PDA

Pogledaj cijelu verziju : Nekada se ojećam loše...ana.m
08.04.2009., 18:00
Inače imam niski tlak i znam sve kako funkcionira, ali u zanjde vrijeme mi se događaju ne baš zanimljive situacije.
Slučaj prvi: sjedimo na poslu usred sastanka (koji btw niej stresan, baš suprotno) i meni nešto kao presjeklo posred čela, nakon toga mi se zamaglilo pred očima,onako kao neke sitne točkice od kojih ne vidim jasno i sve više me počinje boliti glava. Popila sam tada kafetin za glavobolju, ali mi je postalo strašno zlo. Onda sam pojela ručak i malo-pomalo stanje mi se popravilo.

Slučaj drugi:dignem se od stola nakon ručka, dakle sita sam. I u momentu kad sam se ustala, opet mi se dogodila ona situacija s magljenjem pred očima, totalno čudno, ne vidim bistro i opet glavobolja.
Muž mi je dao da si popijem rakije, ali ni on ni ja nsimo u tom trenu znali da to još više čovjeka "spusti". Tlak mi je bio tada 50/90, zapravo je rijetko kada i veći, a ako pređe 69/100 to je puuuuno. Uglavnom, glavobolja, pospanost, cijelu tu noć nisam mogla spavati od glavobolje, tek sam drugi dan popila neofen forte.

Ne volim se kljukati tabletama, ali ne mogu funkcionirati kako me boli glava.
Mene muči to magljnenje pred očima. S čime to ima veze. S tlakom, željezom?

Znam da bih trebala kod doktora ali nikako da se pokrenem.
I dosta mi teško padaju ove turbulencije u vremenu. KOMA!

Čovječe, zvučim si kao da imam 60 godina, a daleko sam još od toga. :(

Ug

bubica27
08.04.2009., 18:04
I meni tako bude! Zamagljenje ispred očiju i onda ništa ne vidim par minuta, totalni mrak. Nekad vidim sve sa zvjezdicama, grozan osjećaj, mislim da ima veze sa migrenom.
:love:

mim
08.04.2009., 18:15
Tlak mi je bio tada 50/90, zapravo je rijetko kada i veći, a ako pređe 69/100 to je puuuuno.
Meni je ovo prvo normalni tlak. I razumijem te. :love:

Btw, znaš i sama da terapije niskog tlaka nema: više tekućine, slanija hrana...meni pomažu i dobri izotonici. One iz dućana zaboravi: treba ti nekaj za sportaše. Nabavila sam si ovo:
http://www.twinlabfuel.com/wcm/mb/fuel/en/content/products/Electrolyte_Fuel/index.jsp
Mala bočica, držiš u torbi, par špriceva u usta i zaliješ vodom.

ana.m
08.04.2009., 18:27
Ma, mama mi stalno govori da neka idem vaditi krv, da nije normalno da mi je tak stalno niski tlak, da mi možda nekaj fali i tak. A ja se neeedam kod doktora, uf.

mim, a gdje ima toga za nabaviti? I naravno, koja mu je cijena?

mim
08.04.2009., 18:36
Ma, mama mi stalno govori da neka idem vaditi krv, da nije normalno da mi je tak stalno niski tlak, da mi možda nekaj fali i tak. A ja se neeedam kod doktora, uf.

mim, a gdje ima toga za nabaviti? I naravno, koja mu je cijena?
Šteta posla oko vađenja krvi. Niskotlakaš si i to je tak. Obično uzroka za to nema. Neka te tješi da će ti tlak porasti u menopauzi pa ćeš se osjećati bolje :) . Jedino bi stvarno mogla pogledati kakva ti je KKS zbog željeza i GUK.

