PDA

Pogledaj cijelu verziju : Palačinke na 100 načina



Pliska
26.02.2009., 10:03
Neznam kako vi ali ja sam ovisna o palačinkama :oops: Jednostavno ih obožavam i to u svakakvim izvedbama. Evo par primjera kako ih ja napravim:

- standardne slatke sa nutellom ili marmeladom
-sa orasima
-sa šumskim voćem
-sa sirom u pečnici
-slane pohane punjene šunkom i sirom (poham u pečnici)
-slane punjene sa špinatom pa zapečene
-punjene sa mozarelom i pohane
-punjene kao pizza

Ima li tko još ideja?

anchi pp
26.02.2009., 10:12
Sad sam krenula na coolinariku tražeći oslične palačinke koje sam neko vrijeme radila - punjene sirom i kompotom od marelica (ili nekim drugim), pa sam ulovila ovo :shock: :

http://www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=pala%C4%8Dinke&scope=recept&page=1


preko 800 recepata!!!!!

nana
26.02.2009., 10:13
I ja ih jako volim, radim najčešće zapečene u pećnici punjene sirom, ili sa nutelom ili pekmezom. Ponekad napravim punjene sa šampinjonima pa zapečene isto u pećnici.
Jednom davno sam ih jela punjene ananasom iz konzerve i sa šlagom, jedva sam pojela dva komada, ali su bile super ukusne.

Pliska
26.02.2009., 10:18
Sad sam krenula na coolinariku tražeći oslične palačinke koje sam neko vrijeme radila - punjene sirom i kompotom od marelica (ili nekim drugim), pa sam ulovila ovo :shock: :

http://www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=pala%C4%8Dinke&scope=recept&page=1


preko 800 recepata!!!!!

Uuuuuuuuuuuuuuu ovdje imam materijala za cijelu godinu.

Hvala :naklon:

anchi pp
26.02.2009., 10:24
Dobro, ove moje nisu oSlične, već oDlične, a evo ih:
http://www.coolinarika.com/recept/palacinke-sa-sirnim-nadjevom-i-breskvama

pomikaki
26.02.2009., 10:25
najbolje su mi bile kad sam jednom napravila punjene nutelom, ribanim orasima koje sam malo zalila vrućim mlijekom, i s malo šlaga sa strane. Energetska bomba. Ovo je jedan od onih topica koje je bolje ni ne otvarati.

A fine su i sa sladoledom, voćem od kompota, šlag također, molim.

anchi pp
26.02.2009., 10:28
Ja umjesto nutele istopim čokoladu za kuhanje na pari i u to dodam slatkog vrhnja odokativno, pa ih time punim.

Pliska
26.02.2009., 10:42
Moj sin ih voli punjene sa šlagom i kokosom.

Maslačkica
26.02.2009., 12:11
-slane pohane punjene šunkom i sirom (poham u pečnici)
-punjene kao pizza

Zanima me ovo pohanje u pečnici i punjenje kao pizza - misliš sastojke pizze?

Jelka
26.02.2009., 12:42
-slane pohane punjene šunkom i sirom (poham u pečnici)
-punjene kao pizza

Zanima me ovo pohanje u pečnici i punjenje kao pizza - misliš sastojke pizze?
Skroz potpisujem, isto htjela pitati.

Imam skoro kilu svježeg sira, vrhnja i šta još u to staviti da bude konkretan ručak?

kalimero
26.02.2009., 14:01
Pliska:


Evo par primjera kako ih ja napravim:

- standardne slatke sa nutellom ili marmeladom
-sa orasima
-sa šumskim voćem
-sa sirom u pečnici
-slane pohane punjene šunkom i sirom (poham u pečnici)
-slane punjene sa špinatom pa zapečene
-punjene sa mozarelom i pohane
-punjene kao pizza

Ima li tko još ideja?
- Punjene sa mljevenim mesom - meso se prodinsta, dodaju začini , palačinka se nafiluje, preklopi i poha
- punjene sa špinat + svježi sir ili blitva +svj. sir , na slano , zapečeno u rerni

enchi
26.02.2009., 14:23
- punjene sa komadićima prepečene puretine, vrhnje, sira, krastavaca, začina po želji...pa pohane
- punjene sa nutelom i komadićima banane
- i one od Krampus ("njene" američke palačinke), prefine i bez punjenja

Mum2Be
26.02.2009., 15:32
Bas sad kad sam se odrekla slatkog u korizmi vi o palacinkama :evil:

jadro
26.02.2009., 16:11
a ja ih u zadnje vrijeme volim bez icega...palacinka vulgaris, pa jos ju trgam prstima, po mogucnosti dok se druga pece da joj napravim mjesta :mrgreen:

Mum2Be
26.02.2009., 17:44
a ja ih u zadnje vrijeme volim bez icega...palacinka vulgaris, pa jos ju trgam prstima, po mogucnosti dok se druga pece da joj napravim mjesta :mrgreen:

Moja je prva i zadnja uvik prazna, a izmedju uglavnom nutella, marmelada, a u zadnje vrime rastopim cok. za kuhanje i onda na palačinku pola čokolada, pola orasi u mliku sa secerom. Grozno kaloricno, znam, al suuper!
Inace, nisam ljubitelj slanih palačinki...

