PDA

Pogledaj cijelu verziju : Palačinke - tražim savjet



Smajlić
25.06.2009., 19:24
Znam, sram me je, ali ja ne znam napraviti palačinke. i zato vas molim dobar recept za smjesu i svaki mogući savjet kako se rade, d. Već sam ih pokušavala raditi 100 puta, al nikad mi nisu uspjele.
I ako može uz osnovni recept za njih , i recept kako se naprave zapečene palačinke sa sirom.
:oops:

ducy
25.06.2009., 19:28
ja ih pravim odokativnom metodom, možda će neko imati dobar recept i precizan.
vremenom sam iskusila da su mi najbolje kad je pola mleko pola voda i kad u testo sipam ulja,

Točka
25.06.2009., 19:32
Možda da pogledaš

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=74219&highlight=&sid=ba8078906dbe0a21dcb53a8ba6896e1e]OVDJE

i

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=887515&sid=37681440b11103ed658c0155cbb6217a]OVDJE

:)

Točka
25.06.2009., 19:33
Možda da pogledaš

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=74219&highlight=&sid=ba8078906dbe0a21dcb53a8ba6896e1e[OVDJE]

i

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=887515&sid=37681440b11103ed658c0155cbb6217a[OVDJE]

:)

Točka
25.06.2009., 19:34
Dakle svašta....odjednom ne znam staviti linkove :oops:

emily
25.06.2009., 19:36
Palacinke? (http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=17382&postdays=0&postorder=asc&start=0)

Palacinke na 100 nacina... (http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=74219&highlight=&sid=ba8078906dbe0a21dcb53a8ba6896e1e)

palacinke su bile prvo jelo (nakon jaja na oko, valjda) koje sam napravila sama (u 3. ili 4. osnovne, u 7 ujutro s frendicom, cim su starci otisli na posao :joggler: ) i danas su mi omiljeni brzi slatkis

zapecene sa sirom radim ovako:

ispecem hrpu palacinki (10-15 kom, ali uvijek ispecem jos par komada vise, da ima za one koji ne vole sa sirom).
1/2 kg sira pomijesam sa 1 ili 2 jaja, dodam kiselo vrhnje, secera i vanilin secer, ako imam limuna ili narance naribam malo korice, sve dobro promijesam i punim palacinke (jednu do 2 zlice nadjeva po palacinki). Zarolam svaku i stavljam u protvan (onaj dublji), premazem sve sa kiselim vrhnjem i u rolu zapecem nekih pola sata.

slanu varijantu radim rjedje, sve je isto samo bez secera i korice limuna/narance, a posolim. ako imam doma, naribam gore malo sira, ili poslazem listice sira gore, i u rol

migoh
25.06.2009., 22:54
Ja isto smjesu radim od oka ..ponekad u nju znam staviti malo cimeta koji im daje posebnu aromu :)

Mukica
26.06.2009., 00:48
meni je mjera litra mlijeka
u to dodam odokovno mineralne
jedno jaje
soli
malo secera
i glatko brasno
izmjesam muckalicom (onom rucnom)
gustocu smjese reguliram dodavanjem brasna, mlijeka ili mineralne (ovisi s cim sam pretjerala)
i pecem

Mukica
26.06.2009., 00:49
eda
cimet i vanili secer dodam kad imam
kad nemam moze i bez
bas ko i bez mineralne

Smajlić
26.06.2009., 07:00
Cure, hvala na odgovorima!
Ja redovno kuham od svoje 16. godine, ali eto, palačinke mi nikad nisu uspjele. Vi ste (poslije mm-a prve kojima sam priznala).
Uf, sad mi je lakše :lol:

ivy
26.06.2009., 07:29
Cure, hvala na odgovorima!
Ja redovno kuham od svoje 16. godine, ali eto, palačinke mi nikad nisu uspjele. Vi ste (poslije mm-a prve kojima sam priznala).
Uf, sad mi je lakše :lol:
ni meni dugo nisu uspjevale
skužila sam da je stvar u tavici
sad sam već na alternativnim :mrgreen: , od zobenog brašna sa zobenim mlijekom, nikad bez lanenog sjemena... :)

lucij@
26.06.2009., 10:53
skužila sam da je stvar u tavici

Slažem se.
Na tavi koju imam na moru, a koja je kupljena baš za palčinke, super su ispadale sve dok moj brat na njoj jednom nije ispekao jaja :roll: Sad je zgrebana i, naravno, palačinke nikako ne ispadaju.

