PDA

Pogledaj cijelu verziju : Nova beba pala s neba....SpOOklica
05.05.2009., 19:48
Možda malo nesretan naslov, ali, zamislite ovu situaciju.

Idete nešto svojim poslom kod liječnika, šećete se po krugu bolnice. Vidite auto, iz njega izlazi otac cure vašeg sina. Krenete u njegovom smjeru da se javite, a iz auta izlazi vaš sin. I tako dok vama na pamet pada da se nije curi štokod dogodilo, sin pokunjeno stoji, dok vam njezin otac objašnjava da ste postali - baka.
Danas me je nazvala kuma moga sina. Pitala me da li sjedim, i ispalila iz topa da je postala baba. Ja kažem, šta je mala trudna, a ona meni: ne - rodila je jutros. Nisu ništa znali, doduše u zadnje vrijeme ju nisu ni često viđali, ali opet.... Djeca su maturanti, i cijela trudnoća je prošla vez znannja roditelja, i njenih i njegovih. U školu je redovno išla. Pa vi meni recite jesam li ja nenormalna, ili bi bilo normalno da je netko nešto primjetio? Na kraju krajeva, mene bi pojela činjenica da mi se djeca nisu obratila, pa za boga miloga cura već dvije godine dolazi kod njih kući i znaju prespavati i kod njih i kod njenih. Kako bi vi reagirali? Što bi učinili?

marta
05.05.2009., 19:56
Mislim da mene malo sto moze bas iznenaditi. Bila bih tuzna da su to krili od mene, al sto je tu je. Svatko ima svoj put.

melange
05.05.2009., 20:45
kako je mogla sakriti trudnoću, kako, kako, kakoooo???

ana.m
05.05.2009., 20:47
Ne mogu reći kako bih reagirala, jer se nisam našla u takvoj situaciji, ali...
Ja nikako, ali baš nikako ne mogu shvatiti, ni povjerovati da roditelji te cure nisu primjetili da je ona trudna. PA KAKO JE POBOGU TO MOGUĆE???? Još ajde njegovi starci,nisu je toliko viđali, nisu obratili pažnju, ali njeni roditelji s kojima živi, gdje se kupa, s kojima se vidi svakodnevno...Pa u kakvim su to odnosima, komuniciraju li noi s tim svojim djetetom uopće. A profesori?? Gdje su oni bili, jesu li oni znali?
Pa ako i jesum nisu li bili dužni obavjestiti roditelje? Znači, ni oni nisu znali!!
Ja to, ubite me, ali ne mogu nikako, baš nikako shvatiti!!!
Nadam se da će beba biti dobro, da će se situacija srediti, da će sve biti ok.
Ali ono što sigurno znam, da se desi bilo mojoj kćeri ili sinu (pa to je i moje unuče!!!), kao što i Marta kaže, prvo bih bila tužna jer mi nisu rekli, ali bila bih uz njih i pomogla im koliko mogu!

Luluu
05.05.2009., 21:21
A ni ja ne mogu shvatit. ni curu koja je tajila 9 mjeseci, mislim da je bila porpilično napeta svaki dan zbog toga.
Sad kako nisu vidjeli bog zna, jedino ako cura nije mršavica kao što je bila moja frendica pa je imala mali trbuh koji se u zimsko doba možda i mogao sakrit ispod silnih majica i ne skidanja iz jakne, il je pak bila možda malo jača cura koja se naizgled udebljala i također skrivala iza odjeće. ja svoj trbuh nisam mogla sakrit ni da sam htjela.

ja sam još mlada za baku, ali mislim da bi svakom bio, šok a nakon toga što nego prihvatit pogotovo kad ugledaš to malo slatko biće. I vjerovatno se zapitat zašto mi kćer nije imala povjerenja to reć :? :? :?

ivanaos
05.05.2009., 21:26
Ja sam čula za jedan istiniti primjer kada je žena u 40etima rodila a da nije ni sama znala da je trudna! Naime , pila je neke hormonske tablete, bila debela,... Sto posto istinito!

krumpiric
05.05.2009., 22:00
ma dajte, nemojte me zezat, ja nisam neka ogromna trudnica, ima i manjih, ajd, najmanja trudnica koju sam vidila (s najmanjim trbuhom) mogla ga je kriti do 7.mjeseca, dalje ni u ludilu...


al dobro, kad izuzmem činjenicu da mi je to nevjerojatno, rekla bi da bi bila jako jako jako tužna da nešto takvo neznam. Osjećala bi se ko promašaj od roditelja.

daisy may
05.05.2009., 22:22
dobro se zna kolko ljudska psiha može biti jaka, i kako može djelovati na tijelo čovjeka....
Tako znam za par primjera kad su djevojke tajile trudnoću, i ni same "nisu htjele vjerovati" da su trudne i onda organizam to tako posloži da se trbuh ne vidi...
Isto tako nedavno sam čitala o tome kako se jedna gospođa borila godinama i godinama s neplodnošću, silno je željela bebu, ali ne posvojenu već ju roditi, i tako je njoj počeo rasti trbuh, ona se osjećala trudno,a na uzv-u bebe nije bilo....

