PDA

Pogledaj cijelu verziju : Što danas kuhate /37.dio/



Stranice : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

puntica
27.03.2010., 18:55
danas palenta s umakom od povrća i miješana salata

sutra: roštilj. ako ne bude padala kiša

babuska28
27.03.2010., 20:49
kajgana sa pancetom i divljim šparogama, mmmmm

Anemona
28.03.2010., 09:05
Subota:
- roštilj
- krumpir iz role
- krumpir sa špinatom na lešo
- mladi luk
- zelena salata
- baklava (napravila svekrva)

Danas:
- obavezno juha (puno povrća + junetina)
- zelena salata
- ostalo još ne znam, možda ostatak roštilja i još nešto
- jučerašnja baklava

borka
28.03.2010., 09:59
Slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje?
Super receptić, na tu foru bi moji ukućani mogli početi i ribu jesti haha

Sa slatkim vrhnjem, ono u čašici kao od jogurta.

Anemona
28.03.2010., 16:24
Danas:
- obavezno juha (puno povrća + junetina)
- zelena salata
- ostalo još ne znam, možda ostatak roštilja i još nešto
- jučerašnja baklava
Na kraju je bio ostatak roštilja, pire krumpir, paradajz sos, a ostalo je iznad navedeno.

laumi
30.03.2010., 11:55
Jučer i danas bolonjez.
Sutra rižoto s mladim lukom i tikvicama. Salata od "običnog" i kineskog kupusa.

ani4
30.03.2010., 15:31
Mama danas roba prozore, tako da je na meniu joha i pizza. Klinci napokon odusevljeni!

dunja&vita:-)))
30.03.2010., 15:46
Kod nas danas kompletni meni s Kvatrićkog placa- integralna tjestenina sa šparogama i shitake gljivama, za salatu mišancija, desert jagode i suhe smokve.
Stiglo nam napokon proljeće! :)

†vanesax
30.03.2010., 19:33
špageti bolonjez + zelena salata (u koju sam zaboravila da stavim juče kupljeni sremuš :oops: )

tina55
31.03.2010., 15:41
pečena palenta sa sirom i pršutom i čevapi uz to
e da i zelena salata

laumi
31.03.2010., 15:42
pečena palenta sa sirom i pršutom

Kako, kako?

†vanesax
01.04.2010., 23:04
Juneće-pileća supica sa rezancima
Pire krompir
umak od blitve
pohovano zarolano pileće belo sa sirom i šunkom unutra (industrijski napravljeno i koliko god dobro zvučalo nije nam uopšte bilo fino :-( )
i salata proletnji mix (zelena salata + rotkivce sečene na listiće + sitno seckan sremuš i sitno sečen mladi luk i dresing od limuna i nerafinisanog suncokretovog ulja)

A desert sam samo ja imala i to 2 kockice čokse za kuvanje :-P

tina55
01.04.2010., 23:39
Kako, kako?
skuhana palenta, razvljana na nekih 1 cm, narezana na kockice i onda u vatrostalnu red kockica palente, red sira (bilo koji tvrdi), red kockica, red sira i red pršuta i peče se na 200°C nekih 30-40min
meni je fino jer sam ljubitelj palente, moj mm nije pa je njemu to tak-tak

ani4
02.04.2010., 09:32
Mi jucer imali pastrve sa povrcem pecene u foliji i paradajz juhu. MM danas opet hoce ribu, ali klinci je bas i ne vole pa cu njima morat nesto drugo spremiti.

tina55
07.04.2010., 13:05
mi danas imamo palačinke od špinata punjene umakom od sira
a sutra bi radila hamburgere s pljeskavicom od graha, no muči me što piše da u pljeske ide ektrakt kvasca, ja nisam nikad vidjela to u trgovinama i ne znam što je to?mislite da se to može izostaviti, tj. da li to služi za dizanje smjese ili je samo ekstrakt, kao što stoji u nazivu?

Mima
07.04.2010., 13:07
Što točno piše (ako je na engleskom)

tina55
07.04.2010., 13:21
Što točno piše (ako je na engleskom)
na hr. je i baš piše ekstrakt kvasca

Mima
07.04.2010., 13:27
Hm, ne znam što je to. Postoji nešto što se na engleskom zove 'nutritional yeast' a nisam baš sigurna kako se kod nas prevodi.
To je zapravo začin koji donekle ima okus kao da ima u sebi MSG (ali navodno da nema).
Npr. vegani to često koriste umjesto sira - posipaš po tjestenini kao parmezan. Od toga se mislim rade oni namazi Marmite/Vegemite.
Gledala sam sad na Wikipediji pa mi se čini da bi taj ekstrakt kvasca mogao biti nutritional yeast.

tina55
07.04.2010., 13:37
to je vegeterijanska kuharica (nisam baš upućena u vegeterijanstvo, samo mi ta kuharica ima dobrih recepata) iz serije Suvremena kuharica, možda je prevoditelj krivo preveo
a može li se taj nutritional yeast izostaviti?

Mima
07.04.2010., 13:54
Nutritional yeast is different from yeast extract (http://en.wikipedia.org/wiki/Yeast_extract), which has a very strong flavour and comes in the form of a dark brown paste.

Evo nije isto, nutritional yeast je kao prah, pahuljice, a yeast extract je tamnosmeđa pasta; ali u svakom slučaju - to je začin, vrlo je slan i ima okus tipa vegete, tako da mislim da ga možeš izostaviti.

pužić
07.04.2010., 13:58
pileći file uvaljan u smjesu za pohanje, umjesto prezli ribani sir i zapečeno u pečnici, pa preliveno vrhnjem za kuhanje i još malo zapečeno.prilog kuhana riža s graškom i mrkvicom umiješanim u to.Zelena salata s dresingom , a najprije juha (koja mi dopadne pod ruku iz zamrzivača)
sutra-lungić punjen kulenom i svježim siro i zapečen + krumpir za prilog isto pečen u pečnici + salata
pet-orada u pečnici pod folijom , blitva i krimpir kuhani.

Rebbeca
07.04.2010., 15:39
Grah i ričet + domaći špek i kobasice

ani4
07.04.2010., 16:21
danas junece snicle ala pasticada, njoke, mjesana salata.

Maxime
07.04.2010., 17:48
Couscous s mariniranom piletinom, povrcem, svijezim korijanderom

†vanesax
07.04.2010., 21:10
Nutritional yeast is different from yeast extract (http://en.wikipedia.org/wiki/Yeast_extract), which has a very strong flavour and comes in the form of a dark brown paste.

Evo nije isto, nutritional yeast je kao prah, pahuljice, a yeast extract je tamnosmeđa pasta; ali u svakom slučaju - to je začin, vrlo je slan i ima okus tipa vegete, tako da mislim da ga možeš izostaviti.

U svakoj supi iz kesice ili sličnim proizvodima, u sastavu uvek stoji ekstrakt kvasca.
Mislim da njega uspešno može zameniti komadić kombu alge ;)

OnTopic: Bolonjez sa špagetama i zelena salata. kasnije ću praviti Čokoladni Lava cake :mljac:

babuska28
07.04.2010., 23:24
svinjske šnicle na ulju (ja ih duuuugo dinstam) a prilog lešo kupus sa krumpirom, maloj pohanu piletinu + pureća juhica

borka
08.04.2010., 09:57
Jučer rižoto sa puretinom, brokulom i mrkvicom i zelena salata.

borka
08.04.2010., 10:06
Evo upravo mi sinula ideja za danas, varivo od kelja, krumpira i mrkve i neki fini zrnasti kruh.

laumi
08.04.2010., 10:31
Evo upravo mi sinula ideja za danas, varivo od kelja, krumpira i mrkve i neki fini zrnasti kruh.
I ja sam se ovog zaželjela, a to tako rijetko radim jer MM ne voli kelj. Baš ću se počastiti s keljom jedan dan sljedeći tjedan.
Mi danas imamo grah varivo.

XENA
08.04.2010., 10:33
Pečeno domače pile sa krumpirićima + juhica +zelena salata

n.grace
08.04.2010., 11:55
Riblja marinada od skuša (odlična stvar, jer može stajati u frižideru do tjedan dana), uz to salata od krumpira s mladim radičem (jučer ubranim kod vikendice).

ani4
08.04.2010., 14:50
Mi smo neki dan imali kelj... Meni je fini, ali klincima bas i ne.
Danas imamo krpice sa zeljem i cevapcice.

