PDA

Pogledaj cijelu verziju : Benten - ne znam tko je taj...Ifigenija
22.06.2009., 22:06
Ovo stavljam na izazove jer ne znam gdje bih s time, a ako ne paše, molim moderatore da me presele.
Mi smo negledači TV-a i ja nemam pojma tko je Benten i gdje da ga nađem, a sin je za njega od nekoga čuo, pa bih mu dala da to gleda ako je to okej. Zanima me jel to neko fino i pristojno čeljade i je li njegov crtić (to je crtić?!) na tragu humanih vrlina?
Jel to puštate djeci?
E, i još nešto.
Čuh za Gormite, i da je to užasno, a koliko sam čula - složila bih se.
Lijepo molim - tko ne gleda i ne da se gleda kako hendla društveni pritisak i to?

pipi1
22.06.2009., 22:12
Koliko sam ja upućena Gormita nema za gledati na našoj TV nego ih ima za kupiti po kioscima i trgovina za 15 kn po komadu

jako su ružni a mi ih imamo negdje gomilu spremljenih u ruksaku

kupovali su mu ih sa svih strana, neko vrijeme se nešto sa njima igrao, onda sam ih ja razmjenjivala sa ostalim mamama i onda smo ih zaboravila, kao i svojedobno Ninje

Ben 10 je crtani koji je subotom i nedjeljom na TV-u, RTL mislim

nemam pojma ništa o njemu nego da je to čini mi se neki dečko ali ovaj put ništa ne kupujem od njega, iako imaš svega i svačega na tržištu

ja sam mom rekla da mu neću ništa kupovati, da može gledati crtani ako želi i to je to, dijete se ne buni, mama zadovoljna da ne mora puno objašnjavati :mrgreen:

Trina
22.06.2009., 22:16
Ben 10 je super, mi ga gledamo stalno. Radi se o dječaku koji je pronašao čarobni sat uz pomoć kojeg se pretvara u razborazne likove, čudovišta isl i bori sa zlim. ne vidim ništa loše u crtiću. Samo što su se moji totalno navukli pa kupujemo sve na ben10, izmešu ostalog figurice koja jedna košta 20 kn. Opet zarađuju na djeci

tanja_b
22.06.2009., 22:20
Lijepo molim - tko ne gleda i ne da se gleda kako hendla društveni pritisak i to?

Andrej ga ne gleda, kao što ne gleda ni TV program uopće. Mislim, gledao bi on da mu upalimo TV :mrgreen: ali kako to u nas nije običaj, on ni ne traži. S druge strane, u vrtiću je svakodnevno izložen pričama o Ben 10, sličicama, satovima i ostalim čudesima, i zasad začudno dobro hendla situaciju - u vrtiću začas prihvaća igre od starije djece i uključuje se u njih, doma se igra svojih igara i svojih zanimacija, i zasad smo svi zadovoljni.
Jednom je diskretno naznačio da bi on htio imati taj album sa sličicama, ali nije se bunio na negativan odgovor (Životinjsko carstvo je ipak zakon br. 1 ;) )

Samo ne znam kako će biti s problemom društvenog pritiska kad bude stariji...

Kavin
22.06.2009., 22:24
Mi nismo redoviti gledači, ali smo jednom naletili, uglavnom dječak koji se pretvara u neke likove - čudovišta, ne ljudska bića, ali spašava stvar, nije negativac i bori se protiv nekakvih čudovišta...ukratko po meni sf crtić.

piplica
22.06.2009., 22:29
Ne znaš tko je Benjamin Tennesson alias Ben10? :shock:

Pih, kakva si ti to neinformirana majka... :mrgreen:

Trina
22.06.2009., 22:46
Ne znaš tko je Benjamin Tennesson alias Ben10? :shock::lol: :lol:

..sa setrom Gwen i djedom vodoinstalaterom? A Vatreni, Stakleni i druga ekipa? Najgore od svega je da su i mene navukli pa i ja moram gledati :mrgreen:

Freja
22.06.2009., 23:07
Meni su svi ti crtići pregrozni. To što je on dobrica po meni ne čini crtić dobrim. Čim se on bori protiv koga ili čega meni se to ne sviđa. Pa bilo to i zlo. Nisam gledala cijeli crtić, ali meni već zvukovi, glasovi ne odgovaraju. Sve je nekako previše nabrijano. I vidim da loše utječe na mog sina (ne gleda redovito, naletio je nekoliko puta, ali je pritisak u vrtiću prilično jak i to im je glavna igra u posljednje vrijeme).

Mi, na moju žalost, nismo negledači televizije, jer mislim da bi mi tada bilo lakše ne popustiti kad me traži da nešto gleda. Ovako vidi nas da gledamo tv pa i on hoće svoj dio. Ograničili smo mu vrijeme i nekako se trudim da ga suptilno navedem da odabere Doru, Sesame Street ili Tomicu umjesto ovih "borbenih". Najčešće uspijem, ali katkada i ne :(

brane
22.06.2009., 23:19
Moji guštaju i s Ben10-om i s Gormitima
Satima se znaju igrati s tim figuricama
Kupovali su im ih sa svih strana i moram priznati da mi nije žao niti kune što sam dala za njih jer ih obožavaju

bundevica
22.06.2009., 23:30
Još jedan u nizu katastrofalnih crtića. Ne znam kako vi, ali ja te crtiće ne mogu gledati dulje od minute, pa kako da ih onda puštam svojoj djeci?
Po meni to jako loše utječe na djecu, nije mi normalno da dijete od 3-4-5 god. to gleda i naravno da mu je onda jedan Bambi dosadan. :no:
Pričaju meni moji o tome, ali ne traže da gledaju jer im je preružno i strašno (a baš nisu šmokljani). U društvu su omiljeni, a ističu se svojim kvalitetama, a ne količinom figurica i sličica.
Meni je katastrofalan i stav roditelja koji to daju djeci kako ne bi bili izolirani od okoline, crne ovce i sl. :shock: Pa za 10-15 god. će im okolina ponuditi drogu i šta onda, ne daj bože da odskaču?
Ja moje učim da razmišljaju svojom glavom. :P

piplica
22.06.2009., 23:32
Freja, poštujem da je tebi to neodgovarajući crtić za tvoje dijete, kao što poštujem da neke mame na ovom forumu smatraju da je Tomica neadekvatan crtić za njihovu djecu, kao što poštujem da je nekim majkama neprihvatljivo da dijete uopće gleda crtiće.

Ja sam npr. dosta tolerantna po pitanju izbora crtića (naravno pratim što gledaju), ali sam dosta rigorozna po pitanju minutaže.

Kriteriji su različiti i možda je najbolje da svaka mama pogleda crtić oko kojega se dvoumi pa da procijeni sama.

točkalica
22.06.2009., 23:40
znam i ja ja tko su gormiti i ben ten!!! nažalost!!

Gormita nema crtani samo figure, koje smo mi kupili par puta ima ih oko 15-tak, i ja bi mu ih još kupila da se zna zaigrat kao moj susjedić, ali njemu su zanimljivi dok ih otvori iz vrećice i još 5 minuta iza toga. za sve to je čuo uglavnom u vrtiću, postane popularno i ide po djeci. nešt ko vodene kozice :lol: !!


uglavnom, svi ti crtići se svode na isto, ninđe, benten, i sl. svi se bore protiv zla, ali na meni ružan način, jer to je doslvno borba, i u svakom od tih crtanih se mlate, oš štapovima ovim ili onim.

najzanimljiviji od tih bentenovih pomagala je benten čarobni sat, za kojeg upravo moj malac skuplja 5 kn denvno što znači da ćemo za 20 dana i mi postat vlasnici sata. Satova ima po 60 kn, 100 i 200 :shock: . mi ćemo onog od 100 jer onaj od 60 ne svira.
Ne sviđa mi se baš dječja igra ben tena, jer se pretvaraju da imaju sat, ili ga stvarno imaju, i onda se pretvarju u razna čudovišta, ali to zvuči , kao da imaju prigušivač na ustima i onda onako govore nekako uuuurhaaa (jesam vam dočarala :lol: ). recimo jedan dečkić iz vrtića valjda je pogledao sve nastavke , tj. mislim da ih pretjerano gleda, jer zna i riječi napamet i onda skače onuda, nešto šišti, i urhaaaa.


ne znam šta bi rekla glupo mi zabranit mu iako znam da nisu baš neki, al kad mu ponudim štrumfove nije baš presretan. bila sam najsretnija kad je bila faza Medvjedića dobrih srca.


sve u svemu ljuti :evil: me, što se toliko priča o djeci, o dobrobiti, promicanje dojenja, prve tri su najvažnije i onda na sve to ovakvi srtići, KATASTROFA, n eznam koju to kontrolu prolazi, i tko to dopušta, ali izgleda da očito nitko. kakve curice mogu postat gldeajući Bratz, katastrofa, crtani, umišljnih, razmaženih.....ma nemam riječi.

Ipak su štrumfovi, medvjedići dobra srca, leteći medvjedi i sl. imali puno manju dozu borbenosti i ljepše je prikazana razlika dobra i zla.


i da oni koji se još nisu upoznali s tim, postoji crtić COD LYOKO ( tako nekako) nisam točno skužila radnju ali u jednom dijelu crtića počinju riječi za koji i meni treba rječnik, codlyoko počne nešto tipa, sistemazizacija, ....acija....., ma ne mogu se ni sjetit šta napriča.


dobro malo sam skrenula s teme, ali ljuti me to.
pozdrav!!

bundevica
22.06.2009., 23:50
i još da dodam...tete u vrtiću se jako žale na ponašanje dječaka, da je to strašno, čim uđu viču da su ninje, samo neki borbeni stavovi, bacaju mreže, pucaju...strašno
one ne mogu izići na kraj s njima i da se tako dječaci prije nikada nisu ponašali
meni takvo ponašanje nije nimalo cool

Freja
22.06.2009., 23:59
Freja, poštujem da je tebi to neodgovarajući crtić za tvoje dijete, kao što poštujem da neke mame na ovom forumu smatraju da je Tomica neadekvatan crtić za njihovu djecu, kao što poštujem da je nekim majkama neprihvatljivo da dijete uopće gleda crtiće.

Ja sam npr. dosta tolerantna po pitanju izbora crtića (naravno pratim što gledaju), ali sam dosta rigorozna po pitanju minutaže.

Kriteriji su različiti i možda je najbolje da svaka mama pogleda crtić oko kojega se dvoumi pa da procijeni sama.

Nisam ni mislila da svi moraju dijeliti moje mišljenje. Ifigenija je pitala što o tome mislimo i ja sam izrekla svoje mišljenje kao što ste i vi kojima je crtić ok izrekle svoje. Baš kao i ti i ja poštujem to da je to nekome u redu stoga sam i rekla da primjećujem da loše utječe na moje dijete, a ne na djecu općenito.
Da se mene pita, takvi crtići ne bi ni postojali. Doduše ne bi ni Tom i Jerry na kojem sam i sama odrasla. Smatram da je svijet dovoljno okrutan sam po sebi i da okrutnost i agresiju ne trebamo djeci još i servirati na pladnju u svrhu zabave.