a da je šok za sve je, i to veliki, pogotovo za užu obitelj,
al kaj je tu je, treba sad ići dalje...

lillifee
05.05.2009., 22:49
ja sam prije 10 godina upoznala curu, od tada, 19 godina koja je, doduse, bila malo jaca i koja je rodila zdravu curicu a da pojma nije imala da je trudna. ona i sestra su bile same kod kuce, a starci kod nas u gostima i zove starija sestra da je mladjoj jako lose i da ima strasne grceve u trbuhu i da vise ne zna sto ce i tata joj rekao da odmah zove prvu pomoc i da oni odmah krecu na put kuci (london). i sredili oni karte za drugi dan kad ono zove starija kci da je mladja rodila.
ne mogu vam opisat u kojem su stanju bili starci. ja sam nakon godinu dana pricala onako btw. o tome i ona tvrdi da nije imala niti jednog jedinog simptoma trudnoce. meni nije bilo jasno kako nije osjetila pokrete svoje bebe.
ocigledno je sve moguce

Scelta
05.05.2009., 22:50
Sigurno je da su svi u šoku i trebat će im neko vrijeme da prihvate novu situaciju. A da se dešavaju takve stvari, dešavaju se. Ja se u svom poslu dosta susrećem s maloljetnim trudnicama, i zapravo je dosta često da se takve trudnoće kasno otkrivaju. Prije svega, cure same sebi dugo negiraju da su trudne i sve simptome si objašnjavaju na razno razne načine. Kad napokon "shvate", tj. priznaju same sebi, najteži im je korak reći to roditeljima; što zbog straha, srama, osjećaja da su ih iznevjerile i sl. I nevjerojatno je kako doista često uspiju prikriti trudnoću praktički do kraja.
Meni bi iz pozicije mame bilo grozno to da mi moja kćer to ne može reći jer se boji, srami i sl. Sve drugo mislim da bih lakše podnijela.
A da su svi u šoku, naravno da jesu. S tak nečim nitko ne računa od danas do sutra.

majoslava
05.05.2009., 22:51
je da je iznenadjenje, ali kako mi ne bi moglo biti drago da postanem baka, premda pod malo he he iznenadjujucim okolnostima...

Šiškica
05.05.2009., 23:03
Moja susjeda je rodila svoje četvrto dijete a da nitko osim nje i muža nije ni znao da je trudna..Najstarije blizanke, koje su tad imale 14. god. , probudili su po noći i rekli da idu do bolnice da je mami slabo..
ujutro su ih nazvali iz bolnice i rekli da su dobile sestricu..bile su u velikom :shock: :shock: i naravno cijelo selo ...i dan danas se priča o tome premda je sekica danas maturantica..

babyboys
05.05.2009., 23:16
ja sam bila trudna 5 mjeseci kad sam rekla svojima.
nisam imala mučnine, nisam se debljala, nisam imala niti jedan jedini ošigledan simptom trudnoće.
moji profesori nisu znali, ja sam normalno išla u školu i obavljala sve obaveze bez problema. maturirala sam u šestom, a rodila 3.08. i kad sam došla u rodilište (točno na termin )odmah su me prikopčali na ctg jer su mislili da sam tek oko dvadesetog tjedna - eto koliki sam trbuh imala sa punih 40 tjedana. a rodila sam savršeno zdravu bebu od 3,5 kg.

zašto nisam rekla tako dugo? zato jer sam imala vrlo čudnu situaciju u vezi s bebinim ocem i dok nisam sama sa sobom rasčistila, šutila sam. ali to ne znači da o svom djetetu nisam brinula, išla na redovite preglede, pazila na sebe i njega.... samo nisam htjela da me se tjera na nešto što ja ne želim, pa bila to udaja ili pobačaj, za mene je bilo jednako katastrofalno riješenje.
u školi?... a čemu? da mi gledaju kroz prste? ili da me, kao što je to bio slučaj u par prijašnjih situacija kad su učenice ostale trudne, da me ispraše na "bolovanje " i polaganje razrednog ispita zbog kojeg bi propustila maturu i prvi krug upisa na faks? ne hvala, ja sam se osjećala dovoljno dobro da držim ritam.

roditelji? bili su šokirani, ali su me odlučili podržati i pomoći mi na svakom koraku puta koji sam si izabrala, moji barem. o njegovima ne razmišljam.

a ja? uplašena, sama i s planom. danas, 7,5 godina kasnije, najsretnija i najponosnija mama.
mogla bi sada objašnjavati do prksutra svoje razloge za neke postupke i vi biste ih mogli ocjeniti, procjeniti ili osuditi, ali čemu?

da se nađem s druge strane, kao roditelj u takvoj situaciji, bila bi šokirana i iznenađena, ali bi dala sve od sebe da shvatim svoje dijete i pomognem mu kako god.