Ove elektrolite sam dobila iz Amerike. Pitaj u dućanima Twinlaba možda ih oni imaju ili mogu naručiti. Za cijenu stvarno ne znam jer sam ih dobila od frenda planinara. Unutra ti je dosta za 10 aplikacija za sportaše (mislim da po aplikaciji oni koriste 10 špriceva), ali meni ne treba ta doza nego si samo par puta špricnem. Traju mi duuuuugo jer ih koristim kad osjetim da mi nije dobro, a to znači da mi je tlak pao i ispod 50/90.

ana.m
08.04.2009., 18:47
Hm, da nekad se baš osjećam čudno u smislu da imam osjećaj da mi srce "čudno radi".

Kao da mi zatitra, pa kao da mi fali snage, a možda samo sve umišljam.
Mislim to oko srca.
Tlak si ne umišljam. :roll:

gita75
08.04.2009., 19:00
Hm, da nekad se baš osjećam čudno u smislu da imam osjećaj da mi srce "čudno radi".

Kao da mi zatitra, pa kao da mi fali snage, a možda samo sve umišljam.
Mislim to oko srca.
Tlak si ne umišljam. :roll:

To je zbog niskog tlaka, srce mora radit brže. Inače razumijem te i imam iste simptome.

ljerka
08.04.2009., 21:51
E da! I meni se to događa, isto niskotlakaš, ali ja to obilato ozdravljujem kavom! Još nešto: ovi ispadi tipa točkica, zamagljenja i gubitka vida, dogodili su mi se nekoliko puta u životu, a pored toga mi se i govor zablokirao. Kako je to odvratno: u glavi znam sve što hoću reći a iz usta izlaze zvukovi tipa bl, tn, fl. Kažu da je to TIA (tranzitorna ishemijska ataka) i da je bezazlena, ali da upozorava da bi se jednog dana mogao dogoditi moždani udar. Nastaje zbog nedostatka krvi u mozgu jer se žilice suze pa krv ne ide kako treba. Svaki, ali baš svaki put to mi je bila posljedica stresa (bilo da sam ga ja bila svjesna ili ne, jer kad sam nakon toga analizirala prošle dane, o da, bilo je elemenata za stres). Najbolji mi je savjet dala prijateljica: najjači andol da se žile rašire i brzo prođe. A glava puca, raspada se. Oprosti ako sam te uplašila, ali bolje bi bilo otići i učiniti pretrage pa si mirna.
Događalo mi se to i na nastavi, možete misliti kako to izgleda pred djecom! Zato moja E. već sve zna o tome pa priča umjesto mene kad smo doma!

Svimbalo
08.04.2009., 23:10
Meni se to isto desilo u trudnoći, pa sam završila na hitnoj, zadržali me dva dana u bolnici gdje sam obavila sve moguće s trudnoćom kompatibilne pretrage (EEG; MR; doppler karotida)-jedino što je možda ukazivalo na uzrok bilo je suženje neke vratne žile (ne pamtim koje :oops: )-uglavnom mi je tada doc rekao da to nije ništa strašno, da dođem to prekontrolirati kad mi sin bude slavio 20. rođendan :mrgreen:
Uglavnom, i ja sam niskotlakaš, ali tada sam uslijed trudnoće imala uglavnom uvijek školski 120/80.
Ponovilo se još dva, tri puta, zadnji put relativno nedavno, uglavnom prošlo samo od sebe, bez ikakvih "pomagala".

insomnia
09.04.2009., 11:48
Ne znam... Iako mi sve "vuče" na migrenu, ja bih ipak napravila pretrage, čisto da budem mirna. I ja sam imala slične simptome (prvi put prije 10-ak godina), grozno sam se uplašila - mislila sam da doživljavam moždani udar, ali su učinjene pretrage (vađenje krvi, EEG, doppler karotida, pregled kod neurologa, snimanje kralježnice) nasreću, pokazale da se radi o migreni. Od tada mi se to dogodilo još nekoliko puta, ali sad bar znam o čemu se radi pa se ne isprepadam toliko (iako uopće nije ugodno).
E da, i mislim da TIA (koju je netko spomenuo) i nije baš tako bezazlena pojava. I "ispravak još jednog netočnog navoda" - andol 100 je dobar za cirkulaciju, a ne andol 300.