Anemona
08.04.2010., 15:16
Mi smo imali jučer:
- kelj varivo
- tijesto
- mljeveno meso s graškom i mrkvom
- zelena salata

tina55
08.04.2010., 16:22
Mi smo neki dan imali kelj... Meni je fini, ali klincima bas i ne.
Danas imamo krpice sa zeljem i cevapcice.
mmmmmmmmmmmm krpice sa zeljem, al nemam volje kuhat samo za sebe, mm je nije ljubitelj :) tog jela
mi danas malo odmaramo pa imamo skroz jednostavno:pečena jaja i salatu od šunke, sira i tijesta

XENA
08.04.2010., 16:51
Evo mi pravimo uz ono gore navedeno i francusku salatu te fritulice za desert, imam goste na ručku..

zhang
08.04.2010., 20:11
'rizoto' od rize i quinoe, mrkve, luka, tikvice i srijemusa.
Uz to pohano meso.
salata: radic, maslacak, rikola, matovilac, mlada puterica.
Obožavam proljeće zbog zelenja koje donosi....

Maxime
09.04.2010., 12:17
Bijele sparoge, losos, mladi kuhani krumpir i umak holandaise

Nataša,Sarajevo
09.04.2010., 13:03
danas šiš-ćevap, a za prilog jooš nisam smislila šta bi...

borka
09.04.2010., 18:14
Odrezak od tune, pečeni krumpir, zelena salata

ani4
09.04.2010., 18:15
MM brancine i blitvu sa krumpirom, a mi juhu od kafriola, piletinu pohanu sa sezamom i lanom, rizu sa graskom i kukuruzom i mjesanu salatu.

dorotea24
10.04.2010., 00:07
MM brancine i blitvu sa krumpirom, a mi juhu od kafriola, piletinu pohanu sa sezamom i lanom, rizu sa graskom i kukuruzom i mjesanu salatu.

kak ti se da kuhati dva ručka? svaka čast

mi imali mahune kao čušpajz

dorotea24
10.04.2010., 00:10
Mi smo neki dan imali kelj... Meni je fini, ali klincima bas i ne.
Danas imamo krpice sa zeljem i cevapcice.


baš sam se za tebe zakačila, ali jel pravite sami krpice ili kupovne? meni su jedino domaće odlične, ali dok ja to umijesim, razvaljam, izrežem.....

ani4
10.04.2010., 11:08
baš sam se za tebe zakačila, ali jel pravite sami krpice ili kupovne? meni su jedino domaće odlične, ali dok ja to umijesim, razvaljam, izrežem.....

Ma ne radim ih sama, puno mi je to posla... Uzimam one od Mlinara, najbolje su mi. Ali ih u zadnje vrijeme jako tesko nadem, nema ih vise u ducanima.

A za dva rucka... :)
Mm gnjavi, jede samo ribu, a klinci je bas i ne vole, pa moram nesto i njima skuhati... Nije tako svaki dan, ponekad ih sve otpilim i skuham ono sta se meni da, pa ko voli...

Smajlić
10.04.2010., 18:48
Mi smo danas imali na meniju krumpir salatu i pileća prsa. Čisto ok.

ani4
10.04.2010., 20:16
A mi Bobice, tj. zapecenu piletinu sa sirom u umaku od vrhnja i senfa. Uz to pire i salata.

Sutra ne kuham nista, idemo kod moje sisterice na rucak!!

Anemona
10.04.2010., 20:18
Danas:
- juha: povrće + puretina
- junetina na saft
- špinat s krumpirom kuhan u slanoj vodi
- zelena salata

borka
10.04.2010., 21:58
Paradajz juha, pečeni batak sa krumpirom i zelena salata.

Cocolina
11.04.2010., 11:03
pileća juha, pohana piletina, restani krumpir, pohani šampinjoni, bukovače pohane, tartar umak, kratavac salata, zelena salata i desert napolitanke Kraš

dunja&vita:-)))
11.04.2010., 14:06
Krem juha od krupira i poriluka, quiche od kozjeg sira i blitve, salata cherry paradajzići

pužić
11.04.2010., 15:51
teleća koljenica u krumpiri pod folijom pečeni, salata-cikla.Juha krem od mrkve i karfijola

borka
11.04.2010., 17:42
teleća koljenica u krumpiri pod folijom pečeni, salata-cikla.Juha krem od mrkve i karfijola

Njam, kak' ovo fino zvuči, primate goste drugi put :mrgreen:

borka
11.04.2010., 17:44
Francuski krumpir

ani4
11.04.2010., 18:08
Francuski krumpir

Kako to radis?
To sam jela jedino u bolnici i bio mi je super!

bucka
11.04.2010., 19:19
pileća juha
pečena piletina, pečeni krompir i povrće
zelena salata

Maxime
12.04.2010., 11:55
Jucer rucak: pecena patka, mlinci, mlade mahune, vecera palacinke
Danas: Sarma i pire krumpir
Sutra: Couscous s ratatouillom
Prekosutra: tortille s piletinom + razni prilozi

laumi
12.04.2010., 12:35
Danas: šunka (ostala mi jedna netaknuta od Uskrsa) i pire krumpir. Zelena salata + radič.
Sutra: uz šunku ću napraviti i malo francuske.
Srijeda i četvrtak: varivo od slanutka i ječma s porilukom.

pužić
12.04.2010., 13:12
danas ostaci od teleće koljenice i krumpir uvaljan u kukuruzno brašno i zapečen + zelena salata s rajčicom i dresingom
sutra-tortilje s pilećim kockicama, umakom od pesta + razno svježe povrće unutra
prekosutra čufte s pire krumpirom
čet-čufte (nadam se da će ostati)
pet-neka ribica

tina55
12.04.2010., 14:29
danas ostaci od teleće koljenice i krumpir uvaljan u kukuruzno brašno i zapečen + zelena salata s rajčicom i dresingom
sutra-tortilje s pilećim kockicama, umakom od pesta + razno svježe povrće unutra

;) i ja sutra spremam tortilje njami njami
krumpir uvaljan u kukuruzno brašno i zapečen? to mi zvuči jako fino, znači samo ga uvaljaš i staviš u pećnicu? koliko dugo pečeš?

pužić
12.04.2010., 15:48
da, krumpir pouljim i začinim, pospem kukuruznom krupicom , promiješam i pečem kao i obično.Ne moraš svaki posebno uvaljavati, pospi po njemu i promiješaj.Bude super okus, hrskav, drugačiji...

ani4
13.04.2010., 10:10
Mi danas imamo pilecu juhu, roladu od mljevenog mesa sa jajima, pire krumpir i neka salata.

vissnja
13.04.2010., 10:20
Sarmice od zelja juce i danas. Salata: paradajz, zelena i mladi luk, njam.
Sutra pecena skusa i krompir salata.

Cocolina
13.04.2010., 10:25
Pileća prsa na grill tavi , lešo krumpir i zelena salata.

Cocolina
14.04.2010., 16:12
Poriluk, ćušpajz naravno , s buncekom naravno :mrgreen:

ani4
14.04.2010., 17:21
Mm opet ribu, mi krumpir gulas sa junetinom. Za desert pita od jogurta i vrhnja. :)

n.grace
14.04.2010., 18:14
ani4, svaka čast na dva ručka i na ispečenu pitu! :-)

†vanesax
14.04.2010., 22:29
Kako to radis?
To sam jela jedino u bolnici i bio mi je super!

Ja ga radim ovako:
Obarim krompir (5-6 komada) u ljusci, ali ne skroz do kraja, već onako na tričetvrt. Za to vreme obarim i 4 jaja i napravim bešamel od pola litre mleka i 1/2 čaše kisele pavlake. U vatrostalnu posudu sipam po dnu malo bešamela ili namažem maslacem, pa preko toga red krompira sečenih na kolutove ( i to trećinu od ukupne količine), zatim polovinu jaja isto sečenih na kolutove, pa kolutiće kobasice, preliješ mestimično bešamelom, pa opet ponoviš i završiš redom krompira i zaliješ bešamelom

Juče tortilje sa meksičkim filom, danas juneći gulaš sa rezancima.
sutra - pojma nemam...

Kosjenka
15.04.2010., 11:09
Kako to radis?
To sam jela jedino u bolnici i bio mi je super!
Ja ga radim isto kao i Vanesax samo umjesto bešamela koristim kiselo vrhnje, ponekad umutim i jedno jaje u vrhnje i zalijem krumpir.
Danas juneća juhica
meseko iz juhe za prilog dečkima pire i paradajz sos
meni kelj na lešo.

ani4
15.04.2010., 14:32
ani4, svaka čast na dva ručka i na ispečenu pitu! :-)

:)

danas samo jedan rucak...
Juha, raznjici od pilecih zabataka, pomfrit i salata.

Cocolina
16.04.2010., 10:23
Špageti s tunom i zelena salata.

mala laia
16.04.2010., 11:24
piletina u saftu (tamari, maslinovo ulje, kurkuma, mediteranski začini + kad se malo meso ispeče dodam i zobeno vrhnje za kuhanje) i riža, salata od krastavaca sa bučinim uljem!
mljac!