Smajlić
05.05.2009., 23:29
babyboys, super!

betty blue
06.05.2009., 02:29
ne znam, nekako mi nije isto šutit pola trudnoće ili cijelu trudnoću
dok sam živjela sa roditeljima imala sam kućanske obaveze i ne znam kako bih ih radila u visokom stupnju trudnoće a da nitko ne primjeti
gledam se sad, sa 36 tjedana i nikako se ne bi moglo reći da sam se udebljala, nego sam brate mili trudna naočigled
al dopuštam da su druge žene drgačije građom, pa da se njima ne primjeti
ali npr, da žena sama ne zna da je trudna, to mi je SF
pogotovo kad se beba počne micati
ne mogu zamisliti scenarij - pa ukakala bih se da mi se iz čista mira trbuh počne pomicat lijevo desno kao što se upravo događa a da ja nemam pojma da je to trudnoća :shock: zabrijala bih da je alien
evo, možda sam puna predrasuda, ali to mi je krajnje neuko i neodgovorno od žene da dođe do poroda a da nema pojma da je trudna - kako je to moguće?

Anemona
06.05.2009., 08:32
Najviše bi me šokiralo, iznenadilo, ... što moje dijete nije imalo povjerenja u mene, drugo bih "pregrmila" i pomogla najviše što mogu. Ali mislim da bi me osjećaj da sam loš roditelj pratio zauvijek.
Što se tiče "neprepoznavanja" trudnoće od strane mlade trudnice, to me nimalo ne iznenađuje. Mislim da dosta mladih djevojaka nije potpuno načisto kako se točno zatrudni, i glave su im pune mitova prema kojima se na određeni način ne može nikako zatrudniti,... pa im ne pada na um da su trudne, svako drugo objašnjenje je logičnije. Mislim da bi dosta njih u poricanju prije prihvatile da imaju neki tumor ili tešku bolest, pa zato "trbuh udara", nego da su zaista trudne, jer to u njihovoj glavi nije moguće. (Npr. odnose su imale samo jednom, prvi puta - pa ne možeš nevina zatrudniti - samo taj komentar sam čula više puta).

ana.m
06.05.2009., 08:59
babyboys, ali ti si ipak rekla. I to na pola trudnoće. Nisi rodila a da nitko nije primjetio.
Moja mama je ostala trudna sa nepunih 17 godina.
I dosta je dugo skrivala trudnoću.
Mama, moja baka, je skužila da je trudna dok je moja mama spavala.
Vidjela je da ima trbuh, kak ne bi to vidjela...I onda se udavala u skoro 8. mjesecu trudnoće.
Prije toga je moja nadobudna baka htjela mamu odvesti na abortus (u 6. mjesecu trudnoće!!! :shock: )
Koma.

babyboys
06.05.2009., 10:13
da, rekla sam. tatu mi je skoro strefio herc. bilo je ono, rodit ćeš - kad ?!
a nije bilo niti malo reć im , ne zato što sam se bojala ili nisam znala šta bi, nego zato što sam bila svjesna koliko će biti teško izboriti se za ono što sam odlučila i uvjeriti ih da je to najbolje i za mene i za dijete i za njih.

a neću ni pomislit kako je curama koje se jednostavno boje i kojima roditelji odrede sudbinu na ovaj ili onaj način.

tako da razumijem sve cure koje šute, ali ne razumijem i nikad valjda neću da netko tko je završio osmi razred osnovne škole i imao barem dva iz biologije, ne kuži da je trudna.
i ne kontrolira trudnoću, makar tajno. jer nekontrolirane trudnoće su, po meni, najrizičnije

lucij@
06.05.2009., 10:39
babyboys, skidam kapu za to što si tako mlada imala snage izboriti svoje odluke.

nika612
06.05.2009., 11:03
babyboys, ti si tako zrela za svoje godine, mislim i u vrijeme trudnoce...svaka cast. kad netko zna kaj hoce, naravno da se sve poslozi tocno tako kako treba.

ja sam se sama uvjerila u to kako se trudnoca moze "ne primijetiti", pa me nista ne cudi. naime, srela sam prijateljicu, poslije saznavsi, u 8 mj trudnoce. i to proljece, bez velkih komada odjece....skrivala je trudnocu i ja pricala s njom, buljila u nju, ja fakat taj trbuh nisam primijetila. inace, da mi je netko to pricao, rekla bih-nemoguce.