Smajlić
26.06.2009., 11:04
ja sam baš kupila tavu za palačine, i opet nisu usspijevale :roll:
Vjerojatno je bila kriva sama smjesa.
Bar se nadam.
Danas popodne opet krećem u akciju. Držite fige. :P

ivananeda
26.06.2009., 11:38
A mozes probati i ovako
http://www.coolinarika.com/recept/dinovska-palacinka-iz-pecnice

litala
26.06.2009., 13:17
moja smjesa:

- na deset deka brasna - jedno jaje
- mlijeka po potrebi da smjesa bude rijetka, ali ne prerijetka ;) volimo palacinke malo socnije i "deblje"
- ponekad naribam jabuku u smjesu (ona se otopi a palacinka ostane vlaznija i socnija)


tavu imam onu tanku teflonsku namjensku za palacinke, nikakve masnoce - samo jako dobro ugrijana tava... i kad baratam s tavom - okrecem i vadim palacinke te ponovno ulijevam smjesu, pazim da se tava ne rashladi, tj. da sve bude jedno do drugoga - tanjur za gotove palacinke, tava u sredini, zdjela sa smjesom odmah s desne strane - tava je gotovo cijelo vrijeme iznad "vatre" i grije se...


obicno, po turi pecenja (koja traje oko dva sata), ispecem barem 60 palacinki. to nam bude za cca dva obroka (veceru i dorucak) :mrgreen:


ispecem hrpu palacinki (10-15 kom, ali uvijek ispecem jos par komada vise, :mrgreen: :mrgreen:

Davor
26.06.2009., 13:23
Na topicu o američkim palačinkama sam stavio "turbo" recepte za američke i domaće palačinke - skoro sva razlika je samo u količini brašna.
Vidi http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=72771

anchi
26.06.2009., 14:10
Evo recepta za vegane:

1/2 kg brašna tip 850 (krušno)- bio&bio, Zrno, Sever
pola žličice soli
četvrt žličice cimeta
četvrt žličice vanilije
pola žličice praška za pecivo
2-4 žlice meda ili slada
šalica zobenog mlijeka
voda

Pomiješati suhe sastojke, dodati med i zobeno mlijeko, promiješati i dodati vode toliko da se daju lijepo lijevati. Ostaviti da odstoji 1h i ispeći. Njamiiii. Uvijek mi dobro ispadnu.

lucij@
26.06.2009., 14:12
Meni su počele curiti sline. Odoh za štednjak.
Jedino što mi se neda praviti hrpu, budem ih samo 20tak ispekla :mrgreen:

KayaR
26.06.2009., 15:04
Jeste li probali?:
palacinke filovane orasima i secerom,urolane,nalivene mlekom zasladjenim vanilin secerom i zapecene u rerni,zatim dooobro rashladjene.
Mmmmmm,kao sladoled... :D

Davor
26.06.2009., 15:06
Ih, ima i bolja fora: odeš u Ogulin i navratiš na ručak u hotel - imaju 50 različitih palačinki, a sve bolje od boljih.