Lira
17.04.2010., 15:42
Grašak, mrkva, krumpir varivo.

tina55
18.04.2010., 10:27
da, krumpir pouljim i začinim, pospem kukuruznom krupicom , promiješam i pečem kao i obično.Ne moraš svaki posebno uvaljavati, pospi po njemu i promiješaj.Bude super okus, hrskav, drugačiji...
probala sam i bilo je jako fino
hvala na receptu :)

Cocolina
18.04.2010., 10:53
Goveđa juha, roštilj, pomfrit, zelena salata s lukom i rotkivicama, tiramisu

Peterlin
19.04.2010., 09:15
Danas jedemo ostatke od jučer (dobili od svekrve faširance).

Jučer sam za večeru napravila "ekonomik" crni rižoto, prvi put na taj način. Slučajno sam u ribarnici nabasala na crnilo sipe pakirano u vrećici, 2 kn košta 1 vrećica sitna, kao pola vrećice šećera za kavu.

Kupila ja malo muzgavaca (jer ne pamtim kad sam vidjela sipu na našem placu) i napravila fini rižoto u ekspres loncu. Bilo je za prste oblizati... Moja djeca to isto obožavaju, bili su musavi oko usta k'o dimnjačari, he he he.... Sad pitaju kad ćemo ponoviti. Uskoro... :mrgreen:

dunja&vita:-)))
19.04.2010., 10:16
Jučer:
krem juha od poriluka i krumpira
jadranske lignje punjene kozicama i sirom
pečeno povrće ( brokula, karfiol, mladi luk )
šparoge na salatu

Danas: grah varivo, neka salata

Cocolina
19.04.2010., 10:38
Juha, kuhano iz juhe, crveni sos, zelena salata a za večeru šparoge na salatu mljac, mljac

ani4
19.04.2010., 19:34
Pikantne junece rolice, pire i zelje salata.

zhang
19.04.2010., 20:00
Peceno bijelo meso, kuhano krumpiri sa maslackom i sparogama, mladi bob na salatu.
Mljac! Napokon je stiglo proljeće pa ima svega finoga...

bucka
19.04.2010., 23:09
jučer chilli con carne i zelena salata!

dunja&vita:-)))
20.04.2010., 09:51
Integralna tjestenina sa salsom od rajčice, zelena salata

Cocolina
20.04.2010., 09:54
Ćušpajz od kelja ;-).

dunja&vita:-)))
21.04.2010., 09:48
Juha od paradajza, čevapi i krastavac na salatu sa vrhnjem

Cocolina
21.04.2010., 10:08
Meso u saftu, prilog pire krumpir i tjestenina ( za MM) , zelena salata s lukom i rotkvicama.

ani4
21.04.2010., 15:12
Paradajz juha, pohani oslic i restani krumpir.

babuska28
21.04.2010., 22:38
frigane ciplje (ciple-ribe) i krumpir salatu....skromno

zhang
21.04.2010., 23:06
Juha od rastike, rizoto od gljiva i sparoga, za dečke i dinstani bataci, salata od maslacka sa prepecenim orasima.
Mljac.

dunja&vita:-)))
22.04.2010., 11:59
Quinoa sa povrćem, zelena salata

Aurora*
22.04.2010., 15:45
Vidim da se dosta kuha paradajz juha :-). Mi je obozavamo, ali je ja ne znam skuhati da bude bas onako fiiina, kako treba :oops:. Moze li mi netko, molim vas, odati tajnu dobre paradajz juhe? Od kojeg paradajza (ja sam do sada pokusavala sa Passatom od Podravke), koji omjer passate i vode, dodajete li luk, cesnjak ili sto vec...?

Anemona
22.04.2010., 15:49
Paradajz juha
- mi imamo domaći paradajz sos
- ja ubacim na malo ulja žlicu brašna, malo ga izmješan, na to stavim pola minijaturne žličice šećera (može i bez toga), zalijem paradajzom (skoro litru), promiješam i odmah dodam kipuću vodu (možda pola litre)
- dodam soli, i miješam
- vode još dodam po potrebi, dok ne dobijem željenu gustoću
- u juhu zakuham noklice (jedno jaje, malo soli, mrvicu ulja, glatko brašno)

Cocolina
22.04.2010., 15:55
Tjestenina s pestom, zelena salata.

†vanesax
22.04.2010., 22:55
Paradajz juha
- mi imamo domaći paradajz sos
- ja ubacim na malo ulja žlicu brašna, malo ga izmješan, na to stavim pola minijaturne žličice šećera (može i bez toga), zalijem paradajzom (skoro litru), promiješam i odmah dodam kipuću vodu (možda pola litre)
- dodam soli, i miješam
- vode još dodam po potrebi, dok ne dobijem željenu gustoću
- u juhu zakuham noklice (jedno jaje, malo soli, mrvicu ulja, glatko brašno)
Evo ovako isto pravi i moja baka, s tim da na kraju doda još malo peršunovog i celerovog lišća

MalaSirena
23.04.2010., 07:36
Za paradajz juhu s kupovnim paradajzom koristim pakiranje sjeckane rajčice i još malo pasirane rajčice.
Na ulju kratko popržim mrvicu brašna (cca žlica ulja i ravna žličica brašna), dodam sjeckanog češnjaka na minutu-dvije (paziti da ne zagori) i tada ubacim rajčicu, promiješam i dodajem vode do željene gustoće. Kad prokipi, u nju ukuham tjesteninu (rezance, rižu....). U samu juhu od začina stavljam papar, sol, vegetu, šećer (da se ubije kiselina), prstohvat ružmarina, mrvicu origana, ooobilato bosiljka (najviše volim kad je svjež, ali može i suhi) i hrpu sjeckanog peršina.

XENA
23.04.2010., 10:03
Vidim da se dosta kuha paradajz juha :-). Mi je obozavamo, ali je ja ne znam skuhati da bude bas onako fiiina, kako treba :oops:. Moze li mi netko, molim vas, odati tajnu dobre paradajz juhe? Od kojeg paradajza (ja sam do sada pokusavala sa Passatom od Podravke), koji omjer passate i vode, dodajete li luk, cesnjak ili sto vec...?

Što se tiće passate od rajčice meni je najbolja ona marke MUTTI, sa njom su mi je juha i sos od rajčice super! Gusta je i ne kisi jako, mislim da je ima u svim trgovinama 700 g. je oko 12 kn.
Što se tiće načina pravljenja ja pravim najjednostavnije, omjer vode i rajčice mi je negdje pola/pola, ne pravim zapršku samo stavim malo ulja u juhu, žličica šečera i žličica vegete te na kraju pašta.
Nekada znam staviti listić lovorovog lista pošto daje posebnu aromu i okus

ani4
23.04.2010., 14:43
Ja isto ne stavljam zaprsku, vec na malo ulja poprzim luk. Onda stavim pasiranu rajcicu i vode. Ne znam tocno omjer, odokativno, dok nije taman gustoce. Dodam vegetu, malo bosiljka i origana. Unutra zakuham rizu ili sitno tjesto.
Bas bi mogla probati sa zaprskom, zanima me kako ce ispasti. mada tako sa zaprskom radim paradajz sos uz kuhano meso i to mi je odlicno!

ani4
23.04.2010., 14:47
E da, danas imamo za rucak za mm salatu od hobotnice i muzgavaca, za nas juhu, cevapcice i pomfri.
Sutra juha i neki brzinski rucak, jer necu bas imati vremena za kuhanje.
U nedelju rostilj.

Cocolina
23.04.2010., 15:09
Danas ćevapi, sutra smo na krizmi pa nemoram kuhati a u nedjelju neko meseko i povrće kao prilog i neka salatica.

Aurora*
23.04.2010., 17:51
anemona prvotno napisa
paradajz juha
- mi imamo domaći paradajz sos
- ja ubacim na malo ulja žlicu brašna, malo ga izmješan, na to stavim pola minijaturne žličice šećera (može i bez toga), zalijem paradajzom (skoro litru), promiješam i odmah dodam kipuću vodu (možda pola litre)
- dodam soli, i miješam
- vode još dodam po potrebi, dok ne dobijem željenu gustoću
- u juhu zakuham noklice (jedno jaje, malo soli, mrvicu ulja, glatko brašno)
evo ovako isto pravi i moja baka, s tim da na kraju doda još malo peršunovog i celerovog lišća

Ovako sam danas napravila paradajz juhu (s persinovim, bez celerovog lista) i bas mi se posrecila! :-D Onako fina je ispala kakvu sam do sada samo prizeljkivala.

Radila sam je s Podravkinom Passatom.