Peterlin
09.04.2009., 11:53
Nakon dugog sjedenja za računalom i mene to proganja... Zvjezdice pred očima i sl.

Ovo mi je pomoglo (ista stvar kao brain gym za djecu) pa se sad povremeno dignem od računala, nađem neko mirno mjesto (stepenište npr.) i zamahnem ovako nekoliko puta.:

http://www.energybalancing.com/selfeval/crosscrawl.html

Za one koji ne mogu ustati dobro je razgibavanje vrata (glava prema lijevom ramenu, pa desnom i sl.) a može se nacrtati ležeću osmicu na A4 ili većem papiru nekoliko puta...

Peterlin
09.04.2009., 11:55
I još nešto - ja zaboravim piti dovoljno vode, pa do kraja dana uvenem ko biljka.... Osvijestila sam to kad sam uhvatila mlađega sina da radi to isto. Sad mi bočica vode stalno stoji na stolu. JEst plastična :/ ali nema veze. Bolje mi je...

jadro
09.04.2009., 11:57
i ja sam niskotlakas, nakon carskog se nisam mogla dignuti iz kreveta. Cim bi sjela pala bih u nesvjest, mislim da je bio 50/80.

a u zadnje vrijeme me najveca slabost uhvati oko 16-17h kad idem kuci...ruke mi se pocnu tresti, sva nekako bridim, i najbolje mi je pojesti koji (ko fol koji, a slistim pola vrecice) gumeni bombon :mrgreen: , tj. oni me najbrze vrate u noramlu. Kazu da mi padne secer

ana.m
09.04.2009., 13:17
Peterlin, isu to takve točkice kao od predugog gledanja u komp. I baš u to vrijeme kad mi se to dogodi nisam ni blizu kompa, niti sam netom prije toga bla.

Da ništa ne vidim to mi se nije desilo, niti da ne mogu pričati, to uvijek mogu. :mrgreen: .

A palo mi je na pamet da mi je i željezo možda slabo.
Ništa, morat ću kod dokotra par da mi je srce na mjestu.
Ono što mene najviše birne su vručine koje slijede.
A kaj se pak tiče pijenja vode, doma se i sjetim, ali na poslu prođu sati dok skužim da nisam popila ni kap vode, a nisam baš na radnom mjestu gdje mogu stalno pijuckati vodu.[/b]

babyboys
09.04.2009., 13:50
i ja sam niskotlakaš, 50/90 je pod normalno, u zadnje vrijeme je često i niži.

i točno skužim kad padne, ja osjetim kao dam sam propala u beton, oblije me hladan znoj i počnu mi se ruke trest. .par gutljaja vode obično pomogne.
usput sam i anemična

Peterlin
10.04.2009., 09:44
Peterlin, isu to takve točkice kao od predugog gledanja u komp. I baš u to vrijeme kad mi se to dogodi nisam ni blizu kompa, niti sam netom prije toga bla.

[/b]

Ima jedna stvar... Svi se mi premalo krećemo, ili se uvijek krećemo na isti način. Ne moramo sjediti pred računalom (JA sjedim, pa mi je to poznato... Kad dugo sjedim i štrikam, isto mi se dogodi.). I prehrana nam je daleko od prirodne - ne možemo tu puno, ovo je ipak 21. stoljeće...

Daklem, ako previše upotrebljavamo samo jednu moždanu polovicu, npr. lijevu (intelektualnu), doći će do neravnoteže... Prethodne generacije su cijepale drva, nosile vodu, kosile travu kosom i kretale se cijelim tijelom. Mi to danas više ne radimo. Da bi tijelo (i mozak) funkcioniralo kako treba, moramo se kretati URAVNOTEŽENO. Nisam bez razloga spomenula Brain Gym. Danas ima puno ovakvih poremećaja "nepoznatog uzroka" (glavobolje, migrene, niski/visoki tlak) itd.

