

Isus je moj put...

Isus ja naš put...

VIS Rafael

Pjesma je predivna!!!!!!!

http://www.justsomelyrics.com/1428986/RAFAEL-STVORENI-ZA-NEBO-Lyrics -nisam sigurna je li se ovdje može čuti ta pjesma ili samo prebaciti na mob...možda ima na Duhovnoj sceni

pikula
14.12.2008., 15:19
Hvala Ljiljana, dirnula si me. Baš se nalazim u tvojim riječima.
Drage kolegice ;) , moram vas izvjestiti da su moji klinci tako lijepo počeli pratiti misu. Dominik želi znati sve što treba reći i napraviti, Di pjeva... Baš sam se osjećala krivom što jako dugo nismo išli i zanemarili smo malo molitvu u obitelji. Iako to možda zvuči paradoksalno, ali kao da smo ih malo prestali "gnjaviti" pa smo sad imali priliku vidjeti koliko vjera i misno slavlje njih zapravo veseli i kako im je važno. Kad bih imala inače hrabrosti i pustiti više toga, svoj život u Božje ruke. Divni su Božji darovi, tim više što uvijek vidiš da su na neki način nezasluženi, toliko više nego što bih ja mogla sam ostvariti. Podsjetilo me to na onaj vic o učeniku karatea koji je pitao učitelja koliko će mu trebati da postane majstor ako bude trenirao 4 sata na dan. On kaže recimo 20 godina. Učenik razočaran kaže, a ako budem vježbao 8 sati na dan, a učitelj kaže onda 40 godina. Ne znam da li nekom možda nije primjerena ova pralela, ali meni dobro ilustrira moj "trud" da sama sve postignem.

Zdenka2
14.12.2008., 15:52
Pikula, baš mi je drago sa si se javila. Čini mi se da te dugo nije bilo.

Mene je Božić ove godine nekako zaskočio, zbog previše posla. Nastojat ću još ovo vrijeme što mi je preostalo posvetiti duhovnoj pripremi. Potrebno mi je sastati se sa samom sobom i s Bogom.

Djeca razmišljaju o tome, čitamo, razgovaramo o Adventu. Pomaže mi i vjeroučiteljica koja ih lijepo priprema za Božić. Držimo se svih adventskih običaja, a tako ćemo i božićnih, bez pretjerivanja u materijalnom.

pikula
17.12.2008., 12:02
cure, konačno akcija "zaštitimo djecu od nepristojne emisije" provider je glas koncila, podržite svojim mailom na
http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=50&conID=9246&act=view

pikula
17.12.2008., 12:03
nepristojne televizije, sori :oops:

Ivany
17.12.2008., 15:07
Drage moje, uvijek hoću pa zaboravim, Sara i ja smo krenule redovno na misu, već nekoliko tjedana idemo svaku nedjelju.
Kad je ujutro pitam da li želi ići samnom ona nemože dočekati da se počnemo spremati. :D
Moja mama pjeva u zboru pa onda i ona želi ići gore kod pjevača a pošto bude jako dobra, a mi poznamo sve koji pjevaju, su nam dopustili da stojimo kod njih.
Jako dobra bude, nekaže ni osim dok se pjeva onda uzme pjesmaricu i ona pjeva (ponavlja svaku 5.riječ za njima) -naravno ne glasno nego skroz tiho. :lol:
Sve u svemu ja sam presretna što voli i ići i što mi bude dobra. :D

Kad uđemo u crkvu umoči prste u Svetu Vodu i klekne na pod i prekriži se (uglavnom pobrka redosljed) :lol:

kalimero
19.12.2008., 21:24
Još jedan glas "zaštitimo djecu od nepristojne emisije"
Rado čitam vaše postove, bravo :D

ivancica
26.12.2008., 10:41
Meni je tako lijepo što si ivanazg stavila cijele tekstove o Božiću ovdje na forum.

:heart:

pikula
26.12.2008., 14:14
Sretan Božić, cure! Puno Božićne radosti vama i vašim obiteljima :love:

mandy
26.12.2008., 16:03
sretan Božić,drage moje;iščitala sam sve od početka do kraja i začudila se kad sam vidjela da je 15-ak postova na ovu temu,a 50-ak na temu odgoja djece roditelja koji ne vjeruju;ja sam do srednje škole išla na vjeronauk i primila redom sv.sakramente,ali sam nekako vremenom izgubila snagu vjere;ovih zadnjih par godina počela sam redovitije ići u crkvu,ali zato moje cure idu svake nedjelje i često mi budu primjer razumijevanja vjere i općenito života oko nas;na početku je to bilo natjeravanje,a onda su se jednostavno navikle na to da idu svake nedjelje na sv.misu i sad im je to zadovoljstvo;samo se nadam da se neće "izgubiti" kad krenu u srednju školu,kao što se to i meni desilo

ivancica
26.12.2008., 16:20
Sretan Vam i blagoslovljen Božić i od mene! :heart:

mandy, :( , da, i meni je malo uf (moram i ovdje), eno tamo me špotaju zbog njega.

Teško je danas biti kršćanin, ali kad se bolje zamislim, kao da je starim kršćanima kroz prijašnja vremena bilo lako. Ta bujica samoboštva, konzumerizma...

Ali baš mi je zadovoljstvo što uvijek mogu pričati o Božjoj snazi i providnosti i Duh Sveti mi daje snagu da me nikad ne uspiju ušutkati oni koji ga nemaju u sebi. :heart:

Danas sam baš raspoložena...

Marna
26.12.2008., 18:14
Čestit Božić svima! :D

ljiljan@, Zdenka2, ivancica i sve druge/-i koje/-i pišete :klap:

MGrubi
26.12.2008., 18:17
eno tamo me špotaju zbog njega.

Ali baš mi je zadovoljstvo što uvijek mogu pričati o Božjoj snazi i providnosti i Duh Sveti mi daje snagu da me nikad ne uspiju ušutkati oni koji ga nemaju u sebi. :heart:ne špotaju te zbog Boića , nego zbog netolerancije sa tvoje strane

ja sam krštena 8)
možda Duh sveti u meni, pokušava tebi poručiti da pokušaš biti toleratnija osoba prema različitima?

ivancica
26.12.2008., 18:42
eno tamo me špotaju zbog njega.

Ali baš mi je zadovoljstvo što uvijek mogu pričati o Božjoj snazi i providnosti i Duh Sveti mi daje snagu da me nikad ne uspiju ušutkati oni koji ga nemaju u sebi. :heart:ne špotaju te zbog Boića , nego zbog netolerancije sa tvoje strane

ja sam krštena 8)
možda Duh sveti u meni, pokušava tebi poručiti da pokušaš biti toleratnija osoba prema različitima?

Uh da, baš sam netolerantna, ja kojoj je vjenčana kuma pravoslavne vjere, prijatelj kojeg jako volimo veliki musliman, dobra prijateljica ateistica... :)

Ali ja živim i slijedim kršćansko shvaćanje vjere i ne lutam i ne uzimam od svačega po malo da bih bila ispunjena. Tako odgajam i svoju djecu.

I neću postati više na onom topicu, moj mir je meni važniji.

aleksandra70vanja
26.12.2008., 18:45
I neću postati više na onom topicu, moj mir je meni važniji.

je, kad uneseš nemir među druge

sorciere
26.12.2008., 18:45
Uh da, baš sam netolerantna, ja kojoj je vjenčana kuma pravoslavne vjere, prijatelj kojeg jako volimo veliki musliman, dobra prijateljica ateistica... :)

tolerantni ljudi ne broje. čini mi se da imaš po jedan "primjerak" od svakog, kako bi imala "dokaze".

AdioMare
26.12.2008., 18:50
Sretan i blagoslovljen Božić :heart: svima vama i vašim obiteljima.
Sve, ama baš sve je na svojem mjestu, a da je još malo snježnog ugođaja prolupala bih od sreće.

ivancica
26.12.2008., 18:57
Kod nas je čak i bilo snijega, jučer je u naletima padao jedno pola sata. Ovjekovječeno na fotkama. Baš je bilo prekrasno.

Jesu vam preživjela jaslice pod borom(vi koje ga imate). Nama prvi puta stoje sa svim figuricama. Samo su kad smo ih postavljali sve ispregledali, svaka im je morala proći kroz ruku. Sad samo pošalju pusu malom Isusu i ne diraju.

:)

AdioMare
26.12.2008., 19:04
Ma kakvi!
To joj je omiljena zanimacija, draža i od seta Snješke i 7 patuljaka koje je dobila pod bor, od preksinoć se igra s njima.
Na snijegu vam baš zavidim, točno toliko do bih mam skoknula do Osijeka!

pikula
26.12.2008., 19:20
Mi smo prije dvije godine kupili čokoladu koja je na kutiji imala jaslice na slaganje. Te su nam najizdržljivije - valjda jer nemaju djelove atraktivne za igranje. Inače da podjelim s vama - ovo mi je bio najljepši Božić i životu. Ništa posebno, ali klinci su veći (Di je preospavala misu), sve je nekako glatko prošlo, opušteno, dragi ljudi... Ma baš sam sretna.

Zdenka2
26.12.2008., 22:03
Sreta Božić svima!

Bilo nam je jako, jako lijepo ovog Božića, iako se M. upravo na Božić razbolio. Najljepše mi je bilo što su djeca bila tako sretna i složna. Drugo, osjećam više sloge i u obitelji i radosna sam zbog toga.

Jaslice imamo, lijepe su i na broju, kao i štalica, iako ih djeca preslaguju sto puta na dan. Mali Isus je nakratko završio u drvenoj kućici koju im je ostavio ispod bora, dok nismo objasnili da on ipak mora biti u svojoj štalici.

ljiljan@
27.12.2008., 10:43
Sretan Božić!
I nama je bilo jako lijepo ovih dana.
Jutros nam je svećenik došao u blagoslov obitelji. Ivan je po prvi puta ove godine bio svjestan da dolazi svećenik. Stavila sam mu stolicu pored prozora i gledao ga je dok dolazi prema našoj kući. Dok je bio kod nas, maleni nije skidao pogled s njega. A tek kad je dobio sličicu od njega! Poslije je baki pričao da je kod nas bio svećenik.
Stvarno imam osjećaj da mi se uz malo dijete vraća dio djetinjstva i da sam uz njega bliža Bogu.

dijanam
27.12.2008., 23:12
Sretan Božić svima!
Mir vam i radost u srcima i dusama i blagoslov vama i vasim dragima!

dijanam
27.12.2008., 23:13
Sretan Božić svima!
Mir vam i radost u srcima i dusama i blagoslov vama i vasim dragima!

mandy
28.12.2008., 11:26
Sretan Božić svima!
Mir vam i radost u srcima i dusama i blagoslov vama i vasim dragima!

mogla bih danima čestitati,ponovo i ponovo;
nama je prije par godina došao u blagoslov velečasni afroamerikanac,moja se zlatokosa sakrila ispod stola,a mi smo svi skupa odvalili od smijeha :lol:

Ivany
28.12.2008., 16:02
Sretan Božić!
Želim vam svima mir i Božiji blagoslov! :heart:

kalimero
28.12.2008., 20:38
Svima sretni Božićni blagdani .
Nama je ovaj Božić bio prekrasan, proveli smo ga okruženi našim najmilijima, djeca i unuci.
Čak sam bila i na g.o. pred Božić, pa su i sve pripreme prošle bez napetosti i trke. Milina.

kate
28.12.2008., 22:52
Drage cure, evo i od mene čestitka.. Blagoslovljen Božić vama i vašim obiteljima, i neka vas prati sreća i Božji blagoslov u vašim životima i u svemu što radite.

Ako vas mogu usput zamoliti da u vase molitve stavite jednu curicu Anju od 2 godine iz Beograda, koja ima trenutno jaki napad iridociklitisa ociju (upale) koja moze dovesti i do najgore komplikacije oka. Za njih je naš Božić bio jako tužan, pa tako i za mene sada, jer sam upravo to saznala i usudjujem se to podjeliti s vama.

Mi smo se nedavno vratili s mise iz Stenjevca. Nakon mise bio je dugi Božićni koncert "Desideriuma", nešto pre-predivno, a misa je bila :saint:

Dijana
29.12.2008., 10:24
Cure, sa malim zakašnjenjem želim vam sretan Božić i nadam se da ste ga proveli u miru i ljubavi sa svojim obiteljima. :love:

elin
29.12.2008., 13:36
mene zanima nešto konkretno od cura koje su vjernice: neke cure znaju da, ne mogu reći da nisam vjernik jer vjerujem u Boga, ali u Crkvu ne idem (imam svoje razloge i ne želim ih tu iznositi). Malu sam krstila u KC i time se obvezala odgajati dijete u vjeri. Smatram to obećanjem Bogu koje ne mislim prekršiti. E sad, koliko su vaša djeca bila stara kada su krenula u Crkvu i da li ste išle samo na nedeljne mise ili ...?

Ivany
29.12.2008., 14:52
Elin, ja sam kao cura svake nedjelje išla na misu sa roditeljima.
Kad sam se udala sam to zapustila i išla sam jako rijetko.
Unazad 2,5mj. smo Sara i ja na svakoj nedjeljnoj misi, a počelo je tako da je bila misa za nekoga iz moje rodbine, povela sam je i njoj se jako sviđa u crkvi, bude jako dobra... kad sam je nedjelju nakon toga pitala hoćemo ići u crkvu ona je odmah skočila i rekla ajmo...
Neću reći da sam zbog nje krenula na misu ali jedan od razloga je i ona... čak sam bila na ispovjedi za Božić da se ja mogu pričestiti a ona ujedno dobije blagoslov od svećenika...

Ti bi vodila djete u crkvu? Čuj, ja bi na tvom mjestu probala otići pa ćeš vidjeti kako će se tvoje dijete ponašati na misi... ima djece starije nego Sara koji u crkvi nemaju mira i dugo im traje misa, a ona bude mirna kao bubica (inače nije mirna).... vidjet ćeš kako će vam biti!

elin
29.12.2008., 15:03
tvoja je Sara vidim 26 mjeseci, moja je 18. Ali bi stvarno mogla pričekati da malo zatopli, onda se jedne nedjelje obući i otići sa njom da vidim kako će reagirati. Ne moram ja ostati do kraja ako će maloj biti dosadno pa će početi plakati ili pričati... Ma da, idem pa ću vidjeti. Crkava nam je fakat blizu. Hvala na odgovoru. Još samo jedno: znam sad ovo pitanje je :oops: ali u koliko sati? Ja nisam išla, ali ići ću zbog nje, a možda i ja nađem tamo svoj mir, tko će ga znati, čovjek se uvijek iznenadi. A i naš mi se svećenik jako sviđa kao osoba.

Zdenka2
29.12.2008., 15:50
Moj sin je počeo ići na misu s dvije godine - on je bio posebno nemirno i nabrijano dijete, pa to nije bilo moguće ranije. I tada smo često bili samo na pola mise.

Poznam roditelje koji na misu dovode i sasvim malu djecu, od rođenja. Lijepo spavaju u kolicima i uživaju.

lucij@
29.12.2008., 16:03
elin, mi idemo na misu od prvih dana, zapravo nisam točno sigurna koliko je bio star, ali kršten je sa mjesec i pol pa smo tako nekako i krenuli na misu. Doduše, mi smo zboraši pa smo uvijek na koru, ali i tamo bude netko koga zasmeta kada dijete zaplače, lupa, priča ili slično. Iskreno, nse nisam time opterećivala i nikada mi nije palo na pamet ne ići na misu zbog toga što bi on mogao biti nemiran. Na koncu, onda i ja ili MM ne možemo ići na misu.
Nije li baš Isus rekao "Pustite malene k meni!"?

U koliko je sati misa moraš pogledati u svojoj crkvi, sigurno piše na ulazu.

elin
29.12.2008., 17:15
pogledati ću svakako.

Ja u principu ne volim kad svećenik drži misu da ljudi pričaju i smijulje se, pa tako i da se djeca deru. Treba imati ipak nekog poštovanja prema samoj instituciji. A s druge strane, želim da joj taj uvod u vjeru bude ugodno iskustvo, a ne da poslije bježi jer se toga sjeća kao nekakve dosade. Ja ću polako, doći ću jedne nedjelje sa njom, pa koliko izdrži, pa onda druge opet i tako po malo. Vidjet ću sama. Neće ona tu puno shvatiti, premala je ona, ali neka ima taj osjećaj od početka.A onda ću vidjeti kako to prihvaća dalje, neću ništa forsirati, ali namjeravam ispuniti ono što sam se obvezala ili barem pokušati.

Ivany
30.12.2008., 14:44
Elin, ja sam i ljetos bila sa Sarom na misi ali nije izdržala, u trenu kad je ona smislila da hoće van ja sam morala izaći van jer se ona inače počela derati na sav glas.... sad je drugačije, stojimo kod zbora (moja je mama u zboru) pa ona dobije pjesmaricu i isto pjeva s njima... :mrgreen: proglasili si je najmlađim članom zbora :heart:
Ti probaj, pa ako neide probaj opet za 2mjeseca pa onda opet nakon nekog vremena... vidjet ćeš...
Kod nas je misa nedjeljom u 11, moraš vidjeti u koliko je sati kod vas,nije svugdje u isto vrijeme.
SRETNO!! :D

ivancica
30.12.2008., 14:58
Ja sam prvo pomislila da je i Elin ovdje negdje kod Osijeka kad pita kad je misa. Ivany, ti si tu negdje koliko sam shvatila? :)

Mise nedjeljom obično budu jedna-dvije prijepodne i večernja. Ali to vrijedi za svaku župu drugačije. Mi idemo isključivo s klincima na misu. Nikada bez njih. Pa i sam Isus je govorio da želi djecu blizu sebe, lucij@ je to već napisala. Ja se držim toga. Naš velečasni nikada nije prigovorio ako bi malo dijete zaplakalo ili nešto pomalo pričalo. Naravno ak baš bude jaako nemirno, plače i vrišti, onda je rekao da izađemo da ne ometamo druge. Čak je znao reći i da možemo otići nahraniti bebu u sakristiju. :)

F. je oduvijek bio miran u crkvi, i kad je bio malen,a i sad, što za M. baš i nije slučaj. On baš ne izdrži uvijek pa onda izađemo jedno od nas s njim van. Bit će bolje kad još malo poraste. Važno je da djeca imaju naviku i osjećaj odlaženja, makar to ne bilo baš svake nedjelje. Mi znamo često i mimo mise otići do crkve, kada je ona otključana. Tada im je i zanimljivije jer mogu proći cijelu, pogledati sve što ih zanima: od slika na zidu, zvono- to obožavaju :) , kipove, vidjeti cijeli oltar, sve im je onda pregledno.

Elin, možda da probate prvo tako, otići jednom kad nije misa, čisto da se upozna s prostorom. :)

ivancica
30.12.2008., 15:03
A jel se vaši klinci rado mole? Sorry ako ste već pisale o tome, nisam isčitavala sve stranice.

Moj F. se obavezno moli svake večeri(mi s njim kad idemo spavati). Zna sve molitve sam izmoliti- od Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu...,molitve anđelima čuvarima.

Bio mi je super kad je za Badnjak prije večere sam bez da smo mu mi išta rekli rekao da bi se sad trebali pomoliti prije nego počnemo. :heart: Baš smo se raznježili i mm i ja, ipak ima tek 5 godina.

M. je tako sladak, zna se prekrstiti, a kako tek progovara baš je simpatično kako to dvoje zajedno povezuje. :)

Bibliju imamo, i skroz malu s tvrdim koricama za bebe, i za malo veći uzrast s još uvijek puno slika a manje teksta. Imamo i jednu s dosta teksta i manje slika. Ta je F. postala najzanimljivija jer voli sad slušati duže tekstove nego prije.

ivana zg
30.12.2008., 16:56
Poruka, 25. prosinca 2008.

“Draga djeco! Trčite, radite, skupljate, a bez blagoslova. Vi ne molite! Danas vas pozivljem da se zaustavite ispred jaslica i meditirate o Isusu kojega vam i danas dajem da vas blagoslovi i pomogne da shvatite da bez njega nemate budućnosti. Zato, dječice, predajte svoje živote u Isusove ruke da vas on vodi i štiti od svakoga zla. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”

Blagoslovljen Božić svima Vama i sretnu 2009 godinu.

Ja ne bih o svome Božiću, jer je sve više ličilo na Korizmu, nisam bila na misi, nisam se ispovjedila, mala mi se razbojela, došla mi je svekrva....itd. iskreno nisam zaslužila ništa bolje jer puna sam bijesa, gorčine, tuge, umora, i beznađa već jako dugo vrijeme, ogovaram, "mrzim" ne podnosim ni seb ni druge....preporučam se u molitve....

elin
30.12.2008., 16:56
Ivany, hvala i ja ću tako. Mislim da je tako najbolje.

Zdenka2
30.12.2008., 17:03
U našoj crkvi uvijek bude dosta male djece - netko zaplače, netko se nasmije, netko potrči, nekome nešto padne... Meni to ne smeta, a ni svećeniku. Moj maleni je stvarno bio turbo dijete kao mali, ali nikada nisam zapazila da nekome smeta. Doduše, ja sam pazila da neke granice ipak ne budu prijeđene. Ako doista nije mogao izdržati, izlazila sam s njim van. Sve je to prošlo, oboje djece idu na misu svake nedjelje i dobri su tamo.

AdioMare
30.12.2008., 17:16
Elin, ukucaj u google "crkva i mjesto gdje se nalazi" možda ima raspored misa i na netu?
Recimo crkva Sv. Križa, u Sigetu, gdje ja znam otići, ima ovdje svoju stranicu:
http://www.zupa-svkriz.hr/

S djetetom možeš ići s koliko god starosti, mise radnim danom ne traju dugo, bar kod nas su pola sata, nedjeljom ovisno koji je svećenik, ali oko 45 minuta, jutarnja i večernja, središnja misa zna potrajati puno dulje, još ako je blagdan, onda zna bit i sat i pol.
Moja je krenula nešto kasnije, s tri godine, ali odonda se ni na zornice ne mogu izvući od nje, a nekada bi mi baš pasalo da odem sama samcata. Ah.

lucij@
31.12.2008., 01:16
Ma elin, pa nije isto pričaju li tijekom mise odrasli ili dječica šeću, plaču, pričaju i slično. Svakako treba imati mjeru, sjetila sam se da je I. nedavno bio jako loše volje i derao se be veze pa je MM na koncu izašao s njim iz crkve.

Inače, meni su ti zajednički odlasci u crkvu jedna od najljepših stvari našeg obiteljskog života. Baš se osjećam nekako važno, svečano i potpuno zadovoljno kada nas troje uputimo pješke u crkvu. :love:

Elin, to kako si ti odgovorno shvatila krštenje i kako si odlučna odgajati dijete u vjeri unatoč tome što sama ne ideš u crkvu mi je baš baš :heart:

tatek
31.12.2008., 09:00
Preporučam svim posjetiocima ove teme otvorena duha zanimljivu knjigu "Spirituality for dummies" koja na duhovnost gleda neovisno o religiji, a opet u skladu sa svima njima.