Hvala vam puno na pomoci, od sada mislim da cu se usuditi kuhati ovu juhu i cesce. :-)

apricot
23.04.2010., 18:35
juha od rajčice
tjestenina s povrćem
miješana salata

koliko često vi pripremate i jedete tjesteninu?
ja sam danas shvatila da mi jedemo samo jednom mjesečno i to kada je dan totalno turbulentan, i kada ne stignem ništa drugo.

moja juha od rajčice je puno jednostavnija nego što vi pišete.
radim je na dva načina:

1 karton pasirane rajčice (prije podravkina i mutti, sada s-budget, odlična je)
koliko rajčice, toliko vode (napunim prazan karton vodom, isperem ga i naspem u lonac)
malo soli i peršin, celer

ili

1 karton pasirane rajčice
2 dl vrhnja za kuhanje
cca 3 dl vode
sol i peršin, celer...

mi i inače ne jedemo juhe sa tjesteninom, tako da ne stavljam noklice ni ništa unutra
a prženje brašna, luka ili nečega... nema toga kod mene
mora biti gotovo za 5 minuta i bez ikakvih "suvišnih" dodataka

Anemona
23.04.2010., 22:19
mora biti gotovo za 5 minuta i bez ikakvih "suvišnih" dodataka
I ova moja paradajz juha je gotova za 5 minuta. Kaj me briga za suvišne dodatke, mislim da je manja šteta od male žlice brašna, nego od kupovnog paradajza. :mrgreen:

Mi nismo u juhu stavljali ništa dok je dijete bilo mlađe. Negdje nekon druge godine je počeo jesti juhu s tjesteninom i sličnim stvarima, ali isključivo domaćom. Ne kupujem tijesto za juhu. To mi je važno.

Koliko jedemo tjesteninu?
Uglavnom subotom, znači 4x na mjesec svakako.
S time da za sutra imam domaće njoke, pa ću vjerojatno njih uz teletinu s povrćem.

ani4
24.04.2010., 12:51
Moji obozavaju tjesteninu, bolonjez, krpice za zaljem, takoda im to cesto zna spremiti. Ili karbonaru ili salatu od piletine sa tjestom. Jedemo je otprilike jednom tjedno, ponekad i cesce.

MoMo
24.04.2010., 14:19
tjesteninu obavezno 1 tjedno :) jela bih i cesce ali bih imala sto tona...vecers ce bti krpice sa zeljem ( ali L voli spagete u toj varijant) doam joj malo poriluka i brokule i to je njoj ogromno veselje:)
a pastu jedemo ugalvnom s povrcem ili plodovima mora: sa capontom, sa domacom sasalom, samo tikvicama, ili samo sa tikvicama i malo pancete, sa salsom i tikvicama, sa lososom i komoracem, kozicama na bijelo i na crveno, vec navedene krpice sa zeljem, carbonaru, pasta salatu, sa mini paradjzom svjezim bosiljkom i mozarelom, sa spinatom/blitvom...milijun kombinacija trbala sam se u italiji roditi:)

bucka
24.04.2010., 14:22
punjene lignje sa krompirom, zelena salata i matovilac

zhang
24.04.2010., 20:06
Tagliatelle u umaku od sparoga i tikvica, piletina, uz to rotkvice i mini paradazi da bude veselih boja :)

†vanesax
24.04.2010., 23:36
juče varivo od livadskog zelja (ovo je ljudi moji fenomenalno!), a danas od ostatka zelja pita zeljanica i gusta čorba od hrpe povrća koje sam zatekla u fridžu :mljac:

MalaSirena
25.04.2010., 00:14
Danas sam napravila, kako je moj sin rekao, ''obiteljski subotnji ručak'' (njoke s umakom od špinata, zelenu salatu s rikulom i rajčicama).

Sutra će biti pileća povrtna juha, pohani pileći file sa sezamom, prilog još nisam definirala (vjerojatno riža) i krastavci s lukom i vrhnjem na salatu. Za desert će biti cheesecake s nutelom i višnjama.

U ponedjeljak budu ostaci (namjerno radim malo više piletine tak da ostane), a također planiram isprobati fritaju sa šparogama (kupila sam danas mali pušlek onih tankih i pušlek onih debljih šparoga) i uz to zelenu salatu.

Cocolina
26.04.2010., 09:55
Ostaci piletine od jučer, zelena salata s rotkicama i lukom a za desert biskvit s jagodama.
Sutra :grah s mesekom i zelena salata.

laumi
26.04.2010., 10:51
MM-u i klincima špagete sa šalšom, a meni špagete s gamberima u crvenom umaku. Salata od svježih krastavaca.

MoMo
26.04.2010., 10:54
ja danima ne kuham i fali mi kuhanje :( juce sam za L i sebe brzinski skuhala grasak i mrikvicu i po krmenadlu na naglo...danas ce baka nesto, sutra ce baka ribu i blitvu

Maxime
26.04.2010., 12:20
Jucer: ossobucco, rizoto sa safranom, zelene sparoge na pari, tekuca torta od cokolade
Danas: ostaci od jucer :-)

ani4
26.04.2010., 12:56
[/B][/B]
Danas sam napravila, kako je moj sin rekao, ''obiteljski subotnji ručak'' (njoke s umakom od špinata, zelenu salatu s rikulom i rajčicama).

Sutra će biti pileća povrtna juha, pohani pileći file sa sezamom, prilog još nisam definirala (vjerojatno riža) i krastavci s lukom i vrhnjem na salatu. Za desert će biti cheesecake s nutelom i višnjama.

U ponedjeljak budu ostaci (namjerno radim malo više piletine tak da ostane), a također planiram isprobati fritaju sa šparogama (kupila sam danas mali pušlek onih tankih i pušlek onih debljih šparoga) i uz to zelenu salatu.

Kako radis taj umak od spinata?

Mi smo jucer imali pricest, tako da smo se ubili u rostilju. Danas je mm i meni godisnjica, pa idemo negdje van na rucak. :-D

†vanesax
30.04.2010., 02:49
ništa ne kuvate ovih dana? :-P

ani4
30.04.2010., 09:30
Ja sam jucer pekla prave domace jadranske lignje punjene sa rizom i krakovima.
Danas nesto brzinski, mozda pohana piletina i rizi-bizi.
Danas idemo na more, tako da smo za vikend u pokretu, pa nema nakuhavanja, jesti cemo nesto u prolazu.

dunja&vita:-)))
30.04.2010., 17:23
Danas brzinski ručak- francuski krumpir i kiseli krastavci

bucka
02.05.2010., 14:48
varivo od korabice i pečena pureća prsa

XENA
02.05.2010., 16:06
Puni smo jučerašnjeg roštilja koji je bio super (OT vrijeme nam je jučer bilo predivno, nadam se da ste se svi lijepo proveli!)
danas ostaci jučerašnjeg roštilja+rajčice, kajganica te tutifruti za desert, ubio me jučerašnji čisti zrak, ne kuha mi se ništa ha,ha

MoMo
02.05.2010., 19:01
juce pasta sa domacom salsom - podkralo se jedno pakiranje u zamrizivacu :) za veceru rostilj

danas za rucak kotleti na naglo i blitva u woku za veceru juha i nesto :mrgreen:

ani4
03.05.2010., 14:42
Dosta odmaranja, ponovo moram kuhati...

Danas imamo za mm peceni zabatci, za nas strukle zapecene sa spekom i sl. vrnjem, rajcica salata.

annie84
03.05.2010., 18:48
Danas sam kuhala varivo od kelja :)

tina55
03.05.2010., 19:01
mi imamo pečeni mladi krumpir s malo crvene paprike i maslinovim uljem, zapečenu cvjetaču sa sirom, vrhnjem i sezamom i meso od jučer i narezanu rajčicu

bucka
04.05.2010., 11:26
pastrve u foliji (našla recept na netu)

Cocolina
04.05.2010., 11:44
Mladi kelj s mladom mrkvicom i faširanci od puretine, to je za dečke, za mene pileća prsa bez ičega.

Maxime
04.05.2010., 12:19
Apsolutno nis! Danas vodimo moju mamu na rodjendanski veceru kod Baltazara :klap:

andiko
04.05.2010., 20:09
Jučer - svinjski paprikaš sa tijestom (jer sam zaboravila njoke kupit...) i zel. salata, desert grožđe
Danas - pohana pil. prsa, riža sa šampinjonima, z. salata, desert jagode
Trebam smislit nekaj za sutra....

Kaj radite sa šparogama...ja ih nikad nisam spremala, a baš me privlače....jela sam samo fritaju..

†vanesax
05.05.2010., 03:05
Juče bili na salašu na ručku. Bilo je domaćinski - Goveđa supa s rezancima, posle toga rinflajš sa sosom od kopra i sosom od paradajza, pohovano meso, pire krompir i salata od kupusa, zelena i od krastavaca. Za desert prefina štrudla s višnjama i damen kapric. Kolači su bili savršeni, a i ostalo je bilo jako fiiiiino.

Danas bilo - testenina sa tunjevinom u paradajzu, Liri umesto tune belo pileće meso u paradajzu, zelena salata sa limunom i maslinovim, a za desert kesten pire sa šlagom.

