PDA

Pogledaj cijelu verziju : Dislalija - molim pomoziteNoNickIdea
17.06.2005., 23:57
Pozdrav svima.

Ima li tko iskustava s ovim poremećajem. Na netu sam našao dosta o njemu, zanima me malo iz prve ruke. Koliko je trebalo da se ispravi, koliko uspješno itd.

Riječ je o trogodišnjem dijetetu, sa jako izraženim teškoćama u govoru.

Najviše me zanima preporuka za logopeda. Krenuli smo na vježbe, ali nismo baš previše zadovoljni ovim logopedom. Imamo osjećaj kao da je tu samo da odguli svojih osam sati i što prije kući.

Unaprijed hvala!

ana.m
18.06.2005., 08:59
Ja iskreno nisam nikad čula za dislaliju, čula sam za disleksiju.

Alamama
18.06.2005., 12:42
Moj necak je imao dislaliju tj ima ne znam ni sama. Ono sto bi ti svakako preporucila je da odmah krenete na SUVAG, oni su kemijali sa vrtickom logopedicom godinu dana da bi na kraju ipak završili u SUVAGu

NoNickIdea
18.06.2005., 21:11
Moj necak je imao dislaliju tj ima ne znam ni sama. Ono sto bi ti svakako preporucila je da odmah krenete na SUVAG, oni su kemijali sa vrtickom logopedicom godinu dana da bi na kraju ipak završili u SUVAGu

Bili smo tamo i znam da su oni najbolji, samo tamo je po sistemu dođi za 6 mjeseci pa ćemo vidjeti kada ćete krenuti... Sada idemo kod privatne pa me zanima zna li tko za dobrog privatnika/cu.

A ako nekoga zanima, sve o dislaliji (ne disleksiji) može pročitati ovdje http://www.logoped.hr/dislalija.asp

imported_Anćica
18.06.2005., 21:12
Potdrav , Moj sin ima Dislaliju mogu ti samo reći da ga što prije daš u Suvag jer što ranije krene to bolje. Mi baš nismo imali puno uspjeha jer mali nije htio surađivati s TETOM (plakanje , vrištanje) jer ga je dosta forsirala. Tako kad je krenuo u školu krenuo je na vježbe u školi i puno mu je bolje jer je žena blaža i zna kako s djecom(ne forsira) već idu sporije tako da ga ona i kroz igru potiće da ispravlja govor. A i nije samo pola sata tjedno kao u Suvagu na vježbama već 2 puta tjedno po jedan školski sat. Sve u svemu nama je ovo puno bolje jer smo odahnuli . S druge strane osoba koja mi kaže pustite ga nek se baca po podu i udara glavom u zid nije za moj pojam normalna. Sretno

NoNickIdea
19.06.2005., 13:41
Sve u svemu nama je ovo puno bolje jer smo odahnuli . S druge strane osoba koja mi kaže pustite ga nek se baca po podu i udara glavom u zid nije za moj pojam normalna. Sretno

Možeš li mi reći kolikih je on imao problema, koja slova je pretvarao u koja i koliko je to uspješno rješeno. Moja malena zna 5-6 suglasnika i sve u njih pretvara. Koliko brzo je to riješeno.

tweety
19.06.2005., 14:15
bas jucer sam bacila letak, ali danas kad odem u setnju prepisat cu br. telefona privatne logopedice koja ima ordinaciju u Marticevoj neznamkojibroj ali i to cu vidjeti

renata
19.06.2005., 18:43
mi smo s larine tri godine bili zabrinuti i otisli u suvag na razgovor. prvo su nam isto rekli da je dobro da krenemo sto prije. ali na razgovoru s larom je teta isto bila malo :/ jer lara "nije htjela suradjivati". mislim, teta nije uopce bila neugodna, nego je rekla da tako ne moze raditi. ne kuzim kako ocekuju od trogodisnjeg djeteta da sjedi pola sata ili dulje i "suradjuje". onda je rekla da dodjemo za 8 mjeseci. unutar tih 8 mjeseci je lara pocela izgovarati toliko vise, da smo nekako posumnjali da joj bas treba suvag.
kad smo krenuli, tada s tri godine, sad se ne sjecam tocno, ali nije izgovarala bar desetak suglasnika, a recenicne konstrukcije su joj bile koma. imala sam je s kime usporedjivati, s dvije starije sestre.

sad, s 4 i pol ne moze reci jos samo R i LJ (L moze bez problema), r rola iz grla, a umjesto lj izgovara l. mi smo u medjuvremenu odlucili dati je logopedu tek s 5 godina da ispravi to r.

sjecam se kako smo i mi bili jako zabrinuti prije tih godinu i pol :)
mozda nije sve tako strasno, klinci se jako brzo razvijaju, ali nekad ne bas linearno. znam jos jedno dijete, moje prijateljice, koje je jos losije pricalo s 4 godine, sve su ispravili, a krenuli su logopedu iza 5 godina.