(i rado ću čuti komentare na knjigu :) )

ljiljan@
31.12.2008., 17:19
U našoj su obitelji mise razdvojene od kada imamo Ivana. Muški dio, tri generacije, moj tata, muž i sin idu nedjeljom ujutro, a mama, ja i kćer navečer.
Međutim, želim to promijeniti u doskora. S vremena na vrijeme odvedemo i Ivana, čisto da provjerim da li se situacija popravlja. Posljednji puta bili smo on i ja zajedno prošle subote, na njegov imendan. Prvih pet minuta OK, a onda je počeo skakati i udarati po klupama. Svećenik je nakratko ušutio, jasno - bio je to znak da se trebamo udaljiti, i bez toga bih izišla s njime van. Međutim, kad sam uronila prste u blagoslovljenu vodu kod izlaza iz crkve, uronio je i on svoju ručicu, jednu, pa drugu i stao me "prati" po licu i kosi. To mu je bila zanimacija slijedećih petnaestak minuta...mazili smo se, on me svu oprao, bio je tih, a ja sam pratila misu. Poslije je malo stajao pred kipom blaženog Alojzija Stepinca i tako mu je nekako prošlo tih pola sata.
Njegova krsna kuma moli me da ga vodim na mise jer Gospodin želi da mu dovodimo djecu, kao što reče Lucij@.
Nekad razmišljam - a što on od toga ima? Onda opet kad pomislim na razdoblje prije nekih jedanaest godina kad sam ja, nakon mnogih duhovnih lutanja počela primati istinski dar vjere - i meni se događalo da budem na misi samo fizički. Blizanci su bili mali, ja sam često bila mrtva-umorna i nisam uspijevala zadržati pažnju na Božju riječ. Ali, unatoč tome, nakon mise osjećala sam takav duhovni mir, nutarnju obnovu, doživljavala sam silne nalete radosti i zahvalnosti Bogu. Kako je vrijeme odmicalo, tako sam sve više duhovnih plodova ubirala iz tog izvora i shvaćala koliko je bogatstvo Riječ.
Sviđa mi se ideja jedne forumašice, mislim da je Klia - biti s djecom na misi onoliko koliko oni pažnje mogu zadržati. Svaki puta je to sve dulje...sve dok jednog dana ne ostanu za vrijeme cijele mise.
Dragi moji, svima sretna Nova godina :love: :heart: :heart: :heart: :*

Hana_Sara
31.12.2008., 18:59
Sretan Bozic drage moje forumasice!!! :heart: :heart: :heart:

elin
02.01.2009., 10:45
Elin, to kako si ti odgovorno shvatila krštenje i kako si odlučna odgajati dijete u vjeri unatoč tome što sama ne ideš u crkvu mi je baš baš :heart:

drago mi je da ti se sviđa i ja to stvarno mislim, ali mislim i kad već idem u Crkvu da ću i ja ići otvorena srca.
Adio Mare, imaš pravo, znam da i naša Sv. Ivana ima na netu, pa ću pogledati.
Cure, puno hvala, ja ću sa njom isto tako malo po malo, dok na kraju ne izdrži cijelu misu. Pusa i javim vam kako nam je prošao prvi odlazak. :heart: :love:

pikula
02.01.2009., 12:40
Kako se vi nosite sa sve većim pritiscima da su neke stvari potpuno normalne . konkretno -moji su dobili max tv i ja sam išla vidjeti tv raspored, kad tamo u skoro svako doba dana naslovi koji su me ostavili :shock: Znam da možeš imati zaštitu na svom tv, ali gdje ćeš pogledati kad je što. Ma mislim nije meni do max tv-a, ali sve je više i više toga i prodaje se pod sasvim normalno :(

Zdenka2
02.01.2009., 17:01
Teško se nosim s time i pokušavam sve što mogu da svojoj djeci sačuvam djetinjstvo od svih neprimjerenih utjecaja. Jako pazim na to što gledaju na TV-u, nemamo nikakve suvišne programe, ni max-tv ni satelite. U tome sam vrlo stroga - nema gledanja programa koji nisu za djecu, a pogotovo ne nekih nasilja ili bedastoća kao što su sapunice. Ponekad im dozvolim neki film za odrasle (imaju 7 i 8 godina) koji može biti interesantan i za djecu, a da je neškodljiv za njih. U ostalome ih isto tako čuvam što više mogu. Ne držim ih pod staklenim zvonom, ali ih niti ne "čeličim" stvarima koje nisu za njihovu dob. Koliko god me mučile neke neprimjerene stvari koje primjećujem oko sebe i oko njih, veseli me to što oni najčešće takve sadržaje niti ne primjećuju, jer su im duše baš dječje. Mislim da atmosfera roditeljskog doma i kućni odgoj mnogo pomažu, kao neki obrambeni zid oko dječjih duša. Ni u školi se do sada nije događalo ništa što bi me u tom smislu smetalo.

elin
02.01.2009., 17:09
pikula, ja sam za gašenje tv i gledanje dvd koje ja odaberem. Iako, nećeš ih moći sačuvati od onoga što hoćeš, takvo je vrijeme došlo (tv, dvd, internet). Možda najbolje da gledaš sa njima i pokušavaš im objasniti da se radi o fikciji i da to nije stvarni svijet, a u stvarnom svijetu se ljudi na taj način ne ponašaju. Ja sam za to da se djeca od malih nogu uče kritički razmišljati, smatram da je to obrana od svih bedastoća kojima nas bombandiraju na tv-u i u životu.

pikula
03.01.2009., 11:55
Ma i mi smo totalni cenzori, ali čak i mene neke stvari na koje slučajno naletim ušokiraju, a nisam ni malo dijete ni neki anđelak. Onda pomislim, koliko ću godina uspjeti paziti na sve detalje, kod mojih, kod frendova, u školi.... Ma ne znam, i kad sam ja išla u osnovnu bilo je curica koje su već spavale s dečkom i sl. horora, ali opća atmosfera - ništa od toga nije bilo pod normalno. To su bile stvari za iščuđavanje, a da ne govorim o nekim detaljima. Baš smo bili pošteđeni ovih grozota. Tu i tamo koji par u štaglju u partizanskim filmovima prije nego starci okrenu program. To je bilo sve. A ako bi neki deda zaboravio erotiku na klupi to je bilo događaj desetljeća u kvartu. Kad to usporedim sa tim što je danas dostupno klincima i na što se furaju... Baš tužno. Danas je sramotno imati srama.

pikula
03.01.2009., 11:57
A kako posuditi dvd? Do kad ću im braniti ulazak u videoteku? Pa tamo ako se okrenu odmah će ugledati :x Zna li netko neku videoteku u kojoj to nije u prvom planu?

Zdenka2
03.01.2009., 12:05
U videoteci u Zvonimirovoj XXX filmovi nisu javno izloženi nego postoji posebni katalog. Jednom je moj M. napeo da pogleda kakvi su to "crtići", pa sam skužila da je to to.

Istina je da su djeca danas koječemu izložena i da je daleko teže nego prije sačuvati ih od tih utjecaja, ali ja jednostavno nisam sklona razmišljanju o boljoj prošlosti nego traženju mogućih rješenja u sadašnjosti. Trudim se koliko god mogu i za sada mogu reći da mi uspijeva.

pikula
03.01.2009., 12:09
Hvala Zdenka2 :love: pa zato se i obraćam vama za savjet i inspiraciju. ponekad prevagnu loši doživljaji pa čovjek malo potone - na kratko :oops:

Zdenka2
03.01.2009., 13:28
Svima nam je isto - to jest, nije nam lako. :love:

ljiljan@
03.01.2009., 22:52
Nemojte cure potonuti niti nakratko. Danas sam kupila Gloriju samo zbog članka o Editi Majić, nekadašnjoj glumici koja je ovih dana položila vječne zavjete Gospodinu u karmelićanskom samostanu u Avili. Edita Marija od Križa. Njezina majka kaže da je nikada nije vidjela tako sretnu. S ostalim redovnicama živi u molitvi za spas svijeta, šutnji i postu. Edita jedina od braće u djetinjstvu nije htjela ići u crkvu, sakramente je primila kao odrasla.
Njena majka je sretna (a mati može biti sretna samo kad istinski srcem osjeća da joj je dijete sretno) i kaže da je život njene kćeri za nju najveći dokaz da je Krist živ.

pikula
04.01.2009., 09:19
Kupujem gloriju :)

elin
05.01.2009., 10:34
Kupujem gloriju :)

ne kužim kaj ćeš tu naći vezano za tvoj problem sa tv-om. Gle, ne možeš ti to kontrolirati, mislim možeš do određene granice, ali ne možeš stalno 24 sata biti uz dijete. Dobro si rekla, tu su i duga djeca, vrtić, škola, pokupiti će uvijek nešto od svojih vršnjaka.Mislim da nije problem toliko u tv-u i videoteci, nego općenito o društvu koje je malo pogubilo moralni kompas ili nije? Sjećam se da kada sam bila klinka da su se moji roditelji isto snebivali kakvi smo i kuda će sve to otići. A mi eto živi, zdravi i normali - odgovorni ljudi i roditelji. Možda da malo lukneš temu Što radiš kad si star i debel. Možda smo samo stari i debeli :lol: :lol:

pikula
05.01.2009., 10:52
ne nego jer poznam editu. Na žalost ne slažem se s tvojim mišljenjem. Neke stvari su štetne i oni koji su s uprkos tome ok su ok usprkos tome, a ne zahvaljujući tome. Mene su moji vozili bez AS pa sam živa, što da ja sad pustim djecu u vrijem ovih nabrijanih auta da skaču po autu :? Nije mi to neka logika.

elin
05.01.2009., 11:24
eto na, i opet se sve svede na autosjedalicu :lol: Ma ne, znam kaj si htjela reći, ali ja ti velim da možda malo previše brineš. Nije sve tako crno kako se čini, a i djeca puno više kuže nego kaj mi mislimo. Ja ti mislim da je najvažnije ono što smo mi djecu kao roditelji naučili i treba im dati šansu da to primijene kada se nađu izvan roditeljskog doma. I mene brine puno tih stvari koje si napisala, ali sam donijela novogodišnju odluku: prestati ću pokušavati kontrolirati stvari koje ne mogu kontrolirati i baviti ću se malim stvarima - igrati se sa svojim djetetom, razgovarati, ljubiti i grliti ju. Ljubav i povjerenje - to je ono što ja mogu dati svom djetetu, a sa tv programom i ostalim nositi ću se kada za to dođe vrijeme. Ne želim se zamarati time shvaćaš. Ne želim se općenito zamarati više sa stvarima koje ne mogu kontrolirati (tv, videoteka, drugi ljudi i sl.), ne želim više razmišljati što će i kako biti i budućnosti - do toga možda i ne dođe. Želim živjeti sada i želim svom djetetu ljubav, nježnost i povjerenje dati sada. I nadam se da će sve to ponijeti sa sobom kada krene u vrtić i školu. Znaš onu latinsku: omnia mea mecum portam (sve svoje sobom nosim).

pikula
05.01.2009., 11:29
Kužim Tenks. Moj D je već počeo igrati igrice kod frendova i sl. još nije panika, ali bliži se škola i črne misli... Ali imaš pravo čovjek treba napraviti što može, a ostalo u Božje ruke. Opet ne želi da moja mlakost bude shvaćena kao pristanak na takvo stanje stvari. U svakom slučaju Edita nam stvarno može biti nadahnuće.

elin
05.01.2009., 11:39
čovjek treba napraviti što može, a ostalo u Božje ruke.

točno to :love: :heart:

AdioMare
05.01.2009., 13:18
Razmišljam ovako kao Elin i na taj način se najbolje nosim sa životnim izazovima.
Osim toga, nije li svakom danu njegove muke dosta? :)

O Editinom odlasku u Španjolsku sam čitala svojevremeno, mogu samo reći da zaista često, često pomislim na nju zadnjih godina od kako je tamo.
Probala sam otvoriti Gloriju na netu od ovog četvrtka, ali nema ništa.
Biće da je od prošlog četvrtka, Ljiljana?

Zdenka2
05.01.2009., 13:29
Mudrost je stalno balansirati između prihvaćanja realnosti u kojoj živimo i istovremenog izazivanja te realnosti. Ne mislim da se moramo bespomoćno miriti sa svime nego samo to da realnost moramo prihvatiti kao takvu i od nje kretati.

I ja se slažem s Elin, no ipak je razlika kad te štetne utjecaje još možeš držati vrlo daleko od svog djeteta, jer je gotovo potpuno pod tvojom kontrolom u odnosu na kasniju situaciju kad su djeca izložena mnogočemu što je posve izvan naše kontrole.

MGrubi
05.01.2009., 13:45
ako kući udariš dobre temelje, ne sekiraj se potresa

tako i sa djetetom
ako imaš dobar pristup odgoju nemoj se bojati šta će biti kasnije
razvijaš i čuvaš djetetovu samosvijest (nije isto šta i samopouzdanje) tj. samopoštivanje, i poštuješ njegovo/njezno NE i ostale male i velike odluke, njegovo/njezino mišljenje,... ne moraš se bojati da će se izgubiti, postati zlo, izgubiti sebe
da će nastradati ko janje među vukovima, jer to janje će znati kung-fu :mrgreen:

kad pročitam zadnjih par postova, imam osječaj da se bojite nečeg nestvarnog, neopipljivog, nedefiniranog.... čega se točno uopće bojite?

Zdenka2
05.01.2009., 13:47
Ja se ne bojim ničega, a ono što mi se ne sviđa je vrlo konkretno - pikula je spominjala pornografiju na kioscima, a ja sam dodala svoje o neprimjerenim programima na TV-u. Možemo nizati i niz drugih štetnih utjecaja iz okoline koji su vrlo konkretni - npr. nasilje u školi i slično.

MGrubi
05.01.2009., 13:54
mene ljuti degradacija ljubavnog čina na razinu aerobika :/

ne mogu je zaštiti od tih informacija (dovoljno je da se ukopča na net)
ali se iskreno nadam da ću joj razviti ljubav prema sebi, svome tijelu i jako samopoštivanje

nasilje je dio čovjekove naravi
bitno je samo ju kontrolirati
ja eto sam gledala horore, akcijsko-nasilne filmove, Tarantina .... pa sam svejedno bila i ostala pacifista
a odrasla sam na Tomi i Jeriju , e to su nasilni crtiči, arsenal je za posramiti HV
pacifista sam i nenasilna osoba , teški protivnik i laganih udaraca u "odgoju", usprkos nasilnom okruženju

samo bih željela više crtića kao Fifi i cvjetno društvo

pikula
05.01.2009., 14:02
Mene najviše zanimaju konkretni savjeti od cura koje žele izbjegavati iste stvari- kao što je primjer videoteke. Jako je bitno do koje dobi uspiješ zaštititi dijete od takvih iskustava. Nije isto 7, 9, 12 ili 15 godina. A neke stvari čovjek nikad ne bi trebao vidjeti, a i toga ima čim se ukopčaš na internet. Da je samo "aerobik" tamo...
Frendica je nedavno bila u jednoj arapskoj zemlji i kaže da se odmorila. Reklame za frizera češalj, za servis alat. Naravno to je samo djelić slike, ali mene je iznenadio njen komentar - inače je vrlo in.

pikula
05.01.2009., 14:13
Ne znam da li sam bila razumljiva - nije nju oduševio status njihovih žena (s tim nije imala kontakata većih) nego to što javni život nije seksualiziran - tek kad se vratila skužila je koliko je to kod nas stvarno prešlo svaku mjeru. kako učiti djecu zdravoj stidljivosti i poštovanju svojeg i tuđeg tijela i uostalom dati im priliku da sami svojom normalnom znatiželjom počnu istraživati kad njima dođe vrijeme, a ne kad ih se gurne u krug "potrošača" pornografskih sadržaja.

elin
05.01.2009., 15:13
Ne znam da li sam bila razumljiva - nije nju oduševio status njihovih žena (s tim nije imala kontakata većih) nego to što javni život nije seksualiziran - tek kad se vratila skužila je koliko je to kod nas stvarno prešlo svaku mjeru. kako učiti djecu zdravoj stidljivosti i poštovanju svojeg i tuđeg tijela i uostalom dati im priliku da sami svojom normalnom znatiželjom počnu istraživati kad njima dođe vrijeme, a ne kad ih se gurne u krug "potrošača" pornografskih sadržaja.

sorry kaj ti ovo moram reći, ali ne radi se o sexualizaciji života, već u tome da sex prodaje proizvode, a budući je kod nas takvo što dopušteno... Ne smatram da je to u redu, ali je tako. Onda opet dolazimo na temu konzumizma i koliko je previše itd. što se već javlja uz te teme. A nije stvar učiti djecu stidljivosti, već poštovanju sebe i svojih osjećaja, te poštovanju druge osobe i njegovih/njezinih osjećaja. U konačnosti sve kreće od ja hoću kupiti, ja hoću imati, ja hoću živjeti sliku kakvu nam daje tv - bezbrižno i bez obveza. A to nije dobro, jer lijepo je i dobro kad čovijek nekog drugog stavi ispred sebe (pod tim mislim neko drugo živo biće, ne stvar, a pod živim bićem mislim i ljude i životinje, jer ja razliku između ljudi i životinja ne pravim). U protivnom se dogodi da odgojiš sebičnjaka /sebičnjakinju koja ne mari za ništa osim za ono što ona/on treba i hoće. Bojim se da nije problem niti u filmovima niti u crtićima nego u našem društvu kao cjelini: ja, pa ja, pa što ja hoću, pa što ja trebam i sl.
Zdenka 2 je u pravu, to je ono kaj sam i ja rekla: moja je sada mala i mogu kontrolirati što gleda i sa kime se druži, i dok to mogu raditi ću to bez grižnje savjesti. Uz put mislim je i ljubiti i grliti i pričati i igrati se sa njom. Mislim da je ta veza važna za ubuduće. Jer ako ti nisi bio prisutan u životu svog djeteta (pod ovim ne mislim samo na fizičku prisutnost, nego na stvarnu duhovnu pristunost) iz kojeg razloga misliš da će dijete tebi poslije vjerovati što mu kažeš.
A i MGrubi je u pravu - ljudi su nasilni po prirodi.
I još nešto, ljudi su po prirodi sexualna bića, to ne znači, kako je MGrubi dobro rekla, da se ljubavni čin treba svesti na razinu aerobika jer su tu osjećaji. Dakle, opet se vraćamo na ono da li odgajaš dijete da poštuje svoje i tuđe osjećaje.
A pikulice, imam ja frenda koji je bio u tom arapskom svijetu, i bez obzira što je na tv-u tamo, ti ljudi su u stvarnosti puno gori od nas kojima je sve dostupno na tv. Kao što kažem, stvar je u poštovanju sebe i druge osobe, a njima žene nisu živa bića nego predmeti, pa prema tome ne poštuju niti njih kao živa bića.

pikula
05.01.2009., 18:01
vraćamo na ono da li odgajaš dijete da poštuje svoje i tuđe osjećaje.
A pikulice, imam ja frenda koji je bio u tom arapskom svijetu, i bez obzira što je na tv-u tamo, ti ljudi su u stvarnosti puno gori od nas kojima je sve dostupno na tv. Kao što kažem, stvar je u poštovanju sebe i druge osobe, a njima žene nisu živa bića nego predmeti, pa prema tome ne poštuju niti njih kao živa bića.
Nisam bila tamo, ali ne vjerujem da jedna cijela civilizacija opstaje na tome da zatire svoje žene. Sigurna sam da ima dobrih i loših strana i da nije svugdje isto. Baš mi je bilo grozno ovako nešto pročitati. Nemoj se ljutiti.

pujica
05.01.2009., 23:17
ja sam bila nedavno u Qataru (a prije toga vec u 5-6 muslimanskih zemalja) i odusevila sam se stvarnom situacijom njihovih zena - osim sto na javnim mjestima po serijatskom zakonu moraju maramom prekriti glavu imaju sva druga prava od skolovanja, rada na dalje.

osim toga, kad rode muz im mora placati ogromnu lovu za mjesecno izdrzavanje nje i djece, a ako se potuze na muza, sud mu naplacuje ogromne kazne.

u pravom arapskom svijetu (ne govorim sad o fundamentalistickim zemljama tipa afganistan ili o sekulariziranim tipa turska) zena, a pogotovo majka, je najcjenjenije bice i njihove su zene razmazene kraljice, a ne potlacene robinje

osim sto mediji cesto sire krivu sliku o mnogo toga, pa i o tome, ne treba generalizirati, a izjave da su zene predmeti stvarno nije istinita

ljiljan@
06.01.2009., 11:43
Razmišljam ovako kao Elin i na taj način se najbolje nosim sa životnim izazovima.
Osim toga, nije li svakom danu njegove muke dosta? :)

O Editinom odlasku u Španjolsku sam čitala svojevremeno, mogu samo reći da zaista često, često pomislim na nju zadnjih godina od kako je tamo.
Probala sam otvoriti Gloriju na netu od ovog četvrtka, ali nema ništa.
Biće da je od prošlog četvrtka, Ljiljana?
Ne, zadnje tiskano izdanje. Na netu nema, provjerila sam jer sam htjela staviti link.

pikula
06.01.2009., 12:39
Hvala ti pujice, dirula si me :heart:

pikula
06.01.2009., 12:39
dirnula :oops:

elin
07.01.2009., 11:17
osim sto mediji cesto sire krivu sliku o mnogo toga, pa i o tome, ne treba generalizirati, a izjave da su zene predmeti stvarno nije istinita

da, mediji + taj prijatelj koji je bio tamo. No budući sama nisam bila u tim zemljama imaš pravo, ne mogu govoriti o nečemu o čemu nisam sama stekla mišljenje nego je preneseno. Zato sorry, dopuštam da je drugačije. Ali nećemo o tome, nije tema.

mama courage
07.01.2009., 11:39
baš sam sinoć (slučajno) gledala (ponovo) isjećak iz onog filma "stićenice sestara milosrdnice magdalene" tako nekako... ono u irskoj, oni domovi za "posrnule" cure... pa dok je časna sestra brijala glavu jednoj curi veli: u božijim zemljama se nastoji sakriti to izazovno u ženama, moramo zaštiti muške od njih samih..."... taj citat (parafraziram) me je podsjetio da nedavno nije ništa bolje bilo ni kod nas (u kršćanskom svijetu) po pitanju žena - seksualni objekt. a u biti je i dan danas (prikriveno i/li dijametralno suprotno), npr. tzv. "gole vijesti".

pujice, moj otac je često bio u teheranu i znao mi je reći da njihove žene (tj. ljudi) slobodno žive u svoja 4 zida, dapače da žene u kućama vode glavnu riječ. možda je to i istinito (poznam nekolicinu i znam da su to divni ljudi), no prizor žena u crnom čadoru na teheranskim ulicama (a i saznanje da iran vrši smrtne kazne nad maloljetnicima) mi (i dalje) ostavlja gorak ukus. :/

mama courage
07.01.2009., 11:49
edit: okus. :roll:

pikula
07.01.2009., 12:00
Meni podjednak kao i gole vijesti. Na dva potpuno različita načina radi se o istoj stvari. Ne znam što bih radije da me cijela zajednica prijavi na extreme makeover (još kod časnih :/ ) ili da mi nabiju krpu s mrežicom za ventilaciju na glavu. Ako me već moraju porobit. :lol: Malo crnog humora. Kužim te MC. Gorko je u svakom slučaju.

ivana zg
15.01.2009., 04:12
Često razmišljam o ovoj temi ja sam za "cenzuru" medija u nekoj mjeri....tu mislim i na roditeljsku i na programsku cenzuru.... i neću o tome jer se onda jako naljutim na medije i ljude u njima.......ali mene cijeli život intrigira nešto drugo kada je u pitanju nasilje, seksualnost, silovanja, homuseksualnost itd........
može li mi netko ovdje pametniji i školovaniji od mene objasniti kako je svega toga bilo još prije tisuću godina i prije i poslije Krista, i prije TV-a, medija itd????????
Ljudi su uvijek ratovali, imali strašne oblike mučenja, bilo je užasnih nastranosti, za homoseksualnost se zna još od Rima, možda i prije......gdje su se ti ljudi mogli naučiti agresivnosti, gdje su mogli vidjeti gay ljude koji im sugeriraju drukčiju ljubav, gdje su vidjeli razne nastranosti u seksu, na TV-u sigurno ne, nekada jako davno ni u knjigama....je li ta mračna strana rođena s čovjekom i samo čeka poticaj iz vana ili....?