Sutra nešto s blitvom. Imam u fridžu današnje sveže. Samo još ne znam šta. Verovatno najobičnije na lešo sa krompirom i pohovano belo meso (nemam nikakve ribe u kući)

pužić
05.05.2010., 14:24
MM skuhao čobanac za jučer i danas uz koji ćemo špecle skuhati na brzinu + salata od kupusa
sutra -, krem juha od karfiola, lungić na naki način (još nisam smislila što ću ) i prilog
pet-smuđ pod folijom i krumpir u maslinovom, posut i zapečen kukuruznim mrvicama i vegetom za krumpir.

dunja&vita:-)))
05.05.2010., 15:50
Musaka sa porilukom, salata paradajz sa češnjakom i malinovim uljem

Cocolina
05.05.2010., 16:38
Juha od mrkve, tikvice s krumpirom na lešo ( s maslinovim ulje i češnjakom), pileća prsa na grill tavi, zelena salata.

Maxime
06.05.2010., 16:31
Bakaroni po narudzbi nase kraljice (bakaroni su zapeceni makaroni sa sunkom, spekom, parmezanom, pellate i nizozemskim sirom :-)

Maxime
07.05.2010., 11:23
Gof s grila s umakom od kapara i vrhnja, pire krumpir, mlado povrce na pari.
Za desert rolada od jahoda i mascarpone

ani4
07.05.2010., 11:29
Juha, kuhana junetina, pire i paradajz umak.

dunja&vita:-)))
07.05.2010., 12:53
- krem juha od povrća
- seitan u woku sa tikvicama i paprikama
- salata od slanutka, paradajza, maslina i dimljenog tofua

valchy
09.05.2010., 12:25
danas krilca i batci ( pileći ), začinjeni vlascem i majčinom dušicom pečeni u pećnici sa korabicom, mrkvom i lukom, pečeni mladi krumpir, pomidor i paprika za salatu, a za desert kokos kocke:-D

ani4
10.05.2010., 19:33
Lazanje za nas, za mm salata od hobotnice.

Peterlin
10.05.2010., 22:28
Za sutra sam iz leda izvukla pastrvu i još neku riječnu ribu koju je susjed ulovio (ne vidim kakva je dok se ne odledi). Mislim da će ići ravno u kukuruzno brašno, pa u tavu, bez ikakve filozofije.

Uz to kuhano povrće (mlado zelje, mrkva i krumpir).

Juha po želji, možda paradajzova, kak se sinu prohtije...

dunja&vita:-)))
11.05.2010., 15:07
Jučer: tjestenina u umaku od rajčice i patliđana, zapečena sa sirom

Danas: varivo od povrća, pašteta od tunjevine, kukuruzni kruh

Maxime
11.05.2010., 17:34
Pileci curry, domaci mango chutney, basmati riza

ivana zg
17.05.2010., 10:45
srijeda- šnicle od svinjskoga buta, na naglo u umaku od povrća i u to se lagano doda lešo kuhani krumpir na ploške
četvrtak-sekeli gulaš s kuhanim krumpirom i malo kiseloga vrhnja( zalomio se dva dana za redom krumpir)
petak- je bila zeljanica
subota- pečeni pileći batci u pečnici s krumpirom, tikvicama, mladim lukom i šampinjomima, salata od paradajiza i zelena salata s percima od mladoga luka, te pileća juha s povrćem s gris noklicama

nedjelja- saft, umak od junetine s povrćem i riža...palčinke baka donjela s čokoladom i šlagom

danas- princezici, špinat s pire krumpirom i pohano bijelo pileće meso, nama nemam pojma, najrađe bi spekla domaća jaja na maslacu ili s špekom, sira i vrhnja s narezanim zelenim percima mladoga luka i salata ili krpice s zeljem

sutra- bolognes s špagetama, rižoto ili napokon pastrva ili joke s vrhnjem za kuhanje

ivana zg
17.05.2010., 10:47
znam kelj i faširanci!!!!! a sutra moj najdraži poriluk....
Ima li tko dobar recept za okruglice od kruha, molila bi na p.p.

Anemona
17.05.2010., 10:49
Subota:
- juha (piletina, povrće, noklice)
- kuhana piletina (iz juhe) i pohana piletina za neljubitelje kuhane
- pire krumpir
- paradajz sos
- zelena salata

laumi
17.05.2010., 10:51
Danas gulaš od subote.
Sutra ćemo vjerojatno salatu od kineskog kupusa, rajčice, krastavaca, kukuruza i feta sira (zgodno je za odnijeti na posao).
Prekosutra mamin grah varivo.

ivana zg
17.05.2010., 10:52
Juha, kuhana junetina, pire i paradajz umak.

ovo je najdraže jelo moje kćeri i muža, samo što njima moram umjesto krumpira skuhati makarone- znači komad junetine, soso paradajiz......on to nikad prije nije jeo doke se nije oženio, a meni je to čas posla, tijestenina i junetina se same kuhaju, a sos paradjiz je gotov kroz par minuta..........sad si me asocirala i na ćufte

ani4
17.05.2010., 11:13
Danas pohana piletina, spinat i pire krumpir.
Jucer smo radili pizzu.

Cocolina
17.05.2010., 22:48
Danas ostaci od jučer:piletina, mlinci, mladi kelj s mrkvicom, zelena salata,desert američke palačinke.
Sutra ćušpajz od poriluka.

vissnja
17.05.2010., 22:53
Danas skusa i brancin peceni u rerni i barena blitva (vidi se da MM nije bio tu :mrgreen: )
Sutra: pecene krmenadle i mladi krompir, a za dete umesto krompira barena boranija (mahune) sa belim lukom.

h.kitty
18.05.2010., 08:20
ani 4- juha, kuhana junetina, pire krumpir i paradajz umak

ovo je najdraže jelo moje kćeri i muža, samo što njima moram umjesto krumpira skuhati makarone- znači komad junetine, soso paradajiz......on to nikad prije nije jeo doke se nije oženio, a meni je to čas posla, tijestenina i junetina se same kuhaju, a sos paradjiz je gotov kroz par minuta..........sad si me asocirala i na ćufte
i nama ovo najdraži ručak samo kaj s nakon toga odmah gladan.. to smo imali jučer a danas ostatak juhice, krpice sa zeljem i piletina na naglo..

h.kitty
18.05.2010., 08:24
k

Danas ostaci od jučer:piletina, mlinci, mladi kelj s mrkvicom, zelena salata,desert američke palačinke.
Sutra ćušpajz od poriluka.
kakve su to američke palačinke, mi obožavamo palačinke na sve načine ali za ove još nsam čula- seljak, kaj ćeš..

Mama Natasa
18.05.2010., 08:29
Jučer - juneći gulaš, kukuruzni muffini i salata od krastavaca sa kiselim vrhnjem
Danas - "pureći" bolonjez sa njokima, mlado zelje na salatu
Sutra - puretina sa mrkvom i tikvicama u vrhnju, riža, paradajz salata sa fetom

laumi
18.05.2010., 10:02
Sutra - puretina sa mrkvom i tikvicama u vrhnju, riža, paradajz salata sa fetom
Ovo mi fino zvuči, napravila bih to. Stavljaš kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje?

Mama Natasa
18.05.2010., 10:11
Na maslacu (može i na ulju) ispečem meso, dodam naribane mrkve i tikvice, podlijem vodom, pirjam dok ne omekša i na kraju sve zalijem vrhnjem za kuhanje ;-)

laumi
18.05.2010., 10:19
Hvala!

ivana zg
19.05.2010., 13:41
danas za princezicu koja je već ručala u vrtiću rižoto; m na maslinovu ulju poržim mladoga luka, mrkvice, tikvice, i pilećega bijeloga mesa narezanoga na kockice, kad je već pri kraju dodam rižu koju lagano ispirjam par sekundi, dodam vodu, posolim, malo vegete i maslaca i mješam, kada prokuha dodam još malo maslaca promješam da postane kašasto i smanjim plin na najmanje, dok voda ne ispari.