Freja
23.06.2009., 00:02
i još da dodam...tete u vrtiću se jako žale na ponašanje dječaka, da je to strašno, čim uđu viču da su ninje, samo neki borbeni stavovi, bacaju mreže, pucaju...strašno
one ne mogu izići na kraj s njima i da se tako dječaci prije nikada nisu ponašali
meni takvo ponašanje nije nimalo cool

x

Upravo sam to primijetila i kod svojeg sina i prije nego je otkrio te crtiće na televiziji. :(

babyboys
23.06.2009., 00:02
ja sam upoznata s likom i djelom bentena i čitave mu familije :mrgreen:

i imamo album za sličice koji vrlo uspješno zanemarujemo, 4 mikrofigure i društvenu igru. omnitrix , taj famozni sat, nam je netko maznuo dok su dečki bili s tetom vani. ah, tuge pregoleme.

a upoznata sam i sa postojanjem gormita. i miševa s Marsa.(aha, eto još jedni :mrgreen: )

moja dugopdojena djeca koja jako dobro koriste svoju glavu i prilično su popularna među vršnjacima, zdušno prate sve majmunarije koje izvode njihovi junaci i nisam primjetila nikakve devijacije u njihovu karakteru ili ponašanju. dapače, vrlo su svjesni da je sve to fikcija i ne misle da će ih zaskočit mutirana žaba iza prvog čoška.

i vole bambija, roaryja, jurića i štrumpfove. i srednji vijek, i dinosaure i životinje i povijest i svemoguće i nemoguće sportove.


ono što sam ustvari htjela reći je da mi je ovo što čitam u gornjim postovima prilično nabrijano i ekstremno. dobro, djeca gledaju crtani. ok, u tom crtanom se netko s nekim bori. uglavnom dobro protiv zla. uglavnom dobro pobjeđuje, a zlo ostaje smlavljeno.
da je barem nekad tako i u stvarnom životu u kojem često pobjede, ne nužno zli, ali često pogrešni motivi od kojih mase više gube nego dobivaju.

piplica
23.06.2009., 00:04
Meni se čini da su se dječaci i nekada kao i sada igrali borbi, samo što su akteri bili neki drugi: kauboji - indijanci, partizani - fašisti.... ;)

vještičica
23.06.2009., 00:09
Ne znaš tko je Benjamin Tennesson alias Ben10? :shock:

Pih, kakva si ti to neinformirana majka... :mrgreen:
Moram se složiti :mrgreen:
Mi ga gledamo otkako je startao na Cartoon Network-u, ima mnogo simpatičnu intro pjesmicu uz koju se super pleše :dancingfever:

Kupili smo joj samo jedan DVD sa sinhronizovanom verzijom, više iu fore, inače gleda na engleskom

Anci
23.06.2009., 00:09
Meni se čini da su se dječaci i nekada kao i sada igrali borbi, samo što su akteri bili neki drugi: kauboji - indijanci, partizani - fašisti.... ;)
Oprosti, ali bilo je i partizanki :mrgreen:

kina
23.06.2009., 00:10
I moj je jednom u vrticu ispruzio ruku ispred sebe, carobirao nesto s prstima par sekundi, a onda se preko cijele sobe zaletio i bacio na strunjacu. Teta je dosla do njega i rekla: "Spajki, nema mreza i bacanja u sobi", a on njoj hladno: " ma koji spajki, on je bezveze, ja sam Blanka Vlasic!" :oops:

piplica
23.06.2009., 00:11
Meni se čini da su se dječaci i nekada kao i sada igrali borbi, samo što su akteri bili neki drugi: kauboji - indijanci, partizani - fašisti.... ;)
Oprosti, ali bilo je i partizanki :mrgreen:

Priznaj, bila si cura od Boška Buhe...

Mima
23.06.2009., 00:11
I moj je jednom u vrticu ispruzio ruku ispred sebe, carobirao nesto s prstima par sekundi, a onda se preko cijele sobe zaletio i bacio na strunjacu. Teta je dosla do njega i rekla: "Spajki, nema mreza i bacanja u sobi", a on njoj hladno: " ma koji spajki, on je bezveze, ja sam Blanka Vlasic!" :oops:

:lol:

Možda je bilo i partizanki, ali ja sam jednom za Prvi Maj na moru poderala troje hlače igrajući se sa bratićem da smo Prle i Tihi .. i onda su glavne face bili muški kao i sada :/

bundevica
23.06.2009., 00:12
I moj je jednom u vrticu ispruzio ruku ispred sebe, carobirao nesto s prstima par sekundi, a onda se preko cijele sobe zaletio i bacio na strunjacu. Teta je dosla do njega i rekla: "Spajki, nema mreza i bacanja u sobi", a on njoj hladno: " ma koji spajki, on je bezveze, ja sam Blanka Vlasic!" :oops:
:lol: zakon

babyboys
23.06.2009., 00:14
kakve veze ima uopće dojenje s crtićima?


postoji crtić COD LYOKO
a na kojem programu i kad? na maxtv-u? pa zaključaj taj program ako se može (na kablovskoj se može) i riješen problem.


štrumfovi, medvjedići dobra srca, leteći medvjedi i sl. imali puno manju dozu borbenosti i ljepše je prikazana razlika dobra i zla.


fala bogu na jubitu i dvdima, pa su dostupni i našoj djeci ti crtići. i blufonci, bipsići, snorkijevci... u kojima je negativac samo jedan čovjek koji iz čiste objesti želi potamaniti naše junake. poruka - ako si dobar, netko negdje te želi zarobiti doživotno, u najmanju ruku


tete u vrtiću se jako žale na ponašanje dječaka, da je to strašno, čim uđu viču da su ninje, samo neki borbeni stavovi, bacaju mreže, pucaju...strašno

a protiv čeg su se prije žalile?
kad je T išao u vrtić, bile su popularne yugioh karte, isti problem pa su se tete dogovorile s djecom da ih nose svaki drugi petak, ostatak vremena su bile zbranjene.

bundevica
23.06.2009., 00:18
kod nas u vrtiću su zabranjeni svi akcijski junaci (i crtići i igračke)
pitam se zašto? :roll:
a kod vas nisu?

Freja
23.06.2009., 00:19
Meni se čini da su se dječaci i nekada kao i sada igrali borbi, samo što su akteri bili neki drugi: kauboji - indijanci, partizani - fašisti.... ;)

Istina. Ali meni se ni to nije sviđalo niti bi mi se sviđalo danas. Što mogu.

A to da su svjesni da je fikcija - da i ne. Svjesni su da ti likovi ne postoje u stvarnosti, ali nisam sigurna da su sasvim svjesni da je ponašanje kakvo vide i rječnik kakav čuju neprihvatljiv u stvarnosti. Moj skoro petogodišnjak to zna u teoriji, ali kad treba provesti u praksu, tu malo šteka.

piplica
23.06.2009., 00:21
Kod nas je zabranjeno donositi bilo kakve igračke od kuće u vrtić.

Kakve to veze ima sa temom? :?

Anci
23.06.2009., 00:22
Meni se čini da su se dječaci i nekada kao i sada igrali borbi, samo što su akteri bili neki drugi: kauboji - indijanci, partizani - fašisti.... ;)
Oprosti, ali bilo je i partizanki :mrgreen:

Priznaj, bila si cura od Boška Buhe...

U majici s likom Boška Buhe 8)

kina
23.06.2009., 00:25
Kod nas nikada nisu bile zabranjene nikakve igracke, osim oruzja. Vatrenog. :) Cak su se i macevi mogli nositi. Postojalo je samo jedno pravilo. Ako doneses neku igracku, moras je pokazati i dijeliti. Npr. ako doneses u vrtić ben10sat, svi koji to zele, imaju ga pravo vidjeti. Ako ti to ne zelis, lijepo se s njime igraj doma. Klinci su znali donijeti tu i tamo nesto, ali uvijek sam bila sretna jer nije bilo pomame za necim, da bi svi trebali imati.

bundevica
23.06.2009., 00:26
Kod nas je zabranjeno donositi bilo kakve igračke od kuće u vrtić.

Kakve to veze ima sa temom? :?
tete su lupile cenzuru na akcijske junake (i na ben tena), jer smatraju da nisu "primjerenog sadržaja" za tu dob
možda je i to zanimljivo Ifigeniji :saint:

točkalica
23.06.2009., 00:33
kakve veze ima uopće dojenje s crtićima?


postoji crtić COD LYOKO
a na kojem programu i kad? na maxtv-u? pa zaključaj taj program ako se može (na kablovskoj se može) i riješen problem.


štrumfovi, medvjedići dobra srca, leteći medvjedi i sl. imali puno manju dozu borbenosti i ljepše je prikazana razlika dobra i zla.


fala bogu na jubitu i dvdima, pa su dostupni i našoj djeci ti crtići. i blufonci, bipsići, snorkijevci... u kojima je negativac samo jedan čovjek koji iz čiste objesti želi potamaniti naše junake. poruka - ako si dobar, netko negdje te želi zarobiti doživotno, u najmanju ruku

[.


dojenej s crtićima, :lol: :lol: :lol: , ma nikakve, nego sam to rekla su smislu kako se radi i promovira sve najbolje za djecu i onda spuštaju na tv takve crtane.

imamo kabelsku i onaj mini tv, na njemu naletimo ponekad, tamo svaki mejsec mjenjaju par crtića i baš ovaj mjesec makli nam doru istražuje (svaka čast onome tko da je napravio. izgleda netko s mozgom). ne bi zaključala baš cijeli program jer se nađe i što simpatično, a kad palim svaki put čekam na što ćemo naletit!! i kad je to pepa pig ona je :D

a probala sam mu neki dan stavit štrumfove, nakon 5 minuta me čudno gledao i to mi je dosadnooooo. Štrumfovi nisu aktualna tema u vrtiću!!!

točkalica
23.06.2009., 00:37
Kod nas nikada nisu bile zabranjene nikakve igracke, osim oruzja. Vatrenog. :) Cak su se i macevi mogli nositi. Postojalo je samo jedno pravilo. Ako doneses neku igracku, moras je pokazati i dijeliti. Npr. ako doneses u vrtić ben10sat, svi koji to zele, imaju ga pravo vidjeti. Ako ti to ne zelis, lijepo se s njime igraj doma. Klinci su znali donijeti tu i tamo nesto, ali uvijek sam bila sretna jer nije bilo pomame za necim, da bi svi trebali imati.


joj samo mali oOZ. meni je frendica kad je on imao 2-3 godine uporno htjela kupit mali pištoljič, tj, kupila mu ga je, i naljutila sam se, lijepo sam joj rekla da znam da će se s tim upoznat kad.tad, ali da ne mora baš s 2-3 godine. sreća da je isti dan pukao i bez problema ga je bacio u smeće :D !!

inače mi petkom nosimo od kuće što hoćemo, a primijetila sam da se gledaju ninđe i sl. i u vrtiću :/

babyboys
23.06.2009., 00:39
a fa ne dam gledat pepu, pocoya i kompaniju.
po mojoj procjeni, tupo. za kulturno uzdizanje imamo vlak u snijegu id ružbu pere kvržice.

za emocije bambija i kralja lavova (u kojem se dobro bori protiv zla).
za mamine nostalgićne ispade sve ove gore nabrojane.

poanta je da JA određujem što mogu ili nemogu moja djeca glrdat, pa makar na tvu prikazivali prvu šetnju po kupiteru, ako ja zaključim da nije za njih, neće ju gledat.
čitat će o njoj. :mrgreen:

babyboys
23.06.2009., 00:41
kasno je, spava mi se, a pišem u mraku
fa=ja
kupiteru=jupiteru
gldrt=gledat.

