PDA

Pogledaj cijelu verziju : Ostale fine stvari iz pekaca...



a72
10.02.2009., 18:22
Poslije ajvara koji sam napravila u pekacu za kruh,i koji je jos vruc,a tako dobro izgleda i mirise,odlucila sam da otvorim ovu novu temu,jer nam se recepti za ostale fine stvari iz pekaca gube u moru recepata za razne kruhove. Ako ste raspolozeni ,i imate recepte -na sunce sa njima,dzemovi ,ajvar, marmelade, razna tijesta...

Za pocetak, ja cu napisati kako sam napravila ovaj ajvar:
imala sam u zamrzivacu pecene , crvene paprike 2 kese,tj. nekih 1,5 kg paprika, ogulila ih, ocijedile se, smiksala ih malo u blenderu sa bijelim lukom-cesnjak po ukusu. U posudu pekaca usula malo-1 dcl ulja, dodala parike sa cesnjakom, posolila po ukusu i ukljucila program za marmeladu (moulinex ow2000,program 10) i za malo vise od jednog sata dobila teglu ajvara! Kako je dobar, nisam imala patlidzan, bio bi jos bolji, i moje paprike su blago ljute tako da i ajvar ima tu finu aromu, a mogu se dodati i feferoni.

Jedva cekam da se javite i napisete svoje recepte,npr. za neku provjereno dobru marmeladu od sezonskog voca! :mljac:

Imga
10.02.2009., 18:27
jesi baš morala o ajvaru? :x :mrgreen:
ja nemam ni paprike ni patliđana aaaaaaa :(

znam recepte za pekmez od naranči, ali nisam isprobala,
prebrzo smo ih pojeli onakve domaće i nešpricane, a u skoro svaki s narančama ide i kora

a72
10.02.2009., 18:51
Imga, znas kakav je :mljac: prosto me natjerao da otvorim temu ;)
A cekamo tvoje recepte za dzemove, mada sam tu nekako zbunjena pektin, zelatin, zelirajuci secer, dzemfix? Sta staviti? Probala sam dzem od narandzi, i stavila dzemfix, ukus je za 5 ali nije bio gust...mada je otisao kao odlican preliv za americke palacinke ;)

Imga
10.02.2009., 19:10
ajde dogovoreno, ali kasnije na večer kad izvršim tjeranje u krevet
može?

makita
10.02.2009., 19:16
Mmmmmmmmm, ajvar
Sram te bilo tako uletavat van ajvar sezone s ajvarom, rastu mi zazubice!

Nego od sezonskog, u blenderu isjeckat jabuke-ali s korom i špicama-jer sadrže pektin koji je važan za, mislim, zgušnjavanje. Dakle, operi i makni peteljku. A od drugih začina mene bi inspiriralo što imam doma. Mislim da bi i jabuke solo bile ok.

a72
10.02.2009., 19:39
Imga, tu smo i cekamo, samo ti odradi sta moras!
makita :mrgreen:
ok,jabuke, kora ,spice i dalje...neki cimet,secer? koliko?

vještičica
10.02.2009., 21:18
špice od jabuke :nono:
sadrže cijanid (doduše, u malim količinama, ali se "nabere" ;))

Snjeska
10.02.2009., 22:23
Ja upravo pravim džem od naranči :D

750gr očišćene i narezane naranče
750gr šećera
5g pektina ili 50ml soka od limuna

ja stavila sok od limuna jer nemam pojma gdje bi mogla kupiti pektin :?

i sad čeka a on mirišeeeeeeeeeeeeee :mrgreen:

Imga
10.02.2009., 22:43
Evo i mene! :D

Snješka ovo tvoje zvuči super što se ne stavlja kora.
Pektin (čisti) sam čula da ima u bio&bio, nisam još tražila.

prvi mi je iz knjige od pekača i u slikama je pa ne kužim skroz postupak
valjda ide s korom

Pekmez od naranči po pekaču

750 g naranči
600 g šećera
50 g pektina

Naranče se operu, nasjeckaju (ja bi ih u blicer), ubace, zatim se doda šećer i pektin i pokrene program za pekmez (1:05).

Sicilijanski pekmez od naranči
(iz jedne stare Zimnice iz 1981, specijalno izdanje "Svijeta", jugoslavenske ženske revije :mrgreen: )

2 kg sočnih naranči
2 kg šećera kristal

Cijele naranče nabockajte, ali samo koru i onda ih potopite u hladnu vodu da stoje 48 sati. ocijedite ih i narežite na sitne listiće koje kuhate 3 sata na posve slaboj vatri (hmm, za pekač bi ja smanjila količinu definitivno, a ako ne prođe test želiranja nakon prvog programa, odvrtila bi ga još jednom). Često miješajte, a nakon sat i pol kuhanja čašu vode. Poslije pola sata dodajte i šećer, pa kuhajte još jedan sat. U početku skidajte pjenu.

----- sad sam se sjetila da sam negdje čitala da su agrumi bogati pektinom, ali da se on nalazi u kori, možda zato ovdje ne ide ništa osim voća i šećera, a i znatno se duže kuha

ima toga još pa ću u drugi post

Krampus
10.02.2009., 22:45
ja definitivno ne priznajem ako je bez kore...mljaaaci....

Molim sve koji imaju recept s korom..samo da niej preeeslatko

Mamita
10.02.2009., 22:50
kako ću praviti pekmez s tom zagađenom korom od naranči? jel tretirate s nečim? soda-voda ono nešto?

Krampus
10.02.2009., 22:55
ajme....
pa zar nije i zrak zagađen i to debelo zagađen ....
voda....ispušni plinovi...
sve oko nas...

ja ih dobro operem i skinem unutarnji onaj bijeli sloj..
ostavim samo gornju narančastu koru...

e sad...ako ću se od toga otrovat nakon dva sata kuhanja onda kvragu sve

Imga
10.02.2009., 23:04
kako ću praviti pekmez s tom zagađenom korom od naranči? jel tretirate s nečim? soda-voda ono nešto?

samo provjereno domaće nešpricane
ona soda voda... ne znam jel pomaže zbilja ili se radi o nečijoj samoreklami :/
ali kvragu, kako će dotična profitirati od moje sodebikarbone i ekstrakata sjemenki grejpa?

osim toga, mislim da se zato te stvari drže toliko pod vodom da "otpuste" otrove

Imga
10.02.2009., 23:16
nego, da ja nastavim, pukla mi veza na pola posta

Džem od mandarina s rumom
(isto Zimnica iz '81) mislim da nije za djecu

1 kg mandarina
3/4 kg šećera
10 grama limunske kiseline
2,5 dl ruma

Ako kora nije poprskana zaštitnim sredstvom protiv bolesti, pekmez kuhajte od cijelih mandarina. (vi'š mamita, tu spominju, a ne namače se)
U protivnom ih morate oguliti. Dobro ih operite i obrišite da budu suhe. Od 4 mandarine ogulite tanak sloj kore, narežite na sasvim tanke ploške, kuhajte dobro poklopljene u vodi 15 minuta sa 1/4 kg šećera. Onda ih promiješajte. Ostale mandarine ogulite sasvim, razdijelite na kriške, izvadite im koštice i meso sameljite. Ovu masu dodajte već prokuhalim ploškama, a isto tako i ostatak šećera i lim. kiseline. Pustite da dobro prokuhaju na jakoj vatri, skinite s vatre te uz neprestano mješanje dodajte rum. Odmah ulijte u staklenke i zatvorite.

zakon :lol: , ako su špricane sve ogulite, ali postupak se ne mijenja


Imam ja još njih par, naranče +jabuke, pekmez od limuna, pekmez od grejpa, džem od naranči i grejpa...
vičite kaj treba, ne da mi se sve tipkat

mama sanja
11.02.2009., 00:44
Radila sam od naranči -

900 g naranči
100 g limuna
500 g šećera

2x sam odvrtila program za marmeladu.

Ispalo mi je :? užasno gorko, ima li netko ideju zašto?

Krampus
11.02.2009., 01:53
Jesi stavljala koru ??Jesi li dobro ogulila ono bijelo na naranči..onu međukoru...ona je gorka..i na limunu..