A kako ih pohate, uopce?!

Jelka
26.02.2009., 20:53
Ma pohanje ful lako, može se u ulju, ali ja imam jedan Zepterov lonac pa na žlici ulja bude super fino.

Ali kako to u pećnici?!

Maslačkica
26.02.2009., 21:06
-slane pohane punjene šunkom i sirom (poham u pečnici)
-punjene kao pizza

Zanima me ovo pohanje u pečnici i punjenje kao pizza - misliš sastojke pizze?
Skroz potpisujem, isto htjela pitati.

Imam skoro kilu svježeg sira, vrhnja i šta još u to staviti da bude konkretan ručak?

Pomješaj svježi sir i vrhnje, lupi jedno jaje, posoli da bude onako fino slano. Ja dodam još i malo vlasca i peršuna. Obilno natrackaj palaćinke, zarolaj, poredaj u tepsiju i po vrhu ih zalij vrnje + jaje (+ sir trapist ako imaš)
Peći u rerni na 180-200 jedno 20-30 min. - dok ne se ne zapeku - vidjet ćeš...

**mial**
26.02.2009., 21:15
Punjene sa mljevenim mesom - meso se prodinsta, dodaju začini
palačine nafilam, srolam i posložim u vatrostalnu zdjelu
napravim bešamel zalijem i zapečem
ili naribam sira, dodam vrhnja, jaje i zapečem
ili zalijem paradajz umakom, lagano začinjenim i u rol na pol sata
( sve radim odokativno od pripreme do pečenja )

Maslačkica
26.02.2009., 21:28
ili zalijem paradajz umakom, lagano začinjenim i u rol na pol sata

E da, JELKA, zaboravila sam ti reći i ovaj MOGUĆI dodatak...
Na jako sitno izrežeš luk crveni i onda ga malo prepržiš i zaliješ sos paradajizom - možeš i pelatema koje prethodno zgnječiš ili izrežeš i onda to malo prokuhaš, posoliš, dodaš začine, i time zaliješ palaćinke punjene sirom i vrhnjem.

Meni je ovo super...

Demi
26.02.2009., 23:17
uh bilo koje od svih vrsta koje ste nabrojale, rado bi sad da mi neko napravi.
ja ih pravim s orasima, cokoladom, kokosom...svega dodam, super je...s limunom, medom, s spinatom ili blitvom i sirom zapecene u pecnici

lonni
27.02.2009., 00:23
I mene zanima pohanje u pećnici. Koliko dugo, treba li ulja, koliko ulja?

MalaSirena
27.02.2009., 06:18
Nama je u zadnje vrijeme dobitna kombinacija pola palačinke nutella-pola Schwartauov džem od malina/borovnica/višanja i po tome posipani ribani orasi :D

Volim slane sa sirom zapečene u rolu i punjene s nakockanom piletinom koja je jedino posoljena i posipana s malo vegete popržena, na to se nariba malo muškatnog oraščića, dodaju sjeckani kiseli krastavci i vrhnje pa se pune palačinke, paniraju i pohaju.

ivy
27.02.2009., 07:02
jako ukusne palačinke mogu biti i od brašna 850 (ja ih radim i od tamnijeg), i to samog ili miješanog sa heljdinim i zobenim brašnom. ako se koristi sojino ili zobeno mlijeko, nije potrebno jaje. meni je osobito ukusno dodati lanene sjemenke koje daju lijepu teksturu

apricot
27.02.2009., 07:57
Nama je u zadnje vrijeme dobitna kombinacija pola palačinke nutella-pola Schwartauov džem od malina/borovnica/višanja i po tome posipani ribani orasi :D



Ajme, Sirebo...
Još fali "vajn-šodo" pa da bude sve u kompletu :D

Tashunica
27.02.2009., 08:03
najčešće marmelada i nutella, a osobno najviše volim punjene čokoladom i orasima pa zapečene :mljac:

Pliska
27.02.2009., 08:07
Pohanje u pećnici vam ide tako da ih zarolam, ubacim u brašno, jaje pa mrvice i poredam u namazan kalup. Ja volim namazati sa maslacem kalup. kad ih posložim, na svaku stavim komadić maslaca i frknem ih u pećnicu. Nakon cca 10 min ih okrenem i pustim još malo da se zapeku. Ispadne super i ne natope se ulja.

babyboys
27.02.2009., 09:35
slatke - sa nutelom za mm, s nutelom i mljevenim keksima za T a sa nutelom i kokosam za mene i J.

slane . prodinstam mljeveno mesoo na luku, dodam nasjeckane šampinjone, zalijem sa malo paradajza, kad ugusti umak, punim time palačinke, slažem u protvan i zalijem bešamelom. uz to poslužujem još salatu od mrkve i zelja s vrhnjem - i eto ti ručka

upornamama
27.02.2009., 10:07
Punjene ribanim bademima i prelivene otopljenom bijelom čokoladom sa vrhnjem.
Ili punjene tučenim slatkim vrhnjem i prelivene kremom od naranče.

ivy
27.02.2009., 10:17
Punjene ribanim bademima i prelivene otopljenom bijelom čokoladom sa vrhnjem.
Ili punjene tučenim slatkim vrhnjem i prelivene kremom od naranče.

ovo je prestrašno :mljac:
kako radiš kremu od naranče

upornamama
27.02.2009., 11:33
ivy, na pari tučeš žumanjke sa šećerom i narančinom korom desetak minuta dok ne postane pjenasto. Kad se to prohladi, dodaš iscijeđen sok od naranče i sve zajedno umutiš.
Palačinke puniš tučenim vrhnjem i složiš ih u trokut. Preko toga staviš hladnu kremu od naranče.

krumpiric
27.02.2009., 11:36
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

MalaSirena
27.02.2009., 22:50
Nama je u zadnje vrijeme dobitna kombinacija pola palačinke nutella-pola Schwartauov džem od malina/borovnica/višanja i po tome posipani ribani orasi :D



Ajme, Sirebo...
Još fali "vajn-šodo" pa da bude sve u kompletu :D


A, ne... to ide isključivo na palačinke punjene orasima/lješnjacima.


I moram još napomenuti da su mi palačinke sto puta ukusnije i elastičnije te sočnije sada kad ih pečem na maslacu, nego kad sam ih pekla na ulju.

talia7
27.02.2009., 23:18
evo jedne fenomenalne, vidjela sam recept nekad na tv-u, čini mi se iz nekog fensi šmensi hotela na Travel Channelu
Ispeče se 10-15 palačinki vulgaris ... one koje jadno pojede dok peče.
U malo dubljoj tavi karamelizira se par (2-3) kašike šećera i kad je onako karamelizirano taj karamel se istopi sokom od naranče, limuna, grejpa .... agruma uglavnom, ono što imate u kuću, neka bude malo i komadića voća (pulpa tako se to zove valjda???)
Čaša dvije soka par minuta na karamelu da se taj sok malčice zgusne i onda se na to stave palačinke zamotane u trokut (cca 4 palačinke, ovisno koliko vam je tava velika). Malo se okrenu u tom soku, poliju s rumom i brzo zapale, flambiraju.
Zvuči komplicirano, ali nije, kad se izvježba i kad se često prave ;) To prebacivanje u karamel soku, poljevanje rumom i flambiranje... minut-dva traje. Serviraju se na tanjuru po dvije, sa šlagom, a ako nekog sladoleda, npr. mala kuglica od vanilije, par kapi soka od voća, karamela i ruma :) izgleda savršeno i preukusno je. Okus tih agruma i malo to flambiranog okusa, jednostavno mljac!

kljucic
27.02.2009., 23:58
Di me nađe :mrgreen:
Zadnja varijanta koju sam radila:
"Crno-bijeli svijet"
tijesto za palačinke u koje sam stavila kokos, vanilinšećer, aromu ruma (znam, nije baš zdravo, ali jedemo samo MM i ja)
prvo sam ispekla te bijele, a onda u ostatak smjese dodala kakao za crne
punila sa otopljenom čokoladom (donio mi frend onu 90% kakaa pa sam i te dodala 1 red), složila u trokute bijelu, crnu, bijelu, crnu, prelila čokoladom i posipala kokosom
Pa ko preživi... :lol:
A kombinacije su mi sulude, šta se nađe u kuhinji (inače tak kuham :oops: ).
Ali ipak su mi najdraže punjene slatkim sirom i grožđicama i zapečene u pećnici.
Evo, svaki put kad napravim nekaj novo, prvo pišem tu recept!

bebolino_
28.02.2009., 16:38
Jao koji dobrih recepata ima....moram se primiti posla odmah.