MGrubi
15.01.2009., 08:28
baš sam sinoć (slučajno) gledala (ponovo) isjećak iz onog filma "stićenice sestara milosrdnice magdalene" tako nekako... ono u irskoj, oni domovi za "posrnule" cure... pa dok je časna sestra brijala glavu jednoj curi veli: u božijim zemljama se nastoji sakriti to izazovno u ženama, moramo zaštiti muške od njih samih..."...

sl:
"ako mačka nađe otvoren komad mesa na ulici, zar je ona kriva što ga pojede?"

ljiljan@
15.01.2009., 19:51
Ljudi su uvijek ratovali, imali strašne oblike mučenja, bilo je užasnih nastranosti, za homoseksualnost se zna još od Rima, možda i prije......gdje su se ti ljudi mogli naučiti agresivnosti, gdje su mogli vidjeti gay ljude koji im sugeriraju drukčiju ljubav, gdje su vidjeli razne nastranosti u seksu, na TV-u sigurno ne, nekada jako davno ni u knjigama....je li ta mračna strana rođena s čovjekom i samo čeka poticaj iz vana ili....?
Od kuda prisustvo zla u ljudskom životu? Tko je taj tko poput ričučeg lava obilazi i vreba, zavodi ljude i bude im na propast duša? Lukav, inteligentan i uporan. Slatkorječiv, podilazi, obećaje da ćemo biti veći od Boga ako ga se odreknemo. I onda i danas služi se istim metodama. Sigurna sam da znaš. Ponovi gradivo - uzmi Bibliju, sam početak Knjige postanka, o Adamu i Evi i Zmiji i stablu koje nisu smjeli dirati.

ljiljan@
15.01.2009., 20:08
baš sam sinoć (slučajno) gledala (ponovo) isjećak iz onog filma "stićenice sestara milosrdnice magdalene" tako nekako... ono u irskoj, oni domovi za "posrnule" cure... pa dok je časna sestra brijala glavu jednoj curi veli: u božijim zemljama se nastoji sakriti to izazovno u ženama, moramo zaštiti muške od njih samih..."...

sl:
"ako mačka nađe otvoren komad mesa na ulici, zar je ona kriva što ga pojede?"
Šališ se, zar ne? Mačka se vodi instinktima, čovjek ima razum.
MC rekla bih ti na prvu loptu da je to samo film. Ali gledala sam jedan takav film uživo. U Međugorju postoji muška zajednica liječenih narkomana i ostalih bivših ovisnika koji žive u posvemašnjoj izolaciji, isposnički, samo mole i rade. Sami privređuju za uzdržavanje zajednice i kontakti sa svijetom su im minimalni. Najprije sam mislila - pa što čovjeka može natjerati da svojom voljom pristane na tako nešto? Međutim, kad sam čula njihova životna svjedočanstva, kad sam spoznala koliku bol i patnju nose u sebi, mnogi povratnici ne samo iz droge, već sa ruba smrti, kad sam shvatila koliko njih nosi bol zbog svojih razorenih obitelji - sasvim mi je jasno zašto su tu i zašto žive na takav način. Njihov je životni moto - "smrt nema posljednju riječ!".
Nema veze s filmom i ne znam na koji način su cure iz filma posrnule i ima li načina drugačijeg povratka, ali i danas ima posrnulih cura koje svoju životnu egzistenciju vežu za nečasne radnje.
Ono što mislim (to je moje pravo), a ti sigurno misliš drukčije (to je tvoje pravo), bez čvrste vjere u Boga nema povratka. Nitko ne kaže da ih treba šišati, ali ako netko odluči ući u neku zajednicu, onda će poštovati i pravila te zajednice.

MGrubi
16.01.2009., 08:42
Od kuda prisustvo zla u ljudskom životu? .

bogomdano, zar ne?

ono što nas razlikuje od ostalih životinja i nije inteligencija, nego znanje o dobru i zlu
svaki čovjek može postati "anđeo" ali i "demon"
ne možeš razviti nešto što već nemaš u sebi

MGrubi
16.01.2009., 08:46
baš sam sinoć (slučajno) gledala (ponovo) isjećak iz onog filma "stićenice sestara milosrdnice magdalene" tako nekako... ono u irskoj, oni domovi za "posrnule" cure... pa dok je časna sestra brijala glavu jednoj curi veli: u božijim zemljama se nastoji sakriti to izazovno u ženama, moramo zaštiti muške od njih samih..."...

sl:
"ako mačka nađe otvoren komad mesa na ulici, zar je ona kriva što ga pojede?"

Nitko ne kaže da ih treba šišati, ali ako netko odluči ući u neku zajednicu, onda će poštovati i pravila te zajednice.

tu izjavu sa mačkom je reka jedan muslimanski "svečenik" (ne znam pravi izraz, ne sječam se zemlje, al izjava je ostala" za silovanu ženu

sama je kriva, nije krivo muško
tu povlačim paralelu promatranja žene kao seksualnog objekta, a ne živog bića
nije upitno šišanje, svi se mi šišamo, nego razlog šišanja: da ne bude "sama kriva"

AdioMare
16.01.2009., 09:00
Zaista je teško kada čovjek tupi na svoju stranu i ne ulaže niti minimum napora da shvati onog drugog.Od kuda prisustvo zla u ljudskom životu? .

bogomdano, zar ne?
Na ovo sam opala na guzicu. Što sve čovjek od tebe neće čuti? :/

MGrubi
16.01.2009., 09:06
ajde objasni mi
koliko sam ja zampamtila Lucifera je Bog stvorio zar ne?
to što se on odmetnuo od njega, to je druga stvar

moga nas je Bog stvoriti ka i druge životinje: bez mogućnosti izbora

MGrubi
16.01.2009., 09:11
Zaista je teško kada čovjek tupi na svoju stranu i ne ulaže niti minimum napora da shvati onog drugog.


shvačam ja tebe

Juroslav
16.01.2009., 09:25
ajde objasni mi
koliko sam ja zampamtila Lucifera je Bog stvorio zar ne?
to što se on odmetnuo od njega, to je druga stvar

moga nas je Bog stvoriti ka i druge životinje: bez mogućnosti izbora

mogao je, samo onda ne bismo bili ljudi nego životinje

ono "čovjek stvoren na sliku Božju" znači upravo ovo: mogućnost raspoznavanja između dobra i zla i sloboda izbora između tog dvoga

Hana_Sara
16.01.2009., 09:31
o dobru i zlu te Božjem udjelu u tome:

A University professor at a well known institution of higher learning challenged his students with this question. "Did God create everything that exists?"

A student bravely replied, "Yes he did!"

"God created everything?" The professor asked.

"Yes sir, he certainly did," the student replied.

The professor answered, "If God created everything; then God created evil. And, since evil exists, and according to the principle that our works define who we are, then we can assume God is evil."

The student became quiet and did not answer the professor's hypothetical definition. The professor, quite pleased with himself, boasted to the students that he had proven once more that the Christian faith was a myth.

Another student raised his hand and said, "May I ask you a question, professor?"

"Of course", replied the professor.

The student stood up and asked, "Professor, does cold exist?"

"What kind of question is this? Of course it exists. Have you never been cold?"

The other students snickered at the young man's question.

The young man replied, "In fact sir, cold does not exist. According to the laws of physics, what we consider cold is in reality the absence of heat. Every body or object is susceptible to study when it has or transmits energy, and heat is what makes a body or matter have or transmit energy. Absolute zero (-460 F) is the total absence of heat; and all matter becomes inert and incapable of reaction at that temperature. Cold does not exist. We have created this word to describe how we feel if we have no heat."

The student continued, "Professor, does darkness exist?"

The professor responded, "Of course it does."

The student replied, "Once again you are wrong sir, darkness does not exist either. Darkness is in reality the absence of light. Light we can study, but not darkness. In fact, we can use Newton's prism to break white light into many colors and study the various wavelengths of each color.

You cannot measure darkness. A simple ray of light can break into a world of darkness and illuminate it. How can you know how dark a certain space is? You measure the amount of light present. Isn't this correct? Darkness is a term used by man to describe what happens when there is no light present."

Finally the young man asked the professor, "Sir, does evil exist?"

Now uncertain, the professor responded, "Of course, as I have already said. We see it everyday. It is in the daily examples of man's Inhumanity to man. It is in the multitude of crime and violence everywhere in the world. These manifestations are nothing else but evil.

To this the student replied, "Evil does not exist, sir, or at least it does not exist unto itself. Evil is simply the absence of God. It is just like darkness and cold, a word that man has created to describe the absence of God. God did not create evil. Evil is the result of what happens when man does not have God's love present in his heart. It's like the cold that comes when there is no heat, or the darkness that comes when there is no light."

The professor sat down.

The young man's name - Albert Einstein

MGrubi
16.01.2009., 09:33
ma sve mi jasno, osim razloga
zašto nas je stvorio? jeli je bio usamljen?

Dijana
16.01.2009., 09:42
Možda.

Hana_Sara
16.01.2009., 10:02
... a mozda iz istoga razloga iz kojeg smo mi odlucile postati majke. jer je ta ljubav nesto najdivnije sto postoji - na nasem svijetu, ali i sire.

Zdenka2
16.01.2009., 10:15
Biblija kaže: I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!" Post. 1, 26-27.

Nakon što je stvorio svemir, Zemlju, svjetlo, vodu, atmosferu, biljke i životinje želio je svemu tome stvoriti gospodara, čovjeka kao krunu stvaranja, onoga koji će svime time vladati i živjeti vođen razumom i slobodnom voljom. Bog je stvorio čovjeka iz ljubavi. Stvorio ga je na svoju sliku i priliku, sebi sličnog, kao da je na neki način otjelotvorio sebe kroz čovjeka. To se i doslovno dogodilo Kristovim rođenjem, kojim je potvrđen Božji naum i njegova ljubav prema čovjeku. Mislim da je, uz ljubav, slobodna volja čovjeka razlog zbog kojega ga je Bog stvorio - da bi imao slobodnog partnera, onog koji ga može prihvatiti i odbiti, koji bira, odlučuje, može stvarati, može voljeti.

kristina_zg
16.01.2009., 12:49
Pozdrav drage moje!
Unatoč silnoj želji da se pridružim na ovaj topic, nisam se osjećala dovoljno kompetentnom, ni hrabrom.. upala sam u neki krug sumnji, razočaranja, i propitkivanja oko same vjere. Dugo mi je trajalo to razdoblje. U životu sam napravila neke pogreške koje su me obilježile za čitav život- osjećam strašno grizodušje i nemam oprosta za samu sebe- ne mogu shvatiti u kakvu to zamku upadne čovjek kad svjesno radi stvari protiv sebe, sebe spušta na dno... Zapala sam u strašnu depresiju i neprestano tražila izlaz iz nje ali na krive načine. Sada sam udana za ljubav svog života, imamo malo djetešce i drugo na putu. Sretna sam, ali nisam potpuno ispunjena onim blaženstvom..i dalje se preispitujem, ponekad reagiram onako kako ne bih htjela, i onda se osjećam samo gore i gore. Molim se, ali to nije ona iskrena molitva, ne osjećam mir...Odlučila sam otići u crkvu kad god budem u mogućnosti. I zaista, tamo bih uvijek osjetila bar trenutni mir, neko unutarnje zadovoljstvo, snagu, ljubav...Trenutno čitam knjigu Bog i svijet, Joseph Ratzinger i naprosto sam oduševljena njome! Pronalazim odgovore na mnoga pitanja, pronalazim svoj mir i molim se da on potraje :heart:
Veselim se druženju ovdje s vama, malo je onih s kojima se može na ovaj način razgovarati. Ljubim vas
:love:

pikula
16.01.2009., 13:43
kristina_zg :heart: Svi imamo takve faze, veće ili manje, duže ili kraće. imao ih je i Isus. Meni u tim trenucima pomaže molitva iz molitvenika koja me podsjeća na Isusuvu noć u Getsemanskom vrtu. (valjda sam dobro napisala naziv :oops: ) A ponekad samo treba strpljenja da se stvari poslože. Ovaj tvoj post me baš podsjetio na tu molitvu koju dugo nisam potražila. Hvala ti :)

pikula
16.01.2009., 13:44
edit: Isusovu

kristina_zg
16.01.2009., 16:56
kristina_zg :heart: Svi imamo takve faze, veće ili manje, duže ili kraće. imao ih je i Isus. Meni u tim trenucima pomaže molitva iz molitvenika koja me podsjeća na Isusuvu noć u Getsemanskom vrtu. (valjda sam dobro napisala naziv :oops: ) A ponekad samo treba strpljenja da se stvari poslože. Ovaj tvoj post me baš podsjetio na tu molitvu koju dugo nisam potražila. Hvala ti :)

Hvala :love:

ivana zg
18.01.2009., 18:16
ljiljananisam mislila na to, znam ja o čemu ti, o zlu u čovjeku, istočnome grijehu, slobodnoj volji, Sotoni...o tome da u čovjeku postoji i dobro i zlo i da on sam odlučuje u kojem će smjeru.....ja sam se osvrnila na temu medija i TV-a i kako su "oni" jedni od većih krivaca za sve zlo u svijetu, ljudima jer potiče na tko zna što.....upravo sam zato htijela da netko povuče paralelu između nečeg što je već u čovjeku, što je svojstveno njegovoj prirodi i poticajima iz vana....zato sam pitala i na neki način dala i odgovor, da su i prije tisuću godina ljudi bili svakakvi i bez TV, baš zato što je to nešto u nama i oko nas......znači nije TV i internet jedini neprijatelj našoj djeci......

Inače da Bog je bio"sam" kao i Adam pa mu je stvorio družicu, Lucifer je bio anđeo koji se zbog svoje oholosti odmentnuo od Boga, zašto je to mogao? Zato što mu je Bog dao slobodnu volju, tako da Bog nije stvorio Zlo, već je Lucifer kao i čovjek koji želi postati poput Boga postaje zao, na taj način što postaje sebičan i gazi sve ispred sebe.

Ja sam živjela u komuni Cenacolo (koja postoji širom Hrvatske kao i u Međugorju) u Italiji 1godinu, bila sam na iskustvu, i imala sam tretman kao i ostali narkomani, alkoholičari itd. Odrezala sam kosu, do ramena, da pokažem da nisam na to navezana, ali nisam shvatila smisao toga na početku kao i mnogo drugih pravila koji mi nisu bili suvisli. Onda sam shvatila da su to pravila za ovisnike a nekim dijelom i za mene, da shvatim koliko sam navezana na svoj izgled, kosu, šminku, odjeću, materijalno....itd. uglavnom šišat se više nisam dala i protivila sam se još nekim stvarima koje su mi bile bez veze i mogu reći da se u ovih 9 godina ženska komuna koja je s pravilima bila puno stroža od muške donjela dosta promjena, tako i s odjećom, i šišanjem.....uglavnom ostaju pravila koja stvarno donose ploda, nekih se držite samo dok ste unutra, a nekih i kada izađete van jer vidite da su vam koristile na izgradnji karaktera i zrelosti.

Uglavnom tamo vas nitko ne tjera na ništa niti da ostanete možete otići u bilo kojem trenutku...i druga stvar komuna je teška psihički ne fizički....nema TV-a, radija,cigareta, alkohola, šminkanja, kremica, ni depilacije svaki dan, a bome ni tuširanja....učite se štedjeti na šamponu, gelu za tuširanje jer sve je to dobiveno iz providnosti tj. dobrih ljudi a tko zna kad će sljedća, pa ako ne štedite nećete se imati čime okupati, učite raditi, cijeniti ono što rade drugi za vas, dok vi radite na zemlji drugi kuhaju, treći čiste, od6h-22h samo rad i molitva (koja nije obavezna za one koji ne žele), razgovori, slušanje tuđih primjedaba na vas i to u tišini,isto tako vaši na njih......to pomaže, jer se ne svađaš već dok ih slušaš razmišljaš ju čemu su u pravo u čemu nisu, i to vam pomaže da radite na sebi....najgore od svega je to što nemožeš ni sekunde pobječi od samoga sebe, ni u sobu čitati knjigu, ni gledati TV-e, ni ići na internet, već se povjeriš nekome i pričaš s drugima a najviše sa samim sobom....e to je izazov koji rijetko tko može podnjeti (pogotovo kad "vani" vodi totalno drukčiji život) vjerujte mi to je bio izazov mog života jer svi smo mi ovisnici, samo nečije ovisnosti se očituju izvana kroz drogu, alkohol, prostituciju, hranu, sebičnost........a mi drugi moramo je otkriti na puno teži način............spoznati sebe....i Boga to je cilj kojem čovjek teži cijeli svoj život to je bit svega!!!!!!

ivana zg
20.01.2009., 18:30
2.-6. siječnja 2009. g. : duhovne vježbe za Šenštadsku obitelj.
 8.-11. siječnja 2009. g. : duhovna obnova za mlade (od srednje škole dalje): «Isuse, Učitelju, što
mi je činiti!» Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 15.-18. siječnja 2009. godine: u godini sv. Franje - duhovna obnova s molitvama za ozdravljenje i
oslobođenje: “Franjo, idi i popravi moju kuću koja se ruši!” Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 22.-25. siječnja: uz blagdan Obraćenja sv. Pavla: “On (Krist) je mir naš!” Vodi fra Zvjezdan.
 29. siječnja do 1. veljače: duhovna obnova ozdravljenja i oslobođenja “Kriste, budi naša
radost!” Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 5.-8. veljače: duhovna obnova uz godinu sv. Franje: “Ljubav nije ljubljena!” Vodi fra Zvjezdan
i suradnici.
 12.-15. veljače: duhovna obnova: “Franjo, tko ti može više dati, Gospodar ili sluga?” Mladi
pred pitanjima života. Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 19.-22. veljače: seminar ozdravljenja: “Ustani, Učitelj te zove!” Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 26. veljače do 1. ožujka: duhovna obnova obraćenja i početka korizme: Franjini počeci:
“Gospodin je meni, bratu Franji dao da ovako započnem živjeti pokoru...” Vodi fra Zvjezdan i
suradnici.
 1.-6. ožujka: franjevci OFM imaju duhovne vježbe.
 7. ožujka: radni susret zagrebačkog područnog bratstva FSR-a.
 8.-13. ožujka: duhovne vježbe frajevaca OFM.
 13.-15. ožujka: zaručnički susreti u organizaciji Hrvatske zajednice bračnih susreta. Prijave preko
gospodina Dražetića: 098 342200.
 19.-22. ožujka: seminar za medicinske sestre: “Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet u
strašnim mukama!” Vodi fra Zvjezdan. Prijave preko Hrvatskog kat. Društva medicinskih sestara
(Jelica Stipaničev-Mustapić, 098 584499).
 26.-29. ožujka: duhovna obnova ozdravljenja i oslobođenja: Nositi križ za Isusom. Vodi fra
Zvjezdan i suradnici.
 14.-19. travnja: susreti ministranata. Vodi fra Milan Krišto.
 23.-26. travnja: duhovna obnova: Krist uskrsnuli oslobađa od straha i žalosti: “Obradovaše se
učenici vidjevši Gospodina!” Vodi fra Zvjezdan Linić i suradnici.
 30. travnja do 3. svibnja: duhovni susret Udruge “Korablja”. Prijave preko Udruge.
 7.-10. svibnja: Franjevački seminar ozdravljenja i oslobođen ja: “O Franjo ranjeni, ljubavlju
zapaljeni...” Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 14. -17. svibnja: Udruga sv. Vinka: seminar duhovne obnove: U Kristu prepoznati brata . Vodi
fra Zvjezdan. Prijave preko Udruge na tel. 099 2156034.
 21.-24. svibnja: Duhovna obnova uz blagdan Uzašašća: Gospodine, pripravi nam mjesto kod
Oca! Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
 28.-31. svibnja: Duhovski seminar: Pošalji Duha svojega i obnovi lice zemlje! Vodi fra Zvjezdan
i suradnici. Unutar programa je u subotu, 30. svibnja u 20 sati DUHOVSKO BDJENJE. Pristup
slobodan svima koji žele na taj način dočekati blagdan Duha Svetoga.
 1.-4. lipnja (od ponedjeljka do četvrtka): Seminar o darovima Duha Svetoga: “Čeznite za višim
darima!” Vodi fra Zvjezdan i suradnici.
OPĆE OBAVIJESTI:
Prijave: telefon: 01 3369-781 (radnim danom od 8 do 14 sati) ili na mobitel: 091 5986-972. Faksom:
3361-844 ili elektronskom poštom (tabor@ofm.hr) Kod prijave ostavite svoje ime i telefon.
Napomene: Za seminare koji su obilježeni jačim crnim slovima može se prijaviti i doći na
boravak odnosno na sudjelovanje svatko tko osjeti poticaj i želi sudjelovati u programima.
Cijene boravka: Puni pansion je 120 kn . Redoviti seminari uključuju 3 puna pansiona tj. ukupnu
cijenu od 360 kuna. Sobe su dvokrevetne odnosno trokrevetne sa sanitarnom kabinom u sv akoj sobi. Za
samo slušanje na seminarima bez boravka i hrane ne plaća se ništa.
Raspored na seminarima (ako nije drukčije označeno):
- prvoga dana početak u 17 sati i program traje do 22 sata.
- Drugi i treći dan: 9-12.30 sati i popodne 15-22 sata; od 14 sati drugog dana je ispovijed.
- Posljednjeg dana program traje do 12.45 sati (potom ručak); završna misa počinje u 11.30 s.

http://www.luznica.com/?news=d&id=125

OČE U RUKE TVOJE PREDAJEM DUH SVOJ - korizmena duhovna obnova
Seminar korizmene duhovne obnove tematski posvećen Isusovim riječima na križu pred kojima ćemo se zaustaviti u šutnji, meditaciji, razgovoru, preispitivanju, molitvi, razmatranju…
Tijekom seminara sudionici će imati mogućnost i korizmene ispovijedi.


Početak seminara je u petak, 13. ožujka u 17 sati, a završetak u nedjelju 15. ožujka u 14.00 sati.


Cijena seminara je 360 kn u što je uračunat i smještaj i prehrana sudionika.


Prijave do 6. ožujka 2009. na telefon 01 3350 944, na e-mail tajnistvo@luznica.hr ili formularom na web-stranici.

http://izaberi-zdravlje.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=238

[quote]Adresa CDP-a je:


CENTAR ZA DUHOVNU POMO

ivana zg
20.01.2009., 18:55
http://www.zmr.hr/
ovo je nova adresa zajednice mir, tj. zajednica molitva i riječ Tomislava Ivančića
http://www.zmr.hr/index4.html

evo ako tko ima potrebe za seminarima i duhovnim obnovama, nadam se da će na ovih par linkova i rasporeda seminara koje sam stavila, pronaći ono što im je potrebno

zanimljivost s seminara Zlatka Sudca;
"Program ovog duhovnog seminara želim posvetiti onima koji se brinu za djecu s poteškoćama u razvoju, jer upravo su takva djeca već naučila lekciju svog života - to su anđeli koji hodaju Zemljom", kazao je na početku seminara vlč. Sudac, istaknuvši kako upravo roditeljima i svima koji rade oko hendikepirane dijece treba pružiti pomoć, duhovnu snagu i osvježenje u srcu. "U roditeljima treba duboko probuditi smisao svakog križa i svake patnje, kako bi se u njima probudila još veća ljubav za žrtvu, da još više uzljube križ kojeg im je Bog podario. Pustite što ljudi govore, pustite kako vas drugi gledaju, već budite ponosni i dignuta čela koračajte, jer vi znate duboko u svom srcu koje su vrijednosti ljubavi i žrtve", poručio vlč. Sudac.
http://www.javno.com/home/hr/hrvatska/clanak.php?id=214511

ivana zg
26.01.2009., 17:15
25.1.2009

Poruka, 25. siječnja 2009.

“Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. Neka vam molitva bude kao sjeme koje ćete staviti u moje srce, koje ću ja predati za vas mome sinu Isusu za spas vaših duša. Želim dječice, da se svaki od vas zaljubi u vječni život koji je vaša budućnost i da vam sve zemaljske stvari budu pomoć kako biste se približili Bogu Stvoritelju. Ja sam s vama ovoliko dugo jer ste na krivom putu. Samo uz moju pomoć dječice otvorit ćete oči. Puno je onih koji živeći moje poruke shvaćaju da su na putu svetosti prema vječnosti. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”

http://medjugorje.hr.nt4.ims.hr/News.aspx
HRVATSKI seminar posta, molitve i šutnje Domus pacis-Međugorje

1. - 7. 03. 2009. (prijave u tijeku)
14. - 20. 06. 2009. (prijave od 15. 01. 2009.)
19. - 25. 07. 2009. (prijave od 15. 01. 2009.)
29. 11. – 5. 12. 2009. (prijave od 1. 05. 2009.)

Kontakt: Marija Dugandžić; tel: 00387 36 651 999 ;

http://212.39.96.6/Post%20konakti%20HEFNTPS.htm

pikula
30.01.2009., 10:08
Cure, meni je ove godine promakla Čista srijeda. Imali smo virozu, i jednostavno :( a to mi je najbolji način za početa korizme. Molim vas inspirirajte me malo i prenesite svoja iskustva s korizmenih obreda. Mi smo furt u karanteni - te moja noga, pa bolesti - uh , a obećala sam si da ću se ove korizme posvetiti obnovi vjere. moram se trgnuti.

pikula
30.01.2009., 10:11
Ivana zg, nemoj se ljutiti, ali mislim da je ovo tvoje kopi-pejstanje najbolji način da zamre ovaj topic- Drago mi je da nas podsjećaš na lijepe stvari, ali linkovi su stvarno dovoljni za sve zainteresirane. Nemoj mi zamjeriti, ali dragocjena mi je komunikacija ovdje, a ovako je doista nepregledno. :love: cijenim tvoje dobre namjere

Zdenka2
30.01.2009., 10:37
Pikula, ali (ako sam ja dobro obaviještena) Pepelnica je ove godine 25. veljače - ništa ti nije promaklo.

Meni isto smetaju ove copy-paste reklame.

cvijeta73
30.01.2009., 10:40
još nije ni karneval počeo kako spada, a pikula bi već u korizmu. da te čuju u našem kraju... :mrgreen:

pikula
30.01.2009., 11:10
Bože, stvarno sam prolupala - potpuno sam izgubila osjećaj za vrijeme u sam otjedan dana boravka doma. :oops: Isprike vse po vsod. No pomoć s podsjećanje mi očito treba :lol:

Zdenka2
30.01.2009., 15:44
još nije ni karneval počeo kako spada, a pikula bi već u korizmu. da te čuju u našem kraju... :mrgreen:

X :lol:

(Ja sam se na trenutak pobojala da sam djecu lišila karnevala.)

ivana zg
03.02.2009., 02:35
I u Nedjelju i danas na Svijećnicu bili smo na misi s Emanuelom, jučer je zaspala, a danas je malo crtala pod misom....jako joj je ineresantno pjevanje, a jako čudno kada ljudi idu na pričest ( pošto sjedimo u prvom redu ispred oltara ima jako dobar pogled)....uglavnom čim vidi Crkvu viče Bobo ( Bogo).....kada je pitate hoće li i sutra kići kod bobe, govori da hoće :saint: ...sada ćemo vidjeti koliko će je to držati....inače po kući stalno nosi križ (mora li smo joj ga skinuti s zida)....valjda je to samo faza ima 21 mjesec.....sve ju u Crkvi zanima...kada zvone zvona, pa zbor, pa orgulje...danas je vidila kako neka žena dodiruje Gospin kip, pa je i ona htijela ( inače ja to ne radim, ali ne mogu djetetu zabraniti dok još ne razumije)

inače što mislite o osnivanju Katoličke TV, kakve bi sadržaje htijele na njoj gledati, za sebe i za djecu, mlade..... voditelji;laici ili kler ( ja bi jako željela biti dio takvoga programa ako se ikada realizira, naravno ne nužno ispred kmamere)

http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=13271
http://mojportal.hr/portal/mozaik/zlatko_sudac_osniva_katolicku_televiziju_firma_jos hua_d_o_o_za_nakladnistvo_i_izdavastvo_katolicka_t elevizija_san_mnogih_crkvenih_krugova

pikula
03.02.2009., 11:08
Evo link na prelijepe slike Marie Lactans, ova tarapana s facebookom pe podjsetila da sam u muzejima znala vidjeti prekrasne svete slike s dojenjem

http://images.google.hr/images?hl=hr&q=maria+lactans&btnG=Pretra%C5%BEi+slike&gbv=
ako link ne radi, samo u google pretragu slika upišite maria lactans - za inspiraciju :)

pikula
03.02.2009., 11:27
Htjela sam vas nešto pitati- u nedjelju je svećenik citirao Don Bosca- da je za dobar odgoj potrebno tri stvari - redovna ispovjed, česta pričest i Marijanska pobožnost. Mene su stvarno takle te konkretne upute. Znate li neku takvu literaturu o odgoju - mislim s konkretnim savjetima, ne samo teorija :) - jer tu ja uvijek pogriješim, u svakodnevnoj provedbi :oops: ?

ivana zg
03.02.2009., 13:03
Evo link na prelijepe slike Marie Lactans, ova tarapana s facebookom pe podjsetila da sam u muzejima znala vidjeti prekrasne svete slike s dojenjem

http://images.google.hr/images?hl=hr&q=maria+lactans&btnG=Pretra%C5%BEi+slike&gbv=
ako link ne radi, samo u google pretragu slika upišite maria lactans - za inspiraciju :)

slike su predivne, ali samo jedan ispravak-nisu "svete" ( tu inače ljudi kod nas griješe, čim vide sliku ili predmet s motivima, Boga, njegove majke, svetaca ili nekih događaja iz Biblije itd. odma ih nazivaju svetima_ što one nisu :* :saint: )

Don Bosco je osnivatelj Salezijanskog reda i njihovo je poslanje možemo to tako reći, rad s mladima i njihov odgoj.
Predpostavljam da on vjerovatno ima puno knjiga u kojima daje savjete za odgoj, a možda postoji i neki mladi Salezijanac koji ima kakvu novu knjigu.
Prepostavljam da Don Bosco većinom govori o katoličkom odgoju, a za neke konkretne stvari čocjek treba moliti da mu Bog da 7 darova Duha Svetoga, pogotovo mudrost i savjet, da bi sami znali postupiti u određenim situacijama, tj. na njih prinjereno reagirati.

http://www.ksc.hr/knjige/db_misli.htm
http://www.ver.hr/Novosti/Arhiva/sijecanj_2008.htm
http://www.salezijanska-mladez.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
http://www.donbosco.hr/
http://www.bozja-pobjeda.org/clanak.aspx?id=48

ivana zg
08.02.2009., 14:33
Danas je Svijetski dan braka tj. svijetski tjedan braka
oni koji žele neka posjete ove stranice Hrvatske zajednice bračnih susreta i umjesto odlaska na večeru za Valentinovo, poklonite sebi i svom bračnom partneru bračni vikened.

http://www.hzbs.hr/
http://www.hzbs.hr/vikendi.php
http://www.hzbs.hr/raspored.php
http://www.hzbs.hr/kontakt.php
http://nasa-obitelj.com/hr/bracni+susreti/http://
www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=1478

http://mojportal.hr/iseljenistvo/iseljenistvo/zagreb_svjetski_dan_
braka_svjetska_zajednica_bracnih_susreta_valter_zu pan_molitva
_za_brak_dobar_brak_world_marriage_day

ivana zg
08.02.2009., 14:38
http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=14781
sorry ono je bio krivi linkZAGREB - Svjetski dan braka obilježava se druge nedjelje u veljači pod pokroviteljstvom Svjetske zajednice bračnih susreta, a u pojedinim zemljama organizira se i tjedan braka od 7. do 14. veljače.

U suradnji Ureda HBK za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta Svjetski dan braka prvi puta će se obilježiti 8. veljače i u Hrvatskoj. U toj prigodi predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan uputio je poruku naslovljenu "Ponovno otkriti radosnu istinu o braku".

Obilježavanje Svjetskog dana braka, usprkos naglašenoj tendenciji negativnog prikazivanja braka u društvu, otvara vrata pozitivnom govoru o braku i svjedočanstvima supružnika koji, unatoč neizbježnim teškoćama i problemima, pronalaze načine da rastu u ljubavi i međusobnom poštivanju pritom zajednički njegujući i stalno obnavljajući svoj brak.

Za potrebe prvog obilježavanja Svjetskog dana braka u Hrvatskoj 8. veljače priređen je prigodni programski paket namijenjen župama s konkretnim prijedlozima i materijalima koji uključuju moguće pripremne radnje, liturgijski predložak za euharistijsko slavlje i uru klanjanja te neke ideje što bi supružnici taj dan mogli učiniti jedno za drugo kao i "Molitvu za naš brak". Programski paket može se preuzeti i na internetskoj stranici Ureda HBK za obitelj (obitelj.hbk.hr).

Ideja o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani u SAD-u 1981. godine. Godine 1983. uveden je pojam "Svjetski dan braka" (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.


ovo sam u cijelosti klopirala jer kad stavim link onda nam se proširi ova stranica....nadam se da vam ne smeta :saint:

Mirtica
09.02.2009., 22:46
Upadam u temu s pitanjem, ali malo sam zbunjena.....
Čitala sam temu o objašnjavanju djeci od kud su stigli i slične teme.... mi smo još daleko, ali....
Uglavnom, ljudi obavljaju eliminaciju obiteljski, mjenjaju se ulošci, sex s djetetom u prostoriji, neki i u krevetu...(kažu da spava, ali može se i probuditi...)
Što vi mislite o tome??!!!
MM i ja ne obavljamo nuždu jedno pred drugim jer mi je to krajnje fuj.... i nikad nisam pred njim promijenila uložak.... sve ovo mi nikad nije niti palo na pamet ..... jednostavno fuj.... baš sam ga pitala da li se osjeća uskraćenim zbog toga :lol: zahvalio mi je i zamolio me da nastavimo po svom.... on jednostavno nema potrebu gledati moje uloške.... Bio je sa mnom na porodu... bit će i na sljedećem.... Ne osjećamo sram jedno pred drugim.... Čak nisam sigurna da li smo ikad oprali zube zajedno.... :/ Ne spremamo se u isto vrijeme za posao pa valjda zato.....
Uglavnom, ja se ne zaključavam jer imam jako nizak tlak i sklona sam vrtoglavicama pa za svaki slučaj.... mm ne ulazi u kupaonu ako vidi svjetlo.... ako mu se žuri, pokuca i zamoli me da požurim.... čak me niti ne pita što radim...
Mi zapravo nikad nismo o tome razgovarali.... tako je od početka braka.... mm je inače jaaaakoooo gadljiv, ali ja nisam pa svejedno ne osjećam potrebu stajati u oblaku smrada dok mm obavlja svoje....

Zbog svega navedenog mi je apsolutno nezamislivo da obavljam nuždu / mjenjam uloške pred J.... :? Sex s djetetom u prostoriji mi je također stran... kako se uopće opustiti???

Kako vi stojite s tim pitanjem???
Ja sam čitajući stekla dojam da svi misle da tko ne obavlja sve "poslove" obiteljski, ima problema sa svojim tijelom i sexualnošću.... Mi svoje bračne dužnosti shvaćamo ozbiljno ;) .... Ja se smatram čisto fajn ženskicom 8) a ni mm nema problema sa svojom pojavom

Mi smo kršćani, ali ovo naše međusobno ne smetanje u kupaoni nisam gledala kroz vjeru.... ili to možda stvarno jest dio naše vjere :?

lucij@
09.02.2009., 22:59
Mislim da si stekla krivi dojam.
to što si navela nema veze sa vjerom, već sa pristojnošću i intimom.

Ivany
09.02.2009., 23:46
Mirtica, svako ima svoje granice intime, svi smo mi različiti, nekome je nešto fuj što je drugome ok.....

Ifigenija
09.02.2009., 23:54
Htjela sam vas nešto pitati- u nedjelju je svećenik citirao Don Bosca- da je za dobar odgoj potrebno tri stvari - redovna ispovjed, česta pričest i Marijanska pobožnost. Mene su stvarno takle te konkretne upute. Znate li neku takvu literaturu o odgoju - mislim s konkretnim savjetima, ne samo teorija :) - jer tu ja uvijek pogriješim, u svakodnevnoj provedbi :oops: ?

Imaš knjigu sretni roditelji - Bruno Ferrerro - prema uputama don Bosca. Meni je to divna knjiga, za razmišljanje, i inspiriranje. Imaš u dućanima vjerske literature, a rado ti je i posudim.

mandy
10.02.2009., 08:41
Htjela sam vas nešto pitati- u nedjelju je svećenik citirao Don Bosca- da je za dobar odgoj potrebno tri stvari - redovna ispovjed, česta pričest i Marijanska pobožnost. Mene su stvarno takle te konkretne upute. Znate li neku takvu literaturu o odgoju - mislim s konkretnim savjetima, ne samo teorija :) - jer tu ja uvijek pogriješim, u svakodnevnoj provedbi :oops: ?

mene isto ovo svaki put takne, jer se smatram vjernikom, a ne izvršavam ono što trebam (teško mi je to za priznati, ali je istina); na kraju sam složila sebi u glavi ( tj. opravdala samu sebe) da to sve ovisi o svećeniku i vjerniku ponaosob, strariji obično traže sve po propisu, a mlađi su fleksibilniji; bila sam prije 10-ak god. na jednom hodočašću u Italiji, tamo smo odsjeli kod njihovih familija i mogu vam reći da oni puno drugačije i fleksibilnije prakticiraju vjeru od nas, što se posebno dobro odražava u odnosu na mlade vjernike

ivana zg
10.02.2009., 14:07
slažem se to nema veze s vjerom već s pristojnošću, kulturom, odgojem...a sex u sobi s dijetetom, ako se ne varam čak je i zakonski zabranjen, imam poznanicu kojoj se dijete par put probudilo, ali nju to ne smeta, bolje da vam ne pričam kakve curica ima emocionalne posljedice i kako doslovce imitira sve što oni rade u krevetu, to je za mene zlostavljenje i fuj....često razmišljam kako je to bilo kada su obitelji živjele sve u jednoj prostoriji, djed, baka, mama, tata, djeca, svi su skupa spavali......a opet imali puno djece...ne znam meni je to nastrano

pikula
10.02.2009., 15:31
Htjela sam vas nešto pitati- u nedjelju je svećenik citirao Don Bosca- da je za dobar odgoj potrebno tri stvari - redovna ispovjed, česta pričest i Marijanska pobožnost. Mene su stvarno takle te konkretne upute. Znate li neku takvu literaturu o odgoju - mislim s konkretnim savjetima, ne samo teorija :) - jer tu ja uvijek pogriješim, u svakodnevnoj provedbi :oops: ?

Imaš knjigu sretni roditelji - Bruno Ferrerro - prema uputama don Bosca. Meni je to divna knjiga, za razmišljanje, i inspiriranje. Imaš u dućanima vjerske literature, a rado ti je i posudim.
Može, može, javim se na pp :)
A što se tiče srama, ja mislim da je on prirodan ljudima jer smo svjesni dostojanstva svojeg tijela, a i svetosti bračnog čina. Sears koji je pedijatar i vjernik kaže da bi se roditelji trebali "početi"
sramiti nagosti kad dijete iskaže prvu stidljivost i kaže da je to najčešće do 4.godine. Mene jako smeta kad se djeca sustavno odučavaju od srama koji im je prirodan, recimo u vrtiću kod obavljanja nužde ili kad mi je teta rekla da utome što dečki viču sise i j****e nema ništa strašno i da se ona pravi da ne čuje. Tragično mi je da se djeca od malena naivkavaju da je vrijeđanje njihovog srama i osjećaja za čistoću normalno.

ivana zg
11.02.2009., 17:45
evo koga zanima upravo je na Katoličkom radiju fra. Zvijezdan Linić u emisiji Znakovi vremena ( danas je dan bolesnika)
Inače utorkom u 20:30h -22h u emisiji pater Tomislav Ivančić ima svoju emisiju Gospodine, nauči nas moliti (tko je željan Duhovne Božije riječi, koja liječi- toplo mu preporučam utorkom ovu emisiju)
http://www.hkr.hr/
http://www.hkr.hr/?sec=4&pid=31

ljiljan@
12.02.2009., 19:45
Ja volim čitati knjige o odgoju djece Criste Meves. Njemačka psihologinja rođena 1928. godine koja je čista praktičarka - radila je s djecom s psihičkim smetnjama individualno, po par tjedana ili mjeseci, ovisi o težini slučaja. Opisala je slučaj dvanaestogodišnjeg dječaka čija je majka pred njime hodala posve gola. Dječak je pokazivao simptome emocionalne smetenosti. Ne znam koje je godine knjiga doživjela svoje prvo izdanje, rekla bih možda krajem sedamdesetih ili početkom osamdesetih. Rekla je da predviđa da će devedesetih godina (prošlog stoljeća) doći do prave eskalacije homoseksualizma; da si ne možemo zamisliti koji se sve teški emocionalni obrambeni mehanizmi i tereti pokreću u dječaku na početku puberteta kad vidi majku golu. I da je mnogo više majki koje se pokazuju gole pred sinovima, nego očeva koji su goli pred kćerima.
Ima li veze s vjerom? Na prvu loptu rekla bih - ne; ali ipak mislim da moj stav protiv golotinje pred djecom "sigurnije" iznijeti pred vjernicima, nego pred onima koji vjere nemaju. Iako, nema pravila!

pikula
12.02.2009., 19:54
Čitala sam to, ovdje sa dobila preporuku :love: - zvuči jako uvjerljivo. Meves nije laka za čitanje i njezine spoznaje su za nas navikle na povlađivanje svemu i svačemu dosta radikalne, ali istina nije uvijek ono što se nama sviđa- njezina knjiga o bajkama mi je potpuno otvorila oči o o tome kako idealiziramo djecu da bi nam bilo lakše.

Ifigenija
12.02.2009., 20:25
Htjela sam vas nešto pitati- u nedjelju je svećenik citirao Don Bosca- da je za dobar odgoj potrebno tri stvari - redovna ispovjed, česta pričest i Marijanska pobožnost. Mene su stvarno takle te konkretne upute. Znate li neku takvu literaturu o odgoju - mislim s konkretnim savjetima, ne samo teorija :) - jer tu ja uvijek pogriješim, u svakodnevnoj provedbi :oops: ?

Imaš knjigu sretni roditelji - Bruno Ferrerro - prema uputama don Bosca. Meni je to divna knjiga, za razmišljanje, i inspiriranje. Imaš u dućanima vjerske literature, a rado ti je i posudim.
Može, može, javim se na pp :)
A što se tiče srama, ja mislim da je on prirodan ljudima jer smo svjesni dostojanstva svojeg tijela, a i svetosti bračnog čina. Sears koji je pedijatar i vjernik kaže da bi se roditelji trebali "početi"
sramiti nagosti kad dijete iskaže prvu stidljivost i kaže da je to najčešće do 4.godine. Mene jako smeta kad se djeca sustavno odučavaju od srama koji im je prirodan, recimo u vrtiću kod obavljanja nužde ili kad mi je teta rekla da utome što dečki viču sise i j****e nema ništa strašno i da se ona pravi da ne čuje. Tragično mi je da se djeca od malena naivkavaju da je vrijeđanje njihovog srama i osjećaja za čistoću normalno.

Moram se složit...
I promijenit navike oblačenja, zahoda i slično... valjda ću uspjet (još i to... :shock: )
Tnx, cure!

pikula
12.02.2009., 20:44
Ako još nije bio 4.rođendan, taman na vrijeme :lol: Ma šalim se, ne držim se ja toga baš k'o pijan plota, ali bitno mi je bilo da nisam luda jer me smeta to sve "prirodno" , a zapravo svega tu ima. Najbitnije mi je da znam pružit podršku podršku klincima. Prije nisam imala argumenata kad bi klinci tražili svoju privatnost u vrtiću. Ma volim Searsa, on je totalno na mojoj liniji :mrgreen: I Meves je ok, ali kad vidim koliko je daleko ovaj svijet od onog što ona piše :/ Tužno

Ifigenija
12.02.2009., 22:55
Ne znam još Maves, Searsa znam...
Slažem se da je "prirodno" vrsta ideologije...
Jel se vama događa da gledate neke serije ili TV program (ja baš nisam TV ovisnik, ja iskreno vjerujem da je TV zlo - :lol: - istina je ipak blaža - TV može biti dosta zao - kao što to može biti više ili manje sve na ovom svijetu) i da vam vilica visi na tankim nitima tetiva (ili što već veže donju vilicu za gornju) od čuđenja što se gleda, prikazuje, što je normalno i kako se ti "ljudi" - likovi - vladaju?
Znam da ovo zvuči kao onaj Baković koji gleda Emanuele tri sata i zgraža se :lol: - al ja ne gledam cijelo vrijeme, i ne gledam ako ne moram, ako nisam u tako nekoj poziciji... da se obranim.
Ma, zato i ne gledam TV, ne mogu to svarit.

Ifigenija
16.02.2009., 10:16
Htjela sam podijeliti s vama jedan uvid.
Molila sam i razmišljala sam o djeci.
I onda mi je sinulo.
Mjesto zbivanja - Raj.
I tamo, moja obitelj :heart:
I dolaze meni moja djeca, ravnopravne duše, nema više godina, nema više autoriteta tko je kome što... svi u radosti, i zajedništvu.
Što bih voljela da mi moja djeca kažu?
Pa, jednu stvar: hvala ti, dobro si se brinula za nas.
Od tog trena u svojoj djeci gledam te duše, sigurne, u Raju, i brinem se za njih točno onako kako osjećam da bi oni to željeli.
Jako mi pomaže ta slika. Mirna sam i kad luduju, i kad se batrgaju protiv odjeće, i kad šize. Slika dovršenosti, konačnosti odgoja, i življenja dala mi je predivan vodič u ovoj avanturi. Dok sam se ravnala strahom puno puta sam upadala u malodušnost, gubila sam strpljenje, mozak bi me vodio u ružne što ako scenarije, ma baš bezveze...
:heart:
Eto, kako mi je Bog podario mir, i optimizam!

pikula
16.02.2009., 18:14
Prekrasna meditacija. Meni se često u molitvi javljao odgovor- tu si gdje ti je mjesto- baš tako nekako - kao tu pripadaš tu ti je srce na mjestu i to mi uvijek daje snage- što god bilo tu sam s njima i srca su nam na mjestu :love:

ivana zg
23.02.2009., 18:58
Počinje korizma pa me zanima kako se vi, vaša obitelj, djeca pripremate za to doba "godine" kako to objašnjavate djeci....da li se više odričete stvari, hrane, ružnih navika, misli idt. ili si više dajete u zadatak, molitva, ispovjed, misa, drugačiji način života, pomaganje drugima, preispitivanje sebe....križni put....isusova muka.......

ivana zg
25.02.2009., 18:43
http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=14844


Smiluj se , Gospodine, jer sagriješismo! ( Mt 6,1-6.16-18)
Nad svima, već na Pepelnicu, lebdi Isusova riječ koja zove: »Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti«
Zato se i kod posipanja blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu kaže onome koga se pepeli: »Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti«.Ili pak druga rečenica: »Obrati se i vjeruj Radosnoj vijesti«.
Korizma, dakle, nije vrijeme žalosti, nego novo proljeće života.
Ona donosi nove šanse, nadu da čovjek postane drugačiji, da u svome životu ispravi ono što ga je do sada mučilo, da postane zdrav, plemenit i dobar.Korizma je vrijeme kad čovjek može ozdraviti svoju dušu, i disciplinom u jelu, piću i radu iscijeliti svoju psihu, ali i svoje tijelo.
To su trenuci kad on može čitavo svoje biće očistiti, skinuti teret sa savjesti, ali i sa tijela, kao i teret krivih emocija i maštanja, te teških misli i briga.Prah označuje da je čovjek bez Boga samo gomila praha koja se raspadne i zauvijek nestane.Tek u Božjoj svemoći i ljubavi taj prah postaje čovjekovo tijelo i duša, i neraspadljiv, besmrtan i vječan.
Zato taj prah koji se zove čovjek i koji je smrtan i loman treba neprestano Božju prisutnost i snagu Duha Svetoga da učini čovjeka nepobjedivim i besmrtnim.

http://www.katolici.org/naslov.php

ivana zg
27.02.2009., 22:41
žao mi je što se nitko ne javlja ovdje i što će nam tema zamrijeti, ne znam zašto je tako, mada slutim ali mir mi daje činjenica da ovu temu i ovaj forum čita 70% više ljudi nego se javlja i sudjeluje u rasprvama :*
za sve one koji promiču Božiju riječ i žive ovu korizmu u duhu:
[Poruka, 25. veljače 2009.