MM je kupio ćevape i prvi put sam ih u životu pekla, uz to zelena slata, ajvar ili sir i vrhnje s mladim lukom-preteški su mi da radim bilo kakav prilog:mrgreen:

tina55
19.05.2010., 18:20
mi danas imamo pitu s njokima (to sam nedavno probala i super nam je, pa moramo ponovit) i zelenu salatu

dunja&vita:-)))
19.05.2010., 22:57
Jučer- rižoto sa šparogama, salata mlada puterica i špinat

Danas- losos u marinadi od mediteranskih trava, brokula kuhana na pari i kelj na salatu


tina55, ajde piši recept za pitu s njokima :)

tina55
20.05.2010., 13:33
nikako da uhvatim vremena....
evo recepta za pitu s njokima
1 pakiranje njoka (ono malo)
200 g mladog sira-izmrvljenog (ja stavljam grabancijaš, ali može i neki drugi)
3 jaja
200 g slanine (ja sam jednom stavila salamu- dimljeni kare, jednom onaj hamburger)-narezano na kockice/trakice
200 g maslina (može i više i manje)
200 g kukuruznog brašna
100 g glatkog brašna (ja stavim 150 g- 150 g brašna)
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml ulja
sol, papar
sjemenke sezama
može se dodati i koji kiseli krastasav, kisela paprika, češnjak, blitva...što već imate

njoke skuhati u slanoj vodi i ocijediti
umutiti jaja pa ih pomiješati s jogurtom i uljem, dodati obje vrste brašna i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješati
dodati njoke, sir i ostale dodatke, te začiniti solju i paprom (i začinima po želji)
ja pečem u plehu za kolače, namažem ga uljem, posipam krušnim mrvicama, rasporedim smjesu i posipam sezamom
piše da se peče 40 minuta na 200 stupnjeva, ali m eni je pečeno već nakon 25 min, uglavnom dok odozgo ne porumeni (tako piše)
paše uz bilo kakvu salatu

ani4
25.05.2010., 13:48
Jucer juha, zapecena piletina sa sirom i vrhnjem za kuhanje, pire, salata.
Danas kelj i fasiranci.
Sutra mozda kakva ribica, budem jos vidjela...

E, ja vise nemam inspiracije sta kuhati... Sta god predlozim, barem jedan koluta ocima.

goranka
25.05.2010., 15:07
Pita sa šparogama + salata + desert domaće trešnje i jagode

ani4
25.05.2010., 18:47
Joj, tresnje!!! Mljac!

pikula
25.05.2010., 19:13
Varivo mladi grašak sa svinjetinom (odrezak od buta) na trakice i gomilom povrća (mrkva, poriluk, karfiol, luk, celer) i krumpira, dizano s pekmezom- kiflice, sladoled od jogurta na štapiću (u blenderu voće+jogurt+ sirup sok od višnje za boju) jučer napravljen

n.grace
25.05.2010., 21:49
Danas - prženi oslić, krumpir salata, zelena salata
Sutra - varivo od leće
Za desert smo i mi uživali u trešnjama i jagodama, njam! :-)

Cocolina
31.05.2010., 12:55
Ćušpajz od mladog zelja.
Sutra pečena piletina na grill tavi, juha, salata od paradajza i mladog luka.

laumi
31.05.2010., 12:57
Rizi-bizi, pileći kroketi, salata od krastavaca i paradajza.

ani4
31.05.2010., 17:49
Jucer kremasti rizoto sa piletinom i povrcem i salata, a danas krumpir gulas.

pikula
31.05.2010., 18:00
zapečene sarmice od mladog zelja
još se oblizujem

rosa
01.06.2010., 11:55
Junetina na crveni saft
inetegralna riža
zelena salata

zhang
01.06.2010., 12:49
varivo od boba, paradajza i krumpira, dinstani bataci.

laumi
01.06.2010., 13:01
Varivo od mahuna.

tina55
01.06.2010., 13:07
mi danas imamo lazanje
gdje kupite bob, ja ga nisam nigdje vidjela

ani4
01.06.2010., 13:36
Danas peceni picek i mlinci iz Konzuma.
Misica dobila kozice, pa uopce nisam stigla do ducana...

zhang
01.06.2010., 14:26
mi danas imamo lazanje
gdje kupite bob, ja ga nisam nigdje vidjela
ja ga kupim na jarunskom placu, na standu preko puta standa od mini mljekare Veronika...
za druge trznice ne znam, ali vjerujem da bi ga i na Dolcu trebalo biti.

bucka
04.06.2010., 14:08
nisam još radila, ali budem jedan dan jer je prefino!
http://www.coolinarika.com/recept/juneci-gulas-na-bakin-nacin

rosa
08.06.2010., 11:12
Hladna tjestenina s tunom,gotovo za 15 min :)

ivana zg
09.06.2010., 12:39
jučer sataraš s rižom i šnicle na naglo, svinjske (i njih smo popirjali s povrćem na kraju)
Danas sam odmrzla mješano meso, pa sada razmišljam ćufte i pire krumpir ili mesnu štrucu ovaj pust umjesto s jajima npr. s kukuruzom i mrkvicom i uz to pečeni krumpir naravno sve skupa u rerni.....

ivana zg
09.06.2010., 12:42
nisam još radila, ali budem jedan dan jer je prefino!
http://www.coolinarika.com/recept/juneci-gulas-na-bakin-nacin

kuham slično i uvijek je prefino, prilog može biti riža, pura-palenta, njoke ( meni ima okus i po pašticadi)

†vanesax
09.06.2010., 18:17
domaća supica od junetine i piletine + bećarac i popečci od tikvica :mljac:

bucka
09.06.2010., 22:08
upravo radim "sataraš"!

laumi
10.06.2010., 00:12
MM-u varivo od mahuna, meni salata od krastavaca, paradajza, kukuruza i feta sira.

Švrćo
10.06.2010., 09:46
Jučer sataraš i rižu.
Danas punjene tikvice u umaku od kopra i pire krumpir.

bucka
10.06.2010., 10:09
Danas punjene tikvice u umaku od kopra
kak ovo radiš?

Švrćo
10.06.2010., 11:04
kak ovo radiš?

PUNJENE TIKVICE U UMAKU OD KOPRA
Ovdje se tikvice misli one svjetlo zelene (skoro bijele) bundeve, ali za ovo jelo moraju biti još malo zelenije i male i mlade. Oguliš ih, prerežeš na pola i izdubiš sredinu (one sjemenke – možeš ih spremiti za juhu ili ih baciš ako ne voliš takvu juhu).
U tu sredinu staviš smjesu od mesa (ta ista smjesa može ići i za punjene paprike, sarmu i takva slična jela).
½ kg mljevenog mesa, 1 srednja glavica crvenog luka (sitno sjeckano), žličica vegete ili pola žličice soli, malo crvene mljevene paprike, 1 jaje, 1 manja šalica riže (prijesne), peršinov list sitno sjeckan, ako je smjesa presuha (ako se ne lijepi) onda se doda malo mlake vode – uglavnom, to rukom sve dobro izmiješaš da se svi sastojci dobro rasporede i onda dobro natiskaš u tikvice
Punjene tikvice stavljati u kipuću vodu (u koju je dodana žličica soli) i kuhati na laganoj vatri cca 45 minuta. Možeš u tu vodu staviti i koju "ćuftu" iliti kuglicu od mesne smjese.
Umak od kopra napraviš tako da na malo ulja dodaš 1-2 žlice brašna i sitno sjeckani kopar i zalijevaš vodom u kojoj su se kuhale tikvice do željene gustoće umaka. Ne treba dodavati soli ni začina jer je ta voda već slana i ima poseban okus radi kuhanja tikvica i mesa u njoj. Kad je umak gotov (to bude jako brzo, samo dok zakuha), nježno prebaciš tikvice (da se ne raspadnu jer su prilično mekane) u umak i poslužiš. Može se poslužiti uz pire krumpir, a po volji se može dodati i kiselo vrhnje (svatko sebi).

To gotovo jelo se može i smrznuti. Dobar tek!

Švrćo
10.06.2010., 11:09
A sjemenke od bundeve se mogu iskoristiti za juhu (tipa mesna tzv. žuta juha). Odnosno, možeš umjesto komada mesa (možeš staviti manje mesa ili potpuno izostaviti meso) staviti te sjemenke i povrće koje i inače stavljaš u juhu i ostale začine kao i inače. Sve dobro prokuhaš, juhu ocijediš i ukuhaš rezance unutra. Meni je ta juha super, a možeš ju koristiti i kao povrtni temeljac za razno razna jela (rižoto i sl.). Neki čak i ne skuže da je to juha bez mesa.

Cocolina
10.06.2010., 16:05
Kuhani krumpir s tikvicama, zelena salata.

†vanesax
10.06.2010., 17:47
varivo od mladog graška sa noklicama i pečeni mladi krompirići. Domaća zelena salata sa lukom srebrencem

laumi
10.06.2010., 23:23
Sutra zeleni rezanci u umaku od gambera.

andiko
06.08.2010., 17:29
Zamrla tema, pa da malo podignem....Nitko ne kuha na go...

Danas punjene lignje s kuhanima krumpirom..
Jučer bio bolonjez, a prekjučer fini rižoto sa špekecom i tikvicama + mesina s roštilja. I domaći paradajz...kojeg više nema...šmrc. Ni solit ga nije trebalo...