Inače po meni je to puno limuna..i premalo šećera..

Krampus
11.02.2009., 01:55
Imam ja još njih par, naranče +jabuke, pekmez od limuna, pekmez od grejpa, džem od naranči i grejpa...
vičite kaj treba, ne da mi se sve tipkat

ajmeeeeee
naranče i grejp...daj to 'vamooooooo :D

Mamita
11.02.2009., 08:22
nego, da ja nastavim, pukla mi veza na pola posta

Džem od mandarina s rumom
(isto Zimnica iz '81) mislim da nije za djecu

1 kg mandarina
3/4 kg šećera
10 grama limunske kiseline
2,5 dl ruma

Ako kora nije poprskana zaštitnim sredstvom protiv bolesti, pekmez kuhajte od cijelih mandarina. (vi'š mamita, tu spominju, a ne namače se)
U protivnom ih morate oguliti. Dobro ih operite i obrišite da budu suhe. Od 4 mandarine ogulite tanak sloj kore, narežite na sasvim tanke ploške, kuhajte dobro poklopljene u vodi 15 minuta sa 1/4 kg šećera. Onda ih promiješajte. Ostale mandarine ogulite sasvim, razdijelite na kriške, izvadite im koštice i meso sameljite. Ovu masu dodajte već prokuhalim ploškama, a isto tako i ostatak šećera i lim. kiseline. Pustite da dobro prokuhaju na jakoj vatri, skinite s vatre te uz neprestano mješanje dodajte rum. Odmah ulijte u staklenke i zatvorite.

zakon :lol: , ako su špricane sve ogulite, ali postupak se ne mijenja


Imam ja još njih par, naranče +jabuke, pekmez od limuna, pekmez od grejpa, džem od naranči i grejpa...
vičite kaj treba, ne da mi se sve tipkat

ovo bi mogla probati. onda ide manje šećera pretpostavljam radi manje gramaže mandarinki?

mandy
11.02.2009., 10:25
dajte ljudi di su recepti za peciva i tjestenine?
a72 :naklon:

lucij@
11.02.2009., 11:07
Ma dajte cure! Pa ja uopće nisam znala da se u tom pekaču mogu praviti ovakvi oblizeki! Pa zar i tjestenina!? Zakon!

Dobiti ću od frenda Severin pekač, ali bez uputa (iziritiralo ga pa ih je bacio :mrgreen: ). Valjda ću se snaći :/

Imga
11.02.2009., 11:36
dajte ljudi di su recepti za peciva i tjestenine?
a72 :naklon:

za peciva ima super recepata već na forumu
amaltheini klipići
puter štangice
kroasani

za svježu tjesteninu i tijesto za pizzu imam samo recepte iz pekač-knjige
još i za Focacciu i Ciabattu koje se zamijese u pekaču, a peku u pećnici
ima i nekih slatkih kolač-kruhova, ali ni njih još nisam pekla
ziheraš sam pa čekam nekog tko će prvi probat :mrgreen:

za Krampusićku:

Džem od naranči i grejpa
isto iz Zimnice, ali nisam sigurna da neće biti gorko, ono bijelo od grejpa je meni prestrašno

2 kg naranči
1 kg grejpa
na 1 kg kuhane mase 70 dag šećera

Naranče i grejp dobro operite, narežite na rezance i stavite u zdjelu. zalijte s 3,5 l vode. Posebno izvadite koštice u komadić gaze, zavežite i spustite u masu. Neka stoji 24 sata, a povremeno promiješajte. Drugog dana pristavite i kuhajte bez šećera da sasvim omekša. Onda masu izvažite, pa na svaki kg dodajte 70 dag šećera i kuhajte još jedan sat.

Imga
11.02.2009., 11:45
nego, da ja nastavim, pukla mi veza na pola posta

Džem od mandarina s rumom
(isto Zimnica iz '81) mislim da nije za djecu

1 kg mandarina
3/4 kg šećera
10 grama limunske kiseline
2,5 dl ruma

Ako kora nije poprskana zaštitnim sredstvom protiv bolesti, pekmez kuhajte od cijelih mandarina. (vi'š mamita, tu spominju, a ne namače se)
U protivnom ih morate oguliti. Dobro ih operite i obrišite da budu suhe. Od 4 mandarine ogulite tanak sloj kore, narežite na sasvim tanke ploške, kuhajte dobro poklopljene u vodi 15 minuta sa 1/4 kg šećera. Onda ih promiješajte. Ostale mandarine ogulite sasvim, razdijelite na kriške, izvadite im koštice i meso sameljite. Ovu masu dodajte već prokuhalim ploškama, a isto tako i ostatak šećera i lim. kiseline. Pustite da dobro prokuhaju na jakoj vatri, skinite s vatre te uz neprestano mješanje dodajte rum. Odmah ulijte u staklenke i zatvorite.

zakon :lol: , ako su špricane sve ogulite, ali postupak se ne mijenja


Imam ja još njih par, naranče +jabuke, pekmez od limuna, pekmez od grejpa, džem od naranči i grejpa...
vičite kaj treba, ne da mi se sve tipkat

ovo bi mogla probati. onda ide manje šećera pretpostavljam radi manje gramaže mandarinki?

pa da, sve smanjiš proporcionalno
pol kile mandarina, 3/8 :mrgreen: kg šećera, 50 g limunske, 1,25 dl ruma

ali tebi je jasna ta njihova uputa?
kako to misle da svu koru ogulimo ako je špricana, a onda u slijedećoj rečenici da se kore 4 mandarina kuhaju :?

lucij@
11.02.2009., 13:12
Eto, Imga me izignorirala. A nisam više tako nova :mrgreen:

Jedva čekam taj aparat da mi dođe u ruke :mljac: Imga, nema puno razlike među aparatima, jel da? Pitam zato što se bojim da se neću snaći bez uputstva :/

Imga
11.02.2009., 13:14
Ma dajte cure! Pa ja uopće nisam znala da se u tom pekaču mogu praviti ovakvi oblizeki! Pa zar i tjestenina!? Zakon!

Dobiti ću od frenda Severin pekač, ali bez uputa (iziritiralo ga pa ih je bacio :mrgreen: ). Valjda ću se snaći :/

nisam te izignorirala namjerno :love: :*
samo ne znam kaj da ti velim na ovo gore :oops: :lol:

Imga
11.02.2009., 13:17
Eto, Imga me izignorirala. A nisam više tako nova :mrgreen:

Jedva čekam taj aparat da mi dođe u ruke :mljac: Imga, nema puno razlike među aparatima, jel da? Pitam zato što se bojim da se neću snaći bez uputstva :/

većina pekača (barem ovi koje sam ja vidjela ima na samom kučištu napisano koji broj programa je za što
npr.
1 - normalni
2 - integralni
3 - brzi
4 - marmelada
5 - miješanje
6 - pečenje... itd.

a kad mijenjaš programe na displayu ti piše trajanje svakog programa
tak da mislim da neće biti neke frke
a i triplemama ima upute pa ćeš je pitati

lucij@
11.02.2009., 13:24
Ma daj, znam da nisi namjerno, ne možeš odgovoriti ako nema pitanja , samo nisam mogla izdržati, zbog onog aktualnog topica ;)

Joj svega će biti, kifle, puter štangice, marmelade, kruhovi razni
Ne moraš mi ništa odgovoriti, Imga 8)
:*

Snjeska
11.02.2009., 15:09
Radila sam od naranči -

900 g naranči
100 g limuna
500 g šećera

2x sam odvrtila program za marmeladu.

Ispalo mi je :? užasno gorko, ima li netko ideju zašto?

previše naranči i limuna a premalo šećera :/

moj je fin, slatkasto-gorak ;)

i da, sinoć kad je bio gotov mislila sam da to neće biti dobro je je bio rijedak kao kompot, ali do jutra se ohladio i sad je prava stvar :mrgreen:

Davor
11.02.2009., 15:18
Lijepo je vidjeti kad se netko ovako trudi.

Imga
11.02.2009., 15:22
Lucij@, a taj Severin, koji mu je broj?
Možda se upute mogu naći na netu.