tweety
19.06.2005., 18:51
Evo:
Ivana Banjan
logoterapia
Marticeva osamnaest
br.tel.cetiri sest jedan osam sest nula nula


oprosti radi text ispisa brojeva, ne rade mi sve tipke na compu :roll:

renata
19.06.2005., 18:54
sad cu napisati nesto na sto ce se mozda neki najeziti, ali moram 8)
prva kcer nam je vec... djevojka. ovu malenu naravno svi mazimo i volimo upravo to sto je tako mala. volimo sto ne zna izgovarati rijeci kako treba, sto se pokapa s kakaom ili sladoledom ko malo svinjce, sto se mazi blesavo kao sto se malo dijete mazi i to sto se za nju moze nekad reci "duga kosa - kratka..." mi je bas - slatko.
na prvom djetetu sam isfurala svoju potrebu za savrsenim djetetom :crven:
s drugim sam se malo opustila u ocekivanjima, pa me to drugo dijete upravo iznenadjuje svojim dostignucima jer su cesto veca od ocekivanja.
a s trecim sam se skroz opustila i bas me briga sto nije savrsena.

vodit cemo je logopedu iza 5 godina, ali i da cijeli zivot rola r, to je njezino zarolano r :srce:
jesam grozna?

ninochka
19.06.2005., 21:23
joj kaj bi bila grozna! nisu sva djeca savršena pa ih obožavamo. jedni su mali jedni bucmasti, jedni premršavi jedni mucaju neki će prolaziti s 5 a neki s 3...pa što?? svi su ona mala divna stvorenja :heart:

imported_Anćica
19.06.2005., 22:09
Evo da ti odgovorim (Nepravilna artikulacija očituje se u distorziji S,Z,C i supstituciji Š,Ž,Č,Ć,Đ i Dz sa distorziranim S,Z,C,Nj sa N, Lj sa J i R sa L.
U govoru ima nesuvislih grašaka te je nerazumljiv. Rećenica jednostavna i gramatićki nepravilna.Boje ne razlikuje i neimenuje. Ne broji. Grafomotorika slabo razvijena. Hiperaktivan je, slabe i kratkotrajne pažnje.
Dg; Dislalija
Evo to je nalaz kad je Filip imao 5 godina i 3 mjeseca. Odlazak na govorne vježbe za nas i njega bio je živi užas kao što sam napisala tako da smo izdržali svega par mjeseci i odustali jer sam se bojala da mi se djete ne ozlijedi (nije htio surađivati i žena je bila strahovito naporna a malom je trebalo samo malo više pažnje i razumjevanja što od nje nije dobio). Kad je krenuo u školu ponovo je krenuo na vježbe ali u sklopu škole (logoped radi s njim u školi i ima više razumjevanja i neforsira tako sa Filip uredno radi s njom , čak što više obožava tu ženu) Stanje mu se popravilo sad ga bolje razumijemo normalno izgovara slova nemjenja ih ali svedno još uvijek treba raditi s njim . MM i ja smo prezadovoljni Pozdrav

NoNickIdea
21.06.2005., 21:31
Eto hvala svima, ipak ste me utješili. Nadam se da će sve završiti dobro kako i kažete. Ona nema problema sa rečenicama, sve super slaže, još da nauči par slova i milina :D

Mukica
31.08.2006., 01:07
zanima me jel netko od vas upisao u prvi razred skole dijete s dijagnozom dislalija i koliko je i kakvih problema to dijete imalo pri svladavanju skolskog gradiva

Bomballurina
31.08.2006., 06:30
Evo, moja Lara, odličan učenik, nikad nikakav problem...i nije jedina u razredu.

Marija
31.08.2006., 08:00
Mukice, mene su upisali s tom dijagnozom.
Nisam imala većih problema, osim što sam htjela ići na dramsku grupu i na zbor, pa su me umjesto toga stavili u literarnu i na tamburaše.

Odškolovala se vrlo uspješno. Išla dvije godine logopedu. Još ni dan danas ne znam reći R i trenutno mi je gnjavaža što mi se sviđa puno imena koja imaju R u sebi, a ja ih ne mogu izgovoriti kako treba...

Ako je samo do dislalije, ne vidim zašto bi odgađao školu, tko zna kolika bi mu trauma bila da ga ne upišeš..

kate
31.08.2006., 11:54
da se ne živciramo šta je to:


Dislalija

Definicija
Dislalija (dyslalia) je naziv za poremećaj izgovora. Označava nepreciznu ili pogrešnu artikulaciju (izgovor glasova), a može se očitovati kao izostavljanje nekog glasa (omissio), njegova zamjena nekim drugim glasom (supstitutio), iskrivljen izgovor određenih glasova (distorsio) te dodavanje glasova nekim riječima ili skupina glasova (additio).