kina
23.06.2009., 00:47
Zadnju godinu pred školu (grupa od 30-ak šestgodišnjaka) najdraža igra im je bila KT-2. I kako se nikako maknuti od toga, teta im je spomenula da inspektori Krim tima imaju iskaznice. Onda su od kuće nosili i rezali papire i kartone i pisali po njima, KT-2, svoja imena, brojke kojekakve, crtali svoje "slike" na iskaznice, a teta je samo nabacivala što još treba. Naivci mali su usavršili pisnje i čitanje bez ijednog ispaljenog metka (preko noći bi sve iskaznice nestale, pa ujutro iznova). Kad ih nije mogla odgovoriti od takve igre, teta je okrenula vodu na svoj mlin, i izvukla najbolje iz situacije... Jedan dan je igra utihnula, nije lako biti inspektor, treba puno pisati :lol:

cherry
23.06.2009., 01:25
off

priča mali : mama, benten ovo, benten ono
ja: ljubavi, jel' misliš to na betmena?
mali: ne, nije Batman, nego Ben 10
(nisam mu baš vjerovala dok nisam na štandu vidjela đinđe za prodaju i lik i djelo bentena)

on:

tv u pravilu ne gledamo dok su djeca budna
zalomi se, priznajem, pokoji crtić, ali onda je to dora istražuje, ostalo gasim

no, bez obzira na negledanje tih raznih junaka, vrtić je učinio svoje

sat je dobio jer je pao dogovor, bila mu je velika želja, duuuugo ga je žicao i našla sam ga za 50 kn (što je bio uvjet)
slčice traži, ali ih neće dobiti (loš mu je bio argument i on to zna, a i ja imam neobjašnjivu averziju prema sakupljanju)

ukratko:
ne volim što je gledanje tih jednokratnih crtića nužno povezano s kupovanjem svega i svačega :evil:

litala
23.06.2009., 04:26
moji gledaju sve i svasta. i ponekad im se zalomi da gledaju i predugo.

ne kupujem im gadjete na junake, ne vidim potrebu. doduse, kad bi nasla dvije jednake majice po istoj cijeni i na jednoj je neki junak - pa kupila bih. al obicno ne nadjem (jer su junacke majice redovno bar 30-40 posto skuplje) pa ne kupujem...


sto se tice junackog ponasanja uslijeg gledanja crtica - moji klinci ne projiciraju ponasanje junaka u svakodnevni zivot i nikad se doma ne igraju igara sa svojim junacima (leo se doduse voli "zamaskirat" u spajdermana ili betmena ili supermena, ali nista dalje od same maske...)

dal se u skoli/vrticu toga igraju - nemam pojma. ocito, ako se i igraju, nije nista sto prelazi icije granice pa nije ni vrijedno spomena...

sirius
23.06.2009., 05:59
Znam tko je Ben 10,isto kao što sam i znala tko je spajdermen,betmen i zaboravihvišeprijenjihtko.
U mojim godinama u toj dobi mi je idol iz crtića bio sport Bili (a bome i Lili) i njihov supersag(jel se tako zvala torbica :? ) pa sam ,eto,ispala prilično normalno. :tele:

litala
23.06.2009., 06:38
supersak :mrgreen:


vrijeme je za - supersak! 8)

ivy
23.06.2009., 07:27
ben 10 izbjegavamo od starta jer sam ih skužila na vrijeme. sa gormitima nije tako, vidio je par reklama, zarazio se i kad je dobio prvoga više nije bilo povratka.
smatram da je roditelj kriv ako je dijete već pogledalo crtić, dobilo prvu figuru i sl. onda je jako teško zabraniti daljni tok potražnje. mislim, u razumnim okvirima...
meni su recimo kao maloj branili televiziju, pogotovo SF serije (koje su u ono vrijeme stvarno bile bezazlene i s lošim efektima) i to mi je ostavilo jednu gorčinu i frustraciju neviđenih razmjera
smatram da su mi ponudili bar malo ili kao što piplica kaže s ograničenom minutažom, bilo bi bolje
(danas sam fan star treka, nisu uspjeli u naumu :mrgreen: )
mislim ipak da bi se itekako trebalo poraditi na cenzuri crtića na televiziji. sve je to lova, nude se serijali koji imaju najviše toga za prodati u dućanu koji ih financira - namjerni marketinčki inženjering bez trunke smisla za umjetnost i kreativnost
a umjetničkih i pametnih crtića ima johoho

imala sam povjerenje donekle u HTV, jer se ipak koliko toliko trude oko izbora, donedavno kada sam vidjela na programu "mali titani", zvučalo je kao nešto ok
mali je pogledao jednom i sad hoće stalno, a crtić je stvarno u rangu svih ovih ostalih "pucam i tučem se cijelo vrijeme"

ivy
23.06.2009., 07:29
da, još jedna stvar kod Gormita. skužila sam zašto voli one najveće i naružnije. zato jer ga brane od njegovih strahova
mislim ipak da se to da riješiti na neki drugi način, a ne da se uči skrivati iza nečeg ili nekog zastrašujućeg

Veki
23.06.2009., 08:06
Zadnju godinu pred školu (grupa od 30-ak šestgodišnjaka) najdraža igra im je bila KT-2. I kako se nikako maknuti od toga, teta im je spomenula da inspektori Krim tima imaju iskaznice. Onda su od kuće nosili i rezali papire i kartone i pisali po njima, KT-2, svoja imena, brojke kojekakve, crtali svoje "slike" na iskaznice, a teta je samo nabacivala što još treba. Naivci mali su usavršili pisnje i čitanje bez ijednog ispaljenog metka (preko noći bi sve iskaznice nestale, pa ujutro iznova). Kad ih nije mogla odgovoriti od takve igre, teta je okrenula vodu na svoj mlin, i izvukla najbolje iz situacije... Jedan dan je igra utihnula, nije lako biti inspektor, treba puno pisati :lol:

Samo bi pohvalila tetu. Jako je teško u vrtiću naći odmak od takvih igračaka i igara. Ako i zabraniš donošenje igračaka , oni se igraju igara na temu crtića. Dovoljno je da nekoliko djece bude upoznato sa tematikom tih crtića, pa da se to proširi.
Ono što i ja pokušavam dok skužim popularnost nekog lika, pogledati crtić jer moram biti upoznata sa tim i onda od toga pokušam napraviti neku produktivnu igru, preusmjeriti je na neki način. Npr. tim igračkama napraviti što ljepši dvorac od drvenih kocaka ili kaširati drvene kutije za njihovu nastambu. Tada zaborave na igračke i stvaraju, kreativni su. Sretni su jer se igraju sa svojim igračkama, a one su u stvari samo poticaj za ljepšu igru.
BIlo je tu svačega, svako malo neki novi crtić, bilo ih je da mi se dizala kosa na glavi. Po osobnoj procjeni kojiput sam i zabranila igračke jer su stvarno bile užas živi.
Što se tiče Ben 10 i sata, nevjerojatno kako se mogu prekrasni kreativni satovi napraviti i onda je to TVOJ sat , a ne nekog Bena, a još se može i naučiti gledati koliko je sati :D

Zdenka2
23.06.2009., 08:29
Moji guštaju i s Ben10-om i s Gormitima
Satima se znaju igrati s tim figuricama
Kupovali su im ih sa svih strana i moram priznati da mi nije žao niti kune što sam dala za njih jer ih obožavaju

Potpisujem, a isto tako i babyboys. Primijetila bih da je razlika ima li dijete 3-4 ili 8-9 godina. Moji će pogledati Bambija i nešto slično, ali vole i akcijske junake. Cijela škola se igra s Ben10 junacima i s Gormitima, djeca uživaju u tome. Moja djeca se i doma igraju i to vrlo mirno i konstruktivno. Trenutno su Ben10 junaci useljeni u kućicu za lutke, peru zube, jedu, spavaju. :lol:
Kontroliram što mi djeca gledaju, ali ne nabrijano. Jako pazim da ne gledaju program za odrasle ili neke gluposti za male bebe i da ne gledaju previše, a ovakve crtiće dozvoljavam.
Jedino što mi se ne sviđa je što sa svakim crtićem izađe gomila stvari po dućanima, pa se moraš boriti od kupovine. Tu postupam racionalno - kupim male likove koji se mogu nositi u školu. Dobili su i omnitrikse, naravno. Majice, torbe, velike i skupe igračke ne kupujem.

Peterlin
23.06.2009., 08:31
Moji su sad već veliki i "cijepljeni" pa drugoj djeci prodaju pamet o superjunacima iz crtića.

Umjesto televizije crtaju si stripove sami, a tv je nužno zlo za kišne dane. Lako stvara naviku, krade vrijeme za kreativne aktivnosti i slično. I uopće nije važno da li je u pitanu Ben 10, Bratz, Gormiti ili bilo kaj drugo.

Oprezno s tim! Moji su neki dan sami gledali Shreka 2 (snimljenog, 2 dana prije nego je bio na rtl-u) i onda mlađi kaže starijem "ODBIJ!" za vrijeme ručka. :shock: Naravno da smo ga pitali odakle mu to... Rekao je da je iz Shreka. No, trebalo je puno puuuno truda da se vratimo na scenu, razmotrimo što je rekao, da li je to trebao reći, da li je to pristojno i kako je trebalo reagirati. Svaki put kad dozvolim klincima da nešto gledaju bez nas, obično "ugazim" u tako neku situaciju koju poslije treba ispravljati.

Daklem, tv u malim količinama i ISKLJUČIVO uz nadzor odraslih. I nije me briga tko je Benten. Nit znam nit me zanima. Nije da baš branimo, ali ne pridajemo pažnju. A ako nama nije važno, i djeci će biti puno manje važno.

babyboys
23.06.2009., 09:25
moji su gledali šreka, reprizu u nedjelju popodne. ali T je izvukao neke druge zaključke vezane uz požrtvovnost i ljubav. taj odbij mu nije zapeo za uho/oko. J je zapamtio samo "budiiii doooobar" od divovskog keksa.

biće da je to zato jer gledaju previše nasilnih crtića, pa im ovo nije tako neobično.

jučer je T iz dosade napravio kuću od kutije za cišpele za mikro figure. i izradio ormare, police, stol, krevete , čak i wc :lol:

postoji način na koji se gleda tv u našoj kući. promišlja se. znači, mi pričamo o viđenom, bio to transformirani benten, mutirana živad , otopljen keks ili vijesti u 5.

na kraju krajeva, i štrumpfove objasnim i razjasnim.

babyboys
23.06.2009., 09:31
mislim ipak da bi se itekako trebalo poraditi na cenzuri crtića na televiziji. sve je to lova, nude se serijali koji imaju najviše toga za prodati u dućanu koji ih financira - namjerni marketinčki inženjering bez trunke smisla za umjetnost i kreativnost
a umjetničkih i pametnih crtića ima johoho
ja bi rađe cenzurirala neke druge stvari na tvu koje se bezočno serviraju odraslima i indirektno utječu na djecu. ali nećemo talasat.

i kralj lavova, nemo, jurić, raznorazne princeze i sva ostala disney čudesa imaju svoj popratni marketing koji je puno agresivniji i zlostavlja nas godinama svojim prenabrijanim cijenama i besmislenošću artikala.

Crvenkapica007
23.06.2009., 09:32
mi gledamo. crtić nije loš - kao i svaki nosi liniju dobra i zla i naravski navijamo da dobro pobijedi kako je to i u svim mitološkim pričama odvajkada.

malo jest nabrijan, ali sve je danas. ne vidim kako se štititi od današnjeg načina života osim da i ja sudjelujem u njemu i tumačim usput.

i ja bih voljela da imamo crtić u 7:15 kao kad sam ja bila mala a da se ostatak dana ispuni maštom i kreativnijom zabavom. Danas klinci imaju i mobitele i igrice i crtiće od jutra do večeri. Roditelji doziraju. Ja sam izabrala neku opciju koja mi je prihhvatljiva, još uvijek potičem kreativnu zabavu ali sudjelujem u trendovima kako bih zadržala autoritet da mu i u tim trendovima mogu objasniti što je dobro a što zlo.