Krampus
11.02.2009., 15:25
za Krampusićku:

Džem od naranči i grejpa
isto iz Zimnice, ali nisam sigurna da neće biti gorko, ono bijelo od grejpa je meni prestrašno

2 kg naranči
1 kg grejpa
na 1 kg kuhane mase 70 dag šećera

Naranče i grejp dobro operite, narežite na rezance i stavite u zdjelu. zalijte s 3,5 l vode. Posebno izvadite koštice u komadić gaze, zavežite i spustite u masu. Neka stoji 24 sata, a povremeno promiješajte. Drugog dana pristavite i kuhajte bez šećera da sasvim omekša. Onda masu izvažite, pa na svaki kg dodajte 70 dag šećera i kuhajte još jedan sat.


Ajme baš ti hvala :heart:
Obožavam ove ukuse...i ništa mi ne smeta, a grejp se dobro oguli..osim toga..ima i onaj crveni a on mi je suuuper

lucij@
11.02.2009., 18:40
Imga, ne znam, još nije kod mene. Saznati ću broj i pokušati na netu. Ali, mislim da ću se i ovako snaći, a ako zapnem, triplemama je tu.

mama sanja
13.02.2009., 01:09
Radila sam od naranči -

900 g naranči
100 g limuna
500 g šećera

2x sam odvrtila program za marmeladu.

Ispalo mi je užasno gorko, ima li netko ideju zašto?
previše naranči i limuna a premalo šećera


Jesi stavljala koru ??Jesi li dobro ogulila ono bijelo na naranči..onu međukoru...ona je gorka..i na limunu..

Inače po meni je to puno limuna..i premalo šećera..
Ogulila sam koru, a onog bijelog je ostalo zbilja malo. Vjerojatno je i to bilo previše. :/
A šećer ću idući put poduplati ;).

Krampus
13.02.2009., 01:16
Nemoj poduplati...dodaj još cca 250 ali nemoj staviti cijelo kilo...meni se čini previše..
I kad gulim naranče..s kore s unutarnje strane isto skidam ono bijelO/žuto..tako da ostane skoro pa samo narančasti dio..A čuj, nisu ni naranče uvijek slatke pa i to treba uzeti u obzir..
Osobno mi se sviđa gorko, kiselo slatki ukus...

Mamita
13.02.2009., 09:07
nego, da ja nastavim, pukla mi veza na pola posta

Džem od mandarina s rumom
(isto Zimnica iz '81) mislim da nije za djecu

1 kg mandarina
3/4 kg šećera
10 grama limunske kiseline
2,5 dl ruma

Ako kora nije poprskana zaštitnim sredstvom protiv bolesti, pekmez kuhajte od cijelih mandarina. (vi'š mamita, tu spominju, a ne namače se)
U protivnom ih morate oguliti. Dobro ih operite i obrišite da budu suhe. Od 4 mandarine ogulite tanak sloj kore, narežite na sasvim tanke ploške, kuhajte dobro poklopljene u vodi 15 minuta sa 1/4 kg šećera. Onda ih promiješajte. Ostale mandarine ogulite sasvim, razdijelite na kriške, izvadite im koštice i meso sameljite. Ovu masu dodajte već prokuhalim ploškama, a isto tako i ostatak šećera i lim. kiseline. Pustite da dobro prokuhaju na jakoj vatri, skinite s vatre te uz neprestano mješanje dodajte rum. Odmah ulijte u staklenke i zatvorite.

zakon :lol: , ako su špricane sve ogulite, ali postupak se ne mijenja


Imam ja još njih par, naranče +jabuke, pekmez od limuna, pekmez od grejpa, džem od naranči i grejpa...
vičite kaj treba, ne da mi se sve tipkat

ovo bi mogla probati. onda ide manje šećera pretpostavljam radi manje gramaže mandarinki?

pa da, sve smanjiš proporcionalno
pol kile mandarina, 3/8 :mrgreen: kg šećera, 50 g limunske, 1,25 dl ruma

ali tebi je jasna ta njihova uputa?
kako to misle da svu koru ogulimo ako je špricana, a onda u slijedećoj rečenici da se kore 4 mandarina kuhaju :?

e samo od 4 mandarine uzmeš koru, ostale sve ogluiš. tako sam ja skontala.

Davor
13.02.2009., 09:54
Već kad se gađate receptima za pekmeze, čudi me da nema recepata za "preserve" - kratkotrajno ukuhale želeje s pektinom. Zapravo ih je strašno jednostavno napraviti, a i pohrana je jednostavna u staklenkama s plehnatim poklopcem (vakuum).

marta
13.02.2009., 10:28
Pa ja sve pohranjujem u staklenkama s plehnatim poklopcima i uvijek mi se vakumira. Sva zimnica redom.

Imga
13.02.2009., 10:30
Već kad se gađate receptima za pekmeze, čudi me da nema recepata za "preserve" - kratkotrajno ukuhale želeje s pektinom. Zapravo ih je strašno jednostavno napraviti, a i pohrana je jednostavna u staklenkama s plehnatim poklopcem (vakuum).

ima, ima, samo na drugom topicu ;)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62034&highlight=zimnica

triplemama
13.02.2009., 22:20
Imga, ne znam, još nije kod mene. Saznati ću broj i pokušati na netu. Ali, mislim da ću se i ovako snaći, a ako zapnem, triplemama je tu.

Tu sam lucij@ ako šta treba.
Severin je pravo jednostavan, neznam samo koji ćeš model dobiti.

lucij@
14.02.2009., 09:29
triplemama, :*

a72
19.02.2009., 21:09
nabacite neke recepte za tjesteninu, domaca tjestenina iz pekaca, vidim da neki pekaci imaju opciju, ali nemam recept ...

:jakozahvalnismajlic: :trep:

Snjeska
19.02.2009., 21:33
nabacite neke recepte za tjesteninu, domaca tjestenina iz pekaca, vidim da neki pekaci imaju opciju, ali nemam recept ...

:jakozahvalnismajlic: :trep:

ja sam pravila ručno rezance za juhu i recept je vrlo jednostavan:

koliko jaja toliko žlica brašna ;)

umijesiš, razvaljaš, isječeš, malo prosušiš i rezeš na stroju za rezance

i to je sve :*

Davor
20.02.2009., 08:35
Te se odazivaju na "papardele".

Mamita
20.02.2009., 08:36
samo da izvjestim. pravila od domaćih naranhi.
stavila koricu samo od jedne polovice naranče i pola od pola limuna.
bilo tako gorko da me tjeralo na povraćanje (inače moj prag za gorko ne postoji). bacila sve :(
buuuuhuhuuuu
šta baš to mora biti tako odvratno?
jel ne-gorko ako nema korice? da tako probam?

Davor
20.02.2009., 08:57
Radio sam onomad "preserve" od mandarina i bez ikakve korice i nije bilo gorko ni mrc.

Uzgred, kakve su ti te domaće naranče? Neka gorko - kisela sorta? Ako imaju "pupak" ne bi trebale biti gorke.

Mamita
20.02.2009., 09:04
nisu gorke kad ih jedeš svježe. valjda od te $/%&( kore koju sam stavila.

mirjana
20.02.2009., 09:06
super tema :D
bilježim je u moje postove :*

Davor
20.02.2009., 09:12
Ako su skroz naskroz okrugle, vjerojatno je kora gorka.

Imga
20.02.2009., 11:41
nabacite neke recepte za tjesteninu, domaca tjestenina iz pekaca, vidim da neki pekaci imaju opciju, ali nemam recept ...

:jakozahvalnismajlic: :trep:

evo Snješka se već javila k'o pravi profi, sve na ruke

iz knjižice, za 1250 g tijesta:

830 g brašna
130 ml vode
5 jaja
1,5 mala mjerica soli
na program za tijesto (samo mijesi, ne diže i ne grije), traje 15 minuta

a72
20.02.2009., 14:26
Imga, probam to sutra za dorucak pa javim :*
pretpostavljam da se malo prosusi kad se razvalja i izreze?