“Draga djeco! U ovom vremenu odricanja, molitve i pokore iznova vas pozivam: Idite, ispovijedajte svoje grijehe da bi milost otvorila vaša srca i dopustite da vas ona mijenja. Obraćajte se dječice, otvorite se Bogu i njegovu planu za svakog od vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”
b][/b] a svima ostalima šalem i želim mir!!! :saint:

pikula
08.03.2009., 11:19
Slučajno znam da su se neke cure u korizmi odrekle interneta, dakle to je djelom razlog ;). No ne bih podizala ovaj topic reda radi da me nešto nije ušokiralo,
crkva izopćila silovanu djevojčicu
http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=5287
Molim cure koje su mi do sada znale pojasniti mnoge nedoumice, da me utješe - zar je to jedina reakcija koja jetrebala doći iz crkve. Ja sam za život i protiv pobačaja, ali zar život te djevojčice nije isto vrjedan spašavanja. ima gomila situacija u kojima se mroa biati koem će se spasiti život, na žalost. Gorska služba spašavanja, hitne i sl. svi imaju neka pravila o tome kad se ne mogu svi spasiti. ili možda cijela priča nije istinita. Ne znam, eto ne bih htjela razvijati paranoične scenarije prije nego me demantirate :oops:

pikula
08.03.2009., 11:24
mora birati
Dobro tješenje je nespretan izraz, ali mene je ta vijest dosta uznemirila, nije mi jasno da mi koji vodimo djecu u crkvu možemo mirne duše preći preko takve vijesti. A možda sam jedina koja je nasjela ne tu novinarsku patku, pa bih voljela čuti ako sam propustila demanti.

Zdenka2
08.03.2009., 13:30
Ne znam, ne vjerujem RTL-u. Nisam još čula da je Crkva izopćila ikoga zbog pobačaja, jer ona osuđuje grijeh, a ne osobu. Osoba je nešto drugo od grijeha, uvijek se može i pokajati, a, osim toga, u ovom slučaju postoji puno teških okolnosti koje su utjecale na ishod. Prije bih provjerila informaciju, a onda komentirala.

Ako je doista istina, osuđujem to, jer to nije u duhu kršćanstva niti prema propisima KC. Ako je doista tako, tu se radi o nekom zelotu među svećenstvom i tome sigurno ima lijeka.

MGrubi
08.03.2009., 15:54
N jer ona osuđuje grijeh, a ne osobu.
službeno

pikula
08.03.2009., 16:26
Zdenka hvala ti na odgovoru. :love

Danka_
08.03.2009., 17:23
No ne bih podizala ovaj topic reda radi da me nešto nije ušokiralo,
crkva izopćila silovanu djevojčicu
http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=5287


Procitala sam tekst u Jutarnjem o tome i koliko sam shvatila, izopcili su lijecnike i majku silovane djevojcice, ne i zrtvu samu. Pretpostavljam da se radi o tome da se smatra da su oni u stalnom stanju grijeha, zbog toga sto i dalje stoje iza odluke o pobacaju. Drugim rijecima, opet bi isto ucinili.

MGrubi
08.03.2009., 17:34
ček: Crkvi bi bilo prihvatljivo da curica umre?

zar ne bi Crkva onda trebala izopćiti sve pripadnike vojske? jer svi vojnici su u stanju stalnog grijeha: spremni ubiti drugog čovjeka - to im je funkcija

Danka_
08.03.2009., 17:43
McGrubi, ne znam odgovore na ta pitanja. Samo sam napisala sto sam procitala, te dodala svoju pretpostavku o svemu.

Zdenka2 i pikula su vec napisale sto o tome misle kao vjernice.

ivana zg
08.03.2009., 18:47
mene je ta vijest isto uznemirila i baš sam komentirala s svojim ukućanima da nam u toj vijesti nešto nema smisla, ne u stavu Crkve prema pobačaju već u svezi izopćenja. Osobno poznam mnogo katolkinja koje su pobacile, koje su se ispovjedile za to, znači Crkva je upoznata s tim i niti jedna nije izopčena, niti sam ikada čula za takav slučaj igdje.
A ako je to istina u što čisto sumnjam, mislim da bi to bilo sramotno, licemjerno i u stvari ne bitno, bitno je da Bog nikada neće ostaviti tu djevojčicu, kao njeni bližnji ili Crkva tj. stav nekakvih ljudi u Crkvi. Puno je bitnija njena tragedija a izopčit bi trebalo pedofila koji ju je zlostavljo (ali kao što rekoh to ne znači da ih Bog napušta ako to napravi Crkva službeno).

Danka_
09.03.2009., 07:40
U Slobodnoj su slucaj komentirali nasi teolozi:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/45179/Default.aspx

ljiljan@
09.03.2009., 18:14
Ovdje je sasvim sigurno riječ o nespretnom prijevodu izjave Crkve od strane nekoga koji Katoličku crkvu ne poznaje. Izopćenje kao praksa postojalo je davno u našoj Crkvi, ali već jako dugo zauzeto je stajalište da milostivi Bog oprašta sve grijehe i da čovjek čovjeku ne smije suditi. Pa na početku svake svete mise svećenik pozove da oprostimo jedni drugima da bi Bog mogao oprostiti nama. I Evanđelje kaže – mjerom kojom sudite drugima, sudit će se i vama.
Ono što je vrlo vjerojatno i razumljivo da je Crkva osudila postupak očuha i majke. I uopće, nepojmljivo mi je da se svi sablažnjavaju zbog Crkve koju uopće ne poznaju (a takvima su mediji u stanju i podvaliti takvu groznu neistinu), a nitko se recimo ne sablažnjava nad činjenicom da je majka za silovanje svoje kćeri saznala s njenih 6 godina. Tada ju je prvi put odvela liječniku u vezi njenih bolova u trbuhu. I daljnje tri godine ta je majka i dalje uživala u bračnom životu sa silovateljem svoje kćeri. Na to javnost nema komentara, bitno je da se iskonstruira bilo što protiv Crkve.

MGrubi
09.03.2009., 23:05
majku su izbacili jer je podržala abortus
ne jer je šutila 6 godina i prema tome bila suučesnik u zločinu
pedofili se ne izopćuju, jer imaju opciju: časna pionirska neću više! :roll:

isto mogu reči i doktor i njena mater
oni su bili izopćeni bez obzira na specifiču situaciju (ugrožen život djevojčice) , nego automatski: izvršen pobačaj
a to se zove: birokracija

ja razlikujem ljude i instituciju
osjetljiva sam na dvoličnost te institucije
jer ako imamo jasna pravila ona vrijede za sve, a ne prema trenutnoj politici

Zdenka2
10.03.2009., 08:22
MGrubi, pravila se tebi ne moraju sviđati i ne moraju ti biti prihvatljiva, ali su neporecivo jasna i vrijede za sve (članove Crkve - znači one koji to prihvaćaju): nije dopustivo uništiti život. (To je pravilo - to ne znači da mislim da u ovom slučaju nije počinjena velika pogreška, naravno uz uvjet da su sve informacije koje imamo o tome točne i potpune.)

Iz ovih članaka, a i iz komentara stječe se dojam da silovanje djeteta i prikrivanje tog zločina u očima Crkve nije grijeh, a to nije istina. To su smrtni grijesi. Ovdje se brka težina grijeha s kaznom ekskomunikacije - pa se zbog izopćenja tvrdi da se pedofilija i toleriranje pedofilija smatra manjim grijehom. Ne radi se o tome nego samo o unaprijed propisanim kaznama za neke grijehe (latae sententiae). Kod pobačaja je to propisano zato što se ne samo činom nego i uvjerenjem suprostavlja stavu o svetosti života. Rekla bih da se u ovom slučaju dobrim dijelom radi i o krivoj interpretaciji novinara - izopćenje latae sententiae ne odnosi se ni na jedan pojedinačni slučaj, nego na grijeh kao takav; prema tome ona ni ne može uzimati u obzir okolnosti pojedinog slučaja. S obzirom na to da nije svaki grijeh ni svaki pobačaj isti, vjerujem da će se ovaj slučaj, zbog okolnosti, konačno riješiti drugačije, ako već nije riješen.

Ljiljana, nemaš pravo, ekskomunikacija i dalje postoji -npr. za herezu, otpad od vjere, polaganje biskupa mimo pape, uništavanje života, odrješenje sukrivca u grijehu, svetogrđe, povredu ispovjedne tajne - za većinu od toga predviđeno je izopćenje latae sententiae. O izopćenju treba znati i to da je to samo disciplinska kazna - ona ne dokida vjernikov odnos s Bogom, nego ga isključuje (privremeno ili trajno) iz zajednice čija je pravila prekršio.

Danka_
10.03.2009., 09:36
Hvala ti na ovom pojasnjenju i informacijama, Zdenka :)

MGrubi
10.03.2009., 12:26
MGrubi, pravila se tebi ne moraju sviđati i ne moraju ti biti prihvatljiva, ali su neporecivo jasna i vrijede za sve (članove Crkve - znači one koji to prihvaćaju): nije dopustivo uništiti život. (.

nije istina da vrijede za sve, recimo ne vrijedi za vojsku
svaki vojnik je u stanju stalnog grijeha: spreman ubiti čovjeka, prekinuti život
zar ne?

1. izopčili su radi pobačaja
2. nisu izopčili radi silovanja djeteta
-----
dakle= silovanje je manji zločin nego abortus

zar nije dužnost krščana traganje za istinom , a ne slijepo sljeđenje pravila određenih ljudskim umom (tumačenja Biblije)?

meni smeta, jaka automatska reakcija na počinjen abortus, a mizerna reakcija na počinjeno silovanje

MGrubi
10.03.2009., 12:27
- izopćenje latae sententiae ne odnosi se ni na jedan pojedinačni slučaj, nego na grijeh kao takav;.
ako se odnosi na grijeh kao takav, zašto je izopčen grešnik?
jer navodno se osuđuje grijeh, a ljudima/grešnicima smije suditi samo Bog

MGrubi
10.03.2009., 12:29
nemoraš odgovarati, moj je problem što nikako ne mogu prihvatiti Crkvu- instituciju podložnu svojim političkim interesima
tražim od nje da bude nešto više: nadahnuće i uzor
kad se već podstavljaju na poziciju onih koji govore šta je ispravno a šta ne

pikula
10.03.2009., 17:11
Slobodno se uključi i neka se tvojim sudjelovanjem poboljša. Ne govorim ti to kao nagovaranje, niti ironično - to je jedna od opcija da se ostvare tvoje dobre nakane. Crkvu čine svećenici i vjernici.
Ja bih da se silovanje djeteta sudi kao pokušaj ubojstva jer posljedica takvih čina ili trudnoće bez pomoći medicine je često smrt djeteta, a kroz povjest je bila neminovna. Dakle ja bih da medicina spasi djevojčicu i bebu ako ikako može, ali da se silovatelju sudi za pokušaj ubojstva. Jer kad netko nekom nanese teške tjelesne ozljede ili ga truje godinama njega ne oslobađa optužbe to što žrtvu liječnici izliječe. Isto bi trebalo vrjediti i u slučaju ovih zločinaca i njihovih pomagača odnosno pomagačica.

Zdenka2
10.03.2009., 17:41
- izopćenje latae sententiae ne odnosi se ni na jedan pojedinačni slučaj, nego na grijeh kao takav;.
ako se odnosi na grijeh kao takav, zašto je izopčen grešnik?
jer navodno se osuđuje grijeh, a ljudima/grešnicima smije suditi samo Bog

Pa to je kazna - grijeh počinja čovjek i snosi kaznu za svoj postupak. On nije time u potpunosti osuđen kao čovjek, nego je osuđen i disciplinski kažnjen taj njegov postupak. On se može iskupiti, u ovom slučaju vrlo jednostavno - putem pokajanja i ispovijedi.
Vidim i u novinama da ljudi povezuju pojam ekskomunikacije s težinom grijeha - dakle teži je grijeh onaj koji podliježe ekskomunikaciji. To je previše pojednostavljeno tumačenje - kod ekskomunikacije se radi o disciplinskoj mjeri, mjeri Crkve kao zajednice - ne prihvaćaš temeljna pravila te zajednice i ona te privremeno, ponekad i trajno izopćuje.

Ne znam zbog čega te smeta to što je Crkva institucija - ne znam kako zamišljaš da bi Crkva funkcionirala kroz sva ta stoljeća da se nije institucionalizirala. Mi za sada živimo ovdje na zemlji, zar ne? Drugo, što se također često nekritički spominje jest da Crkva ne smije imati nikakvo političko djelovanje. Naprotiv, ona ga kao zajednica ljudi mora imati - ne govorim tu o miješanju vlasti nego o djelovanju jedne zajednice ljudi u društvu.

ljiljan@
10.03.2009., 18:14
Imam potrebu reći da mi Crkva nikako ne bi predstavljala nadahnuće kada bi zagovarala pravo na pobačaj. I uopće mi ne treba Crkva da steknem dojam koliko je pobačaj jadan i za čovjeka nedostojan čin. Imam svoj vlastiti razum i dojmove. Postoji danas i moderna ultrazvučna dijagnostika koja pokazuje da ljudskom biću četiri tjedna od začeća kuca srce. I nepojmljivo mi je da neki unatoč što su to vidjeli, osvjedočili se, pobačaj smatraju prihvatljivim. Događa se upravo ono što je opisano u psalmu: „Oči imaju a ne vide, uši imaju a ne čuju“.
A u slučaju ove curice uopće se ne želim maltretirati mišlju što je pravedno učiniti i što savjetovati. Do toga jednostavno nije smjelo doći. Zakazala je obitelj i to opasno zakazala. Ali reći ću općenito - uništavati posljedice zlih djela novim zlodjelima znači multiplicirati Zlo, dati mu odriješene ruke. I onda nije čudno u kakvom svijetu živimo.

Zdenka2, hvala ti na objašnjenju. Ipak mislim da je moja zabluda više bila terminološke nego suštinske prirode; ostaje činjenica da se sakramentom ispovijedi i pokajanja grešnik vraća Crkvi.

pikula
10.03.2009., 19:11
Naravno, meni pobačaj uopće opcija, ali nije mi jasno kome je u interesu plasiranje ovakvih vijesti. Savim je rezličito da li pokušavamo spasiti oba života pa se u tome ne uspijemo ili svjesno uništiti jedan.

ivana zg
10.03.2009., 22:45
kao što rekoh Crkva izopćuje, ne Bog!!!!!!! Ne ubiji! to je Božija zapovjed a izopćenje ljudska i tako nebitna! jer to rade ljudi u ime Boga ( kao i neki koji se raznose bombom u ime Boga, ljudi su jadni)!!!!

Zdenka 2 misliš li da se 9g djevojčica treba ispovjediti za abortus o kojem je ovisio njen život i o kojem ona nije odlučivala, isto kao što nije odlučivala o seksualnom činu tj. zločinu koji je izvršen nad njezinim tijelom i životom :? :/ :x

To je dijete za ime Božije i grijeh bi trebao biti "prebačen" na odrasle očuha i majku, oni su krivi za njezinu nesreću i za ubojstvo 2 djece u njenom tijelu, koja bi isto tako bila nesretna i odbačena od majke i da su se rodila :cry:
Silovanje a posebno pedofilija su grijeh nad svakim grijehom, ravno tjelesnom ubojstvu, i gore, jer ovo je psihičko, tjelesno dugogodišnje mučenje tijela i ubojstvo duše.
U ovom slučaju su stradala 3 života, dječija---djevojčica i dvoje blizanaca.

Mogle bi, mi sve tu, staviti ih u svoje molitve, pogotovo u korizmi.
Ovu djevojčicu samo molitva može spaiti od svih trauma što je prošla, a njena 2 anđela vjerujem da će isto na nebu moliti za nju.
Lako za Crkvu, i ljude, nju Bog nikad nije i neće napustiti-Bog je velik-Slava mu!!!!!! :heart: :saint:

Danka_
11.03.2009., 00:18
Zdenka 2 misliš li da se 9g djevojčica treba ispovjediti za abortus o kojem je ovisio njen život i o kojem ona nije odlučivala, isto kao što nije odlučivala o seksualnom činu tj. zločinu koji je izvršen nad njezinim tijelom i životom :? :/ :x

To je dijete za ime Božije i grijeh bi trebao biti "prebačen" na odrasle očuha i majku, oni su krivi za njezinu nesreću i za ubojstvo 2 djece u njenom tijelu, koja bi isto tako bila nesretna i odbačena od majke i da su se rodila :cry:
Silovanje a posebno pedofilija su grijeh nad svakim grijehom, ravno tjelesnom ubojstvu, i gore, jer ovo je psihičko, tjelesno dugogodišnje mučenje tijela i ubojstvo duše.
U ovom slučaju su stradala 3 života, dječija---djevojčica i dvoje blizanaca.

Mogle bi, mi sve tu, staviti ih u svoje molitve, pogotovo u korizmi.
Ovu djevojčicu samo molitva može spaiti od svih trauma što je prošla, a njena 2 anđela vjerujem da će isto na nebu moliti za nju.
Lako za Crkvu, i ljude, nju Bog nikad nije i neće napustiti-Bog je velik-Slava mu!!!!!! :heart: :saint:

Ali tebi je izgleda promakla informacija o tome da se kazna izopcenja ni ne odnosi na tu curicu, nego na njenu majku i lijecnike.

MGrubi
11.03.2009., 09:13
Naravno, meni pobačaj uopće opcija, ali nije mi jasno kome je u interesu plasiranje ovakvih vijesti. Savim je rezličito da li pokušavamo spasiti oba života pa se u tome ne uspijemo ili svjesno uništiti jedan.

u pitanju je blizanačka trudnoća
šta bi riskirali 3 života?
jer kad prijeđe prag od 21 tjedna, nema više mogućnosti za abortus, a tek kad uđe u 2-3 tromesječe će se bvidjeti da li će curica preživjeti
šta bi trebali čekati krajni trenutak, pa na CR, pa ako bebe prežive ok, ako je prerano, a onda ćemo ih izvaditi i pričekati da umru ...
ne vidim tu nikakve opcije bez smrti

meni se ovo čini da je u pitanju situacija izabrati manje zlo

MGrubi
11.03.2009., 09:19
I uopće mi ne treba Crkva da steknem dojam koliko je pobačaj jadan i za čovjeka nedostojan čin. Imam svoj vlastiti razum i dojmove. Postoji danas i moderna ultrazvučna dijagnostika koja pokazuje da ljudskom biću četiri tjedna od začeća kuca srce. I nepojmljivo mi je da neki unatoč što su to vidjeli, osvjedočili se, pobačaj smatraju prihvatljivim. .

slažem se
ja spadam u te posljednje, smatram da žene trebaju imati mogućnost odabrati abortus
zašto?
nismo svi vjernici (za sebe ne znam) , ima ateista, ima nas raznih
svi imamo svoju savijest, pa neka donose odluke
abortusi su postojali i u vrijeme kad su bili zabranjeni, samo su onda uzimali i živote žena koje su se odlučile na to (infekcije, krvarenja .. užas)
legalnim abortusom se spašavaju životi tih žena koje bi ionako abortirale

ne ubij!

šta je sa vojnicima?
oni se mogu ispovjediti i vratiti se na frontu? nema izopćenja?
ili se neprijatelji ne računaju za ljude, njihova smrt nije bitna?

ne ubij!
vrijedi za sve nas, i mogućnost pokore, zar ne?

Mukica
11.03.2009., 09:24
nda

ne ubij!
a onda dodje svecenik blagosljivat oruzje
blazenog mi licemjerja

Mukica
11.03.2009., 09:25
kaj kao manji je grijeh ak si ga ubio s balgoslovljenom puskom :lol:

nenaa
11.03.2009., 09:30
Delikatna tema, ali kad smo kod pobačaja, osobno nebih.

Ali eto nedavno su jedni moji poznanici dobili bebu za koju su im dok. rekli da ima urođenu tešku srčanu manu i da im preporučuju AB. Odbili su, rodila je i beba se već 4 mj u bolnici bori za bitku koju neće dobiti. 24 sata je na aparatima, i srčeko slabi svaki dan. Njihov 3 godišnji sin je već 4 mj kod none, jer su oni naravno skoro stalno u bolnici i svi pate.
I sad se ja pitam što bih ja u toj sit. Kad je rekla što su joj savjetovali dok. još u trudnoći svi smo se zgrozili. I tada sam podržavala njenu odluku (mislim nemam je ja šta podržavati), više sam je nekako razumjela. Ali sada kad gledam koliko su se svi namučili, suosjećam sa njom, ali nisam više sigurna kakva bi moja odluka bila u cijeloj toj situaciji. Toliko suza koliko su iz više razloga oni prolili u ovih 4 mj. to je teško gledati.
Teško je to, jako teško njima proživljavati. Dijete nije stvar koju si spreman izgubiti. Jednostavno ne znam više šta da mislim. Načelno nikad nebih pobacila i vjerojatno bih postupila kao i oni, ali u ovoj situaciji jednostavno više ne znam.

Ne idem u crkvu, ali jesam vjernik u srcu. Rastala sam se sa crkvom zbog loših iskustava sa uposlenicima (da tako ću ih nazvati) , jer oni koje sam ja upoznala ne vodi Bog kroz život, nego bezobrazlug, pohlepa, licemjerje i zloba. Ali sljedim svaki Božji znak, i ono što je zapisano u Bibliji. Trudim se.

nenaa
11.03.2009., 09:31
nda

ne ubij!
a onda dodje svecenik blagosljivat oruzje
blazenog mi licemjerja

:shock:
Nikad o tome nisam razmišljala.
Fakat glupo.

Zdenka2
11.03.2009., 10:32
Podsjećam da je ovo topik o odgoju u duhu vjere.

MGrubi
11.03.2009., 10:57
Podsjećam da je ovo topik o odgoju u duhu vjere.

pa da refolmurima pitanje
kako bi djetetu objasnila pravo blagoslov vojske?

Zdenka2
11.03.2009., 11:54
Podsjećam da je ovo topik o odgoju u duhu vjere.

pa da refolmurima pitanje
kako bi djetetu objasnila pravo blagoslov vojske?

Ako baš se moram trzati na svaku provokaciju: blagosloviti se može svakog čovjeka, pa i vojnika, pogotovo ako bi se uskoro mogao naći u smrtnoj opasnosti.

nenaa
11.03.2009., 11:57
Podsjećam da je ovo topik o odgoju u duhu vjere.

pa da refolmurima pitanje
kako bi djetetu objasnila pravo blagoslov vojske?

Ako baš se moram trzati na svaku provokaciju: blagosloviti se može svakog čovjeka, pa i vojnika, pogotovo ako bi se uskoro mogao naći u smrtnoj opasnosti.

Ok ja ću konkretnije. Kako bi djetetu objasnila zašto svećenik blagoslivlja oružje, tenkove, ratne aviona?