Anemona
26.06.2009., 15:22
Kaj nisi rekla, jučer bi zajedno pekli.
Moj odokativni recept:
1 jaje
malo šećera
mrvica soli
mlijeka cca pola litre (može i puuuno više, ako trebaš puno palačinki)
obična ili mineralna voda (cca pola od količine mlijeka)
vanil šečer (može i ne mora)
glatko i oštro brašno (malo više glatkog)
dodavati brašno do željene gustoće, za prvu palačinku stavim malo više ulja, a dalje minijaturne količine, ako ti prva ne uspije, malo dodaj brašna, naravno osim ako su ti jako debele, onda dodaj malo mlijeka, i to je to.
Zapečene sa sirom:
Nadjev:
sir, jaje, malo soli ili šećera (ovisi želiš li slane ili slatke)
Namažeš sirom palačinke, zarolaš, složiš u tepsiju, premažeš vrhnjem i pečeš na 200 ili 220 dok se vrhnje zažari.

Smajlić
26.06.2009., 16:54
Kaj nisi rekla, jučer bi zajedno pekli.

da, da, i onda bi se potajno rugali kaj ne znam peći palačinke :lol:
Uglavnom, hvala svima na savjetima. Moram se i pohvaliti. Upravo sam se najela zapečenih palačinki sa sirom koje sam sama napravila. Časna riječ! Radila sam ih po litalinom receptu i mislim da je bilo i dosta važno kaj je smjesa odstajala koji sat. A kak sam ih tek bacala u zrak....mislim da me mm vidio da bi mu suze išle od ponosa :lol: ne znam kak mi je to uspjelo, valjda mi je u krvi :)
Istina, priznajem, možda su bile mrvicu, ali mrvicu predebele i ne baš okrugle kak bi ja to htjela, al kad sam ih zarolala to ni nije bilo važno, ionak se nije vidjelo.

ducy
26.06.2009., 21:54
Cure, hvala na odgovorima!
Ja redovno kuham od svoje 16. godine, ali eto, palačinke mi nikad nisu uspjele. Vi ste (poslije mm-a prve kojima sam priznala).
Uf, sad mi je lakše :lol:

samo da znaš da nisi jedina, moja drugarica ekstra kuvarica ,majstor za kolače, ali palčinke nikao :mrgreen:

icyoh
26.06.2009., 22:33
Palačinke su bile jedino jelo koje sam znala napraviti kad sam se udala, jadni MM ih je jeo 4x tjedno.

Radim ih s jajem, mlijekom, brašnom - sve odoka. Dodam cimet i rum te na kraju mrvu ulja.

Jedino štonikad ne uspjevam napraviti je da budu onako pjenušave (kao da ima mjehurića u njima). Probala sam s mineralnom, no nisam uspjela.

litala
27.06.2009., 05:51
joj smajlic - moje su prvih par godina bile ko mustra za pasku cipku a ne ko palacinke :lol: :lol:

ajd, nek su one tebi uspjele i nek su se pojele - to je ionako najvaznije ;) :love:

japanka
27.06.2009., 07:46
Palačinke su bile jedino jelo koje sam znala napraviti kad sam se udala, jadni MM ih je jeo 4x tjedno.

Radim ih s jajem, mlijekom, brašnom - sve odoka. Dodam cimet i rum te na kraju mrvu ulja.

Jedino štonikad ne uspjevam napraviti je da budu onako pjenušave (kao da ima mjehurića u njima). Probala sam s mineralnom, no nisam uspjela.
dodaš malo, pola male žličice sode bikarbone. ;)

apricot
27.06.2009., 20:54
meni uspjeh palačinki ovisi o jačini vatre: ako je preslaba, isuše se i ništa ne valjaju.

malena beba
27.06.2009., 22:04
ja radim ovako : na pola litre mlijeka 2 jaja, malo soli, mrvu secera (vanilin), brasna do zeljene gustoce. uvijek uspiju!!