Imga
20.02.2009., 14:57
Imga, probam to sutra za dorucak pa javim :*
pretpostavljam da se malo prosusi kad se razvalja i izreze?

pa da, k'o domaći rezanci
i kuha se par minuta ako su svježe napravljeni
posušeni malo duže

ti ćeš za doručak valjati i rezati? :shock: :naklon:

a72
20.02.2009., 21:22
Imga :lol: ,mozes misliti sta mi je tek za rucak ;) , ma naravno da se salim...curka mi je bolesna vec par dana ,kaslje,boli je grlo i slabo jede, a pozeljela je to pa ce mama da je obraduje :heart:

Imga
20.02.2009., 21:32
puno :* ozdravilica za curku

Veki
20.02.2009., 22:01
Nije da su baš "fine stvari iz pekača" kao npr. pekmezi, ali ja stvarno puno toga radim u pekaču.
Sve šta zahtjeva mješanje, pucam u pekač.
Radila sam tijesto za tortille i bila oduševljena. Jako jednostavno.
Radila sam i tijesto za štrukle i bila oduševljena. Nakon pokušaja i pokušaja razvlačenja tijesta ( a bila sam jako uporna 8) ) u pekaču sam mjesila tijesto i to tijesto mi se razvlačilo do pola sobe. Odlično.
Tako sam radila i krafne i sva moguća tijesta za peciva.
Ajvar mi nije palo na pamet raditi u pekaču. Hvala :naklon:

mama sanja
21.02.2009., 19:18
Radila sam i tijesto za štrukle i bila oduševljena. Nakon pokušaja i pokušaja razvlačenja tijesta ( a bila sam jako uporna 8) ) u pekaču sam mjesila tijesto i to tijesto mi se razvlačilo do pola sobe. Odlično.
Tako sam radila i krafne i sva moguća tijesta za peciva.

Isto tako, radila sam tijesto za štrudlu po receptu s ovog (http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62632&highlight=jufke) topica i kiflice s ovog (http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=33933&highlight=kiflice) i ispalo je suuuper. Tijesto za štrudlu se razvlačilo fenomenalno, a kiflice su nestale istu večer!
Nisam jedino pokušala napraviti prhko tijesto u pekaču, nekako mi se čini da ne bi uspjelo :/, bojim se da bi se previše razletjelo po posudi.

Krampus
22.02.2009., 22:28
Hm..ovo je katastrofa...Moulinex OW 3000 ne kuha marmeladu kao drugi pekači, najprije je vrti 10 minuta pa onda ne radi ama baš ništa pa nakon toga peče ali ne vrti miješalicu...tako da cijeli ciklus pelenja traje jedva 40 minuta
Vivax je uredno cijelo vrijeme povremeno miješao smjesu dok ju je pekao...

mandy
23.02.2009., 08:50
radila sam tijesto za kroasane po a72 receptu.......divno :*

ninochka
07.04.2009., 21:56
500g smrznutih malina (odmrznula sam ih u mikrovalnoj)
250g fruktoze
žlica limunovog soka

savršeno, iako malo preslatko. slijedeći put 200 g šećera i

LeeLoo
07.04.2009., 21:59
:P

Daisy@
19.04.2009., 17:17
cure,zakon ste. :sing:
nisam ni znala kako se pekač isplati imati. Uvijek mislim da je samo za kruh,a kad tamo...svega i svašta se da napraviti. :heart:
samo pišem,i skupljam recepte... :love:

lucij@
20.04.2009., 09:32
cure,zakon ste. :sing:
nisam ni znala kako se pekač isplati imati. Uvijek mislim da je samo za kruh,a kad tamo...svega i svašta se da napraviti. :heart:
samo pišem,i skupljam recepte... :love:
Pa moraš nešto i ispeći 8)
Evo, ja sam dobila pekač, stoji mi već dva tjedna :oops: , stvarno ga nisam stigla upotrijebiti. Nadam se da ću danas stići. Počinjem s onim Davorovim kruhom s kefirom, taj je navodno svima uspio.

Davor
20.04.2009., 10:27
:D svakako prije pečenja prouči komande. Kruhovi s odgodom znaju zbunjivati početnike. Imaj u vidu da je vrijeme koje piše na tajmeru - vrijeme završetka pečenja kruha.

lucij@
20.04.2009., 13:53
:D svakako prije pečenja prouči komande. Kruhovi s odgodom znaju zbunjivati početnike. Imaj u vidu da je vrijeme koje piše na tajmeru - vrijeme završetka pečenja kruha.
Uh, sad sam tek zbunjena.
Probati ću pa se javim kako je prošlo.

Davor
20.04.2009., 16:29
Ne brini, lako je. Koji god program stisneš, na displeju ti piše koliko traje. Ako imaš neki koji traje 2 i pol sata to ti odgovara mojem brzom programu i idealan je za kruhove s bigom. Ako ne, vidi ima li neki od 3 i pol sata pa odabereš uz taj program opciju "brzo" ili "rapid" - to bi ga trebalo skratiti na 2 i pol sata.

Kad odabereš program, odaberi i veličinu kruha. Nećeš fulat ako staviš na veliki.

Boju korice stavi na tamno. Moguće je da se na tom izborniku nalazi "rapid".

Zatim nađeš start/stop gumb. Njime pokrećeš stroj. To nije preklopnik za struju na dnu stroja, nego gumb među ostalima za programiranje stroja. Njime možeš zaustaviti (resetirati) program koji ide, recimo u svrhu 5-minutnog miješanja.

Odgodu programiraš uzastopnim stiskanjem gumba za tajmer, a na displeju ti piše kada će kruh biti gotov. Kad postaviš vrijeme stisni start gumbić kako bi tajmer krenuo.

I to je sva gumbologija. Za prvi put će ti trebati malo više vremena, ali već drugi put će ti biti lako.

pikula
21.04.2009., 14:26
Pitanje 1. pekmez
da li je netko stavljao agar-agar u pekač. Ja sam radila pekmez od jabuka i super je ispao osi mšto imam osjećaj da se a-a nije uopće aktivirao. ubacila sam ga pet minuta prije kraja programa i promješala drvenom kuhačom - znam nije prema uputama :oops: Ne mogu naći obični pektin u našem bio-bio ga nemaju niti su ga ikad imali (izjava prodavačice), a ni u dm-u. Gdje ste ga vi kupili? mislim koji dućan na kojoj lokaciji jer očito nisu svi jednako opremljeni.
Ptanje 2. bijeli napuhanko
Dakle da li netko zna što će ispasti ako stavim samo bijelo brašno i malo više vode u program 2 rustic kruh? Hoće li to napokon biti neku bijeli napuhanac - sin mi već pekač zvoe "bljak pećnica" - pomagajte
:love:

Daisy@
26.04.2009., 21:04
napravila sam marmeladu od jagoda,ajvar,tijesto za putar štangice...ide to meni :lol: :lol:

samo i ja tražim pektin,isto sam tražila u mojoj bio i bio butigi,pa nisu nikad imali.Jel ima uopće gdje to za kupiti? :/
Ne bih htjela stavljati drugo voće s pektinom ako radim pekmez od samo jednog voća...

Natalija
13.05.2009., 19:22
Konačno sam našla savršen recept za slane kiflice i super su mi ispale :-D jeej! (naravno, umjesila sam ih u pekaču)

lucij@
13.05.2009., 20:20
Konačno sam našla savršen recept za slane kiflice i super su mi ispale :-D jeej! (naravno, umjesila sam ih u pekaču)

Pa ne misliš ga valjda čuvati za sebe? 8)

Natalija
13.05.2009., 22:52
Tijesto
1/2 kg glatkog brasna
1 jaje
1 žličica soli
1/2 žličice šećera
1/2 kocke svježeg kvasca
1 mala šalica (1.5 -2 dl) ulja
2.5 dcl mlakog mlijeka (manje ili vise, po potrebi)

Od svih sastojaka sam umjesila tijesto, svaki razvaljala u obliku kruga i rezala trokute i smotala u kiflicu. U prvoj verziji sam radila prazne, a u 2. sam stavljala kockicu gauda sira, može i svježi sir, šunka, kombinacije razne. E da, prije pečenja preporučam premazati umućenim žutanjkom, peći na 200 stupnjeva dok ne porumene (20tak minuta otprilike) moja peć šteka, pa je to trajalo valjda 40 min. Ali jako jako fini....