prvenstveno mislim da je to zato jer...kad ne ocekujes opce tako nesto, pogotovo to "doma", jednostavno ti opce ne pada na pamet i oci to "ne vide". to je meni ko kad se kaze da zena zadnja sazna...meni se ne cini da je neko glup, nego jednostavno ti mozak na taj nacin ne funkcionira, ne padne ti na pamet, sve drugo padne, ali to ne.

anna-y
06.05.2009., 11:13
Istina je da često mladim curama ne bude jasno da su trudne. To izgleda ide iz one podsvijesti mladih ljudi koji ne shvaćaju da život često ne mogu baš potpuno kontrolirati, pa su uvjereni da se njima ne može dogoditi nešto što ne žele.
To sam skužila iz razgovora sa mnogim mladim curama, jer sa ginekologom držim predavanja za učenice osmih razreda na temu spolnosti žene. Uvijek se iznova čudim kolike razlike među njima postoje: neke su već dobrano zagrezle u spolne odnose, a neke još pojma nemaju o osnovnim stvarima.
Isto tako, sjećam se događaja od pre 10 god kad je jedna djevojka od 16 god., izbjeglica, iznenada rodila. U obitelji šok i nevjerica, a spavali su svi u jednoj sobi, ona sa bakom u krevetu. I nitko pojma niije imao :?

A i sama sam primjer, jer sam od većine krila svoju trudnoću do 4. mjeseca, a i dosta kasnije se jedva šta vidjelo. Isto specijalna situacija.
S druge strane,nadam se da ću odgojiti svoje dijete da mi se uvijek može obratiti i povjeriti, posebno kod tako važnih stvari :)

SpOOklica
06.05.2009., 12:21
Evo da se javim, i njegovi i njezini su to dosta dobro prihvatili, već jučer se pokrenula akcija prikupljanja opreme za bebu, bio je razgovor između roditelja o organizaciji života (jedino je njegov otac pozelenio kad je čuo). Danas ćemo saznat detalje, sada je situacija i pomalo smiješna, za koji dan kad stigne bebač kući, vjerovatno više neće biti. Ono čega se ja bojim i što mi je najtragičnije je to što su neke već spomenule. Ona jest jedna mlada žena, seksualno aktivna, ali očito nedovoljno zrela da shvati što trudnoća donosi, i da se povjeri, ako nikom drugom, svojoj majci. A i roditelji, bar koliko sam ja shvatila iz tel. razgovora, u deseti plan stvaljaju činjenicu (tj. o tome se uopće ne razmišlja) da odnosi toliko ne štimaju da se nitko nikome nije povjerio. Znam da je sada najbitnije zbrinuti bebu kako znaju i umiju, ali i mene isto zanima je li se redovito kontrolirala u trudnoći, je li se ikako informirala o majčinstvu i što ono donosi. Tehnički problemi skrivanja trudnoće mi uopće nisu sporni, cura je mršava a i prije sam viđala trudnice kojima se do 8-9 mj nije ni dalo naslutiti da su trudne. Jedna od njih je moja vjenčana kuma, ona se udala u 6 mj. trudnoće, tek u osmom se moglo vidjeti da je trudna, inače nosi tunike i haljinice i visoka je i trbuh se jednostavno izgubio. Da je htjela sakriti trudnoću, mogla je komotno sve do poroda.

stellita
06.05.2009., 12:36
jadna cura...mislim se kako je to grozno ne biti u mogućnosti podijeliti to s bližnjima, bojati se dapače njih....koliko je važno biti povezan sa svojom djecom da znaju da smo tu za njih bez obzira kaj se događalo. I sada joj slijedi prilagodba na nešto novo....
uvijek se tak sjetim jednog događaja....sitni noćni sati...zvono dežurnome zoni. Na vrata ginekologije ulaze histerični majka i otac otac doslovno curicu vuče za ovratnik preko vrata i urliče:" Ona je spavala s nekim dečkom! Rješite tooo!!". U čudu prepadnuti pokušavamo shvatiti koji se vrag događa ali ne dopuštamo da otac viče. Jadna curica uplakana, trese se i savija pod njim. Majka sa strane pokušava ju udarati po glavi. Dežurni odluči da dijete uđe u ambulantu. Otac krene da će s njom a dežurni veli: "A ne gospodine vi molim vas pričekajte vani, takva je procedura.". Ma vraga procedura htjeli smo samo curicu dobiti nasamo da je smirimo i idimo kaj se događa. I tako smirila se ona i sliježe ramenima...ne znam o čemu pričaju veli. I mic po mic...curica 12 godina ...dobila je prvu mengu. Počela je krvariti a nije znala kaj će pa je rekla mami a ova da je spavala s dečkom i odvukla je ocu.....i oni na hitnu ginekologiju. Jadno dijete. Kaj će ju onda o životu naučiti takvi imbecili....
a radi se ljudima iz samog centra zagreba (nije važno za priču) tako da nije došla iz nekog zapuštenog sela...inteligencija ne ovisi o mjestu boravka kako bi rekli :(

L&L0809
06.05.2009., 12:45
babyboys, skidam kapu za to što si tako mlada imala snage izboriti svoje odluke.