MGrubi
11.03.2009., 11:57
ček, bez obzira što ide sa namjerom da prekrši ne-ubij!
?

ako ginekolog ide u krizna nestabilna područja sa mogućnosšću da pogine može tražiti blagoslov iako postoji velika mogućnost da će tamo raditi abortuse?

pikula
11.03.2009., 12:01
[quote="Mukica"]kaj kao manji je grijeh ak si ga ubio s balgoslovljenom puskom :lol:[
nije , ali to je njegov grijeh, odnosno grijeh svećenika koji je to učinio - sjećam se i mene je zgrozila ta vijest za vrijeme našeg rata - jer svećenik nije bio dušebrižnik vojnicima u obrani zemlje nego je blagslovio oružje - kao neka poganska plemena :roll: . No to što je dotični pogrješio meni ne umanjuje sve ono dobro oko kojeg se okupljamo u Crkvi. Isus je došao baš zato da nas podsjeti da je "ljubi bližnjega svojeg "- zlatno pravilo, a ne kako peremo voće, koji dan ne radimo i sl. to što i danas ima farizeja pokazuje samo koliko se više moram truditi da naš doprinos bude iz ljubavi prema bližnjima, pa i onima koji griješe.

nenaa
11.03.2009., 12:05
Nažalost, ja sam zaboravila što je to dobro zbog čega sam išla u crkvu, a voljela bih da se mogu sjetiti pa da odgajam L. u tom duhu vjere. Ovako mi se čini da ću je sama odgojiti da vjeruje u bibliju i ono što u njoj piše, a ne u laži našeg svećenika i njegovo tumačenje vjere kako mu paše (uz asistenciju njegove dvorske "dame")

MGrubi
11.03.2009., 12:06
[. Isus je došao baš zato da nas podsjeti da je "ljubi bližnjega svojeg "- zlatno pravilo, a ne kako peremo voće, koji dan ne radimo i sl. to što i danas ima farizeja pokazuje samo koliko se više moram truditi da naš doprinos bude iz ljubavi prema bližnjima, pa i onima koji griješe.

slažem se

Zdenka2
11.03.2009., 12:28
[quote=Mukica]kaj kao manji je grijeh ak si ga ubio s balgoslovljenom puskom :lol:[
nije , ali to je njegov grijeh, odnosno grijeh svećenika koji je to učinio - sjećam se i mene je zgrozila ta vijest za vrijeme našeg rata - jer svećenik nije bio dušebrižnik vojnicima u obrani zemlje nego je blagslovio oružje - kao neka poganska plemena :roll: . No to što je dotični pogrješio meni ne umanjuje sve ono dobro oko kojeg se okupljamo u Crkvi. Isus je došao baš zato da nas podsjeti da je "ljubi bližnjega svojeg "- zlatno pravilo, a ne kako peremo voće, koji dan ne radimo i sl. to što i danas ima farizeja pokazuje samo koliko se više moram truditi da naš doprinos bude iz ljubavi prema bližnjima, pa i onima koji griješe.

X

Ifigenija
11.03.2009., 14:33
Razumijem razočarenje crkvom, jer sam i sama bila na strani "sola scriptura" i "sola fide"... Ipak, željela bih reći da Crkva ima svoje predivno lice, i njezina učenja vrijede jako, jako puno (o tome drugi put... možda), ali je za to vidjeti doista potrebna milost - ne vidi se uvijek ne prvi pogled.
Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno), kao što Isus ne poziva na spasenje putem štiva, nego pričesti, što upućuje na potrebu da sudjelujemo u pričesti - koju si ne možemo doma smutit. Moramo biti dio zajednice (o tome se jako puno piše u Novom Zavjetu), što znači i da strpljivo podnosimo jedni druge... "lude svećenike", i loše poteze sve naše subraće.
Uvijek mi je žao kad vidim kako se Crkvu krivo interpretira, kako se selektivno prenose vijesti i izjave, kako se s malo znanja ide u analize... kao da je prenosim nogometnu utakmicu, npr.
Ovo s puškama me zanima. Dat ću si u zadatak da pitam nekoga od nadležnih što je to bilo s puškama, i što je to s blagoslovom vojske; što se točno blagosilja, kako i zašto. Nekako ne vjerujem da Crkva ima želju blagosloviti puške; ali baš da vidimo.
Što se ostale diskusije tiče - slažem se s Pikulom; ljubav je ono što je konačni cilj i svrha naše vjere; svi sakramenti, i cijela Crkva samo su sredstvo koje pomaže (može pomoći, ako prihvatimo) u tome da usavršimo ljubav, i živimo u Ljubavi.
Kad se saživimo s idejom da smo svi mi vjernici udovi Crkve, tada će loši postupci drugih vjernika (svećenika ili laika podjednako) biti shvaćeni kao bolest dijela našeg tijela, i to nam može izazvati samo sućut, brigu, i potrebu da pomognemo da taj dio nas - ozdravi. U tome je najbolja - molitva.

MGrubi
11.03.2009., 17:54
R.. Ipak, željela bih reći da Crkva ima svoje predivno lice, i njezina učenja vrijede jako, jako puno (o tome drugi put... možda), ali je za to vidjeti doista potrebna milost - ne vidi se uvijek ne prvi pogled.
Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno), kao što Isus ne poziva na spasenje putem štiva, nego pričesti, što upućuje na potrebu da sudjelujemo u pričesti - koju si ne možemo doma smutit. Moramo biti dio zajednice (o tome se jako puno piše u Novom Zavjetu), što znači i da strpljivo podnosimo jedni druge... "lude svećenike", i loše poteze sve naše subraće..

slažem se
no, ako postoje sankcije za občine ljude, svećenici ne bi trebali biti imuni
loš svečenik tj. ko ne živi po vjeri (nego je smrtniji i od običnih smrtnika= pijandura, ženskaroš, nacist...) ne bi trebao propovjedati vjeru
neka radi papirologiju, ali bi ga trebalo maknuti sa propovjedaonice
onaj ko propovjeda može privući ili odbiti ljude od Crkve
i bez novinara

pikula
12.03.2009., 09:31
Slažem se MGrubi, u potpunosti, ali znaš i sama sigurno kao je to kad radiš a nemaš pravi feedback i istomišljenici te samo tapšu po ramenu. Treba se uključiti i biti im ogledalo, sugovornik, možda neki dobar i odgovoran svećenik žudi za normalnim okruženjem, a bakice sa svojim raznim selskim pričama ga ubiju u pojam s godinama - i to je sasvim realno. Ako su oko njega stalno samo ljudi koje je nevolja natjerala, sigurno da se je entuzijazam na kušnji. Mi obrazovani, koji imamo izbora, koji možemo biti tolerantni trebali bismo biti tamo uz te bakice, ako ništa drugo zbog toga da se doda mladih mislećih snaga. Pri tom naravno ne trebamo biti umišljeni i zahtjevati poseban tretman, već raditi na tome da se tretman promjeni za sve.
Ifi, sjećam se toga kad su u hercegovini franjevci blagoslivljali oružje, pa je bio tamo neki raskol među svećenstvom :/ Uglavnom u svim zemljama u kojima je KC su štitile neki zlostavljani narod i gdje su svećenici ginuli s narodom dogodi se jedna neželjena nuspijava kasnijeg mješanja nacionalnog zanosa pa i nacionalizma i politike s Crkvom. I u Poljskoj i mnogim drugim potlačenim državama se dogodilo isto. To je povjesna istina.

ivana zg
12.03.2009., 14:38
Zdenka 2 misliš li da se 9g djevojčica treba ispovjediti za abortus o kojem je ovisio njen život i o kojem ona nije odlučivala, isto kao što nije odlučivala o seksualnom činu tj. zločinu koji je izvršen nad njezinim tijelom i životom :? :/ :x

To je dijete za ime Božije i grijeh bi trebao biti "prebačen" na odrasle očuha i majku, oni su krivi za njezinu nesreću i za ubojstvo 2 djece u njenom tijelu, koja bi isto tako bila nesretna i odbačena od majke i da su se rodila :cry:
Silovanje a posebno pedofilija su grijeh nad svakim grijehom, ravno tjelesnom ubojstvu, i gore, jer ovo je psihičko, tjelesno dugogodišnje mučenje tijela i ubojstvo duše.
U ovom slučaju su stradala 3 života, dječija---djevojčica i dvoje blizanaca.

Mogle bi, mi sve tu, staviti ih u svoje molitve, pogotovo u korizmi.
Ovu djevojčicu samo molitva može spaiti od svih trauma što je prošla, a njena 2 anđela vjerujem da će isto na nebu moliti za nju.
Lako za Crkvu, i ljude, nju Bog nikad nije i neće napustiti-Bog je velik-Slava mu!!!!!! :heart: :saint:

Ali tebi je izgleda promakla informacija o tome da se kazna izopcenja ni ne odnosi na tu curicu, nego na njenu majku i lijecnike.

ne nije mi promakla ta informacija;pitala sam Zdenku 2 treba li se ta djevojčica ISPOVJEDIT jer predpostavljam da nju nitko nije pitao želi li ona napraviti AB ili ne???? :/
Čudno mi je kako je djevojčica s 9g ostala trudna (valjda preuranjeni pubertet), drugo, tko ju je odveo uopće doktoru,kako su skužili da je trudna i tko je o svemu obavjestio Crkvu?
Hvala, inače protiv sam AB ne samo zato što sam vjernik, ali ne mogu osuditi nekoga u čijoj koži i situaciji nisam bila, jedino ne shvaćam žene u braku koje imaju npr. 2djeca pa slijedećih 5 abortira, mislim da bi od dva zla trebale odabrati manji a to je kontracepcija, eto bar to ne katolici smiju koristiti, to je ipak bolje od ubijanja.

Danka_
12.03.2009., 16:14
Pa ako je nisu pitali, za sto bi se ona konkretno trebala ispovjediti? Sto bi ti osjecala i napravila da si se, ne daj Boze, nasla u njenoj kozi? Kako uopce 9-godisnje dijete u ovoj situaciji moze pojmiti sto joj se u stvari dogadja?

Zdenka2
12.03.2009., 16:36
Ivana zg, s obzirom na dob djeteta, moguće je da ona uopće nije bila na prvoj sv. Pričesti, pa se onda ni teoretski ne može ispovijediti. Ne mislim da se ona ima za što ispovijediti, jer je ona sama malo dijete koje se ne bi moglo okriviti za posljedice ove odluke, čak niti da ju je sama donijela, što nije. Nikakv grijeh nije na njoj, ona je žrtva sviju oko sebe.

S druge strane, ispovijed nije ni prekršajni ni kazneni sud - osim kajanja za grijehe, njezin je sadržaj i duhovna pomoć čovjeku, a ova djevojčica duhovnu pomoć treba, zbog svega što su joj priuštili njezini bližnji.

ljiljan@
12.03.2009., 17:09
loš svečenik tj. ko ne živi po vjeri (nego je smrtniji i od običnih smrtnika= pijandura, ženskaroš, nacist...) ne bi trebao propovjedati vjeru
neka radi papirologiju, ali bi ga trebalo maknuti sa propovjedaonice

Ali mi ostaje nejasno kako bi to tebi poboljšalo kvalitetu života kad si rekla da ionako ne znaš jesi li vjernik ili nisi?
Crkva ti je izvor mnogih nemira u tvom srcu koje ćeš morati riještiti sama sa sobom, a dijelom i u svojoj maloj obitelji. Na ovom topiku nećeš pronaći rješenja, pogotovo ne sasipavanjem uvreda na bilo koga.
Želim ti puno sreće u tome :heart:

Ifigenija
12.03.2009., 17:28
R.. Ipak, željela bih reći da Crkva ima svoje predivno lice, i njezina učenja vrijede jako, jako puno (o tome drugi put... možda), ali je za to vidjeti doista potrebna milost - ne vidi se uvijek ne prvi pogled.
Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno), kao što Isus ne poziva na spasenje putem štiva, nego pričesti, što upućuje na potrebu da sudjelujemo u pričesti - koju si ne možemo doma smutit. Moramo biti dio zajednice (o tome se jako puno piše u Novom Zavjetu), što znači i da strpljivo podnosimo jedni druge... "lude svećenike", i loše poteze sve naše subraće..

slažem se
no, ako postoje sankcije za občine ljude, svećenici ne bi trebali biti imuni
loš svečenik tj. ko ne živi po vjeri (nego je smrtniji i od običnih smrtnika= pijandura, ženskaroš, nacist...) ne bi trebao propovjedati vjeru
neka radi papirologiju, ali bi ga trebalo maknuti sa propovjedaonice
onaj ko propovjeda može privući ili odbiti ljude od Crkve
i bez novinara

Postoje sankcije, naravno, ali mislim da sam se krivo izrazila. Nisu sankcije (koje postoje i koje se i trebaju koristiti) nešto u sukobu sa ljubavlju i podnošenjem drugih; bratska opomena, ili izopćenje, sve to postoji, ali opet ću ponoviti - bit je u tome da usprkos svemu tome ljubimo, i praštamo, da nismo narogušeni na druge ljude ko dikobrazi, tako se ne mijenja ništa, tako nitko ne postaje bolji. Nisam mislila da svećenici imaju poseban status. Mislila sam reći da Crkva po svojoj logici mora polaziti od ljubavi, za svakoga, ma kakv bio - a Crkva jednako vjernici. Postupci su za osudu, ljudi za ljubav.

Pikula, posve sam sigurna da je ovo što pišeš - istina. I ne dvojim uopće da su pojedini svećenici blagosiljali puške, propovijedali nacionalizam, ili nagovarali vjernike da glasaju za ovoga ili onoga... i gore od toga. No važno je što je bio službeni stav Crkve, a što osobna "inicijativa" kojeg župnika.

Ups, ovo je kraj moje teoretske rasprave; kad saznam što je to s puškama, javit ću; ali nisam dovoljno potkovana da se o ovim stvarima diskutiram, pa vjerujem da radim više štete nego koristi. Ako se diskusija nastavi, sigurno će me zasvrbit prsti, ali sudržat ću se.

ljiljan@
12.03.2009., 17:34
Ne radiš više štete nego koristi. Naprotiv! Lijepo si napisala: "bit je u tome da usprkos svemu ljubimo".
Meni je žao kad se ljudi rukovode u svojim postupcima (pa i postovima) bilo čime osim ljubavlju prema Bogu i bližnjem.

MGrubi
12.03.2009., 19:21
negativna kritika nije isto što i vrijeđanje 8)

...


gledala sam na National Geografic kanalu dokumentarac o Bibliji
o Kainu i Abelu
o Adamu i Evi

ima li gdje kupiti njihove dokumentarce?
sviđa mi se objektivnost, hladnokrvnost i logičnost objašnjenja

e sad, jel točno, meni se čini da jest, pa samo da provjerim
Adam i Eva su izbačeni iz Raja jer su lagali Bogu u oči
?
ne zato jer su pogriješili (neposluh), nego jer su lagali
to mi je u skladu sa Bogom koji oprašta ako se iskreno pokajaš

Lapis
12.03.2009., 22:22
Ako se diskusija nastavi, sigurno će me zasvrbit prsti, ali sudržat ću se.

nemoj molim te, jer me zanima ovo:Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno)

ako mi možeš pojasniti na što si mislila, molim te. zanima me to s poslanicama (znači misliš li na poslanice koje se u NZ spominju, a nisu uvrštene u kanon, ili na neke konkretne stihove koji dokidaju jedini autoritet Pisma i otvaraju mogućnost dodavanja/razvijanja nauka).

Ifigenija
12.03.2009., 22:52
Ako se diskusija nastavi, sigurno će me zasvrbit prsti, ali sudržat ću se.

nemoj molim te, jer me zanima ovo:Sama Biblija ne tvrdi da je jedini izvor nauka (u poslanicama je to jasno rečeno)

ako mi možeš pojasniti na što si mislila, molim te. zanima me to s poslanicama (znači misliš li na poslanice koje se u NZ spominju, a nisu uvrštene u kanon, ili na neke konkretne stihove koji dokidaju jedini autoritet Pisma i otvaraju mogućnost dodavanja/razvijanja nauka).

Ne mogu sad naći koji je to redak i u kojoj poslanici (kanonskoj), ali sv. Pavao piše vjernicima da vjeruju i uče iz Evanđelja i iz predaje dobiju od drugih "svetih". Koga zanimaju te doktrinarne stvari, od srca preporučam knjige dr. Scotta Hahna, ima jedna prevedena na hrvatski -
Naš put u katoličku crkvu. Tamo ćete naći točne retke iz poslanica, pa možete potražiti.

On i supruga su bili prezbiterijanski teolozi koji su, izučavanjem Sv. Pisma, i iskrenim traganjem za istinom i pravim putem prešli u Katolike. Zanimljivo, poučno, iskreno i pametno, i s puno tumačenja i razumijevanja razlika između protestantske i katoličke teologije. Pa bolje čitajte njih nego da ja prežvakavam što sam napabirčila tu i tamo.

Upravo pitanje uloge Crkve u tumačenju pisma, euharistije i oprosta (i kontracepcije) mjesta su koja su Scotta Hahna i Kimberly privukli katoličkoj Crkvi.

Posebno zanimljivo za ovaj forum je da je njihov put u obraćenje išao preko Kimberlynog izučavanja kontracepcije za neki seminar. Svega toga ima masu na netu, pa tko ima vremena i volje nek samo utipka imena i naći će i ulomaka, i intervjua i svega. Jako lijepo.

Kimberley Hahn objavljuje knjige s temama katoličkog majčinstva. Nažalost, nisam niti jednu pročitala, ali bih rado. Ako netko ima, jel može posuditi? 8)

Zdenka2
13.03.2009., 08:17
Baš bi me zanimalo koje je to mjesto u poslanicama sv. Pavla, jer ga ni uz najbolju volju nisam mogla pronaći. Koliko je meni poznato, sv. Pavao se poziva gotovo isključivo na Evanđelje, a ono "gotovo" čine neka razmišljanja o Starom Zavjetu. Nisam nigdje primijetila da spominje ne-kanonske poslanice i Evanđelja.

Ovo su neka karakteristična mjesta u kojima izravno iskazuje svoj stav prema Evanđelju i Svetom pismu:

Rim 16,2

25Onomu koji vas može učvrstiti - po mojem evanđelju i propovijedanju Isusa Krista, po objavljenju Otajstva prešućenog drevnim vremenima, 26a sada očitovanog i po proročkim pismima odredbom vječnoga Boga svim narodima obznanjenog za poslušnost, vjeru - 27jedinomu Mudromu, Bogu, po Isusu Kristu: Njemu slava u vijeke! Amen.

Gal 1,6
6Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje, 7koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo. 8Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! 9Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.

2 Tim 3
14Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen 15i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu.
16Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, 17da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.

NetkoMiOteoNick
13.03.2009., 11:16
Malo sam guglala "blagoslov oružja" i našla članak u Veritasu. Govori o blagoslovu općenito, a na kraju se spomije i blagoslov oružja. Pretpostavljam da bi to mogao biti pouzdan izvor.

http://www.ver.hr/arhiv/ver2003/ver02_03/simboli.htm


U novom, obnovljenom Obredniku iz 1985. godine, ...
U istom je Obredniku ograničena praksa da svaki predmet može biti blagoslovljen, te su blagoslovi uvjetovani da se udijele onim predmetima ili prigodama koji mogu promicati ljudski i kršćanski rast osobe, a ne na ono što to može sprečavati. Takav je, na primjer, bio blagoslov oružja, kojemu u obnovljenom Obredniku više nama spomena, ...

sladjanaf
13.03.2009., 13:39
Naravno, meni pobačaj uopće opcija, ali nije mi jasno kome je u interesu plasiranje ovakvih vijesti. Savim je rezličito da li pokušavamo spasiti oba života pa se u tome ne uspijemo ili svjesno uništiti jedan.

u pitanju je blizanačka trudnoća
šta bi riskirali 3 života?
jer kad prijeđe prag od 21 tjedna, nema više mogućnosti za abortus, a tek kad uđe u 2-3 tromesječe će se bvidjeti da li će curica preživjeti
šta bi trebali čekati krajni trenutak, pa na CR, pa ako bebe prežive ok, ako je prerano, a onda ćemo ih izvaditi i pričekati da umru ...
ne vidim tu nikakve opcije bez smrti

meni se ovo čini da je u pitanju situacija izabrati manje zlo

dobro ti se čini, ali se situacija zove "izabrati veće dobro".
ako je ugrožen život majke, onda se pobačaj izvodi i taj pobačaj se zove indirektni. jedan od primjera za to jest vanmaterična trudnoća. Sasvim sigurno se operativnim zahvatom uklanjanja jajovoda vrši abortus, jer je ukanjanjem jajovoda uklonjen i embrio koji je sasvim sigurno živo biće jednako onome koji se ugnijezdio u matrenici i kojeg je smrtni grijeh pobaciti.
dakle, ako je život majke u smrtnoj opasnosti, pobačaj je dozvoljen.
sigurna sam da brazilski liječnici znaju o medicini više od brazilskog biskupa. ako su oni rekli da je život devetogodišnje djevojčice u ozbiljnoj opasnosti, ma tko je onda biskup da to opovrgne?
možemo se mi sada ovdje nabacivati i njezinom obiteljskom situacijom, i monstroumnim očuhom i preglupom majkom. no zašto se ne zaustavimo na tom devetogodišnjem djetetu koje je nosilo blizance? jer je valjda lakše citirati i kopirati nauk katoličke crkve, nego suosjećati sa silovanim djetetom.
ja valjda imam neku ogromnu pogrešku u svom roditeljskom sustavu pa onda svaki put kad čujem ovakve grozomorne stvari koje su se dogodile nekom djetetu, zamišljam situaciju sebe i svog djeteta u tim okolnostima. ma ne bi se osvrnula na poslanicu i encikliku. od mene nikad "prave vjernice".

ljiljan@
13.03.2009., 17:47
Da, slažem se u ovome o vjeri. Jer niti ja ne mogu zamisliti da se (katoličkim, za ostale ne znam) vjernikom zove netko tko ne vjeruje da je Bog nebeski Otac i jedini gospodar života, ovozemaljskog i vječnog; zatim tko ne vjeruje da je kršćanin stvoren za Nebo i svaka njegova životna odluka mora biti ka tome usmjerena, zatim tko ne vjeruje da će "doći dan kad će Bog otrti svaku suzu s njegova lica", tj. da podnošenjem križa zaslužujemo slavu u Vječnosti. I najzad nema katoličkog vjernika bez Euharistije. Ako ne čezneš svim srcem sudjelovati u tom otajstvu, ako to ne shvaćaš kao Gozbu, mlaka je ta vjera.

Znam da mnogi ne žive dobro i kvalitetno i bez vjere...

Ali u ovakvim raspravama nastupamo sa dijametralno suprotnih pozicija i, žao mi je, ali nikada se nećemo naći.
Ipak jedna velika :*

ljiljan@
13.03.2009., 17:51
Znam da mnogi ne žive dobro i kvalitetno i bez vjere...

trebalo je stajati:
"Znam da mnogi žive dobro i kvalitetno i bez vjere."