Inače koje god bih radila mi ispadnu tvrdi i suhi, ali ovi ne :D

Dream
14.05.2009., 16:44
Tijesto
1/2 kg glatkog brasna
1 jaje
1 žličica soli
1/2 žličice šećera
1/2 kocke svježeg kvasca
1 mala šalica (1.5 -2 dl) ulja
2.5 dcl mlakog mlijeka (manje ili vise, po potrebi)


Jel to ne bude malo premasno od toliko ulja na samo pola kg brašna? :/

Imga
14.05.2009., 21:07
možda zato tako dugo budu mekani

Natalija
14.05.2009., 23:41
Ja sam stavila 1.5dcl ulja, ne više...uopće nisu bili masni...

Ako tko proba, neka javi :-D

lucij@
23.05.2009., 00:29
Ne brini, lako je. Koji god program stisneš, na displeju ti piše koliko traje. Ako imaš neki koji traje 2 i pol sata to ti odgovara mojem brzom programu i idealan je za kruhove s bigom. Ako ne, vidi ima li neki od 3 i pol sata pa odabereš uz taj program opciju "brzo" ili "rapid" - to bi ga trebalo skratiti na 2 i pol sata.

Kad odabereš program, odaberi i veličinu kruha. Nećeš fulat ako staviš na veliki.

Boju korice stavi na tamno. Moguće je da se na tom izborniku nalazi "rapid".

Zatim nađeš start/stop gumb. Njime pokrećeš stroj. To nije preklopnik za struju na dnu stroja, nego gumb među ostalima za programiranje stroja. Njime možeš zaustaviti (resetirati) program koji ide, recimo u svrhu 5-minutnog miješanja.

Odgodu programiraš uzastopnim stiskanjem gumba za tajmer, a na displeju ti piše kada će kruh biti gotov. Kad postaviš vrijeme stisni start gumbić kako bi tajmer krenuo.

I to je sva gumbologija. Za prvi put će ti trebati malo više vremena, ali već drugi put će ti biti lako.

Davore, napravila sam kruh s kefirom, sve po tvojim i triplmaminim uputama i ispao je fenomenalno!

tinaka
23.05.2009., 23:03
napravila sam marmeladu od jagoda,ajvar,tijesto za putar štangice...ide to meni :lol: :lol:

samo i ja tražim pektin,isto sam tražila u mojoj bio i bio butigi,pa nisu nikad imali.Jel ima uopće gdje to za kupiti? :/
Ne bih htjela stavljati drugo voće s pektinom ako radim pekmez od samo jednog voća...

Jel može recept za marmeladu od jagoda?! Hvala! :)

tinaka
23.05.2009., 23:03
500g smrznutih malina (odmrznula sam ih u mikrovalnoj)
250g fruktoze
žlica limunovog soka

savršeno, iako malo preslatko. slijedeći put 200 g šećera i
Pod fruktozom podrazumijevaš obični šećer ili nešto drugo?!

Daisy@
23.05.2009., 23:14
napravila sam marmeladu od jagoda,ajvar,tijesto za putar štangice...ide to meni :lol: :lol:

samo i ja tražim pektin,isto sam tražila u mojoj bio i bio butigi,pa nisu nikad imali.Jel ima uopće gdje to za kupiti? :/
Ne bih htjela stavljati drugo voće s pektinom ako radim pekmez od samo jednog voća...

Jel može recept za marmeladu od jagoda?! Hvala! :)

500 gr jagoda zmiksam,stavim 200 gr šećera i malo limunovog soka,na program za pekmez i :mljac: .
Svi hvalili... :oops:

dođe na isto ko i ostale fine stvarčice npr. od ninochke

tinaka
24.05.2009., 12:50
Hvala. Idem na vrt i u akciju! :D

ninochka
26.05.2009., 21:29
500g smrznutih malina (odmrznula sam ih u mikrovalnoj)
250g fruktoze
žlica limunovog soka

savršeno, iako malo preslatko. slijedeći put 200 g šećera i
Pod fruktozom podrazumijevaš obični šećer ili nešto drugo?!

fruktoza je baš fruktoza, ona iz dm-a...malo je slađe od šećera

mama sanja
27.05.2009., 16:51
500g smrznutih malina (odmrznula sam ih u mikrovalnoj)
250g fruktoze
žlica limunovog soka

savršeno, iako malo preslatko. slijedeći put 200 g šećera i
Pod fruktozom podrazumijevaš obični šećer ili nešto drugo?!

fruktoza je baš fruktoza, ona iz dm-a...malo je slađe od šećera
Fruktoza je voćni šećer, DM-ova je najjeftinija. Piše na kutiji fruktoza. Pazi, ne dekstroza - to je grožđani šećer i razlikuje se od fruktoze, a na polici obično stoje jedna do druge u sličnom pakiranju!

tinaka
27.05.2009., 19:15
Hvala vam cure.
Mislim, znam kaj je fruktoza, al nisam imala pojma da toga ima za kupiti u 'izvornom' obliku. :mrgreen:

tinaka
27.05.2009., 19:17
Radila sam ajvar u OW2000 i ispao je super. Samo mi smo mu još našli mana i slijedeći put uz male dorade po ukusu mislim da će ispasti savršen.

csi
01.06.2009., 09:16
500 gr jagoda zmiksam,stavim 200 gr šećera i malo limunovog soka,na program za pekmez


i ja sam tako radila ,ali mi je ispalo prerijetko... :( po receptu ide još i pektin ,ali iskreno neznam gdje to kupiti , ja sam stavila malo jabuke,ali nije to to

Davor
01.06.2009., 11:37
Vi'š-vi'š vjerojatno bi se isto tako dalo napraviti čatni :!:

cvijetak
05.06.2009., 23:27
Danas sam u pekaču na programu "backen" koji traje sat vremena uspjela ispeći prvi kolač tipa kuglof - samo je lijepo iskliznuo van - i ispekao se fino! Pa tko ima Bomanna (ili Vivaxa), a voli takve kolače nek' se okuša :)
Varijacije poput mramornog kolača, kolača s višnjama, kakao kuglofa tek slijede!

Dream
06.06.2009., 13:54
Danas sam u pekaču na programu "backen" koji traje sat vremena uspjela ispeći prvi kolač tipa kuglof - samo je lijepo iskliznuo van - i ispekao se fino! Pa tko ima Bomanna (ili Vivaxa), a voli takve kolače nek' se okuša :)
Varijacije poput mramornog kolača, kolača s višnjama, kakao kuglofa tek slijede!

Smjesu si izmiksala posebno, pa ulila u pekač ispeći ili si i miješala u pekaču? Plz, daj detaljnije postupak! Thnx!

cvijetak
06.06.2009., 18:58
Izmiksala sam kao da ide u pećnicu i onda ulila u pekač na taj program!

Dream
06.06.2009., 19:39
Cvijetak, ulila si smjesu u hladan pekač ili si ga prethodno najprije zagrijala?

cvijetak
06.06.2009., 21:13
Ulila u hladan pekač i pokrenula taj "backen" program!

Dream
06.06.2009., 22:15
Ulila u hladan pekač i pokrenula taj "backen" program!

Hvala :* ! Probam prvom prilikom.
Imaš neki specijalni recept za kuglof?

cvijetak
06.06.2009., 22:44
Nemam. Za probu sam napravila biskvit od kojeg se rade čupavci:

pola pp
1 šalica ulja
1 i 1/2 šalice šećera
2 jaja
2 i 1/2 šalice brašna
3 žlice mlijeka

1 šalica= cca 120 ml

Natalija
06.06.2009., 23:01
Ja sam danas pravila marmeladu od trešanja, ribizla i višanja, okus je odličan, nisam stavljala niti limun niti pektin (tako radim i kad ljeti kuham ogromne količine pekmeza), ali mi je ispao rijedak skroz...taman za preljev na kolač ili sladoled.

anchi pp
08.06.2009., 10:28
Imam i Moulinexovoj knjižici recept za kolač od limuna. Puno brašna i šećera i samo jedan limun.
Radila sam prvi put s dva limuna jer sam imala domaći, ali nije se niti osjetio. Ali, ispao je dobro i bio je fin.
Drugi put sam radila s tri limuna, bio je fin ali je manje lijepo izgledao nego prvi put.
Treći put sam radila i stavila 5 (!) limuna, i konačno se limun osjetio. Ali je kolač bio vizualna katastrofa. Uspio je i zagoriti po stjenkama :/ . Pet komada mu je očito previše, ali da li je previše da ja od kolača koji se zove kolač s limunom - tražim da ima okus po limunu :?