MoMo
06.08.2010., 18:02
i meni treba inspiracija :) i sve se mislim dici temu ali nikako

juce je bio super rucak za L i mene varivo od raznog povrca iz naseg vrta sa prosom, plus popeci od tikvica

danas grilana piletina i peceno povrce (patlidzani, tikvice i paradjz sa zacinskim biljem)

za sutra nemam inspiracije :(

jella
06.08.2010., 18:14
Tjestenina s tikvicama i topljenim sirom...

klaudija
06.08.2010., 19:19
Pečeni krumpiri na polovice i nekakve kobasice (MM voli "zdravu" hranu, a i zaboravio je da je petak) :-x

klaudija
13.08.2010., 02:57
Jučer sam ovo radila, uz to salata od kupusa, radića i kukuruza..

http://www.coolinarika.com/recept/palacinka-s-mesom

Prepreprefino!!!

zhang
13.08.2010., 08:20
klaudija, ovo zvuci odlicno, jedva cekam da dodjem iz bolnice da probam napraviti. :)
cini mi se da bi vege varijanta sa gljivama mogla biti jako dobra...

tina55
13.08.2010., 09:47
ni ja nemam inspiracije za današnji ručak...

klaudija
13.08.2010., 11:50
klaudija, ovo zvuci odlicno, jedva cekam da dodjem iz bolnice da probam napraviti. :)
cini mi se da bi vege varijanta sa gljivama mogla biti jako dobra...

Super ideja, probat ću s gjivama za koji dan.. Znam da mi muž neće biti oduševljen (za njega nema tice do prasice), a ja mogu biti vegetarijnka bez problema..
Ovaj put sam radila po receptu, samo što sam stavila mrvicu ulja, i stvarno je jednostavno za napraviti..

klaudija
13.08.2010., 11:53
Tina55, moram probat ovu tvoju pitu s njokima, zvuči mi njami!! Mojoj Sari će se sigurno svidjet jer obožava njoke..

tina55
13.08.2010., 13:02
Tina55, moram probat ovu tvoju pitu s njokima, zvuči mi njami!! Mojoj Sari će se sigurno svidjet jer obožava njoke..

mi smo ju baš neki dan imali, ovaj puta sam stavila malo blanširane blitve i bila je još bolja

tina55
13.08.2010., 13:03
ima li netko kakav dobar recept s tunom (iz konzerve, nemam svježu:))

klaudija
13.08.2010., 13:20
nije ne znam kako dobar ali je vrlo brz:

Skuham tijesto, dodam tunu, kukuruz iz konzerve i vrhnje..
ako šta ostane, spremim u frižider i poslije bude hladna salata..

tina55
13.08.2010., 15:07
nije ne znam kako dobar ali je vrlo brz:

Skuham tijesto, dodam tunu, kukuruz iz konzerve i vrhnje..
ako šta ostane, spremim u frižider i poslije bude hladna salata..
taj znam meni je i fin i brz, ali fali mi dio sastojaka :(
pa moram smišljat dalje
hvala

XENA
13.08.2010., 17:22
dnas punjena parika i pire, to mi je brzo a imamo i za sutra dan :D

n.grace
13.08.2010., 17:29
ima li netko kakav dobar recept s tunom (iz konzerve, nemam svježu:))

Najjednostavnije - na (maslinovom) ulju kratko popržiš nasjecakni češnjak, zaliješ pasiranom rajčicom (dolijem i malo vode), dodaš sol, papar i ostale začine po želji (provansalski), prokrčkaš, dodaš usitnjenu tunu i dobro izmiješaš. Poslužiš uz tjesteninu/rižu i salatu.

anima
14.08.2010., 11:07
pileća juha se već kuha, a glavno jelo danas je pita krumpiruša sa vrhnjem, ako budem u stanju možda napravim kolač s mrkvom za desert/večeru

gumbek
14.08.2010., 12:05
Juneći saft s gljivama,prilog:riža.

bucka
23.08.2010., 14:42
varivo od mladih tikvica!

Anemona
23.08.2010., 15:02
varivo od mladih tikvica!
Može recept?

tina55
23.08.2010., 15:04
Može recept?
i ja bi recept :)

bucka
23.08.2010., 15:18
:lol: ajde da sam i ovo doživjela da se od mene traži recept!
prodinstati luk na maslinovom ulju, dodati mlade tikvice narezane na kolutiće, doliti malo vode, pustiti par minuta, pa dodati par paradajza i paprika izrezanih na sitne komadiće (ja sam izmiksala), malo začina (sol, vegeta natur, peršin, lovorov list...)
na kraju se doda četvrtina čašice kis. vrhnja i to je to!
neki u varivo stavljaju i krompire na kockice, ali ovo je laganija varijanta!

zhang
24.08.2010., 15:39
jucer: rizoto od gorgonzole i kruske
danas: pureci bolonjez sa tjesteninom
sutra: varivo od krastavaca

andiko
29.08.2010., 16:16
petak (ja): piletina u kukuruznom brašnu, pohane tikvice, paradajz
jučer (MM): bečki, pečeni krupirići, paradajz
danas (MM): vinski gulaš
sutra (ja): nemam blage veze :roll:

pužić
30.08.2010., 11:59
danas juha od rajčice, piletina pohana u sezamu, restani krumpir i miješana salata.
sutra-pečena teletina i krumpiri, mrkvice, luk zajedno s tim (kao peka)
prekosutra-nadam se ta će ostati teletine + riža za prilog i salata

pikula
30.08.2010., 16:41
rižoto od mahuna i pršuta, pohano bijelo za klince, pečena paprika na salatu

tina55
30.08.2010., 17:14
rižoto od mahuna i pršuta, pohano bijelo za klince, pečena paprika na salatu
može receptić za rižoto? zvuči mi jako fino :)

ani4
17.09.2010., 09:08
Joj, sto kuhate zadnje dane? opet nemam ideje...

sirius
17.09.2010., 09:10
Pileći ujušak, francuski krumpir i kupus na salatu-jućer

srdele (ako ih upecam na ribarnici), blitva na lešo, grah salata (onima koji neće blitvu)

Mama Natasa
17.09.2010., 09:17
Ponedjeljak - rižoto sa junetinom
Utorak - musaka od kelja
Srijeda - varivo od slanutka i krumpira
Četvrtak - zeleni rezanci sa bundevom, porilukom i piletinom
Danas - pauza od kuhanja, lovački ručak
Sutra - francuski krumpir i cikla salata
Nedjelja - juneća juha sa domaćim kapancima, puretina, mlinci i neka salata

viza
17.09.2010., 10:19
Mama Natasa može recept za musaku od kelja.......hvala

pužić
17.09.2010., 11:16
danas roštilj (da iskoristimo lijepe dane dok još traju)
sub i ned-teleća koljenica s krumpirom, mrkvicom i paprikama pečena u pečnici + salata + juha

Elly
17.09.2010., 12:24
Telece snicle na naglo, riza u paradajz-sosu i zelena salata

Mama Natasa
17.09.2010., 12:38
Mama Natasa može recept za musaku od kelja.......hvala

Ma ništa posebno, kao i svaka druga musaka 8-)

Listovi kelja se malo prokuhaju, mljeveno meso zdinsta na luku, slaže se red kelja red mesa i sve prelije mješavinom jaja i vrhnja.

Kosjenka
17.09.2010., 12:51
Ja pravim "lazanje s keljom", sve kao i klasika lazanje samo tijesto zamjenim sa blanširanim listovima kelja.

genius
17.09.2010., 12:52
pečene svinjske bunceke i krumpir ,salata paradajiz i kupus. desert palačinke s eurokremom(taj dio svi obožavamo).

kudri
17.09.2010., 13:25
Četvrtak - zeleni rezanci sa bundevom, porilukom i piletinom

ja bih molila recept za ovo!!!!

Mama Natasa
17.09.2010., 14:53
Četvrtak - zeleni rezanci sa bundevom, porilukom i piletinom

ja bih molila recept za ovo!!!!

http://forum.roda.hr/threads/5496-Bundeva-recepti

ivano2
17.09.2010., 15:03
Ma ništa posebno, kao i svaka druga musaka 8-)

Listovi kelja se malo prokuhaju, mljeveno meso zdinsta na luku, slaže se red kelja red mesa i sve prelije mješavinom jaja i vrhnja.

Ja još dodam i red kuhane riže između..mljac..
Danas : rižoto sa piletinom. Sutra:pohanci i krumpirić, zelena salata.

n.grace
19.09.2010., 14:26
Krpice sa zeljem i pureći šnicli.

Ifigenija
19.09.2010., 16:59
Ja sam jedan dan imala viška juhe i mesa iz juhe (pileća leđa), a klinci obožavaju tu aromu juhe. Pa sam na maslinovo ulje bacila malo brašna, dolila juhu, kad se zgusnolo stavila sam meso koje sam skinula sa leđa, začinila - nastao je kremasti umak, a moji klinci su uvjereni da je to najbolje nešto na svijetu. Uz to sam skuhala prošli put njoke, a sad sam samo izvadila iz zamrzivača što mi je ostalo, pa dokuhala paštu.

Za mene i mm-a sam jučer napravila pileće pljeskavice, i poriluk. I juhu od brokule.