Mum2Be
27.06.2009., 22:24
Ja ih radim odokativno, uglavnom glatko brasno, mlijeko, 3,4 jaja (na 3/4 l mlijeka), vanil.secer, malo kore od narance ako imam, rum, malo soli i otkrice bez kojeg vise ne radim - kiselo vrhnje (3,4 vel žlice).
Mislim da sam to bas pokupila sa davorovog linka o americ. palač.
S vrhnjem su ih nekako puna usta, ful su mekane i socne, ne znam kako da objasnim :mljac:

jaja
27.06.2009., 22:25
kakve su to palačinke filovane s orasima i šećerom?
Napiši recept :)

Lutonjica
27.06.2009., 22:32
moje uvijek ispadnu dobro, bas uvijek

recept je:
3 jaja
3 šalice brašna
3 šalice mlijeka
i onda se još mora dodati 1-2 šalice vode, ovisi koliko gusto hoces da ti bude
nekad stavim obicnu, nekad mineralnu, a nekad obje

ne stavljam ništa drugo, ni sol, ni šećer

s ovom smjesom ispadne nesto vise od 20 palacinki, i ja uvijek radim tu kolicinu, besmisleno mi je raditi manje

i imam tavu za palačinke, i poseban "nož" za dizanje palačinki s tave

Lutonjica
27.06.2009., 22:36
tavu imam onu tanku teflonsku namjensku za palacinke, nikakve masnoce - samo jako dobro ugrijana tava... i kad baratam s tavom - okrecem i vadim palacinke te ponovno ulijevam smjesu, pazim da se tava ne rashladi, tj. da sve bude jedno do drugoga - tanjur za gotove palacinke, tava u sredini, zdjela sa smjesom odmah s desne strane - tava je gotovo cijelo vrijeme iznad "vatre" i grije se...
i ja i.d.e.n.t.i.č.n.o. ovako :lol:

KayaR
27.06.2009., 23:02
kakve su to palačinke filovane s orasima i šećerom?
Napiši recept :)
Mislis na moje zapecene i ohladjene? :oops:

joy
28.06.2009., 09:54
Francuske palacinke

250 gr.brasna
500 ml.mlijeka
mrvica soli
1 vanilin secer
4 jaja
50 gr.istopljenog butera
1 kasika konjaka ili viskija


Brasno,mlijeko,sol,vanilin i jaja umutiti,dodati rastopljeni buter i konjak ili viski.
Ove palacinke imaju fantastican okus i filuju se slatkim.
Za slane izbaci konjak ili viski.

crnka84
28.06.2009., 10:55
Ja palačinke pravima po receptu za Crepe Suzette, i te palačinke ispadnu jako mekane i ne budu žilave.

Ova mjera je za oko 6 palačinki u tavi promjera 26 cm

300 ml mlijeka
1 jaje
malo ulja
malo soli
125 g brašna


Mlijeko i jaje s malo ulja se umute sa pjenjačom i dodaju se brašnu i soli i sve se dobro izmješa da ne bude grudica.

I to je to........Ja sam isto prije radila od oka, al od kad sam probala ove, njih sad stalno pravim........ 8)

Davor
28.06.2009., 11:37
A vrhnje, a naranče? Suzette bez svog nadjeva nemaju smisla. (a obično s nadjevom ispadnu tako da misliš kako taj recept uopće nema smisla :lol: )

Smajlić
28.06.2009., 11:49
a joj, koliko recepata i savjeta.... danas sam opet ispekla jednu turu od 20 palačinki i ovaj put je mm morao svjedočiti njihovom okretanju (čitaj, okret u zraku :D ).
Uglavnom, mislim da ćemo jedno vrijeme češće imati palačinke na repertoaru. :)

Davor
28.06.2009., 12:01
Obzirom na natezanje i količinu vremena potrebnu za njihovo pečenje, dobro je znati da su odmrznute mikrovalizirane palačinke super. Treba ih odmrzavati i grijati zamotane u pljastičnu foliju da ne gube vlagu i budu zakon.

Dream
28.06.2009., 14:20
Obzirom na natezanje i količinu vremena potrebnu za njihovo pečenje, dobro je znati da su odmrznute mikrovalizirane palačinke super. Treba ih odmrzavati i grijati zamotane u pljastičnu foliju da ne gube vlagu i budu zakon.