Mojoj djeci (i meni) pomoglo je više kretanja i kretanje na uravnotežen način + voda.

Evo, koga zanima više o tome, ima ovdje:
http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=3258

A kome treba za djecu, ima ovdje (nisam još pročitala knjigu, ali spremam se, čim bude dostupna u knjižnici):
http://razvojdjece.crolink.net/knjiga.asp?ID=2707

Maslačkica
10.04.2009., 11:49
Ja imam migrene, a počinju nešto jako slično kao kod tebe:
1. osjetim se odjednom drugačije
2. osjećam da mi se disanje promjenilo
3. moram razmišljati o disanju, jer inače stanem i ostanem bez daha, tj. nekako preplitko dišem, ne unosim dovoljno kisika
4. srce mi počne skakutati i tući jako, brzo - ne znam ni ja kako, ali nije normalno
5. osjećam da mi se tijelo muči
6. talk je ja jaaakooo nizak
7. slabost

(zvjezdice i zamračanje mi se nekad jave i znaju kada se naglo ustanem ili kada sam gladna)

Rješenje:
1. jesti u približno isto vrijeme, a tako se i dizati
2. ne smijem biti gladna
3. dovoljno tekućine uzimati
4. kada mi se desi onda sam jako žedna i pijem i pijem i pijem
5. pokušavam se koncentrirati na disanje i na opuštanje tako da onaj prvi, ne tako bolni, udar migrene spriječim da preraste u veliku bol
6. kad preraste u bol nema šanse da normalno funkcioniram - nemam snage za čašu dići, smetaju mi zvukovi, svjetlost pogotovo...

Uglavnom, mislim da mi migrena nastane baš radi tlaka (ili obrunto), ali uglavnom su jako usko povezani.
Možda je kod tebe tako nešto - i kažem - pazi kad jedeš i kad ideš spavati i to.

Mukica
11.04.2009., 03:21
ana.m
ja opce ne znam zakaj ti s tim simptomima ne odes lijecniku - kaj cekas da te mozdani smlavi ili tak nekaj?

mozdani ne pogadja samo ljude od 60
nego i one od 20, 30 i tak dalje

ana.m
11.04.2009., 08:57
ana.m
ja opce ne znam zakaj ti s tim simptomima ne odes lijecniku - kaj cekas da te mozdani smlavi ili tak nekaj?

mozdani ne pogadja samo ljude od 60
nego i one od 20, 30 i tak dalje

:/

E da znaš da si mi sada dala misliti!
Ma spremam se kod doktora ko gladni s.r.a.t.

Ali idem na godišnji za mjesec dana pa ću pokušati posvetiti vrijeme sebi i otići kod doktora.

Zaboravila sam napisati da još dojim i da sada već ozbiljno razmišljam da prestanem jer imam osjećaj da me poprilično iscrpljuje + stres na poslu.
A Ivi to ipak više nije od životne važnosti.

Maslačkica, ovo kaj se spavanja tiče, to sam skužila. INače se dosta rano ustajem i sada sam bila na bolovanju (zbog Janka) i budila se oko 8 (to je sat dva duže nego inače) i jeeeedva bih funkcionirala. A u 6 orna za preukrenuti stan.

Uf, uf!

ana.m
11.04.2009., 09:30
Evo upravo sam saznala da idem na sistematski preko firme ovaj mjesec.