Tako mene Roko zove "štreberice" jer sam mu kroz Ben10 objasnila šta to znači i da nije ništa ružno, i da je Gwen baš prava faca što sve zna i puno uči, pa kad Ben upadne u nevolje ona mu pomogne s nečim što je naučila u školi. Kao i ja njemu, uostalom. Tako je on Ben a ja Gwen. :)

krumpiric
23.06.2009., 09:50
Marin gleda BEN10.
I ne samo to :roll:
Ima omnitrix iliti ben10 sat-djelo bake1
ima ben10 karte, majicu, figure-baka2
ima i koju figuricu koja je moje djelo, došla u kuću otprilike kad i seka :mrgreen:
To je in u vrtići i dijete žicalo ko rođendanske poklone-a bake ko bake:)

crtić je-a ko i svi njemu slični-spidermen i ini.
Meni je samo važno da pričaju standardnim jezikom, ne govore klingonskohrvatski s kineskim naglaskom ko ninja kornjače :roll:

krumpiric
23.06.2009., 09:53
mi gledamo. crtić nije loš - kao i svaki nosi liniju dobra i zla i naravski navijamo da dobro pobijedi kako je to i u svim mitološkim pričama odvajkada.

malo jest nabrijan, ali sve je danas. ne vidim kako se štititi od današnjeg načina života osim da i ja sudjelujem u njemu i tumačim usput.

i ja bih voljela da imamo crtić u 7:15 kao kad sam ja bila mala a da se ostatak dana ispuni maštom i kreativnijom zabavom. Danas klinci imaju i mobitele i igrice i crtiće od jutra do večeri. Roditelji doziraju. Ja sam izabrala neku opciju koja mi je prihhvatljiva, još uvijek potičem kreativnu zabavu ali sudjelujem u trendovima kako bih zadržala autoritet da mu i u tim trendovima mogu objasniti što je dobro a što zlo.

Tako mene Roko zove "štreberice" jer sam mu kroz Ben10 objasnila šta to znači i da nije ništa ružno, i da je Gwen baš prava faca što sve zna i puno uči, pa kad Ben upadne u nevolje ona mu pomogne s nečim što je naučila u školi. Kao i ja njemu, uostalom. Tako je on Ben a ja Gwen. :)

ko i kod nas:)
on je Ben, ja Gwen, tata je dida Max, a mala seka je onaj mali koji ulazi u kutije pahuljica, da nadje zlatnu sumoborac kartu :lol:

Navečer poslije pranja zubića legne u moj krevet i dere se: Gweeeeen,štreberice, dodji mi ispričaj sve šta znaš :lol:

Svimbalo
23.06.2009., 10:52
Jako mi se sviđa Crvenkapičin post :)

pikula
23.06.2009., 10:54
Hm, osim toga da li u crtiću govore o borbi dobra i zla treba obratiti pažnju i na to koliko je atraktivno zlo prikazano (sjetite se samo filmova "protiv" droge koji su postali najpopularaniji među onima sklonima drogi), da li Dobar pobjeđuje pomoću dobra ili pobjeđuje Zlo njegovim oružjem. Da li je glavni lik u crtiću ipak samo Snaga i Moć uz pomoć ekskluzivne magije koja nije dostupna svima. Sljedeće na što obavezno treba paziti je to da se na kvalitetu montaže slike i tona, vrstu glazbe i estetike djeca navikavaju - pa ako od malena gledaju trash kvalitetu produkcije nemojmo se čuditi ako im usprkos našem visokom obrazovanju bude bliži spot jasmina stavrosa.
Mislim da je obaveza roditelja da biraju i što će njihova djeca gledati i koliko dugo.
Djeca moraju proživljavati kroz maštu i negativne i pozitivne osjećaje, ali na način koji ima čvrstu etičku vertikalu i emotivnu podršku roditelja odnosno odgajatelja. Zato mnoge priče i bajke prije invazije animiranim trashom i nisu imale klasični hepi end nego je ostavljeno roditeljima da utješe dijete i pomognu mu u prohvaćanju negativnih osjećaja koji jesu dio života. Ovaj eskapizam u čudovišne čarolije i modne ružičaste fantazije ne služe ničemu osim tome da netko na miru skuha ručak dok je dijete osjetilno hipnotizirano. Što je isto tako povremeno u redu, ako je nužno i ako znamo da nam je obaveza pobrinuti se da je to iznimka, a ne pravilo. ni ja nisam imuna na isto.
Mi čitamo i Ilijadu i Odiseju i Stari Zavijet i tradicionalne bajke i trudimo se da Do u svojoj herojskoj fazi upozna heroje koji su upisani mnogo izvornije u našu kulturu i svjetonazor nego neka marketinška psihološka brljotina za izvlačenje para.
Od trasha Do ima dozvolu za ninja kornjače, a Di za Barbie ali rijetko to gledaju jer im uvijek prije ponudimo a je to, asteriksa, disneyeve stare klasike i sl.
Nisu naviknuti na brzu montažu i Do je tražio da izađemo iz kina na Autima jer mu je bilo preglasno i zamorno.
Najdraži rezultat naše cenzure mi je to da Do fućka klasične melodije iz crtića i kad čuje istu na cd-u viče "to znam"
U vrtiću gledaju svakave užase, ali zato tamo provodimo malo vremena i pričamo o tome što su vidjeli.

magriz
23.06.2009., 11:36
ja sam dijete odgojeno na grčkoj mitologiji i grimmovim bajkama. i bogami, ne bih to ponovila na svom djetetu. osim ako mu ne želiš do detalja objasnit grčke bogove. a onda je sve ostalo mila majka prema tome. čak i sexy-teletekt stranice

magriz
23.06.2009., 11:36
ja sam dijete odgojeno na grčkoj mitologiji i grimmovim bajkama. i bogami, ne bih to ponovila na svom djetetu. osim ako mu ne želiš do detalja objasnit grčke bogove. a onda je sve ostalo mila majka prema tome. čak i sexy-teletext stranice

Peterlin
23.06.2009., 11:43
ja sam dijete odgojeno na grčkoj mitologiji i grimmovim bajkama. i bogami, ne bih to ponovila na svom djetetu. osim ako mu ne želiš do detalja objasnit grčke bogove. a onda je sve ostalo mila majka prema tome. čak i sexy-teletext stranice

He he he... ovo razumijem!

Moj stariji bježi od toga ko vrag od tamjana, ali mlađega zanima, takav je tip. Pa mu je teta po narudžbi nabavila slikovnice... Sad već sam čita, ali to je jedna od stvari koju tu i tamo čitamo zajedno, da možemo djetetu objasniti. Dijelim mišljenje da to nije bezazleno, odnosno dijete treba imati pomoć i nekog odraslog pri ruci kad se bavi time. Ma isto kao i tv. Naše je da nadziremo (ne mora to biti napadno) što klinci rade i po potrebi usmjeravamo.

babyboys
23.06.2009., 11:54
a kakve sad veze ima obrazovanje roditelja sa glazbenim, filmskim i inim ukusinma djeteta. eto, ja od majke povjesničarke i oca kemičara postala pankersko piskaralo

Smajlić
23.06.2009., 12:29
Možda ne spada u temu, ali ja svom sinu pričam npr. Crvenkapicu i Ivicu i Maricu na svoj način. Uglavnom, vuk ne pojede ni baku ni crvenkapicu, Ivica i Marica se se ne nađu u kući zločeste vještice koja hoće pojesti Ivicu...
Uglavnom, mislim da mu to tak ispričam da bi imao noćne more. Mi imamo (barem za sada ) svoje verzije tih priča, a uglavnom mu pričamo priče koje sami izmislimo. Nekad izvučemo neku pouku, nekad samo pričamo.
Najdraža trenutno mu je o malom i velikom traktoru, i o Suncu i Mjesecu.
A kaj se BEN Ten-a tiče - moja kćer je dobila neke karte na tu temu. To je sve što znam o tome. Maleni ionako skoro pa ne gleda TV (osim Pika).

Svimbalo
23.06.2009., 12:35
Već se je pričalo o utjecaju bajki i tv programa za djecu (na nekoj ivaričinoj temi, sjećam se), ja svakako nisam kompetentna davati ocjene kako to može utjecati na djecu, imam samo vlastita sjećanja.
I ne pamtim nikakve noćne more ni od Grimma ni od grčke mitologije, nije me budilo ni vještičino pipkanje Ivičinog prsta da vidi je li se dovoljno utovio niti bacanje zle maćehe u bačvu punu zmija (Perrault). :/
Zar sam iznimka? :mrgreen:

yaya
23.06.2009., 12:37
Zar sam iznimka? :mrgreen:

Nisi

krumpiric
23.06.2009., 12:40
Možda ne spada u temu, ali ja svom sinu pričam npr. Crvenkapicu i Ivicu i Maricu na svoj način. Uglavnom, vuk ne pojede ni baku ni crvenkapicu, Ivica i Marica se se ne nađu u kući zločeste vještice koja hoće pojesti Ivicu...
Uglavnom, mislim da mu to tak ispričam da bi imao noćne more. Mi imamo (barem za sada ) svoje verzije tih priča, a uglavnom mu pričamo priče koje sami izmislimo. Nekad izvučemo neku pouku, nekad samo pričamo.
Najdraža trenutno mu je o malom i velikom traktoru, i o Suncu i Mjesecu.
A kaj se BEN Ten-a tiče - moja kćer je dobila neke karte na tu temu. To je sve što znam o tome. Maleni ionako skoro pa ne gleda TV (osim Pika).takvi krajevi bajki imaju svoju funkciju i nema ih svrhe mijenjat.

Svimbalo
23.06.2009., 12:42
Pa zašto onda danas djecu treba tako (prekomjerno) zaštićivati? I- od čega? Malo mi je to too much... :/

Smajlić
23.06.2009., 12:43
Možda ne spada u temu, ali ja svom sinu pričam npr. Crvenkapicu i Ivicu i Maricu na svoj način. Uglavnom, vuk ne pojede ni baku ni crvenkapicu, Ivica i Marica se se ne nađu u kući zločeste vještice koja hoće pojesti Ivicu...
Uglavnom, mislim da mu to tak ispričam da bi imao noćne more. Mi imamo (barem za sada ) svoje verzije tih priča, a uglavnom mu pričamo priče koje sami izmislimo. Nekad izvučemo neku pouku, nekad samo pričamo.
Najdraža trenutno mu je o malom i velikom traktoru, i o Suncu i Mjesecu.
A kaj se BEN Ten-a tiče - moja kćer je dobila neke karte na tu temu. To je sve što znam o tome. Maleni ionako skoro pa ne gleda TV (osim Pika).takvi krajevi bajki imaju svoju funkciju i nema ih svrhe mijenjat. Možda si i u pravu, ali rekla sam - za sada - ostajemo kod svoje verzije, jer znam da bi se on bojao. Točno znam kako osjeća i razmišlja i znam da bi se bojao.
Zato, ponavljam - za sada - ne pričam u originalu.

yaya
23.06.2009., 12:45
Pa zašto onda danas djecu treba tako (prekomjerno) zaštićivati? I- od čega? Malo mi je to too much... :/

To se i ja pitam...a pitam se i zašto bi baš sve što klinci gledaju/čitaju/rade moralo biti edukativno...Meni je čist normalno da za razbibrigu pogleda i neki needukativni sadržaj

magriz
23.06.2009., 12:47
pa recimo jer djetetu od 3 godine baš i nije milo slušati kako je vuk pojeo bakicu i crvenkapicu, a onda je došao lovac luka, rasparao mu trbuh, izvadio ih žive, natrpao mu kamenje pa se vuk utopio kad je puio vodu u potoku.

i moji starci su meni mijenjali završetak. i ja to radim svom djetetu. kako bude rastao, priče će bit bliže originalu. ali sad mu definitivno ne treba toliko agresije

a za ostalo zaštićivanje - neki brane tv uopće, neki samo neke crtiće, a neki i druženje s drugom djecom zbog mogućeg lošeg utjecaja

Peterlin
23.06.2009., 12:50
Pa zašto onda danas djecu treba tako (prekomjerno) zaštićivati? I- od čega? Malo mi je to too much... :/

To se i ja pitam...a pitam se i zašto bi baš sve što klinci gledaju/čitaju/rade moralo biti edukativno...Meni je čist normalno da za razbibrigu pogleda i neki needukativni sadržaj

Dakako! ;)

Za početno čitanje najbolja udica su needukativni sadržaji... u naše vrijeme Blek Stena i Komandant Mark, a sada.... pa može i Ben 10, iako moj stariji više voli Yu-gi-oh a onda i Pevecove i Merkurove kataloge, a mlađi Power Rangers :roll: !