Potpisujem! To mi rekla kolegica na poslu i nisam mogla vjerovati dok nisam isprobala. Ja jedino zazirem od zagrijavanja u plastici bilo kojeg tipa, pa to činim u porculanskoj posudi s porculanskim poklopcem (može se poklopiti i tanjurom koji promjerom paše na otvor posude).

crnka84
28.06.2009., 15:42
A vrhnje, a naranče? Suzette bez svog nadjeva nemaju smisla. (a obično s nadjevom ispadnu tako da misliš kako taj recept uopće nema smisla :lol: )


O pravim ja i nadjev, naravno, super mi je to s narandzama, bude onako karamelizirano, ali su se meni bas te palacinke svidjele pa koristim tu mjeru i kad pravim "obične" palačinke koje ću mazati "samo" nutellom ili marmeladom :mrgreen:

jaja
28.06.2009., 15:57
kakve su to palačinke filovane s orasima i šećerom?
Napiši recept :)
Mislis na moje zapecene i ohladjene? :oops:

Svejedno može oba recepta rado ću ih isprobat.

Suncem.m.
28.06.2009., 16:24
Ja sam sa cca 8-9 godina imala na papiriću napisano - 2 jaja, malo soli i 10 žlica brašna.
Ne pitajte za koliko je to palačinki, nisam ih davno u tom omjeru radila. A mlijeko i voda cca pola pola koliko treba da smjesa bude dovoljno rijetka za lijevanje u tavu.
Vodu bi zamijenila mineralnom ako bi je imala u kući.
I svaka palačinka - jedna malena žlićica ulja.

Davor
28.06.2009., 17:15
Ma i manje, ali ne bez masnoće. Od masnoće u zadnje vrijeme koristim samo ghi, a od "običnih" ulja za preporučiti je kikirikijevo jer se ne zadimi na visokim temperaturama. I svinjska mast je odličan medij za pečenje palačinki jer trpi visoke temperature, ali to ne koristim uopće.

KayaR
29.06.2009., 10:12
jaja,evo :)
ne postoji nikakav precizan recept,ali otprilike ovako:
ispeces palacinke kao i inace,broj u zavisnosti od posude u koju ces ih slagati-treba da urolane budu jedna uz drugu ,da se ne preklapaju.
Pomesas mlevene orahe sa kristal secerom u jednakim omerima,i filujes svaku palacinku s jednom punom kasikom.Urolas cvrsto(da se ne razmotaju u mleku)i poslazes u posudu.
Mleko (odokativnu kolicinu,treba da ga bude dosta,jer palacinke upiju a fora je da kada se rashlade jos plivaju)prokuvati sa secerom i vanilin secerom i njime naliti palacinke da dobro ogreznu(ne vide se).
Pokriti alufolijom i malo zapeci u rerni,zapravo treba da prokuvaju u tom mleku a ne da se peku.
Zatim ih dobro ohladiti,i to je -to :D
Mozes sama podesiti slatkocu(i ja se jezim na toliki secer)
Prijatno :*

Suncem.m.
29.06.2009., 14:14
Ma i manje, ali ne bez masnoće. Od masnoće u zadnje vrijeme koristim samo ghi, a od "običnih" ulja za preporučiti je kikirikijevo jer se ne zadimi na visokim temperaturama. I svinjska mast je odličan medij za pečenje palačinki jer trpi visoke temperature, ali to ne koristim uopće.
Ne stavljam ni ja baš punu žlićicu. Od kada pečem na teflon tavi, ulje stavim samo u smjesu, ništa u tavu.
Ali puno su mi bile lipše palačinke iz "stare" tave i malo ulja na tavicu prije pečanje a u palačinke ni kap.
A po receptu moje mame, zagrije se malo više ulja u tavu i to toplo ulje se ulije u jednu šalicu. I onda žlićicom uzimaš ulje iz šalice za ulit u tavu.