XX i moram priznati da sam cak i malo ljubomorna na tu tvoju snagu i odlucnost :*

babyboys
06.05.2009., 12:50
babyboys, skidam kapu za to što si tako mlada imala snage izboriti svoje odluke.

XX i moram priznati da sam cak i malo ljubomorna na tu tvoju snagu i odlucnost :*

:*

ana.m
06.05.2009., 12:54
stelita pa ovo je strašno, da čovjek ne povjeruje. I kaj su biseri od roditelja rekli kad su im doktori priopčili istinu??? :x

stellita
06.05.2009., 12:55
a ništa još su digli nos kao: kaj mi znamo...ona je sigurno spavala s nekim i basta!
jadno dijete.....tako mi ju je bilo žao...a prekrasna dobra curica

betty blue
06.05.2009., 13:12
božesačuvaj
negdje sam na jednom topicu napisala kako je po meni ok onaj tečaj pripreme za brak koji "moraju" proći svi koje se žele vjenčati u KC - upravo je nevjerovatno koilko se ljudi tada po prvi put susreće s osnovnim pojmovima iz biologije

nikad neću zaboravit kako me je frendica nakon maturalne večeri pitala jel se može ostat trudan ako ti tip svrši po trbuhu

ja sam joj rekla da može :)
al samo zato jer je imala 5 iz biologije

stellita
06.05.2009., 13:13
betty blue :lol: dobro si joj rekla.....
to je kao pisma Lastanu.... :lol: :lol:

babyboys
06.05.2009., 13:26
a ništa još su digli nos kao: kaj mi znamo...ona je sigurno spavala s nekim i basta!
jadno dijete.....tako mi ju je bilo žao...a prekrasna dobra curica

ja bi tad zvala czss, ko zna kaj se inače dešava u toj obitelji.
i nije mi normalno da u 21. stoljeću usred civilizacije ima još takvih ljudi.

spOOkica, a dok ti roditelji pripremaju krevetiće i robicu, je li itko razgovarao sa glavnim akterima, pitao ih što oni misle, osjećaju, žele? s tom mamom koja je postupila krivo dok je tajila trudnoću, ali joj se ne smije sada uskratiti pravo da kaže svoje mišljenje? pretpostavimo da je mladiu tata bio upoznat sa situacijom, valjda su pričali o nekoj budućnosti, imaju li kakve planove? ima tu puno kako i zašto, ali na ta pitanja odgovore moraju naći svi zajedno, a ne da bake i dede po nekoj inerciji o svemu odlučuju.

njih dvoje su dobili dijete, pa neka snose posljedice, ali neka imaju pravo odlučiti kako, a roditelji neka im budu podrška.

cvijeta73
06.05.2009., 13:29
babyboys :love:
baš lijepo pišeš. :heart:

babyboys
06.05.2009., 13:34
cvijeta, :love:
hvala

piplica
06.05.2009., 13:36
Svi imaju nekako tendenciju žaliti roditelje mlade mame koja im je sakrila trudnoću, ali, iako je neosporno da im je bilo teško kada su saznali istinu, mladoj djevojci koja je cijelu trudnoću to tajila zbog straha od njihove reakcije (a znamo kako su trudnice hipersenzibilne) je bilo mnogo teže.
Ne znam, nekako mi se uvijek srce stegne kada čujem takve priče... :(

(maša)
06.05.2009., 15:39
bila bi razočarana u jednu ruku jer nije imao povjerenja i sakrio mi je nešto tako veliko, a opet tko zna što se mota klincima po glavi, zašto se boje reći...
u svakom slučaju dala bi sve od sebe da im pomognem i olakšam što više..

babyboys svaka ti čast :love:

babyboys
06.05.2009., 15:48
tko zna što se mota klincima po glavi, zašto se boje reći...


zato što se boje da će razočarati, da će ih se tjerati na nešto što ne žele, da će im okrenuti leđa...

kod mene nije bilo niti jedno od toga, već sam rekla, ali nažalost većini su ovo razlozi i uglavnom se barem jedan pokaže kao opravdan.

pomikaki
06.05.2009., 16:11
a ništa još su digli nos kao: kaj mi znamo...ona je sigurno spavala s nekim i basta!
jadno dijete.....tako mi ju je bilo žao...a prekrasna dobra curica

ja bi tad zvala czss, ko zna kaj se inače dešava u toj obitelji.
i nije mi normalno da u 21. stoljeću usred civilizacije ima još takvih ljudi.


Ovo potpisujem. Možda nisam realna, ali ja bih im pokrenula postupak da im se oduzme dijete. Meni to zvuči kao ozbiljno maltretiranje.