Našli su i neku tatinu knjigu viceva o plavušama, koju je ovaj morao sakriti i nadomjestiti neku s manje eksplicitnih sex-sadržaja! ;) Sva sreća da je kolega nabavio neku sličnu crkvenog podrijetla, koja je baš primjerena za dječurliju jer vicevi nisu pretjerani...

Svimbalo
23.06.2009., 12:51
Da, ekstrema koliko hoćeš... Ponovno podsjećam na svoju već dosadnu teoriju da se stvaranjem staklenog zvona djeci radi medvjeđa usluga. Ali već je to na prethodnoj stranici lijepo sumirala piplica metodom ograničene minutaže, koja mi se, s potrebnim modifikacijama, čini primijenjivom na sve :)

Crvenkapica007
23.06.2009., 12:59
ali zašto onda uopće pričate djeci Crvenkapicu
ako smatrate da nisu još zrela da je čuju?
nije da me se tiče, hehe ;)

to o rasparanom trbuhu je ionako više nama strašno jer si mi predočavamo to realističnije. djeci u dobi od 3 godine jednako je apstraktno rasparivanje trbuha, izlazak bebe iz mame ili kako ta beba uopće uđe u mamu.

njih štiti njihova mašta u kojoj je moguće da se vuk probudi tako zašivenog trbuha punog kamenja, isto kao i to da Crvenkapa Baka i Luka na kraju zajedno popiju vino...

mislim da smjenjivanjem kraja mi ne štitimo djecu, već izlažemo većem strahu i razočarenju kad ga jednom čuju. I ja sam mijenjala. Onda me je moj tata pitao što ga(sina) toliko štitim (općenito), ko da neće kad-tad doć u doticaj s (vukom, ben10, bilo čim). Zar nije tvoja dužnost da ga ti uputiš u opasnosti života i naučiš kako da se s njima nosi?

eto. pa sam prestala :)

magriz
23.06.2009., 13:02
ali zašto onda uopće pričate djeci Crvenkapicu
ako smatrate da nisu još zrela da je čuju?
nije da me se tiče, hehe ;)

neka djeca idu u jaslice/vrtiće

Peterlin
23.06.2009., 13:02
Ne mora nužno značit da djeci takve bajke predstavljaju traumu. Djeca drugačije to gledaju nego mi. Naš pristup je taj koji djeci stvara traumu...

Ja se sjećam jednog svog sna o Crvenkapici iz rane predškolske dobi - mene i moju baku progutao je vuk, a srećom progutao je i stari radio, pa nam nije bilo dosadno dok nije došao susjed sa velikim njemačkim ovčarom i sve nas spasio iz vučjeg trbuha!

ana.m
23.06.2009., 13:03
Kad je meni Janko prvi put rekao rekao za Ben 10-a ja sam mislila da pokušavam reći Batman. :roll: .
Ali brzo sam saznala kaj je to. I nisam baš nešto oduševljena. Spiderman mi je draži.
Ovdje su mi neka čudovišta, agresivna muzika... :/

Svimbalo
23.06.2009., 13:04
Eto, Peterlin i Crvenkapica su to lijepo rekle (Peterlin, san je super :lol: )

babyboys
23.06.2009., 13:11
peterlin, super ti je san :lol:

meni je od spidermana ipak draži benten. svemirci su mi milijin od kriogenetički mutiranih čudovišta

piplica
23.06.2009., 13:15
Kad je meni Janko prvi put rekao rekao za Ben 10-a ja sam mislila da pokušavam reći Batman. :roll: .
Ali brzo sam saznala kaj je to. I nisam baš nešto oduševljena. Spiderman mi je draži.
Ovdje su mi neka čudovišta, agresivna muzika... :/

Neeee, pa muzika je baš super...mi svi pjevamo i plešemo... :bouncing: :D :bouncing:

"Sudbina je htjela da se baš iz svemira
na ruku dečka običnoga spusti naprava
zbog čije moći život mu se promjeni za tren
BEN TEN..." :sing:

babyboys
23.06.2009., 13:18
i mi plešemo na tu pjesmicu, čak je i J naučio tekst

tanja_b
23.06.2009., 13:58
Zašto teme o crtićima uvijek, prije ili kasnije, završe na klasičnim bajkama i pokojnoj braći Grimm :?

Pričanje bajki (naglašavam: pripovijedanje, ne gledanje ekranizacije u vidu crtića) ima važnu funkciju u odrastanju i emocionalnom sazrijevanju djeteta. Sad, hoće li neko dijete preferirati Crvenkapicu u ovoj ili onoj verziji, ovisi o više faktora, ali me nitko ne može uvjeriti da su crtići s agresivnom animacijom i jakim zvukovima (zanemarimo sad sadržaj) isto što i bajke o Crvenkapici i vuku.

(za ilustraciju: A. je Crvenkapicu čuo bezbroj puta i nikad nije reagirao na kraj. Ali bogme kad je na prošlogodišnjem Animafestu gledao crtić o Crvenkapici, uplašio se i tražio da izađemo van iz kina. Vizualne predodžbe mnogo su jače i sugestivnije od pripovijedanja/čitanja.)

bundevica
23.06.2009., 14:58
dovoljno je samo uguglati "utjecaj crtića na djecu", pa da vidiš kako je to sve "bezopasno"
izdvajam samo jedan članak sa skole.hr
http://new.skole.hr/roditelji/zanimljivosti?news_hk=5289&news_id=771&mshow=355
meni nije normalno da se djeca "zabavljaju" i igraju na taj način, jer koliko sam vidjela u svojoj okolini, djeca imitiraju i igraju se non-stop svojih junaka
još nisam doživjela da kad dođem u goste da su mojim dečkima prijatelji ponudili lego kocke, autiće, bagere....bilo šta, samo su tu mačevi, pištolji, akcijski junaci...
a o čemu djeca danas razgovaraju? šta su vidjeli u crtiću, kako je onaj onog tresnuo, mama mu mora kupiti još ovog...Kako znam? Jer volim popričati sa djecom, a uvijek je ista tema. :/
Primjetila sam još jednu stvar, zašto roditelji djeci daju takve crtiće, igračke...
1. da bi se djete uklopilo u društvo (to roditelji otvoreno priznaju)
ili
2. ako je diječak malo povučen, mirniji, e onda to tate naročito smeta, pa nakupuju sve i svašta, jer njihov dječak mora biti frajer, a ne tu neki njonjo
Neću vam više tupiti, jer imam isti osjećaj kao kad nekoj mladoj mami pričam o prednostima dojenja, nošenja...a ona me gleda i :roll: šta sam se ja toliko nabrijala, pa valjda ona zna šta je najbolje za njeno dijete, pa da umjetna hrana ne valja ne bi toliko dugo bila u upotrebi, pa i ona svoje dijete voli...
Ne znam tko ima jači lobi, umjetna hrana ili akcijski junaci. :P :P

bundevica
23.06.2009., 15:00
djete=dijete
diječak= dječak
dalje neću ni gledati :oops:

Smajlić
23.06.2009., 15:08
ali zašto onda uopće pričate djeci Crvenkapicu
ako smatrate da nisu još zrela da je čuju?
nije da me se tiče, hehe ;)
:)
Ne samo Crvenkapicu, mm ima verziju Zelenkapice :lol:
I uopće ne mislim da se tu radi o pretjeranom zaštićivanju djeteta samo zato kaj mijenjam kraj priči? Pa ionako svaki put bude drugačija priča, i tijek i završetak, jedino smo eto zadržali neke glavne likove. Mislim da mi dijete ne raste pod staklenim zvonom zbog toga, to mi je fakat smiješno kad čujem. A kako ću osjećati da mi je dijete spremnije čuti i one "krvave dijelove", onda ćemo polako pričati u tom smjeru, pa kad dođe u prvi razred za 4-5 godina neće još uvijek misliti da su baka, Crvenkapica i vuk pili čaj i igrali se skrivača.
A btw, moja kćer je druga priča, ona može sve "podnijeti", njoj nije bilo nikad potrebno mijenjat original.
I da, ja sam jedna od onih koja je sanjala vukove po noći da me hoće popapat :lol:

babyboys
23.06.2009., 15:13
dovoljno je samo uguglati "utjecaj crtića na djecu", pa da vidiš kako je to sve "bezopasno"
izdvajam samo jedan članak sa skole.hr
http://new.skole.hr/roditelji/zanimljivosti?news_hk=5289&news_id=771&mshow=355
meni nije normalno da se djeca "zabavljaju" i igraju na taj način, jer koliko sam vidjela u svojoj okolini, djeca imitiraju i igraju se non-stop svojih junaka
još nisam doživjela da kad dođem u goste da su mojim dečkima prijatelji ponudili lego kocke, autiće, bagere....bilo šta, samo su tu mačevi, pištolji, akcijski junaci...
a o čemu djeca danas razgovaraju? šta su vidjeli u crtiću, kako je onaj onog tresnuo, mama mu mora kupiti još ovog...Kako znam? Jer volim popričati sa djecom, a uvijek je ista tema. :/
Primjetila sam još jednu stvar, zašto roditelji djeci daju takve crtiće, igračke...
1. da bi se djete uklopilo u društvo (to roditelji otvoreno priznaju)
ili
2. ako je diječak malo povučen, mirniji, e onda to tate naročito smeta, pa nakupuju sve i svašta, jer njihov dječak mora biti frajer, a ne tu neki njonjo
Neću vam više tupiti, jer imam isti osjećaj kao kad nekoj mladoj mami pričam o prednostima dojenja, nošenja...a ona me gleda i :roll: šta sam se ja toliko nabrijala, pa valjda ona zna šta je najbolje za njeno dijete, pa da umjetna hrana ne valja ne bi toliko dugo bila u upotrebi, pa i ona svoje dijete voli...
Ne znam tko ima jači lobi, umjetna hrana ili akcijski junaci. :P :P

a o čem bi ti pričala sa djetetom od 4-5, pa i 8 godina? o globalnoj krizi ili svinjskoj gripi?

dobro da jedan crtani poništava tri godine dojenja. tak sam ja shvatila ovu tvoju usporedbu. benten= umjetna hrana.
a to je prenabrijano

bundevica
23.06.2009., 15:21
o čemu pričati?
mi pričamo o onom čega se igramo, a igramo se života (građevinarstvo, vatrogasci, poljoprivrednici, botaničari, astronauti, veterinari, škole...)
sve teške teme :roll:

ivy
23.06.2009., 15:39
bravo bundevice!
problemi se u crtićima tipa spiderman rješavaju (ako se uopće riješe, a ne ostane zamuljano) na vrlo upitan način uz korištenje mnogolikog nasilja.
evo imam primjer predivnog rješenja prilično nasilnog problema (sada ćete se smijati) - ako je netko gledao Krteka u gradu. Radi se o velikom problemu, prisutna je takva tuga da meni dođe da se svaki puta rasplačem, no uspije se sve riješiti i točno se zna tko su negativci a tko pozitivci. a uz predivnu muziku, lijepe likove, lirsku priču i osjećaj topline prijateljstva koji ostane
(e, jesam sentimentnjak :saint: )

Ifigenija
23.06.2009., 15:41
Uh, svašta smo doznali o Ben 10, o mitologiji, o crtićima kao takvim, o psihologiji, braći Grimmu :lol:

Ako sam dobro ubrala - Ben 10 je još jedno čedo agresivne, akcijske animacije, na tragu svih onih ubij-zakolji-navali-aaaa zgazit će nas vlak, probost će me ne znam što...