NanoiBeba
08.06.2009., 11:07
Ja sam danas pravila marmeladu od trešanja, ribizla i višanja, okus je odličan, nisam stavljala niti limun niti pektin (tako radim i kad ljeti kuham ogromne količine pekmeza), ali mi je ispao rijedak skroz...taman za preljev na kolač ili sladoled.

probaj ga još jednom uključiti. Meni je od vrtnih jagoda bio dosta rijedak,a od šumskih pregus

Natalija
10.06.2009., 13:39
To sam i napravila....ma nema veze bit će dobro kao preljev na sladoled ili kolače :-D

monax
10.06.2009., 14:39
Treći put sam radila i stavila 5 (!) limuna, i konačno se limun osjetio. Ali je kolač bio vizualna katastrofa. Uspio je i zagoriti po stjenkama :/ . Pet komada mu je očito previše, ali da li je previše da ja od kolača koji se zove kolač s limunom - tražim da ima okus po limunu :?

:lol:

Meni se svaki put, kad radim slatki kruh, prepeču se stjenke :/

habibi
10.06.2009., 14:44
ljudi, ima li kakav trik kojim mogu zavarati svoj pekač koji nema program za marmeladu (panasonic) i u njemu napraviti marmeladu? :bye:

lucij@
10.06.2009., 14:59
Joj, mislim da ne možeš. Ni moj nema program za marmeladu pa bi me jako razveselilo ako netko konstatira da se ipak može.
Ako se ziher ne može, krećem na staromodni način kuhanja pekmeza, ionako mi ne trebaju velike količine.
U onoj kuharici od Dr. Oetkera "Tajna je u imenu2" ima zaista genijalnih recepata, doduše nisam ih još sve probala, ali svi zvuče prefino: džem s kupinama i crvenim vinom, džem od trešanja i banana, voćni namaz od smokava i prošeka...

Veki
10.06.2009., 15:47
džem od trešanja i banana,

Mmmmmm, najfinija kombinacija, toliko posebna.

lucij@
10.06.2009., 16:05
Evo Veki, iskopala sam recept.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=77910

princess puffy
10.06.2009., 16:06
ljudi, ima li kakav trik kojim mogu zavarati svoj pekač koji nema program za marmeladu (panasonic) i u njemu napraviti marmeladu? :bye:

i mene zanima,i ja imam panasonic
ali mislim da ništa od marmelade

cvijetak
10.06.2009., 17:13
Danas sam probala ispeći prvi brownie kolač u pekaču - rezultat je bila čokoladno ljepljiva crna kocka :) Ide savršeno sa šlagom! Posla - ukupno maximalno deset minuta.

nadda
12.06.2009., 16:23
Pa ja sam jednostavno oduševljena,čitam šta sve radite u pekaču(ja sam ga tek kupila),ali vidim da ću puno toga naučit od vas. :naklon:

mama sanja
12.06.2009., 16:35
Danas sam probala ispeći prvi brownie kolač u pekaču - rezultat je bila čokoladno ljepljiva crna kocka :) Ide savršeno sa šlagom! Posla - ukupno maximalno deset minuta.
Može recept? :mrgreen:

Dream
12.06.2009., 20:20
ljudi, ima li kakav trik kojim mogu zavarati svoj pekač koji nema program za marmeladu (panasonic) i u njemu napraviti marmeladu? :bye:

i mene zanima,i ja imam panasonic
ali mislim da ništa od marmelade

Bojim se da ništa od marmelade u pekaču koji nema taj program jer za marmeladu pekač mora istovremeno i miješati i imati uključen grijač. Ako su programi isključivo za kruh, onda nema miješanja dok radi grijač (da, niti grijanja dok radi mješalica)...

cvijetak
13.06.2009., 00:00
Malo me sram - ali što je tu je :) Kupila sam Dolcelinu gotovu smjesu za brownie (Metro cca 11kn) i dodala još nasjeckane čokolade za kuhanje.

mama sanja
13.06.2009., 01:56
Aaaaa, ovo je najexpresniji kolač za koji sam čula i s najmanje posla :lol: . Savršeno za zaposlene mame ;) !
Na koji program si stavila?

cvijetak
13.06.2009., 12:46
Program se kod mene (Bomann) zove "backen", broj 12. I da, treba 5-7 minuta da ga strpaš na pečenje, a nema ni vremena zagrijavanja stroja :)

NanoiBeba
15.06.2009., 10:12
ljudi, ima li kakav trik kojim mogu zavarati svoj pekač koji nema program za marmeladu (panasonic) i u njemu napraviti marmeladu? :bye:

i mene zanima,i ja imam panasonic
ali mislim da ništa od marmelade

Bojim se da ništa od marmelade u pekaču koji nema taj program jer za marmeladu pekač mora istovremeno i miješati i imati uključen grijač. Ako su programi isključivo za kruh, onda nema miješanja dok radi grijač (da, niti grijanja dok radi mješalica)...

meni se čini da moj program za marmeladu miješa samo na početku, poslije ne- a to je i mene začudilo. baš ću provjeriti

buby
23.06.2009., 16:10
prijavljujem da sam probala u svojoj alaski pekmez 8)
strpala sam ledo miješano šumsko + višnje (cca 430 gr)
fruktoze 150 gr
žlica limunovog soka (gotovanski sam kupila bočicu :mrgreen: )

mljaciiiiii (može i manje slatko)

nastavljam dalje (probati ću i drugo voće; ovo šumsko malo zapinje za zube "smajlisecereče")

cvijetak
23.06.2009., 17:06
Buby, ako voliš probaj šljive - samo malo izmiksaš štapnim mikserom i dodaš cimeta - može i bez šećera, ali onda treba odmah u upotrebu :)

mama sanja
23.06.2009., 23:50
Buby, ako voliš probaj šljive - samo malo izmiksaš štapnim mikserom i dodaš cimeta - može i bez šećera, ali onda treba odmah u upotrebu :)
Može se izmiksati u blenderu umjesto štapnim mikserom? Ili će biti presitno?

NanoiBeba
24.06.2009., 09:04
prijavljujem da sam probala u svojoj alaski pekmez 8)
strpala sam ledo miješano šumsko + višnje (cca 430 gr)
fruktoze 150 gr
žlica limunovog soka (gotovanski sam kupila bočicu :mrgreen: )

mljaciiiiii (može i manje slatko)

nastavljam dalje (probati ću i drugo voće; ovo šumsko malo zapinje za zube "smajlisecereče")

jedino ne shvaćam zašto stavljaš smrznuto voće dok je njegova sezona.

Jučer sam napravila miješani od marelica i šumskih malina, malo limunovog i narančinog soka- prefino

cvijetak
24.06.2009., 09:39
Mama sanja, moze kako god ti odgovara. Mi volimo komade voća u pekmezu/džemu pa ja onda samo malo prođem štapnim kroz voće da ga usitnim, a ne pretvorim u kašicu.

a72
24.06.2009., 13:35
NanoiBeba, daj neke mjere za taj mijesani, bar otprilike, zvuci bas dobro... :)

a72
24.06.2009., 14:11
a ,evo i da podijelim sa vama ovaj super recept za brze kiflice:

1 jaje,150 gr mladog sira, 4 kasike ulja, 4 kasike mlijeka, 250-300 gr brasna,1 pzp,so. ( mogu se upotrijebiti mrvice sira ,neki ostaci itd)

Sve strpati u pekac na mijesenje, ne treba nista da nadolazi, oblikovati i puniti po zelji, i peci 18-20 min na 200.
ja sam ih juce oblikovala kao male kruscice, i nisam ih filovala, a moze se filovati sirom, prsutom, premazati kecapom,filovati kao picu itd...a tijesto je super!

cvijetak
25.06.2009., 13:12
a72, što bi bio mladi sir :mrgreen: ?

buby
25.06.2009., 14:42
hvala cvijetak, probati ću i sa svježim voćem kada se dočepam placa :mrgreen: (obično imam samo jabuke doma)
jel` probao netko i jabuke?
šljive volim jesti, ali pekmez... - imam traume iz djetinjstva (stara je radila neke zapečene...) - zapravo bih baš mogla probati, kad si bolje razmislim (i dati staroj da proba :mrgreen: )

Dream
25.06.2009., 17:36
a72, što bi bio mladi sir :mrgreen: ?