BebaBeba
06.05.2009., 16:14
Eto, ja imam 20 godina i bez problema sam rekla mojima... Zapravo se uopce nisam bojala njihove reakcije jer oduvijek imamo odlican odnos i o svemu razgovaramo. Mislim da je taj odnos roditelj - dijete najbitniji kad mlada cura zatrudni.
A to da je sakrivala trudnocu... Zaista nemogu rec da imam nesto ogroman trbuh, cak bi rekla relativno mali za 6 mjeseci trudnoce, ali bas sam si razmisljala nakon sta sam ovo procitala, nema tog nacina na koji bi ga mogla sakriti, ili da izgleda kao da sam se samo udebljala! Mislim da bi svatko shvatio po obliku trbuha da je nemoguce tako se udebljati!

MGrubi
06.05.2009., 16:17
a ništa još su digli nos kao: kaj mi znamo...ona je sigurno spavala s nekim i basta!
jadno dijete.....tako mi ju je bilo žao...a prekrasna dobra curica

ja bi tad zvala czss, ko zna kaj se inače dešava u toj obitelji.
i nije mi normalno da u 21. stoljeću usred civilizacije ima još takvih ljudi.


Ovo potpisujem. Možda nisam realna, ali ja bih im pokrenula postupak da im se oduzme dijete. Meni to zvuči kao ozbiljno maltretiranje.

debeli X

SpOOklica
06.05.2009., 16:19
Roditelje se za sada nije ništa pitalo jer za početak moraju osigurati sve za bebu, sa curom mogu za sada razgovarati samo mobitelom jer kod nas u rodilištu niti interfon ne radi, pa se i friški roditelji gledaju preko stakla i pričaju mobitelom (ona ne smije vani, oni ne smiju unutra). Mislim, doslovno su je trudovi proobudili, čak ni onda nije ništa tati rekla, nego su došli na hitnu, odakle su je poslali u rodilište. Tako da ni stvari nije imala spremne, ma ništa, baš ništa. Nema niti jedan bodi, nema pelene. Sad se prvo moraju riješiti te tehničke stvari, koje su već trebale biti spremne za bebu, a oni vjerovatno sutra izlaze iz rodilišta. Kasnije će se razgovarati ozbiljnije o organizaciji, mladi tata može biti uz mladu mamu i ovako, prije nego jedno od njih promijeni adresu zastalno. Trebaju dica sada i maturirati, prije nego ih pogodi puna stvarnost onoga šta im se dešava. Ne znam jesu li inače razgovarali o vjenčanju, vjerovatno će se kroz naredni period polako odmatati šta je njima bilo u glavama, i o čemu su razmišljali, šta su planirali. Sada je ipak malo prevelika strka.

A babe i dide su sretni, daleko od toga da nisu, je da bi voljeli da je došlo malo kasnije, ali nijedno od njih dvoje neće studirati, nisu neki učenici, tako da nije baš da su si pokvarili planove (eto jedino ovo ljeto neće lumpati, kao svi njihovi vršnjaci) a što se tiče odgovornosti, iskreno se nadam da će ih ipak malo pritisnuti, da se zaposle (bar on) što prije i ponesu teret svojih odluka. Mjesta za život imaju, ali opet ponavljam, nadam se da moja prijateljica (baka) neće ponijeti svu težinu njihovih odluka na svojim leđima.

piplica
06.05.2009., 16:23
Nek´ im je sa srećom! :heart:

ana.m
06.05.2009., 20:06
Ja im također želim svu sreću, da budu skup sretni i da lijepo odgoje tu malu neočekivanu mrvu! :heart:

babyboys
07.05.2009., 09:52
Roditelje se za sada nije ništa pitalo jer za početak moraju osigurati sve za bebu, sa curom mogu za sada razgovarati samo mobitelom jer kod nas u rodilištu niti interfon ne radi, pa se i friški roditelji gledaju preko stakla i pričaju mobitelom (ona ne smije vani, oni ne smiju unutra). Mislim, doslovno su je trudovi proobudili, čak ni onda nije ništa tati rekla, nego su došli na hitnu, odakle su je poslali u rodilište. Tako da ni stvari nije imala spremne, ma ništa, baš ništa. Nema niti jedan bodi, nema pelene. Sad se prvo moraju riješiti te tehničke stvari, koje su već trebale biti spremne za bebu, a oni vjerovatno sutra izlaze iz rodilišta. Kasnije će se razgovarati ozbiljnije o organizaciji, mladi tata može biti uz mladu mamu i ovako, prije nego jedno od njih promijeni adresu zastalno. Trebaju dica sada i maturirati, prije nego ih pogodi puna stvarnost onoga šta im se dešava. Ne znam jesu li inače razgovarali o vjenčanju, vjerovatno će se kroz naredni period polako odmatati šta je njima bilo u glavama, i o čemu su razmišljali, šta su planirali. Sada je ipak malo prevelika strka.

