PDA

Pogledaj cijelu verziju : Krvna slika-objasniti nalaz



Mondu
05.05.2009., 12:37
Molim ako ima netko tko bi mi mogao reći o čem se tu radi, sad mi je do petka kad idemo školskoj daleko čekati... :?

Znači, sve je u redu osim:

Eritrociti- 5,14 povišeni (4-5)
Moniciti-3,7 Smanjeni (5-13)

L ima 6 godina i trenutno je prehlađen, odnosno bris je rađen tako da još ne znamo dali je nešto virusno ili bakterijsko, mogu li nalazi biti takvi zbog ovog infekta ?

Hvala puno. :)

stellita
05.05.2009., 13:27
ništa osobit nalaz....
monocii goore u prilog manje alergijske podloge a što se tiče virusno - bakterijsko trebala si nam napisati cijelu KKS posebno bijelu krvnu sliku...

Mondu
05.05.2009., 13:31
Sve drugo je u granicama normale, a ne znam dali je rađena kompletne krvna slika, to je nalaz za upis u školu.
Šta još da napišem, ne znam ?? :?

stellita
05.05.2009., 13:36
koliki su leukociti , hemoglobin (L, Hgb)?

Mondu
05.05.2009., 13:38
koliki su leukociti , hemoglobin (L, Hgb)?

Leukociti- 9,8 (5-13)

Hemoglobin- 138 (109-138)

stellita
05.05.2009., 13:39
nema straha....nalazi su ti u granicama normale a za monocite ne brini....
za upis u školu svakako ćeš proći a irusne angine su sada u jeku
(ovo je naravno brza analiza na osnovu malo podataka :) )

stellita
05.05.2009., 13:40
bris će ti najvjerojatnije doći uredan...

Mondu
05.05.2009., 13:41
Puno ti hvala. :D :love:

stellita
05.05.2009., 13:45
nema na čemu.... :mrgreen:
tko pita ne skita

Mondu
05.05.2009., 13:47
Odlazim lakša 5okila... :mrgreen: ;)

(maša)
13.05.2009., 22:53
da ne otvaram novu temu ako može pojašnjenje...pedica tek sutra popodne radi...

Leukociti 10 (6-16)
Eritrociti 4,60 (4-5)
Hemoglobin 118 (109-138)
Hematokrit 0,341 (0.320-0.404)
MCV 74 (73.8-89.4)
MCH 25,7 (24.3-29.2)
CHCM 341 (300-350)
RDW 15,5 (11.9-16.2)
Trombociti 323 (150-450)
MPV 7,4 (6.9-11.3)
Neutrofilni granulociti 30 (30-72)
Limfociti 55,3 (15-55)
Monociti 6,2 (5-13)
Eozinofilni granulociti 3,8 (0-6)
BAzofilni gran. 0,3 (0-2)
Velike neobojene stanice 4,4 (manje od 4)

BIOKEMIJA
željezo 12 (4-25)
UIBC 44
TIBC 56 (48-79)

KS smo radili zbog provjere željeza pa ako može pojašnjenje jel željezo sad dobro i što znače povećani limfociti i neobojane stanice...

inače mu malo curi nos ovih dana, KS rađena jučer...

stelita pitala si Mondu za hemoglobin ...što on pokazuje točno?

stellita
14.05.2009., 10:49
maša dijete ti ima dobre referentne vrijednosti KKS. Ima i dovoljno željeza u rezervama kao i Hgb vezanog za eritrocite. Za limfocite koji su tek 55.3 nema brige....očigledno vuče nekaj malo alergijske reakcije kada mu i curi nos. Leukociti su ti mirni dakle dobro je.
Hemoglobin ukazuje na vezanost Hema (dijelatnog dijela željeza) za crvene krvne stanice. Na osnovu Hgb se procjenjuje anemija ali bez vrijednosti željeza ne može se raščlaniti o kojoj je vrsti anemije riječ. Kod vas je to ok dakle dijete ti nije anemično. :mrgreen:
pozdrav

(maša)
14.05.2009., 10:56
puno ti hvala...i ja lakša 5 kila sad...

još jedno pitanje samo :)
sutra se trebali cjepit Prevenarom...jel to ok sa ovakvom KS ili da odgodimo?