(Ovo je topik Odgoj u duhu vjere)

pikula
14.03.2009., 19:56
Ali u ovakvim raspravama nastupamo sa dijametralno suprotnih pozicija i, žao mi je, ali nikada se nećemo naći.
Ipak jedna velika :*
Prije obraćenja koje je velika milost u mojem život jednako novom rođenju :) ja bih zastupala "suprotnu" stranu i to velikim žarom jer drugo nisam znala, a potraga i potreba za smislom je bila teška i bolna. Zato što sam sada ovdje sigurna sam da se možemo naći, samo to ne ovisi (samo) o našim međusobnim razglabanjima.
Ipak ja osobno imam potrebu ovdje raspraviti neke svoje nedoumice jer sam baš ovdje primila neke od najdragocjenijih savjeta za život i odgoj u vjeri, ali i Crkvi. Voljela bih da i ja mogu mrvicu toga skromno uzvratiti. :love:

Zdenka2
14.03.2009., 20:29
Slažem se s pikulom da ne moramo biti (u svemu) istomišljenici i dijeliti iste stavove da bismo se mogli naći kao ljudi.

ljiljan@
15.03.2009., 10:45
Ali u ovakvim raspravama nastupamo sa dijametralno suprotnih pozicija i, žao mi je, ali nikada se nećemo naći.
Ipak jedna velika :*
Prije obraćenja koje je velika milost u mojem život jednako novom rođenju :) ja bih zastupala "suprotnu" stranu i to velikim žarom jer drugo nisam znala, a potraga i potreba za smislom je bila teška i bolna. Zato što sam sada ovdje sigurna sam da se možemo naći, samo to ne ovisi (samo) o našim međusobnim razglabanjima.
Ipak ja osobno imam potrebu ovdje raspraviti neke svoje nedoumice jer sam baš ovdje primila neke od najdragocjenijih savjeta za život i odgoj u vjeri, ali i Crkvi. Voljela bih da i ja mogu mrvicu toga skromno uzvratiti. :love:
Pikula, ovisi prvenstveno o tome koliko si se spreman odreći sebe da bi živio život po Božjoj volji. Tvoj put obraćenja ti je to pokazao, zar ne? Biti kršćanin znači opredijeliti se i nimalo nije lako reći - Bože od sada vršim samo tvoju volju, moje želje će biti ono što ti želiš od moga života. Zahtijeva to i puno suza i prevladavanja mnogih sumnji. Ali oruđe znamo - misa, odricanje i molitva. I ponad svega u svakom trentuku moraš imati na umu Vječnost i nagradu koja te tamo čeka za sve teškoće kojima si izložen jer si odabrao Krista.

MGrubi
15.03.2009., 10:51
kako možeš znati božju volju? to je nemoguće

ljiljan@
15.03.2009., 10:52
Htjela bih ti samo još reći Pikula - ovo što kažeš da je potraga za smislom bila teška i bolna (moj potpis na tu konstataciju) - pa i sada, nakon obraćenja (i mog i tvog) je mnogo toga teško i bolno jer si drugačiji, jer činiš ono što Bog od tebe traži i to donosi mnogo nerazumijevanja od ljudi (a ti ljudi su naši bližnji i nisu nebitni i našim životima). Ali sve to podnosiš upravo zato jer vidiš Smisao, zar ne?

Zdenka2
15.03.2009., 11:36
kako možeš znati božju volju? to je nemoguće

To je moguće, vjera to omogućuje. Jadni bismo mi bili kad to ne bi bilo moguće.

MGrubi
15.03.2009., 11:42
neću dalje
otići ću OT

;)

ljiljan@
15.03.2009., 12:28
kako možeš znati božju volju? to je nemoguće

To je moguće, vjera to omogućuje. Jadni bismo mi bili kad to ne bi bilo moguće.
Upravo tako. Vjera to omogućuje.

pikula
15.03.2009., 15:06
Htjela bih ti samo još reći Pikula - ovo što kažeš da je potraga za smislom bila teška i bolna (moj potpis na tu konstataciju) - pa i sada, nakon obraćenja (i mog i tvog) je mnogo toga teško i bolno jer si drugačiji, jer činiš ono što Bog od tebe traži i to donosi mnogo nerazumijevanja od ljudi (a ti ljudi su naši bližnji i nisu nebitni i našim životima). Ali sve to podnosiš upravo zato jer vidiš Smisao, zar ne?
Naravno, samo sto sad znam cijeniti sve koji su na moje gunđanje odgovarali strpljivo ili nisu odgovarali, ali su mi svojim životom svjedočili živu vjeru i pružali podršku i stabilnost i znam da je mjera mojih "napada" bila mjera moje čežnje za prihvaćanjem, za bezuvjetnom ljubavlju - tek kad sa uvidjela koliko me Bog voli, zavoljela sam i sebe i život i sve one od kojih sam htjela "odgovore" koji se ne mogu dati.
MGrubi Bog bi nam dao da znamo njegove planove kad bi to bilo moguće, ali tada ne bismo više imali svoju slobodnu volju, sve bi bilo samo stvar logike i računice, a naša duhovnost i osjećaji bi bili suvišni. Zato neka se vrši Božja volja :saint:

MGrubi
15.03.2009., 15:23
onda sam samo krivo povezala
razliku između volje i plana

ljiljan@
15.03.2009., 20:11
[quote="pikula"]znam da je mjera mojih "napada" bila mjera moje čežnje za prihvaćanjem, za bezuvjetnom ljubavlju (/quote]

Ovo si prekrasno rekla. Od tebe uvijek nešto novo, nešto dobro...
Zapravo smo mi ljudi velika djeca. Jer dijete koje se osjeća nevoljeno često reagira upravo ovako kako si opisala.

:love:

Ifigenija
16.03.2009., 08:48
[quote=pikula]znam da je mjera mojih "napada" bila mjera moje čežnje za prihvaćanjem, za bezuvjetnom ljubavlju (/quote]

Ovo si prekrasno rekla. Od tebe uvijek nešto novo, nešto dobro...
Zapravo smo mi ljudi velika djeca. Jer dijete koje se osjeća nevoljeno često reagira upravo ovako kako si opisala.

:love:

O, da, potpisujem i jednu i drugu. Olakšale ste mi da prihvatim to što je i kako je bilo, da umjesto potiskivanja "srama" odaberem djetinje kajanje...

Ifigenija
16.03.2009., 09:07
kako možeš znati božju volju? to je nemogućeBožija volja nije nešto nama izvanjsko, odijeljeno od nas, to je upisano u nas, to jesmo MI, u Bogu. Ako sam ja dobro shvatila, Božija volja se prepoznaje na temelju unutarnjeg osjećaja sklada, mira, ljepote, ljubavi. Kao s trudovima - znaš da je to to (ja nisam imala trudove, ali kažu druge žene da je to tako, pa ja prepisujem). Praksa u toj stvari se vježba cijeli život, a korisno je imati duhovnika ili čitati literaturu o tome.

pikula
16.03.2009., 10:12
[Praksa u toj stvari se vježba cijeli život, a korisno je imati duhovnika ili čitati literaturu o tome.
Ili ovakav kutak koji ti popravi cijeli dan. Hvala vam cure, Ljiljana, Ifi :love:
Mi smo bolesni, ništa strašno hvala Bogu, ali misu sam gledala na tv, obećajem sama sebi da čim budemo bolje da ne budem izlazila iz crkve, a onda me opet zgrabi nadoknađivanje i nikad kraja... Uvijek se čudim kad ljudi kažu da im je dovoljno da se pomole sami, a ja kad god ne "odradim" misu, korizmu i sve kak spada uvijek osjećam veliku prazninu i odmah se samo loše naljepi u nju.

Ifigenija
16.03.2009., 12:33
[Praksa u toj stvari se vježba cijeli život, a korisno je imati duhovnika ili čitati literaturu o tome.
Ili ovakav kutak koji ti popravi cijeli dan. Hvala vam cure, Ljiljana, Ifi :love:
Mi smo bolesni, ništa strašno hvala Bogu, ali misu sam gledala na tv, obećajem sama sebi da čim budemo bolje da ne budem izlazila iz crkve, a onda me opet zgrabi nadoknađivanje i nikad kraja... Uvijek se čudim kad ljudi kažu da im je dovoljno da se pomole sami, a ja kad god ne "odradim" misu, korizmu i sve kak spada uvijek osjećam veliku prazninu i odmah se samo loše naljepi u nju.

Također. Evo, da se prijavim, i ja sam ovisnica o misi :mrgreen: , pričesti, a u skladu s time ispovijedi. Jedan tjedan nisam bila (moj
životni plan uključuje misu svaki dan) i imala sam osjećaj da se sve oko mene uzjogunilo.

Zdenka2
16.03.2009., 13:19
I mi smo bolesni, točnije M. i ja. Nismo bili na misi i to mi nedostaje. Jedno je osobna molitva, a drugo je misa, euharistija i to zajedništvo. Ipak, ove se godine bolje nego inače pripremam za Uskrs, tako da u mene polako ulazi mir.

pikula
16.03.2009., 14:16
Ništa strašno viroze i sl. ali ova zima kao da sam bila u polarnom pojasu - mislim da su klnici sve skupa bili pet dana u vrtiću od NG. Nije mi to neki izgovor, ali stvarno zapadnem u neku finsku depresiju :roll: Meni je cilj misa svaku nedjelju plus križni put i svakodnevna molitva i čitanje biblije, ali kao što kažem često nije samo neko objektivno neimanje vremena -nego prvo ne idem jer smo bolesni, pa nadoknađujemo sve zaostatke od posla, doma i sl i onda se spoji par tjedana i već sam u nekoj letargiji da mi se niti ne ide nikud i krenem spiralno dolje. Moj problem je što se teško šaltam. Odnosno lako zaglavim u fazi odnosno trenirci. Dobro je dok je dobra faza :P Zato mi je tako puno znači kadvidim odgovor na ovom topicu jer znam da će to opet biti neki dobar poticaj.

ivana zg
17.03.2009., 19:26
Opraštaj ljudima!

Opraštaj im sasvim iskreno i izričito im reci: »Želimo jedan drugoga ispravno shvatiti«.

Tko oprašta, taj doista drugome nešto daje.

Oprosti, tako ćeš drugoga osloboditi njegovih potajnih strahova.

Oprosti! Tako drugome poklanjaš svoje srce, priklanjaš svoje uho, pružaš mu oslonac, hrabrost i sigurnost.

Oprosti! Tako ćeš drugome pružiti životnu snagu.

Jer zajedništvo je kao krvotok u našem organizmu: Ako je jedan ud izdvojeni ne prima više krv, gubi svoju životnu snagu.

Ako drugoga opet primiš u zajedništvo sa samim sobom, on se više neće osjećati odbačenim, ne više izdvojenim, ne više prokletim.

Pravo opraštanje proizvodi duboku unutarnju radost; pravo opraštanje je svečanost, koja je nalik na svečanost prilikom povratka izgubljenog sina.

Pretvori opraštanje u pravu svečanost.

Herbert Madinger

ivana zg
19.03.2009., 17:31
Ako koga zanima, i ako živite u Brestju, Sesvetama, Dubravi tj. na istoku grada dođite u petak i subotu na predavanja, tribinu, o odgoju u duhu vjere i raznim drugim temama vezanim za odgoj djece u župu Dobrog Pastira Brestje-Sesvete. Mislim da je to organizirano u suradnji s HBK ,i obiteljskim pastoralom ove župe.
"Obiteljska župna zajednica, organizirana u suradnji s Uredom za obitelj HBK i iz zajednice obiteljskih susreta."
Biti će brojni predavači.
Na žalost na njihovim službenim stranicama nema obavjesti, već samo pred Crkvom, pa kad odem do nje prepista ću vam termine, teme i predavače, ako nekoga zanima. Ja se iskreno nadam da ću imati vremena otiči, pa ću vam prenjeti ako bude što zanimljivo a vjerujem da hoće.

http://obitelj.hbk.hr/

nick
20.03.2009., 15:30
da li znate gdje se može naći neka knjiga ili na internetu pjesmice za djecu
(iz Biblije ili kršćanske tematike)
koje se rimuju.
da mi djeca ne uče samo
išo medo u dućan :lol:

Zdenka2
20.03.2009., 16:11
Lijepi izbor dječjih slikovnica i knjiga ima Kršćanska sadašnjost - ne mogu reći ima li trenutno rimovanih pjesmica, ali mislim da ti se isplati pogledati. Ja svaki put nešto zgodno kupim djeci - zadnje sam kupila lijepu slikovnicu s naljepnicama o Uskrsnuću.

Lapis
20.03.2009., 16:58
postoje knjižice u izdanju stepressa
Kakav je Bog
Kako je u nebu
i nešto o anđelima, ne znam kako se zove.

mi imamo prvu i jako ju voli, nije loša, pokušali su se držati rime (ipak je prijevod), drugu smo posudili u knjižnici, tu čitamo napreskokce i odmah se vraćamo na prvu.

radi se o ovom (http://www.superknjizara.hr/index.php?content=1&page=knjiga&id_knjiga=14465&naslov=KAKAV+JE+BOG+-+pitanja+iz+malih+srca)

ima jedna sličica sa klincem koji se baca po podu uz stih (cijela knjižica je cjelina, prvo dijete pita Boga, potom Bog odgovara, u stihovima, na temelju biblijskih stihova) kad srdit si da l' kao ja ponašaš se ružno? treba li reći da je najkomentiranija sličica na koju se stalno vraćamo po njenoj želji :mrgreen:
a osim KS-a zgodno je zaviriti i u Verbum.

ivana zg
20.03.2009., 19:44
i u Teoviziji http://www.teovizija.hr/


DJEČJA USTA BOGA SLAVE (Matej 19:14)
Heda Domitrović
Dječje pjesmice (35 Kn)
Iz predgovora:
Želja je autorice kroz pjesmice približiti djeci istinu
o Bogu. Isto tako da se nađu pri ruci roditeljima i
ozdravljenje vjeroučiteljima dok rade s njima. Neka
Bog pomogne da pjesmice donesu rod za koji su
namijenjene.

http://free-zg.t-com.hr/vodi_me_gospodine/literatura.html

ivana zg
26.03.2009., 18:37
Poruka, 25. ožujka 2009.

“Draga djeco! U ovom proljetnom vremenu kada se sve budi iz zimskog sna, probudite i vi vaše duše molitvom da bi bile spremne primiti svjetlo uskrslog Isusa. Neka vas On, dječice, približi svome srcu kako biste postali otvoreni prema vječnom životu. Molim za vas i zagovaram pred Svevišnjim za vaše iskreno obraćenje. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”

pikula
27.03.2009., 14:52
Žene, slušate li svoje muževe? Znam da će ovo zazvučati grozno mnogima, ali u duhu citata iz Biblije. Stvarno me zanima nedostaje li vam vodstvo muža. Ne u onom smislu da on gleda TV, a ja mu peglam košulju - to kod mene ne postoji i zove se nepravda i iskorištavanje. Nego u onom dubljem smislu- ja mislim da je to tako napisano da nas podsjeti na ono što nam teže ide... Ženama koje su sklonije riješavati sve osjećajima, da je napisano da poslušaju, da uključe neki muški racio, a muževima koji bi sve radije skockali po rubrikama ljubite kao što Krist ljubi... Evo mene muči to da se mi jako volimo, ali nedostaje nam ono što bi se u ozbiljnoj tvrtci zvala vizija ili misija firme. Ne znam voljela bih da mogu reći da je MM u tome korak ispred mene, da ga lakše poslušam... Ne kao nametanje nečeg, nego kao u plesu - ne mogu oboje voditi. Mi smo se nekako uspješno podjelili on vodi ples u financijama, ja prehrani i zdravstvu i sl., ali onako generalno životno,mislim da je to više neko natezanje, pa onda jedan povede, pa natezanje pa drugi povede. Može li to nekako skladnije?

MGrubi
27.03.2009., 16:11
dogovor?

mi smo se dogovorili da ja vodim
naime ja sam dominantna osoba i ne volim da me se voda, mada smatram da je lakše biti vođen (=0 odgovornosti) nego voditi (maksimalna odgovornost - to mi je poznato)

nemaš pojma koliko koncetracije trebam u plesnoj školi da plešem kako on vodi, zanimljivo je da mu govorim: čvršće me vodi , jer on je nije dominantni tip, on je permisivni

mi se slažemo, nadopunjavamo , ali netradicionalno: ja radim , on čuva djete i sprema po kući
ko - i +

mislim da je ovakvo usklađivanje puno bitnije nego da li smo po knjizi ili ne
iskreno ne vidim bitnost muško-ženske uloge u tome da budeš bolji kršćanin/nka

bili bi lažovi da se utapamo u uloge; ja da budem poslušna a on dominantan
Bog nas je stvorio drukčijima, treba njegovu volju poštivat, zar ne :mrgreen:

pikula
27.03.2009., 16:19
Pa dobro i mi smo se dogovarali uzimajući u obzir sposobnosti, sklonosti, talente. Ne znam meni se čini da bi odgoj bio lakši kad bi se neke stvari bar malo podrazumjevale. Ovako stalno neke debate... Iscrpljuje...

Ifigenija
27.03.2009., 16:24
Žene, slušate li svoje muževe? Znam da će ovo zazvučati grozno mnogima, ali u duhu citata iz Biblije. Stvarno me zanima nedostaje li vam vodstvo muža. Ne u onom smislu da on gleda TV, a ja mu peglam košulju - to kod mene ne postoji i zove se nepravda i iskorištavanje. Nego u onom dubljem smislu- ja mislim da je to tako napisano da nas podsjeti na ono što nam teže ide... Ženama koje su sklonije riješavati sve osjećajima, da je napisano da poslušaju, da uključe neki muški racio, a muževima koji bi sve radije skockali po rubrikama ljubite kao što Krist ljubi... Evo mene muči to da se mi jako volimo, ali nedostaje nam ono što bi se u ozbiljnoj tvrtci zvala vizija ili misija firme. Ne znam voljela bih da mogu reći da je MM u tome korak ispred mene, da ga lakše poslušam... Ne kao nametanje nečeg, nego kao u plesu - ne mogu oboje voditi. Mi smo se nekako uspješno podjelili on vodi ples u financijama, ja prehrani i zdravstvu i sl., ali onako generalno životno,mislim da je to više neko natezanje, pa onda jedan povede, pa natezanje pa drugi povede. Može li to nekako skladnije?


:lol:

Ja ću sada iskreno reći da je i mene ovo mučilo; onaj redak - žene pokoravajte se svojim muževima; i prije punog obraćenja (ja se obraćam već deset godina, pa nikako dokraja, sve u fazama) to mi je bila kost u grlu.

Onda sam naletjela na američki pokret kršćanskih žena koji svoj život temelje na tom stihu - Titus2 (samo uguglaj, imaš što za čitat do sudnjeg dana), pa na mudro razmišljanje jednog svećenika kako je pokoravati se mužu zapravo odreći se od one zamorne ženske svemoći koja muškarca svede na kućni inventar, i baciti ga u vodu, gdje on, ohrabren dostojanstvom, poštovanjem i povjerenjem žene postaje prostonarodski rečeno - odgovoran.

I u jednom teškom periodu, kad smo se natezali u životu ko pijani par na podiju odlučila sam pregristi i tu gorku pilulu, i nakon godina i godina iskustva u lajavom feminizmu (potkategorija radikalno oholog feminizma) odlučila iskušati još i tu stvar.

Svoju vjeru vidim kao stalan niz skokova u nepoznato, zastrašujuće, čudno - Bog kaže, ajde ovamo, a moj mi razum kaže - di ćeš stara, pa vidiš da to nema smisla (onda slijedi niz logičko-indukcijsko i ostalih sofističkih pokušaja da se oduprem onome što od mene traži vjera) i tako dalje. A kad skočim - vidim kako je moje razumijevanje stvari bilo - krivo, ograničeno, nekako offtopic. Moje kategorije izgube svaki smisao.

Ne znam kako da to opišem.

Možda shvaćate.

I tako sam ja pristala biti pokorna mužu. I brak procvjetao, čovjek procvjetao, djeca procvjetala, život procvjetao; onako kako među smrtnim ljudima stvari cvatu - ograničeno, s manama i povremenim smrzavicama, naravno.

Sada to ovako razumijem. Nije to pokornost nesamopoštovanja; dapače; to je svijest o svojoj velikoj snazi, pameti, sposobnosti, odlučnosti i nizu ostalih vrlina kojima su žene (često) obdarene; i isto tako svijest da mnoge od tih vrlina u životnom vihoru znaju prerasti u nepokornost, u bahatost, oholost (kod mene sigurno); iliti da sve te vrline imaju smisla kad su malčice zauzdane, ne tako agresivno otvorene, ne tako zastrašujuće. Predati vodstvo mužu za mene znači duboko ga poštivati, znači odustati od tisuću i jedne odgovornosti koju si nametnemo pa smo nesretne. To znači opustiti se. Nama je dano da dižemo djecu; pokoriti se mužu u životnim bitkama više ili manje znači osloboditi si mega prostore užitka, mira, slobode, ljubavi. Umjesto da razbijam glavu oko svake stvari života, ja uživam, i radim ono što mi je dano. Ako se i ne slažem, kažem, a onda prepustim njemu da vidi što će. Često puta to nije lagan proces, al za mene je oslobađajući.

Više mogu biti žena, majka, i na kraju krajeva čovjek.

Moji su dani prepuni, već samog kuhanja, jela, hranjenja i maženja. Više od toga mi je previše, pa mi čisto praktično pokornost dobro dođe.

A ima tu i još nešto, to jest puno toga više.

Onaj muškarac koji sam po sebi nije agresivan i žestok ko bik možda teže dođe do svoje odgovornosti, do prostora za sebe, i ženska pokornost mu oslobađa prostor, vrijeme, mogućnosti, da se posveti tome, i da od dječaka (a mnogi su oni dječaci) postane - muškarac. Zašto bi dozreli ako je tu uvijek the žena, ona sve može, zna, umije, s računima - carica, s financijama - genijalka, s šrafcigerom - umjetnica... treba ih malo pustiti, i nježno se maknuti u stranu.

No, to je onaj banalan dio. Dubilji dio ide mimo žensko - muško. to je sukus naših odnosa temeljenih na vjeri. Maknuti se u stranu da drugi dođe na svoje...

Ne znam. Moram ići. Sve je nabrzinu. Baš me zanima što ćete reći o ovome :lol:

pikula
27.03.2009., 16:30
A ja se makla, prepuštam, pa opet nikak da potegne. Krenem li još malo u rikverc, ne znam. Ma on je sav divan i tak me silno poštuje i uzima u obzir - a ja bih da nekad i protiv mojeg mudrovanja potegne u nekom novom smjeru. Ne znam. Možda sam ja samo brzopletija, a on temeljitiji, pa se meni čini da on štopa, ali eto. Ja bih ga slušala, ali da se brže zmisli :lol: Mrzim čekanje, rekao bi mrgud.

Ifigenija
27.03.2009., 16:42
A ja se makla, prepuštam, pa opet nikak da potegne. Krenem li još malo u rikverc, ne znam. Ma on je sav divan i tak me silno poštuje i uzima u obzir - a ja bih da nekad i protiv mojeg mudrovanja potegne u nekom novom smjeru. Ne znam. Možda sam ja samo brzopletija, a on temeljitiji, pa se meni čini da on štopa, ali eto. Ja bih ga slušala, ali da se brže zmisli :lol: Mrzim čekanje, rekao bi mrgud.

I kod nas isto. Nije uvijek lako prepustit se. Trebaš mi vidit kuću i okućnicu. :lol:

Zdenka2
27.03.2009., 16:42
Ova izreka svetog Pavla bila je upućena jednom sasvim drugačijem društvu u sasvim drugačijem vremenu. Ona može i danas vrijediti, ali samo za neke parove - npr. za Ifigeniju. Pikula, ovo što kažeš da žene pristupaju problemima prije svega osjećajno, a muškarci racionalno je stereotip - mnogi uopće tako ne funkcioniraju. Za sebe osobno mogu reći da se ne mogu i ne želim dati voditi ni od koga. Mogu zajednički, rame uz rame, mogu i sama ako treba, s vođom nikako.

Ifigenija
27.03.2009., 17:02
Ova izreka svetog Pavla bila je upućena jednom sasvim drugačijem društvu u sasvim drugačijem vremenu. Ona može i danas vrijediti, ali samo za neke parove - npr. za Ifigeniju. Pikula, ovo što kažeš da žene pristupaju problemima prije svega osjećajno, a muškarci racionalno je stereotip - mnogi uopće tako ne funkcioniraju. Za sebe osobno mogu reći da se ne mogu i ne želim dati voditi ni od koga. Mogu zajednički, rame uz rame, mogu i sama ako treba, s vođom nikako.