Okej, dovoljno sam skontala.

Moram reći da mi nije jasna jedna stvar, valjda me zasmetala insinuacija da držim dijete pod staklenim zvonom... pa branim ove i one crtiće.

To uopće nije istina; ne da on gleda, nego nije da ja gasim TV da ne bi gledao, nego TV i crtići baš i nisu dio našeg life stylea, jednostavno su nam dani ispunjeni koječim i da bih djetetu priuštila Ben 10 morala bih se potruditi pronaći vrijeme, prostor, način i sve ostalo da on to konzumira.

Što ću učiniti, naravno, samo ako je riječ o komadu zabave-edukacije koji vidim korisnijim, zabavnijim od onoga što je inače dio našeg života; ako hoćete - od crtića koje volimo gledati...

Ako je neki drek - pa neću dijete s konja na magarca iz čista mira. Ne da mi se to.

Što se društvenog pritiska tiče, ponekad se pitam gdje je granica, i gdje treba ustupiti - čisto da dijete nema osjećaj da je nešto zakinuto, pa da to u njemu izaziva neke negativne reakcije i emocije... ali sve u svemu si mislim da se on dobro snalazi i s informacijama o Ben 10 koje je skupio usput od drugih. Glupira se s njima, a onda doma radi i gleda svoje... i tak...

Al da ga to počne jako morit, pa odabrala bih epizodu-dvije, pa nek si pogleda...

O kupovanju akcijskih figurica i igrica još nemam definirano mišljenje. Ne kupujem ih, bedaste su mi, a i nemaju prođu kod nas...

krumpiric
23.06.2009., 15:42
meni je to-pretjerivanje.
Isto kao što mi je više od određenog vremena provedenog u gledanju crtića na dan-pretjerivanje.

krumpiric
23.06.2009., 15:43
odgovarala sam na ove psihoanalize spidermana

ana.m
23.06.2009., 15:45
Kad je meni Janko prvi put rekao rekao za Ben 10-a ja sam mislila da pokušavam reći Batman. :roll: .
Ali brzo sam saznala kaj je to. I nisam baš nešto oduševljena. Spiderman mi je draži.
Ovdje su mi neka čudovišta, agresivna muzika... :/

Neeee, pa muzika je baš super...mi svi pjevamo i plešemo... :bouncing: :D :bouncing:

"Sudbina je htjela da se baš iz svemira
na ruku dečka običnoga spusti naprava
zbog čije moći život mu se promjeni za tren
BEN TEN..." :sing:
Ne znam tu pjesmicu već neke s youtubea.
Janko u nedostatku crtića na tv ode na komp pa gleda i mili bože to je strašno za slušati.

Ifigenija
23.06.2009., 15:48
bravo bundevice!
problemi se u crtićima tipa spiderman rješavaju (ako se uopće riješe, a ne ostane zamuljano) na vrlo upitan način uz korištenje mnogolikog nasilja.
evo imam primjer predivnog rješenja prilično nasilnog problema (sada ćete se smijati) - ako je netko gledao Krteka u gradu. Radi se o velikom problemu, prisutna je takva tuga da meni dođe da se svaki puta rasplačem, no uspije se sve riješiti i točno se zna tko su negativci a tko pozitivci. a uz predivnu muziku, lijepe likove, lirsku priču i osjećaj topline prijateljstva koji ostane
(e, jesam sentimentnjak :saint: )

S ovim se slažem :heart:

bundevica
23.06.2009., 16:05
http://www.youtube.com/watch?v=64woo1jX7nI&feature=related
TO je za mene dječja pjesmica :gumi:

babyboys
23.06.2009., 16:11
super je pjesmica.meni.moji dečki bi pobjegli iz sobe.

bundevica
23.06.2009., 16:15
super je pjesmica.meni.moji dečki bi pobjegli iz sobe.
a moji dečki skaču i tresu glavom, pravi mamini šmokljani 8)

sladjanaf
23.06.2009., 16:18
što da kažem - gledamo, kupujemo, uživljavamo se u - Winx. S mjerom. Kao što bi rekla Lily: "...I am a weapon of massive consumption and it's not my fault, it's how I'm programmed to function..." :mrgreen:

sinek koji ima tri godine dosad se najviše i najdublje i naiskonskije poistovjetio s malom učilicom. a još je i edukativna. ali i dalje imam problem limitiranja vremenskog razdoblja u kojem će se te aktivnosti odvijati. teško im je objasniti da ćemo gledati 30 minuta ili sat vremena, a još teže da je to vrijeme prošlo i da ćemo sad raditi nešto drugo. to me muči, lako za bentena :mrgreen:

puntica
23.06.2009., 16:24
http://www.youtube.com/watch?v=64woo1jX7nI&feature=related
TO je za mene dječja pjesmica :gumi:

baš sam htjela staviti ovaj link

Na tu pjesmu plešemo, smijemo se, plješćemo... SUper nam je. danas si je cijeli dan pjevušim :lol:

piplica
23.06.2009., 16:24
ali i dalje imam problem limitiranja vremenskog razdoblja u kojem će se te aktivnosti odvijati. teško im je objasniti da ćemo gledati 30 minuta ili sat vremena, a još teže da je to vrijeme prošlo i da ćemo sad raditi nešto drugo. to me muči, lako za bentena :mrgreen:

Mi uglavnom pregovaramo oko vremena koje smiju gledati crtiće i kada postignemo dogovor uključujemo tajmer na pećnici :mrgreen: , zapravo oni si ga sami uključe.
Kada zazvoni, gotovo!

krumpiric
23.06.2009., 16:28
ja mu ga stavim na polupotrošenu bateriju laptopa (koja traje sat vremena kad je puna :mrgreen: )
i kažem mu, dok ne crkne lap, kad crkne, ćao :mrgreen:

babyboys
23.06.2009., 16:33
teletekst i pismeno dijete, divna kombinacija.
na naslovnici fino piu tri emisije i trajanje.
smiješ gledat od - do . amen.

ana.m
23.06.2009., 16:43
Uf, moj sin odavno više voli "muziku za odrasle" nego dječju.
Nije da dječju ne voli, ali draža mu je ona odraslija.
Što žešće to bolje. :roll: .
Za ove druge kaže da su tužne.

babyboys
23.06.2009., 16:49
Uf, moj sin odavno više voli "muziku za odrasle" nego dječju.
Nije da dječju ne voli, ali draža mu je ona odraslija.
Što žešće to bolje. :roll: .
Za ove druge kaže da su tužne.

tako nekako i moji

JaMajka
23.06.2009., 23:06
Za informaciju zainteresiranima, danas sam u jednoj trgovini vidjela kroasane na Ben10a. Pa tko voli... :mrgreen:

Inače, moja cura je još u fazi Dore, Fifi, Roraya, na Maxu voli gledati Wonder pets i Little kingdom...
Winxice su joj potpuno nezanimljive, kao i Barbie princeze, Maripose i što već (ni ne znam kako se zovu).
Iako joj nikada ne bih branila, smatram da su Winx (Bratz recimo nikada nisam ni špicu vidjela) neprimjerene za njezinu dob pa sam zadovoljna što i ona misli tako ;)

Peterlin
24.06.2009., 07:54
Uf, moj sin odavno više voli "muziku za odrasle" nego dječju.
Nije da dječju ne voli, ali draža mu je ona odraslija.
Što žešće to bolje. :roll: .
Za ove druge kaže da su tužne.

tako nekako i moji

I moji... Ma vole oni i dječje pjesmice (npr. ako su na tv Klinci s Ribnjaka pa čak i Kikići, vrebaju hoće li vidjeti svoje prijateljice) ali sluša se nešto drugo... ;)

tenshi
24.06.2009., 09:41
Tako je on Ben a ja Gwen. :)

i mi smo bili gwen i ben dok smo to pratili na cartoonu, odavno ga proslo zanimanje, nadam se da ce uskoro nase ben10 igracke na prodaju :D

s time da smo crtic voljeli i on i ja, uvodnu pjesmu smo pjevali umjesto uspavanke pred spavanje, meni je znalo biti dobrih fora (u originalu, ne znam jesu li uspjesno prevedene i je li crtic zadrzao svoju dozu humora jer nismo gledali nijednu epizodu na hrv. - znam samo da mi je bilo uzasno zao sto meni to nitko nije dao na prevodenje jer sam to zarko zeljela, sinu sam jos od prve epizode pricala da bi to netko trebao otkupiti za hrv. :D)

uglavnom, malo vise on topic, mislim da dijete koje to ne gleda ne propusta nista - u socijalnom smislu, da ce ispadati iz nekih igara i tako. u doba dok je to gledao, moj je sin bio zadnja godina vrtica i imao 2 najbolja prijatelja od kojih jedan nikad cuo za ben10a no oni su ga uputili u to tko je tko i sto je to i posve se ravnopravno igrao s njima bez da je ikad vidio crtic. moj sin recimo nije skupljao gormite, pa ih je dobio od raznih prijatelja (duplice) da se mogu igrati zajedno. svi bili sretni, ali brzo ga je proslo.stalno mu uvaljuju slicice automoto, a njemu se zivo fucka :D ono sto hocu reci je da ce netko s prijateljima vec naci nacina da u tome sudjeluje cak i ako npr. ne gleda crtic ili votevr.

i za kraj, malo od gwen - ona je puno vise od streberice. ja mislim da ona moze biti uzor curicama, jer nije slucajno pronasla neku carobnu moc niti se s njome rodila, vec uci da bude carobnica i totalno je kul i mislim da odasilje poruku da uz marljiv rad mozes postati sto god zelis :D

BusyBee
24.06.2009., 09:48
ima mnogo simpatičnu intro pjesmicu uz koju se super pleše
xxx

Moc koju ima on koristi,
u borbi protiv zla i zavisti,
on nikad nece odustati,
njegovo ime vec znaju svi.... Ben 10 :mrgreen:

Mi gledamo jer joj se Ben svidja, a svidja joj se i crtic. Trazila je Omnitrix, ali sam odbila kupiti jer ne dam onoliku lovu za komad plastike koji ce joj 5 dana biti zanimljiv. Ima par figurica i popunjavala je album (i "nasla decka" razmjenjujuci slicice :roll: ) ... nista loseg nije izaslo iz toga.
I sve dok je najdraze cudoviste Siva tvar, sve je ok. :mrgreen:

babyboys
24.06.2009., 09:57
to je T isto najdraže čudovište.
J najviše volin kristalnog

tenshi
24.06.2009., 09:58
previse skakutavaca, nikak oda se naviknem da dvotocka i D ovdje znaci to, a ne ovo - :mrgreen: sori!!

tanja_b
24.06.2009., 10:20
ono sto hocu reci je da ce netko s prijateljima vec naci nacina da u tome sudjeluje cak i ako npr. ne gleda crtic ili votevr.