stellita
14.05.2009., 15:36
ako je dijete i klinički ok (dakle nakon pregleda pedijatra) onda ne vidim zapreke s obzirom na lab nalaze. Bitno da nema lokalnih žarišta upale i da nije bolesno (dakle nema znakova akutne bolesti). :love:

(maša)
14.05.2009., 15:44
puno hvala :* :love:

stellita
14.05.2009., 18:02
ma na takvim se stvarima ne zahvaljuje...nakon uvida vašeg pedijatra i pregleda dobit ćeš sav mir.... :*

mamaineven
29.05.2009., 13:02
Mogu se malo ubaciti na temu da ne otvaram novu
mojoj kćeri koja ima 14 mjeseci je zbog curenja nosa posumljano na alergiju i išli smo na IgE i KS. Budući da će nalazi IgE biti gotovi tek za dva tjedna a ja ću izluditi do tada što mislite o ovim nalazima, budući da vidim da postoje neke oscilacije u odnosu na referentne vrijednosti
leukociti 9,79; eritrociti 4,67; hemoglobin 120; hematokrit 0,368; MCV 78,8; MCH 25,7; MCHC 326; trombociti 443
RDW-SD 38,2; RDW-CV 13,7; PDW 8,6; MPV 8,7; P-LCR 15,3; PCT 0,39
NEUT 37,6; LYMPH 45; MONO 8,5; EO 7,9; BASO 1,0; IG 0,20
granulociti-eozinofilni 0,08; bazofilni 0,01; nesegmentirani 0,02; segmentirani 0,34; limfociti 0,45; monociti 0,09; plazma-stanice 0,01
Vidim da su joj dosta povećani eozinofili, a smanjeni limfociti., a ima i još nekih odstupanja. Mislite li da je ovakav nalaz zabrinjavajući ili možemo čekati IgE pa onda otići doktoru? Napominjem da djetetu nos i dalje curi i lagano kašlje.

stellita
29.05.2009., 13:16
ukupni leukociti su ti uredni (dakle nije riječ o bakterijskom sijelu) , Limfociti su uredni a eozinofili za dlaku iznad normalnih vrijednosti (goorilo bi u prilog blagoj alergijskoj reakciji na neki od alergena). Slobodno bi mogla pričekati IgE jer on će ti ionako samo dati odgovor o alergijskoj podlozi pojedinih ovakvih stanja kod vašeg djeteta (šmrcanje curenje nosa i slicno). Ukoliko je sve ostalo također mirno (nema temp, dijete dobrog apetita i ne odskače od normalnog obrasca ponašanja) pričekajte taj nalaz kako bi se onda eventualno dogovarali o daljnjim pretragama (alergijskim po potrebi).
Do tada obilno koristite fiziološku otopinu za nos, maknite ako imate sve zavjese i tepihe te plišane igračke iz prostora gdje dijete najviše boravi. Najdražu igračku ako ju ima jednom tjednom operite a ujutro i navečer stavite po 5 min u duboko smrzavanje (ubija grinje). Pod brisati samo mokrom krpom bez dodataka.


i puno sreće!

mamaineven
29.05.2009., 13:20
Puno hvala na brzom odgovoru! Šmrc, znači ipak je vjerovatno neka alergija, sinu su se alergije taman smirile, a što ćemo moramo dalje!
Puno hvala :*

stellita
29.05.2009., 13:24
ma joj daj....ovo je brzi odgovor jer mislim da je svatko tada na noževima kada su djeca u pitanju..
ako IgE bude znatno povećan učinite alergološko testiranje (Srebrnjak) da znate bar okirno o čemu je riječ. Mada je najčešće tu u igri pelud, korovi, trave i prašine a tek onda alergeni na hranu. Rješavajte simptomatski trenutno šmrcanje a naravno ukoliko se stanje promijeni (ne daj Bože krene na gore) obavezno se javite vašem pedijatru. (ne znam da li imate kakvu popratnu terapiju tipa inhalacije Ventolina ili neki drugi beta agonist u terapiji)

mamaineven
29.05.2009., 13:41
Nije nam dala nikakvu terapiju, nažalost ja sam alergična na pelud pa imam debelo iskustvo u tome i vidim da joj je skoro isto kao kod mene.
Hvala još jednom! Ako bude promjena naravno jurimo dr.