A babe i dide su sretni, daleko od toga da nisu, je da bi voljeli da je došlo malo kasnije, ali nijedno od njih dvoje neće studirati, nisu neki učenici, tako da nije baš da su si pokvarili planove (eto jedino ovo ljeto neće lumpati, kao svi njihovi vršnjaci) a što se tiče odgovornosti, iskreno se nadam da će ih ipak malo pritisnuti, da se zaposle (bar on) što prije i ponesu teret svojih odluka. Mjesta za život imaju, ali opet ponavljam, nadam se da moja prijateljica (baka) neće ponijeti svu težinu njihovih odluka na svojim leđima.

ma je, strka je, ja sam pitala zato što znam previše slučajeva kada se u ovakvoj situaciji potpuno zanemari te mlade ljude koji su se našli u ulogama koje možda nisu željeli i čije težine nisu svjesni, a ne da im se prilika ni da postanu svjesni jer neki drugi, odrasliji i pametniji (uvjetno rečeno) odlučuju o svemu. iskreno se nadam da ovdje to neće biti slučaj i želim mladj obitelji svu sreću da to stvarno postanu i ostanu, a bakam i dedama da uživaju u unučetu. :heart:

SpOOklica
07.05.2009., 13:23
Evo me.

Nažalost, situacija je takva da cura cijelu trudnoću nije bila ni na kakvoj kontroli. Napravila je test, nakon toga je imala duže krvarenje pa kasnije sukrvicu i mislila je da je spontani, tek kasnije u višoj trudnoći su shvatili da je ipak i dalje trudna. Ni onda nije išla ginekologu, roditeljima kako kažu, nisu rekli jer su se bojali "da će ih ubiti" mislim u prenesenom smislu. I da ti isti roditelji (pogotovo njegovi) nisu već progutali više s**** od njih, još bi razumila takav strah, ali preko svačega su već prešli pa mi nije jasno odakle takvo razmišljanje. Srećom, rodila se savršeno zdrava beba, a kad pomislim šta je sve moglo biti.... a da ne govorim o njenom zdravlju.

S obzirom da nisu još svjesni, pogotovo ona, šta ih je snašlo, svi su se organizirali da im zasad olakšaju da maturiraju oboje, izgleda da če biti zajedno mladi roditelji, bez obzira kod koga, jer njegovi ne žele čuti za opciju da budu razdvojeni, prvo iz razloga da se njemu ne pruži prilika da se izvuče od obaveza i odgovornosti (a svaki tinejdžer koliko god bio zaljubljen to bi jedva dočekao), a drugo da njih dvoje imaju priliku razgovarati i dogovarati se šta i kako dalje. A da ne govorimo koliko je važno da se on veže za bebu sada dok je tako mali.

pomikaki
07.05.2009., 13:41
dobro sad, SpOOklica, sjetimo se da ima na forumu punoljetnih žena koje su odbile sve kontrole u trudnoći pri zdravoj pameti :mrgreen:
I iskreno, ja nisam baš sigurna da kontrola kod doktora baš toliko smanjuje rizike u trudnoći - eventualno kod trudničkog dijabetesa, povišenog tlaka...možda se ponekad otkrije neka srčana mana na vrijeme
Mislim ne bih htjela potezati raspravu ali mi se čini da je nekontroliranje trudnoće ovdje najmanji problem.

Još jedno pitanje je da li bi akteri ove priče voljeli da njihov slučaj razvlačimo po internetu :/ da se ne bi netko još prepoznao, ili da ih prepoznaju drugi, pa da te kuma pozove na informativni razgovor...

babyboys
07.05.2009., 13:56
dobro, ne treba razvlačiti tu sad nekontroliranje trudnoće. ali, ona je imala krvarenje nakon kojeg je mislila da je pobacila i idalje nije otišla ginekologu. koliko bi žena u takvoj situaciji zanemarilo kontrole?

ja im samo želim da "dođu k sebi" njih dvoje i shvate da sad imaju i jedan mali život koji ovisi o njima i na koji utječu svojim odlukama.

SpOOklica
07.05.2009., 14:22
Nemam ja problema s time što će netko misliti pročita li ovu temu na forumu, štoviše, mlada majka u natuknicama za dane koji slijede ima i web stranicu rode, pa neka čita. Mislim da ovo što može ovdje pročitati nije ništa u usporedbi sa komentarima koji će ih dočekati od starijih stanovnika i eventualno rodbine. Ovdje od svega napisanoga ja vidim samo brigu za to dvoje mladih ljudi i bebu, žešće ispiranje ušiju smo svi koliko mogu primjetiti ostavili njihovim roditeljima na dušu.