Ovako nekako je kod nas, zasada. Nadam se da se neće promijeniti nagore :mrgreen:

krumpiric
24.06.2009., 10:30
ima mnogo simpatičnu intro pjesmicu uz koju se super pleše
xxx

Moc koju ima on koristi,
u borbi protiv zla i zavisti,
on nikad nece odustati,
njegovo ime vec znaju svi.... Ben 10 :mrgreen:

Mi gledamo jer joj se Ben svidja, a svidja joj se i crtic. Trazila je Omnitrix, ali sam odbila kupiti jer ne dam onoliku lovu za komad plastike koji ce joj 5 dana biti zanimljiv. Ima par figurica i popunjavala je album (i "nasla decka" razmjenjujuci slicice :roll: ) ... nista loseg nije izaslo iz toga.
I sve dok je najdraze cudoviste Siva tvar, sve je ok. :mrgreen:

nama je baka kupila Omnitrix za roćkas, nakon što sam ja odbila, zbog istog razloga ko i ti (rekla sam da smije žicat baku za rodjendan)...
i bome, igra se s tim čudom već mjesec dana!(makar sam i ja prognozirala 3 dana)

Nika
24.06.2009., 10:39
Kod nas je Ben 10 prisutan vec mjesecima, i svakava cuda smo naucili uz njega.
Trogodisnjak koji nije htio sloziti ni jednu puzzlu, kad su stigle Ben 10 puzzle slozio ih je sezdesetak uz malu pomoc.
Stariji je naucio raditi exel tablicu kako bi uspjesnije mijenjali slicice...

Ne vidim los utjecaj i mislim da se previse generalizira oko tih crtica.
Vazna je dobra doza bilo cega pa tako i ovog nacina zabave.

BusyBee
24.06.2009., 11:30
krumpi, dozvolila bih ja da baka kupi, ali od bake je vec bila narucila trudnu steficu (nekakvu lutku) ;)

Nena-Jabuka
24.06.2009., 14:27
bundevica, malo si mi daleko, ali ja bih svoje cure udala za tvoje dečke :love: pa da zajedno :zaljubljen: , u zreloj dobi, gledaju TV, kad su im već roditelji bili cenzori. Možemo mi sastaviti kakav ugovor :? , po starinski, ja baš tražim takve zetove :mrgreen: :klap:

split
24.06.2009., 15:03
Ifigenija imaš punu podršku. Strava je šta im TV servira, a i život.
Jednom sam bila u nekom kafiću i tamo su bile neke naprave kao voze auta i igraju neke igre istovremeno. MAlo sam pogledala. Strava. Toliko nasilja, boja, brze izmjene slika (pogubno za vid), zvukova, pucanja i mrtvih, a pucaju neki likovi koji nisu ni ljudi ni životinje ni roboti! MAlci su lupali po tome takvom silom!? Valjda misle ako više udru po tipki da će ti likovi brže trčat i više pucat!? A mame! MAme su pile kavu na miru!
Pravobraniteljice di si? Izađi na teren iz ureda! Makni te sprave!
I sad sam ja iz srednjeg vijeka ako mi to smeta. E nisam.

bundevica
24.06.2009., 15:09
dovoljno je samo uguglati "utjecaj crtića na djecu", pa da vidiš kako je to sve "bezopasno"
izdvajam samo jedan članak sa skole.hr
http://new.skole.hr/roditelji/zanimljivosti?news_hk=5289&news_id=771&mshow=355
meni nije normalno da se djeca "zabavljaju" i igraju na taj način, jer koliko sam vidjela u svojoj okolini, djeca imitiraju i igraju se non-stop svojih junaka
još nisam doživjela da kad dođem u goste da su mojim dečkima prijatelji ponudili lego kocke, autiće, bagere....bilo šta, samo su tu mačevi, pištolji, akcijski junaci...
a o čemu djeca danas razgovaraju? šta su vidjeli u crtiću, kako je onaj onog tresnuo, mama mu mora kupiti još ovog...Kako znam? Jer volim popričati sa djecom, a uvijek je ista tema. :/
Primjetila sam još jednu stvar, zašto roditelji djeci daju takve crtiće, igračke...
1. da bi se djete uklopilo u društvo (to roditelji otvoreno priznaju)
ili
2. ako je diječak malo povučen, mirniji, e onda to tate naročito smeta, pa nakupuju sve i svašta, jer njihov dječak mora biti frajer, a ne tu neki njonjo
Neću vam više tupiti, jer imam isti osjećaj kao kad nekoj mladoj mami pričam o prednostima dojenja, nošenja...a ona me gleda i :roll: šta sam se ja toliko nabrijala, pa valjda ona zna šta je najbolje za njeno dijete, pa da umjetna hrana ne valja ne bi toliko dugo bila u upotrebi, pa i ona svoje dijete voli...
Ne znam tko ima jači lobi, umjetna hrana ili akcijski junaci. :P :P

a o čem bi ti pričala sa djetetom od 4-5, pa i 8 godina? o globalnoj krizi ili svinjskoj gripi?

dobro da jedan crtani poništava tri godine dojenja. tak sam ja shvatila ovu tvoju usporedbu. benten= umjetna hrana.
a to je prenabrijano

rekla sam da više neću tupit (zbog nedostatka vremena), ali moram još nešto dovršiti i dodati
nisam ti odgovorila na ovo drugo pitanje...nisam ni rekla da jedan crtić poništava dojenje, samo sam rekla da me tako i neke mame slušaju, a ne žele čuti kad npr. pričam o prednostima dojenja

Nedavno sam bila kod liječnika i jedna mama se žalila da joj njen dječak muca i da ne zna šta da radi, a ona joj je preporučila prestanak gledanja svih agresivnih crtića (sigurno je i ona zabrijala:roll: )
Od naših malih prijatelja svi gledaju te crtiće i samo jedan ne muca. Slučajnost? Ma sigurno je svima mozak brži od jezika.

Nije u pitanju ben 10 i ostali crtići, jer to je samo jedan od faktora koji negativno utječu na djecu. Evo jednog primjera iz moje okoline...
Dječaka sam upoznala kad je imao 10 god., potencijalno darovit, živahan i drag. U školi je bio odličan učenik, sve 5. Roditelji su radili, a mamu je proganjala krivnja što je malo vremena sa svojim sinom. Da mu se "iskupi" kupovala mu je šta god je mali smislio. Jedino su ga zanimali ti akcijski junaci i igrice na kompu. Znači, ako se nije igrao, gledao je crtiće ili se igrao na kompu. U početku je mama i dozirala, ali kako je dječak rastao sve je izmaklo kontroli, tj. mali ih je preveslao. Njegov život su bili akcijski junaci.
Kad bih pričala s njim, nije tu bilo neke druge teme osim south parka, igrica, pucačina...a dečko već ide u gimnaziju.
Prošle godine nije uspio upisati ništa vezano uz računala, pa je išao nešto sasvim deseto (roditeljima na račun). Ove godine opet nešto kemija, ali ništa od toga.
Šta sam s ovom pričom htjela reći? Da su to izgubljene generacije, ne znaju šta hoće, nisu spremni na život. Nitko ništa ne bi radio, samo daj love i odmora. I on će nažalost tako još par godina roditeljima na grbači i nikada neće biti zadovoljan u životu. Njegova mama se sada kaje, ali ne zna ni sama gdje je pogriješila, jer htjela mu je sve najbolje i sve mu je omogućila.
jedna moja poznanica se prošle godine rastala od muža, jer je ovaj prevario s nekom ženskom koju je upoznao preko neke igrice što je igrao po cijele dane (a imaju dvoje djece od kojih je jedno s poteškoćama u razvoju). Pa kud ide ovaj svijet?

Ma nema šanse da svojoj djeci dam da rade šta hoće, pa nek me svi nazivaju nabrijanom babarogom. Moj zadatak je da odgojim djecu da budu pametna, pristojna, hrabra i da budu spremna na život i borbu. To je moj izazov!
e sad sam tek zabrijala

:P

babyboys
24.06.2009., 15:11
da , strava je što im život sprema.
što misliš da će biti manja strava ako igh sada staviš pod stakleno zvono? ili ćeš čitav život pred i za njima uklanjati sve naizgled ili stvarno ružne, tužne ili jednostavno drugačije situacije ljude i činjenice?

bundevica
24.06.2009., 15:11
bundevica, malo si mi daleko, ali ja bih svoje cure udala za tvoje dečke :love: pa da zajedno :zaljubljen: , u zreloj dobi, gledaju TV, kad su im već roditelji bili cenzori. Možemo mi sastaviti kakav ugovor :? , po starinski, ja baš tražim takve zetove :mrgreen: :klap:
ako su tvoje cure i upola tako oštroumne i simpatične kao njihova mama, moramo se naći :* :love:

vertex
24.06.2009., 15:25
bundevice, između totalne zabrane i totalnog manjka kontrole postoji ogroman raspon različitih rješenja.
Možda si ti ta koja ovdje sluša, ali ne čuje. Jer ti se ovdje javilo puno pametnih mama pametne djece, starije od tvoje, koje znaju šta je gledanje crtića donijelo njihovoj djeci.
Kod nas je A. jako kasno počeo gledati televiziju uopće, crtiće tipa Ben 10 tek možda oko polaska u školu. D. je počeo puno ranije i Ben 10-a gledaju zajedno s velikim guštom. Nije počeo ranije zato što je nama dosadilo pazit na djecu, nego zato što ima puno starijeg brata, i logičnije mi je i vrijednije da pogledaju zajedno nešto u čemu obojica uživaju, nego da jednome branim ulazak u dnevni boravak dok drugi gleda nešto savršeno primjereno njegovoj dobi.
I eto, nakon što smo gledali oluju i prošli vikend i brojali koliko treba gromu da stigne, pričamo već nekoliko dana o gromobranima, olujnim oblacima i o tome šta se dogodi ako prerežeš gromobran. Također o glistama koje rahle zemlju, pa se D. igra da je glista. A onda se malo igra da je Rukati - to je njegovo najdraže čudovište.

vertex
24.06.2009., 15:26
bundevice, između totalne zabrane i totalnog manjka kontrole postoji ogroman raspon različitih rješenja.
Možda si ti ta koja ovdje sluša, ali ne čuje. Jer ti se ovdje javilo puno pametnih mama pametne djece, starije od tvoje, koje znaju šta je gledanje crtića donijelo njihovoj djeci.
Kod nas je A. jako kasno počeo gledati televiziju uopće, crtiće tipa Ben 10 tek možda oko polaska u školu. D. je počeo puno ranije i Ben 10-a gledaju zajedno s velikim guštom. Nije počeo ranije zato što je nama dosadilo pazit na djecu, nego zato što ima puno starijeg brata, i logičnije mi je i vrijednije da pogledaju zajedno nešto u čemu obojica uživaju, nego da jednome branim ulazak u dnevni boravak dok drugi gleda nešto savršeno primjereno njegovoj dobi.
I eto, nakon što smo gledali oluju i prošli vikend i brojali koliko treba gromu da stigne, pričamo već nekoliko dana o gromobranima, olujnim oblacima i o tome šta se dogodi ako prerežeš gromobran. Također o glistama koje rahle zemlju, pa se D. igra da je glista. A onda se malo igra da je Rukati - to je njegovo najdraže čudovište.

babyboys
24.06.2009., 15:31
ovaj moj gornji post se referira na split, ne na bundevicu.
bundevice, ne misliš da možda to što taj dečko nije upao na ništa vezano s kompjuterima i nema neke veze s igricama i crtićima?

moja 15godišnja šogorica je gledala samo mirne i slatke crtiće, šestero braće i sestara su se bavili s njom čitavo djetinjstvo, imala je sve predispozicijeza uspjeh, a sada na kraju prvog razreda frizerske škole ima dva popravna i boli ju uvo za to. i živi na grbači starcima .

moj stari nije igrao igrice nego je moju mamu ostavio zbog kolegice s posla, a imali su dvoje djece. i kaj sad?

imamo doma dva kompa i ps i hrpu dvdova i skupljamo automoto sličice i dvoje divne djece koja sve to obožavaju. toliko da stariji brije da će studirat strojarstvo i raditi za nekog autogiganta na konstrukciji motora za nove modele.
možda hoće, možda i ne. vidjet ćemo. njegovo je da sanja, moje da ga u tome podržim i možda malo usmjerim.

njegovo je da otkriva, moje da objasnim, njegovo je da pita, moje da dam odgovor
i sve to u nadi da će usmjeravanja, objašnjavanj i odgovori okja dajem, uz hrpe i hrpe ljubavi i strpljenja začinjeno razumjevanjem dovoljno nahraniti njegovu dušu i pomoći mu da postane najbolji čovjek što može.

ako to znači da ću mu dopustiti da gleda bentena, i pomoći mu da izvuče najbolje iz toga, onda neka.

usput bi i potpisala većinu ovog što je vertex rekla, osim za oluju, moji je se dečki boje.