Elly
20.09.2010., 10:17
Jucer: odojak u pecnici, kupus-salata, za mene koja ne volim odojak pohani sir
Danas: povrtna juha, ostaci odojka, varivo od graha

XENA
20.09.2010., 10:46
Jučer domaće kiflice sa hrenovkama, šunom i sirom te nutelom
Danas će biti tikvice u kombinaciji sa nekim mesom naravno

stellita
20.09.2010., 11:24
danas : juha od bundeve, njoke sa saftom i miješana salata, za desert voćna baklava (od jabuka, šljiva i oraha)
za manje kikiće: varivo (bundeva, mrkva, ječam, mahune)

zhang
20.09.2010., 11:40
stellita, moze recept za baklavu?

tina55
20.09.2010., 15:09
Srijeda - varivo od slanutka i krumpira

može receptić za varivo?

stellita
20.09.2010., 16:05
naravno...
kupim cca 10-12 listova (bez jaja) tankih kora
jabuke (bilo bi lijepo da su domaće slatke - gala je fina sorta)naribati, šljive narezati na tanko i zajedno 10-ak minuta kuhati s malo šećera. kada se ohladi dodati cimeta i vanilin šećer. Otopiti 15 dkg (priblizno) domaćeg maslaca s malo ulja. Slagati 3 lista (svaki premazati maslacem) , onda skuhane jabuke i šljive na tanko, posuti mljevenim orasima , a potom opet 3 lista kora namazanih maslacem. Tako idete redom a na vrhu ostanu kore kao završetak. Uzeti nož, narezati odmah komade baklave (ja rezem kocke vi po željama režite). Peći cca 25-30 min na 180-200C. Kada je dobilo finu žućkasto-bademastu boju izvaditi i odmah vruće preliti sokom kojeg ste napravili od 1 limuna, 1 naranče i 2-3 žlice šećera ili meda.
i uslast!
:-D

ivano2
20.09.2010., 16:13
Danas krmenadli sa zeljem na 1/4.
Sutra vjerojatno "pašgete" sa šalšom i zelena salata

zhang
20.09.2010., 17:16
hvala stellita :)
to bude dosta soka za cijelu baklavu?
ne pravi se agda?

Ninči
20.09.2010., 17:32
Danas faširke, pire krumpir i špinat + domaći kruh ručno umješan i pečen u pećnici :)

stellita
20.09.2010., 18:07
zhang ja dodam cca 1.5-2 dcl vode u taj ocijeđeni sok pa sve umiješam...dodajem dok dobro "pije", a kad vidim da je dosta stanem. Inače ja to zovem baklava jer se slaze tako od kora ali šećera je zapravo daleko daleko manje nego sto bi npr. prava baklava trebala. Inače ja koristim sirup od agave umjesto šećera ali onaj tko voli šećer neka stavi po želji.

n.grace
20.09.2010., 22:06
naravno...
kupim cca 10-12 listova (bez jaja) tankih kora
jabuke (bilo bi lijepo da su domaće slatke - gala je fina sorta)naribati, šljive narezati na tanko i zajedno 10-ak minuta kuhati s malo šećera. kada se ohladi dodati cimeta i vanilin šećer. Otopiti 15 dkg (priblizno) domaćeg maslaca s malo ulja. Slagati 3 lista (svaki premazati maslacem) , onda skuhane jabuke i šljive na tanko, posuti mljevenim orasima , a potom opet 3 lista kora namazanih maslacem. Tako idete redom a na vrhu ostanu kore kao završetak. Uzeti nož, narezati odmah komade baklave (ja rezem kocke vi po željama režite). Peći cca 25-30 min na 180-200C. Kada je dobilo finu žućkasto-bademastu boju izvaditi i odmah vruće preliti sokom kojeg ste napravili od 1 limuna, 1 naranče i 2-3 žlice šećera ili meda.
i uslast!
:-D

stellita, hvala ti puno na receptu, sigurno je prefino... Moram isprobati! :-)

zhang
20.09.2010., 22:26
hvala ti, malo sam prosurfala netom pa sam nasla raznih recepata za vocne baklave. uglavnom su sa visnjama.
ova tvoja kombinacija mi se cini super fina... moram probati ovih dana.

stellita
21.09.2010., 00:11
nema na čemu :-)

Elly
21.09.2010., 09:49
Danas: juha, Shepherd's Pie, ali sa pireom od karfiola umjesto od krumpira, zelena salata
Sutra: juha, surlice sa Trapanese umakom, salata od paradajza i mozzarelle

MoMo
21.09.2010., 16:36
stellita, sinoc sam sanjala ovu tvoju baklavu i danas sam morala kupiti sve sto mi je doma falilo da ju pravim. krecem za 5 minuta :)
Elly, kopiram te sutra sa SPie- karfiol skuhas i nastavis s "obradom" kao da je krompir?:)

kod nas rucak od juce juha od koljenice, meso od koljenice i patlidzani zapecni sa salsom i mozarelom. i nadam se da ce se baklava a la stellita ohladiti za desert :)

stellita
21.09.2010., 16:48
MoMo bas me zanima kako ce ti uspjeti (a ziher bude!) i uslast!
moje više nema..sve su pojeli

Elly
22.09.2010., 09:56
Elly, kopiram te sutra sa SPie- karfiol skuhas i nastavis s "obradom" kao da je krompir?:)

Da, skuham ga na pari, i onda napravim pire (postupak isti kao i za pire-krumpir: malo maslaca, malo soli, blender), slozim ga na vrh pite, napravim criss-cross vilicom po vrhu, po zelji mozes posuti malo parmezana, i da se zapece.
Bude jednako ukusno, a kalorijski malo lakse :)

MoMo
22.09.2010., 22:10
@stellita odlicna je baklava hvala za recept pola velikog protvana fali :)

Elly, hvala sutra kuham SPie danas smo se predugo zadrzale u setnji jedva cekam :)

znaci sutra SPie
prekosutra pasta sa tikvicma i cehrry paradjzom iz domaceg uzgoja :)

kljucic
22.09.2010., 22:46
Evo da i ja tu nešto naškrabam da lakše pratim temu jer dobrih ideja nikad dosta!
Danas: rolice od pilećeg filea punjene sirom (gauda), pire krumpir i umak od špinata (na mlijeku), salata od paradajza i krastavaca s vrhnjem. I kruh iz pekača.

ani4
23.09.2010., 13:05
Moja mama radi baklavu sa visnjama i odlicna je! Cak je prestala i raditi normalnu baklavu od kada radi vocnu, po zeljama normalno...

Mi smo jucer imali juhu od povrca, kremasti rizoto sa poletinom i povrcem i salata.
Danas ostatak juhe, spinat, pire i pljeskavice, za mm pileci zabatci.
Sutra tortilje sa piletniom.

zhang
23.09.2010., 13:37
danas: tjestenina sa porilukom i gljivama, pecena piletina.
sutra: zapeceni patlidzani (punjeni povrcem i preliveni vrhnjem i orasima, mozda zvuci cudno, ali je prefino)

MoMo
23.09.2010., 15:45
zhang recept za patlidzane molim :) mi jako volimo patlidzane pa ce nam jos jedna varijanta dobro doci

zhang
23.09.2010., 18:12
prodinstaš luk, na to dodaš paradajz, kada se i onmalo prodinsta staviš u izdubljeni patlidžan. na istoj tavici prodinstaš crvenu papriku, pa dodaš patlidžan (izdubljeni dio) i malo češnjaka. i to slažeš u patlidžan. sve zaliješ smjesom vrhnja za kuhanje, parmezana i mljevenih oraha/badema i zapečeš.
ne znam zašto se povrće dinsta u dvije ture, tako ide po receptu. jednom ću baš probati staviti sve zajedno da vidim da li će biti razlike u okusu.
e da, preporučam rezati povrće na manje komadiće, onda možeš više natrpati u patlidžane :mrgreen:

n.grace
27.09.2010., 18:59
Danas: krem juha od bundeve, riža u umaku od rajčica, pečena piletina, miješana salata;
Sutra: pečene pastrve, pečeni krumpir s mrkvom i lukom, zelena salata;
Srijeda: varivo od graha.

dunja&vita:-)))
27.09.2010., 20:29
Danas istarski fuži sa Tartufatom...mljac...

zhang
27.09.2010., 21:07
n.grace, imalesmo slican rucak. dakle:

danas: krem juha od tikvica, rizoto od komoraca, pecena piletina, cikla i strudla od sljiva.
sutra: lazanje od korabice i komoraca i mislim da cu piletinu u to staviti, zelena salata, i ako mi se bude dalo, cokoladna torta
srijeda: prisiljeno zelje i fasiranci

n.grace
27.09.2010., 22:10
zhang, u srijedu imam grah s prisiljenim zeljem, zaboravila sam napisati.
Stvarno kuhamo slično ovih dana! :-)