Leilani-m
11.04.2009., 09:43
Ja isto cijeli život imam nisi tlak. Par puta sam padala u nesvjest zbog njega, od toga jednom u tramvaju, a jednom sam rasjekla usnicu na radijator :lol:
I dan danas me muči... Pomaže piti puno vode, kad je kriza pomogne mi popiti red bull ili čašu kole (što inače baš i ne pijem). :)

Cruella
02.06.2009., 15:20
Ne znam da li da se brinem ili ne. Trudnica sam, u 17. sedmici i jutros mi se desilo nesto sto mi se nije desavalo tri godine. Kada sam se probudila, prilicno naspavana, vid mi bas nije bio najbolji, odnosno "razlivale su mi se boje"tj. titrala mi je slika, cini mi se posebno u lijevom oku. Posto mi se to vec desilo dva puta do sada, ubrzo sam shvatila da ce me glavobolja uhvatiti, i odmah sam legla. Nijesam nista pila zbog trudnoce. Tako se i desilo, vid se vratio u normalu, ali me zaboljela desna strana glave, prvo je pocelo u potiljku, pa se zavrsilo u desnom oku i tom dijelu cela i sljepocnici. Sad je vec smanjeno, ali bolucka cijela glava, i fisne po koji put svuda po malo. Sjutra idem kod ocnog, jer mi je tako savjetovala ginekolog, ali i moracu kod neurologa. Ne vjerujem da je ista sa vidom, jer sam nedavno bila na na kontroli (i presla sa naocara na leca), ali otici cu kad mi je vec dr rekla. Oftamolog mi je prije tri godine objasnio, kada je konstatovao da je sa ocima sve OK, da je to tzv. migrena oka, ali da ako se ponovi odem kod neurologa. Cinjenica je da me boli vrat, konstatno, danas posebno, i da imam lose drzanje, ali ne znam moze li se sve ovo dogadjati zbog toga. Inace imam napade migrene, ne tako ceste, ali njesu praceni ovim titranjem. Brinem se posebno zbog trudnoce, a i jer mi se to desava strasno rijetko, dakle svega tri puta u zivotu, pa odmah sumnjam na najgore.

tridesetri
02.06.2009., 17:24
mislim da se radi o migreni.
ja sam sve ove simptome, niski tlak, reagiranje na svaku naglu promjenu vremena, titranje pred ocima gotovo do sljepila, bolovi u vratu, ramenima...prati me to vec duuugo. stvar se znatno pogorsala s dolaskom djece i neispavanoscu. tablete uglavnom nisam mogla piti jer sam dojila. trpila sam uzasne bolove, znali mi je trajati po tri dana i pritom mi se i povracati.
od kad sam prije nekoliko mjeseci prestala dojiti i durgo dijete, hormoni se normalizirali, i odlucila sam potraziti pomoc.
procitala sam sve moguce knjige o glavobolji i migreni.
isla sam snimiti kicmu jer sam mislila da imam neko ostecenje, ali kicma super.
i onda sam nekako instiktivno...pocela voditi vise racuna o drzanju. i vise paziti na osjecaj pritiska u ramenima i ledjima. cim osjetim i najmanju nelagodu napravim nekoliko vjezbi joge. prisiljavam se drzati uspravno, uvijek. ako me zaboli vrat, legnem s rucnikom ispod vrata. ako sam umorna i ako ikako imam mogucnosti odem spavati. jedem kad sam gladna (to sam godinama zaboravljala). i tako jos par sitnica.
i super mi je, ne boli me glava vec dosta dugo i odoljevam promjenama vremena koje bi me inace unistavale.
mislim da je vazno shvatiti sto vam je okidac za glavobolju, odnosno upoznati svoju glavobolju pa onda raditi na tome.
eto, mozda nekome nesto od ovoga pomogne.

ana.m
02.06.2009., 19:42
Evo, stigli su moji nalazi sa sistematskog.
Imam sistolički šum na srcu (ne znam kaj to znači). Piše ako osjetim kakve tegobe, kod kardiologa na daljnje pretrage...Hm.
Imam jako nisko željezo i niski tlak.

Tashunica
02.06.2009., 20:28
ana moj savjet je obavi sve pretrage da budeš mirna i isključiš eventualne boleštine.
ja sam sad imala jako, jako ružno iskustvo (ne sa srcem), a simptome sam pripisivala svemu i svačemu, samo ne onome što je stvarno bilo.