Ifigenija
24.06.2009., 16:01
Moj zaključak - dosad smo mogli bez Ben10, moći ćemo i odsad... pored svega blaga filmskoga Ben10 nema šanse :)

cvijeta73
24.06.2009., 16:04
Nije počeo ranije zato što je nama dosadilo pazit na djecu,ovo me baš nasmijalo, dosadilo paziti na djecu :lol: :lol:

da ne ponavljam, potpisujem pro ben 10 ekipu na topiku. :mrgreen:

bundevica
24.06.2009., 16:09
bundevice,
Možda si ti ta koja ovdje sluša, ali ne čuje. Jer ti se ovdje javilo puno pametnih mama pametne djece, starije od tvoje, koje znaju šta je gledanje crtića donijelo njihovoj djeci.
ne trebam ni čuti, kad imam oči da vidim, a vidim da su ti crtići KATASTROFA
imam ja i u svojoj okolici pametnih žena sa starijom djecom, pa i njih pratim ;) (nisam nikog htjela povrijediti u svojim postovima, samo iznosim svoje mišljenje, baš kao i vi)

ninet
24.06.2009., 16:11
A ja da dodam. Da mi je 30 godina manje :lol: bila bih zaljubljena u Bena. (ko onomad u Sport Bilija)...

krumpiric
24.06.2009., 16:24
fascinira me u što se pretvori rasprava o crtićima-ja nisam toliko "dobar" roditelj da amabašsve što radim bude iskalkulirano do temelja. Ne mislim ni ja da je ben10 podloga za stvaranje sretnog genijalca od djeteta, al njemu i ekipi je to in-dijete veseli, priča o tome, ČITA ben10 priču, uči napamet stvari, broji od ten nadalje-na eng.

Čitam i ja npr. plan B, ne čitam samo stručnu literaturu. I gledam mentalista, ne gledam samo dokumentarce. NIsam totalno poglupila zato jer ponekad radim nešto šta nije nimalo edukativno. A ni pametno.

Bipsić
24.06.2009., 16:48
fascinira me u što se pretvori rasprava o crtićima-ja nisam toliko "dobar" roditelj da amabašsve što radim bude iskalkulirano do temelja. Ne mislim ni ja da je ben10 podloga za stvaranje sretnog genijalca od djeteta, al njemu i ekipi je to in-dijete veseli, priča o tome, ČITA ben10 priču, uči napamet stvari, broji od ten nadalje-na eng.

Čitam i ja npr. plan B, ne čitam samo stručnu literaturu. I gledam mentalista, ne gledam samo dokumentarce. NIsam totalno poglupila zato jer ponekad radim nešto šta nije nimalo edukativno. A ni pametno.

svašta sam htjela napisati, ali ovo je sažetak. potpisujem.

sirius
24.06.2009., 16:59
A ja da dodam. Da mi je 30 godina manje :lol: bila bih zaljubljena u Bena. (ko onomad u Sport Bilija)...

Samo za tebe http://www.youtube.com/watch?v=BnKjWbUg5uk

Inače,M. želi učiti engleski da zna otpjevati benten pjesmicu u orginalu.Pa nek mi netko kaže da crtić nije poticajan. :P

flower
24.06.2009., 17:56
između totalne zabrane i totalnog manjka kontrole postoji ogroman raspon različitih rješenja potpisujem da niti jedna krajnost nije dobra, evo malo literature da zacinimo diskusiju :

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=7&Tekst2ID=156&Show=1932

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=7&Tekst2ID=62&Show=2716

zanimljivo je kako postoji potreba za supermama ponasanjem...mislim da je djetetu tesko biti u kuci sa super mamom, malo opustanja nikako ne skodi.

BusyBee
24.06.2009., 19:18
Čitam i ja npr. plan B, ne čitam samo stručnu literaturu. I gledam mentalista, ne gledam samo dokumentarce. NIsam totalno poglupila zato jer ponekad radim nešto šta nije nimalo edukativno. A ni pametno.
I totalno zabavno!
Daj 5! :mrgreen:

bundevica
24.06.2009., 20:18
iz Igre superheroja
"Kroz igru superheroja (kao i u svakoj igri pretvaranja), djeca uvježbavaju svoje govorne sposobnosti, vježbaju metode rješavanja problema i kooperacije s drugom djecom."

:lol:
prije cca 2 god. na jednom dječjem rođendanu se jedan "ninja" (3 god.) zakačio za mog Filipa (tada 1,5 god.), pa mačem oko njega, skače, galami...i nije prošlo dugo i tresne ga
kad sam mu rekla da je sad dosta i da prestane, a on meni: marš u P.M. babo jedna!"
a njegova mama ništa, pije kavu i dalje
krasne govorne sposobnosti, moji stvarno zaostaju
i NIKADA u takvim igrama nisam vidjela da kad dijete udari drugo dijete pokazuje žaljenje i suosjećajnost, već samo smijeh i kako će zbrisati

bundevica
24.06.2009., 20:38
i još nešto...i moji su prije (vrlo kratko) imali igračke ninje i spajdoše (crtiće nisu gledali), ali su postali toliko agresivni i prema drugima, a i jedan prema drugom
otkad sam te igračke izbacila, lakše dišem
i dalje su turbo živahni, samo što više ne mlate jedan drugoga, nego loptu 8)

Imga
24.06.2009., 21:14
bundevice, da te razočaram, "marš u p.m." krasne govorne sposobnosti definitivno nisu pokupili iz crtića nego iz bliske im okoline, možda baš od gospođe s kojom ste pili kavu

inače potpisujem mudre vertex i flo

cvijeto, probenten LOL

Svimbalo
24.06.2009., 21:50
Ja bih isto potpisala mudre Imgu, vertex i flo-flo, ovaj tekst iz "Dijete, vrtić, obitelj" me je oduševio! Fantastični prikaz toga kako se iz nečeg naizgled beskorisnog (opasnog, pače :mrgreen: ) može razviti prava znanstvena priča :)

bundevica
24.06.2009., 23:47
Razgovarajte o tome kako je dobro biti različit i koliko je dobro imati svoj stav pa makar taj stav bio drugačiji od drugih.
X
i to je iz vašeg članka
zanimljivo kako to ne vrijedi za sve na ovom forumu, jer čim sam iznijela svoj stav, odmah kamenovanje :/
ne poznam nikoga od vas (a vi ste mene skužile u nekoliko postova, aha baš) i nisam govorila o vašoj djeci (ni njih ne znam), već o mojima i djeci iz moje okoline
za one koje su me "pročitale" kao diktatora i uništavača zabave (e tu se gadno varate, kod nas je turbo zabavno) ....danas...
ja: Karlo, igraju li se dječaci ben 10 u vrtiću?
Karlo: Igraju. I ja se ponekad s njima malo izglupiram, ali meni je to bezveze, pa se vratim onom što mene zanima.
ja zadovoljna 8)

jako mi je drag ovaj forum, pa me zbog toga i žalosti što je prešlo u praksu obrušavanje na pojedince koji imaju drugačije mišljenje od nekih tu grupica :(

sladjanaf
25.06.2009., 00:05
ja: Karlo, igraju li se dječaci ben 10 u vrtiću?
Karlo: Igraju. I ja se ponekad s njima malo izglupiram, ali meni je to bezveze, pa se vratim onom što mene zanima.
pa ne zna o čemu se radi, naravno da mu je bezveze

Imga
25.06.2009., 00:28
da, ti imaš pravo na različito mišljenje
ali i ostali imaju jednako pravo, pa dopusti da ga i oni izraze bez da se uvrijediš
moram priznati da ne vidim da te netko napada, ali znam da nije lako kad se većina s tobom ne slaže
da se i to potrpiti, vjeruj mi ;)

e sad, ako si htjela samo podršku u negledanju bentena, trebala si prije reći :mrgreen:

flower
25.06.2009., 07:18
bundevica, mislim da se svatko kad tad nadje u situaciji kad je protiv ostatka forumske ekipe, cak mislim da ima puno onih koji ne dozvoljavaju gledanje tv-a ili ga bar kontroliraju, tako da definitivno nisi sama. ono sto mene smeta je stvaranje kauzalnih zakljucaka gdje to bas i nije tako - npr. super junaci i psovke ili mucanje... :?
igre superjunaka su oduvijek postojale i prije tv-a...neodgojena djeca isto tako, kao i djeca koja su mucala.
tv ima fakat mnogo loseg i nikad ne bi dopustila da po cijeli dan gleda, ali isto tako ne vidim zasto ne bi gledala - dozirano i kontroliranog sadrzaja.

ivy
25.06.2009., 07:24
Hm, osim toga da li u crtiću govore o borbi dobra i zla treba obratiti pažnju i na to koliko je atraktivno zlo prikazano (sjetite se samo filmova "protiv" droge koji su postali najpopularaniji među onima sklonima drogi), da li Dobar pobjeđuje pomoću dobra ili pobjeđuje Zlo njegovim oružjem. Da li je glavni lik u crtiću ipak samo Snaga i Moć uz pomoć ekskluzivne magije koja nije dostupna svima. Sljedeće na što obavezno treba paziti je to da se na kvalitetu montaže slike i tona, vrstu glazbe i estetike djeca navikavaju - pa ako od malena gledaju trash kvalitetu produkcije nemojmo se čuditi ako im usprkos našem visokom obrazovanju bude bliži spot jasmina stavrosa.
Mislim da je obaveza roditelja da biraju i što će njihova djeca gledati i koliko dugo.
Djeca moraju proživljavati kroz maštu i negativne i pozitivne osjećaje, ali na način koji ima čvrstu etičku vertikalu i emotivnu podršku roditelja odnosno odgajatelja. Zato mnoge priče i bajke prije invazije animiranim trashom i nisu imale klasični hepi end nego je ostavljeno roditeljima da utješe dijete i pomognu mu u prohvaćanju negativnih osjećaja koji jesu dio života. Ovaj eskapizam u čudovišne čarolije i modne ružičaste fantazije ne služe ničemu osim tome da netko na miru skuha ručak dok je dijete osjetilno hipnotizirano. Što je isto tako povremeno u redu, ako je nužno i ako znamo da nam je obaveza pobrinuti se da je to iznimka, a ne pravilo. ni ja nisam imuna na isto..
pikula mudro zbori :love:

bezbroj je boljih načina da dijete provede vrijeme doli gledajući čudovišta koja se razbijaju međusobno...i to je činjenica...no, to nam je servirano. jer su takvi zakoni tržišta, jer je to jednostavan način zabave, jer bla bla...no, još uvijek ostaje istina da dijete može provoditi vrijeme i na kvalitetniji način
da se razumijemo, nisam za stakleno zvono, dapače, treba upoznavati različitosti no ostanimo realni