Evo, dok se A72 ne javi (možda i s drukčijim odgovorom), ja ću reći da se u mom kraju mladim sirom zove svježi sir. Onaj s kojim radiš pite, savijače, štrukle, kojeg jedeš s vrhnjem...

cvijetak
26.06.2009., 01:14
Dream, hvala na razjašnjenju.
Buby, jabuke su super, ali uvijek ostanu nekako žive pa aklo ti to ne smeta - kreni :)

NanoiBeba
26.06.2009., 09:45
NanoiBeba, daj neke mjere za taj mijesani, bar otprilike, zvuci bas dobro... :)

stavila sam oko 1 kg marelica, jednu mjericu malina ( s placa, ali šumske maline - koštala ja 15 kn), sok jedne naranče i pola limuna i šećera 1/2 kile ili manje. Moj program za marmeladu traje 1 sat i uključila sam ga tri puta.

a72
26.06.2009., 14:18
a72, što bi bio mladi sir :mrgreen: ?

Evo, dok se A72 ne javi (možda i s drukčijim odgovorom), ja ću reći da se u mom kraju mladim sirom zove svježi sir. Onaj s kojim radiš pite, savijače, štrukle, kojeg jedeš s vrhnjem...
:yes: bas tako...

NanoiBeba, hvala ti, probacu, a zasto 3 x? Neki poseban razlo, bude gusci ili...?

Davor
26.06.2009., 14:24
Nakon jednog đira je još izgledao živahno :lol:

buby
26.06.2009., 16:19
na mom je program vuru i 20min - bilo je ok
Davore, ne kuri, baci komentar na voće ;)

NanoiBeba
29.06.2009., 08:54
da bude gušći

a72
29.06.2009., 10:02
ok NanoiBeba, Davor je vec pojasnio ;)

juce sam pravila ovu kombinaciju-Jabuke i Smokve

kupila smokve (1kg) koje i nisu bile nesto posebno slatke, skinula im koru,nasjeckala ih, i 4 srednje velike zelene jabuke,naribala sa koricom. Kad je voce bilo spremno, nasjeckano i naribano bilo je ukupno 1kg. Posula sokom pola limuna, i dodala 0,5 kg secera i ukljucila.
Moj program traje 1 h,5min, i to je bilo dovoljno, nisam ponavljala jer je gust i jaaaaako ukusan. I jos sam samo malo dodala cimeta, "na vrh noza" ,uvijek ide lijepo sa jabukama.
Stvarno je dobar i nemam ni jednu zamjerku, da je ovo -da je jos ono... :mrgreen: , a tek kako lijepo izgleda kao neki zele , pa kroz njega one sjemenke od smokve... :mljac:

NanoiBeba
29.06.2009., 10:22
to uključivanje 2 ili 3 puta ovisi i o voću. radila sam jedan od šumskih jagoda i taj je od prve bio gust.

cvijetak
30.06.2009., 11:02
Nego, imate li ideju za što bi mogao biti upotrijebljen program "sandwich" koji traje 3 sata :? ili program "kuchen". Upute ih se skoro ni ne dotiču tako da stvarno nemam ideja. Ovaj "kuchen" možda eventualno za neke umake, ali ovaj sandwich mi uopće ne budi maštu pa ako ima kreativnih ... pomozite ...

marta
30.06.2009., 11:06
Kuchen je kolač. Znaci to bi bio program za pecenje kolača s praskom za pecivo, tipa kuglofa i slicno.

A sandwich je valjda za sendvic-kruh, tj. obicni bijeli. Mislim da u uputama pise koliko koji mijesa i pece pa usporedi.

cvijetak
30.06.2009., 14:13
Hvala ti marta! Ima logike to što kažeš. Iako, kolače sam dosad pekla na "backen" i bilo je ok, ali možda je ovo bolje. A ima i poseban program za bijeli kruh tako da sam zbunjena. Upute su jako, jako šture i uopće se za neke programe ne navodi čemu bi u stvari služili.

mama sanja
30.06.2009., 18:45
"Kuchen" mijesi i peče kolače s praškom za pecivo, za razliku od "backen" koji samo peče (kod mene je na engleskom, pa je "cake" i "bake" ;) )

cvijetak
30.06.2009., 21:18
Hm, mama sanja, to bi moglo biti tako, ali stvarno ne razumijem čemu da to traje čak tri sata.

Matilda
08.07.2009., 15:51
Kod nas je prava pekmezana.
Jučer je bila proba.
Dobila sam maline, kupila malo borovnica, ukupno bilo pola kile voća. Oprala voće, bubnula u pekač s 20 dag šećera i danas ujutro smo mazali fini pekmez.
Upravo završila smokve (kupila na placu, 10 kn kila). 1 kg smokvi, 30 dag šećera, malo cimeta, narančina soka i korice. Smokve sam ogulila, narezala na komadiće. Dobila sam tri teglice po 250 g.
Trenutno se kuhaju višnje. Njih sam dobila, izvadila im koštice strojčekom, na 1 kg stavila sam pola kile šećera.

Nisam ništa drugo dodavala, nikakav želin, pekmez je fini gusti, ... :mljac:

Daisy@
08.07.2009., 16:37
matilda kolko dugo ti se pekmez kuha? Sat vremena ili dodaješ po dvije ture programa? :)

Ja sam zadnji put bila kuhala od trešanja i nije mi se jako zgusnuo :( .

iridana2666
08.07.2009., 16:40
I kod nas je pekmezana :lol: . Napravila pekmez od višanja, jagoda, borovnica, a danas cu od marelica, nektarinki i bresaka :D . Onda cekam sljive, od smokava ne volim
zgadila mi ga mama :mrgreen:

iridana2666
08.07.2009., 16:41
Daisy, ja ga stavim na program za pekmez. Za neke treba odvrtiti 2 puta (npr visnje), a za ostale samo jednom. Program traje oko sat i pol.

Matilda
08.07.2009., 17:04
Traje sat i 20.
Program za pekmez.

Višnje su malo prerijetke. Stavila sam ih još jednom. Valjda bu dobro. :/

Daisy@
08.07.2009., 17:33
aaaaaaaaaa,zato meni nisu trešnjice bile guste :x ja stavila samo jednom,a ne dvaput.

:* :* za odgovore

iridana2666
10.07.2009., 11:05
Jucer sam napravila marmeladu od breskvi i marelica :) mmmmmmmmmmm

cvijetak
11.07.2009., 00:33
Večeras sam probala "cake" program. Nisam još probala jesti, ali izgledom je rezultat razočaravajuć (omanja crnomanjasta ciglica umjesto sočnog žutog biskvita). Možda sam fulala proceduru jer u uputama ništa ne piše. Samo sam natrpala sastojke, a on je u beskraj izmjenjivao miješanje i stajanje (skoro dva sata), a onda je pekao. Ako tko ima detaljnije upute - nek se javi, molim. Tražila sam na netu, ali ništa korisnog nisam našla osim gomile recepata.

Daisy@
11.07.2009., 22:14
Jucer sam napravila marmeladu od breskvi i marelica :) mmmmmmmmmmm

imaš pp :love:

mama sanja
12.07.2009., 17:41
I ja sam se ove godine razbacala s pekmezima - jagode, višnje, breskve, marelice. Ali jedino su mi marelice zadovoljavajuće guste, sve ostalo je prerijetko.:( Stavljala sam po 1 kg voća i sve odvrtila 2x. Bez želina, jer sadrži konzervans.
Je li uopće moguće u pekaču dobiti gusti pekmez?