Kad kažem šta je sve moglo biti, mislim na eventualne posljedice tog spontanog, sepsa, na kraju krajeva ako je već tako bilo, postoji mogućnost da se i trudnoća održi a da nije u redu, zar ne? Kontrola kod liječnika ne može spriječiti komplikacije (uglavnom), ali može spasiti život trudnici, bebi. Ovako ni ne zna šta joj je činiti u slučaju bilo kakve komplikacije, niti ju prepoznati.

summer
07.05.2009., 14:24
dobro, ne treba razvlačiti tu sad nekontroliranje trudnoće. ali, ona je imala krvarenje nakon kojeg je mislila da je pobacila i idalje nije otišla ginekologu. koliko bi žena u takvoj situaciji zanemarilo kontrole?

ja im samo želim da "dođu k sebi" njih dvoje i shvate da sad imaju i jedan mali život koji ovisi o njima i na koji utječu svojim odlukama.

x. Ovo dosad mi bas i ne izgleda ohrabrujuce. Vise ko guranje glave u pijesak.

M&A
07.05.2009., 15:41
Nažalost, situacija je takva da cura cijelu trudnoću nije bila ni na kakvoj kontroli.
Zar bi nesto promijenilo da je bila,osim sto bi je sigurno nagovarali da abortira.I je li cura ikada uopce bila kod ginica nevezano za trudnocu?

S obzirom da nisu još svjesni, pogotovo ona, šta ih je snašlo...
Sorry SpOOklice,znam da si pod dojmom novonastale situacije ali ovo mi stvarno malo zvuci...uff.Pa nije ih snasla nikakva tragedija.Dobili su zdravo dijete koje su si sami napravili.A da li su do djeteta dosli zeljom,neznanjem ili nepaznjom,njihova osobna stvar.

Ja im cestitam na bebacu i zelim da uzivaju u roditeljstvu,i da ne dozvole da ih se proglasi mladim roditeljima koji nisu dorasli toj ulozi,pa da dijete umjesto mame i tate odgajaju bake i djedovi.
I ne zamjeram ni decku ni curi.Zamjeram njihovim roditeljima koji su ocito zakazali u toj ulozi,kad im se djeca devet mjeseci ne usudjuju doci pred oci i reci kakva je situacija.Mozda ih njihova djeca predobro poznaju pa su ih zato doveli pred gotov cin.

pomikaki
07.05.2009., 15:54
nekako mi se čitav taj dramski stav prema događaju čini kao najvjerojatniji uzrok skrivanja trudnoće. Vjerojatno ne i jedini, šta ja znam što se sve tu događalo. Ali ne znam čemu baš tolika priča oko te tinejđerske trudnoće - ni prva ni zadnja. Ne bih, naravno, voljela da se to dogodi mojoj djeci, pogotovo na taj način da mi ništa ne kažu, ne idu na kontrole i čekaju da trudnoća sama od sebe nestane. Ali ako je već došlo do toga, čijom već krivicom, jedino što mogu je prihvatiti nastalu situaciju bez puno drame i pomoći djetetu da izvuče najbolje iz toga. (Bar bih bila mlada baka, za što kako me je krenulo imam malo šanse :roll: )

BebaBeba
07.05.2009., 15:58
I ne zamjeram ni decku ni curi.Zamjeram njihovim roditeljima koji su ocito zakazali u toj ulozi,kad im se djeca devet mjeseci ne usudjuju doci pred oci i reci kakva je situacija.Mozda ih njihova djeca predobro poznaju pa su ih zato doveli pred gotov cin.

XXXX

Potpuno se slazem s tobom! Mislim da bi meni bilo jako tesko reci im da sam trudna, da nemamo odnos kakav imamo!

lidać2
16.05.2009., 14:33
kako je mogla sakriti trudnoću, kako, kako, kakoooo???


to meni nejde nikako u glavu koliko puta sam znala procitati u novinama zbog jakih bolova otisla u bolnicu i rodila...

pa halooooooooooooo kakoooooooo se trudnoca nije primjetilaaaaaaaaaaaaaa?????????????????? :shock: :shock: :shock: :shock:

mandy
17.05.2009., 12:21
melange (napisa):
kako je mogla sakriti trudnoću, kako, kako, kakoooo???
ne bi vjerovala kako lako se to može : radim 8 h sa 6 kolegica u prostoru od nekih 100- tinjak m2, prije 10 g., kolegica (42g.) nam je rekla da za mjesec dana treba roditi, a mi smo sve pale u šok, žena nije ni pretjerano debela, a nije nosila ni pretjerano široku garderobu; ja sam osoba koja cmolji nad bebama, trudnicama i svemu što je blizu tome, uvijek mi se čini da je netko trudan (obično ne bude, ali nema veze :lol: ) , a nisam skužila ; tako da kad netko zaista želi - može to skriti, razlozi su potpuno nevažni, na kraju balade najvažnije je da su beba i mama ok, a sad je na bakama i djedovima da zajedno sa djecom okrenu novu stranicu i iz svega pokušaju izvući obitelj koja će imati budućnost