Zdenka, nije mi jasno po čemu se ovaj dio poslanice odnosi na neke, npr. mene, a na neke druge ne?! Na temelju čega tako sudiš? Ovo nije kritika, ni provokacija nego istinski interes da mi pojasniš što imaš u vidu.

Što se tiče vodstva - tu uopće nije riječ o vodstvu. Svesti pitanje pokornosti i bračnih odnosa na vodstvo za mene je pomalo trivijalno. Pokornost (s obje strane) stvara prostor zajedništva u kojem ne vodim niti ti, niti ja, nego se vodimo u interesu obitelji i zajednice.

I nekako kad prestane se postavljati pitanje vodstva, otvora se prostor za suradnju, i za odstupanje od sebe, za nesebičnost; povremeno moj muž kaže - molim te učini to, tebi to tako dobro ide, i štogod ti odlučiš bit će super (i ja njemu isto tako). Koliko mi je to draže, i ljepše, nego kad "uzmem stvar u svoje ruke" i donesem dekret pa se borim da ga provedem.

On griješi, griješim ja, pa ima svakakvih aranžmana u našoj maloj zajednici temeljenih i na drugim premisama nego pokornost, ali svjesno odlučujem ne pobrajati mane i propuste nego gledati ono dobro, da me to hrabri, i da tim putem idem.

Ifigenija
27.03.2009., 17:12
Još da dopunim, pa idem prije nego dosadim svima, a sebi samoj najviše.

Pokornost za mene znači da je moj muž meni ispred svega; i boje zidova, i eventualno sjajne ograde, i ispred putovanja koje sam zamislila, i ispred cipela na koje bih mogla skucati određen novac, a naš brak za mene je radost čak i ako trenutno "nije po mojemu". Nekako, riječ je o ljubavi koja ne bira, ne traži, ne hvasta se, ne traži svoje...

Ovo je već moj pjesnički uzlet, i jasno mi je da nije uvijek lako; ponekad legnem s mišlju - ova financijska odluka - majkomoja gdje nas to vodi?! A onda se sjetim da će odabrani i uzeti među svete biti oni koji ne zadržavaju pogleda na materijalnom. I ako moj muž i zbrljavi financije, a ja to dopustim jer ne želim ići u svađu, ili ga vrijeđati ili se s njime boriti (kad se može razgovarati, onda dobro, al ima situacija u braku kad druga strana ne zna ne može... neće... ili mi ne znamo dobro reći... ili već nešto - tada je pokornost posebno važna, a i posebno teška) znam da će me Bog zaštititi.

Nije mi cilj postavit sjajnu ogradu, niti natuć pare na računu. Znate što je vjernicima cilj :heart:

A kad se čovjek osjeća voljen, i kad se osjeća slobodan, i kad u njega vjerujemo, onda je i razumniji, i sretniji, i pametniji, i spremniji popustit.

Sve je to praktična mudrost; judo pristup ili tako nešto. :mrgreen:

Zvuči kontraverzno, a zapravo je tako zdravorazumski kad zagrebeš ispod površine.

ps Nije moj muž neka klipčina koja s visine gleda na mene koja mu se "pokoravam"; sve svoje on povjerava meni, nama; njegova dobrobit ovisi o ovoj obitelji; kad odlazi na posao on ostavlja dom, djecu, sve što imamo meni u ruke... vjerujući mi, poštivajući me, on se može samo nadati da ću ja voditi obitelj u dobrom smjeru. No kada bi nadgledao svaki moj korak - ne bi bio ništa bliže sreći nego što smo mi žene kad postrojavamo i stalno diktiramo muškarcima SVE što bi se trebalo, i kako bi se trebalo. Nemoć, i svijest o međuovisnosti za mene je temeljni izvor nadahnuća u braku.

M&A
27.03.2009., 17:16
kako možeš znati božju volju? to je nemoguće
To je moguće, vjera to omogućuje. Jadni bismo mi bili kad to ne bi bilo moguće.
X

Zdenka2
27.03.2009., 17:36
Ifigenija, to što sam napisala znači samo to da uvažavam mišljenja i rješenja drugačijih od svojih i ništa više od toga. Tebe sam upravo zato i apostrofirala - zato što si se javila s drugačijim mišljenjem i iskustvom. Nisam htjela da ispadne da se konfrontiram s tvojim mišljenjem, pa sam napisala da, eto, taj savjet sv. Pavla vrijedi za tebe, odnosno primjenjiv je na tvoju obitelj i meni je to prihvatljivo. No, kad se radi o meni, kažem toliko da se na mene taj savjet ne odnosi - nije primjenjiv na mene. Jednako kako si ti bila iskrena, bila sam i ja.

U tvom drugom postu govoriš o obostranoj pokornosti, no u prvom postu si izričito napisala da si odlučila biti pokorna mužu, da si mu predala vodstvo, da ne razbijaš glavu oko svake stvari života i da je taj tvoj korak za tebe bio oslobađajući, da uživaš i da si sretnija. Poštujem to i nemam što dodati ni oduzeti ni komentirati kad se radi o tebi.

Ja sam drugačija. Jednostavno nisam skrojena za vodstvo, pokornost, prepuštanje odlučivanja, koračanje iza, kako god to nazvali. Nisam svadljiva, ne mora biti sve po mom i nije, znam diplomatski prešutjeti kad nešto nije jako važno, nije mi potrebno da budem glavna, ali, ako se mogu definirati u odnosu na ono o čemu pita pikula, ja sam baš nepokorna. Ovo spomenuto prije mene bi ubilo i ubilo bi mi brak - i zato sam napisala da se to ne može na svakoga odnositi. Svoj način funkcioniranja u braku gradim na temelju onog što jesam... na nizu svojstava koja me čine i koja priznajem. Na tom istom temelju gradim i svoju vjeru. Nema u tome vrijednosnih sudova, boljeg i goreg; takvi smo kakvi smo, iz svoje kože ne možemo. Bitno je da se ljudi u braku prihvate onakvima kakvi jesu i kao takvi nađu neko suglasje.

MGrubi
27.03.2009., 19:05
pokornost ne
ravnopravno dostojanstvo da

MGrubi
27.03.2009., 19:13
upoznala sam parove, gdje je kao muž glava kuće
ali isto tako sam primjetila vrat koji dobro (željeznom rukom) okreće tu glavu u smjeru kojim hoće ...
izvana izgledaju ko pokorne mirne ženice .. ali ja dobro vidim i iza fasade
nikad nisam mogla nešto takvo

ako MM ne može sa mnom ući u pregovore (a nisam mazga, otvorena sam za prijedloge i bolja rješenja) onda i ne bi moga biti MM
jer ja nemam poštivanja prema ljudima koji se boje rasprave, samo viču "da draga" pa kud puklo

manje je stresno kad na leđima ti ne stoje financije, računi, krediti itd..
ali znate šta: ja volim taj stres

ivana zg
27.03.2009., 20:16
Ja mislim da sve ovisi o tome kakav je tko čovjek, kako je odgojen, i da se neke stvari s vremenom mjenjaju u braku ( ako nekome prikipi).
Iskreno MM. je meni navikao popuštati i u tome braku na van svima ja djeluje dominatno, zato što sam glasnija, iskrenija, uvijek spremna za raspravu. Mogu reć da je i MM uz mene pokupio neke loše osobine i to mi se ne sviđa, jer ako budemo jednaki tko će biti taj hladne glave, da smiruje tenzije.
Uglavnom nadupunjavamo se i Hvala Bogu da je tako, da kada je on loše volje ja nisam i obrnuto. On sve manje meni prvi popušta, ali još se uvijek prvi dođe pomiriti.Kod nas nema pokornosti ni u kojem smislu, ali to ne znači da ponos i oholost vladaju.
Često sam mislila da je bolji od mene, ali u stvari nije, on rješava finacije, a ja apsolutno sve ostalo, njemu se ne raspravlja jer mu je dobro ovako kako je, ne svađa se s drugima jer ne zna rješavati sukobe, pošto je odgojen da uvijek treba šutjeti i sve gurati u sebe dok ne pukneš, a onda to pukne po meni.
Često se sukobljavamo i mirimo, ali to je naš način rasprave i nadopunjavanja, možda je taj način nezreo,jer ja stvarno jesam uvijek u pravu :lol: ali način da to dokažem njemu, je krivi.
Istina muškarcima treba jedno vrijeme bez obzira na obrazovanje i inteligenciju da dođu do nekih zaključaka.
Izvana djelujem dominatno ali se osjećam pokorno jer sve radim i obavljam sama, i sva je odgovornost na meni...vjerujem da MM isto tako misli za sebe.
Problem je što se ne znamo staviti u tuđu kožu i pokušati razumjeti i poštivati,cjeniti onog drugog.
Da, vjera mi puno pomaže, misa, i zajednička molitva-da toga nema, da se ne okrenemo prema Bogu pogotovo ja ovako impulzivna, ne bi to dugo trajalo, bez obzira na to koliko se volimo, a volimo se. Problem je što se meni u životu ništa ne podrazumjeva, ništa ne shvaćam zdravo za gotovo tako ni podjele na muško -ženske poslove, na žalost radim sve ono što sam mislila da neću, jer ako neću ja, tko će????
Zato nekada volim tu Pavlovu izreku, jer ju shvaćam na način da bračni par mora cijeniti jedno drugo zbog onoga što onaj drugi čini za njega, nesebično,a ne uzimat ga zdravo za gotovo.

Dobila sam nedavno e-mail o tome kako je Bog stvarao ženu, prekrasan je, a na kraju Bog kaže anđelu; Ona ima samo jednu grešku;Žena zaboravi koliko vrijedi. (ipak sam malo feministica :) 8) )

NetkoMiOteoNick
27.03.2009., 20:38
... Ja bih ga slušala, ali da se brže zmisli :lol: Mrzim čekanje, rekao bi mrgud.

Jedna anegdota u vezi brzine.

Moji roditelji su u prekrasnom braku već 48 godina.

Jedan dan moja mama za doručkom pita moga tatu (tata vodi financije): "Imamo li novaca za ono cvijeće što sam htjela kupiti?"
Drugi dan, negdje oko ručka kaže tata: "A, ti si pitala za cvijeće. Da ima novaca."

NetkoMiOteoNick
27.03.2009., 21:00
..Nego u onom dubljem smislu- ja mislim da je to tako napisano da nas podsjeti na ono što nam teže ide... Ženama koje su sklonije riješavati sve osjećajima, da je napisano da poslušaju, da uključe neki muški racio, a muževima koji bi sve radije skockali po rubrikama ljubite kao što Krist ljubi...

Baš sam nedavno u jednoj knjizi pročitala takvo objašnjenje i jako mi se svidjelo. Nekada treba slušati razum, a nekada osjećaje....Evo mene muči to da se mi jako volimo, ali nedostaje nam ono što bi se u ozbiljnoj tvrtci zvala vizija ili misija firme...

E, ovo i mene muči. Mi imamo krasne čvrste temelje, ali nikako sagraditi nešto na njima. Ne znam kako je kod vas, nama je komunikacija bolna točka (ali je ne znam popraviti).
Mnogi su oduševljeni bračnim vikendima. Nisam bila pa ne mogu točno ispričati što se tamo radi. Je li netko bio da nam opiše o čemu je riječ?

MGrubi
27.03.2009., 22:34
da bračni par mora cijeniti jedno drugo zbog onoga što onaj drugi čini za njega, nesebično,a ne uzimat ga zdravo za gotovo.x

dijanam
28.03.2009., 00:09
ifigenija, što ja volim tvoj sinusitis :oops:
gušt je čitati kad netko tako lijepo obrazloži tvoje vlastite misli :mrgreen:

Mislim da je poslanica svetog Pavla univerzalna i primijenjiva i na nas. Možda ju je teško smjestiti u kontekst današnjega poimanja, ali samo ako razmišljamo svjetovno. Pa nam je npr. smiješno i sablažnjivo zašto onaj bavarac kaže da nije problem u kondomima...

pikula
28.03.2009., 15:43
bili su frendovi, oduševljeni su, ali morala bih klince ostaviti starcima, od kojih tata ne priča samnom jer idem u crkvu. Eto zašto mi ne idemo :lol:

ljiljan@
28.03.2009., 19:58
Mnogi su oduševljeni bračnim vikendima. Nisam bila pa ne mogu točno ispričati što se tamo radi. Je li netko bio da nam opiše o čemu je riječ?
Mi smo bili. Originalni vikend prošli smo 1998. godine. To je bio početak nečeg predivnog u našem životu, shvatili smo (tek) tada u punom smislu riječi da je Isus živ, da nas voli i ako svoj brak shvaćamo kao sakrament da Isusa trebamo primiti u taj brak.
Do tada smo, unatoč silnoj ljubavi koja je počela od prvog susreta, bili zarobljeni svatko u svojem egu, stalno smo imali potrebu nadmetati se jedan s drugime, dokazivati jedan drugome tko je bolji, pametniji....kako je našim prijateljima znalo biti neugodno u našem društvu.Na vikendu smo usvojili najbitniju istinu - da smo mi, nas dvoje, postali jedan drugome najvažnijom osobom u životu. Malo pomalo otvarali smo svoje duše i naš brak Bogu.Nizale su se iza toga nedjeljne mise, duhovne obnove za bračne parove, ispovijedi, hodočašća, naše ponašanje se mijenjalo, uslijedio je i duboki vikend, zajedničke duhovne obnove karizmatske zajednice, a kao kruna svega naš mezimac Ivan...
Slušam li ga? Ponekad ja poslušam njega, ponekad on mene. Ali najbitnije je u svemu da, kad ga poslušam i složim se s njegovim mišljenjem, ne osjećam se kao gubitnik (kako sam se prije osjećala u takvim slučajevima). Poštujemo se i volimo Božjom ljubavlju. Danas kad vidim jasnu razliku – kako je to ljubiti muža imajući u vidu da je i on ljubljeno dijete Božje, ljubiti ga kao Božje stvorenje, a isto tako i djecu, ma ne bih to iskustvo više mijenjala za ono prije nipošto.
Svi oni koji nemaju kontinuitet u vjeri ili koji su u nekoj fazi života doživjeli korak više k Isusu me sigurno razumiju.

A ovo što je Pikula potaknula - nije takva nevolja poniziti se, ta jedino ponizno srce prima Krista.
A nije li nastavak ove Biblijske poruke - muževi poštujte i ljubite svoje žene?
Kako se osjećam od kada moj muž ne skriva koliko me voli i poštuje?
Ma tisuću puta smo rekli i složili se oboje - žao nam je svih onih godina prije vikenda koje smo potratili.Svima bih toplo preporučila vikend.

pikula
28.03.2009., 21:57
jedva čekam da mogu ići...

ljiljan@
28.03.2009., 22:54
jedva čekam da mogu ići...
Hoćeš da ti kontaktiram vodstvo HZBS? Mislim da imaju nekih kombinacija oko čuvanja djece!

ljiljan@
28.03.2009., 23:17
Još smo nešto jako lijepo i upečatljivo usvojili na vikendu. Svećenik koji je vodio vikend govorio nam je o tome kako je dugo mislio da mu treba poštovanje za posao koji radi, a da su mu bračni parovi s kojima je radio vikende uz poštovanje isticali i koliko ga vole i da je shvatio koliko je sretan jer mu je, kao i svakom čovjeku potrebno osjetiti se voljen.. Volite zato svoje svećenike, rekao nam je - nemojte ih ogovarati, molite se za njih i ljubite ih i grešne!
Toliko mi se ta misao usjekla u dušu da uvijek osjećam silnu nelagodu kad netko priča protiv svećenika i uvijek u takvim prilikama zamolim Gospodina da podari mir... a opet i sama upadnem u istu zamku, makar samo time da šutke slušam kad se loše priča o nekom svećeniku.

Započela sam večeras gledati film "Misteriozni znakovi". Film je daleko ispod onog što sam očekivala, ali me je jedna scena nagnala na razmišljanje.
Svećenik jedne vjerske zajednice (ne znam koja, nije bitno) napustio je svećenićku službu nakon smrti žene. U mjestu u kojem živi počinju se događati čudne stvari i nagađa se da je svršetak svijeta blizu. Bivši svećenik ulazi u apoteku a apotekarica ga moli - Oče, ispovijedite me, želim olakšati dušu...on joj odgovara - ne zovi me Oče i ne mogu te ispovijediti, dobro znaš da nisam svećenik. Ona je strašno uznemirena i moli ga i dalje da je ispovijedi da bi odbacila teret s duše jer se priča da je Sudnji dan blizu i nije joj pritom bitno što je on istupio iz svećenićke službe prije 6 mjeseci..

Razmišljam o tome, kad bismo svi mi na neki način spoznali da je sutra ili za dva dana svršetak svijeta i da ćemo pred Isusa, i kad bismo shvatili u tom trenu koliko smo nedostojni....kako bismo pohrlili brzo na Ispovijed, kako bi bila "navala" na svećenike, koliko bi ih nedostajalo u takvim trenucima, kako onda ne bismo razmišljali je li netko od njih previše jede, pije ili gleda za ženama ili ne propovijeda onako kako bismo mi htjeli ili je tražio prilog za obnovu crkve a po našem mišljenju nije smio ili...ili..
Pitam se - zar trebam zaista pomisliti na posljednji sud da bih shvatila kolika su nam dragocjenost naši svećenici?

ljiljan@
28.03.2009., 23:24
ifigenija, što ja volim tvoj sinusitis :oops:

Ma i ja sam joj htjela reći da je nije nadahnuo sinusitis nego Isus, ali zna ona to i sama. Hvala Isusu!

pikula
29.03.2009., 13:11
jedva čekam da mogu ići...
Hoćeš da ti kontaktiram vodstvo HZBS? Mislim da imaju nekih kombinacija oko čuvanja djece!
Rado, samo moji su alergični, komplicirani smo do bola... Kad smo bili na obiteljskom seminaru nismo ih uspjeli ostaviti ljudima koje su prvi put vidjeli... No treba pitati. Ako imaš neke detaljnije info, super. Ma mogu se i sama raspitati, ali nekako mi se čini da je poanta da se opustiš s MM tih dana, a meni je ovo ostavljanje malo SF za sada. Možda me treba razuvjeriti. Hvala ti u svakom slučaju :love:

MGrubi
29.03.2009., 13:29
Razmišljam o tome, kad bismo svi mi na neki način spoznali da je sutra ili za dva dana svršetak svijeta i da ćemo pred Isusa, i kad bismo shvatili u tom trenu koliko smo nedostojni....kako bismo pohrlili brzo na Ispovijed, kako bi bila "navala" na svećenike, koliko bi ih nedostajalo u takvim trenucima, kako onda ne bismo razmišljali je li netko od njih previše jede, pije ili gleda za ženama ili ne propovijeda onako kako bismo mi htjeli ili je tražio prilog za obnovu crkve a po našem mišljenju nije smio ili...ili..
Pitam se - zar trebam zaista pomisliti na posljednji sud da bih shvatila kolika su nam dragocjenost naši svećenici?

misliš da Bog ne bi uzeo u obzir iskreno pokajanje njemu direkt bez posrednika?

za mene nema neke razlike između svečenika i civila
čovjek je čovjek bez obzira na uniformu, i prema zaslugama i dobroti ide i poštivanje

Sudnji dan
?
u božjem vremenu može trajati stolječima, ako mu je trebalo njegovih 6 dana da stvori Zemlju i nas, a mi sad znamo da je to milijune naših godina
ništa nas neće "spasiti" od posljedica uništenja Zemlje, sve će nam se naplatiti i zagađene rijeke, more, tlo, zrak... sve će doći na naplatu
ukoliko se ne dignemo u zrak u jednom od sljedećih ratova

mandy
29.03.2009., 13:37
Još smo nešto jako lijepo i upečatljivo usvojili na vikendu. Svećenik koji je vodio vikend govorio nam je o tome kako je dugo mislio da mu treba poštovanje za posao koji radi, a da su mu bračni parovi s kojima je radio vikende uz poštovanje isticali i koliko ga vole i da je shvatio koliko je sretan jer mu je, kao i svakom čovjeku potrebno osjetiti se voljen.. Volite zato svoje svećenike, rekao nam je - nemojte ih ogovarati, molite se za njih i ljubite ih i grešne!
Toliko mi se ta misao usjekla u dušu da uvijek osjećam silnu nelagodu kad netko priča protiv svećenika i uvijek u takvim prilikama zamolim Gospodina da podari mir... a opet i sama upadnem u istu zamku, makar samo time da šutke slušam kad se loše priča o nekom svećeniku.

mislim da se ova misao ne treba odnositi samo na svećenike, nego na ljude općenito...a mi smo svi skloni suditi , to nam je najgora mana;
osobno , jedan put godišnje odem na ispovijed, ali ne mislim da Bog ne vidi sve što mislim i radim, nije mu zato potreban svećenik; jednom prilikom,prije skoro 20 god, na jednoj pripremi za kumstvo svih nas je pitao svećenik kako doživljavamo Boga, mahom su svi odgovorili kao suca; on je bio jako začuđen i rekao "zašto ? Bog je otac, vi ste njegova djeca, a pravi otac uvijek oprašta svojoj djeci", ta misao mi je uvijek u glavi

Zdenka2
29.03.2009., 13:46
MGrubi, Bog prihvaća pokajanje koje postoji u našem srcu, ali to se razlikuje od ispovijedi: ispovijed je sakrament; naš razgovor i priznanje grijeha pred drugim čovjekom, svećenikom, koji nam podjeljuje sakramentalno odrješenje. Ispovijed je sakrament ne samo pokajanja nego i pokore, obraćenja i pomirenja. Biti ispovjednikom nije mala stvar i to ne može raditi svaki svećenik.

Poštovanje koje dugujemo svakom čovjeku, naravno, ne razlikuje svećenika od laika, međutim, biti svećenik je poslanje koje ima svoje posebnosti, kao i druga poslanja.

MGrubi
29.03.2009., 13:49
ima i svoju težinu

jasna mi je svrha ispovjedi, ima ljudi koji nisu niti svjesni šta su napravili sve dok to ne izgovore na glas, drugoj osobi

no ja ulogu svečnikna više vidima na edukativnom djelu - učenja vjeri
nego posredništva

ivana zg
29.03.2009., 23:40
Danas je Svijetski dan braka tj. svijetski tjedan braka
oni koji žele neka posjete ove stranice Hrvatske zajednice bračnih susreta i umjesto odlaska na večeru za Valentinovo, poklonite sebi i svom bračnom partneru bračni vikened.

http://www.hzbs.hr/
http://www.hzbs.hr/vikendi.php
http://www.hzbs.hr/raspored.php
http://www.hzbs.hr/kontakt.php
http://nasa-obitelj.com/hr/bracni+susreti/http://
www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=1478

http://mojportal.hr/iseljenistvo/iseljenistvo/zagreb_svjetski_dan_
braka_svjetska_zajednica_bracnih_susreta_valter_zu pan_molitva
_za_brak_dobar_brak_world_marriage_day

evo ti pikula par linkova koje sam stavila dvije stranice prije ove.
Nadam se da ćeš moći ić, i to ti želim kao i jedan dan sebi, pošto kako sam shvatila ne primaju parove s manje od 3g ili 5g (nisam sigurna) braka, pa ću ja još morati pričekati.
Na žalost najveći problem mi je nagovoriti muža. Mogli smo ići i u Međugorje tamo se isto rade seminari za bračne parove ali on to jednostavno ne voli...pričati o nama i sebi pred svim tim nepoznatim ljudima, kako on kaže. :(

Da se još malo vratim na temu:pokora, poniznost, za nekog je pitanje ega, za nekog slobode, za nekog ponosa, za nekog oslobađanje od sebičnosti, za nekog ljubavi, a na žalost nekog pitanje žrtve u smislu kakvom Bog ne želi!