Mi jako volimo sa višnjama i sirom ili vrhnjem i zapečeno još u rolu.
A na prvom mjestu su nam punjene orasima, medom, cimetom i vrhnjem ili sirom. zakon...obožavamo cimet u svemu.

princess puffy
28.02.2009., 18:13
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

može li malo opširnije taj recept?zahvaljujem!

crnka84
01.03.2009., 17:04
Obožavam palačinke i slane i slatke i konačno sam našla THE recept za njih......pravim ih jako dugo ovako, i punjene kako kad......recept je iz moje kuharuce ( Velika obiteljska kuharica Mary Berry ) i ide za Crepe Suzette, ali su se meni palačinke jako svidjele tako da ih sada stalno tako pravim

Dakle za 5 - 6 palačinki za tavu promjera 26 cm

125 g brašna
1 jaje
300 ml mlijeka
malo soli
malo ulja

Inače pravim otprilike oko 3 mjere, zavisi od raspoloženja ukućana :oops:
A ovo su moje Crepe Suzette ( u originalu idu s narandzom, ali su meni ljepse s visnjama :heart: )

http://www.coolinarika.com/recept/palacinke-suzette

Frida
01.03.2009., 17:22
Ja radim tortu-kupolu od palačinki, kreme s pudingom i voća. Jednostavno, a ako se iskombinira više vrsta voća lijepo izgleda.

krumpiric
01.03.2009., 17:34
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

može li malo opširnije taj recept?zahvaljujem!
naravno
5 jaja
5 žlica masla/margarina
5 žlica smeđeg šećera
5 žlica brašna
mlijeka da se dobije adekvatna gustoća palačinki, prije dodavanja bjelanjka.
dodatno:vanilija, rum i sl. po želji


umješa se polurastopljeni margarin i šećer i žumanjci, doda se brašno i onda dodaješ mlijeka do gustoće palačinki.
odvojeno se napravi snijeg od bjelanjka i žlicom umješa u ovo gore (ne previše mješat)
frigaju se na maslu, ono samo margarinu/maslu, prije svake se malo samo premaže tava, pusti da se dosta ugrije, na jako se frigaju, samo jedna strana, deblje su nego obične palačinke..
Nepečenu stranu staviš prema gore i pospeš naribanom čokoladom i mljevenim lješnjacima/orasima, po želji...i tako se slažu ko torta.
Samo se gornja obrnuto stavi, pečena strana gore.

MalaSirena
01.03.2009., 20:06
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

može li malo opširnije taj recept?zahvaljujem!

Nisam krumpirić, ali i ja volim takve palačinke, a recept je slijedeći:

Dobro izmiješati 5 žl. rastopljenog maslaca, 5 žutanjaka, 1 žlicu šećera pa dodajte 5 žl. brašna, 5 žl. mlakog mlijeka i snijeg od 5 bjelanjaka. Pecite palačinke na tavici kod umjerene temperature, ali samo na jednoj strani. Slažite u okruglu tepsiju u kojoj će se peći mekanom (nepečenom) stranom okrenute prema gore, posipajte svaku mljevenim orasima/lješnjacima ili ribanom čokoladom (ja volim oboje istovremeno), složite jednu na drugu i zadnu prelijte slatkim vrhnjem pa stavite zapeći u vruću pećnicu. Reže se kao torta.

Uz to je meni jako fino poslužiti malo šlaga.

princess puffy
02.03.2009., 10:39
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

može li malo opširnije taj recept?zahvaljujem!

Nisam krumpirić, ali i ja volim takve palačinke, a recept je slijedeći:

Dobro izmiješati 5 žl. rastopljenog maslaca, 5 žutanjaka, 1 žlicu šećera pa dodajte 5 žl. brašna, 5 žl. mlakog mlijeka i snijeg od 5 bjelanjaka. Pecite palačinke na tavici kod umjerene temperature, ali samo na jednoj strani. Slažite u okruglu tepsiju u kojoj će se peći mekanom (nepečenom) stranom okrenute prema gore, posipajte svaku mljevenim orasima/lješnjacima ili ribanom čokoladom (ja volim oboje istovremeno), složite jednu na drugu i zadnu prelijte slatkim vrhnjem pa stavite zapeći u vruću pećnicu. Reže se kao torta.