Davor
12.07.2009., 18:29
Pitam se ... je li vas možda strah svježeg voća?

Snjeska
13.07.2009., 00:58
Pitam se ... je li vas možda strah svježeg voća?


Zašto?

Koliko dugo mogu stajati takvi džemovi? Ja sam pravila od naranče, jagode i od breskve, i drzim ih u frižideru jer se bojim da će se pokvariti.

mama sanja
13.07.2009., 01:50
Pitam se ... je li vas možda strah svježeg voća?
Ne, ali svježe jagode, višnje, marelice... ne možeš namazati npr. na palačinke :mrgreen: , pogotovo usred zime. 8)

Davor
13.07.2009., 08:40
Tko ne može?

Mislim OK, takvi pripravci se dobro čuvaju, ali ne pucaju baš od svježine već u trenutku kada uđu u staklenku.

mama sanja
14.07.2009., 01:35
Ma je, ok Davore, sve to stoji, ali kad voooolimo pekmeze :mljac: .
A po zimi tog voća od kojeg se sad rade pekmezi ionako nema u svježem obliku. Zato ga se sad lijepo najedeš i usput još napraviš pekmeze. A onda u hladno zimsko veče namažeš šnitu kruha (ili palačinku 8) ) omiljenim pekmezom, natočiš šalicu toplog mlijeka i mmm... eto ti uživancije ;) . Pa još i kolače spečeš, pa za Božić zvjezdice ili kakve druge sitne kolačiće s pekmezom... Primjena mu je široka, a svakako bolje domaći nego kupovni ;)
O.T. Kaj imaš protiv pekmezoff? Su ti se nekaj zamerili?

Davor
14.07.2009., 09:35
Kad se voli onda je to sasvim druga stvar 8)
Nekako sam digao ruke od pekmeza zadnjih godina jer kroz cijelu godinu ima nešto svježe, a pekmezi mi i nisu nešto.

kljucic
13.12.2010., 00:01
Nisam još radila pekmez, ali sam spekla mesnu štrucu :mrgreen: No dobro, nije baš struca nego kocka, ali ako vam se ne da miješat pa palit pećnicu za 30 dkg mesa i ovo je ok varijanta.

stella
02.01.2011., 09:37
Nisam još radila pekmez, ali sam spekla mesnu štrucu :mrgreen: No dobro, nije baš struca nego kocka, ali ako vam se ne da miješat pa palit pećnicu za 30 dkg mesa i ovo je ok varijanta.

Zakon! Koja ideja!
A koliko dugo si pekla, koji program otprilike, jer vidim da si i miješala,pa sigurno nije samo program pećenja u igri.

kljucic
02.01.2011., 12:04
Miješala sam na osnovnom pa sam prekinula kad je zamiješao i prebacila na program za pečenje. Jedino što ne bude hruskava zapečena korica. MM se nije svidjelo.

stella
02.01.2011., 13:12
Baš ću i ja probat,mada i ja volim hrskavu koricu.

a72
02.01.2011., 14:59
Pa mogla bi se u tom slucaju kratko zapeci u pecnici, dok se nesto drugo pece, i eto korice...
kljucic, super je ideja ovo sa strucom :)
mislim da vise ne bih znala nista umijesiti rucno, jer sve, bas sve mijesim u pekacu, i za kiflice, i pogace, pite , sva tijesta...pekac je zakon! (mada ima i onih koji kazu " ma, nemam ja vremena za pekac " ma sta to znacilo... )

tina55
03.01.2011., 14:05
gdje je recept za te slavne kroasane iz pekača?

tina55
26.02.2011., 08:24
nešto prigodno za fašnik, piše da se mijesi ručno, ali ja sam sve potrpala u pekač i ispalo je super

http://sweetgreenhr.blogspot.com/2011/02/krafne-s-integralnim-brasnom-iz-pecnice.html

ljiljan@
06.03.2011., 09:23
Već treći dan uživamo u finom pekmezu od naranči. Originalni recept je sa 750 g oguljenih i nasjeckanih naranči, 750 g šećera i 50 g pektina ili 50 g soka od limuna.
Ja sam radila sa 750 g naranči, 500 g šećera i pola vrećice Podravkinog želina. Kad je program završen imala sam dojam da je previše tekuće. Međutim, izlila sam u dvije manje staklenke i ostavila otvorene dok se ohladilo. Super se stislo. Taman za razmazivanje.

tina55
06.03.2011., 09:33
u pekmez od naranči ide i kora ili ne?

ljiljan@
06.03.2011., 11:16
u pekmez od naranči ide i kora ili ne?

Ne ide, po ovom receptu ne ide.

Snekica
06.03.2011., 11:32
Evo vam i mog doprinosa, radila sam i s crvenim i žutim narančama. Osobno mi je bolja sa žutim. I nije iz pekača :oops: Nisam stavljala koricu. http://www.coolinarika.com/recept/marmelada-od-crvenih-naranci/

pikula
06.03.2011., 13:58
Krafne iz pekača s coolinarike
U stroj za pečenje kruha najprije staviti mlijeko i rum, zatim žumanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sol i maslac. Nakon toga staviti brašno i na kraju suhi kvasac.
Aparat uključiti na program za mješanje i dizanje tijesta. Po završetku programa (cca 1,5 sati) izvaditi na pobrašnjenu radnu plohu (po mogućnosti zagrijanu) i razvaljati na debljinu cca 1 cm. Rezati u kolutove i ostaviti na daski pokriveno krpom da se podigu, otprilike 15 min.

Pržiti u posudi sa dovoljno ulja, tako da krafne ne dodiruju dno posude. Gornju stranu tijesta staviti prema dolje. Prije prvog okretanja peći poklopljeno. Nakon što je dio u ulju dobio zlatno smeđu boju krafne treba okrenuti.
Posluživanje
Po želji posipati šećerom u prahu i puniti.
Ja krafne punim pekmezom kojega pomješam sa malom žličicom ruma :)
Sastojci



45 dkg namjenskog brašna za dizana tijesta
1,5 suhi kvasac (http://www.coolinarika.com/namirnica/kvasac/)
3 žumanjka (http://www.coolinarika.com/namirnica/zumanjak/)
2 žlice šećera (http://www.coolinarika.com/namirnica/secer/)
1 vanilin šećer (http://www.coolinarika.com/namirnica/vanilin-secer/)
2 žlice ruma (http://www.coolinarika.com/namirnica/rum/)
3 žlice maslaca (http://www.coolinarika.com/namirnica/maslac/)
2,5 dcl mlijeka (http://www.coolinarika.com/namirnica/mlijeko/)
ribana limunova korica (http://www.coolinarika.com/namirnica/limun/)
malo soli (http://www.coolinarika.com/namirnica/sol/)

ani4
07.03.2011., 14:40
ja sam si bas razmisljala bi li se one mogle u pekacu napraviti, ne da mi se bas klofati po tjestu...
Ove cu sutra napraviti.

a72
07.03.2011., 19:44
ani, javi kakve su da znamo... ( i za sad vas samo citam, pekac mi je izgleda u kvaru :( )

ani4
08.03.2011., 16:33
Evo, krafne gotove!!
Ispale su ok, tijesto se lijepo diglo, cak i malo preko ruba posude ( ali nije islo van). Ja nisam imala suhi kvasac, pa sam stavila svijezi i malo vise brasna. na kraju je tjesto bilo jos malo ljepljiv, pa sam prije valjanja dodala jos brasna.
Okus im je ok, po mome treba mrvicu vise secera. Ali kada sam ih nafilala sa pekmezom i posula secerom u prahu bile su super.
Uglavnom, nije mi neka razlika izmedu njih i krafni iz kutije ili od gotove smjese. Ali budem radila ovako jer je manje posla. :)

pikula
08.03.2011., 16:45
super, da si provjerila recept, hvala ti. Mi ćem ove godine zaobići, malenu mi boli trbuh od antibiotika pa je nećemo dovoditi u napast :)