Dob
Smatra se kako razvoj govora traje čak do 9. godine, kada se govor definitivno automatizira. Međutim, već bi dijete od tri godine trebalo pravilno izgovarati veći broj glasova. Postoje kronološke norme do kojih dijete treba razviti pravilnu artikulaciju. Ako pogrešna artikulacija traje i nakon određenih normi, što se dijagnosticira u suradnji sa specijalistom otorinolaringologom za područje fonijatrije, potrebno je početi liječenje.

Podjela
Dislalije dijelimo na organske i funkcionalne

Organske dislalije
Uzrok organskim dislalijama jest neki poremećaj u anatomiji artikulatora govora, npr:
- kratak jezik
- slabije pokretan jezik
- zubni poremećaji
- velik, zadebljan jezik (makroglosija)
- rascjepi nepca
- rascjepi čeljusti
- rascjepi usnice
- razne druge malformacije jezika i čeljusti

Funkcionalne dislalije
Funkcionalne dislalije su uzrokovane poremećenom funkcijom (npr. slušanja), a tako nazivamo i dislalije kojima ne znamo uzrok. Kod tzv. otogenih dislalija najčešće je poremećaj govora uzrokovan oštećenjem sluha za tipičnu frekvenciju za neki glas.
Dislalije se mogu pojaviti i pri usporenom govornom razvoju kao jedan od mnogobrojnih simptoma.

Opseg oštećenja
Ovisno o uzroku, glasovni sustav može biti oštećen djelomično (katkad samo glas ili skupina glasova) ili većim dijelom.
Pri rascjepu nepca (palatoshiza) poremećen je gotovo cijeli sustav glasova (rinolalija).
Češće se radi o djelomičnim oštećenjima kada pogreškama češće podliježu suglasnici, najčešće frikativi (s, z, š, ž) te afrikati (c, ć, č, dž, đ) i vibrant r.
Sigmatizam (sigmatismus) naziv je za neispravan izgovor glasova s, z, c, š, č, dž, đ.
Kod male djece najčešće se radi o ispuštanju (omisiji) i zamjeni (supstituciji) tih glasova, a kod odraslih o iskrivljenom izgovoru (distorziji). Lateralni sigmatizam je za slušaoca najneugodnija vrsta sigmatizma. Nastaje u tijeku razvoja trajnog zubala kada dijete zbog gubitka sjekutića postavlja jezik sa strane (lateralno), tražeći oslonac na pretkutnjacima. Ako i nakon izrastanja sjekutića ostane isti mehanizam stvaranja glasova, rezultat je lateralni sigmatizam koji treba rješavati govornom terapijom.
Rotacizam (rotacismus) je naziv za poremećen izgovor glasa r. Taj je poremećaj najčešći nakon sigmatizma, a očituje se izostavljanjem, zamjenom i iskrivljenim izgovorom. Ako izostavljanje i zamjena glasa r potraju i nakon treće godina potrebno je potražiti pomoć liječnika otorinolaringologa - fonijatra ili logopeda.
Lambdacizam (lambdacismus) je poremećaj izgovora glasa l i lj.
Kapacizam (kapacismus) je poremećaj izgovora glasa k.
Gamacizam (gamacismus) je poremećaj izgovora glasa g.
Tetacizam (thetacismus) je poremećaj izgovora glasa t.
Deltacizam (deltacismus) je poremećaj izgovora glasa d.
Tetizam (thetismus) jest govorni poremećaj kod kojeg veći broj suglasnika prelazi u d ili t i predstavlja znatno ozbiljniji poremećaj od dosad nabrojenih. Tu se može raditi o ozbiljnim poremećajima u središnjem živčanom sustavu.

Liječenje
Liječenje dislalije provodi se odstranjenjem uzroka poremećaja govora, ako je to moguće (npr. kirurška korekcija rascjepa nepca, čeljusti, usnica). Ako se uzrok ne može odstraniti ili nije poznat, liječenje se sastoji prvenstveno od govornih vježbi.

Literatura:
Padovan I, Kosoković F, Pansini M, Poljak Ž. (1991) Otorinolaringologija.Dodaj u favorites
Postavi kao pocetnu

Ribica
31.08.2006., 15:43
I nama su na SUVAGU rekli da dodemo za 6 mj, ali smo mi bili uporni u nazivanju i logopedica nas je primila. Testiranje je kod njih obavezno i obavlja se, mislim, svaka 3 mj. Nakon toga ti posalju rjesenje doma s dodjeljenim strucnjakom, a onda je na tebi da budes uporna i nazivas ga i zakazes termin.

Sretno.