Uz to je meni jako fino poslužiti malo šlaga.
.
pretpostavljam jedno slatko vrhnje ,neizmiksano.
a kakve budu te palačinke nakon ola dana,suhe ili ne uspiju preživjeti toliko?

princess puffy
02.03.2009., 10:40
ola=pola

ivana zg
02.03.2009., 10:51
- pohane i punjenje šunkom, sirom i gljivama uz tartar umak
- slatke, ne slane, zapečne s sirom i prelivene vrhnjom i jajetom u pečnici
- tortu od palačinki
- palačinke s višnjama ( nekakav umak od višanja) i kremom ili pudingom od vanilije- namam pojma kako se radi, to su izmišljotine moje mame
- palačinke u čiju se smjesu stave i naribane jabuke
- i standardne, prazne, s šećerom, pekmezom, eurokremom, orasima, sladoledom, šlagom, kakaom, čokoladom, voćnim jogurtom.....

najbolja hrana, može biti desert, glavno jelo, predjelo, slatko, slano......palačinke su zakon...od kada sam se udala nisam spekla ni jednu MM ih mrak peče

MalaSirena
02.03.2009., 17:25
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

može li malo opširnije taj recept?zahvaljujem!

Nisam krumpirić, ali i ja volim takve palačinke, a recept je slijedeći:

Dobro izmiješati 5 žl. rastopljenog maslaca, 5 žutanjaka, 1 žlicu šećera pa dodajte 5 žl. brašna, 5 žl. mlakog mlijeka i snijeg od 5 bjelanjaka. Pecite palačinke na tavici kod umjerene temperature, ali samo na jednoj strani. Slažite u okruglu tepsiju u kojoj će se peći mekanom (nepečenom) stranom okrenute prema gore, posipajte svaku mljevenim orasima/lješnjacima ili ribanom čokoladom (ja volim oboje istovremeno), složite jednu na drugu i zadnu prelijte slatkim vrhnjem pa stavite zapeći u vruću pećnicu. Reže se kao torta.

Uz to je meni jako fino poslužiti malo šlaga.
.
pretpostavljam jedno slatko vrhnje ,neizmiksano.
a kakve budu te palačinke nakon ola dana,suhe ili ne uspiju preživjeti toliko?

Ne nužno slatko vrhnje, stavim ja i obično vrhnje za kuhanje (ono tekuće).
Te palačinke su deblje, u sebi imaju maslaca i ne budu suhe nakon pola dana, a bome niti drugi dan (samo što rijetko budu do drugog dana :mrgreen: )

Mejra's mommy
04.03.2009., 04:47
Moji ih obozavaju sa kuhanim vocem (npr. maline, jagode, tresnje) i sa kuglicom dobrog vanilija sladoleda.. :dancingfever:

jaja
04.03.2009., 14:30
mi jedemo krem-palačinke najčešće (rade se s maslom, bjelanjak se tuče odvojeno, peku se jednostrano, slažu se ko torta, pune čokoladom)

mnjam.

može li malo opširnije taj recept?zahvaljujem!

Nisam krumpirić, ali i ja volim takve palačinke, a recept je slijedeći:

Dobro izmiješati 5 žl. rastopljenog maslaca, 5 žutanjaka, 1 žlicu šećera pa dodajte 5 žl. brašna, 5 žl. mlakog mlijeka i snijeg od 5 bjelanjaka. Pecite palačinke na tavici kod umjerene temperature, ali samo na jednoj strani. Slažite u okruglu tepsiju u kojoj će se peći mekanom (nepečenom) stranom okrenute prema gore, posipajte svaku mljevenim orasima/lješnjacima ili ribanom čokoladom (ja volim oboje istovremeno), složite jednu na drugu i zadnu prelijte slatkim vrhnjem pa stavite zapeći u vruću pećnicu. Reže se kao torta.

Uz to je meni jako fino poslužiti malo šlaga.
.
pretpostavljam jedno slatko vrhnje ,neizmiksano.
a kakve budu te palačinke nakon ola dana,suhe ili ne uspiju preživjeti toliko?

Ne nužno slatko vrhnje, stavim ja i obično vrhnje za kuhanje (ono tekuće).
Te palačinke su deblje, u sebi imaju maslaca i ne budu suhe nakon pola dana, a bome niti drugi dan (samo što rijetko budu do drugog dana :mrgreen: )

Na koliko se ovo stupnjeva peče, i koliko dugo?

jaja
04.03.2009., 14:44
Zaboravila sam pitat koliko ispadne palačinka od ove smjese?

MalaSirena
04.03.2009., 19:54
Ne sjećam se točno koliko ih ispadne - one obično budu deblje od klasičnih palačinki (meni su klasične palačinke jako tanke, tak da su ove otprilike do pola cm debele), najviše 10 komada, možda niti toliko.

Peče se kratko na jačoj temperaturi, ja pečem na oko 230 stupnjeva pa dok se ne zarumeni na vrhu.